Európai értelemben vett románságteljesítmény
2010. szeptember 08. írta: tempetőfi

Európai értelemben vett románságteljesítmény

  Corina Cretu román szociáldemokrata EP-képviselő az eheti strasbourgi plenárison Tőkés László EP-alelnök leváltását követelte, íme: 

  Ha valaki még nem tudna románul a Kárpát-medencében, a néni a következőket mondja – a Krónika tolmácsolásában –: Lassan három hónapja annak, hogy az Európai Parlament alelnökei között van Tőkés László is. Vitatott megválasztása óta Tőkés, sajnos, beigazolta félelmeinket. Felhívtuk a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek az etnikai alapú szeparatizmus ádáz szorgalmazójának és a viszály szítójának megválasztásával járnak egy olyan közegben, amelyben az Európai Unió új tagállamai a múlt sebeinek beforrasztására és az egyesült Európa szellemében való megbékülésre törekszünk. Továbbá: Tőkés László EP-alelnöki megválasztása óta felerősítette szélsőséges és sovén üzeneteit, az etnikai alapú területi autonómia kivívása érdekében utcai megmozdulásra buzdította az embereket. Mindez súlyos támadás egy európai uniós tagállam területi integritása ellen. Figyelembe véve az európai értékek és normák elleni magatartását, kérem Tőkés László úr EP-alelnöki tisztségéből való leváltásának megvitatását – vett végre levegőt a képviselőnő.

  Tőkés László Tusványoson vágta ki a biztosítékot a román politikum egészénél: 2010. július 22-én a 21. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által alapított Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) nyílt ülésén a rendszerváltó püspök-politikus megállapította, hogy Románia nyolcvan százalékban magyarok lakta régiója, Székelyföld és a függetlenségét egyoldalúan kikiáltó Koszovó nagyjából azonos méretű régió, és feltette a kérdést: ha a volt szerb tartomány albán lakosságának sikerült kiharcolnia függetlenségét, miért ne sikerülne a székelyeknek is kivívniuk a területi autonómiát? Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke ugyenezen a beszélgetésen kijelentette: Ha Bukarest nem hallja meg az egységes székelyföldi fejlesztési régió kialakítását célzó igényeket, akkor elengedhetetlen az erdélyi magyar politikai elit összefogása, a régió választott önkormányzati képviselői alkotta székelyföldi nagygyűlés ismételt megszervezése. És ha ez sem elég, akkor a székelyek békés eszközökkel tüntethetnek mindezért, ahogy azt tették nemrég a katalánok Barcelona utcáin – mondta Toró, hozzátéve: a katalánok másfélmilliós tüntetéséhez hasonlóan Csíkszeredában egy-kétszázezer fős békés megmozdulásra lehetne példa.

  A bukaresti média teljesen összemosta a két magyar politikus nyilatkozatát, szerintük Tőkés László Koszovó függetlenedésének mintájára kívánja kiharcolni a Székelyföld önrendelkezését, és ennek érdekében utcára hívja az erdélyi magyarokat, sőt, mi több, az egész Kárpát-medencét gyújtogatja (másnap az EP-alelnök a Kárpát-medencei vezetők kerekasztalán az elszakadt nemzetrészek autonómiája mellett érvelt). A román sajtó és politikum attól pánikolt be, hogy a vita után fél órával a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) közzétett döntése megállapítja: Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltott függetlensége nem ellentétes a nemzetközi joggal.

  És nekifeküdt az egész román politikai paletta menteni a hazát, népet, Európát, illetve a szavazatokat, a teljesség igénye nélkül néhány européer reakció:

- Titus Corlăţean, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) alelnöke bejelentette, a PSD ősszel kezdeményezni fogja Tőkésnek az EP alelnöki tisztségéből való visszahívását, az EMNT elnöke ugyanis szerinte nemcsak Romániára, hanem egész Európára veszélyt jelent. A PSD úgy véli, Tőkés szeparatista nyilatkozata durva támadás a román államiság ellen, hiszen erőszakos cselekményekre bujtogatja a romániai magyarokat.

- Mihai Voicu, a szintén ellenzéki román Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője szerint Tőkésnek a Székelyföld autonómiájára tett javaslata törvénytelen és alkotmányellenes, ezért elvárja, hogy a Demokrata-Liberális Párt (PDL) jelentse be az Európai Néppárt frakciójában: megvonja a romániai EP-képviselőtől a politikai támogatást. Ennél is tovább ment Horea Uioreanu kolozsvári PNL-képviselő, aki hazaárulással egyenértékűnek nevezte az önrendelkezés követelését, amelynek ügyében szerinte az ügyészségnek vizsgálatot kellene indítania.

- Cristian Preda, az RMDSZ-hez és a Fideszhez hasonlóan az Európai Néppárthoz tartozó PDL európai parlamenti képviselője az ügyben elfogadhatatlannak nevezte Tőkés Lászlónak a Székelyföld autonómiájáról tett nyilatkozatát, amely szerinte nem szolgálja a román–magyar megbékélést. Preda szerint nem lehet párhuzamot vonni Koszovó és Székelyföld között. Raluca Turcan, a PDL alelnöke szerint Tőkés aberrált, amikor egy lapon emlegette Koszovó függetlenségét a székelyföldi autonómiával, és hozzátette: pártja helytelenül járt el, amikor támogatta, hogy az EMNT elnöke az EP alelnöke legyen.

- 2010. július 25-én már ott tartottunk, hogy az alkotmány megszegése és interetnikai konfliktusok szítása vádjával bűnvádi feljelentést tett a főügyészségen Tőkés László ellen Mircea Jorj, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt kolozsvári szervezetének elnöke. Ezzel egy időben a szintén ellenzéki liberálisok felszólították a kormányzó demokrata-liberálisokat, vonják meg politikai támogatásukat a magyar politikustól, Traian Băsescu államfőtől pedig azt kérték, vonja vissza a Románia Csillaga Érdemrendet Tőkés Lászlótól.

  Az EMNT ügyvezető elnöke válaszként jelezte: Tőkés László a szólás- és véleménynyilvánítás alkotmányos jogával élt, amikor Tusnádfürdőn a Székelyföld autonómiájának kivívásáról beszélt. Sajnálatos, hogy több mint húsz évvel a romániai rendszerváltozás után sem a hiteles tájékoztatást szolgálni hivatott média, sem a politikai elit nagy része nem volt képes meghaladni a sajátos romániai nacionálkommunizmusban gyökerező magyarellenes mentalitását – fogalmazott Toró. A román pártok abbahagyhatnák a hivatásos nemzet- és nemzetállam-féltést, ami anakronizmus a 21. század Európájában – írta közleményében ez erdélyi magyar politikus.

  És így tovább. A nyár gyakorlatilag azzal telt, hogy hol a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot akarták összehívatni, mer' ezek a magyarok nem férnek a bőrükbe, hol pedig Jerzy Buzek EP-elnöknek írtak leveleket. Tőkés László viszont toppolitikusként gyakorlatilag bármit mondhatott, a központi román sajtó rögvest ugrott, ott ehette a sárga irigység a többi romániai politikust, ekkora médiafigyelemért mások jelentős összegeket fizetnek.

  Emiatt lett botrány az ENSZ-ügyből is, röviden: 2010. augusztus 2. és 27. között zajlott az ENSZ rasszizmusellenes testületének 77. ülése, és ezen a romániai kisebbségek helyzetéről szóló kormányjelentés mellett egy úgynevezett árnyékjelentést is ismertettek, amelyet az EMNT, a Bolyai Kezdeményező Bizottság és a Pro Regio Siculorum Egyesület állított össze. Az árnyékjelentésben többek között az állt, hogy az európai jogszabályokkal összhangban elképzelhető a különleges státus biztosítása a Székelyföld számára. Az árnyékjelentés szerint ennek egyelőre az is akadályát képezi, hogy a magyarokat másodrendű állampolgárként kezelik Romániában, a Székelyföld infrastrukturális fejlesztése pedig vagy nagyon lassú, vagy teljesen meg is feledkeznek róla. A dokumentum kitért a kommunizmus idején elkobzott vagyonok visszaszolgáltatása körüli anomáliákra is. A jelentés törvényes megoldásként a területi autonómia biztosítását javasolta a Székelyföld számára. Ennek keretében hivatalos regionális nyelvvé nyilváníttatnák a magyart, illetve engedélyeznék a magyar és székely nemzeti jelképek használatát. A jelentés szerint a Székelyföldnek egységes közigazgatási egységgé kell válnia, amely saját törvényhozó és végrehajtó testülettel rendelkezik, amelyek demokratikus választás útján jönnének létre.

  Amíg a románok ezért is Tőkés Lászlón verték el a port, addig a hivatalos román kormánydelegáció RDMSZ-es vezetője megpróbálta lenullázni az árnyékjelentést, lett is belőle belmagyar árnyékbokszolás.

  Szóval nem unatkoztunk.*

  Zárásképpen megjegyezném, hogy a románok egyszer már nagyon pontosan tudták, mi a különbség az autonómia és a függetlenség között: amikor Traian Băsescu államelnök Chirac francia elnökkel való tárgyalásán 2005-ben Koszovó kapcsán autonómiát javasolt.

  Viszont a mai napig nem értik azt a szót: békés. Talán mert Romániában a magyarok közül – egyébként helyesen – senki nem ellentétpározza.

* A szerző Tőkés László EP-alelnök erdélyi központi irodájának vezetője.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr552277755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.08. 07:55:51

"a rendszerváltó püspök-politikus "

Ahogy azt annó 1997-ben a téli szesszióban Balázs bácsi analízis tanár mondta nekem:

Ez így ebben a formában nem igaz.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.09.08. 08:06:56

Jól mutatna a képviselő asszony kezében négy-öt telipakolt teszkós nejlonzacskó.

@Talon Karrde: és mi az igazság?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.08. 08:06:58

Nem értem miért nincs szó arról, hogy Szögedi Csanád Vásárhelyen csinálja a tüzet, lovat ad a románok hülyébb részének a segge alá és ezzel épp az ellenkezőjét éri el annak amit naívan esetleg akar.
Persze szerintem csak mocskos kampányfogás az egész a részéről.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.08. 08:08:46

@Gasper:

Tőkés László temesvári pap-forradalmár volt.
Utána lett püspök-politikus.
Ma már csak EU-politikus.
A rend kedvéért.

Bell & Sebastian 2010.09.08. 08:12:42

A Rigómező-sztori nagyjából azzal ekvivalens, hogy mondjuk minálunk É-K Magyarországon etnikailag túlsúlyba kerülnek a cigányok, erre amerikai és EU -jóváhagyással függetlenednek. Mivel dolgozniuk továbbra is büdös, azt az utat választják, hogy telenyomják afgán, később saját kábszerrel, fegyverrel, terroristával, bűnözővel, egyebekkel a szomszédokat.
Ez nagyon nem tetszene senkinek. A világ józanabb többsége nem ismerné el Romungo-Disneylandet.

De mi van akkor, ha a demográfiai folyamat ennek pont a fordítottja, ha Erdély lassan elrománosodik és ez az utolsó pillanat?

Azt bírom, amikor az EU melldöngetve bátran kiáll Amerika érdekeiért, sandán a domináns önmagára gondolva. Ilyenkor világlik ki tisztán, hogy mire kellünk? Megenni a Franciaországban már lejárt szavatosságú, de itt még két hétig jó döglött csirkét.
Ezekből a fizetésekből másra nem is telik, úgy van kitalálva a rendszer.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.09.08. 08:22:46

@Bell & Sebastian:

A kettős állampolgárság megadása mondhatni elősegíti Erdély elrománosodását, mert az opportunistább erdélyi magyar (székely) pattanni fog és megy Magyarba, ezzel is csökkentve az erdélyi magyarság számát, gyermekei már Magyarországi magyarok lesznek, stb.
Létezik egy visszatelepülési folyamat is, régi nemesek visszakapják a földjüket és hazatérnek a családjukkal, egyes magyarországi magyarok több nyugalomra vágynak és áttelepednek Erdélybe (itt a megtakarított pénzük többet ér), de ez sajnos nagyon gyenge eresztés a fordított irányú elvándorlással szemben.

Bell & Sebastian 2010.09.08. 08:52:33

@Talon Karrde:
Csak azt akartam mondani, ha állandóan hazugságon kapjuk az ENSZ -t, Amerikát és az EU -vezetést, -ugyanis mást cselekszenek, mint amit mondanak-, valószínűleg pont az ellenkezőjét kell tenni annak, amit erőltetnek. Az meg egyszerűen nevetséges, ahogyan becsatornázták Európát az Egyesült Államok tagországai közé. Vagy már közvetlenül Izrael vezeti az EU -t? Ahogy jönnek-mennek itt, meg hirdetik orrba-szájba a kötődésüket...

Lehet hogy csak nekünk nem szóltak? A Feriék csak tudták, ha már annyira nyaltak a Laudét úrnak?

Tehetetlen Dodó 2010.09.08. 09:09:12

@Bell & Sebastian: (Ez baljóslatú szóvicc, nem szeretném, ha bekövetkezne a kötelező válasz: In aeternum, amen).

2010.09.08. 09:28:19

@Gasper:

Ja, és a szolíd kereszt is jól mutat a nyakában. Elmehetne vele egy Eddie Murphy filmbe.
Az EU-tól (különösen az EP-től) nem szabad sokat várni.
Használni viszont lehet a saját céljainkra, okosan, taktikusan.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.09.08. 09:44:05

így most már tisztán látszik; olyan eu-hoz akartunk tartozni (gondolom a románok is) ami az irigyelt és csodált németekből, olaszokból, franciákból stb. áll. ehelyett kaptunk egy olyat, amiben benne vannak a szomszédaink, meg mi magunk random-nesz.tumblr.com/post/806218725/szegedi-csanad-a-jobbik-alelnoke-az-europai

ez már nem smakkol.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.09.08. 10:00:52

ez a néni olyan, mint a mi krisztinánk - bár annyira nyilván nem tetszetős, ugye.

Viktus 2010.09.08. 10:10:38

Ezeken az EP üléseken kevesebben üldögélnek, mint nálunk a nagy házban ...

Viktus 2010.09.08. 10:15:47

Egyébként a magyar témakört gyorsan jegelik, amikor is szerte Európából megérkeznek a nagy dicső Romániába a hazadeportált cigány tömegek ... na majd azokkal elszórakozhatnak egy sort.

greybull 2010.09.08. 10:24:45

Hülyék ezek a románok: pont az autonómia megadása lenne a legbiztosabb út ahhoz, hogy előbb-utóbb elrománosodjon a Székelyföld is.
Ha ugyanis nincs asszimilációs kényszer: szinte biztosan lesz asszimiláció. Mi magyarok ezt csináltuk abszolút sikeresen vagy 250 évig a török hódoltság után.
Sajnos az az igazság, hogy a románnal kurva jól járnának az erdélyi magyarok, mivel a román után simán lehet kommunikálni franciával, spanyollal, olasszal, portugállal, kb. a fél, de minimum 1/3-ad világgal. Még az angolt is könnyebb megtanulni a román alapján/után.
Szegény drága jó magyar nyelvünk meg ácsorog itt árván...
Egyébként Románia közepén egy autonóm Székelyföld sajnos kicsit bantusztánszerű lenne. Az elszakadás meg értelemszerűen teljességgel kizárt.
Hogy a fene ette volna meg a magyar uralkodó osztályt, amikor betelepítette Erdélybe az igénytelen nem visszapofázó (mint a magyar) román jobbágyokat!

pelikán* 2010.09.08. 10:28:59

"Szóval nem unatkoztunk."

ikszdé. Bizsergető lehet a tudat, hogy az ember unalma ellen egész pártok szórakoztató részlege dolgozik. Úgymond.

evil overlord (törölt) 2010.09.08. 10:30:32

Talán ideje lenne a brüsszeli jelenlétet a kisantant kinyírására használni.

greybull 2010.09.08. 10:46:46

@evil overlord: nincs már kisantant. Ausztria - nem lenne tagja. Szlovénia, Horvátország - jó barátok nekünk. Szerbia - éppen közeledni próbál hozzánk. Ukrajna - elég baja van neki a 20 millió orosszal. Marad Szlovákia, Románia. Szlovákia - talán most kezd megjönni az esze, egy nap még bekéredzkednek hozzánk önként. Románia? Talán ő marad egyedül, de szerintem előbb-utóbb az erdélyi román is elunja, hogy a Regátból mondják meg neki a tuttit - úgyhogy minimum úgy regionalizálódik majd, mint Spanyolország.
Türelem, az idő MINDIG kiforrja magát!

evil overlord (törölt) 2010.09.08. 11:02:07

@greybull: A szlovénekkel, horvátokkal tényleg jó a kapcsolat, bár túl sok magyar nem él arra. Az ukrajnai helyzetet nem látom ennyire rózsásnak, az (orosz ellenes) ukrán nacionalizmus építése a kárpátaljai magyarokat is hátrányosan érinti. Természetes, hogy a szerbek próbálnak közeledni, be akarnak kerülni az unióba. Utána viszont túl sok jóra nem számíthatnak a délvidéki magyarok.

vizipipa 2010.09.08. 11:16:01

Egyetértek az események ilyen alakulásával. Úgy gondolom az EU és a román helyzet (meg a magyar is) most kedvezőbb ebből a szempontból mint az eddigi 20 (70/90) évben.

Kösz a beszámolót.

greybull 2010.09.08. 11:16:39

@evil overlord: ezért kell végre először ahhoz a feltételhez kötni a felvételüket, hogy a kisujja sem görbülhet egy magyarnak sem a Délvidéken, és ha a felvétel után ez bármikor mégis megtörténne, akkor Magyarország felfüggesztheti az uniós jogok megadását/betartását Szerbia vonatkozásában.

evil overlord (törölt) 2010.09.08. 11:29:37

@greybull: A feltételnek az autonómia megadasának kellene lennie (itt az ideje a szerb Trianonnak :)). Francba, bilibe lóg a kezem.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.09.08. 11:33:22

@greybull: "Ausztria - nem lenne tagja."
Tényleg? : )

evil overlord (törölt) 2010.09.08. 11:38:41

@gloire: Az osztrákoknak nincs baja a magyar kisebbséggel. Más okból sem utálnak minket.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.09.08. 12:41:41

"Székelyföld és a függetlenségét egyoldalúan kikiáltó Koszovó nagyjából azonos méretű régió, és feltette a kérdést: ha a volt szerb tartomány albán lakosságának sikerült kiharcolnia függetlenségét, miért ne sikerülne a székelyeknek is kivívniuk a területi autonómiát? "

Azért elég faramuci helyzet, hogy az albánokkal hozzuk párhuzamba magunkat, akik gyakorlatilag a románokhoz hasonlóan hódították el a szerbektől a hazájuk egy részét. Csak annyiban nem követték a receptet, hogy még nem egyesültek Albániával. Az Erdélyi magyarság helyzete valójában a Koszovóban rekedt szerbek sorsával paralel. Így Koszovó sorsa történelmileg (és politikailag) Erdéllyel, a Székelyföld pedig a szerb enklávékkal hasonlítható össze inkább.

Ez így talán magas annak a Nyugat-Európai közvéleménynek, és döntnököknek,
akik nem ismerik kellően a helyzetet, de végül is ez az igazság. Nem biztos, hogy kamuznunk kéne, egy újabb Koszovó nem feltétlenül fog kiváltani osztatlan
szimpátiát a kontinensen, tekintve, hogy Koszovó az iszlám térhódítás veszélyes példájaként is értelmezhető. Másrészről, amennyiben a szerb példával érvelnénk,
azzal éket üthetnénk a románok és szerbek közé is, egy esetleg közös,
a magyar-autonóm területek létrehozása elleni fellépésük esetén.

nestrot10 2010.09.08. 12:48:07

Végre VALAKINEK ESZÉBE JUT HOGY EZ AZ ÁHITATOS ROMÁN PÜSPÖK MENJEN A PICSáBA!
hÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ de Utálom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

evil overlord (törölt) 2010.09.08. 12:52:45

@gloire: Nem kell attól tartaniuk, hogy a burgenlandi magyarok nekiállnak tüntetni revízióért, gazdaságilag óriási az előnyük, nincs kisebbrendűségi érzésük velünk szemben. Ezek után miért is akarnának belefojtani minket egy kanál vízbe?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.09.08. 12:57:17

@evil overlord: Bocs, ezek szerint teljesen félreérthető volt az a rövid megjegyzésem. Elfelejtettem kitenni egy hatalmas LOL-t . )

Természetesen bődületes baromság Ausztriát a kisantanttal egyáltalán együtt emlegetni is.

tempetőfi 2010.09.08. 12:58:54

@gloire: Érvelünk azzal is (mármint a koszovói szerb autonómiával, a nemzetközi rendezési tervekkel stb.). A teljes képhez hozzátartozik, hogy Tőkés László Tusványoson a hitről beszélt (vagyis a célokban való hitről), ennek kapcsán hozta fel a koszovói példát (gondolom, azt nemigen lehet vitatni, hogy az albánok következetesen végigvitték a harcukat, hittek a céljaikban).
Vagyis nem külpolitikai üzenetet fogalmazott akkor meg, hanem Markó Béla mellett ülve a több mint két évtizedes politikai célok (többszintű autonómia, magyar egyetem etc.) következetes képviseletét szorgalmazta. (Toró megjegyzése kapcsán erre később tételesen is visszatért, vagyis - a politikai eszköztár részeként - a lehetséges utcai tüntetés esetében az RMDSZ-nek ki kellene válnia a kormányból, jelezte, mert furán nézne ki, ha a hivatalos érdekképviselet "ellen" demonstrálnának a székelyek.)

Téglagyári Megálló 2010.09.08. 13:05:13

@nestrot10:

na mi van, beragadt a caps lock a kisagyadban?

evil overlord (törölt) 2010.09.08. 13:21:37

@gloire: OK.

@Téglagyári Megálló: Szerintem az ápolók elfelejtették beadni neki a napi Hibernalt.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.09.08. 13:30:40

@tempetőfi: "Érvelünk azzal is (mármint a koszovói szerb autonómiával, a nemzetközi rendezési tervekkel stb.)"

Helyes, bár nem nagyon hallatszik. Legalábbis én még csak az albán párhuzamot hallottam elővezetni mindenhol. Pedig a szerbeket magunk mellé kéne állítani. Első lépésben nyilatkozatokkal, felszólalásokkal kell kiállni a Mitrovica környéki szerbek mellett, követeléseiket visszhangozni minden csatornán, szolidaritásunkról biztosítani őket, stb. Így amellett, hogy Románia is egy fontos partnert veszíthet a kérdésben egyrészről, másrészt mégiscsak érdemes volna nyitni a valóság felé, hamár a nagyfőnök is erről értekezett tegnap . )

tempetőfi 2010.09.08. 13:38:12

@gloire: "bár nem nagyon hallatszik". Hát, nekem mondod?! Olyan újságíróval/szerkesztővel még nem találkoztam, aki a vonatkozó passzusainkat beidézte volna, nem hírérték, vagy tudja a fene. A "koszovózást" csak így értik, könnyű dekódolni, a koszovói szerbek autonómiája már agymunkát igényel, egyébként is Szerbia nem ismeri el a függetlenséget, akkor hogy' is van ez.

Rwindx 2010.09.08. 14:06:38

Lehet le kellene velük ülni tárgyalni, és felajánlani nekik hogy ha nem gördítenek (vagy fokozatosan leépítik az) akadályokat Székelyföld törekvései felé, akkor Magyarország támogatni minden diplomáciai segítséget megad Romániának moldáviai törekvéseinek támogatására. Mert ugyebár vannak nekik...

Ez nem menne gyorsan, akár sok-sok évig elhúzódó folyamat lenne mire születne valami konkrétum. A románok látnának belőle előnyt is nem csak hátrányt, szép lassan hozzá lehetne őket szoktatni a gondolathoz. Lassú víz partot mos.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.09.08. 14:14:35

@tempetőfi: "akkor hogy' is van ez."

Meg kéne beszélni. Talán elférne itt a mandineren is egy-két bejegyzés, ami ezt a témát járja körül, és tisztázná a helyzetet (és annak fonákságait is), Tőkés püspök úr pedig első lépésként kiállhatna az ökumenia jegyében, koszovói, keresztény testvéreink mellett
Van mit tenni bőven . )

tempetőfi 2010.09.08. 14:17:22

@Rwindx: Az a baj, hogy a románoknak két ellentétes törekvést kellene ebben az esetben kibékíteniük: a moldovaiak "európaizálása/romanizálása" egyben jelentős betelepítést is jelent(het), és egyik lehetséges célállomás épp Székelyföld (illetve Erdély). Vagyis nemzetállam versus egyesülés - mindkettő mellett érvelnek Bukarestben.

tempetőfi 2010.09.08. 14:21:59

@gloire: Elférni elférne, egy külpolos szakértő megírhatná szélesebb látószöggel. Ami a "keresztény kisebbségeket" illeti -merthát így lehet lefordítani européer nyelvre, ezt értik -, rajta vagyunk a témán, bár elég nagy a közegellenállás. Az egyiptomi koptokkal melletti empátiával pl. nincs baj, ami EU-közelibb, az valamiért idegesíti a nyugat-európaiakat.

tempetőfi 2010.09.08. 14:24:44

@tempetőfi: keresztény kisebbség - "üldözött vallási közösségek", egészen pontosan ez a topik.

Nyesztor · http://www.alanier.at/IntroUng.html 2010.09.08. 14:36:59

Tőkés Lászlónak nyilvánvalóan az EU parlamenti állása mellett arra marad ideje, hogy minden alkalmat ragadjon otthon is meglehetősen kavarni a szart.

tempetőfi 2010.09.08. 14:49:40

@Nyesztor: Amelie, Amelie, beh csúnyán lácc.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.09.08. 15:03:06

A mindenkori hatalom az huzakodik bármilyen autonómiát megadni, mert "a kisujját nyújtja, de az egész karja kell" alapon attól félnek, hogy ennek végül függetlenedés lesz a vége.

Maisie MacKenzie 2010.09.08. 15:10:18

@gloire:

"egy újabb Koszovó nem feltétlenül fog kiváltani osztatlan
szimpátiát a kontinensen, tekintve, hogy Koszovó az iszlám térhódítás veszélyes példájaként is értelmezhető."

Ehhez a latinos románok még rá is tehetnek egy lapáttal. Nincs nehéz dolguk, hisz a székelyek büszkén vállalják türkségüket még szimbólumaikban is:

www.terkep-abc.hu/images/641.JPG

(félhold)

Szerintem először egy történelmi görcsöktől mentes, szerethető, jófej Magyarországot kellene megteremteni, majd tisztán csak nyelvi alapon kiharcolni az autonómiákat.

tevevanegypupu 2010.09.08. 16:14:59

Olyan duhos tudok lenni mikor Tokest bantjak (meg akkor is ha neha esetleg okkal). Mert ez a nember is itt peldaul elfelejti, hogy Tokes nelkul nagy valoszinuseggel o sem szonokolhatna az EU Parlamentjeben meg sehol, hanem legfeljebb Romaniaban egy kis partirodaban fozhetne a levest egy vaskalyhan es vastapsolhatna talan meg mindig Csauseszkunak daroccsizmaban.

tevevanegypupu 2010.09.08. 16:17:59

@nestrot10:
Utald csak nyugodtan, attol o meg a forradalmar-rendszervalto Tokes Laszlo puspok marad. Te ki vagy??

Téglagyári Megálló 2010.09.08. 16:34:09

@Rwindx:

Tartok tőle, hogy a románok nem hálálnák meg ezt nekünk.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.09.08. 16:38:21

@Maisie MacKenzie: Így van, Európa változik, félholdas zászlót nem lehet lobogtatni Brüsszelben, jól tudták ezt a koszovói albánok is. Bővebben itt:

"És való igaz, a Szerbiából kiszakadt, izmaelita albánok profin
"európai arcukat" mutatták a nyugatnak, gondosan ügyelve
rá, hogy a frissen függetlenné vált Koszovó zászlaja (és címere)
gyakorlatilag egy mini EU zászló legyen, és semmiben ne
emlékeztessen, se Albán nemzeti, se mohamedán jelképre."

alkaloida.blogspot.com/2009/09/felhold-arnyekaban.html

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.09.08. 16:44:01

@Maisie MacKenzie: Jól jöhet a "finnugor kártya" ez esetben, a turáni sztorit sztornózni kék egy darabig . )

Rwindx 2010.09.08. 17:46:30

@Téglagyári Megálló:
Eszembe nem jutott a hála alapú megközelítés: szigorú szerződés, pontokba szedve.

fueli 2010.09.08. 19:40:40

szerintem is igaza van a képviselőnőnek, ezt a krakéler, gusztustalan, ráadásul a feleségével erkölcstelenül eljáró faszt tényleg el kéne küldeni olyan tájra, ahol kevésbé tud szart kavarni, meg ártani. (már a neve olvastán is be kell vennem egy daedalont).
de amint látom, ez a blog nem a józan megfontoltság után történő értelmes szavak leírásának helye, hanem az egy irányban elfogultak gyűjtőtábora.
az én szememben ez az ember (?) egy olyan bukott politikus, akinek pártja a legutóbbi parlamenti választások alkalmával, hála a jelenlegi magyar kormánypárt aktív támogatásának, akkora pofont kapott a romániai választóktól, hogy így embert még szívlapáttal sem lehetne pofán verni.
na mostan lehet fikázni, ha már egyszer egy fikablogra tévedtem.

Gabe2 2010.09.08. 19:51:15

@fueli: Még szerencse, hogy a hozzászólásod a józan megfontoltság után történő értelmes szavak leírásának a helye.

Bloodscalp 2010.09.11. 11:33:29

@Talon Karrde: politikus volt mindig, mellékállásban paposkodott, forradalmár sose:) (egy elszart forradalomban?:) ott is most kezd leesni hogy nem tetszik a 20 évvel ezelőtti dolog?)
süti beállítások módosítása