Balaton retro - album
2008. június 30. írta: szamárfül/pável

Balaton retro - album

 Kevés volt édesanyám kurtarokolyás eskövői képe, ez az album kellett ahhoz, hogy rájöjjek, anyáink egész nemzedéke a bombázók kora volt, csak meg kell nézni a strandfotókat a hatvanas évekből. Persze ott bagóznak mellettük kissé görnyedt apáink a homokban, hetyke (hegyes...) fecskéiken csak azért ne nevessünk, mert az volt az egyetlen a korban, ami nem szorongatta meg apáink tökét.

 A címében a Bereményi-Cseh dalt felidéző könyv lényege a Balcsi-retro (Ami ugye már/még nem nosztalgia. A különbség definiálását meghagyom a T. kommentelőknek.) 

 Ennyi megszépítő emlék csak Moldova könyveiben lehet együtt e korról, ám ez a fekete-fehér Sixties-koktél azoknak is érdekes lehet, aki még nem is éltek akkor (és ők eleve nem nosztalgiázhatnak - na pl. ezért is retro. A szerző sem ólcsó-nosztaligázik, korábbi, „Csak a szépre...” Budapesti élet-képek az 1950-60-as évekből című albuma sem a Sztálin-szobrot járta körbe, hanem, gondolom megidézte pl. Füttyös Gyuri alakját és hasonlókat.)

 Egy Balaton-albumot már ajánlottunk korábban a papír Reakcióban (Kovács Emőke: A 19. századi Balaton világa, róla online itt), ez most csak a Kádár-kori magyar tengert idézi fel, saját emlékeivel, helyismereti felvezetőkkel - s rengeteg képpel (tucatnyi országos közgyűjtemény anyagából): korabeli étlapok, strandfotók, vasútállomások (a maiak, mínusz graffitik), kempingbeli életképek, plakátok, sörös- és üdítőscímkék, és még bambi is látható...

  Az ital- és étel árlapokból szemezgetve: Kisadag fagylalt 2,30. Nőiszeszély (épp nincs). Tejszínhab magában: 1,40, zenével (!) 1,60 Ft. Üccsik: Erdővére (?!). Rostos birslé: 3,50.

 Csárdák (és pl. a korabeli Kistücsök). Zánka, a gyerekgyár. Kertmozik - és plakátjaik. A Badacsonyban partraszállót hanyattvágó Tátika épülete. Kőbányai Családi sör 1,5 literes kiszerelésben. Bergamotte napolaj („Napozás nélkül is barnít”). Teherautó-belső úszógumik. Menetrendek az ötvenes évektől...  „Zalka Máté” motoros a földvári kikötőben, és az „Ifjú Gárda” vitorlás. Egy „Finn Dingi” vagy egy Kalóz bérlete: 85 Ft fél napra. Pobjedák és korai Skoda Octáviák, néha egy VW. Fotó: kempingezők zsíros edényeikkel, pokrócon, a csomagtartó árnyékában. A Terta táskarádió, amin Luxemburg gyárilag fel volt tüntetve! Beat-frizurás stoppoló fiúkat igazoltató rendőrök. A régi, betonlapos M7-esen Pannónia motorokat lehagyó Trabant 500-asokat előző Moszkvicsok! Érezzük azt a szagot, és a kasztni rángatását?

 Közelebb lehet már a nyugdíjszelvényhez, mint az első pattanásokhoz az, akinek mondanak valamit ezek a tárgyak: Mofém öngyújtó, vagy: Pajtás ill. Ljubityelj - na mi lehet ez?!
 

Gál László: „Ó, a Balaton, régi nyarakon”
Minerva, 2008, 4800 Ft.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr30541739

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2008.06.30. 18:35:23

A Kádár-rendszer napos oldalavendégszerzőnk írásaBár ezt a posztot Zamárdiból írom, elsősorban azoknak ajánlom, akik hozzám hasonlóan kénytelenek szembesülni a nyár felé tetőző poszt-ifjúsági problémával, és a napjaikat ilyenkor is egy légkondicionált iro…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.30. 14:13:14

hajjaj, ahogy telnek az évek, egyre inkább visszavágyok a szülőföldemre :) retrózni csak korlátozottan érdemes, inkább fordítsuk figyelmünket az elmúlt években kialakuló új Balaton-imázs felé.

tevevanegypupu 2008.06.30. 15:39:18

Most mar valoszinuleg helyesen mondjak be az angol-amerikai szineszek nevet a kertmozikban. Mikor tinikent jartam rendszeresen, akkor Az Irma te edes foszereplojet Szirlei Maklennek mondtak, es az utana kovetkezo filmet pedig izes almadi tajszolassal az "Essocsinyalo" cimmel konferaltak fel.

Viszont volt igazi kenomajas, sonkaszalami, friss krumpliskenyer, kremsajt es pilotakeksz az ABC aruhazakban. Ket forintert marcipangolyo a kozepen rumosmeggyel a bejarat mellett felallitott kis kavezoban, ahol tejszinhabbal adtak a kavet es meg nem capuccinonak hivtak, de fekete volt a javabol, Omniabol foztek es nem Lavazzo kavezaccbol.

A strandokon meg csak elvetve letezett langos es palacsintasuto, viszont igazi sult keszeget lehetett kapni, meg sult hazikolbaszt-hurkat kovaszosuborkaval, a ketchup nem hianyzott senkinek, hiszen volt friss torma es mustar. A menuben hideg tejszines meggylevest es rantottkarajt zoldseges ujkrumplival ettunk 19 forintert. Utana igazi franciakremest ami tojasbol es vajbol keszult, tehenlatta tejszinhabbal.(:

Lehetett vizibiciklizni, veszely nelkul kiuszni a steghez, tilos volt a motorcsonak, de vitorlassal korbehajokaztuk a partokat. Este a Balaton kozeperol hallatszott a koktelhajo zeneje ahol felleptek az Omega, Metro, Demjen, Koncz Zsuzsa, stb...es keveseknek volt fogalma arrol ki is az a Cseh Tamas.

Hetvegeken mi nyaralotulajdonosok utaltuk a "betolakodo" , hetvegi gyorsitottal erkezett tomeget, ami ellepte a "mi" strandunkat, cukraszdankat es mozinkat.

Az uj Balaton-imazs felek nem a Balatonrol szol, hanem a globalizalt idegenforgalomrol. A Zimmer frei feliratok is eltuntek a kertajtokrol, csak a nem letezo vendegek utani adokat szedi be kerlelhetetlenul a helyi onkormanyzat.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.06.30. 16:41:35

tevevanegypupu:
"Az uj Balaton-imazs felek nem a Balatonrol szol, hanem a globalizalt idegenforgalomrol."

Pesszimista vagy... Szerintem van egy csomó jó dolog: pl. éttermek, Balatonfüred reformkori városrészének felújítása vagy éppen a gyenesi strand új gyermekrésze és sportpályái. :)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.06.30. 16:47:01

ha már részletek:
Révfülöphöz/-ről vki vmi nóvumot tud? amit ki ne hagyjon az ember? van pl. az északi partnak "Kistücsökje"?! vagy inkább vmi szolídabb?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.06.30. 16:48:53

az adrián majd megdöglötem egy egy lángosért - és semmi nem volt, ami pótolhatta volna - mármint semmi olyan jellegű kaja..
igenis legyen hungarikum a lángos! legyünk büszkék a lángosra! :)

Tevénél azért sok igazság vagyon - ha ált.-ban nézzük.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.06.30. 17:01:49

ja, csak én nem Zamárdiból, hanem bpestől... :(

:)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.06.30. 17:03:10

off
Fijjuk, láttátok, h Adamot konzivá avatták? kereshetünk neki állást... :P

smalladam 2008.06.30. 17:04:56

nyugi már én is pesten vagyok ismét, nincs két órája, hogy 2 méterre megközelített gyurcsány ferenc...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.06.30. 17:06:21

smalladam:
Én még Gyenesdiáson. :]

smalladam 2008.06.30. 17:14:20

na jó ne kezdjük ezt, két hét múlva úgyis megyek vissza a balatonra:)

tevevanegypupu 2008.06.30. 17:33:36

Nem vagyok pesszimista, de mar latom, ahogy megerkeznek a hatalmas szallodalancok, a kinaiak es az oroszok, esetleg nehany dubai-i sejk ohajt epittetni valamit Tihanyban az Apatsag mellett vagy Fureden. Penzert mi mindent mindenkinek.):

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2008.06.30. 20:02:43

"Pajtás ill. Ljubityelj": ezek fényképezőgépek, a Pajtás egy olcsó, igénygtelen ún. "boxgép" (a kompaktok őse); a Ljubityelj pedig egy akkor korszerű, kétaknás, tükörreflexes masina. Gyakorlatilag a negyvenes években készült Haettenschweiler és Zenith gépek másolata, persze a szockó mintaállamban nem Zeiss optikával készült :)

smalladam 2008.06.30. 20:02:50

CrL, valamiből elő kell teremteni a pénzt, amit a balaton parton elmulat az ember...:)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.06.30. 20:08:34

Én mostanság éppen egy Pajtással fotografálgatok. Meggyőző masina. :)

bervas · http://mt10.blog.hu 2008.06.30. 23:01:20

Egy izmos Pannónia TLF simán lenyomott egy P50 Trabantot. Khm :-) Moszkvicsot már nem biztos, azt elismerem.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2008.07.01. 01:02:16

A Bereményi-Cseh dal nagyon jó, szöveg is, dal is. (Milyen lenne mégis?) Megtaláltam a youtube-on:

www.youtube.com/watch?v=CG6INjVFWdM

tevevanegypupu 2008.07.01. 01:31:41

Aki meg nem ismeri Cseh Tamast ugy igazan, annak a Level noveremnek cimu elso lemezet ajanlom, azutan pedig a Feher babak takarodojat. De tulajdonkeppen az osszeset, utanozhatatlan stilust teremtettek.. Ha valaki kivancsi a hatvanas evek vege-hetvenes evekre, akkor ezekbol a Beremenyi-Masik Janos-Cseh Tamas szamokbol, a hangulatukbol sok mindent megerezhet es megerthet. Talan azt is, hogy miert muszaj a retro Balatonra es Budapestre emlekezni.(:

Zetek 2008.07.01. 08:07:54

Mivel akkor sikerült végleg lerohasztani az országot nosztalgiázzon a kor iránt az ombudsman. Mivel a Balatont eddig és ezután nagyívben, ezért köszönet a szerzőnek, aki megspórolta az ismertetővel a könyv árát.

sejk 2008.07.01. 08:28:00

Hulyeseg ez a fajta nosztalgia. Nehogy mar egymas vallan sirjunk itt, emberek! Kapasbol fel tudok sorolni dolgokat, ami meg nem volt akkor es milyen jo, hogy van most.

A Kadar rendszer iranti nosztalgiarol meg tudjuk, hogy mit gondolunk. Es ebbe a nosztalgiaba beletartozik az akkori Balaton is, nem lehet elvalasztani, nehogy ezt mondja valaki.

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2008.07.01. 08:56:53

Tegnap láttam ezt az albumot az Alexandrában, belelapoztam, elolvadtam. Erre most ez a post itt... Asszem, délelőtt kilógok megvenni. :-)))

tevevanegypupu 2008.07.01. 09:24:50

Szoval vannak akik ugy gondoljak, hogy az elet minosege annyit javult volna? Persze sokaknak fogalma sem lehet, milyen volt egy-egy regi koncert amikor ket-haromertelmu dolgokrol enekelt az Illes vagy Nagy Fero, Cseh Tamas..Milyen volt egy-egy Sandor Gyorgy est es mikor Latinovics szavalt Adyt vagy Jozsef Attilat. Milyen volt a szellemi elet akkor..es milyen most. Na persze most szabadon elkuldhettek mindenkit a francba. De ezt a jogot azok vivtak am ki, akik ma esetleg nosztalgiaznak a hatvanas-hetvenes eveken, mert hogy a dolgok akkor indultak el.Kulonben ami a szabadsagot illeti, hat nem tudom 2006 szeptemberetol van-e meg valaki aki komolyan azt hiszi, hogy letezik. Ha igen, akkor setalgasson el a Kossuth teri korlatok mellett es oruljon.

Zetek 2008.07.01. 09:30:35

tevevanegypupu! Az említett művészekből mi minden lehetet volna egy normális társadalomban? Amúgy a nosztalgiázók semmit sem vívtak ki. S ha már itt tartunk hol volt anno a magyar bor és hol van most?

tevevanegypupu 2008.07.01. 09:42:54

Zetek
Na persze a bor..nem vitatkozom, az biztos, hogy nagyon sok minden fejlodott, hulyeseg lenne tagadni. Az elelmiszerek minosegerol viszont inkabb nem nyitnek vitat, eppen itt nosztalgiaztam az igazi franciakremesrol es barmirol, aminek meg valodi ize volt akkor.
Igazad van abban is, hogy azok a muveszek akiket eltiltottak vagy reszben akadalyoztak valoszinuleg boldogaban lettek volna, teljesebb eletet elhettek volna. De van olyan is, akinek eppen az az eleme, mikor tiltakozhat valami ellen, mikor tamadhat ugy, hogy kozben ne tudjak rajtakapni. Sok ilyen szinesz, kepzomuvesz, iro lett eppen az aki egy diktaturaban, mert harcolnia kellett. Nem a diktatura es Kadar hianyzik, ilyet nehogy feltetelezzen valaki. Azt hiszem az a batorsag hianyzik ami akkor jellemzo volt sokakra, es ami most nem mutatkozik, legfeljebb egy-egy provokativabb melegfelvonulason. De micsoda kulonbseg..

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.07.01. 10:25:30

Kicsi.Sati: grat!

bervas: akkor a pannoniások jobbról előztek! :)

Zetek 2008.07.01. 11:20:49

Szerinted a nagyi más rendszerben rosszabbul sütött volna? Bár folyamatosan elpanaszolta, hogy nem lehetett rendes lisztet kapni.
A művészek anno fontoskodhattak, mert nem nagyon volt más. Kimondott szavak helyett elájultunk, mert egy fél hangsúlyban azt hihettünk bele, amit gondolni szerettünk volna. Hál' Istenek ma már úgy tud az ember végigolvasni egy színházi programajánlót, hogy ebben a hónapban sem veszítek semmit, ha otthon maradok.

tevevanegypupu 2008.07.01. 11:55:41

Zetek
volt 0as liszt meg sima liszt ha jol emlekszem, nagyon nem sutottem, akkoriban nekem is a nagymama sutotte a meggyes retest, dios kalacsot.

Viszont volt tobb szinhaz, hangverseny es filmklub berletunk, rendszeresen jartunk a Filmmuzeumba, elfizettunk az ES-re, Uj Tukorre, Interpress Magazinra, Uj Irasra es Filmkulturara mert erdemes volt. Mostansag ha elolvasok egy-egy ujsagot nem sajnalom, hogy nem jar rendszeresen..

A szinhazi eloadasok sem hianyoznak,Alfoldi Robert ellen kulonosebbet nem tudnek felhozni, kellemes pasas, dehogy a Nemzeti Szinhaz foigazgatojanak eppen o lenne alkalmas??

Talan a zene az ami megmaradt, dehat szep is lenne ha Bartok es Kodaly orszagaban meg annak a szinvonala is leromlana.

Na jo, irany vissza a Balatonhoz.(:

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.01. 12:01:05

Na az biztos, hogy a hatvanas években kezdték gallyra tenni a Balatont. Lásd a partok kikövezését, lásd az ótvar, tájidegen fusiban épített nyaralók sokaságát, lásd a lacikonyhákat, ahol hekket lehet zabálni vastag szelet fehérkenyérrel és kovászos uborkával. Meg még sorolhatnám. Prolivircsaft...

Bummer 2008.07.01. 12:18:26

Azt nem értik meg, hogy a Balaton mint vízpart nem rúg labdába az Adriához képest, ezért mást is nyújtani kell.

tevevanegypupu 2008.07.01. 12:19:04


A hetvenes evekben ilyesmit nem nagyon lehetett latni, ugy vettem eszre, hogy inkabb a rendszervaltas utani zurzavarban epitettek a tajidegen szornyusegeket es akkor kezdtek a Balatont ugy istenigazaban "rendezni".
Persze az egesz Balatont nem jartam korbe, az eszaki partrol tudok csak nyilatkozni.
De peldaul Balatonalmadiban nagyon helyes kis kobol epitett un. gombakban lehetett zabalni egy szep nagy ospark kozepen, a Tancsics Mihaly utcaban vegig regi, szep nyaralok voltak a kertekben szederfakkal, a Tulipan Szallo akkor meg megorizte eredeti formajat es a kozseg "buszkesege" az Aurora szallo sem rontott sokat a taj egysegen. Tihany es Fured vigyazott a muemlekeire es kotve hiszem, hogy megengedtek volna kalyibakat epiteni akarhol. Teny, hogy az elvtarsaknak nagy partuduloik voltak, peldaul Balatonoszodon is, megszuntettek vasutvonalat mert zavart egyes magasabb beosztasu fotisztviselo villaja mellett elzakatolo mozdony.
Remelem manapsag ilyesmi mar nincs es minden a megfelelo formak kozott epul es engedelyezett.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.01. 12:29:01

Én nem is a régi, megmaradt nyaralókra gondolok, hanem arra a jelenségre, amikor felparcellázták a Balaton körüli földeket mindenféle kontroll nélkül. Ez mondjuk valóban a '70-es években lett csúcsra járatva. Meg felkúsztak az ál alpesi sufnik a Badacsony szoknyájára. Ma sajnos ebből a szempontból bejáratott látványról beszélhetünk.

tevevanegypupu 2008.07.01. 12:39:59

Hat igen, az tenyleg a hozza nem ertes hibaja volt es valoszinuleg azok mar meg is maradnak. Sok mindent tonkretettek es nemcsak epitettek hanem romboltak is , ez sajnos igaz. De ez minden tajegysegre jellemzo volt nalunk es talan meg ma is az, hogy latunk valahol valami "szepet", mi is akarrunk ugyanolyat es nem foglalkoztat az, hogy nem illik oda ahova mi tenni akarjuk.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.01. 12:45:13

Így van, ez sajnos az egész országra jellemző. Például ott vannak mindenhol vidéken a kocka "parasztházak".
Ugyan úgy a Balatonon -meg mindenhol- most a mediterrán a trendi: vasbetonból és téglautánzatú burkolattal. Különben ez ugyan az a mentalitás, mint az álalpesi házak pozdorjából.
Mert hát a Balaton környéki építészetnek is megvoltak a tájra jellemző sajátosságai, az északi parton a jellegzetes veszprém megyei tornácos parasztházak és a klasszicizáló polgári, nemesi kuriák.

tevevanegypupu 2008.07.03. 13:41:23

Pottyos Panni mellett ki kellene talalni kockas dolgokat, hiszen Szepes Maria irt Kockas Petirol is!(:
süti beállítások módosítása