Megmentette az iskolát a csődtől, ezért mennie kell?
2012. szeptember 19. írta: Szelli

Megmentette az iskolát a csődtől, ezért mennie kell?

tomcsányi.jpg

Tomcsányi Pétert, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola igazgatóját el akarják távolítani a gimnázium éléről, miután az intézmény vezetője tavasszal nyílt levélben kért pénzügyi segítséget a szülőktől. Az Index úgy tudja: igazgatói pályázatát a fenntartó Eötvös Loránd Tudományegyetem azért nyilvánította eredménytelennek, mert az év elején Tomcsányi nyilvánosságra merte hozni, hogy a Radnótinak 22 millió forintra lenne szüksége. Az ELTE eközben az igazgató nem megfelelő gazdasági programjára hivatkozik. De miért akarnak elküldeni egy száz százalékos belső támogatottságot élvező, remek pedagógust?

Ez év márciusában kért támogatást Tomcsányi Péter a gimnázium öregdiákjaitól, illetve az iskolába járó gyerekek szüleitől. A nyílt levélben ez állt: „22 millió forintos gyors segélyre lenne szükségünk. Úgy gondoljuk, lehetnek ismerősei, akik helyzetüknél fogva megtehetik, hogy az ország második legeredményesebb tehetséggondozó iskolájának egyszeri, nagyobb összegű támogatást adjanak. Kérjük, keresse meg azon ismerőseit, akiknek cégükön, vállalatukon keresztül lehetőségük van támogatást adni, s kérje segítségüket. Ez biztosíthatná, hogy diákjaink ne szakadjanak el a minőségi oktatástól addig sem, amíg a 2013-tól érvényes finanszírozási módok és keretek tisztázódnak” – olvasható a dokumentumban. Az ELTE egyik legjobb gyakorlóiskolája azután került ebbe a képtelen helyzetbe, hogy az állami költségvetés 2,7 milliárd forintot vont el fenntartójától. Az egyetem ennek következtében 2012 januárjától az iskolára terhelte közüzemi díjainak felét, 22 millió forintot.

Tomcsányi Péter levelének hatására az iskola közössége segélykoncerteket szervezett, Facebook-csoportot alapított, és április közepére, egy bő hónap alatt összegyűlt a Radnóti további, színvonalas működéséhez elengedhetetlen összeg. Tomcsányi igazgatói megbízatása 2012-ben lejárt, de újra indult a posztért a tantestület egyöntetű támogatása mellett, ám az ELTE visszadobta pályázatát a nem megfelelő gazdasági programra hivatkozva. Az Index mai hírében az olvasható: a pedagógus pályázata „azért bukott el, mert nem volt lojális az egyetemhez, hogy nyilvánosságra hozta az elvonást, és szülőktől, volt diákoktól kért segítséget a kieső összeg pótlására”.

elte_radnóti.jpg

Öregdiákként, az igazgató volt tanítványaként őszintén remélem, hogy mindez nem igaz. Mert létezik-e annál felháborítóbb gyakorlat, mint amikor egy intézmény vezetője sajátjaihoz fordul, mozgósít egy közösséget és együttes erővel megoldják a nehéz helyzetbe hozott iskola anyagi gondjait – válaszképp pedig eltávolítják. Mi az üzenet?

Tomcsányi Péter remek pedagógus, remek igazgató és remek ember, aki nem szenzációhajhászat miatt osztotta meg a nyilvánossággal az iskola szükségét: március óta minden szereplést, interjúkérést tisztelettel visszautasít. Teszi a dolgát az ország hosszú évek óta egyik legeredményesebb középiskolájában. Az új pályázat kiírása egyelőre folyamatban van, Tomcsányi jelenleg megbízott igazgatóként vezeti a Radnótit. Reméljük, hogy az iskola élén marad továbbra is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr804787652

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem igaz, hogy kirúgnák a Radnóti igazgatóját 2012.09.19. 17:36:01

Nem igaz, hogy el akarják távolítani az ELTE által fenntartott Radnóti Miklós Gyakorlóiskola igazgatóját; Tomcsányi Péter bármikor pótolhatja pályázata hiányosságait – mondta a hvg.hu-nak Fábri György.

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.09.19. 14:18:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robinzon Kurzor 2012.09.19. 13:19:20

Ez jó esetben tévedés, rossz esetben aljas provokáció.

A NER-ben ez egyszerűen elképzelhetetlen.

Orbángárda (törölt) 2012.09.19. 13:29:24

Elgurult a Fideszben a gyógyszer, ennyi és nem több. Felesleges bármi mást belelátni, beleláttatni. Úgy néz ki, teljes zavar van a pártban, ez kihat az egész kormányzásukra, ami az intézményeknél és végül nálunk, a kisembernél csapódik le: tendenciózusan a broki rossz oldalán vagyunk. Az egyik soroztat, a másik kirúg, a harmadik nőt verne - nincs érdemi eltérés, ezek csak tünetek. A kezeletlen elmebaj tünetei. Elgurult a gyógyszer.

sTormy 2012.09.19. 13:33:25

@Robinzon Kurzor: Nem is képzelte senki. Csak úgy lett.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.19. 13:49:41

Lojálisnak kell lenni, az igazgató meg nem volt lojális.

Mit kell spontánkodni, szervezkedni, civilkedni? Nincs ilyesmire szükség.
Nem tudott kijönni a minden eddiginél bőségesebb költségvetésből, kivitte a problémákat a nyilvánosság elé, az utcára, koldult – és egyeseknél a fegyelmezetlenség, hozzá nem értés és a gőgös hőbörgés máris érdem?! Jó lecke lesz leváltani.

Az új igazgató remélhetőleg minden elliberálisodott áljobboldalinak meg fogja mutatni, mi az a teljesítmény.
Mede Norbertet javaslom, külföldi, gimnáziumi és megyei oktatásügyi tapasztalata is van már. És a hátszél is jól jön, mert rendet kell tenni.

Karcolt lendület 2012.09.19. 14:06:54

Mi lesz itt, ha egy iskola csakúgy összegyűjt pénzeket az öregdiákoktól és nem lesz teljesen kiszolgáltatva az állami bürokráciának? Kiírta magát a NER-ből, skandalum.

tistedur 2012.09.19. 14:09:03

ennyit az eltéről és annak vezetőségéről. az a hely egy szégyen

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.09.19. 14:14:37

Tények nélkül csak buta habverés ez a poszt. Még akkor is, ha történetesen Tomcsányi mellett lenne az igazság, amit most nem tudok megítélni. Az viszont látszik, hogy a szerző mindössze átvett és kicsit átírt egy index-cikket, némi rinyálással kiegészítve. Arra nem vette a fáradságot, hogy ha már posztot ír, utána is nézzen a témának. Pedig itt van a Radnóti weboldalán ez:

radnoti.elte.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=244:az-igazgatoi-palyazatrol&catid=133&Itemid=334

Amellett, hogy Tomcsányi nem 100, hanem "csak" kb. 70%-os támogatást élvez (az is elég jó, de legyünk már tényszerűek), nyilvánosak és letölthetők maguk az igazgatói pályázatok is. Ha valaki erről ír posztot, az a legkevesebb, hogy az írásában linket ad rájuk - ha netán az elolvasásuk már túl nagy elvárás volna egy radnótisból lett Mandiner-bloggerrel szemben.

kispufi 2012.09.19. 14:30:33

lojális, ott a kulcsszó. eufemisztikus körülírása a szervilizmus degenerált kontraszelekciójának. nagy szezonja van, de volt is ilyen, lesz is, a konkrét - és felháborító - ügytől elvonatkoztatva.

tistedur 2012.09.19. 14:39:24

@Holger Hartland: de, engem felvettek :) csak azért nincs eltés diplomám, mert én nem akartam, hogy legyen :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.09.19. 14:42:02

@Holger Hartland:
így van. megint egy hülye picsa írt cikket. a sajtóetikai és szakmai minimum ellenében.

maskep 2012.09.19. 14:42:37

@Counter: Lojálisnak kell lenni, az igazgató meg nem volt lojális. (...) Jó lecke lesz leváltani."

Először is: Lojálisnak (hűnek) kell lenni, de kihez-mihez?
Másodszor is: A lojalitásnak mi köze van a "gazdasági programhoz"?
Harmadszor is: Milyen jogszabályt, milyen érdeket sértett az igazgató, milyen árt okozott és kinek? Milyen fegyelmi vagy büntető eljárást indítottak ellene emiatt?
Negyedszer is: A lojalitás és a megalázkodás ugyanaz?

A leckét már megadta az Orbán kormány a Földrajzi Név Bizottság föloszlatásával, és tagjainak állami pozícióikból való kirugdalásával, amiatt, hogy a "Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér" helyett a "Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Budapest-Ferihegy" nevet merték javasolni, a kormány akarata ellenében. Vagyis: Nem voltak "lojálisak"...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.19. 14:48:35

@maskep:
1. A főnökhöz, azaz végsősoron a Főnökhöz.
2. A lojalitás mindennek, így a gazdasági programnak is az alapja. Ha nem lojális, akkor rossz a gazdasági programja.
3. Nem volt lojális. Ennyi épp elég válasznak.
4. Természetesen nem, kérdezzük csak meg Szíjjártó Pétert, az embert, aki örül, hogy köpőcsészének használják.

Megállapítható, hogy az igazgató elszabotálta a felettese gazdasági programjának a végrehajtását azzal, hogy összekalapozott 22 milliót. A felettese azt akarta, hogy a gimi 22 millióval kevesebből gazdálkodjon, ő meg keresztülhúzta egy magánakcióval.

Örüljön, hogy nem lövik főbe a hátsó udvaron statáriálisan. Háború van, ugyanis.

tistedur 2012.09.19. 14:48:47

@Holger Hartland: az elte el van nélkülem :) a tanszékről sem hiányzom. együtt tudok élni ezzel a ténnyel :)

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.09.19. 15:18:38

Perpill azt nem értem, hogy hogyan sikerül egy rakás agyhalottnak az ELTE vezetését összekeverni kormánnyal, fidesszel, effélékkel.

És az sem világos egészen, hogy az ügyben meghalgattatott-e minden fél, megismerhető-e minden szempont. Csak hogy mást ne mondjak, azt, hogy ok-okozati összefüggés van nevezett nagysikerű koldulása és pályázatának ignorálása között, illene bizonyítani.

Azt már értem, hogy a mandarinos srácok ezeknek a fos firkálmányoknak a közlésével csajoznak.

maskep 2012.09.19. 15:41:55

@Counter: Nos, tévedsz: Szijjártó nem köpőcsésze!

"Az én esetem azt mutatja – dacára a különböző mendemondáknak a Fideszről –, hogy itt a munkával lehet előbbre jutni: eddig, ha szorgalmasan elvégeztem egy munkát, mindig kaptam egy következő megbízatást."

nol.hu/belfold/szijjarto_peter__az_unortodox_bizalmi_ember

maskep 2012.09.19. 15:43:03

@Dr. Zerge: "Perpill azt nem értem, hogy hogyan sikerül egy rakás agyhalottnak az ELTE vezetését összekeverni kormánnyal, fidesszel, effélékkel."

Ha Orbánt "egy rakás agyhalottnak" tartod...

MézesRozi 2012.09.19. 16:14:45

tomcsányi elvesztette a munkáltató bizalmát. a tantestület egy része támogatja, egy másik része nem. 2002-től igazgató. talán itt az ideje, hogy átadja a helyét, nem kell ettől úgy kibillenni az egyensúlyból. jó lenne tudni, hogy a radnóti költségvetése hogy viszonyul más iskolák költségvetéséhez. erős a gyanúm, hogy a 22 milliós elvonással is nagyvonalúbban gazdálkodhatnak, mint más hasonló iskolák. nekem ezzel nincs is bajom, de kérdezem ballibbant kommentelők sokaságát: hol itten az igazságosság és egyenlőség?:))

évekkel ezelőtt én is segélykérő levelet kaptam a radnótitól. azt írta az igazgató, életveszélyes az épület, kérik, hogy a volt diákok adományokkal támogassák a felújítást. később köszönő levél érkezett, értesítettek, hogy a díszterem felújítására fordították a pénzt.
tanulság:
1. eddig is gyűjtöttek, de eddig ebből nem volt probléma. ki mondja, hogy most ez a baj?

2. ha akkor megvezették az adományozókat, meglehet, most is. nyilván nem az iskola működése volt veszélyben, hanem egyéb projektek.

3. ha valaki alkalmazott, a lojalitás a szervezettel alapvető elvárás vele szemben. ha erre nem hajlandó, bizony elveszíti a bizalmat.

MézesRozi 2012.09.19. 16:21:44

@poszt:

"Tomcsányi Pétert, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola igazgatóját el akarják távolítani a gimnázium éléről,"

nem. nem el akarják távolítani. lejárt a kinevezése, neki kell újból elnyernie az igazgatói állást.

naugye! 2012.09.19. 16:25:01

@MézesRozi: Lehet, hogy a diri megölte az anyját. Lehet, hogy pedofil. Lehet, hogy idegen hatalom ügynöke. Erős a gyanúm.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.09.19. 16:37:24

hogy nem értheti senki, és éppen a felvilágosult liberális barmok közül, hogy az olyan kádárista dolog, hogy ha egyszer igazgató, akkor az hitbizomány. pályázat van, határozott időre. és az a faszi, aki ezt nem látja be és telesírja a liberális sajtót, azt úgy kell kibaszni, hogy a pályára se találjon rá többet.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.09.19. 16:51:18

@maskep: Muszáj rákérdeznem: te legalább érted, amit írtál, proli?

pierre bayle 2012.09.19. 16:53:10

@jose maria padilla: NEM sírta tele a liberális sajtót, de azért lehet, hogy úgy fogják kibaszni, ahogy voltál szíves javasolni. Lehet, h egyszerűen csak nem érti az erő természetét, majd megtanulja.

MézesRozi 2012.09.19. 17:04:36

@pierre bayle:

nézze már meg a cv-jét. nem érti az erő természetét, de 10 éve a radnóti igazgatója. maga viccel.

Alfőmérnök 2012.09.19. 18:21:07

@MézesRozi: És hol sírta tele a liberális sajtót?
Lehet, hogy egy nem állami, a tanulók tandíjából is megélő iskola esetében nem érződik, hogy Hoffmannék mit csinálnak, de az állami iskolák esetében nagyonis.

maskep 2012.09.19. 18:54:08

@Dr. Zerge: Óh, én igen, és szerintemnem vagyok egyedül...

Úgy általában: Nemrég hallottam egy szak-törvénytervezet vitájáról a Fidesz frakcióján belül, ami félbeszakadt, mert Orbán Viktor elment. Ebben a Nemzeti Együttműködés Rendszerében minden Orbán Viktor akarata szerint történik. Illetve kegyeltje akarata szerint.

Konkrétan: Valóban tévedtem. Proli létemre természetesen hallgattam (fél füllel) a Klubrádióban ma Bolgár György műsorát, ahol az egyik megbeszélendő téma ez az Radnóti-ügy volt. Az egyik közvetlenül érintett hölgy betelefonált, és azt mondta, minden egészen maskep van, mint ahogy a sajtóban lehozták, a 22 milliós gyűjtésnek semmi köze a pályázat elutasításához, és nem is érti ezt a felhajtást. Csak fél füllel hallgattam, és azzal se figyeltem, ennyi maradt meg, amit leírtam. Aki nem hiszi, vagy kíváncsi, járjon utána!

Én, úgyis, mint proli, az elmúlt bő két év kormányzásából, mely eszkalációja 1998. óta tapasztalható személyiség-torzulásának, valóban egyértelműen következik, hogy ebben az országban a hatalommal visszaélni csak Orbán Viktor akaratából, illetve az ő védelme alatt lehet. Sőt, kell is - lásd: Klubrádió (ha már megemlítettem). De szintén proliként olyan hírforrásokból tájékozódom, amelyek, bár bevallottan elfogultak, ez nem megy a tények rosszhiszemű torzításába át. És szintén nem óvom a saját hülyeségemet, körömszakadtáig.

Mea culpa az elhamarkodott kommentért - ami a konkrét ügyet illeti!

maskep 2012.09.19. 18:59:10

@Dr. Zerge: Kicsit rövidebben, a kommentemről konkrétan: Ha te "egy rakás agyhalottnak" tartod azt, aki mindenbe belekeveri Orbán Viktort, akkor magát Orbán Viktor tartod egy rakás agyhalottnak. Őnélküle nem lehet még reptérnek sem értelmesen, szakmai alapon nevet javasolni egzisztenciális veszély nélkül - mint fentebb példálóztam.

hill billy 2012.09.19. 19:36:07

Az ELTE rektora pont nem fideszes.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.09.19. 21:27:15

@maskep: Orvost! Orvost! Van esetleg a bámészkodók között orvos?!

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2012.09.20. 11:41:21

@MézesRozi: cucikám, még mindig nem vágod a különbséget a rombolás és a deszegregált oktatás megvalósítása között?

Dinkainka 2012.09.20. 12:04:08

Ha valaki nem FIDESZes, attól még lehet hülye.
Némely ember elég sok pénzt kap, hogy hülye legyen.

2012.09.20. 16:54:30

Na azért kell a "dirit" eltávolitani, mert igy a narancsos fiuk nem tudnak lopni!
Ha ugyanis nem szerzett volna pénzt a "diri", akkor a dicső fél-ázsiai hordaszármazékoknak lett volna módjuk és lehetőségük, 40-50 misit bemondani és lenyulni a 22 felettit!
Tudják ezek hogyan kell lopni! Viktortól megtanulták!

MézesRozi 2012.09.20. 19:52:14

@calam:
. maga funkcionális analfabéta. egyszerűen nem érti, amit kibetűz. mondja ba-t már sikerült megszereznie?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2012.09.20. 21:07:52

@MézesRozi: ez erős volt. melyik fidesz suliban tanítanak ilyen szellemességeket?

Itsuka 2012.09.21. 15:45:24

"De miért akarnak elküldeni egy száz százalékos belső támogatottságot élvező, remek pedagógust?"

Micsoda naiv kérdés? Éppen ezért! Az ilyen veszélyes!
süti beállítások módosítása