A közíró
2011. június 09. írta: Doktor Kottász

A közíró

  

  Bevallom, régóta készülök ennek a posztnak a megírására. Ugyanis szeretném definiálni, hogy mi is az a közíró. Mert a közíró az nem egyszerűen publicista, vagy újságíró, ó nem. Ugyan Bartus László a minap bedobta a köztudatba a sokkal szórakoztatóbban csengő közgondolkodó szót, aminek ugyanúgy nincs értelme, mint a szóban forgó titulusnak, de azt javaslom, maradjunk csak meg az eredeti elnevezésnél.

 

  Kacérkodtam a gondolattal, hogy a közíró meghatározáshoz nem teszek egyebet, mint felütöm Paul Johnson Értelmiségiek című alapművét, idemásolok néhány sort a bevezetőből, és kész. De nem lenne igazságos, mert be kell látni: ugyan minden közíró a szó lehető legpejoratívabb értelmében vett értelmiségi, de nem minden értelmiségi közíró, noha sokan igyekeznek rendesen.

 

  Ennek megértéséhez egy újabb karakterológiai sarokkő következik: csak baloldali közíró létezik. Ugyan vannak közíró módjára viselkedő politológusok, közgazdászok, történészek, művészek, satöbbik a barikád mindkét oldalán, akik nem átallanak arcukat, nevüket, hírnevüket, életüket és életművüket kedves pártjuk és vezérük szolgálatába állítani, de hát ez csak puszta, hétköznapi árokásás. A közíró azonban nem ássa az árkot: ő maga a csákány, a lapát, vagy akár az ellenfélre dobandó agyagrög, vagy sárgombóc. Éppen ezért, ha nincs árok, akkor állástalan lesz a közíró.

 

  A közíró jellemzően (befejezetlen) bölcsészdiplomával rendelkezik, életrajzában felnőtté/dolgozónak válásának évei ideológiai szempontból meglehetően zavarosak. Rengeteg ÉS-oldal ment már rá ezek tisztázására, ezeket későbbi cikkekben, dolgozatokban illik, sőt kötelező idézni. A közíró a piacon – amely számára, ahogyan a szomszéd népek érzékenysége is, minimum szent, de az ilyen elavult klerikális kifejezésektől irtózik – általában sikertelen, és azok az orgánumok is azok, amelyek megjelenési lehetőséget biztosítanak számára. Erről természetesen a szélsőjobb és a mucsai magyarság tehet. Éppen ezért a közíró – szigorúan ebből a reakciós, irredenta nézőpontból persze – tulajdonképpen bukott ember. Parlamentből kiesett országgyűlési képviselők jellemző mentsvára a közíróság például.

 

  A közíró feladata - hangozzék e rang bármilyen misztikusan s körülhatárolhatatlanul -, egyszerű. Az Ügy segítése az Igazság kimondásán keresztül. A közíró ugyanis azért tud mindenről írni, mert nem tud semmit, nem ért semmihez. A közíró ezért nem szolgál megoldási javaslatokkal, nem von le nagy tanulságokat, nem moralizál, ő azt a tutit mondja ki, ami már egy politikusnak is kicsit kellemetlen lenne. Ilyenek például a „Kádár alatt bizonyos értelemben jobban működött a demokrácia, mint Orbán alatt”, „Horthy, Rákosi és Putyin rendszere épül egyszerre fel a demokrácia romjain hazánkban” és a „Gyurcsány Ferenc tulajdonképpen jót akart” felütésű kitételek. A kiemelések azért fontosak, hogy rámutassunk: a közíró mestere az érvelésnek. A közíró ezért összegyűjt minden lehetséges nézőpontot és precedenst, mert hát a közíró tekintélyt parancsoló terjedelemben ír, hogy lássa az olvasó: a közíró témája fontos. Másrészt valószínűleg a közírónak leütésszámra fizetnek.

 

  Itt kell megemlítenünk, hogy a jobboldalon komoly vita van a közírók honoráriumának megítélésében. Az egyik (jellemzően a radikálisabb) tábor szerint súlyos milliókat kapnak írásaikért a közírók, amelyeket az aktuális MSZP-vezér diktál az aktuális MSZP-székházból. Mások pedig úgy gondolják, hogy a közíró bizony meggyőződésből írja marhaságait, az éhbérnél valamivel több pénzért. A közíró általános megjelenése utóbbi tábort erősíti, bámulatra méltó simulékonysága pedig az előbbit – az igazság valószínűleg itt is valahol félúton lehet.

 

  A közíró magától értetődően rendszerben gondolkodik, amelynek lényege: vagy européer, demokrata (azaz balliberális) Valhalla vagy elnyomó, szegényellenes, múltba révedő nacionalista (azaz fideszes) Ragnarök lesz itt és kész. Harmadik út csak akkor van, ha épp ez Ferenc aktuális dilije.

 

  Mindezek illusztrálására álljon itt A közíró legfrissebb dolgozata.

 

  És a lényeg. Hogy miért most és miért pont ennek a lepedőnyi cikknek kapcsán írtam meg ezt a posztot. Keresve se találhattam volna jobb/rosszabb állatorvosi lovat.

  Egy év kormányzás után talán már nagyon sokaknak leesett, hogy a kétharmados felhatalmazással bíró második Orbán-kabinet nem csinált forradalmat, hiába mondja magáról és nem épít diktatúrát, hiába mondják róla. Hanem: politizál – mégpedig a sokszor elsiratott harmadik köztársaságban szerzett tapasztalatok alapján. Nem is tud másként, mert abban szerezte gyakorlatát. Vagyis megpróbál gyökeresen mást csinálni úgy, hogy közben rendre ő is belelép azokba a szarkupacokba, mint számtalanszor kárhoztatott ellenfelei. Pontosan azért, mert valamilyen rejtélyes okból úgy döntöttek, hogy még mindig a szétesőfélben lévő, vergődő ellenfelükhöz képest határozzák meg magukat. Ez legyen az ő bajuk, de idekívánkozik egy szemléletes példa: 21 éve az urbánus, most pedig a népies vonal tette meg legfőbb közjogi méltóságnak önmaga bárgyún mosolygó paródiáját. Persze nem kell ezt túldimenzionálni és despotizmust vizionálni: a mindenkori hatalmi érdek ezt kívánja és kész.

 

  Ha le kell írnia egy közírónak, hogy a rendszerváltás rendszere bizony vastagon az övéinek kudarca, akkor írógépe felrobban, könyvespolcáról elkezdenek hullani a frankfurti iskola szerzőinek (személyre szólóan dedikált) oly nagy becsben tartott művei.
 

  Úgy érzem, annak tudatában, hogy valami hasonlót fogalmazott meg a 168 óra főszerkesztője, Mester Ákos is, kijelenthetjük: nincs már messze az az idő, amikor a közírók kimennek majd a divatból, mint a hangosan csattogó írógép, és ezért úgy döntenek majd, hogy inkább kivonulnak a közéletből. Dörgedelmes nácizással teszik majd mindezt, de hát nem adhatnak mást, csak mi lényegük. E szerény írás ezért nem akar mást, mint emlékeztetni és figyelmeztetni, hogy soha ne térjenek vissza onnan, ahová feltehetően kerülnek a közeljövőben: a történelem szemétdombjáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr62967793

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szima Szabadlábon 2011.06.09. 17:33:40

Lakhelyelhagyási tilalom mellett szabadlábra helyezte Szima Juditot, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete főtitkárát a Kaposvári Városi Bíróság hétfőn. Szima Judit a határozat kihirdetését követően a bíróság folyosóján azt mondta, olyasmivel vá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.09. 14:03:41

"régóta készülök ennek a posztnak a megírására"

nem most kéne hülyeségeket beszélni
és még készül is rá.
nullák vagytok.

kkbk.blog.hu/2011/06/08/szima_szabadlabon

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.06.09. 14:06:53

Gond lenne, ha felhasználnám a cikkedet a készülőfélben lévő "rezsimszolga" szócikkemhez illusztrációként? :-)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.06.09. 14:18:47

ugyanez 1 mondatban:

a ballib firkászok köcsögök.

Fenehorizont 667 2011.06.09. 14:44:23

a közíró nem gyűlölködik, a közíró felvilágosult és a demokrácia elkötelezettje.
a legfontosabb mégis az, hogy a közíró pártfüggetlen, szuverén gondolkodó - nem olyan, mint a fidesznyik talpnyalók.
az, hogy mindig azt gondolja szuverénül, ami az mszp-hez kapcsolható, polipszerű gazdasági-kulturális kör agitációs propagandájába pont passzentos, na az csak véletlen egybeesés.
aki ezt az egybeesést pedzegeti, az nem tudja kihúzni a fejét a homokból; azt elvakítja a gyűlölet és a fidesz seggének nyalása :D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.09. 15:02:17

@Doktor Kottász:!

Ember, ha egy szemernyi méltóság van benned, tudod, hogy fogod te ezt szégyellni már egy év múlva is?!

(Egyébként, nem rossz, egész jól megközelíted, mondjuk, egy 1947-es Lukács György Szabad Nép-vezércikk szintjét.)

ü
bbjnick

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.06.09. 15:08:05

1. " Ennek megértéséhez egy újabb karakterológiai sarokkő következik: csak baloldali közíró létezik. " (Dr Kottász, mandíner)

2. " A jobboldali politikai közírók és véleményformálók - még politológusok által is osztott - politikai helyzetértékelése sommásan a következő. " (Dr Körösényi, kommentár)

www.kommentar.info.hu/korosenyi_andras_a_rendkivuli_allapot_retorikaja.pdf

Melyik a hülye ?? Van tippem :))))))

GGG77 2011.06.09. 15:20:50

Hihetetlen, hogy 1-2 hetente megjelenik a Mandineren egy olyan poszt, amibe még a demokratás Bencsik is belepirulna.

TG69 2011.06.09. 15:25:41

"csak baloldali közíró létezik"
És ahogy nincs konzervatív ideológia, úgy konzi közíró sincs, csak annak látszó tárgy.

tevevanegypupu 2011.06.09. 15:40:35

Debreczeni mindenesetre ugy tunik beleorult a kozirasba. Igazan nem volt szep magatol, hogy egy minden tekintetben tokeletes vesztest cital peldanak. (:

Ma chi è questo Joker? 2011.06.09. 16:36:26

@jotunder: bumm, még egy:

"Andrew Sullivan neves konzervatív közíró – a New Republic szerkesztője, közismert blogger, Time-publicista, brit, katolikus és meleg" :DDDDDD

even Békés Márton (!!!)
www.kommentar.info.hu/bekes_marton_oriasszamar_es_torpeelefant.pdf

Ez a Doktor Kottász ki amúgy?

Maretz 2011.06.09. 17:06:36

Zseniális:D

Tökéletes körülírása ennek az undorító emberfajtának a világáról...

Maretz 2011.06.09. 17:10:02

@jotunder:

Fussunk neki mégegyszer a cikk értelmezésének szerintem:))

Jobboldali közíró definíció szerint nem létezhet (egyesek szerint), mint ahogy baloldali antiszemita sincs. A közíróság a baloldal által kisajátított foglalkozás (jobboldali párjai csak "demagóg fidesznyikek" lehetnek), míg a rasszizmus/antiszemitizmus definíció szerint jobboldali tulajdonság, baloldalon nem létezhet:)

(Megkönnyítem a dolgod: a cikk ezen része egy "irónia"-ként ismert retorikai elemet használ. Nem szószerint kell értelmezni!:)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.09. 17:22:53

szerintem hívjuk a publicistát magyarul közírónak.
persze lovagolhatunk még ezen egy sort.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.09. 17:27:38

@bbjnick: egyetértek most. unalmas már az ilyen téma, mintha a fidesz nem ilyen lenne. vicces, hogy ezt a mandiner írja:

"Az egyik (jellemzően a radikálisabb) tábor szerint súlyos milliókat kapnak írásaikért a közírók, amelyeket az aktuális MSZP-vezér diktál az aktuális MSZP-székházból."

jan 2011.06.09. 17:33:57

Az ún. közírók tényleg nagyon vicces, homogén és jól karikírozható csoport, kiváló céltáblái lehetnek egy jól megírt humoros posztnak.

Ez a poszt viszont rosszul van megírva. Dr. Kottásznak sikerült a hálóba ütnie a magas labdát.

A humortalan, de cserébe agresszív baszogatásnál kevés szánalmasabb műfaj van.

panelburzsuj 2011.06.09. 17:46:21

@Ma chi è questo Joker?:

Dr. Kottász a neves zugíró, a névtelen közírók ostora.

negeev 2011.06.09. 18:45:42

Húha!

Doktor Kottász nagyon beletiport itt néhányak lelkébe. :D

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.06.09. 20:05:16

@negeev: Ha doktor Kottász úgy is parkolna, ahogy ír, youtube sztár lehetne.

Sztyepan Asztahov 2011.06.09. 20:06:30

Kottász, csak nem magadról írtál? :D

Amúgy az írás hozza a szokásos kliséket.
1.) eltúlozza, sarkítja az imaginárius baloldali álláspontját.
2.) dogmatikusnak állítja be a képzelt baloldalit
3.) érzelmi alapon megbélyegzi álláspontját, mert észérvvel nem tudja, nem kívánja kifejteni.

GRATULÁLOK! EGY ÚJABB SZÍNVONALAS ÍRÁS!
(nem)

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.06.09. 20:09:50

@negeev: Azt nem csak igazsággal lehet ám.

Én nem értem ezt az egészet: a szerző nem szeret néhány baloldali publicistát. Na és? Végül is mivel van baja: hogy ezek közül megint néhány nem publicistának nevezi magát?

Nekem a "közíró" fogalmáról mindig az jutott eszembe, hogy ezek könyvet is írnak, vagy egyenesen így kezdik, és nem újságíróként. Egyébként tök mindegy.

Azon is lehetne elmélkedni, hogy a "tényirodalom" milyen mennyiségben van jelen a könyvpiacon. Minden tiszteletem Pokornié, de néhány évvel ezelőtt két RÓLA szóló könyvet is találtam a boltban... A különböző publicisták, közírók könyvei is ott vannak dögivel.

Pelso.. 2011.06.09. 21:17:41

A közírót leütésszámra fizetik, meglehet.
Téged meg centire.

eN 2011.06.09. 21:54:21

@Maretz: na ennek te magyarázhatsz, hamarabb fog a szamár szavalni mint tündérke értelmeset szólni

eN 2011.06.09. 21:55:26

@Sztyepan: húha te nagyon megaszontad. és mondd az idén dugtál már?

(nem)

Civitas Fidelissima 2011.06.09. 23:11:44

Én kedveltem DJ írásait úgy 2006-ig. De az egyre kritikusabb véleménye miatt a jobboldali sajtó rászállt (nol.hu/archivum/archiv-485418), amire érthetően berágott. Mivel már egyszer a szélsőjobb kiutáltatta az antalli mdf-ből, egyedül feri és köre maradt neki, mint utolsó mentsvár. Ez van.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.09. 23:41:50

@eN:

Nézze, ez a szöveg, bárhonnan nézzük is, gáz.

A közíró (a publicista magyarítása) annyit jelent, hogy a köz dolgairól író ember. Ez nem jobbos és nem balos műfaj. Még az sem feltétlenül igaz, hogy újkori (bár azért mégiscsak:-D).

Én nem tudom, hogy mit akart mondani ezzel a poszttal @Doktor Kottász (bár azért mégiscsak:-D), de akkor mondja azt. Ez így nagyon kötcsés és, bár tudom, hogy ezt nem divat mostanában belátni, de ránk jobbosokra nézve is, veszélyes. Nem kellene a mosdóvízzel kiönteni a gyereket is, nem kellene a krumplihéjjal kidobni a megpucolt krumplit is...

(És, mindenkinek ajánlom (@Doktor Kottásznak is), hogy olvasgasson "koalíciósidőszakbeli" (1945-1949) balos publicisztikákat; fel fog hagyni ezzel a stílussal.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.10. 00:03:04

@tesz-vesz:

"szerintem hívjuk a publicistát magyarul közírónak." --- írod.

Ezt tesszük: a publicista magyarul: közíró:-)

ü
bbjnick

stratez 2011.06.10. 00:27:07

Annyi belátás lehetne a jobboldali nem közírókban, hogy nem pont szegény Debreczeni állatorvosi lovát járatnák körbe a nagy magyar közéleti porondon. Ha valakit annyi trauma ért volna a közelmúltban, mint őt, az sokkal nagyobb empátiával állítana ki róla a diagnózist. Gondoljunk csak bele, egyszerre bukott meg két olyan közszereplő is pártjaikkal együtt, akik Debreczeni újkori politikai krédójának értelmet adtak, Dávid Ibolya és Gyurcsány. És akkor még szó sem esett a bukások minősített eseteiről...

Jesus Joker 2011.06.10. 04:51:50

@bbjnick: Nevezzük csak egyszerűen firkásznak...!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.10. 06:54:50

@Jesus Joker:

Elvileg a közíró ért ahhoz, amiről ír. Nem elsősorban közíró, hanem van neki rendes szakmája, amiben és amiből (elsősorban) él és mert olyan jól ért hozzá, ezért kérik meg rendszeresen, hogy írjon közérthetően okosakat:-) Elvileg.

A főállásban közíróknak valóban nagy sansza van az elfirkászosodásra.:-[

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2011.06.10. 07:06:11

@stratez:
Nem is beszelve arrol, hogy a koziro meg nem heverte ki elete legnagyobb szerelme miatt erzett fajdalmat es csalodasat. Orban nem es nem hajlando tudomasul venni, hogy o a koziro eletenek celja, ertelme, ihletett irasainak targya es megelhetesenek szinte egyetlen (jol fizetett) forrasa.

2011.06.10. 08:44:11

Hát én még nem láttam közirót. Csak pártokhoz csapódó, pártok érdekeit védő, magyarázó és sokszor hazugságokat, valótlanságokat leiró ujságirókat. Mindkét oldalon vannak szép számmal, de ők "közirók". Vajon miért? Nem inkább pártpropagandisták? Mert valójában ezek mind azok--"pártujságirók".

loláb 2011.06.10. 09:59:47

Hűha, micsoda felháborodás, néhányak lelke komolyan sérülhetett. Azért a tükröt ne törjétek össze, nem az tehet róla...

Google 2011.06.10. 11:59:16

Nevezzük inkább "tanár uraknak" őket.
Hisz azok, nem?
Minden fordítva sül el abból, amit megírnak, mondanak - de legalábbis köze nincs a valósághoz.
Mondjuk, ez nem lankasztja hatalmas lendületüket - nem olyan fából faragták őket.
A fából faragott vaskarika tanarak.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.06.10. 12:43:50

@Civitas Fidelissima: khm, khm, nem vagyok egy DJ szakértő, de 1994 és a 2004 körüli megvilágosodása közt is tett-vett ezt-azt. Írt, jövedelmet húzott.
A Miskolci Egyetemről is a széljobb túrta ki?

Hessler ezredes - halál az ötven órára 2011.06.10. 13:38:28

A közíró: politikus-abortum.
Ahhoz elég finnyás volt, hogy nyíltan vállalja a demagóg szerepét (ti.: minden politikus = demagóg), ahhoz viszont túlságosan hatalom/befolyás-éhes, hogy teljesen félreálljon.
Aki Istennek nem gyertya - az az ördögnek nem piszkavas! - tartja egy orosz közmondás, és ez igaz ezekre véglényekre is.
Mindez egy kissé itt ránk is igaz: mi hülye kis blogolók pedig: politikusabortum-epigon-ok vagyunk.

Babilen Tatarszkij 2011.06.10. 13:40:22

Gyenge, nagyon gyenge cikk. Nem mond semmi újat, szórakoztató gúnyolódásnak vérszegény, ráadásul kevéssé aktuális egy Fidesz-kormány alatt. Konkrét ügyekről értelmes véleményt írni persze nehezebb műfaj.

Végülis mindegy, ahogy a közírót leütésszámra fizetik, úgy a tehetségtelen Mandiner-szerzőt posztszámra. Az írás minősége egyik esetben sem kerül elbírálásra a fizetésnapon...

Oblomov 2011.06.10. 13:44:12

Tölgyessy közíró?

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.10. 13:58:27

én azt hittem egy ideig, hogy nénikénél ostobább barom legfeljebb csak a néhai ácsferi volt, de nem. ez a kottász, egészen elképesztő.

tanarseged ur 2011.06.10. 14:58:59

@Hessler ezredes - halál az ötven órára: Az utolsó mondatod nem igaz. Aki pénzt vagy hatalmat kap az írásért, abban legyen annyi gerinc, hogy a saját nevén ír. Az álnéven blogoló amatőröket, akik szórakozásból csinálják, nem kell bántani. Vagyis de, csak nem így. :-)

osborne 2011.06.10. 22:30:28

@tevevanegypupu: DJ szefós, tényleg kár rá minden szó

@Oblomov: TP egy mottó, vagyis csak volt :)

@málnási: Tényleg, hova süllyedt el Ács Feri?

tevevanegypupu 2011.06.11. 07:16:57

@osborne:
Tualjdonkeppen sajnalom, most nagyon kudarcos evek varnak ra, legalabbis ami a koziroi-politikusi eletet illeti. Talan neki is jobb lenne ha kicsit hallgatna. Nekunk mindenkeppen, mert ugyan biztos van igazsaga neki is, de az olyan kicsike, hogy legfeljebb sajat magat eltetgetheti vele. "Nagy igazsagai" annyira elternek a valosagtol es annyira nyilvanvaloan nem igazak, hogy ezzel - ha allandoan hangoztatja - jozan itelokepesseget vonjak ketsegbe. Ha valakit ekkora vereseg er - ez vonatkozna Gyurcsanyra is - sokkal jobb lenne ha a kurva jo dolgait csendben es evekig erlelne.

devuscka 2011.06.11. 09:59:42

@osborne:
Úgy tűnik mostanság DJ szerepét kezdi átvenni EI.

osborne 2011.06.11. 22:02:31

@tevevanegypupu: Jobber diktatúra (valóságban Feri adósaként) nem maradhat csendben DJ, üvöltenie kell.

@devuscka: Elek? Arrafelé tendál de nincs egyedül.

Mong Attila is erős kontender:

napifix.postr.hu/itt-van-orban-titkos-kivansagcetlije-a-valasztasok-ejszakajarol

tevevanegypupu 2011.06.11. 22:52:26

@osborne:

Feri fizette DJ kampanyat, idonkent nyilvan termeszetben torleszt. Hosszu adossag lesz.

tevevanegypupu 2011.06.11. 22:57:19

@osborne:

Ja Mongattila, aki maganszamot mutatott be a radional..most nyilvan illegalitasban irkal a sajtodiktaturabol kifolyolag. Irto vicces, gondolom Gyurcsany (az aprovillaban) hasat fogja a rohogestol..

osborne 2011.06.11. 23:22:06

@tevevanegypupu: Életre szóló adósság, igen. Kiváncsi leszek mikor lesz neki kiadva, hogy a Bajnait istenítse :)

Mong: megvette az origo, fizetett ellenzéki blogger lett.

tevevanegypupu 2011.06.12. 08:26:52

@osborne:

Gondolom egy ev kb..addig ugy tesznek mintha semmi kozuk nem lenne egymashoz, aztan mintegy "veletlenul" rajonnek DJ es Gyurcsany, hogy nahat, hiszen a Bajnai ......(tetszes szerint kitoltendo) es vele egy tokeletesen uj, europai szintu, demokratikusszolasszabadsagos kormany alakulhat, szavazzatokra!(:

Az a legszorakoztatobb, hogy ezek meg mernek szolalni, reklamalnak es gyalazkodnak az elmult evek utan, faszbukon szervezkednek,"tuntitek"szerveznek es hobolognek. Vagy 70 evig a kezukben volt minden, az eredmenyt latjuk es erezzuk, de meg mindig nem fernek a borukbe. Attol tartok Viktor diktaturaja nagyon gyengere sikeredett.(:

rosencrantzhu 2011.06.12. 23:44:16

azért ez az írás inkább volt szórakoztató, mint jó
süti beállítások módosítása