Akárhogy is: God Save The Queen!
2016. június 23. írta: Stumpf András

Akárhogy is: God Save The Queen!

brexit2.jpg

Eredetileg csupán csatlakozni akartam az előttem szólókhoz. Hörcher Ferenchez és Rajcsányi kollégához. Úgy volt, hogy röviden leírom én is: maradjatok velünk.

Már hogy brit barátainknak, akik ugye ezekben az órákban szavaznak arról, maradnak-e az EU tagjai vagy sem.

Aztán elkövettem a nagy hibát: íráshoz készülődve olvasgatni kezdtem és megláttam két hírt. Mindkettő főhőse Jean-Claude Juncker. Az egyikben arról keménykedik, hogy nem lesz újratárgyalás meg kivételezés, akármit döntenek is a britek. A másikban Orbánt osztja ki és arról papol, hogy kereszténydemokrata csak migránssimogató lehet.

És ekkor rádöbbentem, milyen nehéz is lesz érvelnem a brit bennmaradás mellett, ha csak egy csöpp empátiám van a szigetország lakói felé. Márpedig van.

Imádom a stílusukat, az életmódjukat, az arisztokráciájukat, rendre fura színű ruhákban pompázó királynőjüket, aki a mi királynőnk is szegről-végről, mindenesetre több árpádi vér folyik benne, mint mondjuk bennem. Még a prolijaikat is bírom, hiszen a proliságnak is van jellegzetesen brit arca, amelynek szemléléséhez, hála az EU-nak, sehova sem kell utaznunk: minden hétvégén megcsodálhatjuk azt Budapest belvárosában, búcsúzó legényekben és leányokban testesülve meg.

Ők nyilván maradnának az EU-ban, utaznának szabadon, korlátozások nélkül továbbra is, és élveznék a brit pénztárcával olcsónak számító pesti kocsmákat. Még akkor is, ha olykor kidobják őket, amikor éppen hülyére isszák magukat és okoskodni kezdenek, meg esetleg pofozkodni. Előfordul ilyesmi, senki nem is lepődik meg. Britek is, magyarok is tudják, hogy ez az élet rendje: még a kocsmából is kihajítják az arcoskodó, pofozkodó alkeszt.

És akkor meg is érkeztünk Junckerhez.

Akit nemhogy nem hajítanak ki úgy, hogy a lába nem éri a földet, de ebben az EU nevű kocsmában még busás fizetést is kap mindezért. Nem csoda hát, ha az ember azt mondja: ebbe a kocsmába inkább nem járok többet. Nem fizetem ennek a szerencsétlennek a számláját azért, hogy beledumáljon a dolgaimba. Semmi szükség rá.

Nehéz ezzel vitába szállni, pedig nekünk, magyaroknak az volna jó, ha brit cimboránk maradna a kocsmában. Egyrészt: a pofozkodó alkeszt mi sem szívleljük, s együtt talán jobb esélyeink vannak a féken tartására. Másrészt meg: mi vagyunk a jófej, de csóró cimbi. Kedvesek vagyunk, nyitottak, jöhet hozzánk bárki a kocsmából, de pénzünk – általában nincs.

Rendszeresen meghívtak tehát minket sörre meg fröccsre nem csak a németek meg a franciák, de a britek is. Nekünk nyilván jó lenne, ha ez így is maradna, főleg, hogy a britek még csak nem is oktatgattak ki minket nagyon, hogy odahaza mit művelünk kocsmázás után, legfeljebb halkan szóltak, négyszemközt, ha nem tetszett nekik valami. Ellentétben mondjuk a németekkel, akik rendszeresen előadást tartanak nekünk arról, hogy ha már fizetik a fröccsünket, hát úgy gondozzuk a szobanövényeinket otthon, ahogy szerintük trendi, ahogy szerintük kell. Meg ha kicsit túlméretezték a házibulijukat és nem tudnak már enni-inni adni a meghívottjaiknak, hát vegyük át a vendégeik egy részét és etessük őket mi. Ilyenkor azért bepöccenünk, merthogy mi pont nem rendeztünk semmilyen házibulit. Nem véletlenül. Se kedvünk nem volt hozzá, se pénzünk nem volt rá.

Ilyenkor jön aztán a pofozkodós iszákos, s mivel az ő sörét is a németek fizetik, meg kap néhány korsóval a svédektől is, hát nekünk ugrik, hogy de márpedig átveszünk a fölös vendégseregből és kész, pofánkat meg befogjuk.

Kiléphetnénk mi is a kocsmából persze, csak hát akkor kevesebb fröccsöt innánk. Magyar fejjel ez nem is dilemma. Maradunk. A britek viszont ki tudják fizetni a saját sörüket, meg tudják venni maguknak, szépen hazacammoghatnak vele, behűtik és megisszák – minek is hallgatnák a pofozkodós iszákos okoskodását arról, hogy mit hogyan intézzenek?

Ha ma a szigetországban többségbe kerülnek a távozáspártiak, annak mélyén nagyjából ennyi lesz. Érzelem.

Jogos érzelem a visszataszító brüsszeli bürokráciával szemben. S vágy lesz az alján még. Az önrendelkezés visszaállításának vágya. S hogy ez a vágy teljesülhet-e a Brexit által? Aligha. A brit életmódot féltők például aligha a lengyel és magyar dolgozóktól érzik idegenebbnek magukat a hazájukban, mint egy emberöltővel ezelőtt. Schengennek nem tagja az ország amúgy sem, szóval Európán kívülről most is maguk dönthetik el, kit engednek be és kit nem, a bevándorlók többsége pedig nem európai. A 65 milliós országban össz-vissz hárommillió EU-s állampolgár van, akik ráadásul adót fizetnek, dolgoznak, a brit átlag feletti a képzettségük is. A Brexit tehát a bevándorlás nagyobb hányadát egyáltalán nem is érintené, de lehet, hogy még az európait sem feltétlenül: az a magyar például, aki több mint öt éve kint dolgozik szépen, legálisan, éppen intézi brit állampolgárságát, vagy már meg is kapta azt. És marad kint, ha akar, Brexit ide vagy oda.

Ráadásul, amint Juncker már be is lengette: ha kilépnek, nincs kegyelem. Nincs norvég megoldás, hozzáférés a közös piachoz félpénzen, stb. Politikailag ez persze érthető is: ha Brexit van, akkor az unió apostolainak érdeke, hogy bemutassák: az EU-n kívül tényleg nincs más, csak vér, verejték és könnyek.

A kérdés viszont nem racionálisan dől el ma. A bennmaradást támogatók sem észérvek alapján fognak szavazni. Ha az Európa-ideológia megdobbantja a szívüket, ha elhiszik, hogy aki kilépne, az mind csúnya nacionalista, akkor a maradás mellett voksolnak. Azok meg, akik inkább az agyonbürokratizált vízfejet látják Brüsszelben, amely agresszív, hatalmaskodó, miközben a nép (?) általi felhatalmazása erősen kérdéses, a kilépésre. Utóbbiakkal egyébként racionálisan is nehéz lenne vitatkozni. Csak egy példa: ha a kilépéspártiak győznek ma, David Cameron lemondhat. Következménye lesz tehát annak, ha nem az ő álláspontja győzedelmeskedik. Ez a jó a közösségekben, a valódi képviseletben, a felelősségben.

Hogy van következmény. S mi lesz a mi pofozkodós emberünkkel, ha a vezetése alatt a világ ötödik legnagyobb gazdasága elhagyja az általa két viszki között mindig látványosan képviselt államközösséget? Ugye senki nem gondolja, hogy Juncker kudarcként élné meg a britek távozását, hogy magára venné, netán vállalná a felelősséget és lemondana? Persze, hogy nem tenné. Ez a különbség egy ország jól működően demokratikus vezetése és egy mindentudó főbürokrata között. Aligha kérdés, melyik hozzáállás a rokonszenvesebb.

A kérdés most az, maradnak-e velünk a britek vagy sem. Remélem, maradnak, de bárhogy is döntsenek:

God Save The Queen!

Frissítés: Nagy-Britannia várhatóan a kilépés mellett döntött – itt a Brexit.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr998833970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2016.06.24. 07:47:56

A nemzetközi helyzet egyre fokozódik... Felkészül: Skócia

maroz 2016.06.24. 08:00:04

@midnight coder: Leszárad az magától, nem kell levágni, mondták abban a bizonyos régi viccben! ;)

Igen, számomra már akkor gyanús volt, hogy a centrumállamok lerúgják magukról a félperifériát, amikor úgy 2012 környékén hirtelen elkezdett téma lenni a migráció. Lesz egy újabb mag-Európa, és mi majd szépen integethetünk neki a tornácról. Már csak idő kérdése, hogy az osztrákok a hegyeshalmi szúrópróbaszerűt átértelmezzék. Végső soron az se más, mint szúrópróbaszerű, ha a nap 23 óra 59 percében ellenőriznek, csak egy, a szokványosnál is alaposabb szúrópróba, de hát ezek a németek alapos emberek, ugye. Vagy osztrákok, de ez már részletkérdés.

2016.06.24. 08:18:17

@maroz: Nem Huxit, hanem Здраствуйте Венгрии! lesz az, amitől előre borsózik a hátam. Vlagyimir Vlagyimirovics az éjszaka biztos pezsgővel koccintott az eredmény hallatán :-(

Weißkopf 2016.06.24. 08:26:41

Eldőlt az Egyesült Királyság kilépése az Unióból. Orbán most hullathatja krokodilkönnyeit, mert valójában ő szeretett volna lenni az első kilépő, csak addig vár, amíg jön valamennyi pénz Brüsszelből. Ha ez elfogy (márpedig 4 év múlva legalábbis erősen megcsappan), akkor jön majd a magyar népszavazás. És a magyar szavazók xenofób, félázsiai többsége követni fogja a briteket.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.06.24. 09:04:59

@Weißkopf:
Magyar nemzetstratégiai érdek, hogy a magyar munkavállalók túlságosan sok szabadsága legyen megfékezve. Ebben most partnerek voltak a britek.

tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2013/11/nemzetstrategiai-szovetseg.html

Pelso.. 2016.06.24. 09:11:00

@Doomhammer: Ugye majd az oroszok készségesen megveszik az itthon gyártott lapostévét?
Mit szólna pár ládagyárhoz, előre kivitelezve, készenlétben?

snorbi 2016.06.24. 09:11:53

> "ha a kilépéspártiak győznek ma, David Cameron lemondhat"

Hát nem mondott le.

> "Ez a különbség egy ország jól működően demokratikus vezetése és egy mindentudó főbürokrata között. Aligha kérdés, melyik hozzáállás a rokonszenvesebb."

Mindkettő politikus - ennyit erről.

GNDL 2016.06.24. 09:14:09

@midnight coder: „ez csak addig lesz gond, amíg Merkelt és csapatát el nem takarítják az ottaniak, és ez csak idő kérdése”

Tehát úgy véled, hogy a német szociáldemokraták majd jobban tolerálják Orbán populista baromságait, mint most a német kereszténydemokraták?! Ezt akkor nagyon de nagyon benézted... Merkelt Martin Schulz csapata fogja váltani... :D

„a Merkel-Juncker csapatnak egy jókora pofon”

De hiszen egy sorral fentebb említetted, hogy a németek befolyása nőhet... Merkel úgy nyer, hogy veszít?! Ez ilyen unortodox fideszes logika? :)

„akkor más, fejlett országok is elfilózhatnak ezen”

Igen, a fejlett országoknak mindegy, hogy EU-n belül vagy kívül, bár amíg a többség belül van, addig a kívül lévőknek nehezebb és drágább az élet. De ha ezen álmodoztok, akkor rossz hírem van: Magyarország az EU nélkül halott. Még jobban kint lenne a seggük a magyaroknak a buggyos gatyából mint most. :)

Egészen elképesztően ostoba ma már az orosz propagandátok, elvtársak...

Ballib cenzúrázók réme 14 2016.06.24. 09:19:50

@GNDL:

Röhejes vagy... Az MSZP volt az aki eddig egy pufajkást, egy D-209 jelű KGB ellen küzdő ügynököt, és egy a Dialógus csoportról jelentgető Gyurcsány nevű spiclit tudott jelölni minsösszesen.
Akinek a vizsgáira is leszólt az MSZMP KB:
www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA

Eközben viszont Orbánt és feleségét, mint minden ellenzéki képviselőt megfigyelték a ejlenleg MSZP-ben és titkosszolgálatuknál tevékenykedő ügynökök:
mandiner.hu/cikk/20120405_viktoria_akcio_lehallgattak_es_megfigyeltek_orbant_es_feleseget

Akik (Laborczék) jelenleg Portik nevű maffiózót veszik rá, hamis tanuzásra:
www.blikk.hu/aktualis/kupiban-keszult-fotokkal-akart-zsarolni-portik/cwmbpcn
Leleplező információkat ígért a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati főnökének Portik Tamás olajmaffiózó, hogy az MSZP választási győzelmét segítse elő. Ez derül ki azokból a dokumentumokból, amelyeknek titkosságát hétfőn feloldotta az Alkotmányvédelmi Hivatal.

Ballib cenzúrázók réme 14 2016.06.24. 09:22:55

@GNDL:

Hogya akarod befejezni a rendszerváltást azok után, hogy az MSZP-SZDSZ idején gőzerővel tüntették el a terhelő iratokat, a Horn féle 56-os gyilkosokról, és gyártottak kartonokat az ellenzékiekről ?

Ezt megtehetted volna 20 éve..
Ja nem... Mert akkor még itt voltak az orosz katonák, másrészt meg az MSZP zsarolta ügynöklistával Antalt, és az SZDSZ-t. Bár az SZDSZ-t nem nagyon kellett zsarolni se, mert alapból több volt benne az ügynök, mint máshol.

is 2016.06.24. 09:23:50

"A britek viszont ki tudják fizetni a saját sörüket,"

Itt a tevedes. Nincs mezogazdasaguk, olajuk sincs (az a skotoknak van, illetve USD50 aron a hajukra kenhetik), lustak es birodalmi eloskodok. Evszazadok ota nem dolgoztak, mert eltek a birodalomban. Majd most meglatjak, milyen is az orosz tengeralattjarokat egyedul uldozni, a la svedek (nem, nem keverem a NATOt az EUval, boven le fog csokkenni a NATO egyuttmukodes is, meg az USA is megharagszik rajuk).

GNDL 2016.06.24. 09:24:53

@Ballib cenzúrázók réme 14: „ Az MSZP volt az”

De hát fent soroltam, hogy nem csak az MSZP, és ma már főleg a Fidesz az... :)

Matolcsy, Pintér, Martonyi, Fónagy, Schmitt Pál, Mikola, Stumpf... MSZMP apparatcsikok, és ők vannak most kormányon, ezért szabotálják a rendszerváltást.

Nem olyan nehéz ezt megérteni, de a magadfajta szellemi fogyatékosoknak mindösszesen egyetlen szavas választási programot mertek írni a fideszes elvtársaik, mivel ennél többet képtelenek lennétek egyébként is megérteni. :)

GNDL 2016.06.24. 09:28:00

@Ballib cenzúrázók réme 14: „Hogy a akarod befejezni a rendszerváltást”

Elég lenne ha a Fidesz-KDNP végre megszavazná az ellenzéki pártok javaslatait. Bőven elég lenne... :)

Nem arról van szó te sötét balfék, hogy mi az anyád történt itt hat-nyolc-tíz éve... arról van szó, hogy mi történt például pár hónapja, amikor a Fidesz-KDNP tizenegyedszerre szavazta le az LMP állambiztonsági múlt feltárására vonatkozó javaslatát.

Az, hogy így terelsz, a legékesebb bizonyítéka annak, hogy még a magadfajta putyinista/fideszes propagandistáknak is kínos, ahogyan a Fidesz-KDNP szabotálja a rendszerváltást.

Ballib cenzúrázók réme 14 2016.06.24. 09:31:05

@GNDL: Most tényleg ?
Középsulis KISZ titkárokat tudsz felhoizni, az MSZMP KB tagjai, a Horn Gyula féle pufajkások, a KGB ellen küzdő D-209-ek, és a Dialógus csoportról jelentgető Gyurcsány ellenében ??
Nem tudom hallottad-e hogy az MSZMP-t vagyonostul, párttagságostul az MSZP örökölte.
Persze miután kibaszták a reformkommunistákat, akiknek a rendszerváltást köszönhetjük.

Ballib cenzúrázók réme 14 2016.06.24. 09:32:26

@GNDL:

A rendszerváltást Kuncze vezetésével az MSZP-SZDSZ szabotálta el, mikor tömegesen tüntettek el, hamisítottak meg, és gyártottak le ügynökaktákat.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.06.24. 09:33:26

@Pelso..:
"Ugye majd az oroszok készségesen megveszik az itthon gyártott lapostévét? "

Ez a kérdés most mellékes. A lényeg, hogy túl sok a szabadság, amikor pedig a liberalizmusról tudományosan bebizonyították, hogy nem működik.

Ha nem veszik meg az oroszok akkor nem veszik meg az oroszok. Mi éhenhalni nem fogunk - van malacpöri.

tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2014/05/fuggveny.html

Maguk lenézték a Professzort és holdkórosnak nevezték. Holott eddig mindenben igaza volt. Nem azért, mert különösen okos lenne, hanem mert azok közelében üldögél, akik a valódi döntéseket hozzák - nem a dumát, amivel etetnek minket, hanem az igazi döntéseket. És ő van olyan hülye, hogy őszintén le is írja, bele az arcba, annak az 1000 embernek, aki figyel rá.

is 2016.06.24. 09:35:15

@Ballib cenzúrázók réme 14: van egy magnesszalag, es MINDEN eredetiben rajta van. ezt te is tudod, cask eltagadod.

ezt a szalagot kellene leolvasni. de ez nem a rendszervaltas: ez a zsigeri bosszu, vendetta. ennek annyi koze van a rendszervaltashoz, mint nagyanyamnak a kvantummechanikahoz.

a rendszervaltas az az, hogy befejezzuk a szocializmust, azt, hogy az allamtol varjuk, hogy nekunk jobb legyen, hogy ezert mindent odaadunk a vezernek, es nyaljuk a segget, hogy nekunk adjon belole vissza. ehelyett a vezert azonnal karoba kell huzni, es minden jovobeni vezert is elkuldeni a francba, es olyan tarsadalmat epiteni, amelyik tenyleg arra epul, hogy hagyjuk az embereket a kepessegeik es ambicioik szerint ervenyesulni. na ez a rendszervaltas.

subtotal 2016.06.24. 09:39:12

A szerző baromira nagy tévedésben van: Juncker a kocsmáros a pubban.
Megmondta a nagyhangú britnek, hogy nem lehet saját piát behozni, el lehet menni, még akkor is ha kiesik a fogyasztása.
A vele ordibáló magyar kocsmatöltelék meg kezd rájönni, hogy eggyel kevesebb vendég lesz, aki az ő cehhét fizeti és még a pofáját sem tudja jártatni brit haverja oldalán úgy, mint eddig.
Ezen kívül pedig lehet a haverja nem ad neki melót sem ezután.

GNDL 2016.06.24. 09:39:33

@Ballib cenzúrázók réme 14: „Középsulis KISZ titkárokat tudsz felhoizn”

A Hazafias Népfront alelnöke vagy a Lázár- és Grósz kormányok oszlopos tagjai nem éppen a „középsulis KISZ titkárok”, te szerencsétlen balfék... :D

De nem erről van szó te negatív intelligenciájú korlátolt szardarab... arról van szó, hogy nem a húsvéti nyuszi, és nem a Pókember szabotálja jelenleg a rendszerváltást, hanem a Fidesz-KDNP, mivel ők nem szavazták meg eddig egyetlen egyszer sem az ellenzéki pártok rendszerváltás befejezésére irányuló több tucatnyi javaslatát.

is 2016.06.24. 09:48:39

@Ballib cenzúrázók réme 14: "Ez derül ki azokból a dokumentumokból, amelyeknek titkosságát hétfőn feloldotta az Alkotmányvédelmi Hivatal"

Es amiknek a titkossagat NEM oldotta fel az AH, azokbol mi derulne ki? A hosszu bajtok ejszakaja pl.? Vagy a Gripen vasarlas reszletei? Vagy Paks2 okai?

Ballib cenzúrázók réme 14 2016.06.24. 09:53:01

@is:

Speciel a hosszú bájtok éjszakájáról már kiderült, hogy MSZP-s blöff volt.

A Grippen vásárlást Medgyessy drágította duplájára, tőle érdeklődj.
A Paks2 megépítése kapcsán Gyurcsány kezdte a tárgyalást Putyinnal, kétszer vacsizott is vele ezügyben családilag.

Bár nem pontosan értem ezeknek mi köze ahoza tényhez, hogy MSZP-s titkosszolgálati vezetők, maffiózókkal tárgyalnak arról, hogy kompromittálják a Fideszt. Enyhe pikantériát kölcsönöz a dolognak, hogy Portik ezen a Laborczal folytatott magánbeszélgetésben éppen azt mondotta volt, hogy MSZP-seknek hordott pénzt, de nem kell félni ezekről hallgatni fog.

snorbi 2016.06.24. 09:53:44

@snorbi:

Aztamindenit, mindent visszavonok! gyorsan pörögnek az események, közben mégis lemondott: index.hu/kulfold/lemondott_david_cameron_brit_miniszterelnok_a_brexit-nepszavazas_eredmenye_miatt/

Én ezt el se tudtam képzelni, kis hazánkban ez biztosan nem fordulhatna elő :)

Ballib cenzúrázók réme 14 2016.06.24. 09:59:03

@snorbi:

Azt én is kétlem hogy nálunk ez előfordulhatna.
Nálunk miután a miniszterelnök titkos körben elhangzott Elkúrtuk beszéde kiszivárgott, miszerint 4 évig nem csinált semmit, és ebbe majd beledöglött, hogy eltitkolja, hazudott éjjel-nappal, nem mondott le, hanem megverette az ellene tüntetőket.

Az egészben az a legfurább hogy még mindig van 7% munkásőr leszármozott, aki rá szavaz.

2016.06.24. 10:16:05

Örülök a britek döntésének, így 60 millióval csökken a lumpenprolik száma az EU-ban.

gyalog.galopp 2016.06.24. 10:31:49

Most sikeresen elinfláltak néhány értéktelen karaktert, persze helyiérték szerint, amit persze valaki másnak majd ki kell fizetni, munkával, nyersanyaggal , miegymással.

carlos z. 2016.06.24. 10:35:52

Ha én egy utolsò pillanatig bizonytalan brit vagyok és meglátom a suttyóbunkó és potyaleső magyar kormàny fizetett hirdetését, akkor rögtön tudom, hogy brexit..

Exploiter 2016.06.24. 10:36:04

Nagy tanulság ez sokaknak.
1: Ha demagógiával kampányolsz valami mellett, amit te se gondolsz komolyan, vigyázz, mert még a végén a hülyék tömege komolyan veszi. (Ugye, Orbán?)
2: Ha egy nép érdekeit figyelmen kívül hagyod folyamatosan, akkor legalább gondoskodj arról, hogy ne tudjanak elküldeni a hülyeségeiddel együtt a francba. (Ugye Merkel?)
3: Ha ezt az eu-t bárki is komolyan gondolja még most is, akkor ideje lenne valóban tenni is érte, esetleg olyan dolgokat, amiknek: van értelme; hasznosak az eu polgároknak; nem megy szembe a saját érdekeinkkel; nem csak látszatbaromságok; nem agyhalott ideológiákat szolgálnak ki

Kb ennyi

Janos Mohacsi 2016.06.24. 10:41:24

Hulye cikk!!! A briteknek a sort lejmolokbol lett elege. Az arcoskodas az mas kerdes, a Juncker tenyleg idiota. De ez van!!

Janos Mohacsi 2016.06.24. 10:45:21

@is: Gyarmataik meg mindig vannak(csak nem ugy hivjak oket). Onnan jon az olcso elelmiszer.

Terniak 2016.06.24. 10:52:10

@Exploiter: Az első kettővel nagyjából egyetértek.

A harmadikkal nem.

Pontosan mi nem hasznos?

Pénzügyek: nincs olyan magyar település, ahol ne lenne legalább egy tábla kitéve, hogy ez vagy az uniós pénzből épült (lásd még gazdaságfejlesztés)

Életminőség: a legtöbb bürokráciacsökkentési program uniós elvárás volt (igen, bármilyen furcsán hangzik, ha rajtunk múlt volna, nem itt tartanánk). Az egyéb dolgokról (nincs vízum, személyivel mehetsz ahová akarsz, az irataidat, képzettségedet elismerik bárhová mész stb.) meg ne is beszéljünk, szinte lehetetlen összegyűjteni.

Önkény: persze, lehet csatlakozni az "agyhalott" hülyeségekhez, mint hogy a jogállam szar, meg az emberi jogok mostanában már inkább szitokszó, de azért ajánlom mindenkinek, hogy olvassa el a Külügy Konzuli Szolgálatának országjelentéseit, s egy pillanatra gondolkodjon el, hogy amint kilép az Unió területéről mennyiben más körülmények várják/várnák.

Tanulás/tudomány: bármennyire fura, legtöbbünk életét nem a politika/foci/migráns szentháromság tölti ki. Igen, az EU nélkül számtalan ösztöndíj nem létezne, nem ismerhetnénk meg egymást, nem lenne lehetőség külföldi egyetemeken tanulni és hazahozni az itt megszerzett tudást. Nem véletlen, hogy Stephen Hawking is Brexit-ellenes volt.

Lehet hibáztatni a politikusokat, de inkább nézzünk magunkba. Lehet hibáztatni az Eu-t, hogy mire ad pénzt, de könyörgöm pisztolyt fognak a fejünkhöz, hogy hülyeségekre/haveroknak adják itthon a támogatásokat?

Nem (csak) a gazdasági következménye rossz annak, ami történik: hanem a lelki: a britek nem kértek belőlünk. Nem, nem a migránsokból, hanem abból, ahogy mi (vissza)éltünk az EU-val és annak eszméivel.

Ez van.

Rébusz 2016.06.24. 10:57:12

Talán nem tévedek, de a királyi családnak, Károly hercegnek óriási mezőgazdasági birtokai vannak nem csak Nagy-Britanniában, amiért tetemes összegű EU-s támogatásokat kaptak és kapott. Más jogcímen is illette meg őket uniós támogatás, amiről mostantól bizony le kell mondaniuk.

Bell & Sebastian 2016.06.24. 11:03:41

Betyárhal

- És a többi?
- Judit, Orbit.

Exploiter 2016.06.24. 11:15:09

@Terniak:

Én sosem voltam az európai összefogás ellen, még most, görögország, ukrajna, a migránskáosz után sem, mert belátom, hogy az europai országok (főleg a kicsik, mint mi) esélytelenül indulnak ebben az évszázadban egyedül.
De egy erős, önálló, politikai, gazdasági és katonai nagyhatalom miatt érdemes csak belevágni. Azért, hogy eggyel több szökőkút épüljön az alföldön és harmadik világbeli menekültek elhelyezésén vitatkozzanak örültek éveket, azért nem.
Kelet európát erősíteni és fejleszteni kell. Nyugat európában újra be kell indítani a növekedést. Az eut centralizálni kell. Az ostoba önfeladást le kell állítani.
Ezek a fontos kérdések és mindenki mindennel foglalkozik, csak ezzel nem.

A briteknek ebből a töketlenkedésből lett elege, nem "belőlünk", bárhogy is érted ezt. A ukip szavazók állva tapsoltak orbánnak tavaly, ugyanaz az elégedetlenség kerekedett felül ott, mint amire ő játszik itthon...

Terniak 2016.06.24. 11:29:06

@Exploiter: én még soha egyetlen európai országban sem éreztem azt, hogy bárki feladta volna önmagát, Épp ellenkezőleg, ha elmegyek Franciaországban azt kérdik, hogy Nálatok ez hogy van, és én azt kérdezem, hogy mi erre a francia válasz. Ausztriában magukra büszke osztrák emberekkel találkoztam, de jól elbeszélgettünk és nevetgéltünk a ma már csak történelem közös múlton.

Én azt látom, hogy a politika felnagyít dolgokat felelőtlenül.

Az EU önálló, politikai és gazdasági nagyhatalom már most is. De igen, nálunk ebből annyi látszik, hogy épül egy szökőkút, meg felújítják a hivatalt és migráns, migráns, migráns. De ez kinek a hibája? Aki csak erről tud beszélni? Aki ma reggel is csak ezzel tudta kapcsolatba hozni az egész folyamatot?

Valójában nincs töketlenkedés: csak éppen a fontos dolgok túl bonyolultak. Egyszerűbb a zsigeri ellenérzésekre hagyatkozni (lásd tegnapi Lázár sajtótájékoztató az EU-ból való kilépésről)....

A belőlünket úgy értem, hogy KKEurópa. Az ismeretségei körömben nincs olyan család szinte, akinek legalább egy tagja ne járta volna meg Angliát. A vélemények a hozzánk való viszonyulásról legalábbis többrétű, és akkor még finoman fogalmaztam.

Másrészt a politika: lehet, hogy egy ideig tud működni a cinizmus, de előbb-utóbb nem. Ahogy írtad, ez nagy tanulság idehaza is. Cameron már megtanulta.

monddazigazatmar 2016.06.24. 11:43:17

@Terniak:
"incs olyan magyar település, ahol ne lenne legalább egy tábla kitéve, hogy ez vagy az uniós pénzből épült (lásd még gazdaságfejlesztés)"
A település többi része nem uniós pénzből épült. A gazdaségfejlesztés pedig tényleg marha jó:
Nem a piac dönt arról, hogy a vállakozásod fejlődik-e, hanem egy pályázat, meg annak az elbírálói. A lemaradott helyek- mint Borsod- nem véletlenül lemaradott, teljesen értelmetlen erőltetni, mesterségesen semmire sem fog jutni.
Az, hogy személyivel mehetsz ahova akarsz nem EU kérdése, hanem 2 ország megállapodása. Unió előtt bőven 5-10 évvel lehetett a határon menni személyivel.

"Tanulás/tudomány: bármennyire fura, legtöbbünk életét nem a politika/foci/migráns szentháromság tölti ki. "
Na igen, néptömegek vannak a könyvtárak előtt és a kocsmákban késhegyig menő viták folynak a gravitációs hullámokról.
"Igen, az EU nélkül számtalan ösztöndíj nem létezne, nem ismerhetnénk meg egymást, nem lenne lehetőség külföldi egyetemeken tanulni és hazahozni az itt megszerzett tudást." Miért nem létezne? Miért ne lehetne külföldi egyetemen tanulni? Csak hogy a balosok kedvenc példáját hozzam, Orbán akkor tanult oxfordban amikor EU még nem is létezett. Ezek a dolgok pont mind megvoltak, illetve csak szándék kérdése.
"Nem véletlen, hogy Stephen Hawking is Brexit-ellenes volt." Na igen, marhára fontos, hogy egy tolószékes elméleti fizikus mit gondol a brexitről. Most komolyan, szerinted az a csávó mit tud a való életről, és az emberek problémáiról?
"Lehet hibáztatni az Eu-t, hogy mire ad pénzt, de könyörgöm pisztolyt fognak a fejünkhöz, hogy hülyeségekre/haveroknak adják itthon a támogatásokat?"
Tessék, megint egy példa. Váli medence turisztika fejlesztés. Erre lehet pénzt felvenni. Marhaság a kisvasút, marhaság a kilátó. Mondjuk egy akármi nem lenne marhaság, csak arra nem lehet.

Exploiter 2016.06.24. 11:44:53

@Terniak:

"Az EU önálló, politikai és gazdasági nagyhatalom már most is."

Tényleg?
Az utóbbi évekből nem sok minden támasztja alá ezt.
A görög válsággal mit kezdett ez a gazdasági nagyhatalom? Akkor nem volt EU. Akkor csak Németország volt, meg Franciaország, meg Anglia. Meg egy csóró Görögország. Az EU mint olyan sehol nem volt. Amúgy töketlenkedtek.
Ukrajna megtámadásakor? NATO volt, meg esetleg Németország. Az EU, mint olyan, nem létező katonai tényező. Szintén töketlenkedtek.
A migránsok beindulásakor? Főleg nem volt EU. Ezer meg egy ország volt, a saját vélt vagy valós érdekeikkel. Még most is töketlenkednek.

Az igaz, hogy a britek úgy általában sem örültek annak, hogy mindenféle ember beözönlik az országukba, akár európán belülről sem. Érthető. De nem véletlenül kerül szóba a migráció: ha a tavalyi káosz nem történik meg, akkor ma nem lépnek ki az őrültek házából, ez 100%.
Az pedig, hogy kelet-európa visszaélt a helyzettel, egyszerűen nem igaz. Ugyanis az elvándorlás a régiónak nagyon, de nagyon nem jó, max egyéni szinten.

Messzi Vetek 2016.06.24. 11:46:54

@Exploiter: "Kelet európát erősíteni és fejleszteni kell. Nyugat európában újra be kell indítani a növekedést. "

nahát, valóban? mit nem mond! azt' akkor mi van, ha ez a kettő egyszerre nem megy? akkor ki melyiket választja maga szerint?

"Az eut centralizálni kell. "

na igen, de ha van egy centrum, akkor a (z összes) többi - szükségképpen - periféria. okosítson már ki, melyik centrumot kellene megtenni a legcentrumabb centrummá? és miért pont azt?

"Ezek a fontos kérdések és mindenki mindennel foglalkozik, csak ezzel nem."

hát igen, mindenki csak matyizik; bezzeg maga gyorsan átvágta a gordiuszi csomót. végre, világosság gyúlt a setétben. köszönjük!

A briteknek ebből a töketlenkedésből lett elege

hát azt nem tudom, hogy nekik miből lett elegük, de nekem az üres megmondásokból lett most elegem, úgyhogy megyek is most "inet".

Gazz 2016.06.24. 11:48:45

Amikor 45-ben megkérdezték a németeket, hogy miért szavaztak 33-ban Hitlerre, mindenki azt válaszolta, hogy HA TUDTUK VOLNA mi következik semmiképp nem tettük volna.
Von Tresckow (44-ben kivégezték a Hitler elleni merénylet miatt) 1933-ban azt mondta az unokahúgának: ha az eszedre hallgatsz Hitler ellen, ha a szívedre Hitlerre szavazol. Ő a szívére hallgatott.

Exploiter 2016.06.24. 12:10:23

@Messzi Vetek:

Ha a kettő egyszerre nem megy, akkor az van, ami most van. Mindenki a saját érdekei után megy.
Csak azt nem értem, miért ne menne.

Centrum: leméred a szervezetet, a geometriai közepén felhúzol egy várost és viszonthallás. Nem azon múlik, hogy hol van. Azon múlik, hogy mik a céljai és mekkora az ereje.

Persze lehet ám, hogy igen, ennyit lehet kihozni a helyzetből, mert se tehetség, se elszántság nincs hozzá, meg amúgy lehetőség se sok. Abban az esetben a britek jól döntöttek, sőt, mindenki más is jól döntene, aki utánuk megy.

maroz 2016.06.24. 13:01:50

@Messzi Vetek: Állunk a nejemmel, nahát, mondom, brexit, mit brekegsz itt, kérdi, mondok semmi, csak spekulálok, hogy jó lesz-e ez a gazdaságnak? Mondja, hogy van-e nekem gazdaságom, mekkora a dzsídípím. Hát, igencsak elfér a tenyeremben. Akkor meg miért nem azzal foglalkozok inkább? Miért, miért, mert az újság azt mondja, hogy nekem a gazdaság miatt kell aggódnom, hát akkor én engedelmesen aggódok a gazdaság miatt, erre dresszíroztak.

Olyan izé, emberek Európája, ahol nem a gazdaság érzi jól magát, hanem én és azok, akik többé-kevésbé hasonlítanak rám. Közös bennünk például, hogy a gazdasághoz kurvára semmi közünk nincs, se vagyonunk, se hatalmunk, tehát nekünk aztán édes mindegy, hogy nyől-e vagy éppen apad, mert nincsen hozzá közünk. A mi dzsídípínk ott van a kezünk ügyében, tenyérben elfér, ez kéne meghatározza az elemzéseink horizontját valamint a narratíváink kategorális apparátusát, de elhitették velünk, hogy mi a másé miatt kell aggódjunk. Naná, hogy közben meg a mi dzsídípinkkel verik a csalánt, ha baj van.

Ballib cenzúrázók réme 14 2016.06.24. 13:17:54

@maroz:

Értem ezt a fajta hozzáállást csak ez se működik.

Történt anank idején, hogy kitalálták a pénzt, mint a banki letét papírra vetett formáját. (Persze akkor még bank se volt). Aztán kitaálálták hogy lehet ebből a pénzből többet is gyártani (hisz ez csak egy darab papír), fedezet nélkül is.

Viszont senki nem akart ilyen piszlicsáré ügyekkel foglalkozni, meg bonyolult is volt, és különben sem érintett közvetlen csak pár embert.
Így a zsidókra bízták ennek a pénz nevű izének a menedzselését.

És ez lett belőle:
www.youtube.com/watch?v=CvhD9rwaSqE

Ballib cenzúrázók réme 14 2016.06.24. 13:28:24

@Gazz:

Hitlert nem választották meg:
hu.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler

Az 1928-as választásokon az NSDAP a nagy kampány ellenére mindössze a szavazatok 2,6%-át kapta, a 491 képviselői helyből 12-t szerzett meg.

1932:
Hitler az elnökválasztások első fordulójában a Goebbels irányította elképesztő kampány ellenére azonban csak második lett, 30,23%-kal Hindenburg (49,45%) mögött. (Ernst Thälmann, a kommunisták jelöltje a szavazatok 13,23%-át, Theodor Duesterberg, a nemzeti jobboldal – vagyis a Német Nemzeti Néppárt és a Stahlhelm – jelöltje a szavazatok 6,81%-át kapta.)[86] A váratlan kudarc csak fokozta Hitler elszántságát, a második fordulóban már repülővel járta Németországot, hogy még több beszédet mondhasson. „Belerágtam magam ellenségembe, és ettől az ellenségtől nem távolítanak el…” – jelentette ki március 15-én weimari beszédében.[87] De a második fordulóban is csak a szavazatok 36,68%-át szerezte meg, Hindenburg maradt az elnök (52,93%).

Hitlernek számítania kellett arra, hogy sikertelensége láttán híveinek egy része elfordul tőle. És valóban, amikor az állandósuló politikai patthelyzet miatt megint új választásokat kellett kiírni 1932 novemberére, az NSDAP kétmillió szavazatot veszített és csak a szavazatok 33,1%-át, 230 képviselői hely helyett 196-ot szerzett.

...
Hitler azonban a párt vezetői előtt durván lehordta alvezérét, aki erre nyomban visszavonult terveitől és külföldre utazott. Schleicher így maga is kudarcot vallott és ellenlábasa, Papen kapott lehetőséget, aki azt javasolta Hindenburgnak, hogy nevezze ki Hitlert kancellárrá és ő alkancellárként majd kézben tartja. Így lett Hitler kancellár 1933. január 30-án (szöges ellentétben azzal a legendával, hogy szabad választásokon jutott volna hatalomra)

Messzi Vetek 2016.06.24. 13:36:48

@maroz: hiába próbázok itt foglalkozni a saját gazdaságommal, azzal a kicsivel, még ezt se' hagyják. gondoltam, ravasz vagyok, okosba' csinálok ma reggel 10%-os diszkontot, veszek már magamnak gúnyát finom kelméből, kiváló minőségű gyapjúból a külső hebridákból - ha már olyan óccsó a fontsterling.
hát mit tesz Isten, nem lelőtték a webshopot ezek a furfangosok? de.

maroz 2016.06.24. 13:59:19

@Messzi Vetek: Egy világ omlik össze te meg nyerészkednél, ej-ej. Mindegy, legyints, úgyis megrágta volna a moly.

maroz 2016.06.24. 14:00:43

@Ballib cenzúrázók réme 14: Nekem kábé mindegy, hogy ki csinálja a bulit, ha én kimaradok belőle, és itt az a bajom, hogy ki vagyok maradódva, de piszkosul.

Messzi Vetek 2016.06.24. 14:22:45

@maroz: hát ja, aszittem felülhetek a gyurivonatra...
de amúgy igazad lehet, már a levendula sem olyan, mint a nagyapám idejében volt - vagy a dögök lettek ellenállóbbak - de tény, hogy körberöhögik.
majd veszek az árából inkább vörösbort. az legalább "nem megy kárba, csak pocsékba" - szokta volt mondogatni édesanyám.

Kovi1970 2016.06.24. 14:26:33

@pitcairn2: kampányolás? Bakker. Egy szemen szedett hazugságot végtál ide, és kezelted tényként.

Azért engedtessék meg hogy erre felhívjam a figyelmet...

annamanna 2016.06.24. 14:46:57

"Akárhogy is: God Save The Queen!"????

Ha már így alakult, első körben pont ezt az agyalágyult, semmirekellő bandát kéne elzavarni, és megspórolni a fenntartásuk költségeit.
www.youtube.com/watch?v=mobA_sAFLeo "The Queen A Inspiration To Us All" - aham, hát sajnos meg is látszik az eredménye.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.06.24. 15:59:59

@annamanna:
Mondjon nekem három jó indokot, miért kell Nagy-Britanniának Európához tartoznia.

www.telegraph.co.uk/news/2016/06/21/queen-asks-guests-to-give-her-3-reasons-why-britain-should-remai/
"The Queen has been canvassing opinion on the EU debate by asking dinner companions: "Give me three good reasons why Britain should be part of Europe."

Her Majesty's biographer, Robert Lacey, reported the Queen's comments and suggested they may mean the Queen favours withdrawal from the European Union.

Buckingham Palace would neither confirm nor deny that the Queen had been debating the merits of Brexit in private, but royal sources pointed out that the words attributed to the Queen were "a question not a statement".

However the leading nature of the alleged question adds weight to previous claims that the Queen would like Britain to pull out of the EU."

McZozo 2016.06.24. 16:01:18

Hogy magyarorszagon meg mindig ezzel ahulyesseggel etetik a nepet. MErt ugye otthon van a jo Migrancs ezek ugye mi volnank aki Gazdasagi bevandorlokent kimentunk nyugatra es vana rossz migrancs akik a csunya kozelkeletrol vagy afrikabol jonnek. Na most elarulom a poszt szerzojenek is hogy itt angliaban a nagy Barati Cameron azt ultette el az emberekben hogy a Kelet europai a rossz migrancs, sot meg gyuloletesebb migrancs mint a kozel keleti vagy afrikai. Ugyanis a kelet eus migrancs sok esetben kepzett es tenyleg azokert a poziciokert jot ide ki amiket az angolok is elvegeznenek. mig az afrikai vagy kozel keleti az a kuli melot csinalja amit angol ugyse vegezne el. Igy a nagy baratsag sehol nem less, most belehajszoltak magukat abba hogy fel kell lepjenek majd ellenunk es fel is fognak mert ezek utan megtehetik.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.06.24. 16:07:04

@McZozo:
A közös magyar és brit nemzetstratégiai érdek kívánta azt, hogy a magyar munkavállalókat utálják Nagy-Britanniában. Ez annak a magyar és brit konzervatív együttműködésnek a gyümölcse, amit a szerző úgy sirat.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2013/11/nemzetstrategiai-szovetseg.html

monddazigazatmar 2016.06.24. 17:16:41

@McZozo: Nu, és akkor mi van? Hát utálnak titeket. Ez van. Az ő országuk, ne mondja meg nekik senki, hogy kit kell szeretniük, és kit nem.

annamanna 2016.06.24. 18:26:31

@Doomhammer: 3 indok: money, money, money.
Tegyük fel, hogy az angol királyi családnak valóban van némi mintaadó szerepe, pláne a vidéki, nyugdíjas, kispénzű plebs részére, pont azok számára, akik most a kilépésre szavaztak. Bár ez ostobaságnak tűnik, de eszembe jutott Ray Bradbury mennydörgő robaj c. novellája (filmet is csináltak belőle hu.wikipedia.org/wiki/Mennyd%C3%B6rg%C5%91_robaj ). Mi van, ha a királyi család másfajta hozzáállása is elég lett volna ahhoz, hogy fordítva süljön el a voksolás, és a maradók aránya legyen egy hajszállal több. Mi van, ha ehhez elég lett volna annyi is, hogy az uralkodó família ne menjen el a populizmus irányába, ne a plebejus bányász jómunkásembör ivadéka kerüljön be közéjük, akinek ez a háttere: www.youtube.com/watch?v=t5Ck_VB3EhM Tehát aki a legrosszabb sztereotípiákat, az angolok legrosszabb önképét erősíti. Mi lett volna, ha ehelyett bekerült volna az a két külföldi (afrikai) lány a családba, akik már nagyon régen feltűntek a két herceg mellett. A kenyai Jessica Craig állítólag nagyon okos, a zimbabwei Chelsy Davy jogot végzett, a shoppingolásnál több is telik tőlük. Már eleve a külföldi származásuk nyomott volna valamit a latban, picit nyitottabbá tette volna talán azt a szavazóréteget, akik számára az angol bányászivadék a "mi kutyánk kölyke". Pláne a tanult, szakképzett, fehér migránsok felé, mert ahogy olvasom, őket jobban utálják, mint a szakképzetlen muszlimokat. Azokat lenézhetik, a kelet-európaiakat nem; az utóbbiak igazi versenytársak a munkaerőpiacon. És mintha a királyi családban is piciben ez játszódott volna le évekkel ezelőtt: a hazai jelölt nyert a külföldivel szemben. Persze ez nyilván hülyeség, de az egész szavazás jórészt indulati és nem racionális alapon dőlt el, úgyhogy az én hülyeségem nem lóg ki az általános demagóg színvonalból.

Ad Dio 2016.06.24. 21:59:16

Brexit :-(((

Felkészül Franciaország. És ha... akkor vége is az uniónak...

maroz 2016.06.25. 05:44:21

@Ad Dio: Én szóltam, hogy nem érted ezt a világot, de nem hallgattál rám, most meg bánatosnak tűnsz, holott semmi okod rá. Hát, te tudod, ha ez neked jó...

maroz 2016.06.25. 06:01:40

index.hu/kulfold/2016/06/25/az_oregek_szavaztak_ki_angliat_az_eu-bol/

A kortárs idiotizmus egy kedves példája:

"Miután a közvéleménykutatók is megbuktak a népszavazáson, érdemes még egyáltalán foglalkozni a felmérésekkel?"

Ma már annyira hülye a pénzért szöveget alkotó véleménybefolyásolásügyi humán interfész, hogy simán leírja, majd végtelen ciklusban replikálja ezt a baromságot. De miért is "buktak meg" a közvéleménykutatók? Mert az emberek a végén nem fillérre pontosan úgy szavaztak, ahogyan azt ők előrejelezték? Ezek a semmi gondolkodási készséggel nem rendelkező hírkészítő csimpánzok tényleg azt hiszik, hogy a közvéleménykutatás az olyan, mint a Mars-rakéta: kiszámolják, kilövik és millió kilométerekkel arrébb pontosan ott landol, ahol eltervezték.

Azt már nem nézik meg, hogy valójában ez is egy becslés, aminek van egy természetes, kikerülhetetlen hibája, és ahol a helyzet annyira kiélezett, hogy a végeredmény az 50% környékén ficereg ott a legnehezebb a végkifejletre becslést adni, hiszen ilyen esetben akár néhány ember is eldöntheti az eseményt, és egy több milliós sokaságban jó eséllyel akad pár olyan szavazópolgár, akinek a viselkedése előre bejósolhatatlan, mert lehet, hogy annak alapján dönt, hogy felállt-e neki előző este.

És ezt az újságot akarja állítólag megvenni Simicska. Bár, mindegy, az egyik geci, a másik egy híján húsz, haladjunk, nincs itt semmi látnivaló.

Tehéntőgy 2016.06.25. 08:07:39

Ezt a sok sznob baromságot, te jó ég.
(Hogy az egyetlen izgalmas részre reagáljak: a valóságban II. Erzsébetben egyáltalán nem folyik lényegesen több Árpád-házi vér, mint bármelyik random beltenyésztett európai arisztokratában.
Tulajdonképp annyiról van szó, hogy II. András lánya, Jolánta volt III. Edward egyik ükanyja, Edward pedig Böske huszonkettedik egyenes ági felmenője, így II. Erzsébet származása valóban visszavezethető az erősen látás-és halláskárosult Vazul nevű úriemberig, ha egyszer sem kavart közbe az udvari kocsis. Ilyen szintű Árpád-házi rokonságot viszont még a 19. század végén is tucatszám lehetett kimutatni magyar nemesi családokban.)

Bell & Sebastian 2016.06.25. 08:48:33

@Tehéntőgy: :D Erről a megbonthatatlan, angol-orosz barátság jut az eszembe, II. Miklós és V. György szabadon felcserélhetőek voltak -ránézésre-, mégis végignézték az angolok, hogyan mészároltatja le Lenin a magyarnak látszó, demokrata önkéntesekkel a cári kuzint, családostól.

Ilyen egy tipikus, magyarnak látszó vállalkozó, kiontja a belét bárkinek némi előnyért cserébe, ez a mi tanulságunk, sose bízz az arisztokrata rokonságban - ez meg az általános-.

maroz 2016.06.25. 08:57:41

@Tehéntőgy: "ha egyszer sem kavart közbe az udvari kocsis"

"Micsoda egy világ! Az apám is gróf, a fiam is gróf, csak én vagyok kocsis!"

Rébusz 2016.06.25. 21:17:18

@annamanna: a királyi család nem valami olyasmi, amit el lehetne zavarni. Az angolok tiszteletleségnek tartják, ha valaki a királyi családról elitélően nyilatkozik. Személyes sértés, tabu. Innentől kezdve, egy a tiedhez hasonló javaslat teljesen irreális. Nem is beszélve a vallási, jogi környezetről, történelmi folytonosságról.

annamanna 2016.06.26. 00:45:38

@Rébusz: Hát persze. Random kommentek:
"Hysterical that anyone would remotely suggest Waity might be a "role model" for anything other than a professional hooker."
"Very heartening to know that, if the marriage ends up going down the plughole, at least there will be something to fall back on.
Wait - that may put her in direct competition with Uncle Gary who, apparently, does a fine line in the procurement of hookers and coke."
"If Harry's closest advisor is truly that stupid, ass flashing baboon then he's sunk."
"I smell a divorce in the midst!"
"Divorce Par-tay 2016. No more ass flashing freak."
"No more Waity Katie"
"BRING ON DIVORCE 2016 get rid of the whore."
"MIDDLESLUT is just being passed around to all the male royals - they all have sex with her thats the only relationship."
"LOL ! Maybe that's why the skank never wears underpants. No time for underwear, just gets in the way, you know ?"

Csak úgy ömlik a megjegyzésekből az alázatos hódolat, az alattvalói hajbókolás.
Legalábbis Katalinon tömegek gúnyolódnak, olyan stílusban, amikkel itthon a Vajnáné-Rogánné-Hajdúné triumvirátust jellemzik, a "nemzeti főkurvákat". Pont annyira tisztelik.
Nyilván a pszichológiai helyzet is hasonló: a dolgozó, sokat teljesítő emberek azzal szembesülnek, hogy az adójukból (tehát közpénzből) vagy gyanús forrásokból származó vagyonból dőzsölnek olyan emberek, akiknek a valós teljesítménye leginkább egy nagy kövér nullával írható le. Mit tiszteljenek rajtuk? A tiszteletet ki kell érdemelni. Mivel érdemlik ki? Mit csinálnak, ami miatt tiszteletet érdemelnek? Hogy szexuális szolgáltatások nyújtásáért cserébe elképesztő pénzösszegek fölött rendelkeznek? Emiatt még senki sem lett tiszteletreméltó.
A royal family többi tagja kevésbé irritáló, de többé-kevésbé mindegyiken köszörülik a nyelvüket az alattvalók, ez alól Erzsébet sem kivétel.
(Pl: "That entire institution is cold and heartless. The queens fixation on the role of monarchy is insanely sanctimonous. She heads the most pointless establishment in the Western hemisphere but still puts it ahead of actual human beings in her family. A father bent down to speak to his son only this souless human being who outsourced her own child rearing role would object. You know who else raises money for charity? Celebrities, most of whom occupy that role by virtue of some outstanding quality and NOT because a distant ancester was really good at war. I wish somebody would tell all these people (starting with this ice box woman in a tiara) to sit the hell down."
"Kneeling is for peasants!!! A prince never crouches. All of the younger royals need to be reminded that slouches are not royal. You know what's royal? Brooches.")
A királyi család szerepe leginkább az önmutogató celebkedésben merül ki, és ezért cserébe iszonytató összegeket kapnak. Persze, jelképesen összetartják azokat az országrészeket vagy országokat, amik nélkülük még inkább külön utat járnának. De most például milyen ráhatása lehet a királynőnek arra, hogy Skócia és Észak-Írország ne váljon el Angliától? Semmilyen. Abba sem szólhatnak bele, hogy Nagy-Britannia az EU része maradjon vagy kilépjen onnan. Valós politikai szerepük teljesen nulla, ehhez képest megterhelik a költségvetést. És ha most valóban bekövetkezik egy jelentős gazdasági visszaesés a Brexit miatt, akkor legszebb ideje megszabadulni ezektől a historizáló múmiáktól. De hát persze ezt úgyse én fogom eldönteni.

Rébusz 2016.06.26. 08:22:58

@annamanna: sokadszorra szembesülök azzal, hogy mennyire más az a kép, amit a média bemutat, mint az,ami a vaóságban van. Ha beszélgetsz angol emberrel, nem fogja neked ezt mondani, egy külföldinek pedig engedni, hogy így beszéljen a királyi családról. A mi szemszögünkből elfogadható, hogy máshogy látjuk őket, irritálónak, naplopónak. Én mondjuk a mi celebjeinkhez nem hasonlítanám őket, pedig egyetértek veled abban, amit írsz róluk (ahogy írod, az már más kérdés).
És most akkor jöjjön a pro: a királyi családdal kapcsolatban egyáltalán nem elhanyagolható bevétele származik az országnak a turizmus révén: paloták, ünnepségek, szuvenírek, a kis George képei. Képzeljük el Angliát ezek nélkül... A királyi családnak birtokai vannak, ahol rendes agrártevékenység folyik, pl. birkák, növénytermesztés. Meglehet, ebben teljesen önellátóak. Az udvartartással munkát adnak embereknek.. És még valami: Anglia nem lehet olyan rossz hely anyagilag, ha a magyarok is tömegével mennek oda és találnak is munkát. Van tehát munka és hozzá tisztes fizetés dukál.. Egy költői kérdés maradt csak: kiknek és melyik rétegnek savanyu a szőlő, hogy bünbakot keres a saját problámájára.

Rébusz 2016.06.26. 12:28:35

@annamanna: éppen most, igaz csak fél füllel hallgattam a híreket. Az angol fiatalok mérgesek a nyugdíjasokra, mivel azok a kilépés mellett szavaztak, ezzel mint monfják, tönkretették a fiatalok jövőjét. Mi is történt? A nyugdíjasok éltek állampolgári jogukkal, feltünően nagy számban mentek el szavazni, míg a fiatalok csak 33 % -ban vettek részt. Akkor a fiataloknak nem inkább arra a 67% fiatalra kellene inkább haragudni, akik nem akartak jogot formálni a saját jövőjük befolyásolására..?

Rébusz 2016.06.26. 12:31:50

@annamanna: ők is máshol keresik a bünbakot, pedig a hiba a saját soraikban keresendő. Ha már valakit annyira hibáztatni akarnak.

annamanna 2016.06.26. 13:57:30

@Rébusz: Ezeket nem a média írta, ezek bulvárcikkek alá írt kommentek, tehát pont a közbeszéd részei. Az adott esetben épp fordítva volt, mint ahogy gondolod - a média próbálta pozitív színben feltüntetni Katalint (a cikk szerint ő Harry legfőbb bizalmasa, fantasztikusan jó barátok); és ezt a média által sugalmazott képet tromfolták meg keresetlen véleményekkel a hozzászólók.
Lehet, hogy te nem hasonlítanád őket a mi celebjeinkhez, de konkrétan Kim Kardashianhoz hasonlítják Katalint, a Middleton famíliát a Kardashian klánnal vetik össze. Ők pedig igencsak celebek.
A királyi család és a turizmus: olvastam véleményt ezzel kapcsolatban is, bár ez is csak egy komment volt; aszerint egyáltalán nincs olyan túl sok bevétel a kastélyturizmusból, Franciaországnak több bevétele származik belőle, és ott nem tartanak el királyi családot. A szuvenírek vásárlása nyilván megugrik különböző kiemelt alkalmakkor (pl most a 90. születésnap vagy a gyerekek születése, esküvő apropóján); de ezek nem állandó bevételek. Összességében nem annyira jövedelmező turisztikai célpont a királyi család, mint amennyire sok pénzt felemészt a fenntartásuk.
A magyarok munkavállalása aztán pláne nem a királyi család függvénye. Az ott kialakult bőséges munkalehetőség sok dologtól függ, például hogy az állam nem szívja el a vállalkozások elől a levegőt; vagy hogy az angolok nem valami jó szakemberek, ami talán a liberális oktatásuk következménye.
A költői kérdésedet nem értem. Milyen savanyú szőlőről van szó? És milyen saját problémáról? A monarchia intézménye a savanyú szőlő? A saját problémáimra Erzsébetet és a családját neveztem meg bűnbaknak? Nem tudom, mire gondoljak, mert nem tudom, te mire gondolsz.
Én a magam részéről arra gondoltam, hogy egyrészt, ha már az angolok ennyire elszúrták a saját jövőjüket, akkor annak a konzekvenciáit a vezetőknek kell levonnia, és a királyi család bizonyos értelemben most is az ország vezetője. Ha már valamit vágni kell, akkor őket vágják meg (mármint költségvetési tételként, mert luxuskiadás a fenntartásuk, és ha spórolni kell akkor rajtuk spóroljanak). Rossz példát mutatnak a semmittevő dobzódásukkal, pláne a közrendi származású Katalin, ő köztük a leglustább és legpazarlóbb. De még ennél is rosszabb példa a céltalanságuk, a jövőtlenségük. Nem haladnak semmi felé, nincs semmi, amit el akarnak érni. Egyik rendezvényről a másikra tántorognak, egyik parti a másik után, egyik ruha a másik után és ezen kívül nincs semmi, ami velük kapcsolatban elmondható. Olyan pláne nincs, hogy buzdítást jelentenének az alattvalók számára, bármire is pozitívan inspirálnák őket. Csak arra, hogy a jónép is vásárolja meg azokat a ruhákat, amikben Katalin imbolyog a tűsarkain. Semmi másban nem követik őket, csak a ruházkodásban. Minden DM cikkben külön keretes hirdetésben ott a ruha, amivel a legkönnyebben utánozni lehet a princesst. Azért ez siralmas.
Az pedig egyáltalán nem véletlen, hogy a magyarok közül épp Vajnáné Palácsik Tímea azonosul annyira Katalinnal, hogy képes ugyanazt a félmilliós kalapot a fejére tenni, és ugyanoda, az ascoti lóversenyre elmenni, mint a példaképe. Azért ehhez kell egyfajta lelki rezonancia; hogy úgy mondjam, Katalin "hullámhosszára" leginkább Palácsik Tímea van hangolva. Pont Vajnáné azonosulási vágya mutatja meg, mennyire hasonlónak érzi magához az angol trónörökös nejét.
A brexit-szavazás azt mutatta meg, hogy a briteknek nagyon homályos elképzelésük van a világról, a jövőről; nem tudják, mi értelme van az Uniónak, arra sem volt elég igényük, hogy átgondolják, mire szavaznak, és milyen következményekkel jár a kilépésük. Ez a fajta nemtörődömség, felelőtlenség pedig szerintem valahol összefügg a királyi család felelőtlen nemtörődömségével.
Még visszatérve a tiszteletre. Azért kell ünnepelni őket, mert léteznek? Azért ezt hagyjuk már. Az átlagembereknek nagyon sokat le kell tenniük az asztalra, hogy a közösség, a társadalom elfogadott tagjai lehessenek. És ezért cserébe általában nem valami sokat kapnak. Ők minek ünnepelgessék azokat, akik semmit sem csinálnak, és ezért a nagy semmiért szinte korlátlan javakban részesülnek? Mi van ezen dicséretes?
Talán Károly az egyetlen üdítő kivétel, neki legalább van két szívügye, amiért tényleg tesz, egyrészt a hagyományos építészeti környezet megőrzése, régi épületek felújítása (van is ezzel kapcsolatban alapítványa), a másik a biotermesztés. Tehát ő legalább halad valamerre, talán ő köztük az egyetlen, akinek van valamiféle életcélja vagy vállalt feladata, az integetésen túl. Plusz még véleménye is van dolgokról, szemben az anyjával. Nagy kár, hogy már évtizedek óta nem ő az uralkodó. Vele kevésbé lenne ennyire üres, formális, elszuvasodott a monarchia. És vele talán nem a kilépésre szavaztak volna az angolok, mert eleve nem olyan rideg, távolságtartó, mint Erzsébet, jobban értékeli az uniós országokkal való kapcsolatokat, mint a 90 éves matróna, pláne Romániával, Erdéllyel, tehát az EU keleti végeivel.

Rébusz 2016.06.26. 14:14:06

@annamanna: köszönöm a hosszu választ, végigolvastam. Sajnos nekem nincs időm hosszasan írni, csak egy pár dolgot. Bulvár sajtót írsz, azt pedig nálunk is és máshol is egy bizonyos réteg olvas vagy inkább vesz komolyan. Bevallom őszintén, ha kezembe akad (mondjuk fodrásznál) én is belelapozok :-) Akik beleírnak, az az olvasóközönség, aki a bulvárra nyitott vagy szórakoztatja az ottani megnyilvánulások szintje, színvonala. Azért valljuk be, az angol fiatalok is buliznak, amí ki nem dőlnek, Katalinék ezért is szimpik, mert olyanok, mint ők. És azért van már két gyerekük, kötelességteljesítésből jeles. Franciaországban nem tudom hány kastély van, de biztos sok lehet, ha még egy ismerősünk, egy francia család sem tudja eladni az övékét, még külföldi vevők is csak érdeklődnek. Azsztria sem lenne az ami sisi és a mozartgolyó nélkül, de még ott is sokat számít az arisztokrata vér, befektetések esetén is. Ha nem helyi arisztokrata vesz meg egy monarchiabeli épületet, mert ő már nem tudja, akkor egy arab sejk.

Rébusz 2016.06.26. 14:21:15

@annamanna: bünbak: te írod az összefüggést a nemtörődömség kapcsán. A királyi család egy szimbólum, régi tradíciók, hagyomábyok, a törtébelem letéteményese. Szerintem a fiatalok inkább a saját éketüket élnék, de nem hagyják őket. Gondolom, katalin nem akarja dianakent végezni.
Én a vajnáékat nem nézem, bár a hírek miatt látnom kell. Nincs tv nk, rokonnál látom, ezért tudom, hogy léteznek. Ha a sok ember, mint te, aki szidja őket, nem nézné őket, akkor nem lennének már beszédtéma.

Rébusz 2016.06.26. 14:27:40

@Rébusz: még annyit, hogy ausztriában mivel nincs meg azangolhoz hasonló arisztokrata réteg, ezért cégek, külföldi befektetők jönnek be a képbe. Mi a jobb? Az angol királyi család által a javak, a vagyon megmarad. Nem lesz ugyan köztulajdon, mint mondjuk a prater bécsben, de a schönbrunni kastély sem az. Mások magábtulajdona viszont még lehet...

annamanna 2016.06.26. 14:47:38

@Rébusz: Naja, pont annak a múltnak a szimbólumai, ami miatt Nagy-Britannia nem érzi magát eléggé európainak, hanem valamiféle kívülállónak. Pont ezért kéne szimbolikusan fenékbe billenteni őket.

"Gondolom, katalin nem akarja dianakent végezni."

Miről jutott eszedbe Katalin és Diana azonosítása? Nyilván arról, hogy a média erőlteti a kettejük közti (nem létező) hasonlóságot. Persze a média nem magától igyekszik összemosni a két figurát, a királyi család erőlködik a leginkább vele.
Nézd csak: www.facebook.com/218768438301029/photos/a.218787051632501.1073741828.218768438301029/592815310896338/?type=3&theater - a kalap formája, a gyerekek elrendezése, de még a fülbevalója is Diana utánzása.
Gyurikának is úgy kell kinéznie, mint a kis Vilmosnak. Itt például az utolsó ruhafodor is stimmel: media4.popsugar-assets.com/files/2015/06/13/723/n/1922398/6f17f357_edit_img_cover_file_2070144_1434212017_Side-by-Side-TopdW8rBi.xxxlarge/i/Prince-George-vs-Prince-William-First-Trooping-Colour.jpg
Ugyanaz a beállás - ha akkor Károly kezében volt a kisfiú, akkor most Vilmosnak kell a kezében fognia. Ha akkor a földön állt a kisfiú, akkor most sem lehet kézbe venni; mindennek pontosan ugyanolyannak kell lennie, mint Diana "tündérmeséjében".
A királyi család a mai napig Diana dicsfényében fürdik, az emlékéből élősködik. Nincs új mese, nincs új "szívek hercegnője", csak Diana formalinba áztatott, bebalzsamozott múmiája (mármint Katalinnal próbálják eljátszatni Diana múmiájának szerepét, nahát mondjuk pontosan olyan is, mint egy múmia. A múmia szerepére éppen alkalmas).

Ad Dio 2016.06.26. 17:39:02

@maroz:

:-)

Még szerencse hogy itt vagy Te és kioktatsz ha kell ha nem :-D.

Sebaj, ha ez Neked jó, engem nem zavar.

Egyébként tényleg bánatos vagyok a Brexit miatt. Európa elitje elszámolta magát. Túltolta a szekeret és nem nagyon tudom hogy meg lehet-e ezt javítani avagy sem. Nem vagyok híve a birodalmi EU-nak (nagyon nem), viszont a gazdasági társulásnak igen. És a fürdővízzel együtt a gyerek is könnyen kimehet.

pitcairn2 2016.06.26. 18:10:39

@belekotty:

a gyakorlat alapján a folytatás is teljesen egyértelmű:

lényegében semmi sem fog változni...

mindössze "átcímkézik" az UK EU tagságot EEA tagságra és egy icipicit deregulálnak a közösségi joganyagból + az UK elmélyíti a Nemzetközösségi Királysággal, a Nemzetközösséggel és a NAFTÁ-val a gazdasági-politikai kapcsolatait, melynek révén - de facto - az EU is tovább mélyíti a kapcsolatait ezekkel a térségekkel...

egy népszavazással a plutokratikus EU projektből nem lehet kiválni...

pitcairn2 2016.06.26. 18:16:50

@Kovi1970:

egy 1952 április 30-ára datált valószínűleg nem angol nyelvű magánlevélre hivatkoznak... lövésem sincs arról, hogy mennyire hiteles ez vagy sem, az azonban tuti, hogy az EU így működik...

maroz 2016.06.26. 18:34:12

@Ad Dio: Kioktatni, téged, a tőkést ingyen???

Szó sem lehet róla! Ha ilyesmit szeretnél, akkor keress meg az összeomlás után, találkozzunk csütörtök este nyolckor a Kehelyben.

Ad Dio 2016.06.26. 18:44:02

@maroz:

Tőkéééééééééés???? Ezt sem mondták még rám :-D.

Vidéki vagyok. Nekem a "Kehely" nem mond semmit.

maroz 2016.06.26. 20:05:45

@Ad Dio: A szövegeidben azokkal azonosulsz, mi másra gondolhatnék?

annamanna 2016.06.27. 02:05:39

@Rébusz: Ahogy gondoltam is, a csalódott szavazók közül páran máris emlegetik, hogy ezek után a monarchia is szűnjön meg, mert semmi értelme.
"Saying nothing underscores the uselessness of her role and the institution."
"She can't take a stand either way she is a figure head it's all royal protocol mumbo jumbo."
"I think they were always a 'boutique brand' regardless of the EU. There was never any question about which royal family was the most famous and admired. My question is, can they survive yet another recession, so soon after the last one? I mean, if the pound stays down, thousands of jobs are lost, and the government is forced to implement austerity measures, the public's sympathy for a bunch of freeloading millionaires could very well reach a breaking point. I know they've weathered worse throughout history, but the demographics of Britain have changed a lot in a couple of generations: the population is more educated, less religious, more culturally diverse, etc. As desperate as they are to appear relatable, the royals have never been less relevant to more people."
"The Queen will not be commenting on or releasing any statement related to Brexit…as she is too busy filling out her Canadian immigration application."
"“Sorry, Liz, we want people under 50 with marketable skills. How are you with data analytics? When was the last time you poured concrete? Have you a physiotherapy credential? Also your dogs — they'll have to go in quarantine.” – Canadian immigration official"
"People who voted leave will see the country mess and I doubt the public have time for laziness and spending money on the royal family with the pound going down."
"The BRF serves no useful purpose and should be 'let go' asap..... I agree with commenters who find no use for the monarchy. It is just an expensive anachronism. Further, why give a family of dullards so much public money and why on earth should anyone fawn all over them? Makes no sense."
" The royals may well be shaken with the Brexit result because it is just a matter of time when the UK public points its collective finger at them.... I think they'll all be trying to stash as much public money as they can get their hands on before the inevitable happens."
"Just more proof that the Royal Family is worthless!"

Pláne, ha a skótok beváltják a fenyegetést, és Nagy-Britannia szétesik, az a földindulás maga alá fogja temetni a királyságot. Nem mintha kár lenne értük, mert a bukásukat csak maguknak köszönhetik. Csak az elmúlt öt évet, amióta Kate Middleton bekerült a famíliába, százszor jobban ki kellett volna használni.

Például, ha Károlyt említettem - pont miatta akadtam ki azon, hogy minden évben eljön Erdélybe (ez még oké); és arról szövegel, hogy az angol trónt szívesen elcserélné a románra, tehát lemondana az angol trónról, ha Románia királya lehetne. Miért mondja ezt? Nagy-Britanniában már minden probléma meg van oldva? Neki ott már semmi dolga? Eljönne ide, hogy itt is rendbe tegyen egy országot? Mert ha ez nem így van (és nyilvánvaló, hogy nem így van); akkor mit keresne itt? Idekacsingat, miközben az otthoni helyzet megoldásában nem serénykedik, és Britannia semmivel sincs előrébb miatta? Akkor a királykodása jó lenne Romániának vagy rossz? Valószínűleg rossz.
Ha már minden flottul megy Angliában, akkor hajrá, vegye gondjaiba Romániát, de amíg nem, addig söprögessen a maga háza előtt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.06.27. 09:32:51

@annamanna:
"3 indok: money, money, money. "

Az nem elég.
www.theguardian.com/uk-news/2016/jun/25/view-wales-town-showered-eu-cash-votes-leave-ebbw-vale
"“What’s the EU ever done for us?” Zak Kelly, 21, asks me this standing next to a brand new complex of buildings and facilities that wouldn’t look out of place in Canary Wharf. It’s not Canary Wharf, though, it’s Ebbw Vale, a former steel town of 18,000 people in the heart of the Welsh valleys, where 62% of the population – the highest proportion in Wales – voted Leave."

Kovi1970 2016.06.27. 10:56:27

@pitcairn2: szóval egy bizonyíthatatlan forrásra hivatkaznak.

Én olvastam már mindenfélét forrásként.

Szerintem egyszerűbb elhinni és bemásolgatni, mint utánanézni.

murcielago 2016.06.27. 13:08:58

Angol szempontból én elégedett lennék. Az EU vezetőinek sok hibáját ismertük meg mostanában, de nem volt köztük az, hogy ne tudnának tárgyalni. Majd megállapodnak Angliával, hogy minden úgy folyjék tovább gazdasági értelemben, mintha Anglia is tag lenne (kölcsönös előnyök, stb.)

Amitől megszabadulnak (az angolok), az, amit Boris Johnson úgy foglalt össze, hogy a homályos törvényalkotási folyamat. Mert tulajdonképpen ki az, aki meghatározza az uborka görbületét, vagy, hogy egy európai börtönben milyen welness-felszereltség jár egy elítéltnek?

Úgy látszik nem tetszett az angoloknak, hogy mi szokott lenni a futárpostában, mert a kor égető problémáira (pénzügyi, gazdasági, migrációs válság, stb.) ott megoldást sajnos nem találtak.

murcielago 2016.06.27. 13:28:04

@Bell & Sebastian:

"mégis végignézték az angolok, hogyan mészároltatja le Lenin a magyarnak látszó, demokrata önkéntesekkel a cári kuzint, családostól"

Több ilyen személyről tud? (akik magyarnak látszó királygyilkosok) Köszönjük, ha megosztja a Mandi olvasóval!

murcielago 2016.06.27. 14:29:35

@murcielago:

Bocs', lehet, hogy tul-dimonzionáltam egy kicsit, de valóban vannak információ-morzsák magyar csengésű nevekkel.

„A korabeli orosz forrásokban számos esetben találkozhatunk azzal, hogy a nem oroszokat egyszerűen „lett”-nek nevezték. Ennek oka, hogy a vörösök oldalán nagyszámban harcoltak lett lövészek, olyannyira, hogy a „lett” ethnonym egyszerűen a külföldi (inosztranyec) gyűjtőnevévé vált.” (Gyóni G.)

Az Őrség 56 főből állt, akik közül 10 vol a „lett”. A kivégző-osztagban azonban már érdekes módon 7 „lett” került, és csak 3 orosz.

Johann Meier, ausztriai német, az első világháborúban az Osztrák-Magyar Monarchia katonája, később fogságba esvén belépett a bolsevik pártba. Az ő állítása szerint a kivégzőosztag listáját Mebiusztól kapta. (Ez az állítólagos eredeti forrás).

„Mebiusz kiléte meglehetősen rejtélyes, hasonló nevű személy ismert mint az Uráli Katonai Körzet kommiszárja 1918-ban, ám pontos személyazonossága tudtommal ismeretlen. Más beszámolók is megerősítik egy bizonyos „Mebiusz” jelenlétét – kiléte nem világos. A kivégzés estéjén az Ipatyev-házban valóban feltűnt egy láthatólag magas rangú ismeretlen személy, aki a „lett” őrség tagjaival beszélt – nem oroszul, hanem a tanúk számára valamely ismeretlen, érthetetlen nyelven..” (Gyóni Gábor)

.A „különleges osztag” névsora a következő „lett” neveket tartalmazza: Gorvat Laoisz, Fiser Anzelm, Edelstein Izidor, Fekete Emil, Nad Imre, Grinfeld Viktor, Vergazi Andreasz.

Persze, ha Govrat Laoisz nevét pl. Horvát Lajos-nak olvassuk, ahogy ezt sokan megteszik, valóban lehet magyar csengésű nevekről értekezni. (Fekete Emil persze egyértelmű, ahogy Nad Imre is).

Csak hát a forrás, az a sziklaszilárdságú…

Bell & Sebastian 2016.06.27. 14:51:05

@murcielago: Tessék parancsolni:

(1) Horvát Lajos parancsnok - (2) Fischer Amsel - (3) Goldstein Izidor - (4) Fekete Emil - (5) Nagy Imre - (6) Grünfeld Viktor - (7) Vergalk(?) András

Tegyük hozzá, három orosz vezénylő mellett és Jakov Mihajlovics Jurovszkij, írógéppel készült feljegyzése szerint.

Bell & Sebastian 2016.06.27. 15:03:18

@murcielago: Értékeljük ezt közvetett bizonyítéknak. Ám, amint azt már itt egypárszor idéztem, oroszul, Jurovszkij másodszor is rávallott Nagy Imrére, jóval később látta Moszkvában egy villamoson, annyit tudott róla, hogy a hétből egy másik társával pártiskolába jár és magas tisztségre szánják Magyarországon.

A többiek -meglepő módon- elhaláloztak, hogy ki volt a társa, azt csak találgathatjuk, mondjuk a parancsnok elég logikus lenne.

Bell & Sebastian 2016.06.27. 15:27:52

Elnézést, (3) Edelstein és (7) Vergazi, helyesen.

Egyébként, ez a Jurovszkij később azzal foglalatoskodhatott jutalmul szolgálataiért, hogy bőröndökben csempészte az aranyat a Komintern tagpártjainak. El tudjuk képzelni...

murcielago 2016.06.27. 16:09:44

@Bell & Sebastian:

Két "lett" állítólag nem használta a fegyverét lelkiismereti okból (nem voltak képesek gyereklányra lőni). Ők valószínűleg a meglepő gyorsan elhalálozottak között kereshetők...

Bell & Sebastian 2016.06.27. 17:16:03

@murcielago: Az a legszebb az egészben, hogy egy ötvenhatos, kanadai honlap ettől sokkal-sokkal többet írt le az MKP és Vologya-Nagy, no meg utódaik igaz törtetéről, csak senkit nem érdekelt. Kuruc II., oszt lapozzunk.

annamanna 2016.06.28. 03:44:48

@Doomhammer: azért mégiscsak elég fontos indok:
"Az Egyesült Királyság gazdasága két óra alatt 350 milliárd dollárt vesztett az értékéből. Ennyi pénzt 40 év alatt kellett volna befizetniük az EU-ba." (444 komment, pontosabban idézet egy portfólióról)

A migránsokról pár évvel ezelőtti érdekes vélemény: cink.hu/miert-nem-utaljak-a-magyarokat-angliaban--mikozben-a-le-144016432

gyalog.galopp 2016.06.28. 06:45:03

@Bell & Sebastian:

" csapataink harcban állnak" vö. " egész Spanyolország fölött felhőtlen az ég "

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.06.28. 07:27:00

@annamanna:
Boris Johnson egyelőre azt hiszi, hogy jobban jönnek majd ki pénzügyileg.

Ezt itt most vasárnap írta, tehát a referendum után.

www.telegraph.co.uk/news/2016/06/26/i-cannot-stress-too-much-that-britain-is-part-of-europe--and-alw/
"Yes, the Government will be able to take back democratic control of immigration policy, with a balanced and humane points-based system to suit the needs of business and industry. Yes, there will be a substantial sum of money which we will no longer send to Brussels, but which could be used on priorities such as the NHS. Yes, we will be able to do free trade deals with the growth economies of the world in a way that is currently forbidden."

Tehát továbbra is fenntartja, amit a kampányban mondott, hogy több pénz lesz az egészségügyre, ha kilépnek az EU-ból.

Most már bezzeg a bevándorlás nem is annyira fontos.
"It is said that those who voted Leave were mainly driven by anxieties about immigration. I do not believe that is so. After meeting thousands of people in the course of the campaign, I can tell you that the number one issue was control – a sense that British democracy was being undermined by the EU system, and that we should restore to the people that vital power: to kick out their rulers at elections, and to choose new ones. "

"A migránsokról pár évvel ezelőtti érdekes vélemény"

Ez meg a Professzor érdekes véleménye:
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2013/11/nemzetstrategiai-szovetseg.html

annamanna 2016.06.28. 15:48:17

@Doomhammer: Boris Johnsonról egy pár másodperces jelenet ugrott be: www.facebook.com/egyremrendescsaledaranykopesek/videos
(Sajnos egyesével nem lehet belinkelni, a 4. videóról van szó, aminek "Őszinte családban jó élni... :D" a címe).

A professzor zseniálisan jól látja a dolgokat: "Ebben a harcban a szövetségesünk pedig mindenki, aki ráveszi a konzumidiótákat arra, hogy kétszer annyit dolgozzanak a lapostévéért."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.06.28. 23:08:54

@annamanna:
A Professzor egy zseni, ez nem is kérdés.
Már csak azért is zseni, mert mindenki hülyének nézi.

annamanna 2016.06.29. 01:54:18

@Doomhammer: a nagyság átka.

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: ez most komolyan 1942-ből való? vagy valami vicc?

annamanna 2016.06.30. 03:11:52

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Ez elég megdöbbentő. Tényleg sokkal mélyebb, régibb kérdés lett most újrakérdezve, mint amire magamtól gondoltam volna.
Mondjuk ez a szempont is érdekes: erdely.ma/publicisztika.php?id=204092&cim=anglia_vegnapjai
De ehhez hasonlóan, mintha a magyar politika és társadalom működésében is lennének olyan rögzült minták, amik száz év elteltével is ugyanazt eredményezik. Pl: kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2016/06/sze.png

annamanna 2016.06.30. 04:28:33

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: nekem nincsenek ilyen pontos, mély és konkrét ismereteim a brit történelemről és külpolitikáról, úgyhogy ehhez képest egy nagyon blőd dolog ugrott be, de azért leírom. Pontosabban ez jutott eszembe: www.youtube.com/watch?v=ivjm9fDy77Q
És erről az, hogy az angolok történelmi emlékezete, a zsigereikbe égett történelmi múlt elképesztően különbözik a magyartól. Néhány popdal is eszembe jutott, amiben a magyar múltból leszűrt tanulságról énekelnek: Varga Miklóstól a Vén Európa, a Hungaricától az Ide születtem, az Ismerős Arcoktól a Nélküled. Ezeknek mind valamiféle statikus kitartás a tanulságuk, az "Itt élned, halnod kell"-bölcsessége. A brit szigetekhez képest mi egy "gödör"-ben lakunk itt Európa közepén, ahonnan nem nagyon lehetett és nem is nagyon kellett elmenni sehová. Hiába a sok kivándorló, a nagy többség mindig itt maradt. És itt helyben inkább azt kellett megtanulnunk, hogyan tudunk tartósan kijönni (legalább valamilyen minimális szinten) a szomszédainkkal és hogyan tudjuk elviselni (legalább minimális szinten) a hódítóinkat. Tehát (legalább minimális szinten) hogyan tudunk kompromisszumokat kötni, megalkudni, beletörődni a helyzetbe.
De talán épp ebben van valamiféle józanabb racionalizmus, mint az angolokban. Lehet, hogy az angol néplélek tényleg irracionálisabb, mint mondjuk a miénk.

2016.06.30. 10:14:13

@annamanna:

gyávaság a mienk nem racionalizmus. sokszáz éve vándorolnak ki a bátrak a kezdeményezők az ugribugrik a mást és jobbat akarók. ennyi idő alatt már genetikailag torzult az itthonmaradt állomány.

hogy a britek tovább bomlanának? inkább egy újfajta kelta-viking-normann liga várható, az északi népek leválása az únióról. tervükben van a tengerparti gazdasági övezet 500 mérföldre kiterjesztése, ez 30millió négyzetkilométeres terület lenne, 100millió emberre. azért ez már perspektíva az úniós lehetőségekhez képest, mégha a közeli kapcsolat meg is marad.

az északi pólus felmelegedésével új esélyek nyílnak, aki kimarad az lemarad.

annamanna 2016.07.01. 03:52:59

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: "sokszáz éve vándorolnak ki a bátrak a kezdeményezők az ugribugrik a mást és jobbat akarók."

Ezt nem lehet kihagyni: index.hu/mindekozben/poszt/2016/06/30/agyelszivas_lvl_100_000_iszonyat_para_hogy_mindig_a_legjobbak_mennek_el/

" inkább egy újfajta kelta-viking-normann liga várható, az északi népek leválása az únióról."

Lehet, hogy hosszú távon ez következik, bár nem világos, mitől lenne hatékonyabb, mint az EU. A tengeri gazdasági övezet kiterjesztése nyilván az olaj- és gázmezők kitermelése miatt fontos. Úgy tudom, Oroszország is elsősorban az olaj- és gázimportból próbál megélni, a nyersanyagimport viszont nagyon kiszolgáltatottá teszi a felvevőpiac áringadozásainak. Tehát drasztikusan csökkentek a bevételei, mióta olcsóbbá vált az olaj és a gáz.
A londoni City működéséhez nem elég, ha csak a skandinávok felé nyitnak, és a késztermékek vámmentes kereskedelméhez is jobb az EU-tagság. Nem értek hozzá, és tényleg nem értem, gazdaságilag miért előnyösebb egy skandináv szövetség, mint az eddigi.
Így is az van, hogy mind az USA, mind Oroszország szeretné könnyebbé tenni a kereskedelmet, szorosabban kötődni az EU-hoz, mint kereskedelmi, gazdasági partnerhez. Ezzel a globalizálódó törekvéssel egy kisebb északi szövetség hogy tudná felvenni a versenyt?
Vagy pl a visegrádi négyesnek, mint különcködő tömbnek is mi értelme, ha mindegyik ország gazdasága rettenetesen erősen függ az EU-tól, és önmagában életképtelen? (Legalábbis a miénk biztosan az).
Odáig világos, hogy a fejlődés logikus iránya az egyre erősödő globalizmus (mivel a nagy halak megeszik a kis halakat). Ehhez képest egyáltalán nem értem, mi folyik, és mi értelme a széttöredezésnek.
süti beállítások módosítása