Visegrád újratöltve
2010. július 20. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Visegrád újratöltve

  Budapesten fogadta Orbán Viktor a visegrádi országok vezetőit: Donald Tusk lengyel, Petr Necas cseh és Iveta Radicová szlovák kormányfőket. Orbán Viktor a lengyel miniszterelnök 2007-es választási sikerére utalva úgy fogalmazott: a varsói expressz megérkezett Budapestre, látogatást tett Pozsonyban, és Prágát sem hagyta érintés nélkül. Ez számára azt jelenti, hogy Közép-Európa megújult, Közép-Európában az emberek komoly változásokat akarnak.

   A kormányfő szerint ma komoly igény van a „közép-európai együttműködés rendszerének” felépítésére. Orbán Viktor aktuális szavajárása ezúttal pontosan fedi a valóságot. Példátlan és reményekre okot adó konstelláció, hogy mind a négy visegrádi országot jobboldali kormányzat vezeti.

  Ráadásul közülük háromban az elmúlt hónapokban történt kormányváltás, így a budapesti csúcstalálkozó résztvevői, köztük maga a házigazda Orbán Viktor is tiszta lapokkal ülhettek le az asztalhoz. Az együttműködés mindannyiunk érdeke: a lengyelekkel máris megkezdődött a szövetségkeresés, és ebbe be lehet vonni a Magyarország felé ma már nem igen tekintgető cseheket és - végre - a nacionalista őrületből kilábaló szlovákokat is.

  Persze, ahány ország, annyi jobboldal:  a lengyel Polgári Platform, a cseh Polgári Demokrata Párt és Radicová jobboldali-liberális koalíciója bizony sokkal inkább konzervatívabb gazdaságfilozófiát képvisel, mint a Fidesz (főleg a mögötte álló értelmiségi holdudvar nagyobbik része). A velünk bizonyos tekintetben még mindig egy hajóban evező országok kormányzati politikáit elemezve a Fidesz is elleshet hasznos fogásokat és sikeres megoldásokat.

  Egyik visegrádi ország sem tökéletes, de jelen helyzetben sajnos nekünk, az egykori éltanulóknak kell felzárkóznunk három északi szomszédunkhoz, köztük a válságot Európában legsikeresebben kiálló Lengyelországhoz és a rég euróval fizető Szlovákiához.

  Az uniós csatlakozás után - és a nyolcévi szociálliberális kormányzás gyengén teljesítő külpolitikáját magunk mögött hagyva - újra meg lehet erősíteni a mára elhalványult visegrádi együttműködést. A V4 - kiegészülve Basescuék baráti jobbjával, a Magyarországnak sokat köszönhető Horvátországgal és a ma már szintén az együttműködést kereső Szerbiával már egy komplett közép-kelet-európai csoportot alkothat, amelynek épp Magyarország áll a közepén. A jövő évi magyar EU-elnökség pedig kiváló alkalmat teremt arra, hogy kezdeményezőként lépjünk fel egy olyan időszakban, amikor rajtunk és térségünkön lesz Európa és a világ szeme (Magyarország után Lengyelország lesz az EU következő elnöke).

  A felsorolt országok rendkívül szerteágazó érdekei persze nem könnyen hozhatók szinkronba, de ha csak néhány fontos kérdésben (pl. az európai közös agrárpolitika vagy az energiapolitika) terén sikerül közös álláspontot kialakítani, az hatalmas előrelépés lenne a térség és a mai, legyengült Magyarország számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr622163742

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tusk: A V4 Európa egyik legfontosabb intézménye 2010.07.21. 14:58:01

A V4 csoportban kialakult új helyzetről és lehetőségekről írt a lengyel konzervatív Rzeczpospolita. Az újság Donald Tusk lengyel miniszterelnököt idézte arról, hogy a visegrádi négyek az egyesült Európa egyik legfontosabb informális csoportja lehetnek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szpáhi 2010.07.20. 14:38:55

éljen soká a közép-európai együttműködés!:)

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.07.20. 14:47:29

Mindenképpen érdemes újragondolni Magyarország közép-európai kapcsolatrendszerét. Az első Orbán-kormány koncepciója, a München-Bécs-Budapest tengely már idejétmúlt: a jobboldali német szövetségi kormány, és a seggfejként viselkedő Ausztria miatt.

Szlovákiával lehet már kezdeni valamit, Warsó irányában már Viktor meg is kezdte a kapcsolatfelvételt, és Horvátország meg Szerbia is érdemes lehet a szorosabb kapcsolatokra.

Egyébként a két balkáni ország ügyében komoly gesztus lehetne az uniós elnökség alatt egy magyar-horvát vagy magyar-szerb vegyesbizottság felállítása az elnökség tapasztalatainak átadására. Persze csak akkor, ha mi is kapunk érte valamit.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.07.20. 14:59:00

A csehszlovák kettőssel nehéz lesz. Érdekellentéteik most nem túl jelentősek, nemzetközi imázsuk jó, és Magyarország ellen következetesen képviselik az érdekeiket.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.20. 15:41:35

ergé,
ez az írás akkor lenne indexes és lájkolná 138 lelkes ember, ha arról írna, hogy a megint feltörölték a Fospumpával a padlót, megbukott, tűnjön el.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.07.20. 15:46:52

@tölgy: "Óriási pofonok a visegrádi találkozón: Az Európai Unió tagállamai felmosták a padlót a magyar kormánnyal"

(...és a jó kiállású, környezetéből kimagasló cseh miniszterelnök még meg is taposta)

tevevanegypupu 2010.07.20. 16:02:38

Radicsova, a szlovak miniszterelnok asszony folenyesen atnez Orban Viktor feje felett.

Cypriánus 2010.07.20. 16:02:41

valóban érdemes sok mindenben közösen lobbizni, de egy pillanatig sem feledhetjük: sem a csehekben sem szlovákokban nem bízhatunk (azaz Carl schmit-i értelemben ellenségek)

mivel gyengék vagyunk, és pocsék ahelyzetünk, ha ezen változtatni akarunk, csakis hosszú távon lehet. Rövid távon persze erősíthetjüka helyzetünket a lengyelekkel, horvátokkal, románokkal együttműködve, de Szlovákiát meg kell törnünk történelmi távlatban. Ezt nem ússzuk meg. Ha végignézzük, hogy asszimilálják az utolsó magyart is afelvidéken, -ami persze részünkről elképesztő igénytelenség lenne-utána sem szeretnének minket, és nem zárom ki, hogy a szlovák nacionalista szemlélet már a Mátráért , és a Pilis-Vác-Miskolc határért óbégatna. (óbégat már ma is, csak egyelőre maradék felvidéki magyarokat akarják fölszámolni.)
Ezt a megtörést csakis akkor érjük el, ha a jelenleg a mélyponton levő 1:3 szlovák magyar arányt igyekszünka történelmi 1:5 felé tolni.
"a győzelem kulcsa a magyar anyák méhe" (bocs Jasszer, et tőled nyúltam le...)

Lehet hogy ez durván hangzik, de nézze meg valaki a" cseh-szlovák" térség etnikai viszonyait most, és 1914-ben....foylamatos terjeszkedés, miközben állandóan azon sírnak, hogy az erőszakos náci németekkel és balkáni szomszédokkal milyen nehéz nekik, szegény kultúrnépeknek. Egy magát zseniálisan nyugatra eladó, a puha befolyást a diplomáciai seggnyalást és az etnikai tisztogatást ügyesen ötvöző cseh képlet, szlovák részről pedig az állandó gyülöletttuning, egy mai, rózsaszín cicifixes szlovák egyetemista lány is hatalmas heroizmusként éli meg, ha kegyeskedik megbocsátania magyaroknak, azt a tényt, hogy léteznek.

Emberek, szánjuk rá magunkat: NEM DÖGLÜNK MEG EZEKNEK. Ha Kárpát-Medencében újra lakosság fele magyra lesz, ha amyhgar hadsereg újra kb. ötszöröse lesz a a szlováknak, és a magyar gazdaság ereje lassan kiszorítja cseh befolyást a felvidék déli, keleti és középső területeiről, még csudaképpen fölfedezhetika tótok, hogy mily hasonlatosak hozzánk, addig ez csak ábránd.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.07.20. 16:09:47

@Cypriánus: Ne feledd, hogy a szlovákiai asszimiláció az előző, szélsőséges kormány alatt volt jellemző, de most az új koalíció idején (aminek tagja egy magyar párt is) már más a felállás!

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.07.20. 16:11:28

Amúgy tetszik maga a bejegyzés!
A horvátok már régóta megérdemlik az EU tagságot - bár a szlovéneknek lehet más a véleménye.

Cypriánus 2010.07.20. 16:22:56

sajnos ez illúzió. A szlovák nemzeti ethosz Stúr óta arra épül, hogy a magyarok a legfőbb ellenség, és hogy fel kell őket számolni.

Továbbá ara, hogy ők hatalmas civilizációt építettek, Ciril, metód, szláv írásbeliség stb. amikor a barbár ázsiai hordák (azaz mi) lerohanták őket, és hogy Balaton (!!!) környéke is az övék lenne, stb. stb.
Egy nemzetközi diáktalálkozón Isztambulban lazán benyögte a tót egyetemista, hogy szlovák címerben ahárom szlovák hegy látható: Tátra, Mátra, Fátra....na erről ennyit.
Egy ún. "jó szándékú türelmes" szlovák jó szándéka ált. addig terjed, hogy megbocsátja a mocskos magyaroknak atényt , hogy élnek. Olyan szinten vannak a gyülöletre nevelbve, amit Te el sem tudsz képzelni. így minden nemzetiségi jogot mint saját sérelmet élnek meg-"ezeknek jog? Ha itt élnek az ősi szlovák földön, és ezt mi nagylelkűen megengedjük nekik, ezzel már több jogot kaptak, mint megérdemelnének, mit nekik még anyanyelvi ügyintézés?!"
El nem tudod képzelni, de a legtöbb szlovák már meghatódik önnön nemeslelkűségétől, ha eljut oda, hogy nem gyűlöli a magyarokat. Mindez persze csak az elmúlt kb. 120 év és a gondos nevelés eredménye, de attól még így van.az más kérdés, hogy délen, vagy magyar rokonokkal azért sok szlovák is másként látja a helyezetet.

Az más kérdés, hogy legtöbb magyar is így látja a románokat, mint ők minket, és ez sokszor elég butaság is, de mi viszont nem mészároltuk le az alföldi szlovákokat, minta románok számos erdélyi falut 1848-49-ben.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.07.20. 16:24:11

@bulvármédiás =>: Ó, optimizmus. Tekintse meg inkább az emberarcú szlovákizmust: www.hirszerzo.hu/cikk.veszhet_az_allampolgarsag_-_pozsony_ev_vegeig_adott_haladekot.159471.html

Prognózisom: a Fico-kormány magyarszivatásának kb. kétharmada a Fico-kormánynál háromszor jobb marketingteljesítménnyel. Radičová bársonyos kacsóival fogja fojtogatni a magyarokat Fico ízléstelen birkózómarkai helyett, ennyi lesz a lényegi eltérés.

Cypriánus 2010.07.20. 16:43:02

El Gabor: így van. Az asszimiláció pedig majd folyik és folyik...kérdés agödör alja (ha lesz ilyen) hol álla meg?400 000-nél? vagy 300 000-nél?
Ha mindent jól csinálunk , akkor is úgy saccolom,néhány évtized múlva kb a mostani felére olvad le a felvidéki magyarság, addigra Somorja, Ógyalla és valszeg Komárom (!!!) is szlovák többségű lesz (bár vegyes, főleg Komárom, Somorján a magyarok arány a gyerekek közt kb 15% lesz) , már csak Dunaszerdahelyen és Párkányban lesz gyenge magyar többség. Talán Füleken és Nagykaposon is amagyar nyelvű cigányok miatt, akik addigra legalább 35%-ot tesznek ki...a magyar etnikai tömb ami három fele szakadt, addigra néhány szigetre esik szét.

Szóval ez lesza mélypont. Innen lehet fordítani-hisz a mélyben és kötődések szintjén még az elszlovákosodot lakosság sem fogja osztania Szvatoplukos ideológiát, és ha délről mind nagyobb számú bevándorló érkezik, a felületesen és gyökértelenül szlovák lakossg simán fordítva kezdhet el asszimilálódni...

vagy folytatjuk mélyrepülésünket, miközben kiváló cseh és szlovák szakértők könyvei jelennek meg nyugati , kínai, arab stb. egyetemekenaz adott nyelveke, amelyek a Mátra ősi szlovák jellegét taglalják-és közben a kis huncutok már készülnek az újabb világégésre, ahol kihasíthatnak egy újabb hatalmas darabot a haldokló déli szomszéd zsíros földjéből. Miért ne?! Csehországot is bámulatos sebességgel némettelenítették. Ez csak az európai/szláv.... esetleg indoeurópai vagy buddhista stb. stb. kultúra terjesztése lesz, majd kitalálják az aktuális nagyhatalomnak megfelelő szöveget, miért kell minket kirúgni saját földünkről .

Vagy mi győzünk és béke lesz, vagy még azt is félthetjük, amink van.
Aki szerint paranoid vagyok, annak újból ajánlom az 1914-es, és a mai etnikai térkép összevetését...köszike.

plastik02 2010.07.20. 17:06:30

vicces hogy az utóbbi 8 év szoclib külpolitikáját (egy kalap alávéve Göncz Kingát és Balázs Pétert!) fikázza a szerző és éppen attól az Orbán-kormánytól várja a restaurációt, amely 2002-ben kb. kiírta Magyarországot a V4-ek közül... (és megint nem a külügyminiszter hibájából)

Bell & Sebastian 2010.07.20. 17:37:51

"Nem vesznek részt a most alakuló egységes európai külügyi szolgálatban a visegrádi négyek – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia –, ha nem súlyuknak megfelelően lesznek képviseltetve – állította csütörtökön a Vesztyi 24 orosz hírtelevízió."

@plastik02:
Fura dolog a szelektív emlékezet, mi?

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.07.20. 17:50:32

@plastik02: Arról a V4-ről beszélünk, amelyet 2002 és 2010 között a magyar kormány szabályosan bojkottált, illetve ahol Magyarország miniszterelnöke nem fogadta a körben legerősebb Lengyelország erre nyitott és kimondottan magyarbarát köztársasági elnökét?

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.07.20. 18:06:03

Bocs, de te a Viktátorékat emlegeted jobboldaliként? Orvos látott már?

gauche caviar 2010.07.20. 18:12:37

"Példátlan és reményekre okot adó konstelláció, hogy mind a négy visegrádi országot jobboldali kormányzat vezeti."
ki más írna ilyet, mint az ergé.....

pff..
mintha a "jobb oldali" az alapvetően azt jelentené, hogy MINŐSÉGILEG jobb...
fuhh, de egy ostoba és provinciális megközelítés, istenkém, és olyan fárasztó is.
Attól, hogy jobboldali, vagy baloldali egy kormány még nem lesz eredendően jobb vagy rosszabb. (a devizahitelesek megmondhatói milyen "jó" ez a jelenlegi jobboldali csapat)
ez ugyanaz a baromság, hogy valami azért jó pusztán mert magyar.

mindegy, ennek az ergének fölösleges ezt magyarázni, ezt itt a jobboldali népszava.

kpityu2 2010.07.20. 18:18:46

Mind a négy ország állami hivatalaiban kötelezően függesszék ki a Közép-Európai Együttműködési Nyilatkozatot !

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.07.20. 19:01:36

Az, hogy mindenütt jobbra hajts van, semmivel sem tesz könnyebbé semmit. Óriási hiba az átkosból örökölt szoci testvérség meséjét konziba is lefordítani, pláne, hogy a jobboldal eredendően nemzetérdek párti, ergo minden fél még inkább azt nézi. Nekünk speciell az lenne a jó, ha külföldön lenne mindenütt szélsőkozmo-hippiliberál kormány, akik egymással versengve adják fel érdekeiket miértünk a változatosság kedvéért :)

Ámde tartsuk észben: országoknak nem barátaik, érdekeik vannak. Az EU-val kapcsolatban meg a V4 egy csónakban úszik (értsd: másodrangú eu tagok vagyunk). Bőven van itt alkalom és igény összefogásra.

El Polako 2010.07.20. 19:11:41

Akit kicsit komolyabban érdekel a közép-európaiság:
www.melano.hu

MoxNox 2010.07.20. 20:40:20

Sajnos a mi országunkat csak papíron és a szólamok szintjén vezeti jobboldali kormány.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.07.20. 21:00:48

@elGabor: @Cypriánus: Optimista vagyok, igen!
Mert nem fertőződtem meg totálisan a "magyarok a legjobbak, mindenek felett álló nemzet" eszmével, tehát nincs is bajom egyik szomszéddal sem. Egyben nem vizionálom sem a Hegeli nemzethalált a szláv népek gyűrűjében, sem az újabb trianonszerű békekötést Magyarország további csonkolásával sem - különösen hogy azóta "csöppet" változtak a politikai viszonyok.
A szlovákok joggal félnek tőlünk, hiszen a felerősödő trianon-kultusz miatt veszélyben érzik az egész országukat, és ilyenkor jönnek az ilyen "Mátra a mienk" hülyeséggel, s ebben a ping-pongban orbitális hülyeséggé fokozódik!

vakvarju 2010.07.20. 21:03:54

@MoxNox: Nem baloldali és nem jobb oldali a kormány, amelyik vezeti. Ezután fogják kitalálni, hogy melyik oldalhoz tartoznak. Most komolyan, ez országvezetés? Esetleg országmegvezetés. Sajnos! Köszönjük 2/3-ad!

Napkutya 2010.07.20. 21:09:46

Bocsánat, nem akarok értetlenkedni, de, ha ugye a Szlovák kormány is jobb oldali, meg a Magyar is, akkor az nem azt jelenti, hogy egyfelé húznak, hanem épp azt, hogy ellentétes irányba.

Persze nem biztos, hogy igazam van...

Apropó, nemrégiben hallottam:
- Szlováknak hívják azt a Csehet, aki tud magyarul.

Bell & Sebastian 2010.07.20. 22:36:37

@Cypriánus: Ma is igazolt az élet.

@Napkutya: Tudod, újszülöttnek...

@vakvarju: Nem ezt vártad? Pedig tovább is lesz.

@MoxNox: Ne reménykedj, marad.

@Herr SturmLiberator: Jó gondolat. Régi mániám, hogy a szlovák oda húz, ahonnan megfizetik, a magyarozásban érdekelt jópár agrárpreferált.

negeev 2010.07.20. 23:39:17

@Napkutya: Ha két szélsőjobb párt lenne hatalmon mindkét országban, akkor lenne értelme, hogy ne működjenek együtt. Így erősíthetik egymást.

nick grabowski · http://fpa-mcc.blog.hu 2010.07.21. 10:31:35

Még Lajčák idejében kaptunk egy olyan ígéretet, hogy a mostani szlovák V4-elnökség felszínen tartja a mi V4-elnökségünk és az uniós elnökség közös témáit. Ezt betartották, gyakorlatilag a mi prioritásainkat viszik a következő egy évben (energiabiztonság, társadalmi kohézió, stb.)

@mefisto: ha már egyszer elnökségi prioritás (és konkrétan ezt a területet mi forszíroztuk), eredmény lenne pl. a CEEPUS-hálózatot jobban kiterjeszteni Horvátország és Szerbia felé a Duna-stratégia keretében.

@Bell & Sebastian: "súlyuknak megfelelően": a magyar uniós főképviselő mellett meg nem sikerült kiállni a múlt héten..

felhaborodas 2010.07.21. 10:57:48

sajnos nem lesz változás! amíg fico és slota jelen vannak a szlovák politikai életben!
süti beállítások módosítása