Székely támad, székely bánja
2010. március 13. írta: tempetőfi

Székely támad, székely bánja

  Emlékszünk még az I. Székely Önkormányzati Nagygyűlésre, amelyből rögtön kettő is volt, vagyis hát egyesek szerint tulajdonképpen egy, mások szerint még annyi sem? Arról a Tőkés László által erőből átnyomott kezdeményezésről van szó, ami az összes választott székelyföldi önkormányzati tisztségviselőt mozgatná a területi autonómia érdekében.

  Tavaly ősszel az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az RMDSZ Csíkszeredában, míg a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és a Magyar Polgári Párt (MPP) Székelyudvarhelyen gyülekezett (utóbbiak nagy része Csíkszeredába is elment, előbbiek közül Székelyudvarhelyre csak a püspök). A csíkin határozták el, hogy idén március 12-én lesz a második nagygyűlés, az Udvarhelyen duplázók/elsőzők ugyanvalóst e dátumra bólintottak rá, hogy végül az udvarhelyi gyülekezők szervezzék meg most pénteken Sepsiszentgyörgyön a II. Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlést úgy, hogy a csíkszeredai kezdeményezők el sem mentek.

  Ha ez bonyolultnak tűnik, akkor itt már abba is lehet hagyni az olvasást, a hátralévő rész sem lesz az az anyaországi politikusok számára most oly kedves választási program, egyszerű hívószavakkal, tételmondatokkal.

  És talán az a baj, hogy Erdélyben épp nincs kampány – mert a voksszerző körutakon eddig mindenki autonómiázott ezerrel, nem volt vita egy szál se, ha annyi székelyföldi fejlesztési stratégiánk lenne, mint amennyi autonómia-statútumunk van, előbbre lennénk, az szent. De kortes legközelebb 2012-ben lesz, ha addig Băsescu be nem vezeti az államelnöki diktatúrát, amelytől a téli államfőválasztás előtt még óva intett az egész romániai ellenzék, beleértve az RMDSZ-t is, hogy most aztán a hatalom magyar hangja legyen.

  Nem cifráznám túl, cifra az magától is: az RMDSZ az államfőválasztások után kenyérbe esett, a Demokrata-Liberális Párt jelenleg túlszereti őket, RMDSZ-es funkcionáriusokat nevezenek ki nyakra-főre állami tisztségekbe, RMDSZ-es igazgatók keresik a kávéfőzőn a póver gombot, Markó Béla miniszterelnök-helyettesként tűnődik egy egész ország sorsán.

  Perpillanatmomentán nem érnek rá  gyülekezni. Kormányoznak. Egyébként is három fontos törvényről kell egyeztetniük a nagyobbik koalíciós partnerrel, a demokraták belengették a kisebbségi törvényt, regionalizációról is hallani (pontosabban a fejlesztési régiók újraszabásáról), a közoktatás is terítéken, van bajuk elég, ha érti a t. választópolgár, akiért. Ez amúgy hihető is, csak azt nem fogja fel a nép eccerű fia, hogy ez miért akadályozta meg az RMDSZ-es székelyföldi önkormányzati tisztségviselőket abban, hogy saját dolgaikban esetleg tanácskozzanak a másik magyar pártban, avagy függetlenként tevékenykedő véreikkel.

  Hát azért, mert úgy hívták őket, hogy ugye, nem jösztök el? Az SZNT-MPP tandem eleve úgy tervezte ezt a második hevületet, hogy arra számított: az RMDSZ nem fog elmenni. Akkor lettek volna bajban, ha most 12-én megjelent volna a majd' kétezer székely önkormányzatis, hiszen az SZNT-MPP által indulásból belőtt helyszín olyan 500 férőhelyes. Sok jó ember ugyan kis helyen is elfér, de csak akkor, ha épp nem a nemzeti nagyfene dülleszti a mellüket, márpedig erre ilyen alkalmakkor hajlamosak vagyunk.

  Most nem fogom végigzongorázni a kommunikációs csatározás (olv: szájkaraté) állomásait, ahány betűszót jegyzünk jelenleg az erdélyi magyar politikai erőtérben, mind fennforgott.

  A szópankrációból kiemelendő, hogy az EMNT a sikeres székelyföldi önkormányzati nagygyűlés megszervezésében két ellenérdekelt felet talált, idézem:

  „• Ellenérdekelt ebben az RMDSZ központi vezetése. A központosított és kizárólag bukaresti politikai egyezségekben gondolkodó vezetők saját párton belüli befolyásukat féltik, minden hasonló regionális szerveződés intézményesülésétől és döntéshozatali befolyásától. Ezzel együtt pedig a kormányzati alkuk szempontjából is zavaró tényező lehet egy markáns székelyföldi intézmény.
  • A székelyföldi választott önkormányzati tisztségviselők összességét tömörítő, nagy legitimitású fórum létrehozásában a Magyar Polgári Párt elnöke és követői is ellenérdekeltek lehetnek, hiszen ebben, a választási aritmetika arányainak megfelelően, csupán a másodhegedűs szerepe jutna nekik."

  Ez utóbbiról egyébként nem vagyok meggyőződve, az MPP olyan sikeresen nullázza le magát Szász Cotroceni Jenővel az élen, hogy lassan annak is örülnek, ha bekerülnek a helyi lapokba, mennének azok hegedálni, ha hívnák őket. (Személyes véleményem szerint: kár a pártért, sok jó ember tevékenykedik színeiben. Salak is van, persze, politikai analfabéták osztják az észt, de hát a kontraszelekció az RMDSZ-ben is mindennapi gyakorlat.)

  A lényeg a lényeg: pénteken összegyűlt 332 székely, elfogadták a magyar nyelv székelyföldi hivatalossá tételét, azt, hogy március 15. legyen Székelyföld hivatalos nemzeti ünnepe, megszavazták a határozatot, mely alapján a román parlamenthez és az Európa Tanács parlamenti közgyűléséhez fordulnak, lészen autonómia, kalap. Másfél óra alatt lezavarták, oszt' hazamentek a legények.

  Asszem, ennyivel is maradunk.

  És ezt szánja az SZNT a székelyföldi parlament előképének. 

  Mit mondjak: a jövő el sem kezdődött. És már véget is ért.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr461835901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.03.13. 14:51:51

Ehhez képest a románok őrjöngenek, hogy elveszik ősi földjüket és diszkriminálni fogják szegény románokat a Székelyföldön.
Hát a fszom meg érti ezt a krva politikát...

yda 2010.03.13. 16:48:21

@Talon Karrde:
Ez jó volt a kormánynak,segit a válság kezelésben/figyelem elterelés/,Most amikor sok ezer vasútas ,stb.marad állás nélkül.Szerintem ez a nyelv használat egy fontos dolog de most csak figyelem elterelő és a román nacionalistáknak sipot ad,hogy legyen mivel szórakozzanak!

gyaloghartur 2010.03.13. 17:36:10

Egyet mondok kiskomáim: ha áprilisban megalakul a "Függetlenek Pártja" a szökött szocdemekből(?), liberálisokból, úgy kikutyapicsázzák a magyarokat mindenhonnan, hogy a felvidéki magyarok helyzete "pozitív diszkrimináció" lesz ehhez képest!

tempetőfi 2010.03.13. 18:59:39

@gyaloghartur: Hát, talán hagynak egy-kettőt fügefalevélnek. Mármint RMDSZ-est. Mert magyar még marad, csak "demokratává" igazodik. Szerintem.

is 2010.03.14. 11:35:41

az egész SZNT meg MPP az RMDSZ ellen jött létre, rossznyelvek(?) szerint a FIDESZ nem bírta, hogy Markó szóba állt a szocikkal, sőt még meg is értették egymást. nehéz ügy ez, először el kellene szakadni attól, hogy az erdélyi politika a magyarországról jövő pénzek szétosztásáról szól...

irrelevant 2010.03.14. 12:00:11

"Hát azért, mert úgy hívták őket, hogy ugye, nem jösztök el?"

Jösztök! Igen! Köszönöm! Mindig jó a saját nyelvváltozatomat írásban látni! :)

Rókakígyó 2010.03.14. 12:48:02

A helyzet az, h a magyaroknak annyi. Szerintem kishazánknak csatlakoznia kéne a románokhoz vagy a szlovákokhoz. Jobb lehetne a helyzetünk:) Impotens faszok mondják meg nekünk mi legyen.

Tóth Ágas 2010.03.14. 13:53:46

pedig inkább gesztuspolitizálni kéne, az annyira bejött.

a lényege, hogy benyalunk a románoknak biankóba, és reméljük, hogy majd jobb lesz, ők meg jól a képünkbe szarnak cserébe. Ebben a Medgyessy jó volt. Ilyen kéne, még!

Haary Plotter 2010.03.14. 14:09:25

Hát, ez a cikk egy csonkamagyarnak túl magas és misztikus, egy erdélyi kismagyarnaK viszont túl alacsony és zagyva. Papírrepülő, a fűszálat már nem látni, a tájat még nem látni. Lehet úgy is Székelyföldre menni, hogy semmit sem látsz belőle.

Bell & Sebastian 2010.03.14. 14:38:11

Jobbulást a külhoniaknak!
Engedjétek szétáradni magukban a pozitív energiákat, sugárzó arccal, bizakodóan vessék tekin-te(x3)-ket a jövőbe!
Ezekben a nehéz órákban is közel a segítség!
Például:

Bleibe treu von Michael Albert#

1. Deiner Sprache, deiner Sitte, deinen Toten bleibe treu!
Steh in deines Volkes Mitte, was sein Schicksal immer sei!
Wie die Welt auch dräng' und zwinge, hier ist Kraft, sie zu bestehn;
trittst du aus den heilgen Ringe, wirst du wehrlos untergehn.
Bleibe treu! Bleibe treu!

2. Wie die Welt auch um dich werbe, deine Brüder lasse nicht!
Deiner Väter treues Erbe zu behüten, sei dir Pflicht!
Gleich der Welle in dem Strome füge in dein Volk dich ein!
Stürzen kann die Mau'r im Dome, wenn sich losgelöst der Stein.
Füg' dich ein! Füg' dich ein!

3. Wahre deines Volkes Ehre; nie sei dir sein Name feil!
Stehe fest in seiner Wehre, fühle dich als seinen Teil!
In des Lebens Leid und Wonne bleibe treu auf guter Wacht!
Lieb dein Volk im Glanz der Sonne, in des Sturmes dunkler Nacht!
Bleibe treu! Bleibe treu!

#(Geb.: in Trappold/Apold, 1836; Gest.: in Schäßburg/Segesvár, 1893)

Ha ez nem menne (mert Ti is magyarok lennétek, ugyi!), Ibériát (Kasztília, Andalúzia) javasolnám lehetséges úti célként, ott még nyomokban fellelhető csipetnyi fasizmus:

Mägo de Oz:
www.youtube.com/watch?v=uGp_NsPjJTw&feature=related
www.youtube.com/watch?v=H4G5qRZPcv4
www.youtube.com/watch?v=IGyKDP_DKkc&feature=related

"Dem König Treue ohne Wank und Wandel!
Dem Land, dem Boden Treue immerdar!
Und Treue immerdar dem eignen Volke!"

epa.oszk.hu/00900/00979/00107/pdf/1898_15_9_477-487.pdf

Nur das beste von allem! :)

Bell & Sebastian 2010.03.14. 14:41:54

Elnézést az alapvető nyelvtani hubákért! :) (orosz front van)

tempetőfi 2010.03.15. 00:25:37

@Haary Plotter: Na, ezt magyarázd el, mert nem értem. Hiába, no, a Hargita lábánál mink nem sárkányrepülőztünk régebb, hiányzik nekem ez a perspektivikus látásmód.

tempetőfi 2010.03.15. 08:57:08

@Bell & Sebastian: Aham. Hát, doktori értekezést nem érdemel a kérdés, bár, ha igény volna erre, akkor tudnék idézni mindkét oldalról "argumentumokat", ritka tanulságos.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.03.15. 10:11:09

@tempetőfi: Hát akkor eresszed, megöl a kíváncsiság.

tempetőfi 2010.03.15. 10:45:18

@Talon Karrde: Kis türelem, várjunk még vagy két napig, hogy összegyűjthessem a teljesség igényével.
süti beállítások módosítása