Megyek az iránytűm után - nagyinterjú Kovács Ákossal
2008. április 24. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Megyek az iránytűm után - nagyinterjú Kovács Ákossal

Ákosság, machete, kalács, totál, kispárna

Ruhapróba után és borítófotózás előtt fogadta a Reakció firkászát Ákos, aki a dalban hisz, ahogy egy ember énekel. A negyedik ikszhez ért ideális popsztár idén nem terpeszt bőrnadrágban, viszont underground hiphopot hallgat, és hitvallása előtt leszedi a keresztvizet a liberális megmondóemberekről.

- Kovács Ákos két lemez között solymári háza udvarán hallgathatná a madarakat, a világtól elvonulva alkothatna. De a mindennapjaid ugyancsak zsúfoltak.

- Úgy alakult, hogy a kiadványaim, produkcióim minden részlete érdekel, és unalmas folyton elmagyarázni, hogy ez nem megalománia, csak jól szeretném csinálni a dolgomat. Az előbb a sztájliszt volt itt a századfordulós ruhákkal a fotózás miatt, utánatok Szigethy Gábor irodalomtörténésszel találkozom, aki felkészített a Krúdy-hangoskönyvre, és végül meg is rendezte a hangfelvételt. Az utóbbi hónapokban nem adtam interjúkat, de nem volt nagy lazsálás, sok feladat futott egyszerre. Hetente legalább egy teljes napot foglalkoztam a Krúdy-felkészüléssel, közben mentek a felvételek és a borítótervezés. Írtam egy új dalt, emellett egy zongoristával hangszereljük az őszi előadások anyagát, hetente egy napot töltünk a stábbal való egyeztetésekkel: próbák, időbeosztás, az őszi koncertek műszaki előkészítése és így tovább. Közben elkészült a Vivat Bacchus énekegyüttes lemeze, amelynek én vagyok a producere, májusban jön a Bonanza DVD, ezekkel párhuzamosan zajlik a szponzorhajkurászás, és teljesen át kellett szervezni a Borpatika felépítését. Meg hát van három gyerekem is. Ez nem a „jaj, de elfoglalt vagyok”-menedzserszöveg: a helyzet magáért beszél. Az ákossággal ráadásul rengeteg meghívás és a legkülönbözőbb irányú megkeresések is járnak, de ezek már egyszerűen nem férnek bele az időmbe.

- Wass Albert-estre se mész?

- Oda éppen nem hívnak. De erről már elmondtam párszor a véleményem.*

 

*Ákos és Wass Albert

 „Wass Albert mai kultusza szerintem két okra vezethető vissza. Egyrészt hiánypótló műveket írt Trianon gyalázatáról és az orosz megszállók embertelenségéről. Másrészt Wass sokáig tiltott művei és máig üldözött alakja tartja fenn az érdeklődést, mert az elmúlt néhány évtizedben a hatalom mindig azt tiltotta be, azt üldözte ennyire, amitől félt. A gróf művelt műkedvelőként írt, érthető, hogy miért vannak rágerjedve az írásaira pro és kontra. de ettől önmagában még nem lesz valami irodalom. Nekem Krúdy a magyar prózaíró, Jókai, Tamási Áron: szerintem Wass nem ezen a színvonalon ír. Amikor a helyi „konzervatív körbe” hívtak beszélgetni, és egy kérdésre válaszolva elmondtam mindezt, felállt egy férfiú rovásírásos pólóban, és közölte, hogy ezeket a nézeteimet ne hangoztassam. Ezt viccesnek találtam, végtére is ez a Kádár-rendszer dumája. Nem én akartam beszélni erről, önök hívtak. Mi maga, könyvkereskedő? Ez akkora humor volt, hogy senki nem röhögött. A fazon tényleg könyves volt!”

 

- Enélkül is akad azért programod.

- A költészet napján jelent meg a Krúdy-hangoskönyv dupla CD-n, a születésnapomtól kezdve pedig ingyen letölthető az új dal a honlapról. Évek óta igyekszem erre a napra időzíteni valami kiadványt, hogy az ünnepelt lepje meg az érdeklődőket.

- Ez nem az önsztárolás, vagy az esetedben néha felhozott személyi kultusz egy fajtája?

- Kérdezz még ilyen izgiket! A hangoskönyv esetében a szerző a főszereplő, én csak a magam Krúdy-élményét szeretném átadni. Tíz éve készültem erre a kiadványra, válogattam a novellákat, készítettem a próbafelvételeket. Nagyon sok munka van benne, biztosan van ennél hatékonyabb önsztárolás is. A Bonanza-DVD pedig májusban jön ki, akkor lesz húszéves a zenekar. Rémület! 1988. május 28-án a Füredi park 2-4. szám alatt próbáltunk először. Gábor és Zsolt gyűjtötték össze a régi anyagokat, videóklipeket, ennek is régóta tervezzük a megjelentetést.

- Csupa jól eladható, kerek évforduló. A marketingesek álma.

- Ja, a szüleim nagyon kitalálták, hogy mikorra hozzanak össze. Így idén negyvenéves vagyok, az elmúlt húsz évben harminc albumon énekeltem. A fiam meg pont tízéves lesz, direkt most.

- Jó tíz éve azt nyilatkoztad, hogy negyvenévesen már nem akarsz gitárral a kezedben, bőrnadrágban terpeszteni a színpadon.

- Ez igaz, de negyvenkét évesen majd újra fogok. A gyerekkor felől az ember marha nagy határkőnek tartja a negyedik ikszet. Emlékszem, kölyökkoromban számolgattam, hogy hány éves leszek 2000-ben. Harminckettő? Atyaúristen! Az idei év az összefoglalásé, csendes, sztorizós előadásokra készülök.

- Nem fognak a rajongók kétségbe esni, hogy Ákos már nem rokkol többet?

- Átéltem már pár ilyet, például Az utolsó hangos dal idején, amikor néhány embernek sikerült primér módon értelmeznie a koncert címét. Aztán akkorát zúztunk, hogy leesett az arcuk. A közönség nagy része általában minden újtól ódzkodik, azt várja, amit már korábban elfogadott. Pedig megszokhatták tőlem, hogy mindig igyekszem változtatni. Nekem öröm, ha új dologban próbálhatom ki magamat. A Krúdy-lemez kapcsán jöttem rá, hogy tizenöt éve nem tanultam igazából semmit, és hogy rettenetesen hiányzott. Tudod milyen jó érzés volt Szigethy Gábor könyvtárában ülni és párás szemmel reformkori történeteket hallgatni, összefüggéseket megérteni?

- Nincsenek olyan minták, amikből tanulhatnál? Mi a helyzet a popipar nagy öregjeivel?

- Kitől tanuljak, az Omegától? Amit én csinálok, arra nincs minta. Megyek a bozótban előre, fejemen a lámpás, kezemben a machete, és irtom a dzsungelt. Megyek az iránytűm után, hiába tekeredik a lián. Versben beszélek, vaze! Az ember igyekszik új feladatokat találni magának, mert így lehet tanulni. Ilyen kísérletnek indult öt évvel ezelőtt az Andante is. Senki nem tudta előre, hogy siker lesz belőle. Na tessék, már megint.

- Arra is panaszkodsz, hogy senki nincs a zenei életben, aki meg tudna szorongatni, aki versenyhelyzet elé állítana. Ez afféle hergelés a többieknek, hogy „senkik vagytok”?

- Panaszkodik a franc, nem erről van szó. Húsz éve zenélek, talán az utolsó vagyok, akinek törzsközönsége van. Ezt a közösséget nem én teremtettem, a létük nem az én érdemem: ezek a lelkes emberek magukat szervezik. Szerintem ez óriási dolog. Elgondolkodtató, hogy régóta nem jött új, közösségteremtő produkció, egyéniség a magyar rockzenébe. Vannak énekesek, jövő-menő formációk, de nincs igazi verseny. Itt mindenki a többiek pénztárcáját lesi, és azon izgul, hogy ha a másik nagyobbat harap a kalácsból, akkor neki nem marad. Pedig attól nem lesz kisebb a közönséged, ha a másiknak is jól megy. Az a magyar recept, hogy el kell jutni egy sikeres modellig, és azt vinni a sírig. Ebben nem érzem jól magam. Ha nem adódnak kihívások, keresek magamnak: ilyen volt a kilépés a Bonanza jól bevált zenei megoldásaiból, ilyen volt a héthúros durvulás, a vonósok szerepeltetése, a Kaszás Attilával készített verslemez és ilyen a Krúdy-hangoskönyv is. Mindezt úgy, hogy énekelni soha nem tanultam és jó hangszeres zenész már sose leszek.

- Nem mi mondtuk, de úgy látszik, enélkül is lehet boldogulni a popiparban. Már az első lemezeddel befutottál, ennek húsz éve. Éhes vagy még újabb sikerekre?

- Fontos a pozitív visszajelzés, a sikertelenségnek senki sem örül. De a becsvágyam már többszörösen kielégült. Azt írták rólam egy internetes oldalon, tulajdonképpen dicséretként, hogy „még mindig egy képzetlen énekes a magyar rockzene csúcsa”. Könyörgöm, ki az, aki a képzettsége miatt vitte valamire ebben a műfajban? Bono**? Madonna? A Rolling Stones? A Megasztár jászjákóhalmi területi középdöntőjén mind kiesnének. Közben mindenki tud ötven slágert mondani tőlük. Van otthon Björk koncertfelvételem, két órán keresztül egyetlen tiszta hangot sem énekel, de ebben a műfajban ez nem számít. A rockszínpad a személyiségre épül, ez vagy van, vagy nincs.

**Ákos és Bono

„Szólistaként életemben először a Népstadionban játszottam, ’93-ban, a U2 bulija előtt, a szervezők meghívására. Nem volt zenekarom, mindenki nyaralt, alig sikerült összeszedni a bandát. Gyerekek, a U2 előtt játszunk, jöttök? Elsőre nem is hitték el. Mind nagy rajongók voltunk, az előadás előtt pár napig próbáltunk, és hamar kimentünk a helyszínre, hátha találkozunk a U2 legénységével a hangbeálláson. A színpad mögött kajáltunk éppen, amikor elkezdtek zenélni. „Bakker, itt a U2” – dobáltuk el a csirkecombokat, rohantunk előre. Három technikus rövidgatyában tolta a U2-számokat a színpadon, egy az egyben: ez volt a hangbeállás. Este halál izgalomban léptünk fel. Az NDK-ból meg Csehországból ideérkező U2-rajongó turisták néma csendben, a jegyüket fölemelve állták végig a húszperces produkciónkat. Nagy élmény volt. Mikor lejöttünk, bekísértek Bono öltözőjébe. Érdekes találkozás volt, öt perccel a koncert előtt kábé annyira be volt tépve, hogy a tükörképét se ismerte volna meg. Adtam neki egy angol nyelvű CD-t, tuti, hogy azóta is arra alszik el, gondolhatod. Elmondtam, mekkora rajongója vagyok, ő meg elsusogta, hogy mostanában csak ötvenes évek-beli dzsesszt hallgat. Azt hiszem, nem sokkal utána jelent meg a posztumusz duettje Frank Sinatrával.”

- Hogy állsz a bulvárral? Nem szoktál szerepelni a társasági rovatokban.

- Valahogy nem hiányzik. Nagyon ritkán adok interjút bulvárlapoknak, de időnként erre is sor kerül, mert egy újságíró, Kiss Magdi meggyőzött. Azt mondta, megérti, hogy egy konzervatív ember nincs elragadtatva a bulvártól, de akkor ne csodálkozzunk, hogy csak tévés kamusztárok vannak az újságokban.***

***Ákos és a bulvár

 „A fodrásznál szoktam nézegetni a bulvárlapokat, ki kivel van, kitől válik, mert nálunk a tévé otthon kimarad. Nem irígylem a szereplőket: áll a híres BB Évi a buszmegállóban, kezében nejlonzacskók, úgy néz ki, mint egy csőlakó. Kétoldalas cikk, amatőr fotókkal, egy szerencsétlen, megnyomorított emberről, aki össze van omolva, ami nem is csoda, hiszen a családneve egy tévéműsor rövidítése. Aki csak ezt látja az újságban, azt hiheti, ez a normális. Mi három gyerek után szentségi házasságot kötöttünk, ennek kapcsán kérdeztek. Talán nem nagy baj, hogy időnként ilyesmiről is lehet olvasni.”

 

- Sokszor mondod, hogy a könyvek bűvöletében nőttél fel. Most Krúdy-felvételt készítesz, még ki jöhetne nálad számításba?

- Hrabal, mondjuk, vagy Updike. Ha igazi, nagy feladatot kéne mondani, akkor Arany János, a Shakespeare-fordító, a magyar nyelv játékmestere. A balladáiban fantasztikus dramaturgia, filmes látásmód jelenik meg. (Szavalni kezdi A képmutogató című Arany-balladát, ezt most nem közöljük – A szerk.) Totálok, közelik egymásra „vágva”, egy olyan szerzőtől, aki nem is tudta, hogy lesz film valaha.

- Ha már a filmnél tartunk, mi lesz a filmprojekteddel? Tíz éve beszélsz róla, hogy megcsinálod.

- Addig beszéltem róla, amíg egyre távolabb került, de időm se lenne rá. Érdekes, hogy amióta elengedtem, kétszer is kerestek kész filmtervvel, hogy ezt nekem kellene megrendeznem. Remélem, egyszer el fog jönni ennek is az ideje: amikor klipet forgatok, mindig úgy érzem, hogy ez lenne az igazi feladatom.

- Tizenhat évesen is rendező akartál lenni.

- Jártam a Pasolini-filmklubba, mentek a nagy megfejtések, esztétizáló okoskodások, hogy miről is szólt a film, totál bezsongtam. Szegény anyám is ki volt borulva, hogy nem lesz normális foglalkozásom. Aztán nem is lett.

- Ákos vs. liberális megmondóemberek. Komoly energiákat fordítasz az ellenük vívott egyszemélyes háborúdba. Ők kiosztanak téged, te kiosztod őket.

- Ez elég egyenlőtlen és egyoldalú küzdelem, és biztosan nem én kezdeményeztem. A magát mindenhatónak képzelő, „majd mi megmondjuk, ki itt a művész”-rendszeren kívül létezem, ez bántja őket: beleegyezésük és ellenőrzésük nélkül vagyok sikeres, az intrikák és folyamatos támadások ellenére. Ráadásul nagyobb és tartósabb a munkámat körbevevő közönségszeretet is, mint az agyonajnározott, politikai és kritikai hátszéllel futtatott líblingjeik esetében. Soha senkitől nem vettem el az érvényesülés lehetőségét, ezt tiszta lelkiismerettel mondhatom. Másnak keresztbe tenni nagy meló: abba kell hagyni a saját tennivalót, ki kell dönteni a fát és odahurcolni az útra, a másik elé. Szerinted ez kinek rosszabb?

- Hat éve A bosszú népe című dal miatt vettek elő a megmondók. Ez a dal a zsidókról szól?

- A bosszú népe a gyűlölködő bosszúállókról szól, ezt nem annyira bonyolult megérteni. Például azokról, akik a dal kapcsán ki akartak vonni a forgalomból, gyilkos vádakkal illettek. Ezt mindig ugyanazok csinálják, ugyanbból az aljas indokból. Nulla konkrétum, nulla érv, csak a vád, aztán mosakodj, paraszt. Fél év is eltelt, mire kiderült számomra, hogy Lovas István lejátszotta a nótát a Vasárnapi Újságban, emiatt indult a hisztéria: neki minden moccanását figyelték, így bekerültem én is a szórásba.

- Jó az neked, ha a jobboldal kanonizált dalnokaként tekintenek rád?

- Ez egy Friderikusz-szintű kérdés egy öt évvel ezelőtti interjúból. Közéleti és értékítéleti kérdésekben meg kéne próbálni elhagyni a balos megmondóemberek által felállított kategóriákat. Ebben a beszélgetésben sikerült felemlíteni az összes negatív toposzt, amit eddig velem kapcsolatban kitaláltak. Még a nyelvezet, ez a verbális izmozás is őket idézi. A kérdésre felelve csak annyit: ez egyszerűen baromság. Egyrészt hol van itt kánon? Másrészt nem én befolyásolom, ki hogyan tekint rám. Nem jobbos vagyok, ezt már elmondtam néhányszor, de fontos ez? Annak a „dalnoka” vagyok, aki meghallgat. Azokhoz szólok, akik elfogadnak. A többi nem érdekes.

- Az ezredfordulón még breakbeates metálra hörögtél az élet sötét oldaláról, most pedig polgári borpatikát nyitottál és Krúdy-hangfelvételt készítesz. Az évek alatt a zenéid és szövegeid is sokat egyszerűsödtek. Kritikusaid szerint visszatérően használsz elcsépelt szimbólumokat.

- Kritikustól még senki se tanult énekelni vagy dalt írni, úgyhogy ezt inkább hagyjuk. Amit mondasz, abban sok a leegyszerűsítés, bennem a hörgés és a borpatikázás egyszerre van jelen. A Még közelebb album anyaga pedig biztosan sokrétűbb zene, mint amit korábban írtam. Fenntartom a jogot magamnak, hogy arról beszéljek, ami foglalkoztat. Ez valóban egyszerűnek hangzik.

- Milyen zenék inspirálnak?

- A dalban hiszek, abban, hogy egy ember énekel valamiről, amit fontosnak tart. Mostanában Saul Williamst hallgattam, Citizen Cope-ot és Bruce Springsteent, az egy szál gitáros időszakból. Közvetve talán ezek is hatottak rám, amikor elhatároztam, hogy az eszköztelenség, egyszerűség lesz jellemző a most szerveződő őszi turnénkra. A tervek szerint színházakban és hasonló hangulatú helyeken lépünk majd fel. Ha az Andante ülőbuli volt, ez fekvőbuli lesz, szinte kizárólag lírai dalokkal. Lehet hozni a kispárnát! Kívül-belül ünneplőbe öltözünk, és erre hívjuk a közönséget is.

- De azért a nagy durranást is kedveled.

- Élvezem az egyszerű, brutál gitárriffeket, de idén nem az agyleszakító lábdob lesz a jellemző. A rockkoncert a tömegérzésről szól, izzadunk, ugrálunk, hazamegyünk. Nekem ez is tetszik, ha minden jól megy, lesz még ilyen is, de most ennél sokkal közvetlenebb produkciót szeretnék csinálni.

- Egyre többet beszélsz a hitről. Nem álszent mindez egy popsztártól?

- Miért lenne? Engem ez érdekel. A hit arra tanít, hogy mindig van remény. Hogy lehet másképp, szebben élni, hogy van kiút a szorult helyzetekből: felfelé. Nincs nagyobb dolog, mint reményt kapni vagy reményt adni. A sorsomban nagy kegyelem a normális család, a gyerekeim****, és az is, hogy látok embereket, akik a dalokon keresztül találtak reményre és egymásra. Fantasztikus dolog ez.

****Ákos és a családi idill

 „Középső gyerekem, Anna idén hat éves. Magától megtanulta a betűket, olvas, időnként levelet ír anyának: „Szeretlek anya, álmomban láttam egy pillangót, szeretem a pillangókat”. Nekem meg azt írja: „Apa, nagyon szeretlek, képzeld, láttam egy focimeccset, nagyon izgalmas volt, Mecseszter Unájti és Reálmadri.” Tudja, hogy anyjának a pillangókról, apjának a fociról írjon, érti a klasszikus szerepmodelleket. Védett, szeretetteli közegben kéne minden gyereknek felnőni. Ha van egy nő, aki gyereket szült az embernek, akkor a felelősség egy életre szól. Az ilyen egyszerű dolgokról nem trendi ma beszélni valamiért.”

- Egocentrikus pályát választottál, mégis egyre fontosabb neked a hit, a család, a gyerekek.

- Énekesnek, színpadi embernek lenni érzékeny helyzet, valóban szükség van hozzá az egóra, az ambíciókra. Célok nélküli ember nem való színpadra, túl sok személyiség nélküli bábu lődörög már a deszkákon. Minden szerző, előadó „eredeti” szeretne lenni. Erre törekszem én is, de nem abban az értelemben, hogy olyat csinálnék, amit más még nem. Ez lehetetlen: minden dalt megírtak már, ráadásul sokkal jobban. Eredetinek lenni annyit tesz, hogy az ember közel van az eredethez. Számomra ez a legnagyobb cél. Formailag meg kell újulni, de tartalmilag nem, mert nem is lehet. A jó sodorja, hívja az embert, de csak ritkán sikerül megérteni. Ha visszanézek, mert bármennyire borzasztó is, negyvenévesen már van mire visszanézni, azt látom, hogy van íve a velem megtörtént eseményeknek. Nem érzem magam se öregnek, se tapasztaltnak, van tervem a jövőre bőven, de látom, hogy sok minden csak egy hajszálon múlt. Van miért és van kinek hálásnak lennem.

Interjú: Rajcsányi Gellért

Fotók: akos.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr46438887

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gombapörkölt 2008.04.24. 11:49:08

Miért rossz a magyar könnyűzene?Miért van az, hogy a rádióban felcsendülő számok első három másodpercében azonnal megmondható, hogy a zene itthon készült, vagy külföldön? Miért van az, hogy a magyar zenekarok az új lemezük megjelenésekor hosszasan ny…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jbb 2008.04.24. 15:07:02

Az viszont gyönyörűen követhető, hogy mindkét oldal túlkompenzál. A szálka és gerenda esete.

Csakhogy.
Két diktatúrát "élveztek" végig eleink. Mindkét diktatúra emberek ezreit nyomroította meg, lehetetlenítette le, ölte meg vagy "csak" üldözte el. Két diktatúra sleppje követte el a borzalmakat. Azonban jelenleg Mo-on csak egy utódpárt van a politikai közegben. Egy utódpárt örökölte meg a diktatúra pénzügyi, hatalmi és kapcsolati tőkéjét, és viselkedési mintáit. Egy utódpárt mondja meg, mi helyes 's mi nem. Egy utódpárt káderországa tartja kézben a megmondók egzisztenciáját.

Ezért aztán azok, akik kiszabadultak a második diktatúrából várták, hogy mostantól aztán végre megélhetik maygarságukat. Majd csalódniuk kellett. Most is őket ostorozza a magát értelmiséginek tartó "elit", rajtuk viccelódnek és őket tartják barbár náciknak.
Ezek után cSodálkozol riggerhappy, hogy magasra csapnak az indulatok? Valóban csodálkozol vagy csak ennyire érzéketlen arc vagy, esetleg olyan régen élsz külhonban, hogy nem is érted amiről itt szó van valójában. Ha - hasonlóan a többi KKE-i országhoz - nálunk is elküldték volna az elvtársakat a sunyiba, nem lenne szükség a túlkompenzálásra. Sajnos nem így történt nálunk, ezt szívjuk manapság is. Látni kellene a környzetet is szerintem, mikor megfogalmazzuk a Nagy Igazságokat.

És én valahogy az általatok "mélymagyarnak" csúfolt (igen, ez igazi demokrata, liberális elfogadom a másságot attitűd) emberekkel szívebben szimpatizálok. Rajtam nincs 2nm-es kokárda, de mérhetetlenül pofátlannak tartom ezen a viccelődét. (rigger, el tudod képzelni a 60-as években a nyilas utódpártot kormányzatként, amint egymást tüntetgetik ki, uralják a gazdaságot és ők hiszik magukról, hogy az erkölcs zsinórmértékei? Elég szürreál, nem? Csak, mert au-ban nem látzsik, jelenleg nálunk ez a valóság...)

melymagyar 2008.04.24. 15:08:18

thetriggerhappy
Imádni való, ahogy égésről beszélsz, amikor épp te pirítod magad szénné a folyamatos hazudozásaiddal.:)))

NEM azt írtad, amit itt most finomítva köhécselsz, hanem egészen pontosan ezt; idézem:

"aki akkor erzi magat magyarnak ha elsetal a zsidozo, ciganyozo, buzizo, niggerezo megjegyzesek mellett, akinek a magyarsaga a rovasirasos, turulmadaras poloban merul ki, aki nemzeti rockzenet hallgat es komolyan gondolja, hogy nem, nem soha. aki ket nm-es kokardat visel, aki arpadsavos zaszlot lobogtat es aki kiragasztja az obligat nagy magyarorszag matricat a kocsijara."

Ebben a mondatodban durván általánosítottál, rosszul következtettél ("aki akkor erzi magat magyarnak"), gyűlölködtél.
Avagy 'definiáltad' a "mélymagyar" jelentését, persze a te szellemi szintednek megfelően.

Bocsáss meg, ha nem értem meg a mérhetetlen gyűlöleted miértjét, kiindulópontját.
Persze mit is várhatunk egy felsőbbrendű világpolgártól, akinek lila fogalma nincs a nemzeti identitásról, aki éppen ausztráliából próbálja hetykén elmagyarázni, hogy spiró hányadék 'remekműve' épp azokról a 2 nm-es kokárdát viselő mélymagyarokról, pontosabban a "bűnös nemzetről" szól, akik persze nem értik a demokráciát, nem értik azt, hogy milyen szép és jó nekünk, ha egy idegen hatalom, a pénzoligarchia uralkodik felettünk évtizedek óta, kipumpálva belőlünk a maradék nemzeti önbecsülésünket is. Furának találja thetriggerhappy elvtárs, hogy ehhez nem tapsikol a nemzet minden egyes tagja és nem érti, hogy miért nem akkora kokárdát viselnek az emberek, amekkorát az elnyomók még elfogadhatónak tartanak.
Nem csodálkozom, hogy ezeket nem érted, nem érzed, végülis te épp ráéreztél a fenséges világdemokrácia vívmányaira, szépségére, amit mi, bűnös, buta magyarok nem értünk. Bájos ezeket olvasni egy ostoba világpolgártól, aki oly messze utazott a hazájától, h már a csonka Magyarországot is a balkánhoz sorolja és már fogalma sincs arról, hogy mit jelent maga a kokárda.....Ügyesen kimosta az agyacskádat a 'mértékadó' média, egy személyben testesíted meg e blogon a konzumidióta prototípusát a világproletár, mélymagyarozó xarszövegeddel...:ppppp

Ouroboros 2008.04.24. 15:10:20

csi 2008.04.24. 15:03:25

Képolvasás, ugye? Egy szótagot átugrott a parser.

Fogalmam sincs, hogy Spiró kivel viaskodott a maga idejében. Mondom, gyerek voltam, a homokozóval meg a mászókával foglalkoztam azidőtájt, nem Spiróval és a mélymagyarjaival. A lényeg az, hogy pontosan leír egy mentalitást, ami ma egyre erősödik, de ezek szerint akkor is megvolt.

Arról sincs fogalmam, hogy kik azok az „ők” és hogy honnan jöttek, de ha lehetek őszinte, nem is érdekel.

Ouroboros 2008.04.24. 15:13:20

Azt hogy kell, „megélni a magyarságot”? Komolyan nem értem. Meg hogy mikor, hogyan volt ebben bárki is akadályozva.

Hoppázó Beléndek 2008.04.24. 15:18:12

tree2 : abba azért feltétlen gondolj bele a nagy megfejtéseid közlése során, h a "nyálforgató a fröcsögés" a "híres senkinek" szól, akit a jobbódal viszont "híres valakinek" gondol (mer őákossága jobbódali).. mert abban még őisteni maga is megegyezik magával, hogy nem jó zenész (pedig zenészként kezeljük), sőt, sztem nem is jó író (ez meg ún. magánvélemény).
felmászott az angol alter hátán (DM), s közben rájött,h ez művészet.
szegény... főbohóc. usztics2. pitti3.

tewton 2008.04.24. 15:21:50

muhaha
szeretnék egy ausztrál kokárdát látni :)

jbb 2008.04.24. 15:25:47

Ouroboros, te nem érted, van aki igen. Magyarázd már el a vaknak légyszi a piros színt. Lehet, hogy könnyebb.

Ezt nem lehet elmagyarázni, érezni kell. Minden egyes magyrázat csak a felszín kapargatása. Ez valami megfoghatatlan vonzalom, az összetartozás, a múlt, a tradíciók. Álom a sok százezer népmeséről, a népdalokról, a erdélyi havasokban suttogó fenyőfákról. Az Olt zúgásáról. A szemekbe szökő könnycseppekről, amikor látod a felvidéki falvakban botladozó néniket a magyar kopjafák között. A Hargitán lengedező magyar záaszlóról. Mézás-mázos? Az. Túlcsorduló? Az.
Na és?

Sorolhatnám, de sokan nem értik. És mivel nem értik, gyalázzák. Nem elfogadják, hogy embereknek ez fontos, hanem vicceskednek, szidalmaznak, lejáratnak, vádaskodnak. Ahogy ti is.
Elég para, nem?

tree2 2008.04.24. 15:37:30

Mélymagyar? Inkább mely magyar? Ez utóbbi a kérdés.
Vagyis:Mely magyarban maradt még annyi potencia, hogy benépesítse földjét?
Feltételezem, abban nem sok, aki legalább 3 "fejlettebb" országban keresi önmagát önmegvalósítás okán, s onnét kvalifikálja az itten használatos kokárdák négyzetméterét, amit ő legfeljebb nanométeres terjedelemben tolerál. {De megjegyzendő, hogy abban igaza van, hogy ezen jelzőfunkciók még önmagukban vajmi értékűek.}

Ouroboros 2008.04.24. 15:39:20

jbb 2008.04.24. 15:25:47

Arányérzék és szemérem kérdése. Van valamim, ami fontos nekem. Persze meg akarom osztani másokkal, de ha ezt arányérzék nélkül teszem, akkor csak elveszítem. Egy giccset, egy fröccsöntött műanyag kertitörpét kapok helyette. Ez a szemérmetlenség büntetése, nemcsak ezen a területen.

Ettől persze vannak kapitális faszok, holier-thou-liberálisok is, nem vitatom. De elég ez a melymagyar-stílhez, a kuruc.infóhoz, egyrészt? Meg ha bajod van egyes emberekkel, akkor ítéletet mondasz mindenkiről, akinek van egy közös tulajdonsága az illetővel, pl liberális?

poetkus 2008.04.24. 15:42:15

Na, igazán nagyszerű, hogy itt ilyen sok, nem kis 'önkritikával' rendelkező, és ékes véleménye kiköpése során egyszersmind 'önmagára is reflektáló' remek ember összegyűlt, azzal a kéjes jóérzéssel, hogy kedvére mocskolhatja Ákost. (Tisztelet a kivételnek!) De remélem, előbb-utóbb valóban csavarni fogja az orrukat a saját szavaikból felcsapó 'áporodott' szag, és észreveszik, hogy ettől a mocskolástól ők nem lesznek fényesebbek. Szó van itt jobb- és baloldaliságról, meg hogy odaállt-e Orbán V. mellé Ákos meg zsidóságról meg mindenféléről, csak épp a lényegről nem. Hogy Ákos tehetséges üzletember? Akkor azt kívánom: bár ilyen üzletemberek vezetnék a világgazdaságot! Akkor nem ilyen szemtelen-szellemtelen közegben élnénk, ahol az emberek a baljós baloldali meg a semleges-liberális értékeikről hadoválnak. Na de emberek... A konzervativizmus elsősorban egy (az egyetlen érvényesnek tekinthető, több évezredes) szellemi alapállás, az pedig, amivel benneteket a politikusok hülyítenek, kérem: ideológia, a tömegembereket létrehozó, 'mindent egyformára ken'-ő maszlag. És mit mondhat egy vegytisztára lúgozott, szabadelvű-anyagelvű mókamester, egy ilyen mindeneken-túlmenően-okos entitás, aki 'szebb mindenkinél', akit az Isten is arctalan és gerinctelen véreskezű kritikusnak teremtett, ha nem ilyeneket hangoztat, hogy: 'Ákos pol. szerepvállalása', ami egyfajta 'manipuláció', Ákos'zsidógyűlölő', 'epigon', 'üzletszerű kéjelgő', [ :)] ezt az egész nagy katyvaszt, amiről bárkinek lerí az a frusztrált és hajszolt ostobaság, ami ezeket az embereket jellemzi. Figyeljetek ide felheccelt tréfamesterek: fasizmus, ugye.. Mi jellemzi a fasizmust? Először is az, hogy ateista, mint ahogyan a baloldali kollégák, ugye? Másodszor: a plebejus szellemtelenség. Mi is volt a fasiszta párt hivatalos neve, tisztelt bírák? - Német Nemzeti Szocialista Munkáspárt, ugye? Hoppá? Akkor ez véletlenül épp tifelétek tendál, nem pedig a komzervativizmus irányába... Akkor hagyni kéne ezt a ködszurkálást, izléstelenül és bután vádaskodtok. Itt nem Ákosról van szó, hanem a rögeszméitekről. Vonuljatok vissza egy picikét önmagatokba és hallgassatok meg egy Ákos lemezt. Higgyétek el, lelkileg építő hatással lesz rátok, ha megszívlelitek mindazt, amiről ő szól, ami számotokra még ismeretlen, talán néha - csendesebb és ritka pillanatokban, amikor nem kitűnni és szerepelni akartok - épp csak halványan dereng...

tree2 2008.04.24. 15:50:30

Bolondító Beléndek! Úgy látod, hogy egy jobboldali híres senkire a sok háttérbe szorult baloldali valaki eme lényegi helyen pazarolná az energiáját? :D

Google 2008.04.24. 15:54:06

Ahogyan Mécs mondja: erről (amiről te írtál Jbb, a népmesékről, az erdélyi havasokról, a szemekbe szökő könnycseppekről, népdalokról, trikolorról) utólag vettek, vesznek majd tudomást. Ha.

Amíg ezekről tudomást vesznek marad az antifasizmus, a haladárság, a buli színe, a kereskedelmi tévék stb.

De nem kellene nekünk állandóan az ő fejükkel gondolkozni, ha jól értettem Ákos is valami ilyesmit mond.

Zahal 2008.04.24. 16:00:00

1 kérdés Ákosh-hoz:
mi a véleménye a zsidókról?

hebeg-habog, kitér és ideges.

Ouroboros 2008.04.24. 16:03:34

Most én azt hiszem, visszavonultam kicsit önmagamba, és csak úgy épültem lelkileg...

Hogy van valakinek, aki fele hozzászólását jelölt és jelöletlen idegen tollakból, közhelyszótárból kimásolt panelekből építi föl, annyi önbizalma, hogy látatlanban ítéletet mondjon rólam, hogy oktatni-nevelni próbáljon?

Honnan veszed pl azt, hogy ha szabadelvű vagyok, akkor anyagelvű is? Mert én pont nem.

Ezek meg kifejezetten tetszettek:

„A konzervativizmus [...] az egyetlen érvényesnek tekinthető [...] szellemi alapállás” — Szerinted. Szerintem meg „a rothadás és a rútság szinonímája”. Hogy ma mi a konzervativizmus, azt nem tudom és nem tisztem tudni, de az általad emlegetett évezredeken keresztül nagyon is jól látszott, mi volt: egy kiváltságos csoport érdekeinek védelme a kiváltságokkal nem rendelkezőkkel szemben. Koronként, ügyönként változott, kivel szemben: hol a rabszolgákkal, hol a jobbágyokkal, hol a nőkkel szemben. A szellemi alapállás ugyanaz maradt: a világ rendje az, ami nekem kedvez, ami engem hoz fölülre, és aki ezen a renden változtatni akar, az aljas fölforgató.

„amivel benneteket a politikusok hülyítenek” — Mondja az, aki fönti mondatával éppen egy konkrét politikusi mondatot (szerzője: OV) fogalmaz kicsit át.

jbb 2008.04.24. 16:05:47

Ouroboros, alapbeállítottságom liberális. Lenne. Meg nemzeti. De ha nemzeti liberálist mondok, akkor mindenki hüledezve méricskél, hogy "most akkor ez hogy?" A megmondók (mindkét oldal) sikeresen szétválasztották az embereket, vagy velünk vagy, vagy ellenünk. Mit lehet tenni, ellenük. Kiábrándított, hogy a magukat liberálisnak kikáltók (ugye, ez ebben az esetben nem szúr szemet? Ők kategórizálhatnak. Egyértelmű.) összeálltak a diktatúra örököseivel. Aztán jobb nem lévén permanens antifasiszta veszélybe menekültek. Aztán már mindenbe, csak nehogy myagyarkordni lehessen Magyarhonban.
Még a normális hangot megütők is átvették ezt a félresikerült modort. (A kokárda borzalmasan zavaró, hisztériázni kell, összekörtülni az egész világot a náciveszéllyel, ellenben a körúton kamionplatón renverendában vergődő és farkához bibliát dörgölő egyedek felmagasztalandóak.) Igen, nekem ezt üzeni a liberális szó manapság.

A hazájukban maygarkodók megvetendőek, a deviánsok provokációja pedig könnyfakasztóan emberi. Hát nem.

stone34 2008.04.24. 16:58:46

Elképeztő ami itt folyik:(((
Egyszerüen csak baromi nagy irigység dől a gyalázkodó kritikákból!Ennyit tudok csak hozzáfűzni.
Na meg hogy Ákos műmájer lenne?Hát ez egyszerüen nevetséges!A műmájer tudjátok ki???Az sz Ózdi kis b...i hogyishívják Ja a cseszlovák Ufó a Majka!!!
Meg a kozsó meg a hasonlók.

tree2 2008.04.24. 17:09:14

„A konzervativizmus [...] az egyetlen érvényesnek tekinthető [...] szellemi alapállás” — Szerinted. Szerintem meg „a rothadás és a rútság szinonímája”. Hogy ma mi a konzervativizmus, azt nem tudom és nem tisztem tudni”
Pedig nem árt tudni, h mi mit jelent eredeti értelmében, mert enélkül nehéz szinonimizálni bármit is, és marad az előítélet. A conservo eredeti értelme megvéd, megőriz. Ez elsőként az isteni~felsőbb világokkal való kapcsolat és az ezt fenntartani kívánó kultikus hagyományok megőrzésére vonatkozott. Azóta sokat curvult a fogalom, mint ahogy sok szavunk és kifejezésünk tisztesen elhajlott a tiszta jelentésértelmétől. És ki tud már itt tájékozódni a milliónyi szubértelmezés káoszában? Lehet, ugyanarról beszéltek, de más szavakkal, és az is meglehet, hogy totál ellenkezően értelmeztek valamit ugyanazon kifejezés alatt. Vagyis érdemes a szavakon való lovagolás helyett egy kicsit megvizslatni a valós tartalmakat.

tewton 2008.04.24. 17:44:03

nyetenye

"egy kiváltságos csoport érdekeinek védelme a kiváltságokkal nem rendelkezőkkel szemben. Koronként, ügyönként változott, kivel szemben: hol a rabszolgákkal, hol a jobbágyokkal, hol a nőkkel szemben"

ez konzervativizmus?

höhöhö

az "elnyomók és elnyomottak évezredes küzdelmében" a "konzervativizmus" az elnyomó?

azért elég problémás (= gáz) a hajdani marxista dialektikába oltani naiv politológiai gondolatokat, érzelmi alapon.

Ja, amúgy meg ebben a logikában mindig és csakis a forradalmároknak meg a Haladásnak van igaza. Ez egy olyan Történeti Szükségszerűség.

Néhány évszám, véletlenszerűen: 1792, 1793, 1794, 1917, 1919.

Hoppázó Beléndek 2008.04.24. 17:45:14

Nézd, még mindig jóval kevesebb energiába kerül fikázni, mint ekkora kitartással mosdatni a szerecsent. Már elnézést,h leszerecsenezem ezt a jó magor embört.

De komolyan, játszunk el a gondolattal : ha őákossága balódali lenne, akkor azért akármit is csinál, jó ember nem lehetne, ezt lássuk be.
Legalábbis a jobbódali 1bites gondolkodás alapján.

Harmadrészt meg kár ezt írnom, mert meg sem értetted a postomat. Elovastam még1x és sztem nem bonyi. Lépjünk túl a magunkfajták-azok idiótaságon, láss ki a fejedből.

induljon a banzáj (nézzük el neki) -> szentségi házasság (miafasz????)

várom viktort. irathatna új himnuszt ezzel a fenoménnal.. de legalább egy Nemzeti Dalt.

Hoppázó Beléndek 2008.04.24. 17:47:02

Stone34 : tévedsz. kozsó meg a cseh ufó nem műmájerek. egyszerű idióták.

Rózsa 2008.04.24. 17:50:47

Nagyon jó a cikk!
Szeretet és tisztelet Ákosnak.:)

Google 2008.04.24. 18:03:53

Miért látom úgy, hogy a magukat baloldalinak vallók frusztráltak, és őfrusztráltságukban bárkit sértegetnek?

Hol marad a tolerancia, a másság tisztelete, a koalíciós társtól eredő liberalizmus stb.?

Nem jött be a büszke baloldaliság, vagy mi?

k|M · reakcio.blog.hu 2008.04.24. 18:12:22

Ejnye de sok droidot zúdít az index-címlap.

poetkus 2008.04.24. 18:59:04

Zahal - Mi a véleményed a nagypofájú agitátorokról? Járj céllövöldébe inkább, ott lehet, hogy el is találsz valamit..
tree2 - Köszönjük az útbaigazítást. Flusztráció maximum, te baloldali festékoldó! Így tovább, csak nehogy kifakulon belőled az a nagy Valaki! (Bocs, ez kicsit Kozsósra sikerült, :) de most ugye nem róla kéne beszélni.) De ne nézd le Ákost, te marxizmus álarca mögött kuksoló irigykedő.
Ouroboros - Hogy mi a konzervativizmus? Számomra elsősorban azt jelenti, hogy a nálamnál magasabb instanciákhoz, - 'közhelyeket' említek neked itt is - Istenhez, hazához, szellemi örökséghez igazítom az életemet, és lojális vagyok mindazzal szemben, ami a szellemi hierarchia magasabb fokán áll. Amiről te beszélsz, a kiváltságok keresése annak az embernek a magatartása, aki nem ismeri el a hierarchiát, nem hajlik meg az előtt, aki az emberi értékek megvalósításában fényévekkel megelőzi őt. Ilyen vagy te, Ákossal szemben, akit mindenképp tisztelned kellene azért, amit a kultúra és a szellemi élet területén tett.
Idézlek: "„amivel benneteket a politikusok hülyítenek” — Mondja az, aki fönti mondatával éppen egy konkrét politikusi mondatot (szerzője: OV) fogalmaz kicsit át." Nem O.V. mondata, de ha neked minden egyes szavam "közhelyszótárból kimásolt panelnek" tűnik, tedd idézőjelbe nyugodtan. Nem vagyok semmilyen "oldali", és a legkevésbé sem tudom komolyan venni azokat, akik így határozzák meg "önmagukat", így téged sem. Ákos sem jobboldali, amint mondta is párszor. Fel bírod ezt fogni? Egy út van csak, az igaz élet. És a sunyi, hamisan rágalmazó emberek, mint amilyen te vagy, nem ezen járnak.

Freetibet (törölt) 2008.04.24. 19:22:31

Kár volt ezt az interjút index címlappal elrontani...

tree2 2008.04.24. 21:17:20

poetkus: Nem mondták még neked, hogy mielőtt írsz olvass is? Ne indulatból lövöldözz saját kapura! Tehát, óóvasd má vissza ki mit írt, aztán nyíladozz! Amúgy a konzervativizmus és szellemi hierarchia párhuzama találó és fontos-pontos meghatározás Részedről.

ZsolteX 2008.04.24. 21:35:43

Üdv!

Először is följebb valaki írta hogy A busszú népe c. szám a zsidókról szól! Ez így botorság. Hisz a maga a szöveg elárulja kikről szól: "dúdold ezt a dalt és aki gyűlöl majd érte az lesz a bosszú népe", azt hiszem ezt nem kell tovább magyaráznom, mindenki döntse el maga.

Zenéjéről nem érdemes vitatkozi, ízlés kérdése. Egy biztos hogy a mai fiatal pop és rock zenekarok fel sem veszik a versenyt vele, ő még abból a korból van, ahol minőségi zenét csináltak.

A politikai nézeteiről annyit hogy mindenkinek meg lehet a saját véleménye és ezt el is mondhatja. Sose mondta hogy szavazz erre meg arra. Szimlpán konzervatív. De úgy látszik már ez is baj. Az persze nem baj hogy a kedves Padödö-s hölgyemények meg a Geszti Péter, vagy az Alföldi nyíltan szadeszesek...

Az pedig sose fogom megérteni hogy mi a baj az Árpádsávval és a rovásírással. Könyörgöm ez a történelmünk, a múltunk! Hozzá teszem hogy manapság nagyon tévesen az árpádsávot piros-fehér csíkokkal szemléltetik holott az Piros-ezüst volt, és az Árpád-házi királyok lobogója!

Invictus 2008.04.24. 21:48:27

A bosszú népe c. szám a gyűlölködő magyar zsidókról szól. Azért ez elég egyértelmű asszem. Aki ezt tagadja, az vagy saját magát csapja be, vagy csak védeni akarja Ákost. Aki persze nem meri odanyilatkozni, hogy igen, róluk szól, érthető módon, de a szöveg magáért beszél, akinek füle van a hallásra, az megérti. Azok, is akikről szól, és gyűlölik is érte, ahogy a dal is megjósolja. Elég nyilvánvaló, hogy milyen "brancsokról" stb. beszél.
Amúgy semmi bajom ezzel a dalszöveggel, sőt... Örülök neki, hogy ezt így ki merte mondani, még ha dalban is.
Az ezüst pedig úgy tudom a heraldikai fehér, vagy ilyesmi, szóval egyenértékű.

ZsolteX 2008.04.24. 21:54:48

Előfordulhat! De sztem ez közhelyesen szólva az "akinek nem inge, ne vegye magára kategóriába esik", szóval nem lehet kategórikusan kijelenteni hogy a zsidókról szól. Mondjuk az sokat elmond hogy mégis ők és a drága jó szadeszesek háborodtak föl rajta. Ha én úgygondolom hogy nem rólam szól akkor nem kapom föl rajta a vizet, csak dal a többi közt, ha meg igen annak jó oka, hiszen mint tudjuk (egy újabb közhellyel), az igazság néha fáj.

poetkus 2008.04.24. 22:15:16

tree2 - valóban, ha figyelmesebben elolvasom, amit írtál: "Bolondító Beléndek! Úgy látod, hogy egy jobboldali híres senkire a sok háttérbe szorult baloldali valaki eme lényegi helyen pazarolná az energiáját? :D" , valóban írónikus célzásnak szánhattad ezt.
Úgy tűnik én vagyok a rosszhiszeműségemtől elvakult, és elnézésedet is kérem emiatt.. :(

Invictus - Én valamiért még nem hallottam gyűlölködő magyar zsidókról.. De ha te ismered a dalt: "mert aki brancsoknak tagja/az ukázba kapja/hogy üssön, ha nem tartozol a párthoz", az is ki kell derüljön belőle, hogy bizony nem is zsidókról szól. Ez a korszak (Terror Háza stb.) egyébként is a totalitarizmussal - elsősorban a kommunizmusta múlttal - való szembesülés időszaka volt Ákos számára is. Ezzel a "gyűlölködő magyar zsidók" szöveggel csak lejáratod az "Ákos-recepciót".
Álljon itt tanulságul egy Ákos-vers idézete, nem a legjobb versei közül való, de a témához elég közeli, hogy beidézzem a kedvedért:

"a félelem a gyökér
bokra a gyűlölet
ezért nem fél aki vagyok
nekem gyűlölnöm nem lehet"

Invictus 2008.04.24. 22:28:42

poetikus.

Azért van néhány elég direkt utalás benne, pl. "egy bosszúálló Isten torzult tükörképe", hm... szerinted ki ez a bosszúálló Isten, Marduk? :)
Mert számomra egyértelmű, hogy az Ószöv. Istene, és hogy ez a szöveg a balliberális magyar zsidó értelmiségiekről szól, a "megmondóemberekről". De ha elemezzük a szöveget, sztem elég gyanús, hogy OV is meg van szólítva a versben. Ugye ha ismered a szöveget kitalálod mely sorokra gondolok? :)
Ha meg tényleg nem hallottál gyűlölködő magyar zsidókról, akkor jó neked :) (figyelem, nem az összes magyar zsidó tartozik ebbe a kategóriába)

poetkus 2008.04.24. 22:55:17

Invictus - Hát.. sejtettem, hogy főleg ezen rész miatt vélsz/véltek felfedezni a szövegben ilyesmire utaló allúziókat, de hogy OV is megjelenne, akár a dalszövegben, akár a versben.. :) - nem értettelek jól ehelyütt - az megintcsak 'enyhe túlzás' szerintem, részedről. Kétlem, hogy Ő megihletné Ákost. :))
Szerintem nem helyes dolog ilyen szinten kiélezni a kérdést. Ha balliberálisak ezek a 'megmondó'-k, akkor váljon egészségükre. Ákos 'elsősorban ember'-nek vallja magát, és ezzel szerintem egészen letisztult formában deklarálta az álláspontját, és azt, hogy ebből következően a másik félre is csakis mint emberre akar tekinteni.

Invictus 2008.04.24. 23:23:10

poeticus, hát valahol olvastam hogy Ákos és Eperjes összejár Orbánnal, szóval akár meg is ihlette. :)
"A hatalmat magadnak akartad" egy az ő miniszterelnöksége idején született dalszövegben biza szólhat róla, szerintem.

thetriggerhappy 2008.04.25. 04:56:37

jbb,

mi az, hogy megelhetik a magyarsagukat? senki nem cikiz senkit azert mert tanchazba jar, azert ha rovasirast tanit/tanul, azert ha sebestyen martat hallgat (o pld egy egeszen jo pelda arra, hogy szerintem kb milyen az amikor vki europai modon eli meg a magyarsagat, de ne szaladjunk elore).

ha viszont a magyarsag megelese az, amit a kurucon es a bombagyaron olvasol (ok ezt mondjak), akkor inkabb nem kernek belole.

miert nem tudjak ezt a ket dolgot elvalasztani? miert kell, hogy a magyarsaggal automatikusan osszefuggjon a zsidozas, ciganyozas, a holokauszt relativizalas, stb, stb? miert nem az a normalis, ha vki nem kirekesztoen eli meg a magyarsagat, bmit is jelentsen ez?

thetriggerhappy 2008.04.25. 04:59:01

melymagyar,

orulok, hogy te 3 hozzaszolas alatt kepes vagy megallapitani az en identitasomat. erre van vmi keszuleked? vagy ezt tanitjak valahol?

a tobbi agymenesedre ismet nem reagalok.

thetriggerhappy 2008.04.25. 05:02:13

jbb,

hol olvastad, hogy ezen barki gunyolodna? ki ejtett valaha is rossz szot arrol amit irtal?
ha ezek a fontosak, miert nem kered ki magadnak azokat akik uezeknek az ertekeknek a neveben viselkednek nacikent?

thetriggerhappy 2008.04.25. 05:03:59

tree2,

annak, hogy eppen hol vagyok es mit csinalok, nem sok koze van az elmondottakhoz.
talan neked is jot tenne egy kis vilaglatas.

thetriggerhappy 2008.04.25. 05:21:40

btw, nezem a tudositast gallipolibol es beugrott egy nagyon jo parhuzam.
ormeny holokauszt, ifju torokok, hrant dink, orhan pamuk es a torok buntetotorvenykonvy 301-es cikkelye.
meglepo a hasonlosag az otthoni helyzettel. majd ha a melymagyarok nem szurke farkas modjara kepesek csak megelni a magyarsagukat, akkor valtozhat valami. addig egy helyben topogunk. amig mindenki aki nem ert veluk egyet az torokellenes.

ezen erdemes lenne elgondolkodni.

tewton 2008.04.25. 07:00:59

thetriggerhappy,
azért ha annyira találónak látod az örmény holokausztot meg az "itthoni helyzetet," "mélymagyarostól" akkor el kéne gondolkodnod azon, hogy az török-örmény együttélés miben hasonlított a magyar-micsoda? együttéléshez.

Nem gondolom pl., hogy volt örmény asszimiláció a török többséghez. Azt se, hogy épeszű örmény pl. leírt valaha is egy olyan mondatot, hogy "nemcsak a szemetek tudnak törökül."

"miert nem tudjak ezt a ket dolgot elvalasztani? miert kell, hogy a magyarsaggal automatikusan osszefuggjon a zsidozas, ciganyozas, a holokauszt relativizalas, stb, stb?"

Hát, mintha Te se választanád el olyan élesen.
Neked automatikusan összefügg?

Elég sok itthoninak bizony nem.
Mondjuk úgy, a túlnyomó többségnek.

Akiknek meg automatikus jön ez az összefüggés, azok idehaza általában megélhetési fajvédők szoktak lenni. Csak nem a szélsőjobb színeiben.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.04.25. 09:52:18

on

riszpekt Ákos
W.A. miatt

nem hittem volna

klassz

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.04.25. 09:54:16

riszpekt ergé is

klassz

klassz, na:)

(bár Ákost azárt továbbra sem fogok hallgatni:)

Dr. Körömlakk ® 2008.04.25. 12:37:25

jó kis cikk, egyenes.
fikagépek, gyerünk megmutatni faszagyerekségeteket!!!
visszaszámlálás indul...

BOTICSELLI 2008.04.25. 13:02:38

Üdvözletem!

Több problémám is van az Ákost "kritizálókkal".

1. Ezek nem kritikai észrevételek hanem egyszerű alpári fröcsögések.

2. Az kritizáló műértők a hozzászólásaik alapján csak a rádióban játszott tingli-tangli Ákos slágerszámokat ismerik,
a mondandójukat is ezzel kezdik "nem hallgatok Ákost mert utalom".
Akkor mégis mi a kritika alapja könyörgöm???
Nem hiszem hogy ismerik Ákos lemezeit, a Hűség albumot, vagy a legutóbbi Még közelebb-et...

3. Honi sikerek.
Sajnos beugrott egy idézet a patás ördög/sátán/duce Orbántól:
"a tények makacs dolgok"
És tényleg.
Kéretik mutatni egy hasonlóan sikeres hazai előadót:

www.akos.hu/?page=eletrajz

Érdemes elolvasni, hátha képbe kerülnek egyesek.
A fenti linken tessék évszám szerint visszaolvasgatni!
Mielőtt véleményeztek nem árt ha tisztában van az ember a tényekkel.

4. Politikai hátszél? Médiatámogatás???
Emberek hol éltek?
A végén kiderül hogy Ákos azért sikeres mert a vízcsapból is ő folyik?
Nevetnem kell. :P
Ákos ritka vendég a televíziókban és a sajtóban tehát nem értem milyen "médiatámogatásról" beszélnek itt egyesek.
Például a platinalemezes "Még közelebb" albumnak ment bármilyen reklámja a televízióban vagy rádióban?
Segítek: nem.

5. Kettős mérce.
Hát ha valamivel fel lehet engem dühíteni az ez.
Érdekes, hogy pl a Heti Hetes szereplői, vagy Alföldi Róbert (és még sorolhatnám a bal oldal mellé kiálló művészeket) esetében fel sem merül hogy politikailag fizetettek lennének. Ők persze nyíltan kiállhatnak az MSZP vagy az SZDSZ mellett, ettől még hitelesek (!!!)és szalonképesek.
De ha valamely zenész, sportoló, színész, bárki, nem a balliberális tábor mellé áll hanem jobbra, akkor az már rögtön lefizetett Orbán bérenc, hiteltelen és egyébként is értéktelen szemét.
(lásd: Ákos vagy Egerszegi esetében azonnal lényegtelen lesz hogy mit értek el az életben)
Felfordul a gyomrom ettől a kettős mércétől!

Poetikus, 2008 04.24. 15:42:15
EGYETÉRTEK! :)
És meg valami:
"soha ne vitatkozz idiótákkal mert lesűlyedsz a szintjükre és ott meg legyőznek a rutinjukkal"

Ezt a régi bölcs tanácsot megfogadva én nem szándékozom vitázni, kiszállok.
De nem bírtam szó nélkül hagyni ezt a mocskolódást ami itt zajlik... :(

Üdv: Springer Botond Boticselli

BOTICSELLI 2008.04.25. 13:07:28

Üdvözletem!

Több problémám is van az Ákost "kritizálókkal".

1. Ezek nem kritikai észrevételek hanem egyszerű alpári fröcsögések.

2. Az kritizáló műértők a hozzászólásaik alapján csak a rádióban játszott tingli-tangli Ákos slágerszámokat ismerik,
a mondandójukat is ezzel kezdik "nem hallgatok Ákost mert utalom".
Akkor mégis mi a kritika alapja könyörgöm???
Nem hiszem hogy ismerik Ákos lemezeit, a Hűség albumot, vagy a legutóbbi Még közelebb-et...

3. Honi sikerek.
Sajnos beugrott egy idézet a patás ördög/sátán/duce Orbántól:
"a tények makacs dolgok"
És tényleg.
Kéretik mutatni egy hasonlóan sikeres hazai előadót:

www.akos.hu/?page=eletrajz

Érdemes elolvasni, hátha képbe kerülnek egyesek.
A fenti linken tessék évszám szerint visszaolvasgatni!
Mielőtt véleményeztek nem árt ha tisztában van az ember a tényekkel.

4. Politikai hátszél? Médiatámogatás???
Emberek hol éltek?
A végén kiderül hogy Ákos azért sikeres mert a vízcsapból is ő folyik?
Nevetnem kell. :P
Ákos ritka vendég a televíziókban és a sajtóban tehát nem értem milyen "médiatámogatásról" beszélnek itt egyesek.
Például a platinalemezes "Még közelebb" albumnak ment bármilyen reklámja a televízióban vagy rádióban?
Segítek: nem.

5. Kettős mérce.
Hát ha valamivel fel lehet engem dühíteni az ez.
Érdekes, hogy pl a Heti Hetes szereplői, vagy Alföldi Róbert (és még sorolhatnám a bal oldal mellé kiálló művészeket) esetében fel sem merül hogy politikailag fizetettek lennének. Ők persze nyíltan kiállhatnak az MSZP vagy az SZDSZ mellett, ettől még hitelesek (!!!)és szalonképesek.
De ha valamely zenész, sportoló, színész, bárki, nem a balliberális tábor mellé áll hanem jobbra, akkor az már rögtön lefizetett Orbán bérenc, hiteltelen és egyébként is értéktelen szemét.
(lásd: Ákos vagy Egerszegi esetében azonnal lényegtelen lesz hogy mit értek el az életben)
Felfordul a gyomrom ettől a kettős mércétől!

Poetikus, 2008 04.24. 15:42:15
EGYETÉRTEK! :)
És meg valami:
"soha ne vitatkozz idiótákkal mert lesűlyedsz a szintjükre és ott meg legyőznek a rutinjukkal"

Ezt a régi bölcs tanácsot megfogadva én nem szándékozom vitázni, kiszállok.
De nem bírtam szó nélkül hagyni ezt a mocskolódást ami itt zajlik... :(

Üdv: Springer Botond Boticselli

BOTICSELLI 2008.04.25. 13:09:46

Üdvözletem!

Több problémám is van az Ákost "kritizálókkal".

1. Ezek nem kritikai észrevételek hanem egyszerű alpári fröcsögések.

2. Az kritizáló műértők a hozzászólásaik alapján csak a rádióban játszott tingli-tangli Ákos slágerszámokat ismerik,
a mondandójukat is ezzel kezdik "nem hallgatok Ákost mert utalom".
Akkor mégis mi a kritika alapja könyörgöm???
Nem hiszem hogy ismerik Ákos lemezeit, a Hűség albumot, vagy a legutóbbi Még közelebb-et...

3. Honi sikerek.
Sajnos beugrott egy idézet a patás ördög/sátán/duce Orbántól:
"a tények makacs dolgok"
És tényleg.
Kéretik mutatni egy hasonlóan sikeres hazai előadót:

www.akos.hu/?page=eletrajz

Érdemes elolvasni, hátha képbe kerülnek egyesek.
A fenti linken tessék évszám szerint visszaolvasgatni!
Mielőtt véleményeztek nem árt ha tisztában van az ember a tényekkel.

4. Politikai hátszél? Médiatámogatás???
Emberek hol éltek?
A végén kiderül hogy Ákos azért sikeres mert a vízcsapból is ő folyik?
Nevetnem kell. :P
Ákos ritka vendég a televíziókban és a sajtóban tehát nem értem milyen "médiatámogatásról" beszélnek itt egyesek.
Például a platinalemezes "Még közelebb" albumnak ment bármilyen reklámja a televízióban vagy rádióban?
Segítek: nem.

5. Kettős mérce.
Hát ha valamivel fel lehet engem dühíteni az ez.
Érdekes, hogy pl a Heti Hetes szereplői, vagy Alföldi Róbert (és még sorolhatnám a bal oldal mellé kiálló művészeket) esetében fel sem merül hogy politikailag fizetettek lennének. Ők persze nyíltan kiállhatnak az MSZP vagy az SZDSZ mellett, ettől még hitelesek (!!!)és szalonképesek.
De ha valamely zenész, sportoló, színész, bárki, nem a balliberális tábor mellé áll hanem jobbra, akkor az már rögtön lefizetett Orbán bérenc, hiteltelen és egyébként is értéktelen szemét.
(lásd: Ákos vagy Egerszegi esetében azonnal lényegtelen lesz hogy mit értek el az életben)
Felfordul a gyomrom ettől a kettős mércétől!

Poetikus, 2008 04.24. 15:42:15
EGYETÉRTEK! :)
És meg valami:
"soha ne vitatkozz idiótákkal mert lesűlyedsz a szintjükre és ott meg legyőznek a rutinjukkal"

Ezt a régi bölcs tanácsot megfogadva én nem szándékozom vitázni, kiszállok.
De nem bírtam szó nélkül hagyni ezt a mocskolódást ami itt zajlik... :(

Üdv: Springer Botond Boticselli

BOTICSELLI 2008.04.25. 13:21:34

Elnézést!
Telefonról írok, nem értem miért ment el háromszor...
:(

Google 2008.04.25. 13:45:20

Boldogtrigger!

"...ha viszont a magyarság megélése az, amit a kurucon és a bombagyáron olvasol, akkor inkább nem kérnék.

Szerinted? Ez lenne a magyarság megélése?

"...miért kell, hogy a magyarsággal automatikusan összefüggjön a zsidózás, cigányozás, holokauszt relativizálás?"

Szerinted? A magyarsággal összefügg a zsidózás, cigányozás stb.?

Hát én kérek elnézést! Szörnyű dolgokat írogatsz.

kilmister 2008.04.25. 14:14:55

"Szerinted? A magyarsággal összefügg a zsidózás, cigányozás stb.?

Hát én kérek elnézést! Szörnyű dolgokat írogatsz."

Nem. thetriggerhappy nevű felhasználó csak olyan dolgokat írogat, amit a népszava, mancs, index stb. szélsőséges, magyarellenes, hisztériakeltő szennylapok belevésnek az agyába.
ő csak felmondta a leckét. :ppp

Ouroboros 2008.04.25. 14:17:39

BOTICSELLI 2008.04.25. 13:09:46

2 - Nálam ez úgy néz ki, hogy hallgatok Ákost, és odafigyelek rá, EZÉRT nem szeretem. Mert szerintem mérgező, amit mond néha.

5 - Lásd kettő. Eszembe se jut megkérdőjelezni valaki hitelességét csupán azért, mert föláll a Fidesz-tribünre. Lázár Ervinről is, Jankovics Marcellről is tudható volt, illetve tudható, hogy oda húzott a szívük, de ettől nem lettek kevesebbek a szememben — csak fájt, de ez már az én problémám, nyilván nem egyformán látjuk a dolgokat.

Ákossal nem a szimpátiája a baj, hanem AZ, amit ő maga mindenki mástól függetlenül mond, az a hozzáállás, ami belőle árad, és amit a jelek szerint sikeresen ültet el rajongótáborában is. Persze ez sem BAJ, csak ez speciel engem zavar, és mivel zavar, megírom ide. Ha nem baj...

Egyébként Ákos rég nem fideszes, attól ő annyira jobbra van, hogy leesik a világ széléről. Ő egy konzervatív vallási fundamentalista. Ebből a keresztény fundamentalizmusból Európának elég volt az a majd kétezer év, köszönjük, repetát nem kérünk.

Ouroboros 2008.04.25. 14:32:04

Google 2008.04.25. 13:45:20

A hangosan-harsányan szemérmetlenül „megélt” magyarsággal igenis összefügg. Ott, ahol az utóbbi a leghangosabb, bizton megtalálod a többit is.

Ha egyesek szemérmetlensége rossz fényt vet a neked fontos dolgokra, miért arra haragszol, aki nem tudja egyiket a másiktól elválasztani a nagy hangzavarban, miért nem azokra, akik kiabálnak és a mellüket döngetik lépten nyomon?

Az ex-fideszes Hont Andrásnak volt szerintem igaza ez ügyben, amikor „a szélsőségesen magyarellenes kuruc.info”-ról írt. Igen, ha van olyan, hogy „magyarellenes”, akkor az ilyen médiumok és támogatóik azok.

BOTICSELLI 2008.04.25. 14:48:11

Vicces hogy ezt a gondolatvilágot szerinted Ákos "elülteti a rajongói táborában"
és egyben felháborító is.
Az fel sem merül benned hogy én például éppen azért szimpatizálok Ákossal mert hasonlóan gondolkodik mint én.
Ilyen marhaságot egyébként már hallottam Orbánnal kapcsolatban is.
Számomra az lett volna csalódás ha másként gondolkodik, bár ez a veszély nem fenyeget mert Ákos a Bonanza óta ugyanazt az értékrendet vallja, nem forgatott köpönyeget.

Ouroboros 2008.04.25. 14:54:30

BOTICSELLI 2008.04.25. 14:48:11

Én nem kérdőjelezem meg, hogy ugyanaz az értékrendje, mint régen, de boldogult ifjúkoromban, amikor nagy Bonanza-rajongó voltam, ezt az értékrendet nem dörgölte az orrom alá, hanem olyan dolgokról énekelt, amik nekem is fontosak voltak, amikel együtt tudtam érezni. Ma meg mindent az az ún. értékrend hat át.

Google 2008.04.25. 14:56:53

Engedik, hogy el tudja választani egyiket a másiktól a "nagy hangzavarban"?
Vagy nem éppen az a cél ezzel a "nagy hangzavarral", hogy a konzervativ, vagy mondjuk úgy, a másik oldal, úgy nézzen ki, mint egy rasszista, civilizálatlan, maradár társaság, akik miatt semmit sem lehet "csinálni".

Gondolod, hogy mentegetem a kuruc.info-t?
Hát mégegyszer elnézést kérek; melyik az az ócska kormányzat, amelyik impotensen, és akkor jóindulatúan fogalmaztam, eltűri az onnan jövő uszítást?

"Mellüket döngetik lépten-nyomon", élükön Gyéeffel, jó példa rá a mai blogbejegyzése (is)!

thetriggerhappy 2008.04.25. 15:09:27

tewton,

a pelda termeszetesen nem 100%-ig tokeletes, hiszen otthon szerencsere meg nincs a 301-eshez hasonlo paragrafusa a btk-nak, nem gyilkoltak le dinkhez hasonloan senkit es nem voltak szurke farkasaink sem.
de ha a kurucon es jobbikon mulna lenne, es ehhez a melymagyarok (nem osszetevesztendoek a magyarsagukat normalis modon megelokkel) orommel asszisztalnanak. a kerdesem pedig pont arra vonatkozott, hogy miert kell, hogy osszefuggjon?

thetriggerhappy 2008.04.25. 15:11:25

kilmister,

ne alacsonyodjunk mar le ilyen szintre....igen, az index mint magyarellenes szennylap....

Ouroboros 2008.04.25. 15:15:50

ergé 2008.04.25. 14:58:49
„Ouroboros, te ki vagy a Törzskocsmán?”

Egy hiba a mintán. Kedvesek voltak, meghívtak, úgy volt, hogy én is írok oda, de nem volt időm meg eszem se egy komplett bejegyzést összehozni.

Tényleg, nem tudom, ilyenkor udvariatlanság-e meghagyni az ő linkjüket, amit még frissen írtam be, amikor még azt hittem, fogok tudni írni, vagy illik törölnöm?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.04.25. 15:19:29

Ouroboros, nekem nem tisztem ezt eldönteni. De nem tudom, hogy a Törzskocsma bloggerei ismerik-e ezt a véleményedet:

"Ebből a keresztény fundamentalizmusból Európának elég volt az a majd kétezer év, köszönjük, repetát nem kérünk."

:(

kilmister 2008.04.25. 15:22:26

thetriggerhappy koma

Az alacsony szintet te magad képviseled itt a blogon uszító beírásaiddal.

Bizony-bizony, az index sok-sok magyarellenes, népirtásra buzdító, buzibarát, Pápa-ellenes (by tótawé) cikket hagyott már az utókornak, melyet falnak a hozzád hasonló agytrösztök.
Sajnos sokan táplálkoznak ebből a szélsőliberális, káros szennylapból, de lesz itt még szebb jövő.....!

Ouroboros 2008.04.25. 15:29:03

ergé 2008.04.25. 15:19:29

Értem a problémádat, asszem leveszem. Bár elvileg tag vagyok, de nem sokat tettem hozzá a bloghoz amúgy sem. Csupán azért nem vettem le, mert esetleg az az üzenete, hogy én szégyellném őket, holott erről szó sincs.

Amúgy pedig nem értem a lefelé görbülő szájat. Miért, kell nekünk akármilyen fundamentalizmus? Akár anyagelvű, akár liberális, akár iszlám, akár keresztény? Hmm?

Republikánus Péter 2008.04.25. 16:34:51

Összefoglalva: olyan, hogy jobboldali-konzervatív művészet, nincs. A művészet per definitionem liberális. Innen ered a meginterjúvolt úr képmutató fasz volta: nem foghat a macska egyszerre kint és bent egeret.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.25. 16:37:01

Republikánus,

valóban. T.S. Eliot, G.K. Chesterton pl. nem voltak konzervatívok, sem művészek.
Hasonlóakat tucc még?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.25. 17:00:19

"Republikánus · res-publica.blog.hu/ 2008.04.25. 16:34:51
Összefoglalva: olyan, hogy jobboldali-konzervatív művészet, nincs. A művészet per definitionem liberális."
Maga meg nem kicsit tudatlan. De hiszen liberális!

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.04.25. 17:08:07

tölgy, Republikánus nemes egyszerűséggel egy pinafotót montíroz a címer helyére blogján. Ezután miről vitázzon az ember vele?

tewton 2008.04.25. 17:42:56

"Ő egy konzervatív vallási fundamentalista. Ebből a keresztény fundamentalizmusból Európának elég volt az a majd kétezer év, köszönjük, repetát nem kérünk."

húha. ezt azért így hogy?

Ákos keresztény? lehet
fundamentalista? na erről szeretnék valami meggyőzőt látni. Eddig nem úgy néz ki, mint aki pogromra készülne, vagy keresztes hadjáratra, vagy vallásháborúra.
Lemaradtam valamiről?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.25. 17:51:54

Republikánus,

én tudok "mai magyar" jobboldali színészekről pl. Az általad cikknél is ott van Balázs Péter. Vagy ő mert jobbos, nem is művész nem?
Magának sok esze van...

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.04.25. 17:54:29

"A művészet per definitionem liberális"
Köszi, megvettem :)

értesítem Homéroszt, Dantét, Buonarrotit, Goethét, Csontváryt és a többieket :)

tewton 2008.04.25. 17:55:31

Republikánus,
"Összefoglalva: olyan, hogy jobboldali-konzervatív művészet, nincs. A művészet per definitionem liberális."

muhaha. mekkora butaság.
mi az, hogy "per definitionem"?

Csak nem egy Művészt hallunk, aki kompetens a témában?

Amúgy meg ennyi erővel akkor a gyerekszülés konzervatív dolog? Az iszunk-hányunk-belefekzünk meg liberális?

(vagy nettó ostobaság ilyenekkel cimkézni ezeket?)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.04.25. 17:55:41

Republikánus:
Ez ugyanaz a jelenség, mint amikor Farkasházy, Gálvölgyi, Hernádi és Bajor szerepel mindenhol, illetve hívogatják meg egymást a lapjukba/műsorukba/whatever. Provinciális? Az.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.25. 17:56:01

ergé,

az még hagyján, de betett egy jó kis polito-ábrát, ahol Szálasi és Szent István egymás mellett éktelenkednek. Ehhez kell ám butaság:(((

Republikánus Péter 2008.04.25. 18:02:56

ergé

Miért, mi bajod a Nemzeti Pinával?

(Az talán, hogy nem is magyar modellé, hanem valami külföldi pornóoldalról van lopva? Höhö, példaképem ezügyben a Fidesz 2002-es üvöltősfiús plakátja volt...)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.25. 18:12:45

"a jóízlés per definitionem nem liberális"...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.25. 19:54:35

Ez a Republikánus is egy 1 bites B!T-es?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.04.25. 20:02:10

szerintem csak szimplán a Der Kretin halmaz része.

gastro, missing in action 2008.04.26. 11:15:25

Én szeretem Ákos zenéjét, az meg szive joga, hogy milyen oldalra húz szerintem.. Ez is a konzervativ-liberalizmus egyik előnye.. Az, hogy nekem nem tetszik az ő világképe, azt kábé leszarom, nekem a zenéje a fontos.. Az meg hallgatható.. Aki meg olyan rajongó, hogy pl. azért lett jobbos, mert az Ákker is, hát az egy ugyanolyan "panelproli" a gondolkodásában, mint a valódi panelprolik...

plastik02 2008.04.26. 12:53:35

"Tudja, hogy anyjának a pillangókról, apjának a fociról írjon, érti a klasszikus szerepmodelleket."

hol vagy lola??

jó az interjú, nem hallgatok ákost és nem is annyira fekszik ez a konzi pop, de érdekes volt elolvasni.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.26. 14:28:44

Wass Albert: hát igen, ilyen. Ki is írt az Ufiban Wass Albertről hasonló szellemben? Ja, Oli bácsi.
ufi.hu/index.php?site=cikkr&c0id=1215

caralho voador 2008.04.27. 11:22:12

Ezt a sok szánalmas g*cit, aki idejön fikázni, döbbenet... Elmondani, hogy ez így meg úgy egy rakás szar. Ha ekkora kupac fos, miért szántok időt a (saját magatokat nevetségessé tevő) véleményetek kifejtésére?! Csak nem titeket is fizet valaki? Az is még a jobbik eset lenne. Ha magatoktól vagytok ekkora állatok, az sokkal szomorúbb. Amúgy kurva jót röhögök rajtatok. Eszitek a kefét, hogy van valaki, aki elmondhatja a nektek nem tetsző véleményét, akit a médiahengeretek nem tudott maga alá temetni, aki a maga ura lehet, és megteheti, amit szeretne. Erről szól a ti nagy problémátok és nem másról. (persze , tudom: igénytelen, buzi, náci, nagyképű, homofób, szar stb.) Naná, hasonló méretű rajongótáború quimby, belga, anima, nem is beszélve arról a f@szkalap Lovasiról. Hasonlítsatok már össze turné meg lemezeladás adatokat. Megvan? Köszi.
Amúgy én sem értek vele egyet mindenben, de amit itt produkáltok, az nevetséges. A leginkább az vehető ki belőle, hogy valamit, amiről fogalmatok sincs (többnyire), valami beteges feladatteljesítési kényszerből beálltok pocskondiázni a bégető úgynevezett liberális értelmiségi kánonba. Ugyanebbe a sorba állítható az antiszemitizmusról, a cigánykérdésről és hasonlókról hangoztatott, szintén rendkívül megalapozott vélemények sorozata. Szánalmas ennek az országnak a nagyja. Hogy a f@sz ütné ki a szemeteket...

cleveregg 2008.04.27. 12:01:29

Megutáljátok Ákost, Egerszegit, Schmitt Pált és bárkit csak mert nem elég böszme? Ti tényleg megérdemlitek a Pa-Dö-Dö - Heti Hetes - Korda Gyuri vonalat. Remélem, az már igényes, csak mert "törpét" tipornának, és persze soha semmiért nem kérnek pénzt vagy előnyt. Ha Ákos nektek "mélymagyar", akkor ti vagytok a magyar mély...

Ács Ferenc 2008.04.27. 12:59:24

Republikánus: fanyalog a hvg, hogy az ellenzék megszállja az összes önkormányzati pozíciót, beleértve a színházakat, persze. Ripacsokat is kineveznek szingazgatóknak? Igen. De hol vót' ez a fanyalgás, amikor Demszky csinálta-csinálja ugyanezt 18 éve a fővárosban? Vagy amikor a Heti Hetes nevű pártkabaré majdnem minden tagja Kossuth-díjat kapott a talkshownak álcázott kampányokért? Na, hol? Mind a két nagy szekértábor vándorcirkusza szánalmas.

Loxon: Az egy nagyon jó cikk volt Wassról.

gastro, missing in action 2008.04.27. 13:55:27

Én nem utáltam meg sem Ákost, sem Egérkét... Napersze a Schmittpalikát igen, de az egy gerinctelen kis pöcs volt mindig is...Tudnék mesélni, a szomszédom a Buda "elvtárs", Palika exfőnöke az OTSH-nál:-DDD
Nyalt az a rohadék mindenkinek, a diplomatakarrierje érdekében...maradjunk ennyiben..

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.04.28. 04:00:24

Ács Feri: Akkor nyugodtam meg először, hogy nem vagyok egyedül kerek e világon a Wass-kritikámmal.

Manócska74 2008.04.28. 13:16:18

Hi!

Én többek között csak azt nem értem, hogy ha ennyien nem szeretitek Ákost, mint embert, Ákost, mint zenészt, a dalai számotokra érdektelenek, akkor miért olvassátok el egyáltalán a vele készült riportot? Csak azért, hogy lehúzzátok? Ok, szabad országban élünk, mindenki elmondhatja véleményét (mint most éppen én is) de erre pazarolni energiát?

Mindenkinek szép napot!

Spiritus 2008.04.28. 13:28:09

"Minden szerző, előadó „eredeti” szeretne lenni. Erre törekszem én is, de nem abban az értelemben, hogy olyat csinálnék, amit más még nem. Ez lehetetlen: minden dalt megírtak már, ráadásul sokkal jobban. Eredetinek lenni annyit tesz, hogy az ember közel van az eredethez. Számomra ez a legnagyobb cél. Formailag meg kell újulni, de tartalmilag nem, mert nem is lehet. A jó sodorja, hívja az embert, de csak ritkán sikerül megérteni. Ha visszanézek, mert bármennyire borzasztó is, negyvenévesen már van mire visszanézni, azt látom, hogy van íve a velem megtörtént eseményeknek. Nem érzem magam se öregnek, se tapasztaltnak, van tervem a jövőre bőven, de látom, hogy sok minden csak egy hajszálon múlt. Van miért és van kinek hálásnak lennem."

Nos, itt van az eb elhantolva!! Ákos 20 év alatt sokat változott, de minden korszakát vállalja. Ennek a 20 évnek van egy íve... mint ahogy minden ember életének van (jó esetben fejlődési íve.) Ez az ő esetében a nyilvánosság előtt zajlik, tehát minden momentuma dokumentálva van és természetesen, mint előadóművész, erre törekszik is. DE A LÉNYEG: a Teremtő jelenléte az ő életében, legalábbis az eredethez való közelség vágya, a gondviseléséért mondott hála szerintem erre utal. Az, hogy mikor kötött szentségi házasságot, teljesen mellékes; bár szvsz inkább most, 3 gyerek után tudatosan, mint a lényegét nem értve fehér ruhában bohóckodva a rokonság előtt... Persze hiába beszél ő már régóta ezekről a dolgokról, ha sokaknak még nincs fülük arra, hogy meghallják.

Ács Ferenc 2008.04.28. 15:38:44

Loxon: nem vagy egyedül egyáltalán. Csakhogy az árnyalt megközelítés most nem trendi. Most az utálkozás vagy a rajongás a divat, legyen szó Wass Albertről, Kovács Ákosról, Kertész Imréről, vagy akár a túró rudiról.

zoli27 2008.04.28. 16:27:15

Az az igazság, hogy ha egy közismert emberről (pl. művészről, tévésről, stb.) kiderül, hogy még öszöd után (is) Gyurcsány-fan, különösen ha ezen nézeteit a nyilvánosság előtt még hirdeti is, akkor képtelen vagyok ugyanúgy nézni rá, mint előtte.

De pl. Vágó vagy éppen Lovasi már letett annyit az asztalra, hogy a politikai állásfoglalásukat és a szakmai teljesítményüket képes vagyok szétválasztani.
Az viszont rendkívül irritáló, hogy amint bekerült nyilvánosságra került Vágó véleménye Gyurcsányról (asszem egy Playboy-interjú volt), a következő szombaton Verebes már meg is hívta őt egy "könnyed beszélgetésre" a szombati Napkeltébe.

zoli27 2008.04.28. 16:28:23

"bekerült nyilvánosságra került"

Szóval értitek... :)

melymagyar 2008.04.28. 21:40:14

idesüss thetriggerhappy!

Nézd, mennyi "mélymagyar"! :)))

www.vagta.hu/index.php?page=news&id_news=14

Nem kelt benned félelmet az újszoci Újhelyi, illetve a liberális Gesztike, ahogy a 2 nm-es kokárdájukkal mélymagyarkodnak? :ppp

hiba 2008.04.28. 22:13:15

melymagyar: Az nem kokárda, hanem a lóversenyeken szokásos szalag, vagy mi fene. Biztos lesz itt lovas aki megmondja.
Geszti mindig is kicsit presszóértelmiségisen magyar volt, ami szerintem teljesen általános liberális körökben. Amolyan véletlenül a másik oldalra esett Kovács Ákos. Vitathatatlanul profi és haladó szinten tehetséges. Attól, hogy ez nekem nem az ideális összetétel, elhiszem, hogy van akinek bejön.
Szurkolok nekik, hogy bejöjjön ez a lovasverseny és ne gagyira menjen az állami pénz.

Ács Ferenc 2008.04.28. 22:54:16

A Nemzeti Vágta fantasztikus ötlet, de milenne ha ez a díszes, pártokon átívelő bizniszkompánia esetleg nem az adófizetők zsebéből guberálná ki rá a zsetont, hanem neadjisten' a sajátjából? Akkor tetszene.
Esetleg.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.04.28. 23:15:32

Tényleg közpénzből nyomul a kis gnom?
Én azthittem ez csak az rtlmaffia biznisze.

Francois Pignon 2008.04.28. 23:19:30

Települések neveznek, vagyis igen, a jól eleresztett önkormányzatok pénzéből. Valahogy nem a piacról szedték össze a nevezési díjakat, állami pénzeket tarhálni ugye még a liberális holdudvaron is kényelmesebb.

hiba 2008.04.28. 23:38:44

Nana, azért a Hídembert meg Bánkbánt sem a bankok finanszírozták. Ne menjünk le életésirodalomba. Önmagában az állami pénz költése nem lenne gond, ha kimutathatóan van haszna az ország számára. Legnagyobbnak gondolt magyarunkról, operánkról filmet készíteni, látványosan lovasturisztikai gondolkodást és imidzset építeni szerintem ilyen.

PettAir 2008.05.01. 02:04:43

Kedves előttem irkálók, ezúton töredelmesen megkérek mindenkit ,hogy mielőtt beirkál ide ,és olyan témákban mond ki ítéleteket ,amihez igazából semmi köze sincs ,előtte legyen szíves magába nézni ,megnézni ki mit ért el élete eddigi folyásában ,és csak azután írja ide az aktuális világszemléleti dolgait.
Ákos az egyetlen (sajnos egyetlen) olyan magyar művész ,aki fent tudott maradni hazánk popiparában az ezekhez hasonló kritikák kereszttüzében is. Ez nem meglepő az emberi butaságunkat látva, hisz mindentől félünk ,ami lehet nagyobb értékeket képvisel ,mint amit a napjaink médiája sugároz ,és inkább földet lapátolunk rá, de legalább így könnyebben alszunk el este. Így csak azokkal a problémákkal kell foglakoznunk ,amiket mások állítanak elénk ,figyelemelterelés céljából(de mint mondtam legalább mindenki nyugodtan alszik ,bután de nyugodtan).
Másrészt nem igazán értem milyen elvekhez legyünk hűek ha nem ahhoz , magyarnak születtünk. Ezt értékként kell kezelnünk ,nem pedig bedőlni a mindenhonnan áradó nemzeti öntudatot romboló ármánykodásoknak.
(Kicsiny országunk nagyon nehezen fog túlesni a nagy vörös korszak népbutításán. Sajnos.)

gerr 2008.05.01. 14:17:53

Üdvözletem!

Szánalmas, amit egyesek itt írogatnak. Nem Ákost, hanem magukat járatják le, de hát szívük joga...

Ha a zenéje nem tetszik, minek hallgatjátok? Köztudott, hogy az emberek ízlése más, így nem létezhet olyan zene, ami mindenkinek tetszik. Nekem is mutattak már számokat, amik állítólag "a világ legjobb zenéi", de én végighallgatni sem bírtam őket. Mégsem szaroztam le, elfogadtam, hogy igenis jó zene, mert másnak tetszik, és lehet értékes úgy is, hogy engem nem fogott meg a mondanivalója. Az természetes, hogy mindenki a sajt fejéből kinézve szemléli a világot, és (jóesetben) van saját nézőpontja a dolgokról, de ha az nem egyezik máséval, az nem azt jelenti, hogy a másikkal van a hiba.


Ami a politikai nézeteit illeti, mégis mi köze annak a zenéhez?
Ákos dalai attól (is) különlegesek, hogy mindenki mást lát bennük. Ha ti a politikát, zsidógyűlöletet, sátánizmust, vagy tudja a fene még miket, akkor csak sajnálni tudlak titeket. Ez csak titeket minősít. Én meghallgattam minden számát, és mindnek volt mondanivalója számomra. Úgy érzem, mintha a dalai nagyrésze rólam szólna, az életemről. Nekem hitet ad, és erőt. Szerintem csodálatosan jók mind a dalai, mind a versei, és el tudom fogadni, hogy másnak nem tetszik, de nem értem, miért kell mocskolódni, és szidni őt?

Én nem állok egyik politikai oldal mellett sem. Az egész magyar politikától undorodom. Azt viszont nem tudom megérteni, hogy miért kell Ákost szidni azért, mert jobboldali? (Holott megmondta, hogy nem az...) Fél magyarország az emberek, ti most mindenkit gyűlöltök, aki nem arra a pártra szavaz, amire ti? Ennek mi értelme van?
Ha Ákos áll valamelyik oldalon, szerintem tisztelni kéne őt azért, mert meri vállalni a nézeteit, és nem csak lapít a szarban, mint sok más közéleti személyiség.
(Egyébként meg szerintem ő nem a jobb, vagy baloldalon, hanem messze az oldalak fölött áll...)

Szép napot mindenkinek!

PhoenixSpirit 2008.05.07. 02:53:07

Szép, nagy lélegzetvételű interjú. Ez a rész különösen tetszett : "kritikustól még nem tanult senki dalt írni vagy zenélni". Mégis, egyre nő a kritikusok száma, akik képesek bármit lehúzni, ami nem felel meg a (gyakran igen szűkre szabott) személyes ízlésviláguknak. A zenei ízlés egy dolog és teljesen szubjektív, pont ilyetén mivolta miatt felesleges azon vitázi. Azonban ők nem azt mondják, hogy "én nem szeretem, mert nem nekem nem tetszik", hanem azt, hogy "nem ér semmit, stílustalan, unalmas, művészieskedő", satöbbi...és itt azért akad egy árnyalatnyi különbség, általánosságban állítják be a művész munkájának minőségét, nem szubjektívan, kvázi rá akarják erőltetni a saját meggyőződésüket a tömegre, mondván, "én nem szeretem, ezért ti se szeressétek". Ez az igazán visszataszító az ilyen kritikákban, a már sokszor említett üres vádaskodás mellett, ahol "üres" alatt érvekkel nem alátámasztott vagdalkozást kell érteni. A másik meg az úgynevezett "személyi kultusz", sokak szerint Ákos nagyképű. Megfigyelhető, hogy nagyon sokszor pont az nevezi a másikat nagyképűnek/beképzeltnek, aki magát mindenkinél többre tartja és mindenkinél beképzeltebb. Majd, amikor az illető *legalább* ilyen minőségű életművet lerak az asztalra, akkor formálhat magának jogot, hogy kiosszon olyan embereket, akik ilyet letettek. Ákosnak csak gratulálni lehet, mert -sokakkal ellentétben- nem hülyült meg a sztárságtól, holott rajongókért és ünneplésért pályafutása alatt nem kellett egyszer sem a szomszédba mennie. Figyeljünk meg más, ünnepelt zenészeket, énekeseket...sokan közülük ennyi éves korukra már rég az alkoholizmus és/vagy a drogok áldozatává válnak. Legalább ekkora vagy akár tízszer nagyobb (tengerentúlon pl. nem ritka) rajongói tábor mellett. Ákos azon kevés zenészek egyike, aki emberként is megérdemli a tiszteletet, legfőképpen a sokak számára visszaadott remény miatt, azért az erőért, ami a dalaiból árad. Köszönjük és adjon az ég még legalább ennyi értékes évet neki ! :)

PhoenixSpirit 2008.05.07. 03:02:22

Ami pedig a politikát illeti, az emberek néha iszonyatosan óvodás módon tudnak hozzáállni ahhoz a kérdéshez. Kb. az a szint, hogy "én erre szavaztam, ezért nem létezik, hogy ne nekem legyen igazam". Tökmindegy neki, hogy az általa dédelgetett "oldal" (mert mostanra már maga az oldal fogalma is igen homályos lett) adott esetben minden javából kiforgatja, de ő attól még imádja őket, mert az ő szent és sérthetetlen igazát képviselik. Aki pedig ellent mondana ennek, azt a pokol fenekére kívánja. Ákost azért mondják sokan jobboldalinak, mert az értékrendje, a konzervatív világkép közel áll a klasszikus jobboldali politikához (de ilyenről idehaza már nem nagyon beszélhetünk). Azt sokan el szoktak felejteni, hogy a konzervatív szó jelentése "megőrző", tehát a tradicionális hagyományokat, kultúrát ápoló ember. Ez önmagában pedig nem politikai kategória. A politika szükséges rossz, ami folytán rengeteg ember ugrik egymás torkának, olyanok, akik amúgy teljesen jól kijönnének. Védik a (valós vagy vélt) igazukat és persze féltik az egzisztenciájukat. Ez érthető, az azonban már távolról sem, hogy ezért miért kell az ellenfélre (nem ellenségre) kígyót-békát üvölteni, ráadásul alaptalanul. Nekik azonban mindegy, csak lehessen. Érdekes módon ezek a támadások az Új törvény album megjelenése után erősödtek fel igazán, talán azért, mert ott a dalok jó részében fellelhető volt a húsba vágó, maró gúny és irónia, ami sokaknak elevenjére tapinthatott.

"A gyűlölet rabja
Majd kiforgatja
Minden szavamat
És átkoz..."
süti beállítások módosítása