Ávósokra lőtt, letépte a komcsi zászlót: Lovas György 1956-ról
2016. október 17. írta: Redakció

Ávósokra lőtt, letépte a komcsi zászlót: Lovas György 1956-ról

lovas_gyorgy.jpg

Lőtt, és ezzel valószínűleg ávósokat is ölt; majd később letépte a kommunista Magyarország zászlaját az ENSZ épületéről New Yorkban Lovas György. A magyar zsidó és görög származású, korán árvaságra jutott '56-os forradalmár tagja volt az újpesti Munkástanácsnak, majd Amerikában Kampányolt Barry Goldwaternek és Ronald Reagannek is. Kereskedésből szerzett vagyonát az évtizedek során nagyrészt antikommunista szervezkedésre és '56 emlékezetének ápolására fordította. Portréinterjúnk.

„Minden évben megemlékeztünk 1956-ról, a legkisebb egyletben is. Megfogadtuk, hogy mindig meg is fogunk és egy évet sem hagytunk ki. Minden évben meg kell ünnepelni 1956-ot, minden városban, ahol megalakult a szervezet, meg kell emlékezni október 23-ról, erről a forradalomról!”– harsogja szenvedélyesen Lovas György tágas otthonának nappalijában, hevesen gesztikulálva. „És betartottuk, egészen 2006-ig.” Lovasék kampányoltak a republikánus Barry Goldwaternek, aki 1964-ben indult az elnökségért, de elvesztette a harcot a demokrata párti Lyndon B. Johnsonnal szemben. Ronald Reagannek is kampányoltak, ugyanakkor maradt sérelem Lovasban. „Nagyon-nagyon fájt, hogy nem mondta el nekünk, mi a terve a Szovjetunió szétbomlasztására. És felkészületlenül ért minket a rendszerváltás, a felünk már ki volt halva, mi is lihegtünk. Nem hittünk benne és nem voltunk már felkészülve arra, amire 20-25 éve fel voltunk készülve, hogy hazamegyünk és folytatjuk a forradalmat. Nem hatalmat akartunk, hanem börtönbe tenni a maradék kommunistát!”

Szilvay Gergely portrécikkét Történelem.mandiner oldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr2011815243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2016.10.17. 17:02:29

Maradt egyszerűnek. Még hogy Pozsgayt, vagy Orbánt börtönbe tenni ...

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.17. 22:42:59

manapság hőscincér szabaccságharczos ormány piktor népszavazás és a parlament megkerülésével megkötteti a CETA-t és persze a robokuttyal viteti el a balhét

56-ban elsőként hívatta volna be a szovjeteket

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.10.17. 22:57:58

@Herr Stacheldraht Leger: Manapság a hőscincéreké a világ látható része. Amint nézegetem, ez manapság Magának elég.
Némiképpen bosszankodva veszem tudomásul azt, hogy - bár ideje és lehetősége megvolt rá - mégsem olvasott eleget az ötvenhatos eseményekről. Fitt humorának fenntartása érdekében ezt cselekedje meg mihamarabb.
Amúgy, lényegében egyetértek, azzal a kiegészítéssel, hogy történetesen én, gipsz jakab, ha a mai szinten ismerem az akkori folyamatokat, ma is úgy döntenék, ahogy az átkozott kádár, és nem, nem fogom ezért szeretni. Engemet sem kell. Töprenkedni viszont nem árt. A műveire is kihat amúgy, szívesebben olvassák, btw.

Herr Stacheldraht Leger 2016.10.17. 23:09:35

@Mihint: lábhoz, csitt! kapsz csontot is, ha szépen behozod sorosgyuri papucsát, csak ne nyálazd össze, bodri. utána ugathatsz szuverenitásról is egy kicsit, de csak halkan :DDDDD

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.10.17. 23:20:23

@Herr Stacheldraht Leger: Vauuuu! :D A csonti nem elég finom, mi az a nyálazás, nesze a papucs bazmeg, mi kell még? Mi a vau az a szuvere-izé? Mindegy, ha finom a jutifalat, nem haraplak meg, ha nagyon finom, még össze se nyálazlak. Csak hülyeségeket ne mondj a pofácskámba', mer' marha nehéz hosszasan csillogó szemekkel nézni ;-D (farkincacsóválásról nem is esett szó, pedig fontos)

Bell & Sebastian 2016.10.18. 00:19:03

Nálunk a legnagyobb zászlótépkedőből (neki a kék alapon csillagmintás nem volt szimpi) lett a körzeti meghízott, aki saját kezűleg abriktolta a szomszéd faluból kerékpárbeszerzésre érkezett triatlonista álmigráncsokat.

38 évesen vonult nyugdíjba (mindenki kapott 1 év kedvezményt, aki részt vett a Gyurcsány elleni harcban - innen nézve a rossz oldalon), azóta meséli a forradalmi eseményeket.

A fogával tépte szét a tank lánctalpát, ebből lehet következtetni, mi lehetett ott, ahová nem jutott kamera.
süti beállítások módosítása