Újra szól az elkúrtad – Mandiner TV
2011. május 07. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Újra szól az elkúrtad – Mandiner TV

  Tegnapi ígéretünknek megfelelően íme egy kis színes-szagos-füstös videóösszeállítás a rendvédelmi dolgozók tüntetéséről. Az esemény egyébként nekünk bejött, demokratikus chartás nénis rendezvényekhez szokott lelkünknek jól esett, hogy végre hozzánk is elkezdett beszivárogni az európai tüntetéskultúra. Lelky Lola szerint pedig sok volt a jópasi. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr922884025

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nyugdíjas felajánlás, feltételekkel 2011.05.07. 14:03:54

Hetvenhét éves nyugdíjas édesanyám ma reggel, a Budapest–Leányfalu Volánbusz viszonylat szolgáltatásait az állam kegyelméből egyelőre térítésmentesen élvező utasként, valahol Budakalász magasságában, a következő ötlettel hívott föl. Mobiltelefono...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jack Torrance 2011.05.07. 22:20:33

@zachar: ha majd a tűzoltó azt mondja neked az égő házadnál, hogy "bocs, de gyenge már a karom és a derekam is fáj, nem tudlak kihúzni a lángok közül", akkor rájössz, miért nem kéne nekik ugyanaddig maradni mint neked...

Goompah 2011.05.07. 22:20:44

@Tordafia:

"Igazad van, a szervezőké.
Kérlek írj nekik az ügyben."

"De ne bélyegezzünk már meg ez miatt 10.000 embert. Nem volt szervezett, nem volt tudatos. Ennyi."

Na neee! TI szerveztétek, a TI felelősségetek, hogy ez megtörtént, titeket járat le az a tény, hogy hagytátok, tétlenül néztétek. Engem nem érdekel a ti renométok, foglalkozzatok vele ti. Ráadásul ennek nemzetközi visszhangja is van, megint jól rá lehet sütni az országra az antiszemitizmus vádját. Gratulálok, faszkalapok, ezt jól megcsináltátok! Megint arról hangos a nemzetközi sajtó, hogy Magyarországon zsidó jelképet égetnek. Az állami rendfenntartó erők tagjai.

Baszod, nem hiszem el, hogy épp a RENDVÉDELMISEK tüntetésén égetnek izraeli zászlót, zsidó jelképet. Nem vagyok sem zsidó, sem filoszemita, de ez undorító volt. Hát már arra sem vagytok képesek, hogy a saját felvonulásotokon rendet tartsatok? Akkor hogy a picsába akartok az országban rendet tartani?

Goompah 2011.05.07. 22:22:29

@Tordafia:

"Kámzsa. Akin volt, azon volt egyéni védőfelszerelés is, ez annak a szerves része. Akin ezek voltak annak engedélyezték. A sétálásra gondolom volt területfoglalási engedély"

Sétáláshoz egyéni védőfelszerelés? Csak nem olyan veszélyes volt az a séta? Cinizmusból summa cum laude diplomát érdemelsz, de emberségből és tisztességből egyes alát, amiért ilyesmivel érvelsz.

"Persze, nem mondom hogy ez mind szabályos, és törvényes volt"

A törvény őrei, a rendvédelmisek szegték meg a törvényt. Ezután ne csodálkozz, ha sok-sok ember semmibe vesz titeket. Ha nektek szabad törvényt sérteni, akkor másnak is, ugye?

"Legközelebb gyere el"

Lófaszt megyek el, semmi közöm a követeléseitekhez, főleg akkor, ha törvénytelen eszközökkel akarjátok elérni őket.

vitézlajszló 2011.05.07. 22:24:43

@Alfőmérnök: A fidesz a lehető legrosszabb oldalon áll. A kisgeci orbánviktor oldalán. Nem a nemzet, nem a polgárok, nem a zemberek, hanem kizárólag a kisgeci oldalán.
Ezért fog elbukni. Igen finom, enyhe megfogalmazásban: már most húzzanak a büdös, tetves kurva anyjukba! Szarházi, haza- és népáruló csürhe!

Alfőmérnök 2011.05.07. 22:26:23

@Alfőmérnök: jav. később mennek nyugdíjba

Alfőmérnök 2011.05.07. 22:28:57

@vitézlajszló: Oszt ki jöjjön utánuk? Vona Gabi és Novák Emőke? Vagy Bajnai Kordon és Kúrcsány?

Billy the kid 2011.05.07. 22:29:34

@Goompah: Nem is kíváncsi rád senki, maradj otthon vagy vonulj a Széll Kálmán térre, utána pedig a Szécheny téren át a II. János Pál térre, és örülj a változásoknak, neked ennyi úgyis elég.

hajrámagyarok 2011.05.07. 22:31:25

@Tordafia: Így igaz! De ne hagyd magad provokálni néhány korlátolttól, akik ismeretlen dolgokról alkotnak véleményt! Ne feledd ki vagy! Ne válaszolj ugyanolyan fröcsögéssel! A szarban birkózástól te is szaros leszel, de csak a disznó élvezi...! Elmennek a francba maguktól is.

Billy the kid 2011.05.07. 22:32:32

@Billy the kid: Csak vigyázzál, cirmosaid eközben össze-vissza fogják szarni lakásod, akkor aztán komonyistázhatsz! :)

Goompah 2011.05.07. 22:35:22

@hajrámagyarok:

"Demagóg narancssárga segglyukból húzzad kifele a fejedet Barátom, és nézzél széjjel(fele) ! :D "

Te meg a kurva faszszopó anyád retkes picsájából húzd ki a fejedet. Barátod meg a strichelő prosti anyád stricije, nem én. :D (no offence, ott van ám a smiley!)

"az utóbbi 20 évben sem öltek meg egyet sem hál'istennek"

Vagyis akkor több építőipari munkás halt meg munkavégzés közben, mint börtönőr.

Az meg, hogy szigorúak a munkafeltételeitek, egyéni szoc. probléma. Máshol is azok, máshol sem lehet lógni a munkából. Senki nem kényszerített arra, hogy börtönőr legyél, hacsak nem az, hogy másra nem vagy elég jó. Ha nem teszik a munka, fel lehet ám mondani, el lehet menni építőipari munkásnak vagy akár köztisztasági dolgozónak. Vagy még ahhoz sem vagy elég jó? Igaz, az építőiparban nehezebb a munka, nagyobb az életveszély, kevesebb a pénz és nincs korai nyugdíj...

"ha elhagyod a szolgálati helyed engedély nélkül, ha a legkisebb hibát véted feljelent a parancsnok"

Máshol meg kirúgnak. Ez már csak ilyen, a munkahelyen más helyeken is dolgozni kell. Nem tudtad?

"dupla nyugdíjjárulékot vonnak tőlem, mondván úgyis elmegyek korkedvezményes nyugdíjba. "

Na ne, komolyan? Érdekes, ezt még senki nem mondta, pedig sírtatok már épp eleget. Így aztán élek a gyanúperrel, hogy egyszerűen csak hazudsz.

Mindezt kulturáltabban írtam volna meg neked, ha nem jössz a narancsos segglyukkal meg a fejemmel. Ezek után más hangnemet nem érdemelsz, még így is túl udvarias voltam veled.

hajrámagyarok 2011.05.07. 22:38:49

@Alfőmérnök: életemet adom a hazámért, de ne magyarázz be néhány politikust a Haza definíciójába! A rendvédelem pártfüggetlen kell legyen! Ők ugyanazt az utat járják, amit az MSZP félbehagyott... Elvenni ahonnan a legegyszerűbb. 1,5 milliárdba kerülnek évente az országnak a becsületben megrokkant nyugdíjasaink... (Pintérrel együtt) Nyomtatópatronra többet költ a kormány! Ennyit érünk ?!?!

vitézlajszló 2011.05.07. 22:42:39

@Alfőmérnök: Persze, hogy ne a faszkalap gyurcsány!
Szerintem épeszű polgár nem szavazna rá.
Egyébként úgy vélem, hogy egy teljesen új társadalmi szervezet vihet ki minket ebből a mocsárból, de ahhoz, hogy ez megalakuljon még néhány mocsoknak el kell tűnnie és a társadalomnak meg kell változnia.
Mennyi idő mindez? Én már nem érem meg, ezért marad a károgás, de az vastagon!

Tordafia 2011.05.07. 22:44:18

@Goompah:

Látom leragadtál, nézd tovább a valóvilágot, kulturálódj, hozzá nem értésed a témához egyszerűen képtelenné tesz arra, hogy vitatkozzak veled, ne haragudj.
Az viszont érdekes, hogy nem ismersz, de két mondat után véleményt alkotsz rólam:

"Cinizmusból summa cum laude diplomát érdemelsz, de emberségből és tisztességből egyes alát!"

Kettőnk között az az óriási különbség, hogy én ezután is bemennék érted egy égő házba, bárki is legyél.
Emberségből, tisztességből, nettó 90ezerért.

Remélem a munkám során nem fogunk találkozni soha.

További jó vitatkozást és konstruktív hozzászólást mindenkinek!

hajrámagyarok 2011.05.07. 22:48:52

@Goompah: neeeee..... úgy megmondtad, most megyek és leszerelek, utána felakasztom magam, mert rájöttem mekkkora értéktelen szar vagyok. A társadalom megátalkodott piócája. Micsoda emóciók!!!
Nem akarok én is közhelyekkel előhozakodni, de ki lesz akkor börtönőr, ha nekünk nem tetszik, és úgy tetszik, hogy leszerelünk. Talán te?
A barátomat ironikusan csaptam hozzá, a smile miatta volt :D A narancssárga segglyukat a nyakad körül komolyan gondoltam
Ezt én is mondhatom, egyéni szoc. probléma az építőipartól kezdve egészen a te életedig, amint mondod, de akkor miért foglalkozol a mi életünkkel? Mi vagy te? Talán szociális munkás?!
Bújj még egy kicsit mélyebbre ! ( :) )

Goompah 2011.05.07. 22:52:00

@Tordafia:

"Kettőnk között az az óriási különbség, hogy én ezután is bemennék érted egy égő házba, bárki is legyél.
Emberségből, tisztességből, nettó 90ezerért."

Ez valóban különbség. Én ugyan nem vagyok tűzoltó, de ha veszélyben látnálak, és nem lenne nálam profibb segítség a közelben, én INGYEN IS bemennék érted és kimentenélek.

Goompah 2011.05.07. 22:55:23

@hajrámagyarok:

"Bújj még egy kicsit mélyebbre ! ( :) ) "

Ez lehetetlen, mert te teljes mélységében elfoglalod az említett segglyukat.

hajrámagyarok 2011.05.07. 22:55:25

@Goompah: Lemaradt: Hazudni nem szoktam, ezért egy kissé mérges vagyok, de megbocsájtok most az egyszer, "barátom" azt azért nehezen veszem hogy anyámat, aki 66 éves, becsületben felnevelt és kétkezi munkás volt világéletében, a szádra veszed, szmájlival vagy anékű'

vitézlajszló 2011.05.07. 23:00:53

@Tordafia: Figyu! A fideszbérencek most szarban vannak. Nem érdekli őket, kibe rúgnak bele, csapkodnak maguk körül, mindegy kit talál.
Ezek a féleszűek azt hitték, most jött el az "őországuk" meglesz az "őakaratuk" és ti ebbe képesek voltatok belerondítani.
Ezek gyűlölik a más véleményen lévőket és 1998 óta meg is bélyegzik a más véleményen lévőket .
Legyünk büszkék erre a bélyegre, én már 13 éve büszke vagyok rá. Nem szállok fel a bolondok hajójára.

Goompah 2011.05.07. 23:01:58

@hajrámagyarok:

Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. A trágárkodást, személyeskedést, sértegetést te kezdted azzal a seggbebújással.

Máskor gondolkodj, mielőtt valakit sértegetsz, és ne csodálkozz, ha visszakapod. A való életben is ilyen trágár, öntelt, sértegető ember vagy? Mert akkor nem csodálom, hogy a börtönőrségnél többre nem vitted az életben.

Tordafia 2011.05.07. 23:08:03

@Goompah:
nem akarlak megbántani vagy alábecsülni, de ha nem gyökerezett földbe a lábad, esetleg nem csináltad magad össze, akkor még a házat sem tudnád megközelíteni a hőterheléstől, tudod itt gyorsan a nyakadra pöndörödik a füled, de tegyük föl védőruha nélkül eljutsz a ház ajtajáig, ott kb. 5 másodperc alatt füstmérgezést kapsz a rengeteg égett ragasztótól, műanyagtól, textiltől, esetleg egy ilyen forró slukkot lehúzol ,szétég a tüdőd, ha még nem estél össze, akkor a pániktól úgysem találsz ki, hiába van 20 centire a bejárati ajtó.
Aztán téged ugyanúgy fekete zsákba raknak.
Maradj csak kint nyugodtan. Ingyen.

Viszont látásra.

hajrámagyarok 2011.05.07. 23:13:58

@Goompah: néha mehetnél pszichológushoz, netán pszichiáterhez is, mert ennyi látens agressziót csak odabent szoktam tapasztalni. Nem valami régebbi kuncsaftnak teszik lenni? Ők szoktak ennyire arrogánsan kekecek lenni, nekik mi vagyunk a "köcsögök" mert nem engedjük őket szabadon rabolni-gyilkolni. Vagy valamelyik rokon van nálunk? Nem sértődtem meg, csak nem értem anyám hogyan jött a képbe. Amúgy te indultál a "nemcsináltoksemmitköcsögfűbenbizonyosok" stílussal, erre reagáltam. Személyeskedj nyugodtan, "hozzáértem" az intellektusodhoz. További kellemes tapicskolást a testnedvekben! Jóccaka!
Kurvaanyázás Freud -i elszólás volt egyébként?

Jack Torrance 2011.05.07. 23:14:50

@Chicano: nosza, jelentkezz tűzoltónak!

Goompah 2011.05.07. 23:16:05

@Tordafia:

Lehet, hogy igazad van, lehet, hogy összeesnék az ajtóban védőfelszerelés nélkül. De akkor is megpróbálnám, akkor sem tudnám elviselni, hogy a szemem előtt halálra égj. Még azok után sem, amit nekem írtál, mert most lehet, hogy haragszol rám, de attól még bizonyára rendes és becsületes ember vagy, aki megérdemli az életet.

átlátó 2011.05.07. 23:20:11

Hát ölég nagy a baj... na mindegy... csak az A-8-sok epedája legyen rendben, hogy ne nagyon rázzon.

Jack Torrance 2011.05.07. 23:24:29

@Alfőmérnök: "De felhívnám rá a figyelmet, hogy az országban jelenleg szabadságharc zajlik, és a fidesz - minden ellenkező híresztelés ellenére - jó oldalon áll."

fogsz te még meglepődni sokat, ilyen naiv hozzáállással...

Goompah 2011.05.07. 23:31:28

@hajrámagyarok:

"Kurvaanyázás Freud -i elszólás volt egyébként? "

Inkább szociológiai tanulmányaimból származó ismeret. A hozzád hasonlók, akik még börtönőrnek is épp csak alkalmasak, többnyire alacsony sorból, züllött családi háttérből jelentkeznek a "testülethez", mert számukra ez az egyetlen kitörési lehetőség. Köreikben gyakori a családon belüli erőszak, a vérfertőzés, gyakran családon belüli nemi erőszak áldozatai voltak, aminek eredményeképpen látens vagy nyílt homoszexualitás is kialakul bennük. A segglyukkal való példálódzásod pl. egyértelmű anális fixáció jele, erős homoszexuális színezettel. Ugye apád többször is megerőszakolt, ami miatt az anyádon elkövetett vérfertőző nemi kapcsolattal próbáltál elégtételt venni rajta?

A szavaidból kicsengő verbális erőszak erős frusztrációs tapasztalatokra utal, ez szintén azt valószínűsíti, hogy kisebbrendűségi komplexusodat, alárendeltségedet próbálod (túl)kompenzálni, pl. azzal, hogy olyan munkakört választottál, ahol neked kiszolgáltatott emberek fölött uralkodhatsz. Jellemző azonban, hogy ez a nemi életben inkább szubmisszív vagy mazochista hajlam kialakulásával jár, ami esetedben az anilingusra utaló képzelgéseid (seggbe bújás) is alátámasztanak.

Jack Torrance 2011.05.07. 23:34:37

@Goompah: szerintem tök független, hogy hajrámagyarok vagy valaki más a börtönőr. Lehet őt fikázni, hogy másra nem jó, attól még kellenek börtönőrök, lesz is olyan aki annak megy, és bizony börtönőrnek lenni szar dolog. _Sokkal_ szarabb, mint kőművesnek vagy sírásónak.
Jártam én kőbányában, na az egy pokol, nyáron hőség, a fehér kövek közt sokszorosan, és csak por meg forró kő mindenfelé, télen meg kegyetlen hideg, még a szél is jobban fúj mint máshol, a munka is kemény, a fizetés se sok. De százszor inkább dolgoznék ott, mint börtönőrként, ahol nem sokkal jobb az élet, mint a foglyoké.

De a híresztelésekkel ellentétben momentán kőművesből és sírásóból (sőt, kőbányászból) is túlkínálat van, nincs felvétel. Szóval aki legalább börtönőr lehet, az örül ennek. Viszont ez nem ok arra, hogy ne igényelje, hogy javítsanak a munkakörülményein.

hajrámagyarok 2011.05.07. 23:38:11

@Goompah: Nekem úgy tűnik inkább kivetítése a saját személyiségednek :) nálunk évente van pszicho-vizsgálat, ilyen "kórképpel" fel sem vettek volna. Te saját magad minősíted, szót se kell hozzáfűznöm. Ezt mondom én is: a prosi és szülő kontextusa, vele példálózás, az ürülék emlegetése...

picur3ka 2011.05.07. 23:39:36

@Tordafia:

Az elsot nem is ertem. Mit akarnak nep lelovetok, szimpatia okan, sokadszor kerdezem, akik hazudgalnak a birosagon, es megint a tuntetesukon torvenyeket szegnek.

Ez minden a faszom, csak nem rendfenntarto ero. Bunozok. Magyarazd el nyugodtan, hogy ti nem. Aki mas megprobalja, azt persze szetveritek, parancsra, jobb esetben, rosszabban, lottok.

'Az a mondatod meg, hogy ...a nép ellen harcoltok...
egyszerűen szégyenletes.'

Bizony az. Annal inkabb, hogy igaz.

Hol a faszba voltatok, mikor a nep kovetelte azon kormany levaltasat, aki tonkretette az orszagot?

Mi a faszt akartok most a letarolt semmibol?

Jack Torrance 2011.05.07. 23:44:48

@Goompah: ez kemény volt :D

Nyilván, sokan vannak így ezzel, mint te, ha úgy adódik. Oltottam már én is erdőtüzet, ingyen, pedig a cipőm is szétégett (jó fej vagyok, ugye?). De azért érzed a különbséget, hogy valakinek van 0.1% esélye, hogy egyszer "hős" legyen (ingyen), a másiknak meg ez a munkája, és nap mint nap meg is teszi, rendszeresen az életét kockára téve...

Goompah 2011.05.07. 23:47:12

@Jack Torrance:

Igazad van, egyetértek veled. Nem is a börtönőrökkel van baj, szükség van rájuk, ahogyan szükség van a vécépucolókra, szippantókocsi-kezelőkre és a szemételtakarítókra is. Ők végül is mind a társadalom szemetét takarítják el - szó szerint vagy képletesen -, legalábbis egy időre.

Az is OK, hogy tüntetnek a munkakörülményeik javításáért vagy azok romlása ellen. Aztán vagy összejön nekik, vagy nem - inkább összejön nekik, mert egy uralkozó osztály sem engedheti meg magénak, hogy elveszítse az erőszakszervezetek lojalitását. A kormány jelenleg már csak azon gondolkodik erősen, miképp tudnának komolyabb arcvesztés nélkül kihátrálniu ebből a csapdából, amelyet maguknak ástak.

Nekem csak az nem tetszik az egészben, hogy a rendvédelmi dolgozók egyrészt a hatályos törvények megsértésével tüntettek, másrészt pedig szégyent hoztak az országra a zsidó jelkép elégetésével vagy annak eltűrésével. Ők szervezték a tüntetést, az ő kötelességük a rend fenntartása, ezt sehogy nem lehet kimagyarázni. Mondhatnám, hogy ha nekik nem sikerül, akkor a rendőrség tartsa fenn a rendet, de a rendőrök is ott tüntettek, és nem tettek semmit a zászlóégetés ellen.

Már feltettem a kérdést, de megismétlem: Miképpen várható el a az ország rendjének fenntartása egy olyan rendvédelmi testülettől, amely a saját tüntetésén sem képes rendet tartani??

Goompah 2011.05.07. 23:49:49

@hajrámagyarok:

Hakjrá, ennél többre is képes vagy, próbálkozz csak. Ez így nagyon gyenge volt.

Jack Torrance 2011.05.07. 23:54:22

@Goompah: a zászlóégetés tényleg nagyon gáz, egyfelől nem értem (se funkciója, se értelme, se köze a demonstrációhoz), másrészt valóban nem kellett volna hagyni (elvégre "szakemberek" voltak körülötte, még ha szolgálaton kívül is). Az egyéb szabálytalanságok is zavarnak, még a végkövetkeztetéseddel is egyetértek némiképp. De azt gondolom, ennek szintén semmi köze ahhoz, hogy a demonstráció jogos volt. A kritika is jogos, de nem érvényteleníti a követeléseket.

Jack Torrance 2011.05.08. 00:03:33

@Goompah: ja, és alapvetően azt gondolom, hogy fejétől bűzlik a hal. A rendőrséggel rengeteg baj van, régóta, de kétlem, hogy az állomány saját maga romlott le. Ahogy én látom, egész egyszerűen nem volt rendes irányítás, ad hoc, a mindennapi politikától függő, agyatlan, hozzá nem értő vezérlés volt, koncepció és stratégia nélkül.
De a legrosszabb, hogy egyetlen reményem (és szerintem sokaknak) volt, hogy Pintér, ha emberileg egy rakás korrupt szar is, de legalább majd szakmailag, és nem, még ő sem, a rakás meg a korrupt igen, a szakmailag meg valahogy lemaradt, talán mert már nyugdíjas...

zachar 2011.05.08. 00:07:50

Ebben a geci országban mindenki meg van róla győződve, hogy neki jóval többet kellene keresnie, jóval kevesebbet kellene adóznia, jóval hamarabb kellene nyugdíjba mennie, mint a többieknek, ez ÍGY nem igazságos.
Hogy a rendőr megérdemli, mert megvéd a bűnözőktől (ha-ha)?
Hogy a tűzoltó megérdemli, mert kihoz ölben az égő házból?
Bazmeg a buszvezető meg vigyáz az utasaira, az orvos kiszedi a valagadból a rozsdás karót, a tanítónő megpróbál embert faragni helyetted is a kölyködből, a kéményseprő ügyel rá, hogy ne fulladj meg...stb.
Mindenki végzi a saját munkáját.
A buszvezető, az orvos, a tanítónő és a kéményseprő meg van aztán kurvára becsülve, igaz?
Kurvára, bazmeg.
AKI HÜLYÉRE HAJTJA MAGÁT ÉS TÚLÓRÁZIK A FUTÓSZALAG MELLETT, HOGY MEGKERESSE A BETEVŐT A CSALÁDJÁNAK, AZ MI A RETKES FASZÉRT NEM KAP ELŐREHOZOTT NYUGDÍJAT???

Goompah 2011.05.08. 00:14:41

@Jack Torrance:

Mindenben, amit ebben a két kommentedben írtál, egyet tudok érteni veled. A fejétől bűzlő hallal és Pintérrel kapcsolatban is.

Tovább megyek, akkor is joguk van tüntetni, ha a követeléseik esetleg nem jogosak - én ugyan nem értek velük mindenben egyet, de egyrészt az én véleményem irreleváns, másrészt a követeléseik esetleges jogtalansága sem befolyásolja a jogukat a tüntetésre, főképp annak ismeretében, hogy ők nem sztrájkolhatnak. A tüntetés a szabad véleménynyilvánítás egy erős, de abszolút legális formája, olyan alkotmányos jog, amelyet még egy rendvédelmistől sem lehet megvonni. (A politikasemlegesség viszont munkaköri kötelesség, ezért is érthetetlen az égetés, eltekintve az egyéb vonatkozásoktól.)

Jack Torrance 2011.05.08. 00:17:44

@zachar: biztos nagyon demagóg leszek, de nekem baromira nem mindegy, hogy nehéz és stresszes a munkám (orvos, buszvezető, tanítónő...), vagy explicite a munkaköri leírásomban benne van, hogy meg is halhatok. És ezen kívül van még pár szabály, ami másképp szól nekik, mint mindenki másnak. Szerintem ezért méltányos, hogy előbb nyugdíjazzák őket. Nem beszélve a már emlegetett praktikus okokról, miszerint egy reumás aggastyán kommandós vagy tűzoltó sokkal kevésbé nyugtatná meg a biztonságérzetemet is...

Jack Torrance 2011.05.08. 00:23:08

@Goompah: valahogy így, szerintem is.

zachar 2011.05.08. 01:01:29

@Jack Torrance:
"biztos nagyon demagóg leszek, de nekem baromira nem mindegy, hogy nehéz és stresszes a munkám (orvos, buszvezető, tanítónő...), vagy explicite a munkaköri leírásomban benne van, hogy meg is halhatok."

Igen, ez tényleg demagóg.
Rengeteg szakma van, amiknél nagyon könnyű munkahelyi balesetben meghalni, mégsincs benne a munkaköri leírásban.
Hány rendőr halt meg tavaly szolgálatteljesítés közben?
Az a gond, hogy az emberek valahogy nem hősies rendőrökkel találkoznak 100-ból 99-szer, hanem korrupt, lusta, önkényeskedő figurákkal.
(aki kivétel, az kivétel)
Érzéki csalódás áldozatai lennénk?

"Nem beszélve a már emlegetett praktikus okokról, miszerint egy reumás aggastyán kommandós vagy tűzoltó sokkal kevésbé nyugtatná meg a biztonságérzetemet is... "

1. A "reumás aggastyán" kommandós, rendőr és tűzoltó a nyugdíja után általában tovább dolgozik a magánszektorban. Ennyit a nyomorék 45 évesekről...
2. Aki fizikailag alkalmatlanná válik, azt le kell szerelni, függetlenül a korától.
3. Ezt érdemes megnézni pl. az amerikai szervezeteknél (ahol TÉNYLEG jó esélyed van rá, hogy lelőnek), hogy látsz-e ott 55 éves rendőrt vagy tűzoltót? Látsz bőven...
4. en.wikipedia.org/wiki/Retirement

"Police officers in the United States are typically allowed to retire at half pay after only 20 years of service or three-quarter pay after 30 years, allowing people to retire in their early forties or fifties."

Fordítás:
Az amerikai rendőrök 20 év szolgálat után a teljes nyugdíj felével mehetnek nyugdíjba, 30 év szolgálat után a teljes nyugdíj 3/4-ével.

Jack Torrance 2011.05.08. 01:10:16

@zachar: a korrupt, lusta, önkényeskedő figurákat ki kéne rúgni. Ennek semmi köze a nyugdíjazás szabályaihoz, nem ezzel kéne büntetni az alkalmatlan rendőröket.

Ezek szerint az amerikai rendszerhez képest az eddigi magyar jó középút volt. És az, hogy valaki tovább dolgozik a magánszektorban, nem jelenti azt, hogy megfelelő állapotban van.

Ezen kívül meg tényleg nem értem, más kiadásokhoz képest bagó amit ezen spórolhatnak, minek ezért szívatni azokat, akiknek amúgy sem annyira jó?

Goompah 2011.05.08. 01:13:14

@zachar:

Ez lényegében azonos azzal, ami nálunk van/volt eddig. A 30 év/75% kivételével, ami szerintem kedvezőbb a magyar szabályozásnál. Igaz, ott valóban jóval keményebb rendőrnek lenni, ha hinni lehet az elbeszéléseknek - és lehet hinni.

zachar 2011.05.08. 01:20:36

@Jack Torrance:
"a korrupt, lusta, önkényeskedő figurákat ki kéne rúgni."

Ki kéne, csak akkor alig maradna valaki állományban.
Tegye fel a kezét, aki még nem "intézte el másképp" a bírságot a rendőrrel...

"... az, hogy valaki tovább dolgozik a magánszektorban, nem jelenti azt, hogy megfelelő állapotban van."

Mondom: aki nincs megfelelő állapotban a munkához, azt mindentől függetlenül el kell küldeni. Mint bármilyen más munkakörben.

"Ezen kívül meg tényleg nem értem, más kiadásokhoz képest bagó amit ezen spórolhatnak, minek ezért szívatni azokat, akiknek amúgy sem annyira jó? "

Mert nem igazságos az ÍGY előrehozott nyugdíj.
Ebben az országban nagyon sokan üthetnék a mellkasukat, hogy nekik is járjon.
Azzal meg, hogy a bérük kevés, még ennél is többen egyetértenének.
El lehet menni más szakmába dolgozni, pl. minimálbérért robotolni a futószalag mellé.

u.i.: javaslatom a ténylegesen veszéllyel járó bevetésenként (rendőr és tűzoltó) X nap nyugdíjkedvezmény. Aki tényleg veszélynek teszi ki magát, az hamarabb elmehet nyugdíjba.

zachar 2011.05.08. 01:24:07

@Goompah:
"Igaz, ott valóban jóval keményebb rendőrnek lenni, ha hinni lehet az elbeszéléseknek - és lehet hinni. "

... és nem vesznek fel mindenkit... :)

konzervatorium.blog.hu/2009/06/10/az_amerikai_rendor

Az Egyesült Államokban rendőrakadémiára kizárólag büntetlen előéletű, minimum érettségivel rendelkező fiatalok jelentkezhetnek. Az egyes tagállamok szabályozása némileg eltérő, de a beépülni próbáló bűnözőket kiszűrendő a legtöbb helyen csak olyanok jelentkezését fogadják el, akik már a rendőrség alkalmazásában állnak. A Los Angeles-i akadémiára való bejutáshoz egy nyolc lépcsőből álló alkalmassági vizsgálaton kell a jelölteknek átesniük, s csak akkor juthatnak a következő fokozatra, ha az előző akadályt sikerrel vették. Miből áll ez a nyolclépcsős felvételi?

Elsőként a jelentkezők kitöltenek egy interaktív, online kérdőívet, melynek eredménye megmutatja, van-e reális esélyük felvételt nyerni az akadémiára. Rögtön az elején elutasítják azokat, akik a múltban bármilyen, fegyvertartással kapcsolatos szabálysértést vagy családon belüli erőszakot követtek el. A második lépcső egy írásbeli feladat; a leendő kadétoknak esszé formájában kell bizonyságot adniuk ítélőképességükről és döntéshozatali készségükről. Ugyanezen esszé alapján értékelik az írásbeli kommunikációs készséget. A harmadik lépcsőben a jelentkezők teherbírását, állóképességét, erőnlétét tesztelik, és ekkor kell átesniük egy általános orvosi vizsgálaton is. A rendkívül szigorú fizikai tesztet csak a rendszeresen sportolók képesek teljesíteni. A negyedik lépcsőben részletekbe menően vizsgálják ki a jelentkezők előéletét. A leendő kadétok kitöltenek egy kérdőívet, majd személyes interjún esnek át. A jelentkezők háttérvizsgálata kiterjed az előzetes tanulmányi eredményeik, az esetleges katonai szolgálatukról készített feljegyzések, valamint az anyagi helyzetük ellenőrzésére. A háttérvizsgálat keretén belül elbeszélgetnek a családtagjaikkal, barátaikkal, szomszédaikkal, volt kollégáikkal, illetve főnökeikkel. Az ötödik lépcső a poligráf-teszt. Hazugságvizsgáló készülékkel ellenőrzik, hogy a jelentkezők valós adatokat szolgáltattak-e magukról, illetve előéletükről. A hatodik lépcső egy beszélgetés, ahol a felvételiztetők képet kapnak a jelöltek motivációiról, tanulásra való hajlandóságáról, interperszonális és szóbeli kommunikációs készségéről. A hetedik lépcsőben egy írásbeli és egy szóbeli teszttel a jelentkezők pszichikai alkalmasságát elemzik. Ugyancsak ekkor kerül sor egy második, részletesebb orvosi vizsgálatra. A nyolcadik lépcső az utolsó szűrő, az LAPD vezetői a követelményeknek megfeleltek közül itt válogatják ki azokat, akik megkezdhetik akadémiai képzésüket – ez az összes jelentkező alig 10%-a.

Goompah 2011.05.08. 01:45:48

@zachar: Ez tényleg alapos válogatás! És persze jogos.

murunga 2011.05.08. 07:03:21

@tevevanegypupu: saját magáról egyik kormány sem nagyon teregeti a szenyát...azért vannak érdekes figurák - donpintero, esztergomhőse, lézerjohnny, stb.

tevevanegypupu 2011.05.08. 07:13:51

@murunga:

Hogyne, mindegyik kovet el hibakat es mindegyikrol lehet mondani, nem feltetlenul hasznalnak a kormanynak. De a letezo legjobbakbol - a mi letezo legjobbjainkbol - valogattak ki oket, tehat veluk kell mukodni. A politikus eroszakos, hatalomvagyo, tortet es szereti a penzt. Nemelyik jobban kimutatja, nemelyik kevesbe. Akarmely oldalrol is van szo, ez az igazsag. Ha kis szerencsenk van, akkor talan rank valasztopolgarokra is gondolnak neha-neha. A fidesz kicsit gondol rank is..ezert kaptak ketharmadot.(:

murunga 2011.05.08. 07:18:23

@Goompah:
ezért is volt szórakoztató Twitter Tamás Brüsszelből pötyögött aranyköpéseit olvasgatni a hálón :)))

murunga 2011.05.08. 07:20:58

@tevevanegypupu:
jééééézus bazmeg...a legjobbjaink nem megélhetési politikusok és parlamenter naplopók (bent is vezényszóra szavazók), hanem szakmájukban sikeres emberek - akik jobb esetben nagyívben szarnak a politikára.

de ha már...te konkrétan kit tartasz a bentiekből legjobbak legjobbikánaK? :)))

tevevanegypupu 2011.05.08. 07:28:46

@murunga:
Egyiket sem tartom megfelelonek, bar a pletykakat es rosszindulatot talan le kell venni mindabbol amit roluk mondanak. De ne feledje, hogy a nep (is) valasztotta oket kepviselonek, polgarmesternek. Ott nyilvan megfeleltek. A belugyminiszter mas kerdes, dehat ha vegigtekint belugyminisztereink soran - a rendszervaltas utan - ugyan melyik allt a helyzet magaslatan?

murunga 2011.05.08. 07:29:57

@Link Elek: hmmmm...lehet a szart darabolni? csokito

murunga 2011.05.08. 07:35:00

@tevevanegypupu:
oké, végülis te írtad, hogy ők a legjobb merítés. azért ha már ez a topik, konkrétan nézz utána Pintér úr felívelésének pl. gyönyörű karrier - én is ilyenre vágyom :)

vagy fejeket a homokba és minden nagyon fasza - akkor meg nem kell védeni a mundért ilyen 'legjobbak' szöveggel

murunga 2011.05.08. 07:38:25

@tevevanegypupu:

nekem pl. a mnyp lenyúlás komoly szívfájdalom - 'legjobbjainktól' az felért egy fényes nappal elkövetett rablással.

persze a szakmaiság netovábbka volt a nyugdíjbiztos szöszi fogreklám és narancsdíva meg a matolcsy (akit a felesége vitt be abba az átközött mnyugdíjpénztárba) és még sorolhatnám, de eszem ágában sincs meggyőzni :Ö

hajrámagyarok 2011.05.08. 08:48:57

@zachar: tájékozódj légyszíves arról is, magyarországon milyen felvételekkel vesznek fe az "akadémiára" (Rendőrtiszti)... Poligráfot mondjuk tényleg nem használnak, mert nem ismerik el az itthoni jogban bizonyítéknak, de megtehetik a szigorú válogatást, mivel vagy harmincszoros a túljelentkezés, és az utcáról nem jelentkezhetsz.

hajrámagyarok 2011.05.08. 09:13:44

@Goompah: nem reagálok, elismerem jobb vagy mocskolódásból. Azt nem értem csak, most tényleg ennyire frusztrált és tartalmatlan az életed, hogy kéjjel tudsz jóízűt szórakozni mások baján? Objektívnak szeretnél tűnni, de csak irigy vagy. Apukád piszkált kiskorodbqn, amíg anyu pénzt keresett a kapuban? Esetleg ami érthetőbbé tenné viselkedésed valami "agent provokateur" vagy? Jól fizetett internetes megmondóbölcsész? Miért van véleményed olyanról amihez fingod sincs? Vagdalkozol a munkásokkal, szerintem fogalmad sincs a munka definiciójáról. Amikor börtönőr lettem olyan emberhiány volt, hogy fűt-fát ígértek annak ellenében, hogy a szigorú felvételmi kovetelményeknek megfelelő alkalmas embereket tudjanak szerezni. Sajnos az olyan selejtek mint te, akiknek azonnal az ugrik be a smasszerról, hogy hűha de jól lehet hatalmaskodni a kiszolgáltatott embereken, na az ilyenek megbuknak az első teszten. Persze az általad előszeretettel emlegetett építőmunkást ez nem érdekli... Ha ő a legkisebb hibát véti munkája során persze kirúghatják, de vajon bíróság ítéli-e el katonai büncselekmény miatt, és tiltja el az építkezésektől? Ad neki minimum majdfélmiliós büntetést? Amikor szerződést kötöttem, ismertem minden felvételt ezek alapján vállaltam. Most azt mondják mégse? Vissza az egész? Nem ér a nevem?

hajrámagyarok 2011.05.08. 09:35:20

@zachar: a "böszmeországgal" erősen rokon a "kurvaország"... Amíg a Nagy Vezéretek fel nem röppentette ezt a nyugdíjtémát Lézerjani hathatós támogatásával, senkitől nem hallottam a "hatalmas" felháborodást e témában, ami azért eléggé szórakoztató is lehetne... Sajnos már megint arról szól; a politika egymásnak ugraszt különböző társadalmi csoportokat, és "arat". Ugyanaz mint a 2006-os választásokkor, akkor "komcsira" meg "fasisztákra" oszlott és állt szemben a nép, most meg minket a civilekkel ugrasztana össze? Nem gáz? Egyébként nálunk a legszigorúbb a szolgálati nyugdíjrendszer, nézz utána bátran!

Roy 2011.05.08. 09:44:59

@Goompah: Nem azt állítottam, hogy megöltek börtönőröket. Az azonban nem tagadható, hogy bármilyen atrocitás veszélye fenn áll. Ez eléggé stresszes meló.
Rendőröket ellenben mostanában öltek meg, és halálos baleseteket is szenvedtek, a rossz minőségű járművek miatt.
Egyik helyen sincs biztosítása, hogy hazamegy a szolgálatból.
A tűzoltók is hasonló helyzeteknek vannak kitéve.

tevevanegypupu 2011.05.08. 10:26:49

@murunga:

A legjobbak..a valasztekbol.(: De persze egy csomo hibaval egyutt. Legtobbje nem politikus hanem hivatalnok, nem latja at az egeszet es ide-oda kapkodnak. Megjegyzem van hova kapkodni, ugye az elmult nyolc ev. Erre meg van joguk hivatkozni, egy ev alatt nehez hatekonynak lenni.

Ami a manyupot illeti, nekem nem volt kotelezo, allami nyugdijjarulekot fizetek, szoval legfeljebb csak pro es kontra merlegelhetek, jo volt-e ez. De azon is el lehet gondolkodni, hogy egy bizonyos korosztalytol kezdve miert tettek kotelezove? Hiszen allitolag ez csak nalunk kotelezo. mas orszagokban van a nyugijjarulek mellett valamifele takarekossag..ami onkentes. Matolcsy kommunikacios keszsege sajnos nem egyenesen aranyos azzal a pozicioval amit betolt. Viszont ugy tunik, hogy az orszag gazdasaga mintha pozitivan kilendult volna..egy kicsit.(:

Atisz 2011.05.08. 11:28:38

Van még egy olyan szakma ahol 40 évesen kiemelt nyugdíjba lehet menni remek egészségi állapotban - ráadásul az ország jelenlegi helyzetében?

Az az igazság, hogy magukon az érintetteken, a családtagokon és az ellenérdekelteken (mármint ami az ország helyzetének jobbra fordulását illeti) kívül senki nem ért egyet ezekkel a hőzöngőkkel.

hajrámagyarok 2011.05.08. 11:51:45

@Atisz: mit jelent számodra a kiemelt nyugdíj? Csak a Pintérféléknek kiemelt, akiket nem egészségügyi, hanem mondvacsinált indokokal, -pl átszervezés- küldtek nyugdíjba. Ez jellemzően a parancsnoki réteg. Akik eü okból kénytelenek megválni a hivatásuktól, mert orvosi bizottság leszerelteti őket, ha akarják, ha nem? Azokkal mit kellene csinálni? Kidobni az utcára? 1,5 milliárdot spórolna ezen az állam. A pálinka jövedéki adójának kiesése 8 milliárd, az idei nyomtató és szkenner-tender 4 milliárd, az új Audi flotta 7 milliárd kiadás. Ilyenkor miért nem szempont.a gazdasági helyzet? Ez ellen miért vágod zsebre az igazságérzeted? A lakosság túlnyomó része velünk van, ezt nap mint napntapasztaljuk szerencsére. Tessék már félretenni ezt az irigy mentalitást és objektívan értékelni a munkánkkal járó hátrányokat!

Goompah 2011.05.08. 11:54:43

@hajrámagyarok:

Légy már kissé kreatívabb, ne plagizáld el azokat a piszkálódásokat, amelyeket én szartam rád. :) Találj ki valamit saját magadtól.

picur3ka 2011.05.08. 11:56:20

@Tordafia:

A ki nem fizetett tulora penzek: jogos koveteles.

39 evesen nyugdijba menni: nem az.

Nagy a szegenyseg, ez van. Tudom.

Meg az oregek nyugdijat se fogjuk tudni fizetni, ha nem lesz, aki kitermelje.

Billy the kid 2011.05.08. 11:57:07

@hajrámagyarok: Az a baj, hogy ők nagyon bölcsek olyan kérdésekben, amiről lövésük sincs.
De nyugi, majd ha eléri őket is a szociális olló, vett malac módjára ők fognak a leghangosabban vonyítani.

Billy the kid 2011.05.08. 11:58:26

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Az a büdös nagy helyzet, hogy szerencsére nem te és a hozzád hasonló, félművelt narancsnyik szavazók fognak dönteni ebben a kérdésben.

Goompah 2011.05.08. 12:09:26

@Roy:

"Nem azt állítottam, hogy megöltek börtönőröket. Az azonban nem tagadható, hogy bármilyen atrocitás veszélye fenn áll. Ez eléggé stresszes meló."

Van még jópár ilyen meló, oszt ott mégsem adnak korai nyugdíjba vonulásra lehetőséget. Csak egyet említek, a mentősöket. Az elmúlt egy-két hétben kétszer is csúnyán megvertek mentősöket, miközben azok kivonultak beteghez. Na meg a mentőzés alapból is van olyan stresszes munka, mint bármelyik rendőré.

A rossz munkaeszközökből származó sérülések, halál máshol is játszik, sajnos. Félre ne érts, nagyon sajnálom pl. a motoros rendőrt, aki 1-2 éve meghalt a karbantartás trehánysága és a parancsnokának a faszsága miatt. Nem mondom, hogy meg kellett volna tagadnia a parancsot, mert hiába volt igaza, ő húzta volna a rövidebbet. Igaz, sajnos így is ő húzta. De a munkavállaló mindenhol ki van szolgáltatva, nem csak a rendőr. Kormányunk meg most tett még egy lapáttal erre a kiszolgáltatottságra.

Én csak a tűzoltóknál látom jogosnak a kedvezményeket.

hajrámagyarok 2011.05.08. 12:32:23

@Goompah: tájékozatlan vagy mesmeg, ez az egyik követelésünk; terjesszék ki a mentősökre is. Ha bejön akkor mit csinálsz? Őket is fogod köpködni? Pár órája még a tűzoltókat szarral dobáltad, most már a követeléseik jogosak? Figyelj már jobban! Még a végén valami kormányellenes leszel! Nem bírsz rámszarni semmit te narancssárga segg, ahhoz felettem kellene lenned... Amikor a szavazóban bedobtad a voksodat, a szürkeállomány is vele tartott? Kiragadott szavak ellen érvelsz, de reagálni a hozzászólások mondanivalójára nem megy? Semmi érved nincs. Csak az irigységgel vegyes rosszindulat. Kreatívkodnék, de nem vagyok hajlandó a hozzád hasonló OV fanok szintjére süllyedni. Te élvezed a szarban hempergést én nem. Empátia legyen veled, és ha OV-t nézed a tévében az orális fixáció jusson eszedbe! ;)

Goompah 2011.05.08. 12:38:43

@hajrámagyarok:

"és ha OV-t nézed a tévében az orális fixáció jusson eszedbe! ;)"

Nem szoktam nézni, na meg tévém sincs. (Tudom, ez ma már állítólag modoros, de akkor sincs.)

Az orális fixáció meg akkor jut eszembe, ha téged olvaslak, hiszen te álmodozol seggbebújásról. Nosza, máris szűrlek, mert mindjárt hányok tőled. Na csá.

hajrámagyarok 2011.05.08. 12:56:14

@Goompah: a seggbebújásról nem fantáziálok, nem is teszem meg, szemben veled. Az orális nexushoz valóban nem kell Orbán, valóban alkalmas lehet bármely hasonszőrű barátod is... Érezzétek jól egymást! Magadat moderáld ki, ha lehet még ebből a tér-idő kontinuumból is! Viszontlátásra!

Atisz 2011.05.08. 13:00:32

@hajrámagyarok: A kiemelt nyugdíj nálam azt jelenti, mint a mindenki másnál: amikor a nyugdíjad 150+%-a az aktívkori bérednek, mindez 40 éves korban, akik ezzel a hátuk mögött elmennek biztonsági őrnek vagy tanácsadónak.

hajrámagyarok 2011.05.08. 13:00:45

@Goompah: hányinger!? Az uborkát nem kívánod? :)

Atisz 2011.05.08. 13:04:00

@hajrámagyarok: az általam említett "akik" alatt tehát nem azokat értem, akiket te említettél (remélem te sem gondolod komolyan hogy azok mentek ki tüntetni).

hajrámagyarok 2011.05.08. 13:18:43

@Atisz: ez így nem igaz, csak abban az esetben, ha -mint utaltam rá- vezetőként, kegyencként valóban gusztustalanul mondvacsinált okkal küldik el. Ide tartozik még a határőrség megszüntetésekor a 25 év szolgálati viszonnyal rendelkezők akiknek az akkori szűk-egy másfél évben a "véletlenül" kedvezően számolttal mentek el. A "pórnép" nem kap 150%-ot, hanem 50%-át kapja az illetményének, ha elengedik, mivel ez csak közös megegyezéssel lehetséges. A munkáltatónak pedig nem érdeke, hogy megegyezzen... Ha 25 éve megvan, és az ORSZI, majd a Honvédkórház orvosi bizottságának ítélete alapján eü okból alkalmatlan, akkor leszázalékolják. Mostanában nem számolják olyan kedvezően mint mondjuk Pintérúrnak sokkal kevesebb mint a fizu. A szomorú az, hogy nem a kiemelt pártkatonákat akarja megszívatni a kormány, meg a csalókat visszatapsolni hanem minket, pórnépet... Ezért tüntetünk. Hogy ne kapjon ilyet a parancsnok, az irattáros, meg a telefonközpontos de aki megérdemli, pl a mentős az kapjon!

hajrámagyarok 2011.05.08. 13:36:25

@Atisz: bocs nem akartam "szájbarágni" véletlenül válaszoltam kétszer!

Roy 2011.05.08. 13:58:55

@Goompah: Bocsi. Tényleg a mentősöket kihagytam.
Nekem meg az a véleményem aki kint az utcán, a frontvonalban teljesít bármilyen szolgálatot annak járjon a korkedvezmény.
Ezek az emberek olyan hatásoknak vannak kitéve, amiből mi a híradókban csak a töredékét látjuk.
A börtönőrökre csak egy kis visszatérés. Nekem van egy barátom a sátoraljaújhelyi fegyházban volt műszerész a rabműhelyben. Elég sokat mesélt olyan dolgokról ami nem szerepel a híradásokban. Minden pillanatban készen kellet lenni, hogy melyik rab gőzöl be, és ezt le is kellett szerelni. Ezek az atrocitások szinte mindennaposak voltak.
Itt Magda Marinkótól, a whiskysig csak a legsúlyosabb bűnelkövetők vannak.

hajrámagyarok 2011.05.08. 14:13:44

@Roy: helyesek az infóid, semmi nem szokott kiszivárogni sajnos a börtönből arról, milyen sziszifuszi küzdelmet folytatunk a bünözőkkel, a teljesíthetetlen előírásokkal, a vezetőinkkel és még hosszan sorolhatnám, de azt hinnéd sírok, magunkat sajnáltatva... :)

Atisz 2011.05.08. 16:08:48

@hajrámagyarok: Értem, de erre semmi esetre sem lehet megoldás az, hogy valaki 40 évesen nyugdíjba menjen. Magasabb bér kéne, hogy járjon a rendvédelmiseknek (csakúgy mint az ápolóknak, orvosoknak, bkv-s buszvezetőknek stb.)., de nem egy igazságtalan rendszer fenntartása miatt kellene tüntetni.

Goompah 2011.05.08. 17:01:50

@Roy:

Eddig az volt az érvelés egyik eleme, hogy a rendvédelmisek kötelezik magukat az életük kockáztatására, ami alapjában eltér attól, hogy valaki egy más munkakörben szintén ezt teszi, de nem kötelezi magát rá. Lehet, ez az érv nem tőled hangzott el, már nem emlékszem.

Ha viszont a mentősök esetében is jogosnak tartanád a kedvezményes nyugdíjat, akkor újabb problémával állunk szemben. Ugyanis ők nem kötelezik magukat az életük kockázatatására, a munkaszerződésük sem kötelezi őket erre, hadbíróság elé sem állíthatók parancsmegtagadásért. Ezzel viszont kiesik az egyik érv, a kötelező önfeláldozás.

Innentől pedig már csak egy lépés, hogy szintén korai nyugdíjat követeljen magának a sebész (erős idegi megterhelés okán), a rendszeresen éjjeli ügyeletet vállaló orvos, a kórboncnok (több hullával van dolga, mint az összes tűzoltónak és rendőrnek együttvéve), az idegeit tönkretévő tanár, a napi stressznek éveken át kitett tőzsdei bróker, de akár az általam már említett építőipari munkás is, akik közül évente többen halnak meg munkavégzés közben, mint rendőrből. De ugyanilyen joggal léphetnek fel követeléssel a taxisok, akiket nem ritkán megvernek, életveszélyes sérüléseket okozva (a minap is volt egy eset), vagy éppen megölnek. De a banki alkalmazottak is, gondolj csak Mórra.

Beláthatod, hogy egy ilyen kiterjesztés abszurdumhoz vezetne, viszont nincs egy olyan pont, ahol jogosan meghúzható lenne a határ. Mert az irodai rendőr vagy a traffipaxozó közlekedési rendőr mennyivel kockáztatja jobban az életét, mint a taxis vagy a mentős? Semennyivel, sőt kevésbé.

Ha hallgatsz az érvekre és nem eleve bebetozonott álláspontból vitázol, akkor innentől nem lesz nehéz belátnod, hogy igazságtalan az eddigi korengedményes nyugdíj. Természetesen azt is készséggel elismerem, hogy az is kurvára igazságtalan lenne, ha a munkája folytán megrokkant vagy csak kiöregedett rendőrt/tűzoltót stb. kirúgnák, aztán keressen magának állást, amilyet tud. (Megjegyzem, mentősnél, taxisnál építőipari munkásnál mindig is ez volt a helyzet).

A megoldás szerintem nem a korengedményes nyugdíj, hanem az, hogy az állam adjon foglalkoztatási garanciát a munkáját már elvégezni nem képes, de más munkára még alkalmas rendvédelmisnek. Nem feltétlenül az adott testületben, hanem bárhol a közszférában. (Persze aki rokkant, arra a szokásos szabályok vonatkozzanak.) A rendőr lehet pl. állami alkalmazású sofőr, portás, biztonsági őr, éjjeliőr stb. A tűzoltó szintén ilyesmi.

hajrámagyarok 2011.05.08. 17:23:16

@Atisz: nem megoldás, de nem megoldás ennel eltörlése sem. Sőt! Ha ugyanannyi (kevesebb) illetményt adunk, nulla "kiváltsággal" mivel tudjuk őket a pályán tartani, vagy egyáltalán ide csalni?! Hiszen a követelmény nagyon magas, és sokkalta szigorúbb mint a civileknél. A tömeges nyugdíjbavonulás réme sem fenyeget, hiszen a fegyveres állomány jellemzően huszegynehány éves, ha nem változtatunk, sem megy el nyuggernek legalább húsz évig senki.

hajrámagyarok 2011.05.08. 18:34:22

"Túl sok az olyan rendvédelmi dolgozó aki ma azt mondja, hogy 62 éves korig nem fog maradni. A jelenlegi állomány nagy része 40 év alatti vagy inkább még fiatalabb. Valójában már most is 57 évesen mehetnek teljes nyugdíjba. Képzett, dolgozni fegyelmezetten tudó emberekről van szó. Az ilyeneket tárt karokkal várják a precizitást és munkabírást elváró nyugati vállalkozók és sajnos sokan gondolkodnak is közülük az ország elhagyásában. Az ilyenfajta intézkedések a hatékony rendvédelem leépülését fogják hozni, mert a testületekbe, nem az arra legalkalmasabbakat tudják majd felvenni a jelentkezők alacsony színvonala miatt. Már ma is kevés alkalmas fiatal jelentkezik. Pl. az egyik rendvédelmi szervhez ebben az évben eddig 232 jelentkező volt ebből az orvosin csak 57 felelt meg. További 17 a fizikai teszten bukott meg.
Nem túl jó arány. A kormány intézkedései miatt a szervek le kell majd eresszék a mércét. Vajon jó lesz ez nekünk embereknek?"

picur3ka 2011.05.08. 18:57:34

@hajrámagyarok:

Ne maradjon, nyugodtan elmehet, vagy nyugdijba vonulhat. Ez igy van a UK-ban is peldaul. Senki nem koti, miert is tenne.

Csak nyugdijat nem fizetnek, amig 55 eves nem lesz, ertjuk, ugye? Tessek megelni addig valami masbol, ha eleg volt.

hajrámagyarok 2011.05.08. 19:18:08

@picur3ka/mesterhazymiklospart: 62 év lesz, az az 55 év, a fegyveresek átlagéletkora pedig 63 év. Ez a célja a kormánynak, dögöljünk meg, mire kapnánk ellátást amiért a életünket odaadtuk feltétlenül az állambácsinak. Így senki nem akar ilyen hivatást űzni! Eddig sem nagyon akart, ezért voltak a kedvezmények, hogy idecsábítsák az "utánpótlást"!
Már így is emberhiány van, több ezer rendőr hiányzik, csak Budapesten pl... stb..stb...

picur3ka 2011.05.08. 19:24:04

@hajrámagyarok:

Javitson ki. Van vagy 47 000 rendor, ha jol tudom. Ennyi a vilagon nincsen lakossag aranyosan.

Piszok rossz szervezesi rendszer van, nem emberhiany.

hajrámagyarok 2011.05.08. 20:21:23

@picur3ka/mesterhazymiklospart: rosszul tetszik tudni... 63000 az összes rendőr-tűzoltó-katona-vámos-börtönőr-nemzetbiztonsági hivatásos.

picur3ka 2011.05.08. 20:50:54

@hajrámagyarok:

Ja, hozzaadjuk a vagy 20 000 katonat, okes, ugyanaz, nagyjabol.

hajrámagyarok 2011.05.08. 21:33:59

@picur3ka/mesterhazymiklospart: nem-nem! mondom vannak még börtönőrök, kb.10000, vámos ugyanennyi. katona tényleg 20000, vámosok, tűzoltók stb..stb... rendőrnek kellene lennie olyan 35-37000-nek, de nincs annyi...

picur3ka 2011.05.09. 08:35:08

@hajrámagyarok:

Na, ilyen szamot eloszor hallok, hogy nincs 35 000. Koszi. Mindenki ugy idezi a szamokat akkor, ahogy a teoriaja kivanja.

Hogy honnan lenne tobb, azt en sem tudom, viszont azt sem, hogy honnan lenne tobb penz barmire is.

Abban viszont biztos vagyok, hogy a szervezettseg es a burokracia minimalizalasa kulcsfontossaguak a koltseghatakony mukodeshez.

Valamint, kulfoldon, sokkal tehetosebb orszagokban sem tudnak minden sarokra rendort allitani. Civil gardak es egyeb civil szervezetek vilagszerte mukodnek a rendorseg mellett es vele.

Egyebkent erdekes dolog a korkedvezmenyes nyugdijazas mellett tuntetni, amikor a szervezet egyik problemajakent a tapasztalansagot idezik, 29 ev atlageletkor. Ennek fenyeben, pusztan anyagi kerdesnek tunik az ugy. A fizetesemeles jobb megoldas lehetne, ha erre volna lehetoseg.

hajrámagyarok 2011.05.09. 13:58:08

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Ebben teljesen egyetértek veled, a szervezése a rendőrségnek valóban csapnivaló, kimonda ezt egy rendőri vezető is, akit persze azonnal kirúgtak. Bizonyos területeken eszeveszett pazarlás, máshol pedig felkopik az álla a kapitányság egerének is... A 35 000 persze az én becslésem, kiindulva abból, hogy a rendőrség állománytáblája talán 45000, ennek olyan kétharmada irodás, és olyan harmada majd fele közalkalmazott lehet. Az én munkahelyemen is ilyen az arány, akik irodában gubbasztva rabot se látnak, az állomány kétharmadát teszik ki. Persze ott se stressz, se üres hely. A fizetésemelés, és megbecsülés, az állomány "hülyének nem nézése" sokat lendítene a dolgon, de látod, hogy demonstrálni kell ahhoz is, -durva látványelemekkel- hogy a miniszterünk tárgyalni legyen hajlandó. 1995-ben az átlagéletkor majd a kétszerese volt, aztán ügyesen elüldözték ezeket a kipróbált rendőröket, börtönőröket, mert kellett mindig a hely a saját kádereknek. Több hullámban szoppattak minket, lett egyre kevesebb a fizetés. Már 2000-ben szállóige volt a börtönben: "Éhen halni sok, megélni kevés!"
Olyan 2005-től az állományt állandóan terrorizálták, hogy megszüntetik a nyugdíjat, ez generálta az emberek elvándorlását, mert az akkori politikai érdek is ez volt, kellett a hely a sok határőrnek. Az emberben tényleg az tartotta a lelket eddig, hogy leszolgál 25 évet, és akkor már nagy baj nem lehet, eddig szopott, az utcára már nem tehetik, meg lehet még kánaán is. Mindig reménykedtünk, hogy valaki felismeri, ezt a jellegű munkát pénzért hajlandó elvállalni akárki is!!! Az elmúlt tíz évben azért nem merték elvenni ezt a szolgálati nyugdíjrendszert, mert tudta mindenki, hogy akkor nem lesz ember, mert pénz az nincs. Illetve van csak nem nekünk. Most is tessék megnézni a BM-et, mikre költ, hogyan "talicskázza ki" a közpénzt! Pl. mai "Blikk"...
Az emberhiány mindenhol a "frontokon" van, és rájuk nem jut pénz soha. Ezért nem látsz rendőrt az utcákon, de a Tevepalota dugig...

picur3ka 2011.05.09. 16:15:21

@hajrámagyarok:

'Ebben teljesen egyetértek veled, a szervezése a rendőrségnek valóban csapnivaló, kimonda ezt egy rendőri vezető is, akit persze azonnal kirúgtak.'

'A 35 000 persze az én becslésem, kiindulva abból, hogy a rendőrség állománytáblája talán 45000, ennek olyan kétharmada irodás'

Az mindegy, hogy a 45 000-bol mennyi koldoknezo van, abbol a szempontbol, hogy mind koran nyugdijba mehet. A differencialatlansag egy kulon problema, azon tul, hogy a koldoknezok mennyenek kapalni eleve.

Latja, szerintem egy normalis szakszervezet az ilyesmik ellen lepne fel, meg tuntetne. Ha egy jo szakembert politikai okbol kirugnak; szervezeti felepites, munkaviszonyok javitasa; penzek elosztasa; differencialt munkaszerzodesek munkakori leirastol fuggoen; etikatlan parancsok es politikai megrendelesek, stb.

'A fizetésemelés, és megbecsülés, az állomány "hülyének nem nézése" sokat lendítene a dolgon, de látod, hogy demonstrálni kell ahhoz is, -durva látványelemekkel- hogy a miniszterünk tárgyalni legyen hajlandó.'

Ez nem igy van. Pinter azt mondta, ha nem tuntetnek megint, kesz targyalni, a szakszervezet meg beintett neki.

'1995-ben az átlagéletkor majd a kétszerese volt, aztán ügyesen elüldözték ezeket a kipróbált rendőröket, börtönőröket, mert kellett mindig a hely a saját kádereknek.'

A korai nyugdijazas lehetosege - mivel nemcsak kerheto de alkalmazhato is - politikailag kiszolgaltatotta teszi a szervezetet. Egy rendfenntarto eronek pedig diktaturakat kiveve, part es politika fuggetlennek kell lennie. Ez rendkivul rossz gyakorlatot es helyzetet teremt. Egy legitim eset van erre: egeszseg karosodas.

'Mindig reménykedtünk, hogy valaki felismeri, ezt a jellegű munkát pénzért hajlandó elvállalni akárki is!!! Az elmúlt tíz évben azért nem merték elvenni ezt a szolgálati nyugdíjrendszert, mert tudta mindenki, hogy akkor nem lesz ember, mert pénz az nincs.'

Ez a rendszer sokkal tobbe kerul az allamnak, mint egy jobban megfizetett, partsemleges, jol kikepzett rendorseg, meg ha kisebb is, hatekonyabb lesz.

'Illetve van csak nem nekünk. Most is tessék megnézni a BM-et, mikre költ, hogyan "talicskázza ki" a közpénzt! Pl. mai "Blikk"...'

Blikket nem olvasok, de azt olvastam, peldaul rendoregyenruhara koltenek.

Szoval, zusammen, nekem tudja mi jut errol az egeszrol eszembe? Vona a 2012-ben elorehozott valasztasok lesznekjevel. Szima meg a szoci Vederosok es hasonlo aktorok. Nagyon szeretnek magukat arra hasznalni, hogy megbuktassak a kormanyt.

Ez megint egy polgarhaborus szituacio kialakitasaval fenyegethet, hiszen ilyen legitim, szabadon megvalasztott kormany meg nem igen volt.

Szerintem az allampolgar joggal varja el egy rendfenntarto erotol, hogy ilyen politikai csatarozasokra nem hagyja magat fel es kihasznalni.

Ha pedig tudatosan vesz reszt bennuk, arrol fontebb mar megirtam a velemenyemet, tobben szepen reagaltak is raja.

hajrámagyarok 2011.05.09. 17:59:46

@picur3ka/mesterhazymiklospart: teljesen leszarom a politikát, pártfüggetlenül. Ezzel a kollégáim -legalábbis akit ismerek- 90%-a is így van. A rendőrségről nem tudok nyilatkozni, én börtönőr vagyok. Pintér annyira nem akart tárgyalni, hogy bár a sajtóban mindig teli torokkal kürtölte, hogy igen, az érdekegyeztető fórumokon nem mondott semmit... se pro, se kontra. Amikor odacsődítette a szakszervezeti vezetőket, mindig csak azt a vonalat erőltette, hogy adjon ötleteket az állomány, mivel lenne elégedett, mi kell ahhoz, hogy "a hivatásos pályán tartsa őket.... ja...pénzt ne kérjenek, az nincs!" No comment. Pont nem kéne más, csak pénz, meg posztó. Paripa, meg fegyver az még akad, még ha az egyik gebe, a másik rozsdás is... A demonstráció hatására árulta el egyáltalán, hogy a kormánynak még semmi kiforrott álláspontja, ötlete sincs rólunk. (Had pikírtkedjek egy kicsit, akár maradhat minden ugyanúgy is, mivel többe kerülne a fizetésemelés, méghozzá jóval!) A szolgálati nyugdíjrendszer teljes eltörlése a hatásadatok szerint -a kormány legoptimistább értékelése szerint is- 1,5 milliárd forinttal kevesebb kiadást eredményezne évente. (A teljes eltörlés alatt értem, hogy az egészségkárosodottak, rokkantak is ellátás nélkül utcára kerülnek) Nyomtatópatronra, meg elemzőkre többet költünk egy évben. Nem lenne-e egyszerűbb átcsoportosítani a pénzeket? Dehogynem!! Lehetne akkor mutyizni? Nem lehetne. Ezért aztán "beáldoznak" minket... megint minket. Az új egyenruházatra kiadást olvasva azzal az információval biztosan nem rendelkezik ugye, hogy a "régi" egyenruházatunkat még ki sem osztották?!?! kb. Egy éve vezették be, még teljes egészében fel sem szereltek vele minket. Amikor kinevezték Pintért, második dolga volt, hogy új egyenruhára közbeszerzést írjon ki. Feltétlen szükséges kiadás volt ugye? Feltűnt valakinek? Tudott róla valaki? Egyetértünk, de ebben kivétel az új kormány. Erős kétségeim vannak velük szemben, de ez nem fog befolyásolni abban, hogy betartsam az eskümet, hiszen hivatásos vagyok, akinek feladata az ország és az alkotmányos rend védelme.

hajrámagyarok 2011.05.09. 18:24:41

@picur3ka/mesterhazymiklospart: ja, az új egyenruházat kb 3-400000ft/fő, könnyen kiszámolható, mennyibe kerül ez 63000 főre... aztán ez lemegy, akkor majd jön a PC-k cseréje...

picur3ka 2011.05.09. 19:58:51

@hajrámagyarok:

En tisztaban vagyok vele, hogy sok rendes es szaktudassal rendelkezo tisztesseges ember dolgozik a rendfenntartasban. Sok masmilyen is.

A szakszervezet, nem az elobbiek erdeket szolgalja, hanem az utobbiakhoz tartozonak tunik szamomra. Nehez eset. Reszemrol bizok a kormany jo szandekaban.

Kitartas, mindnyajunknak.

hajrámagyarok 2011.05.09. 21:15:14

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
Én attól tartok, a nagy forradalmi hevületben kiöntjük a gyereket a fürdővízzel Köszönöm, viszont kívánom! Szükség lesz a kitartásra mindannyiunknak.

picur3ka 2011.05.09. 21:43:03

@hajrámagyarok:

Akarmi tortenhet. Remelem, nem ontjuk ki.

Az orszag lete mulik rajtunk most. Szo szerint.

Nem kerulhetunk hitelezok markaba, ha letezni akarunk, mint nemzet es onallo orszag, elegge benne vagyunk, ahogy van.

Made 2011.05.18. 08:11:42

Mindig voltak tűzesetek.Sok esetben itt vidéken a lakosság oltotta a tüzet. És egymás szemébe néztek/ hálásan/ ha sikerült megfékezni.Itt vidéken hatezres lélekszámú kisvárosban és környékén,ahol én élek/ kevés dolga van a tűzoltóknak.Mégis egy komoly apparátust tartanak fenn.Azon kell elgondolkodni és racionálisan nézni a dolgokat, hogy mekkora létszámmal működjön, hol lehet megtakarítást csinálni és hova adják a megtakarított pénzt.Ezt rég meg lehetett volna oldani, ha mindenki a saját területén a munkájával foglalkozik.Ez a sok gyűlölet nem vezet máshova , csak az ország széthullásához. Kinek jó ?Annak, aki háttérből irányítja a dolgokat.Az egyszerű ember bölcsebb volt mindig, mint a poitikusok vigyázzunk egymásra.Soha ne beszéljünk embertársainkról becsmérlő módon.Még egy példa:a vasúti síneket lerakó munkások/krampácsolók/nyáron 50 fokos melegben rakták a nehéz zúzott követ és lapátolták a sínekre stb , télen -20 fokban , negyven éves korukra teljesen /minden szervük és izületük/ felmondta a szolgálatot és ez csak egy példa , aki dolgozik/kevés szerencsés kivételével a saját munkáját tartja a legnehezebbnek .: még egy példa, akik ügyfelekkel foglalkoznak és eladók , ott is van ám mit nyelni és nem beszélve a háttér munkáról. Az élő emberi munka nehézségi fokát megítélni és bölcsen dönteni ehhez kell tudás és EMBER.
süti beállítások módosítása