Miért zavargok? (Richard Jackson, 2011)
2011. augusztus 10. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Miért zavargok? (Richard Jackson, 2011)

  Azt mondják, erőszakos huligán, agyatlan gonosztevő, bűnöző, anarchista vagyok. Azt mondják, hiányzik belőlem a megfelelő tisztelet a hatóságok és az emberek tulajdona iránt. Azt mondják, önkényes pusztításokban veszek részt és felfordulást okozok, csak azért, mert gonosz vagyok. Azt mondják, egy kicsi, bűnöző mentalitású kisebbséghez tartozok, akiket le kéne csukni. Talán igazuk van. Talán csak értéktelen darab szar vagyok. Talán örökre le kéne engem csukni, megbüntetni, kirekeszteni. De mit érdekel engem, mit gondolnak az „emberek”?

  Vannak okai, miért zavargok. Lehet, hogy neked nem tetszik, de ezek az én okaim. 

  Zavargok, mert dühös vagyok. A düh takaróként burkol be engem, az életem minden napján. Dühös vagyok, mert szegény vagyok, mert mindig szegény voltam, és tudom, hogy soha nem leszek képes megengedni magamnak azokat a jó dolgokat, amiket az embereknek birtokolniuk illik. Dühös vagyok, mert szar az életem, és tudom, hogy mindig szar lesz. Dühös vagyok, mert tudom, hogy nincs jövőm, soha senki nem fog egy rendes munkát vagy segítséget adni nekem az életben. Ugyanazon a szaros telepen fogok élni, ahol a családom mindig is élt, lehúzva ugyanazokat a segélyeket. Dühös vagyok, mert egy szar helyen élek, tele szegénységgel, bűnözéssel, vandalizmussal, bandákkal, szeméttel, mocsokkal és nemtörődömséggel. Legtöbbször magamon élem ki a dühömet, az önpusztító magatartások egész sorában részt veszek. De néha, mint a múlt éjjel is, kifelé engedem a dühömet. Engedem, hogy eltöltsön a bosszúm, egy pillanatig mélyen érzem a kiáradását.

  Zavargok, mert gyűlölöm a rendőrséget és mert tudom, hogy a rendőrség gyűlöl engem. Rasszisták, brutálisak, és úgy bánnak velem, mint a söpredékkel az életem minden egyes napján. Mindig megtalálnak, és minden rosszal megvádolnak, zaklatnak engem, amikor megyek az utcán. Gyűlölöm őket, mert azt hiszik, ők az Isten, és nem kell tetteikért felelniük senkinek. Gyűlölöm őket, mert nem mutatnak tiszteletet. Egy zavargásban megküzdhetsz a rendőrséggel, szembeszállhatsz velük, és elmondhatod nekik, mit érzel igazából.

  Zavargok, mert egy senki vagyok, semmi vagyok, kevesebb vagyok a semminél is. Láthatatlan vagyok, egy szellem a városban, az országban, a világon. Az emberek nem látnak engem, és szart sem érdekli őket, mi lesz velem. A szüleimet nem érdekli, a tanárokat nem érdekli, a politikusokat nem érdekli, baszottul nem érdekel senkit az életem. Amikor az emberek látnak engem, akkor sem engem látnak, hanem csak egy antiszociális, értéktelen, elvadult tinédzsert, veszélyt a társadalomra, fenyegetést a békére. Ha senki nem törődik velem, miért törődjek én másokkal?

  Zavargok, mert soha senki nem hallgat meg. Soha senki nem hallgatott rám, senki nem hallja meg, amit mondani szeretnék. De amikor zavargok, akkor úgy tűnik, az egész világ megáll és hallgat. A zavargás a hangom. Ez az érzelmeim kifejeződése, az artikulálatlan bosszúé, amit máshogy nem tudok kifejezni. Nem várom el senkitől, hogy megértse, amit mondok, nem tudom azt szép szavakkal sem leírni, de érzem a kifejezés szükségét. Ki kell engednem valahogy, és most a zene, a drog vagy a vandalizmus nem elég.

  Zavargok, mert erőtlennek érzem magam minden nap. Nem tudom kontrollálni azt, ami történik velem, mindig mások döntenek az életemről, elmondják, mi a helyes számomra - tanárok, zsaruk, szociális munkások, lelkészek, politikusok, médiamegmondók. Amikor zavargok, erősnek érzem magam, érzem, hogy kontrollálok. Lehet, hogy csak egy pár óráig tart, de azokban a pillanatokban, amikor összetörök vagy elégetek valamit, úgy érzem, szabad ember vagyok, a saját végzetem ura. Úgy érzem, vagyok valaki. Amikor zavargok, igazi férfinak érzem magamat.

  Zavargok, mert ez a valaha történt legizgalmasabb dolog az életemben. Olyan, mintha be lennék szívva, de sokkal jobb: az adrenalin, a puszta borzongás és a rendőrséggel folytatott harc terrorja, leégetni minden szart, összetörni és lopni, futni, lapulni. Mit csinálhatnék egyébként? Nézzem a tévét? Tanuljak? Lógjak a haverjaimmal a sarkon? Beszívjak? Baszki! Ez sokkal jobb, mint a megszokott élet agyzsibbasztó unalma, amelyben napról napra élek, semmit sem várva a jövőtől. A megszokott életemben olyan vagyok, mint az élőhalott, egy igazi zombi, nem lehet itt semmi izgalmasat csinálni, különösen, ha nincs pénzed. Ebből az izgalomból fogok élni örökké.

  Zavargok, mert amikor együtt vagyok a haverokkal, néha egymást hecceljük. Olyan dolgokat csináltam velük, amit egyedül sose tettem volna. Ez egy csoportos dolog: bátrabbnak és erősebbnek érzem magam, amikor együtt vagyunk. Hatni akarunk egymásra, tiszteljük egymást. Így szerzem meg az önbecsülésemet, az egyetlen módon, amivel tiszteletet szerezhetek.

  Zavargok, mert így lophatok a boltokból. Tudom, hogy soha nem engedhetném meg magamnak azokat a gyönyörű cuccokat, amik úgy tűnnek, mindenki másnak megvannak. De egy zavargásban elveheted őket. Kell egy új melegítő, egy új teló, laptop, ruhák, pénz, játékok. Ez egy fogyasztói társadalom, barátom. Nekünk meg kell, hogy legyenek ezek a dolgok, különben nem leszünk boldogok. Én csak boldog akarok lenni.

  Zavargok, mert nincs vesztenivalóm. Le akarsz csukni érte? Gyerünk. Egy magamfajta senkinek nem jelent az semmit.

*

Richard Jackson tegnapi blogposztja. Kommentár nélkül.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr693143575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gmower (törölt) 2011.08.10. 22:10:21

@Ben Franklin: "Nem hiszem hogy ez európai sajátosság."

Az európaiba egyébként az amerikaikat is beleértem, mert ők is azok :) Persze más népek is vérengzettek itt-ott, de szerintem az egész világra kiterjedő uralomra való állandó törekvés már eléggé sajátos.

vasgyuszi 2011.08.10. 22:15:12

Szarrá loni a fosztogató csurhét színtol szagtól függetlenül. A maradék meg majd hazamegy, ha tud.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.08.10. 22:16:08

@unionist: :)

@kircsi: meseld mar el ki kopi le ezeket az embereket??????

Ben Franklin 2011.08.10. 22:23:31

@gmower: A maga korában Nagy Sándor sem Európából indult meghódítani a világot, Dzsingisz Kán sem, szvsz mindig le akarja nyomni a világot aki épp erősnek hiszi magát. Hopp elfelejtettem a zsidókat akik szintén neccesen európai kultúrkör. Meg az arabok felfejlődését Martell Károlyig.

Azért érzed így, mert az európai ember az eu-i történelmet tudja jobban.

Bár abban én is biztos vk, hogy mi vagyunk itt a fehér európaiak a kultúra végső hordozói és az emberi civilizáció mindenkori fundámentumai, és még a legszebbek is....:))

neoteny · http://word.blog.hu 2011.08.10. 22:27:54

@unionist:

Értem az elképzelést, de -- minden tisztelettel irántad -- ezek a gondolatok sem nem újak, sem nem eredetiek. Nominálisan megvalósításra is kerültek minden jóléti társadalomban a a háború után; voltak ballib kormányzatok (Labor, az UK-nál maradva) hatalmon bőven időben is, és pénzügyi szempontból is. Tony Blair mennyi ideig 'uralkodott'? Pedig ő aztán a New Left képviselője volt... voltak "szociálisan érzékeny" programok csőstől, dőlt az adófizetők pénze a "neigbourhood improvement" programokba, és azok is decentralizált, "distributed" rendszerek voltak... és itt az eredményük.

Az alapvető probléma ott van hogy mindezek a "megoldások" azt feltételezik, hogy valakinek az élete jobbá tehető azáltal, hogy "megszervezik" számára a jó társadalmi körülményeket. Márpedig "a lovat le lehet vinni a patakra, de nem lehet rákényszeríteni hogy igyon": _csak_ az emberek képesek jobbá tenni a saját életüket, semmilyen mennyiségű "társadalmi támogatás" sem segít azon, aki nem ambicionálja azt hogy társadalmilag hasznos tudás/képességek megszerzésével és azoknak kamatoztatásával gazdaságilag és szociálisan felemelkedjen. Ha már a középiskolában úgy néznek egy hajtós/szorgalmas barna bőrű gyerekre a _társai_ hogy ő "acting white", akkor nem csoda hogy inkább a korosztályának elismerését kívánja (ami biológiai/evolúciós okokból kifolyólag rettentően fontos számára abban az életkorban) mint hogy a szeme előtt lebegjen az hogy hosszabb távon _pontosan_ az "acting white" ami szükséges ahhoz hogy a "white" társadalom jutalmait (pénz/társadalmi elismerés) megszerezhesse.

A délkelet-ázsiai (koreai/kínai stb.) bevándorlók legalább annyira hátrányos helyzetből indulnak mint barna bőrű társaik és nyilvánvalóan hátrányosabb helyzetből mint a fehér bőrűek (természetesen átlagokról beszélek, egyéni kivételek mindig találhatóak). Ennek ellenére szignifikánsan kevesebb gondjuk akad a törvénnyel; jobban tanulnak; és jobb "életeredményt" érnek el mint a többiek. Erre mi a magyarázat, amikor ugyanazon a "rendszeren" belül élnek?

kircsi 2011.08.10. 22:33:49

Nagyjából mindenki, mert az, hogy megkapja havonta az 500 font segélyt, az nem egyenlő azzal, hogy emberszámba van véve. Részemről ez egy sokkal fontosabb, ösztönzőbb dolog lenne, mint a segély. Könnyebben találnék kiutat, célt, minthogy valaki lesajnálóan, ferde mosollyal néz rám, mint segélyen élőre. Hidd el a pénz nem minden, sokkal fontosabb, ha emberként kezelnek.

Ben Franklin 2011.08.10. 22:41:45

@kircsi: Alapvetően hülye felfogás, hogy a többségi befogadó társadalom alkalmazkodjon. Hogy a bevándorló nehogy rosszul érezze magát. Olyan politikát kell bevezetni, hogy az esélyt megkapja hogy - kizárólag saját magára támaszkodva - beilleszkedjen(pl. max 12 hónap minimálbér+nyelvtanulás), aztán ha nem megy mehet a gecibe. Normális ország nem fogad be hulladékot.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.08.10. 22:43:40

@kircsi:

"Ezeknek az embereknek egy nagyon jó pszichiáter kéne, akinek talán lenne esélye jövőképet adni nekik, kiszakítani Őket a nihilből."

Ez a "root causes of crime" analízis a Standard Social Science Model alapján, amely minden újszülöttet "tabula rasa"-nak tekint és minden kimenetelt a környezeti hatásoknak tulajdonít. Ebben én nem hiszek és egy alapvetően téves (és társadalmilag nagyon káros) álláspontnak találom.

Arról nem is beszélve hogy ki köpi le őket születésüktől fogva a "különbözőségükért"? Faji/nemzetiségi gettóban élnek, olyan iskolákba járnak: ha pedig bárki még csak véletlenül is "leköpné" őket a bőrszínük vagy nemzetiségük miatt, "hate crime" miatt megbüntetnék a "köpködőt".

Az az elvárás (entitlement) hogy "bánjál velem jól _attól függetlenül_ hogy hogyan élem az életemet" egy teljesen irreális (és politikailag gonosz) elvárás a társadalom többi részétől: a fehérek "leköpik" egymást is aki nem a(z egyre gyengülő) társadalmi elvárásoknak megfelelően viselkedik. Hallottad már azt a kifejezést hogy "poor white trash"?

Nem, ez "a rasszizmus megnyomorította az csodaszép lelkemet" magyarázat csak jó kifogás: ráadásul egy olyan kifogás amit nem is a szegény kisebbségi talált ki, hanem a gazdag fehér neo-Marxista ideológusok, a kisebbségi csak felmondja a leckét amikor bíróság elé állítják mert lopott/rabolt/megerőszakolt/megölt valakit.

Ben Franklin 2011.08.10. 22:46:02

@neoteny: ráadásul egy olyan kifogás amit nem is a szegény kisebbségi talált ki, hanem a gazdag fehér neo-Marxista ideológusok

Miért nem nevezed már a nevén a gyereket?

neoteny · http://word.blog.hu 2011.08.10. 22:51:19

@bblloogg:

"No, de kezdünk nagyon off-ok lenni, nem gondolod?"

A legkevésbé sem off ebben a témában, hiszen szerves része a "zavargásokra" adott "magyarázat" analízisének/kritikájának.

A szavaknak nem véletlenül van jelentésük: és ha nem egyezünk meg a jelentésükben, nincs érdemi eszmecsere.

Sajnálom hogy nem kívánod elárulni, hogy szerinted mennyi idő eltelte után lehet azt mondani hogy a múltban elszenvedett vereségek/veszteségek nem adnak magyarázatot és főként nem _igazolást_ a "faji düh"-re, mert ez egy igen fontos kérdés... a válasz (hiánya) rávilágít a "magyarázat" érvényességére ill. érvénytelenségére.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.08.10. 23:03:12

@Ben Franklin:

"Miért nem nevezed már a nevén a gyereket?"

Nekem nincs "egyszavas" nevem a "gyerekre" (jelenségkörre/problémára); te úgy gondolod hogy létezik ilyen?

zs.lovag 2011.08.10. 23:05:49

Udv mindenki.
Megprobaltam vegigolvasni, a kommenteket hatha valaki mar leirta elottem. Szoval. Ket vagy harom hettel ezelott olvastam hogy az angol partoknal elfogtak egy luxus hajot egy rakat kokoval. Boduletesen nagy fogas, feltetelezhetoen az angol eves fogyasztas egy harmada.
Niga csakomako rohangal pisztollyal a zsebeben raadasul tudja hogy figyelik egy ideje mert uzit kuld hogy kovetik a "szovetsegiek", majd valamiert kap is golyot, es a feka rokonsag rohan a rendorseghez hogy ugyan maa mer lottek le ezt a szegeny harom gyerekes tisztesseges embert. Pfujj rasszista rendorok. Aztan gyorsan nehany fiatal elkezd fosztogatni, gyujtogatni. Kesobb langol tobb angol varos. Gondolom kicsit duhos par enberke mert kiesett egy evi bevetelenek a harmada es azok is duhosek akik kiskerbe nyomtak volna a cuccot mert ok is buktak 33%-ot. Tehat kicsit megmutattak hogy hogy kell visszaszerezni az egyharmadot.
Nincs itt szo semmifele unatkozo diakokrol, meg lazadasrol. Sima egyszeru alvilagi jatek.
Tegnapig ez csak elmelet volt szamomra de itt van magyarul is mar az igazolas:index.hu/kulfold/2011/08/10/maffiavezerrel_csevegtek_a_manchesteri_zavargok/
Osszeeskuves elmelet? Lehet. De szerintem veletlenek nincsenek.
Joejt mindenkinek.

Ben Franklin 2011.08.10. 23:10:08

@neoteny: gazdag fehér neo-Marxista ideológusok - igen, úgy gondolom hogy ennek egyszavas megfelelője is van.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.08.10. 23:22:50

@Ben Franklin:

Now I get it: you're thinking of Abraham's seed.

Ha _csak_ ők lennének a dolgok mögött, _és_ tökéletesen működne "a tervük", akkor nem lennének olyan emberek akiktől sokat tanultam a témában: pl. Steven Pinker vagy David Horowitz.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.08.10. 23:32:50

a BBC-s interjúból (gepnarancs.hu -s kiemelés):

gepnarancs.hu

"Az interjúalany Darcus Howe egy 68 éves Brixtonban élő nyugat-indiai fekete rádiós és újságíró.

Az ellenséges host többször félbeszakítja az idős írót és politikai aktivistát. A videóban Howe először a zavargások előzményeiről kezd beszélni – “fiatal feketék és fehérek szóltak, szóltak hozzánk mindennap, de mi nem hallgattuk meg őket…”, majd közbevág a szőke bemondó, hogy ezzel vajon azt állítja-e, hogy emiatt elfogadható-e az erőszak.

Miután Howe tagadóan hárít, Mark Duggan (zavargásokat kiváltó) haláláról beszél és a rendőri brutalitásról, diszkriminációról, de a bemondó megint közbeszól.

Ezután Howe a zavargásokat politikai felkelésnek nevezi: “Én ezt nem zavargásnak, hanem tömeges lázadásnak tartom. Ugyanaz történik Szíriában, Claphamben, Liverpoolban, a trinidadi Port of Spainben, ezek egy történelmi pillanat jellemzői…”

Armstrong Howe-t a mondat közepén szakítja félbe: “Ön nem idegenkedik a zavargásoktól, ugye? Részt vett bennük, igaz?” Howe erre is válaszolt, de hamar lekapcsolták:

“Egyetlen zavargásban sem vettem részt. Békés tüntetésekre mentem el, amelyek konfliktusban végződtek. És legyen szíves, ha kérhetem, adja meg legalább a minimális tiszteletet egy öreg nyugat-indiai négernek, és ne vádoljon engem azzal, hogy egy vandál vagyok. Mert én… nem, nem fog kihozni a sodromból, maga egyszerűen csak egy idióta. Beszéljen tisztelettel másokkal.”
"

www.gepnarancs.hu/2011/08/a-londoni-zavargasokrol/

Ben Franklin 2011.08.10. 23:35:10

@neoteny: CHURCHILL, WINSTON

"A zsidó törekvések ennek a területének kiáltó ellentéteként emelkednek ki a nemzetközi zsidók intrikái. Ennek a baljós szövetségnek a támogatói többnyire olyan emberek, akik olyan országok boldogtalan népességéből emelkednek ki, ahol a zsidókat fajuk miatt üldözik. Legtöbbjük, ha nem mindegyikük elhagyta apái vallását és szellemileg elszakadt minden lelki reménytől a másvilágra nézve. A Spartacus-Weishaupt napoktól Marx Károlyig, és tovább Trotzkijig, (Oroszország), Kun Béláig (Magyar ország), Rosa Luxemburg (Németország), Emma Goldman (Egyesült Államok), ez a világot átfogó összeesküvés a civilizáció ledöntéséért, a társadalom újjáalakításáért a megállított fejlődés, az irígy rosszindulat és a lehetetlen egyenlőség alapján állandóan nő. Ahogy Mrs. Webster, a modern írónő kitűnően megmutatta, ez az irányzat a francia forradalom tragédiájában is határozottan felismerhető. Ez volt minden bomlasztó mozgalom fő forrása a 19. század folyamán. Most pedig ezeknek a különleges személyiségeknek Európa nagyvárosainak alvilágából és Amerika megragadta az orosz népet hajánál és gyakorlatilag annak a hatalmas birodalomnak az vitathatatlan urai lettek. Nincs szükség arra, hogy eltúlozzuk ezeknek a nemzetközi és többnyire ateista zsidóknak a bolsevizmus kiagyalásában és az orosz forradalom keresztülvitelében játszott szerepét. Az biztosan hatalmas; biztosan túltesz minden máson.Lenin kivételével (sic) a vezető alakok mind zsidók. Mi több, az alapvető sugalmazás és a hajtóerő a zsidó vezetőktől jön. A szovjet intézményekben a zsidó dominancia még megdöbbentőbb. A legfontosabb, ha nem a teljes szervezete annak a terrorrendszernek, amely különleges csoportokkal az ellenforradalom megakadályozását tüzte ki céljául, kizárólag zsidók, némely esetben zsidónők kezében vannak. Ugyanez az ördögi vezető szerepet játszották a zsidók Magyarországon Kun Béla terrorrendszere alatt. Ugyanez volt Németországban (különösen Bajorországban) megfigyelhető, ameddig a német nép ideiglenes levertsége ennek az őrültségnek teret adott. Noha minden említett országban akadnak nemzsidók is, akik ugyanolyan rosszak, mint a legrosszabb zsidó forradalmárok, a zsidók szerepe a népességben elfoglalt számuk arányában elképesztő.
(Cionizmus és bolsevizmus, a harc a zsidók lelkéért, ILLUSTRATED SUNDAY HERALD, London, 1920 február 8-án).

Azt nem állítom, hogy a tervük tökéletesen müködik, de azt igen, hogy nem adják fel!

Ben Franklin 2011.08.10. 23:47:04

@szorokin: Láttam, a riporter tényleg egy idegesítő p*csa volt, de őszintén szólva az öreg néger egyáltalán nem tünt beszámítatónak.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.08.10. 23:54:42

@Ben Franklin:

Ha küldesz egy emailt a neoteny at freemail dot hu-ra, küldök neked egy könyvet (PDF formátumban) amiben van referencia erre a kérdéskörre.

Ben Franklin 2011.08.11. 00:06:12

@neoteny: Anyukám azt mondta, hogy ismeretlen antiszemitáknak ne adjam meg a mélemet. Meg azt is mondta, hogy ismeretlen filoszemitáknak se....:) Szóval ha az anyag a neten van, akkor érdekel és akkor legalább a forráskritikát is elvégezhetem fotelből.

unionist 2011.08.11. 00:21:53

@neoteny:
a segélyt nem azért kell osztani, hogy az embereket ambicionálja. hanem azért, hogy másnap ne legyen kedve holnap lelőni, vagy leszúrni bárkit pusztán csak azért, mert máskülönben éhen halna. persze még így is van, akinek ehhez van kedve. ezért kell rendőr. a segély, és a rendőr egymással nem helyettesíthető. ez a két dolog egymással nem csereszabatos.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.08.11. 00:32:17

@unionist:

Ez körülbelül igaz, de az egy "ambicionálja" szón kívül semmi köze sincs ahhoz amit írtam a hivatkozott hozzászólásomban.

unionist 2011.08.11. 00:38:44

@neoteny:
akkor bocs, hogy ezt leírtam.

unionist 2011.08.11. 00:40:32

@zs.lovag:
könnyen lehet, hogy igazad van.

Ben Franklin 2011.08.11. 00:45:13

@unionist: a segélyt nem azért kell osztani, hogy az embereket ambicionálja. hanem azért, hogy másnap ne legyen kedve holnap lelőni

- hát ez volt eddig de ez nem müködik. + ahogy az európai fehér társadalom elöregszik, akkor el kell dönteni hogy vagy nyugdíj vagy segély. Mert ugye ezt vkinek be kéne fizetni a közösbe.

Ben Franklin 2011.08.11. 00:47:45

@unionist: Cigánynál, négernél (tisztelet a kivételnek) ez elképzelhető. Szerinted Te, vagy egy másik fehér, ha nem kap állami segélyt, akkor lelősz valakit? Mi ez a hülyeség, 30-40+ éve nem is volt semmilyen állami segély, a munkanélkülinek se, mégsem ölt meg senki senkit, hanem kapált a kertben.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.08.11. 01:00:27

@Ben Franklin:

"Mi ez a hülyeség, 30-40+ éve nem is volt semmilyen állami segély, a munkanélkülinek se"

Idén kerek száz éve hogy meghozták a National Insurance Act (1911)-et az UK-ban.

Ez csak több mint 100% tévedés a részedről; anyukád azt nem tanította hogy ellenőrizd le a Net és a Wikipédia korában, miket bugyogsz, különösen amikor "hülyeségezel"?

Ben Franklin 2011.08.11. 01:06:53

National Insurance Act (1911)-et az UK

@neoteny: Aminek a tartalmáról ugye fogalmad sincs. Az angolok elsők voltak a világon, de még ált. választójog sem volt. Mennyi ember tartozott a tv. hatálya alá? 1%? Fogalmad sincs ugye? Mert nekem nincs, de a magyar társadalombizt. eleinte csak a bányászokra terjedt ki és a szolgáltatásai mai szemmel nullák.

unionist 2011.08.11. 01:11:12

@Ben Franklin:
magyarországon az összes munkanélküli segély és jövedelempótló támogatás együttesen alig több, mint a gdp 1%-a. nem ettől van recesszió.

ha azt az apanázst nem osztod ki, akkor itt egyes vidékeken polgárháború lesz. értem a fideszelképzelést. majd nyugdíjas rendőrök irányításával a cigók 15 éves kortól építik közmunkában a futball stadiont. csak előbb fogják leszúrni a munkásőrt minthogy megépül a stadion.

Ben Franklin 2011.08.11. 01:12:45

@Ben Franklin: 1943 előtt amerikában szja sem volt, a bruttó bér meg a nettó ugyanaz volt, mi a g*ciből fizettek volna nyugdíjat meg segélyt?

neoteny · http://word.blog.hu 2011.08.11. 01:13:56

@Ben Franklin:

"Mert nekem nincs"

Nyilvánvalóan azért nincs mert képtelen vagy forráselemzést végezni a karosszékedből:

en.wikipedia.org/wiki/National_Insurance_Act_1911

"By 1913, 2.3 million were insured under the scheme for unemployment benefit and almost 15 million insured for sickness benefit."

Ben Franklin 2011.08.11. 01:15:13

@unionist: ha azt az apanázst nem osztod ki, akkor itt egyes vidékeken polgárháború lesz. értem a fideszelképzelést. majd nyugdíjas rendőrök irányításával a cigók 15 éves kortól építik közmunkában a futball stadiont. csak előbb fogják leszúrni a munkásőrt minthogy megépül a stadion.

Lehet hogy ez egy hülye megoldás de a semmihez, ami eddig volt, ahhoz képest a zsenialitás csúcsa. Az eddigi rendszer fennmaradásával ui. 10 év múlva 2x, 20 év múlva 4x ennyit fizetünk csak cigányra, és nem oldottunk meg semmit.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.08.11. 01:17:07

@Ben Franklin:

"1943 előtt amerikában szja sem volt"

en.wikipedia.org/wiki/Income_tax_in_the_US#1930_-_1980

1930-tól volt (legalább).

Mi van veled, rángatod ki az "adatokat" a levegőből és azt hiszed, nem lehet őket ellenőrizni?

Ben Franklin 2011.08.11. 01:22:35

@neoteny: 1913ban 45,6 M ember lakott a UK területén, ebből 2 M volt jogosult évi max 15 hétig felvenni 7 shillinget egy évben. Szóval minden 22ik - 23ik ember volt biztosítva munkanélküliség ellen, és ők sem tartósan. A kint élőktől az jutott el a sajtóba, hogy a zavargók többsége életében nem dolgozott egy hetet sem.

A betegbiztosítást most hagyjuk.

unionist 2011.08.11. 01:24:54

@Ben Franklin:
dolgozott a téeszben. vagy mondjuk egy feldolgozó üzemben. mondjuk egy konzervgyár úgy működött, hogy a nyári idényben, a borsó, és a kukorica szezonban foglalkoztattak egy csomó cigányt. akiknek voltak vezetőik. és az annyi embert hozott, amennyit mondtak neki. pontosan annyit. nem kellett hozzá se munkaügyi központ, se pályázati rendszer. most városi közüzemek kellenének, amik ugyanezt csinálják. persze a városok élén hozzáértő emberekkel.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.08.11. 01:25:00

@Ben Franklin:

Ami azt jelenti, hogy a "30-40+ éve nem is volt semmilyen állami segély, a munkanélkülinek se" teljes hülyeség.

Ben Franklin 2011.08.11. 01:26:41

@neoteny: The withholding tax on wages was introduced in 1943

Read more: History of the Income Tax in the United States — Infoplease.com www.infoplease.com/ipa/A0005921.html#ixzz1UfgtQkCi

Nem voltam pontos, volt jövedelemadó de a munkabérekre csak 1943tól vetették ki. Azaz előtte a tőke és vállalkozási jövedelmet adóztatták vele. Maga a fogalom 1913tól létezett.

Ben Franklin 2011.08.11. 01:30:19

@unionist: dolgozott a téeszben. vagy mondjuk egy feldolgozó üzemben. mondjuk egy konzervgyár úgy működött

hahaha. Az egész rendszer Tszestől eladósodott, annyit sem termelt amennyibe a fenntartás került.

Ben Franklin 2011.08.11. 01:35:51

@neoteny: Alapvetően arról volt szó, hogy azért fizet az állam segélyt, hogy ne lázadjanak a munkanélküliek. Ami butaság, és neolibsi ideológia, mert ha akar, mindenki kereshet annyit, hogy ne haljon éhen(Európában). És még a világválság idején, amikor a nagyvárosok népe éhezett, az emberek nem gyújtották fel New Yorkot és mást se. Most meg a segélyes niggerállat felgyújtja fél Londont, mert megtanulta a libsi szószólóktól, hogy neki jogai vannak. Nem a kajára mert azzal nem volt gond hanem arra, hogy a befogadó társadalom őt értse meg. Eszem-faszom megáll.

unionist 2011.08.11. 01:43:26

@Ben Franklin:
az volt, hogy a rosszul működő üzemek veszteségét finanszírozták a jól működők nyereségéből. azért, hogy legyen full employment. mert ez része az ortodox kommunista eszmének. és az ortodox nacionalizmus ugyanez.

de ez az ázsiai modell. ez itt sohasem működött. az európai embernek azt kell mondani. kapsz x összeget segélyként. és ha elmész dolgozni, akkor ugyanennyi adójóváírást kapsz. tehát azt a pénzt, akkor is megkapod az államtól, csak épp a jövedelmedet megtöbbszörözheted. ez az európai modell.

lehet próbálkozni az ázsiaival. biztosan lesznek kirakat közmunkaprogramok. állami támogatás mellett. nyilván kell majd mutogatni valamit a köztévében. a kereskedelmi adók meg majd mutatják ennek a fonákját. és majd megint megy, hogy a liberálisok összeborítják ezt az egészet, pedig már majdnem működik a kommunizmus.

unionist 2011.08.11. 01:44:40

@Ben Franklin:
csupa szerencse, hogy a libsik előtt nem volt gyújtogatás, meg rablás. csak azóta van.

Ben Franklin 2011.08.11. 01:52:30

@unionist: De volt csak akkor nem gyártottak ilyen hülye alibiket hogy a családapa miatt meg a megnem értettség miatt meg a közöny miatt kell kirakatokat betörni. Tömegbe lőttek oszt csókolom. Rend lenne.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.08.11. 01:54:17

@Ben Franklin:

Azért érdemes megnézni a zavargások/erőszakba fordult sztrájkok történetét az USA-ban, mondjuk 1930-tól kezdődően:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_incidents_of_civil_unrest_in_the_United_States

A probléma nem azzal van, hogy emberek tisztában vannak a jogaikkal és követelik azok betartását (az állam részéről) hanem azzal, amikor a nyilvánvalóan köztörvényes bűncselekményeikre a "társadalmi feszültség"-et ("szegénység"/"rasszizmus") jelölik meg _kiváltó okként_.

Az nem vitás hogy (relatív!) szegénység is, rasszizmus is létezik a fejlett országokban. Az, hogy ezek ellen mit lehet tenni és _milyen áron_, egy politikai döntés és mint olyan, szabad vita tárgya kellene legyen. De amikor ezek valamilyen szintű és soha _teljesen meg nem szüntethető_ léte ideológiai furkósbottá válik egyes "értelmiségiek" (gyakorlatilag pártpropagandisták, még ha nem is explicit tagjai valamelyik pártnak) a kezében és a tömegek vég nélküli propagandizálására kerül felhasználásra, ott már komoly probléma van... és ez történik legalább a 60-as évek óta.

Ben Franklin 2011.08.11. 02:00:40

@neoteny: Azért ez nem sztrájk. Nem mintha mindent tudnék de az eddigi infóim szerint se gazdasági, se politikai célja, se követelései, se vezetője nincs. Ez inkább a Los Angelesi niggerlázadásra hasonlít a 80-as évekből, de amerikában ugye alig van szoc. háló úgy hogy ott könnyebb rávarrni a nyomorra. És a jenkik kevésbé szívbajosak, simán lőttek a niggerekre, kijárási tilalom volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.08.11. 02:04:04

@Ben Franklin:

Nem is olyan régen voltak zavargások Vancouverben: a Vancouver Canucks elveszítette a Stanley Cup döntőjét a Boston Bruins-al szemben és a bepiált, frusztrált tömeg boltokba tört be és rámolt ki, autókat gyújtott fel stb. stb.

Az érdekesség az, hogy teljesen lehetséges hogy Vancouverben is, és az UK-beli első balhénál is, egy _kriminális kisebbség_ használta ki a tömeg jelenléte adta lehetőséget arra hogy zavargásokat robbantson ki és szervezett lopásokat kövessen el ez alatt. Ha a (piás/érzelmileg felhangolt) tömeg adott, egy pár tucat provokátor _jól szervezve_ képes egy zavargás kiváltására, hacsak nincsenek jelen _nagyon professzionális_ rendőrök akik képesek rögtön beazonosítani a bajkeverőket és hatékonyan kiemelni őket a tömegből.

Ben Franklin 2011.08.11. 02:10:37

@neoteny: Ebben egyetértünk. Biztos vk benne hogy Londonban van egy nagy rakás integrálódott kisebbségi. De nem vk benne biztos, hogy egy részeg lengyel, magyar (én is voltam Londonban tökrészeg..:) csatlakozik a fosztogatókhoz.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.08.11. 02:15:52

@Ben Franklin:

"de amerikában ugye alig van szoc. háló"

Az USA-ban van munkanélküli járulék (_nem_ segély) és szegénységi segély is. Az hogy az utóbbit igen karcsún mérik munkaképes férfiaknak egy politikai döntés amiben részben szerepet játszik "the protestant work ethic" (már amennyi megmaradt belőle) és az, hogy a férfiak minden társadalomban könnyebben beáldozásra kerülnek mint a nők.

A munkanélküli járulék pedig igen tisztességes is tud lenni a ledolgozott idő és a biztosított fizetés mértékében; habár van felső limit, az még bőven lehetővé teszi hogy egy munkanélküli segélyen lévő akár fizesse az ingatlanhitele részleteit (nem svájci frankban... ;))

A magyar szoc. háló a bányászbéka segge alatt van a leszólt amerikaihoz képest, a három hónaposra rövidített "munkanélküli segély"-el meg különösen.

Ben Franklin 2011.08.11. 02:20:51

@neoteny: Nemnemnem, ugye USAban nincs mindenkinek egészségbiztosítása, míg nálunk gyakorlatilag mindenkit ellátnak. Igaz Obama megígérte hogy lesz de nem tudom be tudja-e tartani.

Amerikában civil szervezetek(magyarul szegényházak) és alapítványok látják el a réseket a szoc.hálón, léteznek pl. alapítványi/egyházi kórházak, ahová fordulha az aki máshová nem.

cutcopy 2011.08.11. 02:22:55

"mit csináljak?..tanuljak?"

Hihi..

bpe 2011.08.11. 02:36:34

ijesztő ez az egész.

amennyiben bárki a little britainen röhögve próbált volna közelférkőzni a deklasszált brit néplélekhez, az biztosan elámul most, h a hadarós kislány rönkostoba karaktere épp kirakatokat semmisít meg, lásd itt: www.manchesterconfidential.co.uk/i/G6F/3J3X_H.jpg, bár valójában sztem annyi történik, h "végre" nem a maga elhízott céltalanságában látunk egy flash-mobot, hanem eljött az idő, amikor ennek a mobnak kivillan (youtu.be/6Gex_ya4-Oo) a foga igazi fehérje/sárgája, és hirtelen jelen lesz mindaz, ami egyébként ott állt melletted a subwayen, ott sétált veled az avenue-n, ott nézelődött a kirakatok előtt, ott keccsölt a rossz környékek rossz terein, csak épp nem figyeltél rá, mert szanaszét volt, vagy mert nagy ívben elkerülted, míg most akár a lézersugár, olyan koncentráltan mutatja meg magát, és éget ordas nagy lyukat a problémát mindeddig talán meglátni sem akarók homlokára.

a valóság ideát, elpusztít minden ideát..

neoteny · http://word.blog.hu 2011.08.11. 02:40:12

@Ben Franklin:

Az utolsó adat amiről tudok az 48M ember az USA-ban akinek _semmilyen_ eü biztosítása sincs. Az ugye ~1/6-a a népességnek, ~17%. Mo-n hány ember van pillanatnyilag aki önalkalmazott (pl. bt-ben tolja) és nem fizet magának eü hozzájárulást, ennek megfelelően nincs érvényes TAJ-száma?

Bármelyik US kórház ER-ja ellát bárkit aki életveszélyes (pl. vakbélgyulladás, lőtt/szúrt seb) vagy súlyos, permanens egészségvesztés (pl. agyvérzés) megy oda. Az ellátás csak a páciens stabilizálásáig (életveszély elhárítása) tart; és azt is kiszámlázzák. Ha nincs biztosítás, hát bizony adós az ember. De az utcán senki sem hal meg azért mert nincs hová mennie az előbb leírt kezelésért.

unionist 2011.08.11. 08:36:01

@neoteny:
fussunk neki még egyszer. szerintem azt kell mondani. aki embert ölt, vagy emberben kárt tett azt elkapjuk, és bebörtönözzük. a vagyoni kárt meg kell téríteniük a bandáknak. ez a rendészeti kérdés. erre van a megye.

de utána el kell jutni odáig, hogy ezeknek a csoportoknak ki ad munkát. és erre a válaszom az, hogy a város, vagy a városrész. le kell rakni egy tervet. és azt mondani. na emberek ez "new tottenham". ezt kell felépíteni. oké, hogy törtetek, zúztatok. de most építkezni kell.

és akkor persze rögtön kiderül, hogy képezni is kell ezeket az embereket. erre van a régió. hogy hiearchiában fenntartsa az iskolát. life-long learing keretei között. tehát lesz, aki azt mondja, hogy ő azt szeretné, hogy beiskolázzák. mert szeretne szakmunkás lenni, de előtte pallérozni kell az agyát egy kicsit.

de így sem lesz mindenkinek munkája. így sem lehet mindenkit iskoláztatni. és őket segélyezni kell. és ami fontos, lélektani dolog. hogy aki viszont rendesen tanul az ugyanennyi ösztöndíjat kap. aki rendesen dolgozik az ugyanennyi adójóváírást. tehát a segély összegét mindenki megkapja, csak eltérő jogcímen.

---

na most ha átjövünk a kontinensre. vissza magyarországra, akkor ugye mik az eltérések.

van egy megyei igazgatásrendészet. vagy legalábbis formálódik. de ez pártirányítás alatt van. az unió alá kellene rendelni a megyéket. ha probléma van borsodban, vagy hevesben, akkor esetleg szólni kellene a szomszédos kassai, vagy a besztercebányai kerületnek (kraj). vagyis az uniós rendvédelemben kell gondolkodni. és szerintem a szlovák és a magyar rendőrség rögtön összefogna. a bűnöző (a "cigány") azt látja: az unió áll vele szemben. csak nem lehet száz évre titkosítani a rendőrségi közbeszerzéseket a minisztériumokból. mert ugye nem népnemzet van, hanem nemzetközösség.

aztán a gazdaságot nézzük. megint az van, hogy a minisztériumból akarják megmondani a gazdasági programokat. csakhogy a városoknak kell ezeket a terveket letenni. a nemzetközösség városainak. komárom és komarno lehetne újra egy város. az unió egyik városa. nem a népnemzeté, hanem a nemzetközösségé. tehát ehhez kvázi "szabad királyi városok" kellenek. és a közéletben reálértelmiség, amelyik a városokat vezeti.

nézzük a kultúrát. ezt megint nem az államra kell bízni. hanem minden régió döntse el, hogy milyen iskolákat akar fenntartani. de ezt ne a minisztériumok döntsék el, hanem a pólusvárosok: a régió központjai. ide kell a területi hiearchia. mert az nyilvánvaló, hogy az alsóiskola fenntartása a subregion feladata (nem a falujé, és nem az államé, ahogy a fideszidióták képzelik, hanem ez kistérségi feladat). a középiskolát a szövetségi régióhoz kell csatolni, ami a középtérség. az európai felsőoktatáshoz pedig kellene néhány szuperrégió. ez ugye nagyjából az atlanti térség (nyugat-európa), skandinávia (észak-európa), a mediterrán térség (dél-európa), mitteleuropa, és kelet-európa (eurázsia). tehát pontosan az államot kell ebből kihagyni. rózsika nénit ki kellene dobni az ablakon. persze laticelt alá rakni, hogy ne legyen bántódása. ezt a népnemzeti állami-falusi oktatási rendszert kiagyaló ortodox kommunistákat, és nacionalistákat el kellene zavarni.

és akkor eljutottunk odáig, hogy mi is az állam feladata. tehát nem az unió, nem a város, nem a régió. hanem az állam feladat micsoda. a társadalmi (vagy ha így jobban tetszik, akkor a nemzetiségi) problémák megoldása. vagyis a szociális kérdések. amikor nem megoldás a megyei igazgatásrendészet, a város a reálgazdasági elképzeléseivel, a régió az iskolával. akkor kell az állam, és a szociális ellátórendszer.

és lehet azt mondani, hogy ez ne legyen. ezt mondják az ortodoxok. az ortodox kommunisták (kínában például a kommunisták egyáltalán nem szocialisták), az ortodox keresztények, az ortodox nacionalisták. az ortodox élcsapat azt mondja, hogy európa: ázsia legyen. adjuk fel a latinkereszténységet. adjuk fel a humanizmust. és adjuk fel a nemzetközösségnek minden formáját. vagyis felejtsük el európa múltját. és legyen népnemzet. legyünk megint ázsia. oké. csak az a kérdés, hogy tud-e európa ázsia lenni. mert szerintem nem tud.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.08.11. 08:55:30

@unionist:

Ez egy nagyon magas színvonalú miniesszé; és rengeteg érdekes kérdést tesz lehetővé.

Szégyellem bevallani, de nem tudok ehhez az eszmecseréhez partner lenni: ahol én vagyok, mindjárt éjfél így hát én megyek aludni, holnap reggel mennem kell gályába.

Elnézést kérek; alkalomadtán visszatérünk rá, OK? :)

anyamadár · http://atmenetiallapot.freeblog.hu/ 2011.08.11. 09:53:30

Az a röhej ebben az írásban, hogy nem ez az a népréteg akire szarnak a politikusok Angliában. Ők kérlek kényeztetve vannak. Blackberry - azon üzengettek? Nekem nincs Blackberrym mert a havi előfizetés rongyos öt fonttal több rá (bizony ez nálunk számít), illetve nem tudom egyben kifizetni.

A férjem rengeteget melózik, röhejes, hogyha segélyből élnénk, többet hozna haza - bruhaha - NHS-be járunk, mint akik nem fizetnek adót, ugyanúgy hét órát kell várnom az autista gyerekemmel a gyerekosztályon...

Szóval a réteg aki kurvára le van szarva, az nem ez a csőcselék. Nem kell ebből szegény elnyomottak balladáját gyártani.

radala 2011.08.11. 10:35:40

@bz249: Nem sikerült érthetőre a mondatom. Az lett volna a mondanivalója, ha sikerül, hogy az esély arra, hogy egy gettóból mondjuk tanár légy annyi, mint annak, hogy egy ügyvéd fiából Bill Gates legyél. Eszembe sem jutott soha, hogy BG hátrányos helyzetű gyerek lett volna, csak a dolog kvantumugrás szerű voltát akartam hangsúlyozni.
Megdöbbentő látni, hogy a kommunisták nem is hazudtak:-)
@bgp:Fátylat rá, nem szeretnék én mindent tudni:-)
2006 roppant szégyenletes dolog. Nem tudom szeretném-e tudni, hogy mi történt valójában. Lehet, hogy inkább azt szeretném elhinni, hogy az egész szomorú véletlenek és butaságok, szakszerűtlenségek láncolata...
@tevevanegypupu: Ez nyilván igaz, hogy sok-sok értelmes gyerek lehet ott is, ahogy mindenhol másutt is, az is biztos, hogy nagy kár, hogy ebben élik ki magukat, de nehezen hihető, hogy ez nem teljesen törvényszerű.
@Sátán meg a Jocó: Az anyagiak nem gátolják 100%-ban a felemelkedést, csak 99,9%-ban, de még lehet, hogy annyira sem. Lehet, hogy 100-ból 5-10 gyerek is kikerül a gettóból leérettségizik és dolgozik, lehet, hogy 20 ilyen is van fogalmam sincs...
Viszont ez a 5-20 gyerek, ha nem onnan indulna, akkor valószínűleg mind legalább a diplomáig jutna különben...
Az mindenesetre szerintem bátran kijelenthető, hogy nagyságrendekkel nehezebb helyzetben vannak a gettó lakó gyerekek, mint a nem gettólakók és az is kijelenthető, hogy az állam legfontosabb és legszebb feladata az lenne, hogy legalább a gyerekek felemelkedési lehetőségeit igyekezzen az elképzelhető legegyenlőbbé tenni.

anyamadár · http://atmenetiallapot.freeblog.hu/ 2011.08.11. 10:48:02

@radala: a magániskolákat itt kevesen tudják megfizetni. Vannak ugyan ösztöndíjak, de elég nehéz megkapni és leginkább a secondary school-tanulmányoknál kezdődnek. Tehát alapból mindenki hasonló esélyekkel indul.

Van egy un. Ofsted jelentés, ami az iskolát osztályozza és ezt érdemes megnézni a szülőknek mielőtt beíratják a kicsit, hogy mennyire jó az iskola. De körzetesítés van, tehát nem ugrálhatsz annyira, hiába jó Szent János iskola, hogyha nem abban a városkában laksz. Három iskolát kell beírnod és ebből egyikbe bekerül a gyereked.
Az én gyerekeim és ismerősömék kislányai is két külön suliba kerültek elsőre. Mi vártunk, míg lesz hely a másik gyereknek is ugyanabban az intézményben.

tevevanegypupu 2011.08.11. 10:55:29

@radala:
Valoban verlazito, hogy szinte lehetetlenseg kijutni egy-egy ilyen gettobol. Sokszor nem is a kulso korulmenyek akadalyozzak az oda szuletot hanem sajat kornyezete. Nem tudom az ilyen tores-zuzas hoz-e valamilyen eredmenyt, a francia forradalom vegulis hozott (az mas kerdes, hogy jot hozott-e), es az is ilyen volt, igy kezdodott. De ezeket a hapsikat - a francia forradalom kezdeti tomegehez viszonyitva - nem az ehseg vitte az utcara, hanem mindenfele firlefranc utani vagy: plazmateve, gorkori, gordeszka, cd-k, laptopok meg ilyesmik amiket elvittek, ja es persze ruhak..Moralisan talan a francia forradalom kezdete annyiban igazolhato, hogy ott kenyeret akartak, ezek a fiuk pedig csak nehany vacak targyert tettek tonkre emberek evszazadok alatt felepitett munkajat..Keptelenseg most ezzel a lazadassal szimpatizalni, nem is hasonlithato az arab vilagban elkezdodott mozgolodashoz sem.

Yumurdzsak 2011.08.11. 11:02:26

elolvastam pár kommentet, de mintha a kommentelők nem olvasták volna el a cikket.
nekik ajánlom a gyűlölet c. filmet

Gunter 2011.08.11. 11:21:11

Azt nehéz felfogni hogy nem épp jókedvükben gyújtogatnak, hanem már nagyon elegük van abból hogy az úgynevezett demokráciában ők egyre szegényebbek, míg a kevés kivételezett az ő vérük szívásából hájasodik? Csak nem a hozzájuk hasonlóan a fasz rossz végén lévőket (még a rendőrök is azok) kéne csesztetniük, hanem azonnal a probléma valós gyökerét kéne megráncigálni. Pénz, állam, magántulajdon : amíg ezek léteznek mindig lesznek kizsákmányolók és szenvedők.

tewton 2011.08.11. 11:29:48

@Gunter:
ha a szenvedes ezektol a korulmenyektol fugg, akkor ajanlom a ciantabletta megfontolasat.

Gunter 2011.08.11. 11:36:39

@tewton: ok... rendben... adok negyed egy tabit.

tewton 2011.08.11. 11:44:52

@Gunter:
köszi, de szerintem neked nagyobb szükséged van rá, hogy megérkezz a pénz és tulajdon nélküli mennyországba :)

anyamadár · http://atmenetiallapot.freeblog.hu/ 2011.08.11. 11:53:18

@Gunter: a gazdag milliomospalánta kicsi lány is ezért gyújtogatott/lopott? Meg a tanársegéd? Meg a postás?

Brahiból, nem társadalmi elégedetlenkedésből.

Ráadásul a londoni bűnözőcsoportok elég kemények, telefonon szervezik meg a bunyókat, agyonvernek emosokat, mert nem tetszik nekik a fejük. Nekik ez most jól jött, fel lehet tölteni az seftes árukészletet. Ehhez csatlakozott a sok unatkozó faszfej.

Ez nem társadalmi probléma, ez nem lázadás... csak külföldről ebbe nehéz belelátni, ahol még mindig az az elképzelés, hogy az angolok mind zöld gumicsizmában teázgatnak, vagy keménykalapban ráncolják a homlokukat az események hallatán.

picur3ka 2011.08.11. 12:33:46

@Gunter:

Engedd meg, hogy egy helyi lakos elmagyarazza neked, mi folyt Tottenham-ben:

'A bandak mostanra felfuggesztettek a belharcaikat, aztan majd megint egymasnak esnek.'

Zetek 2011.08.11. 13:31:57

Géza, az én kérdésem pedig az, hogy ki és miért tartson el téged? Amúgy időnként nem árt Londonnak, ha ég.

radala 2011.08.11. 13:43:37

@anyamadár: Világos kb.
@tevevanegypupu: -nak is kb ezt akartam mondani, vagy inkább ö mondta nekem, hogy a gát, amit nem nagyon lehet kikerülni az nem is annyira csak a többségi társadalom (valóban többségi-e nem is tudom), hanem az, hogy nyilván egy gettóban, cigánytelepen születő gyereknek rém ciki, ha tanul, ciki ha nem drogozik, ciki, ha olvas, ciki, ha nem lop, ha nem bunyózik stb. Nem hiszem, hogy ebből volna egyszerű kiút. A szegregálás nem jó, az integrálás tán még rosszabb, nekem még elvi elképzelésem se nagyon van, ha csak nem pár százezer Teréz-anya segítségével.
Megdöbbentő, hogy ezekben a gettókban magyar fogalmak szerint valószínűleg nem is élnek olyan rettenetesen, tán senki nem is éhezik, nem pusztulnak el betegen az utcán. De sajnos be kell látni, hogy egy iPod iránti vágy lehet pont olyan erős, mint egy kiló kenyér iránti. Ez rém gusztustalan, de mit lehet csinálni. Nyilván a magyar cigánygyerekek is non stop csak a reklámokat nézik és onnan az látszik, hogy akinek ez vagy az van az boldog. Vénségemre azt fogom gondolni, hogy Kádár alatt jobb volt:-) Igencsak őrült ez a világ, amiben élünk, az ember nem is nagyon gondol bele, hogy mi nem gettó lakók is nyilván pont ugyanilyen irracionális vágyakkal vagyunk tele, mint ezek a szerencsétlenek.
Tulajdonképpen kb. ugyanez a svájci frank hiteles plazma tv, meg a fene tudja mi még, amit mi vettünk magunknak(én konkrétan tán nem, de vagy tíz éve nincs is tv-nk szóval kb. burokban élek ebből a szempontból).
Hihetetlen, hogy húsz évvel a rendszerváltás után, mikor már jó ideje azt gondoltam, hogy engem átbasztak az iskolában töriórákon, rá kell jönnöm, hogy nem is basztak át:-) vagy inkább :-(

radala 2011.08.11. 13:54:44

@Gunter: Nem úgy van-e, hogy pénz, állam, magántulajdon nélkül meg nem más sincs csak szenvedés?
Lehet, hogy tévedek, de én az államot nem képzelem eleve az ördögtől valónak lévén az lenne az egyetlen valódi erő, amire legalább elvben nekünk embereknek hatásunk van. Ha mi azt akarnánk, hogy számolják fel a gettókat lángszóróval, mert azt hisszük ez a megoldás, akkor tuti találnánk ehhez megfelelő pártot bármilyen országban, ha azt szeretnénk, hogy minél több pozitív diszkriminációval oldódjon meg a kérdés, arra is találhatnánk erőt.
Szóval én azt hajlamos vagyok elhinni, hogy épp az adott pillanatban az államok vezetése szar, de nem látom, hogy lehetne akár elméletileg is valami, ami jobb tudna lenni, mint az állam elvileg lehetne.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.08.11. 14:03:21

Nem olvastam az eredetit, de ez egy bullshit a javabol!

fülöpke 2011.08.11. 15:25:59

@naugye!: "Én egy kurva nagy bérházban élek Nyugat-Londonban a párommal. Az egész házban csak ketten járunk el dolgozni, a többi lakó él, amiből él. Segélyből, félretett pénzből, nyugdíjból, mit tudom én miből. A lényeg, hogy mi vagyunk a lenézett Kelet-európaiak, akiknek annyira szarul megy, hogy még dolgozniuk is kell. ..."

Ismerős szituáció.

...és itt egy elég frappáns válasz (komment) a zavargó lamentálására, angolul: "There is absolutely NO excuse for what has happened in the UK in the past few days. You’re life won’t improve unless YOU do something to improve it. ... You say nobody cares, it’s because YOU don’t care. Only you have the power to change it."

Ulixes 2011.08.11. 15:59:24

ez a kedvenc válaszom az eredeti angol blogposzthoz írt "válaszok közül. Tanulságos és igaz. Magyarországra is.

"John Broomfield
Tolerance, consumerism and looting

We will be rewarded for working to serve the needs of our customers. Is this still the rule for all or has liberal tolerance undermined this fact of life? Some people are tolerated and given money for not studying or deciding to live a subsidized life without working. Their children simply want to be famous.

Decades of politicians, social commentators, elites, fathers and mothers tolerating such bad behavior have broken the family and are breaking British society.

Remember your banker whom we used to trust? Let us consider how we tolerated the bankers’ misdeeds of knowingly manufacturing and selling defective products to investors. Have any of them answered for their frauds before or after we borrowed money from our children to bail them out?

Our tolerance has had an even more insidious effect. For decades young people felt no shame and we were told that we must tolerate and subsidize their lifestyles. They now depend on us to subsist. Whole communities depend on those of us who are luckier because we were disciplined by our will, our parents, our teachers or a higher power to study and work harder and smarter.

Equality of opportunity is important to all of us. Some elites go beyond tolerance and make this even worse by advocated equality of outcomes as well.

Discipline used to enforce service throughout our upbringing, marriage, family, parenting, eating together, reading together, schooling and then serving others through productive work. Now we are told see these “unlucky” people as victims and that we must tolerate their aberrant behavior. Lucky people have damaged the unlucky by making them feel entitled.

We are lucky because we are disciplined. The harder we study the luckier we get. The harder we work the luckier we get. Unlucky children are lost made sick by tolerance. Some seek rules to live by so they give up on their dreams and join gangs to flash raid (with the aid of expensive phones) for loot. Other youths loot just because they can and think they deserve it.

Lucky people are identified by their education and work but we are all increasingly identified by the logos we display on the consumer products also displayed by the rich and famous.

Now those of us who add value through our work are not generating enough wealth to pay the debts or support the unlucky ones. However lucky we are we all must re-double our efforts to lead by serving others instead of ourselves by demonstrating the benefits of care, discipline, study and work.
"

Ulixes 2011.08.11. 16:02:12

"válaszok", lemaradt egy ".

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2011.08.11. 16:15:20

Kommunistának lenni csak jóléti, gazdag demokráciában érdemes.

pistola 2011.08.11. 16:18:50

mekkora köcsögség! ha mindenki "zavarogna", aki nem él úgy, ahogy szeretne, vagy ha mindenki zavarogna, aki nem érzi jól magát a bőrében, akkor az egész kibaszott világ lángokban állna.
ahelyett hogy rinyálna ez a kis fasz, húzzon el a gettóból, mert el lehet!, és kezdjen előröl mindent valahol. de ez kurvára nem megoldás.
vagy menjenek neki a rendőrőrsöknek, ha olyan kurva nagy legényeknek érzik magukat!
remélem valamelyik boltját védő török csávó megkínálja a penge élével az ilyen suttyó ostoba senkiket.

tevevanegypupu 2011.08.11. 17:11:49

@radala:

Nem is olyan hulyeseg a szocializmusban elni ugye?
Biztositott munk, sok szocialis juttatas, kultura szinte ingyen, elobb-utobb lakas, kis auto..neha egy-egy utazas, szoval eleg turhetoleg elhettunk. csak az a sok iszonyuan hulye parttitkar ne lett volna..(-:

De sokkal jobb nem lett a rendszervaltas ota sem, legalabbis ugy tunik Magyarorszagnak nem sikerult tul jol. Egyedul globalizalodni globalizalodunk szinte gyorsabban mint hittuk volna. Ahogy elnezem a fiatalokat, mind szinte egyenruhaban jar, mindnek a fuleben valami dugo van es hallgatnak valami ketyeret, nem figyelve a vilag zajara, eszre sem veve hol vannak es mire keszulnek ellenuk..De persze nalunk nem kell felni zavargasoktol, nalunk azert meg mindig adnak kolcsont laptopra meg fapadosokra, csak eppen munka nincs meg a jovo adosodott el par generaciora. De amig Sziget fesztival van meg Zold Pardon addig van szabadsag..(-:

Buzzword 2011.08.11. 19:49:50

@Gunter: Pénz, állam, magántulajdon : amíg ezek léteznek mindig lesznek kizsákmányolók és szenvedők.

Nézd, egy buta bolsevik! Szia buta bolsevik! Ha megvalósul a teljes anarchia, amire izgatottan hánykolódva ágyacskádban vársz, te leszel az első, aki vinnyogni fog, ha az erősebb kutya ellopja..izé, köztulajdonná teszi a rántotthusikát a tányérkájáról.

Sátán meg a Jocó 2011.08.11. 21:00:46

@radala: ebben nincs vita, kedves radala, csak azért nem kell a sült galambot várni Állam Bácsitól, a másik oldalon is kell tenni érte.

"cigánytelepen születő gyereknek rém ciki, ha tanul, ciki ha nem drogozik, ciki, ha olvas, ciki, ha nem lop, ha nem bunyózik stb."
Igen, erre mondott megoldást egyedüliként a Jobbik, de hát persze az rögtön fasisztanáciembertelen megoldás (t.i.: ki KELL emelni a közegéből, JÓÓÓ messzire és ott nevelésbe venni. Jellemző, hogy a károgók más épkézláb javaslattal nem álltak elő.)

Javaslom tampi.blog.hu-t olvasgatni a témában, IGEN tanulságos.

trollreign 2011.08.11. 23:25:39

Sziasztok!

Nehéz ezt kimondani, de úgy gondolom, hogy az emberek és az általános értékrend elpuhulása a problémák alapvető forrása.
Megkönnyítettük, hogy az emberek letelepedjenek más országokban, lehetőséget adtunk a kínaiaknak, hogy ők is ugyanolyan magyarok legyenek, mint te és én, és sok más országgal szemben sok gondunk nem is lett belőle - leszámítva persze azt, hogy sokunk magyar öntudatát sérti az, hogy besétálva Magyarországon egy kínai ruhaüzletbe vagy étterembe, képtelen vagy kommunikálni az eladóval. Nem kérdezhetek egy árúról, nem támaszthatok igényeket, ujjal mutogathatok, hogy "azt" kérem.

Az UK-ban is befogadtak rengeteg mindenkit, és a tolerancia zászlaja alá irdatlan tömeg érkezett, inkompetens hadsereget alkotva, akiknek a vezetői egy megpuhult értékrend nevében csukott szemmel hajtatták végre az embereikkel hadműveleteiket, melyek a saját életüket ásták alá. Fogadjuk el a másikat, fogadjunk el mindenkit - szavakban nagyon szépen hangzik. De tulajdonképpen miért is hagyjuk azt, hogy semmirekellők éljenek a segélyeken, és hasonló értékrendet neveljenek a gyerekeikbe, mint amivel ők semmire sem jutottak, csak elvettek?

Ugyanolyan dolog az iPhone-ért való küzdelem, mint a kenyérért való harc? Aligha. Irigyeljük azokat az embereket, akiknek van, pedig nekik azért van, mert azért élnek, hogy legyen nekik. Mert ők foglalkoznak azzal, hogy mi lesz 5 év múlva.
Ha te nem foglalkozol vele - hiszen az "élj a mának!" mostanság divatosabb, mint valaha, mert mindenhol azt látod, hogy bármit megtehetsz, hogy "all the crazy shit I did tonight, those will be the best memories" - akkor tedd azt, a te dolgod. De akkor ne sírj később amiatt, hogy akinek az "all the crazy shit I did tonight", az egy mad ass vizsgára készülés volt ébren egész éjjel, az 30 évesen majd Cadillac CTS-sel fog járni, iPhone-al fog telefonálni, és megengedheti magának, hogy 3 hetes spanyolországi partizás előtt 1000 fontért intenzív nyelvkurzusra járjon, hogy az ott tanultakat aztán karácsonyra már elfelejtse...

Ideológiát gyártani az egész mögé, teljesen felesleges. Néhány felháborodott ember gyújtogatni meg rombolni kezd, néhány élelmes bűnöző pedig kihasználja a lehetőséget, majd csatlakoznak a semmirekellők, hogy akkora értéket lopjanak, amivel a következő hónapokat is kihúzhatják munka nélkül, majd látva a káoszt, mások is csatlakoznak, mert "jó buli", vagy csak mert az iPhone 4 jobb, mint az iPhone 3, amijük éppen van. Ezeket az embereket tolerálni a tisztességes többségnek nem lenne feladata egy egészséges felfogású társadalomban.

Ne feledjük, hogy onnan indult a világ, hogy egy tyúklopásért levágtuk egy ember kezét, vagy éppen a jó termésért istenünknek tízezreket ajándékoztunk (értsd: szíven szúrtuk őket egy tőrrel). Innen oda jutottunk, hogy (tömeg)gyilkosainkat luxusbörtönökbe zárjuk személyi edzőkkel, a csőcselék védelme érdekében hagyjuk felégetni országunkat, a kisebbségeket és semmittevőket hagyjuk megélni a segélyekből, akár hosszú évtizedeken át, és a híradóba kerül, ha valaki késsel szúrja le a disznaját - mert szegény állat meg lett kínozva. Jó irányba indult a fejlődés a barbarizmus és tömegmészárlások megszűnésével, de átestünk a ló túloldalára, emberek. Túl sokat tűrünk el a tolerancia nevében, és hagyjuk, hogy az ilyen dolgok ellen felszólalóknak az emberségét kérdőjelezzék meg a tolerancia zászlóvivői - "Van neked szíved?!".

Hogy ezeket a zászlóvivőket "neolibsik"-nek, "Abraham's seed"-nek, vagy akárminek nevezzük, az lényegtelen, fel kell tennünk magunkak a kérdést, hogy ez jól van-e így? Ha ez így megy tovább, oda jutunk, hogy megkérdőjelezzük a tolerancia jegyében, hogy egy bírónak vagy egy esküdtszéknek van-e joga ítéletet mondani mások szabadsága felett? Biztos vagyok benne, hogy a "bűnözők megbüntetését" még ennél manipulatívabban is meg lehet fogalmazni, mint ahogy a személyiségi jogok és szabadságjogok folyamatos félreértelmezésével - és félremagyarázásával - tesszük, amikor számtalan bűnözőnek adunk szabad kezet arra, hogy elbújjon a törvény keze elől.

Úgy hiszem, hogy amikor az európai (nyugati) társadalom életképességét és fenntarthatóságát vitatja valaki, akkor alapvetően nem a társadalmi berendezkedés problémája szúr neki szemet, hanem a nyugati társadalmakban gyökeret vert túlzott tolerancia, az elpuhultság, és az a fajta szemlélet, ami az embereket tökéletesen megismerteti a jogaikkal, de szemet huny a kötelességek nem ismerése felett.
Ezt egyébként igyekszünk a világ minden területére kiterjeszteni, mintha egy olyan vitathatatlan isteni igazság lenne, amit minden emberi lénynek követnie kell, s ezért hajlandóak vagyunk vért is ontani.

Kérdés, "hogy van-e rá igény?"

vita-min 2011.08.12. 01:01:14

@Richard Jackson: Tanuljál baszki hogy legyél valaki! A tudást nem tudod megvenni, letölteni vagy ellopni.

Gunter 2011.08.12. 09:50:13

Senkinek ne legyenek illúziói. Mi, az átlag, az emberek több mint 99%-a mind rabszolgák vagyunk. Mind valakinek a tulajdonáért kell hogy dolgozzunk. Ha nem tesszük éhen döglünk. Nem mehetsz ki a határba csak úgy termelni magadnak, mert az egy jogi személy - az állam - tulajdona. Mi a fasz? Ez tényleg korrekt így?
És még pofátlanul elhitetik a többséggel hogy ez a szabad választása. Áltassátok csak magatokat hogy szabadok vagytok, de akkor ne sírjon a nagy pofátok hogy jajj az árfolyam, jajj a nyugdíj, jajj a Zorbán.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.08.12. 11:43:38

Allitolag elso kezbol szarmazo beszamolo.

news.sky.com/home/article/16048623
"Four teenagers who looted in neighbourhoods across London have told Sky News it was like a 'shopping spree'.

Speaking on condition of anonymity to Sky's Tom Parmenter, the group admitted that they stole iPads, Blackberry tablets, games consoles, laptops, clothes, trainers and even nappies and clothes for their children.

They claim that they used a transit van to move between different boroughs and grabbed so many different items that the van was filled several times and emptied between their sprees.

The young men, all aged 16 or 17, told Sky that they are not part of an organised gang but just disillusioned young men who cannot find work.

One 16-year-old said: "Everything we wanted we could get.

"I couldn't believe the van could hold so much stuff."

They admitted that they spent two nights looting in their home borough of Lewisham but also went to Catford, Bromley and Clapham.

A 17-year-old admitted that his stop in Clapham Junction was solely to target a store where he had been refused work.

The teens told Sky News that their parents were unaware of their involvement, one even said he had been warned by his parents to stay in his bedroom but jumped out of his window to join in the looting.

They claim to have hidden their haul at homes of friends or had already sold goods onto the black market.

One said he had sold a Blackberry tablet for £400 on the Gumtree website.

Another, wearing a pair of Nike trainers that he had stolen, said: "Right now it looks like there isn't a future for young people, that's how I see it."

He added: "We are not doing it for the fun of it, we are doing it for money to survive."

None of the group was concerned about the unprecedented police efforts to catch those responsible.

They said they believed that because there were so many people looting that their chances of not getting caught were "quite good.""

radala 2011.08.12. 11:56:45

@tevevanegypupu: Megfogadtam vagy lehet, hogy meg sem fogadtam, de soha nem fogom azt mondani, hogy a szocializmus jó volt. Az egy másik rossz volt. De talán igaz lehet az, hogy könnyebb elviselni a hiánygazdaságot is, ha a hülye párttitkárnak is csak a háza ér többet a te házadnál és nem az autója ér többet a házadnál és a tévéje az autódnál...
Amúgy tényleg érdekes kérdés, hogy mi a rosszabb, ha volna mit venned, de nem tudsz vagy, ha volna miből, de nincs...
@Sátán meg a Jocó: Szuper, emeljük ki őket. Hova is? Mi lenne egy iskolában, intézetben, ahova kiemelted őket? Nem lenne pont ugyanolyan ciki tanulni, szót fogadni, nem verekedni? Mibe kerülne mindez? Pont ugyanannyiból mint most pont ugyanazt lehetne elérni, ha szerencsénk van, ha pechünk, akkor egy kicsit még vadabbak is lesznek, mint otthon lettek volna.
De nem akarom tenni az agyamat, csak azt mondom, hogy szerintem, ha lenne egy zseniális és működő ötlet, akkor azt már rég ismernénk. Nem az a baj, hogy nem vagyunk elég kreatívak a probléma megoldásához, hanem az, hogy ez a mai eszközökkel nem kezelhető probléma.
Hiába költesz bármennyit a cigány gyerekekre, ha nincs ember, aki fölvenne dolgozni egy cigányt, ugyanakkor hiába fektetnéd a világ összes pénzét abba, hogy a többség elfogadja a cigányokat (én még nem találkoztam személyesen olyan emberrel, aki nálam elfogadóbb volt a cigányokkal és még én is ötször nyúlok a pénztárcámhoz, ha cigányt látok, én is tök rasszista vagyok ha nem próbálok erőt venni magamon)
Ez szerintem egy ördögi kör, lehet, hogy nem is a probléma megoldásán kellene gondolkozni, mert az nincs is, hanem a szinten tartásán.

tevevanegypupu 2011.08.12. 12:35:20

@radala:

Ilyeneket - hogy nem mondom azt, hogy a szocializmus jobb volt - nem fogadtam meg, mert mikor 1992-ben hazajottem par ev tavollet utan eppen azt allapitottam meg, hogy a francba, a szocializmus jobb volt. Megpedig azert, mert ugyanazokat (szinte) pofakat lattam akkor a demokraciat eltetni, ugyanazok voltak szupergazdagok (mszmp es csatolmanyai) mint a szocializmusban, es akkoriban valahogy csak hulyenek nezte oket az ember es tudta roluk, hogy szelhamosok. Kis uttorok voltak reszketve a Szovjetuniotol meg persze sajat parttitkaraiktol..de a rendszervaltas utan mar mocskos, hipokrita kommunista gazembernek lattuk az osszeset es szinte rosszul lettem mikor hallgattam oket homlokegyenest mast mondani mint par eve. Ezek kergettek el negyedmillio embert, akasztottak fel tobbszazat es tettek tonkre tobbmillio csaladot 1956-ban.. Bizony az a negy ev l989-1992 kozott amit nem toltottem itthon nagyon vilagossa tette, hogy nem rendszervaltas zajlott le, hanem hatalomatmentes..Es a szocializmus tiszta ugy volt ahhoz kepest ami azota is folyik. Utana jopar evig egyaltalan nem erdekelt mi tortenik, szerencsere eleg messze voltam, arrafele Magyarorszaggal nemigen torodtek az ujsagok. Aztan kivalasztottam magamnak az szdsz-t mint rendszervalto partot.(((-: Kellett egy kis ido mig rajottem, hogy mekkora bakot lottem. Es vegul maradt a fidesz meg Orban, aki vegulis legtehetsegesebb politikus es legalabb megmaradtak rendszervaltonak. Es aztan meg itt van Csurka aki nem csak ironak volt jo, hanem jovendomondonak is bevalt..Egyebkent az a jobb, ha volna mit venned de nem tudsz mert nincs ra penzed. Nagyon de nagyon sok mindenre nincs szuksege az embernek, csak az a baj, hogy erre akkor jon ra mikor mar tul van elete hajnalan.(:

radala 2011.08.12. 12:42:18

@tevevanegypupu: Gondolom ebben kb. egyet is tudunk érteni, kb. mindenben. Mert ugyan szeretném másképp látni, mint te, de azt hiszem akkor sem látom másképp. Mondjuk a fene tudja, hogy a szocializmus tényleg jobb vagy tisztább ügy volt-e, inkább csak az volt benne a pozitívum, hogy azt hihettük azért tartunk ott ahol tartunk, mert pechünk van, most meg már azt kell lassan gondolni, hogy azért tartunk ott ahol tartunk, mert nekünk ez a helyünk a világban...

tevevanegypupu 2011.08.12. 13:12:27

@radala:

Felreertes ne essek, a szocializmus fertelmes volt bar gondolskodott rolunk, de az egesz rendszer es fenntartoi csalo, hitvany gyilkosok voltak. Ezt mi tudtuk is, nekem csak annyiban tunt "jobbnak", hogy ott es akkor legalab tisztaban voltunk vele ki kicsoda, mit csinalt, honnet jott..Manapsag ebben mar egyaltalan nem lehetunk biztosak, ezert is teveszt meg nagyon sok fiatal embert peldaul az lmp..Nekik tortenelem az amit ateltunk, es valoszinuleg ugy kepzelik, egy muvelt, kozmopolita-humanista-felvilagosult-europaiertelembenvett parttal van dolguk..Ezeknek az ifju szavazoknak mar az szdsz is a multhoz tartozik es Orbanekban is csak azt latjak, hogy kellemetlenell-kellemetlenebb rendeleteket hoznak. Azt nem tudjak, hogy miert kenyszerultek erre. na mindegy, ez mar az o jovojuk..

tevevanegypupu 2011.08.12. 13:12:27

@radala:

Felreertes ne essek, a szocializmus fertelmes volt bar gondolskodott rolunk, de az egesz rendszer es fenntartoi csalo, hitvany gyilkosok voltak. Ezt mi tudtuk is, nekem csak annyiban tunt "jobbnak", hogy ott es akkor legalab tisztaban voltunk vele ki kicsoda, mit csinalt, honnet jott..Manapsag ebben mar egyaltalan nem lehetunk biztosak, ezert is teveszt meg nagyon sok fiatal embert peldaul az lmp..Nekik tortenelem az amit ateltunk, es valoszinuleg ugy kepzelik, egy muvelt, kozmopolita-humanista-felvilagosult-europaiertelembenvett parttal van dolguk..Ezeknek az ifju szavazoknak mar az szdsz is a multhoz tartozik es Orbanekban is csak azt latjak, hogy kellemetlenell-kellemetlenebb rendeleteket hoznak. Azt nem tudjak, hogy miert kenyszerultek erre. na mindegy, ez mar az o jovojuk..

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.08.12. 14:10:25

Es a bunozoi szal.

www.dailymail.co.uk/news/article-2025259/Mark-Duggans-uncle-crime-lord.html?ito=feeds-newsxml
"The suspected gangster shot dead by police was the nephew of a notorious gangland criminal, it has been revealed.

Mark Duggan's uncle was Desmond 'Dessie' Noonan whose family used to run Manchester's underworld and featured in a 2005 documentary.

Dessie Noonan, a former bouncer, ran a gang with his brothers Domenyk, Damian and Derek. He and Domenyk both featured in Donal MacIntyre's TV programme six years ago.

In it, he boasted how his family was 'untouchable', saying: 'I've got a bigger army than the police. We have more guns than the police.'

Dessie's second wife Julie is the sister of Mr Duggan's mother Pamela, according to The Sun. Mr Duggan used to visit their home regularly to babysit, according to the paper.
"

picur3ka 2011.08.12. 14:14:55

@Doomhammer:

O, meg rokonok is, ajajj, tiszta maffia.

En azt gondoltam volna, hogy a kabszerfogas mar onmagaban is eleg lehetett, s akkor meg ez is.

bz249 2011.08.12. 14:17:49

@Doomhammer: ez a lelott csavo amugy ugye fekete, mikozben a maffiozo urgek meg fehernek nez ki? Vagy ilyen sikeres volt a szinesboru kozosseg integracioja Angliaban?

picur3ka 2011.08.12. 14:36:58

Nem olyan nagyon fekete... Tabloidok okoskodnak.

Ki tudja, ki kicsoda.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.08.12. 14:43:33

@bz249:
"Dessie's second wife Julie is the sister of Mr Duggan's mother Pamela, "

Vagyis a maffiozo elvette a lelott csavo anyjanak noveret (mint masodik feleseget). Mindez semmit nem mond a lelott csavo apjarol. Legfeljebb azt feltetelezhetjuk, hogy a lelott csavo anyja is fekete volt, ez esetben valoszinuleg a novere is fekete volt es ha mindezeket a feltetelezeseket elfogadjuk, akkor mondhatjuk, hogy a maffiozo masodik felesege fekete volt. Ami teljesen lehetseges.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.08.12. 14:50:34

@Doomhammer:
"akkor mondhatjuk, hogy a maffiozo masodik felesege fekete volt. "

Ah, egy gyenge labakon allo feltetelezes ...

Itt van Duggan anyja es testvere, szemlelje meg oket alaposan.

www.tottenhamjournal.co.uk/news/london_riots_tottenham_remembers_our_brother_mark_duggan_1_989927

Ez esetben mar csak azt lehet feltetelezni, hogy az apuka volt fekete.

Hasonlitsa ossze a Mark fiut a baratnojevel, ha a szinek erdeklik.
www.mirror.co.uk/news/top-stories/2011/08/08/tottenham-riot-mark-duggan-s-family-in-plea-not-to-use-his-death-as-excuse-for-violence-115875-23328835/

Masodik kep felulrol.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.08.12. 14:57:25

@bz249:
Hadd tippeljek megint. Szerintem ir, ahogy a maffiozo is.

A kis Mark egy hires helyen nott fol, a Broadwater Farm-nak nevezett varosreszben.

Innen hires:
en.wikipedia.org/wiki/Broadwater_Farm_riot

picur3ka 2011.08.12. 15:21:03

@Doomhammer:

A neve ir. De a not illetoen is egyetertek.

picur3ka 2011.08.12. 15:25:24

Jol talalgat:

It was reported that Noonan was the uncle of Mark Duggan[7], a 29 year old, alleged drug dealer and North London gang member who was shot and killed by officers from the Metropolitan Police. The aftermath of Duggan's death started the 2011 England riots. Noonan's brother Dominic Noonan was filmed talking to looters in Manchester[8].

www.google.co.uk/url?sa=t&source=web&cd=4&sqi=2&ved=0CDUQFjAD&url=http%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FDesmond_Noonan&rct=j&q=dessie noonan&ei=eyhFTuasFoW2hAeDktnCBg&usg=AFQjCNGWnjOF3I-mwsH6TxLGaPR4B9JDWQ&cad=rja

civilkontrol 2011.08.15. 11:29:17

@BKV reszelő:

„Akkor a kollégád egy fasz, de a többi áll, mint a zászló.”

Nemnem. A szó, amit keresel így hangzik: Bocsánat

Mitugrálsz fasz...

Thorn (AHA) 2011.08.18. 10:24:39

Zavargásra okot adó érzések egész sorát lehet itt olvasni, amelyek nagyobbik fele még talán meg is érhető. Azonban hogy jut az egyén ilyen helyzetbe? Eleve el volna rendelve, hogy ő bármit is tesz, bárhogy próbál kitörni, számára akkor is csak a senkik élete jut? Na ez az, amiben én nem hiszek. Először ott van a család. Ha amióta csak az eszedet tudod, az édesapád (ha egyáltalán ismered), és az édesanyád is egy haszontalan senki volt (vagy valami sokkal rosszabb), akkor jó eséllyel nem lesz senki, aki a helyes út felé noszogasson. Az esélyeid máris beszorzódtak nulla egész két tizeddel... Ám van, akinek még így is sikerül kitörni. A kulcsszó szerintem a tanulás, az önképzés és a munka. Még a huligánná válás küszöbén is mindenkinek adott a lehetőség, hogy ő a szabadidejében könyveket olvas, tanul, vagy dolgozik, vagy a könnyebbik utat választja, és alkoholizál, drogozik, majd később fosztogat, esetleg hivatásos bűnöző lesz. Ez véleményem szerint az esetek döntő többségében az egyén szabad döntése. És mint ilyennek, viselnie kell a következményeket is! Nyilvánvaló, hogy az élet valódi értékei nem jelennek meg az életében, akkor boldogtalan lesz. Nincs az a kábítószer, vagy éppen több napos zavargás, ami ezen változtatni képes (tehát mint egész addigi életében, most is a lehető legrosszabb utat választja). Ha mindenképpen fortyogni szeretne, akkor nézzen szembe saját magával a tükörben, és tegye fel a kérdést, hogy annó miért azt az önpusztító életformát választotta, saját szabad akaratából! Illetve álljon oda a szülei elé, és kérdezze meg őket, hogy miért tojtak világ életében a fejére! De leginkább változzon meg! Ám semmiképpen se essen azok torkának, akik annak idején jobb döntéseket hoztak, és így jobb sorra is érdemesek! Ne lobbantsa lángra a házaikat, üzleteiket, autóikat, és ne fosztogasson kontroll nélkül, mert azok az emberek nem felelnek a rossz sorsáért! Saját magán, és a családján kívül csak azokra a politikusokra haragudhat még, akik néhány évtizeddel az ő lezüllése előtt úgy alakították a szabályokat, hogy a semmittevésből is vidám el lehessen éldegélni, következmények nélkül. Ezért jutottak oda a szüleit (szintén saját hibájukból, elvégre a többség továbbra is a munka világát választotta), ahova jutottak, és ő már csak a következő láncszem a sorban. Aki ha mindezt belátja, akkor rettenetes erőfeszítések útján, de mégis ki tudna törni a saját nyomorából. Én őszintén sajnálom mindazokat, sőt, együtt érzek velük, akik ilyen rossz esélyeket kaptak az élettől. De csakis odáig, amíg a SZABAD AKARATUKBÓL meg nem hozzák az első döntést, hogy ők még lejjebb indulnak el azon a bizonyos leejtőn.

Szívesen olvasnám a szerzőnek egy olyan irományát is, amiben töredelmesen kifejti, hogy ő és a családja a kitörésnek pontosan milyen módozataival próbálkozott, és hogy ezeknek elképzelésük szerint hogyan is állták útjukat a tisztes, ám gonosz polgárok tömegei. Mert véleményem szerint az önmagában, hogy nem kaptam munkát még nem jelent semmit. Mindezt hány szakmával/diplomával illetve nyelvvizsgával a tarsolyában jelenti ki? Mert mondjuk aki a nyolc általánost is 12 év alatt teljesíti, és ezzel befejezettnek tekinti saját tanulmányait (és nincs valamiféle veleszületett Istenadta tehetsége valamihez), az később ne nagyon csodálkozzon, hogy őt nem akarják alkalmazni. Ez egyenes következmény.

Van egy személyes ismerősöm, aki viszonylagos nyomorból érkezett, egyszerű szülők gyermekeként. Iskola mellett annyit dolgozott már általánosban is, hogy bizony semmi másra nem volt ideje. Ám de tanult. Ő volt az osztály legjobb tanulója. Ő, aki a legszegényebb családból érkezett, és akinek a tanuláson kívül a legtöbb kötelezettsége volt. Ma sikeres villamosmérnök, megbecsült szakember, családdal, saját autóval és házzal. Boldog ember. De meg is dolgozott érte!

Vagy ott van a nagyapám. Kitelepített felvidéki magyar. Először csak a falujukban kezdték el őket terrorizálni az odaérkező szlovákok. Pl. egyik napról a másikra új tanárt kaptak az iskolában, aki onnantól kezdve csak szlovákul szólalt meg, a teljes egészében magyar osztályban. De elvárta, hogy értsék, amit mond, ezért aztán nem fukarkodott a pofonokkal és egyesekkel. Aztán jött a kitelepítés. Dédszüleim is dolgos emberek voltak, és a hajnaltól estig tartó munkának meg is volt a gyümölcse. Mintagazdaságuk volt, számtalan jószággal, gazdasági épületekkel, stb. Azt a szlovákok egy tollvonással mind elorozták, és Magyarországon csak egy düledező picike kis tanyát, meg egy szintén rossz állapotban lévő házikót kaptak. De volt erejük újrakezdeni, és becsülettel végigdolgozták az életüket! Pedig itt se volt ám könnyű a kommunizmus alatt, ráadásul mezőgazdászként... Nagyapám jócskán 70 éven felül van, de a mai napig nem tudok úgy elmenni hozzá látogatóba, hogy ne csináljon valami hasznosat. Legutóbb például egy szobát vakolt újra, úgy hogy előtte a tégláig verte le a vakolatot. Fiatal férfiaknak is embert próbáló munka, a végeredmény tökéletességét pedig egy mesterember is megirigyelné. A házban mindent ő maga épített fel, a két saját kezével. Ő rakta a falakat, ő készítette hozzá a vályogtéglát, ő építette a gazdasági épületeket, de még a vízvezeték szerelőnek is csak annyi dolga volt, hogy a telekhatárig kihúzott csöveket rákötötte a hálózatra. Mindent megcsinált, mert szegények voltak, és egyszerűen nem lett volna pénzük mással megcsináltatni, még ha akarják se. És ezt csak új pluszban, a sofőri teljes munkaidős állása mellett. Emellett a "szabadidejében" gondozták a gazdaságot, meg a jószágokat. Nyaralni egyszer volt, néhány napot a Balatonon. Mégis tisztességesen felnevelt két gyereket, és elbúcsúztatott egy szerető feleséget. Nagyapámat SOHA nem hallottam panaszkodni. Soha nem állt segélyért sorba. Soha nem hangoztatta, hogy nincs munka. És sosem lopott plazmatévéket, vagy gyújtogatott. Pedig azt hiszem a hányattatott sorsra való hivatkozási alap sokszorosan meglett volna hozzá, a londoni, születésüktől fogva állami pénzen eltartott, semmittevő családok tízezreihez képest.

És sajnos tudnék példát mondani az ellenkezőjére is bőven, de talán felesleges, mert ilyet mindenki ismer. És valahogy nem érezném jogosnak, ha ez utóbbi csoport végső elkeseredettségében nekiindulna, és rágyújtaná a házát nagyapámra, mert hát nem oldotta meg az életüket, saját maguk helyett...
süti beállítások módosítása