A közteher-viselés diadala, a minimálbéresek tragédiája
2010. június 10. írta: TuRuL_2k2

A közteher-viselés diadala, a minimálbéresek tragédiája

  Megkezdődött a szörnyűlködés, hogy az új adószabályok a szegényeket büntetik, hogy adhassanak a gazdagoknak. Valóban, az alacsony jövedelműeknek nem kedvez az egykulcsos szja és az adójóváírás fokozatos megszüntetése. Azt még nem lehet tudni, hogy pontosan mit jelent az utóbbira adott két év, mekkora adójóváírást lehet még érvényesíteni 2011-ben és 2012-ben, de a dolgok jelenlegi állása szerint utána már mindenki 16%-os kulccsal fog adózni, az adóalapot pedig legfeljebb az eltartottak száma módosítja (lsd. családi adózás).

  Mit is jelent ez konkrét fizetések esetén? A minimálbér ma gyakorlatilag adómentes, nem egészen ezer forint személyi jövedelemadót fizet, aki ennyit keres, így a bruttó 73,5 ezer forintból a járulékok és az adó levonása után nettó 60 ezre marad. 16%-os szja esetén, 0 adójóváírással 49 ezer lenne a nettója. Bruttó 200 ezer forintnak ma 138 ezer a nettója, az egykulcsos adó esetén 4 ezerrel kevesebb lenne. Bruttó 225 ezer forintos fizetésnél kell ugyanannyi szja-t fizetni, mint a mai szabályok szerint, bruttó 300 ezernél 15, bruttó 400 ezernél pedig 36 ezret nyer nettóban a munkavállaló. (Ezek a számítások még nem tartalmazzák az adózási rendszer családi elemét.)

  Jól van-e ez így? Szerintünk igen. Hogy miért? Mert ma sok százezren vannak, akik minimálbér után (nem) adóznak, tehát a járulékfizetésen túl gyakorlatilag nem vállalnak részt a közterhek viseléséből. Az egykulcsos rendszerben jóval kisebb lesz az ösztönzés a jövedelmek minimálbéren felüli részének eltitkolására, feketén történő kifizetésére. Különösen a magasabb jövedelmek esetén jelentősen csökken a határadó mértéke.

  A minimálbér adómentességének kérdésében mutatkozó véleménykülönbségek nem most hirtelen kerültek elő, már Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor 2005-ös vitájában is hosszasan vitatta a két politikus, hogy jó-e, avagy sem:

Gyurcsány: A minimálbér-emelésben szép eredményeket értek el, és be kell vallanom, ezt méltányolom is. De mi tettük adómentessé a minimálbért.
Orbán: És ez jó döntés volt?
Gyurcsány: Igen, jó döntés volt.
Orbán: Ön szerint mennyivel nőtt a minimálbéren bejelentettek száma?
Gyurcsány: Sokat.
Orbán: Nem lett volna jobb, ha megemelik a minimálbért, és akkor ugyanannyi marad az embereknél? Mert így sokakat arra ösztönöztek, hogy jelentkezzenek be minimálbérre, bár egyébként nem abban voltak.
Gyurcsány: Nem azért jelentkeznek be minimálbérre, mert adómenetes lett a minimálbér, hanem azért, mert azokat a terheket, amelyeket fizetnek, és azokat szolgáltatásokat, amiket kapnak, nem érzik arányban. A minimálbért adómentessé tettük, azután az adókulcsokat 38-ra, 26-ra, illetve 18-ra százalékosra csökkentettük. 

  Bízunk benne, hogy a következő lépés a 65 év felettiek ingyenes utazásásnak eltörlése, és helyette valami méltányos (50-75%-os) kedvezmény bevezetése lesz.

Frissítés: Ma Kármán András államtitkár azt nyilatkozta, hogy senkinek a nettó keresete nem csökkenhet, s ezt úgy fogják elérni, hogy emelik a minimálbért. Azt nem igazán értjük, hogy ez hogyan oldja meg a nem minimálbért keresők, de adójóváírást érvényesítők esetében a probémát (ha ez probléma).

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr472069214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.06.11. 00:06:51

@tanarseged ur: El a'. :)

@soniq: Hát tényleg nem kecsegtetsz sikerrel. De talán még szervdonornak jó lehetsz.

tanarseged ur 2010.06.11. 00:36:28

@Kettes: Hogy vette el? Nincs meg az 1/10000000 Magyarországod?

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2010.06.11. 00:52:22

Előrebocsátom, hogy nekem nincs bajom a minimálbér SZJA-sításával... de könyörgöm hagyjátok már abba azt a faszságot, hogy a minimálbéresek nem fizetnek adót....

Egy minimálbéres emberke a vállalatnak 94 448 Ft-ba kerül egy hónapban, amiből a munkavállaló 60235 Ft-ot kap kézhez.
Ez 37%-os elvonás. A középkorban ennyiért már simán kijárt volna egy parasztlázadás.
Lehet, hogy ez itt most így is kevés kevés, lehet, hogy növelni kell, de meglehetősen undorító az a duma miszerint a minimálbéres nem fizet adót...

persze akár szabdmadár, akár turul valaki, elkötelezett lehet a szómágia terén, hogy húú eztet az adót mostan a köbüki által rámruházott hatalmamnál fogva átnevezzük járuléknak, meg hozzájárulásnak, és csiribucsiribá eltüntettük az adót... na látja, hogy nem fizet., de ez meglehetősen olcsó játék hülye gyerekeknek.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.06.11. 02:27:54

Egykulcsos adónál semmi értelme a családi adózásnak, mivel annak az lett volna az értelme, hogy az összevont adóalap alacsonyabb sávval adózik, mint a kettő külön-külön...

Az igazi gáz a minimálbér megemelése, ami miatt rengeteg vállakozás fog tönkremenni, akik nem azért fizetnek minimált, mert csalnak, hanem mert a dógozó ennyit tud kitermelni.

Az az 1 millió munkahely nem fog így menni...

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.06.11. 02:55:23

90.000 forintos minimál mellett nem változna a keresete a 73.500 forintot kereső minimálbéreseknek. Anno 25.000-ről 60.000 Ft-ra emelték Orbánék pár év alatt, úgyhogy ezt most is simán megléphetik.

suski 2010.06.11. 03:09:05

@Lastres: ez tök jó, amikor még ki sem derültek a tervek részletei, de már közlik az ellendrukkerek, hogy semmi értelme semminek és "usse" lesz jobb semmi.
A vállalkozók nyilván 2 forintot szeretnének fizetni a dolgozóiknak, mert annyit tud kitermelni, mi? A mostani és a megemelt minimálbér sem elég még az alapvetô fizikai szükségletekre sem. Olyan tevékenységbe kell fogni, ami tisztességes bérezés mellett is jövedelmez, nem pedig az indiai utcagyerekek alá menni bérköltségben.
A "semmi értelme " családi adóról meg ennyit:
"A kormány által tervezett, 16 százalékos, egykulcsos családi adórendszerről Varga Mihály annyit mondott: lesznek olyan jövedelmek, amelyek kívül esnek az adórendszeren, ilyen lesz a gyermeknevelés költsége, illetve lesznek olyan összegek, amelyeket a gyermekes családoknál nem kell leadózni"
"Példaként az államtitkár azt mondta: gyermekszámtól függően meghatároznak majd egy limitet: ha valakinek a 100 egységnyi jövedelméből 10 egység az adórendszeren kívül esik, a fennmaradó 90 egység után kell majd adót fizetni."

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.11. 03:15:19

"Megkezdődött a szörnyűlködés, hogy az új adószabályok a szegényeket büntetik, hogy adhassanak a gazdagoknak."

ami egyébként kibaszott jó a fidesznek, tessék már lassan bevallani. amíg az ilyen demagóg fasságokon megy a vita, addig nem a lényegről van a szó: hogy nem ezt ígérték. kurvára nem. ha az adócsökkentés nem azonnali, és nem adócsökkentés, az egy úgynevezett hazugság.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.11. 03:17:49

@ikaljan:

ez ugyanolyan festett varázslás, mint hogy a kormány fele mostantól nem politikai alkamazott (vagy mi a faszom), és akkor így a Polgári Kormány az kibaszottul takarékosabb, mint a Komonista Kúrmány volt. hogy a valóságban drágább? hát izé.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.11. 03:29:29

@suski:

"A vállalkozók nyilván 2 forintot szeretnének fizetni a dolgozóiknak, mert annyit tud kitermelni, mi?"

kicsit fogalmatlan hr ügyében, aki ilyeneket állít. bár hozzá kell tennem, sok magyar vállalkozó fogalmatlan hr ügyében.

suski 2010.06.11. 04:03:06

@mavo: "ha az adócsökkentés nem azonnali, és nem adócsökkentés, az egy úgynevezett hazugság.
"

Nagyon halovány és izzadtságszagú ez már...

Pelso.. 2010.06.11. 04:52:49

@suski: Egy hosszú választási kampány során többször elhangzott, az alábbi szavakkal; azonnali, nagymértékű adócsökkentés stb. Mégis, mi a búbánat jön le ebből sokak számára, ha nem gyors szja esetleg áfa csökkentés ígérete?? Kellően adagolva azt is beveszed egy politikustól, hogy tej fekete, ugye.

@mavo: Ha jól néztem, a jelenlegihez képest egy minimálbéresnek 10e forinttal lesz kevesebb a kijáró bére, ezt akarják emeléssel kompenzálni, csodálatos. A versenyszférában a különbözet kitermelése gondot fog okozni, leépítések, versenyképesség romlása, szép kilátások. A befolyt plusz bevételből pedig a magas keresetűeket támogatja, ez ám a sokat emlegetett felelős kormányzás.

suski 2010.06.11. 05:11:29

@Pelso..: a társasági adó a felére csökken szeptembertôl és megszüntetnek vmi kisadókat is. A "sokak" számára az jön le, hogy ezután talán felelôsebb emberek kezében lesznek a döntések, mint eddig és slussz.
A halovány és igazságszagú az egészen pontosan az a próbálkozás, amelyben mavo és hasonszôrû társai próbálják egyszintre hozni a gátlástalan, tehetségtelen, hiteltelen, ötlettelen, felelôtlen, az ország kifosztóival kollaboráló és elmebeteg ôszödi elkúrót Orbánnal.

suski 2010.06.11. 05:12:05

@suski: izzadságszagú, na. :)

Pelso.. 2010.06.11. 05:33:06

@suski: A társasági adó csökkentése jelentéktelen ahhoz képest, ami költségnövekedést a mbér emelés okoz, s nem is vonatkozik mindenkire.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.11. 06:49:14

Tudjátok-e, hol van egykulcsos adórendszer? A kib*szott adóparadicsomokban és a kib*szott gyarmatokon:-( 1990 óta figyeltem, hogy ki lesz, aki be meri vezetni Magyarországon: őszinte leszek, nagyon meg vagyok lepődve.

A Rerum Novarum azt tanítja, hogy:

"A társadalom jólétét pedig elsõsorban a következõk teremtik meg: a helyes erkölcsi értékrend, a családi élet megfelelõ rendezettsége, a vallás és a jogrend védelme, a közterhek mérsékelt kirovása és igazságos elosztása, az ipar és a kereskedelem felvirágoztatása, a földmûvelés fejlesztése, s általában mindazok az intézmények, amelyek mûködésének javulásával az állampolgárok jólétének és boldogságának emelkedése párhuzamosan jár együtt."

uj.katolikus.hu/konyvtar.php?h=125

Az egykulcsos adórendszer pőre sarc és semmi köze a méltányos és arányos közteherviseléshez. Évek óta visít a Fidesz, hogy erkölcsi válság van Magyarországon és akkor most... Ha diktatúrát vezettek volna be a választások másnapján, azzal nem tudtak volna ekkora erkölcsi kárt okozni. "Kötcsének", a "forradalomnak" és a "nemzeti együttműködés rendszerének" nagyon nagy ára lesz:-/ Gyurcsány esete megmutatta, hogy hazudni nem szabad.

ü
bbjnick

ucsacsu 2010.06.11. 07:07:47

Szerencse,hogy te ilyen okos közgazdász vagy mert így megtudod magyarázni,hogy mert jó ha valaki kevesebbet keres az áremelkedések mellett. Most arról nem írnák,hogy aki adót akar csalni az ezután is adót fog csalni,viszont aki képzetlen és valójában a munkája nem ér többet mint a minimálbér,azzal mi lesz? Pld 800 ezer cigány nettó minimálbéresek, éppen most szeretnénk munkára szorítani őket. A Fidesz kezd egy elszabadult hajóágyúhoz hasonlítani

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.11. 07:15:38

@bbjnick:
ugye nem fogsz beállni a komcsik közé? :) mármegint mi a baj? mit kellett volna csinálni? a rerum novarum pártkongresszusi kivánalom csokrát talán hagyjuk is.
az alsó népek sosem emelkednek, ha nem erősödik a középosztály. persze lehet egyenlősdit játszani, adófilozófiailag azt mondani, hogy éppen olyan fontos nekünk a félhülye segédmunkás, mint egy /al/főmérnök, de ez komcsiság.
amúgy meg ottan van a családi adó motívum, a kisjövedelműek szaporodjanak, sokasítsák a nemzetet, ahogyan az mindig is volt. és miután a támogatás e formája jövedelemhez kapcsolódik, a cigányokat nem ösztönzi.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.11. 07:20:04

@ucsacsu:
nem. adót azért csalnak az emberek, mert sokallják az adót. normális adót azért szeretnek fizetni az emberek, mert így költeni is tudnak. szar ülni egy titkos pénzeszsákon.
a munkára kényszerítésnek van egy hatékony formája trogloditák esetében. kényszermunka a neve. humánusabb formája az éhendöglesz, ha nem dolgozol meg a segílyírt, mert lopni sem tudsz geci, mert sanyi bácsi eltöri a kezed. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.11. 07:40:42

@suski:

az új kormány éppen azt keresi, hogyan lehet kompenzálni a cca. bruttó 250 ezer alatt keresők

"adócsökkentését"

upsz ... kellemetlen ...

ha csökkent az adójuk, mit kell kompenzálni?

ha nőtt, azt miért kell adócsökkenésnek hívni?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.11. 07:44:02

@Grift:

gondolom a 90%-os munkanélküliséggel küzdő borsodi falvakba is szépen majd odamegy valaki, elordítja magát, hogy dógozzá hélóta geci, vagy dögöjjé éhen, mire hopp, elkezd magátúl termelődni a munkahely, és a büdös niggerek elkezdenek dolgozni

ha ez ilyen kibaszott egyszerű, hogyhogy senki nem próbálta még?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.11. 07:46:47

@mavo:
akkor megint elmondom. ha szabadon lophat nem dolgozik. ha két dolog között választhat: dolgozik a segélyért vagy éhen döglik, hisz sanyibácsi eltöri a kezét, ha lop, akkor dolgozni fog. nem a közeli gyárban, nem. majd közmunka program kebelében. :)

tanarseged ur 2010.06.11. 07:47:42

@Kettes: Itt vagy mindenkinek csak 1/10000000 Magyarországa van, vagy közösen van 1 db. A közösről meg 4 évente szavazunk. Akkor hogy vette el a Fidesz az 1 db Magyarországodat?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.11. 07:53:17

@Kettes:
"elvette az 1 db Magyarországomat."
és adja isten, hogy ez így is marad.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.11. 07:56:46

@Grift:

elképzelem a kétszázezer utcaseprő országát ... mennek a cigányok, és söprik a földes utat a gettó szélén ... nyamm ...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.11. 08:05:11

@mavo:
/legalább erről a nyammról szokjon le. mintha egy lankadt valami csusszanna ki a száján ilyenkor. undorító! :)/

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.11. 08:05:16

@mavo:

Ha egy halom téglát pakoltatnak velük a polgármesteri hivatal udvarának egyik sarkából a másikba (és vissza) az is ezerszer jobb, mint a jelenlegi állapot:-)

ü
bbjnick

suski 2010.06.11. 08:18:29

@mavo: pl. a mezôgazdaságban. Vagy gátépítésben. Vagy most éppen a saját háza újraépítésében.

A másik : már írtam, hogy a társasági adót csökkentik most, és eltörölnek vmi kisadókat. A többi jövôre, a részleteket még nem tudjuk. Aki eddig 32%-kos kulccsal adózott annak csökkentés, aki meg nem, az ugyanott lesz ahol eddig, álminimálbéres bagázs pedig ösztökélve lesz, hogy bejelentkezzen. A gyerekkedvezmény is csökkenés lesz valószínûleg.

evil overlord (törölt) 2010.06.11. 08:18:40

@bbjnick: Mi a bajod azzal, hogy "adóparadicsom" lesz Magyarországból? A szlovákoknál működött.
A pőre sarc amúgy a fejadó (ezt annak ellenére mondom, hogy inkább az értelmesen megcsinált progresszív adózás híve vagyok).

"Ha egy halom téglát pakoltatnak velük a polgármesteri hivatal udvarának egyik sarkából a másikba (és vissza) az is ezerszer jobb, mint a jelenlegi állapot:-)"
Legalább addig sincs idejük lopni :)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.06.11. 08:20:47

@bbjnick: Igen, a munka nemesít. (Olvasható a régi Braun likőrösüvegen - ha ők írják, csak igaz lehet!)

Hozzáteszem, elveszi az időt a kártékony gondolatoktól és cselekedetektől is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.11. 08:33:08

@Grift:

"ugye nem fogsz beállni a komcsik közé? :)"

Nem hinném, hogy túlzottan hiányzom nekik:-)

"a rerum novarum pártkongresszusi kivánalom csokrát talán hagyjuk"

Érdekes kaland egyszer egy enciklikát végigolvasni: egy pártkongresszusi határozattal szemben egy enciklikának "mélyszerkezete" van, egyetlen kérdést sem hagy érdemi válasz nélkül.;-)

"persze lehet egyenlősdit játszani, adófilozófiailag azt mondani, hogy éppen olyan fontos nekünk a félhülye segédmunkás, mint egy /al/főmérnök, de ez komcsiság."

Ez nem komcsiság, hanem kereszténység. Éppen olyan fontos nekünk egy segédmunkás, mint egy al/főmérnök. Ez nem azt jelenti, hogy egyenlő jövedelemre jogosultak (annyira jogosultak, amennyit meg tudnak keresni), de azt igen, hogy egyenlő méltóságra.

Nem akarom ismételni magam, de egykulcsos adó csak az adóparadicsomokban és a gyarmatokon létezik: egy szuverén állam nem mond le arról, hogy a közterhek kirovásában érvényesítse a méltányosság és az igazságosság elvét, a mérlegelés jogát. (Ez nem azt jelenti, hogy el kell venni a jövedelmet a jobbmódúaktól és oda kell adni a szegényeknek, hanem azt, amit már írtam (egy szuverén állam nem mond le arról, hogy a közterhek kirovásában érvényesítse a méltányosság és az igazságosság elvét, a mérlegelés jogát)).

És: Te nem úgy látod, hogy a Fidesz Kötcse óta folyamatosan összekuszálja, törli maga után a nyomokat és hamis nyomokat helyez el? Nem lenne már ideje kiállni a nép elé és elmondani, hogy mi az ábra, mellőzve a forradalmakat és a nemzeti együttműködéseket? A bizonytalanság nagyon sok bajt csinálhat.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.11. 08:42:55

@evil overlord:

"Mi a bajod azzal, hogy "adóparadicsom" lesz Magyarországból?"

Ingatag dicsőség az az adóparadicsomi státusz:-/ Jobban örülnék, ha egy hellyel-közel stabil és egészséges gazdasággal rendelkező, szerény, de szolid és szuverén kelet-közép európai buksi kis országocska volnánk:-)

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.11. 08:44:42

@bbjnick:
az egyenlő méltóság adómértékben kifejezve az egy kulcs. :)
a mérlegelés joga most a kormányé. ha úgy ítéli meg, hogy az általad is óhajtott keresztény társadalom "építéséhez" most ezekre a lépésekre van szükség, akkor ezt kell tennie. itt semmilyen élet nem lesz, nemhogy méltányos és keresztényi, ha nincs gazdasági talpraállás. és ennek egyik alapeleme az adómorál helyreállítása. amíg a középosztály adókerül,nem lesz jövőnk. most ez a fontos, és ez a kívánatos jövő alapja. tudod, ha járvány van, halálos, akkor érthető, hogy miért az orvosok életét kell a legjobban vigyázni. és bizony ilyenkor akár két mezei beteg is meghalhat amíg folyik a küzdelem az orvos életéért. de hosszútávon a közösség jól jár.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.11. 08:45:18

@elGabor:

"elveszi az időt a kártékony gondolatoktól és cselekedetektől is"

Gondolkodom is rajta, hogy mindjárt felállok a billentyűzet elől és megyek, hordok egy kis téglát:-D

ü
bbjnick

evil overlord (törölt) 2010.06.11. 08:54:10

@elGabor: A haszontalan munka nem nemesít, de tényleg elveszi az időt a kártékony gondolatoktól :)

@bbjnick: Az igazán nemő adóparadicsomokban az offshore cégek a társasági adója nem lineáris, hanem fix összeg.
Az egykulcsos adó tekinthető méltányosnak, mert arányos a jövedelemmel (állítólag az iszlám világban is ez a szoká). Mint bz írta, a gond az, hogy az alacsony jövedelműek esetén ez aránytalanul nagy megterhelés. A túlottan progresszív adó azonban elkerülésre ösztönöz.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.11. 08:57:35

@Grift:

"az egyenlő méltóság adómértékben kifejezve az egy kulcs. :)"

Nem. A trad. kultúrákban mindenki a lehetőségeihez mérten járul hozzá a közös terhekhez. (Most ez még nem nagyon látszik, de ez az egykulcsos történet egy nagyon nagy seb.)

"a mérlegelés joga most a kormányé. ha úgy ítéli meg, hogy az általad is óhajtott keresztény társadalom "építéséhez" most ezekre a lépésekre van szükség, akkor ezt kell tennie"

Figyelek. A világi hatalom azzal igazolja alkalmasságát, hogy bizonyít.

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.11. 09:10:53

@bbjnick:
a tradicionális kultúrákban. hát persze. itten és mostan tradíciók és kultúra nélkül élünk. a jelenre csak úgy zutty ráhúzni a tradíciót, ráadásul gazdasági logika ellenében, hát az összeomlás. talpra állás, anyagi-megélhetési méltóság mindenkinek -képességei mértékében- respiritualizálódás, tradíció, vallás, megvilágosodás. ez lehet a sorrend.
de szólok. a vaskorban élünk. ez az egész egyre rosszabb lesz. spirituális szempontból végképp.

tevevanegypupu 2010.06.11. 09:15:27

"ennek egyik alapeleme az adómorál helyreállítása. amíg a középosztály adókerül.."

Kozeposztaly adokerul, hahaha..A legkevesbe tud adot kerulni. A legnagyobb rablo az allam, ahogy Stefan Zweig is megmondotta mar. A gazdagokat beken hagyja, akiknek a nyakan ott tud ulni - berbol elok es kisvallalkozok - azokat kiszipolyozva tonkreteszi. Ilyen lesz Orbanek kormanya is, de megelegedessel tolt el a tudat, hogy kiterjedt csaladom hozza fog jarulni eleg szep osszeggel ahhoz, hogy az orszag talpraalljon. Megjegyzem eddig is hozzajarultak, csak eppen a penz valoszinuleg nem oda ment ahova kellett volna. Majd meglatjuk, mostantol kezdve mi lesz vele..

Pelso.. 2010.06.11. 09:25:46

@Grift: Olyan, hogy adófizetési morál, hazánkban nem létezik, inkább adófizetési kényszer illetve a kényszer érzete van, s ennek semmi köze a mértékhez. Nagyon be kell tudni bizonyítani az államnak az adófizető felé azt, hogy adóját mire, részben persze őrá költi, -ahhoz, hogy az adózás hatékonyságát ne csak tűzzel-vassal lehessen javítani.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.06.11. 09:28:59

@bbjnick: Nem kell téglát hordani, de ha mondjuk az ablakában nevelget egy kaktuszt, azzal már jobb életet teremt önmagának és környezetének. :)

@evil overlord: Mi a haszontalan munka? A gyereknek az írás-olvasás-cipőfűzés-kézmosás-tanárnőnektiszteletteljelentés-padbanülés megtanulása tűnhet haszontalannak, pedig ezek mind arra készítik fel a csimotát, hogy később tudjon dolgozni, figyelni, önmagáért felelősséget vállalni. Ha valaki álló nap árkot ás a falu utcáin, szemetet szed, virágot ültet vagy téglát pakol a polg. hiv. telkének egyik sarkából a másikba és vissza, az már rendezett élethez szokik hozzá és jobb emberré formálódik. Ha kényszerrel, ha önként.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.11. 09:30:07

@tevevanegypupu:
nézze, akinek a 16% nem fasza, az nem polgár. legalábbis jövedelmi szempontból.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.11. 09:31:27

@Pelso..:
az adómorál abban különbözik a moráltól, hogy csak annyit jelent, hogy menyire készségesen viszonyulunk a kényszerhez. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.11. 09:32:46

a munkáról. a munka nem nemesít. a munka egy borzalmas kényszer.
a tevékenység. az nemesít.

Pelso.. 2010.06.11. 09:38:58

@Grift: A társadalmi morál javulásához széleskörű társadalmi kiegyezések szükségesek, meg itthon még minimum húsz év, elengedhetetlen változásával a politikai retorikáknak.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.11. 09:53:36

@Grift:

önnek meg a léte undorító, de hát mit tegyünk, ez egy ilyen világ, a nyammot majd jól elviseli, kis pofám

lvjtn (törölt) 2010.06.11. 09:54:20

@bbjnick: miért nem méltányos és igazságos az egykulcsos? aki többet keres, az többet is fizet. vagy szerinted az a méltányos és igazságos, ha a társadalom 10-20%-a fizeti be az szja 70-80%-át? egyszerűen képtelen vagyok a "progresszív adózás" nevű fosztogatást másnak tekinteni, mint nettó kommunizmusnak

továbbá egy 16%-os rendszernek a nagy előnye, hogy motivál a "keress minél többet" szorgoskodásra, nem kell azt nézni, mikor veszti el vki az adójóváírást és csúszik át egy másik adósávba. ez lehet, hogy az alacsony jövedelműeket nem vígasztalja, de tetszik vagy sem, egy jól működő társadalomnak arra van szüksége, hogy minél több fölfele törekvő, előrébb jutni akaró polgára legyen. nem a segélyen és minimálbéren élők kegyeit kell keresni. tanuljanak, dolgozzanak többet stb. stb. és persze járuljanak hozzá a közös kasszához ők is

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.11. 09:55:55

@bbjnick:

"Ha egy halom téglát pakoltatnak velük a polgármesteri hivatal udvarának egyik sarkából a másikba (és vissza) az is ezerszer jobb, mint a jelenlegi állapot:-)"

ez akár oké is lehetne, ha az értelmetlen munka nem lenne per definitionem értelmetlen, de akkor nem kellene a kerítés túloldalánál már azt vinnyogni, hogy de csak a termelő munka az egyetlen értelmes dolog, a többi felesleges, mert nem termel értéket

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.11. 09:58:34

@lvjtn:

"miért nem méltányos és igazságos az egykulcsos? aki többet keres, az többet is fizet. vagy szerinted az a méltányos és igazságos, ha a társadalom 10-20%-a fizeti be az szja 70-80%-át?"

öööö, izé ... az "aki többet keres, az többet fizet" elvhez azért pöttyet közelebb van a progresszív adózás ...

komolyan, időnként érdekel, hogy bírnak egyesek így "érvelni" ...

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.11. 10:05:26

@UrsaMajor:

Nem sejted jól, de nem ez a lényeg. Mondtam egy kellően nagy összeget és a 10 millió olyan szám, amivel már az átlag felett keresők is bőven jól járnak.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.11. 10:06:35

@Kettes:
Azért én a helyedben a Ferencre, tevékenységére jóval nagyobb hangsúlyt fektettem volna a helyedben... de a lelkiismereteddel neked kell elszámolni. :)

politicus · http://mandiner.blog.hu 2010.06.11. 10:11:58

@Kettes: az előbb nem akartam rákérdezni, gondoltam, sokat ittál, de azért segíts már ki: milyen Mo.-ot vett el tőled az alig két hete kormányfő OV..??

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.11. 10:13:07

@Pelso..:
társadalmi kiegyezés? meg a rabbifasza. ezt már játszottuk eleget. diktatúra. az kell.:)

lvjtn (törölt) 2010.06.11. 10:13:47

@mavo: ???? ha 100.000-et keresel, 16.000-et fizetsz, 1.000.000-ból meg 160.000-et. a 160.000 az nem több mint a 16.000?? bocs, ha kimaradt nálad az általános első négy évének matematikai képzése

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.11. 10:15:00

@elGabor:
munka az amit bérért, tehát egzisztenciális kényszerből végzünk. tevékenység az amit belső késztetésből, unalomból, kontemplációként, stb.

soniq 2010.06.11. 10:17:32

@Kettes: látom előbújt belőled az értelmiségi:-) Az 1 db magyarország visszaszerzésének igényén és a Népszava olvasásán kívül mi tölti ki napjaidat?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.11. 10:18:06

@mavo:
a nem termelő munka is értéket teremt. az értelmetlen munkára kényszerített, megtört alember, érték a többség számára.
a fenti egy hátborzongató igazság. :)

soniq 2010.06.11. 10:22:46

@tanarseged ur: hagyjad, hibás droidszéria, bugos a szoftvere, végtelen ciklusba került;-((

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.06.11. 10:26:49

@Grift: A kellemetlen munkák esetében ez világos választóvonal. De mi van egy jó asztalossal, díszkováccsal vagy órással? Az definíciója szerint munka is, tevékenység is, mert egy jó asztalos stb. szereti a munkáját, belső késztetése van rá és közben még kontemplál is hozzá.

evil overlord (törölt) 2010.06.11. 10:32:05

@elGabor: Az A csapat kiássa a gödröt, melyet másnap a B csapat betemet :)
A szemétszedés stb. az értelmes munka, bár nem vagyok benne biztos, hogy a színesfémérdekeltmegélhetésikisebbségi is így gondolja.

@Grift: Diktatúra? Csak ha a Tirpákelit vezeti.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.11. 10:34:02

@elGabor:
igen, kiválóan látja. ezekben az esetekben a munka, tevékenység is. ahogy áldott munka az orvosé is, hiszen magasabb erőktől kapott felhatalmazás alapján tevékenykedik.

bz249 2010.06.11. 10:43:12

@evil overlord: "A szemétszedés stb. az értelmes munka, bár nem vagyok benne biztos, hogy a színesfémérdekeltmegélhetésikisebbségi is így gondolja."

Neki nem az a feladata a dologban, hogy barmire gondoljon, hanem, hogy csikket szedjen. Hatekony munkamegosztas ez.

evil overlord (törölt) 2010.06.11. 10:47:06

@bz249: Természtesen, de én arra gondoltam, hogy ha ő nem látja értelmét a dolognak, akkor a munka nem fog nemesíteni.

bz249 2010.06.11. 10:59:32

@evil overlord: sajnos az ilyen munkak potcselekvesek, egy dologra jo:

- addig se lop
- megse a bortonben van, ami sokkal dragabb

Ha kepes lenne normalis munkat vegezni, akkor ugye eleve nem kellene szemetet szedni, hanem vizvezeteket szerelne vagy mubutort esztergalna.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.11. 10:59:41

@Grift:

tudnám, mi a faszt keresel pont itt, és nem észak-koreában, ahol a neked való diktatúra van ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.11. 11:04:45

@lvjtn:

ööööö .... eddig 1.000.000 után 230.000 volt az adó, most meg 160.000 lesz

vagyis aki jövére 1 misit keres, az több adót spórol meg, mint amennyivel az az alacsony fizetésű jómunkásember fizet többet, akinek egyébként ippeg most radikálisan és azonnal csökkentették az adóját

muhaha.

a "fizessen többet a gazdag" elvhez akkor is a progresszív adózás áll közelebb, mint az egy kulcsos, ha kézen állsz hat évig, ez van. az egy kulcsost azzal "magyarázni", hogy így a gazdag több adót fizet: fasság. pont most csökkentették az adóját.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.06.11. 11:06:10

mármint 1.000.000 után 320.000, csak elírtam

evil overlord (törölt) 2010.06.11. 11:16:20

@bz249: Az épített környezet karban tartása (normális helyen az erdőben nem kell szemetet szedni) szerintem nem pótcselekvés. Ráadásul pl. a Főkert embere, aki virágot ültet az Oktogonon lehet hogy szereti ezt csinálni.

soniq 2010.06.11. 11:36:10

"mármint 1.000.000 után 320.000, csak elírtam"

@mavo: van némi fogalmad róla, hogy működik az SZJA-rendszerünk? :DDDD

Segítek, te kis butus, perpill az 1 milka 343900 Ft-ot adózik a szuperbruttó és a sávos adózás miatt. Most már talán akkor elég is lesz belőled, köszi.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.12. 06:04:27

@mavo:

@Mavo, aki a kerítés túloldalán vinnyított, amikkor a téglát hordtad, az nem én voltam! Tényleg nem!:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.12. 06:19:51

@evil overlord: & @lvjtn: & @Grift:

Az egykulcsos adó formalizálja a társadalmi szolidaritást. Pedig, ha elfogadjuk, hogy nem vagyunk egyformák (s így egyenlőek sem), akkor (értelem szerűen) a ránk szabható terhek sem azonosak. Az elmúlt húsz év éppen azért volt ilyen, amilyen, mert 1990-ben ejtettük a szolidaritást (ami persze ezzel nem veszítette el a létjogát; föl-föl is tűnt, mint hazug-hamis ideológiai fegyver a ballib kezében:-/)

Ha állunk hárman egy folyóparton és azt látjuk, hogy fölborult egy csónak, akkor értelemszerűen közülünk csak annak erkölcsi kötelessége beugrani a vízbe a fuldoklókért, aki tud úszni. Ugyanígy nem várható el egy kisjövedelműtől (aki, mondjuk, a jövedelme 90%-100%-át létfenntartásra fordítja), hogy ugyanolyan arányban járuljon a közterhekhez, mint egy dúsgazdagtól (aki, mondjuk, csak 1-5%-át).

Ezért nincs is egykulcsos adórendszer csak ott, ahol a szolidaritás "nem játszik".

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.12. 06:55:51

@bbjnick:

Ha állunk hárman egy folyóparton = Ha állunk négyen egy folyóparton

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.12. 06:58:00

@TuRuL_2k2:!

"Bízunk benne, hogy a következő lépés a 65 év felettiek ingyenes utazásásnak eltörlése, és helyette valami méltányos (50-75%-os) kedvezmény bevezetése lesz."

Én ezt nem értem! Miért kellene eltörölni a 65 év felettiek ingyenes utazását? Mi indokolná? Milyen józan érv, megfontolás?

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.12. 07:36:21

@bbjnick:
ugye megint egy ideális keresztény társadalomból indulsz ki. itten nem az van. azt kell kimozdítani a szarbaragadtságból amelyik van. arra nem hat a szolidaritás igéje, arra az a adócsökkentés hat. aztán ha jobban él, az életét támogató valaminek hiszi a politikát, akkor tán elhiszi majd a történetet a történelem uráról, megtér, és szolidáris lesz. folyamat. és most tűzoltás folyik. a rövidtávú racionalitás szerint kell eljárni. természetesen hosszútávon a te igazadnak kell a vezérmotívumnak lennie.

Tündér_Lala 2010.06.12. 10:02:02

A 16%-os egykulcsos adó természetesen igazságtalan. Viszont, ha a környező gazdaságokban mindenütt hasonló adó van, akkor ha talpra akarunk állni, be kell vezetnünk.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.12. 11:02:27

@Tündér_Lala:

"ha talpra akarunk állni, be kell vezetnünk"

Biztos vagy te ebben? És mi történik akkor, ha egy eleve elhibázott irányba tolja egész Kelet-Közép-Európa a biciklit (tudod: messze van még a város? most már igen.)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.12. 11:03:54

@Grift:

Ha a meggyőződésünket is odaadjuk, akkor mi marad?:-)

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.12. 11:09:29

@bbjnick:
te egy idealista vagy. voltak korok, mikor az ilyeneket felkoncolták! :))

tanarseged ur 2010.06.12. 11:29:02

@bbjnick: "Miért kellene eltörölni a 65 év felettiek ingyenes utazását? Mi indokolná? Milyen józan érv, megfontolás?"

Mi indokolta a bevezetését? Milyen józan érv, megfontolás?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.12. 11:33:48

@tanarseged ur:
mi a családi pótlékot, a gyes-gyedet, az ingyenes orvosi ellátást, az ingyenes kötelező oktatást, a kötelező szabadságot stb. ?
miért ne lehetne a társadalmi szolidaritásnak ilyen eleme? egy gesztus a szar nyugdíj mellé. gazdasági megfontolások nélkül.

Nubat 2010.06.12. 11:40:52

Kérem tisztelettel állami cégnél dolgozom, vidéken, nem vagyok közalkalmazott.
144 ezer a nettóm, én úgymegszívom ezt az egykulcsost, mint a pinty!

Aki meg a 65 év felettiek ingyenes utaztatását reklamálja, annak egy kis megjegyzés:
mikor bevezették a regisztrációs jegyet, egy kistérség járatain két hónap alatt 3 millió reg.jegyet adtak ki a dolgozók. 3 milliónyi ingyen utazás! A volántársaságoknak ennek a 3%-át térítik mint állami hozzájárulást.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.12. 11:43:48

@Nubat:
erre a három millióra hivatkozást kérek!
személyes tragédiája elkeserít, de tudja: ahol fát vágnak, ottan hullik a forgács! persze nem bánnám, ha levezetné ezt a megszívást. :)

tanarseged ur 2010.06.12. 11:48:39

@Grift:

"mi a családi pótlékot, a gyes-gyedet"

A népszaporulat és azon belül a minőségi gyereknevelés ösztönzése. (A hatékonysága már más kérdés.)

"az ingyenes orvosi ellátást"

Nem ingyenes. Járulékért kapjuk.

"az ingyenes kötelező oktatást"

A munkaerőpiaci igények.

"miért ne lehetne a társadalmi szolidaritásnak ilyen eleme? egy gesztus a szar nyugdíj mellé."

Miért ne lehetne? Persze. De azt is kérdezhetjük: miért ne lehetne megszüntetni?

Ha ez gesztus, akkor ne beszéljünk indoklásról, józan érvekről és megfontolásról.

Egyébként a nyugdíja nem mindenkinek szar (pláne hogy adómentes), az ingyenes utazás viszont differenciálatlanul vonatkozik minden 65 év felettire. A regisztrációs jegyek bevezetéséig pedig azt sem lehetett tudni (azóta lehet?), hogy ez mennyibe kerül a társadalomnak.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.12. 12:00:56

@tanarseged ur:

akkor megegyeztünk. lehet ilyen eleme. csak vitatható. én sem mondtam többet.

/az orvosi ellátásnál nem a biztosítás alapúra gondoltam, hanem a mérlegelés nélküli sürgősségi ellátásra pl. de ez mindegy is./

Tündér_Lala 2010.06.12. 12:03:02

@bbjnick: Egészen biztos vagyok benne.
A tőke maximális profitot akar. Nekünk pedig ide kell csábítanunk (és ebben versenyképesnek kell lennünk), hogy legalább a munkabért és valamennyi adót mégis lássunk tevékenységéből. Ha nem tesszük nem jön ide és ami itt van az is elmenekül (a hazai is). Működő gazdaságra van szükségünk, munka kell az embereknek. Egyedül ez finanszírozhatja az államot, a közösségi szolgáltatásokat, a szociális juttatásokat.

picur3ka 2010.06.12. 12:21:50

@tanarseged ur:

Esetleg szavazatszerzes/megtartas?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.12. 12:30:37

@Nubat:

"mikor bevezették a regisztrációs jegyet, egy kistérség járatain két hónap alatt 3 millió reg.jegyet adtak ki a dolgozók."

Hol van ez??? Mi van ott, intergalaktikus közlekedési csomópont? :-D

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.12. 12:46:11

@tanarseged ur: & @Grift: & @picur3ka/mesterhazymiklospart:

Én nem irigylem a nyuggerkéktől az ingyenes közlekedést. Hogy a falujából ingyen be tud menni a szakrendelésre vagy meg tudja látogatni az unokáit az engem nem irritál.:-) Attól vagyunk nemzet, hogy gesztusokat tudunk tenni egymásnak. Hogy ez mennyibe is kerül, az pedig egy absztrakció, mert nyilvánvaló, hogy ha fizetniük kellene sokkal kevesebbet utaznának, esetleg megvárnák, amíg a mentő kimegy értük és nem szállnának buszra...

ü
bbjnick

Nubat 2010.06.12. 12:48:04

volánb.sz kistérségről beszélünk (területről, ha úgy tetszik), magam ott dolgozom. a jegyeladások számának összesítését láttam, itt szerepeltek ezek az adatok. Nem tudom forrással megjelölni, magam vagyok a forrás.

bbjnick!
Van fogalmad, hogy mennyi egy utazás egy évben mo-n?
És a városodban?
Szerintem nem nagyon látod a fától az erdőt.....

A férgese elhullásról meg:
A környezetemben egyetlen embert ismerek, akinek a nettó fizetése 230 felett van, valami komoly tiszt a hadseregnél, nyugdíj előtt áll nem sokkal.
Ha a mi térségünkben ennyire nagy az "alacsony" bérűek száma (szeretném leszögezni, hogy enm panaszkodni jöttem, csak szemeket felnyitni, megélünk, arra jut, amire kell, pl. nincs köztartozásunk, de kocsink sem), akkor itt sokkal többen fognak rosszul járni az egykulcsos rendszerrel, nem csak és kizárólag a minimálbéresek!
Nyilván nekik még nehezebb lesz.

Mi vagyunk itt a csendes birka réteg.....

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.12. 12:49:37

@Grift:

"te egy idealista vagy"

római katolikus keresztény hívő (k.b.):-)

és: felkoncolás ellen senki sincs beoltva:-|

ü
bbjnick

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.06.12. 12:51:19

@Nubat: eddig hány százalék volt az adója?

picur3ka 2010.06.12. 12:51:36

@bbjnick:

Ebben teljesen igaza van, de a miert es mikent egy mas dolog.

Ha peldaul idohoz kotik, tehat a reggeli csucsforgalomban a fizeto diak es dolgozo felfer a buszra, stb.

Egyebkent ez szinte semmibe nem kerul. a kozlekedesi vallalatok koltsegvetesenek kis resze a menetdijbol szarmazo bevetel.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.12. 12:55:40

@Nubat:

"Van fogalmad, hogy mennyi egy utazás egy évben mo-n?"

50-100 millió körül, persze, ha a helyi járatok forgalmát is beleszámoljuk akkor nagyságrendileg több.

Minimálbér-ügyben pedig (szerintem) igazad van. Hogy mennyire, az akkor fog kiderülni, ha már konkrétumokat is megtudhatunk.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.12. 13:09:24

@Tündér_Lala:

"A tőke maximális profitot akar."

Hja, én meg Claudia Schiffert akarom:-D

Az első a nemzeti érdek. Mert az egy dolog, hogy adóságcsapdába csaltak, hogy az elmúlt húsz évben jobban kiraboltak minket, mint egy fosztogató tatár horda, hogy úgy bánnak velünk, hogy az a kongói belga gyarmati tisztviselőknek is "dicsőségére" válna, de legalább ne azonosuljunk a nekünk szánt sorssal. Ha annak látjuk magunkat, aminek ők magunk előtt láttatni akarnak minket, akkor k*rvafix, hogy végünk.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.06.12. 14:18:49

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

"Ha peldaul idohoz kotik, tehat a reggeli csucsforgalomban a fizeto diak es dolgozo felfer a buszra, stb."

Nekem nincs olyan tapasztalatom, hogy a tolongó nyuggerkáktól nem lehet reggelente felférni a tömegközlekedési eszközökre, de ettől még lehet hely, ahol ez így van. Talán ők is akkor zúznak az sztk-ba:-I

ü
bbjnick

evil overlord (törölt) 2010.06.12. 15:28:15

@bbjnick: Nem ejtettük 90-ben a szolidaritást, inkább arról van szó, hogy olyanok is kapták/kapják, akik nem érdemelték/érdemlik meg (és ezáltal kevesebb jut annak, aki igazán rászorulna).

Mint mondtam, épp ezért én sem vagyok feltétlen híve az egykulcsú adónak (bár én speciel jól járok vele).

Szerintem is meg kell szünetetni a 65 éven felüliek ingyenes utazását, azonban jelentős támogatás szükséges (pl. 67 vagy 75%). Az indok nagyon egyszerű, Parkinson törvényében kell keresni: The demand upon a resource tends to expand to match the supply of the resource.

BTW, szép kis katolikus vagy, hogy C. Schiffert akarod :)

Tündér_Lala 2010.06.12. 15:54:52

@bbjnick: A helyzetértékelésed tökéletes. A realitást azonban tudomásul kell venni.
Elbasztuk! Naivságból, tapasztalatlanságból, gazemberségből az eredmény szempontjából mindegy.
Most kénytelenek vagyunk az ő szabályaik szerint játszani. Egyet tehetünk (amit az elmúlt 8 évben elmulasztottak), hogy szigorúan a nemzet érdekeit képviselve és azt amennyire csak lehet érvényesítve megpróbálunk felállni. Ez történik reményeim és értékelésem szerint.

picur3ka 2010.06.12. 17:02:49

@bbjnick:

Van ilyen. Es ez mindjart hozza a masik problemat: ahol kb 2 busz van egy nap, egy oda, egy vissza, ott nem lehet korlatokat szabni.

Kulonben, amit en hianyolok, az a magas nyugdijak megadoztatasa. Fel nem foghatom, hogy ezt miert nem lepik mar meg.

evil overlord (törölt) 2010.06.12. 20:02:12

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Majd ha a nyugdíjjárulék leírható az adóalapból, akkor lehet erről beszélni.
süti beállítások módosítása