Amerikában él, Európában haldoklik a kereszténység
2017. február 17. írta: Redakció

Amerikában él, Európában haldoklik a kereszténység

george_weigel.jpg

Trumpnak úgy kellene cselekednie, mint aki egy országot kormányoz, nem pedig egy kampányt vezet – mondja George Weigel amerikai katolikus író, értelmiségi a Mandinernek. II. János Pál pápa életrajzírója szerint a kereszténység Amerikában újraerősödhet, Európában viszont a liberális nyitás miatt haldoklik, a katolikus egyház jövője pedig Afrikában és Ázsiában rejlik. Interjúnk.

„A könnyed katolicizmus az, ami megöli az egyházat Németországban és Európa más részein is. Hogy miért akarják a katolikusok lemásolni és elkövetni újra a liberális protestantizmus hibáit, az rejtély számomra, de néhányan nyilvánvalóan ezen az úton járnak. Így aztán az eredmény is ugyanaz: haldokló keresztény közösségek. Itt egyértelműen arról van szó, amit a kereszténység és modernitás vastörvényének nevezek: azok a keresztény közösségek, amelyek egyértelmű doktrinális és morális határokkal rendelkeznek, túlélhetik a modernitást (és a posztmodernt), mi több, virágzóak lehetnek; míg azon keresztény közösségek, amelyek határai porózussá válnak, kihalnak.

A katolikus egyház történetét jelentős részben a szubszaharai Afrikában fogják írni azok a vezetők, akik a vibráló életű, fiatal helyi egyházakból érkeznek. Ők nem fogadják el a német modellt, ahogyan elegük van abból is, hogy másodrangú katolikusnak tekintsék őket. Így aztán a következő száz évben nagy szerepet fog játszani az egyházban az afrikai katolikus kereszténység.

Ha pedig a Vatikán elég bölcs, hogy ne tegyen idő előtti, megfontolatlan engedményeket a jelenlegi kínai rezsimnek, akkor Kínában is jelentős terepe lehet missziós lehetőségeknek amikor a kommunizmus lelép a színről; márpedig ez elkerülhetetlenül be fog következni.”

Szilvay Gergely interjúját Keresztény.mandiner oldalunkon olvashatják.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr8212268400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.17. 12:32:15

A "fejletlen" világban erősebb a kereszténység, mert ott kisebb a világromboló, emberellenes, liberális erők kulturális hatása.

Pl. Afrikában a tolerancia a homokosokkal azt jelenti: akasztás helyett megengedik nekik, hogy elvándoroljanak a Svédországi Köztársaságba.

Bell & Sebastian 2017.02.17. 13:01:34

Nagyon sokan rengeteget tettek azért, hogy ez így is legyen. Legelső helyen Amerikát említeném.

Nem tudnám megmondani, hogy az Egyesült Államokban konkrétan hogyan áll a katolikusok szénája, mert a többi keresztény csak szőrmentén érdekel, de gyaníthatóan nem a TESCO -ban válogatnak vasárnap a leárazott zöldségek közt. Nem teljesen szabad akaratukból.

GNDL 2017.02.17. 13:11:15

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: „A "fejletlen" világban erősebb a kereszténység, mert ott kisebb a világromboló, emberellenes, liberális erők kulturális hatása.”

Ebben az úgynevezett harmadik világban egyébként nem csak a kereszténység hangsúlyosabb, de mindenféle vallási fundamentalizmus... például a radikális iszlám is. De a hiedelmeiddel szemben ez nem a liberális ideológiák-, hanem a modern oktatási rendszer hiánya miatt van. :)

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.17. 13:38:49

@GNDL:

Ez nem gond. A premodern minden formája kívánatosabb, mint a liberalizmus.

GNDL 2017.02.17. 13:45:38

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Persze hogy nem gond... annak aki a középkorban él vagy oda akarja visszarántani tágabb közösségét... :) De jelenleg Magyarországon sem vallási fundamentalista pöcsökből, funkcionális analfabéta közmunkásokból, vagy korrupt politikai kalandorokból esetleg ezek inkompetens szervilis talpnyalóiból van hiány, hanem informatikusokból, orvosokból, nővérekből, építőipari-, mezőgazdasági szakmunkásokból... egyáltalán szakemberekből.

A jövőre pedig nem a templomokban vagy rezsifórumokon fogják felkészíteni a következő generációkat hanem modern közoktatási intézményekben...

paprika. 2017.02.17. 15:21:38

tevedes amerika csak most jon fel
trump a feher keresztenyek nagy baratja

kelly is kereszteny meg en is
nem eletlenul elunk jol

ha szeretnetek szivesen meselek az eletemrol meg hogy milyenn boldogok vagyunk mi igy egyutt

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.17. 15:34:16

Mit is mond erről a finessz? Ja igen, "Csuhások, térdre"!

Szindbad 2017.02.17. 15:39:56

Ámerikában is fogynak a papok szépen, rendben. Nem is baj, legalább egyel kevesebb pedofil hálózat fog üzemelni.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.02.17. 16:04:06

@Szindbad: szerencsére a drága jó migráncsoknál nincs semmi pedofília, mert az elrendezett gyermekházasság szerves része a páratlanul gazdag eltérő kultúrának...

pruhuhuuuuttyyy!!!!

Bell & Sebastian 2017.02.17. 17:24:37

@Szindbad: Egy kifordított Móricka vagy te itt, fajtád szégyene.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.02.17. 17:30:46

És ahogy Európa lassan a liberalizmus homályába borul, úgy válnak terroristává a gyermekeink.

eloszekelyfold.com/web/I769--C28--Publicisztika--Ki_a_terrorista.html

legeslegujabbkor 2017.02.17. 20:24:04

Fogynak a hívők, az egyháznak össze kell zárnia, rémképekkel olyan csoportba kell beterelnie a hívőket, amit szerintük állandóan támadnak, mert még a végén elcsatangolnak.

Yorik 2017.02.17. 20:33:21

Amerikában sok helyen hagyományosan az egyetlen közösségszervező erő az egyház, és sok olyan feladatot lát el, ami Európában állami lenne. Emiatt sokan azt hiszik, hogy csak úgy lehetsz erkölcsös ember, ha választasz mellé egy ókori mesekönyvet. Ennek ellenére az elmúlt 15 évben ott is sikerült jó irányba mozdulni.

Pelso.. 2017.02.17. 20:49:00

Na és?
Talán toljunk még több közpénzt nekik, lassan húzóágazattá válnak.
"A kormány viszont többet költene az "egyházi közösségi célú programok és beruházások támogatására", erre a célra 118 milliárddal többet szán"

tarackos 2017.02.17. 22:19:30

@Bell & Sebastian: Mindig van jobb biznisz!

Majd meglatjuk az emberi jogos kufarok milyen hosszu fonalat szonek...

Allandoan kavarnak...

Bell & Sebastian 2017.02.17. 23:49:44

@Yorik: Téged megsütni se lenne érdemes holdtöltekor, mert tőled földobná a talpát az összes hiéna.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2018.06.02. 19:01:01

Égnek a keresztény templomok Magyarországon is.

www.nyugat.hu/tartalom/cikk/felgyujtottak_a_kemenessomjeni_templomot

Az idegen hitű tömegek ostroma megkezdődött. Akár az egri vár védői kitekintve a hatalmas ostromló török seregre, úgy érezhetjük magunkat.
süti beállítások módosítása