Hunyadi tér, visszatér?
2011. május 12. írta: JohnnyLillibrogida

Hunyadi tér, visszatér?

  A terézvárosi önkormányzat épületén a kurzusváltásból csak annyi látszott, hogy a „nyugdíjasbarát önkormányzat” molinót, felváltotta a „zöld start program” molinó. A jobboldali vezetésű kerület elöljárói a „rendezett területek” és „felújított és bekerített parkok, játszóterek” szlogenjeit rakták első helyre a drapériákon. Ezért is érthetetlen, ki és miért engedi át a Hunyadi tér közterületét a vadpiacozás alkalmi kofáinak. Érdekes és talán nem véletlen egybeesés, hogy a Verseny utcai piac felszámolásától datálhatóan, először csak szombatonként jelentek meg az alkalmi árusok az őstermelői piac, és vásárcsarnok közvetlen közelében, az '56-os emlékmű környékén. Mára mindennapos látvány lett a nyilván engedély nélküli zsibvásár a fák lombjai alatt. A padokon akkurátusan kikukázott apró lomok, régi szekrények mélyéről előásott múlt századi ruhák várják az erre tévedőt. Hangulatfelelős a kannás bor, a zöld bokrok nyilvános illemhelyként funkcionálnak, a padok pedig alkalmi standok. Mindez kőhajításnyira a molinóktól.

  Vannak közterek, amelyek politikusaink tehetetlenségének és ígéretcunamijának szimbólumai lettek az elmúlt évtizedekben. Elég emlékezni a Moszkva-Széll Kálmán tér rendezetlenségére vagy a Hunyadi tér körüli folyamatos vitákra. A Hunyadi tér, ami az Andrássy út közvetlen közelében fekszik, a város egyik legszebb és legkülönlegesebb tere lehetne. A vásárcsarnok felújítás évek óta húzódik. Verók István és az MSZP–SZDSZ-es városvezetés hosszú politikai vitába bonyolódott az ellenzékkel és helyi szervezetekkel, zöld ihletésű érdekképviseleti csoportokkal. Emlékezetes ügy lett a néhány utcányira fekvő Nagymező utcába tervezett, elkezdett, majd félbehagyott és visszaállított mélygarázs vs. fasor beruházás is. Ott is és itt is látszólag a fák kivágása állt a középpontban, de mindkét eset jóval túlmutat ezen. A belvárosi lakókörnyezetek tudatos tervezése és jó minőségű kivitelezése Budapesten létkérdés. Az biztos, hogy amelyik közterületet a kezelője nem tölt meg tartalommal és funkcióval, nem gondoskodik ezek megfelelő fenntartásáról, ott a nagyvárosi igénytelenségnek és a magyar valóság szülte szegénységnek adja át a terepet.

  A Hunyadi téren a játszótér felújítása és elkerítése a bizonyíték rá, hogy a közösség a kicsit is becsüli. Ide egyből visszatért az élet. A kerítésen belüli játékokat, műtárgyakat nem hordták el. Ez is mutatja, hogy a közterületek bekerítése, zárása és őrzése nem más, mint a gondos gazdától elvárható cselekvés. Érdekes tanulságokkal jár a kerületi Arthur Koestler szobor sorsa is, ami napjainkban is kutyaillemhelyként üzemel a Lövölde téren, megfelelő fizikai védelem és egyes kutyatartók szégyenteljes bunkósága okán. Sikeres példákért nem kell a messzi Bécsbe vagy Müchenbe menni, itt van mindjárt a Károlyi-kert, a Honvéd tér és a Szent István park. Terézvárosban az újjáépített Benczúr-kert mutatja, milyen egyszerű visszaadni a helyieknek azt, ami az övék. Persze ezzel a nincstelen kisnyugdíjast utcára hajtó, az otthontalan hajléktalant közterületi leépülésre ítélő problémák nem oldódtak meg, de a kerületi hatóságok asszisztálása akkor is elgondolkodtató. Várhatóan az ellenőrzések lazasága vagy nem kellően erélyes volta olyan tragédiát nem fog okozni, mint a West Balkánban, de a kerület frekventált helyén megtűrt törvénytelenség és igénytelenség elég egyértelmű bizonyítvány. Főleg annak tükrében, hogy a piacon szabályosan áruló mikrotermelők helypénzének számítását megszigorították az elmúlt hetekben a helyi sajtó szerint.

  Az is biztos, hogy a hatósági intézkedéseket a hajléktalangondozók fellépésének és szociális munkások tevékenységének kéne megelőznie. Anélkül semmi haszna nem lesz a közterület-felügyelők vagy rendőrök intézkedésének.

  Néha egy-egy döntés halála az, ha túlbonyolítják. Lehet, hogy csak körbe kéne keríteni a teret, közkertként gondozni és két parkőrt állítani a bejáratokhoz? Ki kéne néha próbálni az egyszerű megoldásokat is. Az alapokról beszélünk, a normális együttélésről és az emberi viselkedés mindenkire vonatkozó szabályairól. Az illetékesek nagyon koncentrálhatnak a városházán. Tehetik ezt feszült csendben, becsukott szemekkel, mert a jelek szerint csak ők nem látják, mi folyik a hivatal ablakai alatt, a játszótér tőszomszédságában, a forgalmas piac mellett, a kevés kerületi zöldterületek egyikén.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr382893340

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kultúra ma: Mi a szarnak ez az egész? 2011.05.12. 13:32:04

"Ha meghallom a kultúra szót, előveszem a pisztolyomat." Ezt a mondatot sok mindenkinek tulajdonították már, köztük Hitlerrel, Göringgel, Goebbels-szel, Sztálinnal. De teljességgel érdektelen, hogy melyik briganti mondta valójában. A lényeg n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.12. 11:44:15

Arthur Koestler szobor sorsa is, ami napjainkban is kutyaillemhelyként üzemel a Lövölde téren"

ez arra való

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.12. 11:45:16

@tesz-vesz: bár élete végén a kommunizmusból kiábrándult, de a cionizmusból soha

Sárga Király 2011.05.12. 12:53:22

"Elég emlékezni a Moszkva-Széll Kálmán tér rendezetlenségére..."

Moszkva-Széll Kálmán tér!? Ezért ezért azonnali elbocsátás jár majd, nem beszélve a polgári munkahelyről.

pokesz70 2011.05.12. 13:05:00

"Terézvárosban az újjáépített Benczúr-kert mutatja, milyen egyszerű visszaadni a helyieknek azt, ami az övék."

Nem pont az a baj, hogy a zemberek nem úgy tekintenek a közterekre, mint ami az ővék lenne? Hogy mindenki leráz magáról minden felelősséget abban a pillanatban, hogy átlépi a lakása küszöbét? És nem csak a kutyájukat az utcára szaratókról beszélek, hanem általában. 10 évvel ezelőtt töltöttem pár hónapot Új-Zélandon. Ott egy-egy utca, tér lakói rendszeresen foglalkoznak azzal, hogy a környezetük szép, tiszta és klassz legyen és nem várnak arra, hogy ezt más intézze el helyettük. Tanuja voltam egy incidensnek, amikor egy fiatal egy vastag filctollal felrakott egy "tag"-et egy padra. Kb. 50 méterről rohant oda egy fickó, hogy mit képzel, ez az ő utcája, itt gyerekek laknak, stb., vagy 10 percen keresztül oltotta a srácot, majd elrohant és valami vegyszert hozva ő maga próbálta meg lemosni a friss firkát.

amit még megtehetsz 2011.05.12. 13:12:34

Nem tudom mi van a Hunyadi téren de hogy full retek az elkerített játszótér az biztos, tele csikkekkel homokkal, kaviccsal a járda és minden.
Tavaly még minden héten egyszer rendbe rakták, most már vagy 5 hónapja nyoma sincs az utcaseprőknek.
De ugyanez áll más kerületi játszótérre is.
Még hozzátenném, hogy tavaly az ivókutat kicsavarozták a talapzatánál, (és valószínűleg el akarták vinni, de nem ment).
Na csak ennyit a helyzetről adalékként...

amit még megtehetsz 2011.05.12. 13:18:39

@pokesz70: A Hunyadin manapság a nagyobb gyerekek átugrálnak a kerítésen és pusztán brahiból letépik az összes nyomorult virágot (egy elkerített részen), hogy aztán a homokozóban széttapossák. A szülők meg semmit nem reagálnak.
Azt hiszem elég korán tanítják a suliban, hogy még az erdőben sem tépünk le növény, nem hogy köztéren. És megjegyzem jól szituált, nem kissebbségi családokról van szó.
Hát itt tartunk.

smalladam 2011.05.12. 13:45:33

@tesz-vesz: én szerintem felháborító, hogy egy évvel a kormányváltás után még mindig ilyen kozmopolita libsibibsi kommunista zsidócigány magyarevő alakok oldalába kell szaratni a tacskó-mopsz keveréket!

sehol egy lefosható tormay cécile szobor! egy oldalba pisálható wass albert büszt! még mindig a liberálisok irányítanak:((

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.05.12. 14:26:29

@smalladam: Sőt, egy markát tartó, vigyorgó Tisza Kálmán, és egy százkarú, de bekötött szemű Széll-szobor is kéne még...

A "nincstelen nyugdíjas" hovatovább kurva gazdag nyugdíjas, hiszen számára nincs olyan, hogy "nincs". Ergo, minden "van". Magyar nyelv? Szimbolikus logika? Óje.

Hajléktalankérdésben pedig Tarlós elvtárshoz tessenek fordulni, ebben ő a jani. - Mondom ezt úgy, hogy a következő hajléktalant, aki megint széttúrja a szelektív hulladékgyűjtő szigetet, én magam fogom végigrugdosni a téren...

infrablue 2011.05.12. 14:29:09

A Klauzál tér dettó. A kerítés mentén vizelők társadalmi összetétele két fő csoportba sorolható:
a napozgató - üldögélő- szelektív konténereket kiborogató hajléktalanok és az éjjel-nappal nyitva lévő kis boltban kávézó- röviditalozó taxisok, akik mellesleg második sorként lezárják a parkoló helyeket. Az ő vizeletük pont olyan büdös, mint ha homeless csoporté, csak ők még agresszívek és nagypofájúak is.
Mellesleg a teret számtalanszor felújították, de ez a sáskahad mindig lezabálja. A húgy akkor a legzamatosabb, mikor eső után felpárolog és megül orrmagasságban. Velcome in Budapest.

sronti 2011.05.22. 03:08:51

@tesz-vesz: A Sötétség délben írójáról beszélsz, aki jóval több embert tántorított el a kommunista útról, mint a félgiccs, félnáci, de mindenestől középszerű Wass, vagy a hasonszőrűek. Tudd már, hogy mit beszélsz!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.05.28. 20:30:09

@sronti: "bár élete végén a kommunizmusból kiábrándult"

írtam

Wass magyar volt, nem félnáci, mire alapozod a kijelentésed?
süti beállítások módosítása