Hatalomról, összeesküvés-elméletekről és a nemzetközi kapcsolatok újrafelfedezéséről
2015. július 18. írta: Redakció

Hatalomról, összeesküvés-elméletekről és a nemzetközi kapcsolatok újrafelfedezéséről

merkel_ciprasz.jpg

Vendégszerzőnk, Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatójának írása.

 

Most, hogy a görög válság első akut szakasza lezárulni látszik (s persze jönnek majd az újabb szakaszok), remek alkalom kínálkozik számunkra arra, hogy a fejleményeket egy másfajta, a görög válságon is túlmutató kontextusba helyezzük. Ez a kontextus egy olyan összefüggést hoz újra elénk, amelyről az elmúlt 25 évben jórészt elfelejtkeztünk, vagy inkább azt hittük, hogy többé talán nem is „játszik” a politikában. Nem másról, mint a nemzetközi kapcsolatokról van szó.

Amennyire fontos szerepet játszott ez a fogalom az amerikai-szovjet kapcsolatok pangása, a hidegháború idején, olyannyira kisatírozódott akkor, amikor a világ a 90-es évek elejétől – úgymond – egypólusúvá vált.

Ma már egyértelműen megállapíthatjuk el, hogy a „történelem vége” tanához szinte logikusan odaforrasztódott a „nemzetközi kapcsolatok vége” gondolat, ami ha nem is kifejtve, de azt volt hivatva bizonyítani, hogy az új világban nem is érdekesek ezek a kapcsolatok, hiszen, ha minden ország belépett a liberális demokrácia világába, akkor a nemzetközi kapcsolatok hagyományos szerepe is leértékelődik.

Mintha bizony valami szürke köd szállt volna a szemünkre, s pont akkor, amikor a nemzetállamok kora után a globalizáció kora köszöntött ránk; s amikor a lehető legnagyobb szükségünk lett volna arra, hogy elmélkedni kezdjünk különböző fejlettségű országok egymás mellett éléséről és koevolúciójáról. Ugyanis (s ma már ez is világos) a liberális demokráciába fejlettségük nagyon különböző fokán álló nemzetek léptek be. A közös Európa varázsigéje azonban álomba ringatott minket, s egyáltalán nem fordítottunk kellő figyelmet arra: milyen mechanizmusok, szabályok, együttélési normák határozzák majd meg fejlett, kevésbé fejlett és fejletlen országok intézményes együttélését.  A szép új világban egyáltalán nem érdekelt bennünket, hogy a globális struktúrák hogyan működtetik a rendszert. Ennél fontosabb volt, hogy demokrácia van, s hogy azt a mindennapokban milyen viszonyok formálják, másodlagos kérdéssé vált.

Nem véletlen, hogy akik választ kerestek (mert persze azért szép számmal voltak és vannak ilyenek) az új működésmód lényegére, a legtöbbször az összeesküvés-elméletekig jutottak el. Miért? Azért, mert a mainstream magyarázatok tengerében elveszett az igény a folyamatok háttérbeli összetevőinek értelmezésére. A globalizáció és a liberális demokrácia kora – paradox módon – nem számolt a nemzetközi kapcsolatok jelentőségével.

Ez azért is szembetűnő ma már, mert miközben nagyon gyakori érv mainstream oldalról, hogy a nemzetállamok után vagyunk, a külkapcsolatokat illetően mégis szinte a nemzetállami magyarázó elvek maradtak túlsúlyban s meglehetősen keveset tudtunk a nemzetek fölötti mindennapi struktúrákról és mechanizmusokról.  Ez egy nagyon komoly (ha tetszik) elméleti hiányosság, s azért is tűnik ez most nagyon fel, mert éppen a görög történetben (de mondhatnánk a magyart is) látszik: milyen nagy szerepe van továbbra is a nemzetközi kapcsolatoknak. De mondhatnánk hatalmi viszonyokat is. Amikor például a leköszönt görög pénzügyminiszter a minap beszámolt tárgyalási tapasztalatairól, abban nem is az elképesztő konkrét közlendők a lényegesek, hanem annak a világnak a bemutatása, amelynek lényegéről eddig a válságig jószerivel mit sem tudtunk. Merthogy – amint már írtam – a nemzetközi kapcsolatokban való gondolkodást hibernáltuk az elmúlt 25 évben.

Épp e hibernálás miatt a politikáról egy olyan képzete van az átlagos választónak, hogy az pusztán belpolitika. Természetesen nincs ellenemre, ha egy ország vezetői maximálisan érvényesíteni kívánják az úgynevezett nemzeti érdeket. Csakhogy a politika nem csupán, s talán nem is elsősorban belpolitika. S a hibernált külpolitika viszonyok éppen a belpolitikai korlátokra, a nemzetközi viszonyokban rejlő aszimmetriára, a nemzetközi hatalmi erőviszonyok fontosságára irányíthatja a figyelmünket. A nemzeti látószög felől ezek a viszonyok nem látszódnak vagy nem eléggé hangsúlyosak. Ha a görög válságnak van magán túlmutató hatása, az pontosan az, hogy rámutat ennek a konstellációnak a drasztikus és drámai jelenlétére, arra hogy a „történelem végével” nemhogy nem szűnt meg a nemzetközi hatalmi viszonyok szerepe, hanem – jórészt persze rejtve – még tovább is erősödött.

Ráadásul van még egy dolog, ami miatt ezt a témát most érdekes szóba hozni. sokszor írtam már Matolcsy György Amerikai birodalom című, 2004-es könyvéről. Ebben a szerző igen szimpatikus és meggyőző módon azt fejtegeti, hogy a magyar politikai elitek a történelemben mindig akkor követték el a legnagyobb hibát, ha ettől a külső erőtértől függetleníteni akarták magukat.  Ebből adódóan receptje az, hogy a magyar jobboldal ezt a hibát többé ne kövesse el. Mondta ezt 2004-ben, az első Fidesz-kormányzás tanulságait levonva.

Érdemes lenne megkérdezni tőle, hogyan látja ezt ma. S érdemes lenne Magyarországon végre vitát nyitni a belpolitikán túlmutató nemzetközi kapcsolatokról. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr17635368

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csizmadia Ervin: Hatalomról, összeesküvés-elméletekről és a nemzetközi kapcsolatok újrafelfedezéséről 2015.07.18. 13:00:01

A közös Európa varázsigéje álomba ringatott minket, s a szép új világban egyáltalán nem érdekelt bennünket, hogy a globális struktúrák hogyan működtetik a rendszert.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pelso.. 2015.07.19. 08:59:15

@MEDVE1978: média szerepet összefoglalnám: agymosás és birka formálás, ezekből az oktatás is igyekszik kivenni a részét. Hasonló folyamatok más országokban is zajlanak ugyan, de nálunk az aktivítás, hatékonyság, a fogadó közeg s a végredmény tradicionálisan kiváló e téren.
Méghogy hazai politikus belpolitikai szempont alapján, na, ne. Szoros következményeiben, összefüggéseiben talán valamennyire, de az egyéni érdek mindenek felett, ez nálunk a polgárosodás egyedi jellemzője akár, vagy fogjunk rá bármit.

midnight coder 2015.07.19. 10:13:18

@stim: Ez azért elég érdekes lenne. Mert akkor ugye a dohányt és alkoholos italokat gyártó cégek is bejelentkezhetnének az extra adók miatt kiesett jövedelem miatt. Nem beszélve az üzemanyag forgalmazókról. És ezek még csak az adók. Hol vannak a betiltott dolgok, Pl. kábítószer, prostitúció, fegyver ? Ezek kereskedői milyen extra profitot termelhetnének, ha nem lennének ezek a dolgok tiltva ?

Tündér_Lala 2015.07.19. 10:42:04

Matolcsy ügyében nem értek egyet. Éppen a globalizmus állásait ismerve, annak a kiskapuit (azokat amiket mások is használnak) fordította a saját (ország) hasznára. Ezért sikerülhetett. Az adósság tömeggel nem tudunk mit kezdeni, de legalább az adósságszolgálatot olcsóbbá kell tenni.
A KKV szektoron belül is különbséget kell tenni támogatás szempontjából. A rendszerváltás után gombamód szaporodó kereskedelmi és szolgáltató cégekkel szemben előnyt kell élveznie a termelő cégeknek, mert ezek külső forrásokat hoznak a hazai piacra (ha exportálnak vagy importot váltanak ki) és ez az ország érdeke.

steery 2015.07.19. 10:48:43

Te - kedves szerző - lehet, hogy elfelejtkeztél a nemzetközi kapcsolatok és titkos összefonódások, meg önző érdekek demokráciára fütyülő jelentőségéről, én lehet, hogy mindenféle naiv álomba ringattad magad, de én nem. Mindvégig pontosan tudtam, hogy továbbra is ez az, ami döntően meghatározza a politikai helyzetet. Egy véges erőforrásokkal rendelkező bolygón összezárva egyre több ember harcol az életben maradásáért. Minden áron mindenki győzni akar és még egy kicsit tovább élni, még egy kicsit jobban élni, még egy kicsit többet nyerni, mint a többiek. Az ilyen öngyilkos stratégia pedig nem megy érdekszövetségek, titkos paktumok, cselek, ügyeskedések, megvesztegetések és árulások nélkül.
Jó példa erre a mostani görög csőd: a hitelezők mindenáron menteni akarják a vagyonukat, ezért nem szégyellik szétzsarolni a balfasz görögöket, akik ostobán belesétáltak ebbe a halácsapdába. És szépen, fokozatosan nullára fogják írni Görögországot, míg végül Szomáliával lesznek egy szinten. Csak azért, hogy a visszakapott pénzből a hitelező országok még egy darabig jól élhessenek. Ahogy ezt csinálják velünk is: örök időkig fizethetjük a részleteit a soha el nem múló államadósságunknak és húzhatjuk az igát a pénzbirodalom nagyobb dicsőségére.
Demokrácia pedig csak akkor van, ha a polgárok úgy szavaznak, ahogy a hatalmon lévőknek az megfelel. Ha nem, akkor rögtön szélsőséges csürhévé vannak nyilvánítva, nem szalonképesek és ki vannak közösítve, meg mindenféle eljárást és embargót léptetnek életbe ellenük, hogy jól megfingassák őket. Csúnya régi világ ez, nem szép új világ.

Bell & Sebastian 2015.07.19. 10:51:59

@MEDVE1978: Majdnem jó, de két jelenséget figyelmen kívül hagy.

Az egyik a technológiai paradigmaváltás, ami mindig nagy felfordulással jár. Esetünkben ez nem a szilícium-forradalom, hanem a kőolajról (és maghasadásról) leszokás.

A másik a háborúk reguláló és fellendítő hatása, amely jelenséggel kiválóan manipulálja a világot az USA.

Fenti kettőt visszavetítve az I.-II. világháborúra, egy alternatív és erősebb magyarázattal is szolgálhatunk a kirobbanásukra, mint Hitler néptárs és Sztálin elvtárs tarkónlövési vetélkedője.

Hogy nincsen felzárkózás? Hogyan lenne, ha mindenki csak kapni akar, adni meg zsenánt?

A keletnémet felzárkózást ki fizette? Végső soron mi, a volt, keleti rabszolgák.

Amerika adósságával mi lesz? Szétteríti a világban és majd közösen kinyögjük. Ők legalábbis ezt képzelik.

Bell & Sebastian 2015.07.19. 11:06:24

@Tündér_Lala: Ha egyetért, ha nem, az adósságteher maradt a lakosságon, a sajátja és az államé is. Valamiből fizetni is kellene, csak momentán nincsen miből.

Amint azt már számtalanszor elmondtam: lecseréltük a külföldi hitelezőinket rábökéssel kiválasztott hazaiakra, jövedelem nem áramlott lefelé, ezért áll a fejenként négymillió törlesztése, míg az állam fejenként négymilliója (amit szintén mi fizetünk) dettó mozdulatlan.

A következő lépés az, hogy elinflálja. Ha tudja és engedik neki. Ez fog elmaradni.

(Másik szarvashiba az amerikai macska beengedése az európai tejfölös köcsögbe, amivel nem számoltak.)

Az unortodox genie eddig végrehajtotta a tervet, már majdnem félig. Kellett hozzá úgy hat-hét év szopás.

Hol / mi a másik fele?

Izo 2015.07.19. 11:42:55

@MEDVE1978: Az a baj a példák alapján képzett elméletekkel, hogy félelmetesen könnyű elhallgatni az ellenpéldákat. Matematikuséknál a példák alapján SEJTÉSeket szoktak megfogalmazni, amiket azután tisztességes módszerekkel be kell bizonyítani.

MEDVE1978 2015.07.19. 11:51:38

@Izo: Ha jól tudom Piketty adatsorai a lehető legtávolabb mennek (amióta rendszerezett statisztikai adatsorok állnak rendelkezésre), illetve az adatsorok és a következtetései is fenn vannak a neten. Érdemi cáfolatot még nem nagyon láttam, pedig a könyve asszem már 4 éves. Elmélet szerintem = sejtés, társadalomtudományokban nem nagyon lehetséges szerintem a "bizonyítás".

MEDVE1978 2015.07.19. 12:14:30

@Tündér_Lala: Matolcsynak (és a jelenlegi FIDESZ gazdasági garnitúrának) két kiemelkedő pénzügyi húzása volt:
1. A megtakarítások állampapír felé terelése a kamatszint csökkentése mellett. Persze az eszközökben nem nagyon válogattak.
2. A devizahitelek jó pillanatban történő kiváltása, az eladósodottság kezelése.

A megtakarítások állampapír felé terelése egyben azt jelenti, hogy az eladósodottság strukturálisan változik, belső adósság váltja fel a külsőt. Ez állami szempontból nagyon pozitív, hiszen a lakosság és belföldi közületek lesznek az állam hitelezői forintban. A forint pedig ugye elinflálható, ha nagyobb baj van.

Amit a "termelő" cégekről írtál az egy modern kapitalista gazdasági szerkezetet érintő evidencia. A modern gazdaságokra tendencia szinten kimutatható, hogy a termelő (ipari termelő) cégeknek a legnagyobb a gazdasági multiplikátor hatása. Magyarul egy jól működő ipari cég a saját maga boldogulása mellett jóval nagyobb gazdasági hasznot indukál, mint a szolgáltató szféra egy jól működő cége.

A baj igazából az, hogy KKV szinten az ilyen termelőcégek nemzeti vagy nemzetközi versenybe bekapcsolása nagyon nehéz. Lehet tehát mondogatni, hogy ipart, meg termelő cégeket akarunk, de ez nagyon nehéz. Elsősorban azért, mert a XXI. századi termelés számos területen extrém tőkeigényes, ez a tőke pedig nem áll belföldi tőketulajdonosok rendelkezésére. Emellett pedig ugye uniós tagok vagyunk és az unió egyik alapelve, hogy az állami támogatások unión belül nem lehetnek "versenytorzítóak". Ez azt jelenti, hogy új gépsorhoz / hatékonyabb informatikai rendszerhez / jobb marketinghez talán adhatsz támogatást a zsugorfólia gyártó üzemnek, de ezt a modernizáció címszó alatt, viszonylag kis intenzitással (nagy önrésszel a vállalkozó oldaláról). A működtetését nem támogathatod, uniós szinten tiltott. (Nem véletlen, hiszen a gazdag országokban sem hülyék, nem akarják, hogy a saját vállalataik konkurenciáját építsék fel az ő pénzükből). Sokan azt gondolják, hogy Magyarországon azért rengeteg a városközpont felújítás, térkövezés stb. mert alkalmatlan a szakembergárda, esetleg ott tud valamit ellopni a polgármester. Ez kis részben igaz, a másik rész az igazából az, hogy a gazdasági teljesítményt nem lehet közvetlenül ösztönözni, ezért csinálnak ilyen közvetett dolgokat.

Pelso.. 2015.07.19. 12:33:58

@Tündér_Lala: az adósságszolgálatot olcsóbbá tételén a Templeton-i finanszírozás értendő? az tudomásom szerint költségesebb.

Krumpli Bogart 2015.07.19. 13:26:25

@steery: Egyetértek.

Demokrácia nincs és igény sincs rá. Nem kell szégyellni, hogy a rendszerváltáskor valójában nem demokráciát, hanem nyugati életszínvonalat akartunk.
Hát, ez nem jött össze. Viszont sikerült kinevelnünk és a nyakunkba ültetnünk egy komplett idióta politikai uralkodó osztályt, több rétegben. Járás, megye, régió, országos és uniós szinteken (5 szint) szívja a vérünket egy parazita és kártékony hivatalnoksereg az őt mozgató gazdasági elittel.
Ebből az 5 szintből kettőre van szükség: régióra és unóra. A többi parazita.
Igen, szerintem nemzetállamokra és nemzeti kormányokra sincs szükség.
Amíg az EU csak nemzeti érdekek mentén tud létezni és gondolkodni, addig szart sem ér.
A nacionalizmus és populizmus ikertestvérek, ezek fogják lehetetlenné tenni és felmorzsolni az EU-t.
Ezért nincs jövője, ezért szar az egész úgy, ahogy van.

Bell & Sebastian 2015.07.19. 13:30:48

@MEDVE1978: Az utolsó bekezdéshez

Eleve az a gond, hogy senkit nem érdekelnek a helyi igények. Az épül, amire lóvét adnak. De a sok kicsi projekt naggyá integrálásával (hogy a saját műmultijukat futtassák) kiverik a KKV -kat. Akik beállhatnak a sokadik lépcsőbe, kicsi pénzért nagy kockázatot vállalva.

Ezért fordul elő, hogy mondjuk Romániából jár ide a földmunkás brigád, a magyar pedig Németországba jár, elfurikázva egy fürdőkádra való benzint.

Ezzel szemben azt senki sem tudja megmagyarázni, mi a jó abban, hogy a Córesz-Benz közvetlenül 20 M -ót kap, közvetetten negyvenet, hosszútávon meg franc tudja mennyit egy munkahely létesítésére, de még emellett is németországi törökökkel tülti fel a lyukakat, akik háromszoros bérért montíroznak.

Jócskán elszaladt itt a ló, mert még közvetlen beszállítás sincsen, a trad. német alvállalkozó min. bizt. rendszere alá kell beállni, a kínai und egyéb konkurrenciával, mert a dájcs csak átmatricázza a csinglinget Siemens -re.

A népi Mercedes, amit kendácsolunk, ezért egy rakas szar. De legalább drága.

Fene érti ezt, rejtély marad még akkor is, ha a fél Fidesz részvényes bene, a pre-para-szolvenciának köszönhetően.

Értelme még úgy sincs, ha tússzedésnek fogjuk fel. Fizetünk a családnak váltságdíjat, mire elvihetjük a legnyomibb kölykét és etethetjük-ruházhatjuk.

Csodás elképzelés, mert ettől csak úgy szárnyal a GDP.

Ezek szerint bármi támogatható nyakló nélkül, kivétel a hazai. Adjanak hatvanmilliót, ha itthon költöm el, én is lendítek annyit az ökrösszekéren, mint ezek a csillagszeműek.

Mennyit kell visszaadni belőle, zsebbe?

maroz 2015.07.19. 13:49:49

@Pelso..: Mit nézzen az egyén, ha nem az érdekét? :))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.19. 15:07:44

Hiányolom magát a posztot. A bevezető jó volt, felkeltette az érdeklődésem, de hol van a kifejtés?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2015.07.19. 15:21:00

@stim: azért ez valami hihetetlenül rémisztő, hogy ilyen nyilvánvaló a rendszer antidemokratikussága, médiája, és az, hogy milyen szinten akarják egész Európát kontrollálni az irányítók, a nagytőkések.
Európai Egyesült Államok. és az itt élőknek nincs beleszólásuk semmibe, a helytartó bábkormányok bólogatnak. mégis miben különbözik ez gyakorlatilag az előző korok világaitól, a középkortól pl? hogy látszatra adnak a demokratikusságra? de az nem különség, mégcsak nem is annak illúziója. az csupán egy hazugság, és szószerint középkori irányítás alatt vannak az emberek, beleszólás nélkül. és ömlik be a GMO-s szemét, úgy hogy fennhangon persze hazudva itt tiltják. egyétek.

Bell & Sebastian 2015.07.19. 17:13:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem bírta kihámozni a lényeget. A belpolitika egy katasztrófa, a külpolitika látványos: mérgezett egerek cikázása a labirintusban, titkos találkozók titokzatos helyeken, homályos célokkal és megismerhetetlen figurákkal.

Eddig az volt a legszebb, amikor Kókát is elvitték Dubajba, az üzleti helikopterek kiállítására. Csak jobban ért hozzá.

Milyen férfi mán az, aki a macáját csak egzotikus helyeken képes lefektetni, a közös rongyot rázva?
(esetleg LMBTQ kisebbségi)

Pelso.. 2015.07.19. 19:39:15

@maroz: foglalkozása körében, netán amiért tartjuk, legalább részben. Ha látsz olyan munkaköri leírást, melyben efféle áll: beosztásodban érvényesítsd a saját érdekeid, s még jó bért is fizetünk neked, -majd szóljál.

maroz 2015.07.19. 20:10:40

@Pelso..: Az, aki nem a saját érdekeit érvényesíti az nem bérmunkás, hanem rabszolga.

maroz 2015.07.19. 20:17:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Kifejtés:

"Hívjon már meg végre valaki engem is egy politikai elemző műsorba, mert az jót tenne a biznicemnek."

maroz 2015.07.20. 06:54:52

@Pelso..: Viszont nagyon aktuális:

kakukkfeszek.blog.hu/2015/07/10/waberer_es_a_soforok_az_erem_masik_oldala

Tán még az Örülünk, Jótündér? blogon sem írtam olyan posztot, amit 16 ezren kattintottak meg.

Wáberer is a te logikádat követi: a melós ne a saját érdekét kövesse, hanem a Wábererét. Mintha ezzel a "ne a saját érdekeit kövesse, hanem valaki másét"-megközelítéssel az olvasóim nem értettek volna egyet, de ha te igen, akkor tényleg hagyjuk, mert tényleg meddő.

I_Isti 2015.07.20. 09:04:06

@tesz-vesz: "miben különbözik ez gyakorlatilag az előző korok világaitól, a középkortól pl? "

Abban, hogy akkor a politikai hatalom birtokosai egyben a katonai potenciál birtokosai is voltak. Nem az győzött, akinek nagyobb volt a hangja, hanem akinek jobb hadserege volt.

Most az igazi hatalom multicégek kitudja milyen nemzetiségű tulajdonosai, és kitudja milyen identitású vezetői kezében van.

És ez a helyzet még fokozódni fog.

Pelso.. 2015.07.20. 10:03:46

@maroz: Rögzítsük: általában mint, mint munkahelyen fellelhető, munkavállalói és munkaadói érdekről beszélünk most, ugye. Ezeknek egy munkaszerződés megkötésétől fogva nyilván vannak a felek érdekeinek egyaránt megfelelő pontok, mert különben nem jönne létre a munkaviszony.
Messze nem egyéni logikák követéséről van szó, hanem munkahelyi, foglalkozásköri szabályokról, melyek terén a felek között vagy születik megegyezés, vagy nem.

Bell & Sebastian 2015.07.20. 10:35:46

@Pelso..: Klasszikus vevő-eladó viszony, Marxot idézve. Egyenlő felek megállapodása.

Korunk vívmánya a lánckereskedelem, amikor ugyanazt adják tovább, semmit nem hozzátéve, árából lecsípve. Fejvadászok és közvetítők, a legdinamikusabban fejlődő ágazat, dobogós helyezett.

A másik (vívmány) a diktált szerződés, a munkavállalói érdekvédelem hiánya, egyenlőtlen felek küzdelme.

Ha már Marx, akkor van még az egyszerűsített- és bővített újratermelése (a munkaerőnek).

Magyarországon a halmozottan hátrányos helyzetű hülyegyerek (HHHH) verzió az általános. Azaz: kibérelt, fekete, kiszolgáltatott és minimálbéren tartott.

Rabszolgának ugyan nem nevezhető, mert a természetes szapurulat nem a munkaadóé, de mivel annyi pénzt nem kap a munkavállaló, hogy fel is tudja nevelni, ez a kötelesség az államra hárul.

Akkor van baj, ha ehhez az államnak sem fűlik a foga.

Mi ebből a tanulság?

Böjte atya egy negatív marxista. Ahol csődöt mond a rablókapitalizmus, ott a Mennyei Királynak áldozzák a báránykákat, legeltessen Ő, ha tud!

Pedig a műtéti holokauszt van erre kitalálva, mellé az ember-import.

Az itt a baj Európában, hogy nem 21 évesen, autószerelő overallban pattannak ki az emberek a mailboxból.

Életünk a vállalaté.

maroz 2015.07.20. 10:50:34

@Pelso..: Mintha lenne választása a bérmunkásnak...

A szerződésben foglalt pontok nem közös érdekek, hanem az a munkaadó érdeke. A bérmunkásnak egyetlen érdeke van, hogy a körülményekhez képesti lehető legtöbbet kapjon a munkájáért. Az összes többi csak egy kompromisszum, ami erő hatására jött létre egymással amúgy alkupozícióban nem álló felek között. A bérmunkás nem tehet mást, elfogadja, de hogy neki közös érdeke lenne a munkáltatóval? Francokat.

IdomitottFoka 2015.07.20. 11:57:05

@MEDVE1978: Csak tudnám, hogy ez a két húzás miért kiemelkedő. A megtakarítások állami kiadásokra való elszórása és a közpénzek felhasználása magántartozások kiegyenlítésére nem tűnik nagy biznisznek az ország szempontjából. Legfeljebb a Fidesznek, rövidtávon.

Pelso.. 2015.07.20. 15:16:27

@maroz: Amennyiben bérezése megfelelő (nincs több máshol sem) közös érdek pl. a vállalkozás, üzem, foglalkoztató fennmaradása.

maroz 2015.07.20. 16:00:37

@Pelso..: Például a teszkó negyvenezer alkalmazottjának? Vagy valamelyik multi autógyár biorobotjának?

Most akkor képzeld el azt a szituációt, amelyikben a teszkós árufeltöltő munkásnak hirtelen megvilágosodása lesz, hoppá, nekem érdekem a teszkó fennmaradása, és erősen elkezd töprengeni azon, hogy ő mit is tehetne ennek érdekében. Töri a fejét, hogy van-e neki beleszólása a teszkó ügyibe? Ha nincs, akkor hogyan lehet közös érdek?

Képzeld el azt, hogy nekünk kettőnknek van valamiféle közös érdekünk, amiért te is dolgozhatsz, de nem szólhatsz bele semmibe. Társulnál velem így? :))

Pelso.. 2015.07.21. 06:29:21

@maroz: Társulnék, ha megfizetsz. Ha nem megy a szekér, otthagylak, a te projekted.
Fentebb a mai (mai) magyar politikus hozzáállásáról, érdekről, mondjuk mentalitásáról esett szó, ehhez a teszkós árufeltöltő töprengésének semmi köze. Esetleg ez utóbbi átigazolhat a cba-hoz, biztos karrier reményében.
Hogyne, a munkavállalók érdeke nyilván a foglalkoztatójuk megszűnése, rég azt várják, hogy végre boldogan csatlakozhassanak a közmunka programhoz.

maroz 2015.07.21. 11:12:20

@Pelso..: Szóval te is a saját érdekeidet követed, nem az enyémet. A politikustól miért várnád el, hogy ne úgy működjön, ahogyan bármelyik másik ember? Követi a saját érdekét, és nem a te érdekedet.

A munkavállaló átal van baszva, mert a balliberális elit a rendszerváltás óta folyamatosan mossa az agyát azzal, hogy neki a kapitalizmus fejlődése az érdeke, és emiatt ma sajnos tényleg sokan elhiszik azt a nonszenszt, hogy a teszkók fennmaradása valójában a bérmunkás érdeke. Tehát az így a nevében baloldali elitünk által a bérmunkás fejébe elültetett hamis tudat segítségével szinte korlát nélkül kizsákmányolható. A közmunkaprogram ennek a következménye, és nem Orbánnak.

IdomitottFoka 2015.07.21. 11:29:55

@maroz: "A közmunkaprogram ennek a következménye, és nem Orbánnak."

Nem véletlenül annak, hogy a vállalkozásokra pakolt adó és járulékterhek miatt egyszerűen nem éri meg munkahelyeket létesíteni? Hogy csak akkor lehet akár kis, akár nagy beruházásokat létrehozni, ha átvered a hatóságokat vagy különmegállapodást kötsz vele? Hogy a meglévő vállalkozásokat versenykorlátozó eszközökkel ellehetetlenítik egy csókos oligarcha kedvéért? És hogy ez a folyamat egyre csak gyorsul?

maroz 2015.07.21. 12:19:44

@IdomitottFoka: Nem.

Hollandiában magasabb a vállalkozásokra pakolt adóteher, mégsem zúg a németalföldi közvélemény a közmunkaprogramok anomáliáitól.

Amit te "csókos oligarcha" jelenségnek látsz, az a kapitalizmusnak egy sajátos félperifériai problémája: az amúgy is technológia- és tőkeszegény hazai vállalkozókat nagyon nagy mértékben ellehetetlenítette a liberalizáció. Megszűntek azok a pályák, ahol egy magyar kisvállalkozónak is lettek volna érdemi esélyei, például a legegyszerűbb és szinte már egy okosabb majom által is végezhető tevékenység, a kiskereskedelem. Ma ennek a pályának az 57%-án hat darab külföldi tulajdonú multi osztozik.

A magyar vállalkozó előtt három út áll:

-talál valami surranópályát, ami a nagyoknak nem tétel
-beáll a multik láncába, súlyosan alárendelt szerepben
-hozzálát szisztematikusan lerabolni az államot

Amit te most anomáliának látsz, az valójában nem az, hanem a hatalmi váltást követő elitváltás a csókosok között. Milyen érdekes is lenne, ha Orbán nem a saját, hanem mondjuk Gyurcsány csókosainak osztana, ugye?

Szóval a kiváltó ok az, hogy ebben a mostani globális kapitalista rendszerben a magyar vállalkozónak nem hagytak teret, míg a multi követi a saját logikáját, olyan és annyi munkahelyet létesít, amilyent és amennyit a saját érdeke megkíván, és nem amennyit mi szeretnénk.

IdomitottFoka 2015.07.21. 12:40:41

@maroz: Az, hogy van vmi globális törvényszerűség abban amiért a vállalkozóknak beszűkült a terep, nem menti fel a kormányzatot a "vállalkozásbarát" politikájának csődje alól. Egyiket sem.

Mellesleg a közmunkaprogram okáról volt szó, és az általad leírtak csak alátámasztották az általam leírtakat ezért a kategorikus Nem ööö érthetetlen.

A balliberálisozás a témában azért érthetetlen, mert ez a rendszerváltástól mostanáig így van csak a mértéke nő egyre inkább. A törvényileg versenyhátrányba szorított ágazatok (dohány) és vállalatok (RTL) korszakát pedig egyértelműen az Fidesz kormány hozta el.

maroz 2015.07.21. 13:34:57

@IdomitottFoka: Próbálj meg utasbarát politikát folytatni ott, ahol nincs se vonat, se busz, se vasút, se közút.

És nem mellékesen: ha a kormány még ennél is vállakozásbarátabb lenne, az miért is lenne jó a bérmunkásnak?

A rendszerváltás óta egymásra licitálva tolták Magyarországot a neoliberalizmusba elitkémék, ezt pont leszarom. Az RTL-t és a dohánymultikat egy tisztességes nemzeti kormány nem hátrányba hozza, hanem kivégzi. Ha már volt olyan fasz az elődje, hogy beengedte őket hozzánk.

A balliberálisozás a részemről arról szól, hogy a nevében baloldali formáció átalbaszta a népet, és baloldaliság helyett a neoliberalizmust erőltette. Ez a baloldalnak nevezett elitfrakció bűne, és nem Orbáné. Gyakorlatilag a balliberális szereplők 2010-re felszámolták még a lehetőségét is annak, hogy Orbánnak tényleg baloldali ellensúlya lehessen itt az elkövetkező évtizedekben. Ergo: a melóssal azt lehet tenni, amit a tőkések és az állam akar, mert nincs ki szót emeljen érte.

IdomitottFoka 2015.07.21. 14:51:54

@maroz: "Próbálj meg utasbarát politikát folytatni ott, ahol nincs se vonat, se busz, se vasút, se közút. "

Ebben a kontextusban pl eltörölhetné a röghözkötöttséget. Hogy legalább gyalog elmehess vhova.

"ha a kormány még ennél is vállakozásbarátabb lenne, az miért is lenne jó a bérmunkásnak? "

Ha egyáltalán vállalkozásbarát lenne a környezet (nem az), akkor a bérmunkásnak azért jó, mert ha nagyon nem jó neki a bérmunka, akkor tud vállalkozni.

"Az RTL-t és a dohánymultikat egy tisztességes nemzeti kormány nem hátrányba hozza, hanem kivégzi."

Hát lehet. De a probléma a szelektív hátrányba hozással van a jelen helyzetben. A TV2 és a Continental nem szenvedett hátrányt. És miért? Talán mert jobb a műsoruk vagy egészségesebb a termékük?

Lehet azért van ez, mert az igazi baloldali ellensúlyra nemigen van/volt kereslet (és ezt meg tudom érteni). Thürmer 90 óta ugyanazt tolja és mégse kell senkinek.
Persze ebben az is szerepet játszhat, hogy a franc se tudja már mit jelentenek ezek a kifejezések, annyira elkoptak már az anyázásban.

maroz 2015.07.21. 15:32:24

@IdomitottFoka: A "vállalkozásbarát környezet" nagyon megtetszett neked.

Nem tudom, feltűnt-e amit az előbb írtam. A legpitlákabb, tőkét és tudást alig igénylő szektorban, a kiskereskedelemben a barátságtalan környezetet úgy állítottuk elő, hogy puszira odaadtuk az ország kiskereskedelmi forgalmának az 57%-át 6, azaz hat darab multinacionális böszmének. Ez azt jelenti, hogy saját kezünkkel zártunk be egy olyan "környezetet" saját magunk, a saját mikrovállalkozóink elől, amelyik szerény becslésem szerint kb. húszezer kisvállalkozónak, és ezen keresztül kb. százezer embernek adott volna többé-kevésbé stabil életkörülményeket.

Itt, ilyen szektorokban tudna egy bérmunkás "vállalkozni", mert hol máshol, a banki szolgáltatások terén? De nem tud, mert minden olyan szektor, ahová a nem túl képzett, nem túl tőkeerős kisember egészen kis vállalkozóként beléphetne már le van foglalva az emberi ésszel aligfelfogható tőke által. És ezt a rendszerváltó elitünk intézte így, tudod, az a balliberális.

"A TV2 és a Continental nem szenvedett hátrányt. És miért? Talán mert jobb a műsoruk vagy egészségesebb a termékük?"
Mert minden hatalom igyekszik vazallusokat és szövetségeseket szerezni. Az RTL a Bertelsmanné, egy ötezer milliárd forintos éves bevételű óriásé. A TV2 meg már én sem tudom, de nemrég még az SBS-MTM nevű, összességében véve a Bertelsmannhoz képest kisebb spílernek tűnő konglomerátumé. Így viszont már érthetőek a hatalom szövetségkötési stratégiái.

Thürmer egy vicc, egy kisvállalkozás, amelyik megfog valami hamis nosztalgiát, de ennyi. Szemtanúja voltam, amikor egy baloldali helyről, egy amúgy nyilvánosra meghirdetett eseményről kis híján kibaszták őket a hóra, mert elkezdték elővenni a thürmerpárt szimbólumait és szórólapjait.

És teljesen igazad van, a franc se akarja már hallgatni Thürmerék avíttas, átgondolatlan és semmiféle magyarázóerővel nem bíró szövegeit. Én sem. De sajnos sem szocdem, sem szocialista szövegek nincsenek, így nem csoda, ha ma az elit azt csinál, amit akar, hiszen végső soron a neoliberalizmus az elitnek jó, bármelyiknek, így nincs erő, amelyik őket féken tarthatná, aztán ha a zsiványbecsület (hatalmon 2/3 a zsákmányból, ellenzékben 1/3) is megborul, akkor nekünk annyi.

Pelso.. 2015.07.22. 06:14:25

@maroz: a bármelyik másik emberek, átlagemberek ugye, szerintem felettébb sértőnek találják hogy politikusokkal legyenek egy platformra helyezve, tekintettel arra hogy mindösszesen töredékét sem lopnak, hazudnak annyit, mint amazok.
Tekintettel arra, hogy legragadtál a teszkónál: tegyük fel, megszűnnek. Helyükbe hazai kisvállalkozások lépnek, akik persze a legcsekélyebb mértékben sem zsákmányolják ki a dolgozót, húzzák fel a bért csak úgy, mindenki bejelentve, szabi és utazási költség megadva, munkaruha stb biztosítva, munkaszerződés 100%-ban MT szerint s betarva.
Én meg álmomban nagy, piros kamiont vezetek.

maroz 2015.07.22. 06:53:15

@Pelso..: Ja, übermenschek, akik azt hiszik, hogy a politikus azért lop, mert rossz ember, szemben velük, akik angyalok. Frászt.

A teszkó-nemteszkó dilemmát ne így nézd.

Hanem úgy, ahogyan a kutatók nézik: Olaszország viszonylagos stabilitását például pont annak a szektornak tudják be, amelyiket előlünk elfoglaltak a teszkók (6 darab multi). Azt mondják, hogy a kis, jellemzően családi boltok, ahol többnyire családtagok és kevés, a vállalkozóhoz sokszor személyében is kötődő alkalmazott van sokkal rugalmasabban reagálnak a válságokra, mint a multik, nem rúgnak ki alkalmazottakat, és egyéb szempontok is tudnak érvényesülni, mint a profitabilitás.

Te álmodban nagy, piros kamiont vezetsz, a kutatók meg ezt mondják. Melyik az érdemibb vélemény? ;)

maroz 2015.07.22. 06:56:18

@Pelso..: Valamint nézd meg azt is, hogy mi Magyarországnak a legnagyobb problémája, miért nem tud jól "versenyezni": nincs elég tőkéje és nincs megfelelő technológiája.

A teszkók kiviszik a profitot, tehát azt a pénzt, amiből tőkét lehetne csinálni. Elmegy a della az országból, így valójában a lüke piacnyitás csak azt garantálta, hogy a problémáink, amelyek miatt soha a büdös életbe' nem fogunk tudni a centrumországokhoz "felzárkózni" megmaradnak.

gyalog.galopp 2015.07.22. 07:33:59

@Pelso..:

A teszkó nálunk több , mint egy multi kereskedelmi lánc, a teszkó egy minta, - ami nálunk fogalommá vált - egy modell a globális kereskedelem működésére.

A teszkón lehet legjobban bemutatni, hogy a multinacionális cégek a termelési, árubeszerzési, árképzési gyakorlatukkal hogyan tudják hazavágni és függővé tenni egy ország gazdaságát.

Pelso.. 2015.07.23. 10:05:55

@gyalog.galopp: A METRO előbb volt, tett érte rendesen.
Műkódésük jó példa volt a hazai tulajdonú lánc, a CBA számára, amely abszolút multi módszerekkel dolgozik.

@maroz: Az olasz példát ismerem, a mérlegelésnél vedd figyelembe a vásárlóerő különbségét, amelynek jelentős szerepe van a kisvállalkozások fenntarthatóságában.
A bérmunkást hol érdekli, hogy a profit kimegy vagy az országban marad? Mi garantálja számára, hogy a hazai tulajdonosok profitja működő tőkévé alakul s ezáltal majd egyszer az ő életszínvonala is picit nőni fog, -semmi.

maroz 2015.07.23. 10:46:01

@Pelso..: A metro nem kiskereskedelmi játékos. A CBA nem egy cég, de hát ezt te is tudod. Amúgy meg mégis, milyen módszerekkel dolgozzon ott, ahol a hat darab multi elviszi a piac 57%-át? Ha a multi a meghatározó, akkor az ő módszerei fognak uralkodni.

Igen, figyelembe vettem. Te meg azt vedd figyelembe, hogy Magyarország 1990-től kezdte kialakítani azt a kereskedelmi struktúrát, amit a nyugat, köztük Olaszország is évszázadok óta építget. Tudom, nekem is részem van abban, hogy a balliberális elit megpróbálta elhitetni velünk azt a baromságot, hogy a magyar társadalom projekttársadalomként működtetve hamarosan utoléri a fejlettnyugatot, és ezért szégyellem is magam, és azt ajánlom, hogy te ne kövesd el ugyanezt a hibát.

A bérmunkást ott érdekli, hogy abból a profitból lehetne jólétibb államot csinálni, de mivel elviszik így nem nálunk csinálnak, hanem Németországban és Svédországban.

Amúgy a bérmunkásnak, ha komolyan vesszük a dolgot tényleg kurvára nem érdeke, hogy profit képződjön, de ezt az érdekét elleplezi előle a hamis tudata.

Amikor kritikát fogalmazok meg az újrafeudalizálásunkról akkor ennek a kritikának a kerete a neoliberális felzárkózási üdvtan. Arra szeretnék rámutatni, hogy a felzárkózásunk elméletileg is lehetetlen a neoliberális világrendszer keretein belül, így a centrumországok összes ígérete hazugság.

gyalog.galopp 2015.07.23. 12:09:23

@Pelso..:
A Metro nem szórta tele az üzleteivel az országot, a Tesco igen, a CBA nem multi, . ( de ha nagy lesz még lehet:))alapvetően franchise rendszerben működik, nem az az üzletpolitikája , mint a nagyoknak.

A hajdani ÁFÉSZ a Coop üzletek elődje még simán felvásárolt árut, zöldséget helyi termelőktől és bevitte a boltba.

pitcairn (törölt) 2015.07.23. 19:06:40

@maroz:

a bérmunkás furcsamód nem az un. "jóléti" állammal gazdagodott meg hanem a valódi piaci liberalizációval

pl. gondolj itt az 1914 előtti pl. USÁ-ban, Ausztráliában, Új-Zélandon kialakult döbbenetesen magas bérekre...

a jólét felé nem a segílyezés vezet, hanem az, ha ott hagyod a népnél a zsetont

pitcairn (törölt) 2015.07.23. 19:09:43

@gyalog.galopp:

a tesco három dolognak köszönheti a sikerét:

1. valóban jól működik
2. mivel transznacionális cég minden további nélkül él a transznacionális adómenedzsment eszközével, pl. Svájcból hitelezi saját magát és ott mutatja ki a profitot meg hasonlók...
3. + rengeteg nyílt és burkolt állami, önkormányzati támogatást is kaptak

maroz 2015.07.23. 19:14:17

@pitcairn: De, olvasd el Piketty könyvét, A tőke a XXI. században. A piaci liberalizáció (aka: dereguláció) 1990-től pörgött fel, és azóta folyamatosan tolódnak elfelé a jövedelmek a bérjövedelem felől a tőkejövedelmek felé.

A népnél nincs zseton, az a tőkésnél van, ne keverd már a dolgokat.

maroz 2015.07.23. 19:14:57

@pitcairn:

0. Megkapta a piacunkat puszira.

pitcairn (törölt) 2015.07.23. 19:25:14

@maroz:

miféle "liberalizáció" az ahol osztódással szaporodnak a jogszabályok?!

pitcairn (törölt) 2015.07.23. 19:26:15

@maroz:

na ja, ide vezet a Piketty-féle világkép:)

Bell & Sebastian 2015.07.23. 19:43:36

@maroz: Összességében igaz, részleteiben nem. Léteznek olyan rendszerszintű, szervezéselméleti-vállalati modellek, amelyek a alkalmazottat is képesek cégprofit-orientálttá tenni.

Kiváló példa erre a japán sruktúra, ahol vállalati oviban kezdik az agymosást, míg apu kötelelező jelleggel ittasok le a főnökével az óbégatós bárban.

A gyakorlati sikeréhez (egy ilyen modellnek) elengedhetetlenül szükséges a vállalat vagy termékébe vetett hit, ami semmi esetre sem balos vagy neolibsi fogalom.

Lehet úgy céget működtetni, hogy nincsen kifacsarva a humán erőforrás, csak az a kérdés, mennyire versenyképes egy ilyen vállalkozás ellenséges közegben?

Teljes paradigmaváltás kellene hozzá Európában, tartok tőle.

Bell & Sebastian 2015.07.23. 19:45:58

az, struktúra, ittasodik

maroz 2015.07.23. 20:18:20

@pitcairn: A tőke globális deregulációja, 1990-től kezdődően, kábé.

maroz 2015.07.23. 20:22:05

@pitcairn: Ez nem világkép, ez tény. Ma a magyar kiskereskedelem volumenének az 57%-át hat darab multi viszi el, 830 áruházzal. A maradékon háromezer hazai bolt osztozik. A neoliberális felzárkózási modell ezért működésképtelen a számunkra. Elviszik a profitot, így nekünk soha nem lesz elég tőkénk ahhoz, hogy érdemben versenyezhessünk. Bukó, és az is volt, már az elejétől, a nyolcvanas évek közepétől.

maroz 2015.07.23. 20:25:14

@Bell & Sebastian: Lehet, hogy lehet. Számomra ez feketehattyú-jelenség: ha már láttam egy olyant, akkor elhiszem, hogy létezik.

A szigorúbb társadalmi berendezkedés ellen nekem nincs kifogásom akkor, ha az a többség javát szolgálja, hosszabb távon is.

pitcairn (törölt) 2015.07.23. 20:37:28

@maroz:

neoliberalizmus = szociáldemokrácia,

azaz lájtos szocializmus elvégre leginkább annak lehet megfeleltetni

pitcairn (törölt) 2015.07.23. 20:38:32

@maroz:

semmilyen érdemi "dereguláció" nem volt

sohasem volt még annyi jogszabály mint most

gyalog.galopp 2015.07.24. 05:05:44

@pitcairn:

1. Már nem , az internet, a vásárlói szokások változása már alaposan kikezdte.

2. Te is rendelhetsz magadnak egy offshore céget, otthonról a fotelodban sörözgetve.

A Tesco az országokon , földrészeken átívelő kereskedelmi hálózatával óriási tömegű árut tud forgalmazni, a dömping árak alkalmazásával lenyomja a beszerzési árakat.
Lásd pl. a lengyel tejjel lenyomja a szlovák árakat a szlovák tejjel a magyar tej árakat. Az árversenyben a kis kereskedelmi boltok elbuknak, a termelők pedig Tesco függővé válnak, hiszen alig maradt értékesítési lehetőségük.
A piacok eladásával a teljes magyar agrárium az egyetemi képzéstől , a termelő és feldolgozó iparig minden le lett húzva a klotyón, de így járt a textil ipar és még sokan mások, több százezres tömeg néz ki bambán a fejéből ...

3. Ezt mindenütt a világon korrupciónak nevezik, a hungaricum benne annyi, hogy a töredékéért mindent megkaptak.

maroz 2015.07.24. 05:54:11

@pitcairn: Nos, legyen, de ilyen fogalomhasználat mellett sajnos nem tudom követni a gondolkodásodat.

Pelso.. 2015.07.24. 07:15:11

@maroz: Részletkérdés, de a Metro-ban már rég bárki vásárolhat, a cég mint a kereskedők partnere csak marketingjének hamis része.
A jóléti állam megvalósulása nálunk álmodj királyfi kategória. Az országon belül maradó profit, -bármennyi legyen is az-, soha nem a munkavállalókhoz fog áramlani, a közvetett hatás elenyésző s szektoriálisan eltérő, a minimálbér szabályozáson kívül semmi nem kötelezi a tulajdonosi kört magasabb juttatások megadására.
Szerintem sem érjük utol a nyugatot, abban viszont kiválóak vagyunk, hogy lemaradásunk stabil legyen, még néhány hasonló státuszu országhoz képest is.

@gyalog.galopp: a franchise szerződéseknek minden esetben van egy operatív melléklete, mely pontosan meghatározza a szerződött partner számára a működés részleteit. Amennyiben majd látsz ilyet személyesen, megváltozik véleményed.

maroz 2015.07.24. 07:58:40

@Pelso..: Miért lennénk mi kiválóbbak ebben, mint bármelyik, hozzánk hasonlóan integrálódott ország?

Pont ez a "versenyeztetés" is része az átbaszásunknak, és be is szopjuk, bis zum tövig. Belekergettek minket egy olyan versenybe, ahol senki közülünk nem győzhet, és ennek a versenyszemléletnek az egyik súlyosan káros következménye az, amit a balliberális elit csinál: "mi" vagyunk azok, mondják magukról, akik nyerni tudnának ebben a "versenyben", de nem tudunk, mert lehúz minket Mucsa. Ezért aztán a balliberális elit szinte féktelen nemzetgyűlölete még mint nettó rasszizmus is megállna, ha nem ragaszkodunk szigorúan ahhoz, hogy a rasszizmushoz mindenképp szükséges a bőrszín. A balliberális úgy viselkedik, mint ha ők lennének egy távoli, gyarmati ország kimosakodott, a gyarmatosítók által pozíciókba ültetett bennszülöttei, akik pontosan ugyanúgy elkezdik lenézni a saját népüket attól a pillanattól kezdve, hogy a gyarmatosítók ruhát adtak rájuk, ahogyan a balliberálisok nálunk lenézik a népet.

Szindbad 2015.07.24. 08:29:19

@maroz: A Tesco mennyi profitot visz ki az országból?

maroz 2015.07.24. 08:55:35

@Szindbad: A 8 multi forgalma ketezer milliard. Ebbol kb. megsacccolhatod. Ja, es elnezest, en a nyolcat egyutt nevezem "teszkoknak", mert miert ne.

Szindbad 2015.07.24. 08:55:38

@maroz:

"The Farmers’ Union of Wales (FUW) has warned that the ending of an EU quota system in April will bring greater volatility to the crisis-hit sector. The system limits what farmers can produce, but with prices falling drastically there are concerns that some farmers will seek to produce more milk to boost their revenues when the quota system ends."

www.theguardian.com/business/2015/jan/24/dairy-farmers-warned-milk-prices-fall-further

Az a fránya kvótarendszer, amit minden magyar szívből gyűlöl a cukor óta! Nőjön be az orra luka annak, aki kitalálta.

Szindbad 2015.07.24. 08:56:33

@maroz: Milyen módon saccoljam? Mondj valami összeget.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.24. 08:56:42

@Szindbad:

És pl. a CBA? A romániai terjeszkedést vsz. nem az ottani profitból finanszírozzák.

Szindbad 2015.07.24. 09:00:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Arra utalsz, hogy a CBA kiviszi az országból a profitot?

pitcairn (törölt) 2015.07.24. 09:00:49

@Szindbad:

a Tesco Svájcból hitelezi magát és ott mutatja ki a profitot

Tescos: the Zug deal is tax avoidance
www.taxresearch.org.uk/Blog/2008/06/01/tescos-the-zug-deal-is-tax-avoidance/

Zug kantonban felettébb kedvező a jogi háttér...

pitcairn (törölt) 2015.07.24. 09:03:01

@maroz:

Zug kanton példáját is lehetne követni

furcsamód minden adóparadicsom __dúsgazdaggá__ válik...

zug : small world - big business (English)
www.youtube.com/watch?v=tTWQocFTbEA

A Tesco is ott mutatja ki a nyereségét...

pitcairn (törölt) 2015.07.24. 09:03:44

@maroz:

különben néhány évtizeddel ezelőtt ez volt a legszegényebb svájci kanton...

ma meg az egyik leggazdagabb...

pitcairn (törölt) 2015.07.24. 09:06:23

@maroz:

pontosan azért lett ilyen fogalomhasználat

az Orwell-i "újbeszél" lényege a kommunikációs zűrzavar:)

PS.: számomra a "világmegváltó" álmaid mindössze populista köntösbe burkolt elitista, __oligarchikus__ rémálmok...

azaz

maga a kizsákmányolás

maroz 2015.07.24. 09:32:43

@Szindbad: Régebben olvastam erről, akkor valami olyan eredményre jutottak akik vizsgálták, hogy a kereskedelemben 2% tiszta hasznot mutatnak ki nálunk, de ez tartalmaz egy csomó kreativitást, így a valószínűsíthető haszon ennél ténylegesen nagyobb.

Arról meg épp a napokban olvastam, hogy mostanság több pénz megy ki, mint be, és ezt csak az uniós transzferek tudják egyenesbe' tartani. Amiből aztán a hazai panamázások és korrupciók lesznek, így végső soron ezen az ügyleten mi duplán nyerünk: elviszik a belkereskedelmünk profitjának a zömét cserébe viszont kapunk korrupciót. A hülyének is megéri.

maroz 2015.07.24. 09:33:44

@pitcairn: Érdekes, nekem nem tűnt fel, hogy lennének világmegváltó álmaim. :))

maroz 2015.07.24. 09:34:36

@pitcairn: Lehet a francokat. Két napon belül falhoz állítanának minket.

Szindbad 2015.07.24. 09:36:10

@maroz: Hol olvastál ilyesmiről?

maroz 2015.07.24. 09:47:17

@Szindbad: Ha én arra emlékeznék... :((

Gazdasági híreket elolvasom, és menten el is felejtem, hogy hol olvastam. Sorry, ha eszembe jut megosztom veled is.

Pelso.. 2015.07.24. 10:11:14

@maroz: Ne is legyünk kiválóbbak, jobbak se, tartsuk a lemaradást. majd mi megmutatjuk, meg hát.
Úgy vélem, gazdasági és konkrét ideológiai platformok között túl szoros összefüggéseket látsz.
Szerintem a pénzen kívül semmi egyéb kapcsolódási pont nincs, persze a zavarosban bűnbakot kreálni is könnyebb.
Tényleg meddő, beszéljünk inkább a nőkről.

maroz 2015.07.24. 10:34:34

@Pelso..: a meddő nőkről? :))

maroz 2015.07.24. 10:38:18

@Pelso..: Esetleg a beszélgetés meddőségén az is tudna javítani, ha nem csak ilyen morgolódó válaszokat adnál, hanem rámutatnál, hogy konkrétan mi az, amiben tévedek, de megértem, hogy neked szükséges a meddőségre hivatkozva elutasítani mindazt, amit mondtam, hiszen az érdeked is ezt kívánja, és a vége mindig az, hogy az ember az érdekét követi.

pitcairn (törölt) 2015.07.24. 11:19:26

@maroz:

ellenben az általad idézett - kizsákmányoló oligarchák által futtatott, emberellenes elitista, neomarxista téveszméket újracsomagoló - Piketty kollégának annál inkább vannak

murcielago 2015.07.24. 11:53:54

@pitcairn:
Mi abban a neomarxista, ha valaki meg akarja fejteni, hogy a ködben formálódó „egybesült európa” egyes dolgozói ugyanazon munkáért harmad-annyi bért kapnak, mint a többiek?

Te jónak tartanád, hogy kétfajta minimálbér lenne egy birodalomban származási helytől függően?

Szindbad 2015.07.24. 12:18:47

@murcielago: Nem indokolatlanul kapnak harmadannyit ugyanazért a munkáért.

Marika a takarításért azért is kap harmadannyit, mint német társa, mert az itteni államigazgatás rossz hatékonysággal működik, magas a korrupció, rossz az újraelosztás, sok az adóelkerülés, nem piacpárti a környezet, stb.

murcielago 2015.07.24. 12:34:44

@Szindbad:
Mérleg-szempontból igazad van, de én még sajnos korábban estem át a szocializáción...

most ember-embernek farkasa, vagy
minden ember egyenlő
mert hogy erről az elit mit gondol, arról tudnia kéne a dogozóknak is, úgy lenne tisztességes

murcielago 2015.07.24. 12:43:42

@murcielago:
de hát persze a korrupció legnagyobb tétele az itteni elit lojalitásának építésére megy, akik profin tudják biztosítani, hogy ez a helyzet ne is változzon, de ezt itt már leírták előttem...

így legalább lesz újabb mézesmadzag: ha mecsináljátok nekünk az „egybesültet", akkor Marika is annyit fog kapni, mint Brünhilde...

maroz 2015.07.24. 14:12:07

@pitcairn: Állítólag az ilyesmi nem annyira ragályos. :))

Neki van, nekem nincs, ennyi. Olvasd csak azt a részét a könyvének, amelyik elemző, és ne azt, amelyik iránymutató. ;)

maroz 2015.07.24. 14:13:49

@Szindbad: Azért erre vannak sokkal hihetőbb magyarázatok is.

pitcairn (törölt) 2015.07.24. 14:16:43

@murcielago:

a budapesti lakbér is harmadannyi mint Londonban...

és úgy általánosságban a szolgáltatások ára is hasonlóan alakul

mellesleg egy "nyugati minimálbérrel" minden további nélkül __kirúgatnád__ a magyar munkavállalók javát...

pitcairn (törölt) 2015.07.24. 14:19:19

@murcielago:

lényegében az elejétől a végéig egy illogikus, emberellenes, populista, elitista, kizsákmányolást népszerűsítő, féligazságokból és nyílt hazugságokból építkező neomarxista halandzsa

murcielago 2015.07.24. 14:44:29

@pitcairn:
Te ezek szerint nem tudsz arról,hogy a KINT DOLGOZÓ kelet-európai is kevesebbet kap, mint az őshonos.

Jó, van ilyen, végülis nyugatabbra diszkrét információ, hogy mennyit keres valaki.

De hogy minden arányosan olcsóbb itt, mint ott, az annyira ellenkezik minden általam eddig tudottal, hogy ezt cáfolni sincs kedvem, ne haragudj.

"kirúgatnád__ a magyar munkavállalók javát... "
figyelmedbe ajánlom @Szindbad kommentjét, a korrupció egy bizonyos szintje már csökkenti a versenyképességet...
ha ezt a dolgozó elfogadja (mit tehetne mást), akkor elfogadta, hogy
nem jár egyenlő munkáért, egyenlő bér, mert az fujj csúnya neomarxizmus...

murcielago 2015.07.24. 14:47:13

@murcielago:
"figyelmedbe ajánlom @Szindbad kommentjét, a korrupció egy bizonyos szintje már csökkenti a versenyképességet..." helyett:
figyelmedbe ajánlom @Szindbad kommentjét is.
Szeintem a korrupció egy bizonyos szintje már csökkenti a versenyképességet...

Pelso.. 2015.07.24. 17:26:18

@maroz: tévedés, elutasítás, dehogy. egyszerűen más az álláspontunk, függöny.

pitcairn (törölt) 2015.07.24. 19:14:36

@murcielago:

szvsz

minimálbérre sincs szükség

kártékony hülyeség az egész

murcielago 2015.07.24. 19:21:00

@pitcairn:
Ne mond már. Magyarországon az átlagkereset kb. 230 ezer Ft, a minimálbér 105 körül (nettó 67), vagyis nem éri el az átlagkereset felét sem. Nem csoda, hogy Mo. 28 tagállam minimálbér szintjét nézve az alsó harmadban van ás még a nemrég csatlakozott Horvát-országban is (átszámítva ) 125. No. most vezette be a minimálbért, 420 ezer Ft (átszámítva).

Minimálbér nélkül a nálunk kurva-erős munkaadói érdekképviselet még a rabszolgaságot is talán bevezetné.

pitcairn (törölt) 2015.07.24. 19:27:34

@murcielago:

a minimálbér helyett inkább a nettó keresetek szuper-bruttójára koncentrálj te "nemes-szívű osztályharcos"...

ott van a valódi elvonás

murcielago 2015.07.24. 19:59:11

@pitcairn:
Nézd, ha az etalon Németországot vesszük, akkor a bruttó keresetek, valamint a bárjárulékok kb. ötszörösét teszik ki a magyarénak. Ezt kell majd tudnotok megmagyarázni alkalomadtán, Te „mindenkiannyitéramennyijevan” :)

Én barátilag annyit javasoltam, hogy ne azzal érveljetek, hogy itt milyen olcsóság van, és szerintem emeljétek a minimálbért.

De ha nem, hát nem. Én…szóltam.

murcielago 2015.07.24. 20:28:39

@pitcairn:
Egyébként a magyar munkaadó-munkavállaló közötti osztozkodástól kevéssé függ a multi bevétele, ami nem a klasszikus versenyelőnyön alapul. Ők olcsón legyártatnak valamit nálunk( vagy felvásárolnak), amit ugyancsak nálunk drágán eladnak. A kettő különbözetéből pedig bázisországukban drága munkaerővel olcsón tudnak termeltetni, plusz még haszon. Ezt aztán nem nagyon érinti, hogy itt az állam, a dolgozó és a munkaadó hogyan osztozkodnak. Ha pedig megpróbálsz külföldre kilépni, ők lesznek az olcsók, te leszel a drága, a kör bezárva.

gyalog.galopp 2015.07.25. 05:43:29

@Pelso..:

Igen, a CBA egy külön kommandó csapatot tart fen, akik sorra járják a kisboltokat és pisztollyal kényszerítik a tulajokat a szerződés aláírására.

A multi láncok , viszont sokkal humánusabbak, mert egyszerűen kinyírják őket.

Mellesleg egy kisbolt forgalmát egyszerű ellenőrizni, de sem ember, sem technika nem tudja követni a "teszkók" valós forgalmát.

Pelso.. 2015.07.25. 07:52:04

@gyalog.galopp: Nem értek az online pénztárgépekhez, de úgy tudom, egyik funkciójuk pont a forgalom követés, ez náluk is be van kötve, nem?
Nem azt írtam, hogy kommandó stb, hanem szerződés és melléklete.

maroz 2015.07.25. 07:55:14

Csizmadia Ervinnek, sok szeretettel:

(az angol változat a román alatt van, tessék odagörgetni, megéri)

www.turcescu.ro/2014/11/mesaj-din-sua-pentru-romania-acum-ori-niciodata/

maroz 2015.07.30. 14:05:11

Na, ez talán nem offtopik itt:

kakukkfeszek.blog.hu/2015/07/30/orban_revizionizmusa
süti beállítások módosítása