Hanyas vagy? Nyolcvanas?
2011. május 17. írta: zalka.szilvi

Hanyas vagy? Nyolcvanas?

  Jó pár hónapja ping-pongoznak a sajtóban a nyolcvanas nemzedék témájával, és minden érintett társaságban előkerült már a vitatéma, a „már megint kirúgtak tőlünk két embert” kezdetű blokkhoz kapcsolódva. A nyolcvanas nemzedék tagjai – meg a kicsit előttük, meg a kicsit utánuk születettek – viszonylag sokan vannak, és viszonylag nagyot szívtak, szívnak. Ne, kérem, ne ciccegjünk, nem csupán a nyolc osztályt végzett srácokról beszélünk, hanem most már az értelmiséginek titulát egyedekről is.

 A nemrég megjelent cikkekben pánpéternek, bumeránggyereknek, gyernőttnek, pszichológiai esetnek és hasonlóknak tituláltak minket, némely esetben úgy, hogy a szerző sorai közül érződik: semmirekellő ösztöndíjélvezőknek, vagy otthon tévét bámuló mamakisfiának képzeli a generációnk legtöbb tagját. Ha nem hallanánk minden nap azokról az anyagi gondokról, amik a nyolcvanasokat (is) sújtják, röhögnénk is egy jót ezen.

  Bő lére eresztett személyes példák helyett csak annyit: tizenkilenc évesen kezdtem el dolgozni, egy benzinkúton, mert nem vettek fel az egyetemre. Aztán felvettek, elvégeztem – de közben pultos voltam, recepciós, titkárnő, stb. A tanulás legtöbbünk életében fontos (kitörési) pont volt, akinek értelmiségi szülei voltak, azért, akinek meg nem értelmiségi szülei voltak, azért kapta állandóan a mantrát: „tanulni kell!”. Ez így rendben is van, csakhogy annyian lettünk felsőfokú valamivel rendelkezők ebben az országban, hogy a kezdeti jó széria után most mindenki itt tátog, mint több ezer ebihal egy miniatűr pocsolyában.

  Aki el tudott helyezkedni anno, ma már közel sem biztos, hogy állásban van, és ha van is munkája, akkor egy valamit nem tud megtenni – pedig nagy társadalmi és szülői elvárás –: házat/lakást venni, családot alapítani. Ápolónőtől kezdve, a jogászon és a borászon át a fejlesztő informatikusig sokféle embert ismerek, de töredékük tudja a jövőjét megalapozni. Lehet azt mondani, hogy túl sokáig élünk otthon, vagy túl sokáig tanulunk – de mit is tehetnénk ezek helyett? Nehogy azt gondolja itt bárki, hogy olyan marha vicces dolog nyolc éve minden hónapban súlyos összegeket kidobálni az ablakon albérletre. Öröksége, vagy apuéktól kapott lakása meg keveseknek van.

  Van egy civil kezdeményezés, amiről szintén sokat lehetett olvasni mostanság, a Kontra Műhely. Szociológusok, művészek, önkéntesek igyekeznek összehozni a nyolcvanasokat, megoldásokat keresni a problémákra. Az ő egyik kutatásukból, pontosabban Kocsis Andrea kutatásából kiderül, hogy míg a kérdésekre válaszolók 90 százaléka szexuálisan érett és 76 százaléka önálló politikai véleménnyel rendelkezik, addig anyagi értelemben csupán 50 százalékuk független és csak 33 százalékuk vezet önálló háztartást. Ja, és nyilván nincs még gyereke, mert, ugye, így hogy is?

  Jó pár évvel ezelőtt láttam a 101 Reykjavík című filmet, amiben a harmincas főszereplő az anyjával lakik – de tök nyugodtan nézi a pornót egész nap, mert a postás minden hónapban hozza a szép összegű munkanélküli segélyt. A nyugati szociológiában és a pszichológiában ismert jelenség az, ami nálunk is zajlik épp, hogy a kirepülő fiatalok nem tudnak olyan gyorsan és egyszerűen önállósodni, mint az előző generációk. Persze nálunk mástól terhelt a helyzet, mint nyugaton. Mi egészen máshogy voltunk kénytelenek felnőni, mint a szüleink, vagy a külföldi haverok. Gyerekek voltunk, mikor a rendszerváltás megtörtént, és nem is pusztán a politika, hanem a minket körülvevő világ drasztikus változásaira nem tudtunk/tudunk gyorsan és magabiztosan reagálni. Ahogy az idősebbek közül is sokan belebuktak ebbe. A szüleinktől kapott minták, és erkölcsi, szociális sarokpontok egy idő után már nem segítettek az eligazodásban, és rá kellett jönnünk, hogy mindent a saját bőrünkön fogunk megtapasztalni, elszenvedni – tanácsot kérni alig van kitől, nincs tervezhetőség, nincs minimális bizonyosság sem, főleg, ha például munkakeresésről van szó. Emellett vigasztaló, hogy szabadon utazhatunk, vagy jóval nyitottabb a gondolkodásunk, de attól, ugye, nem lakunk jól.

  A Facebookon azon a csoporton kívül, ahol az Antall József halálakor Kacsameséket nézők tobzódhatnak, megjelent egy másik, ahol a 35 körüli állástalanok bizonyítanák, hogy igenis szükség van rájuk ebben az országban. Közben meg pár napos hír, hogy a Tárki friss felmérése szerint húsz éve nem akarták ennyien – a felnőtt lakosság hatoda –, hosszabb-rövidebb időre elhagyni Magyarországot, mint most. Nem mintha külföldön jobb lenne, hiszen többségünkben itt szeretnénk boldogulni, de ha már úgyis valami trágya munkát kell elvégezni diplomával a zsebünkben, akkor olyan helyen tennénk, ahol megfizetik, megbecsülik az erőfeszítéseinket, és nem megy 15 fok alá az évi középhőmérséklet. A „mindenkinek ott kell boldogulnia, ahova született” szlogen már akkor sem ér, ha szeretem ezt az országot, mert itt keresek munkát egy éve, és nem találok. És még nem beszéltünk a nálunk fiatalabbakról, akik, úgy fest, nem ugyanolyanok, mint mi, de hasonló problémák elé néznek.

  Tudható, hogy a kormányzatnak lesz/van ifjúságpolitikai koncepciója, amit még nem ismerünk, de most kéne belendülni – soha jobbkor. Különben ebből megint kitántorgás lesz. Nem millióan, és nem látványosan, de el fognak menni, mert egyszerűbb, mint negyven évvel ezelőtt disszidálni, és mert nemcsak a perspektívák kuszálódtak össze, vagy vesztek el, hanem a javulásban való hit is szépen lassan elfogy.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr412902331

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Töketlen nyolcvanasok? 2011.05.19. 08:38:02

    A helyét állítólag nem találó nemzedék sír: nincs munka, vagy csak olyan, amilyen, nincs kilátás, tervezhetőség, nincs miből félretenni, és így tovább, és így tovább. A helyét nem találó nemzedéket kritizálók szerint puhapöcsűek vagyunk, ...

Trackback: Pesszimista Magyarország 2011.05.18. 15:35:20

Az előző bejegyzésben írtam, hogy beszélgettünk a lehetséges oper jelöltekkel, és minden alkalommal feltettük a kérdést, hogy miért szeretnének gyerekekkel foglalkozni, miért jönnének el Magyarországról és mennyi időre terveznek maradni.Egyetlen egy se...

Trackback: Hanyas vagy? Nyolcvanas? 2011.05.18. 15:20:41

Jó pár hónapja ping-pongoznak a sajtóban a nyolcvanas nemzedék témájával, és minden érintett társaságban előkerült már a vitatéma, a „már megint kirúgtak tőlünk két embert” kezdetű blokkhoz kapcsolódva. A nyolcvanas nemzedék tagjai – meg a kicsit előttük,…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arcturus 2011.05.18. 16:13:04

@Venyigeszu_de_Lucerna:
Egyrészt példa volt, másrészt nézd akkor azt, hogy vajon hány vegyész tudná megtenni ugyanaz.

Lépes Elek 2011.05.18. 16:14:50

Egy dolog azert elgondolkodtat. (Ma valahogy itt ragadtam blogon). Szamomra az a talany, hogy miert akar mindenki rabszolga lenni, vagy legalabbis szolga? Ma mar senkinek nem jut eszebe csak ugy egyszeruen megelni, minden utasitas, megmondas, allas, instrukcio meg a banat tudja meg mi nelkul?

Egyszeruen azt tartom siralmasnak, hogy nagyon sok kesergo csak nyomja es nyomja a szoveget a munkanelkulisegrol, lehetosegek hianyarol, korulmenyekrol, orokseg hianyarol, lottoszelveny elveszteserol.

Az az elkepzeles fel sem merul, hogy esetleg teremtsen maganak valamit? Ha vicces akarok lenni, akkor pl. szedhet bodzat. Ugy latszik sok az a negy ev amiota eljottem, elfelejtettem, hogy Panaszland-bol jottem.

Meg annyit hozzatennek a nyugatimado kolbaszkeriteskeresoknek, hogy fogszabalyozas teren 6.500 €-nal tartunk es ez meg csak az egyik gyerek.

-ap- 2011.05.18. 16:15:28

Nekem (30-on túl) 3 fajta ismerősöm van a korosztályomból:
1. Otthon él, komoly kapcsolat nincs, autó esetleg igen, jövőkép a hónapról-hónapra élés...
2. Elment külföldre végzettségtől függetlenül, általában haza sem jön
3. Házasodott, gyereket vállalt.
Arányok: 1: 55% 2. 40% 3. 5%.
Én a 3. csoportba tartozom, lett 2 gyerekünk, házunk, van egy félmilliós swiftünk, ez a környékünkön irigylésre méltó (még a hitelünkkel együtt is).
Soha nem éltem nagy lábon. Dolgoztunk, 4 évig csak azért, hogy a bank szóba álljon velünk, nyaralás, nászút nélkül. Csomó lemondással, nélkülözéssel.
Nem panaszkodom, mi választottuk.
A nagy probléma az arányokban keresendő....

Lenny 2011.05.18. 16:18:29

@Venyigeszu_de_Lucerna:
Hát, akkor nem tudom hol éltél. Menj el Németo.ba, látogass be egy közértbe és simán bevásárolsz ugyanannyiból. De megsúgom, olcsóbban. És azt is, hogy minőségibb termékeket kapsz. Megtankolsz 10centtel többért (kb. 30Ft-tal per liter, oké) és bár az albérleted rohadt drága lesz, de 5x annyit keresel. És tudsz félretenni is, ha nem vagy béna.
Ruházkodj és nézd meg - ami ott kapható, azt itt beszorozzák 300-al és jónapot.
Folytathatnám, de ezek szerint nem ugyanazon a vidéken jártunk.
Mégis - ismétlem magam - csak itthon látsz frusztrált bóklászó tagokat és agyvérzéskörüli 40-50eseket.

Venyigeszu_de_Lucerna 2011.05.18. 16:28:27

@Lépes Elek: egyetértek! Az én gyerekemé 4 rugó :-(

civilkontrol 2011.05.18. 16:29:25

@TG69:
„Épp attól lesz ez egy generációs probléma, mert az a helyzet amire refektál az most létezik, korábban nem volt!”
Ez rendben van, de a poszt nekünk, mindent megszenvedett 80-asoknak szól :o)
Ez meg így szerintem nem igaz, mert épp úgy megszívták a 70-esek is, akik a jó téeszből kiszédülve az utcán találták magukat, vagy egy könnyed gyári akól helyett a legvadabb kapitalizmusban, ahol a munkatempó az inszakadás, a juss meg hagy maga után kivánni valót.
A tapasztalt 60-asok is jól jártak, hiszen az 50 éves korosztályt ugye kifejezetten keresik a mai munkáltatók ;o)
A komcsik által üresen átadott TB kasszát meg ne is említsük, hiszen a váltás után ugye milyen jól jártak azok, akik felcsaptak nyugdíjasnak és vagy gyógyszert váltanak ki, vagy gázt fizetnek.

Szóval ilyen értelemben baromira nem csak a 80-as generáció szívta meg, akikről a poszt szól, hanem mindenki, aki nem volt kommunista és/vagy nem tudott nagyon gyorsan alkalmazkodni.

nada dan 2011.05.18. 16:32:59

Úgy egyébként a mi pesti cégünknél több hónapja képtelenek egy németül jól angolul közepesen beszélő embert találni és nekünk dolgozóknak fizetnének fejpénzt ha szereznénk. Ilyen is van. Fizetés nettó 250-300 körül lenne.

Körbeszóltam ismerősöknél, hát nincs nagy tolongás. Én is csodálkoztam...

Venyigeszu_de_Lucerna 2011.05.18. 16:33:49

@Lenny: Nem megyek Németországba, nagyon messze van...
Feljebb már leírtam, mit lehetne tenni a fizetésekkel kapcsolatban, hogyan lehetne a kereslet-kínálat piaci szabályozását befolyásolni, érdekes, arra nincs válasz. Azt is leírtam, hogy az igények növekedése milyen szerepet játszik, arra sincs válasz. Csak a rinya. Ha olyan szar, el kell menni oda, ahol jó, azzal mindenkinek jót tesz a távozó, hisz csökkenti az otthoni munkaerő-kínálatot, ami ugyebár az árak emelkedését eredményezi.
Korai szabadversenyes kapitalizmus van, tudomásul kell venni. Sokat kell dolgozni, ha az nem elég, akkor még többet. Igen, ez ilyen egyszerű!

Lenny 2011.05.18. 16:35:35

@Venyigeszu_de_Lucerna:
Köszi, hát akkor kedves Posztoló, íme a válasz.

Venyigeszu_de_Lucerna 2011.05.18. 16:36:56

@Lenny: "csak itthon látsz frusztrált bóklászó tagokat és agyvérzéskörüli 40-50eseket"

Nagy tévedés, a magyarok itt is azt csinálják. Ez nem rendszer-, hanem nemzetiségi probléma.

Venyigeszu_de_Lucerna 2011.05.18. 16:37:51

@Lenny: milyen válasz? Azért nem megyek Németországba, mert 6000 kilométerre van!

Bergeroth 2011.05.18. 16:39:27

@JoeHorseDick:
Mindenki magából indul ki. :)

Lenny 2011.05.18. 16:45:14

@Venyigeszu_de_Lucerna:
Te mondtad:

"Korai szabadversenyes kapitalizmus van, tudomásul kell venni. Sokat kell dolgozni, ha az nem elég, akkor még többet. Igen, ez ilyen egyszerű"

Ez ilyen egyszerű.
...

Csilla82 2011.05.18. 16:49:51

A 80 as �kben voltam gyerek t�leg boldogok voltunk.Megvolt minden amire sz�volt,szer�ebben ��kor az t�.Balatonon nyaraltunk mint mindenki.Visszas�m nekem az volt a j�l�Most feln�n�t azon agyalok, hogy merjek e alb�etbe sz�Ez a sz�� �s koromt�on-stop di�el�m mellette 2 iskol� j�am.Olyan sok v�etts�t szerezte, hogy felsorolni is neh�csak munk�m�em nagyon kaptam.T�zett voltam, vagy gyakorlat kellett volna. Azt�300km el od� k�ztem a p�mmal 2 h�zs�al �ezt�y nagyv�sba munka �lak�n��den szem�munk�elv�altunk.B��ut�mindketten karriert csin�unk.�land�reset mellett sem mer�g mind�lak� venni annyira bizonytalannak �zz�elyzet�Mert az� az alb�et az alb�et.Sz�tt�n�� neh�Az ember v�ik arra, hogy valami a saj�a legyen.Sajnos t�leg n�e a mai tizen�seket sz��c�uk, se hit a Facebook az megy meg a pia ,k�mkod�Ilyenkor egy gondolat fut �a fejemen "Ez a j�nemzed�"T� teljesen mindegy, ki a minisztereln�s hol laksz az �ted te magad alak�d �te vagy �e a felel�hogy milyen

nada dan 2011.05.18. 16:50:22

@-ap-: Azért nem tudom, hogy a motoros-sielős-utazgatós százezreket hova sorolod. Az első csoport nem ennyire homogén...

jaccso 2011.05.18. 16:54:27

ugye nem fogtok majd hőbörögni amikor le lesz redukálva a felsőoktatásban a támogatott létszám??

TG69 2011.05.18. 16:55:02

@civilkontrol: A poszt emiatt íródott :

"A nemrég megjelent cikkekben pánpéternek, bumeránggyereknek, gyernőttnek, pszichológiai esetnek és hasonlóknak tituláltak minket, némely esetben úgy, hogy a szerző sorai közül érződik: semmirekellő ösztöndíjélvezőknek, vagy otthon tévét bámuló mamakisfiának képzeli a generációnk legtöbb tagját. Ha nem hallanánk minden nap azokról az anyagi gondokról, amik a nyolcvanasokat (is) sújtják, röhögnénk is egy jót ezen."

Én továbbra is azt a generációt tartom szerencsétlenebbnek, amelyiknek már a pályaválasztásánál eldőlt, hogy sikertelen lesz, úgy hogy még el sem kezdett dolgozni. A többi korosztályos problémát ez a generáció ugyanúgy át fogja élni, tehát a munkahelyvesztést egy újabb válságnál, vagy amikor elérik az 50 éves korhatárt vagy nyuggerek lesznek stb. Na mindegy.

civilkontrol 2011.05.18. 16:55:07

@G430R:
Pontosan!

Ez meg telitalálat :o)
"Az előző generációktól örökül kapott szociokulturális attitűd bennünk is rögzült és így már egyfajta generációkon átívelő össznépi picsogás tölti meg a Kárpát-medencét."

himposztor 2011.05.18. 17:10:40

Mit akar ez a generáció?
Én már jócskán nem tartozom bele, (két 80-as gyermekem van) és azt is tudom, hogy volt már nem egyszer olyan történelmi helyzet amit hasonló gondok jellemeztek. Pl. létbizonytalanság, szegénység, munkanélküliség, migráció, stb.
Csakhogy egy újszülöttnek minden vicc új, és a mostani fiataloknak is joguk van számon kérni a létfeltételeket azokon, akik életre ítélték őket. Mivel én is most élek, és a történelem könyvek az ilyesmiről ritkán írnak, így nem tudom, hogy a korábbi nehéz időkben is ilyen széles körű volt-e a minden generációra, de főleg az idősebbekre jellemző, társadalmi méreteket öltő önzés. Ez a képviseleti demokráciákban társadalmi normává vált, (ld érdekérvényesítés) amit a politika hatalomszeretettől vezettetve teljes mértékben kiszolgál.
Pedig minden generációnak érdeke lenne pl. hogy akik két nemzedékről gondoskodni hivatott, a szüleiknél sokszor jóval képzettebb pályakezdők, azok ne minimál béreken, albérletben, távlattalanul tengődjenek, meg világgá menjenek, hanem olyan helyzetbe hozza őket a társadalom, hogy a feladataiknak eleget tudjanak tenni.
Ehelyett sokfelé a konszolidált helyzetű, végkielégült, de "visszfoglalkoztatott", gondtalanul nyaralgató idősebbek foglalják a munkahelyeket, és a sokszor kétes módon megtöltött pénzesládán üldögélve osztják az észt. Most persze nyilván túlzok, mert nem csak ilyenek vannak, de jelenség leírásához néha sarkítani kell. Lehetne még a példákat hosszan sorolni, de talán így is kitetszik, hogy fontos lenne a társadalmi méretű önzést -ami alól nyilván a fiatalok sem kivételek, de mégis csak övék a jövő-valahogy visszafogva távlatokban gondolkodni, mert abból van a legnagyobb hiány.

Google 2011.05.18. 17:15:11

Ja, ja. Az időt agyon lehet ütni, ezzel az "össznépi picsogással", csak éppen megélni nem lehet belőle.

himposztor 2011.05.18. 17:18:10

@Google: Ha feladnak egy topicot, akkor azzal szerinted mit kéne csinálni?

Nzoltan 2011.05.18. 17:41:14

@Jerky_Master: Ha nincs munkád, miért érne többet?
Pontosan annyit ér az időd, amennyit fizetnek érte.

Nzoltan 2011.05.18. 17:45:34

@Alfőmérnök: Ez mindig is így volt. Vannak akik királyok lesznek, de szükség van a kubikosokra is.

ZmanUK 2011.05.18. 17:49:09

80-as vagyok. Gyermekkent szegenyek voltunk mint a templom egere, nem volt nyaralas, uj auto, semmi.

Hitel-hitel hatan, szinte soha nem volt penz semmire. (mindket szulo kozalkalmazott)

Altalanosban/gimiben kituno voltam szinte vegig, de sajnos a diplomat nem sikerult megszereznem (hogy miert, az mas kerdes)

Evekkel ezelott hagytam el az orszagot, mert kilatastalan lett a helyzet, eselyem nem volt elkoltozni otthonrol, sem diploma nelkul egy jo allas keresni. Ahhoz hogy "ugyeskedjek" nem volt gyomrom es utaltam hogy mindenki minimalberrel akart bejelenteni.

A legjobb dolog volt amit tehettem. Ma diploma nelkul mernoki pozicioban dolgozom, megbecsulnek, a fizetesem tokeletes, tudok felretenni, nyaralni, autot fentartani, kutyuket venni, ruhazkodni, elni az eletet.

Hivatalosan, bejelentve, "ugyeskedes" nelkul. Tudok tervezni a jovore nem marol-holnapra kell elnem. Sokan vannak korulottem akik ugyanebben a cipoben jarnak/jartak. El sem kepzelnetek mennyien. Akik tudnak dolgozni es elkotelezettek azok kulfoldon igenis jobb jovot tudnak maguknak teremteni, szoval en nem mondanam azt hogy kilatastalan a helyzete a 80-as nemzedeknek.

En mindig azt mondtam, kompromisszumbol nem szabad Magyarorszagon elni es az ember ne fogadja el hogy naprol napra, de megel, ha normalis keretek kozott jobb lehetosegei lennenek.

Venyigeszu_de_Lucerna 2011.05.18. 17:52:40

Visszatérve az eredeti felvetésre, az a fiatal felnőttek problémája, hogy olyan társadalmi közegben szocializálódtak, ami köszönő viszonyban sincs a mostani helyzettel. A 80-as években (és korábban) a társadalmi élet legfontosabb színterei - sorrendben - a család, barátok, munkahely, központilag szervezett programok voltak. Erre, amikor felnőtté kezdtek válni, hipp-hopp itt termett egy individualista, virtuális közösségek uralta társadalom, megtetézve a kapitalizmus építésénak minden nehézségével. Nézzük meg, mennyi minőségi időt töltött a családjával, barátaival, örs-, vagy KISZ-alapszervezet-társaival egy ember, és mennyit most. Az emberek akkor is dolgoztak, sokat dolgoztak, másodállást vállaltak, hobbikertben termelték a sárgarépát, mégis volt idejük kártyázni, társasjátékozni, kirándulni a családjukkal, volt idejük a rokonsággal, barátokkal kalákában házat építeni.

Nézzünk magunkba: egy tipikus dolgozó ma hazamegy, bekapcsolja a tévét, leül a számítógép elé és várja, hogy elálmosodjon. A gyerek hazamegy, és házi, vagy a barátaival foci/babázás/ipiapacs, almalopás helyett számítógépezik, videójátékozik és azt böngészi, milyen okostelefon kellene a 14. szülinapjára.

Így tényleg ne várjuk azt, hogy bárki is segíteni fog házat építeni, növénygyűjteményt készíteni, bogarakat preparálni, isten megbocsájtja KÖNYVET olvasni.

Természetesen a kormányzatnak megvan a maga felelőssége ebben, de sokkal nagyobb a felelőssége a médiának, ami ezt az életvitelt sulykolja az emberekbe. Lehet azt mondani, hogy a szerencsésebb országokban is ezt sulykolja. Igaz, csak ők nem ebben a bizonytalan, átmeneti szociológiai helyzetben vannak, hanem organikus fejlődéssel jutottak el idáig.

Szerencsétlen a háborút megélt nemzedék is, de nehéz volna az egyén szintjén azt mondani, hogy ő a felelős érte, miért nem tett ellene. Társadalmi szinten nem lehet történelmi korok következményeitől megvédeni az embereket, azt csak egyénileg lehet. Meg persze összefogással, de abban sose volt nagy a magyar.

Venyigeszu_de_Lucerna 2011.05.18. 18:10:35

@jaccso: én biztos nem, sőt, én még az önköltséges létszámot is szigorúbban korlátoznám.

Google 2011.05.18. 18:26:46

@himposztor:

Ugyanezt. Elolvasni, hozzászólni, még inkább egymáshoz - tanulni belőle.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2011.05.18. 18:30:41

@VI. Béla: Nem érted? Akkor komoly gondok lehetnek a felfogásoddal.
De megpróbálom elmagyarázni: több, jobb munkalehetőség, magasabb fizetés, élhetőbb ország. Nem egy ilyen fost, mint amit magatok után hagytatok.
Olvastad a cikket? A csaj egy éve munkát keres. Érted? Nem mondhatod azt neki, hogy menjen dolgozni, mert azon van. Leírom szótagolva még egyszer: MUN-KÁT KE-RES.
Aztán arról ne beszéljünk, hogy ha talál, akkor milyen fizetést kap, és az mire elég. Ezt is leírom, bár már többször leírták: nagyjából arra, hogy eltartsd magad. Jövőkép nuku. Persze vannak mázlisták, akiket felvesznek jól kereső állásába, de nagyon sokakat nem.
A ti időtökben könnyebb volt munkát találni? Magasabb volt a fizetés az akkori árakhoz viszonyítva? Könnyebben lehetett lakáshoz jutni? Igen?
Akkor tessenek inkább kussolni, és nem kioktató stílusban osztani az észt a fiatalságnak. Mellesleg ez a „ezek a mai fiatalok”-szöveg amúgy is übergáz hozzáállás. Aki ilyen mond, leír, az egész biztosan szarember.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2011.05.18. 19:15:44

@Disznóvári: Na, azért a Te hozzáállásod se százas, ugye tudod?
"több, jobb munkalehetőség, magasabb fizetés, élhetőbb ország. Nem egy ilyen fost, mint amit magatok után hagytatok."
Mit lehet erre mondani? Ingyen sör és örökélet nem kéne? És milyen "fost" "hagytunk" "magunk" "után"?
Tán csak nem gondolod, hogy a mi zsebünkbe privatizálódott az ország vagyona? Mi döntöttünk úgy, hogy zsenge soxorosára nőtt az államadósság? Csak nem úgy véled, hogy kicsaptuk a kölkeinket legelni, hogy ne legyen rájuk gond? Tudom, nem nekem írtad, de az általánosításod bizony engem is (és még sok mást) érint. És ha van olyan (mert van olyan), akinek tényleg halott az ítélőképessége, 40-50 éves fejére, akkor légyszíves címzetten neki mondd meg a magadét. Jó volt a poszt, és igenis kell erről beszélni, vitázni meg egyezkedni, csak ne vegyük egymást egy kalap alá, jó? Nyilván mindenkinek megvan a maga sara különféle dolgokban, inkább legyen könnyebb ezt kibeszélni, mintsem hogy csak bezárjuk magunkat valami képzelt várakba.
Üdv. Misi

Venyigeszu_de_Lucerna 2011.05.18. 19:16:50

@Disznóvári: "A ti időtökben könnyebb volt munkát találni? Magasabb volt a fizetés az akkori árakhoz viszonyítva? Könnyebben lehetett lakáshoz jutni? Igen?"

Nem.

1. kérdés: Tessék megkérni a 40 évig szocialista, majd 20 évig a jogutód szociálliberális oktatási kormányzatot, hogy piacképes képzést adjon a népnek.
2. kérdés: Nem, csak nem költöttük el dobozos vízre meg szuzukira
3, kérdés: Nem

Alfőmérnök 2011.05.18. 19:28:11

@Venyigeszu_de_Lucerna: Valami kis zavar azért mintha a te fejedben is lenne.
Korábban leírod - helyesen -, hogy 80% a GDP-arányos hiány, meg csődközeli állapot van. Most meg azt írod, hogy azért alacsonyak a fizetések, mert nincs munkavállalói érdekképviselet. Majd biztos a szakszervezetek mindent megoldalak. Aha, csődközeli állapotban, hogyne.

Venyigeszu_de_Lucerna 2011.05.18. 19:35:12

@Alfőmérnök: nem értem, hol az ellentmondás. A fizetések nem az államháztartási hiány miatt alacsonyak, a kettőnek semmi köze egymáshoz. Melyik fejben van a zavar?

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2011.05.18. 19:35:58

@Mihint: Akkor a mai fiatalokról se beszéljünk általánosságban.

@Venyigeszu_de_Lucerna:
1. Nem az volt a kérdés, hogy mi/ki az oka. De ezek szerint igen a válasz. Egyetértünk.
2. Erre nem mernék megesküdni, utána kéne nézni. Nem a suzuki ára a kérdés, hanem mondjuk a kenyér, tej ára. A Balatoni nyaralást hagyhatjuk, mert az most biztos drágább (reálértékben).
3. De.

Alfőmérnök 2011.05.18. 19:38:25

@Venyigeszu_de_Lucerna: Nincs is összefüggés a kettő között?

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2011.05.18. 19:39:31

@Disznóvári: Eszemben sincs általánosítani. Van négy gyermekem, azokat párosával sem lehet egy kalap alá venni, nemhogy a többieket :-D

Venyigeszu_de_Lucerna 2011.05.18. 19:43:32

@Disznóvári:
1. persze, de ez nem ment fel senkit a tétlenség alól
2. nem drágább a balatoni nyaralás, csak akkor mindenki fizette az enyémet, most meg csak én fizetem. No ez a különbség.
2. nem. Ha Te mégis így gondolod, azt hiszem, nem jól emlékszel. Gondolj csak a három-(négy)generációs házakra, meg arra, hogy most miért nem kalákáznak az emberek, meg arra, hogy a tanácsira 20-30 évet kellett várni, meg arra, hogy milyen életkorban sikerült az (átlag)embernek saját kecóhoz jutni (leginkább bérleményhez. Városon kívül most is olcsón lehet telekhez jutni (persze nem Szentendrén), kalákában építkezni, pénz helyett munkát beletenni, csak a lustaság...

Venyigeszu_de_Lucerna 2011.05.18. 19:44:49

@Alfőmérnök: persze, vannak, akik szerint minden mindennel összefügg, de most nem erről van szó :-)

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2011.05.18. 19:52:24

@Venyigeszu_de_Lucerna:
1. Nem is állított senki ilyet.
2. Tehát drágább volt.
3. Annyiban igazad van, hogy vidéken könnyen, olcsón lehet építkezni, vagy akár parasztházat venni. Csak ott meg nem nagyon van munka. Goto 1.

Alfőmérnök 2011.05.18. 19:53:50

@Venyigeszu_de_Lucerna: A közalkalmazottak fizetése minimum szorosan összefügg a hiánnyal.

Venyigeszu_de_Lucerna 2011.05.18. 19:58:43

@Disznóvári: nem értem magamat, miért vitatkozom, mikor elbeszélünk egymás mellett.
Nem, nem volt drágább, ugyanannyiba került, csak a közösből fizették. Abból a közösből, amit az emberek jobb esetben nem kaptak meg, rosszabb esetben az állam hitelként felvett.
Igen, be kell járni dolgozni. Most akkor van munka, vagy nincs. Szerintem van. Magyarországon az utolsó 8 évemet HR-ben töltöttem, mindig is magasabb volt az üres álláshelyek száma, mint az álláskeresőké. Ja, a mobilitás, a versenyképes tudás, meg "az ennyiért inkább otthon netezek és felveszem a segélyt" attitüd nehézzé teszi a munkakeresést. Nem mindenkihez kopogtatnak be és könyörögnek, hogy vállalja már el ezt és ezt a vezérigazgatói állást.

Venyigeszu_de_Lucerna 2011.05.18. 20:00:57

@Alfőmérnök: most akkor én nem értem: emeljük a közalkalmazottak fizetését és billentsük át csődbe az ország amúgy sem rózsás állapotban lévő gazdaságát? Na itt a válasz arra, mi a baj a mai fiatalokkal: maguk sem tudják, mit akarnak.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2011.05.18. 20:03:57

@Venyigeszu_de_Lucerna: Az első elírás volt. Természetesen olcsóbb volt, mármint az egyes embernek.
Amúgy egy fogalmatlan fasz vagy, nem vitatkozom veled.

Alfőmérnök 2011.05.18. 20:08:22

@Venyigeszu_de_Lucerna: Nem azt mondtam, hogy emeljük a közalkalmazottak fizetését. Hanem hogy a jól működő szakszervezetek se tudnák ezt elérni, éppen a csődközeli állapot miatt.

Venyigeszu_de_Lucerna 2011.05.18. 20:14:39

@Disznóvári: aki vitában káromkodik, az tudja, hogy nincs igaza.
Egyébként hol vannak jól működő szakszervezetek? Te miről beszélsz?

Alfőmérnök 2011.05.18. 20:19:35

@Csilla82: "T� teljesen mindegy, ki a minisztereln�s hol laksz az �ted te magad alak�d �te vagy �e a felel�hogy milyen "

Ilyet legutóbb a dementálódott nagymamámtól hallottam.

Alfőmérnök 2011.05.18. 20:27:40

@Venyigeszu_de_Lucerna: Mit írt @Disznóvári a szakszervezetekről?

Alfőmérnök 2011.05.18. 20:45:42

@Venyigeszu_de_Lucerna: Én nem látom, mit ír, nálam ki van szűrve. Azt hittem, hogy azt írta, hogy jól működnek a szakszervezetek. :)

Venyigeszu_de_Lucerna 2011.05.18. 20:49:07

@Alfőmérnök: ezt írta: Nem azt mondtam, hogy emeljük a közalkalmazottak fizetését. Hanem hogy a jól működő szakszervezetek se tudnák ezt elérni, éppen a csődközeli állapot miatt.

Venyigeszu_de_Lucerna 2011.05.18. 20:49:59

Már, hogy Te ezt írtad.

Basszus, most már én sem tudom, hol vagyok...:-)

Alfőmérnök 2011.05.18. 20:55:00

@Venyigeszu_de_Lucerna: Tényleg ezt írtam, de maradhatunk a tegezésnél.
Ez nem azt jelenti, - szemben azzal amit valószínűleg Disznóvári állít - , hogy jól működnek a szakszervezetek, hanem csak azt, hogy még ha jól is működnének a szakszervezetek, akkor se nagyon lehetne elérni túl nagy közalkalmazotti fizetésemelést.
De bocs, ha félreérthető voltam.

Venyigeszu_de_Lucerna 2011.05.18. 20:59:22

@Alfőmérnök: ez tényleg félreérthető volt. Mindenesetre én nem azt állítom, hogy he hirtelen "teremnének" hatékony szakszervezetek, akkor egy csapásra megoldódna minden bérkérdés, hanem azt, hogy ha már 20, vagy még több éve léteznének, valóban, akkor nem itt tartanánk. Igaz, valószínűleg lassabb lett volna a nagy multik bejövetele a rendszerváltás környékén/után, de legalább lett volna idejük megerősödni a hazai kkv-knak is.

Végre egy értelmes vitapartner, nem véletlen, hogy ugyanabból a regényből jövünk...:-)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.05.18. 21:04:02

Hatalmas kösz ezért a cikkért. Épp most vagyok túl egy 3 éves irdatlan pokoli perióduson, amit a fentebb tárgyaltak okoztak.

werqwerqwerqwerqwerqwer (törölt) 2011.05.18. 21:27:01

@Venyigeszu_de_Lucerna: nincsenek és nem is lesznek hatékony szakszervezetek, legalább egy jó darabig. Az USA-ban a szakszervezetek a 80-as évektől folyamatosan erodálódtak. Mára szinte semmi súlyuk. Valamelyik könyvben olvastam, hogy a hatékony szakszervezetek semmit sem oldanának meg, csak növelik a munkanélküliséget, és lefelé hajtják a béreket a segédmunkások körében. Egyrészt MO-n ha nincs ipar, akkor minek a szakszervezet? Másrészt az a kis ipar is ami itt van, pont amiatt van itt, mert itt baromi olcsó a munkaerő és viszonylag jó az infrastruktúra. Ha a szakszervezetek nagyobb bérért rinyálnának, akkor a multik szednék a sátorfájukat, és húznának Keletebbre, az olcsóbb biorobotért.

Sajnos gyarmat lettünk.

dindl 2011.05.18. 22:33:23

Ehhez a témához csak annyit hogy én pont ebbe a korosztályba tartozom. Én is évekig próbáltam otthon normális munkahelyet találni, de egyszerűen nem sikerült. Ezért aztán a külföld mellett döntöttem. Most már 1 éve vagyok kint és a helyzet az hogy nem is nagyon akarok már otthon dolgozni. Ugyanis itt más az élet, nincsenek azok a napi gondok mint otthon. Itt nyugodtak az emberek, mosolyognak rád az utcán egyszóval nincs az az őrület mint otthon. Hiányzik a család és a barátok, de sajnos azt gondolom hogy egy életem van és nem szeretném azt az egyet állandó őrlödéssel tölteni. Amellett otthon ha tetszik ha nem nincs jövő a fiatalok számára. Nekem az nem jövő hogy a politika teljesen beférkőzik a családok mindennapjaiba, a munkahelyekre és ezzel gyűlöletet kelt magyar és magyar között.
Ezért bármennyire jó lenne otthon boldogulni én azt hiszem- sok más magyar honfitársammal egyetemben akik szintén itt dolgoznak- inkább élem itt a gondtalan életem....... amiért elnézést kérek minden otthon maradott magyartól

kukatr 2011.05.18. 23:42:37

@Venyigeszu_de_Lucerna:
"mindig is magasabb volt az üres álláshelyek száma, mint az álláskeresőké."
Ezt alá is tudod támasztani valamivel? Érdekelne.

Walter Bold 2011.05.19. 07:51:21

@bbjnick: Nick, teljesen egyetértek! A mai 20-as, 30-as nemzedék nagyon keveset kapott abból az erkölcsi munícióból, ami átsegítené az élet küzdelmein.
Nem voltak meghatározó tanáraik, főnökeik, vezetők, szal olyan személyiségek körülöttük, akik mintát, tartást adhattak volna az élethez.
Soha nem álltunk még olyan kihívások előtt mint ma.(történelmileg) Egyik pillanatról a másikra lett vége az ipari korszaknak - vannak, akik ezt máig nem fogták fel- , beleszakadtunk egy gazdasági válságba. Ezzel egyidőben információs forradalmat élünk, ami merőben átformálja az életet. Ezzel egyidőben erkölcsi válságot is élünk, amihez demográfiai összeomlás is párosul + az európai áldemokráciák halála - mindez egy 30-40 éves periódusba sűrítve.
Az iparosodásunk idején olyan meghatározó emberek csinálták az átalakulást, akik európai léptékű gondolkodók voltak az élet minden területén. (Jókai, Arany, Vasvári, Széchenyi, Wesselényi, Podmaniczky stb., de még egy honv.miniszter is úgy írt egyszerű levelet mint egy szépíró (Mészáros Lázár) )
És ma? Kikre számíthatunk? Nincs jó értelemben vett arisztokráciánk. A mai egykori arisztokraták leszármazottai, akik visszatértek, a saját birtokaikat építgetik újra (Kálnoky, Mikes, Bethlen, Károlyi, Nyári stb) és távol tartják magukat a politikától. Ki fogja a nemzetet átvinni a túlsó partra? Hogy fogja a mai 20-as nemzedék kitermelni azokat a talpig embereket, akik megoldják a ma problémáit, és még a jövőbe is látnak? Nemzedékektől függetlenül nehéz helyzetben vagyunk...

GG81 2011.05.19. 07:59:34

@PiKE: ezt lehet nekem akartad, de ha nem is... ;-)
az egyetlen hiba, amit ebben látok, hogy a bevételi oldal nem követte a kiadásokat... ez részben betudható, hogy nem emelték a fizud, de annak is, hogyha már nem emelték, akkor te meg nem mentél el más munkát keresni több pénzért...
az, hogy mindennek meg megy fel az ára, üdv a kapitalizmus világában, a piacgazdaságban. ezt kéne a béreknek is követni (minimum inflációs mértékben) vagy törni az utat magadnak. 10 éve egy 100-ezres fizuval király lehetett volna a zember igen, de most drágább szelek fújnak.
ami pedig a kényelmet illeti, látod ezt mondtam. az ember az igényeiből már nagyon nem szívesen ad le... banyek sok embertől a lakását vagy épp az autóját veszi el a bank, mert nem tudta önmaga feldolgozni hasonló helyzetét, pedig ha előbb átcsoportosítja a háztartási mérleget, akkor meglehet kisebb lakásban, kisebb autóval vagy újra BKV-t használva nem behajtók dörömböltek volna az ajtaján...
és lehet a hitel intézményére haragudni, meg a nagy csúnya bankokra, jogosan. a szabályozást elmúlasztó polgárait védő állam balfaxodására, felügyelő szerveivel együtt, ez is jogosan, de leginkább az embereket, akik az ingyennek hitt pénzből nagyon is túlnyújtózkodtak a takaróikon...

Walter Bold 2011.05.19. 08:02:39

@CyberPunK: Cyber, igazad lehet. A megemelkedett törlesztő és rezsi valóban keményebb kihívás ostromnál.

Walter Bold 2011.05.19. 08:27:17

@tölgyes: "Európa nehéz évtizedek, évszázadok elé néz."
Európa nem néz sehova, hanem rohan a veszte felé.
Az raboknak nem probléma 60nm-es lakásba 4-5 gyereket csinálni. Alacsonyabb fokú kultúra? Az. De többször lenyomta már az alacsonyabb fokon álló kultúra a magasabb fokon állót. Pontosan ugyanúgy züllött el a Ny-római Birodalom is mint a ma Ny-Európája.
A 70-es, 80-as évek nemzedéke az utolsó, aki beleszólhatna a demográfiai összeomlásba itthon, mert a 90-után demográfiai szakadék jön. Ha a mai 80-as generáció kilép a szülőképes korból - ami 10 éven belül megtörténik -, akkor végünk van. Nem a nyugdíjasainkba kéne tolni a pénzt, hanem a jövőbe, és nagyon meg kéne támogatni ezt a biz.nemzedéket, még ha "lógótaknyú" is. Elnézést a nyugdíjas generáció felé, de a vénuralom nem jövőkép.

werqwerqwerqwerqwerqwer (törölt) 2011.05.19. 10:14:49

@Walter Bold: Egyetértek. De amíg ebben az országban 3 millió nyugdíjas van (értsd: szavazó), addig itt változás nem lesz. Gyakorlatilag ők diktálnak a választásokon...

Walter Bold 2011.05.19. 11:10:34

Ezért beszélünk a "demokrácia" haláláról. Ha a többség azt mondja: 'csak a ma érdekel, mert az a valóság, nem érdekel mi lesz holnap' leszavazza a 'holnapután is élni akarok' kisebbséget, akkor kihal a törzs? Nem.
Autokrata társadalmak váltják fel a "demokratákat".

Venyigeszu_de_Lucerna 2011.05.19. 19:01:06

@kukatr: ksh és szakmai fórumok. És még mielőtt kezdődne a számháború: munkanélküli =/=álláskereső

Venyigeszu_de_Lucerna 2011.05.19. 19:15:04

@Hivatásos beszólóművész: ha anyádékkal laksz, akkor meg havi százat raksz félre és két év alatt megvan a beugró az új kecódra. Nem olyan ördögtől való ötlet a két-, esetleg háromgenerációs modell. Ja, az igaz, néha a netezés helyett beszélgetni is kell.

Alfőmérnök 2011.05.20. 00:29:39

Lelki egészség és betegség a XXI. században
Bugarszki Zsolt, Gombos Gábor, Kopp Mária, Lévai Balázs, Mészáros Judit, Rihmer Zoltán
mindentudas.hu/kerekasztalok/item/2601-lelki-eg%C3%A9szs%C3%A9g-%C3%A9s-betegs%C3%A9g-a-xxi-sz%C3%A1zadban.html

Bandibacsi34 2011.05.20. 01:57:19

Asszem valaki kimoderalt zelobb...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.21. 09:23:19

@Alfőmérnök:

haha

hát hogyne.
az autószerelés nem igényel nagy szaktudást, csak azért jó, ha megjavítják az autómat, amiben szerencsére nincs számítógép.
amúgy ma az autók hány százalékában van komputer? 10? a felső tízezer autójában?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.21. 09:35:31

@VI. Béla: "Nekem azért kétségeim vannak, hogy vajon a lakásárak miatt nem alapítanak-e családot sokan. Én inkább a DINK (double income no kids) életformát okolnám. Ciki "szegény"-nek lenni, gyerekkel, amikor a barátaink Franciaországba járnak síelni."

igen, ez az egyik fő probléma. a hozzáállás, az infantilis gondolkodás, az érett, komoly gondolkodás hiánya.
ismerek jómódú 80-asokat, és inkább a komolytalanság a fő ok. a gyermeteg világlátás.
de ismerek nem jómódú nyolcvanasokat is, szintén felsőfokú végzettségűek, csak ők nem pestiek, hanem vidéken vannak, érdekes, de mintha őket nem tette volna erkölcsi korrupttá a vagyon, és tisztességesen élnének, és boldogulnának, csak egy kis anyagi segítség kéne nekik.
a Nemzet vidéken van.

ne becsüljük le a pénztelenséget. nagyon nehéz az ha választani kell, ill. a normál európai kultúrkör nem akar kopott falak közé gyereket, mi nem vagyunk cigányok.
mi egészségesen gondokozunk

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.21. 09:40:53

www.youtube.com/watch?v=keIvA2wSPZc

I was eighteen

Didn't have a care

Working for peanuts

Not a dime to spare

But I was lean and

Solid everywhere

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.21. 09:51:01

@málnási: nagyon jól jön oda, ugyanis ha optimistán megtartjuk az arányokat, még akkor is több a fizetés ott, és így a lakásárak önmagukban nem mérvadóak.

aztán több mint valószínű, hogy a diplomások annyit keresnek itt, mint ott a minimálbéresek.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.21. 09:55:27

@bbjnick: egyelőre a pénz nem engedi, hogy a gyarmatban nagy magyarok hitével bárki is kiálljon.
bár vannak már jelek, tán az utolsó esélyeink ők. bár már annál is jobban el vagyunk késve

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.21. 10:03:14

@Lew Archer: Aki belekezd az önálló életbe, családalapításba, elkezd állni a saját lábán, az meg fogja találni a módját, hogy boldoguljon."

nem fogja megtalálni a módját, ha átlagkeresete van!
fejezd már ezt a rosszindulatot!
már most alig tud megélni egy átlagember vidéken, miből vegyen lakást? miből etesse, öltöztesse a gyerekét? egy nagy, saját magad által elképzelt lufiról beszélsz. sötétben tapogatózol, fogalmad sincs a keresetekről.
ha otthon marad és ott alapít 2 generációs házban családot esetleg, de ilyenje sincs mindenkinek, albérletbe gyerekkel, pedig sose lesz saját lakása.
a bankosok kizsigerelnek mindenkit, most 50 ember akarja a hitele miatt sírva felgyújtani a házát, nyilván csak azért mert rosszul nevelték őket, ugye?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.21. 10:11:22

@bbjnick: és a nőknél?

a sex és new york-szerű szingli sorozatok?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.21. 10:19:54

@Lew Archer: vidéken szokott, már rámutattam: ne keverjük a nagyvárosi és a vidéki életformát, mert ez mind csak arra mutat rá, h fogalmad sincs a dolgok állásáról.
a nagyvárosiak tényleg elszálltak, gyerekes konzumidióták, legalábbis sokkal nagyobb részben mint a vidékiek, kik maguknak építik, javítják fel a házukat.

Alfőmérnök 2011.05.21. 11:25:05

@tesz-vesz: Most teljesen igazad van. Nem csak fogalma sincs a helyzetről, hanem hülyének is nézi a fiatalokat. Lefogadom, hogy egy légkondicionált irodából osztja az észt. Tipikus alember, le kell szarni.

Lew Archer 2011.05.21. 12:37:11

@tesz-vesz:

Minden embernek vannak körülményei, egy helyzet, amibe belekerül az életében. Neki ott és azok között a körülmények közt kell boldogulnia. Aki azt mondja, hogy az ő helyzetében nem lehet, és majd, ha változik a helyzet, akkor majd ő teljesít és megmutatja, annak az embernek vége.
Inkább mondják rám a fiatalok, hogy vén cinikus geci vagyok, akinek majd megmutatjuk, hogy mi is érünk annyit, mint ő, semmint akár egy szavammal is beleringassam őket abba a hamis tudatba, hogy a nehéz körülmények felmentést adnak az erőfeszítések alól.

Mindig van lehetőség. Aki ezt tagadja, az a lehető legrosszabbat teszi a fiatalokkal. A fiataloknak nem megértés kell, hanem ösztönzés, nekik még jobban van erejük úrrá lenni a körülményeken.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.05.21. 13:39:05

@tesz-vesz:
nézze, maga ostoba is, idegbeteg is, minek is válaszolnék.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.05.21. 13:40:04

azért elmondom ám, hogy a vidékinél hülyébb konzumidióta nincs a földkerekségen. fornettit konzumál, meg ilyen szarokat. :)

tyto 2011.05.21. 13:49:45

@málnási:
:)))) alakul, alakul.......

werqwerqwerqwerqwerqwer (törölt) 2011.05.21. 18:03:36

@málnási: Akkor most mondjam azt, hogy a pesti prolinál nagyobb gyökeret nem hordott még hátán a Föld?
@Lew Archer: ön nyugdíjas? Maga szerint kifogja megtermelni a nyugdíját, ha a mostani 2x-3x korosztály kb. 45-50% munkanélküli? Ön csak azt felejti, hogy volt/van egy rohadt nagy gazdasági világválság, ami MO-t és így a munkahelyek számát is elég kedvezőtlenül érintette. Abban egyetértek, hogy az ember a körülményeihez képest próbálja meg magából a legjobbat kihozni, de a realitásokat is figyelembe véve, mondja ezt egy borsodi faluban élő 2x éves fiatalember szemébe.

VI. Béla 2011.05.21. 18:13:13

@fésféFÁGÉ+ÁÉGL3űp4ti9]łĐ]ł¤Đ[łĐ]&#]ł{Фđ]đ¤ß[]$ŁÄ]:

Klassz a nickje.

Takarózni a körülményekkel ősi román szokás.

picur3ka 2011.05.21. 19:15:47

@Disznóvári:

'De megpróbálom elmagyarázni: több, jobb munkalehetőség, magasabb fizetés, élhetőbb ország. Nem egy ilyen fost, mint amit magatok után hagytatok.'

Mutogassal azokra, akik a kommunista utodpartokra szavazgatnak/tak mar 2 evtizede.

'A ti időtökben könnyebb volt munkát találni? Magasabb volt a fizetés az akkori árakhoz viszonyítva? Könnyebben lehetett lakáshoz jutni? Igen?'

Nem, nem, nem. Aki benne lakott evtizedek ota (es fizette a berleti dijat) az olcson megvasarolhatta - a sajat - allami lakasat. Egy fiatalnak, palyakezdoi fizetessel, eselye nem volt, nemcsak lakast, de meg egy redves mopedet venni sem. A kilencvenes evekrol/nyolcvanas evek vegerol beszelek.

picur3ka 2011.05.21. 19:22:27

'válaszolók 90 százaléka szexuálisan érett és 76 százaléka önálló politikai véleménnyel rendelkezik, addig anyagi értelemben csupán 50 százalékuk független és csak 33 százalékuk vezet önálló háztartást. Ja, és nyilván nincs még gyereke, mert, ugye, így hogy is?'

Ahogy szegeny orszagban mindig. Szuleim, tanultak, dolgoztak, osszehazasodtak, gyerekuk volt, evekig nagyik egyszoba-konyhajaban eltek.

Ocsem, mai napig anyosaval egy haztartasban el, a szulok vettek egy kozos hazat, anno. Akkor mar gyerek volt, egy darabig anyamnal laktak.

Senki nem 80-as ezekben a tortenetekben. El vannak sokan tajolva. Az, hogy nyugati nyitas, meg europaji unio, nem jelenti azt, hogy mi gazdag orszag vagyunk.

Aztan valosag ugyben. Rengeteg szegeny ember van sok nyugati orszagban is.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2011.05.21. 21:23:11

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Mennyi volt a bérleti díj (átlagkeresethez képest)? Mennyi volt a rezsi? Mennyi volt az utazás? Stb.
Az meg egészen biztosan nem igaz, hogy ugyanolyan nehezen lehetett munkát kapni.
Abban persze van igazság, hogy sokan éltek egy fedél alatt akkor is a szüleikkel. De akkor ezt miért úgy állítják be, mint a mostani generáció "gyengeségét"?
Van ám valóságmagja a "Kádár idejében jobb volt" népi bölcsességnek. Csak akkor kezdődik a baj, mikor ezt valaki nosztalgikusan mondja és nem vet számot a káros következményeivel. De ezt tudja mindenki, csak ha a saját hősiességüket és/vagy a mai fiatalok balfaszságát akarják igazolni, akkor hajlamosak elfelejtkezni róla a narcisztikus személyiségű emberek.

picur3ka 2011.05.22. 09:43:13

@Disznóvári:

Osszegekre egyszeruen nem emlekszem, de arra igen, hogy nagyon sokat elvittek ekkoriban mar ezek a kiadasok. A 80-as evekben sokkal konnyebb volt, mint ahogy Gloire is irta.

A 90-es evekben vagy 1.5 millioan lettek munkanelkuliek. A bujtatott munkanelkuliseg egy formaja, a korai nyugdijazas es a segelyrendszer viszont tovabbra is allami gondoskodasban tart rengeteg embert, mint azelott. Nem fejlodik ki mukodo piacgazdasag.

En nem mondom, hogy a szulokkel lakas ennek a generacionak a hibaja. Arra a felvetesere reagaltam a szerzonek, hogy igy nem lehet gyereket vallalni. Az elvarasok nagyok az orszag gazdasagi helyzetehez kepest.

A nyugati kozeposztaly eletszinvonala a minta. Mikozben jo gazdasagi mutatoink talan csak az ezredfordulo korul voltak par evig, s evtizedekre visszamenoleg.

A kulonbseg az, hogy a Szu dotalta az energiahordozokat, olcsobban kaptuk oket, most pedig kolcsonokbol finanszirozzuk ugyanezt, s talan sokkal tobb inaktiv van, mint a szocializmus idejen.

Tarsadalmilag pedig akkoriban nem a nyugati kozeposztaly volt a minta. Autorol nagyon sokan megcsak nem is almodtak. A haborut atelt nemzedek, vagy akik az 50-es evekben gyerekek voltak, orultek, ha enni volt mit. Gyermekeik, a 60-as, 70-es evekben szuletettek sem nonek fel sokkal nagyobb elvarasokkal. Bar ekkor mar megkezdodik, kulonosen a lakhatas szempontjabol az olcso hitelbol epitkezes reven az egyeni tovabb nyujtozkodj, mint a takarod. Ez a rendszervaltas es tarsadalmi minta modosulas utan igen felerosodik.

Ja, magam is alberletben kezdtem a gyermekvallalast.
Kulonben ennek maganak is nagy uzletaga van. Sokan abban a hiszemben elnek, hogy a fel vilagot meg kell venni a gyereknek. Nem kell. Arulnak minden kulipintyot, amire semmi szukseg nincs.

Meg az is felig-meddig egy mitosz, hogy mennyivel tobbe kerul tobb gyerek. Az iskolaztatas meg a kesobbi ruhazkodas, igen. De az elejen valojaban az elsobe mar befektetett koltseggel lehet nagyjabol uzemelni. Minden megvan, ami kell, hordhatjak szepen a kinott ruhakat egymas utan, etc.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2011.05.22. 12:39:45

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Köszönöm, ezt elég jól összeszedted.
Azért szerintem van egy-két bibi. Például az elején még belátod sok szempontból könnyebb volt, aztán kezdesz eltolódni abba az irányba, hogy az ok az, hogy minta más. Először is nem vagyok benne biztos, hogy ez lenne a fő ok – igaz, te sem egyértelműen ezt állítod - , másodszor még ha ez is egy jelentős faktor (a többi között), akkor sem feltétlenül kell jellemgyengeséget vizionálni a fiatalokról. SENKI nem képes magát függetleníteni teljes mértékben a kulturális környezettől, a külvilágból érkező ingerektől. Vagy csak nagyon kevesen (Lao-ce-k, Buddhák, Jézusok, stb.) És azt sem szabad elfelejteni, hogy a minta megváltozása nem csak a szubjektív igényeket változtatta meg: pl. a számítógép, internet nem luxuscikk, hanem az iskolához is kell, és sokaknak a munkahellyel való kapcsolattartás miatt is. Autó nélkül talán meg lehet lenni, de szerintem e tekintetben is változtak az objektív körülmények. (Csak egy példa: ha falun nincs iskola, valamivel be kell vinni a közeli városba a gyereket.) Az albérlettel az a baj, hogy, hangsúlyozom, mai átlagkereset mellett, nem nagyon lehet félretenni annyit, hogy később lakást lehessen venni belőle (esetleg lehet várni, amíg a szülők kinyiffannak, de gondolom ezt őszintén senki nem kívánja).
A ruhaváltogatás jó ötlet, de ha az egyik kisfiú, a másik kislány, akkor azért problémás. :)

picur3ka 2011.05.22. 13:38:05

@Disznóvári:

Egyet nem ertesz, en nem szoktam 80-asozni.

Nagyon nagy kulonbsegek viszont vannak, ezeket tenykent es nem serteskent kell, higgadt fejjel megvizsgalni.

Altalanos erkolcsi zulles figyelheto meg tarsadalmilag.

Egy kerdoiv szerint, a fiatalok 65%-a nem tartja a lopast komolyabb problemanak peldaul, de ugyanakkor a kozepiskolasok jelentos resze nem szivesen ulne egy cigany vagy egy zsido diak melle, valaki mar irta, lazadasi formajuknak a Jobbik mutatkozik. Igen sokuk menedzser szeretne lenni.

Nagyon nagy a baj. S ez tavolrol sem jelenti azt, hogy mindegyik ilyen lenne.

Az oket felnevelo nemzedeknek, s a bunozo kormanynak ebben jelentos szerepe van.

Azt mondtam, hogy a 80-as evekben konnyebb volt, nekem, de peldaul a szuleimnek nem annyira. (viszont iszonyu jo osztondijam volt es meg dolgozgattam is egyetem mellett, masoknak ez nem volt feltetlenul ilyen egyszeru)

Nagyon fontos dolgot irsz a tovabbiakban: az orszag versenykeptelensegenek egyik fontos oka a munkaero immobilitasa, rugalmatlansaga. Se kozlekedes, se auto, se alberlet, videken pedig nincs munka. Ezek kozul egyet-kettot a kormanynak meg kell tudni oldania.

Valamint az onallo, maganvallakozasok alapitasanak minden - igy banki - feltetelet megkonnyiteni.

Lanyok jarhatnak nadragban, semmi gond, ha szuk a keret.

werqwerqwerqwerqwerqwer (törölt) 2011.05.22. 14:15:47

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Vajon miért is immobilis a magyar munkaerő? Talán azért mert aki keres 70-80ezret abból 10-ezret elvisz a bérlet, vagy ha autója van akkor még többet. Nincs arányban a munkaért kapott pénz az utazásra fordított pénzzel, valamint nem olyanok az utazási feltételek, nincs olyan úthálózat, tömegközlekedés ami lehetővé tenné, hogy a munkaerő mobilis legyen.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2011.05.22. 14:20:50

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Na azokat a kérdőíveket megnézném (milyen kérdések voltak, milyen válaszolási lehetőségek, milyen mintavétel alapján értékelték ki), de valószínűleg tényleg van valamiféle erkölcsi válság.
Amúgy nagyjából egyetértek.
Ez egy komplex problémakör, nem szerencsés egy elemét kiemelni és azt abszolutizálni.

Sebastian Knight 2011.05.23. 22:43:02

"Sok urunk nem volt rest, se kába,
birtokát óvni ellenünk
s kitántorgott Amerikába
másfél millió emberünk.

Szíve szorult, rezgett a lába,
acsargó habon tovatűnt,
emlékezően és okádva,
mint aki borba fojt be bűnt.

Volt, aki úgy vélte, kolomp szól
s társa, ki tudta, ily bolondtól
pénzt eztán se lát a család.

Multunk mind össze van torlódva
s mint szorongó kivándorlókra,
ránk is úgy vár az új világ."

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.28. 20:08:53

@Alfőmérnök: kösz:)
de nem buta ő, mindig mellémehet valaki

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.28. 20:14:58

@Lew Archer: ebben igazad van.

@málnási: szerintem te vagy ostoba, ahogy fentebb alfővel be is bizonyítottuk, bárki megnézheti megint
amúgy színészekkel, szellemekkel, többnevűekkel, unatkozó hülyegyerekekkel, akik kiadják magukat valaki másnak, mint amik, mint mr falafel, khm, így igazi véleményük sincsen, nem vitatkozom.
nálam azért van egy szint

nem idegbeteg vagyok, csak hirtelen vérmérsékletű :) ez tesz engem izgalmassá és őszintévé :)

Krisztiantara 2011.07.29. 14:08:40

@Venyigeszu_de_Lucerna: Nekem a munkaerő közvetítőkkel éppen az volt a bajom, hogy a hülyéket keresték, végül önállóan találtam állást.
gondolat.postr.hu/fejvadaszok-puska-nelkul

Krisztiantara 2011.07.29. 14:13:15

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Én azt látom, hogy az idősebbek is ilyenek. Hülyének néznek, mert nem szeretnék a nagy eszemmel mondjuk közgazdásznak átképződni. Mert szeretek pedagógus lenni. Kivagyiságot az idősebbektől tanulják a fiatalok, sajnos.
Páromnak is az édesapja mondogatta, hogy mérnöknek kell lennie, most meg utálja a műszaki pályát.
Ápoló akar lenni.
Hülye?
Bizonyos szempontból hülye.
Mert a nem menedzser "szakmákból" ma már egyre nehezebben lehet megélni.
Vajon miért akar menedzser lenni ilyen elvárások és lehetősségek miatt a legtöbb fiatal?
???

picur3ka 2011.08.02. 21:32:37

@Krisztiantara:

Igen, a szulok jelentos resze a jobban fizeto allasokba szeretne beterelni a gyermeket.

A menedzser akar lenni, az azert fontos, mert jelzi, hogy csak a penz iranyit, erdeklos nem, ahogy irod is. Nagyon szomoru.
süti beállítások módosítása