A nemzet dohánykereskedői
2013. április 29. írta: Lakner Dávid

A nemzet dohánykereskedői

dohány.jpg

Kocsis Máté szerint a trafikok körül kialakult botrányt csupán „a multinacionális vállalatok, a dohánylobbi és a baloldali pártok” gerjesztik, Lázár János pedig úgy vélekedett, a koncessziót elnyerők listáján háborgók „a magyar vállalkozók érdekei helyett ismételten a nemzetközi cégek érdekeit védik”. Ez a szöveg lehetséges, hogy az esetek 80 százalékában bizton bevethető és sikerre vihető, ám ebben az ügyben – csakúgy, mint a földpályázatok esetében – nem igazán alkalmazható. A jelek szerint ugyanis éppen az történt, amit a Fidesznek szokása nagy hangon kritizálni: a kis- és középvállalkozók életének megnehezítése, a már amúgy is jól menő vállalkozásokat üzemeltetők helyzetbe hozása, illetve ami a legnagyobb felháborodást kiváltotta: a csókosok beültetése az akár évtizedek óta ezzel foglalkozók helyére.

Bár már az elején látni lehetett, hogy a kormánypártiak a piac egyenlőtlen feltételek mellett történő újraosztása miatt érzik szükségét az egész dohánybolt-biznisznek, akkor még azt gondoltam, csupán a dohányosok életét nehezítik majd meg – mostanra világossá vált, hogy az ágazati dolgozók sem jártak sokkal jobban. Ahogy a földpályázatok esetében is a helyi vállalkozók húzták a rövidebbet: itt kormányközeli üzletekben érdekeltek, fideszes politikusokhoz közel álló személyek és a választókerületi fideszes vezetőknek tetsző pályázók adott esetben több trafikot is nyithatnak. Közben olyanok, akik évtizedek óta ebből élnek, bizonytalan pontozású elbírálás után nem kapták meg a koncessziós jogot.

Ha cinikus akarnék lenni, azt mondanám: az ágazatban érdekeltek még jól is jártak, mert volt egy évük felkészülni az esetleges ellehetetlenülésre, míg mondjuk a játékgép-piac dolgozói egyik napról a másikra vesztették el a munkájukat. A Fidesz, hogy saját embereit helyzetbe hozza, először számos dohányt árusító bolt dolgát nehezítette meg, majd ráadásként a ténylegesen a trafikból élő kisvállalkozók befektetett munkáját, energiáját pontozta le egy perc alatt. Persze, a nagy multizás mellett arról sem érdemes megfeledkezni: igaz, hogy mondjuk a Tesco sem fog jól járni a dohánytermékek kivonásának köszönhetően, de adott esetben azok a magyar dolgozók sem, akiket az anyagi veszteség okán elbocsátanak; hogy a megnehezített életű, egyre durvább módszerekkel vegzált dohányosokról ne is beszéljünk. Aztán persze nem csak multik árusítottak cigarettát, és bizony egy-egy kisebb bolt tulajdonosai sem lesznek könnyebb helyzetben a nemzetinek csúfolt dohányboltok megnyitása után. 

Sokan azt várták a kormányváltástól, hogy vége szakad a botrányos mutyiknak, hogy a nepotizmus és az uram-bátyám viszonyok helyett a valódi hozzáértés, a befektetett energia és az évek kemény munkája fog hasznot hozni. Nos, akik ebben bíztak, azok legkésőbb mostanra ráébredhettek: az egyenlő feltételek világa, a kkv-k előnybe nagyvállalkozókkal szembeni esélyegyenlősége továbbra sem érkezett el. Ahogy a legutóbbi Heti Válaszban Borókai Gábor írta Kultúrhentes című publicisztikájában, az egyenlő feltételek mellett való indulás sajnos sokak számára nem biztosított. Borókai a kultúra világára gondolt, ám az említett szisztéma jól illik a trafikok újraosztására is: átláthatatlan pontszámok alapján veszítik el üzletüket hosszú évek óta mindenüket abba belefektető kisvállalkozók, míg a trafikos múlttal nem is rendelkező fideszes baráti körök ezúttal is jól fognak járni. Sajnos igaza van Kovács Zoltánnak, amikor az Élet és Irodalomban arról ír, csak azt mutatja meg az ügy, hogy senki sincs biztonságban, bárkitől el lehet venni megélhetésének forrását, ha az éppen állami vezetők haveri körének megfelel. A játéktermek esetében ugyanígy rebesgették, hogy a hangzatos, erkölcsi kérdésre hivatkozó szöveg csak arra van, hogy elfedje a magasabb érdekek kőkemény világából fakadó magyarázatokat – hogy kinek jött éppen jól, hogy egy komplett ágazat alól húzzák ki a talajt.

Ahogy a játékgépek esetében sem morális megfontolásról volt szó, úgy mostanra bizonyossá vált, hogy a nemzeti dohányboltok sem a nemdohányzók védelmének érdekében jöhetnek létre elsősorban. Bár nemdohányzóként számomra szimpatikus a korlátozás, de csak egy bizonyos határig: márpedig a dohányosok kizsigerelése ezt a pontot már régen túllépte. Az adott esetben a dohányárusító helyeknek a lakóhely több kilométeres körzetében való letakarítása pedig csak az egyik dolog, igen érdekes lesz azoknak is a helyzete, akiknek a közelében fekvő trafik a postával megegyező nyitva tartással fog üzemelni – tehát hétvégenként egyáltalán nem. Ráadásul a hétvégi bezárás valamiért több ponttal járt, mint a nyitva tartás, legalábbis a tiszaszigeti példa mintha ezt mutatná.

Vannak, akik azt gondolják, a mértéktelen privatizálás ellentéte csakis pozitív lehet, így akárhová tegye be a lábát az állam, csak tapsolni tudnak, mondván, a „nemzeti érdek” ezt kívánja meg. Így történhetett, hogy a jobboldali kormány olyan államosító politikát folytatott az elmúlt években, hogy a konzervativizmus alaptéziseiből kiinduló polgárok csak néztek. Egy dolog, hogy az állam megjelenik ott is, ahol nem kellene, de ráadásként még fel is dúlja az adott területen dolgozók életét – ennek köszönhetően a vállalkozói bizalmatlanság és bizonytalanság tovább nőtt az utóbbi években.

Ez pedig mindennek nevezhető, csak a „nemzeti érdeket” hatékonyan szolgáló eljárásnak nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr825251667

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A lottózók tulajdonosai is kezdhetik az újratervezést 2013.04.29. 21:09:49

Lassan, de biztosan körvonalazódnak a trafikmutyi következményei nemcsak a közelebbről érintettek, hanem a közvélemény számára is, így például a törvényjavaslatban foglalt 10%-os garantált árrés akár ezer forintos cigarettát is eredményezhet, cirka...

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.04.29. 16:26:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: A nemzet dohánykereskedői 2013.04.29. 11:26:02

Az állam megjelenik ott is, ahol nem kellene, ráadásként fel is dúlja az adott területen dolgozók életét.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.04.29. 08:11:26

Azonnal békemenetet kell indítani az idegenszívűek ellen, akik a trafiktörvény miatt pampognak!
Ők a magyarság sírásóinak libsi-bibsi-buzi ügynökei.
Míg a Fidox a magyarság érdekeit képviseli a dicsőséges fülkeforradalomtól máig, most, s mindörökké.

Hajrá Magyarország, hajrá domolykók!

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2013.04.29. 08:27:32

Kár volt ebbe belekeverni pár apróságot. Úgy kb. a hétvégi zárvatartástól a teszkós vonalig mindent. Mert az mind jó. És elég fogyatékos az a nikotinista, akinek ez problémát okoz.

Hogy közben a pályázat botrányos, hogy a haveri kör markolász a tutiban, hát ja. Ez mondjuk pölö Lázár Jánossal kapcsolatban már csak úgy ránézésre sem különösebben meglepő.

Aki azt "várta a kormányváltástól, hogy vége szakad a botrányos mutyiknak, hogy a nepotizmus és az uram-bátyám viszonyok helyett a valódi hozzáértés, a befektetett energia és az évek kemény munkája fog hasznot hozni", azzal meg nincs miről beszélgetni, annak rég nincs semmi kapcsolata a valósággal.

Ezért nem is pazarolom rá a még rendelkezésre álló 4276 karaktert.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.04.29. 08:27:59

játékgép piac áldozatai!
hogy nem szárad le a tököd, te hugyagyú
amúgy meg nagyon helyes amit a fidesz csinál. ki kell tömni a saját embereket, és még csak most jön majd az alkohol kereskedelem svédesítése, szintén fidesz kedvezményezettel.
élet.halál harc folyik és ez csak géhás meló.

Kandeláber 2013.04.29. 08:44:14

Na, talán tizedikként, hosszas vajúdás után megszületett a Mandin is a trafikos poszt.
Én megemlítettem volna Bacher Iván Népszabis cikkét, amelyben a trafikozást egyenesen antiszemitizmusként interpretálja, a témában ez eddig a csúcs.
Egyébként én cigarettázó, a sörözőkből és minden nyilvános helyről kiűzött, kirekesztett magyar állampolgárként azt üzenem a sorstársaknak:
Világ dohányosai, egyesüljetek! Le a trafikokkal!

martonx 2013.04.29. 08:46:21

A helyi kisboltban eddig is pult alól adták a cigarettát. Ezután meg kb. mindenhol pult alól fog menni a zárjegy nélküli cucc.
Ezt nevezem én igazán öngólnak.

2013.04.29. 08:46:26

Jövőre választások, addigra mindenki ki van tömve, piszkos munka letudva, jöhet a felvirágozás 2018-ig. Bár azt meg kell hagyni stílusuk sosem volt a fiúknak, ezt a pökhedni, leszólós habitust nem bírják levetni.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.04.29. 08:55:51

nem baj mert majd jönnek a bajnaiék és kétharmaddal összezárnak és ott lesz bauel elvtárs és személyesen fogja letépni a gonosz fideszesek összes körmét, miközben gyurcsány a szemüket lövi és akkor mindenki annyi cigit szívhat hogy beledöglik

tevevanegypupu 2013.04.29. 08:57:04

Kedvelem Bachert, az irasait is, illetve a stilusat, szoval tokmindegy mit ir, nekem vegulis tetszik. Imadom az antiszemitizmustol valo rettegeset is, ahogy egy valoban nagyszeru, teljes es gazdag, sikeres eletet elo zsido haborog a fasiszta legkorben vergodve. Sajnalatos, hogy igy erzi, vegulis talan ha kaphatna egy kis trafikot megnyugodna..:) Ettol fuggetlenul az egesz dohanyzaselleni kampanyt es felhajtast nagy cirkusznak tartom, nesze semmi fogd meg jol..kepmutato intezkedes, ahol es amibol az allam (vagy hol a szoci hol a fidesz oldal) baromi sok penzt tomkod a zsebebe..

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.04.29. 08:59:02

@tevevanegypupu:
nézze, bacher egy undorító antiszemita cikket írt amiben bemutatja, hogy még a szaros trafik ügyben is zsidó nepotizmus van.

tevevanegypupu 2013.04.29. 09:01:49

@jose maria padilla:

Hat igen, ez az ami sikerult neki, ugy altalaban legtobbszor ez jon ki a mondanivalobol.

Kandeláber 2013.04.29. 09:13:04

@tevevanegypupu: Bacher egyike azoknak a megélhetési rettegő-bértollnokoknak, akinek szinte minden írásában visszatérő motívum az "üldöztetéstől" való félelem.
Kár érte, mert a gatyaváltás előtt az akkor színvonalasnak számító "Magyarország" című hetilapban egészen jó cikkeket publikált.

Virág et. 2013.04.29. 09:23:15

Kifelejtettétek azt a mozzanatot, hogy az új traffikokban nemcsak dohányárút, hanem egyéb élelmiszertermékeket is lehet majd árulni. Ez nagyvárosban nem lényeges, de vidéken, kis falvakban ahol volt eddig egy bolt összesen, igenis az. A dohánykoncessziós boltok ezeken a helyeken a kis közérteket is képesek lesznek kiszorítani, mert viszonylag kevesen fognak két boltba elmenni bevásárolni, ha úgyis vesznek cigarettát, akkor megveszik a többit árut is ott, egy helyen.

A multik ellen ez nagyon gyenge lépés, senki nem azért ment Tescoba és állt 20 percig sorba, hogy vegyen egy doboz cigit. Oda nagy bevásárlásokat mennek intézni az emberek és ezen nem fog változtatni, hogy nem lesz cigaretta. A Shellnél sem a Marlboro miatt tankoltak az emberek. Lesz profitveszteség persze, de nem jelentős. Arra meg kíváncsi lennék, hogy mégis mekkora külföldi tőke van (volt) a magyar traffikokba. Valahogy meglepődnék, ha ez vonzó befektetési lehetőség lenne vagy lett volna Magyarországon. A kistraffikok, kisboltok jellemzően magyar kézben voltak eddig is.

@jose maria padilla: "játékgép piac áldozatai!"

Igen, játékgép piac áldozatai. Nem a fuxos nyerőgépesre gondolunk, hanem kb. az összes kis presszósra, akiknek a fennmaradáshoz kellett a nyerőgép-bérleti pénz vagy az összes felszolgálóra, pénztárosra, akik a bezárt helyek miatt lettek munkanélküliek. Ők mennek most pl. Angliába, már aki tud. Nyerőgépek pedig továbbra is vannak, csak koncessziós kézben, haveri kaszinókban.

Kandeláber 2013.04.29. 09:35:11

@Virág et.: Hát ezzel vitatkoznék.
Nagyon sokáig volt egy törzshelyem a Belvárosban, frekventált helyen, frekventált vendégekkel. Családi vállalkozás.
A tulaj pillanatnyi elmezavarában engedett egy vigéc rábeszélésének, és próbaképpen elhelyezett két gépet talán egy hétre.
Azonnal megjelentek a topis gépezők, a törzsvendégek pedig ultimátumot adtak: vagy ők, vagy a gépek.
Természetesen a gépek mentek.
Megjegyzem, az említett hely környékén lévő egyéb vendéglátópari egységekben sem voltak soha játékgépek. Valamennyi üzemel a mai napig.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.04.29. 09:39:41

tényleg ekkora biznisz egy jövedéki termékkör árusítása, hogy megéri ezt a (baloldalon gerjesztett) cirkuszt?
egy olyan boltért (üzletért), amely csak azért bírt fennmaradni ez idáig, mert nyerőgépeket üzemeltetett és mellette dohányterméket árult, nos, azért pedig nem vagyok képes könnycseppeket elmorzsolni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.29. 09:42:05

@martonx: Mi ebben az öngól?

A haveri kör képernyőképes, szobatiszta, lekötelezhető, hálás tagjai kapnak trafikokat.
A haveri kör férfias, életrevaló, találékony tagjai meg elhelyezkednek a csempészetben és feketekereskedelemben. Ott is van mód a helyzetbe hozásra.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.29. 09:44:45

@triumphator: Az benne a biznisz, hogy ha van két bolt, ahol az egyikben cigit, alkoholt, élelmiszert, szerencsejáték-terméket stb. lehet forgalmazni, a másikban pedig ugyanezt, de cigit nem, akkor a dohányosok nagy eséllyel a többi vásárlásukat is a cigis helyen tudják majd le.

Persze kérdés, hogy ha ennyire nincs benne biznisz, miért rabolta le a jobbos klientúra?

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.04.29. 09:46:56

és még valami. aki szerint drága a cigi, annak itt van egy kis európai összehasonlítás, egészen friss adatokkal.
www.itmac.ie/files/resources/Slide1.jpg

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.04.29. 09:49:23

@Counter:
a balos klientúra azért rinyál esetleg, mert a továbbiakban nem ők rabolhatják le ezt a bizniszt? (már ha ez ténylegesen ekkora, a gdp és foglalkoztatottság szempontjából is jelentős üzletág - amit továbbra is kétlek.)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.04.29. 09:49:24

Ezek egyszerűen komcsik. Nincs mit ragozni a témát.

tevevanegypupu 2013.04.29. 09:58:41

@Kandeláber:

Bacher tele van maganeleti tragediakkal es azokat nagyon tisztessegesen elte meg. Ezert sajnalom. De az irasai, ez a retteges vagy nem is tudom minek nevezzem ez tokeletesen hulyet csinal belole..amit szinten sajnalok, dehat o akarja igy.

Kulonben ez az egesz dohanyzas-nem dohanyzas ugylet nyilvan kizarolag csak a penz korul forog..valoszinuleg kiveszik a szocialdemokrata igazi demokratikus ellenzek kezebol es most atveszi a fidesz. Duhanyozni az emberek mindig dohanyoztak Magyarorszagon amiota athoztak Europaba a termesztest, hat fognak ezutan is..regen nem olt problema, hozzatartozott a koz eletehez..Tudom karos, de ez a dontes akkor is karos es nem megfelelo. Regen az emberek ittak, dohanyoztak, szorakoztak..es az emberiseg megsem halt ki sot..azokon a helyeken ahol ilyesmivel nem vacakolnak ugy szaporodnak mint a dohanylevelek..:)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.29. 10:00:05

@triumphator: Téves elképzelés, hogy mindenki és bárki, aki ellene van a Fidesz intézkedéseinek, az egyben a "balos klientúra" része.

Ez egyszerűen egy mesterségesen létrehozott monopólium, amit az állam kiad hitbizományba. "Garantált szerény megélhetés", hangsúllyal a garantálton.

@TaTa86.: Azok.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.04.29. 10:00:35

@triumphator: Felfoghatnád, hogy nem csak a balos klientúra rinyál...

Azt is, hogy nem csak pártpolitikai dimenzió létezik. Elegem van abból, hogy általában négy évente tönkre kell tenni az ország vállalkozóinak felét, mert az ő maffiájuk veszítette el a választást. Azokból még inkább elegem van, akik önszántukból támogatják a maffia-vetésforgót!

Kihalhatna a komcsi fajtád. Igazán.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.04.29. 10:03:46

@Counter: Nem egyszerűen téves, hanem semmi értelme.

Ez az uram-bátyám szuperállam kegyeiből élő polip baloldali találmány. Aki ezen az úton politizál az szélbalos, kamuzza magát akármilyen kereszténynek és konzervatívnak.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.04.29. 10:06:44

@TaTa86.:
elsősorban hasonló jókat kívánok a te "fajtád" egészségének én is! másodsorban, a pártpolitikai dimenziót nem én hoztam ebbe a diskurzusba. osztán pedig: miféle vállalkozások felét "teszik tönkre"? ez az ország dohánynagyhatalom? szunnyadó szivarkatenger európa keleti felén? a cigaretta a magyar olaj?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.29. 10:07:43

@triumphator: Mellétennéd az átlagkeresetet is, kérlek? (Tudod, ahogy a rezsidémonnál szokás.)

Lényeg az, hogy ha biztosan jó kezekben/zsebekben van a haszon, akkor a Fidesznek ("mi vagyunk az állam, nem?") a világon semmi baja a másfélszeresre emelésével.

@TaTa86.: Pontosabban négy évente tönkre kell tenni mindazokat a vállalkozókat, akik nem az aktuálisan nyertes maffia tagjai/alattvalói.

@tevevanegypupu: Egyértelmű, mostanáig csakis gyurcsányisták nyithattak Nemzetietlen Dohányboltot.
Ezt tényleg fel kellett számolni és létre kellett hozni azt a szisztémát, ahol csakis orbánisták nyithatnak Nemzeti Dohányboltot. Létszükség, nemzeti érdek volt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.29. 10:10:10

@TaTa86.: kapitalizmus.hvg.hu/2013/04/28/trafikugy-budos-hagyomany/

Nem bal- vagy jobboldali hagyomány, hanem etatista.

@triumphator: Rögtön az első hozzászólásodban már pártpolitikai dimenziót látsz bele.

triumphator · www.aztirjaa.blog.hu 2013.04.29. 09:39:41
tényleg ekkora biznisz egy jövedéki termékkör árusítása, hogy megéri ezt a (baloldalon gerjesztett) cirkuszt?

Virág et. 2013.04.29. 10:13:46

@Kandeláber: Nem a Belvárosból kell kiindulni, ott nyilván van elég vendég, aki eltartja a helyet szimpla fogyasztással. Vidéken, kisvárosokban, ahol kevés a pénz, ott igenis számít a kocsmának az a havi 100 ezer, amit a játékgépes fizet a helyért. Meg esetleg behozza a vendégeket is, akik inkább idejönnek és nem a másikba, mert itt ital mellett tud játszani is.

Egyébként nem a kisujjamból szoptam ki, konkrétan volt egy interjú a tévében a játékgép-államosításkor, ahol kisvárosi kocsmáros mondta, hogy hatálybalépést követően ők is bezárhatnak, mert a válság miatt csökkent fogyasztás nem tartja el a helyet egymagában. A válságot ugyanis a vendéglátósok is nagyon megérezték.

vantaan 2013.04.29. 10:14:38

"...lopunk, csalunk tehát vagyunk!"
Mert ne má hogy az a piszkos, mocskos komcsi kurvaanyja libsi-gyurcsótányos, libásbajnai meg a fszom se tuggya ki nemzet ellenes bagázs nyúlja le a pinzt a Zemberek elől!
No, mert IMÁDSÁGGAL és Munkával Magyarország jobban teljesít!

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.04.29. 10:14:42

@Counter:
tekintettel arra, hogy a cigaretta nem létszükségleti cikk, nem tudom, minek kellene átlagkeresettel számolni, főleg az általam ismeretlen "rezsidémon"-módszerrel.

de itt egy másik táblázat. észtország után nálunk a legolcsóbb a cigi, sőt litvánia és észtországot követően nálunk a legalacsonyabb 20 szál cigaretta adóterhe.

nemzethalál lesz itt, az biztos.

Kandeláber 2013.04.29. 10:17:32

@tevevanegypupu: Természetesen a dohányzásellenes keresztes hadjáratnak semmi köze az egészségvédelemhez, tiszta biznisz az egész.
Kisgyerekeknek elvileg már sehol sem adnak cigarettát, mindenhol ki van írva a tiltás.
Egyébként az egész hiszti az USA-ból indult ki, ahol a nagy dohánygyárak feltehetően nem tudtak megfelelően lobbizni.
Egyébként kíváncsi vagyok mi történne, ha világszerte erőteljes agitáció indulna a karcinogén anyagok tömegét a levegőbe pöffentő belsőégésű motorokkal működő gépjárművek fokozatos betiltása és az elektromos autók bevezetése iránt?
Az sem lenne nagyobb baromság, mint ez a dohányzás-ellenes őrület.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.04.29. 10:22:38

@martonx: Ezzel két legyet ütöttek egy csapásra, ez nem öngól. A megdráguló csempészett cigaretta elosztását is fineszes kezekbe kell venni és akkor minden téren nekik tejel a dolog...

Virág et. 2013.04.29. 10:23:03

@Kandeláber: Az első találat google keresésen:

www.origo.hu/itthon/20121010-riport-a-nyerogepektol-megfosztott-kocsmakban.html

A riportot nem találtam, talán rtl-en volt, de már nem emlékszem.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.29. 10:23:18

@triumphator: Kérdem én ismételten, hogy ha ennyire rossz üzlet, akkor vajon miért rohanta le a jobboldali klientúra egészen magas szintig?

Azért kellene az átlagkeresettel számolni, mert meglepő módon – egyelőre, tehetnénk hozzá rosszmájúan – a nem létszükségleti cikkeket sem csak a felső decilis fogyasztja. A dohány függőséget okozó élvezeti cikk, aki fogyaszt, az nagyon megbízhatóan fogyaszt: és fogyaszt mást is, aminek a profitját szintén besöpörheti az a bolt, amely az állam áldásos közreműködésével monopolhelyzetben van a legális dohánykereskedelmi szektorban. (Az illegális alternatíva pedig leginkább csak a dohányban versenytárs.)

Tehát a dohánybolt jó eséllyel pályázik a dohányos fogyasztók egyéb kiadásaiból származó profitra is.

Hogy miért kell állami segítséggel "helyzetbe hozni" ejtőernyős aladárokat, az egy jó kérdés.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.04.29. 10:25:54

@Counter: Az etatizmus baloldali.

@triumphator: Na mesélj, mi az én fajtám! Mert én megindokoltam miért van elegem belőled!

És nem csak a dohányról van szó, ott van pl az építőipar, ahol tipikusan csőd szélére jut a vállalkozók fele kormányváltásnál.

Áruld már el, miért tapsolsz a komcsi vetésforgónak?

tevevanegypupu 2013.04.29. 10:26:39

@Counter:

Ha Gyurcsanyt es az istakat barhonnet kifustolhetik, akkor elsorendu nemzeti erdek, igy a kisebb, a gyors cselekves kozben elkovetett aprobb hibakat megbocsajtom. Viktoooooooooor!

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.04.29. 10:27:19

@TaTa86.: Talán jobb hasonlat a maffia. A minap ítélte el Ravasi bíboros a temoplomba járó, körmeneten villogó maffiózókat, hogy az micsoda álszentség.
Mo-on a hazafiság, a szabadságharcos hagyomány retorikájával és kultuszával villognak a maffiózók...

aszterixagall 2013.04.29. 10:30:58

Konzervatív Érzelmű Dohányboltos:
- Hé, Libertáriánus Beálítottságú Dohányos, van cigi, az én tulajdonom, vettem, rendelkezek vele. Kell?
Libertáriánus Beálítottságú Dohányos:
- Kell. Mennnyi?
KÉD:- 10.
LBD: -8?
KÉD: -9.
LBD: -Jó. Tessék, itt a pénzem. Munkával kerestem és most neked adom a cigiért, mert így döntöttem.
KÉD: -jó, köszi

Mindentudó Gondoskodó Állam balról be
MGÁ: Ácsi, ácsi! Ez itt az én területem és erőszak monopóliummal rendelkezem. majd én megmondom, hogy ki kinek adja a saját tulajdonát és mennyiért. Így erkölcsös és így hatékony a haza pedig fényre derül.

KÉD és LBD együtt: buzdmeg!

tevevanegypupu 2013.04.29. 10:33:07

@Kandeláber:

Emlekszem Hillary Clinton kezdte a Feher Hazban, gondolom a dohanyipar nem tamogatta Billt es egyebkent is a szivarral kapcsolatban elegge sokkolo asszociaciok zavarhattak Hillaryt..aki Eleonor Roosvelttel tarsalogva gondolom azt az utasitast kaphatta a Nagyasszonytol, hogy legjobb lesz kitiltani az egeszet a vilagbol.:)A vilagot mar annyira beszennyeztek es olyan anyagokkal amihez a dohanynak semmi koze..es ami jobban art az egeszsegnek, hogy lehetseges, hogy a cigaretta mar nem oszt es szoroz sokat..

@ArmaGedeon:

Ha magyarazni kell akkor ugy tunik nem jott be.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.29. 10:33:26

@TaTa86.: Olvasd el a linkelt posztot, kérlek. Nagyon tanulságos és érdekes, kis történeti kitérő a tárgyban.

Az etatizmus a Magyarországon mindkét oldalra jellemző abszolutisztikus hatalomgyakorlás jellemzője. Az igaz, hogy a hangsúlyosan nem etatista politikákat Magyarországon kívül manapság a jobboldalon szokás találni, de jobban tesszük, ha a magyar viszonyokon belül maradunk.
Akkor pedig – szerintem – azt látni, hogy a mainstream politikák egyöntetűen etatista, helyenként korporatív, mamut-típusú intézményekben gondolkodó dinoszauruszvíziókat fogalmaznak meg Magyarország jövőjéről. És ebben a kontextusban annak, hogy a tankönyvi jobboldal(-i gazdaságpolitika) nem etatista, sok gyakorlati hasznát nem venni.
A magyar (és a magyar politikai gondolkodásnak modelljéül szolgáló dél-európai, balkáni) jobboldali gazdpol. ugyanis az volt és ma is az.

Nem vagyunk Észak- vagy Nyugat-Európa, és az az igazság, hogy nem úgy néz ki, hogy az szeretnénk lenni. Mert akkor nem *kapunk* trafikot az államtól.
És mert így mondhatjuk, hogy a pampogóknak biztos csak az a bajuk, hogy nem *kaptak* trafikot.

Azzal meg nem foglalkozunk, hogy ahhoz, hogy a trafikot oda lehessen adni valakinek, azt a trafikot vagy fáradságos munkával létre kell hoznia annak, aki ad; vagy pedig el kell vennie valaki mástól, aki már létrehozta.
S mivel a magyar állam nem hozott létre fáradságos munkával trafikokat, amiket most szétosztana, arra kell következtetnünk, hogy azokat a magyar állam éppen elvette. Biztosan pirézektől meg gyurcsányistáktól, ugye.

Alvarez 2013.04.29. 10:34:34

@Kandeláber: miután rászereltél egy katalizátort a szádra, nyugodtan összehasonlíthatod magad egy belsőégésű motorral:)

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.04.29. 10:37:17

@tevevanegypupu: Na jó, csak aggódtam. A fene tudja, épp elég sok, egyébként nem hülye ember még tán mindig HISZ, ahelyett, hogy kinyitná a szemét, hogy ez a király is meztelen.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.04.29. 10:38:00

@Counter:
én pedig azt kérdezem továbbra is, tényleg ekkora ez a biznisz? és továbbra is kételkedek ebben.

a dohányzás bizonyítottan súlyosan egészségkárosító, és ezért jelentős társadalombiztosítási és egészségpénztári költségeket okozó, ugyanakkor meglehetősen jó állami adóbevételt termelő addikció - betegség.
nem tartom ördögtől valónak, ha korlátozzák vagy megnehezítik a hozzáférést. akár fizikailag (nincs dohányt árusító bolt), akár fiskálisan (adó- és ezzel együtt áremelés). bár nyilvánvaló, hogy ez utóbbi nem volt szempont a jelenlegi keretek kialakítása során. sajnos.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.04.29. 10:38:29

@Counter: Csak mert Észak- és Nyugat Európa vezetői most nyúltak le egy csomó bankszámlát, hát azok még nem vagyunk...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.29. 10:38:47

@tevevanegypupu: Ahol fát vágnak, ott hull a forgács.

@aszterixagall: Apró, de nem elhanyagolható jelentőségű államelméleti helyesbítést fogalmazok meg.

Az uralkodó doktrína szerint már nem Weber van és az erőszakmonopóliumból következő állam meg lilaködös ábrándok hatalomról és uralomról; hanem Schmitt van és a rendkívüli (=jogon kívüli, alkotmányfelfüggesztős, statáriális) állapot elrendelésének jogát birtokló a hatalom gyakorlója.
Ez egy sokkal férfiasabb, tökösebb elmélet, ugye.

Szóval valahogy így hangozna:
"MGÁ: Ácsi, ácsi! Ez itt az én területem és ha ugráltok, akkor rendkívüli állapotot vezetek be, ahol még bajotok eshet! Majd én megmondom, hogy ki kinek adja a saját tulajdonát és mennyiért. Így erkölcsös és így hatékony a haza pedig fényre derül."

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2013.04.29. 10:40:42

A multik leszarják, hogy árulhatnak vagy sem cigit (sőt, lehet még örülnek is), a 3-4%-os árrés a forgalom hangyafaszni százaléka volt.
Aki ebben a sztoriban multizik, fingja sincs a dohánykereskedelemről.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.04.29. 10:42:41

@Counter: Nekem az jött le, hogy a Horthy-éra alatt volt konzervatív-liberális jobboldal, mint Hegedüs Lóránt is.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.29. 10:42:56

@triumphator: Áh, szóval ez egy népegészségügyi rendelkezés, s a Fidesz klientúrája merő szívjóságból vállalta, hogy biztos és erkölcsös kezekbe és zsebekbe menekíti a "tisztes, szerény megélhetést termelő" foglalkozás profitjait, szigorúan csak amíg minden magyar dohányos le nem szokik.

Gyönyörű. De belelóg a bilibe a kezed.

Ez egyszerűen csak egy garantált bevételt hozó szektor, ahol épp most szüntették meg a versenyt és adták a szektort politikai hitbizományba. Ennek örömére rögtön feljebb srófolt haszonkulccsal. Hiszen a Fidesz ellene van az extraprofitnak, ugye.

Mondd, ha nem biznisz, akkor miért rohanták le a csókosok? Ilyen gyenge képességűek volnának a CBA igazgatósági tagjai?

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.04.29. 10:44:18

@TaTa86.:
én nem kívánlak és nem is foglak téged semmilyen "fajtába" sorolni egyetlen véleményed miatt. bár te megtetted ezt velem - miszerint komcsi vagyok -, és "fajtám" elmúlását is kívántad. lelked rajta.

ami pedig azt illeti, nem "tapsolok a komcsi vetésforgónak" - egyszerűen szeretném megérteni, hogy mi történik, és mire föl ez a (számomra legalábbis) érthetetlenül túldimenzionáltnak tűnő felhorgadás.

Knut 2013.04.29. 10:44:41

@triumphator: ezt miért nem attól a magyar kisvállalkozótól kérdezed, akinek most gyakorlatilag elvették a megélhetését?

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.04.29. 10:45:48

@Counter:
lásd: "bár nyilvánvaló, hogy ez utóbbi nem volt szempont a jelenlegi keretek kialakítása során. sajnos."

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.04.29. 10:47:21

@triumphator: Ostoba vagy vagy aljas? ^^

Tudod mit! Mi lenne, ha ezentúl alkoholt csak Orbán által kinevezett nemzeti italboltokban lehetne venni!

Meg hamburgert, csokoládét, csukrot, zsírt, olajat.

Műszálas vagy műbőr ruhát, használt autót, régi mosógépet, villanykörtét, B energiatakarékossági szint alatti házat.

tevevanegypupu 2013.04.29. 10:48:34

@ArmaGedeon:

Hinni azt mar nem, remenykedni meg talan igen, mivel az ember nem lat tisztan, annyi ellentmondo hir kevereg, hogy vegulis nem lehet tudni mi a helyzet. Es ehhez meg hozzaadva az Europai Unio tevekenyseget is vegkepp osszezavarodik az ember. Nem lehet tudni, hogy egyes intezkedeseket kenyszerbol tesznek meg vagy onkent. Amig ez nem vilagos - es mikor volt az? - az ember szeretne hinni, hogy azert meg nincs itt a vilagvege..es bizik benne, hogy azert nem teljesen a rossz rendor-jo rendor szinjatekhoz asszisztal..

tevevanegypupu 2013.04.29. 10:49:58

@Counter:

Ja, mar terdig jarunk a fureszporban is.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.04.29. 10:50:33

@TaTa86.: az jó lesz. Szerintem már gondolkodnak rajta.

Igazából a metszőollókereskedelmet is államosítani köllene, végre új megélhetés után nézhetnék.
Például beállnék bérkommentelőnek napi 6 órában, s shegget nyalnék még kettőben. :)

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.04.29. 10:50:35

@TaTa86.: Azt hiszed, hogy nagy a fantáziád? Ezek a jövő héten jönnek...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.04.29. 10:50:40

@triumphator: Amikor a kedvenc pártodat bántják, az mindig egy túldimenzionált bagatell ügy. :)

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.04.29. 10:51:44

@tevevanegypupu: Attól, hogy Brüsszelben is maffia kormányoz, meg a mi maffiánk szidja a brüsszelit, még nem lesz szerethetőbb. És a két rendőrös szereposztás is egyértelmű, főleg, amikor Cohn-Bendit a rossz rendőr.

aszterixagall 2013.04.29. 10:51:50

@Counter:

:) köszönöm a pontosítást.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.04.29. 10:52:01

@TaTa86.:
(nagyon sok benned az indulat, egzisztenciálisan is érint a "trafikügy"?)

szerinted ez az ügy precedens lehet, mondjuk egy "nemzeti csokoládébolt" vagy "nemzeti sütőolajbolt" létrehozására? ettől tartasz?

Kandeláber 2013.04.29. 10:52:54

@Alvarez: Na, állj csak meg csúcsforgalomban mondjuk a Király utca-Körút sarkán a zebránál, aztán kapd tüdőre a katalizátoros csodaautók pöffeneteit.
@Virág et.: Nem vitatom, hogy volt ilyen is, azonban a sörözők-borozók forgalma nagyrészt a dohányzás teljes betiltása miatt esett vissza drasztikusan.
@tevevanegypupu: Arról a banyáról minden rosszat fel lehet tételezni.

tevevanegypupu 2013.04.29. 10:55:17

@ArmaGedeon:

Cohn-Bendit mar nem nagyon oszt-szoroz, elegge kiismertek, de kerdes, ha Nemetorszagban a zoldek gyoznek, akkor mi lesz vele es belole..meg persze Magyarorszagbol.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.04.29. 10:56:08

@tevevanegypupu: behelyettesíthető más libsi madárijesztőkre. Pl. Reding, párthovatartozástól függetlenül.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.04.29. 10:57:08

@triumphator: annyiban lehet precedens, hogy tesztelik a zemberek-pógárok-hazaffyjak tűrőképességét.

Ha egy ilyen ellen is csak a bolgárgyörgyök sipákolnak, a mérsékelt jobbosok kussolnak, a fidesz-seggnyaloncok pedig tapsikolnak, az új dimenziókat nyit meg. :)

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.04.29. 10:58:05

@triumphator: A trend végén kirajzolódik, hogy a Vezér nagyobb vazallusai birtokán vadászgatva megadja nekik a kiváltságot, hogy hideg téli vadászaton leölhessék egy-egy hajtó-jobbágyukat, hogy annak vérében melengethessék elgémberedett kezüket...

Nero Bianco 2013.04.29. 10:58:42

@Kandeláber:
"Én megemlítettem volna Bacher Iván Népszabis cikkét, amelyben a trafikozást egyenesen antiszemitizmusként interpretálja"

Nem kéne hazugságokat terjeszteni Bacher cikkéről.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.29. 11:00:28

@triumphator: Ne vitasd el a beszélgetőtársad jogát ahhoz, hogy más véleménye lehessen. Ezt csinálod, ugyanis. Ha szóvá teszi, akkor vagy baloldali vagy személyesen anyagilag érdekelt szerinted.

Igen, ez precedenst teremt arra, hogy más jövedéki termék kereskedelmét is újraossza az állam a piaci, gazdasági viszonyokra tekintet nélkül.

És ha ez valakit zavar, akkor az nyilván baloldali vagy anyagilag érdekelt tőkés kizsákmányoló. Logikusan tehető fel a kérdés: te vajon azért véded ennyire, mert öledbe pottyant 20 évi szerény megélhetésre való trafik, vagy pedig inkább azért, mert párttagként feladatod?

Az alkoholforgalmazás valamilyen formában történő hozzácsapását egyébként teljesen elképzelhetőnek tartom. (A borászlobbi leszerelhető-e azzal, ha pl. bizonyos alkoholfok fölött vonják csak el a kereskedelmet? Vagy lehetne-e rögtön két legyet ütni és egyedi elbírálás alapú, véletlenül se korrupt módon egyedi engedélyeket osztogatva mentesíteni?)

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.29. 11:00:29

Valahol roppant humoros az, hogy ez az egész hatalmas ügy abból a - híresen igazmondó és pártatlan hvg -által közölt hírből indul, miszerint "A lapnak egy anonimitást kérő fideszes megerősítette: náluk az önkormányzati képviselő-testület fideszes frakciója döntött a trafikok bérleti jogáról." ha ez nem igaz, akkor semmi. Erre bizony várat lehet építeni. Olyan ez, mint mikor a neve elhallgatását kérő Medgyessy azt mondta, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Az is rettenetes volt, emlékszem a hvg hány cikket hozott róla anonimitásukat kérő SZDSZ-s képviselőktől...

Rajzfilmszemű 2013.04.29. 11:00:39

Nem hinném, hogy a "rohadtmultik" túl sokat éreznének ebből: sem a tesóba, sem az osánba nem azért mentek be az emberek, hogy cigit vegyenek. Ha mégis vettek, a dohányárun eddig (!) nem nagyon lehetett keresni. Ezért nem hiszem, hogy ez az intézkedés a multiknak komoly bevételcsökkenést okoz, és azt sem, hogy emiatt embereket kell elküldeni, legalábbis nem szignifikáns mennyiségűt.
Akinek árt, az Pista bácsi a sarki boltból, aki a cigivel csalta be a dohányosokat, akik, ha már úgyis ott voltak, megvették az üdítőt, a csokit, meg a féldekást. Le a Pista bácsikkal!!! Minek nekünk kkv szektor, nemdebár...

vantaan 2013.04.29. 11:00:53

@ArmaGedeon: Te még mindig a Chonnál tartasz? .....szegény Magyarország, szegény magyarok. Gondolom Hypo-t nem kell venned ,nincs miért.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.29. 11:02:30

@TaTa86.: Nekem meg az, hogy ugyan akkor se rúgott labdába, de még nem komcsizták le jobbról, szemben a mai állapotokkal.

No meg az, hogy ezek szerint a Horthy-rendszer (gazdaságpolitikailag) kőkomcsi volt. Ami tulajdonképpen védhető álláspont, annyi kiegészítéssel, hogy a rendszer kegyeltjeinek magántulajdonára és gyarapodására azért nagyon vigyáztak. Ami meg tulajdonképpen a kiforrott szocializmusokra is igaz...

@ArmaGedeon: Javukra legyen mondva, hogy legalább nem a sajátjaikét.
Mi viszont évszázadok óta azzal szórakozunk, hogy mindig az ország egyik fele fosztja ki a másik felét, remekül illusztrálva, hogy Münchausen miért marad örök időkre a mocsárban.

Kandeláber 2013.04.29. 11:03:45

@Nero Bianco: Miféle hazugságokat?
Olvasd el a cikket.
Bacher a szerencsétlen trafiktörvényt a zsidó üzletek háború előtti államosításához hasonlítja a patetikus hangvételű írásában.
Nem kéne ennyire elfogultan és szemellenzősen védeni a kebelbelieket.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.04.29. 11:04:57

@Counter: Hallotál az angol legelőbekerítésekről? Az Nyugat volt a javából és az ország egyik egy százaléka fosztotta ki a másik 70-80-at.

Nero Bianco 2013.04.29. 11:07:32

@triumphator:
"egyszerűen szeretném megérteni, hogy mi történik, és mire föl ez a (számomra legalábbis) érthetetlenül túldimenzionáltnak tűnő felhorgadás. "

Mert sokan azt gondolták, hogy elmúltak azok az idők, amikor a területi pártbizottságon dőlt el, hogy ki kaphat és mit jutalomból.
Oszt mostan kiderült, hogy mégsem múltak el azok az idők.
Ez nem a trafikokról szól, hanem a hatalom gyakorlásáról és az állam működéséről.

vantaan 2013.04.29. 11:08:22

@aristo: "Valahol roppant humoros az, ....."
Humoros? Mi? Nézd meg kik nyertek!
Tudom most terelnetek kell, de valami más módot keresetek mert így Ti is kenődtök ....s nem csokifagyival! ....persze ha megfizetik, mert azért sokan vannak akiket megfizetnek .... a terelésért!

Ez bizony kőkemény Fidesz mutyi!
.... valójában nem is az zavar igazán hanem, hogy egy volt olimpiai bajnok ehhez asszisztál, a nevét adja!
Ezek után felmerül-e csak most csalt vagy akkor is amikor sportolt?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.04.29. 11:09:43

@Counter: A zsidók vagyonának "nemzetiesítése" eléggé, de általánosságban nem volt komcsi.

Alacsony adók, kkv-szektor támogatása olcsó hitelekkel stb. Azt is nehezen hiszem, hogy a Népszövetség megbízottja komcsi gazdaságpolitikát folytatott volna...

Egyébként nyilván volt korrupció és nepotizmus. Az is biztos, hogy a közelmúlt traumái nagyon rányomták a bélyegüket az egész társadalomra. Traumatizált környezetben pedig nem egyszerű tisztességes versenyt létrehozni.

Maradok annál az álláspontnál, hogy Horthyék legalábbis törekedtek jobboldali gazdaságpolitikára, amennyire a társadalmi realitások engedték.

Ma ugye teljesen más a helyzet. Orbán a főkomcsi, aki elviszi balra a híveit és az egész szpáhisereget is.

Nero Bianco 2013.04.29. 11:10:20

@Kandeláber:
"Olvasd el a cikket."

Elolvastam. És meg is értettem.
Egy szituációs párhuzamot ír le Bacher.
Amikor a hatalom valakikkel indokolatlanul kibaxik, másokat meg érdemtelenül helyzetbe hoz.
Ennyi volt az írás veleje.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.29. 11:11:46

@aristo: Ezen persze sokat lehetne segíteni, ha tudnánk, hogy milyen testület döntött és milyen indokok alapján.

De hát _ezt_ nem tudjuk, amit pedig tudunk – ti. hogy fideszes és fidesz-közeli potentátok, valamint családtagjaik és szomszédaik nyerték el a koncessziókat –, az hihetővé teszi a hvg-ben közölt feltevést, miszerint politikai alapon osztogattak az állam jogalkotási hatalmával védett és jövedelmezőbbé tett üzleti pozíciókat.

Földpályázat 2.0.

unionista (törölt) 2013.04.29. 11:12:31

komprádor kapitalisták a balra. adjunk el mindent, mert az a társadalmi érdek. retrográd feudalizmus jobbra. államosítsunk mindent, mert az nemzeti érdek.

a jövedéki termékek piacát lehet, sőt kell is szabályozni. de ezt nem az ország, hanem a megyék szintjén kellene megtenni. mindjárt lehetne egy konzervatívabb buda, és egy liberálisabb pest megye. felteszem szatmárban szabadabban lehetne pálinkázni. persze lehet, hogy rájönnének arra, hogy a rövid ital előállításában sem mennyiségére, hanem minőségére kellene törekedni. 20-30 szuverén megyegyűlés alighanem hatékonyabban szabályozná ezt, mint az ország. de abban igaza van orbán viktornak, hogy a nép többséggel szavazott "a magyar seggbe magyar lófaszt" politikára.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.29. 11:17:02

@ArmaGedeon: Egyet sem és nem is érdekel az ügy, csak arra szerettem volna rámutatni, hogy az egész mindenféle bizonyítatlan híresztelésekre épül, amit maguk kapásból elhittek. Ha ezt elhiszik miért nem hisznek el mást is?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.29. 11:18:04

@ArmaGedeon: Hallottam. Selejtes marxista legenda, az osztályharc egyik eredetmítosza.

@TaTa86.: Bármiféle állami támogatás ab start etatizmus, még ha a kkv-szektorba is irányul. (Azt tudjuk, hogy ma mit lepleznek ezek a jelszavak, miből gondolnánk, hogy korábban máshogy volt? Ingyenpénz a haveroknak, ennyi.)

A törekvést el tudom hinni nagy adag jóindulattal, a törekvés megvalósulását viszont már nem. Legkésőbb '29-es válság egyértelműen a korporatív, etatista modellek felé billentette a tényleges gazdaságpolitikát, onnan meg csak rosszabb lett.
Ezt egy kis szocializmussal és tervhivatalosdival kiegészítve kész is a matolcsysta keynesianizmus :-)

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.04.29. 11:18:44

@Counter:
ha már prókátorként lépsz fel: nem vagyok moderátor, ezért nem vehetem el a véleménynyilvánítás jogát senkitől. de fenntartom, hogy a rólam mondott véleményéről nekem is lehet véleményem. (feltéve, ha a kihalásra buzdítás is az olvtárs véleményének része. bár nem tudom, mi köze a "trafikügyhöz".) nyilván jó érzés lenne neki is, ha mindenki egyet értene a véleményével, de ez jelenleg nem megoldható.

a témához vissza: szerintem pedig nem teremt precedenst a kérdés. ha már ennél az ügynél sikerül ekkora nyilvánosságot szerezni az ellenzőknek, hülye lenne a kormányzat, ha más körben is ilyen döntést hozna. sok mindent lehet mondani a jelenlegi kormányra és kormányfőre, de azt, hogy hülye még indulatból sem.
szerintem ott sikerült elbaszni a témát kormányzati oldalról, hogy a dohányárusításon kívül más árucikkek forgalmazási jogát is megadták a "trafikoknak". dohány és égetett szesz - ezt a kettő árufajtát nyugodtan lehetne speciális üzletben árusítani.

Kandeláber 2013.04.29. 11:20:12

@Nero Bianco: Aha.
A munkaszolgálatos apukától örökölt trafik elzabrálása és a Szép Ernő írásában szereplő árjásítás pusztán "szituációs párhuzam" lenne.
Uram, az Ön lelke ugyanolyan beteg, mint Bacher kollégájáé.
Maradok tisztelettel.

pacifista 2013.04.29. 11:21:16

"Közben olyanok, akik évtizedek óta ebből élnek, bizonytalan pontozású elbírálás után nem kapták meg a koncessziós jogot."

Egyszóval, akinek eddig joga volt hozzá, az nem veszítheti el? A bizonytalan pontozás helyett hogyan is jutottak hozzá "évtizedekkel " ezelőtt?

unionista (törölt) 2013.04.29. 11:21:54

@TaTa86.:
kádár rendszerben is törekedtek a reformokra. keresték az új mechanizmust. mindig az jött ki, hogy a gazdaság alapja városias kis-kapitalizmus. a városias kis-üzemek, kis-üzletek, polgárosodás és ehhez hasonlók. kádár elvtárs azonban nem nagyon szerette a várost. nála jobban csak horthy utálta. először szabadjára engedte a gazdaságot. aztán rájött, hogy ez elég jól működik. rájött, hogy ez a feudalizmus végét jelentené. és ezért az egészet leromboltatta úgymond nemzeti érdekből. ez a politika nácinémet és szovjetorosz megszállást eredményezett, és brutális emberáldozatokkal járt. dicsőítsd csak.

Nero Bianco 2013.04.29. 11:23:18

@Kandeláber:
" pusztán "szituációs párhuzam" lenne."

Pusztán az.
Miután Bacher története csak erről szól.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.04.29. 11:23:34

@Counter: Mítosz... :-) Fehérek tömegeit adták el Angliából, Skóciából, írországból rabszolgának, olcsóbbak voltak a néger rabszolgáktól.

Rajzfilmszemű 2013.04.29. 11:24:00

@pacifista: most jön az, hogy aki eddig cigit árulhatott (bárki), az komcsi?

unionista (törölt) 2013.04.29. 11:24:12

@aristo:
nyilván itt is arról van szó, hogy a nemzetközi fináctőke összeesküdött a magyarok ellen. és a balliberális médiaháttér hatalom félretájékoztatja a közvéleményt.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.04.29. 11:24:31

@aristo: milyen szép is ez, megint 1 ügy, amire előrajzanak ásatag, fingszagú föld alatti járataikból a libsi pincebogarak, s nagy ordítozás közepette ráragadnak a kifeszített konzervatív-nemzetnemesítő légypapírra...

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.04.29. 11:24:41

@aristo: Ilyen lojális, a kiröhögéssel mit sem törődő hozzászólásokért mégis kellett valamit kapnod, ha nem trafikot, akkor mást! :-)

Knut 2013.04.29. 11:25:10

@triumphator: te tényleg nem érted, vagy nem akarod? Kifosztottak több ezer magyar családot, és kistafírozták a helyi párttitkár haverjait.
Szerinted ez akkor rendben van ha nincs belőle precedens?
Neked ez egyszer nem felháborító?
Egy konzervatív (!!!) párttól?

vantaan 2013.04.29. 11:25:19

@pacifista: Teljesen igazad van! Nehogymááá na azért az csak jobban ért hozzá akinek a cége esetleg anyagilag is támogatta a Fideszt lásd a COOP vezetőket mint aki 22 évig a pult mögött állt. No a pultos biztos nem látta a Zösszefüggés(mutyizás)seket-sokat.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.29. 11:25:20

@Counter: "Ezen persze sokat lehetne segíteni, ha tudnánk, hogy milyen testület döntött és milyen indokok alapján." Bizony. Amint ez sokat segítene a völgyhidak, 4 metró, és millió egyéb ügy esetében is. Azonban nem emlékszem, hogy ekkora ordibálást csaptak volna.

Az, hogy ki kinek ismerőse, rokona mit tudom én micsodája az egy ekkora országban nem jelent semmit. Két lépésben lehet nyert trafikpályázatot szoci milliomoshoz is kötni ezzel módszerrel.

Nem tudom, hogy mi történt, nem voltam ott. Ám azt joggal lehet számon kérni, hogy ha Bajnai, Gyurcsány és társaik esetében az érv, hogy a bíróság nem ítélte el őket, akkor az legyen érv ez esetben is.

Nero Bianco 2013.04.29. 11:25:37

@pacifista:
"A bizonytalan pontozás helyett hogyan is jutottak hozzá "évtizedekkel " ezelőtt?"

Úgy, hogy belevágtak egy vállalkozásba.
Más nem kellett hozzá.
Sem állami engedély se semmi, csak egy kevés vállalkozószellem.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.29. 11:25:38

@triumphator: Gondolom, a földpályázatoknál is leírtad, hogy "hülye lenne a kormányzat még egyszer".

Hát, hülye lett.

A kifogás nem azzal szemben van, hogy csak speciális üzletben lehet árusítani. Lehessen, ha ezzel úgy véljük, hogy ezzel valamilyen valós, alapos társadalmi érdeket elő lehet mozdítani, akár a feketekereskedelem visszaszorítását, a hatékonyabb jövedékiadó-beszedést (muhaha), akár a népegészségügyi érdeket.

De vagy legyen szabad a belépés a speciális üzletek piacára (azaz nyithasson bárki Nemzeti Dohányboltot, ha vállalja, hogy előírásszerűen kialakított üzlethelyiséggel, korlátozott termékválasztékkal, üzletpolitikával, korlátozott marketinggel stb. működik), vagy ne adják hitbizományba, ne magánosítsák a szabályozás profitját – miközben a szabályozás költsége marad az államnál, mindannyiunknál.

Vagy legalább osztanák piaci alapon a koncessziót: aki a legtöbbet ígér érte, az vigye. Azt ugyan kevés választja el az adóbérlés intézményétől, de legalább piaci alapú.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.29. 11:26:38

@unionista: Bajnai libái esetében arról volt szó?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.04.29. 11:26:52

@aristo: Ha sz*psz legalább kérd el az árát!
Nem sok szánalmasabb dolog van annál a qrvánál, aki a törődés illúziójárt b*szik.

Alvarez 2013.04.29. 11:29:03

@aristo: "Nem tudom, hogy mi történt, nem voltam ott"

De azt ugye határozottan tudod, hogy 2006-ban Gyurcsány lövette ki a szemeket? Mert errefelé azt határozottan tudni szokták:)

k trout 2013.04.29. 11:29:56

@Kandeláber: Bacher cikkének semmi köze az antiszemitizmushoz. A kiszolgáltatott kisember kontra hatalom, valamint a hozzá nem értő csókos kontra évtizedek óta ebből élő, családja megélhetését biztosító szakember - ennyi a cikk lényege.

Kandeláber 2013.04.29. 11:30:08

@Nero Bianco: Még jó hogy Bachernek nem jutott eszébe az "Üzlet a korzón" című film, mert akkor a pályázaton vesztes trafikosokat azonosította volna Lautmann nénivel.

vantaan 2013.04.29. 11:32:01

@aristo: ...szerintem még a Zapró-villa v. kanál hiányzik a Zérveid közül.
Mert ugye a Bajnai libái és a Qrcsány emlegetése az megszépíti a földügyeket no és a dohányboltokat is!

Ennyire???? Ne vállald be!
Ezek csak csalnak, lopnak, hazudnak ...... s Te meg a lelkedre veszed???

k trout 2013.04.29. 11:33:46

@Hepci: És az is nagyon szép, hogy a magukat konzervatívnak hazudók, rendszeresen másokat lekomcsizók, vígan tapsikolnak egy kommunista megoldásnak.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.29. 11:34:02

@vantaan: Még egyszer mondom: érveléstechnikai kérdésről van szó. Ha puszta híresztelés elég valaminek a bizonyításához, úgy a maga által emlegetetteket is el kell hinni, ha nem, akkor ezt sem.

Rajzfilmszemű 2013.04.29. 11:34:47

Ha jól nézem, itt van pár Fidesz-szavazó. Még hány mocsokságot legitimálnak a gyurcsány-kormány bűnei? Csak a miheztartás végett kérdezem (továbbá nem látom a logikát abban, hogy gyurcsányt utálják, ugyanazért, amiért a Fideszt nem- ez nem fér a fejembe).

tarackos 2013.04.29. 11:36:33

Gondolom ezek -föld- és trafik-ügy- után senki sem fog csodálkozni ha majd egy következő nyertes elveszi a mostaniaktól és újraosztja a lapokat.

Ahogy mondják: aki nem ismeri történelmét arra ítéltetik, hogy újra átélje azt...

Kandeláber 2013.04.29. 11:37:42

@k trout: Milyen érdekes, hogy Bachernek még véletlenül sem a Rákosi-rendszerben végrehajtott totális államosítások ugrottak be.

vantaan 2013.04.29. 11:41:56

@aristo: Egyetértek! Érveléstechnikai kérdés! ....mint hajdanán a rugalmas elszakadás, de előtte a frontvonalak kiegyenesítése vagy a Hagyó féle Nokiás doboz .... no meg az az ügyészi fenyegetés hogy "kitépem a beleid" ha nem vallasz rá .... esetleg leültetlek 3 hónap-fél év előzetesbe ha tagadsz! Ez mind mind érveléstechnikai kérdés .... no de akár végső esetbe a Zizsáki módszer is bevethető , de ... azt azért ne mert a TASZ meg a többi süket libsi, komcsi meg mi a fsz még kiveri a palávert!

No? Ennyi??? ....vagy esetleg valóban kivizsgálni ( a földügyeket is).
Ez valóban érveléstechnika lenne! ...s nem ,hogy összeszarozunk mást is mert akkor talán a "mi" bűzünk nem érződik!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.04.29. 11:42:03

@k trout: most éppen nem tapsikol (Aristo), csak érveléstechnikai aspektust vizsgál.
Később talán eljutunk az érveréstechnikáig, fene tudja, mit hoz a jövő.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.29. 11:42:27

@triumphator: Nem azt mondtam, hogy elveszed, hanem azt, hogy elvitatod (kétségbe vonod a vélemény létezésének jogosságát).

Vitatni lehet valamit úgy is, hogy elvenni nem tudod.

Gondolom, a földpályázatoknál is leírtad, hogy "hülye lenne a kormányzat még egyszer".

Hát, hülye lett.

A kifogás nem azzal szemben van, hogy csak speciális üzletben lehet árusítani. Lehessen, ha ezzel úgy véljük, hogy ezzel valamilyen valós, alapos társadalmi érdeket elő lehet mozdítani, akár a feketekereskedelem visszaszorítását, a hatékonyabb jövedékiadó-beszedést (muhaha), akár a népegészségügyi érdeket.

De vagy legyen szabad a belépés a speciális üzletek piacára (azaz nyithasson bárki Nemzeti Dohányboltot, ha vállalja, hogy előírásszerűen kialakított üzlethelyiséggel, korlátozott termékválasztékkal, üzletpolitikával, korlátozott marketinggel stb. működik), vagy ne adják hitbizományba, ne magánosítsák a szabályozás profitját – miközben a szabályozás költsége marad az államnál, mindannyiunknál.

Vagy legalább osztanák piaci alapon a koncessziót: aki a legtöbbet ígér érte, az vigye. Azt ugyan kevés választja el az adóbérlés intézményétől, de legalább piaci alapú.

@ArmaGedeon: Gyorsan váltsunk témát és beszéljünk az alaptalan bekerítés-legenda helyett a szociális problémákra válaszul létrehozott, sanyarú, de biztos élelmezést, szállást biztosító dologházakról és a piti bűnözést, csavargást kőkeményen büntető rendpárti törvényekről?

Beszéljünk. Mi a baj velük?

Rajzfilmszemű 2013.04.29. 11:42:49

@Kandeláber: Az is beugorhatott volna, de kicsit aktualitását vesztette az ügy. A jelenlegi viszont MOST zajlik. Amúgy a cikk nekem nem tetszik (sok egyéb népszabis cikkel egyetemben), de ez egy más kérdés.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.04.29. 11:43:29

@Rajzfilmszemű: Ugye?

Még az is jobb lenne, ha legkisebb rossz elven leszavaznak a Fideszre, de közben legalább ne mentegetnék. "Hát igen, proli korrupt kuplerály az egész, egyetértek. De ilyen a felnőttek világa, ha az mszp és a fidesz között kell választani, még mindig inkább ők."

De nem! Ribancnak kell lenni! Tövig benyelni a brét!

Minél jobban aláz a párt, annál inkább meg kell felelni neki!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.29. 11:43:57

@aristo: A koncesszió nyerteseinek listája pl. nem híresztelés.

(Egyébként úgy emlékszem, a libaügy is híresztelés maradt. Hogy tud valaki a maga magas igényeivel kézbe venni, elolvasni egy MN-t?)

Pelso.. 2013.04.29. 11:45:02

"Sokan azt várták a kormányváltástól...."
Úgy kell nekik, ők tették lehetővé a példa nélküli hatalom koncentrációt, az ügyesen ikszelő kis kezükkel.

Rajzfilmszemű 2013.04.29. 11:47:30

@Pelso..: Ezt azért senki nem tudhatta előre. Én értem, és egyetértek azzal, hogy az előző csapatot el kellett kergetni. Csak azt nem értem, miért érzi valaki, hogy most jobb a helyzet, amikor csöppet sem jobb. Az előzőek bűnei miért legitimálják a jelenlegiekét? Miért nézzem el mindazt a Fidesznek, amit a szociknak sem néztem el? A két szép szemükért?

Nero Bianco 2013.04.29. 11:52:55

@Kandeláber:
"Milyen érdekes, hogy Bachernek még véletlenül sem a Rákosi-rendszerben végrehajtott totális államosítások ugrottak be. "

Nem annyira érdekes, hisz jelen pillanatban nem államosítás folyik, hanem klientúra építés.
A kettőnek nem sok köze van egymáshoz, nehéz lenne párhuzamot vonni.

A fideszes trafikmutyira viszont adja magát a szépernői párhuzam.
"csókolom, jöttünk és bár nem értünk hozzá, beleülnénk a tutiba".

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.29. 11:53:47

@Counter: És maga ismeri ezeket az embereket, vagy csak olvasta róluk valahol - nyilván nem az Nm-ben mert azt a maga magas igényeivel nem veszi kézbe - hanem mondjuk a Népszavában, hogy valamelyik fideszes szomszédja sógorának az unokahúga?

A "libaügy" nem híresztelés, tény hogy egy csomó ember nem kapta meg a pénzt az állataiért. Az maradt híresztelés, hogy Bajnai saját kezűleg lopta el azokat a libákat, mert ezt az ügyészségi vizsgálat nem erősítette meg, ezért Bajnai szabadlábon van. Ha Bajnai ügye - az előbbiek miatt - híresztelés, akkor ez a trafik-ügy mi?

Pelso.. 2013.04.29. 11:58:50

@Rajzfilmszemű: (sajnos), látnoki képességekkel nem rendelkezünk, de: óriási az aránytalanság a kapott hatalom és választási program, s az óvatos, ma már csűrhető.csavarható ígéretek, illetve ezek egyáltalán racionális megvalósíthatósága között. Rég világossá vált: még szándék sem sem volt.

unionista (törölt) 2013.04.29. 11:59:21

@aristo:
bajnai lehet, hogy ki akarta semmizni a debreceni barnevált. nem tudom. csak azt, hogy a wallis egy többszörösen szétlopott cégbe fektetett be. abból üzleti alapon pénzt kivenni nem lehetett. aztán amikor erre rájöttek, akkor csődbe vitték. a családokat sokszorosan verték át. ha valaki tisztességesen megírta volna ezt a sztorit, akkor úgy kezdi, hogy debrecenben volt (ha jól emlékszem) ács elvtárs.

tarackos 2013.04.29. 12:02:37

@TaTa86.: Ezt mondjuk én sem értem. Valszínű eszükbe sem jut érvelni mert felültek a jó-rossz egybites libikókára és maguktól nem bírnak leszálni róla a pancserek...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.29. 12:02:58

@aristo: Mi az a Népszava?

Maga személyesen látta a libák adásvételét, látta a könyvelést, átnézte az utalásokat és a pénztárbizonylatokat? Maga a két szemével látta, hogy a libákat ellopták, és mégse mondja meg, hogy ki? Vagy cask híreszteléseknek ült fel?

index.hu/gazdasag/2013/04/26/bejott_a_trafikpalyazat_a_miskolci_fideszesek_csaladtagjainak/
"Szerencsésen alakult a trafiküzemeltetési jogokra kiírt pályázat Takács Gábor, a miskolci önkormányzat Fidesz-KDNP-s képviselője családtagjai számára. Négy dohánybolt üzemeltetésére szerzett jogot Aswad Dina, és további négyére dr. Aswadné dr. Gazdik Irén.

A képviselő házastársát a vagyonnyilatkozata szerint Aswad Dinának hívják. A feleségnek vannak céges érdekeltségei, így az anyja nevét a cégadatbázis rögzíti: dr. Gazdik Irén.

...

...a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés tagja az a Csiba Gábor, akinek a lánya, Csiba Anna Eszter Miskolcon egy és Sajószentpéteren még egy boltot nyithat. A sajószentpéteri nyertesek között van egy Csiba Gábor Tamásné is. Az északhirnök.com megkeresésekor Csiba Gábor, aki egyébként a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója, nem tagadta, hogy Csiba Anna Eszter az ő lánya."

Hát igen. Bumáska kell erről, azt diktálja a kereszténynemzeti hagyomány. Csak az eszét ne használja senki, várja meg a Magas Portát.

Rajzfilmszemű 2013.04.29. 12:03:30

@Pelso..: ezt én pontosan tudom, de az ember nem úgy szavaz, hogy előre felméri (mint ahogy erre lehetősége sincs), hogy hány másik ember fog ugyanúgy szavazni, így mekkora többséget ad valaki kezébe. Még csak nem is saját önös érdekei szerint szavaz legtöbbünk, de főleg nem programok alapján (erre sincs lehetőségünk).
És ez elég nagy baj. A Fidesz ekkora többségével nem lett volna probléma (sőt, üdvös egy olyan szituáció, ahol van lehetőség valamerre menni, és nem csak a kormány és az ellenzék huzakodásáról szól a ciklus), ha a Fidesznek van valami halvány ideája arról, mit fog tenni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.29. 12:05:03

@aristo: Hát ha maga szerint lehet, akkor biztos tudja is kötni.

Kösse. Gyerünk, hadd lássam, mert addig csak hanta.

Virág et. 2013.04.29. 12:05:31

@jose maria padilla: Miért, a kokain piacot kiadták állami koncesszióba a haveri kutyáknak?

Google 2013.04.29. 12:05:57

Több dohányt és játékgépet az embereknek, hogy teljen több HVG*-re!

*hetilap, mely leleplezi a korrupt dohányboltosokat, csaló doktorokat, megmagyarázza a Laborc-Portik találkozót, egyszóval: jól lefüleli Orbánt
ja, és nem mellesleg: listát vezet arról, ki milyen vallású, pártállású, ki kinek a szomszédja, barátja, ismerőse, mely kórus tagja stb.

Robinzon Kurzor 2013.04.29. 12:07:57

Nahát, már megint ez a Patyolat, ejnye-bejnye!

Robinzon Kurzor 2013.04.29. 12:09:34

@aristo: "Az, hogy ki kinek ismerőse, rokona mit tudom én micsodája az egy ekkora országban nem jelent semmit"

Gyöngyszem.
Elteszem.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.04.29. 12:11:29

@Virág et.:
miért, idióta, a nyerőgép bizniszt kiadták?

Pelso.. 2013.04.29. 12:12:01

@Rajzfilmszemű: "valamerre menni", -valamerre hova, mi alapján látszott az irány, mi volt leszűrhető az akkor ellenzékből elhangzottakból, pl az energiacella:)?

Robinzon Kurzor 2013.04.29. 12:13:00

@aristo:

Köszöntjük az Állami Propaganda Vállalat Mandiner szocialista brigádjának felvonuló dolgozóit!

Mit szeretnének látni-hallani az esti kívánságműsorban?

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.04.29. 12:18:03

@triumphator: Köszi az infot, legalább tudom, hogy mostantól honnan kell csempészni a cigit :).

unionista (törölt) 2013.04.29. 12:18:43

@Hepci:
így palcsó tomi nyert, úgy meg biztos lang györgyi. nyilván hatalmas nagy különbség.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.04.29. 12:18:57

@TaTa86.: Az egészben az a legviccesebb, amikor a fideszesek megsértődnek, ha lekomcsizzák őket :).

Google 2013.04.29. 12:18:57

Ahelyett, hogy azért sápítoznának, hogy szegény nép még mindig dohányzik! - így téve tönkre a maradék egészségét -, azon megy a vita, ki adja, adhatja neki oda/el a bűzös rudat.
Közben úgy tesznek, mintha nem tudom én, milyen fontos dolgokat raknának a helyére. Pedig csak kampány van.
Egy nagyszerű dolog van: a vendéglátó helységekben tilos a dohányzás! A többi csak füstölgés. Werberizmus.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.29. 12:20:54

@Counter: köti a fene, ahhoz foglalkozni kéne a konkrét üggyel, már így is több időt töltöttem vele, mint amit valaha akartam. Leszoktam a dohányzásról, nem járok már trafikba, de emlékezetem szerint kicsi, büdös helyiség, nem sír le róla ez a fene nagy nemzetgazdasági fontosság, amit itt tulajdonítanak neki, nekem eléggé kispályás potentátnak tűnik az aki egy trafikot akar magának. Ismerje el, hogy a "trafikos multimilliomos" kissé szokatlan szóösszetétel.

Még egyszer mondom: pusztán érveléstechnikai kérdésként érdekel a dolog, miért hiteles az egyik híresztelés és miért nem a másik?

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.04.29. 12:27:20

@Counter: hogy a csavargók tömegét a parasztok földjükről való tömeges elűzésével hozták létre. Határozottan kezd párhuzam lenni a mostani birtoképítésekkel.

Virág et. 2013.04.29. 12:36:27

@jose maria padilla: Miért, szerinted nem, "idióta"? A játékgépeket NEM tiltották be, csak kizárólag játékkaszinókon belül lehet őket üzemeltetni. Játékkaszinókat pedig eddig is állami koncesszió alapján lehetett csak alapítani. Összeállt a kép?

Ha fogalmatlan vagy, minek állsz le vitázni?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.29. 12:40:01

@ArmaGedeon: Olvasgasson mást is, ne csak marxistákat és kriptomarxistákat. Hasznos, azt mondják.

Úgy okoskodik, hogy ha a bekerítések marxi lázálma csavargók és piti bűnözők tömegét hozná létre, akkor ahol csavargók tömegei és piti bűnözők tömege jelentkezik, ott bekerítéseknek kellett folynia. Ez nagyon gyenge!

@aristo: Hát ha nem köti, akkor ábrándozzon csak tovább meg mondjon néha nagyokat. Biztos kellemes lehet.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.04.29. 12:42:22

@Counter: Sajnos nekem a Párt megtiltotta, hogy másféléket olvasgassak. De szerencsére téged olvashatlak, te beleférsz a marxizmusba! :-)

unionista (törölt) 2013.04.29. 12:45:09

@aristo:
tudod mennyi pénz van a szippantós bizniszben. vagy a nyilvános budikban. százával nyúlták le a trafikokat. ezért van botrány. persze majd elhalkul ez is. és jön a következő.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.04.29. 12:45:41

@Counter:
kicsit mélyebben beleástam magam a "trafikügybe", hátha. de nem. és itt jön a véleményem - teccikérteni.

kétségtelen, hogy a hvg.hu vezeti a kampányt, amely során végigbogarászták a nyertesek nyilvános listáját és mindenkiről megállapították, hogy fideszes atyafiak, akik kizárólag ebből az okból - és nem mellesleg érdemtelenül - nyertek koncessziót. sok-sok eddigi trafikos pedig vesztett, akik földönfutóvá válnak, emberek tízezrei mennek tönkre stb-stb. a fentieket tényként tálalják, nem érdekli őket semmi ellenvélemény, cáfolat, akármi. csak a vesztesek hangját erősítik fel.

kikerestem kisfalum (hernád, pest megye, 4064 lakos) 3 nyertesét: pártállásukat nem ismerem ugyan, de tény, mindhárom jelenleg is kiskereskedő (italbótos). sőt, ketten közülük házastársak. és mindketten koncessziót nyertek. ez most gyanús kellene legyen? bár, megjegyzem, a sör náluk eddig is elképesztően olcsó volt. olcsóbb, mint a teszkóban.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.04.29. 12:47:19

@Virág et.:
idióta, a kocsmai nyerőgépek százezrek segélyeit és családok egyéb bevételeit vitték el havonta, napok alatt. a kaszinók néhány függő kínait, meg más svihákokat érintenek.
és a nyerőgép ügy alátett a viniczainak is. :)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.04.29. 12:49:33

@ArmaGedeon: "Határozottan kezd párhuzam lenni a mostani birtoképítésekkel..."

Ez elég nagy marhaság. Ma az a helyzet, hogy egy nagyon jelentős számú "csavargó" lézeng a magyar vidéken, olyan helyeken, ahol valamikor elsőosztályú mezőgazdasági árút termeltek. Ezeknek az embereknek semmilyen üzleti, gazdálkodási tapasztalatuk nincsen, nem is volt sosem. Az állami földbérbeadások azt a célt szolgálnák, hogy segítse azt a nagybirtokot kialakulni és megerősödni, ami majd őket alkalmazni tudja. Magyarul épp az ellenkezője történik annak, mint amilyen párhuzamként állítasz.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.04.29. 12:52:30

@TaTa86.:

"Ez az uram-bátyám szuperállam kegyeiből élő polip baloldali találmány."

ez most azt jelenti, hogy a jelenség nem volt meg a monarchiában és a horthy korszakban, vagy hogy ezek baloldali képződmények voltak?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.29. 12:56:59

@triumphator: S ezzel mit akarsz mondani?

Van ellenvélemény, neadj'isten cáfolat is, csak azt a szemétballibsajtó elhallgatja?

Én úgy látom, hogy az ellenvéleményt a te állításoddal ellentétben lehozzák, címlapon:
hvg.hu/gazdasag/20130429_Lazar_Nem_tudom_elintezni_hogy_minden_nye

Na persze lehet, hogy Lázár a vesztesek hangja.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.04.29. 12:57:51

@gloire: Az Ángyán-jelentések se ezt igazolják, de én a trafikokra is gondoltam. És nagyobb cégekről is emlegetik, hopgy jelentkeznek fineszes vevők, miközben a tulaj nem is akarta eladni. Főleg áron alul...

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.04.29. 13:01:41

@Counter:
tán legyen szíves a hvg bizonyítani állításainak igazságtartalmát. aki állít valamit, bizonyítson. a hvg szerint az egész pályázat kamu. és nagyrészt hasonló érvekkel jönnek: a fideszes önkormányzati képviselő felesége barátnője fiának unokaöccse nyert koncessziót.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.29. 13:04:05

@triumphator: Igen, aki állít, bizonyítson.

Nézd csak!

triumphator · www.aztirjaa.blog.hu 2013.04.29. 12:45:41

"a fentieket tényként tálalják, nem érdekli őket semmi ellenvélemény, cáfolat, akármi. csak a vesztesek hangját erősítik fel. "

Állítottál, bizonyítsd. Részemről ellenbizonyítottam, hogy de, ellenvéleményt közzétettek, lehozták Lázár legújabb reakcióját (is), tehát nem mondasz igazat.

Úgy látom, van elmélyült bizonyításra irányuló szándék is: hvg.hu/itthon/20130429_Trafikmutyi_kivancsiak_vagyunk_a_dohanypa

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.04.29. 13:05:25

@Counter:
azt hiszem, részemről veled ennyi. köszönöm a lehetőséget. élmény volt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.04.29. 13:07:17

@Kandeláber:

mert az államosítás volt, ez pedig nem az. sajnos, nincs mit tenni, ilyen tulajdonátjátszás valóban akkor volt.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.04.29. 13:29:22

@ArmaGedeon: Ángyán "jelentések" ugyan arról szólnak, amit én írtam neked: a nagybirtok megerősítését. Csak Ángyán nem érti (pontosabban úgy tesz, mintha nem értené) miért szükséges ez.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.29. 13:45:02

@gloire:

Ez egy f*xság, b*zdmeg! Ha nagybirtokrendszert hozol létre, azzal kipusztítod a vidék magyarságát. Azokra pedig, akik a helyükre lépnek, sem tömegükben, sem minőségükben, semmi szüksége nem lesz a nagybirtokosoknak. Páncélozott terepjárókból, helikopterekről fogják vadászni őket, a tulajdonuk védelmét érvényesíteni képes nagybirtokosok.

Borenbukk 2013.04.29. 13:45:05

@aristo: "Két lépésben lehet nyert trafikpályázatot szoci milliomoshoz is kötni ezzel módszerrel. "

Rajta! Ja, latom, most inkabb nem. Nincs kedved. A fideszes onkormanyzati kepviselot/feleseget/lanyat biztosan lehetne szoci milliomoshoz(Btw.: milliomos en is vagyok, az sajnos manapsag mar semmit se jelent.) is kotni, de esetleg khm... kenyszeredett kiserletnek tunhet.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.04.29. 13:45:53

@gloire: Tökéletesen érti, hogy ez egy belső gyarmatosításhoz szükséges. Érthetetlen, hogy a békák miért nem dicsérik kórusban a mocsaruk lecsapolását...
Ángyán tud ezt-azt a fenntartható mezőgazdaságról. Orbán meg a gyarmatosításról.

Bolsi Buster 2013.04.29. 13:49:04

Lázár már nyilatkozott az ügyben, szokás szerint lemosta a jajgatókórust, az Indexen is olvasható az interjú.

ganjaninja 2013.04.29. 13:54:18

Kaszinó...Dohány...majd jön a Taxi piac..
..jól nyomják a fiúk.

Ezek sem mások...egyik kutya..másik eb...és ez nagy sértés a négylábú hű állatokat tekintve...

Hol van az Országunkban egy TISZTESSÉGES...GERINCES...NEM BÁB brigád...akikre nyugodt lelkiismerettel lehet szavazni..?

...bár az egész Világ vacak...pfff

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.04.29. 13:58:06

@bbjnick: Ez egy rémálom, amit írsz. Amiről viszont szó van, az nem a jövő, az már itt van. Valamit kezdeni kell azzal,a tömeggel, amelyik az önálló vállakozásra még, állami segítséggel is képtelen. A nagybirtok az egyetlen gazdasági forma, ami erre egyáltalán esélyt ad. És már ma is van rá sok példa, hogy kell a nagybirtokra a munkaerő, működik a dolog.

@ArmaGedeon: Ángyán egy csaló, régi tsz-szocik pénzelik, itatják fejérből. Egy trójai faló volt a fideszben. Ángyán nem tud semmit, csak azt, amit fel kell olvasnia.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.04.29. 13:59:36

@ArmaGedeon: Az állami földek 1 =(egy) százalékának bérbeadása magyar birtokosoknak, az belső gyarmatosításhoz vezet? Gedeon, te mikor jártál utoljára magyar szántóföldön?

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.04.29. 14:04:19

@gloire: a volt kultúrállamtitkár birtokát épp államtól kölcsönzött rabok művelték, mikor OV meglátogatta. Szóval, ha a nagybirtokhoz sok rab kell, akkor majd szólok a belügyminiszter elvtársnak... gondolkodott el a Főnök...

Virág et. 2013.04.29. 14:04:59

@jose maria padilla: Maszatolsz. A kaszinó az nem az, amit a James Bondban látsz, hanem amire az állam azt mondja, hogy kaszinó. Ez jelen pillanatban Vajna és más fidesz-közeli emberek érdekeltsége kizárólag. Innen csak egy lépés, hogy nyílni fognak a kisebb kaszinók vidéken is, ahová a játszani vágyó közönség betérhet majd. Aki pedig hardcore függő, az most is tud nyerőgépezni a fővárosban, ugyanis van pár kaszinó, ahová könnyen betérhet csak inget meg zakót kell venni.

A lényeg: a lehetőség adott, az érdekelt narancs-barát nagytőkéseken múlik, mikor élnek vele. Amint elül a por rögtön élni fognak, emiatt ne aggódj.

Ki az a viniczai?

Atrox 2013.04.29. 14:07:31

@triumphator: igen, nagy biznisz. A pályazati elbírálás után rögtön felemelték 4%-ról 10%-ra a haszonkulcsot. Szóval, kinéz az állam egy területet, beülteti oda az embereit (aki sosem foglalkoztak dohánnyal), majd azonnal hasznot generál nekik törvényileg. Törvényes maffia. Az állam bármit megtehet, senki és semmilyen vállakozás nincs biztonságban. Ki fog így befektetni hazánkban?
Ráadásul sok ember elveszíti megélhetését, mivel be kell zárnia trafikját, mert nem ő nyerte meg a páláyzatot, holott mondjuk 20 éve dohányárúval foglalkozik.
Aloghanem készül már az alkohol koncesszió és megint nem azok nyerik majd el a pályázatokat, akik "értenek" a kereskedelmhez, eddig is forgalmaztak alkoholt, hanem akit a kormány kiválaszt. Mutyiország...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.29. 14:19:15

@Atrox: "Ráadásul sok ember elveszíti megélhetését, mivel be kell zárnia trafikját, mert nem ő nyerte meg a páláyzatot, holott mondjuk 20 éve dohányárúval foglalkozik."

Ha életrevaló típus, előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, mint pl. könnyen hajló nyak, térd, gerinc, akkor még lehet alkalmazott abban a boltban, amit ő alakított ki.

Na, mire emlékeztet...?

Nero Bianco 2013.04.29. 14:21:07

@Puskát kellett volna hozni:
"Lázár már nyilatkozott az ügyben"

Már minden hülye fideszes nyilatkozott az ügyben, de ez lószart sem számít.
A kedélyek ugyanis nem nyugodnak.

vénkujon 2013.04.29. 14:22:58

voltam lenn cigiért...öt perce. láthattam egy kurvahangosan üvöltöző trafikosnénit. a pöcse is kivolt a fejlemények miatt.

mitmiért? 2013.04.29. 14:24:23

Ezt nézzetek meg szetrohogitek az agyatok, bar inkább rezsim váltani kene az utcán

www.youtube.com/watch?v=6-_0Mo9SjgE&feature=youtu.be

Bolsi Buster 2013.04.29. 14:24:24

@Nero Bianco: Tovább csökkent az mszp áprilisban? Én is olvastam.

mitmiért? 2013.04.29. 14:26:09

@Nero Bianco:
A legszebb h orban meg több ,12 százalékot akar. Kurva telhetetlenek a fiúk, et lesz a végük

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.29. 14:28:08

@gloire:

"Ez egy rémálom, amit írsz." --- írod.

Eljössz velem egy-két helyre ébren álmodni? Megtekinted, hogy pusztul a fajtánk? Abból az "álomból" nincs ébredés, aki azt látta, azt örökké kísérti éjjel-nappal.

"Valamit kezdeni kell azzal,a tömeggel, amelyik az önálló vállakozásra még, állami segítséggel is képtelen." --- írod.

Arra nem a nagybirtok a megoldás, hanem a nonprofit állami gazdaság.

Netuddki. 2013.04.29. 14:29:01

"a „nemzeti érdek” ezt kívánja meg"

Lóphaszt nemzeti érdek! Pár fideszes érdeke. Tipikus fidesz trükk ez a "nemzeti érdekezés", meg "magyarországérdekezés".
Phaszfejek! Mi, nem fideszesek, nagyon jól tudjuk mi a mi érdekünk! Nem kell, hogy ránk hivatkozzatok, ugyanis nem fér össze a ti érdekeitekkel. Mi egy átlátható, mindenki számára egyenlő esélyeket nyújtó Magyarországban gondolkozunk. Ellentétben veletek, mint amint a cselekedeteitek is ezt bizonyítják...

Baszki, nincs már mit ellopni... 2013.04.29. 14:35:47

@Wind Callman tér:

"majd jön Bajnai"

Érvelj komám, érvelj a tolvaj-tetü Fidesz-ed mellett!

Provokátor.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.04.29. 14:39:37

@Atrox:
feljebb írtam, hogy lakóhelyemen olyanok nyertek koncessziót, akik eddig is kiskereskedők (vegyeskereskedés, italbolt) voltak. azaz nálunk nem működött a mutyi. lehet, hogy hiba csúszott a számításba?

kifordított nagyanyó 2013.04.29. 14:47:26

Na,most már nem cukrászdát,hanem trafikot lesz könnyebb nyitni Bécsben.

Amúgy egy korrekt írás.

Kandeláber 2013.04.29. 15:07:37

Egyébként Lézer most véletlenül humorosat mondott, ha igaz.
Aszongya nem tudja garantálni, hogy minden trafik szocialistához kerüljön.

Nero Bianco 2013.04.29. 15:11:38

@Kandeláber:
"Lézer most véletlenül humorosat mondott"

Hát, ha ez a kormánypárti humor, akkor nekünk harangoztak.

Ez nem humor, hanem a kérdező leszarása és a dolog bagatelizálása.
Annak a meggyőződésnek a verbális megnyilvánulása, hogy lázárjanóknak mindent szabad, a többieknek meg kuss.

emberemlékezet 2013.04.29. 15:19:32

Na jól van, a kötelező "nem vagyunk mi lakájmédia" poszt megvolt, holnaptól nyalhatjátok tovább a Fidesz seggét mintha mi sem történt volna - ahogy ezt minden hasonló eset után teszitek.

Igazából oda is írhatnátok minden ilyen poszt végére, hogy "de azért továbbra is CSAK A FIDESZ!", nehogy az ideológiailag képzetlenek egy pillanatra is elbizonytalanodjanak. Bár persze azért a többség nyilván "érti a vonalat", a látsztra adni kell... Még...

DezInf 2013.04.29. 15:19:35

@triumphator:

Esetleg adnál egy városnevet ( kerületet)?
Eléggé trollszagú vagy, gyanítom kétséges amit írsz.
( ugye tudod,ez hamar leellenőrizhető )

Tapsikolsz az új hűbérúri rendszer kiépítéséhez,miért érzem úgy,hogy te már megkaptad a birtokod ?

Kandeláber 2013.04.29. 15:21:09

@Nero Bianco: Eszembe jutott Csathó Kálmán "Most kél a nap" című kisregénye, amelyben a fiktív erdélyi kisváros örmény trafikosa a leggazdagabb ember, gazdagabb a főispánnál is.
Biztos azok is olvasták a könyvet, akik most buktak a pályázaton, és nagyon nyávognak.
Félreértés ne essék, engem mint dohányos embert kiakaszt ez a baromság.
A lakóhelyem száz méteres körzetében két trafik, egy Penny Market, egy CBA, valamint egy éjjel-nappali üzlet van, mindegyikben lehet kapni cigit.
Ha ne adj' isten este 11-kor elfogyott, csak lementem az éjjel-nappaliba.
Most meg spájzolni kell hétvégére és ünnepekre.

HighTroller 2013.04.29. 15:22:44

tesztettek volna forradalmat csinálni ugye... bár dohányosként már nagyon tele a tököm ezzel a vegzatúrával amit a t. honatyák előadnak.

Baszki, nincs már mit ellopni... 2013.04.29. 15:28:15

@Kandeláber:

"nem tudja garantálni, hogy minden trafik szocialistához kerüljön"

Lebolsizta a pályázaton elbukott-, a politikától (100%-ig) semleges állampolgárokat?

Hízik az a lajstrom Janikám, hízik...

Ne feledd, ha Te kerülsz majd sorra "az M5"-ösön, lesznek ám kommentelők bőven, akik tapsonli fognak...

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.04.29. 15:29:07

@DezInf
1. a tiéddel ellentétben, az én nick-em lehetővé teszi akár az irl azonosítást is
2. a trollszag az vajon mi? és mennyi belőle az elégséges? vagy kinek?
3. hogy merészeled kétségbe vonni az általam leírtakat?
4. ki vagy te, hogy ellenőrizni akarsz engem?
5. rossz a füled, ezért hallasz tapsikolást
6. a hűbéres nem birtokot kapott, hanem hűbért, azaz a hűsége bérét. birtoka csak a hűbérúrnak volt. (áltisk töri 3 osztály év eleje)
7. és akkor menj, ellenőrizd, hogy hernádon (pest megye déli vége) kik nyertek koncessziót. én személyesen ismerem őket.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.29. 15:30:47

@Kandeláber: Hát igen, aki nyávog, azért teszi, mert vagy gyurcsánydémon, vagy anyagilag érdekelt.

Hiszen az államhoz semmi köze, az állam a Fidesz, ugye? Mindenki más fizesse az adót és kussoljon, örüljön, hogy itt lehet.

Baszki, nincs már mit ellopni... 2013.04.29. 15:33:36

@emberemlékezet:

Azt azért ugye megfigyelted, hogy a Mandi puhítja rendesen a "felelősség boncolgatását"... :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.29. 15:37:58

@triumphator: Tetszett volna tovább tanulni, nem írna ilyen badarságot, hogy a hűbéres pénzbeli juttatást kapott volna... a pénzalapú gazdasághoz sok köze nem volt a különféle hűbéri rendszereknek.

A hűbéri rendszerre valóban emlékeztet a koncesszió, hiszen az adományozó a haszonszerzés jogát engedi csak át, a tulajdont magát nem; ráadásul határozott időre, homályban hagyva a jog megtartásának feltételeit, esélyét.

Az adományozott épp ezért nem tulajdonosként viselkedik majd, hogy a beruházásban, fejlesztésben legyen érdekelt, hanem abban, hogy amíg az övé, a lehető legtöbb hasznot sajtolja ki a prédából. Hiszen az nem az övé, nem tőle függ, hogy megmarad-e a 20 évet követően.
A török hódoltság működött így, de ehhez már középiskolába is kellett volna járni, azt hiszem.

Nero Bianco 2013.04.29. 15:42:55

@Kandeláber:
"Most meg spájzolni kell hétvégére és ünnepekre."

Őszintén szól engem nem ez, ami kiakaszt.
Ez egy kényelmetlenség, amivel akár együtt is lehetne élni, ha lenne bármi értelme.

Ami engem kiakaszt:
1, Magának a koncessziós rendszernek nincs semmi gyakorlati értelme. A dohányáruk árusítása eleddig is korrekten volt szabályozva, én ugye napi rendszerességgel vettem cigit, sosem láttam, hogy 18 év alattiakat kiszolgáltak volna, tehát a kiskorúvédelem sem játszik. A törvényhozás olyan dolgok szabályozására pocsékolja az energiáit, amiket nem kellett volna újraszabályozni, emberek olyan dolgokkal foglalkoznak értelmes cselekvés helyett, aminek a gyakorlati haszna nulla.
2, A koncessziós jogok kiosztása alapértelmezésben azt sugallja a piaci résztvevőknek, hogy szart sem számít sem a szakmai tapasztalat, sem a pályázatírás, sem semmi, ami számít, az a hatalommal való kapcsolat.
Ezekben az államilag helyzetbe hozott mutyi üzletekkel az a baj, hogy nem a leginnovatívabb, üzletileg leginkább hatékonyan működő vállalkozások/egyének jutnak forráshoz, hanem azok, akiknek jó a rokoni/baráti köre. És ez a mentalitás az, ami középtávon csődbe viszi az országot, mert a források nem jutnak el azokhoz, akik a leghatékonyabban tudnák ezeket felhasználni.

Ez a legnagyobb probléma, és nem az, hogy most akkor csorog-e vissza valamennyi a fidesz kasszájába.

Jack Torrance 2013.04.29. 15:48:57

@aristo: roppant ügyes terelés, ha már az Orbán kormány kilopja a szemünket, beszéljünk egy kicsit Bajnairól is, akit ugyan számosan feljelentettek és még a Fidesz bírósága sem tealált rajta fogást, de igaza van, tényleg ne legyünk már rosszhiszeműek egy olyan pályázat ügyében, ahol az adatok nem nyilvánosak, az elbírálást nem tudjuk kik végezték és milyen alapon, és a nyertesek listája finoman szólva is gyanús.

Nem akarja követelni, hogy legyenek nyilvánosak a bírálati szempontok és hogy kik miért nyertek és vesztettek? Kicsit javíthatna a megítélésén a szememben.

Jack Torrance 2013.04.29. 15:55:49

@gloire: mert a nagybirtok egyik jellemzője, hogy felszívja azt a rengeteg kétkezi embert, ugye?
A nagybirtok pont azért remek, mert 5 traktorral helyettesíti az összes embert. Roppant hatékony, de hogy a vidéket nem menti meg, az hétszentség.

Nero Bianco 2013.04.29. 15:59:14

@Jack Torrance:
"A nagybirtok pont azért remek, mert 5 traktorral helyettesíti az összes embert. "

Ami felszívná a munkanélkülieket, az a feldolgozóipar, és nem a nagybirtok.
Ahhoz viszont hozzáértés kell, meg innováció meg üzleti érzék. Oda nagyon nem elég az, hogy ismerem lázárjankót.

A földalapú támogatás felmarkolásához meg elég.

Jack Torrance 2013.04.29. 16:05:30

@Nero Bianco: "Ahhoz viszont hozzáértés kell, meg innováció meg üzleti érzék"

No igen. Épp most építjük le az oktatást, szóval nem sok esély van.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.29. 16:08:52

@Jack Torrance: kapitalizmus.hvg.hu/2012/10/03/az-angyan-kultuszrol/
konzlib.blog.hirszerzo.hu/entry/7191

Szociális foglalkoztatás: éhbérért cserébe nem marad erőforrása az alanynak arra, hogy kiemelkedjen a szarból, se ő, se a gyerekei.
Hát ehhez távlatilag tényleg nem kell annyi egyetem meg közoktatás meg semmi se.

Csak föld, de az a jó kezekben. A föld itt van kézben, nekünk meg az a dolgunk, hogy jó kezekbe juttassuk, ahogy csak megy. Hát, így megy.

emberemlékezet 2013.04.29. 16:09:50

@Inkább_a_Lázár_maradt_volna_ott:

Ez természetes, ha netán mutyi is van, arról mindig a rendszer tehet, sose a rendszergazda. :) Az is feltűnt, hogy azért pár napot mindig várnak az ilyen posztokkal, nyílván bíznak benne, hogy hátha mégse lesz akkora botrány, hátha elfelejti a nép és nem is kell róla írni vagy legalább talán jön valami magyarázat a központból amit tompítja az ügyet. De hát többnyire semmi nem jön, aztán megszületnek az ilyen alibiposztok, majd megy minden tovább a maga narancsos útján. :)

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.04.29. 16:10:19

@Counter:
te most tényleg azt hiszed, hogy a "hűsége bérét" fordulattal azt értettem szó szerint, hogy a hűbéres pénzt kapott a hűségéért??? komolyan erre vered magad??? tényleg elég volt belőled ennyi.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.29. 16:12:41

@triumphator: Ahelyett, hogy sértegetnél és puffognál, próbáld meg esetleg, hogy egyszer azt írod, amit gondolsz.

Tehát ha nem birtokot kapott a hűbéres, akkor mit; s mit jelent az, hogy "bére"? (Tudod te, mi az, hogy birtok?)

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.29. 16:13:16

@Jack Torrance: Semmilyen esetben sem akarok Bajnairól beszélni, ha nem muszáj. Nem érti amit mondok, de ez nem meglepő. Ha jól értem akkor Bajnait ártatlannak tartja, azért, mert " még a Fidesz bírósága sem tealált rajta fogást " mármost a tekintetben, hogy " az Orbán kormány kilopja a szemünket" még csak feljelentés sem született, tehát - a Bajnaival kapcsolatos logikája szerint - ártatlan. Hacsak nem az az eset forog fenn, hogy mag elfogult és ez okból mindenféle híresztelésnek hitelt ad.

Hogy a maga szemében milyen a megítélésem az tökéletesen érdektelen a számomra.

Jack Torrance 2013.04.29. 16:21:06

@aristo: pedig mégiscsak maga hozta fel a nevét, akkor ez valami tudattalan kényszer?

Nem tartom ártatlannak, de míg a föld-, trafik- és egyéb fidesz mutyikról minden titkos ami csak lehet (és a feltételezett mutyizók maguk igyekeznek titokban tartani), addig a Bajnai ügyet legalább megvizsgálták, nem kevesen nem kevésszer.

Tehát (csak hogy maga is megértse, mit mondtam) ha párhuzamba akarja állítani az ügyeket, akkor minimum annyit el kéne érni, hogy a mostani mutyikról is minél többet megtudjunk. De persze magát ez sem érdekli, csak az a fontos, hogy megpróbálja tompítani a kritikát.

Kandeláber 2013.04.29. 16:21:27

@Nero Bianco: A "kiskorúak védelme" egyszerű hazugság.
Már nem tudom hány éve tilos 18 éven aluliaknak cigit és alkoholt eladni, mindenhol kint van a tábla, azt hiszem valami törvény is van rá.
A röhej viszont az, hogy semmilyen törvény nem tiltja azt, hogy fidesz párttagoknak vagy a retyerutyájuknak trafikot adjanak, ezért minden feljelentés hiábavaló lesz.
Most éppen egy csörte zajlik, Laborc-trafik fegyverekkel.
Pár hét múlva szép csendben elalszik mindkét ügy, mert lesz újabb botrány.@Counter: Teljesen természetes hogy kiabál, aki bukott. Én is azt csinálnám.

Alfőmérnök 2013.04.29. 16:25:15

@bbjnick: Szerinted van értelme szóba állni ezzel az ostoba szarházival?

Nero Bianco 2013.04.29. 16:28:21

@Kandeláber:
"Pár hét múlva szép csendben elalszik mindkét ügy, mert lesz újabb botrány."

Sanszos, hogy így lesz.
A magyar politikai közbeszéd erre van beállítva.
Soha semmi nincs lezárva, csak büdösnagy mítoszként lebek a fejek felett, és mérgezi az amúgy is pattanásik feszült közéletet.

Magyarország ebbe fog belebukni, de nagyon.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.29. 16:28:32

@Kandeláber: Csakhogy te nem azt mondod, hogy aki bukott, az kiabál, hanem azt, hogy aki kiabál, az bukott.

Van különbség.

Ha igaz, hogy "ha A, akkor B", attól még nem igaz, hogy "B, tehát A".

mitmiért? 2013.04.29. 16:32:42

A pofátlan hazugság már tényleg Fidesz DNS:
"Nem emlékszik arra, hogy megverte volna élettársát vasárnap hajnalban Balogh József egykori kisgazda, most fideszes országgyűlési képviselő, Fülöpháza polgármestere. Lagziból jöttek haza, be volt rúgva, szerinte az is előfordulhatott, hogy élettársa átesett a vak komondorjukon, és úgy szerezte a sérülést." index.hu

Tehát a kutya es a zasszony is vak.
Igen es a trafik tender se Fidesz mutyi. Beszarok ezek tok hülyének nézik a népet. Nem csoda: rajuk szavaztak

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.29. 16:46:53

@Jack Torrance: Nem én hoztam fel bajnait, hanem valamelyik libsi kollégája.
Tökéletesen kicsinyes jelentéktelen és nevetséges ügynek tarom, hogy ki lesz egy kicsi, büdös boltban a trafikos-néni. Az, hogy erről ennyit tudnak beszélni, az a magukban rejlő szatócs-mentalitás kifejeződése. Ez az a szellemi horizont, amit át tudnak fogni. A trafik. Maguk annak a tételnek az eleven igazolása, hogy bármit tesznek is, a cseléd cseléd marad, hiába járnak iskolába: a szellemi horizontjuk ekkora marad, mint a trafik, meg a vásározó kiskereskedelem. Nyomorult érzés lehet a trafik-pultot látni az univerzumnak.

sas70 2013.04.29. 16:52:54

FIDESZ Dohánykereskedelmi Zrt.

Jack Torrance 2013.04.29. 17:01:44

@aristo: csak szólok, az a szőrös segg, amit lát, nem a széles szellemi horizont. De legyen csak büszke rá, és ha ilyen magasan hordja az orrát, talán a szag se olyan borzasztó.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.29. 17:19:09

@Jack Torrance: Bocsánat még nem láttam az arcát. Sajnálom.

Jack Torrance 2013.04.29. 17:22:11

@aristo: ebben sose legyen biztos. Max abban, hogy sajnálja. A "bocsánat"-ot meg úgysem hiszem el, maga nem ennyire empatikus.

Nero Bianco 2013.04.29. 17:25:06

@aristo:
"Tökéletesen kicsinyes jelentéktelen és nevetséges ügynek tarom, hogy ki lesz egy kicsi, büdös boltban a trafikos-néni. "

Hát ezzel szinte majd mindenki így van.
Főleg azok, akik tizesével-huszasával nyerték a koncessziós jogokat, és ha elegendően fideszközeliek voltak, akkor még a kutya is nyert meg a kanári is.

Senki nem azon izgatja magát, hogy ki fog állni a pult mögött.

Alvarez 2013.04.29. 18:16:45

@Jack Torrance: ha ugyanez a Böszme idején történik, akkor aristo ugyanúgy jelentéktelennek tartaná az esetet, ebben egészen biztos vagyok. Vagy nem.

Alvarez 2013.04.29. 18:20:40

A fiúk most hozzák a törvényt, hogy ne kelljen kiadni a pályázati körülmények adatait:

index.hu/belfold/2013/04/29/sotetedik_az_uvegzseb/

Aristo szerint amúgy is cselédszínvonal a mutyipályázat dokumentumaiban turkálni. Szóval csak a turkálni akarók járnak rosszul, a magyar nemzet egyáltalán nem.

sisszi 2013.04.29. 19:33:43

@aristo: két éve még megért önnél egy eszmefuttatást (a poszt szó olyan alantas magyartalan kifejezés pfujj) a dohányzás téma. igaz, önmagában az egy igazán nemes cselekedetté válhat, ha egy olyan finom, tanult, poros könyvlapokat lapozgató, művelt kéz tartja a cigarettát, mint az öné. még a füst is másképp gomolyoghat ebben a filozófikus térben. hogy leszokott erről a nemes, de mégis büdös tevékenységről, külön örömmel tölthet el mindenkit. gratulálunk. külön öröm, hogy ha egy villanásnyira is, de helyet enged elméjében a trafikos nénik egyszerű, büdös életének. egy trafikban valóban csak egy néni dolgozhat, a magsabbrendű, fennköltebb cselekedetekhez nem való az asszonynép. támogatom a törekvését, hogy szavazati jogukat megvonják. álljon már helyre a világ rendje. a csürhe aki kiengette a szellemet a palackból értse már meg végre hova való. vissza a disznóólba. további kellemes cigarettanélküli országépítést kívánok önnek a nemes, tanult országelittel együtt. üdv a kedves feleségének is (ha van). tisztelettel. sisszi

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.04.29. 21:13:03

a Nemzeti Dohányboltok hálózata a jelenlegi lottózókat is lenullázhatja ... így tehát van még egy üzletág, amely - legalábbis részlegesen - átrendeződik a dohánytörvény hatására.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.04.29. 21:55:44

@gloire: ugyan már, Ángyán képzett faszi. A lehetőségek határáig (= tisztességes ember számára vállalható lehetőségek határáig) lojális is volt Orbánhoz.
Nem véletlen, hogy kiborította a bilit, azon kevesek közé tartozik a Fidoxban vagy egyáltalán, bármelyik pártban, akiknek nincs szükségük arra, hogy jó pénzért segget nyaljanak.

lagarderlovag 2013.04.29. 22:09:44

arra szeretnék értelmes...mondom értelmes megoldásokat hallani hogy van-e objektív mérce ill módszer egy pályázat elbírálásához...mellesleg volt-e az elmúlt 23 évben olyan pályáztatás ahol nem nyert különböző részarányban egyik vagy a másik oldal...persze tudom tudom...aki most felháborodott az döntési pozícióban nem a sógorát nénikéjét ángyikáját juttatná előnyhöz hanem kifejezetten ellenségeit rosszakaróit..stb... milyen kár hogy ez csak elméletben van így...persze fejbeteniszben én is világbajnok vagyok....

Alfőmérnök 2013.04.29. 22:10:20

@Hepci: Neked is felteszem a kérdést: érdemes egy ostoba szarházi senkivel szóba állni?
Ezt a nyilvánvalóan hazaáruló ügynök Antall (akit ez a faszkalap még mindig tisztel) egykori minisztere írja a kérdésről (és igaza van):
elolanc.hu/index.php/videkert/141-beszamolo/10501-andrasfalvy-professzor-csak-a-gyarmatokon-volt-a-magyarhoz-hasonlo-foldbirtok-szerkezet

Robinzon Kurzor 2013.04.29. 23:03:39

@aristo: "Tökéletesen kicsinyes jelentéktelen és nevetséges ügynek tarom, hogy ki lesz egy kicsi, büdös boltban a trafikos-néni. Az, hogy erről ennyit tudnak beszélni, az a magukban rejlő szatócs-mentalitás kifejeződése. Ez az a szellemi horizont, amit át tudnak fogni."

Ha már szellemi horizont: ennek az ügynek nem az a tárgya, hogy ki lesz a trafikos néni.

Ennek az ügynek az a tárgya, hogy kié lesz az évi 500-600 milliárdos dohánykereskedelem kiskereskedelmi árrése, további hány vidéki kisbolt fog tönkremenni azért, mert ők nem árulhatnak cigit, de az új Fidesz-trafik a cigi mellett árulhat bármi mást is.

Ennek az ügynek az a tárgya, hogy ha bármi megtetszik a párttitkár spanjaidnak, akkor hoznak egy törvényt arról, hogy ez holnaptól az övék.
Te pedig itt lelkesen megvéded.

Rajzoltál valami szépet a Kedves Vezető ötvenedik szülinapjára?

Bell & Sebastian 2013.04.29. 23:43:44

Milyen kár, hogy nem akartam trafikot, mert most fel lennék háborodva. Mondjuk azt hittem, hogy invalidus vitézek kapják majd, az meg nem vagyok.
Egyébként nem zárnám ki eleve, hogy tényleg invalidus vitézek kapták.

Összességében a pályázatosdival van tele a töhötöm, mert megöli a (kapitális) rendszer lényegét, hogy tudniillik győzzön a jobb, okosabb és szorgalmasabb.

Szerintem itt nincs magasabb rendezőelv, csupán annyi történt, hogy érvényesítették a monopóliumhoz való jogot, a maguk javára.

Zsidó módszerek light = cigó megoldás.
(Nem tudom, ki álmodhatott hatvan-valahány százalékos állami újraelosztásról, mert én ugyan nem.)

Állítólag a szoci polipot ütik ott, ahol csak érik. De ehhez előbb el kellene hinni, sőt, fogadni, hogy nincs másik?

A saját, speciális relativitáselméletem a polipok mibenlétéről az, hogy bár sokfajta létezhet, de kurvára érdektelen, melyik milyen színű, ha egyáltalán van színe a bűnnek.

Hawks 2013.04.29. 23:57:22

@emberemlékezet: tökéletes komment, szívemből szóltál

Hawks 2013.04.30. 00:03:43

Kedves Mandineresek!

Jó cikk, helyes következtetés. Akkor mégis mi a pöcsért nyaljátok tovább a Fidesz segget? Magyarázzátok már meg légyszi! Még mindig hisztek abban, hogy a ti pártotok nem ugyanolyan mint az MSZP-SZDSZ-stb? Most bizonyosodott be 28-odszorra, hogy de. Akkor? Fizetnek érte? Ez még érthető lenne. De ha magatoktól csináljátok, az a kényszeres nyalás szindróma jele, amivel én mindenképp orvoshoz fordulnék.

Persze nem várok őszinte választ.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.04.30. 06:53:50

@Hawks: figyusz, a cár atyuska jó, csak a tanácsadói rosszak, tehát világos a szitu: befogott orral hajrá vekker 2014-ben!

Módfelett Kényelmetlen 2013.04.30. 07:08:05

CSAK A FIDESZ!
A JÖVŐ ELKEDŐDÖTT!!

Borenbukk 2013.04.30. 08:01:24

@aristo: "Bocsánat még nem láttam az arcát. Sajnálom."

Nos, igen. Szakmai artalom ez maganal. javaslom, szabadidejeben nezzen parlamenti kozvetiteseket, hogy a kepes feluket is lassa olykor!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.04.30. 08:54:35

A dohánytermelőknek jól jött a kormány ármánykodása. Soha ennyire kelendő nem volt a száritott dohány. Egy mérnök ismerősöm dohányvágógépet épitett. Van rá kereslet. A márkanélküli, névtelen cigaretta korszaka következik. Nem tudom, mekkora adóbevétel volt ez korábban az államnak, de most kevesebb lesz, ez biztos. A helyzet azért jó, mert a tisztán dohányból, aromák nélkül készült házi cigaretta kevésbé káros, és sokkal olcsóbb.

vantaan 2013.04.30. 09:32:52

"Itt a bizonyíték: a Fidesz döntött a trafikról
Pártpolitikai egyeztetésen nézték át Szekszárdon a trafikpályázatokat, és minősítették a jelölteket – ezt mondta el Hadházy Ákos, a város egyik fideszes képviselője. Azt mondja, azért szólt, mert a párton belül sincsenek viták, és ez káros a Fidesznek. "

No akkor most meg mi van? Valaki a szarba csapott vagy csapba szart? Lázár még hogy nem tudja elintézni???? Hahaha!

közösperonos átszállás 2013.04.30. 09:58:48

@vantaan: "No akkor most meg mi van?"

Az, hogy kíváncsian várjuk aristót.

vantaan 2013.04.30. 10:04:31

@közösperonos átszállás: aristót? Szerintem agit-prop ülésen van a huszadvégnél, hogy hogyan is kezeljék ezt a blamázst. Szerintem most bedobják,hogy Qurcsány 2 farkú kutya no meg hogy a Bajnai valójába megleste a .... nagymamáját. mert terelni kell .... terelni s terelni.

Karcolt lendület 2013.04.30. 10:30:06

@vantaan:
Amikor kitalálták ezt az egész baromságot, akkor leírtam, a Fidesznek a hálózatukhoz kellenek a trafikok: a trafikosokon keresztül értesülnek a közvélekedésről, arról, a választókörben ki milyen pártállású illetve a tőlük függő egzisztenciájú trafikosokon keresztül tudják direkt-marketingelni magukat.
Jól ki volt ez találva - de amolyan jó fideszesen elcseszték: a slepp nem látta át, mire megy ki a játék, ők csak a bizniszt látták benne, így rokonokon, strómanokon keresztül lenyúlták a trafikokat - de persze nem ők fognak benne ülni, csak valami nerileg kevésbé beszámítható alkalmazott, ne adj Isten az eredeti trafikos...

TG69 2013.04.30. 10:31:53

@aristo: hvg.hu/itthon/20130430_trafikmutyi_Szekszard_fideszes_kepviselo?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201304

:) A hitelesség kérdése abban áll, hogy egy adott rgánum mennyiszer hazudott már és bukott ebbe bele. A HVG hazai viszonlatban ebből a szempontból szerintem elég jól áll, elég profin szivárogtat jól felépített szorikat

A másik kérdés a cselédmentalitás vs trafikuniverzum. Az a fideszes lihegés, ami elözönlötte a kiskereskedelmet jól mutatja, hogy a jobboldal semmivel nem jobb, mint a baloldal. Nincs szakértelem, nincs vitakészség, nincs megfelelő vízió, a jog(állam) tisztelete és lehetne sorolni.

thetriggerhappy 2013.04.30. 10:32:29

aranyos kis site ez a mandi. a picit kritikusabb cikkeket megírják a rosszabb tollú vendégszerzők, slepp pedig csinálhatja az erősen hunglish vox popokat a deákon meg írogathat a portik ügyről.
ja, és persze miután megbotlik a fülke ajtajában fekvő vak komondorban, szépen befirkantja az x-et a megfelelő, naranccsal kiemelt rubrikába.

kiváncsian várom a posztokat, kommenteket a szekszárdi zsidónemzetietlenkommunistabajnaista állatorvos-képviselő coming outja után.

vantaan 2013.04.30. 10:42:26

@thetriggerhappy:
....csalunk, lopunk, hazudunk ..... mert mi fideszesek vagyunk?

.....mert Imádsággal és munkával (nem megyünk semmire)
Magyarország jobban teljesít vagy... ( tejel?) (ha mi vagyunk a dohány, a szesz, a föld, a ... maffia)!

kill004 2013.04.30. 11:09:37

@gloire: Láttál már nagybirtokot, nagybirtokost? Több száz, ezer hektárra alkalmaz a tulaj 5-6 embert. Van 3-4 traktor kombájn stb. Na az az 5-6 ember ilyenkor látástól mikulásig kint van a légkondis John Deere-ben. Semmilyen alulképzett tömegek nem vesznek részt a nagybirtokok művelésében. Állattenyésztés detto. Ez max biokertészetekben, gyümölcsösökben lehet igaz.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.30. 11:11:58

@kill004: Nem kell John Deere traktor, nem kell technológia.

Kapa kell, kasza kell, meg stagnálás. Ez a vidék népességmegtartó ereje. Aki oda születik, annak úgyis a génjeiben van a kétkezi földművelés. Attól nemesedik a magyarság nemzettörzse.

Még egy konyakot, pincér!

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.04.30. 12:21:04

@kill004: Láttam, persze. Mindenesetre, ha a nagybirtok egy része állami föld, akkor van rá lehetőség, hogy rászorítsák, hogy résztvegyen a foglakoztatás növelésében így, vagy úgy. Fejlesszen feldolgozó kapacitást például, más ezt nem tudja megtenni.

kamasuka 2013.04.30. 14:01:21

@ArmaGedeon:
És mind az ATVben kezd el bunkóskodni emiatt, mi? :D

Hogy mik vannak! ;)

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.04.30. 14:05:17

@kamasuka: én baráti körben hallottam, eredetileg Fidesz-szavazóktól. Egy olyat is ismerek közelről, akit kiforgattak a cégéből ilyen hátterűek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.30. 14:42:27

@gloire: Ez csak a számomra hasonlít brutálisan a szocialista nagyipar kapun belüli munkanélküliségére?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.04.30. 15:12:17

@Counter: Nem, teljesen jogos a párhuzam. A szomorú, hogy idáig sűlyedtek egész régiók, ahol már ez is valamiféle pozitív felzárkóztatási kisérletnek tekinthető. Mert piaci alapú megoldás egyértelműen nincsen, ezt gondolom te is belátod.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.30. 16:31:53

@gloire: Azt pedig gondolom, te is, hogy ez nem felzárkóztatási kísérlet, hanem konzerváló, stagnáltató kísérlet.

És nem csak az érintett régiót, lakosságot szedálja le, hanem az országot is. Kétszer már ajánlottam Tokfalvi orosz mezőgazdaságos elemzését, tényleg érdemes elolvasni :-)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.04.30. 17:02:01

@Counter: Stagnáltató? Ekkora zuhanás után, ami a szemünk előtt történt már az is világszám lenne.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.30. 17:25:02

@gloire: A stagnálás csak lokálisan jelent szinten tartást, közben viszont elhúznak mellettünk.
Szóval a stagnálás egyben garantált zuhanás is.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.04.30. 17:47:32

@Counter: Aha, látom magam előtt, ahogy Kelet-Szlovákia épp elhúz a nyugati égbolton, már valahol Bécs fölött jár. Kárpátalja, azután Szatmár követi és így sorban, csak úgy húznak el mellettünk...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.30. 17:52:47

@Counter:

Ha én azt látnám magam körül, hogy a magyar vidék, valahol a hetvenes évek második felének szintjén, stagnál körülöttem, az számomra nem zuhanás, hanem pszichedelikus lebegés volna:-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.30. 18:55:09

@bbjnick: Maga nem érti a stagnálás mibenlétét.

@gloire: Már egy ideje ez a film megy. A nemzeti magyar elit legnagyobb teljesítménye, hogy véres verítékkel ki tud izzadni magából egy "lehetőleg ne történjen semmi, de én legyek a domb tetején"-víziót. Tragikus, meg az is, hogy a hazai mezőnyben ez versenyképes lehet.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.30. 19:00:14

@Counter:

Maga pedig óvodáskorú gyerekeket ront meg. Akkor ezt meg is beszéltük:-]

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.30. 19:10:02

@bbjnick: Meg tudja magyarázni, hogy miért jó stagnálni, amíg a versenytársak nem stagnálnak, hanem lenyomnak minket a piacainkon?

Tudja, mi volt a '70-es évek aranykor-stagnálása mögött? A keleti blokk végérvényes technológiai leszakadása. Merthogy ide nem gyűrűzik be az olajár-robbanás – hát nem gyűrűzött be az se, meg a technológiai fejlődésben jelentkező nyugati válaszok se.
Mi stagnáltunk, az arabok gazdagodtak, a Nyugat pedig faképnél hagyott minket.

Hej, de jó volt, arany élet, ingyen sör, nem kellett se gondolkodni, se megmozdulni! Csak semmi ne történjen.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.04.30. 19:46:57

@Counter: Ezek hülyeségek, amiket ír, ne haragudjon. Senkit nem érdekel a stagnáláson filozófálgató köldöknézés, sem a hetvenes évek technikai fejlődése.

Amivel kapcsolatban engem megszólított, az egy égetően aktuális szakpolitikai kérdés egy szelete, jelesül a mezőgazdaság bizonyosfokú újjászervezése és a szociális tragédia megoldásának, összekötésének a ehetőségei. Az én véleményem szerint, ha nagybirtokok állami földeket bérelhetnek, cserébe valamit segíthetnek a foglalkoztatás gondjain. Nem megoldani fogják, hanem valamennyit segíthetnek azon.

Nyilvánvalóan a kisbirtokos gazdálkodók joggal vetik fel, ők miért nem kaphattak nagyszámban állami földbérletet? A válasz egyszerű, az égető foglakoztatási krízisen segíteni ők kevésbé tudnak, hosszabb távon meg nyilván fognak kapni ők is, jóval többet is.

Nem először látszik, hogy a kormány ügyesen szétszálazza a különböző társadalmi rétegeket, és más, más megoldásokat alkalmaznak, nem sablonokat. Példa erre a hitelkárosultak ügye. Ott is először a tehetős rétegnek tették lehetővé a végtörlesztést, hogy azok kiessenek abból a körből, amit már az adófizetők pénzén kell majd támogatni.

Alfőmérnök 2013.04.30. 20:01:23

@Counter: "A másik út: „dél-amerikai modell”. Mindez rémületes butaság..."

Butaság a faszt. Dél-Amerika a valóság. Volt ez az ember már vidéken? Ezt is vascsővel kéne ütni.

Alfőmérnök 2013.04.30. 20:07:16

"a magyar családi gazdaságok birtokméretei 50-100-300 hektárig terjednek, s ezzel a mérettel Európa legnagyobb gazdaságai közé tartoznak. Az EU mezőgazdasága nagyrészt családi gazdaságokra épül, melyek átlagos birtokmérete – amiről Raskó mélyen hallgat – 30 hektár. A magyar családi gazdaságok ugyanolyan eszközökkel, módszerekkel dolgoznak, mint a nagyvállalatok. A különbség főként abban áll, hogy ha a földet a helyi családi gazdaságok művelik, akkor helyben marad a jövedelem, fejlődésnek indul a helyi társadalom és gazdaság. A gigagazdaságok hosszú távon gazdaságilag és ökológiailag fenntarthatatlanok. A tőkés társaságok odébb állnak majd, ha kevesellik a profitot, és visznek, amit lehet, míg a családi gazdaságok helyben maradnak, és képesek lesznek egy munkaintenzív, fenntartható működésre a kőolajkorszak után is."
elolanc.hu/index.php/videkert/141-beszamolo/10447-tiltakozas-rasko

Bell & Sebastian 2013.04.30. 20:13:07

@gloire: Ezzel nem értek egyet. A tömegtermelés gépi munkát igényel, a speciális növények vagy tagolt területek meg kézit. Mind a kettő képes eladható minőséget produkálni.

Csakhogy a kutató egyetemről / kísérleti gazdaságról és koordináló minisztériumról (tervhivatal) eleddig egy büdös szó nem esett, pedig ezeket a szereplőket kellene mátrixba rendezni, hogy legalább a nyolcvanas éveket elérjük, szervezettség szintjén.

Az Orbán -féle, 20/80 -as szabály arról szól -ha jól értem-, hogy a területek nyolcvan százalékát a földművesek 20 százaléka műveli, a maradékot a maradéka. Ami azt is jelenti, hogy egy hektár jövedelmezősége 1-16 szorosáig kellene hogy terjedjen.

Egyrészt ilyen nincs, másrészt nem így szórják szét a támogatásokat.

Ha lesz is ebből valami, messze még a messzi.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.30. 20:41:33

@Counter:

Hát, nézze, egyrészt szerintem nem ártana megkérdeznie a nyugati parasztokat, hogy ők hogyan látják a technológiai fejlődésre adott nyugati válaszokat;

másrészt teljesen nyilvánvaló, hogy maga egy spekuláns szemével nézi a vidéket és nem egy parasztéval.

Ha csak annyit megtenne, hogy magával egyenrangúnak tekinti a földművest, akkor már sokkal közelebb kerülne a valósághoz.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.30. 21:14:23

@gloire: Most tényleg azt tudja mondani, hogy a végtörlesztéssel élni tudó réteg által elszenvedett kárt állami beavatkozással kellett orvosolni?

S tényleg a szánalmas trafikmutyizás alatt tudja leírni, hogy a "kormány nem először szálazza szét a problémákat"? :-)

Egyébként úgy emlékszem, tegezve szólított meg.

@Alfőmérnök: Dél-Amerikában tudtommal van termelékeny mezőgazdaság. A modelljük jár szociális feszültségekkel, de alapvetően az erőforrást (földet) kiaknázzák, nyereségesen hasznosítják. Magyarországon ez nem általános szokás.

@bbjnick: Ezt a teljesen nyilvánvaló, hogy... és egyenrangúnak tekintené... hipotézist és implikációt fejtse ki, legyen szíves.
Mármint hogy miért nézném én spekuláns szemével a vidéket, s hogy milyen alapon véli, hogy nem tekintem egyenrangúnak a földművest?

Alfőmérnök 2013.04.30. 21:29:44

@Counter: Maga is tudja, hogy a latin-amerikaizálódás nem a mezőgazdasági termelés mikéntjére vonatkozik, Ángyán sem így érti. Nem is nagyon lenne értelme az összehasonlításnak, mivel teljesen más éghajlat. Amivel érdemes összehasonlítani a magyar birtokszerkezetet, az pl. Ausztria és Dánia.

Alfőmérnök 2013.04.30. 21:34:25

latin-amerikanizálódás

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.30. 21:42:21

@Alfőmérnök: Na most Dél-Amerika elég nagy, és nem volnék meglepve, ha volna a magyarhoz inkább hasonlító éghajlatú mezőgazdasági vidéke, mint amennyire Ausztria vagy Dánia éghajlata hasonlít a magyarhoz. Maga mégis tiltakozik az éghajlat okán a Dél-Amerikával való összehasonlítás ellen, miközben az eltérő éghajlatú Dániával vagy Ausztriával mégiscsak összehasonlítana.
(Dániában az augusztusi átlaghőmérséklet 15°C. A napsütéses órák számában azt hiszem, nem is érdemes részletezni az eltérést. Érdekes módon a wiki szerint a dániai tél is enyhébb. Személyes tapasztalatom nincs, nem tartom hihetetlennek a tenger és a Golf miatt, de azért furcsának hangzik.)
Ez elég konfúz így a maga részéről, de kíváncsi vagyok, pontosan mire is gondolt.

Én nem tudom, hogy érti Ángyán, ezért, mivel mezőgazdasági szakembernek mutatkozik, gondolom, a mezőgazdaságra érti.

beavereater 2013.04.30. 22:00:11

@Alfőmérnök: Ne magázódjatok már, a faszkivan. Egyébként tisztán látszik hogy közötök nincs a parasztkodáshoz. Dán birtokszerkezet, mi? Mióta földtulajdonos a dánok 20%-a, mint a magyarok, csecsemők included? Mert kishazánkban az elbaszott birtokszerkezet az egyik baj, a tőkehiány meg az állam hiénázása a másik. Plusz EU-szabálykövetés ezerrel, minden apró hibáért milliós támogatásmegvonás, 2000 ellenőrző hivatal, akik szanaszét szopatnak, NAV meg a kisfaszom, és akkor a zéró piaci érdekvédelemről/nemlétező vízgazdálkodásról/ egyre extrémebb időjárásról egy szó sem esett.

De amúgy egyetértek S8 kollégával, a Rapcsák-kegyenc remélem hamarosan rászolgál a mondásra: ki az ördögnek szolgál, kínnal fizet.

Alfőmérnök 2013.04.30. 22:14:41

@beavereater: Ki a faszom mondta, hogy hasonló a dán birtokszerkezet a magyarhoz? Azt mondtam, hogy érdemes összehasonlítani a kettőt. Azaz számba venni a különbségeket és a hasonlóságokat is.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.04.30. 22:17:23

@bbjnick: Egyetértek veled. A mezőgazdaság a legfontosabb közérdek, ezért az államnak be kell avatkoznia. A szövetkezeti rendszert összefogni éppen alkalmas lenne.

calabria007 (törölt) 2013.05.01. 14:42:16

@Mr Falafel:

23 éve rendkívül aktívan beavatkozik... az "eredmények" magukért beszélnek:)))

Alfőmérnök 2013.05.01. 22:54:22

@gloire: Mi újság kisember? Hogy halad az Ügy? Mikor lesz címlapsztori a Vascsöves Emberből?
Remélem elégedettséggel fog eltölteni, hogy végre sikerül derékba törnöd egy "egy tehetségesnek indult ember karrierjét", patkány!
mandiner.blog.hu/2013/01/12/kozossegi_elmeny_kozonseg_nelkul#c18838087

Realax 2013.05.01. 23:02:44

@Alfőmérnök:
nem kell felned
szarnak rad

Alfőmérnök 2013.05.01. 23:14:01

@Realax: Vagy inkább beszartak, hogy szénné égnek és a szájukba hugyozok.

Realax 2013.05.01. 23:22:59

@Alfőmérnök:
tul kicsi vagy hogy erdemes legyen betamadni

Alfőmérnök 2013.05.01. 23:42:59

@Realax: Szeretnéd azt hinni, hogy kicsi vagyok, mert akkor hozzám képest nem lennél Tökmag Jankó.

Alfőmérnök 2013.05.02. 00:33:03

@Realax: Csak azért kérdezem, mert érdekel az emberi természet. Megfordult a fejében, hogy ez ügyben Gloire-ra, vagy Loxonra rossz szót szóljon?

Alfőmérnök 2013.05.02. 11:53:59

"...de ők már nem hallják."

Alfőmérnök 2013.05.02. 23:31:55

@gloire: Na, dolgozik az ügyvéded, patkány?!

Alfőmérnök 2013.05.05. 17:17:31

@gloire: Helló PATKÁNY!
Dolgozik az az ügyvéd?
Az ugye megvan, te értelmi fogyi korcs, hogy ha sor kerül a perre, a te anonimitásodnak is annyi?

Alfőmérnök 2013.05.05. 17:24:01

@Realax: Szerintem ez a nicked tükrözi legjobban a személyiségedet. Három hozzászólás, mindegyikben engem fikázol. Erre vagy képes. Mondjuk ahhoz képest, hogy egy senki vagy, ez is valami.

vantaan 2013.05.05. 17:45:20

Magyarországon a Sárkány-rend vagy a vitézi rend mintájára megalakult titokban a "mutyi"-rend!
...hiába is tagadják !
Szerintem ezek után ki kell írni a név elő, hogy kellő tiszteletet is kapjanak azt hogy "mutyi".
Pl. a történtek alapján azt írnánk "mutyi hódmezővásárhelyi Lázár János" mint pl hogy vitéz nagybányai Horthy Miklós.
Persze lehet különbséget tenni ,hogy "föld- mutyi M..... Lőrinc" vagy "dohány-mutyi L..... János"

S például az állami tisztségviselőknél is ki kellene írni, persze csak a kellő tisztelet miatt pl "mutyi F ..... Gyula államtitkár" vagy akár pl minisztereket vagy akár a miniszterelnök urat is megilleti ez a lehetőség. ....persze ez egy javaslat! No???

Alfőmérnök 2013.05.06. 09:44:04

@vantaan: Te biztos nő vagy. Ekkora faszságot csak egy nő képes kitalálni.

Alfőmérnök 2013.05.06. 13:29:17

@gloire: Helló PATKÁNY!
Dolgozik az az ügyvéd?
Az ugye megvan, te értelmi fogyi korcs, hogy ha sor kerül a perre, a te anonimitásodnak is annyi?

vantaan 2013.05.06. 14:30:30

@Alfőmérnök: no mi a faszság abban ha valaki vitéz? ... s mi a faszság abban ha valaki mutyi? Magyarázd már el nekem ! Valahogy csak meg kell becsülni nagyjainkat!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.05.06. 15:17:45

@Alfőmérnök: mik ezek a rikkantások a zellenséghez, Alfi?

Alfőmérnök 2013.05.06. 15:39:12

@Hepci: Nem akarom, hogy feledésbe merüljön az Ügy.

vantaan 2013.05.06. 16:47:22

"Élt a házszabály adta jogával és súlyos pénzbírságot szabott ki Kövér László házelnök két ellenzéki képviselőre, amiért "Loptok, csaltok, hazudtok" feliratú táblát mutattak fel az Országgyűlés patkójában.

Karácsony Gergely és Szilágyi Péter - mindketten a Párbeszéd Magyarországért párt tagjai - néhány napja a trafikmutyi ellen tiltakoztak a plenáris ülés keretében az óriástáblával.

Karácsony ötvenezer forintot, míg Szilágyi a maximálisan kiszabható összeget, 185ezer forintot lesz kénytelen megfizetni. Utóbbi kapcsán a fideszes Kövér László azzal indokolta az összeg nagyságát, hogy Szilágyit a Ház egyik jegyzőjeként nagyobb felelősség terheli a Parlament rendjét "súlyosan sértő magatartás" kapcsán."
Látjátok ha egy hajóágyú elindul, mi lesz? mutyi Kövér László büntet! ....hát kell ez nektek?
ÉLJEN ÉS VIRÁGOZZÉK 100 MUTYI!

Alfőmérnök 2013.05.06. 22:26:34

@Realax: Teljesen hidegen hagy, mit írtál rébuszokban álnéven. A valódi neveden kéne írnod, félreérthetetlenül. Akkor azt mondanám, karakán ember vagy.

Realax 2013.05.06. 22:42:49

@Alfőmérnök:
te se a valodi neveden irsz............
de nekem jo lesz igy.
meg van amit akartam.
helo

Alfőmérnök 2013.05.06. 22:52:07

@Realax: kb. három tippem van rá, hogy ki vagy. Azt nehezen tudom elképzelni, hogy olyasvalaki vagy, akinek nem küldtem privát levelet - a valódi nevemen.

Alfőmérnök 2013.05.06. 23:22:44

@Realax: @Alfőmérnök: Ja, és a tippjeim emberi minőségei: rongyember, ribanc, kedves, de érzéketlen némber. Választhatsz. Ami nem inged, azt ne vedd magadra.

Robinzon Kurzor 2013.05.07. 20:06:46

"Visszautasította adatkérésünket az NFM. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kedden válaszolt az átlatszó.hu, a TASZ, a k-monitor, a hvg.hu, a Transparency, az origo.hu és az index.hu által benyújtott közérdekű adatigénylésre, amelyben a trafikpályázat részleteiről érdeklődtünk"

index.hu/gazdasag/2013/05/07/tovabb_titkolozik_az_nfm_trafikugyben/
süti beállítások módosítása