József nádor a magyar ugaron
2016. március 13. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

József nádor a magyar ugaron

jozsefnador.jpg

jozsefnador2.jpg

Ígérhetnek az illetékesek, mint ilyenkor lenni szokott, fűt-fát, élményparkot, zöldet, hetet meg havat, minden ilyen képpár valóságos fizikai fájdalmat okoz nekem. Így irtották ki (via Facebook) egy mélygarázs miatt Budapest szívében a József nádor tér fáit. Persze, majd lesznek fák, több, szebb, jobb, satöbbi. Majd. Majd...

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr888474950

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rajcsányi Gellért: József nádor a magyar ugaron 2016.03.14. 10:13:01

Így irtották ki egy mélygarázs miatt Budapest szívében a József nádor tér fáit.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizipipa 2016.03.13. 22:38:56

"Persze, majd lesznek fák, több, szebb, jobb, satöbbi. "

Nemigen lesznek. Nem azért mert nem ültetnek, hanem mert nagyon kétes a megmaradásuk. Nem ez az első ilyen akció és a korábbiak azt mutatják, az ültetett fákból roppant kevés van meg 10 év múlva.

Ahol kivágják a nagy lombkoronájú >50 éves fákat, ott annak annyi.

HToma 2016.03.13. 23:15:56

Ezt ki találta ki? Az OTP, a PM vagy az 5. ker-i önkorm?
Hol volt Lányi András, hol volt Illés Zoltán?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.03.13. 23:19:32

"egy mélygarázs miatt"

Nem egy mélygarázs miatt, hanem a kormányzat Várba költözése miatt, aminek a Mandíner is tapsolt.

Ennek következménye, hogy hotel nyílik a téren, nekik kell a mélygarázs.

GNDL 2016.03.13. 23:29:57

Más a kampány és más a kormányzás... ugye... :) Egyébként ugyan ezt csinálták többek közt a jogállamisággal is a fideszes elvtársak az elmúlt hat évben. Addig sem süvített mint az isten nyila, de azóta sikerült hasonlóképp azt is letarolni...

2016.03.13. 23:35:54

@Doomhammer:

"A területre az ötödik kerületi önkormányzat írt ki föld alatti parkoló építésére pályázatot, amelyet tíz évvel ezelőtt nyert el az OTP Ingatlan Zrt., de a társaság csak most kapta meg a munkaterületet. Ennek oka az volt, hogy az építkezésre kötött szerződést többen is megtámadták.

A megállapodást még akkor írták alá, amikor MSZP-s Steiner Pál volt a polgármester."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.03.13. 23:45:58

@grundigg:
index.hu/mindekozben/poszt/2016/03/09/fakivagas/
"A Fidesz örökös természetvédője, Illés Zoltán megpróbálta megszervezni a belvárosi fanyírás elleni tiltakozást, de olyan gyorsan indultak a fűrészek, hogy már el is késett.

Csak pár napja jelentették be, hogy háromszintes mélygarázs építése indul a József nádor téren, de szerdára már meg is volt a tarvágás. A téren álló épületből hamarosan a Várba költözik majd a Nemzetgazdasági Minisztérium. Illés szerint a helyén egy hotelberuházás indul majd, ezért kell már most megcsinálni a szükséges parkolókat."

2016.03.13. 23:55:32

@Doomhammer: A lényeg, hogy Steiner Pali bácsi már 10 éve tudta, hogy a kormány a várba fog költözni, és kiokoskodta, hogy majd nyilván egy hotel nyílik a minisztérium helyén, ami akkora büdös nagy hotel lesz, hogy 500 férőhelyes mélygarázs kell neki, ezért gyorsan ki is írt egy pályázatot.

"Csak pár napja jelentették be, hogy háromszintes mélygarázs építése indul a József nádor téren"

Még szerencse, hogy nemcsak Steiner Pali bácsi lát a jövőbe, ezért már évekkel ezelőtt tiltakoztak a pár napja bejelentett beruházás ellen. Sajnos Illés Zoltán nem volt ilyen szemfüles.

annamanna 2016.03.14. 01:48:53

Ugyan már, teljesen lényegtelen, épp ki van hatalmon. Saját sztori, Gyurcsány-km, szoci vezetésű város, belvárosi ház udvara, tele platánnal, kőrissel; egy szép nyári nap a fák jó részét kiirtották. Érdeklődtem a polg. hiv.-ban az indokról, a válasz az volt, hogy fűzfák voltak az udvaron, amik dőlésveszélyes puhafák, ezért kellett őket kivágni, de egy éven belül pótolják őket keményfával. Természetesen véletlenül sem fűzfák voltak az udvaron, főleg kőriseket vágtak ki: "A kőrisek anyaga igen erős, de rugalmas keményfa. Íjak, eszközök fogantyúi, minőségi baseballütők készítésére használják. Elektromos gitárok testét és sznúker-dákókat is készítenek belőle."
A hazugság ellenére is elhittem, hogy pótolni fogják a fákat, több mint egy évet vártam rá. Persze hogy nem történt semmi, megint érdeklődtem, a városi kertészettől kaptunk pár facsemetét és elültettük. Az ültetés után a lépcsőházban egy kövér nő (szoci szavazó; ezt utóbb ő maga mondta, egyébként az egész ház szoci szavazó) szóval egy dagadt nő elkapott és üvöltött, hogy te hülye, mit csinálsz, mert az ő anyja kertész, és tudja, hogy a fákat nem így meg nem úgy kell ültetni. Teljesen megdöbbentem, fogalmam sem volt róla, hogy kicsoda, addig fel sem tűnt, hogy ő is a házban lakik; hirtelen nem is jutott eszembe semmi válasz, csak utólag dobtam be a postaládájába egy képeslapot: Arany János verset írt két szomszédról, akik egy fán veszekszenek; Arany szerint a rossz szomszédság török átok, tehát ez nem európai viselkedés, amúgy minden jót.
Aztán egy másik szomszéd mesélte, hogy a fakivágás valódi oka az volt, hogy a fákon madarak szoktak üldögélni, a madarak szarni szoktak; notóriusan összeszarták az udvaron parkoló kocsikat, amit a ház szoci közössége olyannyira nem bírt elviselni, hogy a kapcsolati tőkéjüket kihasználva kiirtatták az udvar fáit.
Ennyit orbánsátán uralmáról.

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.14. 06:13:58

Az építés nagy munkájában rendkívül kemény feladatok állnak előttünk.

Éhes ló 2016.03.14. 06:58:13

Nade ilyet!
Építkezni mernek az emberek a saját városukban!
Mélygarázst!
Bicikli tároló helyett!
Hallatlan!
Sőt!
Ki kell vágni a fákat az építkezés miatt!
Ráadásul a favágó gonoszok majd ültetnek a kivágottak helyébe másik fákat!
Hallatlan!
Megáll az ész mit meg nem mernek tenni az emberek amikor a városaikat, házaikat, útjaikat, vasútjaikat, gyáraikat, erőműveiket felépítik!
Tűrhetetlen!
A fák fontosabbak, mint az emberek!
A kutyák, macskák, fű, virág, bogár, madár, béka, hal, bármi fontosabbak mint az emberek!
Védd a fákat, egyél hódot!
Éljen a természet, pusztuljanak az emberek!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.03.14. 09:03:08

@Éhes ló: Városban fának helye nincs. A város természetes közege a beton és a térkő.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.03.14. 09:05:10

Nekem a második kép jobban tetszik, szépen érvényesül az épített környezet, a klasszicista homlokzatok.

Remélem, így marad. Dézsában ki lehet tenni pár leandert, ha valahol nyílik egy közgazdaságtudományi oktatást nyújtó borbár, kávézó vagy kézműves söröző. Kompromisszum.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.03.14. 09:09:24

@grundigg: Köztudott, hogy előző kormány, polgármester, képviselő-testület által vállalt kötelezettséget az utána jövő soha, semmi szín alatt fel nem mondhat.

Ez a magyar történelem egyes számú vastörvénye.

2016.03.14. 09:22:15

Budapest gettóváros.

tel aviv a testvérvárosa.

meg a többi gettóváros.

VIII. Nagyapó 2016.03.14. 10:12:35

A fenti képpár azért elég megtévesztő, a JN tér az arra járónak eddig inkább parkolónak tűnt, mint parknak, ráadásul az sem volt vmi jó állapotban - csak itt takarják a fák a 2-2 autósort két oldalt. Épp ideje volt az autókat a föld alá rakni, csak persze nagyon nem mindegy, mi lesz a helyén...

Robinzon Kurzor 2016.03.14. 11:03:54

Az illetékesek -- igen, már megint ott, abban a fránya Patyolatban -- végre jobban figyelhetnének már.

A Kedves Vezető sajnos nem lehet ott mindenhol, hogy mindenre figyeljen, így aztán becsúsznak még az ilyen hibák.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.03.14. 11:09:26

Ha jól értem, a cikk arról szól, hogy a fákkal, bokrokkal benőve tespedő magyar ugarra ismét József nádor formátumú személyiségek érkeztek, akik elkezdtek fejleszteni, gyarapítani, építeni és szépíteni.

Persze egyesek rínak, hogy hull a forgács. De ez természetes. A retrográd, kispolgári, politikailag képzetlen, esetleg a reakció befolyása alatt lévő elemek számára a forradalmi intézkedések célja nem világos, a forradalom tudományosan megalapozott rendszere rögtönzött kapkodásnak, zűrzavarnak tűnhet.
A tömegtájékoztatás feladatául rendeljük, hogy oszlassák el ezeket a kételyeket, világosítsák fel a tömegeket.

Buday András · http://polgarda.blog.hu 2016.03.14. 11:57:07

Ez mekkora demagóg ajvékolás már.

Ez egy város, ahol sajnos építkezni kell, és nem a pipacs, vadló, vadmacska meg gyomfa szökken feltétlenül szárba, hanem az, amit a kertépítők megterveznek. Még a Budai Parkerdőben is, bármennyire is ijesztőnek hangzik a sok romantikus faszkalapnak.

Elárulok valamit: a Moszkva tér se mindig fog úgy kinézni, mint most, az építkezés alatt... ;)

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.14. 13:04:29

@Counter:

Minden hivatalnak és szervezetnek felelősnek kell lennie az eszmei-politikai munkáért. Foglalkoznia kell ezzel a kommunista pártnak, az ifjúsági szövetségnek, az illetékes kormányhivataloknak és kiváltképpen a tanintézetek igazgatóinak és pedagógusainak.

Bell & Sebastian 2016.03.14. 13:16:34

Végre kiegyeztek, mert ez a csányiáda már '94 -óta borzolja az üvegszemeket.

Lesz biciklitároló is mellérendelt zuhanyozóval, arra az esetre, ha valamelyik cangár lekerékpározná az újrahasznosított pet palackokból, kínában készült, drága balettnaciját, vagy eleje a hátán -pólóját. A járgánynak is bérelhet széfet, hogy ne jusson a triatlonista migráncsok enyveskezű eduárdjainak martalékára.

Wow! -mondaná a művelt, bivalybasznádi, nempesti kisebbség.

2016.03.14. 13:18:14

@Counter:

Bármit fel lehet mondani, de ettől még nem a kormány Várba költözése miatt készül a mélygarázs. Ez az állítás egyszerűen nem igaz.

Amúgy meg nekem mindegy, hogy Steiner vagy Rogán, az épülő mélygarázsnak örülök. A poszt pedig tömény demagógia.

Bell & Sebastian 2016.03.14. 13:20:05

@Herr Stacheldraht Leger: Már egymástól is plágizélnek? Nem lesz ennek jó vége, ha megtudja a HVG. Komoj álamellnök is bukot már - enél kisseb dologér.

Bell & Sebastian 2016.03.14. 13:22:37

@grundigg: Valamikor még az NNI is nyomozta: kié az első éjszaka joga arra, hogy mélyen garázsoljon? Aki előbb meglátta - nyilván.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.03.14. 13:39:43

@grundigg: Miért örülsz az épülő mélygarázsnak? Betonozó vagy - mert akkor értem? De érdektelen polgárként hogyan jó neked?

Hogy fog odagurulni az az 500 ott parkoló autó reggelente?

Éhes ló 2016.03.14. 16:55:01

@Counter: pont ahogy most gurul a sok barom méregzöld városgyilkolása közepette szétszart közúti hálózaton: lassan, dugóban.
Mi változik?
Talál parkolót ott, ahol eddig nem.
Pozitív a változás?
Az.
Az autósoknak.
A sok méregzöld barom meg epét hány.
Már ezért megérte.
A dugó meg marad addig, amíg a posterhez hasonló agyatlanok és soha sehol semmit nem dolgozó zsidlák buzi fikabányász senkik vezetik a várost a káoszba.

murcielago 2016.03.15. 09:08:09

Ez véletlenül tényleg egy szép, elegáns, beállt tér volt, kevés piszokkal és kitelepült teraszok se voltak (majd lesznek)...

annamanna 2016.03.16. 00:15:54

@Counter: Teljesen komolyan ilyen érvelést adott elő egy vidéki múzeumigazgató, amikor arról beszélgettünk, hogy egy helyi utcában minden fát ki akarnak vágni (hogy legyen hely a parkoló autóknak, ezért szélesíteni akarják az utcát); tehát azt mondta, ez nagyon jó ötlet, mert legalább látszanának a házak! Merthogy azok szép régi műemléképületek, pedig az utca fele ocsmány kádárkocka, meg bádogkerítés. Persze ennyi szépséget nem szabad elrejteni.

Szintén vidéki város egyik legnagyobb útjáról mesélte valaki, hogy a világháborúig szép fasor volt benne; a háború alatt az emberek kivágták a fákat, hogy tudjanak fűteni. Azóta (hetvenkét éve) a fasort még nem sikerült pótolni. De legalább jobban érvényesülnek az épületek!

Szintén vidéki város, egyetemi sportpálya, körben fák; az összeset kivágták, arra hivatkozva, hogy valamelyik környékbeli lakó allergiás a pollenre. (Azóta már sportpálya sincs, az egész területet beépítették).

Ugyanonnan: egy temető körbeépült lakóteleppel, úgyhogy lezárták, az egyház "elfelejtette" gondozni, összevissza nőttek benne a fák, bokrok, betelepültek a hajléktalanok. De mint zöldterület, szerintem nagyon jól jött a forgalmas, sűrűn lakott környéken. De hát nemoda Buda, hajléktalanoknak takarodj; mindent kiirtottak, az összes csontot egy rakásra hajigálták, azóta nincs ott más, csak gaz. Mondjuk az is zöldterület, ha úgy vesszük.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.03.16. 08:13:53

@annamanna: Na látod. Az értelmiség, a művelt osztály fel tudja ismerni, hogy a város: város, az erdő pedig erdő, s belátja azt is, hogy ha a város: város, akkor a város: nem erdő.

Francnak rakták tele fával a rohadék bolsik, sokáig fog tartani, amíg rendet teszünk.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.03.16. 08:20:06

@annamanna: Látsz te itt fákat?

Firenze, Piazza della Signoria
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6f/Piazza_della_Signoria.jpg/800px-Piazza_della_Signoria.jpg

Pisa, Piazza dei Cavalieri
thumbs.dreamstime.com/z/piazza-dei-cavalieri-pisa-italy-knights-square-italian-landmark-second-main-square-city-square-54996451.jpg

thumbs.dreamstime.com/z/piazza-dei-cavalieri-pisa-italy-knights-square-italian-landmark-second-main-square-city-square-54994775.jpg

Lucca
cdn.eventegg.com/images/content/travel/3/1984/oval-city-square-in-lucca-tuscany..jpg

Wroclaw
www.maridari.com/wp-content/uploads/2009/03/wroclaw_poland_cwyzik.jpg

Mindenhol tudják, hogy a fa nem való városba. Az a rohadt sok budapesti fa a ballibbant csőcselékhadak, a disznópásztorok és cselédek fattyainak nosztalgiája az otthonukat jelentő putri és legelő iránt.

Ki velük a magyarság fővárosából, tegyük végre a dolgokat a helyükre!!!

annamanna 2016.03.16. 08:43:28

@Counter: Ezek ütős példák, csak egy a bibi: azok a példák, amiket felsoroltam, nem a fidesz-km idejéből valók (illetve egy, de az is szoci vezetésű városból).
Legfeljebb annyi a tanulság, hogy minden nézőpont kérdése; aki épp hatalmon van, az látni akarja az erdőt, ezért kivágja a fákat, nehogy zavarják a tisztánlátását.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.03.16. 12:34:48

@annamanna: Mint azt Bogár Lászlótól is tudjuk, bizonyos feltételek teljesítése árán ugyan, de a magyarság 1949-89 között gyarapodott, épült és szépült.

25 év pusztában kóborlás, erőgyűjtés után most pedig ismét egy épülő-szépülő korszak nyitányán vagyunk, berregnek is a láncfűrészek!

2016.03.16. 13:34:06

@Counter:

Azok más típusú terek, kiállítás, piac, katonai, gyűlések, választások, közösségi események, egyszóval activitypark ....

A cikkben pedig pihenőparkról van szó.

Messzi Vetek 2016.03.16. 14:17:07

@260: na, ha majd szervez ide is tüntetést, akkor majd ebből is ektivitipark lészen és akkor majd mindenki boldogan énekel meg táncol hajnalig.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.03.16. 15:14:09

@260: Egy belvárosi téren az ember ne pihenni akarjon, ott az életnek kell pörögnie. Nyissanak borbárok, közbeszerzési klubok, táncházak - ha nem nyitnak maguktól a magyarok, majd nyitunk mi.

Egy a lényeg: fák nélkül. A szocializmusnak ugyanis vége.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.03.17. 11:14:11

@260: IngSoc, terhes blairi örökség.

Ott az a szép palota és nem érvényesülhet. Legalább a fákat ki kellene vágni, ha a tó feltöltése és lekövezése esetleg túlságosan is költséges volna.

2016.03.19. 00:59:44

Tiborcz István tér.

Fák? Minek? Ostoba gigaparkoló vagy hotel az igazi.

Barbárgecik.

annamanna 2016.03.31. 04:46:40

www.youtube.com/watch?v=ARkByKUDz54

Egyszer a városban
Új törvényt álmodtak
Kivágni minden fát
süti beállítások módosítása