A másként gondolkodás újratanulása − Velünk élő rendszerváltás V.
2014. október 15. írta: Redakció

A másként gondolkodás újratanulása − Velünk élő rendszerváltás V.

rendszervaltas_4.jpg

1989 októbere a köztársaság kikiáltásával a rendszerváltás legsűrűbb időszaka volt. Kerek 25 év, negyed évszázad telt el azóta. De mi volt a rendszerváltás? Mi történt velünk akkor és azóta? Mi az elmúlt huszonöt év mérlege, a rendszerváltás velünk élő öröksége? Erről kérdeztünk meg hozzánk, világlátásunkhoz közelebb álló, vagy éppen eltérő nézeteket képviselő véleményformálókat, publicistákat. A felkérésünkre válaszoló szerzők írásait Velünk élő rendszerváltás sorozatunkban közöljük a Mandineren.

*

A másként gondolkodás újratanulása

Kardos Gábor filozófus írása.

kardos_gabor_1.jpg25 éve tart a „rendszerváltás” jelszóval folytatott állóháború, és a második kétharmad birtokában kezdenek csak úgy beszélni erről a regnáló hatalom képviselői, hogy talán mára a végső fázisába került és befejeződhet ez a történet. Ebből az is kiderül, mit is értettek voltaképp rendszerváltás alatt: a gazdasági és politikai hatalom megszerzésén túl egy másik oligarchia kiépítését, melybe a kommunista nomenklatúrából csak azok kerülhettek be, akik ideológiailag is kellőképp megtagadták a régi kommunista krédót, átvették a keresztény kurzus, illetve az orbánizmus jelszavait és nem utolsósorban új felkent vezetőben látják mindezek végső megtestesülését.

Könnyen ráismerhetünk a régi sémákra. A rezsicsökkentéssel még a kádári gulyáskommunizmust is sikerült újra feltalálni... illetve újra feltálalni. A közmunkaprogram a régi „társadalmi munka” rendszerére emlékeztet kísértetiesen. Már Paks 2 és a putyini alku előtt is feltűnő lehetett a kádárizmus visszarendeződése, de a történet újabban még az orosz érdekszférába visszakerülő ország rémével is kiegészült. Orbánt utolérte Kádár szelleme: azzal lett ismert, hogy kimondta: ruszkik haza, és most a sors iróniája, hogy mindez az ellentétébe fordul.

Hogy mi változott akkor mégis 25 év alatt? Ehhez a kérdéshez érve szinte kötelezően mondják fel a nyugati demokrácia leckéjét különféle megmondók, hogy azért ma mégiscsak lehet mindezekről szabadon írni, legalább néhány megmaradt felületen... Ennek a kincstári optimizmusnak is van előképe a kádárizmusban: amit akkor „vörös faroknak” hívtak, nevezetesen, hogy a kritikák ellenére is pozitív végkicsengést vártak el a szerzőktől... na és persze nem lehetett megkérdőjelezni a szovjet megszállást. Ma is vannak ehhez hasonlóan megkérdőjelezhetetlen globális tabuk. De a döntő mozzanat nem is ez, hiszen e tekintetben sincs túl nagy különbség a 25 évvel ezelőtti állapotokhoz képest.

Hogy mi változott meg leginkább? Az, hogy lényegében kiveszett a közép-európaiság legfontosabb kulturális hagyománya, ami identitásunk őrzője volt a kommunista elnyomás alatt: a másként gondolkodás.

*

Talán emlékszünk még, hogy minden „jobb családban” (és ezt nem bal-jobb relációban értettük!) a gyerekeket azzal küldték szüleik és nagyszüleik az iskolába, hogy ott jó eséllyel egy olyan hivatalos verziót fognak tanulni az ország történelméről és általában a világról, ami finoman szólva ellentmond a családtagok saját személyes élettapasztalatának, és legalábbis kritikával kell fogadni a hallottakat. Arra nevelték a gyerekeket sokszor még nem kifejezetten értelmiségi családokban is, ami az értelmiségi lét lényege volna: hogy semmilyen ideológiának ne higgyünk, csak saját tapasztalatunknak. Egy totális rendszer ugyan minden lehető eszközzel (akkor még sokkal kezdetlegesebb technológiával) próbálta elnyomni saját személyes életvilágunk szabadságát, de ez bizonyos értelemben még inkább megerősítette nem csak a szabadság vágyát, de annak mindennapi gyakorlását is – ami mára úgyszólván semmivé lett.

A rendszerváltásnak mondott átkosváltással hivatalosan beköszöntött az abszolút szabadság csodás világa, amelyben a szabad választásra épült az új, demokratikus rendszer, az új államiság és közélet, sőt, a gazdasági élet is. Valójában persze nem hozta el sem az egyén, sem a közösségek szabadságának kiteljesedését. De annyi biztosan történt, hogy még a jobb családokban is elmaradt a korábbi figyelmeztetés. A gyerekeket már nem nevelték arra, hogy nagyon oda kellene figyelni, mert a rendszer alapból hazudik: egészen mást mond, mint amit valójában tesz; és a szabadságunkról is legfeljebb azért szónokol, hogy megszerezze szavazatunkat, megvásárolja vágyainkat és végül minket, magunkat is. Nem szólt senki az új és még újabb generációknak, hogy a totális piacdiktatúra simán adja-veszi alattvalói lájkjait és közösségi oldalra kitett egész életvilágunkat, a jóval fejlettebb technológiával sokkal kiterjedtebb kontrollt gyakorolva felettünk és gondolataink felett, mint amiről a kommunista Nagy Testvér valaha álmodhatott.

Mondom: a döntő különbség az, hogy 1989 előtt még nagyon sokan morálisan, illetve kulturálisan fel voltunk vértezve és derekasan küzdöttünk egy sokkal tökéletlenebbül totális rendszer életünk feletti kontrollkiterjesztése ellen, abban a biztos tudatban, hogy valójában mi vagyunk normálisak és ők akarnak ránk kényszeríteni valami őrületet... Míg azok, akik ma dzsungelharcosként hasonló szellemi ellenállásra vállalkoznak (ami folyamatos aktív rezisztenciát jelent a globális nyomással szemben!), azok nagyjából olyan izolált őrülteknek tűnnek, mint anno a háború vége után évekkel is fegyveres ellenállást folytató japán dzsungelharcosok.

A sors iróniája, hogy az úgynevezett globális válságban, vagyis a nyugati civilizáció átfogó válságában nagyobb szükség lenne a másként gondolkodás képességére, mint valaha. Ma már nem csak a humán tudományokban vált létkérdéssé, hogy az alapoktól mindent teljesen újragondoljunk, illetve új, fenntartható alapokon építsük újjá civilizációnkat, hanem ugyanerre van szükség az emberi felsőbbrendűség téveszméjére bazírozott egész tudományos-technikai világnézet gyökeres felülvizsgálatát illetően. Ma, amikor már szinte teljesen kihaltak a hagyomány képviselői, nagyobb szükség lenne a másként gondolkodás közép-európai szellemiségének folytatóira, mint valaha.

*

Negyedszázad elteltével újra kiderült, hogy ugyanúgy ütközőzóna vagyunk, mint annak előtte. Ráadásul ismét egyre határozottabb jelei vannak, hogy az orosz érdekszféra felé sodródunk. Végső soron ismét csak önmagunkra, illetve közép-európaiságunk sorsközösségére számíthatunk.

Ma megvalósíthatatlannak tűnhet a visegrádi együttműködés kiterjesztésével a régi Monarchia, a néhai KGST és az európai uniós álmok romjain kialakítani azt a Közép-Európai Uniót, amely hosszabb távon biztonságunk és kulturális önrendelkezésünk megőrzésének záloga lenne, egyszóval az egyetlen kiút a történelmünkben ismétlődő geopolitikai csapdahelyzetből... mindez ma olyan őrültségnek tűnhet, mint amikor '56-ben a magára maradt Bibó felhívást gépelt a szovjet katonák által megszállt Parlamentben.

A közép-európai sorsközösség fontosságát legfeljebb az a néhány ember képes ma egyáltalán felfogni, akiből még nem veszett ki teljesen a másként gondolkodásnak az a hagyománya, ami a közép-európaiság lényege.

Ennek fényében legfeljebb azzal ünnepelhetjük az átkosváltás negyedszázados évfordulóját, hogy kimondjuk azt, ami éppoly kínos, mint amennyire igaz: szellemi szabadságunkat holmi „szabad választásokra” meg állítólagosan szabad piacra cseréltük. Lényegében üveggolyókért adtuk oda értékeinket, mint az indián őslakosok a földjeiket, most meg afféle „globális identitásunk” van egy mátrix-rezervátumban.

Innen szép nyerni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr786767501

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A másként gondolkodás újratanulása − Velünk élő rendszerváltás V. 2014.10.15. 07:39:01

Negyedszázad elteltével újra kiderült, hogy ugyanúgy ütközőzóna vagyunk, mint annak előtte. Ráadásul ismét egyre határozottabb jelei vannak, hogy az orosz érdekszféra felé sodródunk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jean Sol Partre 2014.10.15. 14:38:51

@maxval a bircaman: ebből a homoklobbi az egyetlen, aminek köze van a kereszténységhez.

Pont erről beszélek, pont úgy néz ki, hogy az egész kereszténységből ez az egyetlen, ami neked fontos.
Az, hogy újságírókat ölet meg, hogy lop, hogy a politikai ellenfeleit koncepciós perekkel bebörtönözteti, az nem számít, ha utálja a buzikat, akkor már biztos nem kgb-s, és megtért. Pedig simán lehet, hogy ő csak egy homofób kgb-s.

bölcsbagoly 2014.10.15. 14:39:29

@Jean Sol Partre: a homofiliájukkal meg a melegek és a falvédők! Pride-t kik is szerveznek, hát meleg olimpiát, fesztivált, filmhetet, könyvvásárt, stb.?
Miért, ti megkérdőjelezitek, hogy Orbán, Szűrös, Pozsgay megváltozhatott, bezzeg Moldova maradhat az aki volt.
Putyin miért ne változhatott volna meg?
Ti valszeg nem éltetek az átkosban, aminek akkor senki sem tudta a végét, ergo ha valaki a képességeit kamatoztatni akarta, akkor biza álarcot kellett öltenie. S ti meg őt hibáztatjátok mert le merte venni s nem azokat, akik álarc nélkül voltak azok akkor és ma is.

bölcsbagoly 2014.10.15. 14:41:27

@legeslegujabbkor: óriási és nagyon buta tévedés! A tanulást nem szeretni, hanem gyakorolni/csinálni kell! Minél eredményesebben, minél kevesebb energiával de annál hatékonyabban. A TUDÁST kell szeretni, de ahhoz csak a tanulással lehet eljutni! capisci?

nu pagagyí 2014.10.15. 14:41:34

@bölcsbagoly: Egy liberális rendszerben neked is lennének jogaid, nem kellene csicskának lenned. Sőt, ha tényleg értékes az, amit csinálsz, saját magad arathatnád le a babérokat, nem csak egy név lennél a fizetési listán.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.15. 14:41:54

@Jean Sol Partre:

Putyin politikus, nem egyházi vezető. A politika szabályait meg kell tartania. Viszont tevékenysége komoly teret biztosított a keresztény értékek kiteljesedéséhez.

I_Isti 2014.10.15. 14:43:06

@bölcsbagoly: Aha, csak voltak, akik jelentettek a barátaikról, és voltak, akikről jelentettek! Most a fideszben túl sok olyan ember van, és került pozícióba, aki jelentett...

bölcsbagoly 2014.10.15. 14:45:07

@legeslegujabbkor: okoska, egy tanárnak sokkal többet kell tudnia arról az anyagról mint amennyi a tankönyvben van! Ergo, fog tudni szelektálni és azt adja át, amit a legcélravezetőbbnek talál. Bármilyen tankönyvből. Csak a lusta, alkalmatlan pedagógusok hivatkoznak a "rossz tankönyvre". Persze, mert felolvassák az órán. vagy még azt sem.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.15. 14:47:26

@Jean Sol Partre:

Tegyük eleve hozzá: Putyin hírszerző volt, s sosem dolgozott a KGB belső elhárításánál, mely a szovjet lakosságot

terrorizálta. Persze, erre mondhatod azt, nehéz az egyes részlegeket elválasztani egy kommunista

titkosrendőrségnél, mert ott minden összefüggött, s ebben igazad is van, de mégis: Putyin hírszerző volt.

Ez pedig nem szégyen, minden országnak szüksége van hírszerzésre és kémelhárításra, a demokráciáknak is.

Ezen kívül a saját elmondása szerint a 90-es évek közepén lett hívő. Formailag persze mindig keresztény volt, csecsemőkorában az anyja titokban megkereszteltette őt.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2014.10.15. 14:51:20

@Kandeláber: Abból 4 nagyjátékfilm, faszparaszt.
Mindegyiket minimális költségből forgatta egyébként.

Persze azért vagy műveletlen és buta, mert nem ismered Tarr életművét. Hanem mert sablonokban gondolkodsz, az indulataid vezérelnek, beszopsz minden (hozzád hasonló tahók által szított) uszítást, alapvetően tájékozatlan vagy a kultúra területén. Archetípusa vagy a magyar "konzervatív" jobboldali tahónak.

bölcsbagoly 2014.10.15. 14:52:25

@I_Isti: ez természetes is, hiszen :
1. a pártagoknak kötelességük volt az éberség, s őket nem is lehetett beszervezni besúgónak.
2. Besúgók ergo a nem párttagok közül kerültek ki, hiszen ők nem voltak jók arra.
3. Mivel az mdf-ben, FKGP-ban, MIÉP-ben, Szdsz-ben Fideszben rendkivül kevés a volt párttag - ők lehettek besúgók, az mszp-sek zömét kitevők viszont eleve párttagként tevékenykedtek! capisci?
Ezért hibás a gondolatmenetetek a III/III-sokról is. Őket akarjátok megalázni, nem a volt párttagokat cseszegetni, hiszen ők továbbra is a jó embereitek, nemde? (persze, ha közben nem váltottak!)

bölcsbagoly 2014.10.15. 14:54:42

@nu pagagyí: nem szeretem az olyan rendszert,a melyben mindenkinek csak jogai vannak s azok nem járnak kötelességekkel! A kettő ugyanis függő viszonyban van. Neked most milyen jogaid nincsenek?

I_Isti 2014.10.15. 14:55:57

@bölcsbagoly: Szóval te is jelentettél? Vagy párttag voltál?

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2014.10.15. 14:56:39

@Kandeláber: Ja, látom, még arra sem vagy képes, hogy különbséget tegyél aközött, mikor valaki filmet forgat, forgatókönyvet ír, vagy róla készítenek filmet.

Kandeláber 2014.10.15. 15:02:02

@Disznóvári: Te pedig szoclib-archetípus vagy, agresszív, intoleráns fröcsögő.

bölcsbagoly 2014.10.15. 15:06:13

@I_Isti: ebből is látszik, hogy a seggeden van még a tojáshéj. Aki élt pár évtizedet az átkosban, az nem kérdez ilyen hülyeséget anonim fórumon.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2014.10.15. 15:09:04

@Kandeláber: Idegesnek tűnsz, nyomorék. Na, akkor hány (mondjuk 10 percnél hosszabb) filmet rendezett Tarr Béla a rendszerváltás óta?
Nem vagyok szoclib. Ezt is csak az ostobaságod miatt gondolod. De valóban okádnom kell a tahó fajtádtól.
Amúgy ha valaki hasonló stílusban "beszél" egy ballibbel, mint én veled, akkor a te nyomoronc fajtád szerint nem agresszív, hanem jófej. Ha még buzizik, zsidózik is mellé egyet, akkor a fajtád fetrengve röhög, és csettint egyet, hogy ejjj végre valaki megmondta a tutit.

I_Isti 2014.10.15. 15:09:39

@bölcsbagoly: Én például nem voltam párttag, és nem is jelentettem senkiről. Viszont az zavar, amikor volt besúgók osztják az észt erkölcsi és egyéb kérdésekben!

Szúnyog 2014.10.15. 15:14:29

Libero-értelmiségi szófosás. Ennyi az egész. Ráadásul naív, de nagyon. Mert nézzük csak pl. ezt:

"Ma megvalósíthatatlannak tűnhet a visegrádi együttműködés kiterjesztésével a régi Monarchia, a néhai KGST és az európai uniós álmok romjain kialakítani azt a Közép-Európai Uniót, amely hosszabb távon biztonságunk és kulturális önrendelkezésünk megőrzésének záloga lenne, egyszóval az egyetlen kiút a történelmünkben ismétlődő geopolitikai csapdahelyzetből..."

Kardos! Az ilyen középeurópai uniósdi kétféle némbernek fordult meg az agyában. Az egyik féle az, amelyik soha nem fogja fel, hogy itt rég le voltak osztva a lapok, azért is gondolkodhatott hangosabban "másképp", s laposztás nem a középeurópásdi játékban történt, a másik féle az az szdsz-es, aki mindig együttműködik a szomszédos országok "másként gondolkodóival", s mindig megmagyarázza, hogy ott a nagy másként gondolkodás közepette miért mindig a magyar húzza a rövidebbet.

Amiről Kardos ír uncsi, szerencsére lejárt lemez.

bölcsbagoly 2014.10.15. 15:16:12

@I_Isti: Akkor forditsuk le a fiatalabbak kedvéért:
1. nem voltál elég jó párttagnak.
2. nem voltál elég érdekes besúgónak (nem volt miről, kiről jelentened, az emberek zöme ilyen volt).
Ugyanis ha az lettél volna, akkor 100% megkörnyékeztek volna s ha visszautasítod, akkorra ráfizethettél volna. Persze, tehetted magad hülyének és használhatatlan jelentéseket adsz, de az sem lett volna jó, ha a szakmádban előbbre akartál volna jutni.
Az igazán hasznos besúgók nem a megzsaroltak voltak, hanem az önkéntes buzgó mócsingok, akik jól körülhatárolt előnyökért tették azt amit.
Érdekes módon, nem őket szokták megtalálni az irattárban kutakodva.

I_Isti 2014.10.15. 15:18:33

@bölcsbagoly: Hoppá! Aztaaa a kibertérben fogtam egy igazi besúgót! Legszívesebben azt mondanám, hogy nem hiszem el, de minden jel arra mutat, hogy igaz!

oszt jónapot 2014.10.15. 15:20:47

@I_Isti: "1. nem voltál elég JÓ párttagnak."

Aztakurva.

Dub hadnagy 2014.10.15. 15:22:43

@Kandeláber: esetleg fuss neki még 1x az előző hozzászólásomnak, és döntsd el, hogy tényleg azt írtam-e, hogy hülyeség volt a hozzászólásod, amúgy ismerve az eddigi munkásságodat, eszem ágában sincs vitatkozni veled

bölcsbagoly 2014.10.15. 15:22:45

@I_Isti: nyúzd meg, süsd meg....gratula.

Jean Sol Partre 2014.10.15. 15:27:12

@bölcsbagoly: éppenséggel éltem az ákosban, nem is keveset.

Jean Sol Partre 2014.10.15. 15:28:32

@maxval a bircaman: tehát ha a keresztény ember politikus, szabad ölnie, csalnia és lopnia. Értem, nincs több kérdésem.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.15. 15:33:23

@Jean Sol Partre:

Csalás, lopás nem történt. Putyin ma is szinte puritán módon él, legdrágább vagyontárgyai az órái, melyeket gyűjt. Igen, meg lettek ölve idegen zsoldban álló kémek külföldön (pl. a iszlám fanatikusokat szolgáló, azokat nemzetbiztonsági szempontból érzékeny adatokkal ellátó Litvinyenko), akiket nem lehetett bíróság elé idézni.

bölcsbagoly 2014.10.15. 15:33:57

@Jean Sol Partre: nem igen látszik a gondolkodásodon. olyan Demszkys...

Jean Sol Partre 2014.10.15. 15:34:18

@bölcsbagoly: nem. nem is maszatolok róla ennyit.

Kandeláber 2014.10.15. 15:34:45

@Robinzon Kurzor: Nos? valasz.hu/itthon/semlegesnemu-gyerekeke-a-jovo-28367
@Dub hadnagy: Egyébként a Tarr Bélára vonatkozó állítás erős túlzás természetesen, de annak is szántam.

I_Isti 2014.10.15. 15:35:42

@bölcsbagoly: nézhetsz új nick után! :)

nu pagagyí 2014.10.15. 15:36:33

@bölcsbagoly: Egy társadalom akkor a leghatékonyabb, ha mindenki a képességeinek megfelelő dolgokkal foglalkozik. Az általános iskola legfőbb feladata pont az lenne, hogy előhozza és tudatosítsa a gyerekekkel saját képességeiket. Olyan, hogy TUDÁS nincs, pontosabban sokféle tudás van, amelyet mindenki más-más mélységben, saját képességei és ambíciói alapján sajátít el. Vannak persze olyan alapismeretek, amit el kell sajátítani, de ennél fontosabb, hogy megtanítsák, hogyan lehet az ismereteket megszerezni. Annyiban egyetértek veled, hogy tanulni kell megtanítani a gyerekeket, de az is fontos lenne, hogy minden gyerek kapjon valami sikerélményt, hiszen mindenki alkalmas valamire. Ezért is fontosak a készség tárgyak (testnevelés, ének-zene, rajz, művészeti) a hagyományos, inkább elméleti tudást igénylők mellett. Nem értek egyet az egyen iskolával, ami a gyerekek nagy részének börtön.

Egy szabad országban meg kell adni a szülőnek a jogot, hogy megválaszthassák, milyen tanárok és tanterv felel meg legjobban a gyereküknek. Ehhez a szülőnek szabad iskolaválasztási és beleszólási joggal kell rendelkeznie, az iskoláknak pedig, a szükséges minimális kötelező szabály mellett, lehetőséget kell kapniuk önálló tantervek kidolgozására.

I_Isti 2014.10.15. 15:37:47

@Kandeláber: "„Először álljanak fel a lányok! Most a fiúkat kérem ugyanerre! Végül álljanak fel, akik még bizonytalanok!" Ezzel a provokatív mutatvánnyal indította 1992-ben a genderről szóló előadását egy teológusnő egy hollandiai keresztény ifjúsági konferencián. "

háhá...

Jean Sol Partre 2014.10.15. 15:38:33

@maxval a bircaman: "Csalás, lopás nem történt"

szerintem ennek még olvasgass utána, vagy nézz bele jobban a lelkébe.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.15. 15:40:50

@bölcsbagoly:

Formailag így volt, a valóságban nem.

A 80-as években minden tizedik felnőtt magyar párttag volt, ez azt is jelentette, a párttagság teljesen formálissá vált, senki sem hitt semmiben és nem is teljesített semmit. Az átlag párttag befizette a tagdíjat és elment a gyűlésre, ha nagyon kellett, és kész.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.15. 15:41:31

@Jean Sol Partre:

Putyin az a típus, akit a pénz nem érdekel, csak a hatalom izgatja.

Kandeláber 2014.10.15. 15:44:57

@I_Isti: Keresztény teológusnő is lehet híján az ép elmének, mint ahogyan a pedofil katolikus pap is ugyanolyan bűnöző, mint a "civil" pedofil.

Jean Sol Partre 2014.10.15. 15:45:55

@maxval a bircaman: ettől aztán nagyon szimpatikus lett. Igazi keresztényi érték.

I_Isti 2014.10.15. 15:47:09

@bölcsbagoly: tudod ez olyan, mint amikor egy jehova tanujának, vagy más vallásos embernek mondom azt, hogy: akkor mondd ki a száddal, hogy "én hiszem, hogy Jézus Krisztus Isten fia, aki szűztől született, a földön, testben élt és járt, és meghalt az ÉN bűneimért eltemették, de a harmadik napon feltámadt a halálból..."
Ha hiszi, akkor ki tudja mondani, ha nem hiszi, akkor nem tudja kimondani, mert valóságosan nem hiszi a szívében.
Aki nem jelentett, az ki tudja mondani elsőre, hogy "én nem voltam besúgó", de aki jelentett, vagy párttag volt, az inkább megmagyarázza, hogy miért volt érték az, ami szemét volt az életében...

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.15. 15:49:13

@Jean Sol Partre:

Mi ezzel a gond? Ez a profi politikus lényege: hatalmat akar eszméi megvalósításához.

Jean Sol Partre 2014.10.15. 15:52:11

@maxval a bircaman: "Ez a profi politikus lényege"

így van. Ellentétben az igaz keresztényekkel.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.15. 15:55:25

@Jean Sol Partre:

A keresztény politikus is célokat akar megvalósítani.

I_Isti 2014.10.15. 15:55:30

@bölcsbagoly: ja, és a szépség az, hogy amíg nem szembesítem őket azzal, hogy a keresztény hit szerinti üdvösség lényege pontosan a fentebb említett mondat, és az, hogy ezt az ember megvallja, mert "Mert szívvel hiszünk az igazságra, szájjal teszünk pedig vallást az idvességre." - addig nagy a szája a vallásos embereknek, és addig mindenki kereszténynek állítja be magát, de amikor ki kellene mondaniuk a keresztény üdvözítő hit lényegét, akkor már csak nyökögni tudnak, mert valóságban a lelkiismeretük jelzi, hogy valóságban nincs igazi bibliai hitük...
ja meg jön az, hogy ők mennyit jártak templomba ...

Jean Sol Partre 2014.10.15. 16:07:29

@maxval a bircaman: keresztényi eszközökkel. Vagy pedig mégsem keresztény.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.15. 16:13:44

@Jean Sol Partre:

Mi a nem keresztény eszköz egy keresztény politikus esetében?

I_Isti 2014.10.15. 16:17:50

@maxval a bircaman:
Mondjuk elválni a feleségétől.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.15. 16:19:44

@Jean Sol Partre:

Minden, ami egy tisztességes politikus eszköztárában szerepel. Keresztény célok érdekében.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.15. 16:20:50

@I_Isti:

Sajnos megesik ez. Néha egy kapcsolat elromlik visszavonhatatlanul.

Jean Sol Partre 2014.10.15. 16:23:33

@maxval a bircaman: emberölés, korrupció, csalás, lopás? (ne mondd el mégegyszer, hogy nem lopott, az nem bizonyított, hogy magának, de az üzletfeleinek igen).

bölcsbagoly 2014.10.15. 16:25:46

@maxval a bircaman: írtam én egy szót is a párttagok ideológiai elkötelezettségéről? Amit írtam, hogy a 60-as évek közepétől már nem akárkit vettek fel tagnak, ahogy az előzőleg volt. Ergo, aki nem jelentkezett magától és nem olyan posztra akarták emelni, ahol elvárás volt a tagság, azt senki sem kötelezte rá. Ezért non sens ma azzal ágálni, hogy bezzeg ő nem volt párttag. Nem volt, mert sem ő nem akart az lenne, sem a párt nem pont rá vágyott!

bölcsbagoly 2014.10.15. 16:27:02

@I_Isti: aki nem vallásos az ne foglalkozzon a hívőkkel. Mi a franc közös van hozzájuk?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.15. 16:27:56

@bölcsbagoly:

Ez is szakmai kérdés volt. Egyes területeken vezetői pozícióba is lehetett kerülni párttagság nélkül, másokon meg az alappozíciókhoz is kellett.

bölcsbagoly 2014.10.15. 16:28:20

@I_Isti: az hogy ki mit jelent ki, az miért lenne mérvadó? Pláne egy anonim fórumon.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.15. 16:29:54

@Jean Sol Partre:

Miféle lopásról írsz?

Putyin inkább visszavett sok előzeleg ellopott vagyont, lásd pl. a nyugati befolyási ügynök Hodorkovszkij esetét.

Igen, néha egy keresztény politikusnak is kell ölnie. Pl. háborúben meg kell védeni az országot az ellenség megölésével.

bölcsbagoly 2014.10.15. 16:30:23

@maxval a bircaman: persze, mindig az adott helyzet számitott. Egy fegyvergyárban nem ugyanazok voltak az elvárások mint egy fogpiszkáló gyártóban! Ahogy egy külkereskedelmi cégnél mint egy belkereskedelminél, stb.

I_Isti 2014.10.15. 16:33:28

@bölcsbagoly: Akkor te fogpiszkálógyári besúgó voltál?

Jean Sol Partre 2014.10.15. 16:33:28

@maxval a bircaman: és persze a politikus bármikor deklarálhat egy háborút, néha titokzatos elemekkel, mint zsidók, külföldi ügynökök, hasonlók. És olyankor szimplán meg is ölethet bárkit, újságírókat, ellenzéki politikusokat, akit kell. Értem. Mindezt főleg és leginkább a kereszténység nevében.

Robinzon Kurzor 2014.10.15. 16:33:39

@Kandeláber:

Tehát a "a nemi sztereotípiák erősítésének tudatos kerülése", vagyis ha egy lány kezéből nem verik ki a kisautót ("a lányok ilyennel nem játszanak") vagy a fiúk kezéből a játék főzőkanalat ("a fiúk ilyennel nem játszanak"), az már egyenlő a semleges nemű gyerekkel.

Térjünk erre vissza, ha majd tisztában leszel a szavak jelentésével.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.15. 16:34:07

@Jean Sol Partre:

Oroszországban van korrupció, ez tény, de ennek Putyinhoz kevés köze van.

oszt jónapot 2014.10.15. 16:35:18

@Jean Sol Partre: Na de ha keresztény célok érdekében loptak? :D

I_Isti 2014.10.15. 16:35:39

@bölcsbagoly: Voltak olyan emberek, akik jelleme nem tette lehetővé azt, hogy párttaggá váljanak, ezért inkább nem futottak be szocialista karriert, mert tudták, hogy vége lesz az egésznek, mint a botnak, és azt is tudták, hogy ha esetleg ez nem következik be belátható időn belül, akkor is a mocsok mocsok marad, a seggnyalás meg seggnyalás...

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.15. 16:39:34

@Jean Sol Partre:

A diplomácia nehéz dolog, különösen akkor, ha egy nagyhatalom diplomáciájáról van szó. A nyugat azt hitte vége Oroszországnak, Gorbacsov végleg kivégezte. De nem, Oroszország feltámadt hamvaiból Putyin alatt, s ma már kikerülhetetlen tényezővé vált. Ezt különösen az Ukrajna elleni washingtoni támadás kudarca bizonyította be: a nyugat kénytelen volt visszakozni, mert rájött, hogy nincs eszköze Oroszország ellen. Ráadásul az Oroszország kínálta civilizációs modell egyre több hívet szerez nyugat, mind a jobboldalon, mind a baloldalon. Obama csúfosan vesztett, pont mint ahogy elődje, Bush vesztett 6 éve - Obama azt hitte, ő jobban képes Oroszországot támadni, mint elődje, de keserűen tévedett: a hatalmas keresztény erődöt nem volt képes az ateista Amerika bevenni.

Jean Sol Partre 2014.10.15. 16:43:06

@maxval a bircaman: persze. Biztos csak nem szóltak neki, különben már intézkedett volna.

Jean Sol Partre 2014.10.15. 16:46:38

@maxval a bircaman: aha, Putyin imái megmentették Ukrajnát.

Mi a fenét szívsz ember?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.15. 16:48:04

@Jean Sol Partre:

Egy ekkora beruházásnál nem mennek a dolgok korrupció nélkül.

bölcsbagoly 2014.10.15. 16:50:24

@I_Isti: marhaság! senki sem tudhatta még a 80-as évek f vége fele sem, hogy hány évig fog még tartani! S mindenkinek egy élete van, ergo ha ki akarta használni a tehetségét pl. akkor kompromisszumokat kötött vagy emigrált! Sem Kodály sem mások nem emigráltak és nem is kezdtek el mással foglalkozni! Antall pl. miért nem ment el vagont rakodni, ahelyett hogy múzeumigazgatóként tengődött?
Mese a belső ellenállás, önfeláldozás az elvekért. Persze, pár ilyen agyalágyult mindig akad, de ők orvosi esetek, akik végtelen önzőségükben nem törődtek a családjukkal sem.

bölcsbagoly 2014.10.15. 16:51:54

@I_Isti: te csak tudod! ott mit lehetett jelenteni?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.15. 16:52:31

@Jean Sol Partre:

Igen, Putyin támogatása a kelet-ukrán antifasiszta partizánoknak leállította a kijevista hunta embertelenkedését. Obama meg gyorsan leállította az egész hadműveletet, csak odaküldött pár tucat szakértőt, de a kényszersorozott ukrán kiskatonák nem foghatók komoly harcra az orosz nép ellen, nem akarnak meghalni Washington és Brüsszel érdekeikért, ezen még az amerikai szakértők sem képesek változtatni. A nagy második narancsos puccs összeomlott mára, manapság már az új hatalom ellen tüntetnek Kijevben, sok olyan ember is, akit korábban átvertek, és emiatt támogatta a puccsot.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.15. 16:56:00

@I_Isti:

Milyen jellem kell egy üres valamibe való belépéshez? Az MSZMP állampárt volt, nem valódi párt, a tagság semmit sem jelentett.

Én még emlékszem jól. A rendszerváltáskor 22 éves voltam. A Kádár-rendszer utolsó 15 évére jól emlékszem: ha valaki tényleg hitt a marxista eszmékben, azt a háta mögött kiröhögte a párttagok 90 %-a, az ilyen embereket "balosnak" nevezték, s ez súlyosan pejoratív szónak számított, jelentése kb. "szegény barom, komolyan elhiszi a hivatalos szövegeket".

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.15. 16:57:49

@I_Isti:

S az utolsó 20 évben már segget se kellett nyalni. Elég volt nyilvánosan nem szólni a rendszer ellen, és ha kérdezték, némán egyetérteni a hivatalos szöveggel.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.15. 16:58:22

@Jean Sol Partre:

Gondolod, hogy minden vállalkozó keresztény volt Szocsiban?

Jean Sol Partre 2014.10.15. 16:59:17

@maxval a bircaman: és ennek megint mi köze a kereszténységhez? Mutass már fel valamit abból a nagy felvirágzásból Oroszországban!

Jean Sol Partre 2014.10.15. 17:01:06

@maxval a bircaman: nyilván, hisz legtöbben Putyin személyes barátai voltak. És hát ő maga sem tett ellene semmit.

bölcsbagoly 2014.10.15. 17:38:31

@maxval a bircaman: amelyik országban keményebb volt a diktatúra ott több előnnyel járt a tagság, ahol lágy mint Mo-on ott kevéssel.
Csak két adat:
1. Mo: 10 millió lakos 800.000 párttag ( a felnőttek kb. 10%-a);
2. Románia: 23 millió lakos, 8 millió (!!) párttag (a felnőttek kb. 40%-a).

I_Isti 2014.10.15. 20:32:00

@maxval a bircaman: @bölcsbagoly: 1987-ben adták ki a Samuleson-Nordhaust magyarul. Aki csak belenézett a könyvbe tudta, hogy a szociálizmusnak annyi. Aki el is olvasta, az pedig még azt is tudta, hogy mi fog következni a következő néhány évben.
Önmagában az a tény, hogy kiadták magyarul azt jelenti, hogy látszott a vég. Lehet, hogy kádár akkor még nem tudta, de akinek egy csöpp esze, és rálátása volt a világgazdaságra, és a magyar gazdaságra, az már tudta.
Sőt. 1988-ban született a VI. törvény, a "1988. évi VI. törvény a gazdasági társaságokról".
Részlet belőle: "232. § (1) A részvénytársaság előre meghatározott összegű és névértékű részvényekből álló alaptőkével alakuló gazdasági társaság, amelynél a tag (részvényes) felelőssége a társasággal szemben a részvény névértékének vagy kibocsátási értékének szolgáltatására terjed ki. A részvénytársaság kötelezettségeiért a részvényes egyébként nem felel.
"
Milyen szocialista ország az olyan, ahol lehet részvénytársaságot alapítani?
Sőt. Amikor a "baloldali kommunisták" megfúrták a 68-as új gazdasági rendszert, akkor azt pontosan azért tették, mert annyira sikeres volt...
Sőt. Most nem emlékszem fejből, de már a '70-es években a magánszektor - jóval nagyobb mértékben adta a magyar gdp-t, mint ahogy azt a pártvezetők szerették volna, de az agyonadóztatáson kívül nem tudtak mit kezdeni vele, mert a központosított állami irányítás alatt álló vállalatok annyira rossz hatásfokkal, és teljesítménnyel működtek...

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2014.10.15. 23:55:21

@Kandeláber: "a Tarr Bélára vonatkozó állítás erős túlzás természetesen, de annak is szántam."

A lófaszt szántad annak.
Lehet, hogy Jancsóval keverted, mert egy alultájékozott fasz vagy. Azt biztos nem fogod bevallani, hogy tévedtél. Ilyenek vagytok ti, "konzervatív", "értékelvű" hulladékemberek, nem csoda, ha a ballibsik lenéznek titeket, mert műveltségben, a magyar kultúra ismeretében messze elmaradtok tőlük.
És hazudtok, saját magatoknak is.
Boááááááá

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.10.16. 00:02:53

@Disznóvári: Nem szabad ennyire túlkompenzálni. Önfegyelmet gyakorolj, ha az a szándékod, hogy bármilyen hatást gyakoroljál(úgy tűnik, ez a szándékod, tehát legalább csináld jól!).
Persze butaságokkal is foglalkozhatsz, ha az a szíved vágya, azonan ezt te magad is tudd, és úgy csináld, hogy engedtél a magad gyengeségének. Uff:)

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2014.10.16. 00:28:39

Íme Tarr kisfilmje, amit Magyarország EU-csatlakozása kapcsán készített, szerintem rendesen odabaszott vele az EU-nak.
www.youtube.com/watch?v=IkxBoGYu1-w

Arra nem vállalkoznék, hogy szellemi éhenkórászoknak elmagyarázzam, hogy mi a "message", de aki intelligens, az szerintem érti.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.10.16. 00:39:07

@Disznóvári: Íme, a kis önző, azt gondolja, mindenki most szembesült vele először. makmak, mi?

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.10.16. 00:58:00

Ezt hallgasd meg szépen, aztán csukjad le kicsi szemed:

www.youtube.com/watch?v=Iu5S68RimPk

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2014.10.16. 02:29:08

@Mihint: Lennon jó arc volt, de ez egy tipikusan komcsi/utópista dal. Jobban kedvelem a politikai üzenettel kevésbé átitatott szerzeményeit.
www.youtube.com/watch?v=L_j-tpmdPlI

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.16. 05:40:13

@Jean Sol Partre:

Az orosz szellemi felvirágzás alapja a keresztény hit ismételt terjedése.

Jean Sol Partre 2014.10.16. 10:24:54

@maxval a bircaman: ezt a bullshitet már mondtad, de alátámasztani még nem sikerült.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.16. 10:59:47

@Jean Sol Partre:

Mi lenne ha nem lett volna keresztény újjászületés? Romok és kilátástalanság.

Jean Sol Partre 2014.10.16. 11:08:33

@maxval a bircaman: a háborút ugye az erőteljes keresztény fegyverkezés segítette, a beruházásokat a durva keresztény korrupció, az ellenfeleket a keresztény gyilkosságok segítségével tüntették el. Ezeket magyaráztad el eddig. Egyéb jelek a keresztény újjászületésből? Mi van a keresztény élelmiszerhiánnyal, a növekvő keresztény szegénységgel? Annak ellenére, hogy rengeteg keresztény olaj és gáz készletük van (és épp most foglaltak el egy új gazdag keresztény készletekkel rendelkező félszigetet)? Hol van a keresztény ipari fellendülés például?

Miközben a keresztény újjászületésről és virágzásról beszélsz, összesen egy keresztény kgb ügynökről papolsz. Nem tudom, fizet-e neked onnan valaki, vagy ingyen vagy ilyen ostoba, de baromságokat beszélsz, az biztos. Korábbi vitákban legalább érvelni próbáltál néha, most meg a legrosszabb jehovista dumákkal jössz csak, meguntalak, csá.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.16. 11:33:06

@Jean Sol Partre:

Oroszország a túlélésért harcol, s ebben globális hasznot is hoz. De szeretnél olyan világban élni, ahol a liberális értekek terrorja uralkodik?

aszekelyek 2014.10.17. 10:30:13

@bbjnick: a legjobb példa, ami a face-en megy, ismerősök között is erről.. Ja, ha másként gondolkodsz, akkor már mindenvagy csak szép és okos nem , és fujj. és kizárlak... Náci-e vagy ? Hogyképzeled , hogy neked tetszik , ami történik , mióta kirúgta az ország a ál-liberálisokat ? Nem beszélve azokról , akik valamiért el akarják adni magukat baloldalinak , neokonként... Zavarosban halászkodás a mottó. Hogy PC legyek...

aszekelyek 2014.10.17. 10:33:04

@Jean Sol Partre: nem a kérdésre adott válasz ez.
Pont erről van szó.. Leminősíted válasz helyett. mer másként gondolkodni? Akkor robot... ? Gratulálok , nagyon meggyőző.... Tartalomra a dott pontszám nulla.nulla

Jean Sol Partre 2014.10.17. 13:22:35

@aszekelyek: olvasd végig a beszélgetést, utána ítélj.
süti beállítások módosítása