Oplatka: Ezért nem érti egymást Magyarország és a Nyugat
2016. április 22. írta: Redakció

Oplatka: Ezért nem érti egymást Magyarország és a Nyugat

oplatka_andras.jpg

Miért nem ért minket a Nyugat? Miért nem érti meg a Nyugatot Kelet-Közép-Európa? Magyarország és a kelet-közép-európai régió, valamint a Nyugat közötti félreértések, ismerethiányok és nézetkülönbségek okairól beszélt Oplatka András magyar származású svájci történész, publicista, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja a Corvinus Egyetem és a genfi Webster University csütörtöki budapesti konferenciáján, amely Magyarország, térségünk és a Nyugat jövőjével foglalkozott. Tudósításunk.

Miért is alakultak ki mentalitás- és értelmezésbéli különbségek Nyugat- és Kelet-Közép-Európa között? Oplatka András szerint alapvetően sokkal jobban kapcsolódik a mi régiónk a Nyugathoz, mint az Oroszország jelképezte Kelethez. A mi térségünket – Oroszországgal szemben és a Nyugathoz hasonlóan – az uralkodó és a nemesség, valamint az egyházi és a világi uralom közötti hatalommegosztás jellemezte. A régiónkat Nyugathoz hasonlóan formálta a humanizmus, a reneszánsz, a reformáció és a felvilágosodás is; és térségünkben is korán megjelent a liberalizmus és a szociáldemokrácia eszméje.

„A régiónkra kényszerített szovjet rendszer nem volt összhangban a civilizációnkkal” – hangsúlyozta Oplatka András. A közép-európai országok elutasították a kommunizmust és az idegen uralmat. A Nyugat erről keveset tudott, hiszen számukra a Vasfüggöny mögötti országok évtizedekig „terra incognitának”, ismeretlen földnek számítottak. A nyugati diákok nem tudtak semmit Lengyelország, Magyarország vagy épp Szlovénia történelméről. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a mi térségünkben is meseszerű tévképzetek alakultak ki a Nyugatról.

Ezért aztán az 1989-es „Vissza Európába” jelszó hamar problematikussá vált. A Nyugatnak nem tetszett, hogy térségünkben megjelent a szélsőjobb, ahogy az sem, hogy errefelé a civil társadalom túl gyenge a politikai osztállyal szembeni egyensúlyhoz. Oplatka szerint ugyan volt fejlődés az elmúlt 25 évben, de az intolerancia és gyűlölködés megtapasztalása kényelmetlen a nyugatiak számára. A történész úgy látja: a „régi” EU-ban egyre többen vélik úgy: „az EU egykor egy nemes klub volt, ahová mostanában kétes alakokat vettek fel”. Ráadásul a nacionalizmus is felütötte a fejét.

Oplatka András szerint ebben a véleményben is van igazság, de minderre megvan a közép-európaiak válasza is, amiben szintén van igazság. Itteni szemszögből a nyugat-európaiak elfogadták az amerikaiak segítségét a 2. világháború után, most jólétben élnek; miközben a kelet-európaiaknak nem jutott ilyen segítség a kilencvenes években, hogy új startot vegyenek. A társadalmi nyomorúságból aztán megszületett a radikális jobboldal. A térségünk részéről pedig jogos az a felvetés is, hogy minket utoljára nem egy náci, hanem egy kommunista diktatúra sújtott, és annak örökségével kell most megküzdenünk. Nyugaton pedig nincsenek kellő mértékben tisztában a kommunizmus hatásaival, hiszen nem élték át azt.

Rajcsányi Gellért tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr438652882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.04.22. 08:47:18

keletejrópának az a szerencséje, hogy kommunizmus volt évtizedekig. egyrészt fenntartotta a tekintélyuralmat, még ha kifordított sátáni ideológia okán is, másrészt éberen tartotta a normalitást. kimaradd a nyugat halálához vezető liberális téboly. legalábbis be nem épült az emberek túlnyomó többségébe, az biztos.
ma keletejrópa az a nyugat ami miatt szerettük a nyugatot. az a nyugat ahol lecsuktak mondjuk egy buzit.
ez a herélt takony nyugat ez semmi. de hogy nem cél, az biztos. kirámoljuk a zsebeit, mert védtelen hülye, majd a sáncba lőjük.

Tündér_Lala 2016.04.22. 09:22:34

Van persze ebben is igazság mag. De ha a folyamatok mélyére nézünk (elismerem a mi szemszögünkből), akkor azt látjuk, hogy segítség helyett leraboltak bennünket és kiszolgáltatott gyarmati helyzetbe hoztak. Természetesen nagyon nem tetszik, ha a gyarmat visszabeszél, elkezdi a saját érdekeit képviselni.
Arról nem beszélve, hogy a teljes ideologiai csőd állapotában levő nyugat éppen készül kivégezni a földrészt és elvárná a parancsai végrehajtását.

Senkihez nem akarunk hasonulni (van nekünk saját történeti értékrendünk),sem a nyugathoz sem az oroszokhoz. Az oroszokkal kereskedni akarunk, mert a fejlődésünkhöz erre szükség van.

Tündér_Lala 2016.04.22. 09:43:30

A szélsőségességről pedig: Szerintem a nyugati neoliberális elit a szélsőséges. Az amit ők széljobbnak neveznek, a legtöbb esetben a normalitást jelenti és nem marad kifejezés a valóban széljobbos nézetekre, ami elenyésző számban fordul elő. (Összemosnak minden tőlük jobbre álló nézetet és csak riogatnak a széljobb kifejezéssel.)
Az pedig amit a nyugaton tapasztalunk, az egyre inkább hasonlít egy puha totalitárius diktaturára. Nekünk van benne tapasztalatunk és nem kérünk belőle, mert szabadon akarunk élni, szabadon akarunk véleményt formálni és a szabadságnak (inkább szabadosságnak) is határt akarunk szabni.

Bell & Sebastian 2016.04.22. 10:15:05

@Tündér_Lala: Ez az Oplatka (szerintem ostyát jelent cseszlovákul, de nem kötök rá fogadást) is csak olyan, mint Rémusz bácsi, a gyapotszedésből kiaggott, magyar gyártmányú műnéger, aki a fehér kiscsákót kábította, feltehetően pedo hajlamai kiélése céljából.

De a nyúl és róka atavisztikus ellenségeskedésének valúdi ősokát még ő sem magyarázta meg. Zsákmányállatkának lenni rém kellemetlen tud lenni, amit egy ragadozó bár megért, de elfogadni sosem fog.

Tengerparti rablónépség - ennél jobbat én sem tudok a Nyugatra.

vokalpatriota 2016.04.22. 10:24:32

A Nyugat lerabol minket. Aha.
Ezért dicsekszünk azzal, hogy 8.000 milliárd (nyolcezer-milliárd) forintnyi összeget kaptunk eddig fejlesztésre az EU-tól - szóval az egyik percben a saját kormányunk ezzel dicsekszik, hogy milyen ügyesek vagyunk, aztán meg üvöltözünk, hogy lerabol bennünket a Nyugat.

Ti meg hülyék vagytok.
Nem a Nyugat rabol le minket, hanem a saját kormányunk...

Jean Sol Partre 2016.04.22. 10:45:47

@vokalpatriota: kezdem érteni (azt hiszem) ezt a lerablás dolgot. Első hallásra valóban ordító baromságnak hangzik, de ha jobban belegondolunk, nem az.
A lerablás az úgy értendő, hogy elpusztult az iparunk, minden rendes termelő ágazat, megvásárolták a gyárainkat és intézményeinket, de mivel csak a piac kellett és a konkurrenciát kellett megsemmisíteni, be is zárták a legtöbbet. Ami maradt, az összeszerelés, és ha fejlesztés van is, minden külföldi tulajdonban.
Nézz körül, gyakorlatilag nincs magyar fejlesztés, aki valamit árul az képviselete egy külföldi cégnek.

"Cserébe" kapunk egy rakás pénzt az EU-tól, de azt nem mi kapjuk, hanem a kormány, és az meg azt csinál vele amit akar, nyilván ellopni akarja, az EU meg készségesen hagyja.

Tehát ha országos szinten nézzük, akkor persze tiszta nyereségesek vagyunk, de a nyereség nem az embereknél realizálódik, hanem egy szűk gazdasági elit kezében. Miközben milliók lettek földönfutók, mert megszűnt minden munkalehetőségük.

2016.04.22. 10:51:52

@vokalpatriota:

a nyugat a közös piacon keresztül rabol, a pénzpiac által, ellopja az értelmesebbeket, görény-korrupt politikusokat segít hatalomba, ....

hasonló a helyzet a keleti oldalról, pedig ők még kezdők az imperializmusban.

ideje kiokosodni, lúzer népnek rabszolgaság a sorsa.

Kovi1970 2016.04.22. 10:51:59

Ennyi marhaságot.

A "meseszerű tévképzetek" a hanyatló nyugat -szerű ökörségek.

Mérhetetlenül nagy kárt tesz a konzervatív értelmiség a saját nemzetében. Gyakorlatilag átvette az ifikommunista ideológusok funkcióját.

Ez az igazi hazaárulás...

vokalpatriota 2016.04.22. 11:15:53

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: a görény korrupt politikusokat nem a Nyugat segíti a hatalomba, hanem mi.
A 8.000 milliárd forint tudod mennyi?
A költsévetés bevétele egy évben 12.000 milliárd, tehát egy évnyi költségvetés kétharmadát megkaptuk, és nyugodtan hívhatjuk ezt Magyarország Marshall-segélyének. Ha hozzávesszük még a nyugdíjpénztárak 3000 milliárdját, akkor gyakorlatilag volt egy egész évnyi költségvetési pluszpénz.

Kurvára látszik az országon, nem?

Nem.

És mi történik, amikor mondjuk az OLAF elkezdi vizsgálni, hová lettek a lóvék? Mondjuk amit Farkas Flórián megkapott?
A minisztérium nem vizsgálja Farkas Flórián felelősségét.

Az EGYETLEN HIVATALOS SZERVEZET, aki az ellopott pénzek után nyomoz, az maga az EU.

Ennyit a lerablásról...

gyalog.galopp 2016.04.22. 11:21:52

A nyugat gazdag, a kelet szegény.
A nyugat a szegényekből él, erre egyre többen jönnek rá keleten is.
Na baszki az ellentét ebből áll, ha nem hiszed mennyé ki nyugatra...

Kovi1970 2016.04.22. 12:09:29

@gyalog.galopp: ez egyet egetverő demagóg ostobaság.

A nyugat a saját középosztályából, annak keresletéből az általuk felhalmozott megtakarításokból és a rendszer hatékonyságából él.

Nyugat a saját jólétéből él.

A kelet pedig szintén ebből a nyugati jólétbe kapaszkodva próbál kikecmeregni abból a trágyadombból, amibe a keleti út miatt került.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.04.22. 12:56:21

Кelet a humanizmus vidéke, így nem képes errefelé virágba borulni a liberalizmus perverz bokra. Ezt nem hajlandó viszont a nyugat tolerálni, ez az oka a nyugat perverz-hiszetroliberális tombolásának.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.04.22. 12:57:15

@gyalog.galopp:

A nyugat jólétének forrása az emberiség kizsákmányolása,

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.04.22. 12:59:05

@vokalpatriota:

Csúnya dolog a korrupció. Harcolni is kell ellene. De van egz százszor csúnyábbb dolog: a kelet lerablása a nyugat által. Ez ellen százszor jobban kell harcolni.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.04.22. 13:02:57

@jose maria padilla:

Így igaz. A szovjet megszállás pozitív mellékhatása: megvédett minket a homokos-pedofil toleranciától, a migrációtól, az antihumanista hányástól, s egyéb liberális szörnyűségektől.

2016.04.22. 13:05:40

a liberalizmus teljesen megváltoztatta a keletet. még bulgáriát is.

a humanizmus és liberalizmus közös platform.

Conchobar 2016.04.22. 13:35:22

@Kovi1970: "A nyugat a saját középosztályából, annak keresletéből az általuk felhalmozott megtakarításokból és a rendszer hatékonyságából él" - Kezdetben vala a gyarmatosítás klasszikus korszaka. A gyarmatok teljes egészében a gyarmattartók kezében volt, a gyarmatokról hozták a nyersanyagot, majd késztermékként vitték vissza. Aztán következett a következő korszak, mikor racionalizálták a gyarmatosítást. Nem a nyersanyagot és a kész terméket utaztatták, hanem csak a tőkét. A következő korszak az, mikor a tőkét nem a távoli és bizonytalan egyensúlyú és belpolitikájú országokba viszik, hanem a jóval közelibb és biztonságosabb, a nyugat által ellenőrzött Kelet-Közép-Európába viszik. Ezt már írták föntebb is: Magyarország gazdasága immár teljes mértékben a nyugatinak a függvénye. Megszűnt az önálló és (részben) önellátó magyar gazdaság. Ha úgy tetszik integrálódtunk a nyugati gazdaságba, ha úgy tetszik gyarmattá váltunk

Conchobar 2016.04.22. 13:47:09

@Kovi1970: "A nyugat a saját középosztályából, annak keresletéből az általuk felhalmozott megtakarításokból és a rendszer hatékonyságából él" - Hiába takarékoskodik valaki, hiába él becsületesen, hiába dolgozik tisztes iparosként, nagy vagyonra gazdagságra nem tud így szert tenni (kivétel, ha egy rendkívüli ötletet, rendkívül kedvező korban valósít meg). Arra csak mások megkárosításával, ügyeskedéssel, mások munkájának kíméletlen kihasználásával lehet szert tenni. Ezt nemcsak egyénekre kell érteni

Kovi1970 2016.04.22. 14:50:34

@Conchobar: neked legurult a gyógyszered. Ez több mint 100 éve volt.

Azóta már háromszor porig égették Franciaország, és Anglia jelentős részét.

Na meg Németországot. Amelynek szinte alig volt gyarmata. És csak az elmúlt 100 évben 3-szor építették újra a teljes pusztulásból.

De az 50-100 éve releváns régiók minden jelentőségét vesztették, ahogy a verseny áttevődik. A Ruhr vidék vagy Luxemburg azonban most is virágzik. Nézd meg viszont az angol bányavidéket vagy Vallóinát. Ezek jóléte pár évtized alatt tovatűnt. Mivel ők nem foglalkoztak vele hogy miként boldoguljanak utána.

Fel kéne nőni. Az átlag magyar suttyó mindig mindig nem tudja elképzelni hogy valaki magától, munkával és kitartással halad előre.

Csak a lopás csalás meg öröklés amire asszociálni tud. De ugyebár mindenki magából indul ki.

Conchobar 2016.04.22. 14:51:50

@Kovi1970: "Ez több mint 100 éve volt" - Micsoda?

Conchobar 2016.04.22. 14:57:40

@Kovi1970: "Azóta már háromszor porig égették Franciaország, és Anglia jelentős részét" - Háromszor? Ráadásul Anglia jelentős részét?

Conchobar 2016.04.22. 15:01:48

@Kovi1970: "Fel kéne nőni. Az átlag magyar suttyó mindig mindig nem tudja elképzelni hogy valaki magától, munkával és kitartással halad előre" - Mint a szorgalmas kínai és vietnámi parasztok, azok is milyen messze jutottak

Conchobar 2016.04.22. 15:07:20

@Kovi1970: "Na meg Németországot. Amelynek szinte alig volt gyarmata" - Németország annyiban különleges, hogy az valóban felhagyott/kénytelen volt felhagyni 1918 után a gyarmatosítás klasszikus formájával. Helyette (1933-1945) a 3.változatát, majd (1945-1990) között a 2.második változatát alkalmazta

Conchobar 2016.04.22. 15:12:51

@Kovi1970: "Nézd meg viszont az angol bányavidéket vagy Vallóinát. Ezek jóléte pár évtized alatt tovatűnt. Mivel ők nem foglalkoztak vele hogy miként boldoguljanak utána." - Hát persze. Az addig szorgalmas és törekvő angolok hirtelen lusta mediterrán népességé váltak, ugye?

vokalpatriota 2016.04.22. 15:56:49

Akik szidják a liberalizmust, azoknak ajánlom, gondolják végig: ha nincs liberalizmus, akkor most mindannyian krumplit szednétek valamelyik földesúr földjén napszámban...

vokalpatriota 2016.04.22. 16:01:34

...na jó, most ültetnétek, de a lényeg ugyanaz. :)

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.22. 16:11:49

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!:

attól, mert a humanicban vásárolsz cipőt, nem leszel humanista

PRUTTY!

Bell & Sebastian 2016.04.22. 16:27:43

@Herr Stacheldraht Leger: Viszont ha a Deichmannba megy, jogosan gáncsoskodik (gátol). Pritty.

Conchobar 2016.04.22. 16:40:16

@vokalpatriota: "ha nincs liberalizmus, akkor most mindannyian krumplit szednétek valamelyik földesúr földjén napszámban..." - Még ekkora marhaságot! Az abszolutizmus kifutása végén történt társadalmi változásoknak ugyanúgy csak következménye a liberalizmus megjelenése és terjedése, mint a jobbágyfelszabadítás. Más szavakkal: nem a liberalizmus szülte a változásokra és hatalomra áhítozó burzsoáziát (hanem a burzsoázia kapta fel zászlókét a liberalizmust)

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.22. 16:49:07

@Bell & Sebastian: manapság, amikor már a martens is made in vietnam (na EZ a nyugat alkonya), édes mindegy, melyik al bundy dílolja a lábbelit

Kovi1970 2016.04.22. 16:58:40

@Conchobar: "micsoda": a gyarmatosítás a VH-k alatt már nem igazán volt divatban ("jobb dolguk" is volt), a II. VH után pedig formálisan is abbamaradt.

Másrészt nem mondanám hogy bármiben is szebb lett volna amit a SZU csinált egészen a közelmúltig. Ráadásul Putyin most sikeresen újrakezdte a destabilizáló, kiszolgáltatottságra épülő poltikáját (nézd meg kik vannak az ún. "Eurázsiai Unióban").

"addig szorgalmas és törekvő angolok hirtelen lusta mediterrán népességé váltak": megint alapvető dolgokat hagysz figyelmen kívül. Itt nem szorgalmas törekvésről hanem, az előrehaladás biztosításáról van szó. Ehhez pedig kell egy startégia. Amit ki kell igazítani idővel. Anglia egészének lett egy új stratégiája a gyarmatok után időre. De pl az angol bányavidékeknek nem volt saját új stratégiája sokáig. Vallónia ugyanígy kimaradt, mert leragadt egy kimúló stratégia mellett. Luxembourg meg folyamatosan újra-feltalálta magát.

vokalpatriota 2016.04.23. 10:00:42

@Conchobar: Egyrészt én nem mondanám túl általánosnak, hogy a liberalizmus eszméjét jellemzően az arisztokrácia tűzte volna a zászlajára. Inkább a megjelenő és erősödő polgárság, illetve magyarországon persze a reformkor nagy alakjai - ez az időszak magyarország történetének - szerintem - legragyogóbb időszaka, bár persze ízlések és pofonok.

De nem az a lényeg, hogy ki vitte a zászlót, hanem hogy a felvilágosodás és liberális eszmék nélkül ma - kis túlzással - Te sem a neten írnád a hozzászólásaidat - és most nem a technikai fejlődés megvalósulására vagy meg nem valósulására gondolok...
süti beállítások módosítása