Kommentszűrés
’14 nov
27
18:12

Krzysztof Zanussi: Vegyük észre, hogy sikeres az európai civilizációnk!

Írta: Redakció

zanussi.jpg

Sikeres a mi európai civilizációnk – mondta Krzysztof Zanussi lengyel filmrendező az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Lengyel Intézet által szervezett szerdai budapesti előadásán. Zanussi szerint ugyanakkor ma csak a fogyasztásnak élünk, hiányoznak a nagy eszmék, a művészi szabadság legnagyobb mai ellenfele pedig a politikai korrektség.

Bécs keletebbre fekszik Prágától, és számos, a Kelethez sorolt nemzet, Észtországtól Magyarországig valójában nyugatiak. „Lehet, hogy szegény testvérek vagyunk, de nyugatiak vagyunk a mentalitásunkban” – mondta a filmrendező. Szerinte a nemzeti mentalitásokkal nem foglalkoztak a kommunizmus idején, mert a marxizmus nem tudott mit kezdeni ezzel a fogalommal.

Pedig az identitásbeli eltéréseknek fontos jelentősége van, például Oroszország megértésében is. „Én az oroszok barátja vagyok, de látom azért Oroszországot és történelmét. Nekik nem volt reneszánszuk, nem volt Canossájuk” – hívta fel a figyelmet a különbségekre Zanussi, aki egy történetet is felidézett. Egy orosz barátja a nyilvánosságban kritizálta Vlagyimir Putyint, mire az ortodox püspök eltiltotta őt az áldozástól, mivel kritizálta a vezetőt. „Ez a cezaropapizmus öröksége; miközben a nyugati mentalitás egyik alapja a császárok és a pápák harca, majd az egyházi és a világi hatalom szétválasztása volt.” Zanussi a Kelet- és Nyugat-Európa közötti különbségek között sorolta fel a magántulajdonhoz való hozzáállást is. „Kelet-Európában szentség helyett inkább amolyan kölcsönnek tartják a magántulajdont, ahogy például Hodorkovszkijtól is elvették a vagyonát. Nyugaton az ilyen nem történhet meg.” A filmrendező szerint máshogy élik meg az ideál és a valóság közötti különbségeket is Keleten és Nyugaton. A keleti, ortodox szerzetesek kivonultak a világból, míg a nyugati szerzetesrendeket az Ora et labora elve, a dolgos élet jellemezte. „A szerzetesek kezdték építeni a nyugati civilizációt.” Ma ugyan egyesült Európáról beszélünk, de Görögország, Bulgária és Románia a Kelethez tartozik, míg Észtországtól Lengyelországon és Csehországon keresztül Magyarországig bezárólag nyugatiak vagyunk, ezek az alapértékeink.

„Elfelejtjük, milyen sikeres a mi európai civilizációnk” – emlékeztetett Krzysztof Zanussi, aki kiemelte, hogy példátlan módon a harmadik nemzedék nőhet fel háborúk nélkül, biztos az életünk, nem várnak banditák a sarkon, nem éhezünk. „Vegyük észre, hogy sikeresek vagyunk!” De Zanussi azért lát okot a keserűségre is. „Európa fogyasztásba süllyed. Hiányoznak a nagy eszmék. Készen állunk meghalni valamiért? A legtöbb európai nemet mondana erre. De az életnél nagyobb eszmék nélkül nem lehet civilizációt építeni” – szögezte le a lengyel filmrendező, aki úgy látja: amikor az embereknek jó életük van, a lustaság és a cinizmus kezd növekedni.

Rajcsányi Gellért tudósítását híroldalunkon olvashatják.

Címkék: kultúra szabadság tudósítás fogyasztás hit eszme politikai korrektség civilizáció Európa Lengyelország Oroszország Nyugat Kelet Krzysztof Zanussi

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr266938329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.11.27. 19:13:12

"Zanussi úgy folytatta: „Nem vagyunk egyenlőek. Igen, legyenek egyenlő jogaink. De a nemek nem egyenlőek. A férfiak és a nők nem egyenlőek. Ha azok lennének, az a világ vége lenne, egy gyerekek nélküli világ.” Zanussi elárulta: utolsó filmjében kitért erre a politikailag forró témára, mire radikális feministák meg akarták akadályozni, hogy állami támogatást kapjon a filmjéhez. A rendező úgy fogalmazott: „A jó feminizmus a nők egyenlő jogaiért, béréért, munkalehetőségeiért küzd. A rossz olyanná akarja tenni őket, mint a férfiak, vagy még rosszabbakká”."

+

"Mint ahogy elmondta, többek ellenszenvét is kiváltotta legújabb, Obce Cialo (Idegen test) című filmjével, amelyben egy felszabadult feminista nő üldöz egy katolikus fiút. A történetben kritikus szemmel mutatja be a multicégek működését és annak a nemzedéknek a tagjait, akik ezeknél a vállalatoknál látják a lehetőséget a felemelkedésre."

www.hirado.hu/2014/11/27/csaknem-50-film-a-faludi-nemzetkozi-amatorfilmszemlen-2/

www.youtube.com/watch?v=yfVvN7HfJI8

Zsír!!!:-D

Egyébként mondhatna Zanussi bármit vagy az ellenkezőjét is, ő már letett néhány tűpontos, filmtörténeti jelentőségű filmet az asztalra. Azokkal próbáljon meg vitatkozni, aki késztetést érez.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2014.11.27. 20:31:58

@bbjnick: Nincs különösebb bajom ezzel a fickóval, de én mindig didaktikusnak tartottam a filmjeit. Mondjuk a Veronika kettős élete nem volt rossz.

mrZ (törölt) 2014.11.27. 20:56:14

"Európa fogyasztásba süllyed."
"Hiányoznak a nagy eszmék."

Ez az igazi zsivány virtus, állami támogatásból, szporzorpénzekből könnyű élet, közben böfögni a közhelyeket a dekadenciáról.

" Készen állunk meghalni valamiért? "

A zsidó-keresztény értékrendért nem. Halj meg te érte ha kell neked.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.11.28. 11:53:43

miért érzi minden közepes alkotó úgy, hogy neki kell megmondania, hogy mi van?

Bell & Sebastian 2014.11.29. 21:30:09

Ez a zsidó-keresztény téma nem először keról az asztalra, mert valóban a kőművesek kedvenc csizmája.

A sorrend álságos, mert az Ó- és Űjszövetség kronológiáját tükrözi.

Valójában a kereszténységbe szivárgó lightos judaizmus pörgeti a progresszív búgócsigát és működteti az aranyat potyogtató szamarat. Magyarán: a vallásreformációtól számíthatjuk a gazdasági nekirugaszkodást, de micsoda árat adtunk érte!

Most, hogy fejünket a falba vertük, útelágazódáshoz érkeztünk. Van, aki szerint még több rákkendrolt (Aranybornyút, ezeret!), van, aki szerint vissza a kályhához!

Lengyelország speciális helyzetben volt, van és lesz.
Előrébb tartanak a zsákutcában nálunk (jól meg van ez fizetve), miért is ne ébredezne a lelkiismeret, szólhatna a szénmonoxid riasztó?

Ha már egyszer állukig ér a malter, csak akad egy futurológus köztük. Alacsony szintű vakoló? Na és, egy legfelsőbb szintű úgysem pofázik, ezeknek meg ez a dolga. Beleszámították az előadásba.

Az Állatfarm (szokták itt idézni csipkebugyis bölcsészfiúkák) vajh mitől tűpontos?
Mert tudósítás a disznóólból, az! Több moslékot a vályúba!

huKKK 2014.12.01. 06:46:39

"Ez a fickó naon érti a dógát.
Ha príma hűttőt akarsz, ne menj tovább!
Z_n_ss_.
(Önök fizetett hirdetést láttak)"
($£€)

huKKK 2014.12.01. 06:57:47

@Bell & Sebastian:

Jaja.
Ráadásul, ha igaz
Luther Bibliája, akkor majd egy cionista zsidó férfi előtt lesz a zárszámadás.

KissGecihuszár 2014.12.01. 12:23:22

Lehet, sőt egész biztos, hogy a Lengyelek sikeres(ebb)ek voltak, jelenleg is azok és ahogy elnézem, a jövőben is sikeresebbek lesznek az európai civilizáció útján, mint mi. Persze, könnyű nekik, mondhatják nálunk sokan, hiszen ott mindig is sokkal masszívabb volt a katolikus egyház, sokkal összetartóbb a Lengyel Nép, voltak karizmatikus real ellenzékiek, mint pl. Lech Walesa, Josef Glemp bíboros, stb, akik egyértelmű célok mentén, természetesen kihasználva azt a mérhetetlen szegénységet, általános árú és élelmiszerhiányt, mely ugye Lengyelországot már a '70-es évek közepétől jellemezte, nos így képesek voltak elementáris erővel mozgósítani a kommunizmust, s annak moszkovita kiszolgálóit már a kezdetektől a Magyaroknál sokkal jobban gyűlölő Lengyeleket. Ehhez még hozzájárult a '81 dec. 13-án bevezetett szükségállapot, melyet amennyiben Jaruselski nem vezet be, akkor reális esély lett volna egy Szovjet katonai csapásra, melynek következményei beláthatatlanok lettek volna. Ezek az események feltétlen hozzájárultak ahhoz, hogy Lengyelország -egyébként teljesen logikusan és kívánatos módon- oly mértékben meggyűlölje a komcsikat, hogy '89-ben gyökerestül pusztítsa ki őket, velünk ellentétben. Persze, szart sem ért volna egy Lengyel rendszerváltás a fennálló brutális államadósság kb. 50%-nak eltörlése, a fennmaradó másik 50% kb. 2/3-nak átütemezése nélkül, de kérem szépen; mi is beinthettünk volna -még ha nem is ilyen mértékben- a nekünk hitelező "kluboknak", illetve az NSZK is felajánlotta a báb antallnak, hogy nagyobb részben elengedi a felé fennálló több milliárd DEM adósságot, másik részét pedig átütemezi, de az szdsz minden levegővételét, böfögését, fingását rettegve figyelő antall egyből lepattintotta a Horváth István akkori bonni nagykövet által küldött levelet, mondván az szdsz nem tartja kívánatosnak az NSZK-hoz ilyetén módon történő közeledést, hiszen azt a velük bensőséges kapcsolatokat ápoló USA -beli ballibek megüzenték, hogy nem szeretnék, ha ezáltal Magyarország ismét az NSZK "csatlósává" válna, mert akkor majd "megint jönnek a fasiszta nyilasok és ismét holocaust lesz!" Szóval, a Lengyelek valóban Européerek lettek a Csehekkel, Szlovákokkal egyetemben, mi pedig -ha tetszik, ha nem- egyértelműen a balkáni szintre csúsztunk, de még abból is vmi furcsa korcs fajtára, ahol a maximális széthúzás, egymás alá vágás, a megdöglött a tehenem, dögöljön meg a szomszédé is style, az általános lenyúlás, mutyizás, sumákolás, a minimális erkölcsi értékek semmibevétele, a családon belűli, illetve a nők, lányok elleni erőszak bocsánatos bűnné emelése, stb a menő. S most, hogy sokaknál -többek közt nyugati szövetségesinknél, a minket pénzelő EU-nál- betelt a pohár, kétségbeesetten próbáljuk bizonygatni, hogy ááá, mi nem vagyunk ám "olyanok", ez csak egyfajta mocskos összeesküvés a patyolat tiszta szegény, ártatlan Magyarország ellen. Én őszintén remélem, hogy most végre tényleg begyullad az a bizonyos tisztítótűz és elindulunk mi is végre az európai úton, ameddig még van némi esélyünk?! Isten; áldd meg a Magyart!!

mrZ (törölt) 2014.12.01. 20:36:19

@KissGecihuszár:

Itt van egy európai demokrácia parlamentje. Erre van az előre.

pbs.twimg.com/media/B3mQXa4IIAAmsxW.jpg:large

Akkor már inkább az oroszok.