Elnök helyett autonómiát
2009. november 27. írta: tempetőfi

Elnök helyett autonómiát

  Kissé megkavarodott az erdélyi magyar belpolitika az államfőválasztás második fordulója előtt.

  Tény, hogy egyik jelöltnek sincs az égadta világon semmilyen ajánlata a magyar közösség felé, ez a buli most nem rólunk szól. Ráadásul mindkét delikvens homlokán ott a vörös csillag, ántivilágot kér a nép, hát azt kap – ha Băsescu nyer, akkor a Nép Hős Vezére veri szét a parlamentet, ha a szocit nyomják át, akkor Iliescu & Co. kapja vissza a hatalmat.

  Mit tehet itt egy ló? – kérdezhetnénk a Sárkány és papucs c. örökzöld mesefilm pacijával szomorúan, hát, jelen pillanatban minimum négyfélét.

  Időben legelébb Szász Jenő jelentkezett be, már az első forduló előtt befeküdt Băsescunak, aszonta, „Băsescu és az őt támogató Demokrata Liberális Párt (PD-L) a romániai magyarság »egyetlen reménysége«”. Kérdés, hogy mit szól ehhez a Magyar Polgári Párt (MPP) szavazótábora.

  A vasárnapi voksszámlálók még ki sem aludták magukat, amikor a liberálisok – gyakorlatilag Băsescu ellenében – odaálltak a kommenisták mellé, az RMDSZ is tüsténkedett, szépen odatartotta a seggét, felsorakoztak a Geoanăt támogató liberálisok mögé (!, értitek: mi nem a vörösöket, hanem a liberálisokat követjük), merthogy, így az érvelés, a liberális párt ismét Klaus Johannist javasolta miniszterelnöknek, ugyanakkor a Szociáldemokrata Párt is kitartott korábbi, e kérdésben kialakított álláspontja mellett, és hasonlóképpen Nagyszeben jelenlegi polgármesterét bízná meg kormányalakítással”; és ebben a kormányban, naná, ők is szerepet kérnének. (Hogy adnak-e nekik, még kérdés, a „közvetett” támogatottjuk jelen pillanatban semmit sem ígér.)

  Meg is kapták a magukét ezért Tőkés Lászlótól, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökétől, szerinte megint csak a pártlogika, a pártszempontok győzedelmeskedtek, oda az összefogás, „úgy tűnik ugyanis, hogy eddig tartott az a konjunkturális szövetség, amelyet az RMDSZ a túlélés kedvéért a maga érdekében tartott fontosnak megkötni” – mondta a püspök, továbbá „számunkra elfogadhatatlan, hogy Mircea Geoană melletti kiállásával az RMDSZ szembemegy a magyar választók többségével és európai néppárti irányultságával, semmi sem fontos számára, és csak azt tartja fontosnak, hogy újból kormányra kerüljön”, és Aczél Endre elégedetten bólint, lám, ő a Népszabóban megmondta. Tőkés egyébként még mindig egyezetésre szólítja fel a magyar szervezeteket, de hadd előlegezzem meg a végeredményt: nem lesz ebből közös sörözés.

  Eddig a szokásos szereposztás, csakhogy tegnap a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nyári kezdeményezését fejlesztette tovább néhány jobb nevű civil: Ferenczes István költő Csíkszeredából, Csinta Samu újságíró, és  Kovács Szilamér geológus Sepsiszentgyörgyről, Egyed Ákos történész, akadémikus Kolozsvárról, Bakk Miklós politológus Kolozsvárról, Gazda József író, tanár Kovásznáról, valamint az eredti ötletgazda, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke. Idézzünk bővebben a felhívásukból:

...élni kívánunk állampolgári jogainkkal, a demokrácia nyújtotta választási lehetőséggel, de nem fogadjuk el, hogy a jelöltek közötti választás – most, a rendszerváltás huszadik évfordulóján, az államszerkezet reformjának hangzatos meghirdetésekor – ismét nem nyújt alkalmat Székelyföld státusának nyílt megvitatására.

Ezért felkérünk minden székelyföldi szavazót, december 6-án éljen alkotmányos szavazati jogával, de a szavazócédulán ne a két elnökjelölt valamelyikére üsse pecsétjét, hanem jelölje meg harmadik alternatívaként a mi választásunkat, az AUTONÓMIÁT !

Írjuk jelöltünkként az AUTONÓMIÁ-t is a szavazócédulára, és erre tegyük a szavazatunkat jelentő pecsétet !

   Le is rajzolják, hogy a vizuális típusúak is értsék:

  Honlapot is készítettek a „véleménynyilvánítás ezen szabad módjának” reklámozására, fel lehet iratkozni támogatónak (a poszt írásakor 26-an bátorkodtak támogatni).

  A nejem pedig nem megy el szavazni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr441554761

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bíró Zoltán irodalomtörténész, politikus 2009.11.28. 14:38:54

168 óra: Kukorelly Endre, a jeles költő levegőért kapkodott, amikor Bolgár György beolvasta neki Bíró Zoltán nyilatkozatát arról, hogy tekintsük át, kik a magyar irodalom kedvencei Nyugaton. Az agyonmenedzselt Esterházy Péter, Kertész Imre, Nádas Péte...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nóniás 2009.11.27. 08:52:57

Bakk Miklós, mint jó nevű civil?

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.27. 08:57:11

Miért kellett ehhez a második fordulóig várni?
Mert volt egy esélyes magyar jelölt? :-)

Nem a papírforma jött be?

tempetőfi 2009.11.27. 09:01:08

@Jobb híján MDF-es: Ha jól értem a kérdésedet, akkor gyakorlatilag amiatt léptek most ezek az emberek, mert a liberálisok döntésével kényszerhelyzetbe került mindenki, aki utálja a vörösöket. És ez bizony jó táptalaj a protesthez.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.11.27. 09:43:42

"megint csak a pártlogika, a pártszempontok győzedelmeskedtek, oda az összefogás"

Ez azért vicces, mert ilyenkor az "összefogást" hiányolók tulajdonképpen azt mondják, hogy "mindenki szavazzon arra, akit ÉN mondok". Ja, lehet összefogásnak is nevezni, persze.

tempetőfi 2009.11.27. 09:45:43

@Úlfhéðinn: Én vagy MI? Hisz épp ebben áll a különbség.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2009.11.27. 09:51:22

Azt kellene megnézni, hogy az erdélyi magyarság melyik kurzus alatt profitált többet. Nem hiszem, hogy pártlogika alapján kellene az erdélyi magyaroknak dönteni. A román jobb és baloldal egy pontban egyetért: utálják a magyarokat.
Így most azt kell választani, akiből több engedményt lehet kicsikarni. Ha ez Geoana, akkor legyen Geoana. Basescu egy kicsit sem jobb a magyaroknak.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.27. 09:56:14

az előző elnökválasztáson szentgyörgyön a srácok az én nevemet írták a szavazólapra, már akkor is nagyon érdekelte őket, hogy ki az elnök, s le is fotózták a lapot a szavazófülkében, így adott esetben igazolni is tudom, hogy kaptam szavazatot a román elnökválasztáson. ezt kelemenen kívül kevesen mondhassák. :)

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.27. 10:12:01

@tempetőfi:

"aki utálja a vörösöket"

A magyar vörösök (inkább rózsaszínek) nem utálják a román vörösöket (inkább rózsaszínűeket).

A magyar jobbközép is ki tudna jönni a román jobbközéppel.

Szóval van az etnikai és jobb-bal menti törésvonal.

tempetőfi 2009.11.27. 10:18:59

@Szathmáry: Gyakorlatilag ugyanez a fordulat érvényesül az RMDSZ-retorikában, annyi különbséggel, hogy a "kormányon kell lenni"-t úgy értik, "bárkivel". Tehát ha most Băsescu állna nyerésre, akkor mellette néppártoznának.
Személyes véleményem, és ezért közvetlen munkatársaimtól is sokat kapok: nincs olyan érv, ami felülírná a bányászjárásokat (ott nullázták le az érdemi demokratikus átalakulást). Mert az sincs rendben, hogy a nagy öreg, aki még mindig irányítja a szocikat, Iliescu aktív részese volt a Bolyai Tudományegyetem beolvasztásának, ám mondhatja, hogy akkor ez volt a dolga. De hogy rögtön a forradalom után képes volt erőszakot alkalmazni a régi kommunisták hatalomban való részvétele ellen tiltakozó bukaresti fiatalokkal szemben, az az én szememben megbocsáthatatlan. És sorolhatnám azokat az "engedményeket", amelyeket a szocikból ki lehetett csikarni, például a tanügyi törvényt stb.
Ezzel szemben áll, ugye, Băsescu "elnöki diktatúrája" és "egypártrendszere". Ha a régi Albániában élnénk, elszigetelve a világtól, még én is félnék egy kicsit. De EU-s ország vagyunk, aminek a gazdaságpolitikáját az IMF szabja meg, aránylag fejlett - és nem korlátozott - alternatív nyilvánossággal.
Végezetül: a szocik az erősebb kutya. A liberálisok csatolt árujaként talán szerepet kaphat az RMDSZ (lásd profit), de érdemi beleszólásuk nemigen lesz, ráadásul nem tudnak semmi olyan elemet bevinni az ún. "Johannis-projektbe", ami az erdélyi magyar közösség sajátos igényeit célozná. Nincsenek zsarolási pozícióban, nélkülük is meglesz a szűk parlamenti többség (más kisebbségek, illetve a nyertessel tartó konjunktúralovagok,ugye, ha ez a duó nyer, sok demokratából lesz már megint vagy szoci, vagy libi).
És a szocik egyszer már kigolyózták az RMDSZ-t 2008-ban a húsosfazék mellől.
Nekem ez nem tűnik meggyőző képletnek.

drkovax 2009.11.27. 10:29:17

off
Örvendek, hogy végre valaki ismeri az örökbecsű klasszikust (Sárkány és papucs)
on
Nem lévén a bőröm az erdélyi vásáron, innen nézve eldőltnek látszik Geoana javára az ügy. Aminek nem örülök, egyrészt mert őt nem rózsaszínnek látom, hanem teljesen vörösnek, másrészt meg, elismerve, hogy Basescu sem különb, de neki van egy olyan mániája - a döntések alacsonyabb közigazgatási szintre vitele -, amit a helyi közösségek, jó széljárás mellett, alkalmas időben, akár a maguk javára is fordíthatnak. Ezért, és nem többért, én Basescut látom támogathatónak.
Az "Autonómia" nevű jelöltre való szavazás sem lenne egy rossz eszköz, de ahhoz a székelyföldön 80%-ot kéne kapjon ez a jelölt, hogy hatása is legyen (persze az első hatása az biztosan szívás lenne a lakosságnak, de talán ezt még egyszer-kétszer megismételve, pozitív következményei is lehetnének).
off
És bizonyságul, íme a gödölye csengettyűje! ;-)
on

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2009.11.27. 10:33:57

@tempetőfi:
Nézd, én úgy látom, akkor nincs kormány által irányított magyargyűlölet, ha a magyarok bent vannak a kormányban. Ha nincs kormányzati szerep, akkor tombol a Fico modell. És ellenzékben az égvilgon semmit nem lehet elérni.
Erdélyben évszázadok óta az a politikai felállás. Két nagyhatalom között kell lavírozni úgy, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle. Ha kell a törökkel szövetkezünk a Habsburgok ellen, máskor meg fordítva. Fontosabb a magyar érdek, mint, a jobb- vagy baloldali értékrend. Én is előbb vagyok magyar, mint jobboldali.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.27. 10:36:18

@drkovax:

"eldőltnek látszik Geoana javára az ügy."

Szerintem is.

Akkor most minden mindegy, ne is szavazzanak a kisebbik rossz jelöltre?

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2009.11.27. 10:42:29

@Jobb híján MDF-es:

Szerintem semmi nem dőlt el. Romániában soha nem lehet semmit sem biztosra venni. Pl. tavaly decemberben senki sem gondolta, hogy a PD-L a PSD-vel alakít koalát.
Antonescu szavazótábora egyéltalán nem biztos, hogy elmegy Geoanára szavazni.

tempetőfi 2009.11.27. 10:47:51

@Szathmáry: "akkor nincs kormány által irányított magyargyűlölet, ha a magyarok bent vannak a kormányban. Ha nincs kormányzati szerep, akkor tombol a Fico modell" - talán. (Ennek viszont a Neptun-modell az ára, a magyarok az RMDSZ-é, cserébe nem autonómiáztok stb.) Számomra ez is kérdéses: hiszen, ha valóban kisebb létszámúvá és egykamarássá válik a parlament, akkor az RMDSZ-nek gyakorlatilag Székelyföldön van esélye (ezért fogják is a fejüket, hogy miért nem biztatták a népszavazásról való távolmaradásra a magyarokat, mert akkor nem lett volna érvényes); az interetnikus vidékeken megindul a magyar szavazatok levadászása (merthogy mi fegyelmezettek vagyunk, megbízhatóak).
Ugyanakkor jelen pillanatban a szociké a szélsőjobb szavazat is (a Vadim-féle Băsescu-protest), őket is ki kell fizetni majd valahogy (és a liberális jófiú, Crin volt az, aki ügyészségi feljelentést tett a székelyudvarhelyi Székely Önkormányzati Nagygyűlés résztvevői ellen, tehát).
Vagyis - ha lesz reform - megváltozik az alapszituáció. A régi receptek már nem lesznek érvényesek, és már a 2008-as helyhatósági választásokon is jelzést kaphattunk arról (lásd Bihar-megyei elnökválasztás): az etnikai szavazás már nem működik automatikusan, ha nem tesznek meg mindent a politikai aktorok, hogy a magyar voksokat egybetartsák, akkor főleg kevert lakosságú vidéken az nyer, aki több pénzt ígér.

jan 2009.11.27. 10:54:36

most akkor jól értem, méla barátom, hogy te is az autonómiás érvénytelen szavazat leadását tartod most helyesnek/célravezetőnek?

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2009.11.27. 10:55:58

@tempetőfi:
De pl. ha a magyarok a kormányban vannak, akkor arra van lehetőség, hogy a körzetek kijelölésénél ott legyenek, amint az a tavalyi parlamenti választás előtt megtörtént.
Másrészt nem értem miért véded Basescut? Nem ő volt aki tavaly összeállt a "bányászjárásos" PSD-vel? Sima jobbos koala is lehetett volna PD-L - PNL - RMDSZ felállásban. Másrészt nem Basescu volt az, akik megfúrta 2007-ben Püspök úr EPP frakciótagságát az európai parlamentben?

Zetek 2009.11.27. 10:56:18

@tempetőfi: Olvastam pár irományát. Elég SZDSZ szagú volt.

tempetőfi 2009.11.27. 11:05:09

@Zetek: Ezen most meglepődtem. De kéne tudjam, mire gondol.
@jan: Sajnos, azt sem tartom célravezetőnek, egyrészt, mert az érvénytelen voksok között nem kvantifikálható, hányra írták rá az autonómiát, másrészt nincs akkor koherencia a magyar közösségen belül, hogy sikere legyen egy ilyen kezdeményezésnek, ha a falu polgármestere aszongya, ide szavazz, akkor oda is szavazunk (vagy helyettünk a bizottság).
@Szathmáry: Még sajnosabb, hogy Băsescut sem tudom védeni. Bár vannak olyan kijelentései, amelyek feszegetik a nemzetállamot (egyáltalán az, hogy beszél az autonómiáról), neki sem lehet hinni, ugyanarról a tőről fakad (az EPP-tagságot valóban a PD-L-sek fúrták meg, akik most minden bizottságba és pozícióba beszavazzák a Püspök urat, csakhogy lefoglalják).
De nem mindegy, hogy mekkora hatalma van az Iliescu-brancsnak. Elegem van a posztkommunizmusból.

bunko_jobbos 2009.11.27. 11:35:40

Volt már a magyar történelemben olyan helyzet (nem is egyszer), hogy két rossz közül kellett választani.
Pl.: átálljunk az oroszokhoz vagy maradjunk a németeknél (itt mondjuk negy hajszállal könnyebb a választás), török, vagy az undorító Habsburgok, stb.

Anyád vagy apád öljék meg? A hozzászólások alapján valami ilyen bontakozik itt ki.

Google 2009.11.27. 12:21:48

@tempetőfi:

Az RMDSZ úgy ahogy van, elsüllyedhetne már. Vagy egy Markó befolyásától mentes személy vehetné végre a kezelésébe.
Lehet, hogy most alkalma nyílik egy kisebbséginek, hogy Ro miniszterelnöke legyen, és az egy német. Tényleg kisebbségi. Hurrá, győztünk, van/lesz egy fehér Obamánk!
Még ez sem ejti gondolkodóba Markó költő uramékat, hogy Erdélyben inkább Básescut, míg délen és Moldvában Geoanát választották?
És az sem, hogy a falvakban az Iliescu-klón, míg a városokban inkább Básescu a kedvelt?
Az sem jutott el a tudatukig, hogy a mogulok állnak a szocdemek/liberálisok mellett? A nagy sajtómogulok.
Ezért jutattni szoclibeket bársonyszékekbe, hogy megtízszerezzék a saját vagyonukat? Mert Básescu alatt csak megduplázni tudták, mert az üldözte a szegény kommunistákat?
Hargita, Kovászna megyékben kétszer annyian szavaztak B.-re, mint G.-re, most nagy okosan ráírnák, hogy "autonómiát"? És azzal mire mennének? Egy szövetségesük se maradna?
Geoanaékra, Johannisekre számítanak? Akkor nagyon naivak.

tempetőfi 2009.11.27. 12:28:25

@Google: Ezek mind élő kérdések.

homoródkarácsonyfalvi 2009.11.27. 14:01:39

"Mostantól a székely zászló Hargita megye hivatalos lobogója - a megyei önkormányzat erről szóló döntéséről pénteken számolt be a helyi magyar sajtó."

gyaloghartur 2009.11.27. 16:09:52

Dermesztő képsorokat mutatnak a román hírtévék: a 2004-es kampányban Basescu arcul csap, egy a pódium mellett tartózkodó 10 év körüli gyereket....

tempetőfi 2009.11.27. 16:23:43

@gyaloghartur: Az Observatorul Prahovean újságírói felvették a kapcsolatot azzal a kamasszal, akit Băsescu állítólag bántalmazott 2004-ben, amikor a DA Szövetség jelöltjeként kampányolt.

Marius Istrăţoiu, – aki most Olaszországban él – beszámolt az esetről a sajtónak: „10 éves voltam, amikor az eset történt. Băsescu felhívott a színpadra. Iliescuval és Nastasével kapcsolatosan akartam mondani valamit, de végül a lámpaláz miatt azt mondtam, hogy Iliescu és Băsescu rossz emberek.

Akkor Băsescu felmérgelődött, amiért hülyeséget mondtam, és leküldött a színpadról. Visszamentem az emelvényhez, mert elnézést akartam kérni tőle, de ő ellökött. Nevettem, a gesztusa nem hatott meg különösen” - mondta. (realitatea)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.27. 17:05:51

@tempetőfi: 15 perce a gyerek élőben azt mondta hogy visszavon mindent, nem történt semmi, pont.
Kapott pénzt vagy verést, elég tiszta.

tempetőfi 2009.11.27. 17:10:00

@Talon Karrde: Nafene. Ehhöz képest most hívott fel valaki röhögve, hogy az RMDSZ-esek körében olyan SMS terjed, mely szerint így vágta szájon Băsescu a magyarság autonómiáját, Sólyom Lászlót stb.
Kampány van.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.27. 17:23:54

Egyébként Böszének azt nem tudom SOHA megbocsátani, hogy anno, mikor arról szólt a népsavazás, hogy marad elnök, vagy nem, na akkor égre-földre megígérte hogy ha marad elnök, akkor azonnal bizottságot alakít és kigyomlálja a román alkotmányból a gazt, eltünteti a kiskapukat, stb.
Visszatért mint BATMAN és azóta sem tett semmit. Az alkotmáy ugyanaz a szoci szar. Szégyen és gyalázat.

gyaloghartur 2009.11.27. 20:51:36

@tempetőfi: Tetszik nekem, a Bösze mosdatása, de a videót talán már 150-szer látva, egyre inkább meggyőződöm valós voltáról...Persze a románok 70%-a szerint: bötájá jé ruptö din ráj,azaz szabadon: a (gyerek)verés mennyből jön (származik)! Persze, hogy nem rendíti meg híveit, sőt, sőt újabbakat szerez neki, igaz tümpitojfi?

gyaloghartur 2009.11.27. 21:03:08

@Talon Karrde: A Fene Nagy Székely Autonómia, már megvalósult szűkebb pátriádban SZt-egyházán (bár inkább Vlöh Ica!): a "román" erdészeket sikerült már elűzni, de "székelyeket" még nem sikerült szerezni,... Székelyföld szégyene a "város" és környéke lelopott erdeivel és a tájba kihelyezett szemét, meg fűrészpor hegyeivel ! A többieknek, pld. a szomszédos Lövétének, miért sikerült megóvni erdeit? Bár mostanában, eléggé kezdtétek dongani azokat is. Szt-egy ? háza a legjobb példa az önfelszámoló közösségre...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.27. 21:11:24

@gyaloghartur: Ugye, hogy ezt nem nekem akartad írni hanem tompikának?!!?!!

tempetőfi 2009.11.27. 22:34:40

@gyaloghartur: Az rendben van, hogy könnyű engem beazonosítani, bár ezért nem adnék Scherlock-díjat. Azt már egy cseppet sem díjazom, hogy az információkat személyeskedésre használod fel egy nick mögé bújva. Mondanám, hogy "jere ki", de az olyanok, akik a témától függetlenül elkezdenek gyalázkodni, nemigen szoktak kijönni. Ülnek a haveri kör mögött, és legföljebb azt üvöltik, hogy "Fogjatok le, mer' megölöm" - persze, mélyen belesüppedve a székbe, ha tehetnék, oda is kötöznék magukat.
Mi köze a szentegyházi famaffiának az államelnök-választáshoz? És mi közöm nekem hozzájuk?
Ráadásul nem mosdattam Băsescut, a Transindexről vágtam be az épp legaktuálisabb fejleményt, jelezvén, hogy kampány van, ilyenkor óvatos gyanúval kell fogadni minden ilyen bombasztikus leleplezést.
Ha ettől nem tudsz elvonatkoztatni, persze, hogy bepörögsz, nehéz lesz neked december 6-ig.

tempetőfi 2009.11.27. 22:42:16

@gyaloghartur: Megjegyzem, ilyen vehemenciával a komcsiknak kampányolni nem biztos, hogy jó belépő egy normális társaságba. Lehet, hogy enyhén ütődöttnek néznek majd. Én szóltam.

gyaloghartur 2009.11.28. 09:53:50

@tempetőfi: Ugyan Tempe': temperáld magad a Pé Dé is pont olyan komcsitársaság, mint a PésSzé Dé, csak talán a rámenősebb ifjútörökök ide szelektálódtak, na meg az a néhány "liberális" renegát.Mit gondolsz Bösze, nem kellett hajóskapitányként és antwerpeni ( v. Rotterdam?) kirendeltként, a szeku ügynöke (is) legyen? Az átkosban ennél kisebb funkció is az volt KÖTELEZŐ módon ! Én már felnőttként is megértem az aranykort, tudom mit beszélek...
S, képzeld, pártag sem voltam, bármeddig kapacitáltak. Nem mint ha akkoriban a magamfajta gyalogh vitéznek egetverő előnyt jelentett volna, hisz a végén már szinte mindenki az lett, a "mennyiségi" mutatók bűvöletében. Hogy mennyire vállaltan, az kitűnt 89-ben.
Jahh. Én is majdnemhogy Szentkeresztbányán születtem, az oda kihelyezett szüleim ott házasodtak össze, de kevéssel születésem előtt haza költöztek Maros megyébe (a mostaniba), így aztán magam is pironkodom, a Szt-egyházi állapotokat látva. Főként a jóravaló emberek tehetetlenségén sajnálkozom.

tempetőfi 2009.11.28. 10:07:58

@gyaloghartur: Na, látod, megy ez így is. Köszönöm.
Egyébként a szekus múltja miatt nem tudom Băsescut sem támogatni ("elnöki diktatúra", megáll az eszem - engem inkább az riaszt, hogy mennyire be tud darálni a média, ha a két db. tulajdonos rád szabadítja a dzsungelt).
Ezzel szemben a Tismăneanu-jelentést (és annak a magyarokkal foglalkozó részét) neki köszönhetjük (ez nem mentsége, tudom, de na).
Mindenesetre ma a "mineriada"-kat nézegettem a jutubon, és nagyon nem. Nagyon, de nagyon nem.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.28. 12:21:42

Szerény véleményem szerint Geoanő sokkal diplomatikusabb és korrektebb mint Iliescu volt, emlékszem mikor megválasztották a PSD elnökének és nagy kő esett le a szívemről hogy kilőtték az "Iliescu vonalat". Mineriadő szerintem ki van zárva, hogy lesz még egy. Bármennyire is utálon a szocikat Geoanő a favorit, mint kisebbik rossz. A PDL annyira geci volt, hogy a parlamenti választások után szándékosan a magyar megyéket hagyta a PSD-nek (mikor megfelezték a hatalmat), hogy ők lőjék ki a helyi magyar vezetőket a vezető pozíciókból. Én ismerek PDL-seket, sajnos sokkal parasztabbak mint egy átlag PSD-s (most nem Vangéliéről beszélek LOL). A PDL szívta magáva a Vatra-t is + egy csomó PUNR-st is (szuperbebe Olgucát pont a PSD, de nem ez a lényeg). A PDL a lehető legkevesebb értékkel rendelkező párt, a leginkább szélkakas populista demagódiával fűszerezve. Ámen.

Google 2009.11.28. 12:42:38

@Talon Karrde:

Kár itt Geoanát mosdatni, ismerjük.
Mintha róla mondanák azt is, hogy prosztó, nem?
De lehet reménykedni; megnyerheti a választást, jó világ jön a magyarokra és a nem-szekusokra megint. Bányász sincs már annyi.

tempetőfi 2009.11.28. 12:44:33

@Talon Karrde: Szóval a szegény PSD-sek, fájó szívvel ugyan, kénytelenek voltak kitúrni a magyar vezetőket? ÉS Geoană a 2008-as kormányalakításkor az RMDSZ-t védendő vétózta meg a kormányszereplésüket? Vagy azt is Băsescu kényszerítette rá, te, Geo, rúgd már ki az udéméréseket?
És Iliescu + a többi forgatókönyvíró a '90-es évekből csak gratulálni járnak be a PSD elnökségére, amolyan öregesen ránézni, mit csinál a mi fiúnk?
Te komolyan így gondolod?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.29. 09:03:16

@Google: Miért fáj az neked, ha én "mosdatom" Geoanát? Mosdatja a fene, UTÁLOM a PDL-t és Böszeszkut, mint a szárt.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.29. 09:05:35

@tempetőfi: Igen, komolyabb érveket kérek, hogy meggyőzz arról, hogy Bőszeszkú a kisebbik rossz. Ha pedig ismér abba torkollik a beszélgetés, hogy öcsizel nekem, akkor PÁCSE veled.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.29. 10:55:00

@tempetőfi: nem elég meggyőző, sajnálom.
Tudod, azóta eltelt kb. 20 év, beléptünk az EU-ba, NATO-ba, stb. (a stb. azt jelenti, hogy nagyon más időket élünk)
Türelmesen várom a további ütős érveket Geoană ellen és/vagy Băsescu mellett.

tempetőfi 2009.11.29. 11:55:50

@Talon Karrde: 1989. december 22-e után is az volt a meggyőződés, hogy más időket élünk. Hogy nagyon más idők jöttek. De nem. És ebben mi is ludasok voltunk:
tempetofi.freeblog.hu/archives/2008/10/31/Vesszoparipa/
Továbbá: www.provincia.ro/pdf_magyar/m000380.pdf
Jó olvasást!

Villabarat 2009.11.29. 17:57:50

Hihetetlen, h eddig senki nem vette észre a lovarnő felcsúszott rokolyáját Az egész posztban az ér a legtöbbet. A többi nem érdekel :o)))

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.29. 22:09:36

@tempetőfi: Jelzem, hogy az RMDSZ hivatalos álláspontja az, hogy Geoanára kell szavazni.
100 pontos kérdés a Mineriádával kapcsoltaban:
Ki volt a közlekedésügyi minisztérium államtitkára, aki jóváhagyta a bányászok bukaresti fuvarját?

tempetőfi 2009.11.29. 23:51:07

@Talon Karrde: Azt hittem, megfogtál, de jobban megnézve a dátumokat, látom, hogy Băsescu államtitkárhelyettes volt 1990 júniusában, '91-ben lett közlekedési miniszter (a Petre Roman II kormányban), nehogy már a nyúl vitte volna a puskát.
A sztorit is olvasd végig: ro.wikipedia.org/wiki/Mineriada_din_iunie_1990 (+ utalások)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.30. 08:52:31

@tempetőfi: Na most van az, hogy te MOSDATOD Băsescu-t. Elolvastathatod velem az egész INTERNETET, akkor sem győzöl meg arról, hogy Bösze a tuti. Örvendek, hogy majdnem megfogtalak, ez azt jelenti, hogy picit meginogtál. Szerény véleményem szerint Băse azért lett közlekedési miniszter, mert annyira kurvára nagyot domborított, észt villantott, alakított 1990 júniusában (légyszi egy linket arról, hogy pont 1990 júniusában lett államtitkár helyettes).
Miből gondolod hogy a sztorit nekem el kell olvasnom a wikiszarban? Nem lehetséges esetleg, hogy ELÉGSÉGESEN ismerem?
Egy pici kérdésem még lenne:
Miből gondolod, hogy Băsescu mögött nem UGYANAZOK az őskomcsik állnak mint a PSD mögött?

tempetőfi 2009.11.30. 10:07:19

@Talon Karrde: Hát, ingok én becsülettel, mert egyáltalán nem gondolom, hogy Băsescu a tuti.
Azt viszont tudom, hogy elegem van az Iliescu-korszakból. A sunnyogásból, a bukaresti kijárásos, kis lépéses izéből (ami nem politika), abból, hogy félanalfabéta parlamenterek döntenek titkos alkuk alapján a kölkeim jövőjéről, és ezért az én baromi magas adómból fizetik is őket.
És nagyon nem tetszik, hogy játszótereken ortodox templomokat építenek, vagy hogy Frunda Gyuri az emberjogi tótumfaktum az Európa Tanácsban, mikor 1989-ben nem merte vállalni Tőkés védelmét (és 1990-ben felhívja Kincses Elődöt, és azt kedélyeskedi neki bele a telefonba, hogy egy életre megcsinálta a szerencséjét Tőkés védelmével - ennek a pondrónak ennyi jött le az egész Temesvárból. Oszt' Frunda gyorsan alapozott a saját jövőjén is Neptunon. És megannyi kicsi frundagyuri johanniszozik most nekünk ezerrel).
Valóban tele vagyunk komcsi kriptaszökevényekkel - és ez is zavar.
Ha Băsescu ezt szét tudja verni, akár más őskomcsik segédletével (bár a magam részéről inkább üzletemberekre tippelek), akkor verje. Nem sírok utánuk. Tudhat valamit a csávó, ha a nagyromániásoktól az rmdszesekig mindenki utálja (és ne gyere azzal, hogy a parlamentáris demokráciát védenék, mert kiröhögöm a vakbelem; képzeld el Vadimot, amint Markóval vállvetve küzd a szólásszabadság biztosításáért).
Végezetül: unom már ezt a témát is, fölösleges érvelgetni egyik vagy másik jelölt mellett. Egyik sem jó, és ez a választás most tényleg nem a racionális döntések csimborasszója lesz.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.30. 10:11:45

@tempetőfi: "Végezetül: unom már ezt a témát is, fölösleges érvelgetni egyik vagy másik jelölt mellett. Egyik sem jó, és ez a választás most tényleg nem a racionális döntések csimborasszója lesz."
Bocsi, de akkor miért írtad a posztot? Azért hogy feltárd előttünk háborgó lelkedet?
Én azért kommentelem a posztodat, hogy több infót szerezzek a témában, mert hátha valaki olyan mond amiről még nem hallottam.
Nem értelek, sajnálom.

tempetőfi 2009.11.30. 10:45:34

@Talon Karrde: Egy posztírónak harcból van a lelke, vagy hogy mondja a kibernóta. Ráadásul engem pihentet is, ha ilyen szövegcséket gyártok - tehát ha benned a tudás iránti vágyat is felébreszti, akkor kétszeresen is jó.
Apró helyreigazítás: a lelkem bugyraiban csak a kommentekben vájkáltam, nem a szövegtestben.

eN 2009.11.30. 11:09:59

@Grift: köszönjük, bár eddig is tudtuk, hogy ott is vannak nácik

eN 2009.11.30. 11:16:45

@tempetőfi: asszem azért megfogtad a lényeget: Geoanát nehogymár azért támogassuk mert az udmr ezt szeretné. Érvénytelen szavazat vagy el sem menni itt a megoldás, nem egyik vagy másik jelölt.
Sőt, már akkor szavazzatok Geoana _ellen_ (én ugyan el nem megyek). Ez a meccs még nincs lejátszva, az én tippem hogy marad a mostani elnök, udmr és liberálisok ide vagy oda.

eN 2009.11.30. 11:18:21

@Talon Karrde: Elég megnézni a hozzászólásait a nevére kattintva, ha nem ismernéd.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.30. 11:21:40

@eN: Még nem volt időm elolvasni 3000+ hozzászólását, de kezd érdekelni.

eN 2009.11.30. 11:50:55

@Talon Karrde: nem erdemes időt pazarolni rá :))

greybull 2009.12.02. 14:39:17

az lesz a nagy szoaré, ha a határon túli magyarok egy nap úgy döntenek, hogy nem magyarnak (sic! - ez most itt egy ige) tovább. Úgyse kellettek dec.5-én belsőmagyarországnak, hát mi se kellünk nekik, nyelvcsere,névcsere, oszt akkor tényleg elmehetünk mink itten a sündörgősbe...

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.04. 11:55:14

Băsescu Orbánnal kampányol Erdélyben

Orbán Viktorral készült közös fotóval és az idei Tusványosi Szabadegyetemen készült közös videofelvétellel kampányol Traian Basescu Erdélyben, a romániai elnökválasztások második fordulója előtti napokban.

www.basescu-szekelyek.ro/

Mondjuk az jó érv, hogy néppártiak mindketten.
süti beállítások módosítása