Az Egyszerű Emberek emberei  - Szlovák körkép
2010. augusztus 24. írta: JClayton

Az Egyszerű Emberek emberei - Szlovák körkép

  Bő két hónap telt el a szlovákiai választások óta, nagyjából három hete működik érdemben is Iveta Radičová (ejtsd: Radicsová) kormánya. Nehéz feladat áll a négypárti, jobboldali-liberális koalíció előtt: rendbe kell hozniuk a költségvetést, felélénkíteniük a gazdaságot, valamint meg kell szabadulniuk Robert Fico örökségétől – úgy, hogy gátat szabnak a klientelizmusnak és a korrupciónak. Megannyi probléma mellett a magyarkérdés a jelenlegi kormány számára csak egy újabb, sokadrendű kellemetlenség.

  Júniusban, közvetlenül a választások után volt elég ok az optimizmusra és a pesszimizmusra is. A szociáldemokrata Smer ellenzékbe kényszerült, vele együtt pedig buktak szövetségesei is – a nacionalista SNS éppenhogy bejutott a parlamentbe, Vladimír Mečiart, a kilencvenes évek egykori zsebdiktátorát pedig végleg nyugdíjazták a szavazók. Velük szemben parlamentbe került, sőt, kormányt alakíthatott a liberális, fiatalos imidzsével hódító SaS, a kétszer már bizonyító jobboldali liberális SDKÚ, a kereszténydemokrata KDH, és Bugár Béla Hídja (a magyarok hagyományos pártja, az MKP pedig kipottyant a törvényhozásból, de a kudarc okainak elemzése külön bejegyzést érne).

  A választások utáni eufória nem tartott sokáig, a három hetes egyeztetés után megalakult kormánynak ugyanis sikerült az a bravúr, hogy kis híján még a programja elfogadása előtt elveszítette parlamenti többségét. Igor Matovič, az SaS listáján parlamentbe kerülő négyfős Egyszerű Emberek társulás vezetője lebegtette meg, hogy amennyiben követeléseiket nem veszik figyelembe a kormányprogram megalkotásánál, csak bizonyos kérdésekben hajlandóak támogatni a kormányt.

  A konfliktust végül sikerült elsimítani, de Matovič botránya mintapéldája annak, mire lehet számítani a szlovák kormánytól a következő négy évben. Mivel Radičováék parlamenti többsége négy képviselőn múlik, minden törvényjavaslatot fokozott óvatossággal, az összes érdekcsoport véleményét figyelembe véve kell előkészíteni. Magyarán: lassú, hosszadalmas törvényalkotási folyamatra és jellegtelen intézkedések sorára lehet számítani. Mélyreható reformokat aligha hajt majd végre az új kormány. Vannak persze olyan témák, amelyben mind a négy párt egyetért. Például átláthatóbbá válhat az állam gazdálkodása. Ivan Mikloš pénzügyminiszter reformkísérleteit és Jozef Mihál szociális miniszter próbálkozását a járulékrendszer kiskapuinak eltörlésére már jóval kevesebb szimpátia övezi a koalíciós partnerek (elsősorban a KDH és a Híd) oldaláról, az eredeti javaslatok valószínűleg meg fognak még változni, számos kompromisszum születik majd a kormányzó pártok között.

  Ami a szlovákiai magyarok számára rossz hír, hogy a magyar témák nem tartoznak abba a kategóriába, melyek terén általános egyetértés uralkodik a koalícióban. A Híd kettő és fél posztot kapott a kormányban – a mezőgazdasági és az újraformálódó környezetvédelmi tárcát, valamint megszerezte a kisebbségekért felelős kormányhelyettesi funkciót. Itt ér véget a sikertörténet, ugyanis nem tudni, hogy a Fico-kormány által hátrahagyott nemzetiségi aknákat miként semlegesíti Radičová kabinetje. Az egykor nagy felzúdulást kiváltó nyelvtörvény ügyében a legfrissebb fejlemények szerint mindössze a szankciókat törlik el. Az iskolaügyi minisztérium nem foglalkozik a hazafias törvénnyel – az iskolákban ki kell rakni a szlovák zászlót és az alkotmány bevezető szövegét, hét elején visszatérő sláger lesz az iskolarádiókban a himnusz. Ugyanúgy, nem tudni arról, hogy érdemben megváltozna a kettős állampolgárságot megtiltó, kampányidőszakban hamarjában elfogadott intézkedés. Január elsejétől tehát a felvidéki magyarok automatikusan elveszítik a szlovák állampolgárságukat, ha felveszik a magyart.

  A Híd ugyanakkor megpróbálkozott a kisebbségekért felelős kormányhelyettesi funkció hatásköreinek kibővítésével. A párt elképzelése alapján a kisebbségeket érintő oktatásügyi és kulturális kérdések a hivatal hatáskörébe tartoznak majd, csakúgy, mint az intézmények finanszírozása. A változások novemberben léphetnek érvénybe. Ami nyugtalanítóbb: az eddigi gyakorlatból kiindulva akár jelentős változtatásokkal…


Arcképcsarnok, avagy sokat hallunk még róluk:

Rudolf Chmel
Idős, jóságos, joviális bácsi, aki szlovák létére lett Híd-jelöltként kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettes. Rajta áll vagy bukik a Híd kisebbségi programja. Tud magyarul, budapesti nagykövetként is ténykedett korábban. Kritikusai gyengekezűnek tartják, dicsérői szerint viszont a jelenlegi helyzetben pont az ő diplomáciai érzékére és tapasztalatára van szükség.

Mikuláš Dzurinda
Nyolc évig, 1998-tól 2006-ig volt Szlovákia miniszterelnöke, most pedig a külügyi tárcát vezeti. Ebben a minőségében Martonyi János kollégája. Ravasz és számító politikus hírében áll, aki remek stratéga. Miniszterelnökként nem volt felhőtlen kapcsolata Orbán Viktorral, más szemszögből nézve viszont sokkal jobb volt a szlovák-magyar viszony, mint a két SDKÚ-kormány előtt, vagy után. A kettős állampolgárságot ellenzi.

Igor Matovič
A magánvállalkozóból lett politikus a liberális SaS listáján jutott be a parlamentbe a négyfős Egyszerű Emberek társulás vezetőjeként. Blogger. Két hónap alatt annyit írtak róla, mint más képviselőről négy év alatt: kijelentette, hogy le akarták fizetni, majd visszavonta állításait, meg akarta vonni a bizalmat a kormánytól, később az SNS-es Anna Belousovová felpofozta a parlamentben. Állandó hír- és bajforrás – és nem mellesleg csoportján áll vagy bukik a kormánytöbbség.

Iveta Radičová
Szlovákia új miniszterelnöke, egykori egyetemi tanár és Európa-szerte elismert szociális szakértő. Szakemberként terepen járta meg Kelet-Szlovákia legsötétebb cigánytelepeit, szociális miniszterként sem vallott kudarcot. Politikusnak viszont ellentmondásos - gyengekezű és kerüli a konfliktusokat, másrészt mindig hajlandó a kompromisszumra, és képes meghallgatni, valamint figyelembe venni a kritikát.

Richard Sulík
Magánvállalkozóból lett politikus, az liberális Szabadság és Szolidaritás szellemi atyja, vezetője. A második legerősebb koalíciós párt elnöke. Tapasztalatlan politikusként, egyben a parlament alelnökeként kell döntenie a pozsonyi vár elé hamarjában felállított Szvatopluk-szobor ügyében, miközben pártját és Matovičot is kordában kell tartania. Mindezt úgy, hogy a sajtó fényűző életmódja és a protokollra fittyet hányó viselkedése miatt támadja.

Ľubomír Galko
A változatosság kedvéért szintén az SaS tagja, védelmi miniszter, és ugyanúgy a bulvárrovatban bukkanhat fel nagy eséllyel. Hipermarketekben szerzett tapasztalataival került a tárca élére, ahol hamar kipécézte magának a sajtó sajátos modora és szakmai hiányosságai miatt (nem beszél például semmilyen világnyelven). Másrészt Galko azzal indította ténykedését, hogy személyesen ellenőrzi a minisztérium szerződéseit, azonnal rá is talált több túlárazott, csak formálisan nyilvános pályázatra.

Simon Zsolt
Ha fogadni kellene arra, ki lesz Bugár Béla utódja, ha a politikus beváltja évtizedes fenyegetését, s végleg visszavonul, Simon kapná a legalacsonyabb szorzókat. Mezőgazdasági miniszterként ténykedik, lassan, de biztosan a Híd második emberévé válik. Legutóbb Sólyom László oldalán láthattuk Komáromban. Ez arra utal, ha Bugárnak kényelmetlen marad az Orbán Viktorral való kommunikáció, Simon lehet a Híd beugrója, egyben nyilvános összekötője.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr992233222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antiokheiai 2010.08.24. 11:20:10

magyarul: Ragyicsová, a "d" után "i" van nem "y" ezért lágyítja a "d"-t így "gy"(magyarul kiejtve) lesz.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2010.08.24. 11:22:08

Na, ezt hogy mosom le magamról... :)
(természetesen igazad van)

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.08.24. 11:56:15

@antiokheiai:

nemigen van rá magyar írásjel, de ha jól gondolom, még így se helyes az átírás, mert nem "a", hanem rövid "á" van a név első szótagjában...
Vagy nem?
Milyen jellel lehet ezt magyarra átírni?

TH 2010.08.24. 12:23:19

"Az iskolaügyi minisztérium nem foglalkozik a hazafias törvénnyel – az iskolákban ki kell rakni a szlovák zászlót és az alkotmány bevezető szövegét, hét elején visszatérő sláger lesz az iskolarádiókban a himnusz."
Ez elég durva, de kíváncsi vagyok, hogy milyen fogadtatása lenne egy hasonló törvénynek Magyarországon - mondjuk a mandíneren akár.

TH 2010.08.24. 12:32:05

@ArmaGeddon Bácsi: hát a rövid á hangot tudtommal sehogy sem tudod magyarul jelölni.

Zetek 2010.08.24. 14:34:06

Ebeb az írásban van valami új, vagy a már hatszázszor ismételt toposzok? Én eddig nem találtam, aki tud segítsen!

vizipipa 2010.08.24. 14:36:02

"a kudarc okainak elemzése külön bejegyzést érne"

Valóban megérne, de nem a feltételezések szintjén, hanem felmérés alapján, a tények szintjén.

Ennél is jobban érdekelne viszont, hogy azok akik arrafelé magyarnak mondják magukat mit szeretnének. Mert az is megeshet, hogy MKP meg Híd helyett valami mást - már ha pártokban gondolkodunk.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.08.24. 15:45:44

@vizipipa:

az eredmény szerint a Hidat akarták, az MKP-t meg valamivel kevesebben.
Bugár a bőkezű szlovák finanszírozással a háta mögött ugyan, de mégiscsak beletrafált az ottani kettős identitásúak tömegének lelkébe.

betyár (törölt) 2010.08.24. 17:20:07

@TH:
de lehet, a palócban is létezik a hosszú a-val együtt: "a" és pont a tetején, ill. "a"aláhúzva. ha jól emlékszem nyelvjárások fonetikus jelölésére használják.

TH 2010.08.24. 17:25:20

@betyár: Úgy értettem, hogy a magyar ábécének nem része, meg nem tudod begépelni mondjuk a billentyűzeten, de egyébként igazad van, csak ez nem túl elterjedt jelölés.

vizipipa 2010.08.24. 17:48:07

@ArmaGeddon Bácsi:
Rájuk szavaztak, de lehet, hogy jobb híján, netán mérgükben, esetleg figyelmeztetésül.

Nálunk se hoztak nyilvánosságra egyetlen olyan felmérést se, hogy a Fidesz 53%-ából mennyi volt mondjuk maszop ellenes protest szavazat.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.08.24. 20:35:42

Radicova ezek alapján még szimpatikusnak is tűnik.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.08.24. 22:15:22

@vizipipa:

nem szoktunk tudomást venni a sok kettős identitású és vegyes családban élő felvidékiről. Lásd pl. Malina Hedvig. Nekik a Híd (alapeszméje) vonzóbb lehet, min egy "tisztán" magyar párt, vagy a magyarellenes szlovák pártok.

Bell & Sebastian 2010.08.25. 00:52:48

Régen sámlit tett a fényképész az alacsonyabb vőlegény alá.

Zavola chlapec do radia:
- Chcel by som dat zahrat pesnicku pre mojho beznoheho bratranca od Petra Nagya: Sam s nohami na stole...

Peter Nagy - Sam nohami na stole
www.youtube.com/watch?v=lxNCi4VCLRw&feature=related

Áúúú!

csipa 2010.08.25. 10:06:39

ha mar kiirod, hogy hogy kell ejteni, akkor legalabb ird pontosan! (Ragyicsová)

Londonner 2010.08.26. 18:05:47

elnézést, de egész pontosan a kiejtés: Ragyicsová (!)

Maisie MacKenzie 2010.09.08. 14:00:29

"Radičová (ejtsd: Radicsová"

RÁ-GYics-o-vá
süti beállítások módosítása