Egy hiperőszinte nagykövet feljegyzései
2014. augusztus 03. írta: Skrabski Fruzsina (lelkylola)

Egy hiperőszinte nagykövet feljegyzései

szorenyi_laszlo.jpg

Egy irodalmár alkotott őszinte nemirodalmat. Ahogy ő fogalmazott: összeírt több száz emléktöredéket és hívószavak egész sorát, kötetbe rendezte, majd kiadta őket. Szörényi László olasz nagykövet volt az első demokratikus kormányban '90-től '95-ig. Nekünk akkor egy hochintellektuel kormányunk volt, élén Antall Józseffel és egy olyan csodálatos műveltségű nagykövettel, mint Szörényi.

eljen_kun_bela.jpgNem tudom mennyit profitáltunk ebből a műveltségből, viszont az Éljen Kun Béla! Suzy nimfomán című könyv egy igazi ujjlenyomata annak a kornak. Szörényi arról ír, hogy nem ment minden zökkenőmentesen a rendszerváltás hajnalán, hiszen sokan maradtak a kommunista korból a külügyben, és nehéz volt váltani elvtársból az úr kifejezésre.

A diplomáciában is akadtak gondok, amikor a bivalymozzarellát hamisító csávó meg akarta venni az egyik leghíresebb magyar porcelángyárat, vagy amikor meztelen magyar fiatalokat fogott el a rendőrség az autósztrádán.

A könyv azért csodálatos, mert az írója nem akar megfelelni, leírta a haverjainak, amit ott érzett nagykövetként. Lazán sztorizik, versel és fizikailag érezzük azt a fájdalmat, amit ő érezhetett, amikor Horn Gyula vendéglátójaként egy lumpenprolit próbált szórakoztatni. Aki szeret olvasgatni a rendszerváltás színes epizódjairól, annak ajánlom.

*

Szörényi László: Éljen Kun Béla! Suzy nimfomán

Kortárs Könyvkiadó Kft., 2012.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr56570869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S=klogW 2014.08.03. 20:29:28

" akkor egy hochintellektuel kormányunk volt, élén Antall Józseffel "

A legmegalkuvóbb gyáva g.cik - ha nem épp szánt szándékkal hazaárulók - épp az ilyen hóhentellektüellek közül szoktak kikerülni.

Antall a "tetszettek volna forradalmat csinálni" mondatával valójában cinikusan lesajnálta a népet.

S=klogW 2014.08.03. 20:38:23

@S=klogW:

még egy:

" akkor egy hochintellektuel kormányunk volt, élén Antall Józseffel "

ennek a hűdefasza hóhentellektüell tanár-író-történész Antall-kormánynak addig nem terjedt
sem a tájékozottsága,
sem a taktikai érzéke,
sem az érzelmi intelligenciája,
hogy Latin-Amerika entellektüel körökben addigra már bőven ismerhető szomorú példáján keresztül felrázza és figyelmeztesse a magyar népet, hogy a mi vár rá Amerika ölelésében.

Értelmes magyar ember "nemzeti nagyjaink" közül Kossuthnál csak Antallt vetheti meg jobban.

Tényleg nem gyanús senkinek, hogy a komcsi rendszer, miért, hogy nem csak megtűrte, de éltette is Kossuth, Petőfi, Táncsics, Dózsa emlékét?

Pelso.. 2014.08.03. 20:47:18

@S=klogW: Nem illendő lesajnálni egy népet, főleg miniszterelnökként nem, de tegyük fel: a jövőbe látott napjainkig, -hát nem sokat tévedett.

S=klogW 2014.08.03. 20:53:32

@Pelso..: "jövőbe látott"?!

Abban neki jelentős, közvetlen szerepe volt és felelőssége van, hogy a jövő ilyen lett.

Pelso.. 2014.08.03. 20:58:26

@S=klogW: Így van. Bár ez (is) egy érem, melynek különböző, s nem csak kettő, hanem sok-sok oldala létezik, egyéni megítélésünk alapján. Egyébként meg első miniszterelnökünk lehetett volna jobb is, rosszabb is.

S=klogW 2014.08.03. 21:21:18

@Pelso..: helyesen: érme (nem pedig érem)

Rosszabb csak úgy lehetett volna, ha már rögtön elsőre a szoclibet választja az nép.

S=klogW 2014.08.03. 22:28:02

Milyen hóhentellektüel nagyköveti tapasztalatok lehetnek azok, melyeket a "Suzy nimfomán" kifejezéssel lehet summázni? Csak nem Betuszkóni papával is bulizott a nagykövet?

Kíváncsi vagyok én az ilyen tapasztalatokra?

Elég bulváros címadás. :/

S=klogW 2014.08.03. 22:45:41

@S=klogW: Kohn Béla meg miért éljen?

Erőszak és szex - lényegében ezeket a fogalmakat hívja elő a cím, és ezzel a kettővel mindent el lehet adni.

Ilyen közönséges és manipulatív címadás után érdekeljen engem ez az iromány?

Bell & Sebastian 2014.08.03. 23:30:40

@S=klogW: Ez a könyv már másodszor téma itt. Olvastam belőle szemelvényeket, olyasmi, kertévés .féle szenzációk vannak benne.

Antall is kiválasztott hibrid volt, Kádár is, Horthy is, Kun Béla is, egészen az utolsó, magyar királyig, vagy talán még tovább. Ami a pikáns ebben, hogy ugyanazok rakták oda, a kontinuitás érdekében, akiktől Horthyt is kaptuk Trianonnal. (Lehet latolgatni a különbséget.)

A. annyira beleélte magát megváltó szerepébe, hogy már megváltozott tudatállapotában is a "bevásárlócéduláját" válogatta, pedig maga az Úr váltotta le (nem értette szavát).

A hasznos hülye, akárcsak Lengyelre vagy Konrádra, pontosabban ráillik, mint az államférfi -jelző.

jonatánalma2 2014.08.04. 00:26:42

Hochentellektül..ja, mert tudta mikor volt a mohácsi béke vagy a westfáliai..meg elszavalta kotta nélkül talpra magyart. Antall, ha megszólalt ha nem, inkább egy beképzelt, sértődékeny hülye benyomását keltette. Jellemző, hogy ő meg Horn lett díszterem az EU-nál liberális-kommunista javaslatra. A történet is olyan tipikus..Ha lehetett volna kivégzik mint Rajkot meg Nagy Imrét, aztán utána dísztemetik..Antall módfelett csodálkozna, ha hallaná, hogy mostanság ugyanazok hogy beszélnek róla, akik életében jól fenékbe rugták ahányszor csak tehették..

Szúrófény 2014.08.04. 04:23:13

@S=klogW: "Az uralkodó réteg forradalma, csak arra jó, hogy vég nélkül fenntartsa saját uralmát!" Tolsztoj Leo 1902! beszoptuk!
Mondta ezt az, aki maga is megfelelt kinevezési feltételeknek!

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.08.04. 07:37:35

@S=klogW: ennyire nem érdemes túlpörögetned ezt a dolgot. Ez a könyv egy könnyed nyári olvasmány, amihez azért nem elegendő egy átlagos Blikk-olvasó szellemi bútorozottsága. Emellett néhol keserédes, máshol őszinte nevetésre késztető szellemes korrajz a gatyaváltás éveiből. Egyébként ha ismered a Tóth Béla és Takáts Sándor-féle könnyed békebeli anekdota-gyüjteményeket, akkor tudod miről beszélek. Nyári kánikulában harmatos rizling nagyfröccsök társaságában a diófa alatt ülve remek időtöltés ilyesmiket olvasni.

István Tamasi 2014.08.04. 09:41:59

"'... akkor egy hochintellektuel kormányunk volt, élén Antall Józseffel" - de csak a mostanihoz képest.

S=klogW 2014.08.04. 09:54:01

@tauglich:

Aki a nyilvánosság elé lép a szavaival, az felelősséggel tartozik hatásukért.

Aki még az értelmiségi körben/szinten is a szex és erőszak ösztöneinek húrjait pengeti, ráadásul pusztán a profitért,

az egy kultúra- és társadalom-romboló aljadék.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.08.04. 11:13:40

@S=klogW:
Nem hiszem, hogy annyi vásárlója lesz, mint ahány nézője a Győzike-sónak... így se...

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.08.04. 13:09:16

érdekes dolgok ezek. áron lassan őrült meg, lola nem tudjuk megőrült e. áron nénit rúgott a villamos alá, lola egy bácsit.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.08.04. 22:50:48

@S=klogW: "Éljen Kun Béla!" "Suzy nimfomán"

Szörényi öt éven keresztül minden áldott nap ezt a két olasz nyelven felfújt mondatot volt kénytelen olvasni a magyar nagykövetséggel szemközti házfalon.

Így sem csörren a tantusz?

S=klogW 2014.08.04. 23:20:29

@tauglich: Így persze más. Kicsit.

Akkor viszont nem ártott volna idézőjelbe tenni, éppen úgy s éppen azért, amiért te is idézőjelbe tetted.

Persze idézőjellel rögtön elvesztette volna a cím a bulváros, meghökkentő jellegét, szóval a szenzáció- és profithajhász alakoskodás ezzel a információval együtt is jelen van.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.08.05. 08:54:50

@S=klogW: "szenzáció- és profithajhász alakoskodás" – írod.

Mondjuk ez pont nem jellemző a könyvet jegyző Kortárs Kiadóra.

Hidd el, ezt a könyvet nem a bulvárfos népes fogyasztótáborának szánták. Ott Suzy valószínűleg nem nimfomán, hanem nemes egyszerűséggel egy kurva volna. Ha érted, vagy érzékeled a nüanszokat.

Mindazonáltal Szörényi jó arc. Példának okáért jelentős szerepet visz abban, hogy a kommancs években ideológiai okokból megcsonkolt klasszikus és XX. századi magyar irodalom sebeit valamilyen módon reparálja. Lásd alant:

www.helikon.hu/termek/szepirodalom/Delfinarium/1598/

Ez pedig egy tök jó interjú. Érdemes kicsit megismerni a fószert, mielőtt végleg ítéletet mondasz felette:

www.hitelfolyoirat.hu/sites/default/files/pdf/77-89_0.pdf

S=klogW 2014.08.05. 09:52:34

@tauglich:

Nem tudom, ki választotta és szerkesztette a címet, a kiadók általában erősen bele szoktak szólni.

Mindenesetre ezzel a címmel szerintem vannak gondok, formai mindenképp (idézőjelek hiánya), de megkockáztatom, hogy tartalmi is az általa megidézett asszociációk okán, s talán más logika mentén kellett volna címet választani.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.08.06. 07:44:45

@S=klogW: a könyv tartalmát éppen két éve tök jól zanzásította a murcifülű Pável. De részemről ez volna az utolsó szalmaszál:

pavelolvas.blog.hu/2012/08/08/szorenyi_laszlo_eljen_kun_bela_suzy_nimfoman

S=klogW 2014.08.06. 12:34:03

@tauglich: Utolsó szalmaszál kinek?

A tartalmával kapcsolatban nem tettem észrevételt. Nekem a címadással van gondom, attól függetlenül, hogy világos, honnan ered - ugyanis egyáltalán nem egy közismert tény, idézőjel nélkül pedig nem lehet sejteni ilyen hátteret.
süti beállítások módosítása