Klik, szülők, tanárok, Soros – mi lesz a közoktatás túltolt biciklijével?
2016. február 03. írta: nénike

Klik, szülők, tanárok, Soros – mi lesz a közoktatás túltolt biciklijével?

tuntetes-szervezok.png

A centralizációval sokkal jobban járnak az iskolák, a tanárok, a diákok és a szülők is – ez a cél vezérelte a Klik létrehozását. A központosítási akarat intézménye 2013 szeptemberétől élesben működik, ám alig egy év alatt kiderült (maga a közoktatási ügyekért felelős államtitkár ismerte el), hogy a Klik nem egy sikertörténet.

Ez lehetett az a pont, ahol politikai presztízskérdéssé vált a Klik védelme. Míg a diskurzust a döntéshozók részéről a kompetens állam bizonyításának (mundér becsülete) kényszere dominálta, addig a szakma, s mára a közoktatásban érintettek jelentős része oldaláról a földhözragadt napi tapasztalatok. Csaknem két év telt el ezzel a terméketlen egymás mellett elbeszéléssel, miközben a szakma részéről egyetlen ember nem volt az országban (a kormányzat által kijelölt szakmai szervezet elnöke sem!), aki szerint a jelenlegi struktúrájában működőképes lenne a Klik, és betartható az általa közvetített szabályrendszer. Akkor mégis mivel telt el több mint másfél év? Ideggörccsel és csendes portfólióírással.

A kerettantervek szigorától, a pedagógusok önértékelésén, a kötelező óraszámokon, a finanszírozási elégtelenségeken át a minimálbértől elszakított pedagógus bértábláig hosszan sorolhatók a javítandó ügykörök, ám ezek a felvetések eddig nem ütötték át a döntéshozói kör érdeklődési küszöbét. A múlt héten részkérdésekben a Közoktatásért Felelős Államtitkárság apróbb engedményeket tett. Most, hogy már a tiltakozás átlépett egy mennyiségi határt (a politika számára látszólag az oktatási problémák kezelése inkább elégedetlenség-mennyiségi kérdés, kevésbé szakmai), kommunikációs síkra igyekszik terelni, s ott megvívni a harcot. Mi más oka is lehetne annak, hogy arra a (mai) napra hívták össze a tankerületbe a köznevelési fórumokat, amikor az ország különböző pontjain tiltakozó eseményeket tartanak. Az esti híradókban így a tárgyalásra nyitott Klik megértő munkatársai lehetnek az utcán „hőzöngő”, egyébként a tankerületi egyeztetésekre meg nem hívott szülők, diákok és számos nem tanár érintett ellenpontjai. A kérdés mediatizált kezelésére utal az az elővágás is, mely a komplett pedagógusi kart kívánja Gyurcsány, Soros és a „bukott balliberális oldal” ölelő karjaiban láttatni.

A méltatlan hiteltelenítési kísérlet kétségtelenül fékezheti a tüntetések átütő erejét, ugyanakkor érdemes a mérleg másik serpenyőjében az értékrendjükben konzervatív, tekintélyes és sikeres vezetőket is észrevenni. A Fidesz korábbi elnökének kabinetfőnökét, aki ma a Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója, a Budapesti Piarista Gimnázium igazgatóját (ide járt Rétvári Bence Emmi-államtitkár), bencés és ciszterci elitintézmények csatlakozó vezetőit. Nehezen képzelhető el, hogy az általuk is megfogalmazott kritika az ellenzék ravasz aknamunkája lenne.

A helyi igényekre és adottságokra fittyet hányó központosításban érzékelhető valamiféle újkori szocialisztikus egyenlőségre törekvés. A leszakadó régiók rozsdaövezetekben működő iskoláinak valós szükséglete, hogy az állam egy erős középszintre emelje fel az infrastrukturális színvonalat, és az integráció szellemében meghatározza az adott intézmény elvárható követelményszintjét. Ennyiben és csak ennyiben elfogadható döntés volt a Klik létrehozása. Azonban az önkormányzatokkal vagy egyéb fenntartójával jól együttműködő, sikeres oktatási műhelyeket módszertanilag kiszolgáltatott, anyagilag forráshiányos helyzetbe hozni, az említett hátrányos helyzetű intézmények középszintje felé nivellálni súlyos hiba.

Ma a közoktatásban 1 millió 220 ezer gyermek tanul. Az érintettek köre ennek legalább a duplája. Az eredeti koncepció elengedéséhez nem kis akaraterő kell a megalkotók részéről, akkor is, ha 2018 még távolinak tűnik.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr128356830

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: nénike: Klik, szülők, tanárok, Soros – mi lesz a közoktatás túltolt biciklijével? 2016.02.03. 15:13:02

Az önkormányzatokkal vagy egyéb fenntartójával jól együttműködő, sikeres oktatási műhelyeket módszertanilag kiszolgáltatott, anyagilag forráshiányos helyzetbe hozni, az említett hátrányos helyzetű intézmények középszintje felé nivellálni súlyos hiba.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beer Ninja 2016.02.03. 14:48:20

Úgy általában egyetértek a tiltakozással, egyedül azzal nem, hogy megint 18 éves korra emeljék fel a tankötelezettség határát. 21 éves korig most is ingyen lehet tanulni, sőt utána két OKJ szakmát is, aki meg nem iskolába való, azt meg hadd lehessen már 16 éves korától kirúgni! Szakiskolában, rosszabb szakközépben kiváló lépés volt 16 évre levinni a korhatárt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.02.03. 14:54:26

Fogadjunk, ezek a pedagógusok azt is támogatják, hogy lakosságcserével migránsokkal népesítsék be Magyarországot.

Minaretet nem akarnak építeni az iskolák mellé?

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2016.02.03. 15:01:04

"A kérdés mediatizált kezelésére utal az az elővágás is, mely a komplett pedagógusi kart kívánja Gyurcsány, Soros és a „bukott balliberális oldal” ölelő karjaiban láttatni."

Azért ez erős eufémizmus...

Valójában ez a sorosozás aljas indokból, előre megfontolt szándékkal elkövetett hazug mocskolódás, rasszista felhangokkal tűzdelt lejárató uszítás, náci-bolsevik stílusú állami agymosó propaganda

Kösz ORBÁN!

...és rohadjon meg személyesen minden gerinctelen féreg, aki benne van, aki részt vesz ebben: Habony művek, az MTI, MTVA és a többi lakájmédia és agitprop minden egyes aljas közreműködője

GNDL 2016.02.03. 15:57:19

Én a tiltakozásokat szervezők helyében a (szigorúan lopott közpénzekből finanszírozott) fideszes lejáratókampányok kezdetétől mindösszesen két követelést fogalmaztam volna meg: a KLIK megszüntetése; és oktatási minisztérium létrehozása.

Amíg ez nem történik meg: teljes munkabeszüntetés. Szórakozzanak a tetves kommunista anyjukkal a fideszes degeneráltak. :)

Egészségügyiek helyében dettó. Orbán és korrupt gecijei hülyének néznek mindenkit, és hatodik év után aki még mindig hagyja magát az valóban hülye is...

Szindbad 2016.02.03. 16:11:20

Azért vergődnek ezek a nyomorult tanárok, mert nincsen még eléggé központosítva a közoktatás. Ha eléggé központosítva lenne, nem mernének megmukkanni sem.

TG69 2016.02.03. 16:18:13

A fidesz 6 eve nem csinal semmit. Most msr rombol is. Mikozben migrans ugyeket old meg, keletre nyit es illiberalisozikes furmanyosan tomi sajatjai zsebet akozben minden epp csak marol holnapra mukodik. Erge szerint tehetseges a miniszterelnok. Amig sokan ezt gondoljak nem lehetseges valtoztatni. Marpedig most is keso!

GNDL 2016.02.03. 16:23:07

@TG69: „Erge szerint tehetseges a miniszterelnok.”

Van az a (lopott köz)pénz...

Szindbad 2016.02.03. 16:25:07

Volt az a vita Orbán és Pokorni között: "A közel fél egyig tartó frakcióülésen ugyanakkor ennél fontosabb kérdések is szóba kerültek. Többen is arról számoltak be, hogy a vitában leginkább Orbán Viktor és Pokorni Zoltán érvei csaptak össze. Lázár János moderálta mindezt, a törvényt jegyző Hoffmann Rózsa gyakorlatilag kizárólag adminisztratív ügyekben kért szót. „Látszott, hogy nagyon egy hullámhosszon van a miniszterelnök és az államtitkára” – emelte ki az egyik KDNP-s képviselő. Egy másik résztvevő úgy jellemezte a vitát, hogy Orbán politikai érveket sorakoztatott fel Pokorni szakmai érvei ellen. „Zoli, mondhatod a számokat, de én máshogy látom az életet” – zárt rövidre például egy vitát a kormányfő, amikor Pokorni adatokkal próbálta alátámasztani az érveit. Az oktatási bizottsági elnök így többnyire kisebbségben maradt véleményével."

24.hu/belfold/2011/12/12/kilenc-eves-lehet-az-altalanos-iskola/

Ne sikkadjon el.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.02.03. 16:32:24

@A Hannibal Lektűr-attitűd:
Maga most azt akarja elkenni a kirohanásával, hogy Soros minden módon a magyar érdek ellen dolgozik. Például ezért szabadította ránk a demokráciát is.tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2011/01/szamok-nyelven.html

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.02.03. 16:36:52

@Szindbad:
Nem értem, mit rugózik itt az érveken. Orbán megkapta az ukázt valahol és végrehajtja, akárcsak tette a vasárnapi boltzárral vagy a migránsellenes határzárral is. Cserébe pénzt kap, amit szétoszt, ezért stabil a rendszere, mert a hûbéresek tudják, kinek a keze eteti ôket.

Szakmai érvek? Ne vicceljünk már. Turbófeudalizmus.

2016.02.03. 17:08:18

Az oktatás 25 éve kokettál a konzervatívizmussal, lassan de biztosan elfogy az "emberarcú" időkben (65-90) felhalmozott szellemi tőke és kihalnak a "tanárok".

Az emberek meg elfordulnak tőletek, magántanítanak, magániskoláznak, net-hez fordulnak, menekítik a gyerekeket külföldre. Ma már törvényekkel rendőrrel bíróval hivatalokkal kell a tanulókat az iskolába(börtönbe) kényszeríteni, nincs önkéntes igény ilyen szükségtelen produkciókra.

itt egy eklatáns példa :
www.facebook.com/media/set/?set=a.594010530633921.1073741853.150701441631501&type=1

Aki kurvának áll...

Enjoy!

(Megoldás nincs, emberi rendszereket nem lehet javítani, csak megszüntetni és újat összerakni.)

Jean Sol Partre 2016.02.03. 17:28:25

@Doomhammer: inkább örülnének, hogy vasárnap pihenhetnek a családdal.

Herr Stacheldraht Leger 2016.02.03. 17:47:27

nekünk csak egy marék szakmunkásképző intézet kell, a többi szemüveges pampogónak irány a közmunkatábor

nemzeti értelmiségnek bőven elég a mandi

oszolj!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.02.03. 19:17:34

@Jean Sol Partre:
A felszabadult vasárnapot tölthetik együtt a gyerekkel, pótolván azt az oktatást, amit az iskolában nem kap meg. Ezt hívják családcentrikus kormányzásnak.

Pelso.. 2016.02.03. 20:02:16

@Doomhammer: Hja, pl. egy ismerősöm rokonának a szomszédja tiszteletre méltó, széles körben elismerten családcentrikus ember hírében áll. Közben min. havonta egyszer kurvázik egy hosszú hétvégét a legjobb wellness hotelekben.
Egyébként fent a címet nem értem. -"túltolt"
Már min túltolt? Elértek valami optimumra s azon?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.02.03. 20:27:08

@Pelso..:
"Egyébként fent a címet nem értem. -"túltolt"
Már min túltolt? Elértek valami optimumra s azon? "

Nem olvasta a hosszúhajút kicsit lejjebb? Az helyes volt, hogy az iskolákat nem az önkormányzatok üzemeltetik. Viszont amennyiben az ország összes iskoláját egy szintre emelik (a fizetéseket is), akkor botrány lesz a jobban menő vidékeken. Ezért most a javaslat az, hogy regionális KLIK lesz. Tehát lesz egy KLIK mondjuk az északnyugati megyéknek és egy másik mondjuk az északkeleti megyéknek és akkor nem kell kifizetni az északkeletieknek azt a bérszínvonalat, amit az északnyugatiak elvárnak.

Kolumba tojása, nem? Meglássa, napokon belül megkapják a pedagógustüntetők ezt a választ és némi morgás után el is fogadják. Túltolták, a nép hangját meghallgatták, visszatolták, nincs itt semmi látnivaló.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.02.03. 20:29:03

@hívőlélek:
Nem akarom, hogy az 1000 éve keresztény Magyarország iskoláinak falán félhold lógjon és a müezzin hívja a tanulókat imára, akármennyire is ezt akarja Soros és az ügynökei.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.02.03. 20:52:25

@hívőlélek:
Nem, én a sorosgyuribérencek ellen vagyok. Nem akarom, hogy Magyarországot Soros György odavesse a migránsoknak és a muzulmánoknak, hogy csak titokban imádkozhassunk keresztényként, mint az nem is régen történt.

Azt akarom, hogy a magyarság nemzeti érdeke győzedelmeskedjen, ami azt jelenti, hogy az iskolák nem lehetnek az önkormányzatok kezében. Ez a magyar érdek.

Pelso.. 2016.02.03. 21:04:35

@Doomhammer: Önmagában a fenntartó megváltoztatása sokat nem jelentett, az ettől (hamisan) remélt fenntartási költség csökkenése nem jött be, mert mitől is. Valamint káder és szavazó bázis szempontjából az oktatási szektorban a fidesz nem állt rosszul, a kézivezérlés pedig kényelmes volt a helyi önkormányzatok aparátcsikjain keresztül, ez a hegemónia csorbult.
Ilyen bér megoldás lehet, de miből bármennyit is, rejtély.

hívőlélek 2016.02.03. 21:07:00

@Doomhammer: szerintem te sorosgyuri bérenc vagy, szerintem.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2016.02.03. 21:19:28

Persze, persze, Soros-bérencek, meg minden, és csak a CÖF a civil, de azért nem úgy van az, hogy Soros adott mindenkinek 5 ezer forintot, ha kimennek az esőben sétálgatni. Akik felháborodtak a jobboldali megmozdulásokat hasonlóképpen fikázó judeoliberális okádékokon, azok most lehetnének visszafogottabbak.
Legyen minden droid biztos benne, van akkora társadalmi feszültség, hogy nem kell egy Soros ahhoz, hogy az utcára menjenek az emberek. A migráns-elhárító akció nem korlátlan bónusz.

Tehéntőgy 2016.02.03. 21:45:41

Azért szeretjük a mandinert, mert ti már évek óta, következetesen, kitartóan, posztok sorában mutattatok rá, hogy az oktatás hofmanni-balogi központosítása és túladminisztrálása mekkora ótvar pártállami agyrém. Így véletlenül sem kerültök olyan szánalmas helyzetbe, hogy a Fidesz-sajtó örök ügyeletes csillogó szemű jófiúiként a tüntetések és a nermédia hiénapropagandája közepette írjátok meg első konstruktívankritikus hasznosidióta posztotokat.

De legalább megtudtuk, hogy szerintetek rajtatok kívül akad ember, akinek a szemében szimpatikussá tehet egy iskolát az, hogy Rétvári Bence odajárt. Ezért már megérte ma felkelni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.02.03. 22:06:42

@Mr Falafel:
"Legyen minden droid biztos benne, van akkora társadalmi feszültség, "

Hát ha nagy a társadalmi feszültség, arra van egy jól ismert megoldás: kell egy bűnbak. A migránsok jó szolgálatot tettek, de lejárt lemez.

Új bűnbak kell. És ha megfogadnák a Professzor tanácsát?
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2013/10/a-szupervulkan-nyaktiloja.html

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.02.03. 22:49:08

A tanárok nem kifejezetten okos és öntudatos emberek. Elég sok mindent meg lehet velük csinálni, viselik, mert így tanulták és szokták meg, az iskolákban még él a szocialista beidegződés, hogy is a tanár egy adminisztratív, utasításvégrehajtó szakma. Egymás ellen is igen könnyen kijátszhatók, mivel többségük nagyon is középszerű, kicsinyes.

Azonban van az a határ, amit még náluk sem lehet átlépni a a hatalomnak. A pohár most ott csordult ki, hogy egy olyan minősítési rendszert vezettek be, amely nemcsak megalázó és iszonyatosan megterhelő tortúráknak teszi ki az egyébként is rommá terhelt tanárokat, de teljességgel értelmetlen és értelmezhetetlen is --- ha a tanár fejre áll, akkor sem tud megfelelően teljesíteni, mert nem lehet.

Ezt a robbanásig feszült helyzetet ismerte most föl a politika és használja ki: ennek a lázadásközeli állapotnak próbál most neki kedvező irányt és karaktert szabni a kormányellenzék.

Szindbad 2016.02.03. 22:56:02

@bbjnick: A politika természete szerint teljesen természetesen, tegyük hozzá.

hívőlélek 2016.02.04. 01:41:53

@Doomhammer: Te beszélsz? Szerintem meg pont Te vagy egy kormányzati szennymédiától és némethszilárd és habonyárpi által agy mosott konzumidióta bérrabszolga. ...egy igazi sorosgyuri bérenc.

Herr Stacheldraht Leger 2016.02.04. 06:02:27

de mit szól mindehhez maga a Történelem Ura?

2016.02.04. 09:29:29

Úgy látom, nagyot mondó versenyt hirdetett a "Mandiner "és akkor én is benevezek.

Ugy hallottam hogy a kdnp és a fidesz kormány lopott pénzből támogatja a századvéget, nem náluk dolgozik a nyugerverő vagy rugdosó habony, mint portalanitó segédmunkás. Vajna is milliárdokat fizet be adó formájában és ezt a CÖF kapja meg. Valamint a Soros még mindig támogatja a fideszt és semjén a misén perselypénzt szed a gyurcsány párt támogatására. Na mit szólsz, ez jobb mint a tied, ugye ?

Ám ha már nekifogtál és írni kezdtél, akkor valamit azért nézz meg, ha van időd. Mert Lenin elvtárs nem azt mondta hogy hazudni, hazudni és hazudni, hanem azt hogy tanulni tanulni és tanulni !

2016.02.04. 12:09:07

orbán viktor is soros eltartott volt..

maroz 2016.02.04. 12:50:49

@KUNTYI: Szerintem tévedsz, ő nem soros, hanem párhuzamos eltartott. Ha kiveszed a rendszerből nem történik semmi, nem omlik össze az áramkör, talán lesz egy pici ingadozás, de minden ugyanúgy folyna tovább Orbán nélkül is, mint vele. Ilyen a párhuzamos eltartott a félgyarmaton, nem tényező, de a buta félbennszülöttek mégis azt hiszik, hogy igen.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.02.04. 13:43:12

@maroz:
"de minden ugyanúgy folyna tovább Orbán nélkül is, mint vele."

Persze kérdés, hogy mi lenne a választásokkal. A turbófeudalizmus rendszerében a választások formálisak, mivel úgyis csak egy jelöltre lehet szavazni (a többiek formálisak), de a nap végén mégis hozni kell az 1 millió szavazatot úgy, hogy a többiekre lényegesen kevesebben szavazzanak. Erre eddig Orbán képes volt, más vajon képes lenne-e?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.02.04. 13:45:00

@hívőlélek:
Én lerántom a leplet a szennymédia agymosásáról, te pedig szőnyeg alá söpröd a keresztény Magyarország iszlamizálásának mestertervét.

Akkor melyikünk a sorosbérenc? Mielőtt válaszolnál, elmondom én: te vagy a sorosbérenc.

maroz 2016.02.04. 14:11:35

@Doomhammer: Valaki biztos képes lenne, hiszen a választás olyan játék, aminek nincs vesztes kimenetele. Valaki győzni fog és az azt fogja csinálni, amit kell. Orbán is azt csinálja. Persze, igen, vannak különbségek, amint hogy a pávakakas és a baknyúl között is, de a lényeget illetően a vége mindig ugyanaz, megbaszatunk dicsőséggel.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.02.04. 14:54:19

@maroz:
" Persze, igen, vannak különbségek,"

Persze azért nem mindegy, hogy a győztes sorba veszi a lehetséges bűnbakokat és negyedévente új célpont ellen indít gyűlöletkampányt, hogy addig se az ő kormányzati teljesítményével és haveri osztogatásaival foglalkozzon a "közbeszéd", vagy apatikusan várja a választási vereséget és teszi, amit tennie kell.

" megbaszatunk dicsőséggel"

Sokkal rosszabbul is járhatnánk, ha nem lenne Gorenje a boltban. Kérdezze meg bármelyik szírt.

www.youtube.com/watch?v=DoRdCbDd50o

maroz 2016.02.04. 15:03:47

@Doomhammer: Orbán egy szerepet játszik, a félperifériás helytartó szerepét. Ez egy olyan szerep, hogy megenged bizonyos manírokat. Egyik szereplő ezzel terel, a másik a nácivésszel, és igen, elfogadom, hogy ez egy adott kontextusban lehet az egyén számára zavaró, de ha egy tágabb összefüggésben nézem akkor legyinthetek is rá, apróság, haladjunk.

A szíreket fölösleges megkérdezni, egy proxy-állam polgára megbízhatóan jókat fog gondolni mindenről, ami nem jellemző egy proxy-állam hétköznapjaira. Érdemes viszont figyelni rájuk, mert tanulságos lehet a sorsuk: hogy jár egy társadalom, ha lecsúszik a félperifériás létből a perifériásba? Mi is simán húzhatjuk ezt a kártyát pár éven belül.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.02.04. 15:41:41

@maroz:
"Orbán egy szerepet játszik, a félperifériás helytartó szerepét. "

És milyen rossz ez neki, hiszen ő szívesebben játszaná a felvilágosult demokratát, ugye? Tudja mit, én azt gondolom, hogy ez nem így van, hanem úgy, hogy Orbán mindent megtesz azért, hogy Magyarország az övé legyen és csak ő mondja meg, belül mi történjen. Ezért cserébe bármit megtesz, ha kell, tönkreteszi az oktatásügyet, ha kell, háborús menekültekkel szívózik.

Bizonyos értelemben a saját hatalomtechnikai ügyességének a foglya, kivéve, hogy az a hatalomtechnikai ügyesség nem a kifinomultságból, hanem a gátlástalanságból következik. Például a rendszerváltás után senkinek sem volt pofája ennyire a Kádár-rendszer módszereit használni, kezdve a nómenklatúrával és ne folytassuk a további részletekkel.

maroz 2016.02.04. 15:58:36

@Doomhammer: Honnan tudhatnám, hogy ő mit játszana szívesebben? A lényeg számomra, hogy teljesen mindegy, hogy mit játszana, ha nem játszhat mást.

Azon én úgy különösebben nem szoktam meglepődni, ha valaki olyan van hatalmon vagy hatalom közelében, aki akarja a hatalmat és bármit megtesz érte. Szerintem az ellenkezője lenne a furcsa.

Az ügyek amúgy nagyjából hasonlóan tevődnek tönkre a félperiféria többi államában is. Megtévesztő lehet a verseny, amelyikben időnként bizonyos lemming-csoportok diadalmasan kurjongatnak, mert a helyzet pillanatnyi állása szerint ők egy picivel közelebb vagy távolabb vannak a szakadéktól, de hosszabb távon ezek kiegyenlítődnek és csak az egységes csorda látszik, amint.

Szóval megértem azokat, akik nem kedvelik Orbánt és a hatalomtechnikai manírjait, de én nem tulajdonítok neki különösebb fontosságot. Oktatásügy nem Orbán miatt nincs, hanem a neoliberális világrendszer miatt. És így tovább.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.02.04. 16:06:25

@maroz:
"Azon én úgy különösebben nem szoktam meglepődni, ha valaki olyan van hatalmon vagy hatalom közelében, aki akarja a hatalmat és bármit megtesz érte. "

Az úszóbajnok is bármit megtesz, hogy megnyerje a versenyt - a szabályok adta kereteken belül. Aki azokat a kereteket túllépi, azt diszkvalifikálják. Ilyen a verseny.

"Oktatásügy nem Orbán miatt nincs, hanem a neoliberális világrendszer miatt. "

Elég ócska kis világbirodalom az olyan, amelyik 1990 és 2010 között nem tudta tönkretenni az oktatásügyet.

Ne fogja másra, Orbán pont azt akarta, hogy Kádárhoz hasonlóan senki más ne szólhasson bele abba, mi történik az országhatáron belül. Megkapta és - akárcsak Kádár esetében - minden az ő felelőssége lett. Nincs itt szó Birodalmakról meg a magyarság romlására törő titkos hatalmakról. Csak a saját töketlenkedésünk van.

maroz 2016.02.04. 16:20:22

@Doomhammer: Kokszolnak, mint állat, mi mást tennének, ma már a sport is inkább gladiátorkodás és a profitról szól. Az győz, aki ravaszabbul hágja meg a szabályokat, vagy aki szerencsés, illetve mindezeket korrupcióval kombinálja.

Az oktatásügy egy olyan fogalom, amin jó eséllyel mást értünk. Hosszú lenne tisztázni, hogy én mit értek alatta és nem is hinném, hogy lekötne, mert eléggé balra áll Marxtól.

Magyarország annyira nem szuverén, hogy ha Kádár ezt meglátná még a seggével is röhögne rajtunk. És tényleg nincs szó birodalmakról, nincs szó a magyarság pusztulására törő akarásokról, hanem a globális struktúrákról van szó, amelyek finoman és rejtetten, de azt eredményezik, hogy ma egy félperifériás állam miniszterelnöke még a tökét is csak brüsszeli jóváhagyással vakarhatja meg. Tudtommal a kamanyizmusban nem volt olyan, hogy egy szovjet törvény úgy is hatályos legyen Magyarországon, hogy azt nálunk se el nem fogadják, se be nem iktatják a magyar jogba, se ki nem hirdetik, hanem csak úgy lesz ide ránk. Orbán alávalósága nem igazolja azt, hogy ne léteznének ezek a struktúrák. Amúgy meg én figyelem a román közéletet is és ott is körülbelül ugyanezeket mondják, ugyanígy. Darab-darab, a rendszer a lényeg.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.02.04. 16:40:53

@maroz:
"Az oktatásügy egy olyan fogalom, amin jó eséllyel mást értünk. Hosszú lenne tisztázni, hogy én mit értek alatta és nem is hinném, hogy lekötne, mert eléggé balra áll Marxtól."

Hát látja, itt a baj. Maga folyton a birodalmaival jön, de amikor konkrét témára terelődik a szó, akkor kiderül, hogy tulajdonképpen tetszik magának az a kádárista politika nacionalista szósszal leöntve, amit Orbánék visznek.

Az már régóta ismert probléma volt, hogy Magyarországon extrém nagy az iskolák minőségbeli különbsége, a legnagyobb az egész OECD-ben. Ezt Orbánék olyan méretű központosítással oldották meg, amire még ők is azt mondják, hogy túltolták. Eközben a fiatalok menekülnek az országból, a lemaradt térségekből a továbbtanulás esélye nem lett jobb, csak még ráadásul azt is elcseszték, ami azelőtt működött. Mindezt megmondták nekik előre.

Ne fogja a Birodalomra, ehhez Brüsszelnek semmi köze. Ehhez csak a magukat jobboldalinak vagy kereszténynek álcázó komcsiknak van köze. Akikkel maga nagyon egyetért, ugye igazam van?

maroz 2016.02.04. 16:57:31

@Doomhammer: Az, hogy számodra ez derült ki azt jelenti, hogy érdekesen asszociálsz.

Persze, hogy igazad van, hiszen ha nem lennél meggyőződve, hogy igaz, akkor nem ezt mondanád. Az utóbbi években nem túl gyakran találkoztam olyan kérdezővel, aki tényleg ki merte volna hozni a köz elé a valódi bizonytalanságát. Ma ez egy kicsit megkönnyíti a dolgom, hiszen ha bárki megkérdezi, hogy igaza van-e, akkor simán rámondom, hogy persze, hogyne. Takarékos módszer.

Galván_Tivadar 2016.02.04. 19:33:18

Mindeközben Klebelsberg Kuno forog a sírjában...

Pelso.. 2016.02.04. 19:39:41

@Doomhammer: Már utaltam rá az említett személy vonatkozásában, hogy akié a dicsőség, azé a felelősség. Addigi nullás népszerűségi indexem stabilizálódott.

annamanna 2016.02.05. 06:28:52

@Doomhammer: "Hát ha nagy a társadalmi feszültség, arra van egy jól ismert megoldás: kell egy bűnbak. A migránsok jó szolgálatot tettek, de lejárt lemez.

Új bűnbak kell."

mno.hu/belfold/peter-gaborral-tamadjak-gallot-1326954

("Bencsik András egyébként 1990 előtt az akkor az MSZMP központi lapjaként működő Népszabadság újságírója volt. " www.origo.hu/gazdasag/20160203-gallo-istvanne-csaladjat-tamadta-bencsik-andras-peter-gabor.html )

Ha már az ellenlábasokat sikerül név szerint beazonosítani, akkor "állítsuk a fejéről a talpára Hégelt"*: a közoktatásnak van egy személyi felelőse, Balog Zoltán.
A tüntetők ne egy arctalan állam-masszán kérjék számon a problémákat, hanem azon, aki személyesen felelős érte.
Korábban még lehetett tudni, hogy Hoffmann Rózsa az, akit felelősségre kell vonni, a diákok ezt skandálták: Hoffmann Rózsa, gyere ki a hóra!
Balog Zoltán nevét alig emlegetik. Ez az ember nem is létezik? Csak Heller anyó létezik?
Balog Zoltán a felelős miniszter.
Nem más felelős az oktatás állapotáért, hanem Balog Zoltán miniszter.
Személyesen felelős, ezért kapja a fizetését.
Miért mindig mások beszélnek helyette?
Neki nincs képe vállalni azt, amiért fizetik?
Vagy nincs szája? Mi az oka annak, hogy elegánsan másokat maga elé enged, amikor felelnie kellene azért, amiért ő veszi fel a miniszteri fizetést?
A KLIK-et is nyugodtan átnevezhetik BLIK-re, Klebelsbergnek ehhez semmi köze, Balog Zoltánnak annál több.

www.atv.hu/belfold/20160204-lmp-a-kormany-ellopta-az-oktatasi-reform-unios-tamogatasat

"a kabinet kizárólag azért vezetett be ostoba tantervet, adminisztrációs terheket és minősítési rendszert, hogy ellophassa az azok elkészítése után felvehető uniós forrásokat.
"Az idióta tankönyveket és oktatási programokat" pedig azért kell használni, mert különben az EU visszakérné a támogatást - fűzte hozzá.
(...) több, akár százmillió forint értékű megbízás is "alibi cégekre, feladatokra" ment el. Az LMP elnökségi tagja azt mondta, a sokat kritizált felvételi és érettségi feladatokat is "kamucégek írják", ezzel pedig szerinte az uniós források mellett "a gyerekek jövőjét is ellopja" a kormány."
"A honlapon szereplő feladatok így egyenként 100 ezer forintba kerültek, azok nagy része azonban csak a tankönyvekből van kimásolva"
"A pártok közötti összefonódás példájaként említette, hogy Köpeczi-Bócz Tamás, az Emmi uniós pénzekért felelős államtitkára 2005-ben is helyettes államtitkár volt."

www.atv.hu/belfold/20160203-hegedus-zsolt-eb/hirkereso

"Kórházi fertőzési vészhelyzet van, de ezeket az adatokat titkosították
Magyarországon a kórházi fertőzések száma növekszik, az MRSA fertőzések száma növekedett, kórházi fertőzési vészhelyzet van, de ezeket az adatokat titkosították"
"évente 2-3000 ember hal meg Magyarországon ilyen fertőzésben, ez egy megközelítő adat. Az orvosok és a nővérek apátiában vannak, belefáradtak az emberek az egészségügy helyzetébe – fogalmazott"
"a magyar egészségügyet nem lehet tovább foltozgatni, az egész rendszert újra kellene indítani."

Ezeknek a területeknek van egy személyi felelőse, Balog Zoltán.
Mint református lelkész, jól tudja, mit jelent a felelősségvállalás, számonkérés, számadás, úgyhogy nyugodtan elkezdheti gyakorolni, mielőtt Isten színe előtt is számot adna a tevékenységéről.

*Az idézet pontosabban: "Fordítsuk hű de remek, fordítsuk hű de remek, feje tetejéről a talpára Hegelt, passzolj még egy cigarettát" (Cseh Tamás)

@maroz: "ő nem soros, hanem párhuzamos eltartott. Ha kiveszed a rendszerből nem történik semmi, nem omlik össze az áramkör, talán lesz egy pici ingadozás, de minden ugyanúgy folyna tovább Orbán nélkül is, mint vele."

Nem tudom, Orbán nélkül mi változna, de hogy Balog nélkül minden ugyanolyan maradna, az hótziher. Elég nyilvánvaló, hogy ennek az embernek egyetlen önálló döntése sincs. Mivelhogy semmihez se ért, nem is dönthet önállóan semmiben. Orbán se ért semmihez (neki inkább egy rakás személyes sérelme lehet az oktatás iránt; az általános iskolát több helyen volt kénytelen kijárni, a középiskolai tanárai szerint közepes képességű, az egyetemet pedig ott akarta hagyni, csak jó atyja erőltette, hogy fejezze be). Úgyhogy neki talán személyes harca is a közoktatáson való bosszúállás, a tanárok eszelős szívatása.
Talán Balognak is lehetnek személyes sérelmei az oktatás iránt: "A gimnáziumi évek alatt többször is konfrontálódik a tanárokkal, a kollégium vezetőségével. Nehezen viseli az alma mater elitizmusát: a harminckét osztálytársból tizenhatnak lelkész az apja. "Úgy láttam magunkat, hogy tudatlanok, tájékozatlanok vagyunk, és van bennünk egy adag kisebbségi arrogancia is" - ekképp vall a kollégiumi periódusról és az egyházról a Halász Zsuzsa készítette interjúkötetben (Mélység és magasság, Budapest, 2006)." "A másodszorra elcsapott debreceni diák bosszúból "átigazol" a pápistákhoz." magyarnarancs.hu/belpol/balog_zoltan_palyakepe_-_a_szines_eminencias-72327

maroz 2016.02.05. 07:23:19

@annamanna: Nincs pénz, amiből a közügyeinket vihetnénk, mert elviszik a multik. A hülye félgyarmati bennszülött meg azon pampog, hogy ha jó kerájunk lenne, akkor! Na, mindegy, unom.

annamanna 2016.02.05. 07:28:34

@maroz: tévedsz, alapvetően nem a pénzhiány a gond, bár persze az is, de: "El kell mondani, hogy baj van, a betegbiztonság veszélyben van, józanésszel és tiszta indikátorokkal jó eredményeket lehet elérni – magyarázta." www.atv.hu/belfold/20160203-hegedus-zsolt-eb/hirkereso

A probléma pontos neve: fejétől bűzlik a hal.

gyalog.galopp 2016.02.05. 07:55:44

@annamanna:

Miközben mindenki, mindenkit szid, mindenki az érdeke szerinti épen aktuális bűnbakra mutogat, senki nem nézi a saját kölykét.
Kinek jutna eszébe, hogy a gyerekem egy lusta disznó, nem érdekli az iskola, lehülyézi a tanerőt, egyébként meg én se bírok vele, nemhogy egy idegen, de különben is ha báncsa a gyerekem, bemegyek és elkenem a szája szélét....

annamanna 2016.02.05. 08:29:59

@gyalog.galopp: ja igen, hogy ez idáig még senkinek sem jutott eszébe, pedig milyen kézenfekvő: az oktatási rendszer tök jó volna, csak ne lennének benne tanulók. Az egészségügyben meg betegek. Tessék preventálni, oszt akkor nem kell orvoshoz szaladgálni!
A kommunizmus is remekül működött volna, csak humanoidok ne lettek volna benne, mert az emberi faj még nem voltak elég érett erre a felsőbbrendű tudatállapotra.

annamanna 2016.02.05. 09:30:40

@gyalog.galopp: index.hu/belfold/2016/02/04/eldugtak_az_oktatasert_felelos_politikusokat/

"Lázártól Czunyiné főnökének, Balog Zoltánnal a hollétéről is érdeklődtek. Balog ugyanis utoljára Miskolcon bukkant fel egy fórumon, ahol a Népszabadság tudósítása szerint "elcsodálkozott, hogy mik történnek az oktatásban". Azóta Balogot nem lehet utolérni"

nol.hu/belfold/balog-csak-csodalkozott-mik-tortennek-az-oktatasban-1586799

"A zárt ajtók mögött zajló beszélgetés résztvevői alig hittek a fülüknek, amikor bizonyos témaköröknél
Balog Zoltán maga árulta el teljes tájékozatlanságát."

"Hogy lehet, hogy egy miniszter nem ismeri az idevonatkozó jogszabályokat? Vagy miért­ nem figyelmezteti ezekre valaki! – fakadt ki tudósítónknak a fórum egyik résztvevője."

"Ezen, állítólag, Balog Zoltán igencsak elcsodálkozott. Ő úgy tudta, az iskolaotthonos rendszert épp azért találták ki, hogy ne legyen házi feladat. A hallottak alapján biztos kijelenthető: ha a fórum tovább tartott volna, Balog miniszter feltehetőleg még többször elcsodálkozott volna."

"A miniszter többet kapott a fórumtól, mint amennyit mi a minisztertől, hisz kiderült, hogy számos rendszerszintű hiányosságról fogalma sincs – mondta az egyik távozó tanár."

maroz 2016.02.05. 12:29:06

@annamanna: Probald meg ugyanezt kicsiben: tuzz ki a sajat gyerekeid szamara jo nevelest de ne rendelj hozza forrasokat.

maroz 2016.02.05. 12:31:30

@gyalog.galopp: A szuloknek alapvetoen nincs eroforrasuk a gyerekeik nevelesere. Tizennegy ora munka utan mar nincs kedv, mig ha nulla ora munka van csak akkor meg mi a fenere nevelje.

gyalog.galopp 2016.02.05. 14:16:31

@annamanna:
Már ne vedd zokon a kérdést, nem is kell rá válaszolni, de van gyereked, legalább egy?

gyalog.galopp 2016.02.05. 14:29:01

@maroz:

Ebben teljesen igazad van, pontosan ide akartam kilyukadni én is, lásd, azzal kezdtem, mindenki megtalálja az érdekei szerinti bűnbakot.

De annak a tanerőnek, akinek 25-30 neveletlen gyereket előbb meg kellene nevelnie ahhoz, hogy azok befogadják azt a tudást, amit át szeretne nekik adni. A tanerőt alapvetően tudás átadásra képezik ki, nem alapvető szocializációs problémák kezelésére.

Nekem ebben az egész nagy hepajban pontosan az nem tetszik, hogy senki nem azt akarja tisztázni, kinek meddig terjed a kompetenciája, hanem bűnbakot keres.

Eddig még senki nem akarta a problémát komplex módon kezelni, mert az bizony nevesített felelősséggel is járna, márpedig a mindig másra mutogatásból soha nem lesz semmi.

maroz 2016.02.05. 16:01:43

@gyalog.galopp: Ott az a másik, a még inkább alapvető kérdés: tulajdonképpen _mire_ is neveljük a gyerekeinket? Mivel a neoliberális paradigma szerint értékekről, életakarásokról, az élet értelméről nem illő beszélni ezért mindenről beszélünk, csak arról nem, hogy valójában mit is szeretnénk elérni a közoktatással?

Én pillanatnyilag ott tartok, hogy helyeselni tudom, ha valaki teljes egészében megpróbálja a gyerekét kivonni a közoktatásból. Innen viszont nehéz arról spekulálni, hogy Orbán kúrta el jobban vagy Magyar Bálint. Majd ha arról beszélünk, hogy milyen célt szolgáljon a közoktatás, akkor esetleg bekapcsolódok a vitába, de addig értelmetlen. Pillanatnyilag azt látom, hogy se közérthető cél se ahhoz hozzárendelhető forrás nincs, spekulálunk, mint prérifarkas az üres hűtőszekrény előtt, és ezt hamar meg lehet unni.

gyalog.galopp 2016.02.05. 18:47:54

@maroz:
Ott tartunk, hogy a gyerekeinket nem mi, nem is az iskola, hanem a média neveli. Nem akarom minősíteni a tanerő elégedetlenségét, mert legalább annyi igazuk van, mint kötelezettségszegésük . Erről a nulla pontról kell elmozdulni a megoldás irányába.

2016.02.05. 19:05:29

@maroz:

A neolib gazdasági filozófia.
Ez most konzervatív "vissza a dicső múltba" kurzus. Hogy akartok ti gyerekre hatni konzervatív felfogással? Szarik rá.

Szájkosár van a tanárokon, ostor a vezetőség kezében. Ide nem forrás kell hanem szabadság. Börtönt csináltatok az iskolákból, zárak, őrök, rendőrök, szabályok, meg törvények meg rendeletek, meg doktrináció.

Elbasztátok.

A nép meg szökik.

Ti meg még mindig a dicső múltba révedeztek.

Na ideje visszafordulnotok a tvhez, túl sokat voltatok távol.

Messzi Vetek 2016.02.05. 23:59:59

@260: beszélgetőpartnere neve maroz, nem baloz. gondoltam szólok, hátha félreolvasta.

2016.02.06. 00:24:04

@Messzi Vetek:

passz...

Napok óta neolibezik a tag, keveri a szezont fazont, udvarias voltam, vártam hátha tisztába jön magától.

annamanna 2016.02.06. 00:29:20

@maroz: Kicsit vicces vagy - mintha a saját gyerek úgy volna, mint a por a padlón. A saját gyerekhez nem kellenek források, csak akkor, ha jó nevelést tűzöl ki nekik. Ez teljesen életszerű szemlélet. A saját gyerek úgy nő, mint a körömgomba. Kövér László is valahogy így képzelheti. Mintha a nőknek csak valami spórákat kéne kiszórniuk magukból, és milyen szemetek, hogy ezt a kicsinységet is meg akarják tagadni a nemzeti nagyapáktól.

Ha valaki nem rendel forrásokat a gyerekhez, akkor nem a gyerek jó nevelése marad el, hanem egyáltalán nem is lesz gyerek, mint olyan.

"Tizennegy ora munka utan mar nincs kedv, mig ha nulla ora munka van csak akkor meg mi a fenere nevelje."

Egyrészt a munka nem az, amit valakinek kiosztanak, és pénzt fizetnek érte, hanem a munka az, amit valaki meg akar csinálni, mert úgy látja, hogy a világ jobb lesz tőle, ha megteszi. Ilyen módon nem létezhet olyan, hogy nulla óra munka; sőt ilyen módon a munkát nem is órában számolják.

Ajánlom neked, nézd meg a Visszatérő c. filmet, ami bevallottan az apaság filmje. Hegymászóként is érdekelhet. El lehet gondolkozni rajta, hogy az apa milyen forrásokat rendelt a fia nevelésére, mennyire adott a fiának jó nevelést, és mire nevelte a fiát. És persze, hogy a fia nevelését hogyan egyeztette össze a napi munkájával (már ha egyáltalán munkának nevezed azt, amit csinált).

@gyalog.galopp: Ha érdekel, találd ki. Ha nem érdekel, ne kérdezd meg.

" senki nem azt akarja tisztázni, kinek meddig terjed a kompetenciája, hanem bűnbakot keres.

Eddig még senki nem akarta a problémát komplex módon kezelni, mert az bizony nevesített felelősséggel is járna, márpedig a mindig másra mutogatásból soha nem lesz semmi. "

A nevesített felelőst úgy hívják, hogy BALOG ZOLTÁN.
Ő a FELELŐS miniszter. Személyesen felel mindazért, ami az EMMI hatáskörébe tartozik.
Nem a Lázár meg az Orbán meg a Navracsics meg a Csepreghy dolga az oktatásba belepofázni, hanem annak a dolga, aki ezért FELELŐSSÉGET VÁLLALT.
Ne kenjék széjjel a felelősséget, mint a szart a jeruzsálemi keresztény templomok falán.
És ne is dobálgassák vissza a tanárokra, mert az ő kezük biztosan szaros marad, de nem biztos, hogy bárkit is eltalálnak a galacsinjaik.

maroz 2016.02.06. 06:05:17

@Messzi Vetek: Valahol azért igaza van, mert - nem vagyok rá büszke, de ez van - finoman szólva sem voltam a magyarbálinti törekvések vérmes ellenzője, és azt azért érdemes hozzávenni az agnoszkáláshoz, hogy az oktatás neoliberális kinyuvasztása már akkor elkezdődött/tartott.

Más kérdés, hogy mi lett volna, ha ellenzem. Nyilván, akkor is elbasszuk, mert már 1990-ben sem volt más opció, mint az elbaszás, de legalább nyugodtabb lenne a lelkiismeretem. :)

maroz 2016.02.06. 10:05:00

@annamanna: "Ha valaki nem rendel forrásokat a gyerekhez, akkor nem a gyerek jó nevelése marad el, hanem egyáltalán nem is lesz gyerek, mint olyan. "

Téged az ilyesmikért érdemes olvasni. Nem létezik az az eszement hülyeség, amit teljesen komoly fejjel le ne mernél írni. Ez miért jó neked? Betűre jön, vagy mi áll mögötte?

annamanna 2016.02.07. 05:13:23

@maroz: Persze, a gyerekek nőnek maguktól; a levegő ingyen van, mi kell még?
(Amúgy Hugh Glass is ezt ismételgette a fiának - már ha láttad - "Amíg lélegzeni tudsz, küzdened kell"). Ennyi pont elég.
Valóban eszement hülyék a nők, hogy nem szülnek unokákat Kövér nagypapinak. Amikor a levegő tök ingyen van4!

maroz 2016.02.07. 05:48:26

@annamanna: Arról van szó, hogy te vagy hülye, és megkérdeztem, hogy miért. Én hülye.

annamanna 2016.02.07. 06:32:13

@maroz: El ne áruld, hány gyereket neveltél fel eddig fényevéssel.

maroz 2016.02.07. 07:20:04

@annamanna: Az a helyzet, hogy lesz gyerek, csak források nem lesznek amiből "neveljék".

Az a helyzet, hogy világ nem úgy működik, ahogyan szerinted működnie kéne, hanem úgy működik, ahogyan működik.

Ha néha kihúznád a fejed a seggedből és kérdeznél, akkor egészen biztosan akadna valaki, aki elmondaná, hogy gyerek pont oda születik bőséggel, ahol nincsenek források a nevelésükre. Globálisan és lokálisan. Mit kérsz? Afrikai reprodukciós mutatókat? Vagy magyart, a jövedelmi ötödök szerint? Akarod látni, hogy pont fordítva van, hogy pont azok, akik bőséggel rendelkeznek forrásokkal pont azok basznak szülni, míg az alsó kvintilis hármat is?

Mi a jó neked abban, hogy a világ megismerése helyett tolod ide folyamatosan azt, hogy szerinted hogy működne a világ, ha nem úgy működne, ahogyan működik?

maroz 2016.02.07. 07:25:59

@annamanna: Ezt mondtad:

"Ha valaki nem rendel forrásokat a gyerekhez, akkor nem a gyerek jó nevelése marad el, hanem egyáltalán nem is lesz gyerek, mint olyan. "

A "források" azok csak a te seggfej bezárt gondolkodásodban bináris. Az, hogy nem rendel forrásokat azt jelenti, hogy nem rendel _elég_ forrásokat. Például csak belerendeli a nőbe azt a fél köbcenti simicskát és részéről annyi. Lehet, hogy te még ezt sem tudod, de ha egy nőt megbasznak és nincs pirula, akkor komoly eséllyel gyereke lesz. Ha sűrűn megbasszák, akkor meg pláne. A világ egy igen jelentős részén, és ebbe beletartozik Magyarország egy nem elhanyagolható része is a gyerek nem úgy lesz, hogy tervezgetik, hanem úgy, hogy a nőt sűrűn megbasszák. Ott lesz a gyerek, és a nevelése úgy indul, hogy ahhoz az apja faszán túl érdemi forrás nem áll rendelkezésre, tehát tartani fogják, nő, mint budi mellett a csalán, és be fog kerülni a közoktatásba. Na, innen már nem magyarázom tovább, mert ezt úgysem értenéd, legyen mára elég annyi, hogy ha a nőt megbasszák sűrűn, akkor gyereke lesz, és az nőni fog.

annamanna 2016.02.07. 08:05:52

@maroz: "az alsó kvintilis hármat is"

Az alsó kvintilis tizenhármat is, a többiek által befizetett adóból. NEM INGYEN.

Bárhol, ahol népességrobbanás következik be, és az emberek ész nélkül szaporodnak, mindig meg vannak győződve róla, hogy valaki majd gondoskodik a gyermekekről.
Például elterjed a patriarchális családmodell; ebben a modellben a nő szül, de a férfi kötelessége eltartani a nőt és a gyerekeket. A nő már egy ilyen helyzetben is elvesztheti a realitásérzékét, és túlvállalhatja magát. Például Pőcze Borbála hat gyermeket szült József Áron szappanfőző munkásnak; amikor az lelépett, akkor a nő kénytelen volt lelencbe adni a gyerekeket, mert egyedül nem volt képes a fenntartásukról gondoskodni.

A Biblia első része jó régi sztori, és nagyon érdekes megfigyelni belőle, hogy egy családba viszonylag kevés gyerek született. Ez alól az egyiptomi fogság ideje volt kivétel, mert akkor a népesség rövid idő alatt 72-ről 2 millió főre gyarapodott; a szöveg szerint ennyien hagyták el Egyiptomot. Még ha ebben sok csatlakozott egyiptomi volt is, akkor is figyelemreméltó a gyarapodás. Hogy a fogságban valóban ijesztően gyorsan szaporodtak, azt Mózes születési sztorija is alátámasztja, miszerint a fáraó már kényszerű születésszabályozáshoz folyamodott, és szelektált a csecsemők között. Tehát valóban úgy érezték, hogy ha így megy tovább, a héberek kiszülik őket a saját országukból.
Mi lehet az oka annak, hogy a rabszolgák ennyire szaporák lettek? Nyilván az, hogy nem saját maguknak kellett gondoskodni a megélhetésükről; nekik teljesen mindegy volt, hogy az egyiptomiak honnan szedik össze a szükséges élelmet, a lényeg, hogy ők biztosan megkapják.
Amikor elfoglalták Kánaánt, a gyors szaporodásnak vége lett.

A népességrobbanást a patriarchális családmodell és az állami elnyomás hergeli; pontosabban az állam pénzügyi beavatkozása a családok életébe.
A nő akkor fog sok gyereket szülni, ha ez számára kedvezőbb életstratégia, mint megpróbálkozni az önfenntartással.

A következő sztorit egy neves újságíró anyjától hallottam: a két világháború között a summások elmentek dolgozni, a feleségeik otthon maradtak, és eladósodtak a zsidó szatócsnak, aki uzsorakamatra adott kölcsön. Pár éven belül odalett a ház is. Ez elég gyakran megtörtént, ez táplálta a népi antiszemitizmust.
A lényeg ebből, hogy a két háború között már a summások feleségei sem voltak önfenntartóak. Hogy a nők keveredtek adósságba, az azt is jelzi, hogy ők nem tudták reálisan kiszámítani az élet valós költségeit, és hajlamosak voltak túlvállalni magukat; nyilván nem csak az adóssággal vállalták túl magukat, hanem gyerekkel is.

A következő sztorit egy zöldségbolti eladó mesélte, tanulságos, mert az alsó néprétegek gondolkodását tükrözi. Az apja alkoholista volt. A férje börtönbe került, őt is nagyon durván bántalmazta. Egyedül tartja el a gyerekét, egy 17 éves fiút. A nő említette, hogy lát olyanokat, ahol az anya és a lánya egyszerre terhesek (és sorban potyognak a kölykök). A nő szerint az ilyenek nem normálisok, mert ő maga pontosan jól tudja, hogy a saját erejéből nem lenne képes egynél több gyereket nevelni, még ennek az egy fiúnak a felnevelése is nagyon megterhelő és nehéz. Kedvezményesen kaphatnának óvszert, és ingyen van az abortusz is, ha kell - mondja a nő - nem igaz, hogy ezeket nem tudják igénybe venni. Tehát a zöldséges nő pontosan fel tudja mérni, meddig terjednek a határai, és nem vállal erejét meghaladó terheket.

Egy másik nő - kórházi takarítónő és mezőgazdasági segédmunkás. Három fiút nevelt fel egyedül, miután elvált az alkoholista férjétől. Azt mondta, minden nőnek csak annyi gyereket szabadna vállalnia, amennyit egyedül is felnevel, mert soha nem tudhatja, mi történik a férfival. Nem csak válás jöhet közbe, hanem baleset, halál, betegség, lerokkanás is, és akkor a nő mit csinál a gyerekekkel?
Amint látod, ez a nő is bőven az alsó jövedelmi szintbe tartozik, és szigorúan ragaszkodik ahhoz, hogy egy nő ne vállalja túl magát.

Azok fogják túlvállalni magukat, akik nincsenek tisztában a korlátaikkal. Mert például az állam vagy a családszerkezet elmosódottá teszi a határokat.

tevevanegypupu 2016.02.07. 08:59:56

A tanárokat kell leváltani. NEM jók.Vagy legalább a felvételit kell a tanárképzésben megváltoztatni, ne lehessen minden hülyéből tanár. A központosítás pedig kell, de NEM Bogárral, aki ahol csak lehet mindent elcsesz. Ha Orbán nem kap észbe a kdnp és Bogár miatt (is) akkorát bukik 2018-ban mint az ólajtó. És ami azt illeti Gallóné is mehetne, ha a pedagógusoknak lenne annyi esze, hogy ne olyat válasszanak meg képviselőnek, aki tulajdonképpen lehetne Péter Gábor lánya is..Magyarországon azért - a fenti tabló ellenére is -mégiscsak többen vannak a keresztények..Talán ezt kellene képviseltetni mindenhol..hozzáértőkkel.

Pelso.. 2016.02.07. 13:07:23

@tevevanegypupu: De szép lesz, amikor elképzelésednek megfelelően pártod kirúgja az összes tanárt.

tevevanegypupu 2016.02.07. 13:23:41

@Pelso..:
Az összeset talán nem kellene, de nagyon szelektálnék. Elhiheti, hogy a legtöbb tényleg rémes.

maroz 2016.02.07. 20:02:01

@annamanna: Reménytelen eset. Na jó, ezt eddig is tudtam.

annamanna 2016.02.09. 03:33:25

@maroz: Nézd, az eddigiek alapján azt gondolom, hogy te valamiért nem vagy kiegyensúlyozott viszonyban az anyagiakkal. Valamitől vagy inkább valakitől függsz, ami az anyagi viszonyaidat úgy billenti meg, hogy valahová sok elfolyik, máshol pedig ordító hiány keletkezik, amit úgy próbálsz kompenzálni, vagy pontosabban racionalizálni, hogy sok szükséges dologról lemondasz, és erényt csinálsz a szűkölködésből.
Ha csak magadról lenne szó, az mindegy; de ha már gyerekekkel kapcsolatban is az az álláspontod, hogy teljesen fölösleges rájuk költeni, mert pénz nélkül is lehet gyereket nevelni, az már nem pusztán rólad szól.
Csak remélem, hogy a való életben nincsenek gyerekeid, mert ha vannak, és ilyen a hozzáállásod, akkor kárt is okozhatsz nekik azzal, hogy elvonod tőlük a nevelésükhöz szükséges forrásokat.
Valamit te nagyon meg akarsz magyarázni, és erre iszonyú sok energiát szánsz. Folyton a szűkölködésről írsz, mint erényről. Már eddig is az volt a véleményem, hogy valaki elszívja az erőforrásaidat (és ezt te hagyod neki). Ha már gyerek is képben van, akkor nagyon át kéne gondolnod, hogy mire (kire) mennyi időt, energiát, pénzt szánsz. Mert szerintem túlságosan sokat, és túlságosan görcsösen foglalkozol a spórolással.

maroz 2016.02.09. 06:54:08

@annamanna: Esküszöm, hogy nálad nagyobb idiótát még nem láttam. Komolyan mondom, és tudd, hogy erős a merítésem. Te akkora ökör vagy, hogy még engem is meglepsz, pedig. Legszívesebben tanulmányoználak.

annamanna 2016.02.09. 07:09:56

@maroz: Én is biztos vagyok benne, hogy nem véletlenül ragadtatod el magad ennyire. És nekem is erős a merítésem, biztos vagyok benne, hogy valamilyen módon lyukas vödörbe öntöd a vizet, aztán meg panaszkodsz, hogy szomjas vagy.

maroz 2016.02.09. 08:38:46

@annamanna: A te fejed a lyukas vödör.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2016.02.11. 17:29:18

@maroz: annamanna feje nem lyukas vödör, hanem egy cefrés hordó, amibe férges almától kezdve a rohadt paradicsomig, a leggyagyibb kerítésszaggató pálinkához szükséges mindenféle szart belebasztak.
süti beállítások módosítása