Híd-affér: a Fidesz büntet
2010. szeptember 29. írta: JClayton

Híd-affér: a Fidesz büntet

  Tegnap újabb felvonásához érkezett a Híd-Fidesz csörte: Kövér László fenyítette Bugár Béla pártját. Az Országgyűlés elnöke aktuális pozsonyi látogatása során először csak húsz percet engedélyezett volna a kormánypárti Híd elnökének egy találkozóra, majd végleg le is mondta azt a sűrű programjára hivatkozva. Mindeközben a parlamenten kívüli MKP elnökével személyesen is találkozott. Egyértelműen alázásnak szánt gesztus, amely valójában a Híd helyzetén nem ront, a Fidesz pozícióit pedig nem javítja – igaz, a két pártot teljesen eltérő motivációk vezérlik. Azok csalódhatnak igazán, akik a magyar kormánypárttól a határon túli szervezetekkel való kapcsolatok megerősödését várták.

Kívül a körökön

 

  A Híd látványos kiközösítése helyi viszonylatban nagyon szokatlannak számít, hiszen az MKP 1998-as megalakulása óta a szlovákiai magyar politikai elit és az anyaországi körök harmonikus kapcsolatot ápoltak. Főként azért, mert az MKP-ban mindenki megtalálta a számítását: míg Bugár Béla a párt arcaként ténykedett, a főideológusként remek magyarországi kapcsolatokkal rendelkező Duray Miklósnak tökéletesen megfelelt a szürke eminenciás szerepe.

 

  A párton belüli kényes status quo a 2007-es elnökválasztással borult fel, a szavazást elveszítő Bugár a háttérbe szorult, Csáky Pálnak pedig nem volt elég ereje ahhoz, hogy fenntartsa az egyes körök közötti hatalmi egyensúlyt. Az MKP-n belüli liberálisok és Bugár közvetlen hívei nehezen élték meg a mellőzöttséget és azt, hogy gyakorlatilag semmilyen hatással sem lehetnek a párt hivatalos irányvonalára, így kiléptek és megalapították a Hidat. A két párt teljesen eltérő pozícióból indult a magyarországi szimpátiaversenyben: Duray Miklós és az MKP elnökségének erős kapcsolataival szemben Bugáréknak jóval kevesebb lehetőségük és mozgásterük volt. Ugyanakkor azzal a kevéssel sem akartak – és nem is akarnak – élni, a Híd ideológiája ugyanis a szükségből kovácsolt erényt: egyszerűen nincs benne komolyabb szerepe Magyarországnak.

 

Autonóm döntések

 

  Az MKP jövőbeni hozzáállását a Fideszhez, Magyarországhoz és a magyar kormányhoz egy mondatban le lehet írni: a parlamentből kiszorult párt számára létfontosságú a magyar kapcsolati szál megtartása és erősítése. A Híd-Fidesz viszony javulásával az MKP elveszítené exkluzív összekötői szerepét, ezért a pártnak egyáltalán nem áll érdekében a közvetítés.

 

  A Híd ugyanakkor nem képes és nem is akar megfelelni a magyar kormánykörök elvárásainak. A Fidesz határon túli pártokkal szembeni stratégiája a szoros együttműködésre és a kölcsönös konzultációra épít, ez pedig nagyon messze áll Bugárék elképzeléseitől. A Híd nemzetiségi politikája arra a ki nem mondott feltételezésre épül, hogy a felvidéki magyarságnak elsősorban a szlovákokkal kell dűlőre jutnia a nemzetiségi jogok kérdésében. A Magyarország részéről érkező követelések és ajánlások ebben a rendszerben kimondottan zavaró tényezőnek számítanak, hiszen a Híd önállóan fogalmazza meg és alakítja elképzeléseit (ebbe a folyamatba egyébként helyi értelmiségieket vonnak be, akik nézeteire ironikus módon azért jócskán hatással van a magyarországi álláspont). A Híd nem üzenget az anyaországon keresztül és nem konzultál, „házon belül” igyekszik kompromisszumokat kötni.

 

A legtöbb, mi adható

 

  A fenti szemszögből nézve világosabbá válik a füstbe ment Bugár–Kövér találkozó valódi jelentősége. Míg a Híd számára a jelenlegi helyzetben a hasonló megbeszélések a magyar közvélemény felé tett szimbolikus, udvariassági gesztusként értelmezendők, addig a Fidesz a maga sajátos szabályai szerint játszik: a határon túli pártok értésére adja, hogy kívülállóként egyáltalán nem számíthatnak hasonló gesztusokra.

 

  A Fidesz egyértelmű lépéseket vár a Hídtól a kapcsolatok normalizálásáért cserébe: gyakoribb egyeztetéseket (például a Kárpát-medencei Képviselők Fórumában való részvételt) és szimbolikus megnyilvánulásokat. A Híd pár formális gesztuson kívül viszont semmit sem vár el a Fidesztől, és cserébe sem ad semmit. A jelenlegi patthelyzet igazából mindkét párt számára kielégítő. A Hídnak semmi szüksége nincs a Magyarországról érkező erkölcsi támogatásra és hátszélre, a Fidesz pedig példát statuál az engedetleneken.

 

  A jövőben, akár hónapokon belül mindez megváltozhat. A Hidat helyi vezetői révén a potenciális magyarországi pénzforrások késztethetik megbékélésre, a magyar kormányt pedig az, ha jelenlegi partnere, az MKP egyszerűen elfogy és erejét veszti. Az viszont biztosnak tűnik, hogy a Fidesz szemében a magyarság, mint egyedüli feltétel szemmel láthatóan nem elég az együttműködéshez – hacsak nem kezdünk homályos fejtegetésekbe arról, hogy mi magyar, és mi nem az.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr502332293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hillcut 2010.09.29. 16:03:27

Kövér többször, nagy nyilvánosság előtt is kifejtette véleményét Bugárról. Lényegében árulónak tartja és így a találkozó elmaradásának is inkább személyes-elvi okai lehettek.
A legfőbb közjogi méltóságoknak azonban félre kellene tudni tenni a személyes meggyőződéseit. Bugár magyarokat (is) képvisel a szlovi parlamentben.

A felvidéki magyarok láthatóan inkább hajlanának a párbeszédre. Ez az ő választásuk.
Eldöntötték, hogy-szemben a délvidéki, erdélyi, kárpátaljai magyarokkal- ők látványosan "megalkusznak".
Ezt nekünk látnunk kell, szeretnünk viszont nem.

teknős 2010.09.29. 16:26:39

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy tegnap este élőben hallgathattam Kövér Lászlót.

Nagyon ott van a szeren, pontosan látja, hogy mi történik, ami a hazai dolgok alakulását illeti.

Én nem tudom, mi van Szlovákiában, de engedtessék meg a Kövérnek, hogy azt a sziklaszilárd és engedhetetlen következetességet, amit eddig mutatott, továbbra is képviselje. Idomuló, a külföldi igényeknek minden áron megfelelni akaró politikusunk már volt tonnaszám, most próbáljuk meg másként, hát ha jobb, hátha sikeresebb.

Az, hogy Bugár a magyarokat képviseli-e, majd kiderül. Nekem felvidéki rokonaim vannak, enyhén szólva is a pragmatizmusra hajlamosak voltak, amióta csak az eszemet tudom. Az utolsó generációban pedig már szlovák nevek kerültek a rokonságba. Ennél rosszabb, már nem lehet, csak egy ugrás a teljes asszimiláció.

keb_26 2010.09.29. 18:12:53

@teknős: "szlovák nevek kerültek a rokonságba, ennél rosszabb már nem lehet"
Ebben semmi kivetnivalót nem látok. Sőt nagyon tetszik ha egy magyar és egy szomszédos nép fia/lánya köt házasságot, az mutatja h attól mert vki szlovák/magyar még lehet nyitott a másik felé. Hogy a gyermekük milyen lesz az meg rájuk van bízva, ha szlovák (és magyarul meg se tanul) az nagyon sajnálatos de így működik a világ, remélni kell, hogy vonzóbb hely lesz országunk jönnek külföldi munkavállalók itt szerelembe esnek aztán úgy döntenek h a gyerekük is e szép ország fia legyen, mindjárt többen vagyunk. Ez szép asszimiláció, nem randa erőszakos. A baj mindig a politikával van.

Éhesló 2010.09.29. 18:48:48

Nem "nehezen élték az MKP-n belüli liberálisok és Bugár közvetlen hívei a mellőzöttséget és azt, hogy gyakorlatilag semmilyen hatással sem lehetnek a párt hivatalos irányvonalára..." hanem egyszerűen nem voltak hajlandók tudomásul venni a demokratikus választás eredményét és leléceltek, hogy a párton belüli rombolást, a tótokkal való kollaborációt és a politikai korrupciót tovább folytathassák főállásban, immár egy nyíltan a tót érdekeket kiszolgáló a többi párt hulladákából összetákolt multikulti pártban.

Ezért nem kívánatosak semmilyen értelmes magyar nemzetiségű politikus és ember számára.

Egyszerű, nem?

valójábannemberci 2010.09.29. 19:09:48

Én úgy emlékszem, hogy a szlovákiai választások idején se volt túl diplomatikus a Fidesz a Híddal. Végig az MKP felé hajlott a kezük. Még akkor is, amikor azok kiestek a parlamentből.

Érdemes lenne visszaolvasni a korábbi, a témát érintő itteni írásokat. Egy korábbi esetben JClayton azt írja, hogy tkp. Bugárt a négy évvel ezelőtti, a kormányból kieső választási eredmény folytán túrta ki az MKP, mert bűnbakot kellett keresni.
Megj.: A fagyi visszanyalt.

A továbbiakban idézgetnék a választások eredményét elemző cikkből, melyet Turul_2k2 írt:
"Szlovákiában nemcsak hogy megszűnt a magyarság egypárti képviselete, de (a korábban több párt egyesüléséből létrejött) Magyar Koalíció Pártját majdnem minden, magyarok lakta járásban megverte az újonnan alakult Híd. Tehát egyértelmű: a szlovákiai magyarok hiteles képviselőjüknek tekintik Bugár Béla pártját."
Megj.: De kit érdekelnek az ottaniak.

Továbbá: "Az MKP elismerte, hogy nagyon rossz eredményt ért el, s remélhetően sem Csákyék, sem Bugárék nem élezik tovább a két párt eddigi konfliktusát."
Megj.: Majd élezik itthonról.

Valamint a leginkább aktuális gondolat: "Ami a magyarországi tanulságokat illeti, azt elsősorban a Fidesznek (és a kormánynak) kell levonnia. A romániai sikertelen MPP-projekt után most megint sikerült egyértelműen az MKP mellé állni, de a pártnak Orbán Viktor támogatása láthatóan kevés volt. Reméljük, a Fidesz tartja magát ahhoz az elvhez, hogy tiszteletben tartja a határon túli közösségek döntéseit és az általuk megválasztott politikusokat tekinti partnerének."
Megj.: Nos, a jelek szerint csak kósza remény, mert a Fidesz tojik bele.
Hahó, odaát nem nyertek kétharmadot.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2010.09.29. 19:22:56

@berciXcore:
Üdv,
"Egy korábbi esetben JClayton azt írja, hogy tkp. Bugárt a négy évvel ezelőtti, a kormányból kieső választási eredmény folytán túrta ki az MKP, mert bűnbakot kellett keresni"
Ez csak az egyik faktor a több közül, ami hozzájárult Bugár 2007-es bukásához, és semmiképp sem a legfontosabb. Bugárnak nem volt személyes felelőssége a választási vereségben, és ha jól emlékszem, senki sem vádolta meg ezzel. Viszont sokan játszottak el a gondolattal, miként, mennyire eredményesen működhet egy "bugártalanított" MKP.

Igen, a szlovákiai választások előtt ugyanez volt a helyzet, de egy kicsit más motivációtól vezérelve - az MKP biztos befutónak tűnt, a Híd pedig a bejutási küszöb közelében ingadozott, kevesebben hittek a sikerében (bevallom férfiasan, én például nem). A Fidesz az MKP negatív kampányához nyújtott segítséget - ma már ennek nincs értelme.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.09.29. 19:27:39

@teknős:

Asszimilációs politikához a magyar kormány teljesen szükségtelen, hogy támogatást nyújtson. Az asszimilációs politikához majd nyújt a szlovák kormány. Ha a felvidéki magyarok az asszimiláció mellett döntenek, nem nagyon tudunk mit tenni.

A magyar identitás fenntartása szükségképpen konfrontációs politika, amelyben a magyar külpolitika védelmet kell nyújtson a határon túli magyaroknak. De az asszimilációban mi nem tudunk és nincs is okunk segíteni.

tevevanegypupu 2010.09.29. 20:16:45

Az MKP negativ kampanyanak a par honap elotti Szlovakiaban tokeletesen igaza volt. Mondom ezt ugy, hogy kulonosebben nem szimpatikusak ok sem.

jan 2010.09.29. 21:03:23

Szlovákia gazdaságilag-kulturálisan ugyanolyan fejlett, ha nem fejlettebb, mint Magyarország. Nem csoda, hogy a felvidéki magyarok szívesen asszimilálódnak.

Általában, a különállás megőrzésének ott van esélye, ahol az anyaország menőbb helynek számít, mint a szülőhely országa, és ahol ezért menő magyarnak lenni (minden sérelem stb. ellenére).

Romániánál, Szerbiánál, Ukrajnánál egyértelműbben menőbb Magyarország. Szlovákiánál viszont már nem, és ez (a többi nyomással együtt) természetesen billent az asszimiláció felé.

De ne felejtsük: a dualizmus éveiben és még utána is hasonló módon asszimilálódott több százezer szlovák is.

Nem örülök az asszimilációnak, mert egy közösség beolvadása-eltűnése egy homogénebb tömegben mindig veszteség, de ez a fajta asszimiláció teljesen természetes, morálisan nem kifogásolható dolog.

vizipipa 2010.09.29. 22:30:36

@keb_26:
A világ valóban így működik, csak ahogy Elpet írta: miért kellene ehhez magyar támogatás?

@JClayton:
Nagyon jól emlékszem Bugár nyilatkozatára: A Híd nem magyar párt. A forrást idézd be te. Akkor viszont mit akar?

Kövér nyilatkozatára is emlékszem: a MÁÉRT és a KMKF magyar fórumok. Értsd: Bugárnak ott sincs keresnivalója.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2010.09.29. 22:57:33

@jan: a gazdasággal összefüggésbe hozható asszimiláció elmélete nem teljesen helyénvaló, az összes határon túli magyar közösség létszáma csökken - mindegy, hogy Romániáról, Kárpátaljáról, vagy Vajdaságról van szó. Sőt, a fiatalok elvándorlása Magyarországra csak még jobban ront a helyzeten.

@vizipipa: Bugár valóban azt nyilatkozta a választások előtt, hogy a Híd nem magyar párt. Jellemzően a szlovák médiának adott nyilatkozataiban hangsúlyozta ezt, a magyarul adott interjúiban nem merte feszegetni a kérdést.
A Híd önmeghatározása valójában kettős: a magyarok felé irányuló jelzésekben amolyan összekacsintós módon, sejtetve magyarnak határozza meg magát, a szlovák közösség felé irányuló kommunikációban pedig tagadja az etnikai dimenziót. Ennek pragmatikus okai is vannak.

jan 2010.09.29. 23:22:37

@JClayton: persze, én se gondolom, hogy mindent megmagyaráz, amit írtam, ez csak egy tényező a sok közül. De a magyar nyelv, a magyar közösséghez tartozás presztízse minden bizonnyal fontos szerepet játszik, és ennek a presztízsnek része a gazdasági-kulturális feljettség.

Presszós Laci 2010.09.30. 03:38:22

Kivételesen igaza volt Kövér elvtársnak.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.30. 06:55:29

22-es csapdája ez.

Sehogy sem egészségesek ezek a kisebbségi nemzeti gyűjtőpártok, az MKP meglehetősen nehezen is jött össze - és hát finoman rakosgatva a szót: érdekes állam-kisebbség viszonyok közepette töltötte ki az idejét. Viszont ideológiai + nemzetiségi alapokon küszöb alá szorul majd' mindenütt egy kisebbségi párt. Ezen lehet ríni, de ezt adják a számok. És nincs jó választás. Bár igazán azt sem mondanám, hogy két rossz volna, van kb. az a két értelmes stratégia, amit ismerünk, Bugáré meg a Fideszé. A maga módján mindegyik érthető, a maga szempontja szerint mindkettő működik is, csak hát nagyon más ugye a nézőpont.

Egyrészről az nagyon is létjogosult, hogy az elszakított magyarság nem óhajtja magát a politikai küzdőtéren csak a kisebbségi lét által meghatározni. Az is világos, hogy a poltizáló rétegben, ezekben az egységpártokban óhatatlanul ott maradnak az ideológiai törésvonalak, újra és újra repedések keletkeznek, néha efféle meglepő innovációkkal a kisebbség kisebbsége akár sikeresebb is lehet, mint a megmaradt egység. Vagy nem, ha nem ennyire ügyes, lásd az RMDSZ-ről leforgácsolódóak pályaívét.

Másrészt világos és ésszerű elgondolás, hogy a magyar kormány a szomszédságpolitikában erős, az adott országban küszöbképes, egységes kisebbségi képviseletre támaszkodva tud hatékonyan érdekérvényesíteni. Nem szerencsés, ha országonként két-három küszöbön imbolygó szervezettel kell viszonyban lenni, és a politika már csak afféle bót, ahol hiába is munkál ki bárki alapvető kérdésekben népszerű egyetértéseket, az első adandó alkalommal, ha szervezetileg nem adott az egység, akkor kezdheti elölről.

Az meg ugye nem lesz, mert az meg a szomszédoknak sehogy sem megy le a torkukon (meg hát ott sem hülyék ügykezelnek, látják ők is pontosan, hogy ezzel sok, szép, kövér legyet ütnek egy csapásra), hogy az adott országban különösebb téttel bírjanak belső nemzetiségi pártküzdelmek, hogy jellemzően magyarlakta közigazgatási egységek helyhatósági választásai adjanak terepet afféle belső kisebbségi pártküzdelmeknek (vagy akár csak hogy hagyjanak lebonyolódni holmi belső választásokat), és hogy az ezeken elért selejtezőeredmények rendezzék össze az országos dzsemborikra a válogatottat - pedig ugye ez volna az egyetlen racionális út: bévül, egymásközt pártoskodni, kívül, országos méretekben együtt feszíteni. Ha meg ez nincs, ha a közös program nem a valósággal koherens, nem az egyes irányzatok támogatottságának mértékében osztatnak a biztos fotelek akkor, tényleg nehéz elfogadnia egy-egy irányzatnak, hogy a másik árnyékában kell léteznie.

Szóval klasszikus 22-es.

bierkamp 2010.09.30. 07:19:22

a bunkó Kövért már határon túl is ismerik--és leszarják ! -akármilyen pozicióban van.!

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.09.30. 09:37:37

elég nagy baromság volt. akár kedvezményezettjei a fidesznek akár nem, szlovákiaki magyarok, akik a sl. parlamentben képviselettel rendelketnek.
ez a szlovákok számára tökéletesen mutatja, hogy a fidesz szavai és a tettei messze nincsenek összhangban.
a diplomácia pont nem arról szól, hogy akit nem szeretek azzal nem beszélek. ez itthon csajágaröcsögén elmegy, de pont az ilyen hozzáállás miatt szakadtunk le és szakadunk le folyamatosan a centrumtól, miközben örökké arról szónokolnak, hogy oda tartunk, sőt! ott a helyünk.

amit tett, azt a diplomáciában szalonképtelen és ez az egy, amit biztos, hogy nem tolerálnak.
a köznapokban magyarul egyszerűbbern nevezik.

jan 2010.09.30. 11:11:55

@Dr. Zerge: valóban feloldhatatlan ellentmondásnak tűnik ez. persze ha mondjuk minden felvidéki/erdélyi magyar belépne az MKP-ba/RMDSZ-be (ennek elvileg semmi akadálya), akkor közvetve megvalósulhatna a sokat hiányolt belső demokrácia, vagyis lehetne versengeni a magyar érdekképviseletet biztosító párton belül.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.09.30. 11:13:22

fenyít (ige)
1. Testi büntetéssel illet valakit.
2. Féken tart, rakoncátlankodni nem enged.

Aligha hiszem, hogy erre gondolt volna a bejegyzés szerzője, amikor bepötyögte a „Tegnap újabb felvonásához érkezett a Híd-Fidesz csörte: Kövér László fenyítette Bugár Béla pártját” mondatot.

Én szégyellném magam a helyében és gyorsan javítanék.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.09.30. 11:36:29

@jan: Óh, egy jó kis kötelező tagságú egypártrendszer, hát igen, kissé kívül esik az ún. demokrácián. Ezt most él nélkül, mert értem én, csak hát képtelenség, ugye.

Manyi Béci 2010.09.30. 11:37:16

"Azért mégse akkora balfék ám a Fidesz, mint amekkorának látszik" kb ez az üzenete ennek az írásnak és természetesen nincs igaza:)
Alapjáratban nyilvánvaló, hogy a párt ugyanolyan arrogáns politikát folytat a határontúli magyarok képviselőivel, mint anno, első kormányzásuk idején, jó és rossz képviselőkre, jó és rossz magyarokra osztva őket. Egyik felelőse ezzel annak a széthúzásnak, amit olyan szomorú hümmögéssel emlegetnek gyakran ebben a blogban is, utalnék itt hangsúlyosan arra a támogatáspolitikára, amit alkalmazott annak idején.

"Híd-Fidesz csörte": már eleve nonszensz, hogy csörtének tekintsenek egy kapcsolatot azzal a párttal, ami jelenleg egyedüliként képviselheti a kinti magyarokat a szlovákiai parlamentben, hogy "fenyíteni" gondoljanak egy szomszéd országban működő pártot, hogy "alázás"sal próbálkozzanak, az egész történet szánalmas és amatőr.

" A Híd-Fidesz viszony javulásával az MKP elveszítené exkluzív összekötői szerepét, ezért a pártnak egyáltalán nem áll érdekében a közvetítés."
Már elnézést, de miért is kellene közvetítenie?
Egyáltalán: nehogymá' az MKP legyen a hunyó abban, hogy a Fidesz nem képes megfelelő kapcsolatot
kialakítani a Híddal!
A Fidesz ismét durung volt. Ez történt.

"A Híd ugyanakkor nem képes és nem is akar megfelelni a magyar kormánykörök elvárásainak"
Miért is kellene megfelelnie neki?
A Híd a választóinak tartozik felelősséggel.
Az MKP is.
A magyar kormány felé mindkét párt csak annyiban felelős, hogy -ha kapnak- a támogatást arra használják fel, amire kapták.

"A Híd nemzetiségi politikája arra a ki nem mondott feltételezésre épül, hogy a felvidéki magyarságnak elsősorban a szlovákokkal kell dűlőre jutnia a
nemzetiségi jogok kérdésében."
És milyen igaza van, ugyebár.
" A Magyarország részéről érkező követelések és ajánlások ebben a rendszerben kimondottan zavaró tényezőnek számítanak"
Ebben is.
És mindkét megállapítás minden határontúli magyar szervezetre érvényes.

"A jelenlegi patthelyzet igazából mindkét párt számára kielégítő."
Aham, a végén még kiderül, hogy tképpen Bugár mondta le a találkozót, és közben még Kövér édesanyját is szidalmazta.

" Fidesz pedig példát statuál az engedetleneken."
Ehhehehe.
"a Fidesz szemében a magyarság, mint egyedüli feltétel szemmel láthatóan nem elég az együttműködéshez"
Sosem volt az.
Kár, hogy az a fejtegetés is elég homályos volt, mi is kell a Fidesznek ahhoz, hogy együttműködjön. A "gyakoribb egyeztetések.. és szimbolikus megnyilvánulások" nem túl meggyőző. Elég nehéz egyeztetni azzal, aki nem ér rá velünk foglalkozni.

Manyi Béci 2010.09.30. 11:39:30

@Elpet:
Mondja, tud a Fidesz rosszul dönteni, rosszul politizálni?
Téved néha?

Téglagyári Megálló 2010.09.30. 11:43:04

Nos, Kövér elmondta, mi a baj. Hogy pl. a Most-Híd nem akarja képviseltetni magát a magyar fórumokon.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2010.09.30. 11:45:20

@Manyi Béci: üdv,

Távol álljon tőlem, hogy védjem a Fideszt. Csak arra akartam rámutatni, hogy a Híd meg a magyar kormánypárt két különböző dimenzióban mozog, mások a prioritásaik, és amíg ez így marad, nincs sok esély a korrekt együttműködésre. Hogy ebben ki a „hibás”, az egy- szerintem - teljesen értelmetlen kérdés.

„Kár, hogy az a fejtegetés is elég homályos volt, mi is kell a Fidesznek ahhoz, hogy együttműködjön”
A mindenkori magyar kormánynak megvannak azok a hosszú évek alatt kialakult struktúrái, melyek keretén belül folyik az együttműködés a határon túli politikai és társadalmi szervezetekkel (a KMKF elég kézenfekvő példa, azért is írtam oda). A Híd megalakulása után demonstratívan kívül helyezte magát ezeken az intézményeken. Amennyiben világosan megfogalmaznák igényüket arra, hogy részesei legyenek az együttműködésnek, azt értelmezné pozitív jelként a Fidesz (disclaimer: szerintem nem fognak).

Manyi Béci 2010.09.30. 12:51:28

@JClayton:
reüdv,
"Amennyiben világosan megfogalmaznák igényüket arra"
Lehet, hogy megfogalmazták volna, ha Kövér úr tud időt szakítani arra, hogy találkozzék velük...ki tudja?:)
"Mi próbáltuk kezdeményezni, először azt a választ kaptuk, hogy talán húsz percet sikerül szorítani az elnök úr programjából, végül azt mondták, hogy ilyesmire nem lesz lehetőség” – mondta a lapnak nyilatkozva Bugár Béla, a Híd elnöke."
Világosan megfogalmazták igényüket arra, hogy részesei legyenek egyfajta együttműködésnek.
Kövérék erre:
"A magyar kormányzás szlovákiai stratégiai partnerének az MKP-t tekinti, az elnök úr látogatásán a házelnöki találkozó hivatalos résztvevőin kívül csak a stratégiai partnerrel kíván találkozni” – válaszolta a lap kérdésére Kövér kabinetjének sajtófőnöke."
JC
Mégis mit kellene még a Hídnak lépnie, azon kívül, hogy kezdeményez egy találkozót?
Ráadásul azok után, ahogy a szlovákiai választás idején a Fidesz "viselkedett"?
Eleve a Fidesznek kellett volna a találkozót kezdeményeznie.

Nem, nem értelmetlen az a kérdés, hogy ki a hibás, különösen a mostani történések után.
És ki kell mondani. Kellene.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.09.30. 13:04:38

@hillcut:
Vajon eljön majd az a szép korszak, amikor nem árulózzunk le senkit – és főleg nem azért, mert másképp látja a dolgokat, esetleg nem esik hasra a kétharmadtól? Kövér elvtárs ezt már lehet nem éri meg, de mi még hátha igen.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2010.09.30. 13:05:32

@Manyi Béci: a Híd részéről a hasonló találkozók jelentik az omegát, a Fidesz részéről pedig az alfát. Bugárék számára ezek a szimbolikus akciók jelentik azt a szintet, amelyen még tarthatóak a kapcsolatok a magyar kormánnyal, Kövérék viszont „mindent vagy semmit” alapon gondolkodnak.

„Mégis mit kellene még a Hídnak lépnie, azon kívül, hogy kezdeményez egy találkozót?”
Például kérnie felvételét a KMKF-be, nem pedig várni, hogy meghívják. Ez nyilván ebben az olvasatban behódolást jelent, nem is csoda, hogy nem történt még meg.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2010.09.30. 13:06:50

Hozzáteszem még egyszer, a biztonság kedvéért, hogy nem akarom védeni a Fidesz álláspontját. Se a Hídét. Mindkettőt érthetőnek tartom.

Manyi Béci 2010.09.30. 13:50:44

@tölgy:
Ezt nevezem én bátor kiállásnak, tölgy!
Már csak a megnemalkuvó tenniakarást hiányolom.(de macskákat most ne bántson.)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.09.30. 13:57:31

@Manyi Béci: "Lehet, hogy megfogalmazták volna, ha Kövér úr tud időt szakítani arra, hogy találkozzék velük...ki tudja?:)"

Hülyeség. Nem Kövér fülébe kellene ezt sugdosniuk, hanem egyértelművé tenni, úgy, hogy nekem, és magának, és mindenkinek világos legyen. Ehhez nem kell megvárni egy ilyen látogatást.

A helyzet az, hogy Bugár egy dél-szlovákiai, regionális pártot épít, nem magyar pártot. Gyakorlatilag arra játszik, hogy a beolvadás megállíthatatla marad, így neki kifejezetten az asszimilódó magyarok az elsőszámú célközönsége.

Manyi Béci 2010.09.30. 13:58:18

@JClayton:
"nem akarom védeni a Fidesz álláspontját"
Folyamatosan védi mégis.
"a Híd részéről a hasonló találkozók jelentik az omegát"
Maga nyilván jobban ismeri őket.
Elég friss párt ahhoz, hogy én ilyesmit ne merjek állítani róluk.
"Bugárék számára ezek a szimbolikus akciók jelentik azt a szintet, amelyen még tarthatóak a kapcsolatok a magyar kormánnyal"
akkor hát a szimbolikus akció már meg volt, egyeztetésre sajnos a Fidesz éppen nem ért rá.
Akárhogy is forgatjuk, mindenképp a Híd tűnik rugalmasabbnak és együttműködőbbnek. Ismétlem: a Fidesz a választások idején tanúsított magatartása ellenére.

"Például kérnie felvételét a KMKF-be, nem pedig várni, hogy meghívják. Ez nyilván ebben az olvasatban behódolást jelent"
Kérni szokták ezt a felvételt?
És igen, a történtek után azt jelenti.

Manyi Béci 2010.09.30. 14:03:06

@gloire:
Maga a hülye, gloire.

Hm, valamit akartam magától a múltkor, mit is?
Elfelejtettem.

Ha a történések után gesztusokat vár a Hídtól, akkor maga is arrogáns, az a bizonyos nagy fehér (anyaországi magyar) ember.
Sokan vannak így ezzel, rá se rántson.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.09.30. 14:26:44

@Manyi Béci: Szerintem már senki nem vár gesztusokat tőlük. Kiléptek abból a keretből, ami okot adna az együttműködésre. Bugár arra bazíroz, hogy az elszlovákosodás folytán, az etnikai tényező végképp elégtelen lesz a jövőben a parlamenti képviselethez. Az MKP arra tesz, hogy ez a folyamat megfordulhat, amit elsősorban a magyarországi politika változása, és a gazdasági folyamatok indukálhatnak.

Nem beszélve arról, amit JClayton ír, miszerint:

"a magyarok felé irányuló jelzésekben amolyan összekacsintós módon, sejtetve magyarnak határozza meg magát, a szlovák közösség felé irányuló kommunikációban pedig tagadja az etnikai dimenziót."

Ez a konkrétan kétkulacsos politika most sikeres, de akár pillanatok alatt össze is omolhat, ha a támogatóinak egyik fele berág. Ebben az esetben továbbra is marad az MKP, mint alternatíva.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2010.09.30. 14:31:32

@gloire: ezt a képet csak annyival árnyalnám, hogy nagyon nehéz tudatos elemeket felfedezni az MKP politikájában. A parlamentből való kiszorulás után kényszerpályán mozognak, és jó húzásuk csak elvétve akad.

Manyi Béci 2010.09.30. 14:52:14

@gloire:
@Manyi Béci:
"Szerintem már senki nem vár gesztusokat tőlük"
JC szerint igen, a találkozó kérését kevésnek találta.
Szerinte a Hídnak MÉG kérlelnie kellene a magyar kormányt.
A magyar kormány sajna pillanatnyilag nagyon elfoglalt. Esetleg egy többször ismétlődő kérést meghallana. Ki tudja, talán még teljesítene is. Ha éppen jó kedvében van.

"Kiléptek abból a keretből, ami okot adna az együttműködésre"
Miért? Miért léptek ki? Mit tettek? Mondjuk Magyarországgal szemben?

Gloire
Teljesen mindegy, mire bazíroz Bugár. A szlovákiai magyarok döntő része rájuk szavazott, a Híd képviselői ülnek a parlamentben.
Ez az egész a szlovákiai magyarok dolga, nem a Fideszé.

Manyi Béci 2010.09.30. 14:55:13

@JClayton:
Ok.:)
Azt egyébként honnan vette, hogy a kárpátaljai magyar közösség létszáma csökken?
Azt hittem, ott egyedül nincs ez így.
Mióta csökken?

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2010.09.30. 15:00:46

1989-től 2001-ig 2,7 százalékkal csökkent (www.emagyar.net/index.php?p=article&type=regional&id=17), bár bevallom, úgy emlékeztem, nagyobb mértékű az asszimiláció és az elvándorlás.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.09.30. 15:01:07

@Manyi Béci:

Bizonyára.

Csak épp úgy vagyok vele, ha kapok, mittudomén, egy autót, nem azt nézem, hogy miért szar, hanem azt, hogyan tudom használni.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.09.30. 15:09:36

@Manyi Béci: "Teljesen mindegy, mire bazíroz Bugár."
Hogy lenne már mindegy? Az ő koncepcióját milyen alapon kéne támogatnia Orbán kormányának? Azt tudja kik támogtatták? Megmondom, a Kinga Göncová, az : )

Manyi Béci 2010.09.30. 15:10:38

@Elpet:
Egy éve még máshogy volt ezzel, Elpet.

Most nyilván szerelmes, azért ilyen megengedő:)

Manyi Béci 2010.09.30. 15:11:49

@JClayton:
Köszööm.
Én úgy tudtam, az egyetlen térség, ahol nem csökken a magyarok száma.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.09.30. 15:14:04

@Manyi Béci: "Miért? Miért léptek ki? Mit tettek?"

Csak annyit, hogy deklaráltan nem magyar párt. Nem etnikai alapon, hanem egy regionálisan szerveződő, dél-szlovákiai, szabadelvű formáció.

Manyi Béci 2010.09.30. 15:17:26

@gloire:
Támogatásról eddig még nem esett szó, csupán együttműködésről, ráéréstől függően. Most nem értek rá.

Juj, mekkora összeesküvést leplezett most le ezzel a Göncovával! Megsemmisültem.

Manyi Béci 2010.09.30. 15:19:52

@gloire:
Mennyiben árt ez Magyarországnak?
Miért kell ezért megtagadni az együttműködést? A szlovákiai magyarok döntő részének ez a megfelelő.

Manyi Béci 2010.09.30. 15:20:38

@Elpet:
Igen, és szőkére festettem a hajamat is, képzelje.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.09.30. 15:28:24

@Manyi Béci: A szlovákiai helyzet elég képlékeny, ezt a döntést az elmúlt évek történései, az erőszakos szlovák, és a szinte már hazaáruló magyar politika
eredményezte. Véleményem szerint rövidúton össze is fog csuklani a Híd. De ez persze az MKP-n is múlik.

Ezzel az összeesküvéses dumával meg nem engem diszkreditál, csak magát égeti . )

Manyi Béci 2010.09.30. 16:27:28

@gloire:
Ó, igen, a főbűnös a hibás, ebben is, most is, + vannak a jók és a rosszak, ez olyan fárasztó. Mindegy, ismételgesse, ha jól esik magának:)
Sajnálatosan azonban a poszt nem erről szól, hanem a Fidesz és a Híd kapcsolatáról, "csörtéjéről", ahogy a szerző írta.

Égni egy blogban? Ne humorizáljon, gloire, nem áll jól magának:)

jan 2010.09.30. 16:45:29

@Dr. Zerge: Nem lenne kötelező: akit érdekel, hogy ki képviseli a magyar közösséget, attól nyilván elvárható, hogy belépjen, és kiköhögje az évi gondolom nem sok tagdíjat. Aki erre a fáradságra sem hajlandó, annak meg ne sírjon a szája, hogy nincs belső demokrácia.

Bloodscalp 2010.09.30. 20:06:20

és az honnan jött, hogy "asszimilálodni" akarnak a felvidéki magyarok"? ez szerintem úgy baromság ahogy van

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.09.30. 20:59:00

@Manyi Béci: Nézze Bécike, nem tudom kire gondol pontosan mint főbűnösre (van egy pár), két, egymással szembenálló politikai koncepcióról van szó.

Én három hete voltam egy temetésen Zahorán. Vagy kétszázan voltunk, az öregektől a dédunokákig. A halotti toron volt alkalmam (ismét) beszélgetni, látni mi történik velük. Azt tudom magának ajánlani, ne üsse bele a csőrét, abba, amihez láthatólag semmi köze nincsen. Duguljon el : )

@Bloodscalp: Ezen a temetésen túlnyomórészt magyarok voltak, a néhány szlovák ismerős, és szomszéd kivételével. Képzeld, még ezek az idős szlovákok is értenek magyarul. Kivétel a kisgyerekek.
Egyik magyar gyerek sem beszélt és nem is értett már magyarul. Nyolc kilóméterre élnek Balassagyarmattól.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.09.30. 21:17:21

@gloire:

Azt ugye tudod, hogy amit te, vagy bárki, aki nem ballib, lát, tapasztal, érzékel, az sose reprezentatív :)

bunko_jobbos 2010.09.30. 21:34:06

1. aZÉRT AZ SZERINTEM NEM IGAZ, HOGY A Szlovákiai magyarok nagyobb része a Hídra szavazott. Szerintem az MKP-ra, és csak kisebb része a Hídra, csak arra szlovákok is szavaztak. (Ebben nem vagyok biztos, de szerintem így van)

2. "Gyáva népnek nincs hazája".

Manyi Béci 2010.09.30. 21:36:43

@gloire:
:)
Hosszú évekig éltem Szlovákiában, de maga minden bizonnyal jobban ismeri az országot, az embereket nálam, sőt mindenki másnál is, egy pár órás temetés elég ehhez magának, hiába, na, meghajtom a fejem a maga kétségkívül óriási tudása és tapasztalata előtt.
Tulajdonképpen nem is értem, hogyan fordulhat az elő, hogy maga nem tud valamit? Segítek: " szinte már hazaáruló magyar politika" , erre a meglátására reagáltam délután, kicsit lezsibbadva .

Ha megengedi, az emlékezetébe idézném azért, hogy ez a poszt mindazonáltal nem arról szól, miről beszélgetett az ismerőseivel a minap.
Ismétlés a tudás anyja: ez a poszt a Fidesz és a Híd kapcsolatáról szól.
Próbáljon igazodni ehhez. Higgye el, a nagyság igazodás közben is ki fog türemkedni magából.:)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.09.30. 21:53:12

@Manyi Béci: "ez a poszt mindazonáltal nem arról szól, miről beszélgetett az ismerőseivel a minap."
De, érdekesmód pont arról szól, azt meg, hogy mihez igazodjak, ha igazodni támad kedvem, majd én eldöntöm . )

Bloodscalp 2010.09.30. 22:15:15

@gloire: gondolom erre te odamentél hozzájuk, és mélyen a szemükbe nézztél...és azt mondtad:véreim, kevesen vagyunk...ne asszimilálodjatok a tót kutyákkal...

Bloodscalp 2010.09.30. 22:21:21

mindenesetre érdekes fejtegetés megint, nem a fidesz a csúnya és rossz mert semmibe veszi a híd-most-ot, hanem a híd mert nem olyan párt ami belleillik a fidesz elképzeléseibe (csak ez így nincs kimondva - a dolog ott van meglőve hogy nem lehet rájuk elsütni olyanokat hogy: komcsik, liberálisok-ugye mennyivel egyszerübb úgy?:)

és az sem kerül elő, hogy a hídat teljesen demokratikus választották ott meg-mint itt a fideszt...a magyarok.
nem kéne rájuk mindenféle hülyeséget mondani, csak mert nem tetszik a másik szavazata.

Manyi Béci 2010.09.30. 22:29:13

@gloire:
Döntsön jól akkor, és próbáljon a témára koncentrálni.:)

Manyi Béci 2010.09.30. 22:32:05

@Bloodscalp:
"mert nem olyan párt ami belleillik a fidesz elképzeléseibe (csak ez így nincs kimondva)"
azért a poszt szerzője célzott erre.

vizipipa 2010.09.30. 23:37:19

"Bugár Béla a szlovák TASR hírügynökségnek ugyanakkor úgy nyilatkozott: a Híd és a Fidesz között egyelőre nincs hivatalos kapcsolat, de "tárgyalások folynak". Szerinte ezt bizonyítja az ő csütörtöki nem hivatalos beszélgetése Lezsák Sándorral, aki a programjait egészségügyi okok miatt lemondó Kövér László, az Országgyűlés elnöke helyett érkezett a visegrádi négyek parlamenti elnökeinek pozsonyi találkozójára. Bugár bízik abban, hogy hivatalos találkozó is lesz. "Nem kell félni, mi megtaláljuk az utat" - jelentette ki.

Az Országgyűlés alelnöke az MTI tudósítójának nyilatkozva cáfolta, hogy találkozott volna Bugár Bélával. "Ez szemenszedett hazugság. Én Bugár Bélával sem ma, sem tegnap, sem az utóbbi hónapokban nem találkoztam, nem beszéltem" - reagált a hírre Lezsák Sándor.
"
www.stop.hu/articles/article.php?id=749391

Bugár kavarja.

Téglagyári Megálló 2010.10.01. 13:07:21

@gloire:

"A halotti toron volt alkalmam (ismét) beszélgetni, látni mi történik velük. "

Meséljen, milyen a hangulat arrafelé?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.01. 13:45:57

@gloire:

"egy regionálisan szerveződő, dél-szlovákiai, szabadelvű formáció"

ellenben az mkp-val, ami viszont felvidéki.

hát igen, ezek a finom distinkciók. :)

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2010.10.01. 13:47:47

@Téglagyári Megálló:

Válaszolok gloire helyett is:

A fiatal generáció asszimilálódik és az öregek kihalnak. Magam is ismerek egy csomó olyan családot, ahol a dédnagymama egyáltalán, a nagymama alig, az anyuka már beszélt szlovákul és az unoka pedig egy büdös szót sem ért már magyarul.

A Híd éppen az olyan embereknek kedvez, akik kettős kötődésűek, de úgy igazából nem tudják magukat sehová sem tenni. Sok ilyet ismerek. Nemzetiségi kérdésben közömbösek és a többséghez alkalmazkodnak.

Téglagyári Megálló 2010.10.01. 13:56:17

@Vhailor:

Igaz ez mondjuk Rimaszombaton is, ahol magyar üzletfeliratok vannak?

Google 2010.10.01. 14:01:43

Nem tudom, de egy olyan pragmatikus embernek, mint amilyen ez a Bugár is, miért kellene a Fidesz felé is kapálózni? Nem akar egyszerre túl sokat fogni?
A multikulti pártját bejutatta a Parlamentbe, a kormányba is, mit akar még?
Azt talán el tudja fogadni, hogy ez nem lett egy szép barátság kezdete, látnivaló semmi, tessen tehát oszolni!

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2010.10.01. 14:14:11

@Téglagyári Megálló:

Üzletfeliratokat látsz északabbra is, de az asszimiláció egy folyamat, amit nem lehet észre nem venni. A felvidéki magyarság fogy már lassan 30 éve és elsősorban nem az elvándorlás, hanem a beolvadás játszik ebben nagy szerepet.

Apropó Rimaszombat - 60%-os többségében szlovákok által lakott város.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.10.02. 08:51:05

@Vhailor:

A felvidéken minden rendben, csak dél-szlovákiában fogy a magyar.
süti beállítások módosítása