Keressük a tökéletes magyar helyeket!
2013. július 05. írta: Redakció

Keressük a tökéletes magyar helyeket!

csobanc.jpg

Születtünk Magyarországon és szeretjük Magyarországot. Illetve a magyar tájat és emlékeket, bármerre a Kárpát-medencében. Most szerzőink vallanak arról, mi az ő tökéletes helyük, helyszínük a magyar tájban. Röviden és – vigyázat! – érzelmesen. De hogyan lehetne másképp?

És mivel szerzőink kedvenc helyszínei között vannak átfedések, álljanak itt külön összegyűjtve, és nevezzük el őket a Mandiner kedvenc magyar helyeinek, mondjuk 2013 nyarán. De valószínűleg máskor se nagyon mondanánk mást:

1. A Tapolcai-medence és a tanúhegyek környéke.

2. Zemplén.

3. Tihany.

4. A pesti belváros egy-egy pillanata.

5. A székelyföldi falvak.

Várjuk olvasóink privát, személyes-szubjektív listáit is kommentekben: kinek mi a kedvenc tökéletes helyszíne a magyar glóbuszon?

*

cserehát.jpg

tauglich

1. Zemplén és a Cserehát

Amíg természeti értékeink, kulturális örökségünk, valamint  történelmi emlékeink egyik legfontosabb hordozója a vidék, addig paradox módon az egyik leginkább magára hagyatott régió is egyben. Ismerve az elmúlt évtizedekben lezajlott drasztikus társadalmi és szociális változásokat, s a helyzetet lényegében máig tehetetlenül kezelő mindenkori honi nagypolitikát, a régió úgy gazdasági, mint kulturális értelemben akár egy évtizeden belül teljesen elveszhet Magyarország számára.

2. A gyulafehérvári érseki székesegyház

Nemzetközi szakmai körökben manapság gyakorta emlegetett pozitív példa a székesegyház folyamatos megújulása. A magyar és román kulturális örökségvédelmi szakemberek által közösen végzett munka már önmagában is jelentős fegyvertény a két ország kapcsolatában. A megújuló székesegyház egyrészt az egyházmegyében élő szórványmagyarság megtartó erejét növeli, másrészt az Erdélyhez és Gyulafehérvárhoz fűződő sok évszázados kulturális és történelmi emlékeinket is méltó módon őrzi.

3. A Tapolcai-medence és a tanúhegyek

Erőteljes zöldek és kékek, éles fények, a síkból kiemelkedő különös formájú hegyek és az örökké változó égbolt: az egykori Pannon-tenger helyén kialakult élet semmihez sem hasonlítható különös atmoszférát teremt, ahová mindig visszavágyik az ember.

4. BMC - Budapest Music Center

Dicséretes példája annak, ahogyan egy magánkezdeményezés végül jelentős állami szerepvállalással, ám lényegében autonóm működést biztosítva valósul meg. A BMC létrejötte – számos, a társművészeteket is érintő kulturális funkciót ellátva – újabb fontos színtere a hazai és nemzetközi kortárs zenei életnek.

5. Lángos és rizling fröccs - honi piacok és kiskocsmák

Igazi, mindent elsöprő gasztroforradalom legfeljebb csak az alapoktól képzelhető el, melynek lehetséges színterei a magyar piacok és kiskocsmák, noha ez utóbbi fogalom rendre kihalófélben van. Bár a borsznobizmus és jó néhány elkötelezett borász már sokat tett az elmúlt két évtizedben a magyar bor sikeréért és újbóli népszerűségéért, gasztrovonalon még bőven van mit tenni, ám egy-egy piaci kifőzde konyháján és a feléledő bisztró vonalon, egyszóval az egyszerű és közérthető konyhákon már nyomokban érzékelhetők a változás jelei, a szabadulás a rendszerváltás káoszán gellert kapott veneszi gasztroterrorból. Ezért csak javasolni tudom, hogy látogassuk, teszteljük és véleményezzük a piacok környékén fellelhető műintézményeket.

*

gyor.jpg

Hercsel Adél

Győr

„Meguntam gyönyörű Győrnek gyöngyvárában laktomat, 
Mert a Duna, Rába, Rápca rákja rágja lábomat.”

Ha a híres Győr-osztó mondóka ismeretlen szerzője végigsétálna a mai Győrön, elsüllyedne szégyenében, amiért anno mert Győrről bármi rosszat mondani, és az is egészen biztos, hogy az unalom ma már a Duna parti város kapcsán egy másodpercre sem jutna az eszébe. Például biztosan kapna munkát az új Audi gyárépületben, vagy valamelyik helyi vállalatnál is alkalmaznák: az biztos, hogy Győrben nem kellene a munkanélküliséggel szembenéznie. Esténként szórakozhat a fölújított Széchenyi tér egyik bárjában, vagy a Kisfaludy Színházban a csodálatos Győri Balett valamelyik előadásával, a szuper Richter koncertteremben, a felújított Zsinagógában, mindezeken túl sétálhat a gyönyörű Duna-parton, strandolhat az Aranyparton, sportolhat az új uszodában, az élményfürdőben, és szurkolhat az ETO-nak a fölújított ETO Parkban, és több notesznyi szebbnél-szebb Győrt dicsérő verset írhatna tele a Püspökerdőben, vagy bármelyik Győr környéki zöld övezetben.

Mór

Egy bankrablás asszociációjának alternatívái: remek földrajzi elhelyezkedés a Dunántúlon, a Bakony és a Vértes között, a csodaszép Móri árokban, felújított belváros, felújított park, remek uszoda, hírből sem ismert munkanélküliség, csönd, nyugalom, borvidék, szorgalmas sváb-magyar lakosság, Lamberg-kastély Kulturális Központ, új könyvtár, és még hosszan lehetne sorolni...

Óbuda

„Világraszóló esemény történt az Óbudai Kórház szülészeti osztályán. Egy nyári takarítónő, minden előképzettség nélkül, hármas ikreket hozott a világra, ráadásul olyanokat, akik a válluknál fogva össze vannak nőve. Ezzel a múlt század nagy szenzációja, a sziámi ikerpár le van pipálva, mert ők csak ketten voltak, ezzel szemben az óbudaiak, a magyar anyák örök dicsőségére, hárman. A kórházat valósággal megrohamozták az érdeklődők. Virágokkal, ajándékokkal és jókívánságokkal halmozták el az anyát, aki - gyermekeivel együtt - a legjobb egészségnek örvend.” (Örkény István: Az óbudai ikrek - részlet)

Óbuda a meglepetések városa: leszállsz a buszról a semmi közepén, elindulsz egy vékonyka földúton a zöldben, aztán hirtelen néhány római kori emlékkő mered ki a földből. Továbbmész, hirtelen panelok, amik mintha nem is Budapesten lennének, hanem valahol a Balaton vagy más népszerű nyaralóhely dácsaövezetében. Aztán hirtelen a boldog, kisgyermekes lakótelep mögül kibukkan a Duna, aminek eddig is érezted a semmivel sem összehasonlítható illatát. Idilli büfék a parton, hekk, naplemente, jéghideg sör, rengeteg szúnyog, és sajátos szociológia: óbudai biciklisták, óbudai futók, kutyasétáltatók, milfek, jól menő, elvált harmincas haverok, kisgyerekesek, kedves nyugdíjasok, hipszterek, egyetemisták, vidám baráti társaságok, értelmiségiek, óbudaiak: nagyon helyiek.

Szigliget

Lassan öt éve minden nyár a szigligeti JAK táborban, a Badacsony lábainál, a Balaton legszebb kisvárosában telik. A szigligeti tábor a szöveg legszentebb és legőszintébb ünnepe, ahol a sok-sok felolvasás és hivatalos protokoll program mellett a félreeső irodalmi kocsmai hőzöngések nyomán itt születnek a legnagyobb bemondások, itt keletkezik valami sajátos árnyékirodalom. A díszletek ehhez pedig minden évben ugyanolyan lenyűgözőek: az Esterházy-kastély verőfényben fürdő terasza, a titkos éjszakai összebújások és összesúgások helyszínéül szolgáló romantikus kastélykert, a tábori programok könyvtárszobája és a cukrászda, ahol összefolyik a keserű és az édes, keveredik egymással minden, amit kivet magából a kastély. És ott van levezetésnek a strand és a csodálatos Balaton!

Menekülési útvonalak

A legrosszabb napokon Budapest belvárosában és annak környékén is meg lehet találni a békét. A szellemi-lelki fitness-welness egyik legnyugodtabb helyszíne számomra a Hajós Alfréd uszoda a Margitszigeten: a méltósággal teli épületben mindig reményt adnak úszó- és vízilabdázó olimpikonjaink márványba vésett nevei, a Széchy medence vize felszabadít, a szabadtéri 50 méteres medence megerősít, a szauna ellazít, a margitszigeti séta pedig végképp kikapcsol. Az Országos Idegen Nyelvű könyvtár is tökéletes off-program: Budapest legcsöndesebb, legszebb és legfelszereltebb könyvtárában a cikázó gondolatok mindig a helyükre kerülnek, vagy éppen egy jó könyv segítségével elterelődnek, zárás után a gondok pedig végképp elszállnak az Ibolyában és a Grinzingiben.

*

Királyfürdőtér.jpg

Szilvay Gergely

Kedvenc tökéletes helyeim egyike a Király fürdő és a vele szemben lévő, kis görögkatolikus templom közti terecske. Főleg ősszel.

Tihany mindig tökéletes. Egy gyaloglás a Belső-tóhoz, s fantasztikus, idilli panoráma tárul elénk.

A székelyföldi Agyagfalva egyik, patakos utcácskájával minden magyarosch-vidékiesch giccs nélkül is tökéletes.

Máramaros is a tökéletes tájak közé tartozik, görögkatolikus fatemplomaival.

Árvaváralja vára – pontosan Árva vára, hiszen nem a várról elnevezett falunak van vára, hanem a
várnak faluja.

*

tettye.jpg

Ambrus Balázs

1. Noha nincs az évnek olyan hónapja, amikor ne passzolna az adott hangulathoz a pécsi Tettye, mi mégis elsősorban az őszi levélsusogás hallgatása nővel című programhoz ajánljuk. Az idő szövetét Cseh Tamás Uránváros című dallamfoszlányaival szálazgathatjuk, a közeli TV-torony régmúlt kirándulások emlékét őrzi. De szépen kirajzolódik a lábaink előtt kavargó abszolút belváros is a négytornyú székesegyházzal, a dzsámival, portyára induló helyi erőszaktevőkkel, sok és sűrű panellel. A Tettye közel-, és távoli múltunk városa fölé emel, ragyogó és szomorú érzések keverékével ajándékoz meg.

2. Sosem gondoltuk, hogy az a jó hely, ahol kötelezően jól érzi magát az ember: a tolcsvai Tokaj Oremus ódon pincelabirintusára sem ezért esett a választás. A hőmérséklettől, atomtámadástól és egyéb kellemetlen jelenségektől védelmező ősi ojjektum egyszerűen bazi nagy, s talán épp ezért ontja magából azt a hamis biztonságérzetet, amely könnyen hatalmába keríti a könnyű furmintozgatásra vállalkozó nagyvárosi torkokat. Kiszélesedő termek, Petőfi Sándor korabeli borok, temérdek penész. Kövezzenek meg, én erre bukok.

3. Balatoni mólók. Úgy általában is, de különösen a balatonlellei. A tóval való egyesülés szakrális helyszíne. A legjobb viharban, amikor a kövér hamburgerzabálók rohadt kis bérleményeikben kushadnak, átadva helyüket a viharkabátos tökös horgászoknak. Kádár alatt a viharjelzés is jobb volt, oszlopra felhúzott, vesszőből font, pirosra festett (naná) viharkosárral, jelző lövésekkel. Azóta sajnos nagyon elszaporodtak a Helly Hansen pólós jachtosok, akik járműveikkel erőst átformálták a kikötők arculatát, de a magunkfajta mólóra járók erre még képesek legyinteni. A kikötő hátul van, mi pedig elöl. Ha arcunkba fújja a vízpermetet a szél, úgy a jó
igazán.

4. Maros kertvendéglő, az életük zenitjén billegő férfiak törzshelye, amely az elmúlt 20 évben sajátos fejlődési utat bejárva, meghökkentő módon alkalmazkodott a korunkból fakadó változó elvárásainkhoz. Késő nyolcvanas évek kvázi presszójából, köténykés pultos asszonyságból indulva ért el, a csinált retró enteriőrig (melyben talán csak a régi kávégép maradt). Hosszú évekig a hely sajátja volt a szemmaró cigarettafüst, ami nélkül egy bölcsész sem volt képes hitelesen révedezni. Ma már a falak közül a kerthelyiségbe száműzött bűz a repedezett műbőr kárpitokkal és zsíros asztalokkal együtt a jelen emléke lett. A konyha koránt sem tökéletes, s ez tartja a vendégeket a realitás talaján. Jellegzetesen magyarosch ízeivel nagyban hozzájárul az egykori, piaci viszonyokra fittyet hányó nagyvonalú „így is jó lesz” szocialista élelmezéspolitika felelevenítéséhez. Az élet nem egy Leroy Café.

5. A Hegyvidék központ itt kakukktojás. Létezésének üzenetértéke miatt kedveljük, mert ordítóan nagy fityiszt mutat minden plázahuszárnak. Az Apor Vilmos téri épület kicsi, nyomokban plázát tartalmaz, mégsincs benne semmi öncélú, hedonizmusra ingerlő. Finom kávé, csendes teraszok, beérkezett decens urak. El is kerülik a
korszerűre maszkírozott cicuskák, meg a kulcsos gyerekek, hisz itt a klasszikus WestEnd élmény helyett maximum papír-írószert meg könyvesboltot találhatnak. Emberléptékű és igényes bevásárlóközpont, a polgári mértékletesség temploma.

*

veszprem-vedett-sziklai-17861.jpg

Lakner Dávid

Hollókő. A falu szerepel is az UNESCO világörökség-listáján. A táj a várról nézve lenyűgöző képet fest.

Veszprém városközpontja. Igazán hangulatos mind a várban, mind a Benedek-hegyen sétálgatni, megtekinteni a várost István király és Gizella királyné szobra mellől.

Budapest, Múzeum körúti antikváriumok. Szemben a Múzeum-kert, az antikváriumokban pedig rengeteg könyvritkaságra bukkanhat az ezekre fogékony olvasó.

Keszthely, Festetics-kastély. Indoklást nem igényel.

Minden még meglévő budapesti (és magyarországi) művészmozi. Az Odeon sajnos tavaly elesett, de szerencsére a Művész, az Uránia és még néhány filmszínház tartja a frontot.

*

sargaborhaz.jpg

Bukovics Martin

A Sárga borház minden értelemben Tokaj-Hegyalja központja, szíve, lelke, éltetője. Háromszáz évvel ezelőtt kuruc felkelések megbeszéléseinek központi helye volt, ma pedig elképzelhetetlen lenne nélküle a tokaji borvidék. Ha valaki csak egy szippantásnyit szeretne/tud a tokajiságból megtapasztalni, ide kell jönnie. Nemcsak a páratlan, Szerencstől az Alföldön és a Terézia-kápolnán át a tokaji Kopasz-hegyig terjedő panoráma miatt. Nemcsak a Disznókő Szőlőbirtok szenzációs, húsz éve a legmagasabb minőséget megcélzó aszúi és száraz borai miatt. Nemcsak az étterem szezonális, állandóan változó étlapja és tokaji eszenciát poharaztató (!) borlapja miatt. Nemcsak a minden hónap első vasárnapján megrendezendő, a zempléni kistermelőknek helyet biztosító Tokaj-Hegyalja Piac miatt. Nemcsak azért, mert itt találkozik egymással mindenki, aki egy kicsit is tesz valamit a borvidékért. Persze előbbiek miatt is, de ha valaki felsétált már a Sárga borháztól a Disznókőig a bakműveléses szőlők között, és alaposan körülnézett vagy csak simán ott volt, pontosan tudja, mire gondolok. Ez az a helye Tokaj-Hegyaljának, ahol megvalósult és napról napra átélhető az az idealizált álomkép a borvidékről, amit lassan húsz éve kergetnek a borászok. És ez teszi naggyá.

*

balatonfalu.jpg

Kovács Péter

1. Szilvásvárad-Szalajka völgy

Százszor megtettem már, de mindig megunhatatlan a Szalajka-vögy programja: a festői szépségű település központjából az erdei kisvasúton felvonatozok a Bükk-fennsík Nagy Rétjére, onnan pedig visszasétálok a Szalajka-patak völgyén át. Miközben a mindenki által ismert és egyedi Fátyol- vízesésen kívül gyönyörködöm a természet megannyi szépségében: kristálytiszta hegyi patak, csobogókkal, tavakkal, pisztrángokkal és kidőlt, mohás fákkal tarkítva. És közben csak szívom, szívom magamba a metszően friss erdei levegőt!

2. Eger és az egri vár

Nem Gárdonyi miatt, hanem önmagáért szép város Eger. És az emlékekért. Hányszor, de hányszor ültem középiskolásként a Gergely,vagy a Dobó-bástyán, mesélve a kövek varázsáról aktuális szerelmemnek, aki hol inkább, hol kevésbé fogékonyan hallgatta áradozásaimat a történelem csodájáról. Miközben alattunk a Dobó-téren lassan esti fénybe öltözött a pompázatos barokk belváros, inkább lassan ajkamra forrasztották a szót.

3. A budai várnegyed

Lehet bármekkora turistaáradat, mindig hallatszik a lépteid koppanása a kövezeten. A kopogás pedig elvarázsol és összemos korokat. Ha csendben andalogsz és hallgatsz a kövek hangjára, kilépsz rohanó világunkból. Újra melletted haladnak a középkori iparosok, látod a török Buda müezzinjét és a magyar királyi testőrök piros-fehér köpönyegét. Buda vára a magyar történelem maga, miközben lábad alatt hömpölyög az öreg Duna, hogy felemelje szemed elé a pompázatos XIX. századi világvárost: Pest-Budát.

4. Bóly, mauzóleum

Ha arra jársz, megnézed Mohácsot, csodálod Pécset és jó bort iszol Villányban. De ha veszed a fáradtságot és megállsz az egykori Németbóly temetőjében és meglátogatod a Batthyány-Montenuovo család temetkezési helyét, átértékelsz sok mindent az életről. A historizáló mesekápolnában nyugvó egykori családtagok élete és tragikus halála pedig sok mindent elmond a valódi tisztességről és hazaszeretetről.

5. A másik Balaton (Balaton község, Heves megye)

Az embernek kell egy hely ezen a bolygón, ahol otthon van. Ahol minden fűszál, minden domb, forrás róla és őseiről mesél. E csodás kis hegyvidéki faluba azok is könnyen beleszerelmesednek, akik nem ott nőttek fel. A hirtelen felszökő, erdőkkel borított hegyek mögött magashegységként kéklik a Bükk-fennsík vonala. Kristálytiszta levegő, iható források, kedves emberek és pihenés-pihenés minden mennyiségben. Az igazi falusi turizmus lényege: természet és természetesen gondolkodó emberek.

*

csiksomlyo_2010_latkep.jpg

Földi Bence

Somogydöröcske. Isten háta mögötti hangulatos kis somogyi falucska, ahol még középiskolásként táboroztam. Autentikus somogyországi mindennapok.

Budai vár. Ahol még mindig képes vagyok új zugokat felfedezni. Érezhető történelem.

Dunakanyar. Mivel lakóhelyemet a Dunakanyar kapujának is szokás nevezni, valamint sokat kerekeztem arra eddigi életem során, szívemhez nőtt a vidék. A legszebb kilátás Nagymarosról nyílik.

Bulgakov, Kolozsvár. 2011 novemberében Kolozsvárott tölthettem egy hónapot, természetesen törzshelyünkké vált az egyik leghíresebb magyar kávézó, a Bulgakov. Régi kávéházi érzés és bulik a román többségű városban.

Csíksomlyó. Nem csak vallási, hanem rokoni szálak is kötnek a településhez és a vidékhez. Erdő, friss levegő, nyugalom, székely barátok.

*

tata.jpg

Zulik Ákos

Tata – Öreg-tó. A legszebb, a legjobb, a legmegbízhatóbb. Egyszerűen gyönyörű, vitorláshajóval és a legolcsóbb palack borral egy padon egyaránt, télen és nyáron.

Tatabánya - Turul-emlékmű. „A turul jobbos madár, de a bányászok szeretik. Demokratizálni kellene”. Egy nem kimondottan szép város kimondottan remek kirándulóhelye, kis szerpentinnel rövid de nem könnyű kihívás a hobbikerékpárosoknak feljutni. A tatabányai gimnazisták tornaórákon is felmásznak olykor.

Vértesszőlős  Előembertelep. Gyereknek illegális játszótér, felnőttnek őstörténet. Ez a vértesszőlősi előembertelep, ahol Samu, a homo erectus paleohungaricus lábnyomát megtalálták. Hogy mi köze Paul McCartney-hoz? Őt az Etiópiában megtalált Lucy párjának tekintik. Lucy pedig nem véletlenül Lucy.

Kővágóörs-Pálköve. Gyerekkorom nyarai a nagyszülőknél. Nyugalom, Balaton, közel a szigligeti vár, a tapolcai tavasbarlang és az edericsi Afrika-gyűjtemény. Ideális nyaralófalu kőfejtővel, bonyolult utcarendszerrel és az alap balatoni szocialista-posztszocialista hangulatokkal.

Telkibánya. Szépsége miatt az északi Zemplén önmagában is tökéletes, Telkibánya gyerektáborában pedig a lakókocsis büfés jéghideg, dobozos Pepsit árul. Ez Pesten sem alap. Lokál-globál.

*

tihany.jpg

Rajcsányi Gellért

Tihany. A román kori altemplom András király sírjával; a balatoni kilátás a Rege teraszáról; a levendulás, a Belső-tó, a Csúcs-hegy, a félsziget nyugati tópartjának csendje.

Károlyi-kert, Budapest. Friss nyári délelőtt, diákokkal, gyerekes családokkal, napfürdőző öregekkel, fák közül benéző polgárházak ablakaival, teraszaival. Mondanám, hogy olyan, mint Párizs – de nem igaz: jobb annál. És a mienk.

Balatonföldvár. Kertvároska a löszdombon, platánsor a tóparton, évszázados villák a sövények mögött, régi emlékek a kocsmák falai között és jövőtervezgetés a Kelta sétányon, ahonnan a fél Balatont belátod Badacsonytól Almádiig.

Kazinczy utca, Budapest, péntek este. Tömeg, élet, zsibongás, zene, az urbánus kultúra és a multikulti legjobb oldala; pont jó arány a még meglévő, meghitten ismerős városi lepusztulás és a dzsentrifikáció szerencsésebb példái között.

Kishegy, Balatonlelle mögött. Már megint a Balaton, de ez így lesz örökre. Szőlők, gyümölcsösök, felújított tanyák, minőségi pincészetek, egy kötelező kis csárda és egy még kötelezőbb szőlőhegyi parasztbarokk kápolna a tökéletes ponton. Szemben Badacsony és a Kishegyhez hasonlóan tökéletes Szigliget. Az esszenciális magyar táj.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr25391328

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Keressük a tökéletes magyar helyeket! 2013.07.05. 10:13:01

Születtünk Magyarországon és szeretjük Magyarországot. Azerzőink vallanak arról, mi az ő tökéletes helyük, helyszínük a magyar tájban. Várjuk olvasóink privát, személyes-szubjektív listáit is kommentekben: kinek mi a kedvenc tökéletes helyszíne a magyar g…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sonne.hu 2013.07.05. 09:49:56

Nem kérdés: Káli-medence. Magyarázzam, vagy egyértelmű anélkül is? ;)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.05. 10:02:38

1) Hortobágy

2) Tisza-ártér

3) Alföldi tanyavilág

4) (Belső) Zemplén

5) A Pilis, ill. a Börzsöny egyes részei

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2013.07.05. 10:10:22

Magyar VONATKOZÁSÚ vagy KÖTŐDÉSŰ helyek, okoskák. Nem magyar helyek. Nézzetek már utána, hogy pl. Gyulafehérvár lakosságának hány százaléka magyar…

2013.07.05. 10:11:37

1 Nemzeti Trafik(5000db)
2 Felcsút, stadion
3 Magyarsziget
4 Orbán szülőháza
5 Fidesz székház

___________________________ (törölt) 2013.07.05. 10:33:34

Kecskeméten van egy hely, a nevét nem tudom, de a lényeg, hogy egy tó, strand, ahol drótkötélpályán lehet vízisízni, a háttérben erdős dombok, a part is inkább erdős, úgy láttam, hogy vannak ilyen faházak, amiket gondolom ki lehet bérelni, és valamiféle karámszerűséget is láttam, ami lovaglásra enged következtetni. Öt-hat éve voltam ott valami kutyakiállításon. Az egész helynek, bár a városban van kb. mégsem városi, hanem nyugodt, nyitott, térszerű, békés, erdős, lélekbalzsamozós hangulata van.

Mindesetre egy ilyen faház ott olcsóbb és kellemesebb vízparti nyaralás lehet, mint Horvátba', ahol gyakran semmiféle vízisí és efféle szórakozási lehetőség nincsen.

Van aztán Tata, amiben az a jó, hogy nem olyan, mint Tatabánya. Szintén erdős, nyugodt tópart, jó nyaralóhely, zenei fesztiválokkal. Kellemes hely és nem drága.

Régen szerettük a Szelidi-tavat, amíg a polgi be nem tiltotta a vízparti etetőket, amitől az egész megszűnt. Bent a faluban volt egy tök jó cowboykocsma, de az jó rég volt, 15 éve.

Van elvileg valami fogadó valahol Debrecen mellett, ahol lehet quadozni, lovagolni, íjászkodni, kúszni- mászni, paintball, meg amit akartok. Az jó lehet.

Csillebércen vannak elvileg valamiféle akadály-vagy túlélőtúrák. Komolyan terveztük, hogy ott lesz az esküvő, mekkora poén lett volna már végimászatni a násznépet valami sáros pályán :)

Veridicus76 2013.07.05. 10:37:06

1.) Észak-Balaton (ide értve a Káli-medencét is.)
2.) Eger
3.) Dunakanyar
4.) Székelyföld
5.) Drávaszög

maroz 2013.07.05. 11:23:54

1-5. Budapest belvárosa.

Miért? Mert abban azért mégiscsak van valami, hogy azt a helyet többnyire szerethetőbbnek tartjuk ahová megyünk, mint ahol vagyunk. Nyilván emiatt Budapest belvárosából tűnhet szerethetőnek az alföldi tanyavilág, a falu, az a bizonyos halmozottan fatornyos, és persze a sűrűn megénekelt erdélyi is, de akinek megadatott (eszi-nemeszi alapon pláne), hogy az előbb említett helyekre ne csak "menjen", hanem ott huzamosabban "vannia" is kelljen, az talán már képes ezt az egészet egy picit árnyalni. Aki a falu, a tanyavilág romantikus-bukolikus megtapasztalásán túl (évekkel ezelőtt mesélte egy ismerősöm, hogy Kecskemét a turisztikai irodák zömének csak egy félnapos program, és hogy mégis kerek legyen a másik felét kitöltik Bugacpusztával, echte hungarische tschikos, goulash, usw, és akkor ugye Kecskemét ugyan a belvárosból nézve vidék, de a környező tanyákról nézve megyeszékhely, szóval van ennél rosszabb is) megélhette a vidék Sátántangós aspektusait is, a tökig érő sarat télvíz idején, a port, a döglesztő tikkadtságot nyáron és azt a szívderítő alternatívát, hogy bizony ezeken a helyeken a szórakozás az körülbelül szinonim fogalom az alkoholizálással, nos, ahogy mondtam, annak talán már kicsit árnyalhatóbb a kép. A székely falvak kora középkori sötétsége, kilátástalansága, valamint hogy ott is csak az alkoholizálás tűnik egyedüli járható kiútnak is olyasmi, amit csak az bír igazán értékelni, akinek volt szerencséje megtapasztalni mindezt. Tehát a tökéletes magyar hely az olyan, hogy ott vanni nem jó, oda csak menni jó, és ezt én valahol egy kicsit szomorúnak, a poszt szempontjából akár ünneprontónak is gondolok, de ha már a szerző szóba hozta az érzelmeket, akkor bátorkodtam.

Ma chi è questo Joker? 2013.07.05. 11:50:02

Naphegy
Kissvábhegy
Szentimreváros
Gellérthegy
Pasarét

spájdernecc 2013.07.05. 11:53:04

- Kapolcs, két völgyőrület között
- Sopron
- a Rába-mente Ikervárig
- a Tabán
- Mór, mert jó hazaérni

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.05. 11:53:13

"Születtünk Magyarországon és szeretjük Magyarországot. Illetve a magyar tájat és emlékeket, bármerre a Kárpát-medencében."

Akkor miért engeditek, hogy eladják a magyar földet?

tevevanegypupu 2013.07.05. 12:02:26

Gyor Kaptalandomb
Gyor Arany Janos ut Semiramis kavezo
Mannonhalma a regi ut fel az Apatsagig
Gyor-Veszprem kozott a Bakony
Balatonfured

Meg mikor hogy..

tevevanegypupu 2013.07.05. 12:02:26

Gyor Kaptalandomb
Gyor Arany Janos ut Semiramis kavezo
Mannonhalma a regi ut fel az Apatsagig
Gyor-Veszprem kozott a Bakony
Balatonfured

Meg mikor hogy..

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.05. 12:18:18

@maroz:

Hát, igen! A pesti Belváros kutyaszar és patkányhúgy szagú kapualjain, lépcsőházain és romkocsmáin túl (úgy értem: kívül) a világ középkorian sötét, mindenki alkesz és mélységesen tudatlan.

(A Sátántangó világa, remélem ezzel nem mondok újat, egy belső világ: azt hiszem, bármikor vállalnám a kockázatát annak, hogy összehasonlíttassék kettőnk belső világ, melyik is hajaz inkább a Sátántangó világára:-) Megyek is és megkérdezem a juhaimat és a disznóimat, hogy azok mit gondolnak erről!:-D)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.07.05. 12:31:50

@maroz: Nagyon igaz. Ellátogatni valahová vagy képeslapszerű fényképeket nézegetni róla egész más dolog, mint ott élni. Viszont akkor én Budapest belvárosa helyett inkább egyes külső kerületeire és az agglomerációra szavaznék, meg még néhány vidéki városra. Ízlés dolga persze, mint minden. De azt is meg lehetne nézni, hogy honnan mennek az emberek hová, vagyis hogyan szavaznak a lábukkal. Eszerint a legjobb magyar helyek listájára felkerülhetne akár London is.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.07.05. 12:35:38

@maroz: Vagy ha úgy értetted a Belvárost, mint a faluból nézve a Belvárosból nézett falu tükörképét, akkor jó. :)

maroz 2013.07.05. 12:37:59

@bbjnick: Jó pár évvel ezelőtt Torockóra vittem el pár gyerkőcöt, akik - alföldiek lévén - nem győztek ámuldozni a falura rányomuló hegyen. Áradoztak is gyorsan egyet róla egy helyi néninek, aki nem győzte erre a szemét forgatni, ó, az a kibaszott hegy, annyiszor volt nekem muszáj felmászni rá, amikor a jószágot legeltető embereknek élelmet vittem, hogy akkor lássam, amikor a hátam közepit, phűűűű!

Egy másik alkalommal pedig a Dachstein oldalában elegyedtünk szóba egy osztrák kirándulóval, aki amint megtudta, hogy magyarok vagyunk azon nyomban elkezdett még a fülével is tapsikolni, hogy na, az a jó hely, nem ez a sziklás-hegyes szarság, mert ott, a jó laza homokos talajon, ott lehet csak igazán lovagolni!

Mondom én, a tökéletes nő az mindig a szomszéd nője! ;)

maroz 2013.07.05. 12:40:33

@Holger Hartland: Ezt most hirtelen nem értem, így lehet, hogy úgy értettem, de akkor most már le kell ülnöm és nekem is meg kell értenem, hogy akkor most mit is értettem úgy. :)

maroz 2013.07.05. 12:47:34

@Holger Hartland: Nekem sokszor a hangulatomon is múlik. Meg az évszakon. Ja, és azon is, hogy van-e történetesen hidegfronti hatás, jóféle, sarki eredetű levegővel.

Volt már úgy, hogy összejöttek a dolgok és a zalai dombok között autózva egyszer csak úgy éreztem, hogy nekem most meg kell állnom és úgy fél órán keresztül csak ülnöm kell és bámulni ki a fejemből. Lehet, hogy ha az életem múlna rajta akkor se találnék vissza többet arra a helyre, de ott és akkor az számomra egy félóra erejéig egészen tökéletes volt.

caralho voador 2013.07.05. 13:12:09

Jaj, Gellért, faszomba a multikultiddal.

marko11 2013.07.05. 14:05:33

- Erdély
- Pécs (Tettye, Zsolnay negyed, Széchenyi tér, Dóm tér stb.)
- Vác belváros (autókat kitiltották, a Főtérre vezető utcák sétáló utcák lettek, számtalan jó kis cukrászda)
- Nagymaros Duna-part (hal-és lángos sütővel, cukrászdákkal és az egyik legszebb dunai panorámával)
- Víziváros (fölsétálni pl. a Batthyány utcán a Pékműhelyig)
- stb. stb.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.05. 14:25:45

@maroz:

"a tökéletes nő az mindig a szomszéd nője" --- írod.

Ez a te "sátántangód", @marózka, nem az enyém! Miért gondolod, hogy mindenki ugyanazokkal a démonokkal küzd, mint te?

siskalaszlo · http://vulgarian.blog.hu 2013.07.05. 14:46:03

Nemrég voltam Sárospatak mellet megnézni a tengerszemet. érdemes megnézni, aki szeret túrázni :) nagyon szép, báár elég felérni a tetejére :D
Sárospatakon is szét lehet nézni ha már ott van az ember, nagyon szép volt

Gandalf Garaboncias 2013.07.05. 14:55:01

Mátra
Duna-kanyar
Tisza-tó
Őrség
Budai-hegység

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2013.07.05. 14:55:24

1-10. Budapest, minimum tíz olyan helye, zegzuga van (persze sokkal több), amelynek ismerése nélkül nem is lehet élni, a magyar kultúrát és történelmet megérteni pedig a legkevésbé.

11. Tokaj

12. Szeged belvárosa és a Tisza-part

13. Pécs belvárosa

14. Úgy általában: városok, városok és városok...

15. Velencei-tó

16. A Balaton Fürednél télen

17. A Sóstó parkja Nyíregyházán

18. A debreceni Nagyerdő

19. Tatai Öreg-tó

20. Csíksomlyó

Stb.

Robinzon Kurzor 2013.07.05. 15:01:09

100+ magyar kisváros, főterükön az épp most államosított magyar bankrendszer egykori központjaival.

Alal 2013.07.05. 15:16:50

Budapest, Margit-híd közepe, ahol a szigettel találkozik, dél felé a kilátás egyszerűen gyönyörű...

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.07.05. 15:19:31

Le akartam írni párat, de olyan sok van, és nehéz sorrendet felállítani. Azok a helyek közül, ahol csak párszor jártam, de nagyon megfogtak, talán a Zempléni-hegységet tudnám említeni, ami meg megszokottabb, Sopron és környéke, Bakony, Mecsek. De rengeteg olyan hely van, amit szeretek, elsősorban középhegységek.

szokolovics 2013.07.05. 15:26:00

1. Selmec
2. Gömör
3. Székelyföld
4. Budapest
5. Pozsony

ssw123 2013.07.05. 15:32:32

Csősztorony, Óhegy, Kőbánya,
Első csók íze áfonya

anyahajókabinajtóhajtogató 2013.07.05. 15:33:00

A Badacsony hegy.

Badacsonytördemic.

A Létrás tető a Bükkben.

A Hámori tó Lillafüreden.

A Szalajka völgy a fátyol vízeséssel.

A Körös part Gyomaendrődnél.

Valkonya az apró zsákfalu.

Perőcsény falu a Börzsönyben.

Rózsavölgy Budapesten a XXII. kerületben.

A Duna parti sétány a Dunakeszi révnél.

A Szajki tavak Csehimindszentnél.

Hollókő.

Répáshuta.

A Keszthelyi Festetics kastély parkja.

Tó a házak között Tapolcán.

A Szigligeti strand.

A Peskóvölgy a Bükkben.

Tornakápolna.

Az Aggteleki cseppkőbarlang.

Ómassa.

Sebesvíz a Bükkben.

Jávorkút a Bükkben.

Petőfi forrás a Mátrában a Kékes alatt.

Kékestető.

Galyatető.

2013.07.05. 15:49:28

Tokaj-Hegyalja mindhalálig.

És a Torna vidék, Aggtelek. A legészakiasabb hely csonkahonban.

Sword 2013.07.05. 15:56:26

-Tokaj (örök szerelem)
-Lillafüred
-Eger
-Szentendre
-Aggtelek
-Körös-torok
...

Robinzon Kurzor 2013.07.05. 16:00:34

@ssw123: "Csősztorony, Óhegy, Kőbánya"

Az megvan, hogy Kőbánya volt a (valószínűleg) egyetlen olyan magyar település, amelyiknek egy sztriptízbár volt a címere közepén?
(Egy időben a Csősztoronyban egy ilyen intézmény működött.)

staropramen 2013.07.05. 16:11:33

Örülök, hogy szívem csücske a csodálatos Őrség csak elvétve fordult elő a listákban.
Ezért lehet még mindig a csend,a nyugalom és a hosszú magányos túrák ideális helyszíne. Itt még köszönnek egymásnak az ismeretlenek is és szóba elegyednek egymással.
Csak egy adalék: Őriszentpéteren az egyik boltban szóba került, hogy honnan jöttünk nyaralni ,és kinél lakunk.
Erre a pénztárosnő:-Tudom,maguk az Alföldről jöttek és maga az a fura ember aki bezárja a kocsiját ,ha kiszáll belőle.

ssw123 2013.07.05. 16:36:56

@Robinzon Kurzor:
:) én egy ős kőbányai kövület vagyok de ezt a f...ságot még nem hallottam :)

Kurt S. Earp 2013.07.05. 16:45:08

1. A Balaton, a Somogyi dombsággal és a Balaton-felvidékkel, a keleti saroktól a nyugati sarokig.
2. A Balaton, reggel, éjjel meg este.
3. A Balaton. Mi az hogy! Nagyon is!
4. A Balaton balról, középről és szélsőjobbról nézve.
5. A Balaton, külön a Tanúhegyekkel, Szigligettel és a Balaton.
6. Csuhások, térdre, imához: A Balaton!
7. A Balaton.

De amit a szerkesztő urak/hölgyek és a kommentelőtársak felsoroltak, mind gyönyörű. Az Őrség különösen.
Most építünk oda, egy összeségében, hatszázhuszonkétezer szobás Nemzeti Szállodaláncot.

Robinzon Kurzor 2013.07.05. 16:55:11

@ssw123:

De hogy volt ott egy időben valami nájtklub cicis nénikkel, az megvan, nem?

Most állítólag egész jó mediterrán konyha van. Már Kőbányához képest.

___________________________ (törölt) 2013.07.05. 17:32:04

@maroz: pestiként engem lenyűgöz, ahogy apósomék élnek falun. Egyetlen igazán rossz dolognak az alacsony fizetések és a munkahelyek ritkasága tűnik, de ha lenne elég pénz a bankban, nagyon szívesen élnék falun.

- Lenyűgöz, hogy van HELY építeni garázst, műhelyet, ólt, mászókát a gyereknek, netán favárat neki, akármit. A városi ember sokat unatkozik, a vidékinek van helye alkotni. Frászt kapok tőle, hogy az életterem egy inverz, negatív buborék egy épületen belül és nem tudok olyan mondani, hogy "na oda, majd jövőre oda szeretnék csinálni egy kis tavat, oda meg megy majd a homokozó"...

- Lenyűgöz, hogy a vidéki ember nem függ annyira a külvilágtól, és a munkájától, úgy értve, hogy élelmiszert termel magának, tűzifa is van, víz a kútban...

- Ugyanezt más szavakkal: a vidéki ember sohasem lehet teljesen munkanélküli. Ha nem pénzért dolgozik, akkor majd magának termel ezt - azt.

- Pont emiatt a vidéki szegény nem ismeri az a kilátástalanságot, mint a városi szegény, akinek mindent, de mindent pénzből kellene megvennie, és ha nincsen, nincs olyan alternatíva hogy csirkét nevelni a gangon.

- Lenyűgöz a természet közelsége, pontosan a kényelmetlen és veszélyes része. A városi emberből azért lesz amolyan liberális típusú ember, mert már gyerekként elromlik, és azért romlik el, mert nagy lesz az egója, nem tanul alázatot, beképzelt lesz és türelmetlen, és miért? Mert megengedheti magának, hogy egy képzeletibeli világban éljen! És olyankor az emberek egója elszáll és azt hiszik, hogy ők tojták a göncölszekeret.

De a vidéki embert nagyon hamar orrba vágja a természet, ha ilyen próbál lenni. Azt mondja neki, hogy a valóság objektív valami, nem a te vágyaid szerint irányul, nem képzelhetsz magad köré álomvilágot, alázatot kell tanulnod és alkalmazkodnod kell hozzá, vagy nagyon durva dolgokat tud csinálni, megsebezhet, meg is ölhet. És ez visszavágja az egót.

Úgy értem, a vidéki tinédzser szerintem nem kezd el nyígni 15 évesen ha azt mondják neki, hogy ne menjen diszkóba, hogy fater korlátoztad az autonómiámat (ebből lesz a liberális), mert hozzá van szokva, hogy a természet sok korlátot állít elé: például könnyen napszúrást kaphat, vagy leéghet. Nem gondolja, hogy az ő szabadsága a legfontosabb dolog a világon, másszóval inkább érdekli a jó eredmény, mint a szabadság fitogtatása ami végső soron is a gőg terméke, inkább alkalmazkodik, mert hozzászokott, hogy a természet veszélyessége alkalmazkodást követel. És ettől lesz belőle egészséges lelkületű, tehát inkább konzervatív irányba hajló, mert nem ragadja el az autonómia-gőg.

Valahogy így látom a dolgot, persze kissé távolról.

Bell & Sebastian 2013.07.05. 17:46:15

Nem tudhatom, ki hogyan van ezzel, de én azt gondolom, hogy a nép a táj része. Sokfelé elvetődtem mát itthon és ha van rá idő, a temetőkben szoktam régi sírköveket böngészni, elmegyek a templomba is, lehetőleg vasárnap. Tulajdonképpen csak figyelek, várom, hogy a Hely Szelleme megszólítson.

Olyan ez, mintha összecsúszna az összes dimenzió, a múlt, jelen és jövő, minden, valaha ott élt és megszülető, a láthatókkal együtt.

Bárhol előidézhető az effajta katarzis, de akkor a súlyát is viselni kell. Igazából láttam "könnyű" és "ólomsúlyú" helyeket, a legfontosabb közülük egy magányos fa a pusztaság közepén, ami már nincs.

Csak a GPS -koordinátái. A többit meg felsorolták mások.

laci_52 2013.07.05. 18:03:44

Nálam Eger az első.

Sopront nagyon kevesen említik, pedig megérdemelné.

Robinzon Kurzor 2013.07.05. 18:45:27

@Shenpen: "a vidéki tinédzser szerintem nem kezd el nyígni 15 évesen ha azt mondják neki, hogy ne menjen diszkóba, hogy fater korlátoztad az autonómiámat"

Orbánt nem pont ezért verte el az apja?

Kurt S. Earp 2013.07.05. 18:52:30

@Shenpen: Mindent tudsz.
@Bell & Sebastian: "Nem tudhatom, ki hogyan van ezzel, de én azt gondolom, hogy a nép a táj része."
Igen, így van. Optimális és ideális esetben így van.
És, ha így van, akkor Otthon vagy. Ezt hívják Hazának.
@ALFI: "Minden, kivéve Balaton és a lepratelepek."
Mindenben én is voltam. Szerintem is klassz hely. Annál csak a Balaton jobb.

2013.07.05. 20:06:15

Vadása-tó
Fertőrákos
Zalaszántó sztupa
Somogyvár Bazilikarom
Tihany gejzírkúpok
Esztergom Csülökcsárda:)

maroz 2013.07.05. 20:30:13

@Shenpen: Ez is olyan, mint minden érem, van vagy párezer oldala. Én például megjártam elég sok mindent, gyerekként faluról indultam, kamaszként nagyvárosi lettem, aztán amikor nekem lett családom én is abban a hitben telepedtem le falun, hogy itt a gyerekeknek jobb lesz. Mert ha nekem olyanok az emlékeim, hogy jó volt gyereknek lenni falun, akkor biztosan majd az enyéimeknek is jó lesz, és akkor megérte.

Lett tehát terem, ahogyan te is írod, dögivel. Akkora a kertem, hogy kis túlzással, de el lehet benne tévedni. Építettem bele homokozót is, és van hinta az eperfa egyik ágán. Csurig romantika és bukolika.

Csak éppen pont a gyerekeimet nem érdekelte ez az egész. Eszük ágában se volt kimenni a kertbe, illetve olyan nyolc-tíz éves korukig még néha csak-csak, de utána már pont leszarták.

Viszont nincs helyben olyan iskola, amelyikbe szívesen járattam volna őket, ezért elkezdődött egy véget nem érő ingázás a városba. Ez van, vidéken el kell döntened, hogy mit választasz: elfogadható iskolát vagy teljes értékű vidéki életet, a kettő együtt nem opció. Igen, sokan fogják erre azt mondani, hogy de hát van rá példa, hogy valaki falusi iskolából is el tudott érni valamit, ami igaz, de ha utánanézel a statisztikáknak, akkor ez egy olyan esemény, amelyiknek nem túl nagy a valószínűsége. Előfordul, de nem sűrűn, ezért egy döntésnél nem azt kell nézni, hogy van-e rá egyáltalán esély, hanem hogy mekkora. Ezért lett a városi iskola.

A vidéki ember persze mindeközben sokkal jobban kiszolgáltatott a külvilágnak, mint egy pesti belvárosi. Tűzifa nincs, ez mese, honnan lenne? Van neked fogalmad, hogy egy fűtési szezonhoz hány köbméter fa kell? Honnan? És ez a megtermel mindent is eléggé árnyalható, mert ugyan elég sok dolgot meg tud termelni, de ha azt vesszük, hogy például nekem van egy tudásom, amit ha eladok akkor annyi pénzt kapok érte, hogy sokkal, de sokkal jobban megéri azt csinálnom, amihez értek és megvenni pénzért azt, amit keserves munkával megtermelhetnék. Persze, lehet pár tő paradicsomot nevelni, esetleg néhány nyulat is, de ez hobbi. Költséges hobbi.

Ja, és a víz, amit a kútból szivattyúzunk ki nem igazán iható. Locsolásra még éppen jó.

Pesti belvárosi liberális ismerőseim is így képzelik el a vidéket, ősanya és ősapa kapálgat vidáman, elmolyolnak a kertecskében, tök bukolika az egész, plusz madárcsivit. Csak ugye az a feneség, hogy nem csak autarkiával él az ember. Időnként például művelődne. Vagy szórakozna. Elmenne ide-oda, színházba, moziba, zenét hallgatni, ilyen-olyan rendezvényekre, alkalomadtán egy étterembe, effélék. Na, ezt vidéken el kell felejteni. Nem csak a szegénység a vidékiek legnagyobb baja, hanem ez az ingerszegény környezet. Körülbelül nincs semmi, és emiatt ül mindenki a házában, be- és magába zárkózva.

Emiatt a bezárkózás miatt pedig a vidéki ember mogorva lesz, bizalmatlan, és kibaszottul intoleráns. Például egész télen égeti a kályhájában a mindenféle szarokat, a műanyaghulladéktól kezdve az innen-onnan fasszolt ipari és félipari hulladékokat, és az év felében se kimenni az udvarra, se szellőztetni nem lehet, mert száll a kékessárga füst. Ha szólnál neki megfenyeget, hogy elvágja a torkod. Ez is a vidéki élet.

És akkor ugye nem beszéltem olyan finomságokról, hogy ide az áram is lajtoskocsiban jut el, ha például picit lebben a szellő nálunk már dob is egy hátast, védd meg ügyesen a gépeidet az ilyen ostoba áramingadozásoktól, ha ügyes vagy.

Plusz ugye az egyéb korlátok: szélessávú internet hol lett előbb? És hány évvel rá lett elérhető falun is? Tudod te mi az a kisbót?

Valamint ugye nőnek, növögetnek a gyerekek is. Nekik is kéne a társaság, a saját korosztályuk, de mivel a falu messze van a várostól, illetve nincs nagyon messze, csak a tömegközlekedés valahogyan elfelejtődött (a BKV-t szidni jó dolog, de próbáld meg úgy, hogy este fél hat után már csak egyetlen busz elérhető a számodra és az is óránként jár, este tízig), és emiatt a gyerek nem tud beilleszkedni a korosztálya társaságába, és ennek a káros következményeit hadd ne ecseteljem. Milyen lelkületű lesz az a gyerek, amelyik magányosan éli a legérzékenyebb korszakát csupán azért, mert a szülei voltak olyan hülyék, és kiköltöztek vidékre?

És még sorolhatnám. Hidd el, nem olyan egyszerű ez a kép, mint amilyennek te látni szeretnéd.

Óz, a nagy varázsló 2013.07.05. 20:30:20

@Veridicus76:
Lehet, hogy későn szólok, de Székelyföld már lassan 100 éve nem Magyarország.
Ráadásul a székelyek se magyarok, hanem székelyek.

Illés Béla 2013.07.05. 20:32:59

1 Pilisszentiván
2 Balaton
3 Boldogkőváralja
4 Zemplén cirkálótanya
5 Hernádcéce
6 Nagybörzsöny

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.06. 00:53:49

@Kurt S. Earp: "A magyar tenger", ugye.
Csak az nem hányja el magát, ha meghallja ezt, aki még nem látott tengert.

Kurt S. Earp 2013.07.06. 08:06:44

@ALFI: Én már elég sok tengert és az óceánt is láttam.
Nagyon szépek, meg nagyok, meg sósak, meg van bennük hal. A Balaton mindegyiket leveri.

@maroz: Semmi bajom alapvetően ezzel a hozzászólással, de attól tartok nagyon sok igazságot összetoltál valamivel kevesebb féligazsággal és személyes rossz tapasztalattal. Talán először egzakt módon tisztázni kéne, hogy a "vidék" az tájegységenként is mást-mást jelent és sem fizikai, sem kulturális sem szellemi értelemben nem homogén terület. Balatonfüred nem Mezőberény, Kapolcs nem Szada. A budapesti agglomeráció egykori Pilisvörösvári kistérsége(Nagykovácsi, Telki, Solymár stb) egészen más jellemzőkkel bír, mint a déli agglomeráció, de mindkettő vidék. A "vidék" meghatározásához kevés, hogy "Nem Budapest". Kaposvár is vidék. Állítólag színháza is van.

maroz 2013.07.06. 09:30:41

@Kurt S. Earp: Ezek az én tapasztalásaim. Mivel nekem van egy darab konkrét életem és azt nem tájegységenként súlyozva élem, hanem egy konkrét helyen, ami történetesen vidék így a személyes tapasztalásaim egyúttal egy vidéki ember tapasztalásai is. Igyekeztem szubjektív maradni és nem fogalmazni meg olyan túláltalánosításokat, mint amilyen a válaszomat kiváltó hozzászólásban is előfordul, nyilván, ez kommentben egy nehezen teljesíthető elvárás, mert az ember csak úgy gépel, nem fogalmazgat át ötször mindent, így ahol mégis belecsúsztam valami általánosításba azt tekintsd menthető tévedésnek, valójában ott is a személyes élettapasztalataimat meséltem el.

Például az is egy személyes élettapasztalat, hogy a nagyvárost, a megyeszékhelyet, amelyiknek a közelében élek nem szeretem, mert nincs benne kedvenc éttermem. Ismétlem, nem a falumban nincs, hanem egy megyeszékhely nagyvárosban. Nincs. Ezzel szemben a Belváros félórás rádiuszában közel tucatnyi is. Azt értem, hogy ez miért van így, de attól még, hogy értem nem annyira szeretem. Ezért írtam, hogy nekem a kedvenc magyar helyem a Belváros. Nálam a kedvenc hely (tartózkodásra, nem félnapos vizitre) fogalmába beletartozik a kedvenc étterem is, ez van. :)

2013.07.06. 13:58:59

na, zárjuk le az önsz...t és hagyjuk hogy ergé, turul és a többi mandineres "Justice" foglalkozzon:
- Tavaressel
- A trafikokkal
- a Közgéppel
- a stadionokkal
- Németh Lászlóné nevezetű izével
- Orbánnal, aki szerint Brüsszel egyenlő brezsnyev moszkvájával.....ha már ubiszezon

továbbá szívesen vennék cikkeket arról miért is kell kilépnünk az EU-ból.

Bell & Sebastian 2013.07.06. 20:35:30

@Belpo: Hogy dögölne meg minden unionista! Ennél a szexbolsi vircsaftnál még Adolf is összeszedettebb volt fénykorában.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.06. 23:45:54

@Kurt S. Earp: Neked a Balaton a Riviéra, nekem meg a Balaton egy pocsolya, amit káposztazabáló alnémetek igényeihez szabtak. A Kis-Balaton jó volt, amíg nem mocsarasodott el.

jan 2013.07.07. 00:43:52

@kesztió: Nem ertem, min porogsz. Ahogy Rovinj belvarosa nem vesztette el az olasz jelleget attol, hogy az olasz oslakosai Tito partizanjai elol elmenekultek, ugy a gyulafehervari szekesegyhaz magyar jellege sem fog elveszni attol, hogy a varosban (amugy mar tobbszaz eve) roman tobbseg van. Pont a szekesegyhazban ill. a kapcsolodo intezmenyekben persze donto tobbsegben magyarok tevekenykednek ma is.

Pelso.. 2013.07.07. 07:53:59

Fentiekben mindenki azt írta, ami szubjektíven számára tetszik, ez esetben így helyénvaló. A címben szereplő jelzők így feleslegesek, szerencsére.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.07.07. 08:30:59

Ha határon túli is ér, én most megyek a Káposztásfalvi karsztba.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2013.07.07. 10:34:15

@jan: Igen, magyar vonatkozású, kötődésú VAGY JELLEGŰ hely. Nem keverendő össze a magyar hellyel. Hol a gond?

Tehetetlen Dodó 2013.07.07. 17:12:49

@maroz: Érdekes, én pont fordítva vagyok ezzel - ha valami miatt be kell utaznom a pesti belvárosba, félóra múlva már ellenállhatatlan vágyat érzek, hogy szabaduljak onnét és soha többé ne kelljen visszamennem.

maroz 2013.07.07. 17:27:53

@Tehetetlen Dodó: De hát ez a jó, nem? Minél inkább diverzifikáltak a preferenciáink annál nagyobb az esély arra, hogy a játék végére a teljes ország lesz a tökéletes hely. :)

jan 2013.07.07. 21:38:29

@kesztió: ja hogy szerinted a "magyar hely" jelentese csak es kizarolag az, hogy "ma magyar tobbsegu nepesseg altal lakott hely"?

nem hiszem, hogy a koznyelvben ezt ilyen szuk ertelemben hasznalnank...

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2013.07.08. 20:13:24

@maroz: szomorú, hogy így van. Nálunk az egész család/rokonság egy borsodi kisvárosból költözött fel 40-50 éve Pestre. A vidéki életüknek a közösségi élet meghatározó része volt, közös éneklések, szomszédolás, "persze" kocsmázás is.. az életüknek fontos része volt a koma/sógor stb. bizonyára voltak árnyoldalai, és kénytelenek is voltak otthagyni, de amit a rokonok révén megismertem belőle, azt egyre értékesebbnek látom. És persze kérdem magamtól, mi maradt meg ebből, valószínű egyáltalán nem olyan szerves az egész, mint régebben.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.08. 20:52:12

@Dinamuki: Orbiék most basszák szét azt, ami még megmarad(ha)t(na) belőle.

maroz 2013.07.08. 22:18:52

@Dinamuki: Gondolom leginkább azért változnak meg idővel ezek a dolgok, mert maguk az alapviszonyok is változnak. Én arra emlékszem gyerekkoromból, hogy a jó megközelítéssel nullabejáratos falumban mindenki szinte szó szerint kidolgozta a belét, létszükséglet volt az egymásrautaltság, és persze az is hozzátartozott az életvitelhez, hogy szinte nem is volt érdemi kívülről jövő szórakozási lehetőség, már ugye ha pont volt egy picinyke idő szórakozni.

Ehhez képest ma egészen más a helyzet, és nem nagyon lehet nosztalgiázni, mert azért ha mindent mérlegre teszek akkor őszintén be kell ismernem, hogy nem kérném vissza az akkori viszonyokat.

Ezzel szemben azt az értéket, hogy van közösség és annak én is részese vagyok kedvelem. És nem csak én, hanem sokan mások is, de érdekes mód ez most számomra olyan városi dolognak tűnik. Közösségi munkahely, közösségi kertészkedés, közösségi miegymás, és mintha ez terjedne. Mondjuk van is honnan javítanunk, a felmérések szerint világviszonylatban is eléggé a bezárkózók között vagyunk, nagyon kicsi a személyközi interakcióink intenzitása is és sugara is: kevés, jellemzően csak nagyon közeli embertársainkkal vagyunk együtt nagyon keveset. Talán a következő generációk majd tanulnak a mi hibáinkból és ők majd másként építgetik fel az életüket.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2013.07.08. 22:53:19

@maroz: Reméljük, hogy így lesz.

Goethe írja, hogy a világ nagyon üres lenne a folyóival, hegyeivel, városaival, ha nem tudnánk, hogy itt-ott élnek benne olyanok, akik velünk éreznek, akikkel elválasztva is együtt élünk.
"Die Welt ist so leer, wenn man nur Berge, Flüsse und Städte darin denkt, aber hie und da jemand zu wissen, der mit uns übereinstimmt, mit dem wir auch stillschweigend fortleben, das macht uns dieses Erdenrund erst zu einem bewohnten Garten."

És ezt is tudom érteni, hiába járok a legszebb turistahelyeken, ásítozok és untat, ha nem vagyok legalább gondolatban azzal, akit szeretek.

tempefoi · http://tempefoi.blog.hu/ 2013.07.10. 14:18:46

1. Badacsony, pincék, fehérbort zsákmányolni és a partról nézni a vizet, ha visszajut józanul az ember

2. Kézdivásárhely mesebeli főtere, udvarházai, a diktatúra rombolásából még megmaradt utcácskái; azt ezt körbeölelő medence, a színmagyar falvak Sepsiszentgyörgyig; megállni egy-egy háznál, ahol az idősebbek így kérdezik: mües jól vagyunk, és tües? így, szó szerint

3. Nagyvárad, Pece-part, szecessziós paloták (amit még nem robbantottak fel ezidáig úgy, mint fokozatosan a fél várost néhány évtizede). A pincér az étteremben érti a magyar rendelést és mikor románul köszönöd meg a kihozott ételt, rád mosolyog

4. Mindszentkálla, elballagni a tóhoz, pecázni az alkonyatban, aztán egy isteni bográcsot feltenni

hát így hirtelen ez az első 3+1 ami eszembe jut

Anita12-3 2019.03.04. 05:49:35

@Kurt S. Earp: Nem állítólag, hanem ténylegesen. Csiky Gergely színház.
süti beállítások módosítása