Magyarok és zsidók a diaszpórában
2011. május 16. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Magyarok és zsidók a diaszpórában

  „Kisebbség és többség között” címmel rendezett magyar-izraeli történészkonferenciát a Balassi Intézet. A gellérthegyi intézmény könyvtárában magyar, zsidó és magyar zsidó történészek cseréltek eszmét az emigrációban, diaszpórában élő közösségekről, a magyar és a zsidó diaszpórák közötti hasonlóságokról és különbségekről.

  A konferencia szakmai kurátora Novák Attila történész, a Szombat című folyóirat szerkesztője volt. A záró kerekasztal-beszélgetést Ablonczy Balázs történész, a Párizsi Magyar Intézet nemrég kinevezett új igazgatója vezette. A Novák-Ablonczy páros az elmúlt években sokat tett a magyar-zsidó párbeszéd erősítéséért. Ebbe illeszkedett bele a konferencia is, ami egy, a széles tömegek által kevésbé ismert, mégis éles és bonyolult társadalmi jelenségről szólt: hogyan is maradhatnak fenn a kivándorolt, diaszpórába szakadt emberek régi nemzeti és kulturális közösségeikben, és hogyan tudják (ha egyáltalán akarják) átörökíteni utódaik számára a gyökereket.

  „Egy Szatmárban született, gyerekkorában Argentinába került magyar zsidó nő, német férjjel, ő kicsoda?” – tette fel a provokatívnak szánt kérdést Ablonczy. Ha már Szatmár, Gidó Attila kolozsvári történészhez került először a szó, aki az erdélyi zsidóság önmeghatározásának dilemmáiról beszélt. Komoly nemzedéki különbségek vannak közöttük. A legidősebb, holokausztot túlélt generáció túlnyomórészt magyarnak tartja magát, illetve kettős magyar-zsidó identitása van. A fiatalabbakra viszont a román hatás bizonyult erősebbnek, megtörtént a nyelvváltás, és a régi identitás elvesztésére determinálja őket a környezetük is. Erős az Erdélyen kívül élő román zsidók hatása is. Gidó úgy látja: feltételes a romániai zsidó közösség jövője: hat-tízezres, erősen öregedő közösségről van szó, ennek ellenére ott is kezd megjelenni a magyarországihoz hasonló zsidó kulturális reneszánsz. Guy Miron izraeli történész a tengeren túlra vándorolt zsidókat hozta szóba: szerinte a kelet-európai zsidók eleinte ragaszkodtak magyar, lengyel, orosz stb. identitásukhoz is, de végül amerikai zsidókká váltak, legfeljebb emlékezve kelet-európai származásukra.

  Raphael Vago történész, a Tel-Avivi Egyetem modern európai történelmet oktató tanára az Izraelből elvándorló zsidók különös sorsáról beszélt: „Akik elhagyták az anyaországot, azok a zsidó diaszpóra szemében negatív személyekké váltak.” Vago szerint az anyaországból  eltávozottak az Izrael-álom tévedését jelképezik a többiek számára, és így el is idegenednek a diaszpórától. Az izraeli nagykövetségek sem foglalkoznak szívesen a kivándorlókkal. A távozóknak ennek ellenére fontos Izrael, de gyerekeik joggal kérdezhetik tőlük: miért nem mennek vissza akkor Izraelbe? Más csoport viszont a külföldön tanuló, fiatal izraelieké, akik bármikor hazamentek, ha védeni kellett az országot. „Kíváncsi lennék, a külföldi magyarok mit tennének egy hasonló helyzetben” - tette hozzá a történész.

  Kovács András szociológus feltette a kérdést: van-e normatív fogalma az identitásnak? Szerinte nincs, mert az mindig adott kategóriákhoz , mint például a népszámláláséhoz kötődik. Ezekben a helyzetekben az adott személyt stimulus éri, hogy mondjon valamit identitásáról. Az pedig nagyban függ az adott személy hálózataitól: milyen nyelven beszél, milyen baráti köre van, milyen intézményekkel van kapcsolatban. Kovács szerint nincs esély arra, hogy a magyar, illetve a magyar zsidó diaszpórák több nemzedéken át megmaradjanak a Kárpát-medencén túli, távoli országokban, főleg, ha nincs utánpótlás az anyaországból. Erdélyben és a Felvidéken más a helyzet, de például a magukat magyarnak valló zsidók ott is eltűnnek. S amíg az Egyesült Államokban a nagyszámú lengyel vagy ír kisebbség (pl. a St. Patrick-napon) erősen ápolja az összetartozás emlékét, addig a magyar kisebbséget nem kötik össze ilyen jelképes események.

  Bizonyos napokon jön elő a magyar identitás - tette hozzá Ablonczy Balázs, aki szerint a távoli diaszpórákban ugyan nem a nyelvében él a nemzet, de a kulturális gyökerek viszont megvannak. Felelevenített egy clevelandi magyar találkozót, ami angol nyelven folyt, mert nem tudtak eléggé magyarul a résztvevők. „Átalakul az identitás, és nem feltétlenül a nyelv marad meg.” A zsidóknál természetesen a vallás az igazán erős identitásképző.

  A konferenciának helyt adó Balassi Intézet főigazgatója, Hatos Pál úgy vélte: ténykérdés a plurális identitás, a közösségek és az egyének szintjén is. A Balassi feladata többek között a nyelv védelme is. Bármit meg kell tenni, ami segíthet a magyar nyelv fennmaradásában - tette hozzá Hatos. A főigazgató elismerte: a pesszimista olvasat szerint eltűnik a magyar diaszpóra; ugyanakkor a globalizált világban, ahol a kommunikáció és az utazás egyre egyszerűbb, olcsóbb lesz, talán van esély a magyar identitás diaszpórabeli fenntartására. A kettős állampolgárság lehetősége megteremti a lehetőséget a diaszpóra magyarság részére, hogy magyarságát a többes identitás keretében természetesebben élje meg és biztosabban, hosszabb ideig őrizze meg.

  Turán Tamás, az ELTE hebraisztikai intézetének kutatója a két nép diaszpóráját hasonlította össze: míg a magyarok esetében az anyaországnak van diaszpórája, addig a zsidók esetében a diaszpórának van egy állama. Turán kevés esélyt lát arra, hogy hosszú távon fennmaradjanak a magyar diaszpórák, a zsidóságnál viszont ez nem probléma: ez volt a természetes léthelyzetük évszázadokon át, amióta csak az ókori Alexandriában zsinagógák szerint megszervezték magukat a zsidók közösségek.

  Papp Z. Attila, a Miskolci Egyetem docense, az MTA Kisebbségkutató Intézetének tudományos munkatársa a magyar kivándorlók legfiatalabb nemzedékéről beszélt: akik a kilencvenes években mentek ki, tíz év alatt elkezdtek elfelejteni magyarul. Magyar nyelv nélkül is megmaradhat az identitás, de eljön az az időpont, vagy az a nemzedék, amikor már nem használják a nyelvet, és nem járnak el a magyar közösségekbe, és megtörténik a beolvadás. A docens egy anekdotával zárta hozzászólását: a Magyar Baráti Közösség nevű diaszpóra-szervezet a vallást találta a legfontosabb identitásképző elemnek („Bezzeg a zsidók zsidók, a lengyelek meg katolikusok maradnak”), így a magyarság sokszínű vallási összetétele ellenére elkezdtek egy „magyar vallást” kitalálni és szervezni, de rájöttek, ez mégsem fog menni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr842900864

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: pegazus hátán ... A GÓLEM NYOMÁBAN 2011.05.18. 11:10:38

Indulhatunk? Szárnyas paripád már nyugtalanul hányja a sörényét, türelmetlenül toporzékol, mintha sejtené, hogy ez a kaland az eddigieknél is hátborzongatóbb lesz. Hallottál már kísértetekről, boszorkányokról, sellőkről, törpékről, de mindez semmi a gó...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2011.05.16. 20:28:02

manír (eredete francia/német)

jellegzetes, egyéni modor, szokás; magaviselet, magatartás; valamely művész műveinek, illetve egy műfajnak sajátossá vált vonásai; különösség, furcsaság
(Szerencsétlen szó, mivel tartalomváltó, eredetileg az ónémetben még jól neveltet, tisztelettudót jelentett.)

betyár (törölt) 2011.05.16. 20:38:30

@Grift:
jó kis karakter volt, bár időnként ki-kiesett a szerepéből. ha valóban átöltözik, Isten vele. hiányozni fog:)

tewton 2011.05.16. 20:46:48

@Grift:
nekrológokat kéne írni most.

jan 2011.05.16. 21:54:54

@Grift: nem azért, hogy fényezzem magam, de akkor nem jártam messze az igazságtól, amikor valamelyik régi poszthoz azt írtam, hogy Grift valójában egy nagyon jól megírt bullshit-generátor;)

Alfőmérnök 2011.05.16. 23:19:21

@tewton: Ha jól értem, B&S valami olyasmit próbált.

tewton 2011.05.17. 02:13:01

@Alfőmérnök:
á, ez inkább valamiféle konspirációs teória :)

medve2 2011.05.17. 09:18:05

@jan: Az erdélyi magyar zsidóságnak a magyar hatóság által segített meggyilkolásával az erdélyi magyarság több magyart veszített el, mint amennyit Ceaucescunak sikerült beolvasztani.

RoFä 2011.05.17. 09:20:06

@Grift: neha azert egy kis gyakorlas nem art majd, hogy formaban maradjon.

veresspal 2011.05.17. 09:28:04

„Egy Szatmárban született, gyerekkorában Argentinába került magyar zsidó nő, német férjjel, ő kicsoda?”

A Fidesz tavalyi törvénymódosítása óta potenciális magyar állampolgár, az alkotmány nemzetfogalmának értelmében a nemzet tagja. Az ősszel esedékes választási reform után pedig szavazópolgár.

Hát, ilyen ez a nemezti forradalom. Gratulálok. Mucsai országnak mucsai kormányt.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.05.17. 09:39:30

@veresspal:
Nagyon helyes, ha a magyar nemzet tagja, csak nyerünk vele, ha ezt ő is így érzi, így gondolja.

is 2011.05.17. 09:44:09

"a vallást találta a legfontosabb identitásképző elemnek"

szerintem igazuk volt. csak Európában a 21. században ezt a vallást felvilágosodásnak hívják, és az Emberi Jogok mindenféle nyilatkozatai a szent írásai. ja, és ez nem népi vallás, hanem kontinensnyi. Ablonczy kérdésével együtt simán kijön, hogy európaiak vagyunk (Argentína kicsit messze van, de vegyünk egy Svédországban élő párt, ahol a férj német, a feleség meg olasz, a gyerekek második anyanyelve a svéd, otthon angolul beszélnek, na az milyen család?). és európai szinten se nem vagyunk kisebbség, se nem vagyunk diaszpóra. lehetünk panaszos magyarok, vagy büszke európaiak. ha tényleg beindul egy nagyobb mértékű kivándorlás, ahogy azt a kormány minden erővel ösztönzi, onnantól ez a dilemma hamar el fog dőlni.

Patreides · patreides.blog.hu 2011.05.17. 09:59:29

Hogyan lehet valaki magyar anélkül, hogy beszélné a magyar nyelvet?
Hogyan lehet valaki magyar, ha nem érti Balassit, Arany Jánost, Petőfit, Adyt, József Attilát?
"A semmi ágán ül szivem,
kis teste hangtalan vacog,
köréje gyûlnek szeliden
s nézik, nézik a csillagok."
Ha neki nem mond semmit az "egy mondat a zsarnokságról", és nem érti, nem érzi az
"Őszi éjjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruhája."
ritmusát?
Agyrém.
Ha valaki magyar _akar_ lenni, ha törekszik erre, akkor az az első, hogy megtanulja a nyelvet, és olvas. Mindent. Iirodalmat, történelmet...
Ha a szülei legalább népdalokat tanítottak neki gyerekkorában, akkor ez nem is reménytelen.
De a nyelv akarása nélkül ez csak valami magára kitűzött bigyó, tetoválás és piercing helyett.
Nem komoly dolog.

medve2 2011.05.17. 10:03:28

@Patreides: Igazad van, kulturális értelemben nem magyar, aki nem beszéli a nyelvet. Viszont magyar gyökereket, magyar származást számon tarthat. Ezt nekünk pedig bátorítani kell.

medve2 2011.05.17. 10:04:24

@veresspal: Én meg örülök annak, hogy a kormány megteremtette a kötelék jogi alapjait.

Netszamuráj 2011.05.17. 10:12:00

"A zsidóknál természetesen a vallás az igazán erős identitásképző."

Ez lehet, hogy igaz volt korábban, de szerintem a vallásosság - és nem csak a zsidók körében - manapság csökken. Ma már egyre kevesebb zsidó vallásos. Én például egyetlen egyet sem ismerek. A nagyszüleik között még voltak, de ma már feledésbe merültek ezek a dolgok. Igaz, nem is ragaszkodnak mereven ahhoz, hogy egymás között házasodjanak, tehát csökken a zsidó identitás is.

Amit "is" írt, ahhoz pedig nem tudok túl sok mindent hozzátenni:

"ha tényleg beindul egy nagyobb mértékű kivándorlás, ahogy azt a kormány minden erővel ösztönzi"

Sajnos tényleg úgy tűnik, hogy a kormány megpróbálja elüldözni a népet.

Netszamuráj 2011.05.17. 10:21:04

@Patreides: Ismerek egy angoltanárt. Magyarul nem igazán tud, csak pár szót. Apja magyar volt, anyja amerikai, ezért a neve is teljesen magyar, még a keresztneve is! Ő azt mondja magáról, hogy félig magyar, félig amerikai. De ismétlem, magyarul nem tud.

Van az öcsémnek egy barátja. Ő teljesen amerikai, semmiféle magyar felmenőkkel nem rendelkezik. Ő viszont akcentus nélkül beszél magyarul, mert már 10 éve itt lakik. Szeret itt lakni, ez a perverziója. :) Ha megkérdezed, hogy magyar-e, azt mondja, nem, ő amerikai.

No most akkor ki a magyar? Aki magyar felmenőkkel rendelkezik, félig annak vallja magát, de magyarul csak pár szót tud, vagy aki tökéletesen beszél magyarul, de amerikainak mondja magát, mert valójában az is.

Szerintem egyáltalán nem a nyelv a döntő tényező. Magyar az, aki magyarnak vallja magát.

kackia 2011.05.17. 10:45:10

Számomra a konyhában dől el a magyarság kérdése.
Az a magyar aki bőségesen szórja a pirospaprikát az ételbe , szereti a csípős halászlét és hasonló ínyencségeket.
Aki nem így gondolja az nem magyar illetve csak gumi magyar. :)

bananna 2011.05.17. 10:51:38

@Netszamuráj: sztem pont, hogy ma fontosabb a keveredès mentes házasodás, mint mondjuk 15 èvvel ezelőtt. 10 20 èv házasság után a vegyes párok nagy része szétmegy, mìg a nem kevert párok együtt maradnak, és a gyerekeik a szülők példáját követve eleve zsidó párt keresnek, szóba sem jöhet más. A betérést én nagyon elítélem, de az is opció szokott lenni, hajrá, sztem a származás a döntő.

Maisie MacKenzie 2011.05.17. 10:51:46

@Netszamuráj:

Mi magyarok szeretünk minden magyar nevű, magyar felmenőkkel rendelkező embert magyarnak tartani.

A német nevű, német felmenőkkel rendelkezőket mégsem tartjuk németnek, az ő elmagyarosodását meg nagyon szívesen vesszük. És tök természetesnek, hogy aki itt él, az magyarosodjon is el.

De aki magyar származású, de külföldön él, az maradjon meg magyarnak!

Ilyenek vagyunk.

Maisie MacKenzie 2011.05.17. 10:54:18

@kackia:

"az nem magyar illetve csak gumi magyar. :)"

A gumi magyar is magyar. Mert a felmenői szerinti nép/népek már magyarnak tartják.

bananna 2011.05.17. 10:54:40

@kackia: Várj, az egyetemen etióp szobatársam volt, szerinte a magyar konyha a gasztronómia csúcsa magyar férje is lett, szóval akkor ő magyar :)) spec a gyerekei tüneményesek, jól jár velük akàrmelyik ország

bananna 2011.05.17. 10:58:48

A zsidó identitás leginkàbb a hagyomànyok tiszteletére és a félelemre épül.

kackia 2011.05.17. 11:01:38

@Netszamuráj: "A zsidóknál természetesen a vallás az igazán erős identitásképző."

Nálunk is a vallás volt egykor a nemzet kovásza, amíg Vajkból lett Istvánunk elő nem húzta az uniós korbácsot.

Ianitorum Regalium Magister · http://regnihungariae.blog.hu/ 2011.05.17. 11:03:54

Szerintem az a magyar,aki annak tartja magát. Sokszor a politika, a hatalom felülről próbálja meg meghatározni (pl.hogy ki a zsidó,ki a sváb, ki a királyi szerviens stb.),hogy ki kicsoda,de szerintem az számít igazán,hogy az adott személy mit gondol.

Vannak unokatestvéreim más kontinensen,akik már két generáció óta élnek kinn. Nem tudnak magyarul, de magyarnak tartják magukat, vannak itthonról kivitt hagyományaik, történeteik, receptjeik.

csorsza 2011.05.17. 11:04:35

Ő egy Szatmárban született, gyerekkorában Argentinába került magyar zsidó nő, német férjjel.

Se több, se kevesebb.

Bloberf 2011.05.17. 11:06:35

"Egy Szatmárban született, gyerekkorában Argentinába került magyar zsidó nő, német férjjel, ő kicsoda?” A válasz egyszerü! Magyar zsidónö! Az, hogy valaki kivándorol Amerikába és húsz év múlva amerikainak vallja magát az adminisztrativ szempontból igaz, amúgy egy nagy hazugság.
A nyelvtudás, beszéljünk azokról akik már kint születtek vagy nagyon kicsiként kerültek ki, annyiból befolyásoló tényezö, amennyiben csak az új hazája nyelvét beszéli az odatartozás érzése természetes és magától értetödö lesz mid azok akik az óhaza nyelvét is beszélik egy kicsit mindig megosztottak maradnak.

kackia 2011.05.17. 11:07:35

@bananna:természetesen lehet magyar, de ha csak paprikás banánt készít a gyerekeknek akkor még csak félmagyari, azaz csak magyaribb . :)

Ianitorum Regalium Magister · http://regnihungariae.blog.hu/ 2011.05.17. 11:09:40

@kackia:
Ne gyere ezzel az újpogány maszlaggal. Ha István (és részben apja) nem nyit Róma (de akár nyithatott volna Konstantinápoly felé is),akkor több,mint valószínű,hogy a besenyők,kunok,úzok stb. példáját követve megsemmisültünk volna.
Persze megjegyzendő,hogy minden korszakban más tartja össze a társadalmat, 1000. előtt a közös hiedelemvilág, 1000 után a kereszténység, XIX. század után a nemzeti érzelem, most meg Alekosz ("a hellén nőfaló").

Maisie MacKenzie 2011.05.17. 11:10:41

Öntudatos magyarországi zsidó bácsika kimegy Izraelbe és csak les, hogy nem tud szót érteni az ivritül folyékonyan beszélő vietnámi vendégmunkás pincérnővel. :-)

kackia 2011.05.17. 11:15:22

@Maisie MacKenzie: Nézze, ha a galambot bekeni ragacsos csirizzel majd a falhoz vágja attól az még galamb marad még ha rá is ragad, de ragadózónak ezért még nem nevezheti, legkevésbé sasnak.
Emlékszik még Nagy Lajos különös természetrajzára.

Maisie MacKenzie 2011.05.17. 11:16:46

@Ianitorum Regalium Magister:

"Ha István (és részben apja) nem nyit Róma (de akár nyithatott volna Konstantinápoly felé is),akkor több,mint valószínű,hogy a besenyők,kunok,úzok stb. példáját követve megsemmisültünk volna."

A besenyők, kunok, úzok nem semmisültek meg, hanem beleolvadtak a magyarságba.

A nyelvük "semmisült meg" (nem maradt fenn), ha Szent István (részben Géza) nem alapít keresztény államot, akkor a Pápa és a Császár (Európa) mást támogat a keresztény államalapításba és a magyarok, úzok, kunok, besenyők ebbe, a nem magyar nyelvű államba olvadtak volna be.

Tehát az "emberanyag" nem semmisül meg, csak valószínűleg nem marad fenn a maghyar nyelv (sem).

(Szerintem egy szláv nyelvvel jobban jártunk volna)

ビンセント・ベガ 2011.05.17. 11:18:27

@Netszamuráj: Az amerikaiaknál ez érdekes dolog. Találkoztam már olyannal aki svédnek tartotta magát, azért mert az egyik nagyapja Svédországból jött. Európában nem járt még életében, svédül nem beszélt, nem is akar megtanulni és nem is nagyon érdeklődik a dolog iránt. De ha megkérdezed akkor ő svéd-amerikai. :]

Maisie MacKenzie 2011.05.17. 11:19:40

@kackia:

lárifári!

Nem csak a fajmagyar a magyar. A fajmagyar egy kisebbség a magyaron belül.

A kisebbség meg ne keverje össze magát a többséggel!

ivrilider 2011.05.17. 11:21:11

@Valandil: nem csak dánia, bulgária is - hogy keletieket is mondjunk..

Bloberf 2011.05.17. 11:22:11

@is: Itt van több variáció. Feltételezem, hogy az elsö anyanyelvnek az anya által beszélt olasz nyelvet veszed. A család természetesen vegyes viszont a gyerek az svéd . Az amúgy "sehova tartozásba" besegit, hogy a nevét, feltehetöen az apjától kapta a nyelvet az anyjától, talán az apjától is ezzel szemben a közeg amiben él svéd és ez a közeg számára folyamatosan, dinamikusan érezteti, hogy ö ebben egy rész.

Ianitorum Regalium Magister · http://regnihungariae.blog.hu/ 2011.05.17. 11:22:33

@Maisie MacKenzie:

Természetesen igazad van,pontatlan voltam.

"ha Szent István (részben Géza) nem alapít keresztény államot, akkor a Pápa és a Császár (Európa) mást támogat a keresztény államalapításba és a magyarok, úzok, kunok, besenyők ebbe, a nem magyar nyelvű államba olvadtak volna be."

Nem volt más a medencében,akit támogathattak volna és katonailag mi voltunk az erősebbek az itt élő népességnél. Szerintem,ha nincs kereszténység felvétel,akkor előbb-utóbb a Birodalom benyelte volna az itt élő nomádokat (ahogy az avarokat is megtörték).

Amúgy a besenyők jó része a mai Bulgária,Románia,Szerbia területén asszimilálódott (mintha rémlene valamilyen bizánci letelepítés ez ügyben),míg a kunok évszázadokig a havaselvi és moldvai elitet alkották.

Maisie MacKenzie 2011.05.17. 11:24:06

@ビンセント・ベガ:

És? Mivel azért valami köze csak van a svédekhez ezért joggal tarthatja magát annak, mint afro-, olasz-, kínai-, native(indián)-, finno- stb. amerikainak.

Ha netalántán eljut Svédországba, a svédek sem úgy néznek rá, mint egy afro-, olasz-, kínai-, native(indián)-, finno- stb. amerikaira.

jan 2011.05.17. 11:26:00

@Patreides: Hogyan lehet ír az, aki nem tud írül?

Maisie MacKenzie 2011.05.17. 11:28:12

@jan:

Höhö!
Az írséghez nem feltétel az ír nyelvtudás, de ha angolul sem tud (pl. francia anyanyelvű) akkor lehet ír? :-)

kackia 2011.05.17. 11:34:45

@Ianitorum Regalium Magister: Értem mit akar mondani, de amit állít nem több mint történelmi közhely. Amit meg én állítok az, hogy a nemzet gerince csak megroppant valamikor. Talán amikor megtagadtuk ősi hitünket. És nem azt akarom ezzel bizonyítani, hogy jól vagy rosszul tettük, hanem egy alapvető tényt éspedig azt, hogy az a nemzet vagy egyén amely lecseréli isteneit ezzel a gesztussal kukába dobja őseit megtagadja múltját is egyben és ennek következménye egy belső identitás válság lesz. Ezt senki nem teheti meg büntetlenül.

A fejlett pogány hitvilágunkra nézve elég degradáló a hiedelem világ megnevezés.

Maisie MacKenzie 2011.05.17. 11:45:38

@kackia:

"hogy a nemzet gerince csak megroppant valamikor. Talán amikor megtagadtuk ősi hitünket."

Lárifári!

Magyarország Mátyásig elég jól elmuzsikált! Hiába nem volt nemzeti dinasztia.

A megtörés Moháccsal jött el!

A vértestvéri, de nem keresztény hódítokkal!

kackia 2011.05.17. 11:51:01

@Maisie MacKenzie:

Faj magyar = turáni magyar? :)

Az a magyar aki azonosulni képes az ősök múltjával azok panteonjával a nemzeti hagyományokkal könnyedén azonosulni képes és számára ez evidencia.
Aki ezt nem így érzi az magyarul beszélő sekondhend állampolgár csupán, de nevezzük inkább első vagy másod generációs bevándorlónak, de csak addig amíg a szíve meg nem combosodik. Tehát a magyariság dolga szív ügy.

Ianitorum Regalium Magister · http://regnihungariae.blog.hu/ 2011.05.17. 11:53:16

@kackia:
1, akkor még nem volt olyan,hogy nemzet. Voltak törzsek, azokon belül vérségi alapokon (avagy fiktív alapon) szerveződő nemzettségek. Bármikor bomolhatott kisebb egységekre, köthetett szövetséget más egységekkel stb. Nagyon valószínű,hogy a törzsek etnikailag (ha lehet ilyet mondani az akkori társadalomról) különbözőek voltak.

2, Természetesen volt válság. Koppány (ez inkább hatalmi válság),Vata,Vata fia János stb. Azonban idővel kialakult egy új,de régi alapokon nyugvó identitás. István,László,Kálmán törvényei csak olyan dolgokat tiltottak,ami veszélyes volt az új belpolitikai irányvonalra nézve,de alapvető dolgokat nem lehetett kikukázni. Sok dolog csak idővel tűnt el,de inkább átalakult. (pl. a hiába változtatják meg a Moszkva tér nevét, X ideig még mindenki így fogja hívni,hiába jön be az LCD tévé,amikor még sokan képcsövest fognak használni 10 év múlva is). Válságot inkább elsődlegesen a törzsi,vérségi szervezet megbontása okozhatott (ami persze elválaszthatatlan a hitvilágtól)

A kereszténység is erőteljesen felhasználta anno a római,pogány szokásokat,világot. Nem lehet csak úgy végképp eltörölni egy már létező és beivódott dolgot.

"amely lecseréli isteneit ezzel a gesztussal kukába dobja őseit megtagadja múltját "

Csak ősei hiedelmeit,hitét dobja kukába,de ugyanolyan tisztelettel viseltetnek a holtak, az ősök iránt szerintem. Hiába kereszténység,meg István, mégis megmaradt a Turul, Árpád,Emese emlékezete és megannyi apró dolog,amely később megmaradt,de átalakult formában (pl. esküvői leányrablás, vőlegény-vevőlegény stb.).

Áttérés a kereszténységre nem egyik napról a másikra ment (lsd. lázadások),hanem egy hosszabb folyamat volt,amely Géza/István alatt kezdődött. Minél hosszabb egy folyamat, szerintem annál puhább,mert nem gyors és radikális,így meghagy kiskapukat a régi dolgoknak.

"A fejlett pogány hitvilágunkra nézve elég degradáló a hiedelem világ megnevezés. "

A " fejlett" hitvilágról nagyon kevés a forrás, szinte csak a továbbélő hagyományok és a tiltó törvényekből lehet rájuk következtetni.

Állnév 2011.05.17. 11:56:11

@Zetek:

Belgium. Nem is az ország, hanem a közösség. Annak ellenére, hogy 1940 tavaszától 1944 nyár végéig volt német megszállás alatt, és menekítési akcióra sem volt mód mint Dániában, az onnan elhurcolt/legyilkolt zsidók aránya lényegesen kisebb, mint nálunk a nyugat felé egy év, keleten, Erdélyben csak fél év német megszállás alatt. Ezzel nem a magyarságot akarom elmarasztalni. Azt mondom, ne érzelmi szempontok alapján beszéljünk (mellé), hanem a tények szem előtt tartásával. A magyar nép kollektív értelemben nem bűnös. Voltak ugyanakkor a magyar népnek olyan elemei, akik boldogan használták ki az alakalmat arra, hogy gyilkolhatnak, mint semmi kétség egyes blog kommentelők szövegei láttán, hogy ma is van nálunk egy törpe kisebbség akik ha tudnának ismét kéjjel gyilkolnának, rabolnának. A többség dolga egészséges társadalom esetén, hogy az ilyeneket kompromisszum nélkül vesse ki magából. Nem attól leszünk erőteljes, egészséges nép, hogy a nálunk is, részben általunk is történteket szégyenünkben tagadással elrejtjük, hanem attól leszünk, ha szembenézünk vele és mai jó értékeink alapján elutasítjuk, megbélyegezzük.

Harley 2011.05.17. 12:01:00

Furcsa , de ha magyar kalandozásokat hallom a tévében , mindig büszkeség fog el , a legnagyobb vitézek között tartom számon Lehel vezért , és gyermekkoromban ha lejátszottuk az augsburgi csatát sose akartam német páncélos lovag lenni , csak magyar ijász . Ha a Hősök terén járok , mindig megborzongok , és szilveszterkor ha Himmnuszt hallom ,szégyenszemre könnybelábad a szemem . Pedig gyermekként édesanyám és nagymamám németül beszéltek egymásközt , de nagyon büszke voltam hogy az apám az aztán magyar . Mig egy napom anyukám szeliden mosolyogva megjegyezte , így igaz apád igaz magyar ember , ámbár a ngymamája még egész sok magyar szót kevert a német szavai közé :) . A családom kétharmada amerikai vagy kanadai , apám kanadai állampolgárként hunyt el . A gyermekem a ködös Albionban él , s magam sem biztos hogy az öregkoromat itt ezen a vidéken töltöm el . De bárhová is vet a sors , nekem mindig a román származásu Hunyadi Mátyás lesz a legnagyobb király , Attila a legnagyob hadvezér , és akárhányszor is nézem meg filmen az angol magyar 6-3 meccset , mindig együtt ordítok a tomboló tömeggel .

Állnév 2011.05.17. 12:03:08

@ivrilider:

A tények figyelembevétele a korrekt összehasonlítás érdekében megkívánja, hogy ne tévesszük szem elől, Bulgária nem volt német megszállás altt. Amíg nem volt, Magyarország is védte saját állampolgárait. Nem vitatom a bulgérok tisztessgét, de az is tény, hogy a háború közben Bulgáriához területek zsidóira nem vonatkozott a védelem. Ez olyan, mintha nálunk a csonka országban védték volna a zsidókat, de a visszacsatolt területeken nem – még a német megszállás előtt.

bőrmók 2011.05.17. 12:11:13

Mondjatok egy kritériumot a magyarságra, bebizonyítom, hogy a magyarok fele nem magyar.

Maisie MacKenzie 2011.05.17. 12:15:52

@kackia:

"Az a magyar aki azonosulni képes az ősök múltjával azok panteonjával"

És saját, vérségi őseit tagadja meg? Ez számomra kapásból elfogadhatatlan!

Nem szeretnék ilyen lenni:

"sose akartam német páncélos lovag lenni , csak magyar ijász . Ha a Hősök terén járok , mindig megborzongok , és szilveszterkor ha Himmnuszt hallom ,szégyenszemre könnybelábad a szemem . Pedig gyermekként édesanyám és nagymamám németül beszéltek egymásközt , de nagyon büszke voltam hogy az apám az aztán magyar . Mig egy napom anyukám szeliden mosolyogva megjegyezte , így igaz apád igaz magyar ember , ámbár a ngymamája még egész sok magyar szót kevert a német szavai közé :)"

Én hazámnak érzem Magyarországot, de Magyarország nem csak a magyaroké, hanem mindegyik más itt élő népé is, amely hozzá tesz!

A nem fajmagyarok, nem magyaroskodók, hanem a saját őseikre büszke (ha nem is büszke, de őseiket vállaló) (híg)magyarok is egyenjogú állampolgárok.

A kisebbség meg ne gondolja magát többségnek!

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.05.17. 12:20:16

@kackia:
magához hasonlóan fogalmazott -és helyesen- a kömlődi tetőfedő, aki a nemzet krédóját így fogalmazta meg a tátott szemű ifjak számára:
két lényeges dolog van fiúk, a halászlé csípjen a pina meg szoríjjon.

Valandil 2011.05.17. 12:25:13

@ivrilider: Igaz, 1941 után nekünk is volt egy csomó semleges szomszédunk. Pl. ..., vagy ..., esetleg még ... is annak számít, ezek az 1944-es német megszállás után kiváló menekülési útvonalakat kínáltak, csak ezek a fasisztákok (akkori magyar lakosság) ezt nem tették meg.

kackia 2011.05.17. 12:26:20

@Maisie MacKenzie: Mindennek oka van azaz előzmények nélkül nincs okozat,Verbőczi Tripartitumában mesél ezekről.
Beszélhetnénk a 1919 es forradalomról is, majd az azt követő eseményekről, de a német származású, mégis gyönyörű magyar szívű Tormay Cécile szebben mesélt nekünk erről, ne feledjük a 49- es elcsalt választások utáni eseményeket se és így tovább, egészen napjaink torz liberalizmusának mérges hordalékáról is érdemes lenne pár szót ejteni, de minek.
Tudja maga is, ok nélkül nincs okozat.

kackia 2011.05.17. 12:43:37

@málnási:
Igaz, Griftet most begyömöszölte egy bödönbe, de ezzel nincs elintézve a dolog. Maga bugimen lett.
Az újlipótvárosi anyukák esti mese helyet azt súgják a rendetlenkedő kicsinyeik fülébe , ha nem leszel csendben szólok ám grift úrnak.:)

kackia 2011.05.17. 12:50:52

@Maisie MacKenzie: "mindegyik más itt élő népé is, amely hozzá tesz!"
Ez így igaz, aki hozzátesz, de a fossal azért ne keverjük a tiszta forrást.

Maisie MacKenzie 2011.05.17. 12:57:13

"de a német származású, mégis gyönyörű magyar szívű Tormay Cécile"

Inkább szegény, szerencsétlen, túlkompenzáló, megzakkant Tormay Cécile. :-(

kackia 2011.05.17. 13:00:46

@Ianitorum Regalium Magister: Részemről rendben van amit ír. Az eredeti ős hagyomány kihalt, átalakult, nagyrészt a mese, a mítosz világába süllyedt. Próbálkoznak egyesek feltámasztásával, de számomra ez kétséges. Kihalt a szóbeli átadási vonal a szóbeli hagyomány,importálni lehetne valami hasonlót, talán jobbat is, de minek.

kackia 2011.05.17. 13:02:48

@Maisie MacKenzie: Na, de miért gondolja így, talán mesélt a nagypapa dolgairól is ?:)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2011.05.17. 13:07:14

Dánia nem jó példa : a németek a dánokat északi übermenschnek tekintették - magyarán nem keménykedtek velük - és még az elmebeteg birodalmi protektoruk (Werner Best) is felfogta ezt, az első deportálást elutasító dán válasz után nem erőltette a dolgot. A minimális számú zsidóságot a német haditengerészet egységei vitték át Svédországba ...
Belgiumról láthatnánk valami forrást?
Bulgária megint necces : Borisz cár csak a visszacsatolt területekről engedte a deportálást ahol sokkal több zsidó élt mint a neuillyi Bulgáriában, és előzőleg bőven történtek a bulgáriai zsidókkal olyanok, amik nálunk elképzelhetetlenek lettek volna. Jegyzem meg, wikipédiás források szerint Lengyelországban 1939 előtt kb. 500 zsidót gyilkoltak meg - ma úgy mondanánk - fajgyűlöletből. Nálunk mennyit is ...?
A magyar zsidósággal éppen azért történt az ami történt, mert a megszállásig teljesen következetesen és határozottan megtagadtak a kormányok minden olyan intézkedést, ami a megjelölésre és elkülönítésre a GYAKORLATBAN is vonatkozott - és ami a szomszéd országokban addigra már rég megtörtént. A megszálláskor uralomja jutó szélsőjobboldali társaság pedig pontosan tudta, hogy a meccs elveszett - és legalább a zsidók ellen nyerni akartak.
Nemeskürty foglalja össze nagyon jól ezeket a dolgokat a Búcsúpillantás című könyvében.

"k" (törölt) 2011.05.17. 14:17:06

@Maisie MacKenzie: a helyedben vigyáznék ezzel. nem szégyen magyarországi szlováknak lenni, mégis mintha úgy tennél.

Maisie MacKenzie 2011.05.17. 14:33:08

@"k":

Felmenőim között szép számmal vannak szlovákok is, de én ettől még nem vagyok magyarországi szlovák.

1. Mert ezek a felmenőim elmagyarosodtak
2. Nem csak szlovák felmenőim vannak
3. A szlovákiai szlovákok sem tartanak szlováknak

Ettől azért nem érzek késztetést, hogy beálljak a szittyahunmagyarok népes táborába.

zum trucc 2011.05.17. 14:46:52

@Valandil: Meg Bulgária, ott sem volt nagyon deportálás. A német megszállás Magyarországon inkább jelképes volt, amíg be nem jött a front, addig német katona alig akadt Magyarországon.
Meg Románia, ahol volt sok ocsmányság (Transznyitria) , de szervezett deportálás Auschwitz felé nem volt.
@Netszamuráj: mindenki oda tartozik, ahová tartozónak érzi magát. Van többes identitás, konferencia ehhez a triviális megállapításhoz talán tényleg nem is kell, és van olyan/csak olyan van, hogy valaki a többféle identitásának nem egyforma súlyt tulajdonít. Pl. egy ismerősöm állítja magáról, hogy ő 90%-ban magyar, 9%-ban zsidó, 0,9%-ban szlovák stb.
Ja, és lehet vele alkudni a %-okról. Merthogy 9%-ban...
@bananna: hát, egyáltalán nem bizonyított az az állítás, hogy a zsidó-árja párok gyakrabban mennek szét, mint a kevésbé "fajgyalázó" házasságok. Tudok mindkettőre sok-sok példát, de statisztikát nem mernék hamisítani az ügyben.
@kackia: baromság, a zsidók a legkevésbé vallásos szegmens a magyarokon belül, a hagyomány lényege, hogy a nagyszülőket kis híján kiirtották, ez ne ismétlődjék meg.
@málnási: amúgy meg a halászléből a paprika dél-amerikai eredetű, és nem lennék meglepve, ha éppen szerb vagy török innováció lenne a hallé, amit mellesleg imádok, sok magyarral és nem kevés külföldivel együtt. Az állítás második része is rendben van, de ez sem nemzetspecifikus, pl. az ázsiai lányok...
@Maisie MacKenzie: nincs olyan, hogy "fajmagyar", a szélsőjobbos vezetők között meg különösen nem:Csurka szláv név, Szálasi örmény eredetű, Zazrinyecz meg mit tudom én, micsoda. Engem nem is érdekel.
Mindnyájan "játszótéri keverékek" vagyunk, a történelem játszóteréről.

zum trucc 2011.05.17. 14:50:00

@Deak Tamas: Tomikám, elfeledkeztél a zsidótörvényekről....is. Meg a magyar államapparátus által lebonyolított deportálásról. Meg a csendőrpuccsról.
Kicsit mintha amnéziás....

"k" (törölt) 2011.05.17. 14:50:03

@Maisie MacKenzie: de honnan ez a düh: "szittyahunmagyarok "?

zum trucc 2011.05.17. 14:59:42

@Deak Tamas: Dánia esetében is tévedsz. Volt dicséretes következetességű zsidómentés, de a király nem vett fel sárga csillagot, nem volt tipikus, hogy Svédországba tudták volna juttatni a zsidókat. A német haditengerészet miatt nem ment ez, amelynél egyébként a háború végéig számos (német) zsidó szolgált, akárcsak a német hadseregben. De ezek a tények nem változtatnak azon, hogy mindkét fegyveres testület eszköz volt a zsidók kiirtásában, a haditengerészet kevésbé, a hadsereg meg nagyon-nagyon.
A dán állam (szemben a magyarral) nem állt be zsidót nyilvántartani, gettóba zárni és a németeknek átadni. Néhány száz dán került koncentrációs táborba, őket a dán Vöröskereszt rendszeresen látogatta, ha eggyel is történt valami, a dán kormány jegyzéket intézett a német külügyhöz...ennyi elég is volt. A zöm túlélte.
Nem úgy, mint a magyar, a szlovák stb.....

zum trucc 2011.05.17. 15:02:09

@Maisie MacKenzie: Mi az, hogy "magyar szív"? Netán ostoba, giccses, jelentés nélküli közhely?
Hát igen.

Maisie MacKenzie 2011.05.17. 15:02:58

@zum trucc:

"nincs olyan, hogy "fajmagyar","

De van. Ha nem is 100%-osan, de rengetegen fajmagyarabbak pl. nálam. Ezen nem sértődőm meg. Tény. Az sem zavar, ha erre büszkék, csak ne tegyék normává, fogadják el, hogy ők a kisebbség.

"a szélsőjobbos vezetők között meg különösen nem:Csurka szláv név, Szálasi örmény eredetű, Zazrinyecz meg mit tudom én, micsoda. Engem nem is érdekel."

Rengeteg túlkompánzáló van, akik szégyelik a nem magyar felmenőiket, vagy visszamenőleg nagy magyar érzelműnek akarják hazudni őket.

"Mindnyájan "játszótéri keverékek" vagyunk, a történelem játszóteréről."

Nem egyforma mértékben!
És az sem mindegy, hogy milyen kultúrájú, mentalitású népek keverékei vagyunk.

Hidd el a morvaországi zsidó hagyomány is más, mint a galíciai.

Lehetetlen nem észrevenni a különbségeket. Nincs amúgy azokkal semmi baj, így vagyunk sokszínűek!

Nem szeretnék egy egyenmagyar szószban feloldódni.

"k" (törölt) 2011.05.17. 15:03:49

@Maisie MacKenzie: "szittyahunmagyar", "fajmagyar", (ezt nem mondtad) "népnemzeti" - ilyeneket, ha hallok, sose azoktól hallok, akiket "szittyahunmagyarnak" tartanak. és akiktől hallom, azoknál dühöt sejtek. mi másért alkotnának új szavakat polgártársaikra?

zum trucc 2011.05.17. 15:18:39

@Maisie MacKenzie: vannak különbségek ember és ember között, persze. És hál'isten.
De nem a származás, legfeljebb a származás tudata, az eredetmítoszok, a kulturális hagyomány, az azonosulásra kényszerítő történelmi, családi tapasztalatok teszik a különbséget. Meg az egyes emberek közötti természetes különbségek.
Van egy antiszemita ismerősöm, akiről én tudom, hogy "félzsidó". Mondjam meg neki?
Nem mondom, mert a szememben eljátszotta a jogát, hogy zsidóként tekintsünk rá. A kisebbségi lét a szememben többletérték, a szittyák meg egyéb eszementek pedig frusztrált droidok. Egytől-egyig.

Maisie MacKenzie 2011.05.17. 15:26:21

@zum trucc:

"A kisebbségi lét a szememben többletérték"

Szerintem is, de erre a nem kisebbségi droidok berágnak, irigykednek, frusztrálódnak, hogy ők "csak" magyarok. :-(

Ezért azt találják ki, hogy számukra az az érték, hogy ők a hűde többségiek. :-(

Közben ők is részben kisebbségi származásúak és mi is részben többségi mentalitásúak vagyunk.

Szerintem sokat kell erről beszélni!

"k" (törölt) 2011.05.17. 17:32:34

@Maisie MacKenzie: és akinek nem fontosak, vagy nem úgy, ahogy neked fontosak a mindenféle felmenői, az csak túlkompenzáló, frusztrált, meg egyéb pszichológikus eset lehet? érdekes.
egyszerűbb lenne a képlet, ha simán szlováknak tarthatnád magad, dehát az ilyen képletek általában bonyolultak.

m.logic 2011.05.17. 19:47:37

@zum trucc: Először is, Vonának a Zázrivecz nem volt vérrokona. Kurva nehéz megérteni ezt szél-libber oldalon. A komcsik megölték Vona nagyapját és nagyanyját elvette Zázrivecz akárki, de Vona apja már megszületett addigra, és Zázrivecz a nevére vette.

A kisebbség plusz érték? Ez rasszizmus. De nyugi, tudjuk, hogy a zsidóság felsőbbrendűség-tudatban szenved.

zum trucc 2011.05.17. 20:14:54

@m.logic:
1. Ne zsidózz, mert pár dolog a nagycsoportban már nem illik; fingani, böfögni, orrot túrni, zsidózni, cigányozni stb.
2. A Zazrinyec-sagát már hallottam, elég csinált dolognak tűnik, de ettől akár igaz is lehet. Sejtésem szerint inkább kitaláció-szaga van.
3. A kisebbség, plusz érték, pl. mert esetleg tudsz még egy nyelvet, meg kulturálisan valami többlet, ilyesmi. Kettő több mint egy.

Állnév 2011.05.17. 22:46:41

@Valandil:

Semleges szomszédunk 1941 után? Pláne csomó. Miről beszélsz? Egy sem volt.

Patreides · patreides.blog.hu 2011.05.17. 23:41:45

@jan: Az írek problémáival nem szeretnék foglalkozni, mert közöm nincs hozzájuk.
Nekünk még él a nyelvünk, és így meghatározó jelentősége van.

Patreides · patreides.blog.hu 2011.05.18. 00:13:26

@Netszamuráj:
@medve2:
Szerintem magyar az, aki magyarnak vallja magát... és törekszik rá, hogy minél jobban elsajátítsa a nyelvet.
Az jó, ha valaki számon tartja a magyar gyökereit, a magyar származását, még ha nem is beszéli a nyelvet.
Még jobb, ha ezzel együtt segíti is valahogy az anyaországot, akár csak azzal, hogy beszél róla ott, ahol él.
De bárminek is vallja magát, ha nem beszél magyarul, és így nem merítkezik meg legalább időről-időre a magyar kultúrában, akkor az ő gondolkodását, szokásait, életmódját, minden rezdülését teljesen az a közeg határozza meg, ahol él, és amelynek a nyelvét beszéli.
A nyelv nem minden nemzet önmeghatározásában játszik ilyen fontos szerepet, de nálunk ez így alakult, és ennek nyilván oka van.
Nyilván egy nép nemzetfogalma - amely fogalom nem öröktől fogva létezik - történelmileg és kulturálisan meghatározott módon alakult ki, és minden nemzetnél eltérő lehet kisebb-nagyobb mértékben.
Liszt Ferenc magyar volt, mert magyarnak vallotta magát, ha esetleg nem is beszélt magyarul. De ő formálta, gazdagította a magyar kultúrát, és ehhez neki nem is kellett a nyelv.
Más a helyzete János Nagynak Hamburgban vagy Los Angelesben. Ők, ha nem törekszenek a nyelv elsajátítására, komolyan nem tekinthetők magyarnak abban a környezetben. Bár ettől függetlenül az egy szimpatikus, dicséretes dolog, ha fontosnak tartják, ha ápolják a magyar gyökereiket. De ha tényleg fontosnak tartják, akkor vegyék is annyira komolyan, hogy elismerjék: a magyarsághoz elválaszthatatlanul hozzátartozik a magyar nyelv ismerete. És törekedjenek azt elsajátítani. Ha nem, akkor ők valakik, magyar gyökerekkel. És ennyi. Nincs ezzel semmi baj, az ember elsősorban ember, szülő, házastárs stb., és csak azután-amellett valamilyen nemzetiségű. De ha ez tényleg fontos neki, hát legyen is annyira fontos, hogy erőfeszítésekre is hajlandó a nyelvéért.
Az írek is tesznek érte, Enya is, a nővére, Moya (Máire) Brennan is. Ahogyan sokan mások is.
Nekünk könnyebb dolgunk van, a mi nyelvünk folyamatosan élő volt a történelmünk során.

Patreides · patreides.blog.hu 2011.05.18. 00:22:33

Na, ezek szerint akkor mégis foglalkoztam itt kicsit az írekkel, keltákkal. A sors útjai... :)

www.youtube.com/watch?v=Z5FhkOvw8vA

www.youtube.com/watch?v=Gl6ONt0zdjs

"Oscail mo shúile (open my eyes). Níos mó (bigger). Éist é sin (listen to us). Ar an tsáile snámha (swimming in the saltwater). From across the bay (x4). Open my eyes. Saltwater rain. Oscail mo shúile (open my eyes). In that way. Éist tu (you listen). In that way. Éist tu (you listen)..."

Patreides · patreides.blog.hu 2011.05.18. 00:45:12

@medve2:
A 2011.05.18. 00:13:26 dátumú, idejű megjegyzésemet neked is szántam, de úgy látszik, két címzést nem kezel a blogmotor.
Mindegy, végül is megvan a világ az én "okosságaim" nélkül is. Elég sz@rul ugyan, de mégis... :)

Patreides · patreides.blog.hu 2011.05.18. 01:07:35

@m.logic:
"szél-libber", és egyéb hasonló kifejezések.
Igen.
Aha.
Óvodás csúfolódó mentalitás ez, és nem azokról árul el sokat, akikről mondják, hanem azokról, akik ilyen kifejezéseket használnak. De sok ilyen van, édes istenem, és de sokan használják!
Egy eszmecsere során ez a fajta hatalmi, felső pozíció keresés elég messze van attól, amit a régi korok uralkodói alkalmaztak, amikor úgy építették meg a tróntermüket, hogy a látogató, az alattvaló lent, fényektől elvakítva, míg az uralkodó fent, emelvényen elhelyezett trónszéken, pompában...
Messze van tőle kivitelezésben, de a szándék, a sóvárgott cél nyilvánvaló azért.
Kisebbségi érzések, frusztrációk kompenzálása.
Milyen jó lenne, ha sikerülne végre egészséges, felnőtt emberekké válnunk.
Egészen szép, jól működő országot lehetne akkor összehozni itt ebből a kissé visszataszító, működésképtelen, bolond, mindent egydimenzióssá, fekete-fehérré egyszerűsíteni akaró katyvaszból.
Hazám, hazám, te mindenem...
Hát büszke lehetsz ránk, vazze.

Valandil 2011.05.18. 08:41:07

@Állnév: Irónia volt, ha nem vetted volna észre.

m.logic 2011.05.18. 08:43:41

@Patreides: Te jó ég, még egy önmagát megvilágosodott, felsőbb tudatúnak képzelő ember.

@zum trucc: Ahogy látom bátran írsz más etnikumokról. Nem kéne az igazság kimondását kritizálnod, egyetemes tény, hogy minden zsidó közösség felsőbbrendűnek tartja magát. Ez az identitásuk, kultúrájuk alapja.

Állnév 2011.05.18. 08:45:23

@Valandil:

Tényleg nem, azaz bocs. Azért lehetett, mert nem olvastam összefüggéseiben. Az alternatívára megpróbálok nem gondolni.

Állnév 2011.05.18. 08:48:44

@Valandil:

Sőt. Ha figyelmesebben nézem nem csak az összefüggésekből derülhetett volna ki. Na jó. Az alternatíva.

zum trucc 2011.05.18. 09:02:08

@m.logic:
Mondd, nem vagy te monomániás?
Fontos szabály vitatkozóknak: ne tekintsd azt a (hamis) felsőbbrendűség jelének, ha valakinek eltér a tiédtől a véleménye.
Hagyd már abba a személyeskedést, mert viszonozni fogom, meg a zsidózást, mert egyrészt nagyon igénytelen, másrészt általában beszélünk a kisebbségekről, és az, hogy a kisebbséghez való tartozás érték is lehet, egyáltalán nem csak a zsidókra értem.
Légy erős, te is kisebbségi vagy.
Amúgy véletlen ismerlek, és... zsidó meg cigány volt a postás a születésed táján és felétek. Kérdezd anyádat.
Meg, hogy is volt az az ajánlott levél. A tértivevényes...születésed előtt 9 és fél hónappal.

zum trucc 2011.05.18. 09:10:23

@Állnév: "Semleges szomszédunk 1941 után? Pláne csomó. Miről beszélsz? Egy sem volt".
Mert a románoknak annyi volt. Meg a bolgároknak. Meg a finneknek. Dehát ezek az elmaradott balkániak, meg halszagúak, ha már elhatározták a kiugrást, meg is valósították, ahelyett, hogy mentségeket kerestek volna. Ők igen.
Egyébként kiugrani úgy kell, hogy a korábbi ellenséggel megegyezünk és együttműködünk. A semlegesek, ha vannak egyáltalán a környéken, érdemben nem játszanak. Így szokás kiugrani.

Állnév 2011.05.18. 11:49:25

@zum trucc:

Hm. Nem akarok még egyszer tévedni. Szóval akkor te most nem viccelsz? Tuniiilik amikor 1941-ről beszélünk, nem helyes 1944 augusztus végi és azt követő eseményekre hivatkozni.

Hogy hogyan „kell” (aktuális ez most?) kiugrani, abban egyetértünk, de nem látom, hogy jön ez korábbi közlésemhez, miért említed. Ha nem nekem szántad, persze semmi kifogásom.

Állnév 2011.05.18. 11:53:24

@zum trucc:

Igen, a kérdésem lényege, hogy tulajdonképpen min vitakozol velem? Mert olyan hangnemben írod, mint aki valami nagyon ellenez, dühös is közben valakire valamiért, csak közben nincs mit elleneznie. Szó sem volt semmi idetartozóról nálam. Kire és miért haragszol?

Állnév 2011.05.18. 11:57:10

@m.logic:

Tisztelettel: zsidó ügyben baromság amit mondsz. Nincs semmi fölsőbbrendűség. Összekeversz fogalmakat, illetve gyaníthatóan csak a gyűlöletedet próbálod meg, mint annyian, de annyian racionalizálni ráfogás igénybevételével.

zum trucc 2011.05.18. 14:44:35

@Állnév: Elnézést, valami félreértés van köztünk.
1. Nem vagyok dühös. Rád meg végképp nem, nincs is okom. Lehet, nem mindenben értünk egyet, de semmi dühre okot adót nem írtál. Úgyhogy elnézést, nem volt szándékom bántani téged.
2. Nem fogtam, hogy 1941-ről írsz. Speciel 1941-ben is volt sokféle magatartás. Hogy csak a későbbi kiugrókat nézzük.
a. Finnország: a "téli háborúban" (1940-41) vesztes kis ország kihasználva a kedvezőnek tűnő nemzetközi helyzetet, megtámadja a korábbi agresszor Szovjetuniót. Jogosan.
2. Románia német presszióra hadat üzent. Még egy éve sincs, hogy a SzU erőszakkal fenyegetőzve megszállta a korábban Romániához tartozó Besszarábiát. A hadüzenet nem "légből kapott."
3. Magyarország, amely nemrég cserélte vissza az 1848-as zászlókat néhány komcsiért,(pl. Rákosi) ok nélkül, Kassa ma is bizonytalan eredetű megbombázására hivatkozva hadat üzen. Magyarországot a németek sem hívták háborúzni 1941-ben, de nekünk önként kellett jelentkezni. Hát nagy pofon lett a vége.
4. Bulgária (nem tudom mióta, talán 39 vagy 40) hadiállapotban áll Görögországgal, később Jugoszláviával, ki tudja mióta az angolokkal is. A Szovjetekkel csak 1944. szeptemberétől, amikor a szovjetek elérik a bolgár határt, és a szovjetek üzennek hadat Bulgáriának. A bolgárok nem állnak ellen, visszaadják a Jugoszláviától elcsatolt területeket, új kormány jön létre, beengedi a szovjeteket és hadat üzennek Németországnak.
Mégegyszer: nem áltak hadban a SzU-val, amikor a SzU hadat üzent, kiugrottak. Hát így is lehet.
A legokosabbak a bolgárok voltak, ők már 41-ben visszafogták magukat, védhető a finn és még a román történet is, mi magyarok viszont teljesen indokolatlanul és ésszerűtlenül léptünk háborúba.

Állnév 2011.05.18. 16:45:15

@zum trucc:

Igen az mind így volt. A bulgár-görög hadiállapot ugyan nekem új, de attól még lehet igaz, nem követtem. Jugoszláviával meg persze ugyanakkor lett nekik, amikor nekünk. Csak azt nem tudom miért beszélünk róla, mert ami engem illett, mindössze félreértettem egy vicc szerűséget és hülyeségnek néztem. Mentségem csak annyi, hogy különben tényleg sokan írnak elképesztőeket. Úgy tűnt fölszínesen nézve, hogy egy a sorból, pedig nem. Te meg nem tudom mit gondoltál, hogy mit akarok mondani. Mindent összevéve egy félreértés más értelemben félreértésének tűnik. Veszélyes műfaj.

zum trucc 2011.05.18. 17:09:51

@Állnév: Ok, túllihegtük.
De ha már szóba került, a görög-bolgár ügyben tényszerűen annyit tudok, hogy régi bolgár területi követelés volt az Égei-tengeri kijárat, mert valaha legalább egy bolgár megfürdött az Égei-tengerben, vagy vmi ilyesmi. Szóval, pont annyira volt indokoltez a követelés, amennyire a területi igények lenni szoktak.
Amikor Görögországra német engedély nélkül rátámadt Mussolini (1940 október), akkor a görögök jól elpáholták. Angolok szálltak partra Krétán, 1941 márciusában német csapatok léptek Bulgáriába, majd áprilisban Jugoszlávia és Görögország elleni német támadás. A jugók feladják, ezután Bulgária is bevonul.
A németek elfoglalják Krétát, majd megtámadják a SzU-t. 41 végén Bulgária hadat üzen az USÁ-nak. Nyilván az angolokkal is harcol.

Állnév 2011.05.18. 17:23:50

@zum trucc:

Így valahogy. A bulgár követelés alapja (középkori széles és nem kivételes égei, sőt adriai kijáratoktól eltekintve (sőt jóni, jóni!), hogy 1912-19 között volt ott kijáratuk. Britekkel nem volt módjuk harcolni, messze voltak.

Patreides · patreides.blog.hu 2011.05.18. 18:18:12

@m.logic:
Aki a másik kommentelőt minősítgeti?
Lehetséges, hogy az ilyen biizony az. Megfontolandó...
süti beállítások módosítása