Hoppá: mostantól azt építhetünk, amit akarunk?
2015. december 19. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Hoppá: mostantól azt építhetünk, amit akarunk?

banffyhunyad.jpg

Üdvözlet Bánffyhunyadról: ez vár vajon a magyar városképekre?

Ritka fejlemény: mintha egy libertárius fantaszta jutott volna döntéshozói helyzetbe az erős és lehetőleg még annál is erősebb államban hívő Orbán-kormányzatban. A pálinkafőzési liberalizáción és az alkoholfogyasztás utáni bringázás engedélyezésén kívül nemigen tudunk olyan döntést felidézni az elmúlt évekből, amikor a kormány a polgárok közé dobta volna a gyeplőt, mondván, csináljatok, amit akartok, a saját felelősségetekre. Most viszont úgy tűnik, nagy dobásra készül a liberalizáció terén a kormány: a jövőben nem kell építési engedély ahhoz, hogy építkezzünk − 300 négyzetméter alatt. Jól hallották: engedély nélkül kezdhetünk építkezésekbe.

Most örüljünk vagy sírjunk? Vagy a kettőt egyszerre?

A hír így szól: Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter kedden az Országgyűlésben arról beszélt, hogy nem elég a lakásépítés áfáját csökkenteni, az építési engedélyezés bürokráciájának lebontására is szükség van. A 300 négyzetméter alatti ingatlanokhoz ezért nem kell építési engedélyt kérni a jövőben, mindössze bejelentési kötelezettség lesz. Rogán Antal közlése szerint az építtetőnek vagy az általa felkért szakembernek vállalnia kell azt, hogy az érvényes építési szabályzatokat betartják, és a bejelentést követően 15 nappal megkezdődhet az építkezés. Hozzátette: a kormányhivatalok feladata lesz ellenőrizni, hogy az építkezés valóban a szabályoknak megfelelően valósult-e meg, de ez megegyezik a használatbavételi eljárással.

Magyarán: egy bejelentés után mindenki azt kezdhet el építeni, amit akar.

*

Ha ez az új szabályozás, pontosabban szabálymentesítés megvalósul, az forradalmi változásokat hozhat az építőiparban − de hogy először a káosz fog csak elszabadulni, abban biztosak vagyunk.

A döntés kapcsán egyszerre tudunk örülni és rettegni.

Nézzük először a jó oldalát: ki ne örülne egy jó kis deregulációnak, egy radikálisnak ígérkező bürokráciacsökkentésnek. Ki ne ismerne saját életéből vagy hallomásból rémtörténeteket az építésügyi bürokrácia útvesztőiről, időnket, pénzünket és idegeinket felzabáló folyamatairól? Az építési engedélyezési eljárás komplett eltörlése teljesen felforgatja az eddigi hazai gyakorlatot az építésügy terén. A döntés jó oldalának az építészek is örülhetnek. Máté Enikő építészmérnök a Mandinernek arról beszél: örvendetes, hogy a kormányzat felismerte, az önkormányzatok gyakran csak akadályozzák az építésügy folyamatait. Nem kell külön részletezni az építési engedélyezés világát régóta behálózó korrupciót sem: az engedélyezési folyamat eltörlése akár fehérítheti is a szektort. A szakmérnök szerint egy ilyen döntés azzal járhat, hogy az eddigieknél jóval többen vágnának bele az építkezésbe, új családi házak tömegeit kezdhetik el építeni. Ez fellendítheti a szűk esztendőkön még mindig nem igazán túljutott, de a nemzetgazdaság szempontjából nagyon is fontos építőipart. És természetesen a telekárakat is felverheti, így az ingatlanpiacot is felélénkítheti a döntés.

A bürokrácia és a reguláció csökkentése, a korrupciós lehetőségek korlátozása, az építkezések meglódulása tehát pozitív fejlemény lehet a jövőre nézve.

*

De mik a döntés árnyoldalai? Mit árnyoldalai, Mordor léptékű rémképei?

Az első az építészek szakmáját érinti: ha bárki belevághat egy építkezésbe anélkül, hogy az engedélyezési eljárás labirintusán és szigorú, aprólékos szabályrendszerén végig kelljen mennie, akkor kevesebben fognak építészekhez fordulni. Ellenben sokan fogják a kis kockás füzetükbe felskiccelt álomházaikat a saját elképzeléseik szerint, saját kezűleg vagy egy baráti kőmíves brigádot vagy a szomszéd Józsi kivitelezőt felbérelve, ócsítva és okosba' megvalósítani. Már ameddig megy majd a meló. Mennyire tudja majd építészmérnöki szaktudás nélkül valaki értelmezni az országos és helyi építési szabályzatokat? Mennyire tudja majd azokat a valóságba átültetni? És ha nincs előzetes ellenőrzés, ki garantálja, hogy az épülő ház nem lesz azonnal vagy a későbbiekben statikailag hibás, avagy egyenesen életveszélyes? Vagy rossz minőségű? A döntés tehát partvonalra szorítja az egyébként is súlyos gondoktól, többek között beszakadt építőipartól, túlképzéstől és alulfizetettségtől sújtott építész szakmát.

De hasonlóan súlyos fejlemény lehet a gányolás elszabadulása − mondja Máté Enikő. A kádárizmustól még mindig sújtott magyarságnak amúgy is a vérében van a háztáji gányolás; és most minden esély megvan arra, hogy építészmérnöki szakértelemtől mentesen összegányolt, külcsínre és belbecsre is zavaros, hiányos, végül diszfunkcionális házak fognak elkészülni - már ha el tudnak egyáltalán készülni. Miközben országos tervek születnek a regionális építészeti formavilágok megerősítésére, újjászületésére; miközben az eddigi, jellemzően szigorú építési szabályozások azért mégis csak kordában tartották a legőrültebb fantazmagóriák megvalósulását; most eljöhet az ideje annak, hogy mindenki, különösen a kevés ízléssel, ámde nagyon is sok pénzzel rendelkező újgazdag macherek is felépítsék kacsalábon forgó cifra palotáikat. Esetleg konkrétan egy kacsalábon forgó cifra palotát felépítve.

Ha az ön szemét eddig az álmediterrán házak és lakóparkok kortárs divatja zavarta, most készüljön fel az ennél sokkal rosszabb fejleményre: hogy mindenki mindent meg akar majd valósítani, amit valaha kigondolt magának. Építési engedélyezés hiányában szabad utat kap a lakossági ízlésficam, a funkciótlanság, az értelem és kellem nélküli házak kreatív káosza. Ahogy az építészmérnök mondja: „Eddig volt egy minimális vizuális korlát, de mostantól bárki bármibe belekezdhet”. Az irány tehát nem (Észak)nyugat-Európa hagyományőrző és organikus építészeti, urbanisztikai, városképi fejlődése lesz, hanem a Balkán, a Vadkelet újgazdag, kaotikus ízlésnyomora, hihetetlen palotákkal − avagy félbemaradt, visszabontott, romba dőlt építkezésekkel. Aki járt már Bánffyhunyadon vagy mondjuk Albániában, az tudja, mire számíthatunk. Erősen valószínű, hogy nem a lokális tradíciókra épülő angol vidékre jellemző józan mértéktartás, hanem inkább a káeurópai, ízléstelen és kivagyi tobzódás fog utat törni magának a magyar ugaron. Pedig nem szeretném megérni Magyarország elrománosodását.

*

Az új rendszer záróköve az utólagos ellenőrzés lesz: elvileg a kormányhivataloknak kell majd ellenőrizniük, hogy egy adott építkezés valóban a szabályoknak megfelelően történt-e meg vagy sem. Nos, nem mernék mérget venni arra, hogy nem ez lesz az építőipari korrupció új melegágya. Ma alig-alig történnek visszabontások vagy lebontások, ha egy épület végül nem a szabályoknak megfelelően épült, legtöbbször jön egy pénzbüntetés és ennyi. Aki nagyban építkezik, annak jellemzően van elég pénze az esetleges büntetések kifizetésére  vagy a büntetések kiszabásának megelőzésére is... Legális és illegális kiskapuk pedig ezután is maradhatnak a rendszerben. Ha viszont tömegesen indulnak el hibás, szabálytalan építkezések, amiknek előbb vagy utóbb le kell állniuk, illetve akár vissza kell majd azokat bontani, az elképesztő mennyiségű fölösleges időt, pénzt, ideget és anyagmennyiséget fog felemészteni − nem éppen a pazarlás megszüntetése, a fenntartható fejlődés és lelki egészségünk megőrzése felé mutató irány ez.

A mostani bejelentések után csak egy a biztos: ha azok megvalósulnak, fenekestül fel lesz forgatva az építőipar és az építészi szakma. Az elnyert szabadság azonban nagyfokú felelősséggel is jár majd. Kérdés, hogy egy korlátozott szabadságra és kényelmes felelőtlenségre kondicionált lakosság mihez kezd majd a rá szakadt lehetőségekkel az építőipar, lakóhelyeink, lakókörnyezetünk és egyáltalán, az ország vizuális összképének terén. Több bennem a mély szkepszis, mint a halovány optimizmus.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr348182318

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rajcsányi Gellért: Hoppá: mostantól azt építhetünk, amit akarunk? 2015.12.19. 10:13:01

Nagy dobásra készül a liberalizáció terén a kormány: a jövőben nem kell építési engedély ahhoz, hogy építkezzünk − 300 négyzetméter alatt. Jól hallották: engedély nélkül kezdhetünk építkezésekbe. Most örüljünk vagy sírjunk? Vagy a kettőt egyszerre?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pitcairn2 2015.12.20. 11:21:01

@F.M.J.:

Köszönöm, még nem ismertem!

gyalog.galopp 2015.12.20. 11:26:23

@pitcairn2:

Akkor most hol is tartunk?:)
Eladom a nagyi házát, de kikötöm, hogy az első szobát hagyják érintetlenül, benne háziszőttes szőnyegekkel, a szalma matraccal, meg Kékes Tv-vel, rajta a csipketerítővel, meg a kis Jézust dajkáló Mária szobrocskával.
Veresegyházán szépek az új magán és középületek, tényleg pofás az egész, már ami a szántóföldre épült, de hamarosan szanálni kell a régi épületeket, mert azok bizony elég ramatyul néznek ki.
A régi épületekre a hírek szerint ötöd annyi támogatást lehet majd kapni, mint az üres telkekre, ha a bontási, felújítási költségekhez hozzáveszünk egy kis deed restrictiont , akkor máris nem jutottunk sehová. Ezeket az ingatlanokat azok fogják megvásárolni, akiknek annyi pénzük van, amennyi támogatást kapnak, azok pedig egyhamar nem fognak semmit felújítani,.... ..?

Mindentől függetlenül, nekem az alapproblémám az, hogy az új szabályozás teljesen értelmetlen, összességében drága új parcellázási lázt fog gerjeszteni, holott sokkal praktikusabb, lenne a meglévő üres lakások szanálásának támogatása.

pitcairn2 2015.12.20. 11:33:43

@gyalog.galopp:

a fentebb belinkelt Mátyásföldi példában lényegében a tulajdonosok ellenőrizték egymást...

semmilyen törvényi kötelezettség nem volt akkoriban...

az állam bácsi részéről jóformán bármit felhúzhattak volna ott...

a tulajdonosok azonban olyan alapszabályt állapítottak meg, amely egy exkluzív villanegyed felépítését célozta meg

az összes utca, park, közmű az ingatlantulajdonosok tulajdonarányos birtokában volt

a szavazatarányok is a tulajdonarányhoz voltak kötve

csak az szavazhatott a települést érintő kérdésekről akinek ott ingatlantulajdona volt (azaz kibicnek kuss...)

és akinek 3 telke volt az három szavazattal rendelkezett...

a közösen felépített közművek (víztorony, áramfejlesztő), parkok, fasorokkal beültetett rendezett utcák mellett, még általános iskolát, reálgimnáziumot, strandot, kaszinót és sportpályákat is építettek a helyiek a __saját pénzükből__

mi több még néhány csendőrt is finanszíroztak a helyi alapokból, akinek csak annyi dolga volt hogy a villák között járőrözött...

kitűnően működött ez a vircsaft az 1949-es államosításig...

(az 1930-as években az állam már tett egy kísérletet az állam az utcák államosítására, de a helyiek akkor ezt még bírósági úton meg tudták akadályozni)

nálunk ugyan véget ért ez a korszak, de az USÁ-ban ma cirka 50 millió ember él hasonló elvek mentén szerveződő un. Homeowner association-okban

en.wikipedia.org/wiki/Homeowner_association

tonképpen az úri közönség efféle magántelepülésekre menekült a finoman fogalmazva szuboptimálisan működő önkormányzati fenntartásban lévő településrészekből...

pitcairn2 2015.12.20. 11:39:43

@gyalog.galopp:

a USA homeowner association-ok gyakorlata egyébként magyar szemmel nézve általában drákóinak tűnik

egy exkluzív homeowner association lényegében __mindenbe__bele tud szólni az érintett ingatlanok kapcsán

pl. még azt is előírhatják, hogy milyen virágokat kell ültetned a kertedbe, a házad színét is meghatározhatják és persze csak az épülhet fel amit a tulajdonosok közössége jóváhagy

ha "antiszociális" leszel akkor brutális bírságokra számíthatsz, amit nemfizetés esetén az ingatlanodra terhelnek

a drákói hozzáállásnak gyönyörű, teljesen biztonságos exkluzív kertvárosok képében azonban eredményei is vannak

ami az ingatlanárakban is tükröződik

pitcairn2 2015.12.20. 11:42:41

@gyalog.galopp:

a világháborús katona "szentéllyé" átalakított szobája mindössze a magán műemlékvédelemben lévő lehetőségeket reprezentálja

azaz

műemlékvédelem minden további nélkül lenne piaci alapon is, mondjuk az érintett "műemlékvédő egyesület" __fizetne__ a tulajnak, hogy efféle kikötéseket vezessen rá az általuk értékesnek vélt ingatlan tulajdoni lapjára és ezzel garantálnák az épület megőrzését....

pitcairn2 2015.12.20. 12:33:02

@gyalog.galopp:

"összességében drága új parcellázási lázt fog gerjeszteni,"

a hatályban lévő jogszabályok miatt semmi ilyen nem lesz

ellenben a rendelkezésre álló üres és beépíthető telkek ára valószínűleg robbanni fog...

Ad Dio 2015.12.20. 14:08:16

Ez is egy szélsőség lenne, de ami ma van az is az az e-naplóval meg a töménytelen szabállyal. Ha már választani kell a végletek közül, akkor inkább a libertárius végletet preferálnám mint a mait.

Egyébként NAGYON meg lennék lepve ha ez a dolog így ebben a formában keresztül menne.

midnight coder 2015.12.20. 14:13:35

"Ha az ön szemét eddig az álmediterrán házak és lakóparkok kortárs divatja zavarta, most készüljön fel az ennél sokkal rosszabb fejleményre: hogy mindenki mindent meg akar majd valósítani, amit valaha kigondolt magának"

Mondjuk a 60-as évektől a 80-as évekig panelből épült lakótelepeket szerintem látványban nemigen tudja alulmúlni semmi. És ezeket is engedélyezte valaki...

Bambano 2015.12.20. 14:19:51

teljesen téves felfogású a poszt, nem arról van szó, hogy bármit lehet ezentúl építeni, hanem arról, hogy nem a tahóság...^H^H^H hatóság viseli a felelősséget, hanem az építtető.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.12.20. 14:24:03

A hulye haljon meg. Ha valaki valami baromsagot epit, amit nem rendes epiteszmernokkel terveztetett meg, az meglatja a karat. De mivel 300 nm nem az a meret amibe tomegek fognak belepusztulni, nincs nagy veszely. Szerintem abszolute jo otlet, egyszerusiti az eljarast.

djpeter 2015.12.20. 14:55:46

azért ez nem egészen igy van. ettől ,hogy nem kell engedély még meg kell felelni az aktuális szabályoknak csak most majt a végén kötnek bele amikor a lakhatásit kellene átvenni. lesz ott majd szopatás magasan. a fidesznyik tagok megkapják a többit pedig beszopatják majd. arról sincsen szó az "e" napló vezetésével mi lesz? ott azért követni fognak és figyelnek majd. ez megint a pénzeseknek lesz jó. növelik a saját kasztjukat,ennyi....

xGéza 2015.12.20. 15:35:51

alapvetően továbbra is meg kell felelni minden szzabálynak, így a helyi rendezési tervnek is. És továbbra is építésznek kell elkészítenie a terveket, és azt a bejelentés keretében be kell nyújtani (gondolom, akkor nem engedélyezési, hanem bejelentési tervnek fogják hívni?). Tehát nem azt jelenti a bejelentés, hogy a tulaj beszól az építéshatósághoz, hogy 15 nap múlva kezdek építkezni.

Nem lesz hosszas elbírálás, de a 15 nap alatt feltehetőleg azért lesz egy gyors kontroll, és a hatóságnak lesz lehetősége megtiltani az építkezést.

Hogy a bejelentéses szisztémában lesz-e, és milyen szerepe lesz a helyi tervtanácsoknak, az a kérdés. Az építéshatóság alapvetően a paramétereknek (alapterület, lakások száma, beépítettség, homlokzati magasság...) való megfelelést bírálja el, a tervtanács nézi a városképi szempontokat. A véleményük elsődlegesen ajánlás jellegű, az építészt a tervek átdolgozására igyekszik rávenni. De ha a tulaj és az építész kötik az ebet a karóhoz, akkor az építéshatóság engedélyezheti is az eredeti tervet.

A bejelentéses módozatnál a tervtanács lehetősége (merthogy ez az önkormányzatoknak ez csak lehetőség), feltehetőleg kiesik. De az is lehet, hogy a bejelentés feltételéül fogják szabni a tervtanácsi véleményt.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.12.20. 15:40:49

@djpeter: @xGéza: Igen, ez így korrekt. A cikk egyszerűen populista. Nem sikerült eldöntenem, hogy megrendelésre íródott, hecckampány része, vagy funkcionális analfabétizmus húzódik meg a háttérben, de most már mindegy is.

élhetetlen 2015.12.20. 16:04:08

Én ebből csak azt látom, hogy aki eddig megkapta az építési engedélyt, és annak megfelelően építkezett, az valószínű megkapta a lakhatásit is. Most elkölt egy csomó pénzt, és várhatja az utólagos ellenőrzés eredményét. Ez kinek jó? (Bünti, fennmaradási, ha nem fizet, bontás?)

Bambano 2015.12.20. 16:20:02

@élhetetlen: hát a hatóságnak. merugye mi az olcsóbb: felépítettél egy házat, ami nem tetszik, akkor lebontod/újjáépíted vagy otthon a lomok között turkálva véletlenül mitörtént... hopp egy nokiás doboz...

gyalog.galopp 2015.12.20. 16:21:37

@F.M.J.:
Én 10 éve építkeztem, az építési engedélyt 2 hónap csúszással kaptam meg , ez minimum fél millió forintomba került, akkor.
Kész a ház, kijön a hatóság, de ez már egy másik, beleköt, én mutatom az eredeti terveket, eredeti pecséttel felhívom a figyelmét, hogy az engedélyt az ő korábbi főnöke írta alá, megjegyzem neki, azért, mert egy átszervezés miatt ő egy másik hatósághoz került, sem a jogszabályok, sem a másik hatóság engedélyének érvényessége nem változott, a hatóság megvonja a vállát, elmegy, én meg azóta is jól érzem magam a házamban.

Tehát, az ilyen típusú engedélyezési eljárásokra valóban semmi szükség, de azt azért tudjuk, hogyan működik a hazai építőipar az elérhetetlen, felelősségre vonhatatlan cégekkel, meg a stróman vezetőikkel.
Remélhetőleg az engedélyezési könnyítés levét nem a megbízók isszák meg.

WLaci 2015.12.20. 16:23:16

@midnight coder: Mai szemmel lehet, hogy azok, de akkoriban az összkomfortos lakások óriási előrelépést jelentettek a vályogház meg a szobakonyha után... Nyilván nem az elit költözött ezekbe a Kádár-korban, hanem a felfelé mobilizálódó tömegek. (Valahol olvastam, hogy a magyar lakosság többsége lakott panelban. Gyakorlatilag a régi polgárság úgy azonosítható, hogy annak tagjai nem.)

Aurora86 2015.12.20. 16:24:11

@Bambano: végre egy értelmes ember. Természetesen szó sincs arról, hogy mérnöki tervek nélkül építkezni lehetne. A bejelentéskor nyilván be kell nyújtani a tervet, csak engedély nem kell.

élhetetlen 2015.12.20. 16:31:56

@Bambano: Erről beszélek, csak nem a nokiás dobozt kellett volna említened, mert azt már bebizonyították, hogy nem volt.

bontottcsirke 2015.12.20. 16:34:40

Akkora rózsaszín sztúpát fogok felhúzni, mint az állat. Kis kertitörbe ahogy kell.

maxval bircaman meghízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.12.20. 16:34:56

@Bell & Sebastian: ", inkább legyen lazább vagy elnagyoltabb,"
Szóval te is rohadt ballibsi vagy! Lebuktál!

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.12.20. 16:39:39

@gyalog.galopp: Tudod én igazából örülök neki. A hiba ugyanis az építtetőkben van (tisztelet a kivételnek).
Már nem érdekel, de régen sokat bosszankodtam miatta.

Történki ugyanis, hogy kér a bamba marha egy árajánlatot. Én összeállítom cc 10-15 oldal. Leírva vázlatosan a technológia, az ütemterv, az anyagköltség, a beszerzési jutalékkal, a munkadíjak, a gépek amortizációja, az elvégzendő munkák egységárral, mennyiséggel stb, szóval úgy, ahogyan lennie kellene. Leadom, hívom egy hét múlva, hogy megbeszéljük a részleteket, majd mutat nekem egy cementeszsák sarkára firkált végösszeget, más esetben egy gyerekfüzetből kitépett fecnit, hogy a másik olcsóbban csinálná. Az én papírom tételes, ellenőrizhető, nyomtatott, aláírva, bélyegezve, és képes hozzávetni ezekhez a klozetpapirokhoz. Kérdem tőle, hogy ezek az árak mégis miből jöttek ki? Azt mondja, az nem számít, csak a vége. Mondom neki, hogy honnan tudja, miből mennyi kell, mihez hány óra számolható el? Az nem érdekli. Persze az enyém majd a dulpája a konkurenciáénak. A végén jön jajveszékelni, hogy mi minden nem jó, és segítsek kijavítani. Mondom neki, hogy az anyagot utólag nem lehet beépíteni a házba, nem minden villanyvezeték. Erre megsértődik, de egy hónap múlva már együtt sörözik azzal, aki rendesen átb*szta. Persze van miből, megtakarította. Igaz, lesz összesen sokkal drágább is, de ma épp jó, főleg felöntve. Talán majd most a kevesebb adóval, meg a tettenérhetőséggel változik valami.

élhetetlen 2015.12.20. 16:40:04

@gyalog.galopp: Magadnak mondasz ellent, mert azért élsz boldogan, mert volt egy engedélyezett terved, annak megfelelően építetted fel, ergo lepattantak rólad. Most képzeld el, ha nem ez van, hanem, mikor kész a házad, akkor jönnek a problémákkal, és jogosan (szerintük), és nincs a kezedben semmi, amivel védekezhetsz. „Remélhetőleg az engedélyezési könnyítés levét nem a megbízók isszák meg.”. Biztos, hogy ők isszák meg.

maroz 2015.12.20. 16:40:12

@WLaci: Kizárt. A lakásállomány 75%-a egyedi építésű.

gyalog.galopp 2015.12.20. 16:40:12

@pitcairn2:

Izgalmas dolog a műemlékvédelem, különösen, ha egy település arculatán szeretnék megőrizni a múltat.

A hazai települések jelentős részének a múltból örökölt telek kiosztása nagyon rossz, ehhez én semmiképen nem ragaszkodnék.
A keskeny, de hosszú parcellákon nem lehet a mai kor igényeinek megfelelő házat építeni. Gazdasági funkciója nincs, a keskeny telek miatt az igényelt komfort érzet elmarad.

Bambano 2015.12.20. 16:41:27

@élhetetlen: elfogadom, ha azt mondod, hogy ott akkor abban a konkrét esetben nem volt.
de mégis így vált a szleng részévé, így lett belőle mém, és arra, hogy ha az ember burkoltan akar célozni valamire, tökéletesen megfelel akkor is, ha eredetileg nem volt.

mert azt, hogy dokumentum, már nem biztos, hogy mindenki érti.

élhetetlen 2015.12.20. 16:46:46

@maxval bircaman meghízott szerkesztő: Mit szól birca a vágásra szánt hízott birca véleményéhez? Ez azért már gonosz. Ő sohasem mondana olyat, hogy egy kormányhatározatot a ballibsik hoztak ki.

Bell & Sebastian 2015.12.20. 16:51:22

@tevevanegypupu: Ezt hívják kollektív tudatnak, pontosabban: tudat alattinak.
___

Ha kimegy a gazda, én bizony megigazítom a képet a falon. De a húszezrest ekkor sem szabad zsebre gyűrni, amit minden zsidó hagyományosan a kisasztalon "felejt", vendég-teszt céljából, mert holotagadásnak minősül.

Bell & Sebastian 2015.12.20. 16:53:51

@maxval bircaman meghízott szerkesztő: Egyezzünk ki inkább egy pragmatikusban. Van az a népség, amelyik még a nagykapura is vágat egy kicsit arra az esetre, ha visszajönne a hörcsög.

tevevanegypupu 2015.12.20. 17:05:32

@Bell & Sebastian:

Tényleg? Milyen érdekes népszokás..:)

gyalog.galopp 2015.12.20. 17:21:15

@élhetetlen:
Nincs ellentmondás, a hatóságnál ugyanazok a dokumentációk voltak, mint nálam, de valószínűleg jámbornak találta az ábrázatomat. Nem jött be neki, érted?

Bell & Sebastian 2015.12.20. 17:22:20

@tevevanegypupu: Olyan ez is, mint cigóknál a kasztrendszer hagyománya >>> semmi közük a zsidókhoz. (van, csak egészen más miatt)
___

Tudok még többet is, csak nem mondom, mert nem akarom, hogy berendeljék miattam a teljes elhárítást.

élhetetlen 2015.12.20. 17:40:25

@gyalog.galopp: Úgy tűnik, te nem érted. Nálad ugyanaz volt, mint a hatóságnál. Mostantól semmi engedélyezett nem lesz a hatóságnál sem, tehát nálad sem, kijönnek utólag, és úgy döntenek, ahogy akarnak. Nem vettél észre valamit? Tarolhatnak. Nem lesz mentséged, hogy ők se szóltak, kiadták az az engedélyt, mert nem adták ki, mert nem ellenőriznek előre. Érted a buktát? Az ellenmondás aközött volt, hogy volt engedélyezett terved, ezért élsz boldogan, ezentúl nem lesz, aggódhatsz, miután ráköltötted a házra inged, gatyád.

midnight coder 2015.12.20. 17:46:40

@WLaci: Alapvetően nincs is ezzel baj, de tény hogy ezzel sikerült olyan lakókörnyezetet összehozni amit elég nehéz esztétikailag alulmúlni.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.12.20. 17:51:56

@élhetetlen: Persze, meg rögtön eljön az antikrisztus is, ha már úgy is ráér. Legalább egy tucatszor volt már leírva csak ebben a kommentfolyamban, hogy ezután is tervezőmérnök tervezi a házakat a vonatkozó szabályoknak megfelelően, és ezután is lesz felelős műszaki vezető, aki a kivitelezésért felel. Az építtető ezután is csak akkor farag rá, ha eltér a tervektől. Tehát nem változik a gyakorlatban semmi, nem kell kelteni a pánikot. Ha nem értesz valamit, kérdezz nyugodtan, legfeljebb nem kapsz választ, de gyanítható, hogy mégis, mert úgy vettem észre, hogy vannak itt építőipari vállalkozók is, akik esetleg tudnak segíteni. Mi nem világos még?

gyalog.galopp 2015.12.20. 18:01:32

@élhetetlen:

Ellentétben a cikkben közölt állításokkal a magánlakások építésének műszaki színvonala semmivel sem jobb, mint a 70-es években.
Más a technológia, mások az anyagok, de ezeket ugyanúgy kilopják, lecsalják , mint régen.
Elképesztő a pancserkodás.
Ez ellen viszont semmilyen hatóság nem véd meg, ez ellen csak egyetlen védekezés létezik, a kivitelező felelősségbiztosítása és bankgaranciája.

Tehát, ha el akarod kerülni a buktát olyan kivitelezőt választasz, amelyik adott esetben lebontja és újra építi a házadat. Ne kérdezd meg hány ilyen kivitelező van ma nálunk, a családi ház piacon, egyse.
Elvileg az intézkedés az építőipar fehéredését is hozhatná , de én egyelőre szkeptikus vagyok.

Az nem derül ki a cikkből, hogy mikor kell kezdeni az ellenőrzést a hatóságnak, és annak mik a következményei, tehát a cikk alapján nincs ok sem az ujjongásra, sem az őrjöngésre.

gyalog.galopp 2015.12.20. 18:09:07

@F.M.J.:

Az biztos, hogy az oldjuk meg okosba olcsó, de veszélyes.
Az általad vázolt megoldás lényegesen drágább, de az is csak akkor ér valamit, ha a felelősség behajtható és nem 100 év múlva, hanem még mielőtt lejárna a megbízó személyigazolványa.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.12.20. 18:16:21

@gyalog.galopp: Már korábban utaltam rá, hogy volna megfelelő kivitelező, de amíg a megrendelő nem hajlandó adót fizetni, addig a kókler már eleve az adóval olcsóbb lesz. Mivel azonban nem tettenérhető, így még az anyagot is kilopja, így ha megfeszül a tisztességes kivitelező, akkor is jelentősen drágább lesz kevesebb haszon mellett, mint a szélhámos. Ha valaki rendes munkát akar, tessék számlát kérni. Ezzel kiüti az alkalmatlanokat, és a számla már eleve garancialevél is. Most 5 % lesz az ÁFA. Ha ezt is sajnálja valaki, akkor csak csámcsogjon tovább a saját bélsarán, mert megérdemli az eredményt. Szerintem jobb lesz így.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.12.20. 18:21:24

@gyalog.galopp: Eljegyzeteltünk egymás mellett. Még hozzátenném, hogy a kivitelezők is kötelező kamarai tagsággal rendelkeznek. Akinek nincs, az nem dolgozhat. Be lehet hajtani, mert különben kidobják, ha mégis tovább dolgozik, akkor az már büntetőjogi kategória. Egyszerűen némi kezdeti zökkenők után becsődölnek a kóklerek, és tisztul a piac. Persze mindig lesznek ügyeskedők, de azok mindig vannak. Eddig azonban nekik állt a zászló.

tevevanegypupu 2015.12.20. 18:33:23

@Bell & Sebastian:

Így is büntetnek bennünket..a magyar jelenlegi filmgyártás. Sok szép új film van ami tetszik is nekem, de szeretnék már egy kis változatosságot a témákat illetően..azt sem bánnám ha olyan lenne mint ez a ház, csak legyen már valami más.

Bell & Sebastian 2015.12.20. 18:45:16

@tevevanegypupu: Bizony, a hányattatást nézzük. Még a jóba is rókát kell tenni ahhoz, hogy átmenjen.

gyalog.galopp 2015.12.20. 18:45:47

@F.M.J.:
Szóval te bízol abban, hogy a megbízó építtetőt innentől kezdve nem a zsebe, hanem az esze fogja vezérelni?
Bízol abban, hogy a kamukáefték eltűnnek ettől az egyszerűbb engedélyezési eljárástól, meghogy megszűnnek a körbetartozásként emlegetett behajthatatlan körbe átbaszások?

Azért még ehhez ki kéne találni valamit, például a fővállalkozó ne tudja áthárítani a felelősséget a jó ég tudja hanyadik kamu alvállalkozó cégre. A bíróságokon sorra ezen buknak el a felperesek.
És itt nemcsak az építtetőkről van szó, hanem a beszállítókról, fuvarozókról stb.

Bambano 2015.12.20. 18:56:25

@F.M.J.: nem 5% áfával van a baj, hanem azzal, hogyha kiadod a számlát, akkor a teljes bevételed bekerül a könyvelésbe, az adóhatóság látni fogja. akkor már a kiadásaidnak is ott kell lennie, különben anyagilag igen nagyot buksz.

és akkor már se munkást nem lehet okosba foglalkoztatni, se hullott anyagot beépíteni, se semmit.

emiatt lesz drága. hogy az egész ország olyan ótvarul működik, hogy a bruttó árbevételed egyharmadát tudod kiszedni tisztán nettóba, kétharmada megy a 201 bohócnak.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.12.20. 19:08:40

@gyalog.galopp: Nyolc évig dolgoztam mint műszaki ellenőr, innen tudom: A fővállalkozó teljes körűen felelős az alválalkozó tevékenységéért is. Az, hogy később egymás között hogy intézik el, az más kérdés. Tehát nincs felelősségtovábbhárítás, nem is volt, legfeljebb a tájékozatlan megrendelőt sikerül olykor átb*szni.

A kamukft-k sosem fognak eltűnni, mert ahhoz társadalmi szintű változások kellenének. Egy biztos, az, hogy nincs múltja, még nem jelenti azt, hogy nem lehet jó, tehát így nem lehet szelektálni, de a küllem sokmindent elárul. Akinek az árajánlata nem tételes, akinek nincsen egy-két szerződésmintája, aki eleve nem akar papírra tenni semmit, aki nem rendelkezik alapvető szerszámokkal, akinek nincsenek alapvető ismeretei, nincs telephelye, e-mail címe, azok nem is akarnak sokáig működni. Kerülendők.

Nem az engedélyezés elmaradásától várom a javulást, hanem az 5%-os adótól. Nem vagyok olyan naív, hogy elhiggyem, hogy az embereknek többet mond az eszük, mint a zsebük, mert ahhoz túlságosan ostobák, de mivel a rossz munka már rövidtávon is megkéri az árát, de a jóhoz képest csak kevéssel lesz olcsóbb, így talán van rá esély.

Az engedélyezéssel kapcsolatban még a beszélgetés legelején kifejtettem, hogy az egyszerűsítés kiszed egy kis akadályt a rendszerből, mert ez az akadály eddig sem szakmai volt, hanem a tervek összevetése a jogszabályi környezettel (településrendezési terv, tűzoltósági eng. a kéményekhez, elvi nyilatkozatok közműről, villanyról, stb.), tehát semmilyen többek által demagógan hangoztatott szakmai visszaesést nem fog okozni. Azt is említettem, hogy én inkább az összes többit szedtem volna ki a rendszerből, és ezt tartottam volna meg egyfajta koordinátor-hatóságnak, hogy járjanak ők el a különféle alárendelt engedélyek beszerzése ügyében. De ez most végülis mellékes.

Sandor Akarki 2015.12.20. 19:16:05

@pitcairn2: Hát, így helyiként annyit tudok hozzáfűzni, hogy az elmúlt 5 évben sokkal rosszabb lett. Eddig ki lehetett menni sétálni, elviselhető volt a levegő. Most eljutottunk oda, hogy koszos, büdös, rengeteg ember van, idén kitalált matrica óta a főúton állandóan dugó. Már nem olyan mint akár 5 éve amikor egy nyugis városka volt, inkább mint Budapest. Ehhez persze sokkal kisebb infrastruktúra tartozik, a település nagyobbik részén még normális járda sincs.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.12.20. 19:18:26

@Bambano: Naiv vagy. A netto árbevételednek jó ha a 10-15%-át tudod kivenni. Na és. Pont így lesz jó. A költség, az költség. A szélhámos nem fogja tudni az egyik építtetővel megvetetni az anyagot, ellopni, azután a másik helyen feketén eladni. Ettől lesz "olcsó" a hülye építtető kivitelezési ára, mert nem tudja, hogy a különbözetet ellopott anyag formájában fizeti meg, míg a másik hülye építtető orgazda, csak ő meg arról nem tud. A végén meg természetesen a telefont sem veszi fel egyiknek sem. De ez csak két ügyeskedő kára. Az igazi kár az, hogy ennek a szemétnek a tevékenysége által a tisztességes vállalkozó csődbe megy, mert a hülye építtető ócsót akar, nem jót, mert azt meg kellene fizetni.
Igen is legyen számla, legyen költségelszámolás, legyen precíz számvitel. Az én cégemnél van, de a szemét ötperces kft-k miatt csak nagyberuházásoknál vállalok alvállalkozási munkákat. Ott legalább be sem köszönnek az okosban bűvészkedők. Majd akkor dolgozok lakossági megrendelésre, ha nem látom az építtető fogai közt a saját mocskát.

Kuntakintekitekinte 2015.12.20. 19:28:11

Vicces, hogy orbán és tolvaj galerije egyetlen buta intézkedését sem tudjátok úgy felvezetni, hogy ne legyen benne Kádározás.
Akkor nézzük a Kádári kaláka rendszert.

1985, házépítés kalákában. Alapot a szomszéd útmutatása alapján betonoztuk. Pincefal elérte a 80 cm-es vastagságot is néhány helyen. 2000-ben vízbevezetésnek köszönhetően akartam lyukat fúrni bele. Hiltivel a 25-ös lyuk 2 napig tartott.
Egy mai, csúcsszuper, építészmérnöki felügyelettel épült házban egy vésőt át lehet ütni a betonon, cementet jó ha a felét keverik bele, mint amennyit kell.
A hegyoldalban 30 éve épült házon egy fia repedést nem találsz. Szomszéd 10 éves háza építésszel karöltve, "szabványosan" építve tele függőleges repedésekkel.

Hanyagoljatok a Kádári kalákás agyhalott dumátokkal, ha valami normálisan meg van csinálva, akkor az jó, nem attól lesz jó egy épület, hogy milliók mennek el az "építész" és "építési felügyelő" uraságoknak.

gyalog.galopp 2015.12.20. 19:29:27

@F.M.J.:
A gyakorlatban van felelősség áthárítás sajnos, de ebbe most ne menjünk bele. Bár, nem régiben született egy bírósági döntés úgy 8-10 év után egy biztonsági őr javára. A fővállalkozó alvállalkozója egy munkaerő közvetítőn keresztül alkalmazta a biztonsági őrt, aki végül nem fizettek ki. Az alvállalkozó eltűnt, a fővállalkozó mosta kezeit, mondván ő nem állt jogviszonyban a biztonsági őrrel. Közel tíz év kellett ahhoz, hogy az egyébként hatályos jogszabályoknak a bíróság érvényt adjon, ez a kategóriában remélhetőleg precedens értékű lesz.

Az 5% ÁFA önmagában nem elég, be kell korlátozni az alvállalkozók számát, tehát a fővállalkozó alvállalkozója nem adhatja tovább a munkát, a fővállalkozó az alvállalkozó minden tevékenységéért, árubeszerzéseiért, megbízásaiért közvetlen anyagi felelősséggel tartozik, stb, stb.

Parajpuding 2015.12.20. 19:30:42

"a káeurópai, ízléstelen és kivagyi tobzódás fog utat törni"
Néhány ritka kivétellel színtisztán pontosan ez fog bekövetkezni, totálisan és magasról téve a szomszédjogra-építési szabályokra stb.
Ugyanis az önmérséklet, a kultúráltság, a harmóniára törekvés a környezettel, a minőség a mennyiséggel szemben jellemzően nem a magyar ember erőssége.

Kuntakintekitekinte 2015.12.20. 19:35:11

Néhányan írják a sok-sok építés közbeni szakhatóság vagy inkább szaktahóság felügyeletét.

Aha, meg a kis fas...m. Pénzelszíváson kívül semmire sem jók, a gányolás nagymesterei.
Gázbevezetéshez előírt földelési vizsgálat után a súlyos pénzekkel kifizetett "szakember" után végig kellett mennem, és a csövekre a szaki által felszerelt egy mérettel nagyobb, lötyögő földelőbilincset lecserélnem olyanra, amit meg lehetett szorítani a csövön.
"Villanyszerelő szakember", valójában inkább államilag előírt papíros kötelező szakbarbár után zöld-sárgában megy a fázis.

Gázoson kívül "szakembert" be nem engedek a házba.

Kuntakintekitekinte 2015.12.20. 19:37:22

@Parajpuding:

A szomszédjogra eddig is nagy ívben tojtak.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.12.20. 19:52:53

@Kuntakintekitekinte: Látom szaktekintély vagy a témában. Ha a pincefal vastagsága 80 cm, akkor az egy igazi gánymunka, mert arra egy családi háznál nincs szükség. Statikailag elég lenne 30 cm, a lábazat és falvastagság miatt épül 45cm vastagra. A többi pénzkidobás.

Ha a betonalapban, vagy lábazatban nincs elég cement, akkor az egy kóklermunka, mert a megbízható kivitelező már nem kever kézzel betont, a mixeres cégtől pedig kell kérni műbizonylatot. A számlával együtt garancialevél a betonminőségre. Tudod én már építettem hídfőt, meg pilléreket is. Ha abba csak 10 cm-t bevésel egy fél nap alatt, akkor nagyon büszke lehetsz magadra. Bár gondolom vagy te akkora szaktekintély , hogy ne kelljen magyaráznom, hogy mit jelent, ha megrendelek mondjuk 20 m3 C35.ös KK0/16-os betont.

Ha egy épület falán függőleges repedések vannak, és az történetesen hegyoldalban van, akkor nem biztos, hogy kivitelezési hiba történ, lehet, hogy elmaradtak a tervezés előtt a talajmechanikai vizsgálatok, ezért nem megfelelő alapozási technológiát alkalmaztak, ami viszont tervezési hiba. De persze gondolom a különféle geológiai, meg talajtörésvizsgálatokban is otthonvagy, ahogyan bizonyára jól ismered a különféle talajterhelési vizsgálatok módszereit is, meg a talajszerkezet stabilizálásának módjait is. És ha már csak úgy távolról meg tudod ítélni, hogy mi baja is van egy épületnek, akkor a szomszéd útmutatása alapján a repedtfalú épületet te tök jól elláttad volna előre mondjuk cölöp, vagy kút, vagy kehely, vagy valamilyen laikusok számára még ismeretlen alapozással, és abban az esetben már tuti nem repedt volna meg.

Még szerencse, hogy ilyen zsenik is előkerülnek olykor, mert mire is mennénk ehte ungarise hőbörgők nélkül.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.12.20. 20:08:57

@gyalog.galopp: Két malomban őrlünk. Egyelőre az építtető szemszögéből szemléljük a dolgokat. Az alvállakozó melósának béréért természetesen nem felelhet a fővállalkozó. Nem is ismerheti az alvállalkozó munkaügyi dolgait. Az építtető szemszögéből azonban a fővállalkozó nem mondhatja, hogy a kémény azért dőlt le mert az alvállalkozója csinálta, mert kit érdekel, építse újra a saját költségén, plusz hozza helyre az okozott kárt.

Az alvállalkozók számát nem lenne tanácsos korlátozni. Értem amit akarsz, hogy ne legyen lenyúlólánc a megrendelő és tényleges kivitelező között, és ebben igazad is van, de képzelj el egy helyzetet, hogy mondjuk fővállalkozóként építesz egy hidat. Kiadod a közvilágítás szerelését egy kandelláberes cégnek. Itt már meg is van a második lépcső. Igen ám, de a cég kosaraskocsija lerobban, bevon egy másik céget, akitől bérel egyet, ez már ugye tilos lenne, de a végén a gyakorlatlan alvállalkozó miatt mondjuk megsérül a festése a lámpafejeknek, de az így már harmadik alvállalkozó alergiás a hígítóra, és felkér a munkára egy hivatásos festőt. Akkor ezt meg már egyenesen lőjük le. Nem olyan egyszerű dolgok ezek. Óvatosan kell a szabályokat megalkotni.

nohabgm63 2015.12.20. 20:09:13

Egyszerűen meg lehetne oldani a gányoló építészet falurombolását. Nem kedveltem a Makovecz stílust, de nagyra értékelem azt, amit követői a kolontári tragédia utáni épített falu házainak mintáiban teremtettek. Szép, hazai hagyományokat átörökítő, a benne, köszelében élő emberekmigényeit figylembe vevő tipustervként fogható fel az, ami ott született. Az ország más részein is lehetne hasonló tipusterveket létrehozni, azokban helyi hagyományokat megjeleníteni, mint pl. a szegedi napsugaras házak oromzatát. Sebtiben kellene készíttetni tájegységnként 50-100 tipust, s csak azoknak lenne ingyenes a építési engedélyezés, akik ezekből választanának, vagy saját erőből terveztetnének. Na azért kizárnék néhány magát falufejlesztőnek eladó pöffeszkedő mérnököt, helyükre bevonnék olyan helyi értelmiségit, egyszerű polgárt, aki a közösség által elismert. Mondjuk Hódmezővásárhelyen azokat a parasztembereket, akik nélkül nem nyílhat meg az Őszi Tárlat. Lehet ilyen embereket találni és lehetne szebb településképeket tervezni. Kellene még közadakozás arra, hogy az építész- és egyben sznobképző egyetemen tudjanak körzőt is venni a vonalzó mellé. A sok idióta mérnökművészt meg el kellene kergetni a skanzenekbe, hogy tanuljanak. Lássanak formát és funkciót, ne csak a zsebükre tervezzenek.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.12.20. 20:24:40

@nohabgm63: Részint nyitott kapukat döngetsz, mert nemrég még azon volt felháborodva az ellenzék mérsékelten művelt része, hogy típusterveket készíttet a kormány, ami olcsóbbá, és gyorsabbá tenné az építkezést az elhatározástól a befejezésig. Persze biztosan vannak megvitatható részletek, de a szándék már adott.

Másik szempont az építészek kreativitása. Vannak közöttük valódi architecturális művészek. Azok milyen módon élhetnék ki a kreativitásukat? A sok típustervből épült falu előbb-utóbb egyentelepüléseket fog generálni. Nem biztos, hogy az szimpatikusabb lenne. Végülis a kádárkockából épült utcák sem mutatnak izgalmas képet, mert sok különbség nincs közöttük.

©________ 2015.12.20. 20:26:57

Tobb tevedes van a cikkben

Az hogy nem lesz engedelyezesi eljaras, nem jelenti azt, hogy most majd nyakra fore epulnek es epulhetnek mindenfele hazak.

Terv tovabbra is kell.
E -epitesi naplo is kell
Hivatalos kivitelezo is kell
Muszaki ellenor is kell
Az epitesfelugyeleti eljaras sem szunik meg
A szakma szabalyait tovabbra ismeg kell tartani

Sumakolok most is vannak, mindig is lesznek.

Felelossegteljes ember ezutan sem fog sumakolni

gyalog.galopp 2015.12.20. 20:41:34

@F.M.J.:

Nem őrölünk két malomban, én is azt nézem.
Az alvállalkozó szerződés köt egy szakipari munkára, ő ezt nem adhatja tovább, tehát nem az alvállalkozók száma korlátos, hanem egy adott szakipari munkára bevont alvállalkozóké.
A számlafegyelmezetlenséget, anyaglopást enélkül nem lehet megakadályozni, mert a sor végén lévő alvállalkozónak lopni, csalni hazudni kell, hogy neki is maradjon valami. Mindez természetesen a megbízó zsebére megy és természetesen adó elkerülés is.
Tehát, hogy az 5% ÁFA-ból annyi adó folyon be, mint a 27%-ből a csalás lehetőségét ki kell iktatni.

Ami meg az esztétikát illeti, a giccsen legalább röhögni tudok, de az unalmas egyhangúság nyomasztó, még akkor is, ha művészi.

nohabgm63 2015.12.20. 20:49:58

@F.M.J.: A tipustervek kínálata okozhat "kádárbarokkos" kisiklásokat, ez kétségtelen. Azért az építésszakma figyelhetne a szélsőséges helyzzetekre. A mai privát építkezések formai káosza, településeink siralmas kinézete mindenképpen kezelendő probléma, s erre esélyt teremthetne nagyszámú, az egyes esetekre átdolgozható tervkínálat. Örülök, ha erre bármikor, bármely vezetés lépett, vagy legalább szándékot mutatott.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.12.20. 20:56:51

@gyalog.galopp: Így karika, vitám sincs, de korábban biztonsági őrös sztorit hoztál. A leírtakból az következett, hogy az alvállakozó alkalmazásában állt. Ha jól értettem a történetet, akkor ebben az esetben tényleg nem a fővállakozó a ludas.

medium size devil 2015.12.20. 21:17:44

@Praliné.: Nincs tevedes a cikkben. Senki se allitja, hogy nem kell terv, muszaki ellenorzes, stb.. Csak az ep. engedelyt torlik el, errol szol a cikk.

gyalog.galopp 2015.12.20. 21:31:47

@F.M.J.:
A biztonsági őrök világa legalább annyira zavaros, abszurd, mint az építőiparé.
A biztonsági őr az alvállalkozó alkalmazásában állt, de a fővállalkozó egyenruháját hordta, a fővállalkozó diszpécserénél jelentkezett be, ő irányította, ellenőrizte a munkáját. A biróság nagyon helyesen döntött úgy, hogy az alvállalkozó beiktatása csak egy színlelt dolog, 3 millás kártérítést ítélt meg az őrnek.

Ezt azért hoztam fel, mert valami fényt jelent a sötétségben, a bíróságok néha ki tudnak szabadulni a saját sablonjaikból.
Az építőiparban is hasonló próbaperek kellenének.

dedunoka 2015.12.20. 22:19:20

A cikk írója érződik, hogy távol van az építésügyi engedélyezésektől.
Ennek az engedménynek hogy 300m2 alatt mindenki azt csinál amit akar, nem az épületek külseje fogja bánni, sőt. Mint építésügyi ügyintéző mondom, ahol nincs településképi véleményezés illetve ott ahol évtizedig nem is volt, eddig is olyan csicsás háza épített MINDENKI amilyet akart. A jogszabály a főépítész véleményét nem tartotta sokáig kötelezően figyelembe vevőnek. Az is hülyeség hogy akinek sok pénze van/volt fizetett, és fennmaradhatott volna háza. ha nem felel meg a jogszabálynak nincs az a pénz vagy jogszabály ami miatt maradhat.
Akkor mi a baj azzal ha nincs engedélyezés:
1. Eztán mezőgazdasági területre is építenek lakóházat aztán meg mennek tüntetni hogy miért nincs út, közmű stb. MERT A Helyi Építési Szabályzatnak csak 4 sorát kell majd figyelembe venni a 100 oldalból: magasság, beépítési százalék, elhelyezés, útszélesítés
2. Eztán ipari területre is lehet lakóházat építeni hiszen az övezeti előírás nem fontos, tehát ki téríti meg annak a cégnek a kárát aki vett egy 80 milliós teleket de nem tud rá csarnokot építeni mert a szomszéd aki örökölte, megelőzte és lakóépülettől neki a tevékenységét 500 méterre lehet csak telepítenie.
3. Nem kell figyelembe venni a helyi építési szabályzatot, akkor minek több millióért készíttetnie egy városnak? Minek az a sok várostervező mérnök. Én minek tanultam annak? Felesleges volt. Másnak nem ajánlom, hogy elvégezze: szakma leépítése.
4. Már készülnek típusterveket is, melyet a papírboltban fognak árulni. Kérek egy tervet. kettő lett maradhat? Persze majd elajándékozom valakinek: Egysíkú unalmas falvak. Építész szakma leépítése. Minek tanulni építésznek ha nem fizetik meg nincs rá szükség.
5. Megépítik a házat de rájönnek hogy közmű nincs és nem is lesz ott soha. Pista hiába ígérte a vízművektől: lakatlan használatra alkalmatlan házak tömege.
6. A szomszéd nem látja, a hatósági kontrol nullával egyenlő, senki nem tud időben szólni hogy méterrel odébb kellene rakni a házat: szomszédháború, bírósági ügyek tömege az utólagos bontás miatt.
7. Környezetvédelem: erdőkbe való építkezés, vadak útjának lezárása, szemetelés, szennyezés, vízfolyások feltöltése, árvíz. Senkit nem érdekel.
8. Környezetvédelmi, talajvédelmi, vízügyi, építésügyi hatóság, műemlékvédelem, : haza lehet menni, felesleges volt képezni magunkat.
Egy 16000 Fős településen 300 m2-nél nagyobb épület 5 évente van, a többi mind alatta.

Sandor Akarki 2015.12.20. 23:57:09

@atiz_3: "Már készülnek típusterveket is, melyet a papírboltban fognak árulni. Kérek egy tervet. kettő lett maradhat?"
Hát... USA, Kanada, Ausztrália, ezekben az országokban vannak típustervek. Kiválasztod a házat (ha nem akarsz flancolni és nagyon sokat fizetni érte), nyomnak egy talajminta vételt az alaphoz és 3 napon belül van engedély (hacsak nincs valami nagy gáz) és az prefab ház alap + 2-3 hét alatt áll. Szar nekik, ugye?

Sandor Akarki 2015.12.21. 00:03:37

@atiz_3: Ja, és igen. Előzetes engedély van. Prefab ház és előzetes engedély kéne, az működik, hogy az embernek aki építkezésen gondolkozik annak jogbiztonság érzése legyen. Prefab házban pedig minden kiállás is (gáz-víz-villany-kémény) ugyanott van, azaz a szolgáltató sem szemétkedhet. Egyébként kultúráltabb helyeken 1-2 héten belül kötelesek bekötni az összes szolgáltatást vagy az szolgáltatók fizetik a büntetést. Mondjál már egy értelmes indokot amiért ne lehetne ezt bevezetni (azon kívül, hogy sokan lehúzzák az építkezni akarót, szerintem egyébként szemét módon).

Sandor Akarki 2015.12.21. 00:12:04

És az utolsó mondanivalóm:
"2. Eztán ipari területre is lehet lakóházat építeni hiszen az övezeti előírás nem fontos, tehát ki téríti meg annak a cégnek a kárát aki vett egy 80 milliós teleket de nem tud rá csarnokot építeni mert a szomszéd aki örökölte, megelőzte és lakóépülettől neki a tevékenységét 500 méterre lehet csak telepítenie."
Az igazi Hungarikum, hogy lakóövezetben autószerelő-fodrász-gépkölcsönző-állatorvos-fogorvos-kocsma váltják egymást. "Nyugat"-on ez nem szokás. Ipar és szolgáltatás megy a saját helyére, a lakótelkeken meg laknak oszt annyi. Ezeket persze a környékükön mindenki gyűlöli de nehéz tenni ellene bírósági eljáráson kívül. Az előzetes engedély mellett normális gondolkodással ez ellen kéne küzdeni. A szolgáltató meg az ipar menjen a saját helyére, ahol meg lakni nem lehet. Ez sem lenne példa nélküli. Az önkormányzatot pedig kötelezni, hogy minimum x-y méretű egybefüggő lakó és ipari blokkokat alakítson ki és mérlegelés lehetősége nélkül minden mást tiltson.

©________ 2015.12.21. 08:14:06

@Sandor Akarki: yz embernek yz az erzese, hogy a cikkiro anelkul haborog, hogy gyakorlata lenne ebben az egeszben.

Pont ugyanugy lesz epitesfelugyeleti ellenorzes, nem lehet mas ovezeti besorolasu telekre akarmit epiteni, a heszt, az otekot stb ugyan-ugy be kell tartani, kulonben ugranak a millios birsagok vagy bontasi kotelezesek.
Semmi nem valtozik, csak nem kell vegigvarni egy engedelyezesi eljarast , adott esetben szakhatosagi baszakaodassal.

Ha valaki jogszerutlenul es szabalytalanul epit, az ezutan sem megengedett, es ezutan is lesznek faramuci helyzetek, ahogy most is elofordulhat, hogy a baromfitelep melle lakotelkeket mernek ki, majd a heszben 300 meter tavolsagot irnak le lakoovezettol, vagyis egy evtizedek ota mukodo vallalkozast lehetetlenitenek el, mert igy meg felujitani se tud!

pitcairn2 2015.12.21. 09:35:11

@Sandor Akarki:

a kötelező érvénnyel bevezetett övezeti besorolás rengeteg nem-szándékolt negatív következménnyel/tovagyűrűző hatással jár

Zoning Laws Destroy Communities
mises.org/library/zoning-laws-destroy-communities

és persze arról se feledkezzünk el, hogy ilyen rendszereket __önkéntesen__ is létre lehet hozni

pl. lásd a homeowner association-ok gyakorlatát az USÁ-ban
en.wikipedia.org/wiki/Homeowner_association

azzal a gyakorlattal semmi probléma sincsen

pitcairn2 2015.12.21. 09:38:37

@Sandor Akarki:

az már csak hab a tortán, hogy manapság - 180 fokos fordulattal - a multifunkcionális területhasználat, ill. a kompakt beépítés lett a területrendezésben/településfejlesztésben az un. "smart growth" megközelítés új divatirányzata...

mondjuk ez nem meglepő, hiszen a monofunkcionális területhasználat mentén megvalósított településfejlesztés meglehetősen rossz életminőséget biztosító városokat eredményezett...

pitcairn2 2015.12.21. 09:40:08

@Praliné.:

ja, ettől önmagában semmi sem fog változni, pusztán csak az adminisztráció egyszerűsödik

pitcairn2 2015.12.21. 09:42:40

@Sandor Akarki:

+ még az ár tekintetében is felettébb versenyképes

dedunoka 2015.12.21. 11:05:34

@Praliné.: Rosszul tudod: 300m2 alatt nem kell figyelembe venni a helyi építési szabályzat övezeti előírásait, tehát szabályszerűen lehet építeni ipartelepre vagy mezőgazdasági területre.

dedunoka 2015.12.21. 11:06:59

@pitcairn2: Magyarországon vagyunk nem az USA-ban.

dedunoka 2015.12.21. 11:10:11

@Sandor Akarki: Sajnos a jogszabály szerint eztán még nyugodtabban lehet autószerelő műhely a szomszédodban, mert nem kell figyelembe venni ha előírná az önkormányzat. Lehet nyugodtan több épület egyenként 299 m2-el. Egyáltalán minek is ezek után egy Önkormányzatnak bármit előírni? Jogszabály írja elő hogy senkit nem kell hogy érdekeljen!

dedunoka 2015.12.21. 11:15:09

@Sandor Akarki:
"Prefab házban pedig minden kiállás is (gáz-víz-villany-kémény) ugyanott van, azaz a szolgáltató sem szemétkedhet. Egyébként kultúráltabb helyeken 1-2 héten belül kötelesek bekötni az összes szolgáltatást vagy az szolgáltatók fizetik a büntetést. Mondjál már egy értelmes indokot amiért ne lehetne ezt bevezetni (azon kívül, hogy sokan lehúzzák az építkezni akarót, szerintem egyébként szemét módon). "
Nem hiába mezőgazdasági terület egy terület. Például azért mert több kilométerre van a közmű. Tehát irreális egy szolgáltatótól olyat kérni hogy 1-2 héten belül köteles lenne rákötni mikor több év kiépíteni a fővezetéket és több milliárd megépíteni hozzá pl egy EU szabvány szennyvízbefogadó állomást stb..Arról nem beszélve hogy NEmzeti Parkok, természetvédelmi területek tömege vesz körül bennünket amire csak max szerszámtárolót lehetne építeni nem hibába és nem lakóházat.A jogszabály szerint ezt nem kell figyelembe venni, hiszen mint írtam a helyi építési szabályzatot NEM KELL FIGYELEMBE VENNI csak 4 ponton: beépítési százalék, építménymagasság, beépítési mód, szabályozási vonal.

dedunoka 2015.12.21. 11:19:13

@Sandor Akarki:
"USA, Kanada, Ausztrália, ezekben az országokban vannak típustervek. Kiválasztod a házat (ha nem akarsz flancolni és nagyon sokat fizetni érte), nyomnak egy talajminta vételt az alaphoz és 3 napon belül van engedély (hacsak nincs valami nagy gáz) és az prefab ház alap + 2-3 hét alatt áll. Szar nekik, ugye?"
Volt építéshatósági ügyintézőként mondom: Semmi köze az alaprajzhoz az engedélyezési időnek. Nem kell USA-ba menni hogy 1 hét alatt megkapj egy engedélyt. Egy normális ügyes tervezőnél én is ennyi idő alatt adtam meg. Sajnos kevés az ilyen ...
Amellett hogy szerintem az egysíkú épületek a régi rendszert idézik, egy görbe estén nem fogják tudni az emberek hová menjenek haza .... :-)

dedunoka 2015.12.21. 11:21:52

@pitcairn2: "ja, ettől önmagában semmi sem fog változni, pusztán csak az adminisztráció egyszerűsödik" Ez nem igaz: minden meg fog változni és az adminisztráció csak látszólag csökken.Utólagosan rengeteg befagyott ügy lesz a polcon tele végrehajtásokkal amelyek véget nem érnek.

pitcairn2 2015.12.21. 12:03:17

@atiz_3:

az USA példa mindössze abból a szempontból releváns, hogy ott még ma is szép számmal vannak __önkéntes__ alapon szerveződő, non-profit alapon szerveződő, építéshatósági/településfejlesztési feladatokat felvállaló/igen magas szinten érvényesítő "kvázi-piaci" közösségek, míg nálunk ez a hagyomány vmikor 1949-ben végképp megszakadt

különben Ómátyásföldtől jutottam el a homeowner association-ok világába

A MÁTYÁSFÖLDI NYARALÓTULAJDONOSOK
EGYESÜLETE
epa.oszk.hu/02100/02120/00030/pdf/ORSZ_BPTM_TBM_30_253.pdf

mivel az is efféle település volt és úgy összességében jól működött

ami pedig az övezeti besorolásokkal kapcsolatos kritikát illeti nálunk sem árt szélesebb körben terjeszteni az ezek által kiváltott negatív hatásokról szóló anyagokat...

pitcairn2 2015.12.21. 12:05:02

@atiz_3:

szvsz

egyáltalán nem baj az ha liberalizálják ezt a meglehetősen rosszul működő rendszert...

ez kb. egy lépés a helyes irányba...

pitcairn2 2015.12.21. 12:27:24

@atiz_3:

különben értem én az autószerelő műhelyekkel kapcsolatos fenntartásokat, de az övezeti besorolások által generált autófüggő életforma sajnos sokkal nagyobb zajterhelést generál...

Budapest zajtérkép
img.index.hu/cikkepek/0705/belfold/zajterkep2.jpg

PS. érdekes szembesülni azzal, hogy a belső kerületek sűrűn beépített, vegyes hasznosítású területein lévő mellékutcái jóval csendesebbek a külső kerületekben lévő zöldövezeti utcák jó részénél...

pitcairn2 2015.12.21. 12:36:13

@atiz_3:

az önkéntes alapon megvalósított területrendezés gyakorlata (Angliában pl. több száz éves múltra tekintenek vissza ez) egyébként önmagában is érdekes

Voluntary zoning
wiki.mises.org/wiki/Zoning#Voluntary_zoning

pitcairn2 2015.12.21. 12:40:08

@atiz_3:

pl. a fenti linken vázolt gondolatmenet értelmében semmi akadálya sincsen annak, hogy a nyugalomra vágyó telektulajdonos olyan szerződést kössön a szomszédokkal, melynek értelmében azok csak lakófunkció mentén használhatják az ingatlanjukat

az angolszász common law ezt restrictive covenant néven becézi...

©________ 2015.12.21. 13:34:28

@atiz_3: ez melyik jogszabalyban van leirva? mert abban nincs, amelyik a fentiek szerint modositja az Etv-t.

élhetetlen 2015.12.21. 14:33:16

@F.M.J.: Jól leiskoláztál. Nem vagyok szakember (ebben a témában), ez igaz. Hogy mit nem értek? Egy tervezőmérnök megtervezi a házat. Az engedélyeztetés nem azt jelentette eddig, hogy már a terveket megnézik, hogy megfelel-e minden előírásnak (helyinek is)? Eddig minden tervezőmérnök által tervezett házra kiadták az építési engedélyt, vagy előfordult, hogy módosítani kellett a terveken? Mert, ha ilyen is előfordult, akkor kérdezem én, miért nem jobb, ha előre ellenőrzik és engedélyezik a terveket, miért akkor nézik meg, ha már áll a ház? „Az építtető ezután is csak akkor farag rá, ha eltér a tervektől”. Van egy terv, amit nem kell, hogy engedélyezzen a hatóság, és valamiben nem felel meg az előírásoknak (nem tételezek fel hozzá nem értést, csak nem vett észre valamilyen helyi rendelkezést, bár azt sem hiszem, hogy egy ember, aki életében egyszer építkezik, biztosan megtalálja a szuper tervezőt). Ha ettől a tervtől nem tér el az építtető, akkor már az épület megfelel az előírásoknak? Na, ezt a logikát nem értem. Ha lebontatják a fél házat, akkor leveri a tervezőn, vagy megy a kamarához, vagy a bíróságra? Az nem ráfaragás?

élhetetlen 2015.12.21. 15:25:47

@F.M.J.: Már úgyis kihúztam a gyufát, tehát mindegy. „A sok típustervből épült falu előbb-utóbb egyentelepüléseket fog generálni. Nem biztos, hogy az szimpatikusabb lenne. Végülis a kádárkockából épült utcák sem mutatnak izgalmas képet, mert sok különbség nincs közöttük.”. Hát igen, egy londoni külvárosi utca, a tök egyfoma, két szintes, elöl két méteres előkerttel rendelkező sorházzal, nem túl izgalmas, (de egész jól néz ki). Bezzeg, amit a M7-es bejövet látsz! Van ott egy házsor, nincs benne két egyforma, de biztosan izgalmas. (Kiráz a hideg a látványtól). Más. A lakásom egyik oldalról az Info parkra néz. Felülről. Viszonylag egy időben kezdték beépíteni, lehetett volna valami egységes koncepciót vinni bele, mint pl. Etonban. Nem, az egymás mellet álló kockák emeletszintjei között kell legyen minimum fél méter különbség, kiélték az építészek a kreativitásukat. Most úgy néz ki, mintha hülyegyerekek dobáltak volna el különböző méretű kockákat. El sem merem képzelni, mi lett volna, ha a műszaki egyetem vöröstéglás stílusában építik fel az egész tömböt. Fúj, még szép lett volna. A funkcionalitásról ne beszéljünk, mert a Telekom épületébe ahány sötét lyuk bekerült, mint iroda, az nem semmi. De dőltek a díjak.

maroz 2015.12.21. 15:35:19

@élhetetlen: Vedd figyelembe, hogy itt 300 négyzetméter alatti lakóépítményekről van szó. Az esetek 99%-ában nem is nagyon van mit észrevenni, ha esetleg valami nem stimmel, mert ne feledjük, hogy a lakóházak zöme többnyire valahol kint, a picsában épül, utcakép, ugyan, hagyjuk már.

Az igazi problémák úgysem kerülnek be a köztudatba, mert azok eléggé bonyolultak, nehezen érthetőek. Például az, hogy a tervezett lakóház érdemi tulajdonságait nem a településrendezési terv adja meg, hanem többek között a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet, amiről gyönyörűen kimutatták, hogy a szoláris nyereség és a fűtésiigény-számítás módszertana finoman szólva is slendrián, lenne jobb, de le se szarja senki.

Ez, hogy nem engedély, hanem bejelentés valójában egy parasztvakítás, mert már enélkül is annyira túlszabályozott az építés, hogy valójában ma már egy százasszöget sem verhetsz be eu-konform tanúsítványok nélkül, és ma már ott tartunk, hogy az építőipart közvetlen uniós "kormányrendeletek" alakítják direkt Brüsszelből, úgy, hogy nekünk még csak be sem kell illesztenünk a magyar jogba az adott jogszabályt.

dedunoka 2015.12.21. 19:28:42

@Praliné.: Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 13. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki: „(2) A 33/A. § (1) bekezdésében meghatározott épület építésével összefüggésben a helyi építési szabályzat rendelkezései közül kizárólag az építési telek
a) megengedett legnagyobb beépítettségét,
b) megengedett legnagyobb építménymagasságát vagy beépítési magasságát,
c) szabályozási vonalát, és
d) beépítési módját vagy építési helyét kell figyelembe venni.”

A Kormány 2015. december 14. napján benyújtotta az Országgyűlés a T/8196. számú, egyes törvényeknek a gazdasági növekedéssel összefüggésben történő módosításáról szóló törvényjavaslatot.
A törvényjavaslat – egyebek mellett az új lakások áfa csökkentése mellett – az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Étv.) kiegészítésével egy új eljárási kategóriát is bevezet. Az Étv. az alábbi 33/A. § rendelkezéseivel egészül ki:
„Egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység
33/A. § (1) A legfeljebb 300 négyzetméter hasznos összes alapterületű új lakóépület építése esetén
a) az építési tevékenységet a kivitelezés tervezett megkezdése előtt tizenöt nappal kormányrendeletben meghatározottak szerint az építtető a nevének és lakcímének, szervezet esetén székhelyének megjelölésével bejelenti az építésügyi hatóságnak,
b) ha a tervező a tervezés során a közműellátás és az égéstermék-elvezető megvalósítása érdekében az arra jogosult szolgáltató hozzájárulását vagy jóváhagyását kéri, és arra nyolc napon belül nem kap érdemi választ, a hozzájárulást vagy jóváhagyást megadottnak kell tekinteni,
c) a bejelentéshez kormányrendeletben meghatározott tartalmú egyszerű bejelentési dokumentációt kell mellékelni,
d) az egyszerű bejelentési dokumentációtól való eltérést be kell jelenteni.
(2) Az (1) bekezdés szerinti épületet a bejelentéstől számított tíz éven belül fel kell építeni és a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítványt kell kérni a kormányrendeletben kijelölt szervtől.
(3) Ha a bejelentéstől számított tíz éven belül nem építették fel az (1) bekezdés szerinti épületet, az elkészült építményt le kell bontani.”

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.12.21. 19:32:34

@élhetetlen: Kicsit kimaradtam a dolgokból, pedig lett volna hozzászólnivalóm. A te felvetésedre @maroz: már lényegében nagyvonalakban megadta a választ, de van itt sajnos más félreértés, vagy leginkább értetlenkedés. Olvastam olyat pl., hogy ezután szerelőműhely és lakóház egymás mellé épül. Épp csak olvasni kellene tudni, és máris fel sem vetődik a kérdés. hiszen 300m2 a határ, és lakóépületre vonatkozik. Ha valaki műhely mellé építi a házát, az az ő dolga, bár ha ott nincs kitűzött építési telek, akkor eleve nem lehetséges. Viszont műhelyépítésre ezután is engedélyt kell kérni, tehát kizárólag abba az esetben kerül valakinek a háza egy vállalkozás mellé, ha direkt úgy szeretné. A többi csak néphülyítés.

"Az engedélyeztetés nem azt jelentette eddig, hogy már a terveket megnézik, hogy megfelel-e minden előírásnak (helyinek is)?"
- De, sőt. Nem vagyok benne biztos, de úgy tudom, hogy az építési hatóságnak még vétójoga sem volt azokban az esetekben, ha a terv minden tekintetben megfelelt a vonatkozó előírásoknak. Valójában egy bürokratikus intézmény, amelyiknek az a funkciója, hogy az építés minden egyes mozzanatához megtalálja a felelősségre vonható személyeket, szakhatóságokat, stb.

"Eddig minden tervezőmérnök által tervezett házra kiadták az építési engedélyt, vagy előfordult, hogy módosítani kellett a terveken?"
- Természetesen előfordultak eddig is átdolgozási kötelezések, de ez nem annyira a szóban forgó esetekre volt jellemző, tehát nem családi házak esetében. Ha mégis, akkor az lehetett mondjuk a kéményseprők kifogása miatt, mert mondjuk nem találták elég vastagnak a kéményt. Ez a szakhatósági engedélyeztetés egyéként ezután is meglesz, anélkül nem tekinthető kivitelezésre alkalmasnak a terv. Jellemző volt még esetleg, hogy mondjuk beterveztek egy monolit vbáthidalót, amit már számtalan hasonló esetben alkalmaztak, tehát tudták a vasalat és betontömegre vonatkozó paramétereket betéve, de a hatóság mégis kérte a statikai számításokat. A lényeg, hogy ez is csak egy papír, mert ami ugyan olyan körülmények között működött pusztakotkodácson a kapirga utcában az miért ne működne a szomszéd tojóközben? Annál is inkább, mert az első alkalommal meg volt az tervezve rendesen, de mára már csak a kivitelezési adatok maradtak meg, a többi csak rutin dolga.

"miért nem jobb, ha előre ellenőrzik és engedélyezik a terveket, miért akkor nézik meg, ha már áll a ház?"
- Az emberi hiba természetesen bármikor előfordulhat. A hatóság is elnézhet egy fontos részletet, ez nem biztosíték semmire. Az elvek tekintetében pedig csak annyi változik, hogy a tervezőnek kell majd utánna járnia a vonatkozó szabályoknak, és azt figyelembevéve elkészíteni a terveket. Ezután ő lesz a felelős, és ha hibázik, akkor rajta lesz számonkérve, fedezetnek pedig a vagyona lesz az alap, mint általában más esetekben is. Evvel a következő kérdésedre is válaszoltam.

Ráfaragás. Természetesen minden nem ügymenetszerű hatósági, bírósági hercehurca ráfaragás, de ez nem csak az építkezésre vonatkozik. Én itt spec azokra az esetekre utaltam, amikor az építtető lenne elmarasztalható.

Utcaképről. Pár éve olvastam egy értekezést arról, hogy a túlszabályozottság miatt nem elég mozgalmasak az utcaképeink. A szerző nyilván a változatos épületeket tartotta esztétikusnak. Van, aki mint te is, az egyönteűségre tennéd le a voksod. Ízléssel nem lehet vitatkozni. Ki így, ki úgy. Igazából talán a határok megszabása, meg a másokkal szembeni tolerancia lenne üdvös megközelítés, de ehhez társadalmi szintű változások kellenének.

Ami a modern építészet megjelenését illeti, tökéletesen megértelek. Én is kifutnék a világból ezeknek a "haladó" épületeknek a látványától, de szerintem ez most nem tartozik a témához, mert azok ugye se nem 300m2-esek, se nem családi házak.

dedunoka 2015.12.21. 19:42:01

@élhetetlen: Teljesen egyet értek veled mint volt éphat. ügyintéző. Fontos hogy bejelentési eljárás mi takar illetve mi is lesz a gyarkorlatban:
Az építtető bejelenti és
A verzió: 10 napig nem szólnak neki vagyis azaz az amúgy is túlterhelt ügyintézőknek sikerül átnéznie a terveket akkor hallgatással beleegyeznek, vagy
B Verzió: nem tudják átnézni pl karácsony előtti héten adják be ügyesen és akkor szintén hallgatnak de megépítheti a hibás tervek alapján az épületet.
C verzió: átnézik a terveket, a jogszabály szerint nem lehet hiánypótlást kiírni egy nyamvadt kis hibára = ELUTASÍTÁS ELUTASÍTÁS méghozzá TÖMEGESEN.
Saját statisztikám, hogy
10-ből 9 esetben hibánypótlást kell kiírni, mert mindig elfelejt valamit a szintén túlterhelt tervező. Most esélye se lesz javítani, mert ebben az eljárástípusban nem lehet! Még a gyakorló tervezők is hibáznak akiket nagyra értékeltem! Vannak esetek ahol az épület helye pl egy szabálytalan alakú teleknél, teljesen vitatott és több ember nézi át köztük a főépítész mire közös nevezővel megállapítjuk hol a helyes épülethely. A jogszabályok tömege szabályozza egy épület terveit, melyet a tervezők nem mindig ismernek tüzetesen. Átsiklanak felette. Ők inkább álmodnak, az ügyintéző meg segített a jogi hibákat kijavítani. Pl.: minden tulajdonos aláírása, a tervről ami ahhoz kell hogy később ne verekedjenek össze például a telektulajdonos nagyszülőkkel a gyerekek!!! Stb Stb. Ennek VÉGE.
Kit érdekel hogy egyforma házak lesznek az utcákon. Ez a legkevesebb!

dedunoka 2015.12.21. 19:51:33

@maroz: Nem igaz hogy mindegy hogy bejelentés vagy építési engedély. Nagy a különbség! És nem csak ez az új jogszabály lényege! Az új jogszabály óta már nem kell megfelelni egy nagyon fontos jogszabálynak mégpedig a helyi építési szabályzatnak, tehát nem igaz hogy amúgy is hű de le van szabályozva minden. Kerek perec leírták hogy figyelmen kívül kell hagyni, tehát mezőgazdasági területre, erdőbe, Nemzeti Park Közepére, ipartelepre, lehet építeni lakóházat!!! Eddig az építéshatóság felhívhatta figyelmet pl. hogy 6 méteres fesztáv felett számolj után öcsém hogy jó lesz-e az az áthidalás, mert kötelező! Csak egyszer nézte el a kollégám, és nem kérte be. Azóta is pereskedik az ügyfél a kivitelezővel mert statikailag meggyengült a ház. (Alá is kellett támasztani) Szerintem nem jó ez a szabadság a tervezőknek sem mert a segítséget veszítik el és a felelősségük közben megnő. A profi tervezők se tudják követni a havonta változó jogszabályokat! mi szoktuk elmesélni nekik!!!

maroz 2015.12.21. 20:20:39

@atiz_3: Valóban, elfogadom a pontosításod, de vedd figyelembe, hogy én azért mondtam, hogy mindegy, mert szerintem sem lesz attól jobb, hogy engedély helyett bejelentés lesz, és pontosan azért gondolom, hogy nem lesz jobb, amiket te is elmondtál. Az engedély helyett a bejelentéssel azt érik el, hogy a megrendelő kiszolgáltatottabb lesz és a kisebb piaci szereplők nagyon nehezen fogják tudni kezelni a rájuk háruló többletfelelősséget. Lesz pár nagy, akiknek amúgy is mindig mindent szabad és a kicsik idővel majd elmennek jógaoktatónak, mert ráunnak arra, hogy állandóan szívnak és mégsem alhatnak nyugodtan.

gyalog.galopp 2015.12.22. 07:16:49

@atiz_3:

Azért valljuk be, az építési hatóságok ténykedése is eléggé ellentmondásos, csak néhány példa, beépített árterek, löszfalakra épített lakóházak, hobbitelkekre szerszámos bódéként épített kétszintes lakóépületek.
Ami meg a jogszabály dzsungelt illeti , előfordult, hogy ugyanabban az irodában ülő két ügyintéző ugyanazt a dolgot teljesen ellentétesen ítélte meg.
Kedvencem a mobilgát terve a Római partra....

Az tisztán látszik, hogy az új szabályozás célja
az építőipar minden áron való helyzetbe hozása.
Abszurd dolog elvárni attól az építőipartól, amelyik idáig szeretett mindenféle műszaki, számviteli szabályozók alól kibújni, az a hatósági ellenőrzés részleges kiiktatásával megvilágosodik és mindent precízen fog végezni.
Azt hiszem, abban sokan egyetértünk, hogy az új szabályozás az építtetőnek különösebb könnyebbséget nem fog jelenteni, viszont annál több veszélyt, akár borítékolható vesződést biztosan.

Valóban abszurd dolog, hogy alkotunk törvényeket, jogszabályokat ezek betartatására létrehozunk egy hatóságot, de az ellenőrzési, döntési funkcióját bekorlátozzuk.

Összefoglalva a kommentek lényegét, az új szabályozás lehetetlen helyzetbe hozza az építtetőt, a hatóságot, viszont versenyelőnyt jelent a kókler, szélhámos kivitelezőknek a tisztességesebb cégekkel szemben.

maroz 2015.12.22. 07:40:18

@gyalog.galopp: "Az tisztán látszik, hogy az új szabályozás célja az építőipar minden áron való helyzetbe hozása."

Azért vizsgáld meg azt is, hogy a közigazgatás az egyedüli nyertese ennek a bulinak. Lepasszoltunk egy állami feladatot, lehet kirúgni a köz egészen apró alkalmazottait.

www.onkormanyzatiklub.hu/letszamgazdalkodas-leepites-a-kozszferaban/8626-atszervezne-lazar-janos-az-allamigazgatast

Eléggé nyilvánvaló a törekvés: egy kis létszámú, erősen fogott apparátcsik, kevés és problémamentes állami szerep, ahol azért szívatni még lehet, és ha ez kész, akkor lehet bízni benne, hogy negyven év "stabilitás" jön megint. Nem fog, de bízni, azt speciel lehet benne. Én másban bízok, de ez már fantáziálás. ;)

dedunoka 2015.12.25. 12:08:25

@gyalog.galopp: A Szentendrei Mobil gátra gondolsz? Ott speciel az építéshatóságnak nem is volt jogköre!!!! Ott az Vízügyi Felügyelőségnek volt csak hatásköre. Az építéshatóság csak két épület bontásába volt szava döntést hozni...

dedunoka 2015.12.25. 12:09:56

Ja bocs a rómaira gondoltál, csak nem olvastam el minden szót.... De szerintem ott se volt klasszikus építéshatósági jogkör!

dedunoka 2015.12.25. 12:15:01

@gyalog.galopp: EGyébként a "beépített árterek, löszfalakra épített lakóházak, hobbitelkekre szerszámos bódéként épített kétszintes lakóépületek" mind mind engedély nélküliek! Ahol én lakom minden harmadik épület engedély nélküli.
1.Nincs akkora apparátus hogy felderítse a hatóság
2. Ha fel is deríti csak magának csinál végtelenített ügyet. Egy ilyen bontásra kötelezés jogereje végrehajtása vagy sosem következik be mert megfellebbezik, vagy egyszerűen lesz egy jogi csűrcsavar ami miatt nem lehet mégse elbontani, vagy nem végzi el a bontást a kötelezett mert nincs kedve.
3. A végső verzió pedig hogy a hatóságnak kellene bontania csak azok erre még sosem kaptak állambácsitól pénzt, tehát ilyen verzió nincs. Na ezért van sok ház hülye helyen. Nekem volta ki a bontásra azzal az idővel kért határidőt (mint hatóságtól) mert éppen szigetelte és arra kellett a pénz!

pitcairn2 2015.12.26. 22:19:56

@atiz_3:

anno minden épület engedély nélkül épült

oszt akkor sem omlott össze a világ...

mi több a korábbi - mindössze a társadalmi normakontroll által korlátozott - őskáosz még megmaradt "rezervátumaiba" ma tömegével ömlenek a turisták...

pl. ihol lenne egy eklatáns példa...

youtu.be/-xsSPu-LVDY?t=68
süti beállítások módosítása