Ukrajna, a töréspontba zárt ország
2013. december 17. írta: Novák Tamás (spanyol)

Ukrajna, a töréspontba zárt ország

Ukrajna_Kijev_gyerekrajzok_Europa.png

Nem sok jót jelent, ha az embernek az egész életét egy hideg ütközőzónában kell leélnie. Márpedig úgy tűnik, hogy sok ukránnak ez lesz a sorsa a következő években, évtizedekben. Azoknak is, akik a Majdanon tüntetnek Európáért és azoknak is, akik pénzért vagy egy tál grecskáért néhány száz méterre tőlük éltetik az elnököt, és jobban értik az orosz tévét, mint Brüsszel zavaros nyelvét.

Persze sokkal közelebb állnak az ember szívéhez azok a fiatalok, akik beszélnek angolul, jártak már Bécsben, Budapesten vagy Londonban és ők is úgy akarnak élni, ahogy mi. Ők is hisznek olyan értékekben, mint a szólás szabadsága, az emberi jogok, a bírói függetlenség, a hatalommegosztás meg az a sok minden, amiben mi is olyan rendületlenül hittünk néhány évtizede. És összeszorul az ember szíve, amikor a handmade barikádokon ott lobbog az Unió zászlója, amikor a Good bye Lenin, hello EU! feliratot látja, vagy amikor édesapja vállán egy kisfiú lobbogtatja az ukrán zászlót az uniós csillagokkal. Mondanánk nekik, hogy „»Az nem lehet, hogy annyi szív...« Maradj nyugodt, lehet! A nagyhatalmak cserélnek majd hosszú jegyzékeket." – de soha nem voltunk jók ukránból.

Ukrajna_Kijev_Majdan_barikad.pngAztán egy kis séta és sok-sok rendőrkordon kerülgetése után egy más világba érünk. Ott is ugyanolyan sűrűn vetik a keresztet a bizánci kereszt előtt, de ott másért imádkoznak. Bizalmatlanok, de aztán megszólítanak minket és belekezdenek. Azt vesszük észre, hogy nehéz vitatkozni ezekkel a betanított kormánypárti tüntetőkkel, akiknek láthatóan jót tenne egy 20-30%-os rezsicsökkentés, akik Brüsszelben önző gazdasági, politikai és kulturális gyarmatosítót látnak, akik Portugáliával, Görögországgal, Spanyolországgal példálóznak és akik szerint Brüsszel csak előbbre akarja tolni a védelmi rendszerét Moszkvával szemben, és akik jobban csodálják Ázsia gazdasági erejét, mint Európa vergődését. És persze őszintén röhög az ember, amikor azt látja, hogy a szevasztopoli matrózinges fiatalok a Békemenetet megszégyenítő fegyelmezettséggel Kijev utcáin négyes sorban felvonulva, zászlót lengetve éltetik az elnököt és a Régiók pártját, de.

De tényleg az lett volna a legjobb, ha néhány héttel ezelőtt Janukovics aláírta volna a csatlakozási folyamatot elindító szerződést Vilniusban, ha már az országa Brüsszel és Moszkva közé szorult, akkor kihasználja ennek az előnyeit és őrzi az országa egyetlen ütőkártyáját: a függetlenséget. Sokan azt mondják, hogy ma, 2013. december 17-én fordulóponthoz érkeznek az események, hiszen Janukovics Moszkvába megy Putyinnal tárgyalni a közös gazdasági együttműködésről. És ha aláírja a Vámuniót, akkor kitör a forradalom. Nem hiszem, hogy ilyen hibát elkövetne. Semmi szüksége rá. Sokkal valószínűbb, hogy holnap bejelentik a rezsicsökkentést, és akkor majd szép lassan megfagy a levegő a Majdanon Európáért tüntető fiatalok körül. Akiknek a bátrabbja majd repülőre száll és elmegy Londonba mosogatni, a gyávábbak meg blogot írnak és azzal nyugtatják majd magukat, hogy majd egyszer jobb lesz.

Majd. Egyszer. De most még hidegen fúj a keleti szél.

„Slava Ukraini. Slava Gerojam."

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr925696065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S=klogW 2013.12.17. 10:59:03

ukrajna teljesen alaptalanul létezik jelenlegi formájába, csak egy mesterséges kreálmány

a keleti harmadának be kellene olvadnia oroszországba

Kárpátalját pedig Magyarországnak viszakapnia

a többi az ami valóban ukrajnának nevezhető

S=klogW 2013.12.17. 11:00:18

@S=klogW:

még talán Lengyelországnak is járna belőle északnyugaton egy rész

S=klogW 2013.12.17. 11:04:01

egyáltalán kik ezek az ukránok?
létezik egyáltalán ilyen nép?

vagy csak kitalálta magának ezt a mesterséges identitást néhány szlovák/lengyel/ruszki kutyulék?

Ezekiel 25,17 2013.12.17. 11:05:03

Színvonaltalan, propagandisztikus írás. Ezt most minek?

aszterixagall 2013.12.17. 11:15:57

@S=klogW:

A te értelmezésed szerint hogyan működik az 'etnogenezis' vagy mi?

S=klogW 2013.12.17. 11:19:12

ott az első évezred elején nagy kár volt betelepíteni mindenféle jöttmenteket a kárpátok karéjain kívülről:

pl. Máramarosba is úgy hozták a vlachokat a 11. században a kenézek irányításával

S=klogW 2013.12.17. 11:33:56

@aszterixagall:

nem politikai vegyészkedés hanem organikus folyamat révén

S=klogW 2013.12.17. 11:36:54

hát itt kiktől kapsz külön tapsot

szemben az ország miniszterelnökével 5:45-től

www.youtube.com/watch?v=NFzqudqj-O4

S=klogW 2013.12.17. 11:38:13

@S=klogW:

bocs, rossz helyre ment.

kérhetem törölni?

___________________________ (törölt) 2013.12.17. 11:44:39

Kedves Spanyol,

Azért van ennek egy másik oldala is, érdemes megnézni ezt az orosz propagandafestményt:

i.imgur.com/LDDGQeK.jpg

Persze, ez propaganda, nem valóság. Hatalmi érdekeket fed el, mint a propaganda általában.

De... minden hatásos propaganda valamilyen mértékben valamilyen érzékelt valóságra épül.

Valahol, valamilyen kis mértékben talán, de lehet abban valami, amit a kép suggall.

S=klogW 2013.12.17. 11:48:01

kedves szerző, ezt a baromságot tényleg komolyan gondolod?:

"Persze sokkal közelebb állnak az ember szívéhez azok a fiatalok, akik beszélnek angolul, jártak már Bécsben, Budapesten vagy Londonban és ők is úgy akarnak élni, ahogy mi. Ők is hisznek olyan értékekben, mint a szólás szabadsága, az emberi jogok, a bírói függetlenség, a hatalommegosztás meg az a sok minden, amiben mi is olyan rendületlenül hittünk néhány évtizede. "

1.
Ha nem Londonból hanem Luandából hirdetnék a szólásszabadságot, vajon akkor is annyira llekesednének ezeke a fiatalok?

2.
Kedves szező, neked tényleg olyan szimpatikusak az ukrán szélsőjobbosok? Mert ezek a te szimpatikus fiataljaid, mihelyt belépnek az EUba, ugyanúgy a torkára lépnek a magyaroknak, ahogy az a Felvidéken és Erdélyben meg Részeken történik.

hacsaturján 2013.12.17. 11:50:56

én meg sokat jártam ukrajnába.

S=klogW 2013.12.17. 11:53:10

@Shenpen:

mondjuk épp hitelrt kár volt odapingálnia az ismeretlen alkotónak:

az orosz imperializmus akár a vörös csillag akár a pravoszláv kereszt alatt ikertestvére hitler munkásságának

___________________________ (törölt) 2013.12.17. 11:53:53

@S=klogW: azért ennél jobban illene ismerni a történelmet. Az van, hogy a vikingek több "ruszt" alapítottak, volt novgorodi, moszkvai, kijevi rusz. Ukrajna = kijevi rusz.

Aztán az történt, hogy a mongol uralom után a moszkvai rusz elfoglalta a többit és magát, a moszkvai központú ruszt nevezte ki "a" rusznak, azaz Ororszországnak, Russiának, Rosszijának.

De a kijeviek szemszögéből ez "csalás" mert a kijevi rusz is ugyanolyan hagyományú, történelmű, értékű rusz volt, mint a moszkvai, tehát nem lehet a moszkvai rusz egyenlő "a" Rusz-sziával.

A kijevi ruszt pedig átnevezték Ukrajnának, ami annyit jelent, hogy határvidék. Periféria, másodrendű terület.

Az tökéletesen igaz, hogy Ukrajnának semmi köze a Kárpátaljához, Kelet-Lengyelországhoz stb. még a Krímhez se sok.

De a kijevi régió, egy abszolút létező identitású, Moszkva által igazságtalanul háttérbe szorított, valójában vele egyenértékű "rusz".

Azért is ilyen debil Ukrajna nyugati részének térképe, Kijev, aztán nagy üres semmi, majd sokkal odébb Lvív, azaz a lengyel-zsidó Lwów-Lemberg, meg errefele persze Munkács, Ungvár, ami már valóban nem ukrán terület. Mert az már nem tartozik szervesen a kijevi ruszhoz, csak hozzácsapták a "határvidékhez". Látszik a településgeográfián a mesterségesség, a városokat elválasztó hatalmas préri, ilyesmi nem alakul ki természetesen.

S=klogW 2013.12.17. 12:02:19

@Shenpen:

" azért ennél jobban illene ismerni a történelmet."

ezért tettem fel kérdéseket

" Az van, hogy a vikingek több "ruszt" alapítottak, volt novgorodi, moszkvai, kijevi rusz. Ukrajna = kijevi rusz. "

ennyit még én is tudtam, épp ezért mondom, hogy az ukrán az nem egy külön etnikum, nem egy létező, organikusan kifejlődött, önálló nép

bz249 2013.12.17. 12:05:31

@S=klogW: mi az, hogy organikusan kifejlodott onallo nep?

Onallo nep a holland vagy a norveg? Onallo-e az osztrak? Van-e olyan, hogy nemet nep, vagy ez egy birodalmi kategoria?

S=klogW 2013.12.17. 12:12:08

@bz249:

az hogy egy adott régióban, annak természeti adottságai és a közösség hajlamainak kölcsönhatásában a környező más csoportokkal való dinamikus kapcsolatokban kifejlődik egy az adott csoportra jellemző életmód, nyelv, kultúra, identitás

hacsaturján 2013.12.17. 12:27:03

@S=klogW:

záhonynál átmész a hídon csapra. kiállsz a főtérre és ezt előadod. nem fogsz visszajönni, az tuti. egyéb bölcs megállapítás?

S=klogW 2013.12.17. 12:29:58

@hacsaturján:

műholdról kell hirdetni kell az "ukránok" számára is a "történelmi szembenézést"

menni meg tankkal kell

Bell & Sebastian 2013.12.17. 12:30:24

@Shenpen: Most nem azért mondom, de ha tudta volna értelmezni Alf linkjét a Tesz.vesz blogról, abban többet mondóbban és szellemesebben megtalálja ugyanezt.

S=klogW 2013.12.17. 12:37:10

@Bell & Sebastian:

na ha már előkerült, lesz magáról film a mozikban (vagy már van is)

www.port.hu/belle_es_sebastien_belle_et_sebastien/pls/w/films.film_page?i_film_id=144869

bz249 2013.12.17. 12:40:52

@S=klogW: "az hogy egy adott régióban, annak természeti adottságai és a közösség hajlamainak kölcsönhatásában a környező más csoportokkal való dinamikus kapcsolatokban kifejlődik egy az adott csoportra jellemző életmód, nyelv, kultúra, identitás"

Nade akkor kenytelenek vagyunk elfogadni, hogy az osztrak (es az osztrak es az ember kozotti atmenetet kepviselo bajor) egy onallo nep.

Sot igazabol az ukranok is, mert persze a korlatozott szemelyes elmenyek alapjan nehez pontos kepet egy nep karakterisztikajarol, de azok az ukranok akikkel beszeltem mind erosen nacionalistak es oroszellenesek voltak.

Bell & Sebastian 2013.12.17. 12:45:10

@bz249: Kultúra és nyelv, mint összekötő kapocs, csak ez és ebben a sorrendben dominál. Lehetne még például a gazdasági egység is, ha tendenciózusan szét nem verték volna szinte mindenkinél, ha egyáltalán létezett.

Esetleg törzsek szövetsége, melyek az integráció űtjára léptek, megteremtve a közös nyelvet, mint a kultúra, hagyomány, szokások és hitvilág hordozóját, gazdasági egységbe tömörülve a területi integritás védelmében.

Azaz birodalmi kategória, végső soron. Németország is, Nagy Magyarország is. Bonyolítja a helyzetet, hogy a Keleti Birodalom, azaz Ausztria erősen kötődött a magyarhoz, amihez meg Kárpátalja, csak a lóvét az osztrákok osztották.

Ukrajna még nem állt össze, nem volt ideje birodalommá válni, ezért a különböző erőterek szétszaggatják (legalább háromfelé), minek utána talán Kárpátalja az ölünkbe hullhat.

Bell & Sebastian 2013.12.17. 12:49:14

@S=klogW: Már felhívták rá a figyelmemet, de magáé az ezüst. Ki nem hagynám, mert belekeverték a nácikat is. Remélem, zoofília és pedofília nem lesz benne, ámbár ki tudja, ilyen ballib sodrásban már semmin sem csodálkozni.

S=klogW 2013.12.17. 12:49:46

@bz249:

talán nincsenek magyarellenes magyarok? ha elneveznénk őket valaminek, attól még magyarok maradnak.

hacsaturján 2013.12.17. 12:59:03

@S=klogW:

akkor vegyél magadnak tankot!

Bell & Sebastian 2013.12.17. 12:59:22

@S=klogW: Ha a csontra megyünk, Habsburgok nélkül ma nincsen Ukrajna. Már akkor is a birodalom gyarapítása volt a cél, most csak szeretnék learatni a vetésüket, mindenféle értelemben.

Nem tud eleget az Élettét -elméletről.

hacsaturján 2013.12.17. 13:02:14

@Bell & Sebastian:

bocsánat, a vajdaság elsőbbséget élvez. csak lassan, megfontoltan tessék, egyrészt az öl, másrészt a tank csekély vola miatt.

___________________________ (törölt) 2013.12.17. 13:03:05

@Bell & Sebastian: hát a cirill betűk még úgy ahogy megvannak, de a jelentés nincs - rég volt már az általános iskola. Pont mostanában gondoltam, hogy fel kéne frissíteni, hátha egyszer még jól jön.

hacsaturján 2013.12.17. 13:04:22

@Bell & Sebastian:

bocsánat, de a vajdaság elsőbbséget élvez. csak lassan, megfontoltan, egyrészt az öl, másrészt a tank elhanyagolható rendelkezésre állása miatt.

hacsaturján 2013.12.17. 13:05:39

@hacsaturján:

nahát! ilyen blogmotor még létezik?

Bell & Sebastian 2013.12.17. 13:13:30

@Shenpen: Jól jön. A sútka lényege, nem mindegy, milyen sorrendben mutatjuk; az Atya, Fiú és Szentlélek nevében.

Bell & Sebastian 2013.12.17. 13:21:56

@hacsaturján: Az a képmutató, amerikai bokszos pofájú kúrta el, ha Merkelen múlik, előbb Oroszország felé nyit és automatikusan az ölébe hull Ukrajna.

De -ezek szerint- az euroatlanti integráció elsőbbséget élvez. Ebben az egyenletben egyedül Amerikának járna a móresre tanítás a felforgatásért.

De ha egyedül marad, ki fogja majd dagadtra hizlalni a köcsög hamburgerzabálókat? Ezek szerint továbbra is mi.

S=klogW 2013.12.17. 13:51:31

@Bell & Sebastian: a hamburgerzabálók csak a kitartott verőlegények, nagyrészt nem őket hizlaljuk

hacsaturján 2013.12.17. 14:11:36

@Bell & Sebastian:

felőlem tankot amerikának is! asse bánom, ha az ölünkbe hullik.

Bell & Sebastian 2013.12.17. 14:23:16

@S=klogW: Már teljesen a Numerus clausus hatása alá kerültem, csak most a nemzethűség és erkölcsösség felől közelítek, azaz nem kirekesztek, hanem pozitívan diszkriminálok, amíg szabad. Ugye, hogy mennyire más? :)

@hacsaturján: Tudtommal még érvényben van a Kormányzó Úr hadüzenete, ha egyáltalán megtalálták az ledugaszolt palackot.

Kandeláber 2013.12.17. 15:57:08

Ukrajnában paradox módon a nyugati, galíciai rész a fejletlenebb és a keleti iparvidék a fejlettebb.
Talán ezért gondolják azt a narancsos forradalom gyermekei hogy ha belépnek az Unióba, csővezetéken küldik nekik a pénzt Brüsszelből.
A donyecki meg ogyesszai oroszok meg nagy ívben leszarják őket.

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.12.17. 21:49:33

Húsz százalékkal olcsóbban szállítja a gázt a Gazprom, a fidesz sunnyog a rezsicsökkentéssel.

Hány százalékkal is csökkent a fogyasztói ár? Pont ennyivel. Akkor miért kell emiatt rezsiharc, külön munkacsoport és kigyűjtést kifüggeszteni a lépcsőházakban arról, mennyivel kellett kevesebbet fizetni a rezsiharcnak köszönhetően?

A gáz ára hatással van az áram árára is.

Minek köszönhető a gázár csökkenése? Megnőtt a konkurencia, új gázlelőhelyeket fedeztek fel, és a gáz ára tovább fog csökkenni – hangzott el a Kossuth Rádió ma reggeli műsorában.

Elhangzott az is, hogy 2015-től a magyar kormány fog tárgyalni a Gazprommal az árról. Addig érvényben van a hosszú távú szerződés.

A Gazprom volt a szocsi-i téli olimpia fő szponzora. A létesítmények elkészültek, és már az olimpiai láng is megérkezett Oroszországba. A Játékok 2014 februárjában lesznek.

A rezsiharcos kampány a választásokig ki fog tartani, és nem fognak beszélni arról, hogy pont ennyivel csökkent a beszerzési ár… Fogunk kapni ismét egy milliárdért miniszterelnöki körlevelet, amelyben kiemelt helyet kap abban is a rezsiharc és annak sikere. A szolgáltatók lehet, hogy maguktól nem csökkentették volna az olcsóbban beszerzett gáz fogyasztói árát, de erre a kormánynak kell, hogy legyen eszköze, harc nélkül is elérhető lett volna. De hát akkor mivel lehetne szédíteni az embereket?

Hogy évente ezermilliárd forint adóbevétel nem a költségvetésbe kerül be, hanem a maffiához, az nem zavarja a kormánypártot. Fülkeforradalom, rezsiharc, békeharc, békemenet, miniszterelnöki körlevelek, a kisemberektől elvont adóforintok haszontalan célokra történő elköltése, ez dübörög és sajnos nem a gazdaság. A gazdagok ajnározása és a kis jövedelműek sanyargatása zavartalanul folytatódik!

szandé 2013.12.17. 22:32:21

Mi is meghaltunk a keresztény európáért amikor a kelet-nyugat közé szorúltunk, pedig úgy is szólhatna a történelmi könyv hogy Magyarország aranykora" de a buta haljon meg! aztán nem isengedett a szorításból a jó keresztény Európa egészen a trianonig, rövíden az igazság. Vannak dolgok amiért érdemes meghalni mint a szabadság, de az ukránok a nagy semmiért fognak megfagyni meg a megszorításokért nyugat nem fog mást adni .Nem boldog a nép mert elhitetik vele, hogy nyugaton a kánaán, meg a pénz a boldogság, amit soha nem érnek el.

Mesterlövész 2013.12.17. 22:43:37

@S=klogW: Menjen a tudod kid. Bár valahogy a nagymagyarok neten kívül nem túl kemény legények.

Habár elméletileg Ukrajna tényleg határzónán van és akár választhatna is a két fél között, gyakorlatilag még mi sem vagyunk Európa, ezért értelemszerűen a tőlünk keletebbre eső részek már vastagon nem azok. Én ennek ellenére szurkolok nekik, mert tényleg szar két ellentétes "hatalom" folyamatos nyomása alatt állni.

zobod 2013.12.17. 23:08:36

@Mesterlövész: dehogy választhatna, több tízmilliárd, de nem egy nyugati becslés szerint is akár százmilliárdos költségű lenne euroban az EU CEN/CENELEC/ETSI műszaki szabványaival, gazdasági standardjaival harmonizálni a jelenlegi állapotokat. Ezen kívül ezer szállal kötődnek Oroszországhoz, gazdaságilag, politikailag, energetikai szempontból, és kulturálisan is. Még annyi közük sincsen Nyugat-Európához, mint az egykori keleti-blokk országainak. Alighanem akkor lesznek ők EU tagok, mikor Törökország. Az EU jó eséllyel 27 tagállam után be is fejezi a bővülési folyamatát, ebből az országkupacból is csak a fele kb. ami számít.

Bicepsz Elek 2013.12.18. 00:04:54

Nyalas Ejuropeer szoceg!! Valojaban egy mocskos vamunio, ami a periferiat csak olcso segedmunkasok tarhelyenek tartja!! Sookal olcsobb japan es kinai autokat is vehetnenk!!! Behozzak a ketreces brazil csirket Magyarorszagon meg tiltjak az ilyen tenyesztest.
Kulonben is Lengyelorszag 38 millio Ukrajna 47. Ha az mind megindul megbaszodna az EU!!!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.18. 07:42:31

@Shenpen:

Elég jó festmény. Kicsit sarkítva, de a valóságot jelzi.

A kérdés gazdasági: sok pénzt Moszkvából vagy vállveregetést Brüsszelből.

S erkölcsi is: kereszténységet vagy ateizmust.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.18. 07:47:05

@S=klogW:

Az orosz állam a mai Ukrajnában jött létre. Később szakadt az orosz nép 3 részre: modern orosz, ukrán, belarusz.

A vicc az, hogy még az "ukrán" név is a késői orosz nacionalizmus találmánya, az eredeti név rutén (ruszin), ami ugyanaz mint a russzkij (orosz).

GERI87 2013.12.18. 12:29:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

" az "ukrán" név is a késői orosz nacionalizmus találmánya, "

Nem hinném, az oroszok nem tekintették őket külön nemzetnek..(pl kisoroszok (ukránok), nagyoroszok (oroszok), fehéroroszok).

"A „határvidéken élő, határvidék lakója" jelentésű ukrán népnév az ukránok körében is viszonylag későn, a 19. század végére, a 20. század elejére terjedt el. A kisoroszokként ismert ukránok nemzeti mozgalmának vezetői a 19. század elejétől szükségesnek tartották egyértelműen elkülöníteni magukat az oroszoktól, s bevezették az ukrán nevet, amely fokozatosan elterjedt és átkerült a szomszédos, valamint a távolabbi népek nyelvébe is"

Bell & Sebastian 2013.12.22. 21:07:47

@Valóraváltógép: Ahogyan elnézem, kevés lesz ehhez ide egy párászt-emberöltő, de az etnikuméból kettő is elég, oszt tipli. Nem is értem, miben reménykedik? Hogy a matematika áltudomány?
süti beállítások módosítása