Koltay-Magyarország nem ország
2011. június 05. írta: TuRuL_2k2

Koltay-Magyarország nem ország

„Sajnos Koltay ugyanazzal az igényszinttel koreografálja a filmjeit,
mint a 80-as évek pártrendezvényeit.”

/Bozótharcos hozzászólása az UFiblogon, 2007
/

  Június 4-én késő este Koltay Gábor Vérző Magyarországát adta a köztelevízió egyes csatornája. Nagy keletje van most az MTV-n Koltaynak, bő egy héten belül három filmjét is játsszák a köztelevízió adói, az egyiket ráadásul főműsoridőben. Megnéztem a szombat esti, trianonos produkciót, és nagyon rossz érzés fogott el. Az a rossz érzés, ami tetszőleges Koltay-alkotás láttán nyomaszt. Amikor számomra fontos dolgokkal foglalkoznak neofita túlbuzgalommal, szenvelgéssel és végtelenül modorosan, ami egyetlen meggyőződéssé áll össze: ez, így, végtelenül kínos és hiteltelen.

  Koltay utoljára mintegy 30 éve, az István, a király megrendezésével tett le valami olyat az asztalra, ami a mai napig is nyugodt szívvel vállalható és megállja a helyét. De azon kívül? Akármilyen művére gondolok, rossz emlékeket idéz. A millecentenáriumi gimnáziumi Honfoglalás-nézés az egerszegi Ady Moziban, ami után történelem tanárnőnk arról próbált meggyőzni minket, milyen jó filmet is láttunk ahhoz képest, hogy milyen kevés pénzből készült (nem készült kevés pénzből, sokkal kevesebből is készültek már jó és nagyon jó filmek). A millenniumra elkészült Sacra Coronából ismét csak a teljes értetlenség maradt meg bennem, no meg az, hogy ismét szerepet kapott Franco Nero, a legmagyarabb olasz.

  A Megfeszített margitszigeti főpróbája életem egyik legszörnyűbb színházi élménye, a magyarok keresztfájáról szóló fináléjával. Puskás Öcsi bácsi minden méltóságot nélkülöző, ízléstelenségben tobzódó temetése a félig sem telt Puskás Stadionban. A frissen indult Jobbik politikusaival készült smúzoló interjúkötet. A Trianon, a Horthy, a kormányzó és az Adjátok vissza a hegyeimet sablonossága, kiszámíthatósága és önbecsapó történelemszemlélete. 

  És most a Vérző Magyarország, a Koltay-filmek kötelező elemeivel: beszélő fejek által előadott prózai részek és rockopera-részletek váltakoznak, egymást érik az áttűnés-effektek (fogadkozó énekesen átderengő erdélyi naplemente) és persze a szenvelgő, nem-is-érdemel-meg-minket-a-világ narráció. És különben is: a '80-as években menő lehetett a rockopera, a '90-es években még talán elment, de 2010-ben? Ráadásul Koltay a saját műveit hasznosítja újra, itt például A Napba öltözött leány rockoperából emeli át az Áron imája című dalt. 

  A film nem óvatoskodik, bátran vág a néző arcába olyan kijelentéseket, minthogy „az eredendő bűn: Trianon”. És a végén persze az elmaradhatatlan Székely Himnusz is felcsendül (itt éppen egy Reményik-versre mixelve):

  Remélem, a köztelevíziós Koltay-hullám nem valami nagyobb lehetőség előszele. Már az is szomorú, hogy Koltay lett a József Attila Színház megbízott ügyvezető igazgatója, de ennél sokkal szomorúbb lenne, ha állami támogatást kapna ahhoz, hogy újabb Nagy Filmet csináljon. Már így is több Nagy Filmre kapott lehetőséget, mint tehetsége indokolta volna, és a magyar történelem is tele van még olyan filmtémákkal, amiket a tőle megszokott magabiztossággal diszkreditálhatna. Mert Koltay a jobboldali kultúrszemlélet legrosszabb énjét hozza: azt, amelyik a műveltséget harsánysággal, a drámaiságot szenvelgéssel, az eredetiséget pedig magyarságteljesítménnyel igyekszik pótolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr942958045

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Született június negyedikén 2011.06.06. 10:48:23

A Csillag születik szombati döntőjébe beletenyerelt a politika, és lehet, hogy még a végeredménybe is beleszólt. Nem, nem Nagy Sanyi alekoszos utalással tarkított, kacifántosan óvatos szociál-makroökonómiai helyzetértékelésére gondolok, mely szerint ....

Trackback: Horthy, a kormányzó; dokumentumfilm 2011.06.05. 14:58:19

Horthy, a kormányzó. Csaknem tökéletes ez a doku. Az észrevételeimet majd a végén. A összes rész belinkelve a tovább gomb után.                        &...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tevevanegypupu 2011.06.05. 23:55:33

@samba pa ti:

De elfogadom mas igazsagat hogyne. Ugyan jobban szeretnem, ha mindig nekem lenne igazam, de belatom, hogy ezzel mas is ugyanigy van.

31/48 2011.06.06. 00:14:26

Teljesen egyetértek a poszttal.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.06.06. 00:25:09

@Dr. No:

Jaj, ne csináld már - írtam, hogy egyetértek veled - értettem amit írsz, kár volt újra kifejtened (bár szépen tetted és bővebben tetted, köszönöm).

Nyelvtanilag viszont valóban nem értettelek teljesen, bocsánat!
Milyen az, ami csak vitathatatlan?
Nem inkább vitathatatlanUL fantáziátlan, unalmas szar?
Mert ha csak vitathatalan, akkor inkább nagyon is vitatható, nem?

Másrészt, valóban van rá igény, ebben iagazad van - de ez az igény sajnos nem mennyiségi és minőségi, és korántsem kasszasiker jellegű méretű. Ha így lenne, akkor az általad is felsorolt filmjei nem tűntek volna el a süllyesztőben. De eltűntek. E a kereslet talmi, generált, a mű is is megrendelt-sugallt, és emígyen a produktum nem is lehet más, csak tévedés, művészi képnek eladott fércmű.

Koltay munkáira ideológiai vonalon van igény, és ezt (az így közvetített mondandót) tolják az arcunkba.

Előző reagálásom e része az előbbi megállapításomat célozta/próbálta érzékeltetni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.06. 00:36:42

@algi:

Amikor Rubik feltalálta a bűvös kockát, akkor futott egy bűvöskocka-reklám a tévében. A képek alatt egy h*lye kis dalocska szólt: "csűrön, csavarom, tekerem, forgatom" --- ez volt a szövege.

Ez jutott eszembe a kommentedről, mert te is így csűröd-csavarod a "problémát":-)

1) Hogy Koltay milyen színpadi- vagy filmrendező, azzal én nem foglalkoztam, csak népszerű történelmi ismeretterjesztő munkáiról beszéltem. Hogy vacak rockoperákat és játékfilmeket rendez (egyébként, igen, valóban, elég vacak rockoperákat és játékfilmeket rendez), abból még nem következik az, hogy népszerű történelmi ismeretterjesztő filmjei is szükségszerűen hiteltelenek kell, hogy legyenek. (Szerintem.)

2) Hogy mi a különbség egy dokumentumfilm és egy népszerű történelmi ismeretterjesztő film között azt úgy tudnám megvilágítani neked, hogy: míg a dokumetarista számára az elsődleges szempont a dukumentálás, egy jelenség, esemény stb. minél pontosabb dokumentálása és az elkészített és/vagy rendelkezésre álló dokumentumok a jelenség, esemény stb. belső logikájának vázára való felfűzése, addig egy népszerű történelmi ismeretterjesztő film készítője számára elsődleges az érthetőség és követhetőség (befogadhatóság).

3) Koltay, amit vállal, szerintem, elfogadható módon teljesíti. Kiválaszt egy koherens narratívát, ehhez következetesen választ forrásokat és ezekből építkezve közérthetően bemutatja a történéseket.

3+1) No, most, ugye, itt ez a pátosz-vád:-) Már csak arra volnék kíváncsi, hogy mire alapozod ezt a vádat? Esztétikai értelemben a pátosz értéksemleges fogalom. Politikai vádként pedig (egy demokráciában) kicsit groteszk. Az a narratíva, amit Koltai (pld. Trianon esetében) használ, nem titkoltan, az események a két világháború közötti olvasata-értelmezése. Forrásait is ebből az időszakból meríti (ugyan, honnan máshonnan meríthetné?) Ha nem az említett narratívát alkalmazná, hanem saját narratíváját (saját véleményének tükrében mutatná be az eseményeket), akkor felhozható volna ellene, hogy szubjektivista, tudatosan ferdít, hiteltelen stb. Így max. az a kifogás hozható fel ellene, hogy az általa alkalmazott narratíva egyeseknek nem egyezik a politikai ízlésével. Ez pedig, már megbocsáss, de...

Már csak arra volnék kíváncsi, hogy mire alapozod ezt a pátosz-vádat?

ü
bbjnick

miketbeszéltek 2011.06.06. 00:37:14

Kicsit OFF, de ha már az állami film-megrendelésekről van szó: nagyon hiányolok egy modern, az 1848-49-es szabadságharcról szóló filmet! Talán nem a Hídembert, a Sacrat, meg a Honfogalást kellet volna megcsinálni, hanem a magyarság egyik VALÓSÁGOS, fantasztikus teljesítményét lehetett volna fókuszba állítani! Amivel mellesleg egy régi tartozásunkat is törleszthettük volna: Görgeit lehetett volna rehabilitálálni. De ezt nem Koltayra bíztam volna...

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2011.06.06. 01:57:09

@miketbeszéltek:
Megcsinálták. Lett sok-sok, sőt mégtöbb százmillióból egy rém szar Sorstalanság, de legalább Gréczy Zsóti sajtófőnök volt a produkcióban, ha az emlékeim nem csalnak.

brekkk 2011.06.06. 02:05:23

menjen éjjel-nappal vejszer alinada - feldmájer péter interjúja...minden csatornán! a reklámokat szakítsa meg hajós andrás és fajkasházi tedi, akik figyelmeztessenek arra, hogy csökkönt az agyunk,a magyar történelem egyenlő a holokauszttal és, hogy rohadjak meg, ha magyarkodok...

Kalmár 2011.06.06. 05:24:50

@miketbeszéltek: Nem értem, hogy az ország alapításáról vagy a Hídemberben bemutatott fénykoráról miért kevésbé fontos filmet készíteni, mint 48-ról?
Mindhárom érdekes, időszak. Nekem mindegy ki rendezi, csak jó legyen. Jöhet egy 48-as film IS.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.06. 06:36:17

@bbjnick: akkor szakmázzunk. :) Én még mindig arra vagyok kíváncsi, hogy Koltay "történelmi ismeretterjesztő filmje" miféle nemzetközi átlagot képvisel? Merthogy műfaját tekintve szerintem ez az egész Koltay-jelenség valami egyedülálló dolog, amihez foghatót legfeljebb a szerbek csinálnak Rigómezőről, vagy a románok Decebálról.

@Alfőmérnök: "Hogy miért nem sikerült, az egy érdekes kérdés, valószínűleg Bereményi túl sok elvárásnak (politikainak is) meg akart felelni."

Az az érzésem, hogy Bereményinek sokkal jobban megfelel az a pozíció, amikor egy történelmi időszakot személyes sorsokon keresztül muatat be. Lásd Tanítványok, Eldorádó, vagy a Megáll az idő forgatókönyve. Ezzel szemben a Hídember egy reprezentatív történelmi film megvalósításának a szándékával készült, amiben egész egyszerűen nem működnek úgy azok a "bereményis" poénok, a "bereményis" dramaturgia és színészvezetés, amelyek máshol megadják filmjeinek a tökét. Ennek ellenére évről évre egyre megengedőbb vagyok a Hídemberrel, de még mindig messze van ez a film attól szinttől, ahogyan mondjuk a lengyelek csinálnak történelmi filmeket.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.06. 06:38:55

@Alfőmérnök: "A konzervatívoknak meg azért nem tetszene, mert a Habsburgok gonosznak vannak ábrázolva benne, pedig tök jófejek voltak. :)) "

LOL

tevevanegypupu 2011.06.06. 07:27:38

@bbjnick:

Koltayt utalni kell mert Orbanfasiszta lett jo partemberbol. Kulonosebben nem kedveltem a Hidembert - de benne Eperjest igen, korulbelul ilyen egzaltalt lehetett Szechenyi a Naploja utan itelve - es mar akkor hulyenek tartottam Jancsot es Hernadit mikor meg mindenki rajongott erte.Jancsot szeretni kell mert jo partemberbol jo partember maradt. Hogy ki koltott tobb penzt es ki keszitett tobb marhasagot az nyilvan izles dolga..Mindenesetre Koltay Trianonrol ugy beszel, ahogy akkoriban a magyarok - az egesz orszag, leszamitva talan a kommun hiveit - erzett. Porig sujtva, patosszal, nagy keseruseggel es sotet gyasszal, nem is lehetett es lehet most sem maskeppen. A torteneszek meg tortenesszenek rola, nyugodtan legyenek objektivek, ez a dolguk, vegulis a roman meg a cseh is ember..((:

gigabursch 2011.06.06. 07:29:44

Kedves posztoló!

Lehet, hogy Koltay nem tett le sokat az asztalra, még az is lehet, hogy sokat vett el, pl a Honfoglalás nevű szörnyűség tényleg tragédia (bár maradtak volna a Pap Gábor féle Haza-találás műnél, és használták volna fel forgatókönyvnek...), de veled ellentétben próbálja a magyarságát minden ellencsapással szemben megőrizni és környezetében megőriztetni. Jól-rosszul, de teszi.

Te viszont egy univerzális magyargyűlőlő vagy. Szívem szerint azt mondanám, el lehet innen kotródni, de inkább azt mondom, nőjj fel végre és nyiljon ki az elméd...

Lew Archer 2011.06.06. 07:34:08

@Gasper:

Azt mondod, szakmázzunk, de semmi szakmait nem mondtál, pedig tudnál. Jellemző az egész vitára: érzelmi alapú minősítgetés folyik, érzelmi reakciókra kiszámítva a mondandót.
A helyzet pedig érdekes: jobboldali és baloldali bírálat alapul egyaránt azon, hogy Koltaynak végül is van egy közönsége, létezik egy jobboldali közönség, amelynek pátoszos, egyszerű értelmezésekre és szimbólumokra épülő magyarságfelfogásába jól illenek Koltay egyszerű eszközökkel készített filmjei. Valamennyi bírálat lényegében ezt a felfogást veszi célba, legfeljebb elbújtatja valamiféle esztétizálás mögé. Csakhogy a jelenség alapvetően nem művészeti kérdés.
A baloldali megvetéssel nem sokat foglalkoznék, ami szót érdemel, az inkább a jobboldali ellenkezés, amely itt egészen durván is megnyilvánult. A helyzet pedig adott: a jobboldali közönség jelentős része vevő erre a felfogásra. Ezen lehet háborogni, gúnyolódni, dühöngeni, keseregni: azonban a jobboldali szavazók derékhadát azok adják, akik két Wass Albert könyv elolvasása közben gyerekeket nevelnek, kamasz gyerekeik Kárpátiát hallgatnak, ők azok, akik választásokkor fegyelmezetten szavaznak a Fideszre. Meg lehet őket vetni éppen, csakhogy akkor ki marad?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.06. 07:45:07

@Gasper:

"Én még mindig arra vagyok kíváncsi, hogy Koltay "történelmi ismeretterjesztő filmje" miféle nemzetközi átlagot képvisel?" --- írod.

Rákattintasz egy akármilyen csenölre a tévén és folynak belőle a legkülönfélébb népszerű ismeretterjesztő filmek, köztük történelmiek is. Ezek egyike sem (vagy csak a legritkább esetben) valódi dokumentumfilm (még ha különféle dokumentumokból építkezik is). Tényleg nem látom be, hogy az az "álobjektív" narratíva (tele a legordasabb csúsztatásokkal és ordító aránytalanságokkal), amin ezeknek az ismeretterjesztő munkáknak legtöbbje mesél, mitől volna "értékesebb" és hitelesebb, mint az az irodalmias történelemszemléletű narratíva, amin pld. Koltay mesél.

És: "Merthogy műfaját tekintve szerintem ez az egész Koltay-jelenség valami egyedülálló dolog, amihez foghatót legfeljebb a szerbek csinálnak Rigómezőről, vagy a románok Decebálról." --- írod.

Tudod, @Gasper:, engem már nagyon rég nem ríkat meg (ha jól meggondolom, soha nem is ríkatott), ha egy-egy munka (legyen az könyv, film, bármimás) kapcsán előkerül egy kis "rigómezőzés-decebálozás". Fentebb valahol már leírtam, hogy könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy "a magyar történelmi hagyomány része (a kaganátusig és még régebbre visszamenően ;-)) az aktualitások a tradíción való átszűrése, arra való felfűzése, abba való belefűzése, azon keresztüli értelmezése". Nálunk az irodalom és a történelem olyan szervesen összefonódik (ha ez valamiféle atavisztikus kulturális vonás, hát akkor az:-)), hogy egyáltalán nem érzem hiteltelennek ezt az irodalmias megközelítést (legalábbis nem hiteltelenebbnek, mint az álobjektív/konceptuális (valójában vérkoncepciós) történeleminterpretációkat).

Hogy lehetne sokkal magasabb nívón művelni azt, amit pld. Koltay művel? Bizony, lehetne, már hogyne lehetne! Hogy időnként elég gagyuláré, amit csinál? Mi az hogy, nagyon is! De ez nem a szemlélet, hanem az alkotó hibája. Szerintem.

És egy bónuszidézet:

„(…)

(…) A magyar irodalom, szinte első kezdeteitől és szinte alig számbavehető kivétellel, a nemzeti lét kínzó problémájának megszólalása; a fantáziának a lehetőségek felé való szabad röpte helyett borongó, nosztalgiás, sorsmegérző, mulasztásokra és hibákra ráeszmélő megtorpanás a közvetlen, reális történeti erőkkel szemben. Arany művészete (kivált a Buda halálában) ennek talán legbeszédesebb tanúsága; de épp oly joggal idézhetnők Zrínyit és Katonát, Berzsenyit és Keményt, Széchenyit és Madáchot is. A hazafias irodalom másutt az alkotások bizonyos válfajának csupán jelzője (s még hozzá nem is a legdicsérőbb), nálunk valóban az irodalom, a lényeg és a legmagasabb érték is egyben. Mert ez az irodalom, amely a képzelet régióiból jön, hogy végül is reális politikai feladatot vállaljon, vagy legalább is erre ébresszen, ez az irodalom látott nálunk mindenkor igazán és talán egyedül tisztán a politikai életben is, míg a hivatalos politika nagy elképzelésekben és ábrándokban puffogott szét, vagy éppen örvény felé vezetett. De ebből magyarázható viszont az is, hogy irodalmunkban az alkotás tiszta vágyát némileg mindig visszaszorítja a cselekvésnek, vagy legalább is a cselekvésre való buzdításnak vágya, ami azzal a következménnyel jár, hogy az alkotás valahol töredékes marad, csak félig készül el, vagy pedig csak a formában igazán teremtő lelkületű, a tartalomban ellenben, éppen helyzeti vonatkozásánál fogva, nem tud egyetemes értékűt mondani: irodalmunk európai ismeretlenségének többek között ez is egyik s bizonnyal nem az utolsó oka. A magyar irodalom: a lemondások és önfeláldozások oltára. Mivel akarnia kell az ‚egyiket’ és a ‚másikat’ is – lehetőséget és valóságot, fantáziát és politikumot egyaránt, – azért »vándorolnia« kell közöttük, mint thezis és antithezis között, a végső meghonosulást keresve, maga mindig hontalanul.

(…)”

(Az idézet forrása: Prohászka Lajos: A vándor és a bujdosó. Universum K., Szeged, 1990., 153.-154. p.)

ü
bbjnick

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.06.06. 07:51:54

Honfoglalás: ej tényleg be szép film is volt. 20 lovas ellovagolt a mező egyik szélétől a másikig, majd vissza, a mező végén pedig komoran néztek a távolba.

Hihetetlen filmélmény volt, azóta sem értem, miről akart szólni és miért kellett ezt a "filmet" elkövetni.

Szerencsére a többiből kimaradtam.

vomita 2011.06.06. 07:54:49

A tehetségtelenségnél csak egy rosszabb van a középszerűség. Koltay a középszer maga.

tevevanegypupu 2011.06.06. 08:04:17

@Gasper:
Az histoire francia csatorna egesz nap ilyen "nepszeru tortenelmi dokumentumokat" kozvetit nagyszeru filmillusztraciokkal. Mindenrol, barmirol.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.06. 08:16:35

@tevevanegypupu:

Ha már eszembe jutott, elmondom:

Bizonyára emlékszik a de Sica-filmre, az Egy asszony meg a lányá-ra. S bizonyára emlékszik, mit ordít Cesira a lányának, miután... Valami olyasfélét, hogy "Sírj, te szerencsétlen, sírj!"

Hát, ez jutott eszembe.

Nekem Koltay se kutyám, se macskám, se apám, se fiam, x-ed rangú játékos a rendezők sorában, de hogy népszerű ismeretterjesztő történelmi filmjeivel (hogy milyen színvonalon az itt most sokadlagos kérdés) tkp. gyógyít (is), azt én látni vélem. És azt is látni vélem, hogy akiknek baja van vele (tisztelet a kivételnek) (valójában) nem esztétikai vagy "metodológiai" baja van vele, hanem ez (a baja vele).

Uff!

ü
bbjnick

Senkifia 2011.06.06. 08:38:03

@kutya vacsorája: ehhez talán annyit: nem csak magyar viszonylatban voltak jó énekesek Vikidál, Deák Bill, varga Miki...Ha nem ide születnek, akkor valószínűleg szupersztárok lettek volna :) Az persze egészen más,hogy a lehetőségeik hiányoztak ahhoz, hogy világsztárrá váljanak.
Amúgy meg egyetértek...

P.Guszti 2011.06.06. 08:45:02

Kár, hogy amikor a Sacra Coronát néztem, nem ismertem a szerző véleményét: "A millenniumra elkészült Sacra Coronából ismét csak a teljes értetlenség maradt meg bennem, no meg az, hogy ismét szerepet kapott Franco Nero, a legmagyarabb olasz."
Akkor biztosan nem tetszett volna annyira a film.

Ugyancsak akár, hogy a Trianon és a Horthy filmek megtekintése előtt nem konzultáltam a szerzővel: így sajnos az maradt meg bennem, hogy végre egy a reális, a több mint fél évszázados történelemhamisítás, rágalmazás, elhallgatás után történelmi tényeket nem elferdítő, gondosan elkészített történelmi dokumentumfilmet láttam.

Most már tudom, hogy primitív és undorító dolog, ha valaki szereti hazáját, sajnálja másodrangú polgárként élő elszakított honfitársait, akiben lelki katarzist okoz a hősökre való emlékezés, összeszorult szívvel gondol a magyarság által elszenvedett borzalmakra. A legfőbb bűn pedig, ha valaki ezeket az érzéseket filmen meri megjeleníteni.

Jakab Andor 2011.06.06. 08:52:11

@Bilbo:

Köszönöm, így értem mire gondoltok. Igen, a vereség után nyilván minden bűnös igyekezett kisebbíteni saját szerepét, nyilatkozataikat ennek megfelelően kell értelmezni.

A Horthy film "oázisnak" nevezte országunkat a zsidók számára. Ma sem nevezném annak, nemhogy a második világháború alatt. Az ilyesmin persze az életünk végéig, és tovább is fognak vitatkozni.

Engem jobban érdekel a jelen. Képzeljük el, mi lenne ma, ha EU-s direktíva lenne a zsidótlanítás, cigánytalanítás, fogyatékostalanítás, homoszexualitástalanítás? Vajon miféle "oázis" lenne Magyarország MA számukra, ha Európa kifejezetten jó néven venné az élenjáró munkát?

tevevanegypupu 2011.06.06. 08:57:50

@bbjnick:
Persze emlekszem Az asszony meg a lanyara..meg a marokkoi katonak cselekedete utani jelenetekre is. Igy van, muszaj orditva, atkozodva sirni es kerdezni: Miert!! Es a valasz sokszor sokfele, de a siras es atkozodas szukseges. Kulonben ilyen nepszeru dokumentum filmeket - ahogy mar maga is irta - tucatjaval lehet latni, senki nem reklamalja, miert olyanok amilyenek, hanem szivesen nezik es egyaltalan nincsenek felretajekoztatva azok, akik ilyemibol tanulnak tortenelmet, ami "emberkozelbol" abrazol es erzelmeket mozgat. Sosem felejtem el, szegeny Nemeskurtyt mennyien tamadtak tanulmanyregenyei miatt, mondvan nem tortenesz, ne mereszeljen ilyen temaval foglalkozni. Pedig milyen erdekes, uj szemszogbol vizsgalt mindent. Ugy tunik Koltayt most meg eppen azert utaljak, mert a trianoni szerzodest ugy mutatja es olyan erzelmeket erint, ahogy azt abban a korban megeltek. Kozepszeruen, kispolgar modra - szerintuk. Na persze. Ufuff.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.06.06. 08:59:42

lehet, hogy hülye vagyok, de úgy rémlik, mintha a Julianus barát jó film lett volna, de általánosba jártam még, meg a munkásság további részét átgondolva esélytelen, hogy jól ítéltem volna akkor meg :)

MosoMasa 2011.06.06. 09:01:00

@gigabursch: Csak az a magyar, aki harsányan ordibálva közzéteszi azt, aki nemezsüvegben jár, akinek a gyereke minimum a Csenge nevet viseli... stb.?

GGG77 2011.06.06. 09:01:54

Minősíthetetlen és rendkívül kártékony, amit Koltay művel, különösen a fiatalokra nézve. Minden szülőnek, akinek elviszik a gyerekét megnézni vmi Koltay-förmedvényt el kéne beszélgetnie a gyerekkel utána.

bebe tv 2011.06.06. 09:46:58

Az I. világháború veszteseinek mindnek megvolt a saját maga Trianonja. Németország elvesztette területei közül Sziléziát, a Szudéta vidéket, Elzász-Lotaringiát, de még az oly kicsi Belgium is elcsórta Eupen környékét 22 településsel.
Ausztria elvesztette dél-Tirolt és Szlovéniát mint a korona örökös tartományát.
Érdekes módon a három vesztes közül pont mi egyedül nem tudjuk feldolgozni a történelmet, pedig lenne min egy kicsikét elgondolkoznunk. Miért gondolom így?
Mi közünk volt pl. Horvátország-Szlavoniához? Ugye semmi. Tudtommal mivel Szlovákia előtte mint olyan soha nem létezett, hát magyarországi lakosnak számított az a több millió szlovák is. Még az oly nagy magyarnak számító Erdély területén is rengeteg román anyanyelvű lakos élt. Aki ezt tagadja az hazudik, vagy úgy ahogy van hülye.
Lebegjen mindenki szeme előtt a közelmúlt délszláv háborúja ami tanulságul szolgált arra, milyen jövő várt volna arra az egyébként szintén csak összetákolt Nagy-Magyarországra, amelyben az 1910-es népszámlálási adatok szerint a magyarság gyakorlatilag kisebbségben volt.
Bewohner:

Magyaren (Ungarn) 9 789 370 = 47,5 %
Rumänen 2 980 216 = 14,3 %
Slowaken 2 292 473 = 10,0 %
Deutsche 2 084 067 = 10,0 %
Kroaten 1 815 139 = 8,7 %
Serben 1 125 397 = 5,4 %
Ruthenen 479 355 = 2,3 %
sowie Zigeuner, Italiener, Armenier
354 291 = 1,7 %

Adatok a www. donaumonarchie.com -ból.

Laikus Érdeklődő 2011.06.06. 10:45:02

@bbjnick: "Koltay...népszerű ismeretterjesztő történelmi filmjeivel (hogy milyen színvonalon az itt most sokadlagos kérdés) tkp. gyógyít (is), azt én látni vélem."
Nagyon súlyos lehet az a betegség amit csak ilyen iszonyúan erős, rengeteg káros mellékhatásal járó gyógyszerrel lehet gyógyítani.
Tegnap este megpróbáltam végignézni a Vérző Magyarországot, de csak a 3. részig bírtam. Ez nem ismeretterjesztő és nem is dokumentumfilm. Engem leginkább azokra az iskolai ünnepélyekre emlékeztetett melyeken már 10 perc után arra gondoltunk, hogy mikor lesz már vége.
Az a gyerek, akivel ezt kötelezően végignézetik soha többé nem akar majd Trianonról hallani.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.06. 10:53:34

@Lew Archer: "Azt mondod, szakmázzunk, de semmi szakmait nem mondtál, pedig tudnál. Jellemző az egész vitára: érzelmi alapú minősítgetés folyik, érzelmi reakciókra kiszámítva a mondandót."

Én az ízlésről nem tudok szakmai vitát folytatni, de természetesen tiszteletben tartom az álláspontotodat Koltay filmjével kapcsolatban. Azt is elismerem, hogy sokak számára Koltay interpretációja tartja ébren, vagy éppen lobbantja be a lángot. :) Ugyanakkor ne csodálkozz azon, hogy érzelmi vita bontakozik ki egy olyan film kapcsán, ami kizárólag az érzelmekre akar hatni, szerintem teljességgel vitatható esztétikai eszközökkel.

"egyszerű értelmezésekre és szimbólumokra épülő magyarságfelfogásába jól illenek Koltay egyszerű eszközökkel készített filmjei. Valamennyi bírálat lényegében ezt a felfogást veszi célba, legfeljebb elbújtatja valamiféle esztétizálás mögé. Csakhogy a jelenség alapvetően nem művészeti kérdés."

Én a kevesebb több elvében hiszek, éppen ezért szerintem Koltay kimondottan "bonyolult", sőt zavaros eszközökkel csinál filmet. Mindazonáltal filmkészítésről és nem az országos balesetmegelőzési tanács megrendelésére készült kresz-filmről beszélgetünk, így teljesen adekvát, hogy esztétikai kérdésekről is szót kell ejteni.

@bbjnick: "Hogy lehetne sokkal magasabb nívón művelni azt, amit pld. Koltay művel? Bizony, lehetne, már hogyne lehetne! Hogy időnként elég gagyuláré, amit csinál? Mi az hogy, nagyon is! De ez nem a szemlélet, hanem az alkotó hibája. Szerintem."

Akkor nem értem, hogy minek vitatkozol velem. Nekem sem elsősorban a szemlélettel, hanem az alkotóval van gondom. És jelenleg úgy áll a helyzet, hogy alternatíva híján a fazon megint ott nyüzsög az establishment körül.
Különben megnéztem a neten, nem csak hivatalosan, de maga Koltay is dokufilmként emlegeti a filmjét.

Próbáltam egyébként -többek között nektek- Koltayval szemben alternatívát felmutatni, de eddig senki nem reagált rá egy kurva szót sem. Pedig a Gulyás-testvérek egész munkássága azt bizonyítja, hogy nemzeti sorskérdésekről lehet autonóm módon egészen kiváló alkotásokat csinálni. Igaz, azok a filmek alkalmatlanok az ideológiai és esztétikai vitákra, meg a fingfűrészelésre.

És most látom, hogy a neten fent van teljes egészében a Gulyás-testvérek trilógiája, a Magyarok és az első világháború:

www.youtube.com/watch?v=PEGMXqso5Aw

www.youtube.com/watch?v=OF8W_8GGths&feature=related

www.youtube.com/watch?v=gYt0XfDHGKc&feature=related

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.06. 11:11:58

@Lew Archer: ja és még valami. Fentebb ugye írod, hogy "a jelenség alapvetően nem művészeti kérdés".

Pedig nagyon is az! Koltayval pont az a legnagyobb baj, hogy művészkedik, meg esztétizál.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.06. 11:12:46

@bbjnick: igen, ebbe a trianon-szindróma címűbe szólal meg egy kánádái történésznő (?), aki kijelenti, hogy a magyarok teljesen jogosan kapták trianont, azt hiszem elég nekünk a baloldal is ilyennek, nem kéne még az (ún.) jobboldalnak is ugyanolyannak lennie

ablonczi
az alma nem esik messze a fájától.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.06.06. 11:21:50

@gigabursch:
'univerzális magyargyűlölő' :D
Köszönöm, ezt érdemes volt megélnem. :)

Alfőmérnök 2011.06.06. 11:30:33

@tevevanegypupu: Kíváncsi volnék, hogy az a csatorna ugyanolyan színvonalon nyomatja-e a történelmi ismeretterjesztést, mint Koltay filmjei. Nem tudom, nem nézek tévét, főleg franciát. A BBC-n minden műsor, beleértve az ismeretterjesztőket is, jóval igényesebben van kivitelezve, és ez nem csak anyagi kérdés.
Röhej, hogy nem lehet Koltay filmjeire azt mondani, hogy szar, anélkül, hogy ne süssék rá az emberre a libsibérenc bélyeget. Tulajdonképpen méltatlan a vita, ilyen emberekkel nem érdemes vitába szállni, ezek súlyosan sértett emberek, akik az ágyuk alatt is a ballib ellenséget keresik, ebből áll az életük.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.06. 11:36:52

az idézet kapcsán hadd mondjam el:

"A helyzet pedig adott: a jobboldali közönség jelentős része vevő erre a felfogásra. Ezen lehet háborogni, gúnyolódni, dühöngeni, keseregni: azonban a jobboldali szavazók derékhadát azok adják, akik két Wass Albert könyv elolvasása közben gyerekeket nevelnek, kamasz gyerekeik Kárpátiát hallgatnak, ők azok, akik választásokkor fegyelmezetten szavaznak a Fideszre. Meg lehet őket vetni éppen, csakhogy akkor ki marad? "

drága uraim, különösen arcser vagy mi, és bbjnick. attól, hogy a jobboldali publikum hasonlóan a balodalihoz, jórészt büdös bunkó tahó állat, hiszen a nép mán csak ilyen, és bizony csak ilyen szirup-könny-szar mázas műpátoszos színvonaltalan szemetet zabál, nem mentheti fel a kiszolgálóját a vád alól, hogy tehetségtelen barom, és egy rohadt egykori komcsi. kit védenek maguk? elment az eszük? egy egykori minden komcsi faszt kiszopó fogadjunk hogy ügynök, tehetségtelen szarember néphülyítő színvonaltalanságát? bbj, szerinted, a nép nagy fia szerint, ez kell a népnek? igazából?
az meg hogy ezek a nemzeti zászlókkal túlsúlyosan felaggatott félhülye, tudatlan, nagymagyari kárpátiás családok szavaznak és gyereket nevelnek nem érdekes. miért nem? mert a szavazatukon túl más nem is érdekes belőlük. gyereket meg nevel a kommunista is.
ne legyenek már hülyék. követeljenek a hőnszeretett népnek igazit, magas színvonalút, ok?

betyár (törölt) 2011.06.06. 11:37:55

@Gasper:

én ezt tegnap úgy fogalmaztam meg, csak elszállt a komment:), hogy Koltay maga a giccs, az ábrázolása végtelenül sematikus, de még nem is trendisematikus, hanem a rosszul értelmezett népnemzeti sematizmus és giccs jelenik meg. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy csak a Honfoglalás első 15 percét láttam, tovább és mást tőle nem.

tevevanegypupu 2011.06.06. 11:50:02

@Alfőmérnök:
Azert kicsit kiegyensulyozottabban gondolkodoknak, azoknak sosem az jut eszebe valamit nezve-hallgatva, hogy ezt most jobboldali vagy baloldali keszitette-e, hanem hogy jo vagy rossz. Tortenelmi kerdesekrol vitatkozni kulonben baromi nehez, par evtized elmultaval is egeszen mas beallitasban is talalhatnak konkret esemenyeket. Mi tanultunk a dicso tanacskoztarsasagrol, a veres 56-os ellenforradalomrol, a felszabadito, josagos Voros Hadseregrol, imperializmusrol..Es a korosztalyomnak eppen ezert nagyon ovatosan kell hozzaallni ezekhez a kerdesekhez, mert oh borzalom, ezekben a tanitasokban is voltak igazsagok..Megertem peldaul a zsidokat, akik gyulolik a Horthyek bevonulasat az ujra magyarra valtozott megszallt teruletekre, hiszen rogton azzal kezdtek, hogy ott is bevezettek a zsidotorvenyeket, stb..Koltay filmjei olyasmik mint Michael Moore filmjei: egy szempontbol
vizsgaljak a tortenetet, de az a szempont is igaz.
Ami az histoire csatornat illeti, legutobb - volt mar vagy jo eve - Jezus eleterol es az akkori korrol lattam filmsorozatot, sok tortenesszel megspekelve. Gondolom a bigottan vallasos tudosok fraszt kaptak volna, ha lattak volna, ahogy a tortenet reszekent Jezus es az apostolok vihancolva rohangaltak a Jordan folyoban es egymas locsoltak vizzel, es a tobbi. Ahogy az akkoriak hetkoznapi eletuket eltek, ahogy targyaltak az esemenyeket - amik persze hiven kovettek a tortenelmi tenyeket.

Lew Archer 2011.06.06. 11:50:12

@málnási:

Éntőlem jöhet jobb és színvonalasabb.

Van más? Koltay csinál valamit, valahogy, olyat, amilyet. Hol vannak a többiek? Elnyomják őket Koltay miatt? Akkor erről kell beszélni.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.06. 11:52:35

@Lew Archer:
gasper elmondta hogy van, volt más. ez magukat nem érdekli, mániákusan védik ezt a gazembert és a hányadékát.

Lew Archer 2011.06.06. 11:55:53

@Gasper:

A Gulyás-testvérek bizonyára kiváló filmeket készítettek, alkalomadtán igyekszem megnézni.

De hát mi a baj? Nem játsszák őket? Miért nem menedzseli valaki? Koltay menedzseli a filmjeit, ez látható.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.06. 11:58:06

@Lew Archer:
Miért nem menedzseli valaki?

kötcse! :))

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.06. 12:01:09

@betyár: "a rosszul értelmezett népnemzeti sematizmus és giccs jelenik meg."

Pontosan! :)

Egyébként megkockáztatom, hogy egy ilyen témájú filmben akár még a revíziós giccskultúrából is lehetne stílusjátékot csinálni, sőt a kor atmoszféráját is meg lehet teremteni, de akkor az legyen autentikus és idézze meg pontosan azt az időszakot.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.06. 12:09:48

@Lew Archer: tudom hogy ez nem magyarázat, de a kontraszelekció mindig jelen volt a a magyar filmművészetben. Az utóbbi húsz évben meg politikai oldaltól függetlenül durván felgyorsult a folyamat.

Alfőmérnök 2011.06.06. 12:30:47

@Gasper: Nemrég megnéztem Jelenczky István két filmjét (Égi élő igazság, Háború a nemzet ellen), amiket a nemzeti-radikál vonalon gyakran reklámoznak. Nem mondom, hogy hibátlanok, nem mondom, hogy nincsenek bennük unalmas részek, de mégis simán végig tudtam nézni őket. Miért? Mert eleve tabutémákhoz nyúlt az alkotó, azaz valamiféle merészség nyomait véltem felfedezni. Emellett valószínűleg tartalmilag vitathatóak a filmek (gyakorlatilag csak radikáljobb figurák, mint Tóth Z. József, Pap Lajos, Bogár szólalnak meg), de mégis ÉRDEKESEK. És ugyanúgy vannak benne képi közhelyek, mint Koltaynál, de nem idegesítőek (hogy miért, az már tényleg esztétikai kérdés).

Ami viszont egyértelműen pozitív példa, Gaál István Bartók-filmje. (Azon is látszik, hogy kevés pénzből készült, de nem zavaró.)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.06. 12:50:31

@tesz-vesz:

Sajnos, nem emlékszem, hogy Ablonczy trianonos sorozatát láttam volna.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.06. 12:52:33

@Lew Archer: @málnási:

"Miért nem menedzseli valaki?

kötcse! :))" --- írja @málnási:.

Koltay munkái (akár zenésszínházi, akár játékfilmes, akár ismeretterjesztőfilmes munkáiról beszélünk) hű tükrei a Fidesz (a pártelit és a szavazótábor) kultúra- és művészetfelfogásának, történelemszemléletének, valamint magyarságképének --- miért keresnének másik udvari szerzőt, ha már ilyen szerencsésen egymásra találtak?

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2011.06.06. 13:28:57

@bbjnick: "Koltay munkái (akár zenésszínházi, akár játékfilmes, akár ismeretterjesztőfilmes munkáiról beszélünk) hű tükrei a Fidesz (a pártelit és a szavazótábor) kultúra- és művészetfelfogásának, történelemszemléletének, valamint magyarságképének" -- írod ezt, kommentjeidet, fidesz-fóbiádat ismerve, gondolom pejoráló értelemben.
Nézzük meg mit írtál akkor, mikor Ablonczy kapcsán kellett a fideszt fikáznod!

"Az utolsó koherens szemlélet- és beszédmód Trianonnal kapcsolatban a Horthy-rendszer neonemzetiromatikus szemlélet- és beszédmódja volt (ha eltekintünk a kádárkor horthyfasiszta-kódjától). Koltay ezt neonemzetiromantikus beszédmódot próbálja korszerűen használni (ha nem ezt tette volna, hanem a saját narratívájával lépett volna elő, akkor egyrészt senki nem értené, mit is akar, senkit nem érdekelne, amit mond, és mi most itt azért fikáznánk, mert önkényesen adaptálja a történéseket, mert "meghamisítja a történelmet")."

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.06. 13:46:41

@Gasper:

Gondolod, hogy nem ismerem a hetvenes-nyolcvanas évek magyar dokumentumfilmtermésének javát? Hányszor egyeztünk már meg abban, hogy ezeket (is) állandó jelleggel a közszolgálati tévék műsorán kellene tartani?:-)

Itt azonban másról van szó. A dokumentarizmus és a népszerű ismeretterjesztés (igen ritka, szerencsés együttállásokat kivéve) két külön káposzta. A Gulyások vagy Sára filmjeiről (s én még azért ebbe a kategóriába sorolnék egy-egy jobban sikerült munkát: az "oktatási sorozat" néhány darabjától a Két elhatározásig, A Határozattól, a Recskig a Dunánálig stb.stb. stb.) szerintem mindketten ugyanazt gondoljuk; sőt, megkockáztatom, mikor nézzük azokat, hellyelközel, ugyanazt is látjuk:-)

A népszerű történelmi ismeretterjesztés azonban nem dokumentarizmus (hogy a jó dokumentumfilm --- többek között --- történelmi ismereteket is terjeszt, az nem kétséges, de egy népszerű történelmi ismeretterjesztő film nem feltétlenül és/vagy kizárólagosan dokumentarista). S erre a műfajra (a népszerű történelmi ismeretterjesztő filmre) szükség van. Hogy nálunk ezt nem egy Rossellini műveli, hanem egy Koltay, hát, azt ne rajtam kérje számon a kommentközönség, hanem (a nemlétező) kultúrpolitikán.

Ha egy mondatban akarnám összefoglalni az ebben a vitában általam elfoglalt álláspontot, akkor úgy is fogalmazhatnék: Ha nem lenne semmi, nagyobb kár érne minket, mint Koltay "garázdálkodása". :-|

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.06. 14:23:56

@bbjnick: "A népszerű történelmi ismeretterjesztés azonban nem dokumentarizmus"

Értem én, hogy mit akarsz mondani, ebben nincs is kettőnk között vita. Abban viszont nem értek egyet, hogy "Ha nem lenne semmi, nagyobb kár érne minket, mint Koltay "garázdálkodása". :-|".
A helyzet az, hogy a saját munkáját is dokufilmként emlegető Koltay nem népszerűsít, meg ismeretet terjeszt, hanem penetráns módon művészkedik és esztétizál.

Sokkal jobban zavar az a tény, hogy ez az ember annak idején gond nélkül kiszolgálta a KISZ-t és az MSZMP-t. És az már a Fidesz sodródó kultúrpolitikájának a hülyesége, sőt bűne, hogy egy ilyen önjelölt senkiházi ekkora szerephez juthat.

Morzsi36 2011.06.06. 14:31:23

Az István, a király mint film borzalmas. Az a kedvenc jelenetem benne, amikor Vikidál megfogja valamelyik feleségének a mellét, az meg gyorsan lelöki róla a kezét.
Valószínűleg kevesen emlékeznek rá, de 1985-ben a Hősök terén Victor Máté zenéjére volt egy "Felszabadulási emlékműsor", Koltay Gábor rendezésében, amit a főpróbán láthattam, mert sorkatonaként részt vettem a díszszemlén. A műsornak szintén az volt a lényege, hogy Szent Istvántól Kádárig vezető ívet rajzoljon a magyar történelemről (ld. fent). Örökre emlékezetembe vésődött az a rész, amikor pufajkás-davajgitáros szovjet katonák bugivugi-zenére balettlépésekben szabadították "felfele" az országot, mert kevés komikusabb jelenetet láttam életemben...

TG69 2011.06.06. 15:39:36

@Gasper: És a hamis, torz önkép még rosszabb, mint a "semmilyen". Koltay ajánlata a önreflexióra egy ovódás szintején reked meg.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.06. 16:10:32

@Gasper:

"És a hamis, torz önkép még rosszabb, mint a "semmilyen". Koltay ajánlata a önreflexióra egy ovódás szintején reked meg." --- írja @TG69:

Látod, @Gasper:, ezért jobb még Koltay is, mintha senki sem foglalkozna a kérdéssel!

ü
bbjnick

TG69 2011.06.06. 16:23:41

@bbjnick: A "semmilyen" az a mítosznélküli, pragmatikus önkép, ami államból, politikai közösségből a kapitalista termelés verseny/teljesítmény és kooperációs stratégiáiból stb áll minimális történelmi támasszal.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.06. 17:15:38

@TG69:

"mítosznélküli, pragmatikus önkép, ami államból, politikai közösségből a kapitalista termelés verseny/teljesítmény és kooperációs stratégiáiból stb áll minimális történelmi támasszal." --- írod.

Mennyivel kevésbé mitikus világkép ez, mint, mondjuk, az ugariti eposzok? :-D

ü
bbjnick

GIBBON 2011.06.06. 17:58:32

@Zébácsi: Ráth-Végh írt a nép butításának történetéről, na ez az! Respect, kíváló meglátásaid vannak, maximálisan egyetértek!

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.06.06. 21:59:33

@GIBBON:

Hallottam a könyvről (most utána is néztem, látom, trilógia), és mivel bőven vannak fekete lyukak Gutenberg-galaxisomban, okvetlen elolvasom.

Egyébiránt köszönöm hozzászólásomhoz írt véleményedet, és örülök, ha így gondolod!

Amit írtam, tartom: alapvetően a tömegek butítása a cél (illetve eszköz a politika számára), de ezt a butaságot ne (csak) nettó értelemben értsd. Ez is relatív, a meglévő emberi tudásanyaghoz képest gondolom így.
Talán nem is lehet tisztességesen nyomonkövetni a világ új dolgait (mindazt, amit ember kigondol, alkot, feltatál), de az ezek közti kapcsolatok ismerete már elvárható lenne az IT társadalom korában. Akkor, amikor magára valamit is adó hírportálok 15 percenként szinte teljesen új híreket közölnek, s csak úgy zúdul az emberfiára az információ, 1 percnyi guglizással gyakorlatilag szinte minden térbeli-időbeli információt megtalálsz az emberekről és a Földről - legalább a nagy dolgokkal illene tisztában lenni; de ez nem érdeke sem a kormányoknak, sem a médiának, így a tömegek - szerintem - mesterségesen egy bizonyos tudás- és kultúrabeni szint alatt vannak tartva, illetve célzott ismeretanyag kerül számukra iskolai megtanításra - erre számtalan példa volt a történelemben.
A marketingesek is valami hasonlóra apellálnak, midőn reklámaik hatására nők millió epilálnak - miért ne működne ez a politikában, nemigaz?

Kapcsolódási pont az oktatás: a rossz oktatási koncepció súlyos károkat okozhat az országnak. Ami e téren most folyik (kezdődik) az számomra nem sok jót vetít előre (ti. irányított információk a tömegeknek), és az is figyelmet érdemlő, hogy kiknek (és mennyi hallgatónak) lesz elérhető a magas szintű oktatás. Nem is beszélve az általános és középiskolai oktatást súlytó gondokról -a dolgok ugyanis ott kezdődnek - nagyon nehéz lehet ma igazi pedagógusnak lenni, mikor az állam oly nagymértékű beleszólást kíván magának.
Vajon miért???

TG69 2011.06.07. 10:14:29

@bbjnick: Vannak benne persze hiedelmek is, de alapvetően racionalitáson alapszik.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2011.06.07. 11:38:06

Honfoglalás?
Kumisz? ü... bröáf...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.07. 19:41:24

@TG69:

Mi a racionalizmus?

Elárulom neked: egy önkényes "betűelhagyás".

Descartes a szent ágostoni Cogitor ergo sum (Valaki gondol rám, tehát vagyok)-ból elhagyott egy r betűt.

Önkényes elv. Nagyjából ennyire stabil hivatkozási alap.

ü
bbjnick

nénike · http://mandiner.hu 2011.06.08. 14:49:04

Kemény poszt ez, Koltay máris elvesztette a kurzus kegyét, oda a karrier.
inforadio.hu/hir/kultura/hir-438939

don brada · http://www.sajatwebsite.hu/ 2011.06.08. 14:56:31

"Az indoklás szerint megrendült a városvezetés bizalma a megbízott ügyvezető igazgatóban."

Hála istennek drága Megváltó!
Nem lesz több Koltay-eposz a mozikban úgy 8-10 évig.

-----
Honlapkészítés: sajatwebsite.hu

tevevanegypupu 2011.06.08. 15:05:58

Most fogjak majd vetiteni a Mindszentyrol szolo filmjet az m1-en.(:

Alfőmérnök 2011.06.08. 15:33:10

@don brada: Pedig pont oda való volt. (Mármint a JA színház élére.)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.08. 21:10:05

Na jól van. Azért van remény, hogy ez a Koltay nem egy fellebezhetetlen faszi a jobber szcénában.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.08. 22:58:07

kedves exfidelitas elnök, bértollnok, korrupt főszerkesztő úr!

ez a poszt megrendelésre készült?

mandiner.hu/cikk/20110608_menesztette_tarlos_koltay_gabort

"Vajon a mandiner honnan tudta, hogy kilövési engedély van Koltayra?"

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.09. 03:36:19

@Gasper:

Én is megnyugodtam!:-) A Világ ingatag egyensúlya helyreállt! :-)

Most már tudom, hogy Alföldinek van helye a Nemzeti élén, Koltaynak nincs helye a József Attila Színház élén. S ez így van jól :-]

ü
bbjnick

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.09. 06:29:01

@bbjnick: amint hallom az Inforádióban, éppen Alföldi milliós taxiszámláit vizsgálgatják a Nemzetinél.

Persze ha már színház és szakmai alapon, valamint esztétikai dolgok mentén választani kéne, természetesen inkább egy Alföldi, mint egy Koltay. Na persze egyik sem a Nemzeti élén.

Amúgy nem értem, hogy mit véditek az MSZMP és a KISZ valagát évekig habosra nyaló Koltayt. Meg azt sem értem, hogy aki bírálni merészeli ezt a Koltayt, az nyilvánvalóan idegenszívű és nem igaz magyar ember.

tevevanegypupu 2011.06.09. 06:49:55

@Gasper:

"Amúgy nem értem, hogy mit véditek az MSZMP és a KISZ valagát évekig habosra nyaló Koltayt. Meg azt sem értem, hogy aki bírálni merészeli ezt a Koltayt, az nyilvánvalóan idegenszívű és nem igaz magyar ember. "

A legtobb muvesz - vagy muveszutanzat - habosra nyalta a rendszervaltas elott, maskent nem is letezhetett volna. Aki Koltayt nem szereti es lenezi amit csinal nem idegenszivu, csak nyilvan esztetikai szempontok szerint ertekeli a filmet.

Lew Archer 2011.06.09. 07:14:25

@Gasper:

"Persze ha már színház és szakmai alapon, valamint esztétikai dolgok mentén választani kéne, természetesen inkább egy Alföldi, mint egy Koltay."

Értem.

Alfőmérnök 2011.06.09. 07:16:03

@tevevanegypupu: Alföldit vélhetően azért nem akarják lemondatni, mert az túl nagy támadási felületet jelentene. Feltehetően "szakmai szempontból" jól vezeti a színházat, tehát ilyen alapon nehéz lenne nekimenni. (Én egyébként nem kedvelem a rendezéseit, már amit láttam, állítólag régebben volt egy-két jó dobása. A Závada-darabot nem láttam, de művészi ízlését tekintve liberális ismerősömtől hallottam, hogy gagyi és tényleg durván provokatív.)
Ami necces, a román kult intézettel kötött megállapodása, de végül is az eseményre nem került sor, mert Alföldi lemondta. Szerintem a pályáztatásának körülményeit meg lehetne vizsgálni, mert ha jól emlékszem, nem volt teljesen tiszta az ügymenet, csak kérdéses, hogy ez feljogosít-e bárkit is visszamenőlegesen arra, hogy most lemondassák; továbbá valószínű, hogy pályáztatás-ügyileg a fidesz is jobban teszi, ha csöndben marad. ;)
Azt meg azért remélem senki nem gondolja komolyan, hogy Alföldit azért kéne lemondatni, mert buzi.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.09. 07:23:21

@tevevanegypupu: "A legtobb muvesz - vagy muveszutanzat - habosra nyalta a rendszervaltas elott, maskent nem is letezhetett volna."

Azért ez nem volt ennyire fekete-fehér a három T időszakában, de természetesen számosan nyaltak. Koltay például az mszmp budapesti pb üléséről készült dokufilmjével pallérozta szakmai előmenetelét.

@Lew Archer: akkor most már nyugodtan lehazaárulózhatsz. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.09. 07:32:27

@Gasper: @tevevanegypupu: @Lew Archer:

Én a pesti színházakról (sem)mit sem tudok. Egyszer voltam színházban Pesten, 1984-ben, a Tháliában láttam a Háború és békét:-D De: ha így fejben, a fantáziámra alapozva, összehasonlítom a Nemzeti igazgatói posztjának súlyát és a József Attila igazgatói posztjának súlyát (ez utóbbi, a József Attila Színház, nem egy kültelki fapados kultúr???), akkor két nagyon különböző súlyú posztot látok. S az, hogy egy Alföldi maradhat a Nemzeti élén és egy Koltay pedig nem maradhat egy József Attila élén sem, én abban valami nagyon rossz ízű üzenetet érzek.

És: mint fentebb írtam, Koltay személye engem teljesen hidegen hagy. Az ügyek azonban, amiket felvállalt s --- úgy, ahogy --- képviselt az én ügyeim is. Hogy munkái egy szutykos neoneonemzetiromantix lében tocsognak (bár szerintem ez is túlzás --- láttam pld. a Horthyról készült filmjét, én nem éreztem benne semmi f*ngszagot), hát, tocsogjanak; még a kormorános, vargamiklósos vinnyogáson is hajlandó vagyok túltenni magam (pedig, ha valamivel, azzal ki lehetne üldözni a világból:-D), s nem másért, minthogy a számomra is fontos kérdések napirenden vannak. Ha valaki feldolgozza ezeket a kérdéseket, kevesebb szálljsólyomszárnyánnal nyakonöntve és legalább ilyen hitelesen (vagy hitelesebben!) és elkötelezetten, akkor őt fogom védeni.

De nem teszik, nem teszik!

És: hogy poszt alapállásból közelítsük meg a problémát: aki indapopot, U2-t és ambiencet, goshupot (gőzön sincs, hogy mik ezek: ugye, valami drogos tucctucc b*ziságok?:-D) hallgat (sőt, reklámoz), az meg ne dumáljon nekem esztetikárú'!:-D

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2011.06.09. 08:04:02

@Alfőmérnök:

Nekem sem lehet az a kifogasom Alfoldi ellen, hogy rossz, hiszen nem lattam egyik darabjat sem, meg kulonben is..manapsag elkepeszto dolgokat muvelnek szinpadon a vilag minden tajan, szoval nem EZ a mervado. Szeretem, ha a rendezo nem tavolodik el egy szerzo mondanivalojatol, dehat ez legyen a szerzo gondja. Kizarolag a roman unnepseg esetleges megrendezese miatt tartom abszolute alkalmatlannak a Nemzeti Szinhaz vezetesere. Sem annyira hulye, sem annyira naiv nem lehet, hogy ne erezne, ez mennyire lehetetlen.Sikerult atlepnie a provokacionak azt a hatarat, hogy azt lehet kivanni, onnet valtsak le. Orbannak felesleges felnie attol, ha eltavolitjak a szinhaz elerol Alfoldit, meg jobban fogjak a liberalisok gyulolni, ennel jobban mar nem gyulolhetik.
Blasko kiallasat nem egeszen ertem - gondolom a muveszi szabadsag neveben tette - de ez az o dolga, ettol nem lesz kevesbe tehetseges vagy tehetsegtelenebb szinesz.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.06.09. 08:05:41

@calam:
Elolvastam, de sajnos nem értem.
(A százezres FB-csoportnak semmilyen álnéven nem vagyok tagja.)

tevevanegypupu 2011.06.09. 08:07:20

@Gasper:

" Koltay például az mszmp budapesti pb üléséről készült dokufilmjével pallérozta szakmai előmenetelét."

Az legalabb jo volt?(:
Nem erdekelnek am kulonosebben most mar husz ev utan ezek, foleg azert nem, mert akik az ilyen filmeket rendeltek es megfizettek, ott paradeznak meg mindig a Parlamentben, meg mindenhol..Ha az rendben van, akkor miert ne lehetnenek seggnyaloik is jo poziciokban, akar orbanek mellett is? Hiszen ugy tunik szo sincs felelossegrevonasrol, legfeljebb halvany, kepmutato kiserletekrol.

tevevanegypupu 2011.06.09. 08:14:00

@bbjnick:

Eppen azt kedvelem ezekben a tocsogos Koltay filmekben, hogy elaznak a sovinizmustol, giccstol es nacionalizmustol, olyanok mint a hangulat akkor volt. Ma mar kevesen erzik at igazan azt a rettenetes helyzetet, nemigen kepzeli bele magat senki abba, hogy milyen lehet tokeletesen, evtizedekre elszakitva lenni attol a helytol, csaladtol ami a fel eletet jelenti valakinek. Talan az 56-os disszidensek kepesek megerteni, akik hasonlo - bar anyagilag sokkal jobb es sokkal kevesbe veszelyes - helyzetbe kerultek..
Hogy Koltay komcsi volt most meg nepnemzeti az manapsag szinte mar nem is zavar, Gyurcsanyt sem azert utalom elsosorban mert a KISZ KB titkara volt..

Alfőmérnök 2011.06.09. 08:42:29

@tevevanegypupu: "Blasko kiallasat nem egeszen ertem "

Pedig nem olyan bonyolult, elég világosan fogalmaz. „Mondvacsinált ürügyek ne adjanak alapot emberek tönkretételére.”
A román nemzeti ünnepet nem tartották meg, nem hiszem, hogy egy meg nem történt esemény miatt valakit jogilag tiszta módszerekkel el lehet távolítani a pozíciójából.
Egyértelmű, hogy Fidesz-kormány alatt nem választották volna meg Alföldit. Mint ahogy remélhetően nem is fogják, mert inkább egy Bárka-típusú színházban van a helye. Csakhogy a kormányzati ciklusok nem esnek egybe a Nemzeti színház igazgatóválasztásának idejével. Így alakult, evvan.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.09. 08:48:47

@tevevanegypupu:

Egy Horthy-korról készült filmben a revíziós hangulat korelem, teljesen helyénvaló. Ennek a horthykori hangulatnak az átvetítése a jelenkorra, számomra, még ez is elfogadható (mivel ezekről a kérdésekről --- a kommancsok horthyfasisztakódján kívül --- máig nincs más koherens olvasatunk). Ha majd lesz "modernebb" koherens olvasatunk, akkor majd lehet elavultnak titulálni ezt a látásmódot.

Ami engem Koltay filmjeiben zavar az az időnként átderengő "rockoperásdi" --- mikor a vikidálok és a sasváriszilárdok (vagy kicsodák:-)) elsiratják a hazát. No, azt nyugodtan el lehetne hagyni ezekből a filmekből (is)!:-)

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2011.06.09. 09:28:19

@Alfőmérnök:

Erdekes az elet..odakerul egy ember egy szinhaz elere, es ott kivaghatja a tarsulat felet mert - mondvacsinalt urugy??(-: - nem felelnek meg elkepzeleseinek, szoval tonkreteszi oket. Ot magat "mondvacsinalt uruggyel" nem lehet eltavolitani. Ez van.

tevevanegypupu 2011.06.09. 09:32:12

@bbjnick:

Aha, szoval ez a baj, a berockoperasitas a mai kedvenc enekesek beiktatasaval ..na ja, hat tudja hogy van: Koltaynak is vannak emberei, ahogy Koltay is az embere (volt??) valakiknek. Korforgalom.(:

Egyebkent errol a temarol - Horthy vagy Trianon vagy barmi ami a nemzeti kerdeseket illeti - attol tartok modernul vagy legalabbis jozanul egyelore nemigen lehet beszelni. Illetve talan lehet, de az meg inkabb sokszor olyan indulatot valt ki "jozansaga" miatt..

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.09. 09:41:36

@tevevanegypupu:

blaskó azért állt ki, mert le lehet valami módon váltani alföldit, de így nem. egy hülye picsa jobbikos ribancnak adott helyes válasza miatt nem.

Alfőmérnök 2011.06.09. 09:45:32

@tevevanegypupu: Ja, azok nagy geciségek voltak. De nem voltak jogszerűtlenek, egy igazgató ezt megteheti.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.09. 09:51:19

@bbjnick: "Egy Horthy-korról készült filmben a revíziós hangulat korelem, teljesen helyénvaló."

Teljesen igaz, erre már én is utaltam, amikor betyárnak írtam, hogy -és most idézet szerénységemtől- "Egyébként megkockáztatom, hogy egy ilyen témájú filmben akár még a revíziós giccskultúrából is lehetne stílusjátékot csinálni, sőt a kor atmoszféráját is meg lehet teremteni, de akkor az legyen autentikus és idézze meg pontosan azt az időszakot."

Igen ám, de Koltay annyira idézi meg a két háború közötti kor hangulatát, amennyire a honfoglalást idézte meg Feszty Árpád arabs telivéreivel és szálfatermetű, röneszansz/historizáló jelmezbe öltözött honfoglalóival. Magyarán semennyire, vagy inkább tragikomikusan.

@tevevanegypupu: "Az legalabb jo volt?(:"
Nem láttam, de anélkül is fel tudom idézni minden egyes képkockáját. :)

Amúgy kapiskáljátok ti, hogy mi a baj Koltayval, csak még nem jutottatok el a végső konklúzióig. :)

tevevanegypupu 2011.06.09. 09:56:15

@Alfőmérnök:

Mindenesetre politikai szempontok szerint igazgatot, szineszeket nem nagyon kellene kinevezni ide-oda. Jobb lenne, ha a tehetseg szamitana. Vagy ha mar megtortent, akkor a kinevezettnek lehetne annyi esze, hogy nem idegesiti a fel orszagot.(:

tevevanegypupu 2011.06.09. 09:58:03

@Gasper:

"Amúgy kapiskáljátok ti, hogy mi a baj Koltayval, csak még nem jutottatok el a végső konklúzióig. :)"

Jol van, ugyis megtudom majd a Szabad Nep feloran.(:

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.09. 09:59:37

@tevevanegypupu: "Vagy ha mar megtortent, akkor a kinevezettnek lehetne annyi esze, hogy nem idegesiti a fel orszagot.(:"

Mondjuk ez igaz. Meg aztán a Nemzeti élén nem kell ennyire öncélú és provokatív darabokat bemutatni.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.09. 10:24:35

a nemzetit meg kéne szüntetni. mindig csak vita lesz körülötte. ha a nemzeti érzelmű tahóknak játszana az nagy baj lenne, ha nem azoknak, akkor meg nagy bajt csinálnak belőle. jól, nem lehet kijönni ebből a dologból.

Alfőmérnök 2011.06.09. 10:25:01

@tevevanegypupu: Megsúgom: a fidesz is politikai szempontok szerint nevez ki igazgatókat. Persze jobb esetekben a tehetség és a szakmai teljesítmény is számít.
Vidnyánszky esetében az utóbbi is rendben van, én neki drukkolok. Azon azért csodálkoznék, ha a jobbikos proliknak és a csököttagyú fideszes konzerveknek bejönne, amit csinál.
Természetesen a Nemzeti nem provokációra való, más a funkciója. (Ha egy kamarateremben az előadások egy kis százaléka ilyen, az még elmegy.) Ezért mondtam, hogy a Bárkában van a helye.
A színészeket szerintem nem politikai okokból rúgta ki Alföldi.

Közben majdnem elkezdtem sajnálni Koltayt, hogy ennyit fikázzák/fikázzuk, aztán eszembe jutott: minek sajnáljam, van épp elég húgyagyú seggfej a nemzeti oldalon, akik kiállnak mellette.

tevevanegypupu 2011.06.09. 10:52:12

@Alfőmérnök:

Tulajdonkeppen nem sajnalom Koltayt, gondolom o ugy erzi, hogy tokeletest alkotott es elegedett lehet a filmjevel. Illetve sajnalom azert, mert sok liberalisok altal elkeszitett ize felmagasztaltatott egyfajta kozonseg altal , es az a kozonseg es muveszreteg joval hangosabb. Manapsag barmire ra lehet mondani, hogy muveszeti alkotas, egy osszekotozott nejlonzacskora, fals szovegre is.es az a reteg a meghatarozoja a korizlesnek akinek ez a nejlonzacsko meg a hablatyolas ujszeru es korszakalkoto. Ezzel az erovel Koltay filmjei is kepviselhetnek ujszeruseget, peldaul a jokepu, kekszemu dalia Franco Nera Arpad szerepeben vagy a gyenged es udvarias honfoglalo vitezek.(:

tevevanegypupu 2011.06.09. 10:54:25

@málnási:

Na megalljunk csak..Alfoldinek lehet provokalni es ot nem lehet? Miert hulye picsabb a jobboldali ujsagirono mint Alfoldi? Most itt nem Alfoldi nemi identitasara gondolok, csak valahogy igy jon ki az egyenloseg.(:

Alfőmérnök 2011.06.09. 11:12:08

@tevevanegypupu:"Illetve sajnalom azert, mert sok liberalisok altal elkeszitett ize felmagasztaltatott egyfajta kozonseg altal , es az a kozonseg es muveszreteg joval hangosabb."
Ja, ez egy tipikus konzerv toposz. Árulja már el nekem valaki, hogy ki kényszeríti őt, hogy valamelyik konceptualista/popartos/posztmodern libi alkotását elismerje, mint magas művészi alkotást? Szerintem senki. Az egyetemi életben, a díjazásoknál lehet, hogy túlsúlyban vannak az ilyen irányzatok, de a hétköznapi életben senkire nem kényszerítik rá, hogy ezt kell szeretnie. (Az építészet az egy kicsit más tészta, mert annak a hatása alól nem tudjuk kivonni magunkat. De ott se kényszerít senki rá, hogy szépnek tarts valamit.) Az meg külön komikus, hogy akik ezzel a szöveggel jönnek, fanyalgás megzabálják az összes (vagy némely) tömegkulturális mocskot.
Koltay nem konceptualista/posztmodern/faszomtudja milyen művész akar lenni, nem annak gyenge. De gondolom ezt te is tudod, azért tetted ki a szmájlit. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.09. 11:27:39

@Gasper:

"Koltay annyira idézi meg a két háború közötti kor hangulatát, amennyire a honfoglalást idézte meg Feszty Árpád arabs telivéreivel és szálfatermetű, röneszansz/historizáló jelmezbe öltözött honfoglalóival. Magyarán semennyire, vagy inkább tragikomikusan" --- írod.

Koltay filmjeinek és Feszty körképének ugyanaz a funkciója. Ad egy képet. Miért, ha megnézel a National Geographic Channelön egy filmet az ókori Egyiptomról, pontosabb képed lesz az ókori egyiptomiakról, mint a Feszty körképet nézegetve a honfoglalókról? :-) Újra elmondom: amint látom, hogy valaki jobb filmeket készít ebben a tárgyban, ebben a műfajban, mint Koltay, attól a naptól őt (mármint , aki a jobb filmeket készíti) fogom "védeni" és nem Koltayt.

Egyébként pedig:

@tevevanegypupu: @Gasper:

Lehet, hogy ilyen egyszerű ez az egész "leváltósdi ügy"(?):

"szempontpuska orulunkvincent.blog.hu 2011. június 8. 19:04

Tarlós itt csak báb. Aláírógép.
Koltay Csomósnak tett keresztbe, aki már Méhes idején is csak "pánikkeltésnek" minősítette, hogy szélnek eresztik a társulatot.
Erre Koltay leszerződött velük.

Így aztán nem tudja kijátszani a haveroknak a beígért ingatlant"

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2011.06.09. 11:48:34

@bbjnick:

Manapsag ami egyszerunek latszik sem egyszeru. (:

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.06.09. 11:53:09

@bbjnick: a Feszty-körképet különben nagyon bírom, nem erről van szó. Ha emlékszel, egyszer levezettem egy gondolatmenetet arról a metamorfózisról amin Murillo madonnái átmentek az évszázadok során. Koltay esete a Honfoglalással, vagy a Horthy-korszakkal dettó. Legalábbis szerintem. Illetve lehet ezt jól, magas művészi nívón művelni, mint az Alfi által bedobott Excalibur esetében.

Más. Az NG csatornát ritkán nézem, de való igaz hogy a könnyebbik felét fogják meg a dolognak. Ezzel együtt sok szakmai szempontból is élvezhető ismeretterjesztő filmjük van, úgyhogy kár általánosítani. Ugyanakkor gyanítom, hogy az NG által gyártott filmekben nem fakadnak Kleopátraként dalra mindenféle Liz Taylor-imitátorok. :)

tevevanegypupu 2011.06.09. 11:53:12

@Alfőmérnök:

A kozonseg izleset ugy at lehet formalni, hogy az ember szinte eszre sem veszi.

Alfőmérnök 2011.06.09. 11:54:44

@bbjnick: ööö...izé, belefér a képbe, hogy vincentes csávónak igaza van.
Az is lehet, hogy szemétség volt Koltayt leváltani, lehet, hogy alkalmas lett volna a JA színház igazgatójának (itt utalnék magamra @Alfőmérnök: ), lehet, hogy jól végezte a munkáját.
Nem hiszem, hogy Turul posztjának köze volt ehhez az eseményhez.
És azt sem hiszem, hogy feltétlenül politikai üzenetet kell ebben keresni. No persze aki keres, az talál.

Alfőmérnök 2011.06.09. 18:02:40

@Alfőmérnök: mámint: fanyalgás nélkül megzabálják

Gyarmatidoktor 2011.08.21. 16:15:13

Már HOGYHOGYHOGY NÉKÖM itt nincs jogom??!

CSAK NEKEM VAGYON!

Jó. Az gáz, hogy egy LEMMY kinézetű pasi VARGAMIKI szuper tenorján rockeresíti a Kormorán slágerját - hisz az a PALI nevű operetténekes így is végig hapcizta-turházta a Kárpát-medencét a TELJES(!!) Varga Miklós REPERTOÁRJÁVAL - még Miki SAJÁT(!) szerzeményeit is ellopva!

DE TE HOGY JÖSSZ EHHEZ, Kicsi Turul-fióca, he??!

Mit értesz TEEE filmhez, rendezéshez, szcénához-szcalmához,
esztétikához, ÉRZELMEKHEZ-INDULATOKHOZ,

DE LEGFŐKÉPP:

M A G Y AR IDENTITÁSHOZ, meg-büdöspestiánusodott

hajdani NEMZETI-KONZI ifjúsági aktivista???!

AKIKNEK Koltay EZEKET a filmeket készíti, eszköztelenül,
>mert - ugye- lehetne Honfoglalás, mi több,
"KALANDOZÁSOK" címmel vértől csurgó IGAZMAGYAR - mert ÚGY VÓT! - akciófilmeket készíteni, Andy Vajna producerségével, drága lenne , DE AZT NÉZNÉ a BÜDÖS konzumidióta KANSASBAN, vagy milyen -SASBAN:

de NÉKÜNK ÍGY JÓ!

Trianonról HOGY lehet jobban filmet csinálni, MINT ÉRZELMEKRE HATÓAN??

Jó, Szamóca eljátszhatná Gróf Apponyi Albert grófot, de a végin a filmen SEM ÍRNÁ ALÁ!!!

Te büdös kölök....
süti beállítások módosítása