Édentől keletre
2010. január 25. írta: tempetőfi

Édentől keletre

  Amíg Nyugdíjaséden fiatal és agg vitézei a svédpornó 69-es figuráját gyakorolják, a keleti szomszédjuk keleti fertálya épp a haza és ország közötti különbségről, az egyesülésről és a nemzeti egységről vitatkozik, némiképp meghökkenve azon, hogy az ország két vezető embere, Traian Băsescu államfő és Mircea Lilaláng Geoană, a szenátus elnöke két különböző táckörbe állt be ropni a nemzeti körtáncot, az ún. hórát. Amin kesergett is egyet a józanabb románság betűvető fele, beszélhetnek itt egyesülésről, egységről, ha a hétköznapok logikája a viszály logikája, ríjják. E tánc neve egyébként: Az egyesülés hórája [Hora unirii], és úgy kezdődik: „Gyertek, fogjuk kézen egymást...”

  Történt, hogy jó másfélszáz (egészen pontosan 151) évvel ezelőtt Moldva és Havasalföld perszonáluniót szavazott meg – mindkét fejedelemség nemzetgyűlése közös fejedelmének választotta Alexandru Ioan Cuzát (a két fejedelemség csak 1862-ben egyesült Románia néven, Bukarest fővárossal, és a török birodalomban autonóm státust élvezett; 1877-ben, az orosz-török háború után nyilvánította ki állami függetlenségét, és ezt a San Stefano-i béke révén elismerték az európai nagyhatalmak is). Nos tehát, 1859. január 24-e (amikor Moldva után délen is megválasztották Cuzát) a modern román nemzetállam alapjainak letételét jelenti Románia számára, számomra viszont csak tegnap, 2010. január 24-én derült ki, hogy ez a nap nem nemzeti ünnep, mint például december 1-je (amikor a széttárt farpofájú (rom)magyar politikusok mennek koccintani hol Budapestre, hol Bukarestbe).

  Az idei megemlékezés kissé felemásra sikeredett, hideg volt (Băsescu állítólag vissza is menekült a szállodájába), és valahogy a nagyromán láng nem hevít már annyira. Ez legyen a románok baja, mondanám magamnak, ha nem olvasnám Ioan T. Morar publicisztikáját, amelyben idézi az egyik hírtelevízió tudósítóját, aki élőben benyögte: „Hallotok még?! Nem tudok már mit mondani innen, annyira szar” [a „naşpa” nem pont „szart” jelent, de szerintem most ez adja vissza jobban]. Morar a kiüresedett nemzeti ünnepek kapcsán felteszi a kérdést: „Létezhet patriotizmus (tudom, elkoptatottan hangzik, de nincs más szavam rá) bizalom nélkül? Hit nélkül? A patriotizmus nem a hit egy formája? A haza és az ország különbözik. Haza mindaz, amit jónak hiszel a te országodról.”

  A nagyromán hitet, mint tudjuk, Ceauşescu erőltette, az ún. nacionálkommunizmus lényege, amely a homogén román nemzetállamban testesült meg – és ez a hit kezd repedezni. A Ziarul de Iaşi [Jászvásári Újság] külön cikkben foglalkozik az egyesülés történelmének elhallgatott lapjaival [a kezdő illusztrációt is onnan vettük], a teoréma lényege: nem minden moldvai örült felhőtlenül az egyesülésnek, az ún szeparatisták attól féltek, hogy Bukarest rátelepszik Jászvásárra, Moldvát marginalizálják – és félelmük egyáltalán nem volt alaptalan, bár a tényleges szélrevágást bő százévvel később, az Aranykorszak kommunistái abszolválták. (A cikkhez írt kommenteket érdemes lenne lefordítani, én most nem foglalkozom ezzel, bár a regionális ön- és másságtudat minden apró jelének örülök erdélyiként, hátha.)

  Ezzel szemben érdemes figyelni Băsescu elnök beszédére is, a szövegének egésze román szempontból rendben volt, a románok mindig is egyesülni szerettek volna, együtt lenni trallala; Cuza reformer volt (egyébként tényleg az), tehát látnunk kell, vont párhuzamot az elnök napjainkkal, hogy akárhány év telik is el egy nemzet életében, a folyamatos modernizáció és reform processzusában kell élni stb. stb. És hát támogatja a jászvásári polgármester azon javaslatát, hogy január 24-e legyen nemzeti ünnepnap. De idézem szószerinti fordításban a minket leginkább érintő mondatot: „Azt kell mondanom, hogy azok, akik területi autonómiáról beszélnek, kategorikus módon nem értik, hogy az egység a románok lelkében van”.

  Băsescu tehát a területi autonómiát továbbra is a nagyromán álomállam elleni támadásként értékeli, ami egyrészt az eljövendő alkotmánymódosítás, másrészt az ún. reginalizáció/decentralizáció kapcsán lehet figyelmeztető jel. És igencsak nagy kérdés, hogy ezzel hogyan fog szembenni az az RMDSZ, amely a napokban zárta le megyeszintű tárgyalásait kormánypartnerével, Băsescu pártjával, tehát, jelentik, felosztották a koncot, az érdekképviselet sikertörténetként propagálja a különböző igazgatóságok, prefektúrák stb. majdhogynem részarányos megszerzését. (Hogy miért jó nekünk, ha a központi államhatalom helyi leágazásait magyarítjuk, más kérdés. Mint ahogyan az is, hogy ez a kormánykoalíciós részvétel mennyire ingatag, vagyis az így megszerzett pozíciók gyakorlatilag a román államfő kegyétől függnek.).

  Mindeközben a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés Ideiglenes Házbizottsága (amely a ráduplázó székelyek második első nagygyűlésének intézménye [katt a linkre, ha nem érted]) meghirdette a II. összegyülekezést anélkül, hogy az RMDSZ-szel egyeztetett volna. Erre válaszként Markó Béla az egyik román hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy az RMDSZ nem tervezi egy közös rendezvény megszervezését „ezzel az egyesülettel”. „Mi felelős politikai szervezet vagyunk, amelynek a közeljövőre egy sor rendkívül fontos célkitűzése van, míg a Székely Nemzeti Tanács egy civil szervezet, amely megpróbál rendezvényeket szervezni” – magyarázta Markó.

  Tegyük fel tehát a kérdést: hogyan lesz Székelyföldnek területi autonómiája úgy, hogy a különböző magyar szervezetek egymásnak feszülnek, ráadásul az ezek közül a legnagyobb befeküdt annak a román hatalomnak, amelynek vezére zsigerből utasítja el még az elképzelést is?

  Vagy rábízzuk a moldvaiakra, oltyánokra, dobrudzsaiakra?

  A fentebb már idézett Morar szösszenetében a katolikus és anglikán szertartásokon általa megtapasztalt gesztust villantja fel: a liturgia végén az emberek egymás felé fordulnak, és megfogják egymás kezét, anélkül, hogy ismernék egymást, ezzel is demonstrálva, írja, hogy bíznak egymásban attól a pillanattól kezdve, ahogy egy templomban vannak.

  Képzeljük ezt el országnyi méretben. Én elképzeltem. Az oroszlán füvet evett.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr101698234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valandil 2010.01.25. 08:17:39

Csak zárójelben: Markó nem fog gericsérvet kapni, ahhoz gerinc is kellene.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.01.25. 09:20:16

Nem baj, ha egy nép ismerkedik a történelmével. Ráfér ez románokra, magyarokra, székelyekre, mindenkire. Mert persze, a múlt nagy erő - abból lesz kérem a hagyomány, az ünnepek, az egész öszetartozás-érzés, a nemzet, a haza -, ezért aztán mindenki a maga jelenkori vélt/valós igazához akarja passzítani folyton mindazt, ami már megtörtént, ergo befejezett tény. A tények pedig rendkívülien makacs valamik, istennek se bírják, ha ide-oda akarják hajlítgatni őket. Hanem furcsa mód mégsem a tények törnek el ettől az örökös ide-oda hajtogatástól, hanem valami más, nevezetesen a bizalom, az egymás mellett éléshez, a másik kultúrájának megértéséhez, elfogadásához, de egyben a magunkénak a megbecsüléséhez, megőrzéséhez szükséges bizalom ill. önbizalom, az viszont szilánkokra, oszt' lehet kirakósozni, remegő kézzel kártyavárat rakni évszázadokig. De évszázadok meg igen ritkán telnek el úgy, hogy ne fúnának holmi bolond likakbúl oly igen bolond szelek, amik az efféle türelemjátékokat unásig vissza-vissza kergetik a kiindulópontba. Mindenesetre, ha rajtam múlna, az efféle elmérgesedett vitakultúrájú népeknek, na pláne az ilyen, mindkét oldalon félreértett/magyarázott történelmű vidékekkel kapcsolatban bizonyos könyveket kötelező olvasmánnyá tétetnék, ott is, itt is. Pölö adott tárgyban itt van mindjárt ez: Harald Roth: Kis Erdély-történet. Ej, ha ezt az alig 230 kisméretű oldalt csak végigfutná az a sok nagymagyarország-matricás felebarátom, meg a túloldali hasonlóak!

hajléktalan kőműves 2010.01.25. 10:16:08

Szerintem egyszerűen csak hideg volt. A hivatalosságok rendre távolmaradtak az ünnepségtől, esetleg valami hivatalszolgát delegáltak virágcsokorral, koszorúval. Nem kell ebből messzemenő következtetést levonni. A román nemzeti öntudattal - a magyarral ellentétben - "minden rendben van". És nem látom jelét az erőteljes regionális szétfejlődésnek sem. Ami pedig a területi autonómiát illeti: alkotmánya értelmében Románia egységes, oszthatatlan és szuverén nemzetállam, s erre a cikkelyre megváltoztathatalansági klauzula vonatkozik. Azaz, miként Băse mondta Pesten: "soha".

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.25. 10:29:01

Magyar nemzeti öntudattal sincs baj. Picit rontják az összképet azok akik állandóan hangoztatják, hogy Ők mekkora magyarok(nem, nem lesz hihető attól, hogy hangosan és sokszor mondják el)
A csendes többség az aki magyar. Aki ünnepel, de otthon, hogy elkerülje a zavargásokat. Aki dolgozni megy nap nap után és fizeti az adót.
Nah mindegy, csak felbosszantom magam :)

Téglagyári Megálló 2010.01.25. 10:35:26

@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal:

Jaj, a csendes többség! Tudod kik találták ezt ki? Azok, akik nem akartak rendszerváltást!

2010.01.25. 10:50:18

@hajléktalan kőműves: A román nemzeti öntudat rendben van? Amelyik nem bír elképzelni mást, csak nemzetállamot? Én nem szeretném, ha a magyar is hasonlóan "rendben" lenne.

hajléktalan kőműves 2010.01.25. 10:55:58

@iii:
Ezért tettem idézőjelbe ...

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.01.25. 11:22:21

Csendes többség, rendben lévő román meg magyar nemzeti öntudat, hát hol élek akkor én, az Alfa Centaurin?!

zooborg 2010.01.25. 11:44:35

Romániában a többségi nemzet-tömbben semmi jele sincs, a regionális tudat akár majdani megnyilvánulásának: még úgy sem csirázik, mint "pityóka" a sötét pincében...Sőt,sőt a regiónalizáció föderalizáció, AUTONÓMIA mindennél súlyosabb vád és szitokszó!
Talán, ha végképp eltűnnek a "bozgorok" (eredetileg a zsidókra használták a nagyorosz soviniszták,és igen! galamblelkű moldvai közvetítéssel jutott a nemzeti szószedetbe!), akkor talán egymás közt: midőn az "Egyesülés Hórájában" elátkozott "rossz fű"(iarba rea) kigyomlálódik és lehet pollenmentesen lélegezni nekik. Érdekes a német etnikai csoportok felszámolása után, milyen szívesen használják a germán toponímiát: Marienfeld(er), Kronstadt:ez utóbbi a brassói tanácsi erdészet,stb. Talán utánunk is megmarad a " Balvanioş Băi".

hajléktalan kőműves 2010.01.25. 12:02:15

Akkor még egyszer: a cikk azt sugallja, mintha a román nemzeti öntudat kiürülne, regionalizálódna stb. Egyetértek az előttem szólóval: ennek nincs jele. Ezt jelenti az, hogy a román nemzeti öntudattal "minden rendben van": erős, egységes, kételymentes. És persze erősen kirekesztő, de ez már más lapra tartozik. A magyar nemzeti öntudat ma is - mint mindig - tele van antagonizmusokkal. Nem én mondom, hanem pl. Gyurgyák János. Mintegy hatszáz oldalon át. Ha már könyveket ajánlgatunk, ott az övé a magyar nemzeteszme történetéről ...

Viktus 2010.01.25. 12:18:50

Na ebből is látszik, hogy székelyék is magyarok nem tudnak kiegyezni semmiben :D:P

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.01.25. 12:33:57

@hajléktalan kőműves: Ajánlgassunk, ajánlgassunk, sokkal értelmesebb, mint a mindenféle droidokkal víni."Ezzé lett magyar hazátok"? Még nem rágtam át magam rajta. Hanem szvsz antagonizmus minden nép lelkiben tenyészik bőven.

Egyebekben meg az nem tűnik túl értelmes dolognak, hogy egyrészt szénné idézőjelezzük az egységes, kételymentes nemzeti öntudatot és közben ostorozzuk az önellentmondásost. Legalábbis ez is egy nagy önellentmondás. Ahogy talán az is az, hogy én meg ezt az önellentmondást ostorozom, miközben természetesnek, hovatovább helyénvalónak és értékesnek vélem az antagonizmusokat...

Egyebekben szvsz, a magyar nemzeti öntudat nem kevésbé defektes születése óta, mint bármely környező népé. Amiben lehet különbözőség, hogy a miénk születése óta, mondhatni egyenletes lejtmenettel abszolválva az elmúlt két évszázadot csak romlott. A miénkhez képest is megkésett szomszédosokról ugyanezt - a 200 éves perspektíva híján - egyelőre nem állíthatjuk bizonyosan.

Mr. Rustical 2010.01.25. 12:41:24

Ha a román nemzeti öntudat nem fér össze a regionális öntudattal, akkor nem rendben van, és nem erős, hanem éppenséggel nincs rendben, és gyenge.
Éppen a gyenge nemzeti öntudat az, amelyik nem tűri sem a regionális sajátosságokat, sem a más nemzetek létezését. Az a fajta román nacionalizmus, amit Basescu elnök is igyekszik kiszolgálni a folyamatos autonómia ellenes megnyilvánulásaival nem erőből és egészséges gondolkodásból fakad, hanem félelemből és belső bizonytalanságból.
Ez hasonlóképpen van a magyar oldalon is, tele vagyunk kisebbségi komplexusokkal küzdő, problémás identitású emberekkel, akik kényszeresen harcolnak a nemzetért, olyan frontokon is, ahol nincs ellenség.Minden nap kapok valami harcos marhaságot körímélben, tegnap pl. a "haver", "sóher", stb. szavak mellőzésére buzdítottak nemzetmentők, mert szerintük ezek a héber eredetű kifejezések szennyezik a magyar nyelvet.
A nagy különbség a magyar és román komplexus között a kettő eredetében van: a magyaroknak ténylegesen minden okuk megvan arra, hogy féltsék a nemzetet valamenniy utódállamban (beleértve Magyarországot is), míg a román nemzetet tényleges veszély nem fenyegeti. A román komplexusok kizárólag önmagukból, nemzeti szintű önértékelési zavarokból fakadnak. A román nacionalizmus árnyékboksz, a magyar nacionalizmus eszköztelen emberek kétségbeesett kapálózása.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.25. 12:42:44

@Téglagyári Megálló: Ezt kifejtenéd?
Csendes többség az aki nem a balhét keresi mindenhol. Nugodtan, békében szeretne élni. És ez a réteg hatalmas. Ők döntenek, szerencsére. Nélkülük rendszerváltás sem lett volna.

hajléktalan kőműves 2010.01.25. 13:09:33

@Dr. Zerge:
Nem értékelni akartam, hanem csupán leírni valamit. Igaz, hogy magyar és román nemzeti önértelmezést szembeállítottam egymással, de tőlem akkár mindkettő lehet "rossz" is. Szerkezetükben különböznek és nem minőségükben.

Persze lehet mondani, hogy a magyar nemzeti öntudat nem kevésbé defektes mint más környező népeké, s hogy majd az övék is ilyen lesz kétszáz év múlva, de szerintem van egy lényegi különbség: a magyar nemzeti öntudat olyan korban formálódott, amikor még birodalmi nép voltunk, számos nemzetiséggel Magyarország területén, de ugyanakkor saját nemzeti függetlenségünket védve az osztrákok ellen. Egyszerre lett - ha úgy tetszik - kultúrnemzeti és államnemzeti. Az osztrákot nem szerettük, de azt akartuk, hogy a nemzetiségek szeressenek minket. A környező népek esetében ez nem volt így, s ma sincs így. A románok nem is törekednek arra, hogy a magyarokat a nemzettestbe integrálják, ez inkább egy kirekesztő, s nem egy befogadó nemzetfogalom.

TAKARODJ JOBBIK! - és vidd a zsidókat, cigókat, po 2010.01.25. 13:09:50

@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal:

"Csendes többség az aki nem a balhét keresi mindenhol."

Igazad van.

A lófacé csináltunk mi rencerváltást.

Hiszen akár maradhattunk volna magyar szovjetek szocialista népköztársasága,

szép csendesen megőriztük volna a szovjetuniót itt a kárpát-medencében

Te baromállat :)

tempetőfi 2010.01.25. 13:17:17

@hajléktalan kőműves: Nem azt állítottam (sőt), hogy a nagyromán nemzeti öntudat romokban hever. De hogy hajszálrepedések már mutatkoznak a falán, az szent. Vannak arra utaló jelek (lásd a kommenteket, blogokat), hogy a Bukarest-központúság többeket zavar, és ezek egy része a hagyományos regionális identitását építené újra a központtal szemben. Nincsenek illúzióim, nem lesz ebből föderalizmus - de "az apró jeleknek is tudok örülni", mint írtam (bár az ezredfordulós Provincia-vita az "erdélyi szellemről" más mutat, tény és való).
A román nemzeti öntudat elég erős, valóban, lásd a Moldova Köztársasághoz való viszonyt (erről is akarok írni majd alkalomadtán, pláne, amióta új a vezetőség arrafelé). A mostani kormányprogram külpolitikai fejezete ebből a szempontból is tanulságos: www.gov.ro/capitolul-21-politica-externa__l1a2070.html
Tehát: nem várhatunk arra, hogy majd a dobrudzsaiak írják felül a nemzetállamot. Ide akartam a posztban kilyukadni.

Rwindx 2010.01.25. 13:24:48

„Azt kell mondanom, hogy azok, akik területi autonómiáról beszélnek, kategorikus módon nem értik, hogy az egység a románok lelkében van”

Szerintem ezt másként is lehet érteni, ráadásul nem vagyok benne biztos hogy ezt kifejezetten a székely autonómia kapcsán mondta, ugyanis úgy elég kevés értelme van. Románokról beszél, mi pedig magyarokról, székelyekről. Ha ismerném a teljes szöveget akkor lehet egyértelműbb lenne.

Az RMDSZ-t pedig nyilván népszerűbbé tenné egy jelentős összefogás a "civilekkel". Ehelyett inkább szembehelyezkednek velük, ami véleményem szerint hibás döntés, magyar szempontból.
Ahogy itt, ott is szükség lesz egy nemzedékváltásra.

hajléktalan kőműves 2010.01.25. 13:24:48

@tempetőfi:
Oké,oké, bízzunk tehát az apró jelekben. :) Ingyen van ...

tempetőfi 2010.01.25. 13:30:10

@Rwindx: umsz.manna.ro/aktualis/basescu_uzent_az_rmdsz_nek_2010_01_24.html
@hajléktalan kőműves: Bloggerként Herta Müllerben is bízhatok, ingyér, de ez még nem jelent stratégiát:)

Rwindx 2010.01.25. 13:33:27

@tempetőfi:
Kösz, az előzményeket tekintve igazad lehet, de akkor az a helyzet állt elő hogy éktelen hülyeséget mondott :)

zooborg 2010.01.25. 13:40:10

@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal

A csöndes többség dicsérete
(Helyzetkép 2010 április 11.)

Ma reggel felhívott a mutter,
elvinném-e szavazni,
-Jó, mondtam szórakozottan,
tulajdonképpen AZ MI?

- Hát emlékezzél kisfiam,
mikor még nálunk laktál,
az volt a nap, hogy fagyival,-
bocsi!- szarásig laktál!

-Tudom már: meg is bérmáltak,
évente talán kétszer:
piros nyakkendőt adtál rám...
Én jól tudtam, ez kényszer!

Mert így akarják a papok,
kik akkor dirigáltak...
- Hát, nem egészen PONT azok:
mondjuk inkább, elvtársak.

Felvettünk ünneplő ruhát,
mint minden rendes párttag,
megszavaztuk a szebb jövőt,
bár tudtuk kell rá pár nap...

Mikor 18 éves lettél:
jöttek újra fasiszták,
nem tűrhették ezt a pofont
faterék: a sört itták

ott lent, a "Garázscsárdában"
szidták Pozsgayt, Antallt.
-Nem megyünk többé szavazni:
ütemre vertek asztalt.

Mikor elköltöztél tőlünk
94-ben,kis láng
lobbant prolinak, sötétbe:
visszatért a mi Gyulánk!

Így azt hitted a SZAVAZÁS
MESE CSAK, mint Jézuska-
ki hála János bácsinak!-
karácsonyfádat hozta.

-Elvittem hát muttert, fatert,
ha heppje ez, szavazni...
Engem többet nem vernek át:
már felnőtt vagyok, baszki!

Szerte-széjjel nézelődtem,
míg a kocsiban ültem,
figyeltem a sok vén szivart,
ahogy megy elhülyülten

szavazni..., nem tudom miért-
ahhoz, hogy NI!... mit lássak:
ott ülnek MIND a kocsikban,
vigyorgó kocsmatársak!

(Szép-korúak szavazzák meg
a szebb jövőnket máma:
kormányozhat bárki..., mi majd
szétszedjük a kocsmába'!)

Gyengébbeknek: Az 1-es szám, I-ső személy NEM ÉN VAGYOK! A komám...

zooborg 2010.01.25. 14:34:39

@tempetőfi:
December elseje kora hajnalán, az Elnök-kapitány (vagy Kapitány-elnök) úr kissé mámorosan (mahmur!) ébredt az előző esti fogadás tekintélyes cujka-s odobesti-aranysárga-koktél kavargásából...
Midőn nemes terhétől megszabadulva karikás szemeit a kotrocsényi palota mellékhelyiségének Nagyrománia kontürű szászmedgyesi ( Medias) tükrére vettette, megdöbbenve tapasztalta, hogy az eleddig hibátlan-egységes-fényes felületet a történelmi tartományok körvonalainak hajszálrepedései szabdalták...
Ki tehette?!- hördült fel az Elnök-kapitány.Mintha az ungur nagykövet settenkedett volna ki a party felénél, hogy csúffá tegye a szent román puliszkából álló fakanalas vacsorát, s műgyémántos gyűrűjével karcolászta a vágyálmait a tükörbe... Vagy domnu Béla volt..? Kár volt miniszterelnökké tenni, még a kimionu székujeszket sem bírja...
Töprengéséből a palotaőrség kapitányának (sic!) dörömbölése verte fel: Domnu kapitán, domnu kapitá !!!Na mi van prosztanák?
Hatalmas földrengés volt Vráncsába...!
Na és, már esedékes volt...
Igen, de darabokra tördelte az országot, a történelmi határok mentén...
Ahá! Ezért adtam ki koktélegyveleget,...megrázott. Ilyen pedig , még a hajón, háborgó tengeren sem történt meg velem soha.! Micsoda kár, micsoda kár...! Az a sok drága ital!

tempetőfi 2010.01.25. 14:54:58

@zooborg: Sci-finek nem rossz. De jelenleg földrengés nem báncsa Vráncsát:(

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.01.25. 15:14:18

@hajléktalan kőműves: Hát ez itten nettó sületlenség. Hogy a reformkori formálódó magyar nemzet meg az ő öntudatja azt akarta vón, hogy a nemzetiségek szeressenek minket? Muhahaha, nyilván ezért kúrta el a sikkasztó aztatat a szabadságharcot is, túl sokat kedvezett a velünk élő nemzetiségeknek, muhaha. Aztán meg hogy birodalmi, micsoda is, ja igen, birodalmi nép, hát ez meg mi vóna, ecsémhúgom, he? Ma akarnak a sok fogalmatlan nagymagyarországmatricások abba belerévedni, hogy valaha hány tenger mit mosott, a dinkábbja még azt is hiszi, hogy lesz még ez, nekünk tengerpartunk (sose volt magyar tengerpart, halló, emberek, földrajz, történelem ált. isk. 5. oszt.!) ha tetszik egyfajta utólagos birodalomhazudás, de hogy ehhez annak a régi népnek, mi a tököm köze volna, hát én nem vágom.

bz249 2010.01.25. 15:28:19

@Dr. Zerge: "(sose volt magyar tengerpart, halló, emberek, földrajz, történelem ált. isk. 5. oszt.!)"

Fiume? 1870 es 1918 kozott kozvetlen magyar fennhatosag alatt allt, sot orszaggyulesi kepviseloje is volt. Szoval volt vagy 5km tengerpartunk! :D

en.wikipedia.org/wiki/Fiume

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.25. 15:36:59

@Dr. Zerge:

Abbáziában azért eléggé otthon érezhettük magunkat.

Persze lehet, hogy csak úgy, mint a németek a Balatonnál a '70-es években. :-)

Tehetetlen Dodó 2010.01.25. 15:38:32

@bz249: Boldogult nagynéném mindig mesélte, hogy gyerekkorában oda jártak nyaralni, vonattal gyorsan le lehetett jutni.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.25. 15:39:20

@Dr. Zerge:

Meg van a Matica Slovenská betiltásánek sztorija?

Hivatalosan azért tiltották be, mert a szlovák nemzet nevében üdvözöltek egy új horvát iskolát. Szlovák nemzet akkor nem létezhetett hivatalosan, csak tótnyelvű magyarok.

vizipipa 2010.01.25. 16:40:56

@tempetőfi:
Lehangolt vagy úgy tűnik. Örömünnepre nincs ok, de egy életet nem szabad végigkeseregni.
Örüljünk a hajszálrepedésnek (is).

tempetőfi 2010.01.25. 17:50:05

@vizipipa: Ezen gondolkodtam én is, az utolsó két posztom alapján lazán feketébe is öltözhetnék, és lekonyult bajusszal mehetnék keresni egy jó erős ágat.
Pedig alapjáraton nem vagyok depresszív alkat, sőt. És hát nem ezeken gondolkodom napi 24 órán át.
De vidámkodni sincs most túlzottan kedvem, ez igaz. Mindegy, amíg a kolbász füstölődik és van egy kádnyi forró víz, addig sose halunk meg:)
süti beállítások módosítása