A Demokratikus Charta és Trianon - közvetítés
2010. június 02. írta: Redakció

A Demokratikus Charta és Trianon - közvetítés

  Munkatársaink percről percre tudósítanak az ELTE Gólyavárából, ahol a Magyar Demokratikus Charta tartja Trianon: hidegháború vagy megbékélés című konferenciáját. Ormos Mária, Szigeti László (Pozsony), Vásárhelyi Mária és Bauer Tamás előadásai igazi szellemi-érzelmi pezsgést és felejthetetlen pillanatokat ígérnek!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr92051297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2010.06.02. 18:07:06

Mindszenty József - Emlékirataim (részlet)

>>>Hosszú életemben nagy magyar tragédiák tanúja lettem. Még a hittudományi főiskola padjaiban ültem, amikor ránk szakadt az első világháború.

Az első kommunizmust mint fiatal hittanár fogságban éltem át, s éppen elfoglaltam a zalaegerszegi plébániát, amikor nemzetünkre rákényszerítették a trianoni békeparancsot. Trianonban darabokra tépték a Máriának felajánlott Országot. Aki a természetfölötti hit szemével meri nézni vagy mérni a nemzetek és népek tragédiáit s nem kizárólag egy pozitivista oknyomozó történetírás pragmatikus módszereit alkalmazza rájuk, az jogosan gondolhat arra, hogy az ország talán azért került lejtőre, mert szellemében sokban már elpártolt a szentisváni alapoktól a századforduló óta; úgy mint a Muhi és a Mohács előtti években is. Keresztény hívők ítéletében az analógiák itt elgondolkoztatók.

Trianonban a történelmi Magyarország 282 870 négyzetkilo­méter területéből elvettek kereken 190 000 négyzetkilométert: az egész területnek kétharmadát. A 18 264 533 lakosból pedig csak 7 980 143 maradhatott a csonkaország szűkreszabott határai kőzött. A sokat emlegetett Wilson-féle önrendelkezési elv ellenére három és fél millió magyar került - népszavazás nélk:ül - idegen uralom alá.

Később Európában és az Amerikai Egyesült Államokban politikusok és államférfiak beismerték, hogy a párizsi békekonferencia "elfogult" és "részrehajló" volt s a bosszú­vágytól fűtött békeparancs sok igazságtalanságnak lett okozója, ugyanakkor, részben hozzájárult ahhoz a folyamathoz, amely a második világháború kitörésére vezetett. Sajnos, - ígéretek ellenére - a szerződő felek elmulasztották az igazságtalan békeszerződés revízióját, s így csak - a hitlerizmus hódításaival egyidőben - a második világháború küszöbén és annak első éveiben kaptunk vissza elszakított területeket: 1938-ban a Felvidéken, 1939-ben a Ruténföldet, 1940-ben Erdély egy részét és 1941-ben a szerbektől megszállt területeket. Mindezekről a visszakerült ősi magyar területekről 1945. január 20-án az Ideiglenes kormánynak, amikor aláírta a fegyverszüneti szerződést, le kellett mondania.

1946 nyarán Párizsban tanácskozott a békekonferencia, melyen a magyar delegáció semmi eredményt sem tudott felmutatni. Ennek egyik okát abban lehet megtalálni, hogy az ún. koalíciós kormány - elmerülve-a mesterségesen felidézett pártpolitikai küzdelmekben - nem fordított elég időt és gondot sem a békedelegáció felkészítésére, sem a nagyhatalmaknak diplomáciai úton történő tájékoztatására. Maga Nagy Ferenc miniszterelnök volt az, aki a kommunistákat a magyar békecélok szabotálásával is vádolta. Nagy szerint a magyar területi igényeket mint ártalmas revizionista és soviniszta" követeléseket emlegették. A püspöki kar is ismerte ezt a sajnálatos helyzetet, 's ezért tartottuk szükségesnek, hogy a világegyház vonalán nyugati keresztény államférfiak elé tátjuk a jogos magyar igényeket. A Nyugatra küldött emlékiratunkból valók az alábbi részletek:

„Nem kívánunk különleges magyar érdekeket előtérbe helyezni, mert meggyőződésünk, hogy magyar nemzeti szempontból is a legjobb béke az, amely valamennyi háború-sújtotta népnek megnugvást hoz és megteremti azokat az előfeltételeket, amelyek a szomszédainkkal való békés együttműködéshez el­engedhetetlenek. Az Egyház pedig, amely egy ezredéve dolgozott itt a népek művelődésén, most is segíteni akarja híveit egy boldogabb jövő kialakításában. Így reméljük, hogy elérkezik az idő, amikor a népi és vallási különbségek nem áldatlan viszályok előidézői, hanem a sokoldalú emberi kultúra kifejlesztését előmozdító erők lesznek.

A Dunamedence népei a múltban kedvező földrajzi helyzetük adottságainak megfelelően egy többnemzetiségű állam keretében egyesültek. Az első világháború után a győzők politikai célkitűzéseiknek megfelelően a népek önrendelkezési jogának hangoztatásával felosztották az Osztrák-Magyar Monarchiát és több kis nemzetiségi államot alkottak meg, közben a Monarchia, egyetlen nemzeti államát, Magyarországot (54.5 százalék magyar) is szétdarabolták.

Hogy ez a rendezés nem volt szerencsés és nem váltotta be a hozzáfűzött. reményeket, annak legfőbb oka – amint ezt győztesek táborából is elismerték - az volt, hogy a népi elvnek önkényes, Magyarországra nézve sérelmes alkalmazása nem hozhatta meg a békét. Számos elintézetlen, függőben lévő kérdés és ellentét maradt, mert Magyarország mindig igazságtalannak tartotta, hogy a népek önrendelkezési jogának megsér­tésével, népszavazás nélkül 3 500 000 magyar került idegen uralom alá.

Magyarország két világháború megpróbáltatásai és tanulságai nyomán eljutott oda, hogy minden kétséget kizárólag lemondjon a neki tulajdonított soviniszta, imperialista törekvésekről. Ezért nem a revizionizmus szellemének felidézése, ha felhívjuk a nagyhatalmak figyelmét a határkérdés rendezetlenségére.

Mikor most a trianoni békeszerződés felülvizsgálatát kérjük, egy, megbékélt jövendő alapjait akarjuk lerakni. Egy olyan békekötés, amelyet a magyarság is fenntartás nélkül el tudna fogadni. Közép-Európa békéjének legfontosabb tényezője lenne s így a jövőben nem fordulhatna elő, hogy a kisnépek érdekellentétei az egész világra zúduló háborús katasztrófák forrásai lennének.”<<<

Nem egy Trianon volt, hanem kettő! (Ha esetleg valaki nem tudná.)
Tulajdonképpen a chartások elődeinek köszönhetjük -nagyobbrészt- mindkettőt. (Plusz a Kormányzó visszacsinált revíziós próbálkozása.)

A franciák permanens európai egyeduralomra törését vajon megemlítik-e a negyedik birodalom tanult itthoni szószólói, vagy az csak Hitlernek tűnt fel (a harmadik) hajnalán?

Tehetetlen Dodó 2010.06.02. 18:15:36

@Bell & Sebastian: Pár éve olvastam egy nagyon érdekes eszmefuttatást, sajnos nem találom, hogy ki írta.
Azt a hipotézist fogalmazta meg, hogy Trianon egyik legfontosabb "okozója" a párizsi világkiállítás volt: ez alkalomból az egész világ, de főképp a vendéglátó franciák számára világossá vált, hogy a monarchia, ezen belül is Magyarország milyen hatalmas gazdasági és intellektuális erővel rendelkezik.
A szerző szerint ez a felismerés döbbentette rá végleg a francúzokat, hogy ezt a veszélyt el kell törölni, minden áron. Amit aztán bő két évtized után, az első adandó alkalommal meg is valósítottak.
Hajlok rá, hogy van igazság ebben a gondolatmenetben

Bell & Sebastian 2010.06.02. 18:28:56

@Tehetetlen Dodó:
Aki (francia) csak a diktátum körül bábáskodott, mind nagyon jól ismerte "belülről" a magyarokat és magyar viszonyokat! Feleség, tanulmányok, diplomáciai kiküldetés...

Nincsenek véletlenek.

Bell & Sebastian 2010.06.02. 18:36:22

@Tehetetlen Dodó:
Kicsi USA (népek olvasztó tégelye) Európa közepén sok nyughatatlan, okos és gazdag zsidóval, kreatív, nacionalista politikusokkal, a francia forradalom előtti társadalmi viszonyokkal.

Evolúciós előny a belterjesekkel szemben. A kultúrfölény előbb-utóbb gazdaságiba fordul.

Megelőző csapás, az volt. Nesze nektek, angol seggnyalók! Zabáljatok békát - jó nagyban!

12. Pausz 2010.06.02. 19:08:41

"Hozzászólása közben Lendvai időnként szerelmesen összenéz Mesterházyval."

TÉVEDÉS.

Lendvai Török Zsolt szeretője.

m.logic 2010.06.02. 19:58:27

Ezek miért törik magukat ennyire? Utálhatják a nemzetet csöndben is, nem kell állandóan bomlasztani, antimagyarkodni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.06.02. 20:28:54

"Ormos Mária, Szigeti László (Pozsony), Vásárhelyi Mária és Bauer Tamás "

Inkább a pestis!

Bell & Sebastian 2010.06.02. 20:46:53

Kínai Kálmán az egész szeánsz alatt csak azt sasolta, ki mit nyomkod titokban az asztal takarásában.
(Gondolom KK -nak 15 ezres kínai iPhon -ja van, ha nem, ideje váltani, mert megéri, TV is van rajt' az ilyen alkalmakra.)

A telefon milyensége csak attól nyer ilyen kiemelt értelmet, ha netán a műértő közönség a kunbélai bőrkabátban és verescsillagos leninfiú-sildes sapkában a Párt zászlaja alatt végrehajtott kollektív autofellatio után beteljesítené rajtuk a hendecsabakirályfii bosszút a Nemzet kitépkedett végtagjaiért és kinek-kinek a saját telefonját, -kikapcsolt rezgés-funkcióval-, feldugná a seggébe.

Remélem, Gyurcsánynak Blackberry -je van!

Baltasar Espinosa 2010.06.02. 21:50:10

@Bell & Sebastian: De szép is lett volna.

Nemrég álmomban az Alföld közepén egy lugasban borzgattam magyar és szerb (nincsenek) barátaimmal. Tudtam szerbül (nem tudok). 2010 volt, de egy másik Közép-Európa. A nacionalizmus valami csoda folytán kimúlt, a birodalom maradt. (Császár is volt egyébként. Ma csak Japánban van.) Premodern jellegű regionális, felekezeti identitás volt, ehhez jött hozzá egy toleráns közép-európaiság. Ez volt az én Középső Birodalmam.

tölgy1 2010.06.02. 21:59:55

@Bell & Sebastian: így van.
Szellemi téren a német-osztrák (beleértve a helyi zsidókat is persze) kultúrkör verte az angol-franciát (az amerikai pedig lényegileg elhanyagolható volt).

bz249 2010.06.02. 22:08:43

@tölgy1: ha németet ír, akkor az osztrák felesleges. Vagy akkor írja ki a többiféle németet is a fríztől a svábig.

tölgy1 2010.06.02. 22:12:13

@bz249: az osztrákba én beleértem a Monarchia népeit is, akik a helybeli mélymagyarok bánatára, ennek a kultúrkörnek a részei voltak.

bz249 2010.06.02. 22:26:37

@tölgy1: aham, így akkor tényleg van értelme

Bell & Sebastian 2010.06.02. 22:59:01

@Baltasar Espinosa:
Magának csak álom, nekem mindennapi (na jó, évi négy-ötszöri) valóság. Hétköznapi barátságok és semmi üzlet, ráadásnak még a Kaiserünk is közös, az a vizek felett lebegő.

Horvát-magyar-német-szerb-osztrák-ukrán-szlovák. A kakukk én lennék - a svájci/német. Jó, mi?
(hatásvadász csalás, mert a horvát tulajdonképpen bunyevác)

És szeretnék egy olasz fasisztát is! :)

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2010.06.02. 23:08:27

erről

hallottatok már?

www.prherald.hu/cikk2.php?idc=20100528-173543

van itt utánpótlás: lásd impresszum

Budapesti Kommunikációs Főiskola

szakmányban gyalázza az új kormányt ÉS A VÁLASZTÓKAT is

Baltasar Espinosa 2010.06.03. 02:14:45

@Bell & Sebastian: A Kaiseres nem jött át. Amúgy jó lehet.

Amúgy a lista ütött. Legutóbb, amikor néztem, még nem voltak képek. Nagyon lelkes csapat szerkesztheti, nagy munka van benne. :)

marós 2010.06.03. 06:36:43

Trianon szétrombolta a monarchiát, amelyik nagyhatalom volt. gazdasági, szellemi téren is. A versenytársak azzal az indokkal, hogy soha többé ne legyen világháború,( aztán 18 év mulva mégis lett, talán a békediktátum miatt is) szétrombolták ezt a strukturát, földönfutóvá tették sok millíó magyar testvérünket. Aki az mellett agitál, hogy mindent el kell felejtenünk, az nem liberális, az nem hazafi, annak az az érdeke, hogy a globalizációnak nevezett új világrend csicskásai legyünk. A lángot nem szabad hagyni, hogy kialudjon, mert egyre mélyebbre taszítanak bennünket a pénzhatalom urai.
süti beállítások módosítása