Kommentszűrés
’16 már
12
10:01

Ezért nem költözöm el

Írta: Redakció

magyarorszag.jpg

Vendégszerzőnk, Duka Zsófia közgazdász, politológus (Igazságügyi Minisztérium) írása

 

Ismerőseim körében újra felütötte a fejét a 168 óra online-on megjelent korábbi írása a kivándorlásról.

Nem tudok érzelmek nélkül elmenni a téma mellett, és most már szó nélkül sem. Reflektálnom kell, lendületből, talán kissé felszínesen és elhamarkodottan – ám igyekszem mégis higgadtan és megfontoltan közölni.

Nem a jobb élet reményében történő kiköltözéssel van gondom, a bűnbakkeresés kelti bennem az indulatokat. 

A családom Erdélyből költözött Magyarországra, Ceausescu kommunista diktátor uralma elől menekülve. Az erdélyi magyarság elnyomásából adódó sorozatos atrocitások okozta frusztráció és kilátástalanság késztette őket arra, hogy egy új, élhető és biztonságos élet reményében induljanak útnak. A szüleim minden körülmények közepette büszkén vállalták Erdélyben is magyarságukat, ami megnehezítette a diktatúrában történő érvényesülésüket, de akár csak a mindennapi életüket is. A hétköznapok a túlélésről szóltak, és ha csak egy ártatlan kokárdát is őriztek a lakásban, a rendőrség hívatlanul jelent meg az otthonukban, felkutatva és elkobozva a háromszínű kitűzőt, a legbecsesebb személyes tárgyak között matatva... Ez élet? 

Csak azért részletezem, hogy érzékeltessem a különbséget: az én családomat kissé más körülmények sarkallták a továbbállásra.

Nekem szüleim jelentik az igazi példaképet. Egy bőrönddel, egy a körülmények miatt átmenetileg Erdélyben hagyott gyerekkel, édesanyám ráadásul terhesen. Így lépték át a határt, majd még egy gyereket vállalva építették fel életüket. Éjt nappallá téve, szorgalommal és kitartóan, megállás nélkül dolgoztak a megélhetésért. Mert volt miért.

Hittek a boldogulásukban, kifogást nem keresve, az árral szemben, az elítélő szavakat nem hallva tették a dolgukat és igyekeztek maguk irányítani a sorsukat. Értünk. A gyerekeikért. Hogy jobb, boldogabb és könnyebb életünk lehessen. Én ilyen családban nőttem fel. Édesanyám óvónő, édesapám mélyépítő és ezermester.  

Véleményemmel nem az ítélkezés a szándékom, mindenki saját belátása és talán legjobb tudása szerint cselekszik; de azzal mindenkinek tisztában kell lennie, hogy életünkért mi magunk vagyunk a felelősek. Ebben semmi ezoterikus gondolat nincsen, de be kell látni, a problémáink, amik elől menekülünk, a világ bármelyik pontján kísérteni fognak minket. Nem, közel sem tökéletes itthon: a kommunista rendszer öröksége még mindig létezik. A magyar kultúra kifogásolt sajátosságai adottak.

És? 

Látni kell, ennél sokkal nyomorultabb körülmények léteznek a világban. Ezért ez nem lehet indok!

Szemlélve Európát: Ki gondolta volna, akár csak egy évvel ezelőtt, hogy a háborítatlan európai országokról alkotott véleményünk 180 fokot fordul. Ki gondolta volna, hogy ennyire gyengül a font, hogy a déli országok sorra összerogynak. Hogy Németország, Franciaország, (de bármelyik ország) biztonsága illúzióvá válik. Hogy a mindennapi gondolkodást és szóbeszédet meghatározó témává válik a migráció… Őrület. Csak, hogy néhány dolgot említsek. Beláthatatlan tehát, mi fog történni a következő években, közvetlen környezetünkben. 

Sehol sincs kolbászból a kerítés, ideje megérteni. Pláne ma, 2016-ban! Korábban szilárdnak hitt rendszerek omlanak össze a szemünk láttára.  

Nem vehetjük vállunkra azt, amin mi, egyének nem tudunk változtatni: mint például a politika, embertársaink szokásai, és (sajnos létező) nyomora. A problémáinkon egyedül mi változtathatunk. Ha frusztráltak, békétlenek vagyunk, nyugodjunk meg. Ha kimerültek, keressünk alkalmat, hogy pihenjünk. Ha úgy érezzük, tapintatlanok vagyunk, először is legyünk rá figyelmesek, majd kezdjük el gyakorolni a tapintatot, a megértést és az empátiát. De örök érvényű jó tanács lehet ez a világ bármelyik szegletében. Ahhoz, hogy a körülményeink változzanak, nekünk kell változni. Ez van. 

Nem a rózsaszín ködben élek. Három munkám is van egyszerre, de igyekszem a jobbra, a többre. Egészséges elégedetlenkedéssel. Fejlesztem és képzem magamat, vállalkozásba fogtam, mellette főállásom van. Mindezt azért, hogy egyről a kettőre jussak. ITTHON.

Ahol hallom a magyar szót. Ahol bár könnyű okot találni a boldogtalanságra, én nemet mondtam erre. A boldogságot, elégedettséget keresem és választom, az itthon nyugalmában. Ahol nem vegyülnek a kultúrák olyan arányban, mint számos nyugat-európai országban. Azon az idilli „Nyugaton”, ahol az utcákon a húgyszag, a fekália, a hajléktalanok tömkelege és a kirekesztés ugyanúgy jelen van. Ahol ugyanolyan bevándorlónak tekintenek, mint bármelyik más nemzetiségűt.

Ne ámítsuk önmagunkat: aki kint él vagy élt, pontosan tudja, mit is jelent külföldi munkavállalóként érvényesülni. Mindez miért létezhet? Azért, mert emberek vagyunk. Akárhová megyünk, találkozni fogunk problémákkal. Ha az anyagiak ideiglenesen meg is oldódnak, majd jönnek más körülmények, amikre ismételten dühösek lehetünk és ismét okot adhatnak a továbbállásra. A pénztárcánk talán tele lett, de a lelkünk megnyugodott? Hol vannak a gyerekkori barátok, a családunk? Hol vannak a nyugalmat jelentő, megszokott, mások számára talán titkos helyek, ahová mindig elvonulhatunk? Hol van a (kiszámítható) természetes közegünk? 

Persze, ellenérvet ide is be lehetne szúrni: a barátok és a családtagok is külföldre mentek… Nálam is ez a helyzet. De még így is több a barátom itthon, mint egy külföldi, idegen országban. Még így is, itthon vannak a szüleim, akikre mindig, minden körülmények között számíthatok. És amíg élnek, rám is mindig számíthatnak.

Ezért nem fogok elköltözni. Mert úgy érzem, felelősséggel tartozom. Felelősséggel a szüleimért. Felelősséggel a külföldön élő testvéreimért, akiknek úgy segíthetek, ha én magam is nyugalomra leltem. Nekem pedig a nyugalom itthon van. Magyarországon. Mindezek mellett pedig úgy érzem, felelősséggel tartozom embertársaimért, akiknek megmutathatom, hogy lehetséges itthon is boldogulni.

Címkék: élet család társadalom haza otthon kivándorlás maradás

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr458469148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.12. 10:07:46

Ez így fasizmus.

Azonnal vegyél magadra kockás inget, pakolj egy böröndbe kukoricát, s indulj el gágogva Londonba mosogatni.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.03.12. 10:36:22

Ez így nem jó. Ha igaz, hogy a szerző egy minisztériumban dolgozik mint "politikai tanácsadó", akkor ez a cikk nagyon kínos. Ha nem igaz, csak névazonosság, akkor meg oda kellett volna írni, hogy nem igaz.

maroz 2016.03.12. 10:53:43

A buszke erdelyi sztereotipiaig tudtam olvasni, akit egy szem kokardaert is. Gondolom a folytatas is pont ennyire hiteles.

maroz 2016.03.12. 10:58:06

@Holger Hartland: Nahat, az ember azt hinne, hogy ezt a fulest Jotunder meg a posztja publikalasa elott megosztotta veled... mondtam en, hogy csak ido kerdese, hogy osszenojon, ami osszetartozik.

TothJanJ 2016.03.12. 10:58:31

Pedig egyszerű volna, Duka Zs. idejön, hozzászól, tisztázza hogy mennyi az annyi, mandi meg frissíti a cikket ha kell az elfogultság jelzésével. A kockásingezés nem követendő példa (ők is bebuktak szinte azonnal, hogy itt egy ex-képviselő apuka, ott egy dk-s tagozatvezetés stb.) és elrontja az egész cikk lényegét, hazavágja a jószándékot is és ugyanúgy felfordul a gyomra tőle az embernek mint eredetiben.

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.12. 10:58:57

Annak biztosítása érdekében, hogy pártunk és országunk színezete ne változzék, nem csupán helyes irányvonalra és politikára van szükségünk, hanem arra is, hogy kiképezzük és felneveljük az utódok millióit a proletáriátus forradalmi ügyének továbbvitelére.

Gazdag és erős országot teremteni csak úgy lehet, ha ifjúságunk és az egész nép néhány évtizeden át egységesen harcol, és saját kezével munkálkodik.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.03.12. 10:59:45

robin_masters 2.0 (+Erdély és csinos pofi, -lazának szánt tahóság), ugorjunk.

És miért nem esznek inkább kalácsot, valamint fölösleges lelépni a szocializmusból elvtársak, hiszen a kapitalizmusnak sokkal több a problémája, verik a négereket, hajléktalanok vannak és dübörög a kizsákmányolás.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.03.12. 11:06:04

Egy olyan országból, ahol bármikor jöhet egy Rogán és államosíthatja a Túró Rudit, el kell menni.

Ausztráliában is lehet alapítani Túró Rudi-gyárat és ott is lehet örülni a magyar sportsikereknek ("tanultam én is, hogy kicsi, de mindig élen járt a sportban!").

Szindbad 2016.03.12. 11:11:21

A méhe járjon, ne a szája.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.03.12. 11:12:24

@maroz: Ha két embert megvetsz, még ők is megvethetik egymást. Ellenségháromszög. :)

maroz 2016.03.12. 11:27:47

@Holger Hartland: Meglepne, ha az en erzelmi allapotom hatassal lenne a folyamatokra. Az osszenoves osszenoves, es en nem teged vagy ot vetem meg, hanem az osszenovest. Azt, hogy vegso soron egy verbol valoak vagytok, meg ha ezt kolcsonosen kinosnak is erzitek es te ugy teszel, mint aki nem is. Maskor varj legalabb egy napot, hatha kiszellozik a szad es nem arad belole, hogy honnan szoptad az okossagot.

Sir Galád 2016.03.12. 11:40:41

Szerintem meg mindenki el tudja dönteni, hogy mit akar csinálni, még ha nem is a nyomor elől és nem is menekül.

Mezőbándi 2016.03.12. 11:59:10

Hát igen, hogy is volt az a vicc? Két transzparens a május 1-jei felvonuláson: "A kapitalizmus a szakadék szélén áll!", "A szocializmus a kapitalizmus előtt jár!"

Na, de komolyan. Én sem mennék el. Sőt: tanultam és hazajöttem. De azért ez az írás...

"Ki gondolta volna, akár csak egy évvel ezelőtt, hogy a háborítatlan európai országokról alkotott véleményünk 180 fokot fordul." - nem fordult semmi 180 fokot. Korábban is tudtuk, hogy szemét bagázs szinte az összes. Korábban is tudtuk, hogy több is közülük muszlim radikalizációtól szenved. És igen, megjelentek új, súlyos gondok. Ettől még nem kell apokalipszist vizionálni.

"Nem vehetjük vállunkra azt, amin mi, egyének nem tudunk változtatni: mint például a politika" - Ez a leggázabb mondat. Mit mondat? Bekezdés! Duka Zsófia progressziója a ceauizmustól a kádárizmusig.

Bár ezt aláírom: "Ahhoz, hogy a körülményeink változzanak, nekünk kell változni."

Csakhogy van, aki nem akar változni, hogy aztán valamikor majd a körülményei is változzanak, hanem megkeresi azokat a körülményeket, amelyek a legmegfelelőbbek a mostani tudatállapotának. Külföldön.

Ha azt a kanál kádárista sz*rt kihagyta volna belőle, teljesen vállalható gulyásleves lenne, hiszen valóban:

1. Nincs diktatúra.
2. Akinek itthon sz*r, az nagyon sokszor tényleg ábrándot kerget azzal, hogy máshol jobb lesz neki.
3. Máshol sincs kolbászból a kerítés.

Viszont nyugodtan össze lehet kötni az írás elejét és a végét, és levonni a következtetést: az megy el (és nem jön vissza!), akinek a magyar identitása, a nemzeti érzése, a hazaszeretete (jujj, csupa ósdi fogalom!) nem nyom többet a latban a vélt vagy valós létbizonytalanságánál vagy az egyéb prioritásainál.

Akkor viszont ez a jelenség valóban olyan nagy baj?

Szindbad 2016.03.12. 12:02:04

@maroz: És maga honnan szerezte az infót, hogy HH honnan szerezte az infót? Maguk hárman egyívásúak, összenőnek, ne tagadja.

2016.03.12. 12:06:33

@Counter:
ehhez jön az, hogy a kapitalizmust a "zsidók" irányítják. ezzel szemben a nemzeti szocializmus: népi demokrácia. könnyen lehet, hogy ez utóbbi az előfeltétele egy modern kori német típusú polgárosodásnak.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.03.12. 12:09:01

@Szindbad: Minden forradalmi világnézet megtalálja az ellenséggel összejátszó belső árulóit, ez maroz esetében sincs másként.

Meg amúgy is, mi ezt nem érthetjük, hiszen mi a zsidózongora által játszott dallamra fújjuk a ballib mantrákat ész nélkül. Ugyanis ha eszünk lenne, akkor egyetértenénk marozzal.

maroz 2016.03.12. 12:15:03

@Szindbad: Nem lehetne, hogy ti az összes kúrzorral meg counterrel szépen szolidan szopjátok az egymásét, engem meg hanyagoltok? Ha legalább viccesek vagy érdekesek lennétek. HH-nál előfordul, illetve előfordult, de ismétlem, ti annyira vagytok érdekesek, mint a kólaautomata.

Pelso.. 2016.03.12. 12:24:56

@Herr Stacheldraht Leger: Nagyon helyes. Épp ezért a szerzőnek egyenesen hazafias kötelessége lenne pl somogyi, békési stb. falvak lakossági fórumain felolvasnia fenti sorait az ott megjelent fiataloknak. (persze személyi biztosítás nélkül és ingyen, a hitelesség fontos)

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.12. 12:44:19

@Pelso..:

A párt ezekre az emberekre támaszkodva tart fenn kapcsolatot a párttagokkal és a tömegekkel, s a tömegeknek általuk megvalósított szilárd vezetésére támaszkodva eléri célját: az ellenség szétzúzását. Ezek az emberek legyenek mentesek az önzéstől, az egyéni hősieskedéstől és a feltűnési viszketegségtől, a lustaságtól és a passzivitástól, valamint a fennhéjázó szektásságtól, legyenek nemzetük és osztályuk önzetlen hősei.

GNDL 2016.03.12. 12:47:46

„Sehol sincs kolbászból a kerítés, ideje megérteni.”

Míg Magyarországon csak az alapvető megélhetésért és lakhatásért dolgozol napi 10-12 órát Európa legalacsonyabb béréért (kivétel a szerzőhöz hasonló, lopott közpénzen eltartott semmirekellő fideszes talpnyalók és korrupt haverjaik), addig Nyugat-Európában ha van egy napi 8 órás munkád, a megélhetés és lakhatás nagyjából adott. Onnantól elkezdhetsz gondolkozni azon, hogy vállalsz még munkát mert bátrabb céljaid vannak, tanulni szeretnél vagy egyszerűen csak valamiben kiélni kreativitásodat, vagy neked annyi elég amennyit ezzel megkeresel és azzal is szépen eléldegélsz.

Magyarországon nincs választásod, éjt nappallá téve kell dolgoznod, különben konkrétan éhen halsz.... ideje megérteni.

Egyébként meg kutyát nem érdekli, hogy te személy szerint mész vagy maradsz. Évente tízezrek mennek, százezrek készülnek menni, és ilyesféle nem hogy felsőfokú, de középfokú végzettséget sem tükröző hitvány fogalmazási készséggel írt ostoba véleményekkel nem fogjátok tudni itthon tartani őket. Beszéljünk a lényegről: a fiataloknak és fiatalabbaknak becsületes munkával megkeresett tisztességes fizetés kell... aminek a felét nem lopja el az állam, és a maradékból sem fosztogat rekord fogyasztási adókkal, majd a keresetek így lerabolt kétharmadát nem a korrupt posztkommunista haverok közt osztják fel, leszarva magasról Magyarország igen súlyos problémáit és a balkáni leszakadását. Főleg azokat a fiatalokat és fiatalabbakat nem fogjátok tudni itthon tartani, akiknek a családjukból vagy baráti körükből már többen kimentek, és így első kézből származó információik vannak arról, hogy mennyire szar a helyzet Magyarországon a nyugati lehetőségekhez képest. Nekik fognak hinni, nem a ma már csak nevében „közmédián” naphosszat tolt kommunista agitprop szemeteteknek...

Szóval zászlók lobogtatásával, ökölrázó nacionalizmussal és a kádári nosztalgia életben tartásával nem fogtok semmire sem menni, ha elvtársaitok nem kezdenek el végre kormányozni a közpénzek fosztogatása és a korrupt holdudvar lopott közpénzekből való feltőkésítése helyett, akkor hamarosan csak a képzetlen rejtett erőforrás közmunkásaitok és kommunista rezsiharcos nyugdíjasaitok maradnak az országban... velük meg sokra nem mentek majd, mint ahogy eddig sem mentetek. :)

GNDL 2016.03.12. 12:57:05

Főleg amikor már Szlovákiába ingázva havi bő 50 ezer forinttal többet lehet keresni mint Magyarországon (útiköltséggel együtt), akkor eshetne le végre a minisztériumokban léhűtő orbánista talpnyalóknak, hogy a korrupt és nyilvánvalóan inkompetens elvtársaik valamit alapjaiban kibaszottul elkúrtak...

Amikor a Kedves Vezető arról pofázik, hogy a magasabb fizetésekhez több teljesítmény is kellene, akkor kérdem én mi az anyjuk repedt sarkáért vertek el több tízmilliárdokat csak az elmúlt két évben „jobban teljesít” kampányokra?! Ha mégsem teljesít jobban, és nem hogy működnének a reformok de szakmai szervezetek és érdekképviseletek éppen hogy a reformnak nevezett fideszes ámokfutás befejezéséért demonstrálnak, akkor nem lett volna jobb helye ezeknek az ostoba kampányokra elvert tízmilliárdoknak?

Bell & Sebastian 2016.03.12. 13:02:16

Persze, hogy lehetséges Magyarországon boldogulni, akár még a tisztes szegénység sem elérhetetlen álom.

Nem is ebben van a probléma lényege, hanem az oktalan, mindennapi megaláztatásban és baszogatásban.
A második, fő ok az Orbán-Lázár-Rogán szemtelen háromság. Három ekkora, valóságtól, Istentől és embertől elrugaszkodott barmot én még nem láttam.

A névsor tetszés szerint folytatható, már az is sovány vigasz, hogy az emútnyócév, mert lassan belekezdhetünk az emútnyócév 2 -be.

Nagyvonalúan tekintsünk el attól, hogy nem eldönthető igazán, igazam van-e vagy sem?

Ha nincsen (ez is sanszos), még mindig ott a számtalan ráutaló magatartás, az elpofátlanodatt szolgáltatók, párjukat ritkítóan genyó bankók, béka segge alatti jövedelmek, a selejt iskolák és tanárok, a semmirevaló egészségügy, a korrumpálható és buta jogszolgáltatás, a lusta, ostoba, de legalább rátarti adóbeszedés és így tovább, a lap aljáig.

Ez a hal is a fejétől büdös, mint az összes többi, büdös hal.

2016.03.12. 13:32:40

@GNDL:
a magyar közéletben az alapvető törésvonal nem ez. van egy filoszemita nyíltan nemzetellenes csoportosulás. ezt hívják baloldalnak. semmi közük a munkásokhoz, parasztokhoz. egy zsidóbarát szocik, a libsik nagy része zsidó, és a konzik a zsidókeresztények. ezzel szemben szerveződik a magát nemzeti kereszténynek mondó jobboldal. a vicc az, hogy a zsidó nacionalisták őket támogatják. és van az a nyíltan antiszemita szélsőjobb. a jobbik, amelyik ha úgy vesz vissza a radikális retorikájából, hogy nem kacsint ki, akkor azzal támogatóinak a felét is elvesztheti. ez egy etnikai ellentét. és ha úgy van, ahogyan tűnik, hogy nincs semmiféle kiegyezésre lehetőség, akkor ennek a játszmának a kimenetele legjobb esetben egy civilizált endlösung. az, hogy a liberális zsidó kultúra eltűnik magyarországról. félre értés ne essék: ez borzalmas. de a magyar lakosság döntő többségének a jóléten túl az első számú politika célja az, hogy a zsidó baloldal tűnjön el az országból.
nem a kormányból, nem a parlamentből, hanem az országból. ehhez képest lényegtelen, hogy mennyivel keresnek többet a szlovákok, hány milliárdot lopnak el matolcsyék, stb.

GNDL 2016.03.12. 13:41:16

@unionista᠍: Pontosan melyik is a „keresztény”, „nemzeti” és „jobboldal”? :)

Azok a kommunista, államosító, központosító, adóemelő, piacgazdaságot korlátozó, radikális baloldali szlogenekkel multikat támadó, nyugatot elítélő és keletre tartó félázsiai rezsiharcosok és közmunkástenyésztők, családi pótlék, gyedextra és csok osztogatók, akik kéz kézzel fosztogatják a közpénzeket is? Ez lenne a nemzeti, keresztényi, jobboldali attitűd? :)

Az eszmefuttatásod már ott több sebből vérzik, hogy Magyarországon nincs jobboldal. A(z egyelőre még itthon maradt) lakosság döntő többsége meg leszarja, hogy zsidó baloldal, vagy kádárista baloldal, az a lényeg, hogy az állam osztogasson, adjon gyest, meg adjon segélyt, meg legyen rezsiharc, krumpliosztás... két évtizede csak erre a fajta kádári nosztalgiára szavaznak. Igazság szerint egy „jó értelemben vett” valódi jobboldali pártnak esélye sem lenne egy választáson... :)

2016.03.12. 13:46:26

@Bell & Sebastian:
az alapprobléma, hogy a magyar tulajdonban levő honi gazdaság nem termel annyi árut mint, amennyi az önellátásához szükséges. a külkereskedelmi mérleg hiába mutat többletet az valójában a multinacionális vállalatoknak köszönhető. ez azt jelenti, hogy a magyarok többsége csak úgy boldogulhat ha egymást becsapják. ez termelte ki gyurcsányt és kókát. és ez termeli ki orbánt, rogánt és lázárt.

2016.03.12. 14:56:54

@GNDL:
úgy látszik, hogy nem sikerült ezt megérteni. van egy filoszemita "baloldal". a zsidóbarát szocik, a zsidó libsik és a zsidókeresztény konzik. és van egy ellentábor. ez a "jobboldal". a zsidó nacionalisták is ide tartoznak. ez nem a klasszikus bal-jobb felosztás. a magyar társadalmat a zsidó politikai/pénzügyi kultúra osztja meg.

TothJanJ 2016.03.12. 15:03:04

@TothJanJ: "Vendégszerzőnk, Duka Zsófia közgazdász, politológus (Igazságügyi Minisztérium) írása"

Ezzel akkor megvolnánk.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.03.12. 15:26:14

@maroz: Most jó nagy hülyeségeket beszélsz. Nagyon ritkán van olyan, hogy valakinek semmiben se legyen igaza. Jótündérnek szerintem sok dologban igaza van, attól még alapjában véve annak tartom, aminek, de azt inkább nem írom ide, mert nekem is lehet "jogi képviselőm". :) Sőt, szerintem NEKED is igazad van sok dologban, de attól még... na de ne pazaroljuk az időt.

Nem érdekel, hogy te vagy ő mit irkáltok (éppenséggel ti ha nem is egy vérből, de inkább egy akolból valóbbak vagytok, mint én), úgy járatjátok le magatokat, ahogy tetszik. Az viszont zavar, ha a Mandiner járatja le magát, mert a Mandinert alapjában véve bírom.

@TothJanJ: Így már korrekt.

2016.03.12. 15:28:24

@GNDL:
ha a magyar társadalmat a kádári nosztalgiázás osztaná meg, akkor nyugdíjasok többsége a fideszre szavazna. ehhez képest az mszp/dk választók többsége az atv és a klubrádió többnyire nyugdíjas hallgatóiból áll. de ide tartoznak a hvg, a 444 vagy, a népszava, a 168 óra olvasói. tulajdonképpen arról van szó, hogy a magyarországi zsidó média egy része egymásnak majdnem teljesen ellentmondó posztkommunista és überkapitalista csoportokat terel egy közös politikai platformra. ezt hívják szociálliberálisnak. de ez sem szocialista és nem is liberális a szónak a klasszikus értelmében. igazán semmi sem az, aminek láttatja magát.

maroz 2016.03.12. 15:33:30

@Holger Hartland: Az egésznek pont ez adja meg a diszkrét báját, hogy te bírod a mandinert, jótündérnek néha igaza van (például amikor megkérdi, hogy mennyi a pontos idő) és persze valamiben (legyen egy értetlenkedő tekintet) nekem is.

Az egészből persze az az érdekes, hogy ki vagyok én. Illetve hogy én ki nem vagyok. Ha érted, érted, ha nem akkor sajnos ezt itt nem fogom bővebben kifejteni, máshol meg minek. Nincs az egésznek jelentősége, ne érts félre, valami olyasmi volt ez számomra, amire odafigyelni még nem érdemes, de szó nélkül elmenni mellette se akartam.

GNDL 2016.03.12. 15:42:11

@unionista᠍: A nyugdíjasok többsége ha nem MSZP-re, akkor Fideszre szavaz... sajnos a nyugdíjas a legaktívabb és legelkötelezettebb választópolgár Magyarországon, nagyjából ők is döntik el a választásokat két évtizede... és tekintve a kivándorlás/elvándorlás valamint a hitvány népesedés problémáját, a következő években szinte kizárólag a nyugdíjas lesz az egyetlen választópolgár.

A 444.hu és a HVG pedig nem igazán ennek a kádárista nosztalgiában szenvedő nyugdíjas korosztálynak szól, nekik leginkább a ma már csak nevében közmédia a legfőbb információs forrásuk.

A kádárista nosztalgia pedig ma már sajnos azok körében is pusztít, akik röviddel a rendszerváltásnak nevezett átverés után születtek, vagy csak gyerekfejjel élték meg azt az időszakot. A Fidesz-MSZP az elmúlt két évtizedben sikeresen „kinevelte” a magát önállóan fenntartani képtelen, állami támogatásra szoruló újabb generációkat. Lásd mondjuk ugyanarra a problémára több jogcímen is igényelhető állami támogatások nélkül egy jelenlegi átlagfizetésből szerinted hány gyermeket lehet tisztességesen felnevelni ma Magyarországon. Elárulom: átlagfizetésből egyet sem, feltéve, ha te is akarsz enni. :)

2016.03.12. 15:45:30

"Ezért nem költözöm el"

Elég sokan pont ezért költöznek el.
Csináljunk úgy hogy most már te mész, ők meg visszajönnek.

2016.03.12. 16:00:17

@GNDL:
oké, de a posztkommunista nyugdíjasokat és egy überkapitalista fiatalokat mégis ki vagy mi vagy ki terelte egy politikai platformra? és a nyilvánvaló válasz az, hogy az egymásnak majdnem teljesen ellentmondó filoszemita politikai irányzatok. a zsidó baloldal integrálja a szoci és a libsi választókat. és jobbról azok a konzik kerülnek erre a platformra akik elsősorban a zsidókeresztény kultúrában hisznek szemben a nemzeti kereszténységgel. ezt a csoportot éppenséggel lehetne antiszemitának is nevezni. csakhogy a zsidó jobboldal is itt áll. szóval ezt a politikai felállást nehezen lehet leírni. de nagyrészt a zsidóság osztja meg a többségi társadalmat. és ezt használja ki egy cigányvezér.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.03.12. 16:14:40

@maroz: Világos, hogy mire gondolsz, de nincs igazad.

Meddő vita helyett nézd meg inkább az Összeomlás (Falling Down) c. filmet, ha még nem láttad. Értelmesebb időtöltés.

Barát-ellenség témában a szilveszteri posztomat ajánlanám, ha nem lenne borzasztóan hosszú. A Vincent blog és közössége politikai értelemben az ellenségeim.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.03.12. 16:31:45

Már miért kellene elmennem onnét, ami az enyém? A fák sem tépik ki a talajból a gyökereiket és indulnak el maguknak olyan helyet keresni, ahol komfortosabb a vegetáció.

GNDL 2016.03.12. 16:41:07

@unionista᠍: Nincsenek kapitalista magyar fiatalok... vagyis vannak, de már külföldre űzte őket a Fidesz-MSZP szocializmusa... vagy eleve külföldre készülnek és leszarnak mindent Magyarországon. Valamint még egyszer: nincs jobboldal, se magyar, se zsidó, se semmilyen.

maroz 2016.03.12. 17:08:54

@Holger Hartland: Láttam a filmet, valami hasonlót élőben is egykor, de annak ellenére, hogy tetszett a film volt egy erős hiányérzetem. Úgy érzem, hogy ha több tehetségem lenne, akkor tudnék írni egy "posztmodern" Kohlhaas Mihály-történetet, amit akár meg is lehetne filmesíteni, persze valószínűleg van már ilyen, csak én nem tudok róla. A rendszer és a kisember vesztes-vesztes találkozása, vagy valami hasonló. Szerepet kapna benne az elit is.

A barát-ellenség témádat nem értem, hiszen - amint azt már rögzítettük - nincs közös értelmezési keretünk. Különben is, én igyekszem az embert és a gondolkodását összetartozó kettősként kezelni, és ha nem szükségszerű, akkor az embert nem, csupán a gondolkodását tekintem ellenségesnek. Illetve pontosabban: a gondolkodásának az ideologikus jellegét. Amikor nem jelenik meg az ideologikusság (például hegymászás a téma, vagy valami kevéssé ideológia-sújtotta, ha létezik egyáltalán ilyen ma) akkor az ember nem az ellenségem. Se nem a barátom, hanem mondjuk a semlegesem.

A posztod nem olvastam el, mert értelmetlen egy olyan elemzést elolvasni, ahol a szerző még csak utalás szintjén sem rögzít le valamiféle értelmezési keretet. Átfutottam és olyan benyomásom támadt, mint amikor a kisgyerek jól megmondja, hogy milyennek kéne lennie a világnak. Nem is lenne az írásoddal semmi bajom, ha nem lenne meg ez a jótündéri párhuzam... Mondjuk nem lenne az írásoddal bajom akkor, ha azt én írtam volna. Sőt, nekem kifejezetten jól állna.

Bell & Sebastian 2016.03.12. 17:13:19

@unionista᠍: Egyetlen, szockó országnak sincsen történelmi elitje, jó időben kinyírták mindet.

Nem mintha a Nyugat jobban állna beszélő fejekkel (politicus), de ott mindig kell számolni egy potens, nemzeti árnyékhatalommal.

Itt meg a cselédek és disznópásztorok uborkafára felkapaszkodott ivadékaival.

maroz 2016.03.12. 17:17:55

@bbjnick: Mi a tiéd? Osszál-szorozzál, és oda jutsz, hogy negatív. De jobb esetben is nulla. Ebből kéne gazdálkodni. Nem könnyű. Élet meg csak egy van, és minden csövön az szól, hogy élvezni kell. Mondj mást és már ki is rekesztettek. Ez egy olyan helyzet, amiből nincs kiút. Illetve nincs jó kiút: maradsz és szopsz vagy elmész és másként szopsz. Ma körülbelül ezt kínálja a liberalizmus. Szegényke, úgy járt, mint a szocializmus: volt a szocializmus, ami a tankönyvek szerint szép és volt a létező szocializmus, ami az emberek szerint már nem annyira, de ezt hosszú ideig nem volt ildomos hangoztatni. Mint ahogyan ma nem ildomos hangoztatni azt, hogy a létező liberalizmus másodlagos frissességűnek tűnik, hiszen csekély az élvezeti értéke annak a szabad választásnak, amelyik során a szopás és a szopás közül választhatok, szabadon.

Bell & Sebastian 2016.03.12. 17:18:40

@bbjnick: Magának még autója sincsen, hova menne? :)

Egyébként igaza van, a kalandozások kora (a teljes, setétnek mondott középkor) pontosan erről szólt.

2016.03.12. 17:29:28

@GNDL:
szerintem van zsidó baloldal és jobboldal. szerinted nincs. szerinted csak baloldal van. de ezek viszonylagos fogalmak. a zsidó kultúrában is a nacionalisták a jobboldal. ehhez képest a zsidó liberálisok a baloldaliak. magyar kultúrában nemzeti liberalizmus van. tehát ezek nem állnak egymással szemben. a magyarországi zsidók többsége elveti és mélyen megveti a tradicionális magyar szabadságeszményt. ezért állnak a magyar konzervativizmussal szemben. és a magyar nacionalizmussal szemben. tehát ezt a bal-jobb osztottságot minden nép kicsit másképp értelmezi.

Bell & Sebastian 2016.03.12. 17:53:04

@maroz: A valóságos szocializmusban valahogyan jó utümben lógatták be a sárgarépát a csacsinak Káder elvtársék.

Áder elvtársék mit tudnak belógatni? (Ki ne mondja!)
Hogy mi mérsékeltük a kifosztási rátát? Mihez képest és egyáltalán, hogyan került ide?

Gyurcsánynál négy év alatt kettő lukat mentünk vissza a nadrágszíjon, most pedig csak másfelet? Húú, de jó nekünk.

2016.03.12. 19:16:26

@Bell & Sebastian:
klasszikus paraszti, jobbágy, köznemesi elit tényleg nincsen. azért, mert ennek alapja egy vidékies területi rendezettség. amit úgy hívnak: rendiség. ez nem tud megszerveződni országos listán. mert az egy másik hatalmi struktúra. hagyományos nemesi elit egész egyszerűen azért nincs, mert az nem lista, hanem faszerkezetű.

egy listára leginkább leszármazási sorok (klánok vagy kládok) képesek felkapaszkodni. és hatalmat kényszerűségből egymás között megosztani.

ebből észak-amerikában és nyugat-európában létrejött egy konszolidált politikai rendszer. ami hosszú ideig viszonylag jól működött. mostanában esik szét. magyarországon nem is szilárdult meg olyan felosztás, amelyik képes lenne értelmesen működni. törzsi háborúskodás jött létre. a fidesz egy balkáni cigány párt. a fidesz alapja egy balkáni típusú nemzetieskdés és a cigány vezérkultúra. orbán viktort nem az autentikus magyar parasztság vidékiessége, hanem a cigánykodás jellemzi. azt a politikát, amit orbán viktor visz így hívják. amit csinál azt egy szóban le lehet írni: cigánykodik. a fidesz belső ellenzéke szláv. a jobbik őseurázsiai. az is törzsi jelegű. egyikben sincs jelen a tradicionális magyar kultúra. a jobbikban sem.

én úgy látom, és lehet, hogy nincs igazam, hogy majdnem mindenki azt mondja, hogy ennek a háborúskodásnak legalább annyi legyen az értelme, hogy a zsidókat megfosztják a főhatalomtól és a zsidó baloldalt száműzzük az országból. én nem vagyok antiszemita. ha az lennék, mert akkor politikai tanácsokat adnék. de úgy látom, hogy kialakult egy hallgatólagos egyetértés abban, hogy a zsidó baloldalt fel kellene számolni. a nyugdíjas szavazókat kell az mszp/dk környékéről elvinni. ehhez annyit kellene csinálni, hogy valakit beáldozza magát. a mainstream médiában azt mondja: a zsidó átévé, zsidó klubrádió, stb. ebből botrány lenne. a nyugdíjasok megértenék, hogy ők lényegében nem a baloldalt, hanem a zsidó baloldalt támogatják. nem vagyok antiszemita vagy zsidó nacionalista. nem akarok tippeket adni. finkelstein ennél jobbakat kitalál. de van olyan konteó, hogy vona mellé beállítják schiffert. ettől tamás gáspár miklós is megrémült. egy ilyen kutya-macska koalíció megnyerheti a választást. csak nem nagyon lehet tartós.

szóval a helyzet az, hogy magyarországon a tradicionális nemesi elit nélkül senki se tud kormányozni. ezt tulajdonképpen újra kell teremteni. a magyar oktatáshoz az kellene, hogy minden tankerületben legyen egy választott modern kori nemes. egy báró vagy bárónő. aki a járási iskolákat (a szövetségi iskolai központokat) körbe látogatja. a gyerekek felemelt fejjel vagy szemlesütve várják attól függően hogyan teljesítettek a pisa teszten. tehát kell valaki, akit a tankerületben nagyjából mindenki elfogad. egy főigazgató. de mondjuk a bárói címet 2-3 generáció viselhesse. hacsak nem hívják vissza. onnantól kezdve megéri tisztességesnek lenni. mert a hivatalban még az unokája is azt mondhatja, hogy ő báró. vagy a megye első emberének az dédunokája is bátori gróf lehet. tehát a familiaritásból a tisztesség is következhet. persze ha lopott, akkor a dédunokáján is számon kérik. a dédapád volt az a geci gróf, aki szétlopta a megyét. egy új feudális világkép, ami szembe megy az ortodox liberálisok modernitásával. az lényegében a fővárost amerikai típusú metropolisszá akarja szervezni. és azt mondja, hogy a vidék ennek rendelődjön alá. ez a felfogás azt mondja, hogy induljunk ki egy nagyfokú vidékiességből. és ezt kényszerítsük ki a fővárosban. ebben a felfogásban egy nagy-magyar metropólia épül. és ennek a központja budapest bundesstadt. a központi régió vezetője hercegi rangban. de ebben a felfogásban újra létezne modern kori erdélyi fejedelem. horvát-szlavón bán. a tiszántúl tekintetes főbírája, akit a debreceni nagytemplomban neveznének ki. a hajdúk főkapitányát a debreceni kistemplomban. ez a rendszer is kitermelheti a döbrögiket. de ilyenkor jöhet lúdas matyi a parasztgyerek. érvényesülhet a klasszikus népmesei világ akár egy modern kori rendiségben is.

Jean Sol Partre 2016.03.12. 19:27:52

@Holger Hartland: miért lenne kínosabb, mint bármelyik másik Mandi cikk?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.03.12. 19:30:40

@unionista᠍:
"ez utóbbi az előfeltétele egy modern kori német típusú polgárosodásnak"

Talán ez a darócgúnyások igazsága.
mek.oszk.hu/00400/00411/html/02.htm
"- Á! - énekelte Lohankin meggyőző hangon. - Elvégre ki tudja? Talán így kell ennek lennie. Talán éppen ebben rejlik a darócgúnyások nagy igazsága.

- Daróc? - ismételte Bender elgondolkodva. - Kenderkócból házilag készített durva szőttes? Úgy. Mondja meg őszintén, a gimnázium hányadik osztályából hajították ki magát? A hatodikból?

- Az ötödikből - válaszolta Lohankin.

- Aranyos egy osztály ez. Tehát nem jutott el Krajevics fizikájáig? És azóta merőben intellektuális életet élt? Egyébként ez egészen egyre megy. Éljen úgy, ahogy jólesik magának. Holnap beköltözöm a lakásba."

maroz 2016.03.12. 20:07:41

@Bell & Sebastian: Lassan ideje lesz újratölteni az ígéretkolbászt, mert ez a felfelé mobilitás tíz körömmel kapaszkodva a szálkás lejtőbe kezd egyre viccesebbé válni.

Kérdés, hogy ki mit talál ki. Így, szezon végére érdekes lenne egy kis Allah, mert a négy feleség veszélye engem már nem nagyon fenyeget. Viszont holmi huri odaát...

Pedró27 2016.03.12. 20:08:51

Kedves Zsófia!
Egyetértek, én sem költözöm el.

2016.03.12. 20:20:21

@Doomhammer:
ez az gubacsapók logikája. vagy a palócoké. darócgúnyások pokróc igazsága. mondhatja így is. németes polgárosodáshoz a zsidóknak ki kell tenni a szűrit.

régebben azt gondoltam, hogy a zsidóságnak szokásjog szerint a jegyzői pozíciót kellene betölteni. ebbe a közhatalmi pozícióba illeszthető be stern. 2010-ig minden zsidó és zsidóbarát ismerősöm azt mondta, hogy erről ne is álmodják. mert az csak egy erős ellenőrző szerepkör. és nem a főhatalom. és egyáltalán mi az, hogy a szokásjog alapján kiosztom, hogy melyik etnikumnak mihez van joga. a "libsi" ismerőseim simán lefasisztáztak. különösen amikor azt mondtam, hogy mi lenne ha a magyar parlamentben elég lenne egy zsidó kisebbségi szószóló. és nem nagyon kellenek zsidó pártok. 2015-ben (tehát tavaly a kerítésépítés után) mondták először, hogy igen, lehet, hogy tényleg így kellene. csakhogy ekkor a "náci" haverjaim ezek után mondták azt, hogy nehogy már városi jegyzői pozíciót ajánlgass ezeknek. pláne parlamenti helyeket.

én nem vagyok se (filo) szemita, se antiszemita. az, hogy kinek az igazsága érvényesül majd kiderül.

Bell & Sebastian 2016.03.12. 20:24:32

@unionista᠍: No, ezt elteszem holnapra, de a modern kori népvándoroltatás éppenséggel nem kedvez az efféle szervezésnek. Mert ha szervezéselméleti szemszöggel nézzük, akkor a legelső kérdés megint csak az, mi legyen az alapja? Ha nem a (szülő)föld?

Bell & Sebastian 2016.03.12. 20:32:33

@maroz: Kádár elvtárs sofőrje pontosan ekkora karriert futott be (a másik oldalon), mint Miért Szaros Lőrinc. Ha nem lett volna tragi(komi)kus vadászbaleset áldozata, még ma is köztünk élhetne. Ezért, ha majd megkezdődik a(z egymás közti) leszámolás, vagy vissza-leszámolás, ki minek nevezi, nagyon nem fogunk meglepődni, ha az ebek harmincadjára jut az összeharácsolt sokminden. Részeg vadászból sokkal több van, mint G-Merciben páváskodó, húsvéti nyúúúlból.

Jean Sol Partre 2016.03.12. 20:55:21

@Bell & Sebastian: na meg megoldásból is sokkal nagyobb a választék. Anno vaskohóban érte az elvtársat baleset (illetve válhatott hősi halottá), Paks 2-ben hamarosan szublimálhat is.

Bell & Sebastian 2016.03.12. 21:14:29

@Jean Sol Partre: Az élet múlandó, a G-Merci megmarad. Nem láttam nyitott ajtóval (normál vagy vastag, mint a többi zsebmatyi járgányáé), de a páncélozás értékállóvá teszi, biztosan sokan nézegetik már a second hand -táborból.

2016.03.12. 21:19:09

@Jean Sol Partre:

A drónok korában már bárhol érheti az embert baleset. És még csak most kezd igazán elvadulni a dolog, néhány éven belül nem lesznek érinthetetlen emberek.

Piti nyereségért sarokbaszorítani az ellenséget? Nagy hiba.

Mint ahogy a kommikat halálosan gyűlölik a leszármazottak, a most fakadó is fentmarad majd generációkon át.

Bell & Sebastian 2016.03.12. 21:28:46

@Jean Sol Partre: Vályi Péter hajnali vadászat után szédült bele a reaktormagba, ami nem volt körbeszalagozva. Feláldozta magát az eszméért, de vadászbalesetnek is jó, vagy kollektíva előtt gyakorolt, kommunista önkritikának.

És mindez a liposzómás időszemcséket tartalmazó mosószarok feltalálása előtt történt. 3 in 1.

Bell & Sebastian 2016.03.12. 21:36:18

@260: Az Amazon drónos házhozszállítást tervez Németországban. Meg még nyeli le keresztben a helyi muftikat, izé..., multikat, mindeközben ott fizet adót, ahol Sorstalan György, a világpolgár.

Amerikában ezt nevezik szabadpiaci versenyszabadságnak, csak legyen olyan barom, aki ezt beveszi. Hoppá, egy már éppen akadt itt is, a napokban.

GNDL 2016.03.12. 21:44:52

@Pedró27: „Egyetértek, én sem költözöm el.” (Péter, 52 éves, közmunkás - Mocsokpuszta)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.03.12. 22:12:15

@unionista᠍:
"2010-ig minden zsidó és zsidóbarát ismerősöm azt mondta, hogy erről ne is álmodják. mert az csak egy erős ellenőrző szerepkör. és nem a főhatalom."

"A lengyelországi Reb Raditz igen alacsony, hosszú szakállú rabbi volt, akinek sajátos humoráról az járta, hogy több pogrom közvetlen okozója volt"

Woody Allen: Hasszidikus történetek a Jeles Tudós útmutató jegyzeteivel

siriq111 2016.03.13. 01:08:33

@Doomhammer: Pontosan. Ebben az orszagban kenye kedve szerint valtoztatja a torvenyeket a "kormany". A lakossag meg sotet birka szinvonalan van. 15 ev kulfoldi let utan ez egy remalom ami ebben az "orszagban" folyik. Lassan mar orszagnak sem lehet hivni. Egyszeri bazari majom vasar , cirkusszal megspekelve. Akinek van egy kis sutnivaloja az szepen emegy innen es nem all be a minnel tobbet lopni , csalni alapon megelhetest valasztani.

2016.03.13. 01:13:01

@GNDL: Én sem költözöm el! Közgazdász politikus, a Gazságügyi Minisztériumból..

siriq111 2016.03.13. 01:16:28

20 emberbol 18 minimum adotcsal valamilyen formaban mert mashogyan nem tud megelni de annyi ertelm mar nem szorult bele ezekbe az emberekbe, hogy egy ezt a mentalitast tukrozi a kormanya is. Ha o maga nem akar erdemben megvaltozni , addig itt ertelmes dolgok nem fognak tortenni.
7 ev alatt tobb mint 30 mrd eurot kapott a kormany es megint 30 mrd eurot kap a kovetkezo evekben amit mar elkezdtek felhasznalni. Ez kozpenzbol jott ossze. Az az en is szeppen befizettem a havi osszeget, hogy ez osszejojjon a kormanynak. Erdemben nem tudtak felhasznalni. Csak megjegyzem , hogy a 30 mrd euro az a magyar GDP 30%. Ebbol hozta a csodalatos 3-4% "emelkedest". Ezert fizettem, hogy a sok sotet birka nezze tetlenul ahogy szetszedik az orszagot? Azert fizettem, hogy olcso szar pr szoveggel hulyere vegyek az emberek? Szanalom az egesz.

2016.03.13. 01:17:01

@unionista᠍: Összegezzük tehát: ki a zsidókkal, és kerüljön felszínre a magyar dominancia, ami úgy képzelhető el, hogy a svábok irányítják az országot.
Kezeltesd magad.

2016.03.13. 01:20:39

@Bell & Sebastian: Bizony, mert az a jó, ha a kormány kijelöli, ki gyárthat bakancsot a magyar bakának, hogy kibírja az orosz telet a Don-kanyarban...ja, zsidó? Bocsika!

siriq111 2016.03.13. 01:23:01

@Könnyen elkaptuk, uram!: Meg egy ilyen rasszista orszagot! Azert mert valakinek mas a vallasa vagy a szine, esetleg tetkoja van mar megbelyegzik az embert. Ilyenekrol nem is kellene beszelni. Mar meg kellett volna oldani, hogy felfogja a polgar, hogy egyutt elnek , egyutt tesznek dolgokat (vagy sem , inkabb ez a jellemzo) a hazaert. Ezek helyett, megy a kopkodes , anyazas a nagy semmire.

chris.london 2016.03.13. 01:24:13

Nekem az jon le ebbol az egesz cikkbol, hogy a szerzo emlekezete max 2 evre terjed. (Meg hogy nem boldog Magyarorszagon, es megprobalja maganak bebeszelni, hogy ez nem baj, sot jo...)

"Ki gondolta volna, hogy ennyire gyengül a font,"

Mennyit? Leszamitva az utobbi 1 evet, mar nagyon reg ota nem volt ilyen eros sem az eurohoz, sem a forinthoz kepest. Meg elenken el bennem, az hogy meg 300 forintot sem kaptam egy fortert, szoval ez, hogy 440-rol leesett 400-ra az EU-s nepszvazas elott, tenyleg peldatlanul durva. (Majd a nepszavazas utan visszaerosodik.)

"hogy a déli országok sorra összerogynak."

Marmint a gorogoket leszamitva meg ki? Arra meg csak az nem szamitott, aki nem olvas hireket.

"Hogy Németország, Franciaország, (de bármelyik ország) biztonsága illúzióvá válik."

Ez most komoly? Mert korabban nem voltak merenyletek? (London 2005, Madrid 2004 + egy halom IRA + ETA merenylet evtizedeken keresztul, a no go zone-ok sem ujak)

"Hogy a mindennapi gondolkodást és szóbeszédet meghatározó témává válik a migráció"

A migracio mar reg tema nyugaton. Ez csak Magyarorszagon uj (gondolom meglepo, hogy valaki Magyarorszagra akar menni :))

"Ne ámítsuk önmagunkat: aki kint él vagy élt, pontosan tudja, mit is jelent külföldi munkavállalóként érvényesülni."

Persze, picivel nehezebb. De megeri. Ha jol csinalod, megbecsulnek, megfizetnek rendesen. Ha jol beszeled a nyelvet, szorgos vagy, teheteges, meg talpra esett, akkor sokkal, de sokkal jobb lehetosegeid vannak, mint Magyarorszagon. Nem csak mernok/informatikus/orvosnak.

Bonusznak ott van, hogy egy elhetobb orszagban elsz, ahol udvariasabbak, elegedettebbek az emberek nem maszol falra a hiradotol, kevesebb a korrupcio es egy fokkal kevesbe hulyebbek a politikusok.

siriq111 2016.03.13. 01:27:52

@chris.london: Meg hozza tennem, hogy az emberek joval ertelmesebben allnak a dolgokhoz. Mind mentalisan vagy tetekkel. Egyszeruen feludules beszelgetni a kinti emberekkel es nem ezekkel a sotet birkakkal. Tisztelet a kivetelnek.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2016.03.13. 01:36:32

@GNDL:
Szerinted itt kormányzással van a baj?

Tyreo 2016.03.13. 01:38:16

Röviden: Érzelmekre hatni próbáló bullshit, miszerint máshol szarabb ezért kuss.
Hosszan: Az országgal alapvetően nem az a baj, hogy máshol jobb, hanem, hogy láthatóan meg sem próbálunk jobbak lenni és emiatt kilátástalan az egész. Baszd meg, Romániában most lett MINDEN közpénz elköltése nyilvános. Románia leelőzött minket baszd meg.

siriq111 2016.03.13. 01:41:25

@Kara kán: H szabad valaszolni, a kormanyzassal es az emberekkel. Annyira passzivak mar az emberek, hogy a kormany mar szemrebenes nelkul azt csinal amit akar. Teljesen erdektelen a valasztopolgar szamara mi es hogyan fog tortenni. Mar csak "bekeben" akar meghalni. Mas nem izgatja.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2016.03.13. 01:52:05

@siriq111:
A katyvaszt nehéz kormányozni, pláne ha nem ismerjük a káoszelméletet stb.
A másik a változékonyság. Hosszú távú építkezéshez diktatúra (progresszív, felvilágosult, vizionárius diktátorral) kéne, bármennyire is undorító ez egyeseknek, tán nekem is.
Most tesszük-vesszük a forró gesztenyét, és ugyan próbálunk önállóskodni, de a nemzetközi helyet olyan, hogy sodródunk az árral.
Az a legfelháborítóbb az egészben, hogy épp azoknak jár leghangosabban a mocskos pofája, akik az országot ilyen állapotba vitték (természetesen a liberálbolsevista gazfickókra gondolok, mi másra). Én szívemből gyűlölöm őket, soha nem szavaznék rájuk, annak ellenére sem hogy Fidesz is elég sok hibát övet el.

tavolirokon2 2016.03.13. 02:00:14

Eleg hosszan mondta, hogy miert nem esznek kalacsot.

siriq111 2016.03.13. 02:00:19

@Kara kán: Itt van egy kis bibi. Dikttor soha nem az orszag elonyere fog cselekedni. Ezt mar a tortenelembol igazan megtanulhatna az ember. Ilyen, hogy liberalbolsevista meg egyszeruen nonszensz. Egyszer mert tobb kommunista ul ma a kormanyban mint eddig. Masik, hogy ezt a vonalat probaljak visszahozni ami volt a kadar rendszerben. Nem mukodik. Tudja mindenki. A fidesz pedig nem eleg sok hibat kovetett el, hanem szinte csak azt. Erdemben ezert az orszagert semmit de semmit nem tettek. Amikor a GDP 30% megkapjak 7 ev alatt es egy olyan orszagot adnak el pr alapokon a sotet birkaknak, hogy Ausztria elerheto kozelsegben van :D Egyszeruen megkerdojelezem a mentalisan beszamithaosagat a szavazoknak. Itthon romokban van minden. Hidd el. Nekem sokkal jobban feltunik mint aki nem mozdul ki innen. Minden csak roszabb es roszabb lett.

baraka 2016.03.13. 02:01:38

Én pár éve eljöttem. Fellélegeztem. És új hazára találtam, megmaradva magyarként. Amúgy a demagógiát és a propagandát ugyanannyira gyűlölöm, mint amikor eljöttem.

siriq111 2016.03.13. 02:04:46

@siriq111: Lassan mar nem tudok ugy autoval kozlekedni, hogy ne szlalomozzak az uton. Egyszeruen kiszakadna a kerek a helyerol ha belemegyek a katyukba. A kozmunka program meg egy szanalom. Tapasztalabol irom, hogy papiron beirjak a melot es meg sem jelenik az illeto. Kozmunkaskent foglalkoztatanak olyan emberek az onkormanyzati hivatalban, akiknek keresnivalojuk sem lenne ott.

recommented 2016.03.13. 02:18:19

No offense, de kicsit izzadtságszagúnak érzem az írást.

Szerintem a felelősség jóval több ennél. Szép dolog hazafinak lenni, de nem jó dolog hülyének. Ha pedig olyan világban élek, amelyik nekem nem jó, ráadásul változtatni sem tudok rajta, de megvan a lehetőségem, hogy átlépjek egy másik világba, akkor bizony hülye vagyok, ha nem teszem. Az elköltözés pedig nem feltétlenül egy életre szól.

Én is éltem külföldön, még akkor, amikor ez nem volt divat. Nagyon kemény időszak, de meghatározó élmény volt. Megtanultam, hogy nemcsak Magyarország létezik, hogy vannak működő országok is, hogy máshol lehet, hogy másképp látják a világot, mint ahogy nekünk természetes. Valószínűleg fogok is még külföldön élni. Miért? Mert nem tetszik, ami itthon van, és egyre kevésbé érzem azt, hogy változna. Pár évig máshol, aztán megint itthon, aztán ki tudja, hogy tovább.

A XXI. század nem a röghöz kötöttségről szól. A legtöbbünk nem ott lakik, ahol született, ahol felnőtt, ahol tanult, életünkben sokszor költözünk. Rossz lenne? Valamiben igen, hiszen így elvész az otthon biztonsága. Másfelől ez rengeteg tapasztalat forrása, és hozzásegít egy felvilágosult, nyílt élethez. Ha Nyíregyházáról Zalaegerszegre nyugodtan költözhetek, akkor miért álljak meg a határnál?

A magam részéről mindenkinek csak javasolnám, hogy éljen egy kicsit máshol. Teljesen mindegy, hogy hol, csak legyen ő az idegen, az ismerősök nélküli, a gyenge, tapasztalja meg a határait, és azt, hogy mennyit ér egy nyelv - anyanyelv és tanult nyelv egyaránt. Lásson világot, ismerjen meg más kultúrákat, ettől csak gazdagabb lesz. Meggyőződésem, hogy ha így lenne, akkor sokkal jobb országban élnénk, és talán a sorsunkról is inkább mi dönthetnénk, nem magukat demokratának hazudó középkorú kommerek és nagyarcú harmincas hülyegyerekek határoznák meg, hogy kit szeressünk, kit utáljunk, ki kapja a pénzünket, és melyik intézmény szűnjön meg. Ez az igazi felelősség, hogy legyen bennünk annyi erő, hogy akár a saját kényelmünk árán, de segítsünk annak az országnak, amelyikben születtünk. Azzal, hogy maradok, és nem teszek semmit, nem segítek.

siriq111 2016.03.13. 02:25:16

@recommented: Maximalisan egyett ertek. Amig egy burokban no fel az ember es mindefele pr szoveggel etettik, soha de soha nem tudja megtapasztalni mi is folyik a valos vilagban. Ez a burok hatalmas problema a polgarok szamara. Nem mernek vagy mar feladtak az elveiket egy utopisztikus dologert amit nem is maguk fogalmaztak meg. Esz nelkul kovetik a hajot az ocean melyere. Szemley szerint , kozel 40-50 orszagbol szarmazo emberrel dolgoztam egyutt problemamentesen. Nem beszelve arrol, hogy mas vallas stb. . Soha nem volt problema ezzel kapcsolatban. Itthon viszont ez a rasszizmus mar olyan szinteket feszeget ami mar a jozan esznek is sok.

siriq111 2016.03.13. 02:28:56

Lassan mar azt is meg kell kerdojeleznem , hogy van e meg itthon europai ertek? Nem igazan latom ennek a jelet.

annamanna 2016.03.13. 03:27:40

A cikkírónak igaza van. Az élhető országot meg kell teremteni ott, ahol vagyunk. A szomszéd házába sem költözhetek be azért, mert az jobban tetszik, mint a sajátom. Az úgy nem működik, hogy százmillió ember Nyugat-Európába nyomul, mert neki felnyílt a szeme, hogy ott jobb az életszínvonal, mint otthon. A 168 órás cikk írója mit tett azért, hogy ezt az országot élhetőbbé tegye?

sedi 2016.03.13. 04:17:55

@BircaHang Média: "Azonnal vegyél magadra kockás inget, pakolj egy böröndbe kukoricát, s indulj el gágogva Londonba mosogatni."

Ez hatalmas. :D LOL

Izildur 2016.03.13. 04:21:23

@siriq111: "Lassan mar azt is meg kell kerdojeleznem , hogy van e meg itthon europai ertek?"

Mik azok az európai értékek? A 2006-os rendőrattak? A vizitdíj? Maga Kóka János?

PannonBoy 2016.03.13. 04:34:39

Ezt a cikket felfogom saját véleményként. De a Fidesz szavazók úgy tapadtak rá, mint légy a légypapírra vagy mágnes a vasra.
Egy blogbejegyzés nem fogja megváltani a világot és aki menni akar, az előbb-utóbb menni is fog.
Viszont mostanra már szinte mindenkinek van véleménye, hogy mellette vagy ellene érvel. Senkit nem kergetnek el, de legyen meg már benne annyi tisztelet, hogy nem szólja le az embertársát azért, mert jobb életet szeretne. Ugyanis pont ellentétes hatást ér el vele, soha nem jön vissza a megszerzett tudásával.
Az általánosítgatást is érdemes abbahagyni, mert nagyon téves képzavarok vannak (pl. londoni mosogató), amik egyrészt nem igazak, másrészt sértőek.
Az index meg hatásvadász, hogy kitette ezt a főoldalra, csak annyit ért el vele, hogy sokan rákattintottak.

PannonBoy 2016.03.13. 04:39:00

@sedi: Fogalmam sincs mivel foglalkozik a birca, de szinte akárhány blogra rápillantok, mindig az ő kommentje az első. Nem is hittem volna, hogy a bérkommentelőket ilyen jól fizetik. Ha meg dolgozik, akkor bizonyára rengeteg szabadidővel bír.
Még valaki azt hihetné, hogy ő képviseli a "blogtársadalmat", bár OV után egyáltalán nem meglepő, össze kellene őket kötni.

klacus 2016.03.13. 05:31:30

Szerintem, meg aki kimegy az is segít annak aki itthon marad.
1. Ha volt munkája, akkor az megürült.
2. Ha nem volt munkája, akkor nem kell eltartani, jobb esetben még haza is ad.
3. Előbb-utóbb hazajön, és biztosan hozzá is ad ahhoz ami itt van. (Ha meg kint marad, az is mindenkinek csak jó, ha neki jó.)

Mondom ezt úgy, hogy én nem megyek sehová, mert aki akar az tud boldogulni, itthon is, csak sokkal többet kell érte gürizni, ha kimaradtál a privatizációból, és ga nincs politikai kapcsolat. Az ismeretségi körből sokan jönnek haza, mert nehezen viselhető az auszlander státusz. Csak közben általában megtanult egy nyelvet, és valahogy odakint, megtanult érvényesülni is. Ezek az emberek sokkal jobban boldogulnak utána itthon is, szerintem ebben semmi ördögtől való nincs. Meg kell nézni, hány német vendégmunkás van az amcsiknál, vagy svájcban.

janos551 2016.03.13. 06:17:29

Ha szabad kérdeznem, mennyi pénzért tettszik havonta "magyarnak " lenni ? Mert ha csak átköltöztek, akkor ugyanolyan kivándorló lett, mint az aki Londonban mosogat, vagy Münchenben hegeszt, netán Ausztriában , egy síparadicsomban, recepciós.

De talán igaza van annak a székely bácsikának, aki egyszer azt mondotta nekünk, hogy-- " odaátról könnyű ugatni, de éljen itt és ha tenni akar, tegyen itt."
Ön tett. Eljött onnan ide. Egy jobb élet reményében. Akkor miért is oktatja az elmenteket és a kimenni készülöket ?

És hogy megnyugtassam, bármerre is megy a világban, magyar szót mindenütt hall és magyarral, annak leszármazottjával mindenütt találkozik . Ám ők talán nagyobb magyarok, mert nem pénzért, nem dicséretért és nem kiváltságokért vallják magukat még mindig kicsit "magyarnak ". Mert ezek valóban magyarok még mindig ! Ausztráliától kezdve Új-Zélandig , mindenütt a világban !

@BircaHang Média: Most azt mondom igazad van. Pedig ilyet tőlem nem olvastál még !

maroz 2016.03.13. 06:35:56

@siriq111: Mert amúgy hol van? Ja, és mi is az?

matusz 2016.03.13. 06:36:34

Jómagam finnországi programozó vagyok, aki 17 éve költözött ki Erdélyböl.

Programozóságomhoz természetesen rugalmas munkaidö is jár és így megengedhetek egy többé kevésbé kétlaki életet (kb 6-7 hét itt 1-2 hét Erdélyben, azaz kb 5-6 hazaút évente).

Én személy szerint a kiköltözésemet nem tekintem kivándorlásnak. Otthon a mai napig Erdélyben van.

De az itteni életemet úgy tekintem, hogy ezalatt sokkal könnyebben megszerzem magamnak azokat a javakat amivel késöbb nyugodt (elég nyugdíjat, ahhoz, hogy a kényelmes élethez) és remélhetöleg hosszú (itt a keleteurópai viszonyokhoz képest azért szanatórium van) öregkort biztosíthatok magamnak.

És ha majd eljön az ideje nyugodtan haza, vagy bárhová költözhetek, szinte anélkül, hogy több közöm lenne az ottani (értsd erdélyi) viszonyokhoz mint egy turistának.

szanhedrin 2016.03.13. 06:41:41

Erősen középkorúként azon gondolkodom, hogy el kell innen mennem, pedig szeretem Mo.-t és büszke vagyok a magyarságomra. DE! Nem akarok 60 évesen, nyugdíjasként kukában turkálni a napi ennivalóért, mert abban az életkorban szinte biztos hogy munkám nem lesz és nyilt titok, hogy nyugdíjra sem fog telni az államnak. Öngondoskodás: most komolyan, ezekből az átlagfizetésekből, akiket kirugnak csak azért, közmunkásként visszafoglalkoztasanak jóval kevesebb pénzért. Több százezer ember nyomorra van itélve idős korára ebben az országban, sajnos egyrészük ezt nem fogja fel, másrészük pedig tehetetlenül várja az elkerülhetetlent. Pedig szeretem ezt az országot, de minden nap azt kell figyelnem hogy hol és hogy akarnak átverni - tisztelet a kevés kivételnek - a boltban, a hivatalban, a bankban, a politikában. Mindenki flusztrált és ezt a flusztrációt aggresszióval próbálja levezetni, kiken is? A családján, a munkatársain, a szomszédjain, a szembejövő emberen, a migránsokon. Hát bün ha nem akarok nyomorban megöregedni?.

orbitalpiktor 2016.03.13. 06:45:33

"Hol vannak a gyerekkori barátok, a családunk?"

Mind a hanyatló "biztonságtalan, húgyszagú nyugaton...

orbitalpiktor 2016.03.13. 06:47:28

Propaganda néninek már csak a túrórudi csodás ízéről kellett volna még egy bekezdés erejéig áradoznia...

flort 2016.03.13. 06:58:08

@Holger Hartland: Azt mesélik bizonyos Valéry Giscard d'Estaing meglátogatta Jean-Paul Sartre-ot a kórházban. Amikor olyat olvasok, hogy "A Vincent blog és közössége politikai értelemben az ellenségeim." akkor mindig eszembe jut, hogy többek között ezért is ilyen szar hely Magyarország.
A posztíró meg alighanem az agitprop osztályon keresi kenyerét, érdemes így is kezelni.

wotan 2016.03.13. 07:06:44

@siriq111: Uraságodnak mély ismeretei lehetnek sötét titkokban. Megosztana velünk szegény birkákkal néhányat? Különben azt kell mondanom, hogy semmit sem írt, és az is nettó hülyeség.

Semillyenzsóti keresztény análmániás pacsirtavadás 2016.03.13. 07:07:37

Minisztriumi allassal jo fizetessel konnyu eszet osztani kiscsillag. A tobbsegnek marad az ehber ket harom muszakban vagy a rothado nyugat havi ezerkettoert. Ez a no aki irta ezt a cikket vagy hulye vagy ennyire aljas. Szerintem mindketto.

Bisi 2016.03.13. 07:09:24

Ez az egyén döntése kell, hogy legyen, ne azért menjen,mert a 168 óra szerint menni kell vagy ne azért maradjon, mert a kormány szerint maradni kell. De az tény, hogy aki szerint itthon minden sz.r és kimegy, annak majd előbb-utóbb kint is az lesz, mert mindenhol vannak jó és rossz dolgok, a kérdés, hogy melyekre koncentrálunk. Megértem viszont azt aki tapasztalatot akar szerezni, más kultúrákat akar megismerni vagy csak nem tud megélni 100e-ből és kint ugyanazért 5-10x annyit keres.

szanhedrin 2016.03.13. 07:11:24

Sokszor láttam már ilyet: vagy inog a mostani szék vagy egy párnázott karfájú van kilátásban. :) [r

tcom 2016.03.13. 07:16:18

Nagyrészt értelmes íràs. De az hazug csúsztatás, hogy hugyszagú egy német, osztrák, holland, francia... város.
A politika álltal démonizált, kommunista módon pejoratív színben feltüntett nyugaton nem halt ki a közösség tudat, ahogy nálunk. Az emberek jobban figyelnek másokra, segítenek egymásnak. Csakhogy nálunk a komunizmus kiölte ezt az emberekből. Mindenki magával van elfoglalva. A hatalmat nem érdekli az emberek pronlémája, csak saját hatalmuk. A hugyszagú osztrák városokban elképzelhetetlen, hogy ne csillogjon villogjon egy iskola. Nem úgy mint nálunk, a romos iskolákban. Nyugaton elképzelhetetlen, hogy korházakban 8 ágyas szobákban szenvedjenek emberek. Elképzelhetetlen, hogy romos iskolák ellenére 100 milliárdért stadionokra költsenek, mert a minelnöknek ez a hobbija.

Krutzifix 2016.03.13. 07:35:35

"Vendégszerzőnk, Duka Zsófia közgazdász, politológus (Igazságügyi Minisztérium) írása." Ezután hagytam abba az olvasást. (Kormány)Pártpropagandát az ablakon kinézve is látok. Kösz.

kék madár 2016.03.13. 07:36:36

nagyjabol egy hatodikos iskolai fogalmazas szintjen de inkabb egy masodikos logikai zavaraval kuzdo es a "nyugat"-rol teljesen fogalmatlan iras, dehat index focimlapon volt, hajra... Legalabb a Viktatorek biztos ertekeltek es nyer majd valami palyazatot.

meggyes alfonz 2016.03.13. 07:38:22

Poszter munkahelye: Igazságügyi Minisztérium.
Tessék csak mondani: Mi lesz a poszterrel egy kormányváltás esetén, ha nem a jó szakembersége, hanem a párttagsága miatt dolgozik ott, ahol? Akkor talán majd elgondolkodik, hogy van-e miből megélnie... Londoni mosogatás?
Persze ha tényleg jó szakember, akkor lehet dolgozni a magyar magánszférában is jó fizetésért.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 07:38:23

@GNDL:

"Míg Magyarországon csak az alapvető megélhetésért és lakhatásért dolgozol napi 10-12 órát Európa legalacsonyabb béréért (kivétel a szerzőhöz hasonló, lopott közpénzen eltartott semmirekellő fideszes talpnyalók és korrupt haverjaik), addig Nyugat-Európában ha van egy napi 8 órás munkád, a megélhetés és lakhatás nagyjából adott."

Magyarországon a bér nem a legalacsonyabb Európában.

A gazdag nyugati államok jóval magasabb bérszintet képesek adni, aminek egyik oka éppen a keletről kivont pénztömeg.

kék madár 2016.03.13. 07:39:48

@Krutzifix: irigyellek, ha azt eszreveszem en se olvastam volna el

maroz 2016.03.13. 07:40:45

@flort: Ráadásul még valótlanságot is állít, hiszen nem politikai értelemben az ellensége, csak személyesen utálgatja őket, mert meghúzták párszor játszásiból a bajuszát. Sajnos ma egy HH minden további nélkül ellétezhet úgy, hogy fogalma sincs arról mit is jelent a "politikai értelemben" kitétel. Ha tudná, akkor azt is tudnia kéne, hogy nem ellensége, hanem természetes szövetségese, hiszen ma az elit az, amelyik már majdnem tudatosan is csoportként, öntudatos, osztálytudatos csoportként viselkedik és amikor az elit tagjai személyes sértettség miatt fújnak egymásra az nem politikai értelemben vett ellentét, hanem cicaharc a buzibár öltözőjében, de ugye ezt ciki lenne így elismerni ezért inkább leírja azt az igénytelen és hamis marhaságot, hogy ő politikai értelemben.

kék madár 2016.03.13. 07:41:38

@BircaHang Média: te ezzel az agyatlan es alaptalan baromsaggal mindenhol megjelensz? Nem kene gyorsan bevenni a gyogyszereid, hatha lehiggadsz egy kicsit?

TBlocker 2016.03.13. 07:43:31

Egyetértek a leírtakkal, bár szerintem nem kellene ennyire győzködni a maradásra. Aki menni akar menjen, tapasztaljon, probálkozzon és tanuljon a tapasztaltakból és ha úgy adódik ne szégyelje bevallani, hogy ennek az írásnak mennyire igaza volt aztán jöjjön haza és tegyen azért, hogy itthon meg tudja teremteni azokat a feltételeket amiért külföldre ment. Az alap "rendszer" mindenhol ugyanaz, csak a "rendszergazdák" és a feltételek változóak.
Mielött a torkomnak esnétek még leírom, hogy e sorok írója 6 kontinens számtalan országában járt-jár , "illegális határátlépő" volt Erdély felől, állandoan visszatér Magyarországra bárhonnan és nem fog kiköltözni sehova sőt sűrűn visszajár Erdélybe is.

maroz 2016.03.13. 07:43:56

@kék madár: Kinek van ma fogalma "a" nyugatról?

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 07:44:17

@GNDL:

A térségbeli különbségek minimálisak. eddig csak Szlovénia volt kiugróan jobb, ma már az sem az.

15 éve Mo-n kicsit jobb volt, mint Szlovákiában. Most éppen fordítva van.

Az EU keleti részének együttes átlaga tartósan és jelentősen a nyugati átlag alatt van.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 07:46:30

@kék madár:

A tények ellen csak drogozni lehet, de mivel nem vagyok ballib, ez nem szokásom.

Persze tudom, van egy ballib drogos álomvilág, melyben Mo. a világ legszegényebb állama, s mindezért a cigány Orbán a hibás, s a fejlődés útja az, ha még több pénzt adunk a nyugatanak, még inkább növeljük a kizsákmányolást, de ez csak egy álom, nincs miért komolyan foglalkozni vele.

kék madár 2016.03.13. 07:47:55

@BircaHang Média: vegulis logikus, hogy itt is megjelentel, nagyjabol a te ertelmi szinvonaladon bar a te hazugsagaidtol mentesen keszult ez a poszt... bomlassz es provokalj nnyugodtan tovabb, hatha ez virtualisan kiemel teged par orara a nyomorodbol

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 07:48:34

@GNDL:

Magyarországon van - gazdasági értelemben vett - jobboldal. Lásd pl. Gyurcsány pártját. De az MSZP is csak mostanában igyekszik ettől félénken elhatárolódni.

Mo. e jobboldal hétköznapi neve: ballibák.

petraeus 2016.03.13. 07:48:53

1, minden tiszteletem a szuleide, hogy megmaradtak magyarnak es hogy kemenyen dolgozva felneveltek gyerekeiket, nagyon sajnalom ugyanakkor, hogy lanyukbol egy fideszes korrupt/korrupciot tamogato rohadek lett.
2, hagyjuk mar ezt a relativizalo "ott sincs kolbaszbol a kerites" lozungot ugy allitod be mintha a kivandorlok a semmirt varnanak el joletet mikozben pont forditva, itthon nyomorognak teljes allasban dolgozok...
3, a magyar allam, a kozszolgaltatasok helyzete nem csak a nyugathoz de peldaul csehorszaghoz kepest is szanalmas
4, ha hazajonnek nem a fizum miatt aggodnek, hisz az tobbszorose lenne az atlagnak, hanem az oktatas Es egeszsegugy borzalmas helyzetet miatt, a korrupcio miatt aggodnek es a xenofob kormanypolitika aggasztana olyan dolgok ami nem az egyenen mulnak hanem a kozossegen, hisz nem tudok iskolat vagy korhazat esetleg korrupcioellenes ugynokseget alapitani mar pedig rendkivul fontos szamomra hogy gyermekeim modern es korszeru, europai es liberalis oktatast kapjanak, modern es korszeru egeszsegugyi ellatasban reszesuljenek es hogy egy europai ea fejlodo, liberalis demokraciaban nojjenek fol
5, nagyon remelem elobb utobb hazaterek felig gazdasagi bevandorlo felig magyar gyerekeimmel es majd megmutathatom nekik a kiegett parlament epuletet, a koruti lampavasakat, hogy ok is lassak mi maradt es hogyan vegezte a korrupt es nemzetronto fidesz rezsim...

kék madár 2016.03.13. 07:50:54

@BircaHang Média: ha barmely agymeneses allitasod teny lenne, megprobaltad volna egy linkkel vagy egy epkezlab levezetessel bizonyitani. De eddig meg evek ota kiserletet se tettel ra, a te "tenyeid" a sajat fejedbol esne ki. Na csá

kék madár 2016.03.13. 07:54:47

@BircaHang Média: koncentralj a fideszes propagandabeszededre meg a hanyatlo nyugatra amit Magyarorszag tart el, nem lesz meg ma a 2000 karakter

Shaja 2016.03.13. 07:56:23

Duka Zsófia közgazdász, politológus (Igazságügyi Minisztérium) írása

idáig olvastam. tovább nem is akartam ezután. a véleményét rögtön az első sorral megmagyarázta. ki akarna elmenni egy ilyen jó kis melóból- uh, vááárj, ismerek egy ilyet, bocs! megelégelte, hogy effektíve hiába csinál akármit szarnak bele, előre megmond dolgokat, osztán mi haszna?

kisanyám van bőr a pofikádon :D kívánok neked 2-3 gyereket, egy szobafestő férjet, és majd becsokolhatod magad egy házikóba vidékre (nem kell messzire menni, bptől 20-30 kmre már eléggé vidéken vagy) aztán majd meglátjuk, hogy még mindig ez-e a vélemény...

maroz 2016.03.13. 08:02:28

@kék madár: Tudsz olyan diskurzusról, amelyik a nyugat, a nyugati értékek és a valóság finoman szólva is töréséről értekezik? Mi a véleményed az ilyen kritikákról? Már ugye az érdemibb, kifejtősebb kritikákról.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 08:03:20

@kék madár:

Amit Orbán most mondott, az én már 2 éve megmondtam.

fler 2016.03.13. 08:08:55

@BircaHang Média:
A keletről kivont pénztömeg? Lehet hogy érdemes lenne elkapcsolni az m1ről hogy kicsit lássad mi van nyugaton. Nyilván a tőlünk elvett pénzekből vannak 50 évvel előrébb amit Tolcsiék utól akarnak érni

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 08:12:44

@fler:

Nem csak tőlünk vesznek el pénzeket, de az utóbbi 25 év arról szól, hogy a nyugati nagytőke a keleti kisember pénzén parazitál.

lavór 2016.03.13. 08:14:36

" Ki gondolta volna, hogy ennyire gyengül a font..."

Ezen hangosan felröhögtem.

A világban szép lassan játékpénznek számít a forint.

greenkeeper 2016.03.13. 08:14:51

NEM KÖLTÖZÖM el, azért hogy végre ezt a korrupt szemét fideszt és bandáját ellehessen zavarni.
Sok fideszes "Geci" fog a böriben rohadni.
Ezt pedig kiakarom élvezni. :)

A hölgyeménytől mást nem is vártam mint amit olvastam, igaz közben egyfolytában kurvaanyáztam annyira dühített az írása.

nu pagagyí 2016.03.13. 08:23:26

@BircaHang Média: Szólj, ha Mészáros Lőrinc felépítette a Mercedesnél jobb autókat gyártó gyárát Felcsúton, ahol a multiknál jobb fizetéssel várja a magyar alkalmazottak hadát.

A helyzet sajnos az, hogy a külföldiek tőkét hoznak ide (ha hagyják őket), az echte magyar, minden szintű hatalmi maffia pedig kizárólag a közpénzek (a mi pénzünk és az EU-tól kapott ingyen zsozsó) eltüntetésével foglalatoskodik.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 08:27:42

@nu pagagyí:

Mi köze ehhez a Mercedeshez és Mészároshoz? Semmi.

A küllföldi tőkével nem az a baj, hogy pénzt hoz, hanem az, hogy pénzt kivisz.

airkz 2016.03.13. 08:27:55

Nagyon szep propaganda iras. el is morzsoltam egy konnycseppet.
Ha annyira szeretne a hazajat akkor talan nem kene a mostani rendszert tamogatni akar azzal, hogy a miniszteriumnak dolgozik akar azzal hogy rajuk szavaz, vagy csak azzal, hogy ekkora baromsagokat ir le!

airkz 2016.03.13. 08:29:49

@BircaHang Média: Hogy viszi ki a penzt? Mibol lesz a penze?

nu pagagyí 2016.03.13. 08:32:10

A tisztelt írónő szégyellhetné magát, hogy ezt a korrupt hatalmat szolgálja, amely a saját népét fosztogatja és alattvalóként tekint rá. Ebből az országból már nem csak gazdasági, hanem politikai okokból is menekülnek az emberek. Nem mindenki akar féreg lenni ahhoz, hogy ne dögöljön éhen.

TBlocker 2016.03.13. 08:32:44

@greenkeeper: ...aztán ha majd a sok fideszes korrupt a böribe rohad te kiélvezted és kurvaanyáztad magad, na azután mi lesz ?
Ez itt Magyarország ember, a 9 millio politikus országa de nincs semmilyen alternativád. Érted ?

Boost Boosted 2016.03.13. 08:33:27

T ehonnan szeded ezt a rengeted hukyeseget???:)))

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.03.13. 08:34:19

@Tyreo:
1) Románia a New York-Tel Aviv tengely bábállama az ortodox keresztény újjászületés elleni antikrisztusi harcban.

2) A korrupció visszaszorítása hátrányosan érinti a nemzetépítés mozgásterét, márpedig nekünk arra van szükségünk. Ha egy-két forint elgurul közben, oda se neki, nem a miénkből van (de a miénk lesz, magyaroké).

Boost Boosted 2016.03.13. 08:36:19

Akkor se mennek vissza ha ugyanannyit keresnek mint itt sok debil birka orszagaba

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.03.13. 08:36:23

@annamanna: Már csak azt nem értem, hogy a cikk írója miért nem a szülőföldjén boldogul, és hogy egyezteti össze ezt a döntését azzal, hogy olyan kormánynak dolgozik, amelyik pont a szülőföldön maradást és boldogulást ajánlgatja többek között az ő családjának, sőt neki magának személyesen is.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 08:39:29

@airkz:

Az ország megtermel egy bizonyos hasznot. S ennek a legnagyobb része külföldre kerül.

Vizilabda 2016.03.13. 08:40:39

Nyald ki a magyar seggem Budapesten,
Ebben a disznóól országban, ahol Orbán a disznópásztor,
Vele röfög a sok kis malaca röf-röf-röf,
Dagonyázzatok a saját dicstelen büdös múltatokban,
Kenjétek a szégyentelen geciségeteket a németekre,
Mi ártatlanok vagyunk-röfögi.
Nem. Nem vagytok.
Bazdmeg a kurva anyádat.
A "dicső" múltnak és a geci jelennek az eredménye hogy itt élhetetlen világ van a rendszerváltás után is sok idővel.
Hogy tolvajok vannak hatalmon és a töméntelen pénz segély ellenére csak egy díszköves szökőkutas szarban kell élnem, ha fáj a fogam 2 hónapot kell várni egy kibaszott kezelésre.
Ez egy akkora szar lett, hogy meg is érdemlitek ti szarfaszúak, dagonyázzatok itt az elbaszott világotokban ha ott érzitek jól magatokat.

airkz 2016.03.13. 08:45:59

@BircaHang Média: egy bizonyos hasznot es kulfodre kerul? Tudsz ennel konkretabb lenni, esetleg peldat mondani? Igy nekem sajnos nem vilagos. Hogyan viheti ki valaki a hasznot ha nem o termelte meg?

Boost Boosted 2016.03.13. 08:46:04

Foggalma sincs mirol beszel a szerzo tul sokat nezi a propaganda csatornakat gondolom mert semmi alapja annak amit beszel kibaszottul nagy debil. Az tuti hogy nem elt meg sehol mashol csak nagyarorszagon meg romaniaban igazi agymosott buta picsa

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.03.13. 08:47:52

@siriq111:

"20 emberbol 18 minimum adotcsal valamilyen formaban mert mashogyan nem tud megelni de annyi ertelm mar nem szorult bele ezekbe az emberekbe, hogy egy ezt a mentalitast tukrozi a kormanya is. Ha o maga nem akar erdemben megvaltozni , addig itt ertelmes dolgok nem fognak tortenni."

Hm. Szóval azt mondod, hogy ha a Zemberek abbahagynák az adócsalást, akkor a tűzhöz közeli politikusok és haverjaik is abbahagynák a lopást?

Nem ismered asztat a mondástot, hogy a fejitül büdösödik a hal?

Senki nem fogja abbahagyni az adócsalást, amíg azt látja, hogy nincs értelme tisztességesen befizetni az embert megnyomorító adót, mert akkor csak még többet tudnak ellopni a politikusok és a haverok. Persze akkor sem fogja abbahagyni, ha tisztességes politikusok kerülnek hatalomra, de ők már a jó példa okán hitelesen tudnák megkövetelni a jogkövetést.

Doubledeceker 2016.03.13. 08:49:06

De nyugatabbra magasabbak a fizetések, és elég jól működik az állam.

És, hogy mindeki magáért felel, ez is igaz van, aki nem akar egy életen át nyomorogni, van aki biztos nyugdíjat akar, stb.

Másnak más a fontos. Van, aki itthon is szépen megél, de az állami szolgltatások persze neki is szarok....

Doubledeceker 2016.03.13. 08:49:50

De nyugatabbra magasabbak a fizetések, és elég jól működik az állam.

És, hogy mindeki magáért felel, ez is igaz van, aki nem akar egy életen át nyomorogni, van aki biztos nyugdíjat akar, stb.

Másnak más a fontos. Van, aki itthon is szépen megél, de az állami szolgltatások persze neki is szarok....

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 08:50:05

@airkz:

Van x ország, annak van egy gazdasága. Ez a gazdaság azonban nagy részben idegenek kezében van, így a megtermelt haszon nagyobb része nem x országot gazdagítja. Mi nem világos?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.03.13. 08:51:37

Ha a posztoló portás vagy takarítónő az Igazságügyi Minisztériumban, akkor riszpekt neki és eéhiszem, hogy komolyan gondolja. Ha azonban jól fizetett bürokrata vagy vezető, akkor minimum büdös, amit ír.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 08:51:55

@Vizilabda:

Te pl. maradni fogsz Magyarországon, mert Soros itt adott neked munkát.

greenkeeper 2016.03.13. 08:52:31

@TBlocker: Az hogy nincs alternatíva azt jelenti, nem kell tenni semmit ezzel a korrupt bandával??? Hol élsz bazdmeg?
Még fegyverrel is nekimennék ennek a csürhének.

honphibu 2016.03.13. 08:53:00

"Nem a rózsaszín ködben élek."
De.

bgp 2016.03.13. 08:58:15

@földalatti: De valószínűleg nem kellett Habonynak fizetnie érte (a közpénzből). Tehát nem okozott kárt.

Pelso.. 2016.03.13. 08:58:15

@BircaHang Média: Melyik az a bizonyos x ország?

Stenonis 2016.03.13. 08:58:15

@BircaHang Média:
Muhaha :)

A magyar gdp a német gdp 3,6%-a.
Kemény pénztömeg, hogy ebből tartsák fenn a német államot.

Mit szedsz valóság ellen?

nu pagagyí 2016.03.13. 08:58:29

@BircaHang Média:

Lássuk csak:
- Mészáros a közvagyonból gazdagszik, aminek hozamát Győző bácsi most is működő bányájának megvételére fecsérel, úgy hogy majd húsz év múlva jusson hozzá, amikor lejár a bányajog és neki csak a környezetkárosítás rendbetétele marad kötelezettségként. Másik ragyogó befektetése a hatvanpusztai Orbán-birtok bérlése is, amelyet nem ő használ viszont egy valag pénzt költ rá a tulajdonos útmutatási szerint. A felcsúti és a horvát focicsapatra elcseszett pénzt már nem is számítom. Vajon mekkora haszna van Mészáros tevékenységének a társadalom számára? Hol a termék?

- A külföldi befektetők nagy része azzal kezdi, hogy hoz egy valag pénzt, amiből gyárat épít. A gyárban olyan termékeket állít elő magyar dolgozók alkalmazásával, amit külföldön is el lehet adni, tehát nem csak tőkét, de piacot is hoz. A dolgozókat oktatja, piaci alapon fizeti. Ha akad megfelelő minőséget produkáló magyar cég, azt beszállítóként figyelembe veszi. Ők valóban hozzájárulnak a magyar GDP-hez, ellentétben a Mészáros-féle strómanokkal.

- Jobb lenne persze, ha magyar vállalkozók is képesek lennének világszínvonalú termékek előállítására (van rá egy két példa), de előbb sajnos tanulnunk kéne. A gond az, hogy a magyar tőke nem azokhoz kerül, akik képesek lennének az előbbire, hanem Simicskáknál, Mészárosoknál, Tiborczoknál összpontosul, akik képesség és vízió hiányában elfecsérlik, felélik azt. Ez az egyik oka annak, hogy nem közeledünk a fejlett országokhoz és ahogy látom, nem is fogunk. Marad a rinyálás.

Doubledeceker 2016.03.13. 09:00:27

" Nem, közel sem tökéletes itthon: a kommunista rendszer öröksége még mindig létezik"

Persze a mostani kormányzó párt tele van kommunistákal, de az hagyján a minielnök volt III/III-asokat nevez ki államtitkárnak.

És ehhez tapsol valaki.

Hát kurva életbe már.

Húgszagú nyugat ?????????? :D :D :D Bármelyik nyugati nagyváros különbül néz ki, mint Budapest, bár tény és való, hogy ott is vannak lepukkant részek, de nem ennyi.

Ja igen, ennyi maradt nekünk, hogy nyugaton állítólag már minden sarkon folyamatosan erőszakolják a nőket a migránsok.

Minket meg megmentett a volt és jövendő KISZ titkár.

Hát kurva anyád.

bgp 2016.03.13. 09:00:47

@BircaHang Média: túl sokat feltételezel. Nem biztos hogy Soros adta a munkát és nem biztos hogy Magyarországon él. És akkor még a prekonecepciód mindig sértetlen.

airkz 2016.03.13. 09:02:43

@BircaHang Média: Az, hogy akik megtermelik a profitot azok adnak-e munkat magyar embereknek? Hogy fizetnek-e adot (amit, mint minden ceg nyilvan a konyvelok segitsegevel a leheto legminimalisabbra probaljak csokkenteni)? Illetvemeg az sem igazan vilagos, hogy egy pl: egy peknek Szolnok (vagy akar neked) nem tok mindegy-e, hogy Meszaros Lorinc zsebeben van e haszon vagy John Smith esetleg Isaac Goldner kezeben?

TBlocker 2016.03.13. 09:03:05

@greenkeeper: ...remélem leszel elegen, hogy végezz velük...amúgy mindenhol élek, így aztán kevesebbet politizálok. Bazmeg.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 09:03:24

@Pelso..:

Bármelyik, ahol a gazdaság idegen kézben van.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 09:05:07

@Stenonis:

Gondolod, hogy csak Mo-ról rabolják le a hasznot?

666Damien666 2016.03.13. 09:05:09

Évekig éltem és dolgoztam Angliában és soha semmi hátrányom nem származott abból, hogy külföldi voltam. A posztíró inkább ne írjon olyasmiről, amiről halvány fingja sincs.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 09:06:34

@nu pagagyí:

Lejárt, cáfolt liberális dogmákat ismételgetsz.

A te logikád alapján induljon el futóversenyen az olimpiai bajnok és a 80 éves Béla bácsi, s lássuk ki nyer.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 09:08:33

@airkz:

Nyilván nem minden fekete és fehér.

Igen, teremt az idegen munkát és adózik. Csak ez sehogy se tudja kompenzálni a kivitt hasznot.

Nem mindegy ki a tulaj. Ha ugyanis belföldi, sokkal nagyobb az esélye, hogy a haszon bent marad.

prolee 2016.03.13. 09:11:04

A lányom német-történelem szakos tanárpalánta. Azt hittem, hogy ő is elhúz innen, de kiröhögött. Az az álláspontja, hogy Németországban is csak az él jól, aki húzza az igát napestig, ő pedig nem akar megpúposodott, összeaszott bérrabszolga lenni.
Ezért inkább évente 3-4 hónapig dolgozik Németországban albérletben szorongva és itthon költi el a pénzét, ebből él kényelmesen 8-9 hónapig. Itthon csak alkalmilag, turistautak szervezésével-kísérésével hajlandó foglalkozni, mert szeret utazgatni.

Szerinte tehát gazdasági okból nem éri meg kimenni, hanem kint kell egy kicsit dolgozni és itthon, lehetőleg vidéken, önálló energiaellátással rendelkező tanyán kell élni belőle, nagy nyugalomban.

Ez utóbbit azért tartja fontosnak, mert őt is rettenetesen irritálja a magyar közélet, ahogy azt Bell & Sebastian kommenttárs nagyon helyesen látja,az Orbán-Rogán-Lázár szemtelen háromság, a geci állam, "... az elpofátlanodott szolgáltatók, párjukat ritkítóan genyó bankok, béka segge alatti jövedelmek, a selejt iskolák és tanárok, a semmirevaló egészségügy, a korrumpálható és buta jogszolgáltatás, a lusta, ostoba, de legalább rátarti adóbeszedés és így tovább, a lap aljáig. ...."

turulfarhát 2016.03.13. 09:12:19

Hülye lenne elköltözni a kedves szerző. Minden rendszer segélyezte, és most is segélyezi, a "Nemzettestből kiszakított szerencsétlen üldözötteket". Zsíros fizetéssel, jó melóval. Már jönniük se kell, elég ha szavaznak, megküldik nekik Romániába, Ukrajnába a pénzt. Rátelepedtek a nyakunkra ezek, de csak románok meg ukránok. Aki meg itt született, cseszheti.

Doubledeceker 2016.03.13. 09:14:21

@prolee:

Tehát nem éri meg kint dolgozni, miközben 3-4 hónapi munkából még 8-9 hónapig él itthon.

Értem, logikus..... :D

airkz 2016.03.13. 09:17:38

@BircaHang Média: Es mi lesz az orszagban maradt haszonnal? Mitol lesz az jobb? A allam feladat az (lenne), hogy fair szabalyokkal barki szamara elerheto lenne a tisztesseges uzletszerzes lehetosege. Fontos lenne, hogy ne legyen kiszolgaltatva barmilyen tokeeros csoportnak de, hogy az magyar vagy kulfodi az tok mindegy (az igazan gazdag magyarok sem itthon tartjak a vagyonukat, lsd O.V.)
Egyebkent ha mar itt tartunk. Miert adta oda O.V. Andy Vajnanak a kaszino jogokat ahelyett hogy a Szerencsejatek Zrt - allami ceg - csinalta volna tovabb? Ezzel maris eltunt 5-10mrd forint haszon a kincstarbol.

orient 2016.03.13. 09:18:02

T-E-L-J-E-S-E-N
E-GY-E-T-E-R-T-E-K.

Egy mondatban amit irtal: Sehol sincs kolbászból a kerítés, ideje megérteni.

Hasonlo hatterrel vagyok. Nagyszuleim erdelybol jottek at a 2. vilaghabru alatt. Szuleim meg erdelyben szulettek, en voltam az elso generacio aki mar MO-n. Tavol all tolem hogy eltessem a jelenlegi kormanyt vagy barmelyik jelenlegi partot. Vagy komcsi hatszele van es korrupt minden oldal, vagy ha ujjabb part akkor meg nacionalista es nem europai ertekek szerint gondolkodik (igen a Jobbikrol beszelek). Magyarul politikailag, es gazdasagilag is van mit behozni Europahoz kepest.

Eletem jelentos reszet kulfoldon eltem en is (5+ evet) Mindket testverem kulfoldon el jelenleg is tobb mint 20 eve, meg a 80 evekben mentek el amikor tenyleg volt mitol felni meg (mellesleg sosem fogadtak el oket mint helyieket Nemetorszagban, jelenleg is bevandorlokent vannak kezelve munkahelyen hivatalban es barhol ahol megfordulnak csak mert a nevuk idegen, annak ellenere, hogy allampolgarok, gyerekeik ott szuletek es egesz eletuket ott eltek le...)

Ez a hiszteriakeltes a mediaban a masik veglet. Sok ismerosom koltozott ki az utobb egy evben, olyanok akiknek jo egzisztenciajuk volt, jol fizeto allassal, anyagi gondok nelkul. Legtobbjuk zsido hatteru es azzal az indokkal, hogy itt zsidokent rettegni kell. Kerdezem en mitol is? Senki nem bantja oket. Most nyert oscar-t egy allamilag tamogatott holocaust film. Holocaust-ot torveny tiltja tagadni. Zsido kultura, fesztivalok, kozosseg aranykorat eli Budapesten. Nem ertem mi ez a nagy retteges? En nem vagyok zsido, de ez az egyik olyan jel amit kicsit tul van reagalva a mediaban. Van egy kisebbseg akik allandoan "zsidoznak". Ok a leghangosabbak altalaban minden forumon, de mennyien vannak valojaban? Par % talan? De kevesebb mint 10% az orszagban. Kornyezetemben senki sincs aki zsidoellenes lenne, csak ilyen blogokon jelennek meg, mert mint irtam ok a leghangosabbak. Akar hol nyugaton nagyobb szamu muszlim kozosseg van aki mind azonnal megolne oket ahogy tehetne akkor mirol beszelunk? Jol mennek MO-n a dolgok? Dehogy is. Nagyon sok problema van foleg a korrupcio es egyeb europai ertekrend teruleten mint becsuletesseg, adobefizetes, politikus mutyizas, hatalmi rendszer mukodese, egeszsegugy, oktatas es sorolhatnam. Ismerjuk a problemakat amik LETEZNEK, VALOSAK. De komolyan rettegni kell itt es minden annyira szornyu, hogy az ember remegve megy aludni, hogy ki csonget holnap az ajton ballon kabatban es elvisz a gulagra? Nem kene ezt eltulozni.

Ne felejtsuk el a mi "demokraciank" 25 eves es nem a vilaghaborut szenvedte "csak" meg mint a nyugat hanem van 40 ev extra "terhunk" is a szocializmusbol. Termeszetes, hogy tobb ido es erofeszites mig elerunk egy nyugati szintet minden tekintetben. Jo ez igy? Termeszetesen lehetne jobb, de ez a mesterseges retteges, ami miatt emberek retegnek szinten eros tulzas (legutobb Varnus Xaver hagyta itt az orszagot eppen rettegve, sok sikert kivanok neki akarhova ment, nagyon tehettseges es remelem egyszer hazater).

nu pagagyí 2016.03.13. 09:21:39

@BircaHang Média: Nincs abban semmi, hogy a haszon egy részét kiveszi a külföldi tulajdonos, hiszen megtermelte, joga van hozzá. Az ország szempontjából az számít, mennyi fordított rá a termelésre, abból lesz GDP, itthon elkölthető fizetés, munka alvállalkozók hadának.

A külföldiek nélkül jelenleg semmi olyat nem csinálnánk, amivel részt tudnánk venni a nemzetközi kereskedelemben. Elvétve akad olyan magyarnak minősülő termék, amivel labdába rúghatnánk a világpiacon.

A jövő sem szebb, ahogy Tiborcz munkássága sem támasztotta fel a Tungsramot, a többi közpénzen felpumpált gazdasági zseni is pont olyan gyorsan fog csődbe menni a közpénzcsapok elzárása után, amilyen ütemben a Simicska-birodalom omlik össze. Nincs termék csak lenyúlás.

Prof. Phil Grimm 2016.03.13. 09:23:16

Duka Zsófia közgazdász, politológus (Igazságügyi Minisztérium) írása: "amin mi, egyének nem tudunk változtatni: mint például a politika"

Hát kedves Zsófia, ha az egyének nem tudnak változtatni a politikán, akkor nagyon nagy baj van. Ha a minisztériumban dolgozó, elvileg ebből élő egyének sem, akkor még nagyobb a baj.

A "Ki gondolta volna" példákat Magyarországról is lehetne sorolni: szétlopják, eladják, tönkreteszik, lezüllesztik... Sajnos nagyon nehéz élni ilyen környezetben.

De mondok még valamit: igen, sok kényelmetlenséggel, fájdalommal, feladással jár elmenni. Magam áldozatként élem meg - de mindig ott van bennem, hogy a gyerekeim jövője, az esély, amit a maradással elvesztenének fontosabb. Néha áldozatot kell hozni, mint ahogyan a szülei is tették a magyarságuk felvállalásával. Azonban mindig van egy határ, amikor az áldozat vállalása már sokkal több kockázattal, következménnyel jár, mint a kilépés.

jandera 2016.03.13. 09:25:15

Minden szónak egy a vége: A nyugat haldoklik!
" A kapitalizmus a szakadék szélén áll, de mi előttük járunk egy lépéssel elvtársak"

Pan Modry 2016.03.13. 09:28:48

Ez most egy post volt vagy fizetett kormanypropaganda?

A post nagyresze egy baromsag, latszik hogy a szerzo a budos eletbe nem dolgozott normalis allasban nyugaton, mert akkor nem irna/hazudna ide ekkora baromsagokat.

Akinek kulfoldon normalis allasa van es mondjuk gyereke is, ott meg otlet szintjen sem szokott a hazakoltozes felmerulni hisz ki akarna a gyereket ebben a gusztustalan urambatyam alapon mukodo orszagban szocializalodtatni? Vagy a fos magyar oktatasban szopatni?

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 09:28:56

@airkz:

Te hogyan szoktál jóllakni?
Leülsz és eszel? Nézed a szomszédot, hogyan eszik?

nu pagagyí 2016.03.13. 09:30:09

@BircaHang Média: A kész tényekkel nehéz vitatkozni. Magyarországon tényleg csak a Béla bácsik maradtak, mivel a többiek már elhúztak a rohadó Nyugatra, megcsinálni a szerencséjüket.

Prof. Phil Grimm 2016.03.13. 09:30:17

@BircaHang Média:
1. Mekkora az a "kivitt" haszon? Mindig megy a riogatás, de adatot még senki nem közölt, márpedig ahogyan én látom, egészen sok külföldi cég fekteti be a pénzét itt fejlesztésbe, forgatja vissza a vállalkozásba.
2. A magyar tulajdonosok is kiviszik a pénzüket: a svájci egyetemre, ibizai nyaralásra költött pénz, ugyanígy nem hasznosul itthon - csak az a különbség, hogy azt lopták, nem befektetések után termelték.
3. Az a vállalkozás, ami versenykörülmények között nem él meg, nem hatékony, csak a kormány és a haverok támogatásából virágzik nem termet annyi munkahelyet, nem állít elő akkora értéket, nem fizet annyi adót a közösbe - ezt is tedd mellé, amikor arról beszélsz, hogy kiviszik a hasznot.

Az egyenleg számítása tehát nehéz - de megéri, mert reálisabb a kép. És akkor gondolkodtunk is, nem csak a propagandát szajkóztuk.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 09:30:40

@nu pagagyí:

Ha a gazdaság nagy része idegen kézben van, az gyarmati lét. A gyarmati lét meg nem arról szól, hogy ez lenne a fejlődés útja. Ha így lenne, ma Kongóban lenne a világon a legmagasabb az életszínvonal.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 09:31:44

@Prof. Phil Grimm:

Miféle verseny az olyan, ahol teljesen más szereplők vannak?

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 09:32:22

@nu pagagyí:

Gondolod, hogy az a megoldás, hogy mindenki elmegy mosogatni Londonba?

contractor 2016.03.13. 09:34:47

"Ki gondolta volna, hogy ennyire gyengül a font, hogy a déli országok sorra összerogynak. Hogy Németország, Franciaország, (de bármelyik ország) biztonsága illúzióvá válik. "

A helyzet teljes félreértése. Görögország a NATO-belül az egyik legtöbbet költi a hadseregére, 5-6 milliárd dollárt évente. Na most mi ehhez képest 700 millió dollárt költünk. A görögök simán meg tudnák állítani a menekült áradatok, csak szarnak rá és így fizetnek vissza a németeknek. És azt se felejtsük el, hogy a görög gazdaság még mindig kétszer akkora mint a magyar, szinte azonos lakossággal úgy, hogy már 8 éve van recesszióban. Mo. csak dumában erős, de igazán tehetetlen lenne egy igazán éles helyzetben. A tavaly őszi nem volt az, mert a menekültek hülyék voltak. Ha egymástól 500-1000 méterre több helyen támadták volna a határt akkor teljesen összeomlottunk volna. Csak ők azt nem tudták, hogy annyi az összes katonánk akiket ott láttak a határnál.

Pan Modry 2016.03.13. 09:35:45

@BircaHang Média:
Ez hulyeseg!
Szerinted meszaros lorincnek jobb dolgozni vagy mondjuk az audinak?

Bell & Sebastian 2016.03.13. 09:39:08

@Könnyen elkaptuk, uram!: A zsidőbőr-bakancs számomra új momentum a mendemonda hitvilágban. Biztos, hogy nem lámpaernő?

Pan Modry 2016.03.13. 09:40:41

@BircaHang Média:
Nem feltetlen mosogatni, de miert maradna akarki magyarorszagon?

En konkretan csodalkozom hogy az otven alatti korosztalybol mennyien ottmaradtak.

En konkretan csodalkozom hogy mennyi ember maradt gyerekkel Magyarorszagon, szerintem nagyon veszelyes a gyerek jovoje szempontjabol ha a magyar oktatas kesziti fel az eletre es a gusztustalan magyar urambatyam mutyivilagban szocializalodik.

TwoBee 2016.03.13. 09:40:59

Nem korrekt az általánosítás. Ne az alapján ítéljük meg milyen az élet Németországban, hogy milyen gáz a frankfurti pályaudvar környéke, vagy Marseille-ben a közbiztonság. Ezek a helyek nem jelentenek előtelépést az itthoni viszonyokhoz képest. Ezek mellett azonban a mindennapi élet minősége sajnos összehasonlíthatatlan. A cikk akkor lenne korrekt, ha szemben a szerző véleményével, egy-egy külföldön dolgozó orvos, programozó, grafikus, szobafestő, dada vagy heggesztő véleményét is megismerhetjük. Ha a hazaszeretet fogalmát szintén nem tudom egy nyomorult körülmények között, megalázó módon megrajzolt mai határok megrajzoországra szűkíteni. nem tartom

airkz 2016.03.13. 09:41:12

@BircaHang Média: Miert kene Londonban mosogatni? En is itt elek es nem
mosogatok.

nu pagagyí 2016.03.13. 09:41:51

@BircaHang Média: Nézd, én vállalkozó vagyok, veled ellentétben itthon. Pontosan látom, hogy az állami gyámkodás a piacok felett csak korrupciót és selejtet szül. A verseny kiiktatása hosszú távon csak a lemaradásunkat fogja növelni, kontraszelektálja a vállalkozói réteget, kiöli az innovációs készséget. Tehetségtelen és erkölcstelen alakok kezébe kerül a tőke, nagy részét felélik, nem termelő vagyontárgyakban kötik le, vagy kiviszik külföldre.

Bell & Sebastian 2016.03.13. 09:43:12

@Pan Modry: Attól függ, mennyiért és mit? Nem kell válogatni. Ezért tartunk itt, mert mindig csak az előitéletek! Nyugtával dicsérd az adóhivatalt.

Alick 2016.03.13. 09:43:19

@nu pagagyí: Ha valakinek van pénze, Magyarország elég jó hely. A bérrabszolgáknak persze kevésbé...

trev 2016.03.13. 09:45:20

"kissé felszínesen és elhamarkodottan"

Snitt. Pont, ennyi. Köszönjük.

nu pagagyí 2016.03.13. 09:45:57

@BircaHang Média: A tőke nemzetközi. Vehetsz te is Microsoft részvényt. Ismereteid a feudalizmus korából származhatnak. A törikönyv folytatódott még néhány kötettel.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.03.13. 09:46:33

@BircaHang Média: A te logikád alapján hirdessük ki győztesnek az olimpiai válogatóversenyen a 80 éves Béla bácsit, mert a versenybírósággal jók a kapcsolatai és helyzetbe kell hozni, hogy sikerrel vehesse fel a versenyt az olimpián.

Bell & Sebastian 2016.03.13. 09:47:52

@nu pagagyí: Én is a vónék, van érkezésem összehasonlítani ugyanazt ugyanazzal, itt és ott.

Mit mondjak, ha otthon rászánnák a forrásokat is, rögtön nem lenne olyan gyorsan kész, annyira rossz minőségben és olyan olcsón.

A kínai gagyi versus (valaha volt) igényesség.

Genetikus probléma ez, ha a cigónak pénze van, attól még helyes értékrendje nem lesz.

Pan Modry 2016.03.13. 09:50:05

Ez a duka zsofia most letezo szemely vagy a kormanypropaganda altal virtualisan kitalalt vki?
Linkedin profil ugyanis nem elerheto...

Pedig kivancsi lettem volna hogy ki akkora dumbass hogy egy ilyen fos iras melle odateszi a nevet es nyiltam fossa egeti magat.

inebhedj - szerintem 2016.03.13. 09:52:02

@unionista᠍:

A nacionalizmus baloldali gondolat.

Tier 2016.03.13. 09:52:12

"Sehol sincs kolbászból a kerítés, ideje megérteni."

Én ezzel vitatkozom, szerintem borzasztóan gyenge szöveg és szomorú ezt olvasni.

A válasz épp az utolsó soraidban van.
Egyetértünk, hogy a nyugalom nagyon fontos.
Számomra a napi 12-14 óra munka X fizetésért vagy a szigorúan napi 7.5 óra munka 4X fizetésért lehet, hogy a másik irányba billenti ezt a mérleget.
És nem lóvé érdekel, hanem pont az a nyugalom, amiről írsz.

A bevándorlónak tekintenek meg lehet, hogy igaz, ha mosogatsz angliában, de nem valós ha specialistaként dolgozol külföldön.

trev 2016.03.13. 09:52:22

@Mezőbándi: ""Nem vehetjük vállunkra azt, amin mi, egyének nem tudunk változtatni: mint például a politika" - Ez a leggázabb mondat. Mit mondat? Bekezdés!"

És a legszebb az egészben, hogy egyúttal a legerősebb érv is a külföldre távozás mellett.

Bagoly1 2016.03.13. 09:52:50

@chris.london: @petraeus, doubledecker és co: "Országunk, mint hely lehet elmaradt, szánalomra méltó, mint működésünk kijelölt helye, minden terek közül a legfontosabb. A hely amelyen világra jöttünk, éppúgy kötelez, mint a természet, amelyet világra hoztunk. A helytállás: hűség magunkhoz és hűség a helyzethez, melyben ez a 'magunk' szóhoz jutott. Egy idegen világ követeként élni a magunk világában: erkölcstelen és nevetséges. Erkölcstelen, mert árulás, nevetséges, mert kapaszkodás." (Németh László: Sznobok és parasztok) Sajnos - és ez végtelenül elszomorító - chris.london, doubledecker és co. számára a kultúra, melyben felnőttek semmit nem jelent. A nyelv, amelyet kénytelen-kelletlen (de inkább kelletlen) beszélnek csak arra jó, hogy hazájukat (milyen elmaradott, kolbászszagú, undorító kifejezés, nemde?) páratlanul költői kifejezésekkel gyalázzák. Számukra Vörösmarty Mihály és a Szózat elavult, poros, mi több irritáló ömlengés. Rendben van, a vélemény szabad, mint tudjuk. De miért érzik kötelességüknek ezek a hatalmas intellektussal rendelkező emberek, hogy acsarkodásukkal teleüvöltsék az internetet? Persze ebben súlyos szerepe van az ilyen végtelenül européer sajtóorgánumoknak, mint az Index, és tsai, melyek töretlen lelkesedéssel dolgoznak identitásunk aláásásért. Tudják mélyen Tisztelt Uraim (Hölgyeim) a magyarságot Bartók Béla, Kodály Zoltán, Arany János, Radnóti Miklós, Szentgyörgyi Albert, Bajcsy-Zsilinszky Endre, Ady Endre, Kossuth Lajos, Széchenyi István, Babits Mihály, Ottlik Géza, Mednyánszky László (a sort a végtelenségig lehetne folytatni), és nem a jelenlegi politikai elit jelképezi. Azzal viszont csak egyet lehet érteni, hogy - Szabó Dezső szavaival - éhes hassal a Himnuszt csak egy bizonyos ideig lehet énekelni. Az "éhes has", viszont nem teszi indokolttá az útszéli, trágár mocskolódást. Őszinte tisztelettel..

prolee 2016.03.13. 09:52:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem. A politikusok soha, de soha nem fogják abbahagyni a lopást, mert ők az országot saját hitbizománynak, a választópolgárt pedig adófizető rabszolgának tekintik.
A politikusok az államot és annak minden szervét és eszközét arra használják, hogy az ellopható javakat kitapossák a polgárból.
Miután a nyugati társadalom már nem hajlandó legyártani nekik megfelelő számban a nyomorgatható embereket, szülőgyárat rendeznek be, vagy menekülthordával töltik fel a létszámot.

A nyugati világ a kapitalizmusban is élhetetlen a közember számára. Nyomor alatt persze nem csak azt kell érteni, hogy kevés a fizetés, vagy nincs szép házad és jó kocsid. Az a nyomor, hogy minden reggel felkelsz 3 éves korodtól 65 éves korodig és kötelességet teljesítesz: tanulsz, dolgozol, ezzel telik az egész napod, mintha ez teljesen természetes lenne. Az állam pedig mindenhol ott van, beleártja magát a családi életedbe, belelát a bankszámládba, sőt, már a készpénz kivezetését tervezi, hogy a bankkártyádon keresztül (bőröd alá ültetett chip nélkül is) a markában tarthasson. Bírságol, büntet, adót szed, és LOP, LOP, LOP.

Ma több adót fizetünk és többet dolgozunk, mint a középkori jobbágyok.
EZ a nyomor.

Pan Modry 2016.03.13. 09:53:17

@Alick:
Szerintem meg szar, akar penzzel, akar penz nelkul. (Bar a penz nelkuli eleterzest nem ismerem)
Foleg ha gyereked van, ugyanis a szocializacios milliö es az oktatas is egy fos. Eletem egyik legjobb dontese volt hogy elhuztam!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.03.13. 09:53:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
pipl.com

Zsófia Duka

CAREER:
Political Advisor at Ministry of Justice (since 2014) Political Advisor at Ministry of Public Administration and Justice (2012-2014)
Assistant Event Manager at Ministry of Public Administration and Justice (2011-2012)
Personal Assistant and Secretary at Ministry of Public Administration and Justice (2010-2011)

Nem lehet mindenkiből főpolgármester-helyettes, na.

Tier 2016.03.13. 09:55:58

Nem lehet kommentelni vagy már megjelenés előtt moderálva lettem : ) ?
Nem írtam annyira rosszat : )

roli101 2016.03.13. 09:58:22

Kedves Szerző

Szerintem ideje hazamenned Erdélybe, mert minden szempontból jobb ott élni, mint itt. Talán csak abban nem, hogyha korrupt politikus vagy, akkor lecsukhatnak. Ha meg a talpnyalója, akkor szintén.

Bell & Sebastian 2016.03.13. 10:01:23

@Bell & Sebastian: Frappáncsan fogamzva: aki gyorsan és olcsón jót akar, az háromszor téved.

Magyarország forráshiányos / pénzhiányos / levegőtlen. Mert így döntöttek valakik.

A hamar-gyorsan-valamit-kenjünk-oda-ide-az-is-jó-lesz pedig mélyen (vallás-)etikai probléma.

idiesel 2016.03.13. 10:05:06

A postolo soha nem jart kulfoldon... Legalabbis a tevedesekbol es a szuklatokorusegbol kiindulva, ami sugarzik az irasbol...

Felelos vagy? Hulyeseg. Ez kerlek szepen mentegetozes es urugy, hogy nem mered kiprobalni magad kulfoldon. Mi koze van a baratsagnak a nyelvhez? Semmi. Altalanositasz es tipikus sztereotipiat akarsz erositeni. Legy zombi, torodj bele, ne gondolkozz, csak gurizz, vedd fel a hitelt es vard, hogy megoregedsz. ITTHON!

Nagyot akart durranni a poszt, de szanalmas lett sajnos...

prevent 2016.03.13. 10:05:34

@tcom: ne hidd. úgy igaz, ahogy le vagyon írva - lehet, hogy te csak a belvárosokat láttad? a túristanegyedeket. azokat megtisztítják, kellő szigorral.
menj el egy párizsi vagy londoni külvárosba, arab negyedbe vagy kínaiba és meglátod a kolbászt, amiből a kerítést építik - csak még szőrös, fut, és jobb esetben macska, vagy kutya...

prevent 2016.03.13. 10:06:35

@Counter: és akkor nem lehet véleménye???

idiesel 2016.03.13. 10:07:15

@trev: pontosan!!! Kivancsi vagyok, erti-e, hogy mire celzol...

Doles 2016.03.13. 10:07:25

Ellentmondás van a személyes példa és a kivándorlók kritizálása között. Akik elhagyták Erdélyt, ugyanaz motiválta, mint azokat, akik most külföldön próbálnak szerencsét: úgy ítélik meg, hogy sikeresebbek lehetnek máshol, mert a lehetőségek szélesebbek. Hangsúlyozni szeretném, hogy azért teszik/tették mert máshol a lehetőségek szélesebbek. Azt senki nem gondolja, hogy könnyebb lesz. Sőt, akik most elmennek Magyarországról, nagyobb kockázatot vállalnak, mint akik anno Erdélyt hagyták el, egyrészt azért, mert Ceaușescu-féle Románia sokkal élhetetlenebb volt, mint a mostani Magyarország; másrészt nem olyan helyre mennek, ahol az anyanyelvüket használni tudják. Szóval, ha tisztelet jár azoknak, akik anno Erdélyből ideköltöztek, akkor nem kellene kritizálni azokat, akik most elhagyják Magyarországot.

cabeza 2016.03.13. 10:08:00

Vendégszerzőnk, Duka Zsófia közgazdász, politológus (!!Igazságügyi Minisztérium!!) írása

Koszonom hogy ezt jelezve az elejen sporolhattam egy kis idot azzal hogy nem olvastam el, mert a kormany szamomra mar reg hiteltelen. orbant meg 2002 ota.

maroz 2016.03.13. 10:12:12

@airkz: "Es mi lesz az orszagban maradt haszonnal? Mitol lesz az jobb?"

Valójában ez a kérdés úgy lenne teljes, ha kifejtenénk, hogy mit értünk ország alatt. Ha az összes polgárt értjük, akkor végső soron a képlet így néz ki: hatalmas méretű multinacionális szereplők gyakorlatilag elfoglalták a hazai gazdaságot és a magyar társadalom túlnyomó többsége nekik dolgozik, de a munkájuk hasznából nem részesülnek, annak a jelentős hányada a tőkéshez vándorol, illetve azokhoz az államokhoz és egyéb nyugati korporációkhoz, amelyek osztalékot, súlyos, milliárdos osztalékot húznak azokból a cégekből, amelyek elfoglalták a magyar gazdaságot.

A probléma, amit ez okoz többes. Egyrészt a magyar állam és az egyéb köztestületek (önkormányzatok, például) nem jut elég bevételhez, hiszen azt a nevében magyar cég közvetlenül a német költségvetésnek fizeti be, másrészt a magyar vállalkozni akaró ember nem jut piachoz, nincs számára érdemi tisztességes játéktér, hiszen azt elfoglalták a multik. Marad az állam lerablása és a szürke valamint a feketegazdaság.

A magyar emberek munkájából a német polgárnak lesz jó közigazgatás, oktatás, egészségügy és egyéb közszolgáltatások. Miközben minket szidnak, lenéznek, balkáni csőcseléknek mondanak, és azt sugallják, hogy a rossz attitűdjeink miatt nem vagyunk képesek mi is olyan cuki kis államot működtetni, mint Norvégia.

Tehát jobb akkor lehetne, ha a haszon azoknál maradna, akik megtermelték és ők döntenék el szabadon, hogy ezt az erőforrást milyen arányban használják fel kollektíven illetve individuálisan, mindig annak a függvényében, hogy melyik út tűnik célravezetőbbnek. Nekem például valami kibaszottul rokonszenves lenne, ha a kiskereskedelmi forgalmunk 57%-a nem hat darab gigamultinál csapódna le, hanem húszezer kistulajdonos-kisvállalkozónál. De nem lehet, mert einstand volt, a multi vitt mindent. És ez csak egy példa, tucatszám tudnám hozni azokat is, amelyek más területeken mutatják meg napnál is világosabban, hogy miért szopóág az, ha egy alárendelt betagozódású országból elviszik a hasznot.

idiesel 2016.03.13. 10:13:26

Baaanyek, most olvasom a szerzot!!!
Jah, igy minden vilagos, komolytalan narancsos iras :D szep esti mese volt, csak az a cumi kedves Zsofia, itt tobbnyire gondolkoznak a kommentelok. Tobbnyire ez eleg, hogy ilyen hazugsagokat benyeljenek :D(tobbnyire..) fizetnek amugy az ilyen postok irasaert? Ha igen, mennyit?

maroz 2016.03.13. 10:13:36

@Prof. Phil Grimm: "de adatot még senki nem közölt"

Mikor és hol nem közölt senki adatot? Van erre neked bizonyítékod is? ;)

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 10:14:37

@Pan Modry:

"Szerinted meszaros lorincnek jobb dolgozni vagy mondjuk az audinak?"

Az Audinak. De ennek semmi köze a kérdéshez.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 10:16:09

@Pan Modry:

Több okból:
1. Sokaknak fontos a haza.
2. Sokaknak nem minden a pénz.
3. Sokak nem szeretnek költözni.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 10:17:07

@airkz:

A nagy többség nem a te helyzetedben van.

maroz 2016.03.13. 10:17:10

@Pan Modry: Mondjuk az meg sem fordul a fejedben, hogy magadnak dolgozz? Érdekes világlátás az, amelyik alapból azon agyal, hogy ki dugjon seggbe, ahelyett, hogy eszébe jutna, miszerint talán nem az a legjobb, ha folyton seggbekúrnak, és legalább igény szintjén megjelenjen valami más a fejében.

Hari Seldon 2 2016.03.13. 10:18:05

„Szemlélve Európát: Ki gondolta volna, akár csak egy évvel ezelőtt, hogy a háborítatlan európai országokról alkotott véleményünk 180 fokot fordul.”

Kinek fordul, kinek nem. Mondjuk úgy, hogy a szerzőnek igen.

„Ki gondolta volna, hogy ennyire gyengül a font, hogy a déli országok sorra összerogynak.”

Engem nem érint a Font. A déli országok összeomlása azért még messze van, kivétel Görögország.

„Hogy a mindennapi gondolkodást és szóbeszédet meghatározó témává válik a migráció…”

Magyarországon sokkal inkább, mint itt. – Hozzáteszem, hogy természetesen itt sem szeretik a közel keleti migránsokat.

„Sehol sincs kolbászból a kerítés, ideje megérteni.”

Ezt a hentesáru – telekhatároló szöveget jó lenne most már elfelejteni.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 10:18:30

@Counter:

Nem, egyszerűen nem szabad olyan versenyen részt venni, melyben előre tudható az eredmény.

Meg kell változtatni a szabályokat. Erről szól Orbán harca is.

TBlocker 2016.03.13. 10:19:03

@roli101: ...magyar magyarnak farkasa...„Valóban szomorú az eset, s vérünket tekintve, szomorubb, mert gyűlöltségi hajlama nem egy magyarnak koránt sincs kimerítve azon antipátia áltat, mellyel az arisztokrácia iránt viseltetik, de midőn con amore gyűlöli ezt, nem kevésbé gyűlöli a kormányt, gyűlöli az egyházi rendet, gyűlöli a katonát, gyűlöli a németet, gyűlöli a horvátot, gyűlöli a tótot, gyűlöli a görögöt, gyűlöli a városi polgárt, gyűlöli a kereskedőt, gyűlöli egyik a másikat stb. szóval: gyűlöl mindent, mert hiszen hasonneműjével sem él békében, paraszthoz vonzó szerelme pedig bizony nem óriási s mégis biztos öbölben véli magát, mert hiszen mégis szeret valamit, s pedig legőszintébben s mindennek fölött, t. i. a hazát, vagy tulajdonképen – mert ugyan mi a puszta haza a benne lakó egyesek nélkül – a hazával mindig egybekevert saját drágalátos magát!” Gróf Széchenyi István
...ha már csak ezen tudnánk változtatni, azt mondanám nem értünk még meg a pusztulásra.

papaAndy 2016.03.13. 10:21:47

2 év NSZK (1986-1988) és 11 év Kalifornia (1988-1999) után mindig szomorú vagyok, mikor olvasom, mennyi rendes magyar fiatal hiszi el, hogy ott majd szabad lesz. Annak idején talán évente 1000-en "szöktünk" ki a visszamenekülés esélyétől is megfosztva, most tízezrek mennek úgy, hogy szinte semmit nem kell kockáztatniuk, ha nem jön össze, visszajöhetnek, a vacak magyar szociális háló és a család (ha van) segít.

Amikor Fletó lovasrendőr rohamai, TV székház színjátéka vagy Vitya visszamenőleges törvénykezései, évezredes uram-bátyám, és nemzetközi hintapolitikája miatt sír a magyar, nem tudja mennyire pitiánerek a mi politikusaink ármánykodásai a nagy nemzetek politikusaihoz képest. Elkápráztatja őket a felszíni jólét, a csillogás alól csak 5-10 év ottani élet után kezdik majd érezni a fundamentális problémák egyre orrfacsaróbb illatát. A legtöbb emigráns társamnak addigra késő volt, gyermekeiket megfertőzte a szabadságnak álcázott neveletlenség. Gyakran az elvált külhoni feleségek zsarolással és a törvények egyoldalú szigorával szemben tehetetlenül robotolnak a semmiért, úgy érzik kudarc az életük, amit csak az évente egyszeri hitelkártyás magyar nyaralás élmény dob fel egy kicsit, mert az itteni haverok nem tudják, valóban hogyan él, és szokásos panaszáradataikkal egy kicsit könnyebbé teszik számukra migráns sorsot.

Aztán eljön az idő, amikor kénytelenek rájönni, hogy az állandóan síró-rívó, semmiért személyes felelősséget nem vállaló, minden rosszért az általuk megválasztott tisztségviselőket okoló magyar barátok, még ezzel együtt is jobban élnek, mint ő kinti magányában, az állandó eladósodásból fenntartott látszólagos csillogásban. Ott, ahol nem panaszkodik neki a szomszéd, minden "A OK", csak azt illik válaszolni a "hogy vagy?" kérdésre, hogy "thanks, fine" még akkor is, ha éppen most állapítottak meg egy olyan daganatos betegséget, amire a ház és az addig keservesen összegyűjtött vagyonka is rámehet. Akkor is "thanks, fine" különben legközelebb elfordul a kedves utcabeli, akivel 20 év alatt sikerült köszönőviszonyba kerülni, de be még soha nem hívott a házába. Ilyenkor leporolják a kredenc mélyén féltve őrzött, "utolsó mentsvár" magyar útlevelet és irány haza, oda, ahol az utolsó alkoholista, vagy adó és munkakerülő is milliós műtétekre jogosult. Ahol minden csóringer is valahogy, írtó kínok árán, de valahogy csak-csak be tud vállalni 1-2 gyereket, mert ha szegény, mindent áll az állam.

Vannak még nyugati országok, ahol szintén erős a szociális háló, de aki azt gondolja, hogy ennek nincs ára, az próbálja ki. Előbb azonban menjen ki, és beszélgessen egy kicsit az ottani gyerekekkel, aztán gondolja át, ő milyen gyereket szeretne magának.

Ilyenek vagyunk mi magyarok, odamondunk, rinyálunk, kesergünk, de magunkat soha megtagadni nem tudjuk. Arra, hogy nyugatiakká váljunk kevés az esélyünk, mert "megfertőzött" vagy "megérintett" (kinek mi tetszik) bennünket már gyermek korunkban a magyar kultúra. Nem csak a szomszédok, de még a gyermekeink sem fognak kint megérteni bennünket. Milyen jövőkép ez már?

Menjen ki minél több ember, tanuljon, mert van mit, keressen pénzt, mert lehetséges, de ha nem akar boldogtalanul meghalni, ne verjen kint elszakíthatatlan gyökereket, mert nem tudhatja 8-10 év után nem tör-e rá a honvágy olyan erővel, hogy ilyen gagyi versek tömegét kezd el írni, mit én írtam 1998-ban:

Pesti Fények

Írhatnék Pestről amint ős Sommások
Rólatok nem ódázok, hidak s források
Tudjátok, itt születtem, bár elhagytam
Felejteni Őt sohasem tudtam vagy akartam

Hősök tere s Ország háza, képeslapok éke
Mi bennem mélyen él, az Budapest fénye
Lusta lüktető lámpások légi látványa
Nevető neonok neurotikus násztánca

Rohanó Budapest, ki mind sietve él
Villamosai alatt élesen vonyító acél
Szép-koszosak a kormosan pöfögő buszok
A százezer szemű szürke-sivár panelsorok

És szennyesen hömpölyög a híres kék Duna
De könnyhomályon át látom jövőjét újra
Múltunk ideáit dédelgetni de divatos
Mégis tova csikorog a négyes-hatos

Itt még a szobrok is jönnek-mennek
Utcanevek oda-vissza kereszteltetnek
Andrássy út, avagy Népköztársaság útja
Nem érdekel neved, szerelmem lettél újra

Budapestben élnek örök vágyak s remények
Múlandó lények, végtelenbe tűnő fények
Tönkrekopott falak és vakult ablakok
Budapest, én örökre a rabod vagyok

Február 28, 1998 - Teddy Bear's, Big Bear City, Kalifornia

capacete 2016.03.13. 10:22:06

Tehát összefoglalva: Politikai tanácsadóként jó Magyarországon élni, ezért sehonnai bitang ember, aki elköltözik, bár az én szüleim is egy másik országból jöttek ide.

Logikus...

Laptop7712 2016.03.13. 10:29:07

Érdekes írás, és nagyon szép jajkiáltás, biztos sokak meg is hallják. Egy kicsit késő már.

Amúgy meg az elmúlt 25 év nagy demokráciája elvette mindenkitől a reményt, hogy lehet jobb is. A dumát mára unta meg mindenki. 2004-ig eltűnt az ország teljes működő vagyona, és megszűnt minden vidéken. Sikerült 2004-2014 között kimenteni az országból 2 éves GDP-nek megfelelő összeget, továbbá sikerült úgy felhasználni az elmúlt EU-s fejlesztési ciklus forrásait, hogy senki nem prosperált belőle. Ma vállalkozást indítani egy kis vidéki faluban értelmetlen. Közben Szlovákiában 200 EUR-al többet fizetnek a szalag mellett mint itthon. Egy mérnöknek esélye sincs megalapozni egzisztenciáját egy vidéki helyen.
A mostani iparosítás távút, közben a gazdasági vezetők, és a miniszterelnök kijelenti azt, hogy 25 év múlva utolérjük Ausztriát, továbbá nincs esély arra, hogy a fiatalokat hazahozzuk.
Ahogy látom, be fog bukni a mostani EU-s fejlesztési ciklus, mivel nem lesz ember, aki dolgozzon ilyen bérek mellett.
A hazai fizetésekbe 25 éve nincs benne a megélhetés, a lakhatás, a gyermeknevelés, a helyváltoztatás, a szórakozás, és a családi megtakarítások összege. Ezt unta meg 700 000 ember, és vonult ki a rendszerből, lett passzív, vagy elment külföldre.
Ezeknek az embereknek nem tudod beadagolni, azt, hogy ami itthon van a gazdaságban 25 éve, az normális működés.
Nyugaton még ma is, ha tudsz valamit, indíthatsz egy vállalkozást, és meg is tudsz belőle élni. Azért, mert a rendszer úgy van kitalálva, hogy megengedi, és ezt a szintet minden gazdasági szereplő támogatja. Mindenki üzletel mindenkivel, a kicsi az óriással. Magyarországon, ha ezt elmondod így, ki fognak röhögni.
Vissza kellene adni a reményt. Ez eddig nem történt meg. Nem baj, majd jönnek mások.
A maradék 8 millió embernek, aki itt maradt,- ebből addigra lesz 0,9 millió hátrányos helyzetű – továbbá a dolgozó emberek 80 %-a addigra - európai mércével mérve – csak nyomorogni tud majd a fizetéséből ad reményt majd más. Olyan társadalom nem lehet sikeres, ahol a dolgozó emberek 80 %-a nem tudja eltartani magát a havi nettó fizetéséből.
Ezt Kádár sem engedte, ezért tudott túlélni a rendszer.
Ebből csak balhé lehet.
A reménytelenség miatt nem lesz hatékony a mostani EU-s fejlesztési ciklus. Nincs hazánkban elfogadott, és támogatott komplex KKV modell, 25 éve. Ránk fog csukódni az „innovációs üvegplafon”.

hubelejakab 2016.03.13. 10:29:23

Ez egy giccses és érzelgős írás, amit ha leír egy kiskamasz, akkor megértem. Magyarország egy mérgezett hely minden szinten, mentálisan, kulturálisan, erkölcsileg, gazdaságilag lemaradt. Bocsánat, ebben az országban, ahol ilyen nyíltan lehet szétlopni az országot, ahol ilyen ócska, pitiáner féldiktatúrát lehet kiépíteni, nincs civilizált embernek normális jövője. Mert ez a többségi közeg mérgező, lehúzó, kártékony. Miért lenne érdemesebb a magyar ugaron, ilyen szellemi, erkölcsi, kulturális többséggel együtt élni, mint egy civilizált országot választani? A magyar ugar az magyar ugar marad, ez sajnálatos tény. Mindenki szeretne büszke lenni a hazájára és nemzetére, de sajnos mi nem lehetünk azok. Hozzá kell tennem, én tipikus jobbközép szavazó lennék, a judeokeresztény szarakodás kivételével. A multikulti az nem a kultúrák keveredése elsősorban sztem, hanem egy új, deviáns, egy nemzethez és egy kultúrkörhöz se kötődő ipari hulladék. Ha multikultiról van szó, akkor éppen Magyarországra volt ez jellemző, hiszen több tucat nemzetiség kultúrája keveredett itt. A különböző kultúrák érdekelnek, viszont nagyon nem tetszik Európa iszlamizálódása, a túlzott migráció. Ha tehetném, akkor egy skót kisvárosban, Új-Zélandon vagy Ausztráliában élnék. Sok simerősöm él kint, nem jellemző az a kirekesztettség, amiről írnak. Más kérdés, hogy a társadalmi létra legaláján álló közép-európai vendgmunkások idegenek kint. Viszont akik normális munkát végeznek, megtanulták a helyi nyelvet, azokat befogadják. Én azt hallom, hogy dehogy fognak visszajönni ide, nincs értelme. Sajnos csak álmodozok, én is itt rohadok a magyar ugaron, felfordult gyomorral, olyan jó magyarosan. :D

2016.03.13. 10:31:23

@inebhedj - szerintem:
a szlovák nacionalizmust a pozsonyi baloldal is magáévá tette. a magyar nemzeti érzületet a budapesti baloldal elég határozottan elutasítja. azt mondják, hogy abból a fasizmus következik. ez elsősorban azzal függ össze, hogy a magyar fővárosban jelentős számú zsidó él. ne beszéljünk már mellé. a fővárosi ortodox liberális zsidóság számára a nemzeti liberalizmus is elfogadhatatlan. a zsidó-keresztények a nemzeti kereszténységet is elutasítják. a nacionalizmust a sátánizmussal azonosítják. ez egy hitvita. filozófiai vagy vallási értelemben nem lehet eldönteni. jézus egy szót nem beszélt a nemzetek mellett. de igazán ellene sem beszélt. legfeljebb csak azt mondta, hogy a népek mind egyek az úrban. nem ortodox nemzeti kereszténység jelentheti azt is, hogy a kárpát-medence népei legyenek mind egyek az úrban. a magyaroknak, a tótoknak és a horvátoknak legyen közös bíborosa. és ha az katolikus, akkor konzultáljon tiszántúli reformáltakkal, a többi protestánssal és a keleti keresztényekkel. a nemzeti kereszténység egy nemzetközösségi létformát is létrehozhat. amit akár a nem ortodox baloldal is elfogadhatna. de nem fogadják el. az ortodox liberális zsidóság azt mondja, hogy nehogy már a magyarok a kárpát-medencét ha nem is az államiságában, de a vallásában újraegyesítsék. ők szimplán magyarellenesek. és aki nem ért velük egyet, azokat antiszemitának bélyegzik. pusztán csak azért, mert nem a zsidó törzsi kultúrát képviselik. ez a csoportosulás saját magán kívül lényegében mindenkit fasisztának tart. lényegében a közgondolkodást felszámolni. és a népeket az anarchiába próbálják taszítani. de ez is egy legitim törekvés. magyarországon a "nincs ingyenebéd" koncepció is baloldali. balliberális. pedig az egy majdnem fasiszta elképzelés. magyarországon ez a baloldaliság egyik alapvetése. mert ez eredendően egy zsidó baloldal. és ott valahogy ez így alakult. ha egy kisebbség uralkodik a többség felett, akkor azt általában diktatúrának mondjuk. a baloldal számára ez a liberális demokrácia. egy magát antifasisztának mondó internacionalista mensevik koalíció uralkodik az ország felett. ezzel szemben szerveződött meg a nemzeti bolsevizmus. lényegében ez az orbán kormány ideológája. és a vicc, hogy ezt a zsidó jobboldal is megtámogatta. izrael az amerikai demokratákkal szembe fordult. politikai értelemben kaotikus helyzet van. a kérdés, hogy ebben ki vagy mi teremt rendet.

hubelejakab 2016.03.13. 10:31:46

Jaj, most látom, hogy a Gazságügyi Minisztériumból írta egy Trócsányi csótány, akkor nem is csodálkozok ezen a silány színvonalon. Pont az ilyen "prostituáltak" miatt költöznek el azok a normális emberek, kik megtehetik.
Elöször is kultúrállamot kellene kiépíteni, akkor nem akarna a gimnazisták 70%-a kölföldön élni.

biobender 2016.03.13. 10:31:48

Gyonyoru iras. Lam, milyen erkolcsi tartasr ad egy trafik.

nu pagagyí 2016.03.13. 10:32:03

@BircaHang Média: Orbán harca a lenyúlásról szól, érvei naponta változnak.

A versenyben csak akkor nyerhetünk, ha részt veszünk benne, ha kiiratkozunk, biztosan nem fogunk nyerni.

Egy ország jólétét pedig nem az dönti el, hogy a helyi vagy a külföldi tőke domináns az országban, hanem az emberi erőforrások minősége. Belgiumban gyanúm szerint kevés tisztán belga cég van, ellentétben Türkmenisztánnal, ahol a külföldiek száma elenyésző. A két ország közt az emberek iskolázottságában, innovatív képességében, egészségi állapotában lehet különbség és természetesen a bürokrácia és állami szolgáltatások szakszerűségében, korrupciós színvonalában.

Mészöly Kálmán (törölt) 2016.03.13. 10:35:07

@BircaHang Média: orbán nem cigány! Vegyél vissza te rasszsta Lenin fiú!

turulfarhát 2016.03.13. 10:36:26

@Doles: Aggódik a parazita, mert menekül a gazdatest.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 10:37:07

@nu pagagyí:

Paradigmaváltásra van szükség. A liberális kapitalizmus nem megfelelő többé. Azaz csak szétzúzásában kell részt vennünk.

biobender 2016.03.13. 10:38:15

@unionista᠍: A karpat medence magyarsaga a felcsuti stadionban egyesul .

bkkzol 2016.03.13. 10:39:32

Nagyon megy a "fidesz lopás, fidesz korrupció...." Valóban pofátlan, cinikus módon csinálják, erre nincs mentség, de felhívom a figyelmet arra, hogy az elmúlt 25 évben (is) szdsz-mdf-mszp...fgkgp.. alatt is zajlott a kiárusítás, lopás korrupció. Az állami (köz) vagyon elehárdálása, "privatizálása", energiszektor elkótyavetyélése... A "nagy demokratikus" nyugaton Pl. Juncker dollár milliárdokat mosott tisztára amerikai cégeknek, gyakorlatilag köztörvényes bűnöző az EU első embere, a Svédek is Közep-európai küldtek egy emberüket egy táska pénzzel a Grippennek "lobbizni"...
Nem mentség egyik oldalnak se, csak a tisztán látás végett el kell gondolkozni.
Amikor a Strabag építkezett bőven piaci ár fölött a szociknak akkor ahhoz bólogatott az EU. Ha Paks II.-t a franciák építenék akkor valószínű mindenki bólogatna az EU-ban...

wasserkopf 2016.03.13. 10:40:13

Ne is költözz el. Mert ez az ország a seggnyalók/debilek/idióták/egyéb önálló gondolkodásra-életvitelre képtelenek paradicsoma. Tied ez az ország, mert magadnak építed. Építetted. Élvezd!

Alick 2016.03.13. 10:40:15

@Pan Modry: Ha van pénz, akkor jöhetnek a jobb magániskolák vagy akár a magánoktatás. A sakkozó Polgár lányokkal (és a példájuk nyomán más tehetséges és speciálisan képzett gyerekekkel) is jól megoldotta itthon az apjuk, pedig szóba került a kivándorlás is.
Nem mindenki akar alapszinten szocializálódni, vannak akiknek speciális köreik és igényeik vannak.

Ezzel együtt azt is megértem, ha valaki kivándorol... nincs általános siker-recept.

airkz 2016.03.13. 10:41:19

@Mészöly Kálmán: Orban cigany de nem ez a baj.

biobender 2016.03.13. 10:42:19

@BircaHang Média:"A liberális kapitalizmus nem megfelelő többé. Azaz csak szétzúzásában kell részt vennünk. " - mondtak Lenin, Trockij, Sztalin es Hruscsov elvtarsak, kozben meg Adolf neptars. Hat hajra birkak!

2016.03.13. 10:43:02

@Pan Modry:
sok tekintetben mészáros lőrinceknek jobb. mert ő annyira hülye, hogy tudod irányítani. és adott esetben jobban megfizethet, mint az audi. csak el kell fogadnod, hogy a világban vannak hülyék, akik a miniszterelnök egyik gyerekének vagyonkezelője. az audi igazgatótanácsában sem feltétlen szuperászok. a mercedes gyárat sem gottlieb daimler és kar benz vezetik. hanem ez az a törökországban született fazon.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/07/Askdrz-Wallpaper.jpg
miben különböznek?
img.444.hu/Megaplak%C3%A1t_Gyurcs%C3%A1ny.jpg
az egyik a mercedes igazgatótanácsi székét szerezte meg pénzemberektől. a másik magyarország igazgatótanácsi székét a köznéptől. aztán letaszította onnan egy másik. de a multik sem feltétlen működnek jobban a kis nemzeteknél. hanem csak elég nagyok ahhoz, hogy elbukjanak.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 10:44:15

@biobender:

A marxizmus, a fasizmus tévút volt. Most más a helyzet.

airkz 2016.03.13. 10:44:19

@BircaHang Média: es ok milyen helyzetben voltak Mo-n? Lehet, hogy itt mosogat, de az miert rosszabb, mint Balmazujvarosban ahelyi Agip kuton (ha van ott olyan) netto 80.000ert dolgozni az elorelepes (anyagi, karrier epites) halvany szikraja nelkul? Londonban sokkal konnyebb boldogulni ha az ember hajlando tenni erte.

biobender 2016.03.13. 10:44:31

@bkkzol: Ha Paks II.-t a franciák építenék akkor valószínű mindenki bólogatna az EU-ban...

Ha a franciak anneltaltak volna a krimet, akkor nem ,LOL

feketeesfeher 2016.03.13. 10:44:45

@maroz:
Ritka nagy ökörségeket sikerült írni.
Kétségkívül népszerű közhelyek és ökörségek, de akkor is ökörségek.

Pelso.. 2016.03.13. 10:45:10

Zsófi, a hozzászólásokat tekintve, mégis, milyen reakciókat vártál írásodra, nem kellene gyorsan törölni?

Alick 2016.03.13. 10:46:56

@bkkzol: "a Svédek is Közep-európai küldtek egy emberüket egy táska pénzzel a Grippennek "lobbizni"

Svédország négy család kezében van, a politika és a sajtó kiszolgálja az érdekeiket, az egyszerű választók többsége jól szocializált idióta birka.
Viszont tőlünk nyugatabbra a közéleti béke érdekében valamivel jobban alkalmazzák az "élni és élni hagyni" alapelvét. Nálunk a "gengszterváltás" csak a "megválasztott enyves kéz" politikájáig jutott el.

biobender 2016.03.13. 10:46:57

@BircaHang Média:
A marxizmus tévút volt. Most más a helyzet- mondta Adolf.

Aa fasizmus tévút volt. Most más a helyzet-mondta Sztalin, Hruscsov, Che Guevara

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 10:47:28

@airkz:

A nagy többség nem ér el semmit:
- lakik nyolcadmagával egy londoni szükséglakásban, csillagászati lakbért fizetve,
- dolgozik egy mélyen lenézett állásban heti 70 órát, a helyi minimálbérért.

Ezért is indult meg a visszaáramlás.

hubelejakab 2016.03.13. 10:47:48

@bkkzol: Itt senki nem védi az előzőket, hulladékok voltak azok is. Orsós és bandája azonban új szintre emelte a lopást, ami még gyomorforgatóbb. Persze, van máshol is korrupció, csak a szintje és a minősége más. Magyarország civilizált ember számára, akit érdekel az emberi, morális és erkölcsi környezete, szinte már élhetetlen. Ezeknek a bevándorolt erdélyieknek tetszik ez a maszlag, meg meg is kapják a jutalomfalatot a prostituálódásért. Őszinte leszek, nem sok valamire való erdélyivel találkoztam. Mohó, kapzsi, ügyeskedő, erkölcstelen, gátlástalan és individualista népség, saját patkány jellemüket leöntik ezzel a nemzetieskedő szósszal, hátha nem látszódik ki alóla a szar. Legalábis többségük.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 10:48:31

@biobender:

A liberális téveszmékkel ellentétben, a liberális kapitalizmus és a liberális áldemokrécia nem a történelem vége...

Pan Modry 2016.03.13. 10:51:23

@Alick:
A jobb maganiskola mint opcio megfordult a fejemben, viszont a rossz urambatyam szocializacios miliön ez se segit.
Ne erts felre, en szeretem Magyarorszagot, turistakent imadok evente 1 hetre meg 2-3 hetvegere visszajonni, de az hogy itt eljek es foleg hogy itt nojjon fel a gyerekem, azt mar nem tudom elkepzelni.

2016.03.13. 10:51:43

@biobender:
oké, de az a zsidó atv vagy a zsidó klubrádió, a zsidó hvg, vagy a zsidó 444 vagy a zsidó 168 óra koncepciója. nem azt állítom, hogy ezek zsidó tehát feltétlen rosszak, vagy gonoszak. hanem azt, hogy ez a magyar közéletben a baloldalon ez a liberális zsidó, feltétlen zsidóbarát szoci és a zsidó-keresztény konzik vannak az egyik politikai térfélen. és ők sajnálatos módon nemzetellenesek. és a magyar társadalom zsidóellenessége jelentős részben ennek a politikának következménye.

hubelejakab 2016.03.13. 10:52:55

@BircaHang Média: Nekem elég sok ismerősöm van kint. Többségük messze a lehetséges itthoni színvonal felett él. A szakmunkások is nagyon jól keresnek, tisztességes körülmények közt élnek. Te azokról beszélsz, akik a legalacsonyabb szintű betanított munkákat végzik kint. Ezek olyanok, mint az egykor Romániából bejáró mezőgazdasági idénymunkások. A legnagyobb veszélyt az értelmiségi fiatalok kiáramlása jelenti. Ők nyelveket jól beszélő, sokszor nyugati egyetemen végzett, itthon gyakorlatot szerzett fiatalok, akik a legjobban tudnának hozzájárulni az ország és kultúrájának fejlődéséhez. Itt éri egyre inkább iszonyatos veszteség az országot.

nu pagagyí 2016.03.13. 10:53:47

@BircaHang Média: Mire alapozod ezt a zseniális meglátást? A liberális kapitalizmusnak tényleg vannak olyan árnyoldalai, hogy a zseton nem feltétlenül a tolvajoknál köt ki, hanem annál, aki a versenypiacon jobban teljesít, vagy képzettebb és hasznosabb, mint más, de emiatt talán elhamarkodott lenne paradigmát váltani.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 10:54:00

@hubelejakab:

A nyugat szívó hatása ellen nem létezik fegyver.

osze 2016.03.13. 10:54:27

Teljesen megértem azokat, akik elindulnak külföldre dolgozni, miután azzal szembesülnek, hogy itthon:
- Van munkahelyük, ahol keményen dolgoznak és a végén kapnak ~110e forintot kézhez egy hónapban;
- Ha ebből kifizetik a rezsit, az ételt minden hónap végén koppon vannak, tehát nem tudnak félretenni: ha váratlan kiadás van - pl. elromlik a hűtőszekrény - rögtön bajba kerülnek.
- Ez így megy náluk sok-sok éve, ráadásul még a munkakörülmények is egyre bizonytalanabbak (pl. munkaerő-kölcsönzőhöz szervezik ki őket, hogy könnyebben kirúghatók legyenek);

A lényeg, hogy az ember nem ostoba, ha látja, hogy sehogy sem tud előre lépni, akkor vált. Kimegy akár a bizonytalanabb külföldi munkahelyre, ahol mégis csak jóval több marad a hónap végén.

A blogíró ott mond butaságot, hogy a 80-as évek Romániájával veti össze a helyzetet: ott rettenetes volt, de a határon átszökni meg életveszélyes, mégis megpróbáltak átjutni a szülei.
Miért csodálkozik azon, hogy ha valahol (kisebb, de létező) a kényszer és ott a lehetőség, akkor a lehetőséget megragadják az emberek.
Az 1900-as évek elején dédnagyapám Amerikába, a pittsburghi vasöntödékben ment dolgozni: amit ott keresett, abból tudott itthon földet venni és házat építeni. Biztosan látta az öreg, hogy nincs lehetőség itthon, menni kell, ha egyről a kettőre akar jutni.

Anna King 2016.03.13. 10:55:27

@papaAndy: neked nagyon nem jott be az elet, szerintem a kulfoldre menök 0.5%-aba tartozol

hubelejakab 2016.03.13. 10:58:29

@BircaHang Média: A nemzetiszocializmus nem volt más, mint az államkapitalizmus egyik formája. A társadalom számára biztosították a tisztességes munkakörülményeket és bért, a munkaadók számára pedig a rendezett viszonyokat.

nu pagagyí 2016.03.13. 11:00:41

@unionista᠍: Magyarországon valójában a zsidó, a tehetséges ember szinonimája és szerintem azok zsidóznak, akik tehetségtelenek. Ezt persze a zsidózók még maguknak sem vallják be, helyette valamiféle ezotérikus érvrendszerrel handabandáznak.

hubelejakab 2016.03.13. 11:01:08

@BircaHang Média: Hidd el, a többség nem menne ki, ha egy normális, kulturált országban élhetne a régiós életszínvonalon! Ebben semmi nagy elvárás nincs, de sajnos még így is reménytelen.

orient 2016.03.13. 11:02:27

@papaAndy: respect, jo iras. Ugyan ezt szajkozom en is a kornyezetemben, sziinten megjartam kulhont es lattam, ha vannak is itthon gondok, az mindenhol van csak mashogy hivjak, vagy mashogy nez ki.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.03.13. 11:03:00

"a kommunista rendszer öröksége még mindig létezik"
Így van, csak az nem mindegy, hogy az ember szolgálja azt, vagy elszenvedi. Egy minisztériumból nézve nyilván könnyű azt hinni, hogy az istenadta nép mennyire boldog és éljenzi Edward királyt.

Azt kéne felfogni, hogy ők is "az itthon nyugalmát" keresik, de nem találják. Ez 2010-ben megszűnt. Azóta Fülkeforradalom van és folyamatos háború. Hogy mikor mi ellen, az változó, de háború örök. Hol az államadósság, hol a rejtélyes pénzügyi körök, hol a politikai korrektség, hol a migráció, hol a népességfogyás ellen, de folyamatos retorikai háború van. És a velejáró bizonytalanság.
Naponta hangzik el, hogy "na, de azt már biztos nem merik megtenni" és két hónap múlva "baszd meg, megcsinálták".

A rezsim haszonélvezőjeként nehéz elképzelni, de baromi sokat jelent az embernek az a tudat, hogy amit befizetsz a nyugdíjalapodba, az ott is marad, amíg nyugdíjba nem mész. Angliában valóban nincs kolbászból a kerítés, meg többnyire csak az alja munka jut, féltucat lengyel és pakisztánival közösen, viszont ez megvan. Ott nem államosítják ki alólad az épületet, ha valakinek megtetszik. Nem minősítik nemzeti kincsnek a festményeidet stb.

nu pagagyí 2016.03.13. 11:03:10

@BircaHang Média: Ezért akarja Orbán lezárni a határokat, hogy ne szökjenek el a potenciális rabszolgák.

Gonda István 2016.03.13. 11:03:25

Szerintem már túlhaladott ez a belföld-külföld szembeállítás. Azért léptünk be az EU-ba, hogy részei legyünk egy közös gazdasági-társadalmi térségnek. Tehát ha ezen belül mozgunk, akkor mindenhol otthon vagyunk. Egyszerűen belakjuk Európát.

2016.03.13. 11:03:35

@Mészöly Kálmán:
dehogy nem. orbán viktor politikájában van jó és rossz is. egyetlen magyar szóval leírható: "cigánykodik".

Pan Modry 2016.03.13. 11:03:54

@osze:
Ez a post nem tobb mint kormanypropaganda.
Es ez a Zsofia mar amennyiben letezo szemely, volt olyan hulye hogy egeti magat nyilvanosan. Vagy csak qrva buta szegenykem.

orient 2016.03.13. 11:04:22

@Anna King: neki valoszinuleg nagyon bejott az elet, ahogy nekem is csak a felszin ala lat. Ezt sajnos 90% nem latja. Nem minden a penzrol, meg a politikarol szol, van azon tul is elet ez vannak akik felismerik es ezt hivjak kisebbsegnek. Tisztelet az irasanak.

Pan Modry 2016.03.13. 11:05:36

@orient:
Ja, gondok vannak, csak a legtobb nyugati orszag messze nem egy ekkora foshalmaz.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 11:07:58

@nu pagagyí:

1. Orbán nem zárja le a határokat.

2. Ballib nedves álom.

Pan Modry 2016.03.13. 11:08:39

@orient:
Hat nem tudom, de en peldaul mindig kijottem jol a helyiekkel.
Ha nem hivnak meg sorozni meg grillezni, meg kozos hetvegi progikra, neha, az nem azert van mert kulfoldi vagy, hanem mert egy karot nyelt unalmas fasz, aki csak elkurna a hangulatot.

hubelejakab 2016.03.13. 11:08:50

@nu pagagyí: A zsidóság Magyarországon olyan terepet talált, ahol nem voltak versenytársai. A Galíciából beözönlő zsidóság gyorsan megtalálta helyét, sokszor a leggátlástalanabb eszközökkel, a már akkor is végtelenül korrupt és elmaradott országban. Nem véletlen, hogy a fejletlen Magyarországon arányaiban sokkal több zsidó élt, mint a fejlett Nyugaton. Civilizálatlan, kulturálatlan, elmaradott, korrupt, versenytársak nélküli terepen sokkal egyszerűbb érvényesülni. A zsidóság mindig is különálló volt, hiszen a vallásuk alapja a többi nép elleni gyűlölet és elkülönülés. Ezt a vallási vezetőik plántálták beléjük gyermekkoruktól kezdve, mert attól rettegtek -főleg az önálló államuk megszűnése után-, hogy a zsidóság beolvad. Az asszimiláció megakadályozásának egyetlen módja az volt, ha nagyon erős gyűlöletet ébresztenek a többségi társadalom ellen. Ez segítette a zsidóságot a "nemzeti" megmaradásban, de ez okozta az ellenük való általános gyűlöletet is.

orient 2016.03.13. 11:09:11

@Pan Modry: gondok vannak, csak nygugaton nem volt 40 ev szocializmus aminek ki kell halnia a jelenlegi vezetesbol es ok 60 eve epitik azt amit mi 25 eve szocializmus atka nelkul. Eleg nagy a hatrany hozzajuk kepest, es ahhoz kepest kell az elvarasokat is kezelni. Az allando sirankozas, jajveszekeles es menekules nem old meg semmit szerintem. Ez a konnyebb ut es a felelosseg masokra terelese. Ki volt az igazi magyar a tortenelemben? Kossuth aki habzo szajjal uszitott majd elhuzott ahogy forro lett a talaj, vagy azok az emberek akik itt maradtak es akar az eletuket kockaztatva probaltak valtoztatni dolgokaon. Szerintem valasz is egyertelmu..

Pan Modry 2016.03.13. 11:10:10

@BircaHang Média:
Nincs ott!
A jovedelmek az osszes visegradi orszagban magasabbak.

Scagnetti 2016.03.13. 11:10:36

Van ebben az országban pár millió ember, akik nem politikai tanácsadók a Fidesznél. Nekik talán nem annyira jó itt, mint a szerzőnek.

Hari Seldon 2 2016.03.13. 11:10:55

@nu pagagyí:
Tökéletesen leírtad, azt a folyamatot, aminek még az elején van Magyarorság. Ilyenkor még ideig óráig el lehet kendőzni a folyamatokat. (nagyjából addíg, amíg a piramisjátékba van új beszálló, vagy külsős támogat, mint mondjuk az EU források)

2016.03.13. 11:13:19

@Gonda István:
az világos, hogy ezért léptünk be. de az európai unió, mint gazdasági egység elbukott. nincs egységes áfa. ebből következően az áru nem mozoghat szabadon az unión belül sem. mert lehetőséget ad a visszaélésekre. nincs közös pénz. innentől kezdve a tőkepiaci spekuláció inkább káros, mint hasznos. hosszasan lehetne sorolni. az európai uniót védelmi egységként kellene újjászervezni. gazdasági értelemben kisebb föderációkra osztani. ehhez szinte a teljes európai elitet le kellene váltani. az nem megy, mert abból anarchia lenne. az sem feltétlen káosz. és a káosz sem feltétlen rossz. de a többség mégse akar anarchiát. tehát országonként az egyik oldal elbukik. magyarországon valószínűleg balliberálisok lesznek azok. onnan mindenki menekül.

Pan Modry 2016.03.13. 11:14:05

@orient:
Aki az eletet kockaztatva itt marad akkor is ha mehetne, az a szememben nem hös hsnem egy hulye aki benyeli a fos propagandamaszlagokat.
Egy orszag akkor szar, ha szarok a vezetoi, aki meg nem hulye nem asszisztal ehhez, foleg nem szopatja magat a maradassal ha van masik lehetosege.

orient 2016.03.13. 11:14:58

@Pan Modry: Nem errol beszeltem. En nagyon jol megeltem kulfoldon evekig (Finnorszag, USA) nagyon jol kerestem mert kepzett munkaerokent, nyelvtudassal dolgozom jo allasokban, helyieknel alt. jobb fizetesert. Azonban pl. testverem Nemetorszagban szinten szellemi munkaval, szinten atlag feletti fizetessel a hasonlo beosztasuakhoz kepest mindig 20% kevesebbet kapott. (nemet utlevele van). Mikore felvetette ment a mellebeszeles es szepen a folyoson megkapta a nemet fonoktol, hogy O csak egy magyar es miert varja ugyan annyit keressen mint a helyi nemet? Magyarul nem hivatalosan mindig megkapta, a te csak egy magyar vagy mondatot. Le sem szarja a grillezest mar boccs. Gyerek aki kint szuletett es tori a magyart is mar, szinen megkapja a kuss legyen hulye magyart az iskolaban. Magyarul eloitelet megvan ugyan ugy a fejlett, elorehaladott nyugaton is. Nem mondom MO. jobb de nem fekete feher ahogy mindenki latni szeretne hogy itt mindenki szornyu ott meg mindenki angyal. Ugyan olyan gyarlo es eloiteletes emberek laknak mas orszagokban is mint itthon. Kar csak ez szapulni

hubelejakab 2016.03.13. 11:16:25

@BircaHang Média: Vásárlóerő-paritáson számolva a hasonló Szlovákián kívül minden más ország megelőzi Magyarországot (Szlovénia, Csehország, Lengyelország kb. 20%-kal). Emellett ott nem kell Orsós pofáját nézni, hogy mit jelent be, hogy éppen mit lop el a nemzeti vagyonból. :D

Pan Modry 2016.03.13. 11:21:14

@orient:
En ilyet sohasem tapasztaltam, raadasul a sztorid ott buzlik hogy az ilyet nem mondjak ki nyiltan megha csinaljak is. Szerintem ez a sztori nagyon santit, es nagyon nem eletszeru.

orient 2016.03.13. 11:22:13

@Pan Modry: En nagyon jol megelek itthon is, nincs anyagi gondom. A kornyezetemben is mindenki viszonylag jol el. Ha el kell menjek el tudok menni par heten belul mert van versenykepes tudasom es nyelvismeretem is...stb. Azzal hogy itthon vagyok nem erzem hogy tamogatnam a jelenlegi vagy barmilyen mas rendszert, szimplan elek es nem hagyom mgama megfelelmliteni es realisan latom a dolgokat. nem latom rozsaszinben a nyugatot, de latom azelonyeit MO-hoz kepest. Latom a lemaradasunkat, de nem latom hogy abszolut katasztrofa lenne a helyzet es elhetetlen, penztelen rettegesben kene elni jelenleg MO-n. Mindegyik tulzas es az igazsag kozeputon van. Valoban nagyon messze vagyunk a nyugattol sok tekintetben, valoban sokszor nem jo az irany, de nem ertem hogy varta barki is 40 kommunizmust 20 ev alatt eltuntetunk mikozben van egy nemzetkozi valsag is ami mindenkit erint. Nyilvan ilyenkor felerosodnek a nacionalistak es mas eszetlen iranyzatok es az embereket konnyebb felrevezetni. A politikai elitbol ki kell halljon az elozo generacio. Nem 1 part vagy egy masik fogja megoldani a gondolkat, hanem amikor az osszes partbol kihalnak az oregek akik meg a multrendszerben szulettek. Ez akar lehet 10+ ev is, de attol meg nem kell szenvedi itthon , hanem lehet elni normalisan. Nekem es kornyezetemnek sikerult, pedig nem vagyok magnas vallalkozo, csak egy egyszeru alkalmazott.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2016.03.13. 11:22:27

Van abban valami felháborító, amikor söpredékek, akiknek szülei vagy nagyszülei a magyar emberektől ellopott pénzen tanultak meg idegen nyelveket, és úgy általában a magyar állam pénzén lettek felnevelve, ha egy kicsit belekóstolnak az esetleg jobb nyugati életbe, köpködnek Magyarországra. Az ilyeneknek azt kívánom, hogy a rák egye ki a belsejüket.

marczy 2016.03.13. 11:25:16

Ki a fene akar Magyarországon maradni, ha tényleg három állás kell ahhoz, hogy emberi körülményeket tudj a gyerekeidnek adni?

Én biztosan nem. Meg vannak számlálva a napjaim Magyarországon, tudom én ezt nagyon jól.

Amíg beszélek németül, és a melós Németországban ugyanazzal a munkával 4-5-szörös pénzt visz haza, addig Magyarország behozhatatlan versenyhátrányban van.

Ha Németországban van EGY munkád, amit jól csinálsz, akkor abból meg tudsz élni te is, a feleséged/férjed és a fiad/lányod is. Most mi jobb: EGY munkát jól végezni, vagy kettőt-hármat rosszul?

Ez nem értelmiségi okoskodás, az egyszerű melós is, ha teheti, fogja magát, és húz el innen a francba. Mert Németországban megfizetik.

Dolgozni akkor érdemes, ha van miért teperni, ha van egy távlat, amiben értelmes módon tudsz gondolkodni, de legfőképpen az a fontos, hogy e munka közben is embernek érezd magad, ne egy meghajszolt igáslónak. Erre kéne végre rájönniük a valóságtól elrugaszkodott korifeusoknak ott a Parlamentben.

Az, hogy a politikai helyzeten nem lehet változtatni, pont az az oka a lábbal szavazásnak. Ha nem tudsz változtatni a politikum okozta rossz közállapotokon, akkor szépen fogod magad és a bőröndödet, és továbbállsz. Ez van.

Én ilyen rossz közállapotok közepette nem vagyok hajlandó gyereket vállalni itthon. Amíg az egészségügyben a zsebbe csúsztatott borítékokon múlhat a hozzátartozóim élete, addig nem. Amíg szétverik az oktatást, túlterhelik a tanárokat, életidegen dolgokkal tömködik a gyerekek fejét, addig nem.
És amíg a vezetők nem tanulnak meg felelős vezetőkként viselkedni, hanem csak az erőből való kommunikálást ismerik, addig ismét csak nem.

Amíg, ha mégis szülni merészelsz, ezt a munkahelyeden gátlástalanul kihasználják, zsarolási potenciálként felfogva a gyereked létét, addig nem, nem és nem.

Áldozatot vállalva építkezni csak úgy lehet, hogy nem rántod magaddal a gyerekeidet, mert ők nem a Te tulajdonod, nem a rabszolgáid, ők szeretnék majd X év múlva a saját életüket élni. Hogy ebbe belerokkan egy generáció, az egy más kérdés, ha lesz foganatja, megérte, de a jelek nem efelé mutatnak Magyarországon.

Én mindebből nem kérek, nekem ebből elegem van. Ha 100 év múlva Magyarország nem fog létezni, akkor az nem hiszem, hogy a magamfajták miatt következett be, hanem, mint tudjuk, fejétől bűzlik a hal. A lerohasztott oktatástól, a tönkretett egészségügytől, a posztszovjet, velejéig korrupt vezetési "kultúrától".

Ha lesz miért hazaköltözni Németországból, Ausztriából, Norvégiából, Svédországból, Dániából, akkor van miért beszélni, akkor pár ezer magyar összefogva alapít egy pártot, ami ledózerolja a komplett jelenlegi politikai elitet. De a magyarok esetében összefogásról beszélni dőreség, mint tudjuk.
Ha egy társadalom nem működik, akkor az megérett a pusztulásra. És ma Magyarország nem működik. Volt a "módszerváltás" óta 25 év, hogy egyenesbe kerüljön az ország. Nem került.

A rossz oktatást ki lehet bekkelni Magyarországon, az egészségügyet nehezebben.

Az a szerencse, hogy SZÉKELYEK még akkor is lesznek, amikor Magyarországot elviszi egy újabb özönvíz, mert velejéig megromlott.

Magyarországon csak néhány olyan intézmény van, amely Noé bárkájaként funkcionálhat, mert ezeken a helyeken a kommunikációs kultúra emelkedettebb, az emberek lelkülete ép, és nem a másik magyar emberbe való belerúgás a divat.

Laptop7712 2016.03.13. 11:25:20

@Pan Modry:
Nem buta, hidd el nekem, egy bizonyos értelemben nem. Nézzünk rá a történetre másik oldalról. 25 éve megy a játék, eddig mindig volt indok, és volt ok is. Most van az a helyzet, hogy szembe jönnek a tények. Olyan, 25 éve jelen lévő folyamatok gyorsultak fel az utóbbi 5 év alatt, amivel nem tud a kormányzat mit kezdeni.
Nagyon nem lehet mit kezdeni egy minisztériumban egy olyan statisztikával, hogy a múlt évben elment megint – hivatalosan – 35 000 fiatal. Mínusz egy Veszprémnyi fiatal megint.

Erre valamit mondani kell, mivel mára mindenki tudja, hogy 35 000 ember valamiért dobbantott 2015-ben. És ez nagyon nincs összhangban a játékkal.
Válaszok meg nincsenek.
Nagypapinak, aki az interneten beszélget skypeon az unokájával, annak is mondani kellene valamit.

Ezt ki is mondta a miniszterelnök. Ott ült Matolcsy mellett, meg ott volt az iparkamara elnöke is. Csak néztem, és nem értettem.
Elfelejtett reményt adni az embereknek! Ez történt! Mindenki azt várta volna, hogy hogyan lesz az emberek fizetése minimum annyi, hogy ne nyomorogjanak, továbbá mindezt hogyan, és mikorra. Erre lenne a mai helyzetben maximum fél év.
Lázár meg üti a tamtamot, hogy az EU-s lóvét ilyen játékokra kellene költeni. De nincs meg a játék háttere, csak lóvé van.
Erre mondom azt, hogy ez nem más, mint a „magas szintű fejlettség csapdája”
Ebből balhé lesz, mivel nem mondhatod azt, hogy 10%-al megemeled a nettó bért. Ez még mindig az éhen dögléshez elég vidéken.
Ide gazdasági paradigmaváltás kellene, nagyon gyorsan, mivel ez az irány nem tartható.
Előbb utóbb megunják az emberek, és tenni fogják a dolgukat. Ez meg senkinek nem hiányzik a mostani helyzetben.

Alick 2016.03.13. 11:25:39

@Pan Modry: "a rossz urambatyam szocializacios miliön ez se segit"

Ezen csak az antiszociális alapállás - a miliővel való érintkezés minimalizálása - segít :)

capacete 2016.03.13. 11:25:46

@bkkzol: Persze, majdnem mindenki belepisil az uszoda vizébe, de azért jobban megbotránkozunk azon, ha valaki a medence széléről teszi ezt és utána közli, hogy ezt azért csinálta, hogy kicsit felmelegítse a hideg vizet ("a nemzeti vállalkozók megerősítése", "elveszítette közvagyon jellegét"...)

hubelejakab 2016.03.13. 11:26:36

@Kara kán: Ez így hogy állt össze a debil fejedben? A hozzád hasonló humanoid hulladékokat nagyon gyorsan átbasznám valamelyik ex-KGB-s kaukázusi diktatúrába -avgy Észak-Koreába-, mert az a te "szállásterületed" ! :D

orient 2016.03.13. 11:27:25

@Pan Modry: nagyon is eletszeru a te sztorid nem az sajnos. Nekem is, es kinti rokonaimnak is nagyon sok helyi nemet baratjuk van lassan 30 ev alatt sikerult szerezni parat hidd el. Nyiltan soha senki nem mond ki semmit ott. De 4 fal kozott, barati, csaladi zart korben ugyan ugy szidjak a feketet, azsiait, muszlimot es minden mas nemzetiseget akiket nem kedvelnek. Nyiltan sosem, ettol "fejlett nyugatiak". Valoban altalaban eurpoai nepekkel nincs bajuk: magyar, lengyel, cseh, meg torokot is elviselik mert dolgoznak es nem balheznak. De azert vannak eloiteletek ott is kisebbsegsegban ahogy itthon is. En itthon pl. minden afrikai srac mellett magyar feleseget vagy baratnot latok. Hol van akkor a nagy eloitelet, sok szempontbol magyarok sokkal nyitottabbak es elfogadobbak mint nyugati tarsaik, csak a szelsosegesek sajnos itt nyiltan kiabalnak, mig nyugaton ezt nem teszik annyira.

HaCS 2016.03.13. 11:29:08

"Nem rózsaszín ködben élek."

Duka Zsófia közgazdász, politológus (Igazságügyi Minisztérium)

capacete 2016.03.13. 11:29:22

@Alick: Nem túl jó példa. A Polgár lányok közül Polgár Zsuzsa 20 éve New Yorkban, Polgár Zsófia pedig szintén 20 éve él külföldön (Kanada és Izrael).

airkz 2016.03.13. 11:32:26

@BircaHang Média: Mert a tobbseg nem hajlando erte tenni, de ez egy masik kerdes. Ha teszel erte akkor sikeres leszel (nem lehetsz, leszel!) Altalaban nem dolgoznak heti 70 orat - nem eri meg a munkaadonak -. A csillagaszati osszeg meg csak a magyar berekhez kepest az - London belvarosa persze elkepesztoen draga, de egy atlag magyar sem tudna az V. keruletben lakast berelni Pesten.
Mas a kultura mint Mo-n, mashogy all hozzad az ellenor, a rendor, a bolti elado, a pincer, a gyerekek tanara, a kollegaid, a fonokod stb. Persze ehhez kell angol nyelvtudas mert ok pont annyira tartanak teged intelligensnek amennyire ezt kitudod fejezni. Ennek megfeleloen viszonyulnak hozzad. Nem
neznek le - persze hulyek itt is vannak - de nyilvan nem tudsz veluk igazan jo kapcsolatot kialakitani ha nem tudtok beszelgetni

na4 2016.03.13. 11:34:05

Ez elég propaganda szagura sikeredett. Elöléptetés megvolt? Politológus... OMG, ez fogja majd felvirágoztatni a magyar GDP-t. Szófosás közpénzeken.

Alick 2016.03.13. 11:34:38

@Laptop7712: "Ide gazdasági paradigmaváltás kellene, nagyon gyorsan, mivel ez az irány nem tartható."

Persze hogy kéne... csak éppen a gengszterváltás óta Magyarország gazdaságilag kvázi-gyarmati státuszban van, amit az EU tagság be is betonozott (a 35 000 ember nem cukrászdát ment nyitni Bécsbe), annak minden előnyével (lehet a gyarmattartó országokban is dolgozni) és hátrányával (a KKV szektorunk jó része nem versenyképes) együtt.

jog-ász 2016.03.13. 11:34:50

azzal nem értek egyet hogy nyugat európa összeomlott volna, sokat jártam, járok arra, nem tapasztalom az összeomlás jeleit! zavar és félelem van a menekülthullám miatt, de összezárnak és meg fogják oldani, ezért fejlődik töretlenül nyugat európa évszázadok óta.

a többivel egyetértek, én is szeretek itthon lenni.

orient 2016.03.13. 11:35:33

@marczy: en jelenleg 30% kevesebbet keresek mint Finnorszagban kerestem ugyen ebben a munkakorben. Hozatennem itthon joval olcsobban megelek magyarul eszre sem veszem a kulonbseget eletszinvonalban. Ez 4x, 5x annyi a fizetes nygaton nagyon eros tulzas es sosem tapasztaltam. Helsinkiben belvarosban normalis lakast bereltem es elg sokat tudtam felretenni havonta ott is, de itthon sincs mashogy. Ismerek londonban elo magyarokat akik nem akartak a szuleikkel elni ezzert kikoltoztek ott meg masik 3 vadidegennel berelnek egy lakast 5-10 eve mar. Na sokkal nagyobbat leptek elore valoban. Ismetlem: sehol sincs kolbaszbol a kerites. Jol fizeto allassal tudassal nyugaton jol megelsz, de azzal itthon is talalsz rendes megelhetest.

Pan Modry 2016.03.13. 11:38:40

@orient:
Nem tudom hany eves vagy es milyen helyeken eltel.
En az y generaciohoz tartozom es a tapasztalataimat nagyvarosok "city" jellegu fehergalleros munkahelyeimrol vannak.
Lehet hogy par evtizede faluhelyen mashogy mentek a dolgok, de ha jo fej cool arc vagy ugyanugy megvagy hivva mindenhova ahogy a tobbiek (akik nincsenek meghivva azok a nem jo fej cool arcok, van koztuk mindig helyi meg kulfoldi egyarant)

Prof. Phil Grimm 2016.03.13. 11:39:28

@BircaHang Média: Piaci.

MINDIG van különbség. Több példa is van, hogy a multik is legyőzhetők vagy sikeresen lehet létezni mellettük a piacon.
És igen, a kormány felelőssége lehet a hazai vállalkozások támogatása, a versenyhátrányok csökkentése.De a verseny megszüntetése nem. Ha nincs verseny, az árt a fogyasztónak és a gazdaságnak is.

2016.03.13. 11:40:14

@marczy:
csak szólok, hogy egy SZÉKELY mondja, hogy ő magyarországon marad. az igazságügyminisztérium tanácsadója. huszonévesen. úgy, hogy jogot nem végzett.

Prof. Phil Grimm 2016.03.13. 11:40:42

@maroz: @BircaHang Média: Piaci.

MINDIG van különbség. Több példa is van, hogy a multik is legyőzhetők vagy sikeresen lehet létezni mellettük a piacon.
És igen, a kormány felelőssége lehet a hazai vállalkozások támogatása, a versenyhátrányok csökkentése.De a verseny megszüntetése nem. Ha nincs verseny, az árt a fogyasztónak és a gazdaságnak is.

Alick 2016.03.13. 11:42:06

@capacete: Polgár papa itthon ellenszélben (hivatali gáncsoskodás, antiszemitizmus) végigcsinálta a lányai szárnyra bocsájtását, a sikereket mindhárom lány magyar színekben hozta. Ezek után Zsuzsa és Zsófi magánéleti okokból vándoroltak ki, a legsikeresebb lány, Judit itthon alapított családot.

2016.03.13. 11:47:38

@Pan Modry:
az első generáció viszonylag könnyen beilleszkedik. utána vagy asszimilálódik vagy boldogtalan lesz. nagyjából mindenhol ez a pálya.

prukker 2016.03.13. 11:48:02

"akiknek megmutathatom, hogy lehetséges itthon is boldogulni."

Nekem ez a fenti mondat ezt jelenti:

Fideszes minisztériumból politológusként kapni az ellopott pénzből.

Prof. Phil Grimm 2016.03.13. 11:48:59

@maroz: Igen.

Itt van pl. ez a hozzászólás:
maroz · kakukkfeszek.blog.hu 2016.03.13. 10:12:12

Nincs adat, csak propaganda. Abból is az ostoba, hazug fajta, ami tévedéseken, csúsztatásokon alapul, holott lehetne igaz is, mert az igazság több helyen is a szerző érvelését támasztaná alá (csak akkor kiderülne, hogy nem ennyire szélsőséges a kép).

Ami adatnak látszik az tévedés vagy hazugaság. Pl., azt írod: "a magyar társadalom túlnyomó többsége nekik dolgozik" - a multiknak, ezzel szemben az igazság az, hogy a "magyar kkv-k a foglalkoztatottak 70-71 százalékának adnak munkát" (www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/munkaeropiaci-es-kepzesi-allamtitkarsag/hirek/a-magyarorszagi-kkv-knal-dolgozok-aranya-magasabb-az-unios-atlagnal).

Ami érvnek látszik, az alaptalan:
Arra például kíváncsi lennék, hogy ez: " a munkájuk hasznából nem részesülnek, annak a jelentős hányada a tőkéshez vándorol" mennyiben más a magyar cégeknél. A hazai vállalatok munkavállalói és a külföldi cégek munkavállalói közötti különbség a nyereségrészesedésből milyen adat alapján van? Vagy nincs különbség? Akkor mire érv ez?

orient 2016.03.13. 11:49:53

@Pan Modry: Szellemmi munkaban, csak irodai kornyezetben dolgoztam egesz eleteben. Ebben benne van USA, Finnorszag, UK es kis nemetorszag is. Nemetorszagi tapasztalatom csekely az a tesveremtol van aki szinten szellemi foglalkozasukent lassan 30 eve, nemetallamporgarkent el kint. O semmi penzert nem koltozne haza mert ott elte le az eges eletet amit megertek. Nagyon jol erzi magat, megvan a nemet barati kore, magyarok is de azok kevesbe. nem a szocialis elet a gond kint az mukodik. A tulzasba eses a gond amit sokan elkovetnek es egekig istenitk a nyugatot ami egy hibatlan makulatlan rendszer korrupcio nelkul tokeletes emberekkel akiknek nincs eloitelete, mig magayraorszag egy nymorgo balkan egy idiota diktatorral, ahol ehen kell halni es elvisz az AVH a nagy diktaturaban es mindenki velejeig korrupt.

Egyik sem igaz. Mint irtam az igazsag kozeputon van. Felujitottam Gazkazant nem reg es ablakot csereltettem nemreg. Gazszerelo, kemenyes, mindenki adott szamlat es minden hivatalosan zajlott pedig igy tobbe kerul joval. Pebrobakoztam a szamla nelkul csinaljuk opcioval csak kivancsisagbol, hogy mi a reakcio, mertha feketen dolgoztak volna azonnal elkuldom oket, utalom a fusizast. Reakcio az volt hogy megsertodtek es majdnem felmondtak a munkat mikor felvetettem a csinaljuk sinyiban a meolt dolgot. Eszrevetel: az egesz ceg 25 alatti szakemberekbol allt, es mondtak hogy tanaraik 50 felett mind fusiznak es feketen dolgoznak de ok mar nem hajlandoak. Na ez a generaciovaltas es gondolkodas valtas ami meg idobe telik. Nyugaton testveremnek a burkolo lazan felajanlotta hogy feketen dolgozik olcsobban. Na akkor mi a kovetkeztetes? Ott minden szep itt mindenszar? Nem hanem kint kifogott egy idotat, en meg kifogtam itthon a normalis uj generaciot. Nem altalanositok sem nyugaton, sem itthon mert tudom nem ez az atlag, csak latom hogy itthon idobe telik a valtozas es latom hogy jon csak lassan.

HaCS 2016.03.13. 11:50:08

@Prof. Phil Grimm:

Nem sokan veszik észre, hogy a magyar KKV szektor legnagyobb rákfenéje ez (a verseny hiánya). Hogy tudniillik a fejlesztési források jó részét (már 25 éve !) elszívják a lébecoló, vagy éppen haveri cégek, akik ezzel nem esnek ki a versenyből, és a támogatások miatt véres árversenybe is kockázat nélkül mehetnek bele. A tényleg versenyképes innovatív cégeknek meg kevesebb forrás jut, és folyton versenyezhetnek a "szerencsésekkel".

Ezt a problémát a társadalom rendszerszinten generálja magának.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.03.13. 11:50:35

eddig san sebastianba jártam enni. most mán itthon is van 5 mislencsillag. mi a faszomnak mennék el innen?

2016.03.13. 11:53:52

@Prof. Phil Grimm:
nincs túl sok példa. rendszerint a pénz dönti el, hogy melyik vállalkozás növi ki magát óriásivá. nem a tudás az elsődleges, hanem a pénz. vannak nagyon jó kis családias étteremek. és vannak borzalmas étteremláncok. ahol arra büszék, hogy klórosabb a vécé, de mocskosabb a kaja. a pénz dönti el elsődlegesen, hogy nagy étteremláncod lesz vagy egy kicsi. a pénz valamennyire összefügg a tudással. de azért messze nem közvetlen. inkább függ a származástól. tehát mondjuk egy gyügyei parasztnak kevesebb sansza van pénzt kapni, mint egy belpesti zsidónak. de ez egyébként normális. csak magyarázom, hogy ez így működik. a gyügyei parasztok kibasszák az országból a belpesti zsidókat. ez is normális egyébként. és a sályi cigányok is azt mondják, hogy űzzétek ki őket. mert alighanem a cigányság lesz a kelet-közép európai közvetítő. az askenázi zsidók helyébe lépnek. a zsidókeresztény alapokon nyugvó köztársaságok elbuknak.

hubelejakab 2016.03.13. 11:58:46

A nemzet, a haza, őseink és az anyanyyelv kérdése érdekes, ha objektívan vizsgáljuk. Tudjuk jól, a magyarság, amelyből a magyar lakosság az identitását eredezteti már a középkorban teljesen beolvadt a Magyar Királyság nem magyar eredetű lakosságába. Az is tény, hogy a honfoglalás korabeli magyarság ne mvolt egységes nép. A "lovasok", a fegyveres arisztokrácia erősen ázsiai jellegű volt, a köznép pedig tipikusan európai európai eredetű. Hatalmas genetikai különbségek voltak köztük -lásd MTA, Raskó prof. kutatásait-. A nemzeti identitást az arisztokrácia adta, a gesták az ő eredettörténetüket írják le. Mikor arról beszélünk, hogy kalandozó őseink, akkor nem a tényleges, valós őseinkről írjuk, hanem a feltételezett, identitást adó, már kihalt "lovasokról", melyekhez genetikailag szinte semmi közünk nincs. A mai magyarság tényleges, genetikai ősei a kalandozások elszenvedői voltak többségben, vagy nem érintették őket azok. Később a hatalmas bevándorlások miatt tovább "hígult" az a magyarság is, amelyikben már feloldódott a honfoglalás korabeli, identitást adó népesség. Ilyenkor felmerül az is, hogy mi volt tényleges, genetikai őseink anyanyelve és kultúrája? A válasz egyértelmű, germán és szláv nyelvek -illetve kisebb mértékben török eredetű, kunok, besenyők miatt- , germán és szláv gének a meghatározóak. Folyamatos elmagyarosodás volt tapasztalható a történelem során. Ne felejtsük el, hogy az 1700-as évek elején, a Magyar Királyság lakosságának alig 30%-a volt magyar anyanyelvű, magyar identitású. Később nagy hullámokban települtek be németek, északi szlávok és délszlávok, majd zsidók és cigányok -bár ezeknl a népcsoportoknál kisebb arányú volt a keveredés-. Szóval, amikor a kalandozó őseinkről és egyebekről beszélünk, az olyan, mint amikor egy második generációs vietnámi-kínai vegyesházasságból származó azt mondja, hogy az ő puritán ősei a Mayflowerrel....... :) Ezt azért írtam le, mert egy-két generáció után a kivándorlók utódainak már a befogadó ország lesz a haza, a befogadó ország nyelve lesz a anyanyelv, ahogy általában itt is történt. Nincs ebben semmi rossz, az ember oda megy, ahol tisztességes életlehetőséget nyújtanak családja és ő számára. Vagy kiharcolja a jelenlegi magyarság a tisztességes és élhető életet az összefonódott politikai, gazdasági és kulturális -egyre inkább jelen van- maffiától, vagy ne sírjon a kivándorlás miatt! :)

petya2525 2016.03.13. 12:04:10

csupán néhány gondolatig ...
asszem az nem olyan jó, ha valaki közgazdász, politológus (és a megnevezett minisztériumban dolgozik [ ? ], ) és egy munkahely nem elég neki az egzisztencia fenntartásához. hogy ez mellé még vállalkozni is kell? én azt gondolom legyen akár csupán egy melóhelye a "pógárnak", oly feltételekkel, hogy az neki is megfeleljen, minden tekintetben.
azt meg kifejezetten remélem hogy nem jön el az idő, amikor innen is Ceausescu-jellegű problémák miatt kell lelépni. mert sajnos a dolgok jelen állása szerint ezt sem lehet kizárni. akkor jön majd a meglepődés amikor ilyen-olyan veszélyre hivatkozva kijárási tilalmat rendelnek majd el, megpróbálván visszatartani a tömegeket a "demonstrációktól" ...
igen elszomorítónak látom, hogy még mindig jelentős többség tapsol a regnáló hatalomnak, nem látván vagy elismervén az ezernyi problémát ...

mindég hallom, hogy ki legyen a mostaniak helyett? mindegy, akár lehet az maga az ÖRDÖG is, - csak könyörgöm - ne ismét 40% - nyi szavazattal a háta mögött, kontroll nélkül, 2/3 - ot alkotva ... :-(

siriq111 2016.03.13. 12:05:39

@BircaHang Média: Ekkor baromsagot...............

Alick 2016.03.13. 12:08:14

@Prof. Phil Grimm: A fizetés az egy dolog, de ha a helyi hozzáadott érték arányát és az adózást nézed, a hazai KKV szektor adja a gazdaság gerincét... még az egészségtelen piaci-piacpolitikai viszonyok között is.

HaCS 2016.03.13. 12:11:46

@petya2525:

Ki kell, hogy ábrándítsalak. A legtöbb komoly minisztériumi tisztviselőnek szüksége van még legalább egy jól prosperáló vállalkozásra a nyugodt életvitelhez. Van, akinek többre is.

Ez a szomorú hazai példa.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.03.13. 12:13:18

@siriq111:
Én a Túró Rudi miatt jöttem végül haza. Próbálkoztam Londonban és az USA-ban is, de nem ugyanaz az íze. Most döbbenten hallom, hogy Magyarországon az EU meg akarja változtatni a Túró Rudi összetételét, hogy azt mohamedán migránsok is ehessék. Na, azt már nem fogjuk hagyni. Ha ehhez is asszisztál a kormány, akkor menni kell.

pitcairn2 2016.03.13. 12:14:22

@airkz:

akinek egy csöpp esze van az nem Londonba megy

2016.03.13. 12:14:28

@Alick:
éppen az a probléma, hogy magyarország nem gyarmati státuszban van. hanem a szabad tőkepiac foglya. state capture ez is. és ezt váltja fel egy gyengébb. mészáros lőrinc sokkal kisebb hatalmasság, mint egy francia élelmiszeripari vállalat. mészáros lőrinc és tsai a sajtó egyik felét tudják megvásárolni. ők az idegen megszálló franciákat gyalázzák, az ellenoldal, a zsidó baloldal pedig a magyarokat. a baloldali sajtó nagyrészt magyarellenes zsidóság uralja. ez az alapkonfliktus. és ma már a többségnek nem éri meg a nyugat faszát szopni. vagy akinek mégis csak az elmegy külföldre. ebből következően sokkal kevesebb multi marad magyarországon. de ettől az ország nem omlik össze. egyelőre legalábbis nem omlott össze. aztán egy másik kérdés, hogy ezt kihasználja egy csomó tökfej. és szétlopják a közvagyont. bizonyos értelemben ez érthető. használják ki. ez az oligarchikus fejlődés nyilván nem tarthat örökké. előbb-utóbb a szélsőjobb beemelődik a hatalomba. tehát ez egy elég jól kiszámítható pálya. valaki mondhatja azt, hogy a cikkíró zsófia érdemtelenül ül a minisztériumban. üsse ki onnan. sokkal könnyebb lesz egy székely kislányt kiütni vagy akár megegyezni vele vagy összeházasodni, mint egy zsidót vagy zsidókeresztényt. mert mondjuk ezen a terület van egy tipikus klánszerű szerveződés. azt sem állítom, hogy ez feltétlen rossz. ha lehet mondani, hogy a magyar parasztok uram bátyám kapcsolatok alapján szerveződnek, akkor lehessen mondani, hogy a magyar zsidókra is jellemző ennél sokkal erősebb, kifejezetten klánszerű gondolkodás. legyen az is a szólásszabadság része, hogy a jelenlegi bíboros zsidó. és azt megelőző is zsidó volt. lehet mondani, hogy ez nem számít. de ebben az esetben mindenki faji alapon szerveződik. és egy törzsi háborúban kell ezt lejátszani. ez történik.

HaCS 2016.03.13. 12:14:39

@Alick:

Na ne hülyéskedjünk már! A hazai KKV szektor legalább fele kényszervállalkozó. és "minimálbéren tengődik".

Legfeljebb a pénz egy részét adják a gazdasághoz.
De hogy gerincet?

hubelejakab 2016.03.13. 12:15:08

@Alick: Nem mellesleg, a vállalkozási szektorban a 250 főnél kisebb cégek alkalmazzák a munkavállalók 75%-át.

2016.03.13. 12:15:43

De cuki, amikor egy migrans osztja az eszt, es meg buszke is ra! Figyelj, nyusziful, nagyon lepattant noszemely lehetsz, ha Nyugaton csak a leszakadt kornyekeket ismered es nem sikerult egy minosegi kirandulast sem osszehoznod valami kulturalis programmal ha mar nem eltel kulfoldon es semmit nem tudsz a vilagrol. Hogy fel lennel haborodva, ha egy nyugati turista a Lehel teri aluljaro alapjan itelne meg Magyarorszagot, mert pont ezt teszed olyan orszagokrol, amelyekrol semmit sem tudsz. Puszikallak a virago nyugati joletbol

hubelejakab 2016.03.13. 12:25:57

@Kishableany: Ez egy bérromániai "észlény", ezért kapja a pénzt. Az nem zavarja, hogy többek közt a fajtája miatt mennek ki Nyugatra a fiatalok, mert ő megkapja a koncot a közpénzből. Jó vastag bőr lehet a pofáján, ha a rablást legalizáló Gazságügyi Minisztériumban dolgozik.

hubelejakab 2016.03.13. 12:28:49

A nemzet, a haza, őseink és az anyanyyelv kérdése érdekes, ha objektívan vizsgáljuk. Tudjuk jól, a magyarság, amelyből a magyar lakosság az identitását eredezteti már a középkorban teljesen beolvadt a Magyar Királyság nem magyar eredetű lakosságába. Az is tény, hogy a honfoglalás korabeli magyarság ne mvolt egységes nép. A "lovasok", a fegyveres arisztokrácia erősen ázsiai jellegű volt, a köznép pedig tipikusan európai európai eredetű. Hatalmas genetikai különbségek voltak köztük -lásd MTA, Raskó prof. kutatásait-. A nemzeti identitást az arisztokrácia adta, a gesták az ő eredettörténetüket írják le. Mikor arról beszélünk, hogy kalandozó őseink, akkor nem a tényleges, valós őseinkről írjuk, hanem a feltételezett, identitást adó, már kihalt "lovasokról", melyekhez genetikailag szinte semmi közünk nincs. A mai magyarság tényleges, genetikai ősei a kalandozások elszenvedői voltak többségben, vagy nem érintették őket azok. Később a hatalmas bevándorlások miatt tovább "hígult" az a magyarság is, amelyikben már feloldódott a honfoglalás korabeli, identitást adó népesség. Ilyenkor felmerül az is, hogy mi volt tényleges, genetikai őseink anyanyelve és kultúrája? A válasz egyértelmű, germán és szláv nyelvek -illetve kisebb mértékben török eredetű, kunok, besenyők miatt- , germán és szláv gének a meghatározóak. Folyamatos elmagyarosodás volt tapasztalható a történelem során. Ne felejtsük el, hogy az 1700-as évek elején, a Magyar Királyság lakosságának alig 30%-a volt magyar anyanyelvű, magyar identitású. Később nagy hullámokban települtek be németek, északi szlávok és délszlávok, majd zsidók és cigányok -bár ezeknl a népcsoportoknál kisebb arányú volt a keveredés-. Szóval, amikor a kalandozó őseinkről és egyebekről beszélünk, az olyan, mint amikor egy második generációs vietnámi-kínai vegyesházasságból származó azt mondja, hogy az ő puritán ősei a Mayflowerrel....... :) Ezt azért írtam le, mert egy-két generáció után a kivándorlók utódainak már a befogadó ország lesz a haza, a befogadó ország nyelve lesz a anyanyelv, ahogy általában itt is történt. Nincs ebben semmi rossz, az ember oda megy, ahol tisztességes életlehetőséget nyújtanak családja és ő számára. Vagy kiharcolja a jelenlegi magyarság a tisztességes és élhető életet az összefonódott politikai, gazdasági és kulturális -egyre inkább jelen van- maffiától, vagy ne sírjon a kivándorlás miatt! :) Őszintén szólva, akik sírnak a kivádnorlás miatt, azért sírnak leginkább, mert azok, akik nem hajlandóak elfogadni ezt a korrupt orszéágot, azok saját maguk és családjuk érdekében kivándorolnak, így nem tudják eltartani majd a sipákolókat, mert ott adóznak, ahol a tisztességes életre való lehetőséget megkapták -persze nem teljesen igaz, mert több 100 milliárdot utalnak és hoznak haza a külföldi magyar munkavállalók- ! :)

2016.03.13. 12:29:01

@Alick:
és ennek a majdnem teljesen irracionális törzsi háborúnak az eredménye, hogy három polgár lányból kettő kiköltözött, a harmadik pedig átveszi a kitüntetéseket.
hirado.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/7/2015/08/D_NOE201508200102.jpg
judit lehet, hogy kicsit kényszerűségből mosolyog. nem teljesen önfeledten. de zsuzsa valószínűleg az usában sem őszinte. csak persze ott őt ki sem tüntetik. hanem együtt él egy vietnámival. és lehet, hogy a szomszédjuk egy olasz-üzbég pár. és az életük teljesen érdektelen. hiába lett zsuzsa sakk világbajnok. pénze lesz. híre nem lesz. valószínűleg judit a legokosabb. és mondjuk csinálhat egy polgár sakkiskolát. beviheti a nemzeti közoktatásba fakultásként. és a halála után évtizedekkel vagy évszázadokkal is értékes emberként tisztelhetik a magyar nebulók. ha ezt megcsinálja. zsuzsa egy vietnámi ennél valószínűleg sokkal kevesebb lesz.

hubelejakab 2016.03.13. 12:31:31

@hubelejakab: Vagyis, a kivándorlók nem tesznek mást, mint őseik, akik életteret kerestek maguknak és a családjuknak. Mivel a mai -és minden bizonnyal jövőbeli- magyarországi életlehetőségek olyanok, mint amilyenek, teljesen logikus döntés a kivándorlás. Legalább majd elgondolkozik a "nép", hogy valami rohadt szarul működik ebben a kuplerájban.

maroz 2016.03.13. 12:31:35

@Prof. Phil Grimm: "Több példa is van, hogy a multik is legyőzhetők vagy sikeresen lehet létezni mellettük a piacon. "

Vicc:

Tökmagárushoz odamegy egy ismerőse:
-Te, Dezső, adjál már egy ezrest kölcsön elsejéig!
-Lalikám, nem lehet, nem adhatok. Piaci egyezséget kötöttem a bankkal: ők nem árulnak bent tökmagot én pedig nem helyezek ki hitelt itt, a bank előtt.

Végső soron igen, igazad van. Lehet létezni, hiszen ezt akkor tekinthetnénk megcáfoltnak, ha sorra mennének át az emberek a nemlétezésbe, de ez nincs így. Lehet létezni a multik mellett, csak borzasztó szarul, miközben a multik és az a roppant szűk réteg, amelyik őket kiszolgálja elég jól létezik.

Pan Modry 2016.03.13. 12:32:16

@orient:
Ez szep es jo amit leirtal, viszont...

Nyugaton peldaul nem titkositanak evtizedekre egy olyan doksit amikor alsohangon 10 milliard eurot elszornak egy atomeromure. Ha egy valag penzbol olimpiat csinalnak arrol lehet nepszavazni.
Sot, nem akadalyozzak meg verolegenyekkel a nepszavazosdit.
Mivel eltel finnorszagban lathattad hogy az iskolak milyen jol mukodnek magas autonomiaval. Stb....
Nyugaton a plagizalo politikusokat kibasszak, itthon vedik oket.
Nyugaton nem omlik a pofadba a kormanypropaganda ezerrel. ( legutobb ferihegyrol jottem be taxival es 5 perc mulva vmi kormanypropaganda reklam ment hogy eppen kiafasztól vedett meg minket az allam stb...)
Ez ilyen mennyisegben nem megy, ott is van persze korrupcio, valamennyi propaganda is, de nem ilyen mertekben, es nem ilyen mertekben cinikus az egesz.

hubelejakab 2016.03.13. 12:33:41

@unionista᠍: Jó tudni, hogy pontosan ismered a Polgár lányok életminőséget és érzéseit! :D És ha leszarja a hírnevet, mert boldogan és kiegyensúlyozottan él?

siriq111 2016.03.13. 12:34:58

@Doomhammer: Szokoevben egyszer eszem turorudit.

hubelejakab 2016.03.13. 12:39:49

@Pan Modry: Már nem is a Balkánon, hanem a Kaukázusban van Magyarország. Csürhe többségű népségnek ez a sorsa. Ezért van teljesen igaza azoknak, akik kivándorolnak. Nem hajlandóak elviselni a többségi csürhe patkányjelleme miatt beállt életminőséget. Mivel a csürhe a többséget nem lehet kirakni, ők kénytelenek kivándorolni. Erről szól az egész, minden ócska maszlag és érzelgősség nélkül. Civiliált és kulturált élőhelyet keresnek maguknak és családjuknak. Mint amikor a szennyvízzel szétszennyezett folyóból menekülnek a halak. :) Nem lehet azt mondani: "Maradj a szaros a vízben, mert anyád itt rakta le az ikrát. Ha tiszta vizet keresel magad és ivadékaid számára, akkor egy mocskos áruló vagy!". :)

orient 2016.03.13. 12:44:34

@Pan Modry: Mind igaz amit irsz, de megint az osszehasonlitas a gond. Nem hasonlithatsz egy 60 eves demokraciat egy 25 eveshez ahol kozben volt 40 szocializmus is. Nyilvan nem mukodik ugyan olyan jol, sot messze van tole. Ezert irtam, hogy az uj generacio mar valoszinuleg nem fogja toleralni ezeket, ahogy most sem nezi jol szemmel. Foleg a nyugatrol hazatert emberek latjak meginkabb a kulonseget es ez valtozik. Ismetlem ez nem egy par eves folyamat es meg idobe telik, de en nem huzom fel magam egy hulye kormanyplakaton, csak mosolygok rajta egyett. Jobb ha idovel hal ki ez a komcsi generacio ami minden partban benne van mintha veres forradalommal tenne mint ukrajnaban ahol megint valami mafiareteg kerekedne ki gyoztesen es maradna minden ugyan ugy. Szerencsere azert a fiatalabb 30 alatti generacion mar latom a kulonseget, csak Ok meg nincsenek abbam a pozicioban. Remelhetoleg hamarabb mint kesobb valozni fog ezis jo iranyba.

Pan Modry 2016.03.13. 12:46:04

@hubelejakab:
Igazad van, en konkretan azt nem ertem hogy miert maradnak egyaltalan, foleg ha gyerek van a csaladban.

hubelejakab 2016.03.13. 12:46:49

@unionista᠍: A magyar sötétség, a magyar ugar az oka a "balsorsnak". Miért jöttek pont ide a zsidók tömegesen Galíciából? Mert ez egy elmaradott ország volt akkor is, ahol nem voltak versenytársaik. Átcuccoltak Galíciából pár ronggyal, pár évtizeddel később pedig már bárói koronával ékesítették a névjegyüket. A lakosság többsége ma is segghülye. A zsidóság pedig mindkét oldalon igen csak erősen benne van a politkában, hiszen a politika és az üzlet Magyarországon alapjaiban összefügg. Orsós -aki szintén negyed zsidó és negyed cigány- csak színleg jobboldali. Az egész nem más, mint egy marketing eszköz a hatalom és a pénz megszerzéséhez. A legutolsó hulladéemberekkel veszi magát körbe, akik ugyanúgy, ahogy ő is ezerszer váltottak már nézetet és identitást.

maroz 2016.03.13. 12:48:11

@Prof. Phil Grimm: Mi az állítás? Az, hogy a magyar társadalom tagjai munkájukkal túlnyomó többségében a külföldi, jellemzően multinacionális nagyvállalatoknak termelik a hasznot.

Az állítás tagoltabban: az összes magyar munkája hasznának a nagyobbik része külföldre, vagy külföldi rendelkezés alá kerül.

Ha meg szeretnéd vizsgálni az állítást, akkor érdemes megvizsgálnod a munka hasznának a vándorlását. Kezdjük rögtön azzal, hogy a magyar iparban ugyan csak a vállalkozások 3%-a van külföldi tulajdonban, de az ipari volumen 50%-át ők állítják elő. Ez pedig azt jelenti, hogy ők a meghatározóak, az ipari szereplők többsége alájuk tagolódik be, nekik a beszállítójuk, vagy a szolgáltatójuk, tehát tőlük függenek. Ezért nincs értelme annak, amit írsz, hogy számszerűleg mennyi a kisvállalkozóknál bejelentett alkalmazott, hiszen aki ismeri a munka világát az tudja, hogy ma a legtöbb alkalmazott a szolgáltatói szektorban van foglalkoztatva és itt tényleg van még valamekkorácska hely a kisebb vállalkozásoknak is, például a helyi lángossütőnek és egyéb hasonlóan domináns piaci entitásoknak. Csak hát ugye ezek a kkv-k magyarán szarral gurigáznak, a komoly haszon a nagyoknál jelenik meg.

Nézd meg Magyarország száz legnagyobb cégét. Nézd meg a tulajdonosi szerkezetüket. Nézd meg, hogy az adott piaci szektorban mekkora a részesedésük és mennyi pénzt sajátítanak ki egy évben a mi közös munkánk hasznából. Nézd meg a tényeket, kövesd a munkánk hasznát, és eljutsz te is oda, hogy bizony, milliárdokkal támogatjuk a német államot, mert ugye milyen nagyon rászorul szegény.

És igen, nekem pontosan ugyanúgy nincs érvem arra, hogy miért is fogadnám el a magyar nagytőkést a multival szemben, illetve azt sem értem, hogy ez miért kellene egy dilemma legyen. Miért, mi okból ne helyezkedhetnék én olyan álláspontra, hogy a multinacionális nagytőkét és a nemzeti nagytőkét egyaránt elfogadhatatlannak tartom? Sőt, továbbmegyek: mi ésszerű okom lenne nekem arra, hogy egy olyan rendszert támogassak, amelyikben egy ember százmillió forintnál nagyobb vagyon fölött rendelkezhet?

hubelejakab 2016.03.13. 12:49:34

@Pan Modry: Mert egyelőre félnek a bizonytalanságból. Úgy vannak vele, ez a biztos szar is jobb, mint a bizonytalanság. Főleg az idősebbek, illetve a idegennyelvet nem beszélők, diplomával vagy szakmai megfelelő szakmai gyakorlattal nem rendelkezők. Előbb-utóbb a munkaerőpiacon versenyképes fiatalok többsége ki fog vándorolni.

2016.03.13. 12:49:49

@hubelejakab:
oké, de akinek a helyén ül az ugyanúgy megkapta a koncot. sőt még úgyabbul. az igazságügy tipikusan az a terület, ahol a származás erősen számít. bárándy klán számára valahogy természetes volt egy államtitkári pozíció. vagy képviselői hely. elég jó fej volt az öreg gyuri bácsi. tényleg egy legenda. de ő is földbirtokos családba született. úgy, hogy a háború után a legnagyobb szegénységben kisemmizték a parasztokat. hja, a zsidók. a bárándy klán így lett gazdag. ebből péter a gyereknek egy miniszterséget is kicsiholtak. gergőnek parlamenti képviselőséget. ő sem a legrosszabb képviselő. még az is lehet, hogy jobb, mint az átlag. de ő faji alapon lett szocialista. bárándy gergőnek semmi köze a magyar munkásosztályhoz, vagy nem tudom mihez. zsófinak több köze van a magyarsághoz. igaz, hogy neki jogi diplomája sincsen. de ha valakinek ennyire fontos egy minisztériumi állás, akkor zsófitól könnyebb elvenni, vagy zsófit magát elvenni, mint a másik tábort kiütni.

ha a szakmaiság a legfontosabb, akkor rövid távon lehet, hogy most visszalépett az ország. de hosszú távon sokkal nagyobb esély lesz arra, hogy ez érvényesüljön. zsidó klánok számát az orbán kormány megfelezte. oké, andy is zsidó. de a liberális filmalap se palócokból állt össze. faji alapon szerveződött egy filoszemita kisebbség. andy eljátssza, hogy ő hazafias. hajós andris ott fog majd szerepelni ábel anitával. mert van az a pénz. dirk gerkens is ugye magyar demokrácia utolsó védőbástyája volt állítólag. őt is megvették. de ez sokban nem különbözik attól, mint amikor a másik oldal vásárolta meg ezeket a kiváló embereket.

maroz 2016.03.13. 12:53:48

@HaCS: Hol tevékenykedhetne az a magyar békávé vagy kákávé vagy kopiluwakkávé?

A világ legegyszerűbb dolga a kereskedelem. Ésszerű lenne, ha a kiskereskedelmi piacunkat fenntartottuk volna a kisszereplőinknek, de nem ezt tettük, hanem a többségét odaadtuk a multinak. Mára a szektor 57%-át hat darab multi uralja, 800 áruházzal. Csak ezen a terepen ellétezhetne közvetlenül mintegy húszezer kisegzisztencia, és hozzájuk kapcsolódva további nyolcvanezer ember. De nem, ez nem egy járható út, mert foglalt a placc. Mi a szart tehet ma Magyarországon az, aki úgymond többre akarja vinni? Teljesen ésszerű lépés, hogy nekilát a közpénzeket lerabolni, és teljesen ésszerű a centrumországok részéről az a húzás, hogy éppen annyi pénzt visszacsorgatnak, amennyivel a legéhesebbek száját még éppen be lehet tömni, és így a lokális hatalom megingathatatlan marad. Hol látsz te ebben a képletben érdemi teret a hazai kisakarásoknak?

staropramen 2016.03.13. 12:54:22

Ócska kormánypropaganda.
Még szép , hogy egy jól fizetett, kiemelt helyzetű kormány-alkalmazott nem akar kivándorolni.
Eladta magát és a becsületét a rezsimnek .Ez a poszt vagy munkaköri elvárás volt vagy nyílt benyalás.
Érzelgős sz@r,szóra sem érdemes.

Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra! 2016.03.13. 13:03:34

A fidesz maffia bukása után Zsófika és a többi megélhetési Lopbán seggnyalonc sereg az elsők között fog menekülni az elszámoltatás elől.

Az EU fele lehetetlen lesz menekülniük, így marad nekik a Moszkvai járat. Meg is érdemelnék Szibériát!

2016.03.13. 13:07:48

@Bell & Sebastian:

nem szeretem amikor egyből kapom az igazolást a mondandómra, de.....

Most találtam:
"With IMPROV, new project announced today, DARPA wants hobbyists to get rid of the script and figure out how to turn commercially available, off-the-shelf technologies into new weapons."

www.popsci.com/darpa-wants-hobbyists-to-figure-out-new-cheap-threats

hubelejakab 2016.03.13. 13:07:55

@orient: Az a legszörnyűbb az egészben, hogy Magyarországon a történelmi lehetőségeket tekintve 1867-től messze a "szocializmus" teljesített a legjobban. Ez nem sok helyen mondható el... Persze ezt nehéz bevallani, de ha objektívan végiggondolja az ember, akkor igaz. A szocilalizmus civilizálta a magyar lakosság legtöbbjét, majdnem hogy azt kell mondani, hogy akkor jött le a fáról a magyar. Például, 1900-ban, 33 évvel az önálló magyar közoktatás -1867 után nemzeti hatáskörben volt- után a lakosság 41%-a volt analfabéta a hivatalos népszámlálási adatok szerint, ez a HÚSZSZOROSA az akkori franciaországi adatoknak. A halálozási ráta pedig az 1880-as években Oroszorszg után a legrosszabb volt egész Európát tekintve. 1910-ben a lakoság 62%-a élt földművelésből, ami elég riasztó adat, jól mutatja az elmaradottsági szintet. Hozzá kell tenni, ezt is úgy sikerült söszehozni, hogy a Monarchia biztosított egy 50 milliós belső piacot. A HDI-index (emberi fejlettségi index) 1964-ben, a kommunista megtorlások lefutása után volt a legmagasabb Magyarországon. A "nemzeti elit" visszataszító működését jól mutatja, hogy az alulról jött és jelentős részben zsidó kommunisták is tisztességesebb életfeltételeket és életminőséget adtak az átlagembernek, mint ők. Magyarország iszonyatos elmaradásban volt az akkori civilizált és nacionalista Nyugattól is, pedig akkor nem volt multikulti. :)

2016.03.13. 13:12:21

@maroz:
ennek a dilemmának van egy viszonylag egyszerű megfejtése. magyarországnak szüksége van egy idegen elnyomó csoportosulásra. lehetnek a "demokraták" (politikailag korreken kódolva) az usa helytartói, az "ősmagyarok" az eurázsiai unióé vagy a svábok a dunai németeké. nekem személy szerint majdnem mindegy, hogy melyik. egyik csoporthoz sem tartozom. a lényeg az, hogy legfeljebb EGY elnyomó csoport legyen. ne SOK és nem NULLA vagy EGY. mert a magyar társadalom az ilyet nagyon profi módon tudja kiszolgálni, vagy fellázadni ellene.

ha az ágazatban csak a németek vannak, akkor mindenki eldöntheti, hogy beszállítójuk lesz. és nyilván csak a másodvonalban lehet. de a bundesliga 2 is jobb, mint a magyar nb1. a másik opció, hogy fogjunk össze és réspiacokon üssük ki a fritzeket. de ez esetben nem nagyon kell filoszemita amerikabarát vagy oroszbarát, vagy mit tudom én elnyomó indokínai elit. az is lehetne éppenséggel.

magyarul ebben az évtizedben egy szövetségest kell választani. a többi idegent kibaszni az országból. azt kell mondani a gianni, vagy asszimilálódsz és büszke magyarnak mondod magadat, a nyilvánosságban játszd el, mint egy olasz, aki köztéren szeret színészkedni. ha a magyar gazdaságban német dominancia lesz (ami nagyjából a legvalószínűbb kényszerpálya), akkor százezrek jönnek rá, hogy nekik sváb felmenőik voltak. persze lehet, hogy át kell ismételni a podmoskovnye vecherát.
www.youtube.com/watch?v=t5SlUmCdXf0
a magyar paraszt népnemzeti romantikázással rokon.

hubelejakab 2016.03.13. 13:16:06

@unionista᠍: Ha már zsidók, akkor Orbán is negyed részben zsidó, negyed részben cigány. Apai nagyapját még Olsteinként anyakönyvezték. Oldalági rokonai, a Hankissok, a Vitézyk mind-mind zsidók. Vitézy Dávid nagyapja a volt ávh-s szadista, Erdős Péter, a későbbi po cézár. Ki a fő tanácsadója? A homokos zsidó, Finkelstein. A párt is tele van zsidókkal, Szájer, Deutsch, Fónagy, Halász János, Kerényi-Krausz Imre stb.. Semmi különbség sincs, csak más a jelmez. :)

Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra! 2016.03.13. 13:17:47

Milyen aranyos kis NER fasiszta ez a román Zsófika. Azt írja:

"A boldogságot, elégedettséget keresem és választom, az itthon nyugalmában. Ahol nem vegyülnek a kultúrák olyan arányban, mint számos nyugat-európai országban"

te drága kis látens jobbikos kampfrau, az, hogy egy nemzetnek milyen az etnikai összetétele, egyáltalán nem definiálja, hogy mekkora jólét és boldogság uralkodhat a nemzetben.

Te lenni értelmiségi?
Ilyen kervés ésszel a világból??
Te vagy a legelrémísztőbb példa arra, hogy az elvakult fidióta hívőkben milyen mélyen gyökerezik a tudatlanság, a mások utálata és hogy remény sincs rá, hogy ebből a fajtából valaha is egészséges gondolkodású egyének legyenek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.03.13. 13:22:06

@prevent: Az információk a szerző IM-béli beosztásán töprengő hozzászóló számára hasznosak voltak.

A kérdésednek vajon mi az oka? Ui. nem állítottam semmi affélét.

hubelejakab 2016.03.13. 13:27:04

@Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra!: Jó nagy hülye, hiszen több tucat nemzetiség kultúrája keveredett Magyrországon. :D A romániai importhulladékok jobbára ilyenek, csak az a baj, hogy nekünk kell eltartani őket is, legalábbis ameddig ki nem vándorol az ember. :D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.03.13. 13:28:02

@hubelejakab:

Ha hazudsz, ne ilyen átlátszóan csináld!

1920 és 1945 között nem kommunisták és zsidók vezették az országot, márpedig 1964-ben a felnőtt lakosság jóformán egésze a Horthy-rendszerben felnőtt és tanult emberekből állt:-)

Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra! 2016.03.13. 13:37:27

Zsófika, a lényeg meg kimaradt:

AZTÁN SZÜLEID MIÉRT NEM A ROMÁN SZÜLÖHAZÁJUKBAN MARADVA HARCOLTAK A SAJÁT BOLDOGULÁSUKÉRT, MIÉRT MENTEK EL KÜLFÖLDRE?

Aztán lehet, hogy anyuciék is illegális bevándorlók voltak?

capacete 2016.03.13. 13:38:30

@Alick: Ezzel tisztában vagyok, de akkor sem jó példa őket felhozni, hiszen a többségük pont hogy kivándorolt, mindegy, hogy milyen okból.

2016.03.13. 13:52:45

@hubelejakab:
ha valaki női sakkvilágbajnok, mint polgár zsuzsa, akkor nem hiszem, hogy leszarja a hírnevet. ő nyilván elhibázta azzal, hogy kiköltözött az usába és elvett egy vietnámit. a férje boldog, de szerintem zsuzsa nem boldog. még akkor sem ha a gyereke ügyes sakkozó. amerikában lesz még ezer másik. és ott az a gyerek el fog veszni. mert félzsidó, félvietnámi. ami most divatos. a zuckerberg gyereke is ilyen lesz. de ő milliárdos. zsuzsáéknak csak egy éttermük van. azt ott egy rátermettebb hotdog árus is összehozza. és lehet mondani, hogy az amerikai társadalomban majdan nem számít a pénz, a származás, a hírnév. szinte csak ezek számítanak.

szóval a judit nem véletlen volt a top10 férfi sakkozó között. ő sokkal okosabb, mint zsuzsa. nyilván mindketten okosabbak, mint én vagyok. ez egy közéleti sakkjátszma. és polgár judit ebben is okos. bizonyos fokú intelligencia kell ahhoz is, hogy valaki lássa, hogy az úgynevezett jobboldalnak van nagyobb esélye. nem állok sehol sem. de a hülyék állnak a lúzerek mellé. mérő lászló kihátrált a magyar narancs mellől. és azt mondta, hogy a hvg rendben van. mennyivel jobb az. nyilván ugyanolyan.

azt kellene megérteni, hogy van egy globális kapitalista koncepció, aminek vége van. van egy totális multikulturális elit, aminek vége van. magyarországon nem lehet amerikai típusú metropoliszt építeni. még lehet, hogy amerikában sem lehet. de azért csak betolják hilerit. de itt kit toljanak be? meseházy is érezte, hogy valamilyen hazafias baloldal kellene. d'artagnanos. összegyűltek szárszón a szuperászok. errefelé metropóliát lehet építeni vagy egy mikrokozmoszt. korlátozott multikulturalitás. amiben elvben lehetnek zsidók. nekem személy szerint nincs sok bajom velük. de nem kell, hogy legyenek. még lehet, hogy amerikába sem feltétlen kellenek.

a lényeg szerintem az, hogy a magyar társadalomnak többségi alapon ki kell választani EGY idegen elnyomó elitet. ez jelen állás szerint valószínűleg német lesz. esetleg oroszok jöhetnek szóba. aki angolszászt elnyomókat szeretne annak ott van london. aki transzatlantit az repüljön a tengeren túlra. a székely politológus kislyányt beültetik valamelyik zsidókeresztény jogászfiú helyébe. ő nyilván nem akadékoskodik a római jogelvek felett. tehát alkalmasabb. a római jog arra való, hogy a hatalmi struktúrákat bebetonozza. néhány év múlva mészáros lőrinc is a magántulajdon szentségére hivatkozhat. a multimilliárdosnak elemi érdeke. a kockázati tőkéseket se kérdezik meg, hogy a százcsillió dollárért mit is tettek valójában. a pénzmosásnak ez egy legalizált formája. amerikában nem nyílt korrupció van, hanem pénzügyi lobbi. őket is védi a birodalmi római jog. ebbe a székely kislyányba ezt nem verték bele. alkalmasabb az átmenetre. ha fog egy ügyes fiút, akkor átmenthetik a hatalmukat. vagy az is lehet, hogy nem kell semmit átmenteni. mert hosszú ideig a jelenlegi kurzus marad. majd elválik.

hubelejakab 2016.03.13. 13:53:27

@bbjnick: Mit hazudok, te teljesen hülye? :D A statisztikák nyilvánosak, bárki számára elérhetőek. ha nem tudod értelmezni a dolgokat, akkor nem értem, mi az anyádét ugatsz! :D
Tudod miból áll a HDI-index?
születéskor várható élettartam: "a különböző életkorúak az adott év halandósági viszonyai mellett még hány évnyi élettartamra számíthatnak. A mutató közvetett módon szintetikus indikátora a lakosság egészségi állapotának, életmódjának, életkörülményeinek, az egészségügyi ellátórendszer fejlettségének és környezet állapotának, amelyek a halandósági viszonyok legfontosabb tényezői.” Azaz, az adott év számít, nem az előzmények, te, nagyon-nagyon hülye.
analfabéták számaránya: 1941 7,6%, 1960 3,3% (annak ellenére, hogy ekkora már analfabétának minősítették azt, aki ugyan elvégezte az első osztályt általánosban, de elfelejtett írni, 1960-ig aki elvégezte az első osztályt, azt írástudónak vették)
8 általános végzettek számaránya: 1941 15,1%, 1960 32,8%
középfokú oktatás aránya: 1941 19,2%, 1960 38%,
Folytassam még, te, nagyon-nagyon hülye!? :D

bakerstr 2016.03.13. 14:00:09

Kedves Zsofia! Szemelyes erintettseg okan szeretnek elmondani par dolgot. Kozhely, de minden ember es minden helyzet egyedi. Van, akinek miniszteriumi allasa van es egy burokbol nezheti a vilag dolgait, es van, aki mondjuk egy falubol szarmazik, ahol se munka, se lehetoseg a kitoresre. Van, akinek teljesen rendben van, ha az olyan jogokat, mint pl. a magantulajdon, a vallalkozas szabadsaga, a szolasszabadsag naprol napra visszavagjak. Van, aki elvezi azt, hogy az allami propaganda gyuloleletet szit, es van, aki nem. Van, aki minden honapban fix fizetest kap, es van, aki vallalkozokent dolgozik es remenykedhet benne, hogy kifizetik a munkajat.
4,5 eve elek Londonban, es persze, hogy nem egyszeru, mert eleg keves dolog az a vilagon. Es persze, hogy van, ami nem tetszik. Viszont legalabb nem erzem azt, hogy a politika bepofatlankodik az eletembe. Egyszeru pelda: vasarnap van, reggel lementem a Tescoba es vettem 2 friss zsomlet a reggelimhez es cigit a kave melle.
Sajnos az, hogy On egy miniszteriumban dolgozik, politikai vonalon, sajnos hiteltelenne teszi az irasat.

hubelejakab 2016.03.13. 14:00:54

@hubelejakab: És ugye az életszínvonal, azaz vásárlőerő paritáson nézik az 1 főre jutó GDP-t. Na és persze az adott időszak viszonyai között, azaz az adott időszak többi nemzetének mutatóival (ugyanezekkel) hasonlítják össze. :)

hubelejakab 2016.03.13. 14:02:05

@bakerstr: Ráadául román importtermékként jön ide észt osztogatni :D

Bellagio 2016.03.13. 14:07:11

Ezt a korlatolt irast, tipikus beszukult gondolkodasmod, vitaba szallni sem erdemes annyira butasag.

hubelejakab 2016.03.13. 14:08:57

@Bellagio: Ráadásul ez egy fizetett kormánypropaganda, Te áltad adófizetőként! :D

2016.03.13. 14:11:37

@hubelejakab:
az a különbség, hogy ezek nem natív sémik. hegedűs zsuzsa is zsidó, mint ferge zsuzsa. nagyjából ugyanazt a nyugatos szociológiai iskolát tanulták. hegedűs még nyugatosabbat. de biológiai értelemben különböznek. ő egy cigányasszony.
24.p3k.hu/app/uploads/2014/12/Hegedus-Zsuzsa.jpg
ő azt mondja, hogy bankárcsaládból jön. orgonyványba költöztek. ott nem zsidó bankárcsaládok, hanem közéjük keveredő cigány uzsorások éltek. és ebből következik, hogy ő az állattartást preferálja. de ő már egy fokkal jobb, mint ferge zsuzsa. mert ért valamit a cigány kultúrából. abból, hogy a tiszai cigányságot miként lehetne az alföldi parasztokhoz integrálni. tehát nem a magyar társadalomhoz a cigányság egészét. hanem mondjuk a tiszai cigányokat (ami még mindig nem egységes) mondjuk az alföldhöz (ami szintén nem egységes). debrecen környékén a hajdúhadházi cigány nem ugyanolyan, mint a hosszúpályi. de ott a zsidók sokáig sámsonban éltek. amíg nem költözhettek be debrecenbe. keveredtek. fehéredtek, elvegyültek és összetartottak. a debreceni zsidóság különbözik a budapesti baloldali zsidó elittől. az jelentős részben natív sémi. a jobboldal kevert. erősen cigányos. dajcstomi és a többiek. és ebből lesz egy etnikai küzdelem. ami leírva egy káoszregény. olyan, mint a trónok harca. nincs igazság, és időnként martin sem tudja, hogy ki kivel van. de ez mégis csak klánok és kládok faji alapú harca. szerintem ez ilyen típusú törzsi háborúskodás a pártlistás közéletből egy válság idején egyenesen következik. ez a zsidókeresztény hatalmi struktúra nyugat-európában, de még észak-amerikában is kezd szétesni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.03.13. 14:13:12

@hubelejakab:

Hiába személyeskedsz és hiába okádod a troll pofádon át a fekáliát, a hazugságod napfényre került!:-)

Pöff 2016.03.13. 14:18:26

Nos lehet hogy van benne rész igazság

De ahol a pénz ott a haza.
Maslow első szintje(i): A pénz
Pénz kell a kajára, pénz kell a baszáshoz, pénz kell a szaráshoz.
Itthon nincs és nem is lesz pénz.

(Ki gondolta volna, hogy ennyire gyengül a font,)
EHH?
www.tozsdeasz.hu/deviza/1/gbp_huf/2_ev.html
Nem változott ez szinte semmit.
Köszönjük a fizetett hirdetést.

De azért végig olvastam:
" de azzal mindenkinek tisztában kell lennie, hogy életünkért mi magunk vagyunk a felelősek."

Pontosan ezért menekülnek az emberek,(mint ahogy ti is tettétek)

"Ebben semmi ezoterikus gondolat nincsen, de be kell látni, a problémáink, amik elől menekülünk, a világ bármelyik pontján kísérteni fognak minket."

Tévedés...a probléma a rendszer...az elől menekültetek ti is.

"Sehol sincs kolbászból a kerítés, ideje megérteni. Pláne ma, 2016-ban! Korábban szilárdnak hitt rendszerek omlanak össze a szemünk láttára. "

Max dubajban...de nem kolbász kerítésre vágyik senki, hanem arra az életre amire itt esély se mutatkozik.
2-4e Eurós fizetésre.
Ellenben van 27%-os áfa

Az ultra libsik elbaszták az EU biztonságát...nah bumm...mikor évi 30-40e Eurót keresnek alsó hangon pont leszarják...miközben azért még van bőven jól élhető modern és jól finanszírozott oktatás és egészségügy...út...nem fulladoznak a korrupcióban)
és a budai 2-3. kerületen kívül is van élet.

A mocsok a sár lep le mindent..ha van is pénzed meg valami kis életed a többi száz körülötted nyomorog.
Barátok lesznek máshol is...máshol is zöld a fű...sőt zöldebb rendezettebb.
Itt tartó írásank kurva gyenge.

Ezt ...ELBASZTÁTOK!

Na szevasztok

hubelejakab 2016.03.13. 14:18:28

@bbjnick: Születéskor várható élettartam egyébként: 1941 55 (férfi), 58,2 (nő),
1960 66(férfi), 70 (nő)
A GDP-t nehéz számolni, de teljesen nyilvánvaló, hogy a lakosság egyre tanultabb volt, egyre jobban élt, egyre nagyobb votl a vásárlóereje, mert jelentősen nőtt a születéskor várható élettartam is

hubelejakab 2016.03.13. 14:22:29

@bbjnick: Milyen hazugság, te, elmeroggyant nyomorult! Ezeket az adatokat FIDESZ irányítása alatt álló KSH hivatalos adatbázisaiból, illetve a Monarchia korabeli magyar kormány által készített nyilvános népszámlálási adatokból vettem. Ja, hogy funckcionális analfabétaként nem tudod értelmezni a leírtakat, és azt hiszed, hogy a többi ember is olyan hülye, mint te, és talán majd ők se értik. :D

2016.03.13. 14:24:43

@bakerstr:
oké, de zsófi helyén is dolgozott valaki. a minisztériumokban is általában úgy lesz üresedés, hogy valakit kirúgnak, vagy átszervezik az egészet. azok kezdték el mondani, hogy diktatúra van akiket kirúgtak, vagy akik nem ültethették be a gyerekeiket. az nem zavart?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.03.13. 14:31:05

@hubelejakab:

Azt állítottad, hogy a "nemzeti" kormányok alatt nyomor és sötétség ült az országon, majd a "kommancsok és a zsidrákok" elhozták a jólétet. Azonban ha a statisztikákkal nem játszol, nem manipulálsz, hanem tisztességesen egymás mellé helyezed az adatokat, azt láthatod, hogy egy folyamatos fejlődési ív bontakozik ki. Nem kell hazudozni és akkor nem nyomják az orrod a hazugságodba.

hubelejakab 2016.03.13. 14:33:07

@unionista᠍: Nem biztos, hogy dolgozott, a bürokráciacsökkentés helyett létszámnövekedés volt, mert el kellett helyezni a sleppet, mint ezt a román importterméket. :) Sok helyen pont azt a szakértői gárdát építették le, akik kormányokon keresztül szakemberként dolgoztak, hogy feltöltsék ezekkel a cikkeket írogató semmire se jó hulladékokkal, haverokkal, haverok rokonaival. A románai import Zsófikát jól lakatják közpénzből, ez tetszik neki, és bércikekket írogat, amit közpénzből jutalmaznak. :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.03.13. 14:34:19

@BircaHang Média: Ki kell hirdetni Béla bácsit győztesnek, miután kijuttattuk az olimpiára. Kell egy alternatív valóság nekünk, magyaroknak!

Izildur 2016.03.13. 14:35:09

@bakerstr: "es van, aki mondjuk egy falubol szarmazik, ahol se munka, se lehetoseg a kitörésre. "

De csak, hogy én is értsem: mégis mi az a pont, ami "kitörés" szempontjából mondjuk egyszerűbb pl. Párizsban, mint Budapesten? Szigorúan a kis falu vonalnál maradva.
Csak azért kérdem, mert az IT területén nem egy ismerősöm nettó milla körül keres havonta Budapesten. Persze nem befektetett energia nélkül, nem iskolázatlanul, nem segédmunkásként.

"Viszont legalabb nem erzem azt, hogy a politika bepofatlankodik az eletembe."
(Ezt csak azárójelben jegyzem meg, hogy a politikát hagyjuk ki ebből, mert Párizsban, Londonban, Rómában, esetleg Genfben a kuss a neved kategóriába tartozol. Pl. Genfben, ha bele szakadsz, akkor sem engednek koszlott külföldiként a politika közelébe.
Semmi ráhatásod sincs arra, amikor a svájciak pl. megszavazzák, hogy "Ausländer raus!", egyet tehetsz: szépen tudomásuk veszed és hallgatsz.)

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 14:35:29

@Counter:

Nem. Hanem nem kell benevezni őt az olimpiára.

orient 2016.03.13. 14:38:55

@Pan Modry: Meg valami. A gondot es problemat sokkal inkabb abban latom, hogy nem a nemet vagy nyugati demokraciak fele kozelitunk hanem sokkal inkabb az Olasz, Spanyol es mediterran fajtahoz. Ez a nem jo hir, es valoban ez aggaszto, de meg mindig jobb egy mediterran demokraciaban elni, mint szocializmusban vagy barmilyen mas diktaturaban. Nemetorszaggal kell a szoros gazdasagi egyuttmukodes. HIba fujjol kormany Merkelre es nemetekre ezt mar mindenki felismerte, hogy nemetekkel jo gazdasagi kapcsolatot kell apolni mert nem azerbadzsan fog gazdasagilag segiteni nekunk, sem az oroszok akik alacsonyabb olajarnal azonnal csodbemennek. A nagy nyugatellenes kirohanasok mind szinjatek. Mindenki rajott nyugat nelkul itt puszta es sivatag lenne(lesz) es nem erdekunk onnan elszakadni.

Kormanyplakat propaganda, kidobolegenyek valasztasi irodanal, titkositas? Ismerosek ezek valamivel? Mind az elmult rendszer modszerei voltak nem? Szerinted a fideszen belul mindenki helyesli ezt a modszert? Ott is vannak fiatal, ertelmesebb emberek akik elitelik ezt csak egyelore csondben ulnek es nem merik kinyitni a szajukat. MSZP egy szoci utodpart, de ott is mindenki szoci meg kisztag? Ha az oreg generacio kihalna vegre akkor ott is vannak ertelmes emberek. Szoval mint irtam korabban is nem partfuggo a tortenet, hanem generaciofuggo. Egy egesz generacionak kell kimulnia es akkor lesz jelentosebb valtozas jo iranyba. Csak a Jobbik fele nacionalista idiotak ne jojjenek mert akkor ko kovon nem marad...

hubelejakab 2016.03.13. 14:43:38

@bbjnick: Azt mondtam, hogy a nemzetinek nevezett kormányok rosszabbak voltak még a kommunistáknál is, ami nagy szégyen Magyarországra, mert nem sok országban volt hasonló tendencia. A nemzetinek nevezett kormányok nem voltak nemzetiek, csak szólamokban. Ez a lényeg. A hivatalos statisztikai adatok mind ezt támasztják alá. :) De látom, még mindig nem tudod felfogni az agyhelyeddel. :D Leírom röviden. A magukat nemzetinek hazudó kormányok csak és kizárólag a lakosság 15%-át adó felsőbb réteget támogatták -mivel az ipar 50%-a, a kereskedelem 66%-a, a bankszektor több mint 75%-a volt zsidó kézben, ezért elsősorban a zsidó tőkésosztályt, ameddig le nem nyúlták tőlük-, a lakosság 85%-a messze az európai nemzetállamok lakosságának a szintje alatt élt. A kommunisták annyiba nvoltak ezeknél jobbak, hogy sokkal jobban elosztották a fogyasztást, ezért a lakosság addigi elnyomott 85%-ának valamivel több jutott. Ezért javult az iskolázottság, jelentősen nőtt a születéskor várható élettartam, és jelentősen nőtt a fogyasztás, ha mediánt (helyzeti középértéket számolunk, azaz ha az átlagember fogyasztását) vizsgáljuk. Ilyen roppant egyszerű ez az egész, bár neked tutira nem érthető, mert funkcionális anafabéta vagy. :) De aki megüti a 6. osztályos szintjét, az mindezt érti. Az más kérdés, hogy tetszik-e neki a valóság, de hát az objektív tényeknek neház ellentmondani. :) Egyébként az a tetves Zsidesz-mafffia is annyira nemzeti, mint Kim Dzsong Un és az Észak-Koreai rezsim. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.03.13. 14:45:08

@hubelejakab:

Épp mert ismerem a statisztikákat, azért hívtam fel a "nagybecsű" troll figyelmedet, hogy nagyon átlátszóan manipulálsz és hazudozol.

sutyerák 2016.03.13. 14:45:39

-kokárda-legbecsesebb nem veszem fel amióta orbán a vallásának szimbólumává tette
-komm.rendszer öröksége-lásd.mint fentebbi hazug emberek
-család.-akinek nem meredt,mert lebombázták őket

-ui.:idejönnek és elveszik a munkánkat.(van aki hármat is)??

bakerstr 2016.03.13. 14:46:28

@unionista᠍: Rokonaim egy olyan videki varosban elnek, ahonnan egy jelenleg magas kormanyzati poziciot betolto politikus szarmazik. Nagyon regota mezogazdasaggal foglalkozik a csalad, palyaztak allami foldre, amit termeszetesen nem ok, hanem ennek a politikusnak a csaladja nyert el.
En sokaig magannyugdijpenztarakkal foglalkoztam, es nagyon regota nyilvanvalo volt nekem, hogy az allami nyugdij semmire nem lesz eleg, ha egyszer odakerulok. Nekem az utolso csepp az volt, mikor megvedtek a nyugdijjam.
Nem azt mondom, hogy jelenleg diktatura van. Hanem azt, hogy egy szuk kisebbseg eppen nagyuzemben lopja szet az orszagot. Azt, hogy visszaelve a helyzetukkel a sajat rokonaikat, barataikat es uzletfeleiket juttatjak olyan pozicioba, ahol nagyon konnyen tudnak lopni. Azt, hogy az atgondolatlan es ostoba dontesek miatt az orszag egy jelentos resze leszakad. Hogy az oktatas nem jo iranyba halad, es ez a jelenleg is fennallo tarsadalmi egyenlotlensegeket csak konzervalja es erositi.
Nem azoknak hiszek, akik folyamatosan rettegnek a mediaban mar 25 eve, vagy az elmult 25 evben barmilyen kormanyzati poziciot betoltottek. Hanem a sajat barataimnak, akik kozott van orvos, jogasz, mezogazdasz, tanar, vallalkozo, komuves es szocialis munkas.

sutyerák 2016.03.13. 14:46:29

@sutyerák: ..akinek nem maradt,- akartam írni

hubelejakab 2016.03.13. 14:46:57

@Counter: Én is azt érzem, hogy a csürhe alternatív valóságban él, borzalmas. Ehhez képest Orwell világa kutya fasza. :D Többek közt ezért van igazuk azoknak, akik elhagyják ezt a szar hulladékországot. Több 100 éve próbálják megjavítani, fejleszteni nagyjaink, semmi sikerrel. Ez egy haldokló ország, menthetetlen.

hubelejakab 2016.03.13. 14:49:54

@bbjnick: Akkor cáfold az adataimat, te, nagyon hülye! Mert eddig egyetlen egy ellenadatot se hoztál, csak pofázol a levegőbe, oylan jó fideszpatkányosan. Tényeket, adatokat hozzál, szarházi, ne a levegőbe ugass a szarszagú pofáddal! Cáfolj, citáld ide a forrást, aztán vitatkozzunk érdemben -amire nem sok remény van szellemifogyatékosságoddal-! :D

sutyerák 2016.03.13. 14:51:27

@bakerstr: jó itt.
ne lennék 53 éves és már eléggé lerobbanó félben én is mennék a fenébe,-aztán maradjanak itt maguknak a nemzeti nagyonnagy magyarnak hazudók,-meg dolgozzanak rájuk a rabszolgák akik ezeknek a nemzet.(és kaján röhögés a függöny mögött)

bakerstr 2016.03.13. 14:52:43

@Izildur: Kis falu, vagy nagyvaros?
Tudod, hamarosan allampolgar leszek, es akkor abba szolok bele, amibe akarok.

sutyerák 2016.03.13. 14:53:05

@hubelejakab: egy percig sem,semmilyen tettükkel sem akarnak javítani az országon.
az nem szempont.

élhetetlen 2016.03.13. 14:55:03

@maroz: Nem vitatkozni akarok, csak kérdezek, és csak egy részlet. „Nekem például valami kibaszottul rokonszenves lenne, ha a kiskereskedelmi forgalmunk 57%-a nem hat darab gigamultinál csapódna le, hanem húszezer kistulajdonos-kisvállalkozónál.”. Oké, húszezer ember jobban élne. „magyar állam és az egyéb köztestületek (önkormányzatok, például) nem jut elég bevételhez”. A multik annyit adóznak, amennyire a törvény kötelezi őket. A húszezer kisvállalkozó is annyit adózna. Vagy gondolod, hogy ők a hasznukat beadnák a közösbe? Beruházás? A kisvállalkozó legfeljebb a földszinten festi le a falat, hogy a portálja jobban mutasson. A dolgozók? A kisvállalkozó sem osztja meg velük a hasznát. Általában a multi a korrektebb munkáltató, (nem azért, mert jóságos, hanem, mert gyakrabban ellenőrzik). Én meg vásárló vagyok. A kisvállalkozó nem tud csak paradicsomból több félét tartani, én meg szívesebben választok 8 féle frissből olcsóbban, mint az egy féle, három napja ott álló csoffadtból. Mert kicsiben többre nem telik. Vagy beállnának kis boltok egy nagy ellátó rendszer mögé? Az már van. Nézd meg. Mert a boltjába akkor sem fér be tisztességes áruválaszték. Ha megvalósulna az „álmod”, húszezer embernek jobb lenne, és hánynak lenne rosszabb az ellátása. Többen vagyunk vevők. Mit mondasz? „szopóág az, ha egy alárendelt betagozódású országból elviszik a hasznot.”. Mit látsz CBA Magyarországon maradó hasznából?

hubelejakab 2016.03.13. 14:56:52

@bakerstr: Az a baj, hogy magyarok többsége nem gondolkozik, hanem hisz. Európa legbetegebb, legnyomorultabb társadalma. Tudatlanok, ostobák, nem gondolkoznak. Itt van ez a szarházi bbjnick, neki van egy prekoncepciója, amit ha cáfolnak, összeomlik és elkezd félrebeszélni. Ezek olyanok, mint a szovjet sztálinisták, akik látták a nyomort, látták az utak, vasútvonalak mellett éhen halt tömegeket -1932-33-ban, a holodomor idején például százezrek haltak meg közterületen a 6-10 millió áldozatból-, ismerték azokat, akiket mindenféle indokkal a gulágokra hurcoltak, mégis hittek Sztálinban. Sztálin halálakor tömegek siratták őszintén. Szolzsenyicin és más gulágbeli foglyok szerint sokan még a politikai elítéltek közül is megsiratták. Az orbánista gecik ugyanolyanok, mint a sztálinisták. Semmi különbség nincs köztük.

hubelejakab 2016.03.13. 14:58:19

@sutyerák: Nem ezekre a szar FIDESZ-baktériumokra gondolok, hanem Széchenyire és társaira, akik szélmalomharcot folytattak az ország fejlesztéséért, reménytelenül. .

orient 2016.03.13. 15:00:37

@hubelejakab: Ebben egyetertek teljesen. MO a szocialista model nagyon torz volt. Mig a legtobb keleti blokk orszagban az eszmekkel durva elnyomas, gyilkolaszas es kemenyvonalas diktatura volt: romanok, csehek, lengyelek, oroszok...sorolhatnam, addig itt egy gulyas rendszerben eleltek az emberek 60-as evek utan. Ez miatt amig a legtobb keleti blokkban a rossz emlekek miatt mindenki foggal korommel ragaszkodik a nyugati integraciohoz es europahoz addig itt van egy nosztalgikus erzes a szocializmus iranyaban es sokan sokkal hamarabb megkerdojelezik a jelenlegi modelt miint mondjuk cseheknel, szlovakoknal vagy lengyeleknel. En azt latom, hogy mi jelenleg a deli mediterran demokracia fele megyunk ahol relative szabadsag van, de a politikai elit sokkal tobbet lop es korrumpal el a meglevo javakbol mint mondjuk a visegradi orszagok tobbsege. Ezert haladunk lassabban es ezen kene valtoztatni. Alapvetoen a magyar az nem egy keleti nep ahgy mindenki allitja (az volt de az ki lett irtva a tatarok es torokok altal), hanem sokkal inkabb egy magyar kisebbseg es nagy reszben inkabb german, szlav, zsido, torok es egyeb nepek kevereke (mondom ezt szekely felmenokkel). A kozepkori es azutani Magyarorszag volt az elso igazi multikulti tarsadalom sok nepek olvasztotegelye kulonbozo nyelvekkel es kulturakkal(Budapest lakossaganak nagy resze 19. sz vegen inkabb volt nemetajku, mint magyar es videk is erossen kevert volt totakkal,szerbekkel, olahokkal es mas nepekkel). A kiegyezes es MOnarchia volt az EU elodje. Ez mind abba az iranyba mutat, hogy hosszutavon azert a nyugati, de legalabbis a visegradi szlav iranyt kene kovessuk rendszerben es nem a deli korrupt maffia demokraciakat. Betudom jelenleg a nosztalgias, 40 ev szocializmusanak es az ettol valo nehez elszakadas okakent.

sutyerák 2016.03.13. 15:00:54

@hubelejakab: sok éve úgy gondolom,hogy a maffiarenszerük lényege:minél több alacsonyabb szinten lévőt bevonni a törvényesített lerablásba,-hisz azok ha tízerszám történt esetek akkor annál valószínűbb a későbbi felelősségre vonás elkerülhetősége.
mostmár ez megy nagyüzemben.(mind bemocskolódtunk,meg az vesse a követ,meg ilyen volt e rendszer,meg satöbbi)
csak a kirabolt ország és a 4 millió szegény,kivándorolt félmilió nem válasz erre.

Gáz van! 2016.03.13. 15:03:07

@bakerstr: Kösz az infót, de a kérdésemre nem válaszoltál.

hubelejakab 2016.03.13. 15:03:09

@élhetetlen: Nem tudom, hogy emlékszel-e még a kádári hiánygazdaságra, amikor a zöldséges havonta 10-20-szor annyit keresett, mint egy jó mérnök a gyárban. De ez van a balatoni lángosonál és társaiknál is. Nyugat-Európában más a helyzet. Az ottani kereskedők tisztességes áron, tisztességes árut adnak. Ezért sok a vásárlójuk. Skóciában járva például láttam, hogy ki van rakva a helyi önkormányzat táblája a kisboltra, hogy a legjobb ár/érték arányú bolt díja. Ott tisztességes a boltos, a helyi közösség pedig elsimeri a munkáját és szakértelmét és díjazza egyrészt vásárlással, másrészt kitüntetéssel. Nekem nagyon szimpatikus volt.

sutyerák 2016.03.13. 15:03:13

@hubelejakab: oké.
ők inkább betették vagyonukat.

ma egy pillanatra láttam kuszaszemet a tévében,-hát kinézetre az is komplett agyilag zokni

hubelejakab 2016.03.13. 15:09:54

@orient: A magyar népről és identitásról hasonlókat írtam le, azt hittem, valaki vitába száll, de nem sikerült rákapnia senkinek. :) A szocializmus eleve torz, akkor is torz marad, hanem becsempészünk bele egy kis kispolgári kapitalizmust. Ennek ellenére még mindig sokkal jobb volt a társadalom többsége számára, mint az előző elit uralma. Ezért is van, hogy az ún. jobboldal nem tud hova visszanyúlni, mert ha objektíven vizsgáljuk, minden szellemi előd hihetetlenül szar volt a korabeli összehasonlításban is. Itt nem dél-európai, hanem inkább latin-amerikai és a kaukázusi módi kezd kialakulni, én úgy veszem észre. Sajnos erre a csürhe többségű magyarság fogékony. Dumával és egy-két konccal megvehetőek, söpredék fajta.

sutyerák 2016.03.13. 15:10:17

@orient: jól írod.
viszont az államadósság mértéke állítólag most is ugyanakkora,mint a kádár-rezsimben,-ellenben nincs munka,nincs létbiztonság,,nincs megtervezhető jövő,(mint.pl. nyugdíj),van sosem dolgozott sáskahad multimilliárdos szemfényvesztő politika "elit",-és köre.

orbánnal ellentétben nekem nem az volt a bajom Kádárral,hogy nem ő lehetett az,nekem egyedül a szólás szabadsággal volt bajom akkoriban.(meg egyéb dolgok) de az hiányzott.

Gáz van! 2016.03.13. 15:10:42

@Gáz van!: Bocsánat, rossz helyre ment.

232323 2016.03.13. 15:12:18

Te azért nem mész el, mert egy nyomorék politológusként nem tudsz mást csinálni, mint maximum mosogatni kint.

Mérnökként, orvosként vagy értelmes pénzügyesként (közgazdász vagy haha :D) sima ügy.

Nekem már több barátom van itt kint, mint "otthon".

hubelejakab 2016.03.13. 15:13:34

@sutyerák: Most kezdik el kiterjeszteni, az alsóbb szintű kádereknek is adnak lopási lehetőséget, megvásárolva ezzel hűségüket. Erről szól a földrablás, a trafikmaffia. Mivel a magyar patkány fajta alapból, könnyen megvehető így. Legfeljebb azt mondja magának, ha ő nem lesz hazaáruló koncért, akkor majd más lesz, de akkor nem jut semmi. Orsós-maffia bűnntársakat von be a rendszerbe, hogy érdekeltek legyenek a rendszer fenntartásban, nagyon jól látod a dolgokat!
Azt nem értem, a sok hülye nagyokos politikus ezeket miért nem látja át és miért nem mondja el?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.03.13. 15:14:56

@hubelejakab:

Te magad cáfolod saját magad, nekem a kisujjam sem kell mozdítanom. Belebonyolódsz te magadtól is a saját hazugságaidba!

Először közlöd, hogy a nemzeti kormányok alatt az analfabetizmus 41% volt (1900-as adat), míg a hatvanas években, a kommunizmus alatt, 3,3%. De aztán csak kikotyogod, hogy 1941-ben 7,6% volt. Azaz, a nemzeti kormányok negyven év alatt 40%-ról 7%-ra szorították le az írástudatlanok arányát, addig a kommunisták húsz év alatt 7%-ról 3%-ra. Melyik a nagyobb modernizációs teljesítmény?:-)

hubelejakab 2016.03.13. 15:15:11

@sutyerák: Annyira ért a vállalkozásokhoz, hogy éveken keresztül veszteséges cége volt, valami évi 10 millió forint bevétellel. Most meg az elmebeteg százmilliárdokkal játszik, saját magánhadsereget épít.

élhetetlen 2016.03.13. 15:16:12

@maroz: Nem érted, hogy nem minden ember egyforma. Vállalkozz! Én imádtam a szakmámat, szerettem dolgozni. Huszonkét évesen megkínáltak egy csoportvezetői állással, (lehetett volna induló karrier, ha arra vágytam volna), 35 évesen egy másik cégnél osztályvezető helyettesi kinevezéssel (és azzal az ígérettel, hogy nem kell mással foglalkoznom, mint eddig, csak többet akartak fizetni (bértáblázat volt)), nem érdekelt. Soha nem akartam sem emberekkel, sem adminisztrációval foglalkozni. Sokat rontott volna az életminőségemen. (Nekem még a jelenlétimet is a titkárnő írta alá). De ez nem jelenti azt, hogy kevesebbet értem, mint te, csak más vagyok.

sutyerák 2016.03.13. 15:25:44

@hubelejakab: szemét egy élet ez amit ezek ránkhoztak.
mikor elkezdtem dolgozni nem erre szerződtem,-ami leírva nem volt ugye,-hanem arra,ha dolgozol megélhetsz és a jár utána majd nyugdíj,eü.ellátás,ha beteg leszel.
mindezt letojják,mert jobb helyen van az a pénz a haveroknál,alapítványoknál,2-3szoros áron megvett-kifizetett újabb emberünknél.
-a többi kiszorul,-az dögöljön meg,-aki valójában az errevalót kigürcölte.
ez egy fasisztoid rezsim ahol mindenki szem lesz a láncban.
ilyenné tette orbán az országot.-és ez még mindig nem a vége,-lesz még rosszabb is.
Hát,.agyarország én így nem szeretlek!

sutyerák 2016.03.13. 15:29:29

@bbjnick: valaki egyszer azt mondta,hogy a jelzővel ellátott államformák szinte mindig az eredeti jelentésével ellentétesek.
Lásd :nemzeti szocializmus
népi demokrácia

sutyerák 2016.03.13. 15:30:58

legyünk csak egyszerűen köztársaság,demokrácia

élhetetlen 2016.03.13. 15:31:06

@hubelejakab: Értelek én, Csak két dolog másként van itthon, szerintem. Tavaly volt, nem szeretem a kaliforniai paprikát, csak véletlen, hogy feltűnt az ára. Sarki CBA 750 ft, a kétszáz méterre levő Sparban 500. A másik, hogy más a funkciója a sarki kisboltnak, mint pl. egy multinak. Ha három hónapra meg akarom venni a száraztészta készletet, akkor jobb ötven féléből választani, ár, gyártó, akármi alapján, tejért meg leugrok a sarokra. Én csak azzal nem értek egyet, hogy a sarki kisboltok érdekében erőszakosan ki kell írtani a multikat, mert ez a sarki boltoson kívül senkinek sem jó, és ők vannak kevesebben.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.03.13. 15:31:18

@sutyerák:

Vagy lásd: liberális demokrácia:-)

orient 2016.03.13. 15:31:28

@sutyerák: Pontosan. Szolasszabadsag, vallasszabadsag es egyebek azert elegge alapveto jog nem? En inkabb leadok a joletbol de ezek meglegyenek. Ha mar ugye itt volt elosszor Eurpaban: Az 1568-as tordai törvény es "Az 1557-es országgyűlésen ismerték el hivatalosan a protestáns egyházat, majd az 1568-as a országgyűlésen hirdették ki – Európában elsőként – a vallásszabadságot." Azert Europa ezen reszen van gyokere a tolerancianak es szolasszabadsagban. Tolunk nyugatabbra meg evszazadokik gyilkolasztak egymast a nepek akar orszagon belul hovatartozastol fuggoen.

Kadar alatt magas volt az allamadossag, de nem stagnalt es a gazdasagi erteket novelte, hanem evrol evre merdeken nott es tulajdonkeppen amikor igazan jolet lett ettol 80-as evektol, ez egy elegge mestersegesen gerjesztett, osztogatas volt mint igazi, vagy valos gazdasagi teljesitmeny.

sutyerák 2016.03.13. 15:34:33

@sutyerák: orbán és köztem korban nincs egy év különbség.
tehát ugyanabban a korban éltem fiatalként.

-mondjuk én azt mdtam a munkahelyi fickónak,hogy én nem fogok hangulatjelentéseket írni,-amikor próbálkoztak.

sutyerák 2016.03.13. 15:37:49

@bbjnick: :)
az is lehet,abba nem gondoltam még bele.
hüle fejembe beleégett a Liberté,Egalité,Fraternité.
-én már így maradok erre kis időre.

Alick 2016.03.13. 15:38:16

@Doomhammer: "Magyarországon az EU meg akarja változtatni a Túró Rudi összetételét, hogy azt mohamedán migránsok is ehessék"

Ez vagy rémhír vagy.. meg lehet kérdezni, hogy tessék mondani, ez hol van benne a Lisszaboni Paktumban?
:)

orient 2016.03.13. 15:38:18

@hubelejakab: Hat szerintem lenne hova visszanyulni, de itt Horty rendszereig latnak vissza mint jobboldali minta. Antiszemitizmustol es egyeb temaktol fuggetlenul Horthy rendszere nagyon durvan korrupt volt es valoban egy szuk elitnek kedvezett csak. Azert 19.sz vegen, I VH elott volt itt olyan reteg aki becsulettel es tenyleg oszinten akart tenni a kozjoert. Azota sem nagyon volt erre pelda. Azert szerintem a latin amerikai modeltol messze vagyunk meg es remelem nem jutunk oda sosem. Azert atlag es tobbseg magyar nem teljesen idiota es meg mindig europainak valja magat, amit muatat az EU fele valo tamogatottsag is. Sajnos az agyament reteg akit emlitesz es aki megvezetheto hulyesegekkel mindig sokkal hangosabb mint a tobbseg ezert tunik neha ilyesztoen soknak, de azert a tarsadalom nagy resze nem kopasz kidoboember aki az tucan randalirozik, csak ezeket latni ha gaz van mert ok azok akik ordibalnak. Ilyen idiotak mindenhol vannak, meg a legfelylettebb tarsadalmakban is, lasd Breivik Norvegiaban.

hubelejakab 2016.03.13. 15:39:16

@bbjnick: Jó nagy hülye vagy! :D 1867 és 1900 között 33 év telt el, ha 6 éves kortól számítjuk az írástudók arányát -onnan szokták, mert akkor kezdi el az 1l áltatalánost-, akkor a korabeli születéskor várható élettartamig több mint egy emberöltő telt el. Az 1900-ban, 33 évvel az önálló magyar közoktatás után a nagy "nemzeti kormány" annyira jutott, hogy 21-szer annyi analfabéta volt 1000 lakosra, mint péládul Franciaországban, ahol 1,9% volt az analfabéták aránya. Szép teljesítmény, te, nagyon hülye? :) A Horthy-rendszerben már rájöttek, hogy iszonyatosan rossz a magyar humán erőforrrás állapota, ami nagyon rosszat tesz a gazdaságnak, így a tőkések profitjának is. Az analfabéta lakosság képtelen volt magasabb hozzáadott értékű termelésbe részt venni, ezért írni-olvasni megtanították az embereket, bár ez még mindig 3,5-szerese volt a nyugat-európai átlagnak. Azt is tudni kell, hogy minél alacsonyabb az analfabéták aránya, annál nehezebb leszorítani. A kommunisták egyébként több mint 60%-kal csökkentették az analfabéták arányát 1961-re, 3%-ra. Lement ez 90-re 1%-ra is, de most visszakapaszkodott 2% környékére.
Tehát, míg a nagy nemzeti kormány idején a nyugat-európai átlaghoz képest 1900-ban 20-szoros, 1941-ben 3-szoros, addig 1961-ben 1,5-szeres volt. Szted arányaiban melyik a legjobb, te, nagyon hülye? :D

Ha tovább olvasod az adatokat, az is látható, hogy a kommunisták alatt több mint 100%-kal nőtt mind a 8 osztályt, mind a szakközépiskolát végzettek száma, ami drasztikus javulás, duplázódás!

A születéskor várható élettartam 1941 és 1961 között 20%-kal nőtt a férfiaknál (55 és 66 év), 20%-kal a nőknél (58,2 és 70 év). Azaz ötödével tovább élhettek, mint a nagy nemzeti Horthy-rendszerben. A HDI-index szerint 1964-ben volt a legjobb a maygarok életminősége nemzetközi összehasionlításban. Ez is egy tény. Akkor mivel vitatkozol, te, nagy hülye funkcionális analfabéta? :D

2016.03.13. 15:41:13

@bakerstr:
oké, nézzük ezt a konkrét példát. zsófi igazságügyminisztériumi tanácsadó. közgazdász, politológus. jogi diplomája sincs. nyilván kommunikációs tanácsokat ad. szegény kisszékely, aki kiszolgálja az éppen aktuális kurzust. a székely nemzettestvérei lényegében egyként a orbánra szavazva biztosították a kétharmadot. lehet mondani, hogy ez nincs jól. de kire kellett volna szavazniuk? eddig hogy volt?

ezen a területen elég egyszerű a megoldás. mert van 6 régió, ahová kerülnek az igazságszolgáltatási központok. győr, pécs, szeged, miskolc, debrecen és budapest képezzen annyi jogászt, amennyi helyben szükséges. kolozsváron egyezzünk ki a románokkal. tehát elég pontosan lehet tudni, hogy mennyi emberre van szükség. ebbe az országba kell egy general motors és egy general electric jellegű konglomerátum. meg lehet mondani, hogy ezeknek mennyi jogtanácsosra van szüksége. és azt is, hogy mennyi és milyen jogvégzett ember kell a magyar kis, közép és nagyvállalati szektornak. hülyeség, hogy semmit sem lehet tervezni. lehet. és ezek után nem kell háborúzni. de most sajnos ebbe ment bele a társadalom. mert úgy ítélte meg, hogy az nem megy, hogy egy népcsoport a hatalmi szempontból kulcs ágazatokra szakosodik. azt mondja, hogy nem kell zsidó taxisofőr, hanem politikus jogvédők lesznek. politika filozófusok, politikai újságírók, és a multik helytartói. a köznép azt mondta, hogy ez a népcsoport menjen amerikába vagy izraelbe. vagy álljon a magyar parasztok mellé. nyilván endiéket is elzavarják, dajcstomit és a többieket. a magyar nacionalizmus félúton nem szokott megállni. hanem valamelyik közép- vagy nagyhatalommal a végén kiegyezik. és ezek valószínűleg a németek lesznek. ha nem ők, akkor az oroszok. aki az angolszászokra tett az mehet londonba. aki a jenkikre az mehet az usában. szóval ha nem számolják fel a demokráciát, akkor csak annyi lesz, hogy a zsidók és a zsidókeresztények helyébe beülnek a németek és a németrómaiak. civilizált endlösung. erdély peremvidéke lehet keleti szaxon. de ez a normalitás. szóval aki ezt nem érti annak a kommunizmus és a kapitalizmus kilúgozta agyát. és semmit se ért a magyar kultúrából. itt nem lesz semmiféle globális multikulturális akármi. lehet, hogy legjobb magyar gyorskorcsolyázó félkínai lesz. de a legjobb ha liu shaolin sándor kideríti, hogy valamelyik felmenője a hsiung-nu nemzetségből való belső mongóliából, ami kína része. mert azok az ázsiai hunok. és akkor ő lehet a sanyi az ősmagyar. az összes széljobber neki fog szurkolni. tehát ő nem nagyon lehet errefelé büszke kínai. legfeljebb csak szűk családi körben. vagy ott sem. mert ahhoz nem elég ferde szemű. de ez így normális. ez szerbiában is így van. franciaországban is. angliában is. a multikulturalitást preferenciális etnikai kapcsolatok váltják fel. szerintem ez lesz egy ideig. túlságosan összekeveredtek a népek. és a liberális zsidóságot kivéve mindenki látja, hogy ez így nem lesz tartható. tehát mint rendesen az iskolázatlanok belőlük képeznek bűnbakot. de tényleg az ortodox liberalizmus a problémás. tehát egy politikusnak majd ki kell mondani. kedves zsidó honfitársaink, nélkületek tényleg sokkal egyszerűbb lenne. és ha valaki ezt bevállalja, akkor joggal rajzolnak majd neki hitler bajuszt az óriás plakátokon. budapesten gettósítani kellene a zsidóságot. zsidónegyedben önrendelkezést adni. de pontosan úgy szekularizálni, mint ahogyan a szekularizáció megfosztotta a főhatalomtól a zsidókeresztényeket. csak most nincs egy luther vagy kálvin típusú politikus. a holokauszt után nyilván sokkal nehezebb.

szóval az alapprobléma, hogy a zsidóság azt mondja, hogy majd a pénzemberek, a bankok megtervezik, hogy hány jogász kell. és az állam ne szóljon bele. és azt jelenti, hogy ők lesznek a jogászok, a bankárok. ők uralják a fővárost. és ha egy zsidó érdeke is sérül, ha csak eggyé, akkor a világlapok ordítják, hogy fasizmus van. a nép azt mondta, hogy inkább a szegény kisszékely lyány legyen a tanácsadó. aki nem érti az menjen londonba.

nem ragozom ezt tovább. gondolom érthető.

élhetetlen 2016.03.13. 15:41:48

@BircaHang Média: Tudod, (dehogy tudod), „nem szabad olyan versenyen részt venni, melyben előre tudható az eredmény.”. Szinte az összes közbeszerzés ilyen. „Erről szól Orbán harca„ ? Más, az avatarod. Nem cserélnéd le a kedvemért valami kevésbé szimpatikus birkára? Olyan ciki egy ilyen bájos állatot égetni a szövegeddel.

Alick 2016.03.13. 15:47:14

@HaCS: az egyéni kényszervállalkozóknak inkább politikai súlyuk lehetne, mint gazdasági.

hubelejakab 2016.03.13. 15:47:58

@orient: A Monarchiát ne emlegessed, most írtam éppen az adatokat. :D Magyarország elmaradott haláltelep volt akkor, viszont erős ipari fejlődés bontakozott ki, de ennek a levét a tömeg itta meg. Tudod, mint ahogy Észak-Koreában, Szovjetunióban is hatalmas fejlődés volt, csak éppen a társadalom fizette a kárát. A Monarchia egyébként még sokkal korruptabb volt a Horthy-rendszernél is, sőt, még az Orbán-rezsimnél is. A társadalmi mutatók siralmasak voltak. Nézzed meg a tízévente elkészített népszámlálások és egy statisztitkák adatait, rögtön látni fogod, mi történt! :) Olvassad el, leírtam egy pár adatot ide, nem akarom ismételgetni magam. A Kiegyezés utáni időszak a vagyonos polgárságnak, a nagytőkéseknek és a földbirtokosknak volt sikeres, a lakosság 85-90-ának borzalmas korszak volt. Ekkor maradtunk le legjobban arányaiban Európától a társadalom fejlettsége szempontjából. Kétfelé vált az ország, de az átlag és a meridián borzalmas adatokat mutat.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 15:49:13

@élhetetlen:

S hogy kapcsolódik ide bármilyen, valószínűleg korrupt közbeszerzés? Sehogy.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 15:50:38

@sutyerák:

Így igaz, ezért kell liberális demokrácia helyett demokrácia.

sutyerák 2016.03.13. 15:50:54

@orient: egyébként,ha annyira nagy magyarok,akkor az Aranybulla pontjai még mindig érvényesek.
(nem vagyok nagy történelem ismerő,csak ilyen amatőr internet szinten szoktam nézegetni)
-abban pedig

Az ellenállási jog (latinul: ius resistendi) az Aranybulla 31. cikkelyébe belefoglalt joga a nemességnek, hogy ellenállást szervezzen a király ellen, ha az hűtlenné válik a néphez.

Idézet az Aranybulla 31. cikkelyéből:
„Hogyha pedig mi, vagy utódaink valamelyike bármikor ezen rendeletünk ellen véteni akarnánk, álljon szabadságukban ezen levél erejénél fogva, minden hűtlenségi vétek nélkül, mind a püspököknek, mind más uraknak, s az ország nemeseinek, öszvesen és egyenként, jelenleg és a jövőben nekünk és utódainknak ellenállani, s ellenmondani örökre. (XXXI. p.)”.

Az 1687. november 17-én és november 10-én a pozsonyi országgyűlésen a rendek lemondtak erről a jogról, valamint a szabad királyválasztás jogáról. Többek között ez is egyik oka volt annak, hogy az osztrákok és a szabadságharcot támogató szövetséges nagyhatalmak között 1705. október 27-én megindult béketárgyalások nem jártak sikerrel. A kurucok (Bercsényi vezetésével) ragaszkodtak az „ellenállási jog” visszaállításához, ámde ebbe a bécsi udvar, hacsak törvényesíteni nem akarta a forradalmakat, nem mehetett bele.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.03.13. 15:55:41

@prolee:

Egyetértek azzal, amit írtál.

"Ma több adót fizetünk és többet dolgozunk, mint a középkori jobbágyok."

Ezzel is egyetértek, bár azt azért tegyük hozzá, hogy akkoriban nem is részesültünk olyan mértékben közszolgáltatásokból (pl. oktatás, egészségügy, infrastruktúra), mint ma. Ennek ellenére igaz, hogy a kizsákmányolás mértéke a technika fejlődésével egyre nő, vagyis a munkaerő a megtermelt javak egyre kisebb hányadából részesül. Így tehát hiába nő az életszínvonal - már ahol nő -, a gazdaság teljesítményéhez képest egyre szegényebb az átlagpolgár.

sutyerák 2016.03.13. 15:56:37

@unionista᠍: biztos érthető sokaknak.
nekem nem,mert sosem közelítettem meg politikai -gazdasági kérdést mint zsidóság. szemszögből.

élhetetlen 2016.03.13. 15:58:18

@bkkzol: Igazad van, a privatizálás nagyon nem volt jó ötlet, szinte mindenre igaz lett volna, hogy, ha 20-50 évre bérbe adják, akkor is megérte volna a „bérlőnek”, és maradt volna valami a jövőre nézve. Annyi a különbség, hogy a mostani kormány is privatizál, (miért kellett eladni a Párizsi udvart, miért nem bérbe adták), tehát ez ugyanaz, csak annyival rosszabb, hogy már kisemberek megélhetését is elveszik, hogy másnak adják. (Trafik, játékgép, legelő nélküli juhász, stb).

hubelejakab 2016.03.13. 16:00:56

@élhetetlen: Én se értek egyet vele, azért is írtam, hogy végtelen torz volt az az időszak, amikor a zöldségesek és a kisboltosok halálra keresték magukat, mert nem volt árverseny. Egyébként falun még mindig dívik, hogy 5-10%-kal drágábban adnak dolgokat. Az se jó viszont, ha a multik mindent lenyúlnak. Egészséges egyensúlyra lenne szüksége. Nyugat-Európában nagyon jól megvannak egymás mellett a multik és a kis családi boltok. A skót példát pedig azért hoztam, hogy lehet tisztességesen is boltosnak lenni, illetve hogy azoknak a közösségeknek menyire megbecsülik ezelet. Egyébként arrafelé divat mindennek a megbecsülése. A nyilvános WC-knek is vannak díjaik, "Year of the Loo" például. :D Viccesnek tűnik, de azt mutatja, hogy arafelé a társadalom megbecsül és díjaz mindent, ami jó. :)

sutyerák 2016.03.13. 16:01:09

@élhetetlen: Angliában viccesek a birkák. fekete a lábuk.
láttam ott vmi galériában egy fickó képeit aki ezekről a feketelábú birkákról készített fesményeivel lett gazdag

sutyerák 2016.03.13. 16:03:45

@hubelejakab: ma láttam egy un. nemzeti bolt reklámját:negyed kilogrammos kávé csak 699 Ft.

-ja. én olyan 1400-1500ért veszem kilóját amit iszok,a szemétláda osztrák multinál.

sutyerák 2016.03.13. 16:06:50

@élhetetlen: ez a rezsim semmit sem épít,(vagy ha igen,annak sincs értelme)csak rombol.
abból nem lesz fejlődés.
de mit kéne ezen agyalgatni?
egyszer élünk,utánunk a vízözön.-adidg dolce vita nekünk

élhetetlen 2016.03.13. 16:07:57

@BircaHang Média: „nem szabad olyan versenyen részt venni, melyben előre tudható az eredmény.”. Szinte az összes közbeszerzés ilyen, amelyeket az Orbán kormány ír ki, akár a leendő nyertes közreműködésével. Hogy kapcsolódik ez az idézett mondatodhoz? Sehogy? Orbán harcol!

hubelejakab 2016.03.13. 16:09:05

@élhetetlen: Orsós Bölcs Vezér ezekkel fizeti meg a hűséges zsoldosait. A nemzeti vagyon szétosztogatásával megerősíti hűségüket. Ezek bármikor ölni is képesek lesznek Orsós és bandája miatt, mert hozzájuk kapsolják a jólétet. Matolcsy se a bűnözők ellen rendelt 200.000 éleslőszert saját magándhadseregének, hanem az esetleges társadalmi megmozdulások leverése, értsd, ezzel fognak agyon lőni, ha el akarod zavarni őket. Már felállt 3 állami finanszírozású magéndhadsereg. Orsósnak a TEK zsoldosai, Kövérnek a parlamenti őrség zsoldosai, Matolcsynak a "Matolcsy Gárda" emberei. Emellett ott vannak a Fradi szekusai és a többiek, akiket fel fognak fegyverezni, ha arra kerül a sor. Orsós nem fogja kiengedni már a kezéből a hatalmat, ha kell, akkor sortüzekre fog parancsot adni, vissza fog térni 1956. Ezért is mondom azt, hogy aki kivándorol a családjával, az nagyon helyesen teszi.

hubelejakab 2016.03.13. 16:11:53

@hubelejakab: Persze ez egyelőre csak fikció, de sajnos nagyon valószínű forgatókönyv. Eddig egyetlen egy pártelit se szervezett magánhadsereget, egyet se, ezek meg már most 3 állami finanszírozásút, illetve ismerjük a Kubatov Gárda embereinek székházvédő és szavazásakadályozó dolgait. Minden jel arra mutat, hogy nagyon nagy baj lehet.

élhetetlen 2016.03.13. 16:16:15

@sutyerák: Csak annyi a vélemény különbség, hogy dolce vita nekik, nekem nem, a családomnak nem (bocs, én megélek a nyugdíjamból, míg le nem felezik, utána már nem), de a sógornőm három műszakban ápoló egy vidéki bolondok házában kb. 100 nettóért. Tudom, így értetted.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.03.13. 16:21:23

@hubelejakab:

Látom, nem tudod abbahagyni a hazudozást; ez már korós, nem az én kompetenciám, foglakozzanak vele az orvosok!

sutyerák 2016.03.13. 16:21:26

@hubelejakab: ahogy írod.
mi maradunk,-veszteni valónk csak a maradék jövőnk amit már úgyis elloptak.

foschik a kisember márc.15-én is.
de harcol a maffiájáért.(megosztással és megfélemlítéssel,erővel az ország többsége ellen)

élhetetlen 2016.03.13. 16:22:18

@sutyerák: OK, csak olyan helyes az a birka a képen, hogy sajnálom, hogy hozzá kell társítanom a gazdája szövegeit. Én szeretem az állatokat.

sutyerák 2016.03.13. 16:24:59

@élhetetlen: bocs!
a dolce vitat rájuk értve írtam,meg azt,hogy röhögnek a színpad mögött rajtunk.
(ilyen rogán-féle,lázár féle,vajna,csányi,xijjártó,orbán-féle ciniquss vigyorokra gondoltam)

sutyerák 2016.03.13. 16:27:23

@élhetetlen: bircahangnak nem szoktam válaszolni,-sőt kímélve amúgy is instabillá vált érzelmi állapotomat általában át is ugrom írásait.
meg vannak még páran ilyen fizetett kiszolgálóik.

hubelejakab 2016.03.13. 16:29:11

@bbjnick: Te hülye, az adatokat nem lehet elhazudni, te szellemi fogyatékos! :D Na, melyiket, hazudtam, Lajoska!:) Mondjad, mit nem értesz? :D

sutyerák 2016.03.13. 16:29:59

@260: :)))))

Toy Dolls birkák?

capacete 2016.03.13. 16:32:20

@Alick: Ez egy ún. vicc volt, erre viszonylag minimális gondolkodással is rá lehet jönni, főleg hogy előtte a poster arról ír, hogy minden országban más ízű a túró rudi, csak itthon az igazi.

hubelejakab 2016.03.13. 16:32:53

@bbjnick: Igazi tenyeres fideszparaszt vagy, az is maradsz, ameddig meg nem döglesz! Egy épeszű érvet, adatot se tudsz hozni. Neked a 2x2=25, ha úgy akarod! Azt hiszed, hogy aki elolvassa, az nem érti meg, hogy mennyire beszoptad? Mondjuk nem is az a lényeg, mert te egy nyomorult elmerokkant senki vagy. Az lenne a lényeg, hogy mások elolvassák és megértsék! :)

2016.03.13. 16:40:03

@sutyerák:

barátnőnek, van speciális fajta

41.media.tumblr.com/tumblr_m380vjyrRG1qlfmo7o1_500.jpg

"Imagination, life is your creation"

sutyerák 2016.03.13. 16:49:09

viszlát mkinek!

majd benézek,mert érdemes

-és ez nem fenyegetés,de itt elég normális a hangnem

élhetetlen 2016.03.13. 16:56:15

@Alick: Igen, ha van pénz. Baráti család, és semmi tisztességtelenség, itthon még a kolesz tanári „lakásból” indultak, és utána a kalákában épített társasház, öt év németországi kiküldetés, abból az első tisztességes kis villa, hazajöttek cégalapítás, felfuttatás, úgy, hogy nemzetközi cég megveszi, nagyon sok meló és ész. A két fiú, műszaki egyetem, de pár félév kint, a magyaron kívül két nyelv perfekt, és mire végeznek, mid a kettőt várja itthon a szuper budai kégli. Ők hazajönnek, és dolgoznak jó fizetésért egy multinál. Az unokahúgom, aki kiment egy pályázattal Angliába, egy szál bugyiban, és grafikusi végzettséget szerzett, hát haza ne jöjjön, mert vagy beáll a Fekete György vonalra, vagy soha nem kap munkát itthon.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.03.13. 16:57:57

@hubelejakab:

Megint hazudsz!:-D Az adatokkal lehet csak igazán hazudni, pusztán a hazugságnak megfelelően kell csoportosítani azokat. S te épp ezt teszed. Kiemelsz, ill. elhallgatsz adatokat, irreleváns összehasonlításokat teszel.

Itt van mindjárt a születéskor várható élettartam. Azt leírod, hogy 1941 és 1961 között 20%-al nőtt, de azt nem, hogy 1920 és 1941 között is hasonló arányban emelkedett (férfiaknál: 44-ről 55-re, nőknél: 43-ról 58-ra). Vagy azt leírod, hogy a 8 osztályt végzettek száma 100%-al nőtt a negyvenes és a hatvanas évek között, de azt már elfelejted megemlíteni, hogy míg a két háború között hat osztályos volt az elemi oktatás, addig 1945 után nyolc osztályos.

Elbaszott egy hazudós gecziputtony trollpofa vagy, ez a nagy büdös helyzet!

hubelejakab 2016.03.13. 17:03:09

Mondjuk az is szánalmas, hogy a "román import" a Ceausescu diktatúra szörnyűségeiről beszél, miközben egy hasonló kaliberű maffiózó ls diktatúrája mellett tesz hitet. Bár az a különbség, hogy most ő a diktatúra haszonélvezője, ezért támogatja. Semmivel se különb, mint a Ceausescu bármelyik kegyeltje és haszonélvezője. Na ja, a lét határozza meg a tudatot! :)

maroz 2016.03.13. 17:10:47

@élhetetlen: Az adózás csak egyetlen, és még csak nem is annyira domináns eleme ennek a történetnek. Az, hogy a multik megfizetnék azt, amennyit a törvény előír finoman szólva sem igaz. Ebbe nem mennék bele, mert van bőséges irodalma, csak annyit említenék meg, hogy ma a neoliberális populista narratívák hatására az államot fogalmilag is ellenségnek tekintjük, és egységes állásponton vagyunk azt illetően, hogy ki kell játszani. Ismertek a módszerek, lehet tudni hogyan játssza ki az államot a multi, hogyan a hazai nagytőkés és hogyan sumákol a garázsboltos, szóval ez egy mondhatni mellékszál ebben a történetben.

"Beruházás? A kisvállalkozó legfeljebb a földszinten festi le a falat, hogy a portálja jobban mutasson. A dolgozók? A kisvállalkozó sem osztja meg velük a hasznát."
Pontosan ezt nevezik konzervatív, organikus fejlődésnek. Lefesti a portálját, mert apránként sikerült felhalmozzon. Majd tíz év múlva leburkoltatja a boltja elejét, és így tovább. Nem kéne figyelmen kívül hagyni azt, hogy a nyugati társadalmak sem projekttársadalmakként érték el a mai szintjüket, hanem organikus fejlődéssel. A kisvállalkozás az egy életpálya, egy lehetséges életakarás. Arról szól, hogy a vállalkozó a munkáját nem adja el bérbe, hanem saját maga hasznosítja, és a vállalkozásába tipikusan bevon családtagot, rokont, ismerőst, barátot, efféléket. Nyilván, nem osztja meg velük a hasznát, és nem is fizet nekik érdemben többet, mint amennyit a multi diktál, de az ilyen gazdasági betagozódásnak van számtalan haszna, például stabilabbá teszi az adott társadalmat, ellenállóbbá a válságokra, megtöri némileg az individualizáció kényszereit, szóval nem kéne a kisvállalkozást pusztán gazdasági tényezőként szemlélni, mert sokkal, de sokkal több annál.

"A kisvállalkozó nem tud csak paradicsomból több félét tartani, én meg szívesebben választok 8 féle frissből olcsóbban, mint az egy féle, három napja ott álló csoffadtból."
Oké, ezt értem, te vásárló vagy. Jó eséllyel a felső tizenöt százalékból, tehát neked tényleg érdeked, hogy legyen a teszkókban számodra választék, még akkor is, ha mondjuk a tízféléből a négy legdrágábbat te sem tudod megengedni magadnak, de legyen ott, mert így érzed magad szabadnak. Azt viszont már nem gondolod át, hogy a társadalom alsó 85%-a más élethelyzetből nézi mindezt. Számára régen is és most is csak az a két-háromféle volt a választható, amire te ma rá sem nézel, mert jobban megy sorod.

Ma a társadalmat a te érvelésedben is nyomon érhető individualizmus teszi működésképtelenné. Neked megadatott, hogy vásárló lehess, és csak a saját érdekeidet nézed. Legyen bőséges választék és számodra olcsó legyen, aztán hogy ez az ország többsége számára nem elérhető az téged már nem érdekel. Mint ahogy az sem, hogy azért lehet olcsó számodra a bőséges portéka, mert kizsákmányolást is tartalmaz, bőséggel.

"Ha megvalósulna az „álmod”, húszezer embernek jobb lenne, és hánynak lenne rosszabb az ellátása. Többen vagyunk vevők."
Nem vagytok többen, sőt, pontosan hogy kevesebben vagytok olyanok, akik a nyolcféle paradicsomot nézik csak, mert számotokra csak akkor megy jól az országnak, ha nyolcféle paradicsomból válogathattok, lehetőleg éjjel-nappal és ingyen. Ti körülbelül a társadalom tizenöt százaléka vagytok, én úgy hívlak benneteket, hogy bendőtónik, és miattatok vagyunk ekkora szarban. Az egoizmusotok miatt, hogy nektek minden jár, még az is legyen az orrotok elé rakva, amire csak a nyálatokat tudjátok csorgatni, mert elhitette veletek a neoliberális populizmus, hogy ettől vagytok emberek, ez az életetek célja.

"Mit mondasz? „szopóág az, ha egy alárendelt betagozódású országból elviszik a hasznot.”. Mit látsz CBA Magyarországon maradó hasznából?"
A CBA egy hálózat, több száz vegyes méretű bolt hálózata. A boltokban ott marad a vállalkozó haszna, és abból fejleszt, gyarapodik, vagy elissza, mindegy is, a lényeg, hogy nem megy ki Németországba. Vagy egyenesen ofsórba. Az a lényeg, hogy a kiskereskedelem életpályát, munkát, megélhetést tud adni a kevésbé képzetteknek is, a kisboltok stabilizálni tudják a kisebb településeket, és ez egy olyan társadalmi haszon, ami miatt megérné államosítani a kereskedelmi multikat és újraosztani a piacot húszezer kisvállalkozó között. Nekem semmi kifogásom nem lenne ellene, sőt, még az érdekeimmel is egyezne.

maroz 2016.03.13. 17:13:31

@élhetetlen: Miből és mit vállalkozzak? Mi ma a pálya Magyarországon annak, aki kisemberként vállalkozni szeretne?

élhetetlen 2016.03.13. 17:19:08

@BircaHang Média: Milyen visszaáramlás indult meg? A gyere haza fiatal program, ami nagyon sokba kerül is csak kevés fiatalt hozott vissza, és zömmel azokat, akik kint nem tudnak boldogulni, de most itthon kapnak pénzt. Nagy nyereség az országnak!

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 17:30:52

@élhetetlen:

A korrupció és a függetlenségi harc két teljesen külön ügy. Milyen kapcsolatot látsz a 2 között? Én semmilyet.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.13. 17:31:31

@élhetetlen:

A Gyere Haza program ökörség.

Az emberek maguktól jönnek vissza.

Szelid sunmalac 2016.03.13. 17:31:52

Kedves Duka Zsofia! En itt meg soha nem kommentelek itt, de most nem fogom magam vissza. Mikozben en jo izesen valogatott karomkodasok kozepette olvastam fel a posztjat a felesegemnek, o kinjaban rohogott rajta. Kulonosen az o velemenye mervado. O ugyanis ahogy On irja, egy szal boronddel koltozott Magyarorszagra Ceaucescu elol, majd par ev mulva kovette ot szulei es huga is. Nekik nem volt lehetoseguk elobb elszokni. Ezt a not, aki az elso ejszakakat autoban aludva toltotte, Magyarorszagon leneztek, semmibe vettek es megvetettek az elso pillanattol kezdve. Ejt-nappalla teve dolgozott es evekbe telt, mig magyarkent fogadtak el Magyarorszagon. Ez a no, par eve utanamkoltozott kulfoldre minekutan a kormany aladasos tevekenysegenek koszonhetoen elveszitettem a munkam es nem tudtam megelhetest biztositani neki es a gyereknek. Ezuttal en indultam neki, bar nem egy, hanem ket boronddel. Aztan ok. Hogy ennek mi az oka? Egy dolog biztos, nem a penz. Szinte minden nap szamba veszi, mennyire kezd Magyarorszagon a rendszer arra hasonlitani, ami elol anno Romaniabol elmenekult. Szinte minden alkalommal, mikor az Erdelyben maradt rokonokat meglatogatjuk, megallapitjuk, hogy ugyanolyan gyorsan fejlodik ott a helyzet, mint amilyen gyorsan fejlodik Mo.-n vissza. Hosszan fejtegethetnem a TAPASZTALATAINKAT, amik nem kormanypropagandan nyugszanak, nem fizetett trollok es agymosott szopancsok illuzioibol taplalkoznak, de erre itt keves a hely. Csak egy dolgot kerek Ontol: Kerje meg kedves szuleit, hogy meseljek el Onnek, milyen volt akkor ott, milyen most Mo.-n es vajon erre vagytak-e! Aztan gondolja at megegyszer mielott posztot ir rola! Mi pedig hazatlan magyarok koszonjuk szepen, addig is karomkodva, sirva, de jot rohogunk.

hubelejakab 2016.03.13. 17:32:55

@bbjnick: Na ja, csak elfelejtesz egy pár dolgot.

1. Az ún. "nemzeti kormányok" 1867-1944 voltak, tehát együtt kellene vizsgálni őket. Még pedig az adott időszakra vonatkozó nemzetközi összehasonlításban.

2. Mint mindig, alacsonyabb bázisról számolva mindig sokkal gyorsabb javulást elérni. 40 évről sokkal könnyebb 60 éves születéskor várható életttartamot elérni, mint 80 évről 90 évet. Ez igaz minden javulásra, növekedésre. Tehát az alacsony bázisadatok miatt sokkal látványosabb lehet a növekedés az elején, evidencia. Ezért tud nőni Kína 10% felett hosszú idő óta, ezért hasít India. Ha lenne némi józan eszed, akkor ezt értenéd. :)

3. A Horthy-rendszerre vonatkozóan 6 elemivel számol a statisztika, mert a 8 általánost úgy veszik statisztikailag, mint az alapoktatás elvégzését. 20 év alatt a világháborús vereség, a tönkrement infrastruktúra, a kivándorlás ellenére 100%-kal nőtt az alapoktatás elvégzők és a középoktatásban résztvevők száma. Mit nem lehet ezen érteni, te hülye? Hol van itt a hiba?

4. Azért írtam az analfabétizmushoz arányszámokat (azaz a nyugat-európai szinthez képest hasomlítottam az adatokat -durván 2% volt az egész időszakra vonatkozóan, mert a közoktatás sokkal fejlettebb volt már az 1800-as években-), hogy jól láthatóvá váljon a mindenkori arány. Ezek az arányszámok bemutatták, hogy az adott időpontokban messze rosszabbak a "nemzeti kormáynok" idején, mint a kommunizmusban. Különbséget tudsz tenni 20-szoros, 3,3-szeres és 1,5-szeres szorzó közt? Igen, a másfélszeres a kommunista adat.

5. Az összes nemzetközi tudományos munka megegyezik abban, hogy 1964-ben volt a legnagyobb a magyarországi HDI, azaz az emberi fejlettségi index. Ezt az indexet mindig az adott időszak nemzetközi adataihoz mérik, tehát azt mutatja meg, a világ más országaihoz képest hogy áll az adott ország az adot vizsgálati időpontban. Ebben is a komcsik jöttek ki a legjobban.

6. 1867 és 1941 között, a vizsgált időszakban Magyarországot nem érte támadás, az I. Vh. külsö területeken zajlott -azaz nem ment tönkre az infrastruktúra, ipar, mezőgazdasági, területek-, nem volt külső elnyomás, nem volt Magyarországra rákényszerített rendszer, nem állomásoztak idegen csapatok, a képzett munkaerő és az értelmiség nem menekült el, sőt, jelentős beáramlás volt Erdélyből, Felvidékről képzett emberekből. A kommunisták egy szétrabolt, szétrombolt, súlyos emberveszteségeket elszenvedett országot uraltak. A nemzeti vagyon 40%-a veszett el, azaz a 1938. évi GDP több mint 5-szöröse, arányaiban olyan, mintha most 150.000 milliárd kár érné az országot. Tehát a komcsik sokkal rosszabb helyzetből indultak.

7. Nem vagyok kommunista, rühellem őket, ahogy az előző rendszerek férgeit is. Ha van jelenleg ország, ami példakép, akkor a konzervatív értékrendű Dánia vagy Norvégia az számomra.

Ha még mindig kétségbe vonod, amit mondok, akkor olvassad el ezt a PhD értekezést, hülyegyerek! :D A címe: "Magyarország XX. századi fejlődésének összehasonlító elemzése"

mek.oszk.hu/08400/08406/08406.pdf

2016.03.13. 17:37:13

@maroz:

oktatás, nevelés. Szuper pálya, konkurrencia alig, igény az egekben.

Voznyák Pista2 2016.03.13. 17:45:27

@maroz:
"Miből és mit vállalkozzak? Mi ma a pálya Magyarországon annak, aki kisemberként vállalkozni szeretne? "

Szakma, és végzettség válogatja.
Pl. egy villanyszerelőnek nem kell nagy beruházást eszközölnie, hogy önálló pályára álljon.
Meg persze szakismeret, önálló munkára való képesség.
Nálam is az utolsó opció, hogy kimenjek dolgozni, persze semmi sem lehetetlen, adódhat olyan körülmény, ami elkerülhetetlenné teszi.
De a prioritása az itthoni munkának van.

Szelid sunmalac 2016.03.13. 17:49:40

Tolmacsolnam a felesegem egy masik kereset is: A posztolo lehetoseg szerint dugja fel maganak az iromanyat es felejtse el, hogy a Ceaucescu rendszer elol elmenekult magyarokat altalanositva, peldakent hozza fel a szarizu propagandatevekenysegehez! Eltekintve ugyanis a jelenlegi kormany par haszonelvezojetol (mint jol lathatoan a posztolo is), rohadtul nem ker abbol, ami most zajlik! Sot! Az ilyen emberek - akik par kacsaert kepesek voltak felnyomni akar a csaldjukat is - voltak a securitate legjobb baratai, leven gerinctelen fergek es az adott rendszer legjobb csatlosai. Ugyan ketlem, hogy a posztolo ezek koze tartozna (meg), de az irany bizony jo. Ebbol pedig eleg volt nekik egyszer es nem kivanjak megvarni mig az "uj hazajukban" is ujra bekoszont a szep korszak.

hubelejakab 2016.03.13. 17:54:51

@Szelid sunmalac: A prosti annak szopik, aki fizeti. Mondjuk nem szokták ilyen nagy közönség előtt nyilvánosságra hozni általában! De úgy tűnik, van az a közpénz! :D

Voznyák Pista2 2016.03.13. 17:57:10

@Szelid sunmalac:

"Ejt-nappalla teve dolgozott es evekbe telt, mig magyarkent fogadtak el Magyarorszagon."

Ha azt akarod elhitetni, hogy Magyarként írod be ide a véleményedet, nem ártana, ha telepítenéd a Magyar karakterkészletet.
Különben előfordulhat, hogy továbbra sem tekint senki benneteket , és a véleményeteket sem Magyarnak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.03.13. 18:00:07

@hubelejakab:

No, akkor most még írd át a történelmet is, hogy a hazugságodat alátámassza!:-D Ez már nem csak undorító, de szánalmas is.

élhetetlen 2016.03.13. 18:00:10

@maroz: Húha, kemény falat. Akkor a mellékszálat hagyjuk, ebben egyetértünk, egyik sem jobb a Deánké vásznánál. „Oké, ezt értem, te vásárló vagy. Jó eséllyel a felső tizenöt százalékból, tehát neked tényleg érdeked, hogy legyen a teszkókban számodra választék, még akkor is, ha mondjuk a tízféléből a négy legdrágábbat te sem tudod megengedni magadnak, de legyen ott, mert így érzed magad szabadnak. Azt viszont már nem gondolod át, hogy a társadalom alsó 85%-a más élethelyzetből nézi mindezt. Számára régen is és most is csak az a két-háromféle volt a választható, amire te ma rá sem nézel, mert jobban megy sorod. „ És megmondanád, hogy annak a 85 %-nak miért jó, ha a kisboltban csak a drága, választék nélküli szart tudja megvenni, mert ebből a szövegből nem derült ki.
„de az ilyen gazdasági betagozódásnak van számtalan haszna, például stabilabbá teszi az adott társadalmat, ellenállóbbá a válságokra, megtöri némileg az individualizáció kényszereit, szóval nem kéne a kisvállalkozást pusztán gazdasági tényezőként szemlélni, mert sokkal, de sokkal több annál.
„ Senki nem szólt a kisvállalkozások ellen, csak meg kéne érteni, hogy más a sarki kisbolt funkciója, mint a Tescoé. Egy ország stabilitása attól függ, hogy CSAK kisboltok vannak, és nincsenek multik?
„Ma a társadalmat a te érvelésedben is nyomon érhető individualizmus teszi működésképtelenné. Neked megadatott, hogy vásárló lehess, és csak a saját érdekeidet nézed.” Te meg csak azt nézed, hogy minél többet kereshessen a sarki kereskedő, a te megkeresett jövedelmedből? Ez az életcélod? Jól vagy? A következő bekezdésedet kihagytam. „, a lényeg, hogy nem megy ki Németországba. Vagy egyenesen ofsórba.”. Igen , a Lázár család itthon költi el a nyereségét kenyérre, tejre, ezzel pörgetve a belső fogyasztást. Hülye-e vagy? „még az érdekeimmel is egyezne.” Ezt értem, csak te nem, mert megnézném, hogy mire mennél a CBA ellen, vagy, ha az összes multit felosztva kiosztanák Mészáros Lőrincnek. Öt bolt, húsz bolt állami kölcsönből, állami támogatással.

Szelid sunmalac 2016.03.13. 18:03:13

@Voznyák Pista2: Kedves fizetett troll! Kopod a elemnyedre, foleg, ha latom, hogy funkcionalis analfabeta vagy! Ad 1: ha elolvasnad, amit irtam es ertelmezned is, leesne, hogy nem Mo.-rol irok. Ad 2: Mikor Mo.-n dolgoztam sem volt magyar billentyuzetem, telepiteni pedig nem lehetett, bizonyos ceges korlatozasok miatt Ad 3: ha neked az ekezetek hianya miatt nem ertheto az irasom, vagy levon annak tartalmi ertekebol, kerlek jarj el urja iras-olvasas orakra.

Szelid sunmalac 2016.03.13. 18:04:45

@Voznyák Pista2: Egyebkent kurvara jellemzo a fajtadra, hogy TE akarod meghatarozni ki a magyar, ki nem. Ez a hozzaallas nem valtozott Ceaucescu es a rendszervaltas ota sem. Megis ki a fasznak kepzeled te magad?

hubelejakab 2016.03.13. 18:07:36

@bbjnick:

"Összegezve azt mondhatjuk tehát, hogy a század eleje Magyarországot a társadalmi fejlettség
nemzetközi mezőnyében viszonylag kedvező helyzetben találta (ez természetesen attól függ, kihez viszonyítjuk, akkoriban ugyanis bizonyára kevesen tekintették volna viszonyítási alapnak Dél-Kelet-Ázsiát, vagy akár csak a Balkánt is), ehhez képest a két világháború közötti időszak komoly visszaesésnek számított. A szocializmus első két évtizede a második
világháborút követő mélységből rekordmagasságba ugrott. "

Idézet a tudományos értekezésből. Annyi a különbség, hogy én nem világviszonylatban vizsgátlam, hanem Nyugat-Európához mértem az adatokat. :)

élhetetlen 2016.03.13. 18:12:20

@maroz: Ennyi komment között már nehéz megtalálni, de ezt te írtad „@Pan Modry: Mondjuk az meg sem fordul a fejedben, hogy magadnak dolgozz? Érdekes világlátás az, amelyik alapból azon agyal, hogy ki dugjon seggbe, ahelyett, hogy eszébe jutna, miszerint talán nem az a legjobb, ha folyton seggbekúrnak, és legalább igény szintjén megjelenjen valami más a fejében.” És most te kérdezel? Hogy „Miből és mit vállalkozzak?”. Figyelj már oda arra, hogy mit beszélsz, bár itt egy blogon ez nem reális elvárás.

hubelejakab 2016.03.13. 18:14:39

@bbjnick: Mivel írom át a történelemt, te nyomorult? :) A te primitív ostoba fejedben van egy alternatív mesetörténelem, amit minden ismeretanyag nélkül összeállítottál abban a beteg elmédben. Aztán mikor megszületett a fejedben ez a baromság, akkor számodra valósággá vált. Az elmebetegknél gyakori ez a dolog. :D Nem tudnak különbséget tenni a fejükben lejátszódó és a ténylegesen megtörtént dolgok közt. A másik, hogy a nyomorultakhoz hasonlóan képtelen vagy felülvizsgálni a dolgokat, mert nem az igazság érdekel, hanem csak az, hogy ne szenvedj vereséget, igazi torzult személyiség vagy. Nyugodtan hozzál adatokat, azokka llehet vitatkozni. Az előbb hoztál, válaszoltam is rájuk. A PhD tanulmányban szereplő kutatások, leírások sztem kicsit többet érnek, mint a beteg, tudatlan fejedben összerakott alternatív mesevalóság, bármennyire is ragaszkodsz hozzá. Gondolom sokat fantáziálsz, szoktál nagy király lenni? :D Csak a tényeket írtam le, azért nem tudsz válaszolni megint semmit érdemben, csak félrepofázni, hátha nem veszik észre, hogy már megint megszívtad! :D

maroz 2016.03.13. 18:16:15

@Voznyák Pista2: Ma ahhoz, hogy villanyszerelő legyél el kell végezz egy rakat iskolát. Ahhoz, hogy vállalkozz viszont már egyetemet kell végezz. Villamosmérnök, ez alatt ma esélyed sincs vállalkozni. A mai fiatalok 90%-ának esélye sincs egy villamosmérnöki diplomára.

Ráadásul egy diploma még nem is elég, kell hozzá kapcsolati tőke is, meg persze gyomor. Érdemi megrendelés ugyanis csak a nagyberuházásokból jön, azokért pedig nem kimondottan finom eszközökkel folyik a harc. Sokan fel is adják, belefásulnak abba, hogy ők szakmát tanultak és kurválkodniuk kell. Olyan fél éve szóltak, hogy van egy eladó villanyszerelő vállalkozás, ha érdekel. Fiatal tulajdonosa elhatározta, hogy ő márpedig mégiscsak inkább a szakmával szeretne foglalkozni, magas szinten és nem szarjankók megvesztegetésével.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.03.13. 18:23:49

@hubelejakab:

Ha eddig nem sikerült, akkor most nagyon gyorsan hagyd abba a hazudozást! Most már idézetet is hamisítasz? Az általad idézett szöveg második része pontosan így hangzik:

"A szocializmus első két évtizede a második világháborút követő mélységből rekordmagasságba, majd a szocializmus rendszerváltásba torkolló második két évtizede még a korábbinál is nagyobb mélységbe juttatta az országot."

élhetetlen 2016.03.13. 18:29:28

@BircaHang Média: Te semmilyet. Neked az a függetlenségi harc, hogy ne a multi vigye ki az országból a hasznot, hanem a CBA főnöke, vagy a kaszinótulajdonos. Áh, semmilyen kapcsolat nincs a függetlenségi harc, és a korrupció között. Miről beszélünk, és minek? Befejeztem. (de azért az avatarodat lecserélhetnéd valami kevésbé szimpatikusra, hogy ne legyen ilyen nehéz beszélni veled).

hubelejakab 2016.03.13. 18:33:32

@bbjnick: 1961-ig tartó adatokról vitatkoztunk, illetve az 1964-es HDI csúcsról, 1961 az beljebb van mint 1945+20, azaz 1965? :) Beljebb... Nincs itt semmi hamisítás, Lajoska :D

hubelejakab 2016.03.13. 18:39:10

@bbjnick: Az azt megelőző részt miért méltóztattad kihagyni, Lajoska? :) Hamisítasz! :)

élhetetlen 2016.03.13. 18:42:05

@BircaHang Média: „Az emberek maguktól jönnek vissza.”. Igen, és tömegesen. Ja. Persze, a barátnőm lánya is hazajön , itthon tartják az esküvőt, mert itt a család. Angliában élnek, ő gyógypedagógus, és pszichiáter, a férje szakács, majd haza is költöznek, hogy fejenként kapjanak nettó 100 ezret. Legfeljebb, ha összeszedtek annyit, amit itthon nem tudnának. Egyébként honnét veszed, hogy az emberek maguktól visszajönnek?

hubelejakab 2016.03.13. 18:44:24

@bbjnick: Nem hamisítottam, az 1961-es adatok és az 1964-es HDI-csúcs volt a legutolsó időpont amiről beszéltünk, ez az első két évtized. :) Az adott időszakra vonatkozó részt idéztem. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.03.13. 18:47:05

@hubelejakab:

Én szó szerint idéztem; te közöltél idézőjelben, hivatkozással, hamis szöveget. A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát: minél jobban beledolgozod magad a hazugságodba, annál nagyobbat fogsz koppanni. Ér ennyit egy kis gyűlöletokádós trollkodás?

hubelejakab 2016.03.13. 18:48:21

@bbjnick: Hamisítás azt jelenti, hogy érdemben módosítjuk a tartalmát, ilyen nem történt véletlenül se, max. a későbbi, nem vizsgált időszakra vonatkozókat nem hoztam le.. :D

Pan Modry 2016.03.13. 18:50:23

@Szelid sunmalac:
Szerintem a poster csaladja nem ceausescu elol menekult, hanem feltek hogy majd rajonnek hogy a rezsim besugoi voltak es ok is ugy vegzik ahogy ceausescu.
Ahogy ez a Duka Zsofi gondolkodik es tesz melto hagyomanya egy Ceausescu besugoi csaladnak szerintem.

maroz 2016.03.13. 18:51:23

@élhetetlen: "És megmondanád, hogy annak a 85 %-nak miért jó, ha a kisboltban csak a drága, választék nélküli szart tudja megvenni, mert ebből a szövegből nem derült ki. "

Neki nem jó ez, ki a fene mondta, hogy jó? Pillanatnyilag az van, hogy neked jó és neki nem jó. Te azt mondod, hogy maradjon minden így, mert neked jó. Nem látod be, hogy ez nem egy zéróösszegű játszma, hogy neked azért jó, mert neki rossz, és ha neked rosszabb lenne, akkor neki jobb lehetne. Nem kell ezt elfogadnod, hiszen az érdekeddel ellentétes lenne, csak be kéne látnod, hogy ez a reláció. Pillanatnyilag te egy rétegérdeket képviselsz, és alkalomadtán szembe kerülhetsz más rétegek hangsúlyosan kifejezett ellenérdekével. Akkor majd furcsán fogja kivenni magát az, ha úgy érvelsz, hogy inkább a te érdeked érvényesüljön, mert az neked jó. Mi van akkor, ha nekik lesz nagyobb hatalmuk?

"Egy ország stabilitása attól függ, hogy CSAK kisboltok vannak, és nincsenek multik?"
Pontosan. Egy lokális gazdasági aktor, az a bizonyos kisvállalkozó, aki nem tőkés, tehát nem csak befektetőként van jelen az ezer szállal kötődik a helyhez, ahol működik. Mivel kevés alkalmazottal dolgozik ezért velük egyféle patriarchálisabb viszonyt tart fenn, ami rossz, mert hatalmi viszony, de válság esetén jó, mert sokkal nehezebb kibújni a patriarchai felelősség alól. Egy kisvállalkozónak mások a válságmegküzdési stratégiái, mint egy gyökértelen multinak, nem fog elbocsájtani és áttelepíteni a vállalkozását Kínába, hanem visszavesz mindenből egyenletesen és kibekkel.

A multinacionális nagytőkével működő vállalatok azért is destabilizálnak, mert egyrészt leépítik a nemzetállamokat másrészt pedig azokat a nemzetállami egyezményeket, amelyek korlátozták a tőke szabadságát, így megfosztják a nemzetállamokat a szabályozási és társadalomműködtetési hatalmi erőforrásoktól, miközben az okozott problémákra nem tudnak és nem is akarnak megoldást nyújtani. A multik gyakorlatilag mára az államot egy játékszerré tették, amelyiknek az a funkciója, hogy megképezze a demokratikus működés látszatát, valamint hogy sűrű pótcselekvésekkel elleplezzék azt, hogy totálisan cselekvésképtelenek. A multik nélkül teljesen egyértelműen stabilabb lenne a világ.

"Te meg csak azt nézed, hogy minél többet kereshessen a sarki kereskedő, a te megkeresett jövedelmedből?"
Dehogy nézem, hülye vagyok? A sarki kereskedő itt él velem, szomszédom, kvázi egymás szájában élünk, és ez egy roppant erős korlát, amit tipikusan nem lépnek át az emberek, mert tudják, hogy nekik itt nincs olyan pálya, amelyik a mi átbaszásunkról szól. Ráadásul az ár nem minden, az csak egy eleme a kötelemnek, és nálam sokszor előfordul, hogy nem is annak a legnagyobb a súlya amikor a döntést meghozom. Például az, hogy egy hozzáértő kereskedő beszélget a vevővel ma egy költségtényező, és megjelenik az árban. Könnyen belátható, hogy egy nagyobb, önkiszolgáló üzlet ezt a költségtényezőt kiiktatja, mert ott nem szükséges, ezzel szemben egy kisbolt beépíti, mert ott igen. No és persze vannak kényszerek is, adott esetben beláthatom én is, hogy egy kisbolt gyakorlatilag képtelen az árversenyre egy hipermarkettel, és az értelmes kérdés nem az, hogy kell-e nekem a kisbolt drágább portékája, hanem az, hogy megfizetem-e a magasabb árat azért, hogy kisbolt létezzen. Erre lehet többféle válaszom, többféle motivációból, lehet, hogy szeretek abban a boltban vásárolni, de az is lehet, hogy valami magasabb, morális megfontolás vezet, a lényeg az, hogy csak az után döntök, miután megértem, hogy egy kisboltban miért drágább ugyanaz, mint a hipermarketben. Nem, nem azért, mert a kisboltos két hónapon belül rócsild akarna lenni és harácsol.

"Igen , a Lázár család itthon költi el a nyereségét kenyérre, tejre, ezzel pörgetve a belső fogyasztást. "
A Lázár család csak egy szegmense a magyar kiskereskedelemnek, és igen, ők azok, akik a hatalommal fognak össze, koncokért. Nekem a legcsekélyebb nehézséget sem okoz leírni azt, hogy teljes vagyonelkobzás és húsz év segédmunka valami raktárban mindegyiknek, fejenként. Tőlem soha nem fogsz olyan baromságot hallani, hogy majd a magyar tőkések felhúzzák maguk után az országot, mert ez pont akkora marhaság, mint az, hogy majd a nyugat felhúz magához.

A magyar kisker forgalom évi 2 ezer milliárd forint, és ebből 57%-ot a hat multi visz el nyolcszázvalahány bolttal. A maradékon közel négyezer vállalkozás osztozik, többezer bolttal. Ezeknek egy része hálózatos, és egyik ilyen hálózat a CBA, aminek persze saját boltjai is vannak. Ők a lokális tőkéseink, és én őket sem szeretem, tehát nem állítom azt, hogy a multi fúj a lázár jó. Azt viszont állítom, hogy összességében rosszul járunk amiatt, hogy a hazai tulajdonosok a "ki a nagyobb hal a kis pocsolyában?" játékukat a pálya 43%-án játsszák le azért, mert az 57%-át elfoglalta hat behemót. Na, ezen a pályán játszhatna húszezer hazai kisegzisztencia, és akkor a Lázárék terepe sem lenne háborgatva, sajnos.

hubelejakab 2016.03.13. 18:53:10

@bbjnick: De ezzel nem fogod elterelni a szót a faszságaidról. :) Mert minden igaz a vizsgált 1900-1964 időszakról, amit írtam. Abban pedig nyíltan benne van, hogy nagy kalap szar volt az "álnemzeti kormányzás". Még a komcsikénál is rosszabb. matematikailag kimutatható. A hamsiítás nem más, mint tényadatok meghamisítása, na ilyen nem történt.

maroz 2016.03.13. 18:53:31

@élhetetlen: Az, hogy "magadnak dolgozz" az én narratíváimban nem azt jelenti, hogy vállalkozz, hanem azt, hogy ne vegyék el a munkád hasznát. Tehát hogy jobban értsd: magadnak dolgozz = tartsd meg a munkád hasznát.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.03.13. 18:54:00

@hubelejakab:

Ezt állítottad: "A "nemzeti elit" visszataszító működését jól mutatja, hogy az alulról jött és jelentős részben zsidó kommunisták is tisztességesebb életfeltételeket és életminőséget adtak az átlagembernek, mint ők."

Az általad hivatkozott (és meghamisítva idézett) tanulmány pedig ezt írja: "A szocializmus első két évtizede a második világháborút követő mélységből rekordmagasságba, majd a szocializmus rendszerváltásba torkolló második két évtizede még a korábbinál is nagyobb mélységbe juttatta az országot."

Akarsz még jobban megszégyenülni vagy ennyi elég volt mára?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.03.13. 18:57:45

@hubelejakab:

Nyugi, nyugi! Nem jött be a kamuzásod, van ilyen. Tudd elengedni!:-)

lpt1 2016.03.13. 18:58:03

@annamanna: Ja, a cikkíró pontosan ezen elvek mentén települt át Magyarországra, odahagyva a románoknak Erdélyt.

Nem lehetett volna, hogy legalább ezúttal ne egy gazdasági migráns írjon cikket a hazaszeretetről, a nehézségek közepette őseink földjén maradásról?

Pan Modry 2016.03.13. 19:03:12

@lpt1:

Lehet hogy nem gazdasagi migransok voltak hanem politikai migransok. A securitate besugoit nem szerettek ott sem a rendszervaltas utan. ( az ilyennek megcsak mo on van most reneszansza, tehat neki logikus hogy marad)

hubelejakab 2016.03.13. 19:17:37

Teljesen igaz, amit írtam. A HDI index a nemzetközi trendhez való fejlődést mutatja, a KGST-ben való megrekedés miatt lelassult a fejlődés, míg a Balkánon és Délklet-Ázsiában felgyorsult. Láttad a számokat a várható átlagéletkorról, szted nem jobb 20%-kal tovább élni -20 éves időszak alatt ennyiti növekedett a várható életttartam-? :D Az iskolázottság 20 év alatti 100%-os növekedését, hoygne éltek volna jobban? :D Amikor ingyenes volt a közoktatás, mesterségesen alacsonyan tartották az alapélelmiszerek és az energiahordozók árát, az rossz? Amikor 1960 és 1980 között évtizedenként 10%-kal nőtt a lakásállomány -új építésű lakások száma-? Mindenki emlékszik a gulyáskommunizmusra, az inygenes nyaralásra, az olcsó árakra, na meg az áruhiányra is. Az más dolog, hogy a KGST miatt Magyarország lemaradt fejlődésben a kapitalista országoktól, és nem volt elég magas a GDP-növekedés, de ez nem nominálisan, hanem arányaiban romlott. Elmondom érthetően, az emberek egyre jobban éltek, egyre többet fogyasztottak, -a születéskor várható élettartam csak egy ideig nőtt-, egyre iskolázottabbak lettek. A HDI index visszaesése nem azt jelentette, hoy grosszabbul éltek, hanem azt, hogy lassabban növekedtek a viszgált mutatók, mint az összehasolításban résztvevő országoké. :) A csúcs minden téren a kommunizmus időszakára esett. nyugodj meg, a visszaesés nem azt jelentete, hoyg onnantól 30 évvel korábban haltak meg! :D

hubelejakab 2016.03.13. 19:25:24

@bbjnick: Na, akkor összefoglalom még egyszer röviden. A nominális mutatók javultak, azaz egyre több ember végzett középiskolát, egyetemet, egyre többet termeltek, egyre többet termeltek, a születéskor várható élettartam beállt a Horthy-érájénál jóval magasabb szintre, az életminőség is sokáig javult -rendszerváltásig majdnem-, viszont másoknál az utolsó két évtizedben gyorsabb volt a fejlődés, ezért esett vissza az HDI-index. Tehát, a komcsiknál volt a legmagasabb életminőség, viszont ez lassaban fejlődött, mint a többi vizsgátl országnál az 1970-1990 között. :) Köszönöm szépen, ha sikerült felfognia, akkor kap egy tábla Orsós csokit!
:D

2016.03.13. 19:31:55

@maroz:
oké, ez lényében két világkép. az egyik a fogyasztói társadalom. a másik a termelő-fogyasztó. leírok egy történetet. a kádár rendszerben történt. a napköziben fellázadtak a gyerekek. azért, mert krémtúróban nem volt mazsola. kétfélét lehetett kapni. a kék papíros volt a sima vaníliás. és barnás csomagolású a mazsolás. az anyukák rendszerint ez utóbbit vették, de a napköziben a simát adták. a gyerekek követelték a szőlőszemeket. és akkor demokráciára próbáltak nevelni. volt diákparlament. a megyei pártitkár jött az iskolába. és én megkérdeztem tőle, hogy miért nincs mazsola a krémtúróba. és azt mondta. ide figyeljél öcsi. itt az alföldön hol látsz te hegyet. ezért kevés a szőlő. és ezért kevés a mazsola. ha majd eladjuk azt a gyümölcsöt, ami errefelé megterem, akkor lesz mazsola, datolya és füge is. de azt el kell adni, mert máskülönben el kell adósodni. nem elég, hogy a tévében tolják a traubi reklámot. és mindenki azt akar inni. azt is rendelnünk kell badacsonyból. de már kitaláltuk, hogy ide hozzuk a gyártást. hozunk szőlőlevelet. de csak sűrítményt, mert víz van, és palackozni tudunk. tehát azt hozzuk be, amit muszáj. de úgy, hogy ellentételezzük valamivel. és így lett a hortobágyi állami gazdaság róna üdítője.

aztán mondta, hogy ami nem helyi azt ki kell baszni. mert védeni kell a piacot. és mondtam, hogy anyukám ndk porszívót akar, de az nem lehet kapni. csak hajdú és rakéta van. és azt mondta, hogy igen, mert a ruszkikat nem lehet kibaszni. de annál amúgy is jobb a hajdú. de az ndk háztartási gépek jobbak. viszont itt a megyében össze kell fogni, mert ha beengedjük azt, ami egy kicsit jobb vagy olcsóbb, akkor nem tudunk fejleszteni. és mi lesz hadháztégláson a cigányokkal. szereljék össze a háztartási gépet.

tehát volt verseny. csak ez irányítottabb, tervezettebb felfogás volt. túlságosan is. de sok tekintetben idomult a magyar néplélekhez.

debrecenben a városi párttitkár azt mondta, hogy ne kelljen bécsbe kijárni a dolgozó néptömegeknek. mert az túl messze van. és ezért ne vegyenek ki szabadságot. hanem legyen hajdú porszívó, ami helyi. és legyen a legjobb nyugati, ami az exporpiacainkról beszerezhető. ez a siemens volt. még a szocializmusban lehetett katalógusból rendelni. nyugat német márkáért. de azt lehetett váltani az arany bikában. a németek hozták a márkát. a szállodások nem rakták be az államkincstárba. hanem valós piaci árfolyamon forintra átváltották. tehát a legjobb áru behozatalát minőségi szolgáltatásokkal ellentételezték. de nem adták fel a gyártást. tehát a szolgáltatást elsősorban a helyi áruhoz próbálták kapcsolni. ha elmész a hajdúságba, akkor a szállodában is hajdú legyen a porszívó és a mosógép is. megint szabad piaci logika. sőt városállami logikára is törekedtek. debrecenben a szocialista kenyérgyárban sütöttek pászkát. nagyanyám azt mondta, hogy időnként enni kell. mert abból nagy baj nem lehet. megkérdeztem nagyapámat, hogy miért kellett megölni a zsidókat. és azt mondta, hogy azért, mert csak befelé hordták az árut. kifelé nem vitték. azért mert a házaló zsidókat erre utasították a bankárok. mert így eladósodott a város és a vidék. így tudtak ingatlanokat vásárolni. az első háború után kisemmizték az embereket. miközben voltak tisztességes zsidók is. debrecen egy vásárváros volt. és annak a lényege az, hogy az árumérleget helyi szinten egyensúlyba kell tartani. a zsidók ezt telibe szarták. mondván, hogy ők az okosabbak. a közakarat az volt, hogy ki kell őket űzni a városból. nagyon sokáig nem akarták őket be se engedni. hajdúsámsonban éltek a cigányokkal. ők ölték meg nagyrészt. a zsidók lakásai tele voltak cigányokkal. a kádár rendszerben se lehetett őket a belvárosból kirakni. nem akarom a magyar parasztságot felmenteni. de az adószedésnek volt korlátja. a kilenclyukú hidat azért építették, hogy vámot szedjenek. egy helyen lehessen bejönni a mocsáron keresztül. fölszedték a pallókat és épült egy híd. a hortobágyi hídi vásár úgy lett, hogy ha magas volt a vám, akkor nem hordták be az árut a városba. hanem megérte kimenni a híd elé. védjük meg az árut vámmal. de ha valaki kikocsikázik az uradalom határába, akkor az ugyan költség. de a vám is az. így annak van egy természetes korlátja. a paraszti észjárás az, hogy a környezethez igazodunk. és ebből kialakítjuk a debreceniséget. ami lehet, hogy egy nagy hülyeség. nagykalapos bőgatyás ostor csattogtatás. de valami kialakul, amik mi vagyunk. és szerintem amilyen debrecen és a megye kicsiben, nagyjából olyanok a magyarok és az ország nagyban. vagy erdély köztes méretben. egy sajátos fejlődési pályát akarunk, amihez korlátozottan kellenek idegenek. debrecenben reformált zsidók is lehetnének, ha az ortodoxiát a vallási keretek közé szorítják. a fővárosiak erre nem hajlandóak. ők egy amerikai típusú metropoliszt akarnak. a magyar medián településméret 17,5 ezer. tehát a budapest méretének század része. hogyan lesz az amerikai metropolisz része gyügye? nyilván egy metropólia kell. és egy új elit. budapest bundesstadt.

2016.03.13. 19:40:14

@hubelejakab:

a horthystáknak borzalmasan fáj, hogy nálunka modernizáció egy részét az államszocializus végezte el, mert hiába volt akármekkora fejlődés, a horhty-rendszer egy félfeudális kapitalizmus volt, ahol a bbjnick-félék azt hihették, hogy különbek.
amúgy bbjnick egy óriási komcsi, a múlt rendszer leghűbb kiszolgálói közé tartozott, csak hát ő is jobbos lett, mert felfedezte, hogy felmenői nem cselédek voltak, és milyen jól is hangzik ez

hubelejakab 2016.03.13. 20:08:49

@bbjnick: www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_zhc001.html

Nézzed meg a reáljövedelem alakulását. :) A medinán jóval magasabb volt akkor -vagyis az átlag ember jövedelme-, mint most, mert ez átlagszámítás, amelybe benne vannak a kiemelkedő jövedelmek is.

1960 és 1989 között 250%-kal nőtt a bérek vásárlóereje. Csak neked, hülyének, 1989-ben egy átlagember 2,5-szer annyi szolgáltatást és terméket tudott vásárolni, mint 1960-ban. A 1989-es reáljövedelem annyi volt. mint 2014-ben. Mivel napjainkban sokkal nagyobb a jövedelmek közötti egyetlőtlenség, ezért az átlagember kevesebbet tud fogyasztani, mint 1989-ben. Érteeeeeeed? :)

2016.03.13. 20:16:59

@Pan Modry:
egyelőre nem jelentett fel senkit.

hubelejakab 2016.03.13. 20:18:29

@WiteNoir: Elég szégyen a magyar, elitre, de igaz. A fejlett nyugati társadalmakhoz képest mindig több évtizedes csúszásban voltunk, pedig a Horthy-rendszerre nem kényszerítették a rá a szocializmust, szabadon dönthettek volna. Csak hét az akkori hazaáruló elitnek az olcsó, buta, jogfosztott tömegek kellettek, hogy nehogy a "jövedelem újraosztása" megtörténjen. Inkább mélysötétségben és szegénységben tartották a tömeget. Bár ez a félhülye nem tudja felfogni. Van neki egy fixa ideája, ahhoz ragaszkodik. :)

2016.03.13. 20:21:12

@hubelejakab:
azt nem tudjuk, hogy mi lett volna ha horthy marad. mi lett volna ha grósz károly marad. az ő idejében jött ide a forma1. a hungaroring egy brit-magyar vegyesvállalat volt. vagy a mcdonalds. de az egy amerikai magyar vegyesvállalat volt. tehát grósz lehet, hogy lövetett volna (ezt nem tudjuk), de mindenesetre megregulázta a külföldet. nyilván ezért rakták ki. és jött németh miklós. akinek konkrétan tudom, hogy kivitték a gyerekét usába tanulni. többek között ezért vállalta a hazaárulást. meg utána ő lett valami európai fejlesztési bankár. abszolút nem értett hozzá, de kiszolgálta az elvtársakat nyugatról ugyanúgy, mint előtte keletről.

hubelejakab 2016.03.13. 20:22:16

@unionista᠍: Egy ilyen hulladék megírása után örüljön annak, hogy csak ilyen reakciókat kapott. Van az a csúnya, de velős mondás: "Aki kurvának megy, ne sírjon, ha basszák".
Ez igaz az utóbbi 25 év rohadt, tetves, korrupt, mocskos, tolvaj politikai, gazdasági és kulturális elitjére, tisztelet a cssekély számú kivételnek.

hubelejakab 2016.03.13. 20:31:53

@unionista᠍: Horthy-rendszerrel az volt a legnagyobb baj, hogy elmaradott, zárt osztálytársadalom volt. Mivel az elit meg akarta őrizni a hatalmát, ezért ellenérdekelt a társadalom fejlődésében. A tanult, intelligens, kulturált, jogokkal rendelkező ember ellensége Horthyéknak, mert veszélyeztette az elit privilégiumait. Még a volt szövetséges, egykori kormánypárti, nemzeti érzelmű Kisgazdapárt szavazói között is tömegmészárlást végeztek például Endrődön 1935-ben. Míg Németországban, USA-ban átjárhatóak voltak a társadalmi osztályok, addig nálunk nem.

hubelejakab 2016.03.13. 20:37:38

@unionista᠍: Grósz nem tudott volna mit csinálni, megbukott a rendszer. 1986 megegyezett Reyjkavikban reagen és Gorbacsov, hogy a SZU bizonyos garanciákért feladja "mandátum területét", az befolyási övezetéből kiszállhat a volt szocialista országok egy része. Ez nem jelentett msát, minthogy átkerültek amerikai érdekszférába. Onnantól csicskaság volt újra..... Lopott mindenki, az új elit, a volt kommunista elit, illetve a nyugati hiénák.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.03.13. 20:41:10

@hubelejakab:

Ha 1867 és 1944 közötti adatokra az adott időszakra vonatkozó nemzetközi összehasonlítást tekinted mérvadónak, akkor 1960 és 1989 közötti adatokkal miért nem ugyanígy jársz el?:-)

Elküldték Jakabot, arassa le a zabot.
Jakab nem aratta le a zabot, Jakab nem ment haza...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.03.13. 20:52:43

@WiteNoir: @hubelejakab:

Látom, hátradőlhetek a fotőjömben, kezdődik a műsor!:-D

A horthysta vitéz felső- és alsózsobékosi bbjnick, az óriási komcsi, a múlt rendszer leghűbb kiszolgálói közé tartozott, felfedezte, hogy felmenői nem cselédek voltak... :-D

Mondd csak, @WiteNoir:, mikor ezeket összefantáziálgatod, akkor testi izgalmat is érzel vagy ez nálad tisztán intellektuális örömszerzés?

Bell & Sebastian 2016.03.13. 20:52:52

Micsoda buli volt itt, de sajna' későn szaladtam.

jolankovacs 2016.03.13. 20:54:43

"családom Erdélyből költözött Magyarországra"
Eddig pont elég elolvasni. Sajnos.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.03.13. 20:56:39

@Bell & Sebastian:

Maga még...

Elküldheti a bikát, igya meg a vizet.
A bika megissza a vizet,
A víz eloltja a tüzet,
A tűz megégeti a botot,
A bot megveri a kutyát,
A kutya megharapja a szolgálót,
A szolgáló haza hívja Jakabot,
Jakab learatja a zabot,
S Jakab elmegy haza.

:-D

Bell & Sebastian 2016.03.13. 21:11:56

@bbjnick: Meg tudom érteni azt, akinek bejött Kádár, mert meglehetősen eseménytelen korszak volt - politikailag.
Ha még marad egy darabig, sosem látom meg (például) a Kaiserslautern játékosait a körforgalom közepén, szoborba dermedve egy labda (svábul haspálá) körül.

Gondolom, a hasbara innen jöhet, van értelme, csak nem látszik.

Nem panaszkodhatunk az ingerszegény környezetre, differenciálódik az agy. Ki a fotőjből, bacsa, eseményzajlás van! :)

hubelejakab 2016.03.13. 21:15:00

@bbjnick: Vegyesen, hiszen az okatást ugyanúgy a nyugat-európai szinthez hasonlítottam. 1867 és 1944 között az ország vezetése szabadon választhatta meg a politikai rendszerét, teljes szabadsága volt, míg ez 1945 utáni időszakra természetesen nem volt igaz. 1945-től erőszakkal a kommunista blokkba kényszerítették az országot, kiragadva a nemzetközi kapitalista fejlődési lehetőségekből. Tehát a politikai elit nem dönthetett szabadon. A másik nagy nehézség az volt, hogy a nemzeti vagyon 40%-a elveszett, becslések szerint az utolsó békeév, 1938 GDP-jének több mint ötszöröse volt a veszteség -erre íram azt, mintha napjainkban 150.000 milliárd forintnyi veszteséget kellene lenyelni-. Erre még rájött a jóvátétel és a humán erőforrás vesztesége. Ilyen veszteségek után is jelentősen nőtt a születéskor várható élettartam, a alsó- és középfokú oktatásban résztvevől száma 20 év alatt megduplázódott, 20 év alatt 20%-kal nőtt a születéskor várható élettartam. Foylamatosan és jelentősen nőtt a reálbér. Amihez kozzá kell tenni, hogy mivel nem volt munkanélküliség, illetve a jövedelmi eltérések alacsonyabbak voltak, jóval magasabb vásárlóerőt biztosított az átlagember számára, mint például napjainkban, annak ellenére, hogy statisztikailag megegyezik az 1989-es és 2014-es reájövedelem.
1944-45 olyan volt, mintha idebasztak volna pár tucat atombombát, ráadásul megszállták az orszégot. Az a csoda, hogy ilyen előzmények után sikerült ilyen szintű növekedést kihozni. Bár ezt egyes hülyék nem értik meg. Ha futók példáját hoznám, akkor a Monarchia vagy a Horthy-rendszerben szabadon futhattak volna, 1945 után pedig törött lábbal és 20 kilós súllyal kellett futni. Az a csoda, hogy ilyen szintű fejlődést sikerült felmutatniuk minden ellenére. vagyis inkább azt mutatja, hogy milyen szar volt az előző két rezsim, ahol az infrastruktúra 40%-os elpusztulása pusztulása nélkül, gyarmati függés nélkül, humánerőforrás veszteség nélkül csak annyit értek el. Érteeeeeeed? :D

Lutriboy 2016.03.13. 21:17:47

Akinek van rá esélye, hogy jól menjen a szekér, az alapvetően pozitív szemléletű még akkor is, ha külföldön sokkal jobban élne. Mivel az esély itthon is a szeme előtt lebeg.. néha-néha be is üt valami zsíros meló, tehát belekóstolhat a jólétbe (hirtelen vesz egy autót, vagy egy egzotikus utazást), aztán jöhet a hullámvölgy szarabbik fele. Én így élek már öt éve, pedig kéthavonta hívnak az USA-ból, hogy méltóztassak már kimenni négyszer ennyi (és fix) pénzért (havi egy misi helyett, heti egy misi), és kint nincs hullámvölgy. De elvagyok itthon is. Sajnálom az olyan ismerőseimet akiknek nincs esélyük, de mindenki a saját szerencséjének a kovácsa. Ha ők úgy érzik, hogy csak kint jutnak egyről a kettőre, akkor menjenek! Pont most lett terhes egy ismerősöm Németországban. Itthon álmodni sem mertek volna gyerekről, mert alig jöttek ki a pénzükből. Az USA-ban élő haverom is két évre a kivándorlás után máris lebabázott. Teljesen más az élet. Kiszámíthatóbb, nyugodtabb.. így sokkal könnyebben belevágnak a közép-európában szocializálódott emberek a gyerekvállalásba.

pitcairn2 2016.03.13. 21:21:46

@orient:

speciel a Horthy rendszer alatt - a csecsemőhalandóság radikális csökkenése és az egészségügyi ellátás jelentős javulása miatt - több mint 20 évvel nőtt a várható átlagélettartam

mellékelek erről egy tanulságos grafikont a HVG nevezetű "fasiszta" lap jóvoltából

1900-2007 A várható életkor alakulása Magyarországon
hvg.hu/image.aspx?id=6a9806cf-7226-46ea-8dc4-9cfb6f0d7a6e&view=7fcefbf8-ac48-4ee6-aef5-32203afa118c

tetszik nem tetszik a "jóléti" állam kiépülése a Horthy-rezsim alatt indult meg...

persze ebben érdekes tényezők játszottak közre, pl. az egészségügyi reform kapcsán a Rockefeller Alapnál kötünk ki

"1. § A magyar nemzet törvénybe iktatja a ___Rockefeller Alapnak__ áldozatkészségét, amelyet Magyarország közegészségügyének fejlesztése érdekében tanusít és amellyel a m. kir. Országos Közegészségügyi Intézet felállítását is biztosítja"

1925. évi XXXI. törvénycikk
A m. kir. Országos Közegészségügyi Intézet felállításáról
orvostortenet.hu/tankonyvek/tk-04/data/pdf/1902.pdf

hubelejakab 2016.03.13. 21:23:54

@Bell & Sebastian: Nekem nem jött be a Kádár-rendszer, a szocialista blokkon és KGST-n kívül életképtelen volt. 10-15 évvel elavult technológiák, termékek, központosított elosztási rendszer, elmaradott elit, halálra volt ítélve. Én csak azt írtam, hogy még ez is jobb volt a társadalom többsége számára, mint a Horthy vagy a Monarchia korszaka. Sőt, oktatás, születéskor várható élettartam és szociális mutatók tekintetében sokszor messze verte az előző két rendszert, pedig az előző rendszereknek sokkal nagyobb mozgásterük volt.

Bell & Sebastian 2016.03.13. 21:34:12

@hubelejakab: Ekkora megmondásra nem vetemednék, mert többnyire az igények és lehetőségek viszonyszáma mondja meg a közérzetet, ezért monarchista vagyok és nem hordok kokárdát, se szabályosat, se Petőfiné -félét.

Gyerekcsinálásról meg annyit, hogy hosszabb távon a hülyék kihalnak és ez teljesen rendjén való.

2016.03.13. 21:40:15

@hubelejakab:
azt legalább egy évszázada nem tudjuk, hogy milyen a világ, amikor nem kell a zsidó politikai csoportokkal hitvitákat vívni. sanyi haverom, aki elég nagy fasiszta. azt mondja: egy zsidó nem zsidó. ha egy zsidó mond valamit, akkor nem lehet összeesküvés. mert egyedül nem lehet összeesküdni. ha két zsidó van, akkor azok vagy magyar ellenesek, vagy nem magyarellenesek. tehát 1/2 a valószínűség. három ortodox zsidó esetén 2/3. és ha van száz natív sémi, akkor ők majdnem biztosan magyarellenesek. ez sanyi haverom elmélete. ő kútfúró és végig bukta az általánost. de elem matekkal képes összerakni ilyen koncepciókat. szellemi fogyatékos. de elég pontosan tudja, hogy a való világ szériáiban hány cigány és nem cigány volt. és hogyan szorították ki a többieket. komplett fajtasorok és alakváltozatok vannak a fejében. és valószínűleg igaza van abban, hogy valamennyire számít, hogy ki honnan ered.

szóval mi van akkor ha nem az a kérdés, hogy az oktatást centralizálni kell vagy decentralizálni kell. egyik sem. sanyi havarom is eljut. hanem akkor sanyi módszerével első körben az elemi matekra alapozva.

mondjuk, hogy minden járásba kell 1 szövetségi iskolai központ. mondjuk a járási központba a városba. és legyen mellette 1 felekezetek felett álló egyházi iskola. amelyik a szövetséget az istennel köti meg. azért, hogy ezek jó magyar szokás szerint ne essenek egymásnak mondjuk azt, hogy cserélhetik a tanárokat. tehát a reál területek inkább világiasak, de a humán területeken lehet engedni ha az felvilágosult, akkor lehet engedni az egyháznak. na most mi a járás. hány járás kell egyáltalán. adjunk erre becslést. mondjuk a közigazgatási szinteket szervezhetjük hatványfüggvény szerint vagy faktoriálisokba. legyen mondjuk 6!=720 járás. és ezek szerint a modellben van 1440 általános iskola. nagyjából 100 felnőttre jut 1 gyerek. és egy iskola generációnként nagyjából 100 gyereket képes befogadni tehát ez nagyjából az összmagyar népesség a határon kívüliekkel. nagyjából 10 gyerekre jut egy tanár. a számukat nem kell megnövelni, se csökkenteni. hanem a minőséget kell javítani. a teljesen alkalmatlant kirúgni, továbbképzéseket biztosítani. erre van 5! = 120 tankerület. azt mondtuk, hogy legyenek a közigazgatási egységek a faktoriálisok szerint beosztva.

itt jön be a politika. az, hogy mivel az ország szegény ezért választanunk kell egy szövetségest. de annak tudjuk mondani, hogy 720 bundesschulzentrum kellene. és mondjuk a siemens felszerelhetné a reáltanodát. a gyerekek ha kell, akkor tanulmányi szerződést kötnek. ami azt jelenti, hogy ha magyar vagy német cégnél szabadon vállalhatnak munkát. különben ki kell őket vásárolni. ezért szereli fel a siemens hungária. a zsidók kussoljanak. csináljanak magániskolát. a közoktatásban természettudományos fordulat kell és ez röghöz kötés nem működik. hoffmann rózsának ebben tökéletesen igaza volt. nem azért, mert szuperintelligens. hanem a németek választották ki. nyilván neki volt németesen hangzó neve a delegációban. balogh ndk békepap volt. nekem volt ilyen ismerősöm. kettős ügynök volt. na mindegy. tehát vonjunk be német cégeket alapítványi jelleggel. adidas/puma sportiskola. németrómai felügyelet mellett fabrikáljunk nemzeti keresztény egyházat. a magyar lakosságnak jelentős részének ez a hóbortja. és a kulturális autonómia ez esetben nyilván a dunai németekkel szemben szükséges. mert valószínűleg német szakfelügyelők lennének. nekik az a legfontosabb. de azért ez egy szövetségi viszony. mindenki eldöntheti, hogy német barát lesz, vagy nem lesz. és persze ez attól függ, hogy mit ajánlanak. erdélyben ugyanez keleti szász. szóval ebben a rendszerben is van egy kis feszkó. de már tudunk a németekkel taneszközöket gyártani. már van siemes labor, adidas sporttelep és faber castell művésztelep. a szakképző intézmények egy részét is megfinanszírozzák. tanulmányi szerződéssel nyilván industrieschule vagy politechnikum. aztán ha valaki tud jobbat, akkor mondja. ehhez ehhez a zsidókat kussba kell vágni. mert ők ilyenbe a büdös életbe nem mennek bele. ez azt jelentené az átlag magyar diák hugo boss öltönyben ballagna. az iskolarendszer nem lenne fasiszta, de majdnem. kicsit olyan lenne, mint régen a ruszki. csak nem kék iskolaköpenyes. de lenne egy uniformizált jellege. amit a népiesség oldana. a tájegységre jellemző motívumok. tehát ez nem jobbos, hanem szuperjobbos koncepció. amire dobray nick is azt mondja: ezt már azért mégse kellene. a vidéki tankerület élére nehogy már egy bárót válasszunk. de válasszunk azt, vagy bárónőt. adjunk ilyen címet. és amelyik tankerületi vezető tisztességes lesz, annak az unokáinak is hajbókolnak a szolgalelkű magyarok (vagy ahogyan kertész ákos mondta genetikusan alattvalók). ha tisztességtelen lesz, akkor az unokáikat is szidni fogják.

a modernizációhoz elsősorban nem pénz kell, hanem áru. ha a cambridge mellett a britek csinálnak egy bankkártya méretű integrált áramköri lapkát, akkor a németekkel meg tudjuk csinálni. iskolaszámítógép, stb.

hubelejakab 2016.03.13. 21:49:36

@Bell & Sebastian: Adatok azt mutatják, hogy sajnos de. :) Nem feltételenül a hülyék halnak ki hosszabb távon. Nézzed meg a cigányság szaporulatát és a középosztály szaporulatát, vagy egy átlagos pakisztáni és egy átlagos norvég család szaporulatát. :) 1848-49-es vircsaftot elcseszték, főleg azzal, hogy a nemzetiségeket kezdeti támoagtásuk ellenére maguk ellen fordították -pl. Avram Iancu és Stratimirovic támoagatta elején a forradalmat-.

Mondjuk azt se értem meg, hogy lehet egy belterjes tenyészettől terhelt Habsburg-házhoz hűséges lenni. :) Ezek a királyi családok gyorsan tönkre mennek, ez így volt már régen is, előbb-utóbb a férgese kerül trónra. Annak ellenére, hogy polgári vérfrissítéssel próbálják kezelni a sok vérfertőzésből származó genetikai eredetű bajokat. :) Nincs annál ostobább dolog, amikor nem a képesség, hanem a származás dönt. Caligula, Néró, Heliogabalus, III. György, Vi. Károly stb., erre figyelmeztetnek. :)

hubelejakab 2016.03.13. 21:53:02

@unionista᠍: Te aztán mestere vagy a szófosásnak, mehetnél szóvivőnek! :)

élhetetlen 2016.03.13. 22:04:17

@maroz: Ez meg egyre jobb. Ne legyél beosztott, mert akkor elveszik a hasznodat, ne legyél vállalkozó se, egyszemélyes egyéni vállalkozó se, csak tartsd meg a munkád hasznát. Hogyan? Csak feketén dolgozz, mert akkor a haszon a zsebedben marad, vagy mi a szarról beszélsz. Ja, akkor majd talpra áll az ország, eljön a szebb jövő, esetleg visszatérünk a cserekereskedelemre. De már azt sem lehet, csak közlöm veled, hogy már a haverodnak sem végezhetsz szívességből munkát, csak, ha nem botlik beléd a NAV.

maroz 2016.03.13. 22:08:15

@élhetetlen: "bár a munkádon más keres..."

Vagy mi a szarról beszélek, igen. Szóval semmi érdekes, csak egy újabb ügyfél.

2016.03.13. 22:18:55

@hubelejakab:
szóval nem azt állítom, hogy feltétlen így kell. vagy pontosan így. a kérdésem az, hogy miért nem lehet így vitázni. és miért arról kell, hogy kockásing, vagy fingmodell. miért tartja össze a zsidó átévét, a zsidó klubrádiót, a zsidó hávégét és az összes többi zsidó és zsidóbarát újságírót, mozgalmat, pártot, civil zsidókat, politikust a kommunistáktól a zöldeken át a kapitalistákig. ha nem a származásuk, akkor mi a lófasz. és ezt a népcsoportot miért nem lehet szekularizálni ha egyszer a keresztényeket is lehetett. mert inkvizíciót tartottak fent. és a zsidók is inkvizíciót tartanak fent. miért nem lehet azt mondani. oké, a zsidó hitközségekben legyen olyan az iskola, amilyennek ők képzelik. mert a pestiek nem akarnak a magyar társadalomba betagozódni. rendben. nem lehet őket megölni. civilizált módon kiűzni sem lehet. ezt is belátom. de miért ők az egyik oldal. és miért a magyarokat hibáztatják. a másik oldalról is zsidók indították ellenük a gyűlöletkampányt. izrael támogatásával. miért nem lehet ezt a sémita társaságot megkérni, hogy a magyar közéletből vonuljanak ki. nem azt állítom, hogy ők a gonosz emberek. azt sem, hogy ők a hibásak. azt sem, hogy nélkülük feltétlen jobb lesz. hanem azt, hogy velük nem megy. lehet, hogy azért, mert a magyarok fasiszták, vagy lábszagúak, vagy nem tudom én fafejű bunkó parasztok. és itt van ez a sok szuperintelligens zsidó, akikhez intellektusban a bokájáig nem ér fel senki. lehet, hogy ez a probléma. és még egyszer. sanyi haveromnál nincs fasisztább. ő azt mondja: egy zsidó nem zsidó. tehát polgár judit sakkiskola lehet. mert sanyi haverom szerint a polgár judit úgy sakkozik, hogy jól odaken az ellenfelének. ő ugyan a lépéseket se ismeri, de látszik a szemén. valahogy bele akarja vinni a magyar virtust. és ez tetszik a népeknek. csapjál oda az ellenfélnek. tehát ő ráérez valamire. a magyarok nem általában a sakkozás problémáit akarják megoldani, hanem győzelmet akarnak aratni. csak persze ehhez nem elég képzettek. és még az is lehet, hogy nem elég szorgalmasak. ezért az itthon maradt egyetlen polgár lányt lehet a magyar polgárosodás példajaként hozni. legyen polgár sakkiskola. nem számít, hogy zsidók. ez a nép nem így antiszemita. hanem nagyrészt a zsidóság magyarellenessége üt vissza úgy, hogy a fal adja a másikat. ezt is meg kellene érteni. de a népek szeretik, hogy a mindentudás egyetemén mérő lászló az észjárásokat magyarázza azzal a nagy okos fejével. tehát a zsidókat egyesével véletlen hatásként elfogadják. de amikor szervezetten heti hetesbe összeállnak, akkor az már úgy nem jó. akármennyire is szeretjük a gálvölgyi művész urat, vagy a kern andrást. de amikor összeállnak és azt mondják, hogy ők a liberálisok. és a szabadság a nemzet ellen van, mert ha nem, akkor az egyenes út a haláltáborokhoz. ezt nem értjük. mert mi nemzetieskedni akarunk egy kicsit. de annak egy része népies romantikázás. amibe belevetül a szabadságvágy. és ezt a zsidók egy része is értette. ha nem verték volna szét a történelmi magyarországot, hanem egy továbbra is lehetett volna egy óriástájban gondolkodni, akkor nem lett volna olyan nagy probléma. de szétverték. és a parasztokat kisemmizték. zsidó családok nem úgy vásárolták fel a földet, mint mészáros lőrinc komáék, hanem még úgyabbul. a belvárosi ingatlanokat. vegyük elő a telekkönyveket. hány zsidó bank volt, és hány nem zsidó. nézzük meg, hogy a náciknak hány százalékban volt igazuk. nem abban, hogy bárkit is megöltek. mert így 0%. hanem a többiben. nézzük meg, hogy van-e olyan, hogy zsidó írónak mekkora valószínűséggel zsidó a kiadója mondjuk szépirodalomban, ahol az értékítélet szubjektív. vagy színházban. nem kell elmagyarázni, hogy a magyarok barbárok. debrecenben fél évszázadon át vitáztak, hogy legyen-e kőszínház. és a városi legenda szerint úgy döntötték el, hogy egy képviselő azt mondta: azért kell színház, hogy öööö. azért, hogy legyék. és a többi nem tudott mit felelni. bérbe adtak valami legelőt. így lett pénz. de az építkezés költségei megnövekedtek. és a földet el kellett adni. azért, hogy legyen színház. de ha megnéznénk, akkor biztosan lenne zsidó érdekeltség azért, hogy a földet adják vegyék. mert a paraszti világban ez nem szokás. csak a családon belül. az öröklésből következően folyamatosan újraegyesíteni kell a birtokrendszert. de idegeneket nem szokás bevonni. a zsidók számára ez elfogadhatatlan. de a civilizációs mércéket nem feltétlen ők szabják. hanem a népek. ők is. és a többiek. ez a kiegyezés nem ment végbe. 150 éve volt egy. de az történelmi magyarországra vonatkozott. az 100 éve megszűnt. és azóta permanens válság van. nem azt állítom, hogy a zsidók az okai. ez a viszony borzalmas. ilyen.
kepfeltoltes.hu/160313/zsidomagyar_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
a kerítést támasztó és gondozatlan zsidó sírkövekkel. a pálinkásüveggel. a kakas is el akar szaladni szégyenében. csak jóska sasol a háttérben. ki fotózik ott. kölcsönös bizalomvesztés. mi a megoldás?

unionista᠍ (törölt) 2016.03.13. 22:44:58

@hubelejakab:
oké, csak nem a népek lázadtak fel, hanem a kommunisták. akik nagyrészt zsidók voltak. szóval engem az zavar, hogy azon kell vitázni, hogy ságvári egy hős volt, vagy egy terrorista. egyik sem. egy kommunista zsidó volt. akikből az egyik rendszer hőst faragott, a másik azt mondja, hogy terrorista volt, mert megölt egy magyar csendőrt. és a másik lelőtte ságvárit. valami ilyesmi volt a sztori ha jól emlékszem. de ennek a ságvárinak semmiféle koncepciója nem maradt fenn. olyan sem, ami miatt tisztelni kellene. és olyan sem, ami miatt gyűlölni. ő egy hatalommániás zsidó volt. mert ahhoz képest, hogy üresfejű volt mégis a főhatalomban akart tetszelegni. ahogyan tállai elvtárs is egy üresfejű paraszt. de ő legalább érti, hogy neki mezőkövesdet kell képviselnie. és lehet, hogy erre a célra nincs jobb arrafelé. a baloldal úgy képzeli, hogy a világ minden pontján az univerzumot kell képviselni és valami totális eszmét, amit az egész világon el kell terjeszteni. csak még nem döntötték el, hogy a kapitalizmus vagy a kommunizmus legyen. világ proletárjai, vagy a burzsoáziája egyesüljön. vagy a világ kozmopolita polgársága. mert így leszünk zöldek vagy sárgák. de a zöldek is olyanok, hogy európában csak cohenék vezetik. magyarországon grünék.

a magyar paraszti kultúrában nem volt szemetes kuka. mert mindennek igyekeztek megtalálni a helyét. aztán ha mégse volt helye, akkor kidobták a ganéra jó lesz komposztálni. persze ebből következően a szerves anyagok voltak fontosabbak. erre azt mondják, hogy kitalálták, hogy ezek a zöldek. sanyi haverom is rájött, hogy tudod mi a zöld komám. rágyüttem. az a parasztpárt. az a zöld. a vidékpártiság, a kisgazdák, csak végre nem egy ügyvéd, vagy jogvédő kellene hanem egy parasztgyerek. zöld pulóveres. de magyar. szóval nekem egy mérnök haverom kérdezte a rendszerváltáskor, hogy kire szavaztam. mondtam, hogy szdsz. mire azt mondta: te a zsidókra szavaztál. nem a szabadságra, liberalizmusra. és egy kicsit a városiasságra, modernizációra. mert úgy képzeltem, hogy ezek fontosak. azt mondta. az egy zsidó párt. ő a kisgazdákra szavazott. mondtam, hogy arra hülye torgyánra. azt mondta, hogy mindig jobb, mint a te buzi zsidóid. mondtam neki, hogy te mérnök vagy. azt mondta, hogy igen. de nem felejtem el a többieket. azt, hogy honnan jövök. a közéletben az is fontosabb. a magánéletben az, hogy hová tartok. és az isten, haza, család a közéletben előrébb való. és ezt a hülye torgyán mondja. és majd akkor lesz fejlődés, ha a zsidóid el lesznek taposva. én meg lefasisztáztam. és elmagyaráztam neki, hogy nem azért váltottunk rendszert, hogy átessünk a ló másik oldalára. ő azt mondta, hogy nem a zsidók estek át a ló másik oldalára. és neki lett igaza. ő azt mondta, hogy a vidéknek torgyánra kell szavazni. belépni a kisgazdapártba. és leváltani. neki volt igaza.

na, de tényleg nem írok több kommentet. mert nem akarom a blogot széttrolkodni. szidjátok zsófit. a székelyeket. a magyarokat. vagy a zsidókat.

Bell & Sebastian 2016.03.13. 23:00:06

@hubelejakab: Ez bizony nem cáfolja a hülyék törvényszerű kihalásának teóriáját. A kihalás mindig akkor van, amikor magtalanul hullik le egy ág. Vagyis, számunkra a jövőben.

2016.03.13. 23:11:59

@maroz: Miből és mit vállalkozzak?
Lehetnél CBA boltos, vidéken. Hisz az oly szép. Szerinted....szerintem meg a CBA kvázi védelmi pénzt kér, kötelezi a boltosokat bizonyos termékek tartására, miközben ellátja érdekképviseletüket a gyártók, beszállítók felé. De nem látja el.....

kellys 2016.03.13. 23:51:17

@Voznyák Pista2: ha mar annyira osztod az eszt te hugyagyu az ekezetekrol es a helyesirasrol tanulmanyozd a melleknev es fonev viszonyat, majd gondold at a Magyar magyar kettost.
te faszlama...