Mozizás helyett forradalmár lett: Lipták Béla portréja
2016. október 27. írta: Redakció

Mozizás helyett forradalmár lett: Lipták Béla portréja

liptak_bela.png

A műegyetemi diákgyűlés miatt nem vitte a barátnőjét moziba, aztán a Móricz környékén forradalmárkodott Lipták Béla. Az Egyesült Államokba kivándorolt mérnök még a kommunizmusban is máglyát rakott az orosz nyelvtankönyvekből. Tekintélyes mérnöki pályafutása mellett pedig magyar lobbit működtet. A fiatalok azonban szerinte nem értik a szabadságharcosokat. New Yorktól nem messze lévő otthonában beszélgettünk vele.

1956. október 22-én moziba ment volna a barátnőjével, és ezért bement az egyetemre, hogy kikérje a novemberi ösztöndíját, mivel az októberit már elköltötte. Ekkor hallotta, hogy délután kettőkor nagygyűlés lesz. Az aulába, ahol a gyűlés volt, befért két-háromezer diák. Innen már ismerős a történet. Éjjel be akarták olvastatni a pontokat a rádióban, de Marián István, a műegyetemi katonai egységek parancsnoka meggyőzte őket, hogy várjanak másnapig. Másnap reggel az egyetemi campuson gyülekeztek, s délutánra kaptak engedélyt a felvonulásra. Elindultak, az ő évfolyama került az első sorba, karba öltve mentek, mert a környék tele volt mindenféle emberekkel, köztük számos ávóssal, és nem akarták, hogy a sorok közé bekerüljenek és provokáljanak. A cél az volt, hogy teljes rendben és fegyelmezetten menjenek a Bem-szoborhoz. Azért a Bem-szoborhoz, mert Poznańban a lengyelek indították a folyamatot.

Hozzáteszi: „Engem egy életre optimistává tett az a két hét, azt láttam, hogy az utcán őrizetlenül állnak az írószövetség gyűjtőládái, bennük a papírpénzt, és senki se lop. Én is otthagytam 120 forintot a 140-ből. Az utcasarkon a kapzsinak mondott parasztok ingyen osztották az ételt meg amijük volt. A betört kirakatok mögött őrizetlenül ott volt az áru”.

Szilvay Gergely portrécikkét 1956.mandiner oldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr8711843365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.27. 20:57:20

hál' istennek a pártfőtitkár efftárs nem ilyen tökös forradalmár és maholnap csont nélkül aláí a szabadrablóegyezménytől a kvótabetelepítésig mindent, meghunyászkodva a 2% akarata előtt, persze hasonlóképpen bátran az ellenzékre kenve a felelősséget.

kész főnyeremény, hogy az igazi hazafiak 56-ban vagy elestek, vagy emigráltak. a falusi funkcik és porontyaik egész jó helytartók. csak kissé drágák, de le lesznek cserélve úgyis, már kineveltük a megfelelőbb elitet, csak valahogy helyzetbe kéne hozni már végre, sajna ez a mulya GNDL az istennek se hozza az elvárt sikereket. de őt is lecseréljük. és akkor miénk a szívcsakra (muhahahahahaha)

Bell & Sebastian 2016.10.27. 23:17:03

@Herr Stacheldraht Leger: Forradalmár az, akinek a kezében hatszor elsül az AK, ha becsönget az államvédelmi osztag. Mert hirtelen nem találta a szemüvegét.

A nyomozókat meg odaküldték hatvanhármas mintájú, PA -típusú, hangos késeikkel.

Csak két eset lehetséges, de egyik rosszabb, mint a másik. A harmadik az, hogy irmix-dirmix felakasztódik a pajtában, mint az idegenlégiós.

Preventíve. Mert nem üthet el mindenkit német nyugdíjas.

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.28. 06:36:27

@Bell & Sebastian: szóval maga vezette azt a kocsit (is). feljegyezzük.

Bell & Sebastian 2016.10.28. 13:16:19

@Herr Stacheldraht Leger: Ó kérem, a politikai gyilkolászás teljesen rendszerfüggetlen, még az sem biztos, hogy az ormány szervezi, első körben a mélyállamot gyanúsítanám, amelyik vagy akar betelepítést vagy nem, ám egy biztos, uralma töretlen, ha át is rendezi néha a bábszínházat.

Az egészből a kedvezményezett annyit érzékel, hogy már megint mekkora szerencséje volt.

Lószart, mama! Abban a mázliban sok munka van, rengeteg sírásással.

Itt fekszünk vándor, vidd hírül a nagymesternek, megcselekedték rajtunk, amit megkövetelt a hazaárulás.

Bell & Sebastian 2016.10.29. 22:02:20

@Herr Stacheldraht Leger: Höhö, csak áthúzták a dögöt a gólvonalon, lesz kereskedelmi megállapodás Kanadával. Vagy ezt a magyaroknak még nem merik megmondani?
süti beállítások módosítása