Az itiNER
2010. július 15. írta: Doktor Kottász

Az itiNER

 

  Aki csak egy kis időt is dolgozott a magyar építőiparban, az három dolgot egészen biztosan megtanul: minden jó nő után fütyülni kell; egy kőművesre legalább másfél segédmunkásnak kell jutnia; és hogy „mindig meg kell nézni a rajzot”. Művelt malterhuszárok közbeszólnak ilyenkor: „az itinert Gézám, az itinert” - majd eltartott kisujjal kortyolnak egyet a Kőbányaiból. Amúgy tévednek, hiszen az itiner útvonaltervet jelent, a ralisok használják elsősorban, de mindegy, a lényeg nem ez.

  Ez nem egyszerű procedúra: ez rituálé. Lényege nem a praktikum, hanem a felelősség elhárítása. A kőműves/építési vállalkozó ugyanis pontosan tudja, hogy amit csinál, az jó-e, vagy éppen rossz, csakhogy az senkit nem érdekel. A papír, az a lényeg. Mert ha aszerint dolgozik, akkor máris a tervezőnek fekete a segge, ha nem lehet beparkolni a garázsba, ha a radiátortól nem lehet kinyitni a sütőt, ha nem fér be a mélyhűtőláda a garázsba, ahová ugye nem lehet beparkolni. És így tovább.

  Igen könnyű lenne ezt (már megint) a kommunistákra kenni. Volna is benne valami, mert hát  az illetékes elvtársak, a piros bakelittelefonok, a felsőbb utasítások azért csak beették magukat a köztudatba és a mindennapokba. De az az igazság, hogy ennél sokkal mélyebb dologról van szó. Mi, magyarok szeretjük ezt. Egyikünk, másikunk kikéri ezt magának, vagy hozzáteszi nagy ajakbiggyesztések közepette, hogy sajnos, de tényleg ez van. A mi keleti szívünknek valójában nem Mohács kell, hanem kündü, császár és király, kormányzó, első titkár, árpibácsi, vezénylő tábornok, vídiakeménységű reformer. Persze nyugati agyunk kézzel-lábbal kapálódzik ez ellen, hiszen látjuk, hogy odaát mennyivel civilizáltabb, megvalósítani azonban valamiért mégse tudjuk.

  Pontosan ezért óriási a Fidesz felelőssége, hiszen el kell ismerni, jelen pillanatban feladatánál csak a felhatalmazása a nagyobb. Kétharmaddal azt kezdenek, amit akarnak, a célt is tudják: el kell érniük, hogy Hegyeshalom után csak az tűnjön fel, hogy egy másik országba érkeztünk, nem pedig egy másik világba. Ezért szavaztak annyian a Fideszre és nem azért, hogy akármilyen rendszert felépítsenek. Persze Orbán régi mániája, hogy szeret hangzatos nevet adni a gyereknek (na lám: ez is amolyan nyugati huncutság volna), de most ezzel a NER-rel, NENYI-kilógatással és a szavazófülkés forradalommal egyrészt kicsit túllőtt a célon, másrészt a megvalósítás meglehetősen kremli lett. Az még csak hagyján, hogy a NÜK miniszterei állítólag Kövér Lászlónak sem tetszenek („ők a te embereid, nem a mieink”), de a különböző alapszervezetek gyanúsan gyors és csendes felszámolása, az ÁSZ első embereinek kiválasztása, a köztársasági elnök mokkás kirúgása, majd a helyére egy gyakorlatilag bárkihez (de ahhoz a végsőkig) lojális zsúrfiú megválasztása, az eddig csak a Sátán földi helytartójaként emlegetett Putyint, meg az ő Egységes Oroszországát juttatja eszünkbe. 

  És még egyszer mondom: nekünk, magyaroknak ez tetszik. A közvélemény-kutatásokban semmi látszata nincs a fentieknek, amit ráadásul súlyosbít, hogy elég komoly kommunikációs zavar övezi mindezt. Ugyanis ha fideszes pártkatona kerül necces pozícióba, akkor jön a szöveg, hogy ezt akarták a választók, ha pedig valami régi MSZMP-s funkcit stafíroznak ki egy jó állással, akkor jön az együttműködéses, nemzeti összefogásos mantra. Köszönhető ez annak is, hogy az előző nyolc évben kinevezetteken billog marad, hogy Gyurcsány, vagy Bajnai tette oda, ahova, de annak is hogy a NENYI-nek a sok maszlag, csúsztatás és aránytévesztés mellett azért van egy értelmes magva is. „Munka, otthon, család, egészség és rend lesznek közös jövőnk tartóoszlopai.” Ennyi. Ha egyáltalán valamit ki kellene függeszteni akárhova itinernek, akkor én ezt tenném ki. Józan paraszti ésszel belátható ugyanis, hogy ezek nélkül egy demokratikus európai országban nem megy semmi.

  A balliberális szerencsétlenkedés örök kudarca (nem csak Magyarországra gondolok, és nemcsak korunkra) épp abból fakad, hogy ebből az ötösből jó, ha a munkával tud kezdeni valamit, és azzal is inkább a munkás miatt. Ebből a mondatból kiindulva akár eljuthatunk oda is, hogy végre valahára egyszer valami deklaráltan a morálra és az értékekre fog épülni idehaza, nem pedig valami vulgármarxista, technokrata, „a szabály, az szabály” szemléletre. „Keresztény Magyarországot akartam, mert annak van értelme.” Mondta Antall József, meg is kapta érte a magáét. Nem vitás, Orbánt is ütik a NENYI miatt, ahol érik, ám a válaszcsapás, miszerint mi a baj azzal, ami a nyilatkozatban szerepel, elég gyenge.



  Ugyanis mi, magyarok ugyan szeretjük  ha egy jó cár elénk rakja az itinert, csak ne verje bele az orrunkat, valamint ő maga és emberei is éljenek, cselekedjenek és kormányozzanak aszerint. Ha „odafönt” így tesznek és még működik is a dolog, akkor még kezet is csókolunk. Később pedig párás szemmel gondolunk vissza, és bocsátunk meg akár elképesztő történelmi bűnöket is. De ha nem jön be a rajz, vagy kiderül, hogy elkezdték fordítva nézni az itinert, nos, akkor úgy százévente odabaszunk és nem a szavazófülkében.

 Pedig mi, magyarok sosem akartunk mást, csak azt, hogy legyen béke, szabadság és egyetértés.

***

A NER-ről a Mandineren eddig megjelent vitaposztok:

  NENYI (Kínai Kálmán & Trágár Tóni)

  NER-nyilatkozat: Fidesz-esély az MSZP-nek? (TuRuL_2k2)

  A Nyilatkozat kritikájának bírálata (Elpet)

  Hozzászólás a NER-konzultációhoz (tanársegéd úr)

  A NER-ről és a gúnyról (Aristo)

  A nagy restauráció (Bástya)

  NER: Értékek vagy rendszerek (Zoonpolitikon)

  Mi a NER értelme? (Zoli29)

  A NER felelőssége: közmegegyezés vagy konfliktusgerjesztés? (Méltányosság Politikaelemző Központ)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr882148897

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tetszenek forradalmat csinálni 2010.07.16. 08:00:07

Ácsolják a forradalmi "guillotine-t" Olvasva a NENyi körüli politikai hozzászólásokat, megdöbbenve láttam, hogy kifejezetten a „tacepao”-jelleg az, amelyen a kritikusok fennakadtak. Persze azzal is felvet jó néhány kérdést, h...

Trackback: Párhuzamos életrajzok 2010.07.15. 09:20:30

Van itt egy nehéz kérdés:Miért jobb fej gyerek Járai Zsiga, mint Simor Bandi? Mert jobb fej, ez nem vitás, a Járai Zsiga-féle cégnek nem kell beköhögni pár milliárdot. Ennyire még Csányi Sanyi sem jó fej, sőt még az izraeli karvalytőke sem, pedig ő már...

Trackback: Párhuzamos életrajzok 2010.07.15. 09:20:13

Van itt egy nehéz kérdés:Miért jobb fej gyerek Járai Zsiga, mint Simor Bandi? Mert jobb fej, ez nem vitás, a Járai Zsiga-féle cégnek nem kell beköhögni pár milliárdot. Ennyire még Csányi Sanyi sem jó fej, sőt még az izraeli karvalytőke sem, pedig ő már...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

winston01 2010.07.15. 08:33:37

Na, hányadik komment lesz a "jaj de unalmas ez már..."? Pedig értelmes poszt ez is.

Szittyós Feri 2010.07.15. 09:14:54

jaj de unalmas ez már...

Pelso.. 2010.07.15. 09:49:01

"nekünk, magyaroknak ez tetszik" -akinek ilyen formában nem tetszik fenntartás nélkül, viszont értékeli szimbolikus jelentőségét, de kevesli az ezzel párhuzamos, elengedhetetlenül szükséges racionális elemeket, -az még ugye lehet magyar?

Mi, magyarok (kissé más értelmezésben) mindössze élhető Magyarországot szeretnénk, bármilyen cár meg akkor rakjon elénk itinert, ha már valamit letett az asztalra. S akkor kezet csókolhat, nekünk, amiért szavazatainkkal abba a pozícióba juttattuk, ahol megvalósíthatja saját elképzeléseit.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.15. 10:04:56

Miért lenne baj az, ha egy kőműves ragaszkodik a rajzhoz? Az a dolga, hogy a rajzon szereplő dolgokat megvalósítsa. Majd egy esztergályos felülbírál egy helyzettűrést vagy egy felületi érdességet, hogyne.

Pontosan nem az a baj nálunk, hogy az emberek végrehajtják az utasításokat, micsoda szamárság ez. A világ úgy épül fel, hogy felősségek, illetékességek és hatáskörök vannak, aki dolgozott már komolyabb helyen, az tudja ezt és azt is, hogy ez miért fontos. Pontosan az a baj, hogy nálunk bárki bármilyen szinten belebeszélhet a döntésekbe, az a népszerű főnök, aki mindig enged a nemelehetnee kéréseknek, ezért lesz gány minden, nem a terv miatt. Ez a kádárkorszak kedélyessége, engedünk ennek, engedünk annak, hadd legyen nekik kényelmes, addig sem pofáznak.

Nagyon is dicséretes és kívánatos, ha valaki ragaszkodik az utasításokhoz, véget kell vetni a mindenkinél mindent jobban tudó senkiházi kocsmatöltelékek világának.

Bell & Sebastian 2010.07.15. 10:59:47

Tegnap volt a nagy francia forradalom évfordulója.
Hallgatni arany. :)

A bírói gyakorlat fele-fele arányban osztja meg a felelősséget tervező és építő között - elqúrás esetén.

Mi foglalkoztatja Putyin cárt?
"Hozzá fog-e járulni Magyarország az Oroszország és EU közötti kapcsolatok bővítéséhez?
--------------------------------
Ami pedig Moszkva politikáját illeti, az akárcsak a korábbi években, ezen túl is a pragmatizmus és a kölcsönös előny elveire épül. Oroszország kétségtelenül érdekelt abban, hogy ne vesszenek el a stratégiai partnerségi kapcsolatok Magyarországgal, ne legyen visszatérés a 90-es végén tapasztalt elhidegüléshez, amely veszteséget okozott mindkét félnek."
hungarian.ruvr.ru/2010/04/12/6325264.html

Német-orosz párbeszéd:
„Jó itt a hangulat. A résztvevők többsége immár egy évtizede ismeri egymást, vagyis a „Pétervári párbeszéd" beindítása óta. A munkacsoportok konkrét javaslatokkal álltak elő. Nem kell időt pazarolnunk arra, hogy megismerkedjünk egymással. Ismerjük egymás véleményét is. Mindegyikünk tudatában van annak, hogy korunk problémáit illetően léteznek különböző nézetek, különböző megközelítések, de azért igyekszünk közös nevezője jutni. Németország szeretné Oroszország teljesebb európai integrálódását, Oroszország pedig Németországot potenciális partnerének tekinti a gazdasági modernizáció megvalósításában"
hungarian.ruvr.ru/2010/07/14/12348885.html

Nagyon úgy tűnik, egy felvilágosult abszolutizmusnál még egy monarchia is hatékonyabb tud lenni.
Na ja, nemzeti hadsereggel a háta mögött, elüldözött jacht-tulajdonosokkal, úgy könnyű?

ru-ru.facebook.com/photo.php?pid=745284&id=9844779306
ru-ru.facebook.com/photo.php?pid=31175815&op=1&o=global&view=global&subj=9844779306&id=1418983407

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.15. 11:29:17

bazmeg, és nem állnak le. és egyre színvonaltalanabbul nyomják, végig sem olvastam. és az az allegória! a kibaszott kurva kőműves, aki ráadásul átvitt értelemben itinernek hívja a tervrajzot, és eltartott kisujjal....anyád, te hülyegyerek, mondhatnók, ha csúnyán beszélnénk. szóval a büdös görény a rajz szerint dolgozik! felháborító, a rohadék. szerintem is kuruckodásból teszi, meg nemtörődömségből csak végrehajtói kényelemből.

elpet! nagyon kérem, vegye már át a főszerkesztést, és a húgyagyúakat szórja ki a mandiból. azért segítek: a nagyrészük az. :)

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.07.15. 11:38:44

Kezd unalmas lenni ez a NER ügy...
Én elhiszem, hogy a papírfecni kifüggesztése sok nézettséget és kommentet hozott, de ebből is megárt a sok.

Bell & Sebastian 2010.07.15. 11:49:45

@Grift:
A jó Nénikéjét magának, hogy mindig csak kaviárt zabálna!

Téglagyári Megálló 2010.07.15. 12:01:04

@Grift:

Vigyázzon, ebben az esetben a blog átalakulna japán magnó-bloggá.

Bell & Sebastian 2010.07.15. 12:05:25

Aszongyák délben, a sifferbandó beadta a kékyediknek. :)

Téglagyári Megálló 2010.07.15. 12:09:59

@Bell & Sebastian:

??? Odáig értem, hogy elempé-bandi, de kik azok a kékyedik?

Bell & Sebastian 2010.07.15. 12:10:14

@Téglagyári Megálló:
Végtelenített Cartridge-kazettákkal.

Bell & Sebastian 2010.07.15. 12:12:26

@Téglagyári Megálló:
Taláros, nyakában keksz, az alkotmányt nagyon likeoló.

Téglagyári Megálló 2010.07.15. 12:13:25

@Bell & Sebastian:

Egyre kevésbé értem.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.15. 12:17:59

@Téglagyári Megálló:

Schiffer megtámadta az Alkotmánybíróságon, ezt jelenti, Bell és Sebő nem könnyű olvasmány.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.15. 12:18:52

@Bell & Sebastian:
maga is idegesít itten a nénikével! :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.15. 12:19:50

@Téglagyári Megálló:

á, attól nem tartok, az a magánhobbija! :)

Bell & Sebastian 2010.07.15. 12:25:27

Fütyi-post halott. Gépház!

tevevanegypupu 2010.07.15. 12:28:23

A Szabaditsuk fel az szdsz-t tilos lett?? Pedig felszabaditanank.

Bell & Sebastian 2010.07.15. 12:34:30

@Téglagyári Megálló:
Miért, maga a mobsterben nem Schmittet látja? :)))

Téglagyári Megálló 2010.07.15. 12:41:22

@rajcsányi.gellért (ergé):

Már két hétig a témán voltunk, kezdünk ebbe kissé belefáradni. Nem lehetne egy poszt az uborkatermés viszontagságairól?

Téglagyári Megálló 2010.07.15. 12:43:40

Ja, értem:

nol.hu/belfold/az_ab-hez_fordult_az__orban-bulla__miatt_az_lmp

Érettségi kérdés nyolcszáz év múlva: hasonlítsa össze az Aranybullát az Orbán-bullával!

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.15. 12:46:43

@Téglagyári Megálló: Vitát hirdettünk a témáról, amit lefolytatunk, érdekes cikkek sora érkezett be hozzánk, ezeket közöljük. Egyébként a Mandiner bloggere vagy, tehát nem kell ajánlanod témát, írj posztot arról, ami érdekel. Örömmel lehozzuk.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.07.15. 13:06:40

"És még egyszer mondom: nekünk, magyaroknak ez tetszik."

Akkor mi itt baj? Ahogy elnézem az emberek 80% -nem bánna egy abszolút monarchiát se csak rend legyen, viszonylagos jólét, a munkának értéke legyen és élhető ország...

Ha ez mind megvalósul akkor tőlem akár IV. Hunniai Császárságnak is hívhatnak minket.

Google 2010.07.15. 13:11:40

@Téglagyári Megálló:

Szerencsére a "bullát" nem kellene megsemmisíteni, csak esetleg nem lehet majd kifüggeszteni. Mert sérti az egyharmadnyi ellenzék szépérzékét, azért.
És emlékezteti őket az MSZP sikertelenségére.

Kassad 2010.07.15. 13:12:16

Sohasem fogom elfogadni azt a nyegle stílust, amikor azokat az embereket - kőműveseket, segédmunkásokat, bárkit, akik "valóban dolgoznak" - lesajnálják, kigúnyolják, kifigurázzák.

Nem arról van szó, hogy ők nem lehetnek a humor tárgyai, de amikor valamilyen ködös politikai-filozófiai elgondolás mentén, felsőbbrendűségi komplexustól terhelve teszik ezt, akkor jusson mindenkinek az eszébe, hogy lehet, hogy a saját apja, anyja ugyanilyen "bunkó, tahó" kétkezi dolgozó ember volt.

És pontosan ezek az emberek, akik bármilyen társadalmi, politikai renszdszerben, gyakorlatilag zokszó nélkül, mindig és mindenkor felépítik, újjáépítik az országot.

Ami pedig ezt a szerencsétlen NER-nyilatkozatot illeti:

32 sor, 284 szó, 2191 karakter.
Örüljünk, hogy nem kaptunk a kezünkbe egy 50 oldalas litániát.

Ugyan, miért ne lenne joga egy bármikori kormánynak politikai nyilatkozatot tenni?

Mennyiben más ez, mint Amerikában, ahol mindig, mindenhol kiteszik az amerikai zászlót, ahol a közhivatalokban mindig kiteszik az éppen regnáló elnök képét, vagy mennyiben más, mint az a közhelyszámba menő jelenet, amikor valaki a munkahelyén elhagyja a posztját, szomorúan összepakolja egy üres fénymásolós papírdobozba a fényképtartós családi fotóját, a mindenféle mütyürkéjét, amivel othonossá varázsolta az íróasztalát, majd jön az új ember, aki szintén egy papídobozból kipakolja a saját családi fotóját és az egyéb mügyürkéit, hogy otthon érezze magát.

Ugyan, miért ne kötelezhetnék a közhivatalokat, hogy kitegyék a politikai nyilatkozatukat?

Nem lett előírva, hogy a boltban addig nem adnak kenyeret, amíg fel nem mondják a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát.

Kinn lesz, az emberek vagy elolvassák, vagy nem, vagy röhögőgörcsöt kapnak, vagy könny gyűlik a szemükbe a meghatottságtól, de valószínűleg teljesen hidegen fogja őket hagyni, mert ott van az élet és boldogulni kell valahogy.

Ez a "vihar a biliben" másfajta gondolatokat ébreszt az emberben:

Hogy vannak itt emberek, akik hihetetlen identitászavarban vannak itt politikai-filozófiai szempontból.

Hogy valakik egy seggből - most éppen egy narancsbőrös seggből - kikandikálva próbálják a függetlenségüket meghatározni.

scr 2010.07.15. 13:14:43

Nagyon gáz a kőműves hasonlat: valahogy látszik, hogy egy pillanatig se dolgoztál még olyan helyen, ahol valami tétje lett volna annak amit csinálsz, mondasz, vagy írsz. Mond az valamit, hogy felelősség, hatáskör? A tervező felelős a tervért, a kőműves a kivitelezésért. Ha a kőműves nem ért valamit, akkor jelzi a műszaki vezetőnek, ha ő sem érti, akkor megkérdezi a tervezőt.
Így működne a világ itt is, ha nem lenne tele az ország ilyen szarrágókkal, mint a cikk írója.
Szerencsére csak egymás faszát szopjátok itt a blogon fényesre NER témában is, mint ahogy egyébként is. További szerencse a belterjességetekben, hogy aki ért valamihez a szájtépésen kívül, az le se szarja mit hordtok itt össze, helyette csinál valami tényleg hasznosat. Hidd el nem attól lesz "értelmiségi" valaki, hogy állandóan fossa a szót, meg mindent kritizál...

ralf 2010.07.15. 13:15:54

"„Munka, otthon, család, egészség és rend lesznek közös jövőnk tartóoszlopai.” Ennyi. "

Ezzel teljesen egyet tudok érteni. De miért kellene ezt bárhová kifüggeszteni? Tenni kell érte, nem deklarálni. Ha a kormány ebben a szellemben működne, higgyétek el, észrevennénk. Ha a működésük nem árulkodik ezekről az elvekről, akkor kell kiírogatni. De akkor meg minek?

Téglagyári Megálló 2010.07.15. 13:30:46

@ralf:

Csak a baloldali megmondókra vonatkozik a szólásszabadság, a kormányra nem? Utóbbira egyébként néhány millió ember is szavazott, a 18000-es példányszámú Népszavával ellentétben.

scr 2010.07.15. 13:47:25

@ralf: azért kell kifüggeszteni, amiért a kőműves is megkapja a tervrajzot: hogy tudja, budit épít vagy templomot.

kündü 2010.07.15. 14:05:06

"Dr. Kottász":

Egy bűzlő mocsok vagy.

Egy áruló, anarcho-liberális köcsög.

Takarodj a kurva anyádba.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.15. 14:26:02

@Téglagyári Megálló:

"Érettségi kérdés nyolcszáz év múlva: hasonlítsa össze az Aranybullát az Orbán-bullával!"

Diák: A korban legtalálóbban talán egy bbjnick nevű nick közelítette meg a problémát: Az Aranybulla és az Orbán-bulla között körülbelül akkora a különbség belbecs, mint külcsín tekintetében.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/84/Aranybulla1.jpg

Vizsgabiztos: Köszönöm, jeles.

ü
bbjnick:-D

Bell & Sebastian 2010.07.15. 15:01:56

@bbjnick:
1., A Sziriusz csillagnak, -mint a Kutya csillagkép legjelentősebb elemének delelésekor-, augusztusban volt legmelegebb Rómában az időjárás. Ezt az állócsillagot latin canis kicsinyítő képzős alakjával Kiskutyának, Canicula-nak hívták.

2., Az angol revolver a latin re + volvere (visszafordítani) ige származéka.
Ugyanebből a szóból származik a nemzetközi revolúció (revolutio) szó, mely forradalmat jelent. Úgy gondolom, hogy 'újra kezdeni, gyökeres változásba kezdeni' jelentésből. Az előbbi jelentést igazolja csillagászati használata, ahol a revolúció pl. egy bolygó pályájának újraindulását jelzi.

Ment volna asztronómusnak, most ülve nyalhatná a holdat! Helyette már megint csak itt asztrologizál a canis mergájában!

:)))

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.15. 19:33:08

@Bell & Sebastian:

A betlehemi csillag érkezését egy asztronómus is kiszámíthatta volna, de, ugyan, a nyomába indult volna-e, ugyan, követte volna-e Betlehemig? :-)

ü
bbjnick

Pelso.. 2010.07.15. 22:37:58

@Elpet: Tehát leszűrhető; akinek pl ez esetben eltérő a véleménye, az szerinted senkiházi kocsmatöltelék?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.15. 23:07:35

@Pelso..:

Semmi ilyesmit nem állítottam, azokról írtam ezt, a sok helyen hangadó primitív tahókról, akiknek a terv meg az övékénél nagyobb tudás a kicsinyes proli megvetés tárgya, és egyben dicsértem azt a munkást, aki ragaszkodik a tervhez és az előírásokhoz.

Pelso.. 2010.07.16. 05:42:30

@Elpet: Félreértelmeztem, mert kissé félreértelmezhető volt.
Egyébként nincs min csodálkozni; a bírálat nálunk mindenben erőteljesebben jelentkezik, mint a tenni akarás, ez egyik negatív nemzeti sportunk.
süti beállítások módosítása