Lusztráció Romániában - a Birodalom visszavág
2010. június 09. írta: tempetőfi

Lusztráció Romániában - a Birodalom visszavág

  Nemrég itt a Mandineren írtam arról, és a Heti Válasz ingerküszöbét is meghaladta a hír, hogy Romániában húsz év késéssel megszületett a lusztrációs törvény, mely szerint a volt nómenklatúra tagjai öt évig nem tölthetnének be sem államfői, sem képviselői, sem kormány-, sem polgármesteri vagy alpolgármesteri, sem önkormányzati képviselői, sem bíró vagy ügyészi, sem egyéb állami tisztséget, magyarul: kommunisták, menjetek haza.

  Hát nem mentek. Ion Iliescu elvtárs rögtön morogni kezdett, hogyaszongya, kollektív bűnösség, sztálinista szellemiségű törvény, és csak azért nem röhögtem hangosan, mert az öreg váltókomcsink keze hosszabb, mint gondolnánk.

  És lőn: most hétfőn az Alkotmánybíróság a lusztrációs törvényt alkotmányellenesnek nyilvánította.

  A román Alkotmánybíróság fura szerzet, a múlt héten cserélték volna a tagjai egy részét (kilenc tagjából hármat a Képviselőház, hármat a Szenátus, és hármat Románia elnöke nevez ki, a bírák mandátuma 9 év, de az intézmény három évenként egyharmadában megújul), viszont törvényértelmezési gikszer miatt ez egyelőre nem sikerült.

  Mindenesetre a román sajtó szerint a kilenc – volt  – tagjából hét ellen indított vizsgálatot az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI). És, láss csodát, a bírák erre alkotmányellenesnek ítélték az Ügynökség tevékenységét, merthogy, mondják, a magánélet védelméhez való jogot sérti a vagyonnyilatkozatok közzététele, ne kajtassuk politikusaink vagyonosodását – választott köztisztviselőkről van szó, jegyzem meg halkan.

  Ennek a médiacirkusznak magyar érintettjei is voltak, az Ügynökség többek között Frunda György RMDSZ-szenátor és Lakatos Péter parlamenti képviselő vagyoni helyzetét is vizsgálta, kicsit több volt a bankszámlán, mint amennyi lehetett volna, lett is égszakadás-földindulás, Frunda Hófehérke Gyuri összevonta a szemöldökét.

  És emlékszünk még a Szekuritáté Irattárát Átvilágító Bizottság (CNSAS) kinyírására is. Akkor épp Dan Voiculescu konzervatív szenátor, alias Felix indított háborút a besúgók és szekusok azonosítására hivatott intézmény ellen (Romániában a konzervatívok egyébként a szocik régi koalíciós társai). Az Alkotmánybíróság, kitalálhatjuk, csekély tíz év késéssel a CNSAS működését is alkotmányellenesnek találta.

  Foglaljuk össze: a román Alkotmánybíróság szerint ne dobjuk fel a szekusokat, ne vizsgáljuk a politikusok vagyonosodását, a komcsik pedig a parlamenti padsorokban haljanak meg öregkori végelgyengülésben.

  Miről szólhat Románia alkotmánya?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr1002067019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizipipa 2010.06.09. 15:29:55

Olyan nagyon nem lep meg. Nálunk se lepne meg. Lásd: Ungváry esete Kiss László alkotmánybíróval. Avagy Sólyom esete a hollókoszt törvénnyel.
A személyi kérdések helytelen "kezelése" ide vezet.

Ki kell pakolni az alkotmánybírákról mindent amit csak tudtok. Persze csak azokról akik vétót emeltek. Ennyi "objektivitás" nektek is jár.

tempetőfi 2010.06.09. 15:32:16

@vizipipa: Nagyjából mindent megírtak róluk már a tavaly év végén: www.infonews.ro/stire/494292-rezultatele-alegerilor-decise-de-curtea-constitutionala.html
És ennyivel is maradtunk.

jan 2010.06.09. 16:40:58

Tempe, te mint Udvarhely közelében felnőtt személy, ismered az alábbi ügy szereplőit? Például ezt a Verszácsit:

index.hu/bulvar/2010/06/08/igy_fenyegetnek_a_szekely_nehezfiuk/

tempetőfi 2010.06.09. 17:45:36

@jan: Naná, a nevesített SP Dzsungel nevű szórakozóhelyére jártunk, SP-vel - mint rocker:D - személyesen is ismertük egymást a '90-es évek elején. Csigáékat csak látásból "ismerem", de ki nem Székelyudvarhelyen?

Zetek 2010.06.09. 19:22:49

Az elmúlt évszázadokban ez volt Románia.

gramercy 2010.06.09. 19:39:46

hehe, es ez nalunk hogy menne?

standard: mszmp tag, kisz tag nem tolthet be allami allast

masnap: lemond a fel fidesz :D

apukam_vilaga 2010.06.10. 11:33:08

Volt egy lengyel film, mai az átvilágítás megelőzését taglalta. Ott épp tonnaszám égették a kartonokat, ami az ujonc rendőrnek lelki konfliktust okozott és felakarta dobni őket. Mire az öreg: Van fogalmad mi történne, ha nem semmisítenénk meg?

Nekünk van fogalmunk? Itt mindenki készített másolatot és azt lehet revolverezni akit akarnak...

Alfőmérnök 2010.06.10. 12:00:52

frusztrációs törvény
süti beállítások módosítása