Szex, rock és '68: mi lesz a baloldal nagy évtizedei után?
2014. december 19. írta: Redakció

Szex, rock és '68: mi lesz a baloldal nagy évtizedei után?

donald_sassoon.jpg

Beteljesítette a baloldal a történelmi küldetését? Vagy épp ellenkezőleg, újra kellene szítani a régi tüzet? A nemzetközi baloldal állapotáról és jövőbeli lehetőségéről vitatkoztak – többségében brit – szakértők, elemzők, tudósok Budapesten a Danube Institute szervezésében.

„Hol van a baloldal?” címmel kezdte az első előadást Donald Sassoon, a londoni egyetem Queen Mary College-ának történelemprofesszora. Sassoon az 1889-ben alapított Második Internacionáléval kezdte mondandóját. Mint kifejtette, a baloldal fő célkitűzése a kapitalizmus összeomlása és egy új, nem kapitalista rendszer bevezetése volt. A korai baloldali mozgalmak közül a német szociáldemokraták voltak a legsikeresebbek, de volt egy nemzetközi minimumprogram, amit a baloldaliak nagy része osztott. Ez a demokrácia növelése (jogegyenlőség, általános választójog, nők egyenjogúsága); a jólétibb állam (egészségügy) megteremtése és a munkaerőpiac állami szabályozásának elérése volt. Sassoon szerint ki lehet mondani: a szociáldemokrácia eredeti minimumprogramja megvalósult. „A nagy paradoxon viszont az, hogy a szociáldemokrata elvek megvalósításához és sikeréhez erős kapitalista gazdaságra volt szükség.”

Sassoon nevetve beszélt az értelmiség szerepéről: „A baloldal a kultúrharc során megnyerte magának az értelmiséget, de mégis veszít a választásokon. Ez mutatja, mennyit számít valójában az értelmiség”. A professzor végül ironikusan fogalmazta meg talán egy teljes nemzedék életérzését: „Én épp a világháború után, 1946-ban születtem, békében és prosperitásban éltem, volt szex és rockandroll, nem volt AIDS, most pedig élvezem a nyugdíjamat, amit a mai fiatalok termelnek meg. Az elmúlt évtizedek Nyugat-Európája volt a legjobb hely és időszak, amiben élhettem”.

Rajcsányi Gellért tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr236995557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.19. 08:06:27

Az eredeti baloldali értékeket a baloldal régesrég felmondta és jobbra húzódott. Az új "baloldal" viszont nyert egész Európában, magához idomította a középjobbot.

Gyakorlatilag már megkülönbözhetetlen egymástól a középjobb néppártiak, kereszténydemokraták, a centrista liberálisok, s a középbal szocialisták, szocdemek.

Ez az oka annak, hogy az egész világon erősödik mind az új baloldal, mind az új jobboldal.

huKKK 2014.12.23. 17:18:20

"„Hol van a baloldal?” címmel kezdte az első előadást Donald Sassoon..."

Mr. Sassoon milyen sampont használ?

huKKK 2014.12.23. 17:54:15

@Disznóvári:
Pedig nem rossz amit mond a baloldalról.
Persze ájuldozni a legjobbaktól sem kell.

huKKK 2014.12.23. 17:58:27

@maxval bircaman szerkesztő:
Az új baloldalt te hol látod erősödni ugyanolyan intenzíven mint az új jobboldalt?
"...az egész világon... "
süti beállítások módosítása