Coldplay, csajok, satöbbi
2008. szeptember 25. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Coldplay, csajok, satöbbi

fotó: Knerczer Bea

 Legenda született. A különböző közösségi hálókon elaléló kommenteket helyeznek el fiatal hölgyek, elismerően csettintenek az urak, és még a fikázásban mesteri indexesek és quartosok is higított epébe mártják tollukat. Túl vagyunk a Coldplay első magyarországi koncertjén.

 E sorok írója is meglepődött a brit zenekar heves fogadtatásán. A Coldplay alig néhány éve, 2000-ben jelentette meg első lemezét, és mára az USA-tól Japánig töltenek meg stadionokat emelkedett hangulatú dalaikkal és még emelkedettebb hangulatú rajongóikkal. A teltházas Aréna 16 ezer nézője konkrétan végigőrjöngte a Coldplay jó másfél órás koncertjét. Mi hát a receptjük?

 A lényeget már korábban megírtam: hihetetlen könnyedséggel tudják összelopni a stadiontöltéshez szükséges zenei és vizuális elemeket mestereiktől. És mindebből olyan koktélt tudnak kikeverni, amellyel egyszerre tudják megfogni a nem sznob vájtfülűeket és a tömeget is. Továbbra is fenntartom: a Coldplay ma már jobb U2-számokat ír, mint maga a U2. Chris Martin énekes pedig minden tekintetben felnőtt a nagy öreghez, Bonóhoz: közérhető, határokon átívelő dalszövegeket ír életről és halálról, a világ jó és rossz oldaláról. A színpadon hősi pózokban danolászik, két koncert között világot vált meg, és példás családapaként vonul Gwyneth Paltrow és gyermekeik oldalán. Meg hát olyan értelmiségi angol fiatalember feje van, és ez bejön az értelmiségi és egyéb csajoknak szerte a világon.

 A zenekar többi tagja, elsősorban a multiinstrumentalista dobos, Will Champion és a két gitárhős pedig allűrök nélkül szöszmötöl a színpadon és a stúdióban a zenén, amelyben a valóban meglévő tehetség mellett a nagy elődöktől egy az egyben khm... átvett hangzás is kellett a világsikerhez. Ez a hangzás pedig jó: csilingelő gitárok, sodró dobok, és az utolsó lemezen előtérbe kerülő egzotikus hangszerek segítségével kikeverték a mára jellegzetessé vált Coldplay hangzást. A zene nem fél belehalni a szépségbe, de apró, kiszámított nüanszokkal elérik, hogy a pátosz ne váljon giccsé, az alternatív stichű szoftrock ne váljon nyálpoppá.

 A kiszámítottság lehet előny és hátrány is: a koncert minden pillanatában meg volt tervezve, de a meglepően manírtalan, közvetlen, szerény zenész urak láttán és hallatán mindent meg tudunk bocsátani. A közönség nagy része persze nem elmélkedett ilyen hülyeségeken: a koncert egyik pillanatában a lelátó egyik sarkába felfutó, majd ott a közönség sorai között akusztikus gitárral trallalázó fiúk láttán a mellettünk ülő tizenéves csajok arcukat kaparva sikítoztak, mint valami Beatles filmben. Ilyet még nem láttam. Mondom, legenda született.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr70679722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

irrelevant 2008.09.25. 16:38:36

Az első lemezük tök jó volt, mindjárt meg is hallgatom.
A többi már stadionrock.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2008.09.25. 17:41:48

Sosem hallottam róluk. Ha lesz időm, keresek egy dalt a youtube-on.

adler 2008.09.25. 18:42:23

azt erősen vitatnám, h jobbak mint a u2... :)

doktorur 2008.09.25. 18:47:27

Idézném - teljes egyetértésem mellett - TM barátom szavait: egy jó számuk van, azt is lopták :)

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.09.25. 19:57:16

Ez az írás már mindjárt szimpatikusabb, mint a benne említett két másik. Sajnos képtelen vagyok megállni, hogy szóvá ne tegyem: mi a bánatért kell minden coldplayügyi témába U2-t keverni? Már lépni se lehet ettől a "már-nem-Radiohead-de-már-majdnem-bono-sőt-már-régen-az" marhaságtól, az X&Y idején néhányan elkezdték, azóta meg már derékig jár benne szinte mindenki. Zenekart a legkönnyebben másokhoz viszonyítva lehet megítélni, ezzel probléma nincs, az annál inkább zavaró - vagy inkább visszás -, hogy egy jó 6-8 éve sikeres, döbbenetes tömegeket mozgató, jelentős zenekarról nem születik írás/komment/kritika az elődők bősz emlegetése és a nyúlás/plagizálás témakör megpendítése nélkül. Ezt így nem lehet, beszűkülve nem lehet zenéről diskurálni. A stadionrockra és a lopásra utaló kommenteken meg jót nevettem. Hasonlóan hangzatos, divatos és semmitmondó szövegek, mint a fentebb említett párhuzam. A zeneművek beható ismeretét pedig szemmel láthatóan nélkülözik. :)

morpho 2008.09.25. 21:03:29

Ezt a zenekart Magyarországon mindenki ismeri,pedig nem is tudnak róla.Egy éven keresztül mást sem lehetett hallani a királyi tv-ben,mint a Clocks bevezetőjét. Lehet,hogy doktorur és TMbarát is ezt ismeri..
Ahogy a Nagy Könyvben írva vagyon....

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2008.09.25. 21:32:35

"Tudod mér' vagy te buzi? Mert szereted a Coldplayt."

irrelevant 2008.09.25. 21:43:03

OJ, hallottam az általam "stadionrocknak" titulált lemezeket. Nekem már kicsit túlhangszereltek és valahogy túl vontatottak az első lemez egyszerűségéhez és nagyszerűségéhez képest. Az, hogy nem tetszik egy lemez, nem azért van, mert nem ismerem őket. Persze a Coldplay még mindig jó nálam, szívesen hallgatom az újabb számaikat is. Szóval jó, de nem kiváló. Az első lemez volt számomra kiváló.

tallian.miklos 2008.09.25. 22:24:40

Doktorur, megelőzött. :D

RRichy 2008.09.25. 23:28:37

Én ott voltam!
És nagyon jól éreztem magam, annak ellenére hogy nem ez az én kedvenc stílusom!

Gondolom az "órás" számot (clocks) mindenki ismeri, ha nem is tudja hogy az Coldplay. Nekem ez egy favorit, jó volt élőben hallani!

Amit kevésbé emeltek ki a koncertről szóló cikkek, az az, hogy ezen a csapaton és főleg az énekesen,és a doboson, nagyon lehetett érezni az átélést!
Ők igazán nem azért hogy pénzt keressenek, hanem mert élvezik.

Ha jönnek megint, én ott leszek! :)

Pszt! 2008.09.26. 00:23:04

Hmmm.... Elég nyálas ez a hidegjáték.

irrelevant 2008.09.28. 13:10:00

Kb. öt éve nem hallgattam meg a Parachutes-t, de most az forog a hifimben. Zseniális zene. A hangszerelése egyszerűbb és kifejezőbb, mint a későbbi, monumentális hangzás, és a dalok is jobbak egy fél fokkal.
süti beállítások módosítása