Habermas: Elavult a „nemzetek Európája” elképzelés
2014. június 02. írta: Redakció

Habermas: Elavult a „nemzetek Európája” elképzelés

habermas_jürgen.jpg

Először szólt európai kérdésekről az EP-választás – mondta Jürgen Habermas a budapesti sajtóbeszélgetésén, amire a Goethe Intézetben került sor május 30-án, pénteken. A világhírű, 85 éves neomarxista filozófus újra a több Európa és kevesebb nemzetállam elképzelés mellett tette le a garast. A nemzetállamok vs EU örök vitájáról szólva Habermas kijelentette: az elmúlt évtizedekben olyan mértékű gazdasági és társadalmi integráció zajlott le, hogy a nemzetek Európája elképzelés már nem találkozik a valósággal. Az Európai Unió helyzete ugyanakkor nem stabil, nincs könnyű helyzetben az államközösség. „Lépni kell, előre vagy hátra. Szerintem előre kell, a további integráció felé.”

Rajcsányi Gellért tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr426260212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veridicus76 2014.06.02. 18:06:25

Fölösleges egy sort is szentelni ennek a vén kommunista szélhámosnak. Minden szava idejétmúlt volt már 1968-ban is. A jobblib Mandiner megint reklámot csinál egy érdektelen, felfújt ballib majomnak.

Alfőmérnök01 2014.06.02. 18:45:30

„Nem biztos, hogy Magyarországnak demokráciának kell maradnia. De ebben az esetben nem lesz helye az EU-ban”.

Ámen.

Alfőmérnök01 2014.06.02. 19:11:19

@Veridicus76: Ha Habermas hű lenne egykori önmagához, ma minimum EU-szkeptikus lenne.

Alfőmérnök01 2014.06.02. 21:53:48

@Alfőmérnök01:"EU-szkeptikus" helyett elterjedtebb terminus: "euroszkeptikus"
en.wikipedia.org/wiki/Euroscepticism

(Szerintem azért félrevezető a terminus, mert azt sugallja, hogy csak az euróval, a pénznemmel, nem az EU-val és az integrációs folyamattal szemben szkeptikus valaki.)

Késes Szent Alia 2014.06.02. 22:17:45

"Először szólt európai kérdésekről az EP-választás"

Ezt honnan lehet tudni?
Ugyanígy ki lehet jelenteni, hogy az emberek belpolitikáról nyilvánítottak véleményt az európai választások örve alatt. Ahol a kormány népszerűtlen vagy gyenge (pl. Franciaország), ott nem szavaztak neki bizalmat európai ügyekben sem, ahol meg erősebb, ott igen.

Bell & Sebastian 2014.06.03. 00:58:32

Ettől se lettem okosabb.

Teljes a kavarodás a szóhasználatban, de nemcsak nála. Tegnap azzal magyarázták a Hír tévében Juncker alkalmatlanságát, hogy a föderáció híve.

Ezek szerint Cameron, Orbán és még páran unionisták, Merkel és bandája meg föderalista? Nagyszerű lenne, ha egyszer a talpasok orrára kötnék, tulajdonképpen mi a fenét akarnak (a miniszterelnökök, mert másnak itt szava itt úgysincs), hátha kiderülne, hogy már semmi sem úgy van, mint gondoljuk.

gigabursch 2014.06.03. 09:09:50

Nekem az EU nem szempont.
Viszont a halálbüntetés bevezetés IGEN.

Utána mehetnek isten hírivel máshova lopni/csalni/rabolni/erőszakoskodni/meggyalázni/tönkretenni/kizsákmányolni/szemetelni/felélni, mindent ami nekik jól esik.

De ahhoz nem szeretnék asszisztálni, hogy a becsületes magyar (benne a tót-sváb-rác-henz-olá-ruszin-travót-stb) ember adóját, munkáját, vagyonát, közösségét módszeresen tönkretegyék.

Helyes Írás 2014.06.03. 09:13:22

Németországból manapság nem igazán lehet látni az EU valódi állapotát, mert a németek minden szempontból a nyertesei a folyamatoknak és azt hiszik, hogy mások is azok. Ráadásul egy szélsőliberális szemellenzős öregember fantáziál nagymértékű gazdasági és társadalmi integrációról. Súlytalan és történelmietlen álláspont.

Egyetlen szempont tolja az európai csúcsállam felé az integratákat: az euro meggondolatlan bevezetése. A pénz a működési területén központi adó- és gazdaságpolitikát kíván. Azaz államot. A közös pénz közös államot. E nélkül labilis, az első válság megbillenti. És ebben igazuk is van.

Csakhogy 22 nyelvvel és 28 konkrét területhez kötődő érzelmi, kulturális és történelmi identitással nem lehet központi államot létrehozni, legfeljebb birodalmat. Lehetetlen a teljes keveredés, de még annak az elméleti elfogadása is. Márpedig amely terület "nemzeti" népessége rá nézve hátrányosnak érzi a központi állam intézkedéseit, vagy egyáltalán a másokhoz képest hátrányosra forduló körülményeket, az fel fog lázadni a központi állam ellen.

Az USA-ban van közös nyelv és a helyinél erősebb közös identitás, ezért ilyen lázadások elképzelhetetlenek. Végső soron a népesség kisebb konfliktusok után tudomásul veszi az "államok" egyenlőtlen fejlődését és lehetőségeit, s a népesség egy része elköltözik máshová, szétszóródik a többi "államban". Ilyesmi Európában kizárt.

A jelenlegi európai integráció nemcsak elérte, túl is haladta a lehetőségeit.

gyalog.galopp 2014.06.03. 09:39:27

@Helyes Írás:
Tetszik, nem tetszik, a németek szépen csendben 1-2 évtized alatt megcsinálták azt, ami korábban két VH árán sem sikerült, ők lettek Európa, legalább is gazdasági értelemben. Az lesz majd szép világ, ha politikai és kulturális értelemben is meghatározók lesznek.

gigabursch 2014.06.03. 10:06:47

@gyalog.galopp:
A törökök?
majd elmeccseznek az arabokkal (főleg Fr.o) és a négerekkel (Skandinávia+BeNeLux)
:-)

gigabursch 2014.06.03. 10:10:44

@gigabursch:
Ez egyel arrébb ment. Bocs.
Innen kimoderálhatjátok.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2014.06.03. 12:45:46

Ez a Habermas annak idején kötelező tananyag volt nekem. Már akkor is egy elmeroggyant fasznak tartottam. És lám, igazam volt.

Alfőmérnök01 2014.06.03. 14:19:12

@Mr Falafel: Ez a Jürgen nem teljesen hülyegyerek, annak idején még volt egy-két értelmes gondolata is.
De mikor ilyen kétségkívül nagy tudású és nagy befolyással bíró emberek nyilvánvaló ostobaságokat mondanak, akkor kezdek hinni az összeesküvés-elméleteknek.

___________________________ (törölt) 2014.06.03. 14:35:41

@Alfőmérnök01: ennél rosszabb a helyzet - azt suggalja, hogy az illető Európával mint olyannal, és nem csak az EU-val szemben szkeptikus. Tehát azt suggallja, hogy az EU előtt nem volt közös gyökerű európai kultúra, csak országhatárokig tartó provincializmus, ami persze marhaság.

gyalog.galopp 2014.06.03. 15:10:57

Egyre inkább az az érzésem, hogy a németek úgy képzeli el Európát, mint ahogy a saját szövetségi , tartományi államukat.
Mindenki olyan színű, mintázatú bőrgatyát hord helyi identitás képzőkén amilyet akar, de bőrgatyán kívül már csak a nagy közös német identitás alapján létezhet.

Helyes Írás 2014.06.03. 19:27:43

@gyalog.galopp:

Azt hiszem, a németek már politikai szempontból is meghatározók az EU-ban, kulturálisan azonban nem tartom valószínűnek, hogy ugyanekkora súlyuk legyen. A kultúra alapvetően nem is hatalmi alapon működik hál'istennek, hanem teljesítmény-alapon.

Nekem a német befolyással igazán nincs bajom, csak ne akarjanak bennünket bekényszeríteni egy közös államba, mert az előbb-utóbb birodalmi jelleget öltene.

Csupán azt érzem rajtuk, mint az amerikaiakon, hogy minél nagyobb lesz a gazdasági-politikai befolyásuk, annál sematikusabbá válik a gondolkozásuk. Ez elsősorban nekik rossz ...
süti beállítások módosítása