Schmitt és Sólyom: A kellemes és a kellemetlen ember
2010. június 23. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Schmitt és Sólyom: A kellemes és a kellemetlen ember

  Eldőlt: Schmitt Pált, az Országgyűlés elnökét javasolta a Fidesz-KDNP államfő-jelöltjének Orbán Viktor. Azt is mondhatjuk, ezzel eldőlt a kérdés, hogy ki is lehet hazánk következő köztársasági elnöke.

  Lehetett volna máshogy is: Sólyom László újrajelölése mellett egy sor jobboldali, szabadelvű, konzervatív, nemzeti baloldali és liberális személyiség állt ki, kisebbfajta mozgalom szerveződött mellette: szerintük az eddigi államfő az elmúlt öt évben bizonyított a tisztségében.

  Sólyommal kapcsolatban több alkalommal is írtam, legutoljára akkor, amikor Pokorni kijelentése nyomán kiderült: nem valószínű az újrajelölése. „Az államfő az elmúlt öt évben szinte mindvégig egy társadalomképében, történelemszemléletében, nemzetfelfogásában jobboldali-konzervatív, demokrácia- és jogállamfelfogásában viszont szabadelvű, liberális nézetrendszert képviselt, ami nem egyszer találkozott e sorok írójának nézeteivel” - írtam áprilisban. Ahogy azt is: „Legyen-e újra Sólyom az elnök, vagy sem? Nincs beleszólásunk ebbe. Sőt, a Fideszen kívül senkinek sem lesz. Orbán Viktor fejében már valószínűleg megszületett a döntés, amit majd nyilván időben megoszt az országgal.”

  Tekintve, hogy ma június 23-t írunk, és az elnökválasztásra június 29-n kerül sor, nézőpont kérdése, hogy időben történt-e a megosztás. Anyway.

  Tegyük a mérleg két serpenyőjébe Sólyomot és Schmittet, annál is inkább, hiszen mindketten 1942-es születésű, ugyanabban az évben diplomát szerző, az ország politikai elitjébe tartozó személyiségek. Az oda vezető útjaik azonban eltértek egymástól.

   Sólyom László jogtudós, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, 1990 és 1998 között az Alkotmánybíróság első elnöke. Az MTA, az ELTE és Pázmány jogi kara mellett pályafutása során a Berkeley, a kölni, a frankfurti, a hamburgi egyetem ösztöndíjasa, a jénai egyetem tanársegédje, a kölni egyetem vendégprofesszora, a genfi Nemzetközi Jogászfórum tagja és a Berlini Tudományos Kollégium tanácsadója volt.

  Tudományos karrierje mellett Sólyom László a 80-as évek elejétől kezdve az illegális, fél-legális ellenzéki mozgalom tagja volt. A nem hivatalos környezetvédelmi mozgalmak jogi tanácsadója, a Duna Kör résztvevője volt, így a bős-nagymarosi vízlépcső elleni megmozdulásokon is jelen volt. 1988 és 1989 között a Nyilvánosság Klub ügyvivője, 1989-ben a Független Jogász Fórum választmányi tagja volt, emellett a Márton Áron Társaságban is tevékenykedett. Részt vett az 1987-es lakiteleki találkozón, a Magyar Demokrata Fórum egyik alapító tagja lett. 1989-ben megválasztották az addigra párttá alakult szervezet elnökségi tagjává. MDF-es minőségében az Ellenzéki Kerekasztal és a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásainak állandó résztvevője és szakértője volt. A többi lassan történelemmé érik.

  Schmitt Pál más úton jutott fel az élet csúcsaira: az 1968-as mexikóvárosi olimpián aranyérmet nyert a párbajtőrcsapat tagjaként. 1970-ben csapatvilágbajnok, amely sikerét 1971-ben meg tudta ismételni. Legnagyobb egyéni sikere a Világkupa-győzelem volt 1971-ben. Az 1972-es müncheni olimpián a párbajtőrcsapattal sikerült megismételnie az olimpiai győzelmet. További sikerei: vb-ezüstérmes (1973), vb-bronzérmes (1974, 1975). A válogatottól 1976-ban, az aktív versenysporttól 1977-ben vonult vissza.

  Sportolói pályafutása mellett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem belkereskedelem szakán 1965-ben szerzett diplomát. 1992-ben a Testnevelési Egyetemen védte meg egyetemi doktori disszertációját, ugyanitt 1994-től címzetes egyetemi tanár. Diplomájának megszerzése után a Hungarohotels Vállalatban kapott állást szállodai munkatársként. 1976-ban kinevezték az Astoria Szálló igazgatóhelyettesévé. A turisztikai szakmából 1981-ben került ki, amikor a Népstadion és Intézményei (NSI) főigazgatójává nevezték ki. A Magyar Olimpiai Bizottságban 1989 óta a testület elnöke. 1983-ban beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjai sorába. 

  Mialatt Sólyom László az ellenzéki mozgalmak jogi szakértője volt, Schmitt Pál 1983 és 1986 között a Magyar Népköztársaság sportot irányító központi hatóságának, az Országos Testnevelési és Sporthivatalnak (OTSH) az elnökhelyettese volt miniszterhelyettesi rangban. Ebbe az időszakba esett a Magyarország által politikai okokból bojkottált 1984. évi nyári olimpiai játékok (Los Angeles) is. Az olimpiai részvételről szóló szavazáson azonban nem vett részt. Schmitt a kilencvenes évektől diplomataként is dolgozott, majd 2002-től kötelezte el magát a Fidesz mellett.

  Tudjuk és látjuk, hogy mindketten nagy munkabírású, komoly életutat bejáró személyiségek. Mégis: Sólyom László jogtudósi pályafutásával, Kádár-kori ellenzéki mozgalmárkodásával és a rendszerváltáskor betöltött szerepeivel alkalmasabbnak tartjuk a rendszerváltás utáni Magyarország államfőségére, mint az előző rendszerben miniszterhelyettesi rangot is viselő Schmitt Pál.

  A leendő államfő valószínűleg ugyanabba a kedves bácsi integet az erkélyről típusú szerepbe fogja visszahelyezni az elnökséget, ami a Sólyomot megelőző elnökökre jellemző volt. Ez persze kényelmesebb az aktuális kormányzatnak. Ahogy annak a kérdésnek a megválaszolatlanul hagyása is: ha 2005-ben jó volt a Fidesznek és Orbán Viktornak a jogászprof, akkor öt évvel később miért állnak el az újrajelölésétől? És miért kellett pár hétre országgyűlési elnöknek megtenni, rombolva a harmadik közjogi tisztség méltóságát? A válasz sajnos nem más, mint a hatalom és a politika vaslogikája.

  Sólyom Lászlót személyesen nem ismerem. Schmitt Pállal már volt alkalmam találkozni és beszélgetni. Sólyom László több megnyilvánulása, megszólalása kellemetlen másoknak. Schmitt Pál mindig kellemes előadó, beszélgetőtárs. Sólyom jogelvekhez ragaszkodik, nem akar megfelelni és együttműködni. Schmitt Pál mindig is lojális, megértő, együttműködő volt másokkal, másokhoz. Sólyom annyi évtized után sem szereti a nagy nyilvánosságot, a rivaldafényt. Schmitt Pál sportolói pályafutása óta hozzászokott a szerepléshez, és kedveli az élet napos oldalát. Sólyom rideg, szikár jogtudós, aki az elmúlt húsz év legnehezebb időszakában tartotta magát az államfői méltósághoz, a korábban megszabott alkotmányos keretekhez. Schmitt Pál tartani fogja magát a leendő új alkotmányban megszabott keretekhez.

  Pikáns apróság a végére: az alkotmány szerint az elnökjelölést az Országgyűlés elnökénél kell a szavazás elrendelése előtt benyújtani. A Fidesz tehát Schmitt Pálnak fogja benyújtani Schmitt Pál jelölését.

  Orbán Viktor döntött. Schmitt Pál lojális lesz a döntéshez.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr302103453

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kádár János a NER-ről 2010.06.23. 21:10:39

KR: Kádár úr, mi a véleménye a Fidesz épülő társadalmi és politikai konstrukciójáról, a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről? Kádár: Nagyon örülök neki. Tudja, sok rosszat mondanak manapság a szocializmusról és rólam, jó látni, hogy az örökségem, ha...

Trackback: Pali bácsi nem lesz velszi bárd 2010.06.23. 19:18:39

Azért ismerjük el, hogy Pali bácsi biztosan jobb lesz a fegyveres erők főparancsnokának, legalábbis megjelenésében: volt sportolóként, egykori olimpikonként legalább katonás tartással végig tud majd menni a díszsorfal előtt. Úgy, ahogyan ez eddig ...

Trackback: Felszállt a fehér füst. Aztán a fekete. 2010.06.23. 18:57:15

A Palota előtt halkan morajló tömeg várta, hogy lesz-e jelölt? A jelölt személyének kérdése már hónapok óta téma volt. Tudták, hogy ki lesz, hogyne tudták volna. Azt is tudták, hogy a jelölt mostani helyére pedig egy másik jelölt kerül majd. A jólértes...

Trackback: Kiből lehet államfő 2010.06.23. 18:05:41

A címben föltett kérdés persze költői. Vannak ugyan vállveregetést is kiérdemlő alkalmas jelöltek – Bangkokból a Sándor-palotába roppant logikusan vezetne az út, ugyebár -, de akad egy legalkalmasabb. Mármint arra a három-négy évre, amíg nem forr...

Trackback: Non olet 2010.06.23. 17:34:17

Aztat úgy kellene, hogy előbb jól megválasztani a Smitpaját elnölknek, aztán ha az megvan, akkor jól kihozni egy jó kis lusztrációs törvényt, és azt a végén jó alaposan aláíratni a Smitpajával, jó sok kamera előtt, hogy lehessen látni az arcán azt a&nb...

Trackback: ELHUNYT GYURCSÁNY FERENC 2010.06.23. 15:36:19

   Hosszú, súlyos, türelemmel viselt betegség után elhunyt Gyurcsány Ferenc (†49) politikus, egykori miniszterelnök, nagyvállalkozó, politikai publicista, táncművész, nyelvújító, Jászay Mari díjas, érdemes blogger.  - A kö...

Trackback: Egy mondatban: Schmitt Pál a Fidesz KE-jelöltje 2010.06.23. 14:13:49

Hát erről csak a refrén első sora jut eszembe:  A többit meg megírta ergé.

Trackback: Aranyérmes államfő 2010.06.23. 12:57:13

Már éppen elhatalmasodott rajtam a Fidesz-fóbia és egy dörgedelmes írást akartam készíteni, hogy lássuk, hogy micsoda ördögtől való ötlet az, hogy köztársasági elnöknek a kormány jelöltjét szavaznák meg, amikor eszembe jutott, hogy ez általában így szo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Invictus 2010.06.23. 23:31:41

@Elpet:

"Besokallt ám az ember attól, hogy akárhová megy, mindenütt ott vigyorognak azok az arcok, akiknek a helye már a `80-as években lett kijelölve, vagy akiket ők neveltek ki és dresszíroztak az összetartás mindenek előtt való fontosságára, hogy ezek az figurák mindenütt éreztetik, esélyed nincs semmire, csak azokon az utakon, amit ők jelölnek ki és csak annyira, amit ők elegendőnek ítélnek. És besokallt az ember azon is, hogy függetlennek mindig azok neveztetnek, akik nekik hajtják a szelet, vagy kellőképp meg vannak ijedve tőlük, esetleg szeretik a vállonveregetésüket. Vagy épp kettő közül a kevésbé veszélyes rájuk nézve."

És ha pont ugyanez lesz, csak Fideszes arcokkal, és a Fideszhez való lojalitás számít majd mindenhol elsősorban? Az fasza lesz?
Orbán felépítette az ellen-MSZ(M)P-t, ő meg az új Kádár akar lenni (vagy Horthy, mindegy, lényeg, hogy a Hegemón szerepét nézte ki magának).

Thulsa Doom (törölt) 2010.06.23. 23:32:59

@Shimona: Te meg honnan a búbánatos lófaszból másztál elő? Nyitva maradt valahol egy csatornafedél?

drukkker 2010.06.23. 23:34:08

Schmitt a Jolly Jokker. EU parlament alelnök, MOB elnök, Fidesz alelnök, Parlament Elnöke, most Köztársasági Elnök jelölt. Nem mondom szép karrier.
Emlékszem amikor Sólyom pozicióba került. Akkor ez úgy lehetett lehetséges, hogy az akkori Szdsz nem támogatta Sziki jelölését, mert azt mondták, párt ember ne lehessen KE. Úgy látszik a Fidesz nem ennyire "vallásos", nekik tökéletesen megfelel egy pártkatona, sőőőőőőt.....
A cikk azt írja Schmitt simulékony. Igen az! Egész élete erről szól. Mindig az aktulis segget kell tiszttani. Igen, ezt csinálta egész életében. Én csak tudom, egyévfolyamba jártunk, és már akkor is kivívta mindenki ellenszenvét, annyira nyíltan nyalt. Amikor 2002 ben visszatért külföldi kiküldetéséből, elősször az MSZP nél jelentkezett, de ott ismerték, és villámgyorsan megtalálta a másik segget, ott is tart.
A sokat vitatott Biszku dokumentum film anyagából kimaradt, mert a film készítői túl fiatalok ahoz (és talán gyvák is), hogy feszegetni merték volna Schmitt kapcsolatát Biszku elvtárshoz. Brrrrrrrrrrrrrrrrrrr. nekem forog a gyomrom, szegény magyar nép.........

Oblomov 2010.06.23. 23:40:26

A Goldman Sachs aszondja, hogy a megfelelő niemandot sikerült megtalálni.

"A GS elemzője a Fidesz államfő-jelöltjének megnevezése kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy a kormány akadály nélkül viheti keresztül a törvényhozás folyamatán a tervezett intézkedéseit, amelyek a közgazdász reményei szerint mélyreható reformlépések lesznek."

Thulsa Doom (törölt) 2010.06.23. 23:42:48

@Invictus: Minden politikus hegemón szerepet szán magának, aztán a valóság mindig úgy dönt, hogy mehet a levesbe.

Orbán meg nem magát építette fel, hanem felépítették. Elsősorban az MSZP segítségével. Ő lett kiszemelve váltóembernek ezért őt kezdték "rettenetes veszélynek" beállítani a baloldalon. Így akinek nem tetszett a baloldal meg a szadesz, annak törvényszerűen vezetett az útja a Fideszhez, mondván: " Hát ha a rohadtkomcsik ennyire félnek Orbántól, akkor biztosan tud valamit! Rá kell szavazni!".

Régi technika már ez. Mindig bejön. Ez a módszer a garancia rá, hogy semmi se változzon.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.23. 23:47:17

@Oblomov:

Az alkotmány olyan köztársasági elnöki pozíciót határoz meg, amelynek semmi lényegi hatalma, éppen azért, hogy a miniszterelnöki jogkört ne korlátozza. Az az alkotmány, amelynek létrehozásában Sólyom elnök úr jelentős szerepe vitathatatlan.

adom 2010.06.23. 23:48:55

Forradalmat csinaltunk a szavazofulkekben! A'89-ben kivivott demokraciat, levaltjuk, hogy ismet az elozoek kozul nevezzunk ki valakit! Megcsinaltuk

Oblomov 2010.06.24. 00:11:18

@Elpet:
Azt is olvastad az alkotmányban, h. minden hatalmat a miniszterelnöknek?

beni nagyapja 2010.06.24. 00:13:18

Hihetetlen ez az eszement gyűlölettel teli primitív hozzászólás.

beni nagyapja 2010.06.24. 00:15:05

Hihetetlen ez a rengeteg eszement gyűlölettel teli primitív hozzászólás.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.24. 00:30:40

@Oblomov:

Nem olvastam ilyet, viszont a miniszterelnök kezében összpontosuló hatalmat nem a lojális köztársasági elnök növeli leginkább. Hanem egy olyan tényező, amiről nem szokás beszélni.
A politikatudomány ugyanis, amikor a hatalmi ágak szétválasztásáról, mint a hatalom kontrolljának legfontosabb eszközéről beszél, a legelső helyen beszél a végrehajtói és törvényhozói hatalom szétválasztásáról. Magyarul Kormány és Országgyűlés. Ez a két hatalmi ág a rendszerváltozás óta mindig azonos kézben van, és soha, senkinek nem jutott eszébe ezt reklamálni. Pedig, ha valami koncentrált hatalmat teremt, akkor ez.

drukkker 2010.06.24. 00:35:50

@beni nagyapja: Miért szerinted mit lehet szeretni egy demokratának magát valló diktátoron, és egy seggnyaló bájgúnáron, akinek a legnagyobb gondja Brüsszeli munkálkodása során az volt, hogy az általa szeretett különleges konyak hol kapható európában. Az alakalmazottai közül egy titkárnő erre volt ráállítva, egész nap telefonált ez ügyben. Végül is sikerült...... hála az égnek. Egyébként a nők szereteik, mert jóképű. Csak sajnos ez az országnak kevés.
Orbán azért valamit tudhat, ha több évtizeden keresztül diktatórikus módszerekkel képes vezetni a pártját. Nincs lázongás, nincs palotaforradalom, nincs 8 - 10 ember, aki egyszer azt mondaná, te Viktor, elég volt belőked, menj haza focizni, mostantól ezt a pártot demokratikusan fogjuk csinálni. NEM ilyen nincs, mindenki szolga mód teljesít mindent amit a "NAGY FEHÉR FŐNÖK" akar. Érthetetlen! Jön a második Rákosi korszak!!!!!!!!!!!!

Alfőmérnök 2010.06.24. 00:47:12

@beni nagyapja: Inkább az az alkotmány volt primitív, amit Sólyomék alkottak.
A nemzeti vagyon kirablását tette lehetővé (pl), ezt jobb helyeken hazaárulásnak hívják. És súlyos ítélet jár érte. Szóval menjen csak Sólyom a kurvaannyába.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.24. 01:12:02

@Elpet:

"Lehet még várni, amíg föláll egy olyan, tömeges támogatottsággal és elsöprő erővel rendelkező politikai erő, amelyik kétharmadot szerez, és egyben meg is felel a legszigorúbb morális követelményeknek... --- írod.

Nem kell várni, mert megvan a kétharmad. Az "nem mindegy", hogy hogyan élünk vele. Itt most egy teljesen új kultúrát kell fölépíteni. Elő kell kotorni mindenünket amink van, meg kell mérni, át kell rostálni, mi az ami érvényes. Bizonyos dolgokban pedig kifejezetten újítani kell.

Ezekben a változásokban, ebben a munkában a politikának, a politikai kultúrának meghatározó szerepe van. Ami a politikában történik az közvetlen és közvetett formában is lényegileg befolyásolja a közállapotokat és a közgondolkodást. Még az sem mindegy, hogy egy politikus milyen cipőt hord, nemhogy az, hogy közjogi kérdésekben milyen döntések születnek.

Az új hatalom, pontosabban annak képviselői zsinórban csinálják a balfékségeket, úgy viselkednek, olyasféle dolgokat engednek meg maguknak, mintha nem volnának tisztában cselekedeteik súlyával vagy teljesen hidegen hagynák őket azok következményei. (Nem részletezek: szegény magyarido.blog.hu már jóformán csak ezekről szól:-/) Bizonyára meg lehet magyarázni, miért teszik, amit tesznek (többnyire én is meg tudom valahogy magyarázni ezeket), de ezzel sokkal inkább ártunk, mint használunk az ügynek.

Nekünk (az) állampolgároknak nem az a dolgunk, hogy támogassuk a hatalmat (támogattuk, amikor megválasztottuk őket, azért lehetnek ott, ahol vannak), hanem, hogy (korrekt módon) számonkérjük. Ha nem "cs*szegetjük" a pol. elitünket semmi perc alatt elveszíti a realitásérzékét és nem tud minket szolgálni:-) Én a leghatározottabban úgy gondolom és azt vallom, hogy a politikának nem lojalitásra, hanem jóindulatú, tisztességes kritikára van szüksége. ha tud vele élni, akkor győztünk, ha nem, akkor...

ü
bbjnick:-)

beni nagyapja 2010.06.24. 01:13:48

@Alfőmérnök:
Veled tök egyetértek .
Amit nem értek :
hogyan lehet elfelejteni mindazt ami az előző 8 évben történt ?
Síránkoznak itt a demokráciáért , diktatúrát és más hülyeségeket vizionálnak arra számítva , hogy rövid az emberek emlékezete .
Gyökeres változásra van szükség és ehhez nem kell egy Sólyom László aki természetesen a saját megalkotott alkotmányát védené.
Mire volt nekünk jó ez az alkotmány ?
Az ország romokban , a munkának nincs becsülete, lehetne végtelenségig folytatni.
Egy olyan ember kell ma közt. elnöknek aki nem tesz keresztbe a nagytakaritásnak.
Diktatúrá ?
Gyurcsány pár nappal ezelőtti blogjából : " Erőszakosan, hogy ne mondjam, brutálisan bánnak az emberekkel. Hiszen hogyan máshogy lehetne minősíteni azt, ahogy rendületlenül ragaszkodnak ahhoz az alávaló szándékhoz, hogy indoklás nélkül mentsenek fel köztisztviselőket "
Mondja ezt az az ember aki ugye Megyó tanácsadója volt mikor a PSZÁF elnökét, Szász Károlyt sorozatosan próbálták eltávolítani, majd megverték (ma sem tudjuk, kik) s végül törvénytelenül eltávolították..(pedig, biztosan indokolták...Na meg a többi törvénytelenül leváltott vezető.

na mind 1 .. késő van , jó éjt

beni nagyapja 2010.06.24. 01:15:45

@drukkker: Buta vagy .. vagy ellenérdekelt..bocs

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.24. 01:41:15

@Elpet: hogy is működne a demokrácia a könyvek szerint? Törvényhozás, végrehajtás, bíráskodás autonómiája, ugyebár. Vannak még illúzióid? Minek is jársz szavazni (ha jársz)?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.24. 07:03:08

@bbjnick:
nem értelek. nem igaz, hogy nem látod, hogy ahhoz, amit szeretnél, szeretnénk, -ugyanis nem hiszem, hogy bárki vitatná, hogy új kultúrára van szükség, egy olyanra ami azért hasonlít egy régire- arra van szükség, amit elpet mond. fel kell állnia az erőnek, minden porcikájában, meg kell építenie a falat aminek a hátát dönti a csatában. a megnyertük a választást, nem elég. csak egy terület, az oktatás, szerinted kell elég idő ahhoz, hogy átállítsák emberi és hatékony pályára, ezzel a pedagógusi gárdával? vagy elég azt mondani, hogy megnyertük a választást, holnaptól fejbe lehet baszarintani a nem tanuló-rosszalkodó gyereket, de lehetőleg feszülettel? és alkotmány, és gazdaság, és minden egyéb. és akkor még jönnek a helyhatósági választások. sok mindent nem praktikus megtenni, sok mindent meg nem lehet, mert a fidesz önkormányzatba nyomuló seregei patkányvisítást hallatva marják egymást a reménybeli pozíciókért.
és akkor eljutottunk a fidesz legfelső, legbelső körén eggyel kívülebbi tartományba, az emeszpétől, vagy az eszdéesztől alig különböző iszonytató emberekből álló tagságához. és ez nem fideszkritika, aki politikusnak megy az az elhívatottak kivételével, erkölcstelen, haszonleső, kíméletlen, együttérzés nélküli szarházi. aki ezt nem látja, az csak illúziók foglya lesz. ezen a gárdán is keresztül kell verni az új kultúrát. és akkor még ottan van a fidesz értelmiségi /:))))/ holdudvara, a demokraták, a mandineres fiúkhoz hasonlatos tulajdonképpeni liberálisok, és egyéb hígvelejűek, akik már mostan sipákolnak, mint a fürdőskurva.
viktor, nyilvánvalóan isten embere, -egy iszonytató sereg élén- de még neki is szilárd, szépen kiépített, tisztalogikájú, stb. hatalmi bázis és rendszer kell, hogy elvégezze a rá kimért munkát.
ezért legyél türelemmel.
és ha ez így szépen megvalósul, akkor egyben az lesz az elpeti álom megvalósulása is, minden magyar család vehet egy új ejrópai/jappáni/ magnetofont! :)

betyár (törölt) 2010.06.24. 07:13:41

Most legalább olyan súlyos karakterű köztársasági elnökünk lesz mint amit a magyar elnöki tisztség/jogkör megérdemel.:))

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.24. 07:13:52

@bbjnick:

A kétharmadig eljutás során is ott voltak azok a működések, amelyeket kifogásolsz.

Alfőmérnök 2010.06.24. 07:18:56

@beni nagyapja: Tkp. nem csak azt nem lehet elfelejteni, ami az elmúlt 8, hanem azt sem, ami az elmúlt 20 évben történt (hogy tovább ne menjek...).
Milyen politikusaink vannak nekünk? Még diploma sem szükséges ahhoz, hogy valaki a parlamentbe bejusson képviselőként. Pedig minimum a közgazdaságtanhoz és a joghoz felsőfokú szinten érteni kéne, ha valaki egy országot felelősen vezetni akar (vagy részt akar venni a vezetésében).
Amit Gyurcsány ír, abból csak annyi derül ki, amit eddig is tudtunk(többek között magától a mestertől): ezek hazudnak éjjel-nappal. Ezért nagy tett volt kiszivárogtatni az őszödi beszédet. Mert valamit megtudtak az emberek abból, hogy mi is zajlik a háttérben (és a fejük fölött).

stratez 2010.06.24. 07:20:57

Ez az Orbán által megkomponált forgatókönyv, színjáték elég röhejes annak tükrében, hogy már hónapokkal ezelőtt eldöntötték, ki lesz a köztársasági elnök. Legalább ettől a bolgár gumimatracon megírt levélbohózattól megkímélhették volna a közvéleményt, a parasztvakításnak is vannak fokozatai, ez már túl szánalmas volt, ha már Viktorunk nyaralása ennyire halaszthatatlanul fontos államérdek lett.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.24. 07:46:52

Kovács László éppen most mondta el a Ma Reggelben, hogy Schmitt Pál párthoz kötődik, ez a baj, ellenben Sólyom László független személyiség. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy Göncz Árpád párttagsága ellenére nem volt pártember, hanem független személyiség, egy kőszikla, egy bársonyba csomagolt kőszikla.

Nem kérdezték, de nyilván Szili Katalin sem kötődött párthoz, hiába volt emeszpés, biztos felülemelkedett volna ő is a párttagságon. Ha az ember őket hallgatja, arra gondolhat: ebben az országban mindenki független, a fideszes pártkatonákat kivéve.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.24. 08:06:18

@Grift: és akkor mi van, ha az iszonytató emberek esetleg nem kívül vannak a Fidesz legbelső körén?
Hanem belül.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.24. 08:14:59

@Grift:

"akkor még ottan van a fidesz értelmiségi /:))))/ holdudvara, a demokraták, a mandineres fiúkhoz hasonlatos tulajdonképpeni liberálisok, és egyéb hígvelejűek, akik már mostan sipákolnak, mint a fürdőskurva."

Meg kell, hogy védjem őket. Alapvető és normális emberi törekvés, hogy valamiféle békét és konszenzust próbáljon valaki teremteni, hogy a szemben álló oldallal keresse a párbeszédet, a közös pontokat, megkísérelje, hogy találjon személyeket ott is, akikkel az ügyek egy részében együtt tud működni.
Keserű tapasztalata ám az életnek, hogy legalábbis Magyarországon jobboldali ember számára nincs ilyen átjárás, csak a teljes önfeladás árán.

bz249 2010.06.24. 08:29:41

@Elpet: nem tudom hogy működik ez a közös pontok a másik oldallal Ideálisországban. De tapasztalatom szerint minden valós embereket felvonultató helyzetben a közös pontok megtalálása a szemben álló oldallal azt jelenti, hogy az ellenfél mekkora részét hajlandó elfogadni az ÉN elképzeléseimnek. Nyilván, aki hatalmon van az többet követelhet.

Eddig a baloldalé volt a vezető szerep, úgyhogy ők határozták meg, hogy mik a konszenzus alapjai. Mostantól meg nem... ilyen ez a szelavi.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.24. 08:36:35

@Elpet: elég régóta úgy sejtem, a törésvonal nem a jobbosok és a balosok, a konzervatívok és a liberálisok, a megyarok és a zsidók, etc., etc., között húzódik. hanem a ghecik és a nemghecik között.
A sajnálatos az, hogy valami sajátos mechanizmus révén a politikában/pártokban mindig az utóbbiak kerülnek hanngadó/vezető szerepekbe...

Alfőmérnök 2010.06.24. 09:03:44

@betyár: Mi az, végetért a csendrendelet?

tölgy1 2010.06.24. 09:12:33

@Grift: ahogy elnézem, a fideszrtelmiség most is elsősorban a madöftől megörökölt pozsgaista, népi balos öregfiúk.

suski 2010.06.24. 09:31:21

@Elpet: "Alapvető és normális emberi törekvés, hogy valamiféle békét és konszenzust próbáljon valaki teremteni, hogy a szemben álló oldallal keresse a párbeszédet, a közös pontokat, megkísérelje, hogy találjon személyeket ott is, akikkel az ügyek egy részében együtt tud működni. "

Az őszödi buli után ugyán kivel lehetne a maszopos maffiából együttműködni? Ezek az emberek egy sokszorosan megbukott és országromboló rezsimet támogattak egészen az utolsó pillanatig. Maximum azokkal lehetne beszélgetni, akik kiléptek és otthagyták a koszos maffiát. ( Volt ilyen?)
Ugyanígy nem lesz sosem szlovák-magyar "konszenzus", mert az egyik fél célja a másik felszámolása ( mármint a magyar kisebbség felszámolása, asszimilálása). Miféle párbeszéd lehetne itt?

tevevanegypupu 2010.06.24. 09:41:05

Nem tulzottan jo valasztas Schmitt, legalabb valamifele latszatra kellett volna ugyelni (Vizi E. Szilveszter!!). De! Amit a baloldali oldalak itt veghezvisz az nevetseges. Nyolc even keresztul korlatlanul uralkodtak, az elmult negy evben ugy, hogy meg a normalisabb liberalisok is a francba kivantak oket, csak eppen kuldeni nem tudtuk. Ez a ketharmad most talan ad valami eselyt arra, hogy normalis, tisztesseges es europai jogrendszer szerint mukodo allamot faragjanak, ne egy banakoztarsasag szellemeben duljanak a balos elefantok mindenki kertjeben..Ha Schmitt kell hozza akkor legyen Schmitt..Nehogy mar Kovacs Laszlo es Gyurcsany Ferenc meg valami vegkepp lezulott szdsz_es megmondo dontse el, hogy mi es hogy legyen es tartson erkolcsi predikaciot. Mert ha oket hallja ujra es meg mindig az ember, akkor hajlamos lelkesen arra kerni Orbant, hogy ne habozzon, epitse a diktaturat, nem kell birosagi eljaras sem, vigyek pellengerre sofort az osszes majmot.(:

tevevanegypupu 2010.06.24. 09:43:23

"és akkor mi van, ha az iszonytató emberek esetleg nem kívül vannak a Fidesz legbelső körén?
Hanem belül."

Remeljuk. Es azt is, hogy ok dontik majd el, mi legyen a tovabbiakban is peldaul azokkal, akiknek az elmult negy evben nem, csak eppen valamiert eppen most jutott eszukbe a demokracia es "tisztesseges parbeszed."

Alfőmérnök 2010.06.24. 09:59:02

@tevevanegypupu: "nem kell birosagi eljaras sem, vigyek pellengerre sofort az osszes majmot.(: "

Jól beszélsz! Ha máshogy nem megy, a hajuknál fogva.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.06.24. 10:11:39

@tölgy1: "ahogy elnézem, a fideszrtelmiség most is elsősorban a madöftől megörökölt pozsgaista, népi balos öregfiúk."

Nana, azért egy ideje már próbálgatja itt a szárnyait az új,
fiatal, spirós/faludys, igazi liberális fideszértelmiség . )

tölgy1 2010.06.24. 10:11:52

@Alfőmérnök: a majmoknak nincs hajuk. Esetleg a farkuknál fogva lehet őket elvezettetni.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.06.24. 10:13:08

@tevevanegypupu: "(Vizi E. Szilveszter!!)."

Nem rég kérdezték a királyin erről. Még a feltétetzést is kikérte magának.

tölgy1 2010.06.24. 10:13:08

@gloire: "spirós/faludys, igazi liberális fideszértelmiség"
Neveket akarok!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.24. 10:13:44

@Elpet:

"Besokallt ám az ember attól, hogy akárhová megy, mindenütt ott vigyorognak azok az arcok, akiknek a helye már a `80-as években lett kijelölve, vagy akiket ők neveltek ki és dresszíroztak az összetartás mindenek előtt való fontosságára, hogy ezek az figurák mindenütt éreztetik, esélyed nincs semmire, csak azokon az utakon, amit ők jelölnek ki és csak annyira, amit ők elegendőnek ítélnek."

és erre Pali bácsi a gyógyszer, ugye. :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.06.24. 10:17:47

"A köztársasági elnök - akinek mandátuma augusztus 4-én jár le és akit tisztségében Schmitt Pál házelnök követhet - arra a kérdésre, hogy veszélyben érzi-e az alkotmányosságot, azt mondta: "a kétharmados többség benne van a rendszerben, elő is fordult már", a mai parlamenti többség szándékairól a nyilatkozatok alapján keveset tudhatunk, az aggódó hangok némelyike pedig hiteltelen. "Mostanában olyanok is velem védetnék a demokráciát, akik nyolc évig vidáman taposták" - fogalmazott Sólyom László. "

in:

hetivalasz.hu/itthon/solyom-laszlo-megszolalt-30251/

Kérem szépen, itt semmi szörnyűség nem történik. Annyiról van szó, hogy Orbán és a Fidesz nem enged egy értelmiségi csoport kérésének-követelésének, még akkor sem, ha abban ismert jobboldali személyiségek vállalnak részt. Lehet, hogy ez sokaknak különös, de így van.

tölgy1 2010.06.24. 10:19:37

@gloire: az orangutánra nem gondoltam, pedig logikus, hiszen veres.
www.ics.uci.edu/~eppstein/pix/sdz3/Orangutan-m.jpg

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.06.24. 10:19:57

@tölgy1: Ne akarjon kínos helyzetbe hozni, nem írogatok listákat. Csak valami halvány emlék dereng, valami fideszes blogon olvastam...

Oblomov 2010.06.24. 10:33:00

@Elpet:
az említett két hatalmi ág még relációba is van rendezve. De a tankönyvek nem azt írják ám, hogy pölö a törvényhozás de facto a kormányfőnek legyen felelős.

@bbjnick:
egy biancon nincs mit számonkérni. Belülről bomlasztva sincs, ha a demokratikus centralizmus jól mükszik. Hogy jól működjön, arról meg gondoskodik a kontraszelekcijó.

@Grift:
jaja, Isten embere majd megvalósítja gyönyörű képességünket, a rendet. :)

@tevevanegypupu:
Sólyomról beszélgetünk épp, nem a baloldal elmúlt nyolcas teljesítményéről.

tevevanegypupu 2010.06.24. 10:33:40

@Alfőmérnök:
Tulajdonkeppen kar volt a majom hasonlat, azok nagyon helyes es okos joszagok.(-:

@gloire:
Jahajj! Mert oly serto az, ha az embert felkerik koztarsasagi elnoknek. Azonnal ki is abrandultam Vizy E Szilveszterbol, felolem kothet ezentul olyan csokornyakkendot amilyet csak akar.(-:

tölgy1 2010.06.24. 10:37:35

@gloire: "nem írogatok listákat" - rosszul teszi. Írjon, és ne hozza nyilvánosságra.

@Elpet: a hatalmi ágak szétválasztása fikció, mint a népszuverenitás. A két elv pedig nem egyeztethető össze. Maga most a liberális demokrácia metafizikáját kezdi ki.

asz_tapasz (törölt) 2010.06.24. 10:48:23

Schmitt Pál a jobboldal Szili Katalinja. MSZMP-tag, az Országgyűlés elnöke, majd köztársaságielnök-jelölt. Kiábrándítóan gusztustalan sztori, nem hiszem el hogy nincs egy Gipsz Jakab az "értelmiségi holdudvarban" aki betöltené ugyanezt a szerepet. De majd 14-ben meglátjuk mire megy Viktor ezzel a gyurcsányt idéző tempóval.

asz_tapasz (törölt) 2010.06.24. 10:55:05

@asz_tapasz: egyetlen értelmes magyarázat erre az elmebajra, ha meg akarják szüntetni a posztot, és helyette valami - egyébként szimpatikus - franciás módszert bevezetni. Akkor nem szóltam egy szót se, egy smittpálért senki se fog aláírást gyűjteni, ha majd kirúgják alóla a széket, ilyen szempontból (és csak ilyen szempontból) nem rossz ötlet. Kérdés hogy a fidibusz képes-e ilyesmire, vagy túl bonyolult nekik.

Oblomov 2010.06.24. 11:00:23

@Alfőmérnök:
Elég ha Matolcsy mesternek van diplomája. Viktor méricskélje csak a farkát, végül úgyis a hitelminősítők minősítenek, nem a T. Ház. A másik diplomás, a Navra meg kitalálja majd, hogyan kell az elárult forradalmat letolni a zemberek torkán.

tevevanegypupu 2010.06.24. 11:03:02

@Oblomov:
Jo rendben van, ha Solyom megfelelo a tobbsegnek, akkor tessek erte peticiot fogalmazni, tuntetni es nepgyulest tartani.5000 ember nem eleg ahhoz, hogy komolyan figyelembe vegyek oket meg akkor sem, ha a tobbseg ismert es elismert. Sokkal tobb embernek lesz koztarsasagi elnoke, akarki is lesz az.
Nem is beszelve arrol, hogy az otezrek valamilyen modon barati viszonyban vannak es voltak Solyommal. Tudja hany alairast tudna Schmitt gyujteni ha kellene?

tölgy1 2010.06.24. 11:09:57

@Oblomov: ó, a szakértők mind ballerek vagy libsik, de legalábbis európaiértelembenvett konezrvativok, csak sajnos a szakemberek éppen elkúrtak egy országot. Gazdaságát, oktatását, közrendjét. Ki érti ezt!?

Oblomov 2010.06.24. 11:20:12

@tevevanegypupu:
Sólyom csinált dolgokat, amik még belefértek a sztálinista alkotmány kínálta mozgástérbe. Pl. nem egyeztetett a pártokkal, amikor fontos embereket jelölt fontos alkotmányos pozíciókba. A Parlament döntsön, ne a kormány(párt). Szerinte nyilván ezen a ponton van elhantolva a kutyus. Láthatóan Viktor szerint is. Nem mindegy, ki a főbíró, ilyenek. Schmitt nem az első fecske, de nem is az utolsó.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.24. 11:20:43

@Elpet:
"Mostanában olyanok is velem védetnék a demokráciát, akik nyolc évig vidáman taposták" - fogalmazott Sólyom László.

de, egy dolog történt. az elasztán a ciklusa végén bejelenti, hogy a ciklus alatt a komcsit lábbal taposták a demokráciát.
hát elmegy a bánatos picsába! talán akkor kellett volna hangsúlyosan képviselnie ezt az álláspontot és nem rákaifilipes fontoskodó pofával a középenálló, én vagyok az alkotmány szerepet játszania.
bábot az elnöki székbe! elég volt a pozíciótól önfontosságukba zuhanó, és kivétel nélkül gyanús múltú vén idiótákból!

Oblomov 2010.06.24. 11:24:45

@tölgy1: Csak félig sikerült elkúrni, Viktor forradalma mentette a menthetőt. És most összekapjuk magunk, ne rinyáljon. :)

tölgy1 2010.06.24. 11:31:50

@Grift: Sólyom jogászi konzisztenciáját mutatja, hogy amíg az Alkotmánybíróság elnöke volt, az általa kitalált "láthatatlan Alkotmányra" hivatkozva szabadon írta tovább az Alkotmányt. Miután ez a tisztje megszűnt, dogmatikusan elkezdett ragaszkodni az Alkotmány szövegéhez.
2006 őszén mán nem létezett a "láthatatlan Alkotmány".

tölgy1 2010.06.24. 11:32:50

@Oblomov: khm, mintha nem én rinyálnék.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.24. 11:40:25

@tölgy1:

csak azt nem értem, a mi petíciózóink, és a mandineres új nemzedék számára miért nem világosak ezek a dolgok.
a mi oldalunk szellemi posványa is azt igazolja, hogy csakis viktor diktatúrájának van értelme, mert nincs kire hallgatnia, hülye széplelkű megmondók állnak, állnának mellette lelkiismereti díszőrséget.
ha a komenisták hálózatát végképp szétzúztuk, a saját oldalit is szét kell, és újat kell építeni.
mert a kereszténycionistákkal, lánylelkű és bárgyúvigyorú katolikusokkal, hollánutcásokkal és fantaszta társaikkal nem fog menni. :)

Oblomov 2010.06.24. 11:43:43

@tölgy1: magácska "legalábbis (az) európaiértelembenvett konezrvativok" miatt rinyál.

Oblomov 2010.06.24. 11:48:33

@Grift: jaja, kell ide nekünk az új ember kovácsa.

Téglagyári Megálló 2010.06.24. 13:40:14

@Elpet:

Valakit idézek a minapról: van a jobboldali újságíró, meg van a független.

Tehetetlen Dodó 2010.06.24. 13:44:11

@tevevanegypupu: Sújtson bár dolgozó népünk megvetése,de be kell ismernem,hogy az elmúlt 8 év annyira kiölte belőlem a demokratát, hogy egyenesen elvárom Schmittől (ha már egyszer ő lesz a KE, bár én nem őt választottam volna), hogy legyen lojális, sőt szervilis és mindenben támogassa a kormányt, hogy mielőbb sikerüljön felszámolni a neo-liberálbolsi-maffiotikus-rendőrállami struktúrát és segítsen helyreállítani a sárba tiport, megtépázott jogállamot.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.24. 13:53:28

@Oblomov:

Én nem vagyok liberális demokrata:-) Nem "hiszek" a rendszergaranciákban. Az erkölcsi és értelmi tisztességben "hiszek", a lelkiismeretben. Ezzel "mérek". És, ha számon kérek, ezt kérem számon:-)

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2010.06.24. 14:03:16

@Oblomov:
A Parlament dontson, hat jelen esetben talan majdnem mindegy is, hogy a kormany vagy a Parlament, olyan tobbsegben van a fidesz-kdnp. Jogi szempontbol nem, dehat az elmult evekben csak a jogi szempontok szerint dontott az elmult kormanypart, es mit ertunk vele? Solyom is a jog betuit nezte, meg az Alkotmanyet, amirol kiderult, hogy nincs benne megoldas minden problemara, pedig az kellene. Igy aztan rosszabb es rosszabb lett minden.

@Tehetetlen Dodó:
Amellett, hogy az ember szeretne szabadon elni es beszelni, valoszinuleg kell egy REND ami ezt biztositja. Es ami az orszag erdeket szolgalja. Ha Schmitt akar szolgalelkuen is, de helyesli es aldasat adja a fidesz-kdnp - remeljuk helyes - intezkedeseire akkor legyen. Mar eleg volt a koszbol, rendetlensegbol es felelembol. Lassan de biztosan csusztunk, a Balkan fele es nem annak a jo oldalara.
Kulonben most mondja a televizio, hogy Brusszel szeles ivben leszarja (bocs), hogy Solyomot nem engedtek be Szlovakiaba, ez magyar ugy. Azt remelem, hogy ilyen ugyeket is megold majd a fasiszta kormany..mert a magyar liberalis kormanyunk szinten szeles ivben leszarta. (bocs).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.24. 14:21:01

@Elpet: & @Grift:

Az új rend alapja egy új koherens értékrend. Nekem az "erő alkalmazásával" semmi bajom nincs, ha következetesen alkalmazzák. Ami engem aggaszt, az az "abesszin makaó" (ha másokkal eljátsszák, hogy kényük-kedvük szerint alkalmazzák, nemet közben átértelmezgetik, átírják a szabályokat, akkor velem, szeretteimmel is megtehetik). Egy hatalomban, bármiféle hatalom is az, legyen annyi "tartás", hogy képviselőitől minden körülmények között elvárja-megköveteli az erkölcsi-értelmi következetességet. A hasbeszédből, a maszatolásból, az alakoskodásból, a pökhendiségből, az arroganciából és a simliből soha nem lesz új kultúra, csak új trutyi:-/ Valamihez tartanunk kell magunkat: tartsuk a következetességhez, a minőséghez.

Ahogy Rúzsa Sándor is megmondta:

-Azé'?
-Azé'!

ü
bbjnick

u.i. (S hogy valami személyeset is írjak: Keresztény Magyarországot akarok!:-))

tölgy1 2010.06.24. 14:23:16

@Oblomov: puli kutya legyek, ha értem.
Kibonthatná.

Oblomov 2010.06.24. 14:48:19

@bbjnick: "Az erkölcsi és értelmi tisztesség", amiben a priori hiszel, az a valóságban Grift szerint sem mozgatja egyformán minden ember minden cselekedetét, így nem lehet sem az egyéni, sem a társadalmi szabadság kizárólagos korlátja.

Én elfogadom inkább a személyes (ön)célok sokféleségének létjogát, akkor is, ha azok nem az Új Ember "valódi" természetének "igazi" céljai. Nem szeretem ugyanis, ha valami általános emberire hivatkozva megmondják, mik legyenek a személyes céljaim/hóbortjaim.

Oblomov 2010.06.24. 14:53:16

@tevevanegypupu: a parlamentnek kell döntenie, persze. Amiről beszéltem, az a jelölés, jelöltállítás függetlensége volt. Azt is tudja shortolni a t. ház, csak az kínos.

Tündér_Lala 2010.06.24. 14:57:52

@bbjnick: Igazad van és mégsincs.
Bennünket megáldott (megvert ?) az isten lelkiismerettel és olyan habitussal, amelyben mindig igyekszünk mentséget találni ilyen-olyan megfontolások alapján az ellenünk törőknek. Eközben nekik nincsennek ilyen problémáik. Nekik nem okozott gondot a nemzet nagypapiját eljátszó Árpi bácsit két cikluson át KE-nek jelölni és választani. Nem okozott gondot minden pozícióba a saját pártkatonáikat ültetni és maffia rendszerű hatalmi koncentrációt létrehozni. Nem okozott gondot provokálni a tömeget, ujjakat törni és lövetni. Azt reméled, hogy bennük is feltámad majd a lelkiismeret ? Vagy hogy a gesztusok hatására ők is gesztusokat tesznek ? Próbáltuk már, nem működött. Ha változást akarunk annak ára van.

Egy példa. A Barók Béla út átépítésekor megszüntették a parkoló helyek 60%-át minden tiltakozás ellenére. Az autók a mellék utcákba zsúfolódtak, gyakran 1-1,5 órát kell körözni, mire meg tud állni az ember. A nagy bevásárlások esetén a lakóhelyük környékén megállnak az emberek, amíg kipakolják az árút és utána elmennek parkolóhelyet keresni. Most az utolsó fél évről bezúdítják az azóta állítólag felszerelt térfigyelő kamárák felvételei alapján a 30 eFt-os parkolási bírságokat. Állítólag volt olyan aki 44 Db-ot kapott, a szomszédom aki nagy családos eddig 9-et. Eddig ilyen nem volt, most van. Vajon miért, milyen szándék van e-mögött ?
Aki ilyen utasítást kiadott vagy engedélyezte, azt páros lábbal kell kirúgni ! Továbbá megvizsgálni, hogy miért akar felháborodást kelteni az új hatalom ellen.

Ez egy kis lokális ügy, de érdemes gondolkodni rajta, hogy hol árthatnak még a kissebb és nagyobb közösségnek gátlástalanul.

Oblomov 2010.06.24. 14:59:39

@tölgy1: az európaiértelembenvett konzervatívok még annyit se szakértettek mint a fityesz-konzik, mert ők még a helyhatóságokban is ellenzékben voltak inkább. És a továbbiakban se kell már félni tőlük.

abandi 2010.06.24. 15:08:36

Egy kutya sohasem lehet a mások ebje...?!

Jujuu 2010.06.24. 15:35:28

Mély szomorúsággal tölt el, hogy Viktor ekkora hülyeséget csinál...Hogy inkább akar mozgatható bábut országunk élére, mint egy zseniális jogtudóst...

Alfőmérnök 2010.06.24. 15:59:11

@Jujuu: Ezt most komolyan gondolod?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.06.24. 16:12:14

Nem érdekel Sólyom. Beszédhibásként eleve alkalmatlannak tartom KE-nek. AB elnöknek megfelelt.
DE!
Orbán a lehető legalkalmatlanabb sunyi csúszómászót jelölte meg Schmitt személyében. Mindenki elfelejti, hogy 2000-ben biztosak voltunk Scmitt NOB elnöki kinevezésében, azonban vesztegetési ügybe keveredett. Amiből végül úgy szabadult, hogy egy ember elvitte a balhét. Mégis lett következmény Palikánk sunyiságának, mert 2001-ben a tök ismeretlen Jacques Roggot választották meg helyette. Schmitt egy sunyi korrupt szar. Bárki alkalmasabb lenne nála, báki.

tölgy1 2010.06.24. 16:25:03

@Oblomov: ember nem félt tőlük. Látott már élő európaiértelembenvettet?

abandi 2010.06.24. 16:29:53

@Mr Falafel:
Schmitt egy kiszámítható, tehetségtelen nemzsidó.Csak csahos...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.24. 16:54:44

@Oblomov:

"'Az erkölcsi és értelmi tisztesség', amiben a priori hiszel"

Természetesen, nem a priori:-) Ezek igen jól tanítható és tanulható dolgok:-)

"Nem szeretem ugyanis, ha valami általános emberire hivatkozva megmondják, mik legyenek a személyes céljaim/hóbortjaim."

Pedig mindig ez történik. Legföljebb ha a hivatkozók személye és "minősége" változik:-/

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.24. 17:06:38

@Tündér_Lala:

Nézd,@Tündér_Lala:! Ha nagyon alacsonyra tesszük önmagunk előtt a lécet, azt fogjuk elérni, hogy az elmúlt húsz-negyven-akárhány év fürgehuncutai - még mielőtt észbekapnánk, már rég - átugrálják előttünk. És mi ugyanott fogunk tartani, mint húsz-negyven-akárhány évvel ezelőtt #:-I

És: a törvényes "tisztogatás" ellen nekem semmi kifogásom. Aki nem szakszerűen vagy nem tisztességesen végzi a munkáját, attól érzékeny búcsút kell venni. Ezt lehet nagyon korrekt módon is.

ü
bbjnick

Pelso.. 2010.06.24. 17:48:46

@bbjnick: Ki áll (ténylegesen) oly magas erkölcsi palettán, hogy a teljes objektivitással és tiszta lelkiismerettel végezhessen egy ilyen jellegű tisztogatást, amely kizárólag a rosszul munkájukat végzők ellen irányul, s a halovány gyanú árnyéka sem vetődik, hogy pusztán politikai tisztogatásról illetve a saját klientúra zsíros állásokkal való jutalmazásáról van szó?

tevevanegypupu 2010.06.24. 18:02:55

@Pelso..:
"ilyen jellegű tisztogatást, amely kizárólag a rosszul munkájukat végzők ellen irányul, s a halovány gyanú árnyéka sem vetődik, hogy pusztán politikai tisztogatásról illetve a saját klientúra zsíros állásokkal való jutalmazásáról van szó?"

A hosszutavu erdek, ha mar kufar modon gondolkodnak. Negy ev nem eleg arra, hogy tokeletesen beepuljenek, kell hozza tobb is. Igy aztan szamithatunk ra, hogy csak lassankent, lepesrol-lepesre fogjak kimutatni foguk feherjet, nem csomagolnak azonnal mindent be, hanem elnyujtjak mondjuk ugy 12 evnyire.

Es lehet, hogy van masik elkepzeles is: talan az orszag erdekeit tartjak szem elott es tudjak, hogy annyi fizetest es kedvezmenyt kapnak, amennyi boven eleg lesz ahhoz, hogy kenyelmesen es jol elhessenek a felelossegteljes munka kozben is.(-:

tevevanegypupu 2010.06.24. 18:08:05

@Oblomov:
Fuggetlen jeloltet legfeljebb mas orszagbol hozhatnanak. Szo is volt a roman Tokes Laszlorol is.((-:

Pelso.. 2010.06.24. 18:30:37

@tevevanegypupu: Nem hinném. A sok kis egyéni érdek szövetkezve simán felülkerekedik.
Egyébként, fentebb arra is utalnék: nincs most sem, s nem is volt soha olyan társadalmi kontroll, amely biztosítaná egy tisztogatás tisztességes mivoltát.

tanarseged ur 2010.06.24. 18:43:23

@Pelso..: Tényleg. De mi biztosítja, hogy tisztességes a jelen helyzet érintetlenül hagyása?

Pelso.. 2010.06.24. 18:46:54

@tanarseged ur: Semmi. Nem is kell érintetlenül hagyni. Viszont ez nem politikai hovatartozástól függ, ugyebár.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.24. 18:47:34

@Pelso..:

"Ki áll (ténylegesen) oly magas erkölcsi palettán, hogy a teljes objektivitással és tiszta lelkiismerettel végezhessen egy ilyen jellegű tisztogatást..."?

A kérdés jogos volt/van/lesz. És nem csak amikor "tisztogatunk", hanem amikor kinevezünk, akkor is ;-)

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2010.06.24. 18:53:31

@Pelso..:
Talan a sok hiabavalo vagy eppen valos vadaskodasok kozepette eszebe jut a zembereknek, hogy normalis es lehetoleg partok feletti szervezeteket hozzanak letre, ilyenek mindenhol vannak.

Oblomov 2010.06.24. 19:10:44

@bbjnick: "Pedig mindig ez történik."

azért mégsem szeretném, ha a "hülyeséghez" nem lenne alkotmányos jogom. Mi értelme lenne a szabad akaratnak. :)

@tölgy1: "Látott már élő európaiértelembenvettet?"

Nem járok pártrendezvényekre, de ha járnék, az övékére mennék, mert ott nincs tömeg. És vekkert se kell vinni. :)

@tevevanegypupu: a fityesz alelnökétől (segítek még: egy belkereskedelmi szakember is az illető) azért léteznek függetlenebb személyiségek). De felőlem nyugodtan maszatoljon.

Oblomov 2010.06.24. 19:19:21

@tölgy1: "ember nem félt tőlük."

Hoppá. Azért az UD Zrt-t csak rájuk állította valaki.

tölgy1 2010.06.24. 19:29:38

@Oblomov: ez biztos?
Nem csak DI állította, hogy kicsit tovább agonizálhassanak?

Szerintem most lépjen be: teljesen családias a légkör, olcsó befektetés, és ha 10 év múlva befutnak, akkor nagyot kaszálhat.

tevevanegypupu 2010.06.24. 20:05:56

@Oblomov:
Ugyan miert allitsanak kulonben fuggetlen koztarsasagi elnokot? Solyom sem volt az, a fidesz es az mdf jelolte. Madlrol mindenki tudja hol all es Gonczrol is. Az a helyes bacsi, akit az mszp allit, o sem lehet teljesen fuggetlen. Senki nem maszatol, tok vilagos az egesz: ketharmaddal azt fognak csinalni amit akarnak, nagyon helyes.(-:

Pelso.. 2010.06.24. 20:27:56

@tevevanegypupu: Talán azért, hogy demonstrálják ezzel is: különbek s méltóbbak, mint az elmúlt 20 év társaságai, -most pont az ellenkezője történt. Gesztust kellett volna tenni, na nem az ellenzéknek, hanem a sokat emlegetett népnek. Így annyi üzenete is lehet a jelölésnek, hogy le vagytok..
(Valahol olvastam, hogy 85% nem helyesli S.P.-t)

Oblomov 2010.06.24. 20:53:43

@tölgy1:
már voltam benne egyszer, valahol az eső 1500-2000 között valahol.

@tevevanegypupu:
Sólyom tehát nem az ellenfél jelöltje volt korábban, és lécet rakott, magasra. Most, főleg a kétharmad birtokában miért kell akkor pártkatonára cserélni? Van rá ok nyilván, de ez az ok valszeg nem Sólyom alkalmatlansága. Aki itt alkalmatlan, az inkább a belkereskedelmi szakértő.

tevevanegypupu 2010.06.24. 22:25:55

@Pelso..:

En sem helyeslem, nem mintha nem lenne tenyleg kellemes Schmitt, hanem mert ez valoszinuleg nem eleg egy koztarsasagi elnoknek.

@Oblomov:

Solyommal semmi bajom nincs, a holocauszttorveny alairasan kivul. Nem volt jogkore Gyurcsanyekat elkuldeni, amit lehetett megtett, ragaszkodik betu szerint a torvenyhez. Az sem zavar, hogy visszakuldott ket fideszes torvenyjavaslatot, a jog szerint biztos, hogy igaza van. Hogy miert nem lesz ujra elnok az nyilvanvalo. Vele nem lehetne megtenni azt, hogy az "uralkodasa" alatt megvalasztoztatjak az Alkotmanyt, az pedig - az elmult evek bizonyitjak - szukseges lenne..
Belkereskedelmi szakerto, ez jo.((-:

negeev 2010.06.24. 23:10:12

Sokkal jobban megleszünk Sólyom nélkül.

Egy pártnak mindig az érdeke, hogy hozzá abszolút lojális koztársasági élnök legyen hivatalban.
Ez nem elítélhető.

szubjektiv 2010.06.25. 00:01:53

Nagy rajongója vagyok Sólyomnak egyetemi tapasztalataim alapján,de kööztársasági elnöknek nem volt jó. Zavarodott megjelenése, kifogásolható beszéde nagyon távol állt a megnyerőtől.
Ptk és holokauszt ügyi cselekményeivel pedig alkalmatlanná vált a szememben, holott egy remek jogász efelől kétségem sincs. Nem volt való neki ez a tisztség, de sok elismerésre méltó megnyilvánulása volt. Én a mai napig is felnézek rá a kéznemfogás miatt és kíváló beszédei voltak.
süti beállítások módosítása