Kis sör, kis unicum, kisemberizmus
2012. augusztus 21. írta: k|M

Kis sör, kis unicum, kisemberizmus

panaszkodas_kisember_tarsadalom.jpg

Minden szar, az ország élhetetlen, a fizetés kicsi, az asszony elhízott, a férj hónaljszaga elviselhetetlen. Megy a siránkozás ezerrel, nincs már egér a templom környékén, aki ne itta volna magát halálra. Kis sör, kis unicum, kisfasz, kisember. Augusztus van, meglepnénk egy legénybúcsúval a következő áldozatot. Hívjuk a sétahajónak hazudott, napközben egy centit se moccanó állóhajó emberét, ütnénk itt egy bulit 15 főre, este kilenctől hajnal négyig, mennyi az annyi. Kétszázezer magyar pénz, mondja a kapitány öblös hangon, és ebben benne van, hogy a hajó elmozdul a kikötőből, és megy a vízen egy teljes kilométert, majd újra kiköt. Egy ötvenes van a bérletre, mondjuk neki, erre kiböki: á, ennyiért neki nem éri meg, utána még ki is kell takarítani. Válaszolunk, hogy kitakarítunk mi, erre azt válaszolja, porszívózni is kell, meg másik városból jön, az ötvenes egyszerűen kevés.

Élhetetlen lett a magyar átlagember, az a helyzet. Jöjjön a pénz házhoz, de meg ne kelljen érte mozdulni. Sírás a maximumon, más meg miért nem dolgozik, a lusta disznaja.

Odébbállunk. Szemközt a halott kikötővel tök üres önkormányzati vendégház, rajta telefonszám, érdeklődni Mancikánál. Hívjuk Mancikát, erre belehallózza a telefonba: csak ismerősnek adják ki, sajnálja. Adunk érte egy harmincast, de nem, csak ismerősnek. Jól van Mancika, legyetek boldogok a töküres vendégházzal. Megyünk tovább, van még üres vendégház dögivel. A következőhöz érve a helyi tulaj azzal hárít, egy éjszakáért nem mozdul, nem adja ki. Mondjuk neki, hogy egy teljes heti díjat rakunk le neki kessben, ez se hatja meg.

És így tovább, húsz helyre megyünk vagy telefonálunk, a válasz mindenhol az, hogy á, ennyiért egy éjszakára nem. Mindenki totál be van oltva üzlet ellen. A napokban írta a Kerdem blog: 80-100 fős, budapesti alkoholfogyasztási szokásokkal bíró férfitársaság kedvéért a kelet-magyarországi kemping büfése „csak ezért” nem megy el a nagykerbe bevásárolni. Számoljunk csak: 80-100 szomjas ember, 3-4 nap dorbézolás, alsó hangon napi kétezer forint tintára, hamburgerre, lángosra. 160-200.000 HUF forgalom per nap. Megengedőleg, 30%-os haszonkulccsal ez naponta 40-50.000 forint. A vendéglátás azonban, khm, egy igazán speciális területe a magyar életnek, nyugodtan számolhatunk 100%-os haszonkulccsal, amúgy sincs beütve a gépbe szinte semmi. Így már 80-100.000 forint a napi tiszta. De „csak azért” a kelet-magyarországi kemping büfése nem megy be a nagykerbe, inkább ki se nyit.

Ezerrel megy a siránkozás, elkúrta Gyurcsány, elbaszta Orbán, elbaszta itt mindenki, csak a kisember az okos, megvan a magához való esze, az bezzeg frankón tudná, hogy kell itt a jegybanki alapkamatot húzogatni a sávban meg a devizapárokkal osztani-szorozni, 'oszt fasza lenne mindenkinek, dögivel lenne pénz. A Kicsi Ricsi, a Kicsi Juli is tudná ezt nagyon, tudná ezt mindenki, de ez a tetves hazaáruló söpredék szándékosan sanyargatja a népet, ez a hobbija, megírta a kuruc is, mégiscsak az igazságot írja.

Torkaszakadtából hőbörög, hogy egy londoni aranyért 25-30 millió jár. Hát hogy, hát minek, hát mennyi lélegeztetőgép, devizahiteles vagyok, adják inkább oda neki, megérdemli. Évek óta meg se moccan a fotelből, lyukas ribanája böffenetes, de az a pénz nála sokkal jobb helyen lenne, mit képzelnek ezek, a kurvaanyjukat. Olimpiai győzelem, mi? 10-15 év áldozat az életből, kelés minden nap 5-kor, edzés 7-11 között, lazító nyújtógyakorlatok 11-13 között, 13-tól 17-ig újabb ezer méterek vagy hosszú órák a lovon, szigorú életvitel, ital, cigaretta, buli zéró, a hét minden áldott napján, kőkemény monotonitásban, hát ez nem áldozat, ez semmi, bárki megcsinálja – böffenti a kisember, és a blikk.hu-n kommentel egy öblöset.

De plazma TV, 134,5 centis, full HD, képernyőkristályos, 3D színhatású, dolby hangerősítős, na az kell, nem ember, akinek nincs, nem élet az élet a full HD nélkül. Hát mér', hát min menjen a Nóta TV? Orionon, na ugye? Az értékét pillanatok alatt elvesztő autó hitelre, akár devizára is, az is nagyon kell, hogy az anyját a jövedéki adót megemelő kormánynak, hogy azbeszt nem baszta meg. Autókázni kell, ha kell, ha nem. Annyira rossz itt a helyzet (nem ez volt megbeszélve!), hogy megyünk Londonba mosogatni, hajóra a pakisztániak meg az indiaiak közé, és sírunk-sírunk, hogy ez az ország egy trágyadomb. Aztán a londoni vállalkozást nyitó magyar gyerek mondja, hogy eszébe nem jut magyart alkalmazni, mert a magyarok nem szeretnek dolgozni. Megy a nagypofájú, mindenkinél okosabb kisembergőg, hogy az angolok olyan ostobák, mint egy marék lepke. Mesélik, hogy a kilencemeletes hajóról a magyar alkalmazottak leszállnak az első megállónál, bontják a kontraktust, mert „nem erről volt szó”.

Hát mégis miről? Sétahajókázásról?

A késő délutáni narancsszínű napsütésben támasztjuk a kerítést, megáll a házunk előtt a lisztesautó. Kipattan belőle egy agilis, középkoron jóval túl lévő, nagy dumás, jópofa sofőr. Fiúk, összeborult a platón ötven mázsa liszt, ilyen ez a román raklap bassza meg, nem tart semmit, segítetek ledobálni, nem leszek hálátlan, sorolja egy szuszra. Segítünk hát, vesszük is le a pólót, egyikünk ugrik a platóra, cibálja a zsákokat, a másikunk veszi a hátára a csúszós nejlonzsákokat, viszi be a sütőüzembe. Időközben érkezik a többi haver, egy óra alatt végzünk is. Kérdezik, hogy mennyiért dobáltuk le a száz zsák lisztet. Nagy büszkén mondjuk, kettőfélért fejenként, tök jó, talált pénz, pont belefért az időnkbe. Ááá, ők annyiért biztosan nem emelgették volna a zsákokat, hagyjál már, dehogy.

Na pontosan itt a baj. A fogyasztási igények a plafonon, a tettek meg a béka segge alatt.

Pedig ebből öt meg húsz év múlva is csak kis pénz, kis sör, kis unicum, kisfasz, kisemberizmus lesz, semmi több, semmi nagyszerűbb.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr934717566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.08.21. 07:32:41

Egy ideig vállalkoztam, volt alkalmam összehasonlítani a magyar és a szlovák ember hozzáállását a bizniszhez, és nekem a magyarokról pontosan ugyanez jött le. Nagy pofa, óriási igények, de a munka és fizetési morál a béka segge alatt. Egy tiszacsernyői ismerősöm, aki jóval többet bizniszelt mindenféle etnikummal is azt mondta, hogy "a magyar vállalkozó basz át téged a leghamarabb, még a románoknál is gecibbek ezek a magyarok" pedig az illető is magyar nemzetiségű volt.

Akár tetszik, akár nem, de ez van.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.21. 07:40:51

@Vhailor:

Hát, bizony, moslékzabáló, genetikusan alattvaló féregfajzat ez a magyar, a'mánk*rvafix!

ü
bbjnick

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.08.21. 07:49:46

@bbjnick: Így azért nem fogalmaznék.

Sokkal inkább:

"Tót jobbágy zsíros konyha, magyar jobbágy pörlő társ."

A magyarnak alapvetően "nyakas", türelmetlen a lelkialkata. Ha egy magyarnak azt mondod, hogy "figyu, most fogsz 15-20 évet dolgozni, aztán vehetsz magadnak autót/lakást/házat", akkor vagy kiröhög, vagy elkezd nyafogni, hogy ez túl sok, ő sokkal hamarabb szeretné ezt elérni... Egy szlovák az más, itt nem pattog senkin attól, ha 15-20-30 évig kell dolgozni, amíg kifizeti a hitelt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.21. 07:56:58

@k|M:

1) Zsír! És mi a megmondás?

2) Te talán nem is tudod, de ezt a szöveget a bolgárgyörgyök, révészsándorok stb.-k már szakmányban tolták a hetvenes-nyolcvanas évek Magyarországán. Felesleges izzadnod, előveszel egy huszonharminc éves Népszabit, kiemelsz találomra egy magyarf*ka-cikket, megspékeled egy két fasszal és full HD-vel és máris ugyanott vagy, ahol most.

3) Nem félnék fogadni abban, hogy nem volt többször liszteszsák a te válladon, mint Angelina Jolie az én f*rkamon.

ü
bbjnick

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.08.21. 08:01:25

nagondoltammegintkurvaanyázhatok egyet, de nem. tök ez van.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.08.21. 08:04:49

@bbjnick: mer nem ilyen a magyar mi? voltál te már munkaadó? próbáltál már embereket munkára rávenni? ami nem könnyen jön, az nem kell. a pénz nem ér annyit, hogy dolgozzunk érte. a pénz akkor kell, ha adják. annyit ér. és ha van, nem baromságra megy, csipszrekóláralapostévéreokostelefonra? mer a népszabi is. és? akkor nem igaz?

Sakic19 · http://sakic19.blog.hu 2012.08.21. 08:15:28

A demokráciával az a legnagyobb gond, hogy az emberek pontosan azt kapják, amit megérdemelnek, és nincs (illetve nem lenne) kire mutogatni.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.08.21. 08:15:56

@bbjnick: Ez nem túl értelmes fogadás, mert míg az bizonyos, hogy a farkadat, nemhogy Jolán Angéla, de senki élő fehérnép nem piszkálná bottal sem, addig fogyatékos szerzőre bármikor ráeshet egy liszteszsák jöttében-mentében.
------------------------
Amúgy a magyarozás pont annyira menő, mint a cigózás, zsidózás. Vagyis semennyire. Pontosabban ótvar nagy fasszság. Ahogy a lumpenproli nem szinoním a cigánnyal, ahogy a kókler nem azonos a kóserrel, éppúgy a lusta idióta sem fedi egészen pontosan a magyar ember fogalmát. Mi ebben a nehéz?

Azért az vicces volna, ha tényleg a cikkbéli mentalitás volna jellemző minden magyarra. Vajon kit dolgoztatna itt az a rakás multi? Mi a faszomér' jönne ide egy rakás autógyár? Ki vezetné a buszt, amivel a szerző bejár az iskolájába?

Az persze mókás, hogy majd(s már is) itten sorra azok háborognak, akik bárki más kárára örömmel általánosítgatnak, akik bármi más nációból boldogan farigcsálnak pejoráló jelzőt. (Meg persze a nettó rasszisták.)

vitaygeorgina 2012.08.21. 08:18:33

A cikk elgondolkodtató. Mindjárt érdemben is hozzászólok, de elöljáróban két dolog:
a címben az ne legyen már "sőr".
A másik: mi a fene az a "lyukas ribanája"?

Gorgiasz 2012.08.21. 08:27:26

No igen. Máig nem nőttük ki a gulyáskommunizmust.

Kabbe (törölt) 2012.08.21. 08:44:04

3 hét múlva megyek nyaralni-szigorúan külföld.

tevevanegypupu 2012.08.21. 08:53:32

Azert ez igy leegyszerusitett..Ket es felezert nem szivesen megy el dolgozni senki olyanokhoz, akikrol koztudott, hogy jutottak hozza a milliardjaikhoz. Ez eleg bonyolult lelki folyamat eredmenyekeppen jott letre, de csak a rendszervaltas ota van igy..Persze valoszinuleg mas lenne a helyzet, ha valaki a ket es felezret esetleg naponta kapna tisztan, ado es tb-jarulek levonasa utan. De ilyent ritkan ajanlanak. Esetleg ha a munkaadokrol is lenne egy ilyen cikkecske..akik nem akarjak bejelenteni a munkavallaloikat..akik a jovendo nyugdij es a szukseg eseten igenybeveheto orvosi ellatasrol csak almodozhatnak..Mert a munkaadonak az nem eri meg. A helyzet igy lenne kerek egesz.

spontan · http://erdekessegek.info 2012.08.21. 09:28:55

Van igazság az írásban. Sokkal hamarabb találunk indokot arra, hogy mit miért ne, meg ki a hibás azért, hogy nekünk nem megy, mint hogy azt keresnénk, hogy mit csinálhatnánk mi jobban.

Kutchek (törölt) 2012.08.21. 09:41:02

Telitalálat.
Ilyen környezetben az id éhendöglik, aki akarna és tudna mit csinálni.

kumkum 2012.08.21. 09:41:17

@tevevanegypupu:
Sztem pont az a hozzaallas hianyzik Mo-on, amit a szerzo es baratai kepviseltek.
A lisztet szallito sofornek segitsegre volt szuksege: Ha nem a pont ott unatkozo szerzo+baratai, akkor - par ora kesessel - a sofor altal odarendelt alkalmazottak/ismerosok pakoltak volna le. Ehelyett a mar ott levok szabad kapacitasat hasznaltak ki.

A fizetseg sok vagy keves, de hatekonyan oldottak meg a helyzetet. Nyilvan nem kell ehberert leszerzodni hosszutavra a lisztes vallalkozohoz, de a vallvonogatas nem mozditja elore az ad-hoc szituacio megoldasat.

Vaccpaör Dóri 2012.08.21. 09:41:58

Ja, de mikor a hajnal fél 5-ös busz tömve van, mert ezek a dolgozni utálók biztos sörért mennek, akkor nem jut eszedbe ez a sok általánosítás.
Ja, és tele van az szombaton is. Biztos bulizni voltak.

venator 2012.08.21. 09:42:59

Van igazsága a szerzőnek, szó se róla, de mint minden általánosítás ez is sántít egy kicsit...

Amúgy ez a fajta mentalitás külföldön is megtalálható, vagyis valószínűleg nem idegen magától az embertől. Ami nekünk nehezen megy, az az hogy tudomásul vegyük, hogy nem telik. Más nemzetek valahogy hamarabb beletörődnek. :)

Today05 2012.08.21. 09:48:40

gyerekek, hova kell menni liszteszsákot pakolni 2500/h órabéren, mert megyek, ha bele is szakadok!
Amúgy igaz, hogy sokan nem akarnak itthon dolgozni, nem egy közeli ismerősöm, rokonom van, akik krónikus emberhiánnyal küzdenek, és mindegy, hogy mit ajánlanak fizetésnek, senkit sem érdekel, nekem úgy tűnik, hogy a 200 alatti fizu (nem sokkal) már egy 8 általánost végzett embernek is kevés, aki több értéket akkor sem tudna termelni, ha minden nap aranyat enne...
Valamiért itt azt hiszik az emberek, hogy azért mert megszülettek jár 200k, aztán mert kijárták az általánost még 100k, aztán munkátkerestek 50k, és akkor szóba kerülhetnek az egyéb juttatások... komolyan nem értem.

De ugyanez tapasztalható a kiskereskedelemben is, miért nem képes szinte egyik bolt sem arra, hogy megrendeljen valamit attól a cégtől, akinek ő a hivatalos forgalmazója, tényleg letörik az ujja írni egy mailt, hogy kéne XYZ termék, tegyétek be a következő csomagba?

Nem kell itt pattogni, hogy a régi időkben is ugyanez ment, csak parasztvakítás az egész, mert tényleg ez megy, az egész adórendszerünk arra van berendezve, hogy csaljanak a cégek, és mivel csalásból élnek, nem éri meg nekik a tevékenységet ellátni. Cserébe ha egy cég a tevékenységéből csalás nélkül akar megélni, azt nem tudja megtenni, mert az adók rajta hajtják be a kiesést amit a csalók összehoznak, gyönyörű rendszer ez, Joseph Heller ha még élne, ebből megírhatná a könyve folytatását.

tarackos 2012.08.21. 09:53:42

Ezt már sokszor sokan megénekelték: nálunk mindenki azonnal akar gazdag lenni. A 2500-as órabér a minimálbér nyolcszorosa, ennyiért mennek külföldre mosogatni.

Egyébként nálunk nagyon kevés igazi kapitalista van, ezért tartunk ott ahol.

catsndogs 2012.08.21. 09:54:34

Reggel 8-tól este 6-ig, 7-ig dolgozom. Konkrétan dolgozom. A férjem fél 8-tól este 6-ig. Konkrétan dolgozik. Nem sírunk, dolgozunk. De még egy rohadt full hádés tévére sem futja... Akkor most mi van? Rosszul dolgozunk?

Reszelő Aladár 2012.08.21. 09:55:42

Nem tudunk túllépni az árnyékunkon. Megy a taperolás a másik zsebében. Ha van pénze akkor lopta, vagy másokat csicskáztatott. Fel sem merül senkiben, hogy megdolgozott érte.
Megoldunk mindent okosba'. Nem kell dolgozni, elég ügyeskedni.
- Pókerezz neten: nagy pénz kevés meló, aztán rájöszz, hogyha pénz akarsz akkor napi 10-12 óra elmegy vele. Pont mintha dolgoznál. Nem is vitatnám el tőled.
- kereskedj ebay-en, sokan nyomják, de ezzel is elmegy jó néhány óra. Mintha dolgoznál
- tőzsde, forex egyebek, ezekhez még tanulni is kell, ha nem akarod elbukni azt amit korábban (mázlival) összeszedtél. És csak repülnek az órák...

Mint látható, pénzt csak munkával lehet szerezni, még az ügyeskedés is időbe tellik.

Amúgy a poszt tartalmával egyetértek. Mélységesen.
A lapos TV-ről meg annyit, hogy annyi esze már nincs a legtöbbnek, hogy HD adást nézzen benne...

Anti Anyag (törölt) 2012.08.21. 09:58:08

@Vhailor: 20 éve magyar vállalkozókkal dolgozom, még egy sem baszott át. Arab, szerb viszont igen.

Szerintem te valamit rosszul csinálsz.

liberaliskonzervativ 2012.08.21. 09:58:15

reszbem egyetertek. az a gond h azok szopjak meg, akik dolgoznanak. mer hiaba dolgozzak ki a beluket, ugyanigy lefossak oket mint azokat akik faszt vernek melo cimen egesz nap.

a lenyeg meg a londoni melon van. azer az vhol vicc h a hugom tobbet keres mosogatassal tisztan mint en ertelmisegi meloval itthon. es igen, heti het nap napi 12 ora melorol beszelunk. marmint ami engem illet, a hugom 8 oraban takarit. es elvan mint a befott, en meg szamolgatok ho vegen. ez itt a baj.

sztrelnyikov 2012.08.21. 10:00:38

Én takarítottam már legénybúcsú után. Hidd el, hogy azért a 200e is kevés. Falat bontottak, parkettát szedtek fel. Baromira nem éri meg legénybúcsúnak helyet adni, mert tízszeresébe kerül a renoválás.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.08.21. 10:05:00

@Anti Anyag: Arabokkal, szerbekkel nem volt szerencsém, de hogy a szlovákok a bizniszben korrektebbek voltak velem szemben mint a magyarok, azt aláírom.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.21. 10:06:12

@Vhailor: @jose maria padilla:

Munkaadó még sohasem voltam, viszont vezetői, szervezői, koordináló feladatokat már több területen is láttam el. Az én tapasztalatom a következő: Kétféle (magyar) "munkaerő" van. S hogy ki melyiket képviseli, az gyakorlatilag független a szakmától-szakterülettől vagy az iskolázottságtól, gyakran még az életkortól is. Vannak, akikben van egyfajta emberi okosság, arány- és mértékérzék, józan helyzetértékelési képesség és vannak, akikben nincs. Akikben van, azokkal lehet együtt dolgozni, akikben nincs, azokkal nem. Az "öntudatosság", a konokság, a rátartiság önmagában nem probléma, nem nemzetkarakterológiai hiba, mert ha ez kellő ésszel és emberséggel párosul, abból sok jó (sok plusz) is kisülhet. A baj ott van, ahol ez butasággal párosul. Én már olyan rutinra tettem szert, hogy egy tekintetből és néhány mondatból (nagy bizonyossággal) meg tudom állapítani, hogy ki hová tartozik. A probléma nem az, hogy a magyar "öntudatos", hanem az, hogy butul. (Bár korántsem olyan mértékben, mint ahogy ez itt elő van vezetve.)

Ezt a semminemelégezést és plazmacsipszezést pedig szerintem nyugodtan abba lehet hagyni. Ismeretségi körömben tudtommal (s tudnék róla) egyetlen embernek sincs plazmatévéje vagy autóhitelje, ellenben gyakorlatilag minden barátomnak (s nekem is) tartoznak önkormányzatok, cégek, szervezetek, intézmények, elvégzett, de soha ki nem fizetett munkadíjjal.

Ez van. Szerintem.

ü
bbjnick

Mérges 1234 2012.08.21. 10:09:54

Hú, hú, mennyire rendben van.

Mikor még diák voltam és nyaranta csórók, m,ert szüleim sem voltak eleresztve, nyomtam én nyáron téglarakodást, krumpliszedést, kapálást, bármit ami vidéken volt.

És hányszor megkaptam, hogy ennyiért....

A nullánál több......

Van baj kérem. Na de azt se feledjük, hogy van, aki akarna dolgozni és mégsem jut neki.

tintamin 2012.08.21. 10:10:08

Valahol elfelejtődött az "építkezés". Meg hogy "életút", "ranglétra", "élethosszigtanulás", stb. Hogy nem kapásból főnök nagy lóvéval az első lépés, hanem végig kell mászni minden fokozatot, tanulni(!) kell, dolgozni kell. És nemcsak céltalanul léhűteni.

És nem a pénz a mérvadó. Az csak eszköz, de nem is mindig szükséges. Az élet saját szemmel-füllel-értelemmel 3D-fullHD, és nem tévén keresztül....

scsaba1 2012.08.21. 10:11:58

@bbjnick:

Mert van igazság benne. Én imádom a hazámat, sehol máshol nem tudnám elképzelni az életemet, mint itt, magyarként.

De azt is el kell mondani, hogy nekünk kivételes tehetségünk van arra, hogy éhen haljunk ezen a gazdag földön. Elég megnézni pl. vidéken a gyommal felvert konyhakerteket és a elhanyagolt gazos udvarokat ill. vele ellenpontként a parabolaantennát és a légkondit a málló vakolatú házon.

jozicsenko 2012.08.21. 10:12:11

2500 ért megyek lisztet pakolni...

van egy kis blogom, járjuk a környék kocsmáit: furcsa, de itt, ha társaságot hozunk (=pl legénybúcsút), megoldható 10 kocsmából 9-ben: örülnek neki

sőt, a többség a hozott pálinkát is elnézi, ha a sört náluk isszuk: vagyis megoldható a dolog - bár az is igaz, hogy van, ahol 100ezerért már nem mozdulnak meg: az ilyent csak sajnálni tudom: kelet magyarországon pl ugranak, szaladnak ennyi pénzért (furcsa, hogy a balatonon meg még mndig sirnak a zimmer ferik után)

Ez vagyok 2012.08.21. 10:13:26

Csak számolgatom az órabéreket:
Nettó minimálbér órabére: 60915,-/160= 381,- Ft
Bruttó minimálbér órabére:119505,-/160= 747,- FT
Ha 2500-at kapnál nettóba egy 160 órát ledolgozott hónapra: 2500*160= 400 000,- Ft.
Nem is olyan rossz.
Kiszámoljátok a nálatok otthon dolgozó szakember (aki általában számlát sem ad) óradíját, ha valamit megcsinál?
Én épp egy festő ajánlatánál számoltam ki 7800,- Ft-os órabért és még fukarnak nézett, mikor nem vele csináltattam meg a festést. Normális?

AzHofi 2012.08.21. 10:14:10

címlapvadász cikk, minden értelem kihagyásával, az érzelmekre hat, mint a teleshop

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.21. 10:15:29

@sztrelnyikov:

Erről van szó! Nyilván, volt tapasztalatuk a tulajoknak "legénybúcsú"-ügyben. S mert nem akarták, hogy néhány részeg s*ggarcú összehányja és szétverje a hajójukat vagy a vendégházukat, ezért ki lettek szerkesztve az újságban és ezért minden magyar genetikusan alattvaló és moslékzabáló. F*sza!

ü
bbjnick

hurmazs 2012.08.21. 10:16:15

Tudom hogy igazatok van .DE.
Itt a Duna parton aug.. 20-án kb. a vevők 40 %-a dühösen ment ki a közértből hogy nincs 1,5 l-es hideg ásványvíz.Volt 99-ért félliteres víz,sör 199-ért Ászok Löwen stb.Lényeg, hogy bárki vállalkozhat bármire, van egy csomó kiadó helység de beledumálni sokkal könnyebb.
Én viszont nem írok blogot ,mert nem tudok.

Fenehorizont 667 2012.08.21. 10:17:03

@bbjnick:
ezek részigazságok. ha akarom, úgy látom, hogy a kisemberizmus miatt tart itt az ország, ha akarom, úgy, hogy a geci politikusok miatt. megfigyelhető, hogy az emúttnyóccévbe az indexen és más, hasonló, politikailag független, haladógondolkodó, mi nem húzunk semelyik oldalra sem. mi? dehogy húzunk! á! mi? "hír"portálokon volt nagyon népszerű a kisemberfika, meg az ezért tart itt az ország. tótavé aktuális seggnyalásaiban, oldalt ajánlott blogokban, véleménycikkekben sokszor meg lehetett ezt figyelni.

méveszi fel a devizahitelt a köcsög? plazmatévére? kormányváltás: hopp, szegény devizahitelesek, mér nem menti meg őket a zorbán!!

amikor a publikáló szívéhez közelebb álló kormány regnál, és nem valami látványos a változás pozitív irányba, akkor dühében a kisemberre támad. ezt lehet most megfigyelni a mandineren is.

közbe meg, közbe meg...

lépésváltás · http://magyarszleng.blog.hu/ 2012.08.21. 10:18:24

"......"nem élet az élet a full HD nélkül. Hát mér', hát min menjen a Nóta TV? Orionon, na ugye?

orionbol is van full hd. hehe.

Anti Anyag (törölt) 2012.08.21. 10:18:44

@scsaba1: Ne a cigánysorra menj és ne is olyan helyekre, ahol amit termelnek, úgyis ellopják.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.08.21. 10:18:47

Épitész vagyok, és a haldokló épitőipar ellenére is rengeteg munkám van (hála égnek).
Mivel egy ház nem csak épitészetből áll, hanem kell statikus, gépész is, vannak szakági tervezők akikkel együtt dolgozom. Ez kvázi azt jelenti, hogy tőlem egyenesen hozzájuk megy az ügyfél, és reklám/egyéb lófasz nélkül van munkájuk.

Mit csinál az egyikük?
- átbassza a megrendelőt
- sokadjára igéri, hogy elmegy átbeszélni a dolgokat
- átbeszélés után elsüllyeszti az anyagot, nem foglalkozik vele

Pedig szinte rutinmunka mindegyik. Ebből adódóan nincsenek zűrök, csak tiszta munka, normális pénzért.
Idén 1 millánál több megrendeléshez jutott ezáltal csak tőlem.
Devizahiteles, hiteles autóval, gyerekekkel, asszonnyal.
Mégsem akar dolgozni az ölébe hullatott munkákon...

Kerestem mást. Amig el nem kurvul ő is, addig jó lesz. A "régi" meg panaszkodjon tovább, hogy nincs pénz.

(a másik szakági tervező ezekből a kis munkákból rakta félre a családi nyaralásra a pénzt, ötüknek két heti tengerpart.)

Néha kibaszott szánalmas tud lenni a magyarok hozzáállása a munkához.

Susie Q · http://couleurlocale.blog.hu/ 2012.08.21. 10:21:23

@jose maria padilla: Pontosan így jártam én is, de a felháborodás előtt még gyorsan eszembe jutottak azok a régóta külföldön élő magyar ismerőseim, akik a rendszerváltás után hazajöttek vállalkozni, majd pár év stressz és némi idegösszeomlás, majdnem teljes anyagi csőd után szépen visszaköltöztek Nyugatra. De ismerek nem egy "echte" nyugatit is, aki megpróbálta és kénytelen volt feladni, mert senki nem tartotta be a megállapodásokat, az időpontokat stb.

A mindennapi bosszúságokat is lehetne sorolni: az egyik balatoni kistelepülés egyetlen éttermét, ahol az egyetlen külföldinek romlott bort hoznak, a butikost, aki elijeszti a vevőt a modortalanságával, és így tovább, mint ha 10-20 ezer forintért már mosolyogni sem lennének képesek.

Mindettől függetlenül a poszt igen általánosító, azért ennyire nem rossz a helyzet. Rengeteg ember van, aki igenis megbecsüli a munkát.

kennyking 2012.08.21. 10:23:04

Véleményem szerint a magyar vállalkozó a legpitiánerebb, legszarrágóbb, leggerinctelenebb munkaadó a világon. Egy munkavállaló miért szakadna meg az ilyenért.A tisztességes és korrekt vállalkozó tisztességes és korrekt munkavállalókat tud alkalmazkodni.Mert a munkavállaló tudja értékelni a korrekt munkahelyét.Ahhoz lojális.Miért kéne egy gerinctelen szarrágóhoz lojálisnak lenni? Én speciel magamnak dolgozom és van egy állami állásom is ( ez állandó és biztos jövedelem, az előbbi a kutyavacsorája kategória), képtelen lennék egy magánvállakozónak dolgozni.

Netuddki. 2012.08.21. 10:23:57

@tevevanegypupu: Ja, ja.

Na most kedves poszter nekiállhatsz talán kiszámolni a rakodásért kapott "ingyenpénzből" mennyi maradt volna ha szépen leadóztok utána.

Lehet azon sírni, hogy Magyarországon a szolgáltatások színvonala a béka segge alatt van, de nem árt belegondolni, hogy mindezt a 22 év alatt regnáló töketlen pártjainknak köszönhetjük. Amikor egy vállalkozónak minden 100Ft-ból kb. 10-20Ft-ja marad akkor nem fogsz 50ezerből hajót bérelni 1 napra B+!
Amikor egy vendégéjszaka egy szállodában 22ezer/fő-nél kezdődik.

Igen B+! Ez egy olyan ország ahol nyugati árak vannak keleti bérekkel. Mit gondolsz miért "csak ismerősnek" adják ki a vendégházat?Azért B+, mert akkor nem adóznak le utána. A "nem ismerős" meg akár NAV ügynök is lehet. Arra meg már a fáradtságot sem veszik, hogy megmondják mennyibe fájna egy éjszaka ÁFA-val, SZJA-val meg még a tökömtudja milyen adóval.

Ez a rákfenéje ennek az országnak. A politikusok hihetetlen ostobasága és kapzsisága. Ez az olimpiai bajnoki magyar adórendszer hibája, amin érdekes módon még egyik párt sem akart változtatni. Mindegyik sokat akart markolni, de csak keveset fog. Miközben az ország gazdaságilag és erkölcsileg ebek harmincadjára jut...

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.08.21. 10:24:27

@bbjnick: Mondom, nekem volt alkalmam összehasonlítani a szlovák és a magyar munka/üzleti morált. És szerintem 150 év alatt nem sok változott a magyar "jobbágy" tényleg "pörlő társ" a tót "jobbágynál" pedig tényleg valamivel zsírosabb a konyha. Persze, vannak kivételek, mindenkinek megvan a saját tapasztalata, viszont tudatosítani kellene, hogy a szlovák gazdaság a magyarhoz képest tényleg dübörög, és a 10%-os GDP növekedések a kétezres években nem csak úgy jöttek létre.

Persze, itt is van magas munkanélküliség, itt is van szegénység, de úgy nagy átlagban 10-15%-al magasabb az itteni életszínvonal a magyarországiénál, és ezt a szlovákok elsősorban saját maguknak köszönhetik.

@Ez vagyok:

60915/119505 = 50,9% - szóval az adóprés 49,1%. Valahol itt van a kutya elásva...

zsg? 2012.08.21. 10:25:49

Mint minden általánosítás, ez is sántít.

1, Aki próbált már tartósan munkanélkülieket rávenni a munkára (mondjuk egy EU által pénzelt, kistelepülési foglalkoztatási projektben), az nagyjából hasonlókat tudna írni. A mérhetetlen lustaság és az elképzelhetetlen butaság végtelen sűrűségű szingularitást alkotva egyesül ezekben az embercsoportokban.

2, Aki próbált már magyar vállalkozóként megélni, az azért némiképpen megérti a hajóskapitányt, aki nem ugrik a negyed áron számla nélkül című keringőre. Mert kezdetkor még lelkes az ember, aztán jönnek a nemfizető megrendelők sorban, akik utólag a pofádba röhögnek, mert megtehetik. Aztán jönnek az ellenőrző hatóságok, akik ízekre szednek az helyszíni ellenőrzésen és legombolják rólad (papíral vagy papír nélkül) három-négy havi jövedelmedet. Aztán jön az APEH és beszedi a meg sem kapott bevételek adótartalmát. És így tovább. Mindeközben pedig azt látja a magyar vállalkozó, hogy vannak, akiknek alanyi jogon jár a milliárdos megrendelés. És egy idő után a vállalkozó belefásul a kilátástalan küzdelembe és fáradtan vonogatja a vállát, amikor jön egy lelkes kiscserkész, aki negyedáron kivenné a hajót egy bulira.

Anti Anyag (törölt) 2012.08.21. 10:26:43

@bbjnick: Van benne valami, legénybúcsúra én sem adnék ki helyiséget.

Max. ha letett kb. félmillió kauciót, olyan pedig nincs, hogy majd ő takarít.

Az esküvő is elég rizikós, egyszer csináltam egy 120 fős esküvőt, a szálláson okozott kár majdnem annyi volt, mint a szállásdíj, pedig jólszituált emberek voltak és csak egy napig maradtak. Olyan dolgokat elloptak, megrongáltak, hogy csak lestem. 120 fiatal egy hét alatt nem okozott annyi kárt, mint ezek a 40-50 évesek 1 nap és egy éj alatt.

Szerencsére ki tudtam belőlük szedni, eleve nagy kauciót kértem, de a rossz szájíz maradt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.21. 10:26:44

@Dr. Zerge:

Mondd csak, gyakran fantáziálsz idegen férfiak farkáról?

ü
bbjnick

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.08.21. 10:30:49

Csak halkan mondom hogy az az 50es a bérletre az nem 50.
Ugyanis feltételezhetően mert Ti ilyen okos, munkaszerető, talpig becsületes emberek vagytok akik erkölcsi lángoszlopként virítanak a plazmára vágyó, nem dolgozó panelprolik között gondolom meg sem fordult a fejetekben hogy ne kérjetek számlát, és ugye ha 50 ezer a végösszeg akkor csak 39 ezer landol hajós emberünknél és 11 ezer megy áfaként a költségvetésnek...Ja, a lisztpakolásért az alkalmi munkavállalási le lett jelentve, be lett tolva a járulék, adtatok számlát? Mert gondolom a zsebből zsebbe mint a hőzöngő bunkóknál okosba' szokás szóba sem jöhetett...

Belagezapista (törölt) 2012.08.21. 10:31:15

@Today05:
"nekem úgy tűnik, hogy a 200 alatti fizu (nem sokkal) már egy 8 általánost végzett embernek is kevés, aki több értéket akkor sem tudna termelni, ha minden nap aranyat enne... "

Ez azért tűnhet így neked, mert még életedben nem hagytad el Budapestet (legfeljebb repülőn külföldre). A helyzet az, hogy sok helyen a minimálbérnek is örülnének (akár műszaki) diplomával.

tevevanegypupu 2012.08.21. 10:34:03

@kumkum:

Azt hiszem ez az egesz ugy mukodik, hogy manapsag rengeteg mindent lehet kapni, naprol-napra csillogobb vackokat. De ezek annyiba kerulnek, hogy szinte elkepzelhetetlen megvenni oket. Kolcson nincs (nagyon helyes egyebkent, ezekre a dolgokra ne is vegyenek fel), viszont ket es felezerbol egy-egy alkalmi munka utan ugyan hogy tudnanak sporolni ilyesmire? Sehogy. nem jon ossze csak majd tiz ev mulva - egykis lakas ararol mar ne is beszeljunk - hat akkor nem megyunk el lisztet rakodni, hanem inkabb kartyazunk egy sor mellett a haverokkal es jol szorakozunk. Valami ilyesmi. Es oszinten szolva olyan nagyon nem is lehet elitelni ezt sem. De altalanositva kimondani, hogy a magyarok lusta nepseg, ez azert eros tulzas.

Anti Anyag (törölt) 2012.08.21. 10:35:28

@Vhailor: Én járok ki szlovákiába és nem nagyon látom ezt. Az éttermek, sörözők üresek, a települések hihetetlenül kopottak, az utak szarok, a közlekedési morál kb. mint nálunk a 70-es években.

Annyi, hogy az ország náluk nagyon le van pukkanva és látszik, hogy alapból igénytelenül oldanak meg mindent.

Pedig ez nem a magyarlakta rész. Az tény, hogy évről évre több jó kocsit látok.

Belagezapista (törölt) 2012.08.21. 10:36:56

Egyébként meg a helyzet a következő:

Nem véletlenül nem fizetnek 2500 Ft-ot a liszteszsák cipeléséért. Ugyanis azt bárki meg tudja csinálni, ezért jár érte minimálbér, de így is protekció kell a bekerülésért, mert mivel bárki meg tudja csinálni, 500-an jelentkeznek ilyen munkára. Amiért sokat fizetnek, az az, amit kevesen tudnak. Erre lehet mondani, hogy mérnöknek kell tanulni. Igen ám, de gyakorlat nélküli mérnökből is sok van. Amiből kevés van, az a már betanult szakember. Nekik sokat is kifizetnek. Viszont nem egy szakmáról tudok, ahol egyszerre panaszkodik pályakezdők tömege, hogy nem kap munkát, meg a munkáltatók, hogy nincs munkaerő. Igen, mert mind már sok gyakorlattal rendelkező munkaerőt keres. Ilyet viszont csak más cégektől lehet elvenni. Pályakezdőt viszont nem akarnak felvenni, mert az első hónapban az veszteség a cégnek. Na, ez az igazi kicsinyesség.

tevevanegypupu 2012.08.21. 10:37:47

@kovi1970:

Igen, ez lehet a valasz arra, miert is nem lodul meg az ember egy-egy ilyen liszrakodas lehetosegetol..Meg aztan az is mas dolog, ha kamubol, szorakozasbol kapkodjuk le a zsakokat a kocsirol meg az is mas, ha kiszamolgatjuk, hogy megszakadunk a zsakok alatt es annyit kapunk, hogy tisztesseges napi ennivalo nemigen jon ki belole, nem is beszelve arrol a puloverrol amire szukseg lenne, mert jon a hideg..

ne most 2012.08.21. 10:38:58

Magyarországra nem lehet mondani, hogy drága mégis sokallod az árakat. A munkaerő nagyobb része minimál béren van, de azt mondod lusták és nem örülnek hogy van munkájuk.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.08.21. 10:39:12

@Anti Anyag: Merre jársz?

Szlovákia kb. úgy néz ki, mint Magyarország, leszámítva Pozsonyt és a Vág völgyét, az fejlett, méghozzá nagyon. Azért mondtam, hogy nagy átlagban 10-15%-al magasabb az életszínvonal, a regionális különbségek viszont óriásiak. Eperjes vs. Pozsony között akár két vagy háromszorosak is lehetnek a bérkülönbségek.

user792 2012.08.21. 10:40:15

@ödönke666: Nekem is ugyanez jutott eszembe. A tököm kivolt, amikor pár évvel ezelőtt a faszláma liberális bagázs az Indexen meg blogokon osztotta az észt, és senki nem küldte el őket a kurvaannyukba. Ellenkezőleg, még komolyan is lettek véve.

Mer' hogy ez a magyar egy utolsó szar szemét népség, nem ért a kapitalizmushoz, ingyenélő, mindenhol csak ügyeskedik, ja meg náci fasiszta rasszista (... ugye ismerős? Emlékszünk még?)

A fene se gondolta volna, hogy hosszú idő után pont a mandineren köszön majd vissza ez a köcsög hangnem.

gnme 2012.08.21. 10:45:39

@Vhailor: Plankó Gergőék ezt úgy fogalmazták meg, hogy június 30-ig az államnak dolgozol.

Ez a modernkori kommunizmus. Félévig minden közös a zállammal.

mony b 2012.08.21. 10:46:17

Hm.. a szerző mintha magát karikírozná. A fullHD-s nótatévés példa mintájára: nem mindegy neked, hogy hol bonyolítod a szánalmas legénybúcsúdat? Ha egy ötvenesed van rá, bérelj olyat, amire ez futja
(budapestevent.hu/hajoberles-budapest-setahajo-dunai-hajout/). Neked nem jó az 50-ezres hajó, 200-ezreset akarsz, de áldozni (dolgozni) nem akarsz rá (érte). Hogy is mondtad? "A fogyasztási igények a plafonon, a tettek meg a béka segge alatt". Na igen..

EMP 2012.08.21. 10:46:58

lol, telitalalat :)

k.sz. 2012.08.21. 10:47:30

Vannak emberek, akik miután szembesültek azzal, hogy hacsak nem nyernek a lottón, nekik sosem lesz panorámás villájuk Monacoban, úgy gondolják, hogy inkább vesznek egy nagy LCD tévét, elmennek last minute nyaralni Tunéziába stb., és ily módon próbálják élvezni az életet. Szerintem ez nem elítélhető.

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.21. 10:48:08

Csórikámnak nem volt óránként 28.572 forintja, hogy kibéreljen rajta egy sétahajót 15 fő részére, személyzettel, takarítással, hányás-felmosással, budipapírral együtt.

Vagyis nem volt óránként és fejenként 1904 forintja arra, hogy röpke 7 órán keresztül megvásárolja 15 lúzernek a felső-középosztálybeliség illúzióját :)

Gondolom, az ócsósört meg a kommerszpáleszt is a gazdaságos boltból vitték volna a kihányáshoz.

ne most 2012.08.21. 10:48:24

@Belagezapista: Magyarországon mi szívná fel a tapasztalt mérnököket? A BKV? Mitől lenne tapasztalt az excel használatától vagy a lángos sütő weboldalának elkészítésététől, esetleg a wordpress telepítésétől?
Lásd be csak azért kérnek tapasztalatot, hogy leverjék a béreket.
Aki tapasztalt, abban nem bíznak vagy drágálják. Ha alacsony árat mond biztos szar munkát végez, ha nem alacsony árat mond akkor meg lehülyézik, hogy mit képzel.

KANADA 2012.08.21. 10:49:36

@Vhailor: Ezért van a magyaroknak 1000 éves állama, a szlovákoknak meg csak 19.

gnme 2012.08.21. 10:51:18

@k.sz.: mióta megjelent a G15-ös panel, az LCD nem menő :-)

Fenehorizont 667 2012.08.21. 10:51:27

@user792:
régebben az volt a baj, hogy nem lehetett elküldeni őket a kurvaannyukba, mert a haladó, felvilágosult, toleráns bloggerek azonnal tiltottak a hozzászólástól, amikor megpróbáltál akár csak a más véleményednek többször hangot adni...és akkor az anyjukba küldésről ne is beszéljünk.
itt legalább nem tiltanak...asszem :)

Kandeláber 2012.08.21. 10:51:35

Ajánlottak már megoldást rossz közérzet ellen egyes politikusok.
Kövér kötelet. Kuncze ciántablettát.
Sajnos, nem önmaguknak szólt az ajánlat.

gnme 2012.08.21. 10:52:17

@ne most: á, nem hülyézik le. Kinevetik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.21. 10:52:31

@ödönke666: @user792:

Már a hetvenes-nyolcvanas években is ezt a szöveget nyomták a rezsim bértollnokai, a szoclib rezsimek alatt (gyakorlatilag ugyanazok az arcok, akik a kommancsérában:-)) szintén, s most az új rezsim, jobb ötlet híján, ugyanezért a hígfosért hajlandó csak fizetni újsütetű rezsimszolga bértollnokaiknak. (Akik talán még fel sem fogják, hogy minek is váltak ők részesévé.)

ü
bbjnick

rókafogta 2012.08.21. 10:54:18

@cats'ndogs: Ja! 40 éve dolgozom és nincs 20méteres Full HD Tv !De az életem se Full HD!Egyébként a lányom 5. éve él Skóciában (érdekes a skótok se szeretnek dolgozni) , hogy van ez?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.21. 10:54:25

@bbjnick:

újsütetű rezsimszolga bértollnokaiknak=újsütetű rezsimszolga bértollnokainak

záporeső 2012.08.21. 10:55:08

50ezer a hajóra, 15 emberre? Hát normális?
Ez nincs 3500 Ft/fő 7 órára a hajón.
Szerinted a tulajnak hány embert kell még megmozgatnia, fizetnie hogy ti szórakozzatok a hajón? És akkor az esetleges rongálást, takarítást még nem is számoltuk.
Arról nem is beszélve, hogy izgulhat, vajon hányan esnek bele részegen a vízbe...
Szerintem a 200 teljesen reális volt.

Gumby Crooner 2012.08.21. 10:55:27

Jó a post. Viszont az olimpiás rész marhaság. Nem gondolom, hogy az élsportot államilag kéne finanszírozni.

gnme 2012.08.21. 10:58:02

@rókafogta: hát július elsejétől dolgozni kell szorgalmasan, azt lesz tévéd.

Mióta megjelent a 4k, a full hd nem menő :-)

Elstron 2012.08.21. 10:58:12

@Today05: Ez már statisztikailag is marhaság. Amikor egy diplomás keres nettó 150-et, akkor szerinted egy szakmunkás hogy kapna 200-at alaphangon? Légből kapott számokkal dobálózol, de a valóság ennél sokkal rosszabb.

Még Budapesten sem keres ennyit egy melós, vidéken meg főleg.

Komojtalan 2012.08.21. 10:58:39

Mint valaki fentebb írta ha valaki becsületesen adózik, annak 10-20 forint marad 100 forintból, ennyiért én sem dolgoznék. Könnyű azt gondolni ez a szemét felvett X forintot, nekem meg csak Y -t ad. Sokallja valaki a 8k -s rezsiórabért? Reklamáljon a képviselőjénél, akit választott. Egy szakember, akinek felelőssége is van (övé a cég, NAV, stb ...) nehogy már ne keressen meg 1k -t óránként. Szlovákiából egy példa. Mentünk egy romos várba, összesen mi hárman voltunk, meg a jegyszedő. 20 KS volt a belépő, hármunknak 360 forint - jellemző, nem 1k/fő mint itt ...), de persze a magyarság kijött belőlem: Adok 30 KS -t és bemegyünk. Fel volt háborodva, hogy akkor miből újítják fel a várat, stb ... Aztán már jegy nélkül odaadtam volna a 60 KS -t, kitépte a jegyet, valósággal rám sózta ugyanezen indokkal. Magyarországon ez megtörténhetett volna? Inkább még a jegyszedő ajánlja fel.

Netuddki. 2012.08.21. 10:58:46

@ödönke666: "méveszi fel a devizahitelt a köcsög? plazmatévére?"

Azért veszi(vette) fel mert bízott abban, hogy még évek múlva is meglesz a munkája és vissza tudja fizetni.

"kormányváltás: hopp, szegény devizahitelesek, mér nem menti meg őket a zorbán!!"

Ez egy oltári nagy tévedés! A devizahiteleseket személy szerint orbán viktor "mentette meg". Nem rég még így nyilatkozott a kicsi kis szájával. A "megmentést" kb. úgy kell érteni mint a magánnyugdíjpénztárakat. Szerintem a devizahiteleseknek rohadtul nem hiányzott, hogy megmentse őket a nemzet növésben nehézségekkel küzdő szupermenje.

"közbe meg, közbe meg..."

Közbe meg mindig a fejétől bűzlik a hal.
Senki sem azért megy el 4 évente szavazni, hogy a kormányra került befutó meglopja és még a fejére is csináljon cserébe. 22 éve ez folyik itt, lassan talán a számonkérésnek is el kéne jönnie...

ne most 2012.08.21. 11:01:36

@Elstron: diplomás pincérnek többet kell adni?

Infomaker 2012.08.21. 11:03:18

Kissé makróbb nézettek mondva:

Legyenek jó kórházak, jó utak, minden legyen fasza, zsír, de azért adózni gáz, nem lehetne számla nélkül? Nehogymár ezeknek adózzak!

gnme 2012.08.21. 11:03:39

@Komojtalan: egy szakember szerintem se keressen meg 1k-t óránként, hisz az állam zsebretszi a felét.

Inkább gondolkozzon, keresse meg a kiskapukat és keressen "pénz"-t. Mert ugye abból lehet megélni.

Netuddki. 2012.08.21. 11:03:41

@rókafogta: "Egyébként a lányom 5. éve él Skóciában (érdekes a skótok se szeretnek dolgozni) , hogy van ez?"

Az okosok szerint az állatvilágban az ember dolgozik a legtöbbet...

rókafogta 2012.08.21. 11:04:29

@gnme: Azt teszem, kérdés meddig tehetem. (sok minden másra is szükségem lenne nem csak a Full.HD re- mondjuk akkumlátor töltésre ,mert 17 éve merítem jó" birgya ")
A véleményem pedig az ,hogy az írás egy nagy marhaság!

kennyking 2012.08.21. 11:06:06

@kovi1970:
" lassan talán a számonkérésnek is el kéne jönnie... "
Aki számonkér az nécifasisztaanarchista, hiszen most a mindenvilágok legjobbikában élünk. Van a liberális demokráciánál nagyszerűbb találmány? Ugye nincs? Akkor mit is kéne számonkérnünk? Ja, meg persze, ezt mi akartuk, még meg is szavaztuk anno.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.08.21. 11:06:44

@Gorgiasz: Valaki magyarázza már el mi a faszom az a gulyáskommunizmus. Rohadtjól hangik, de elképzelésem sincs róla mi lehet. Még arról sem, hogy ez valami jó vagy rossz dolog?

Amúgy megértem én mindkét oldalt. kevés pénzért én sem mozdulok, mert túl sok van ahhoz, hogy olyan kevésért megmozduljak. Ez a határ midnenkinek mást, va, aki hajlandó háromszázotven forintért csirkejelmezben szórólapot osztani, van, aki úgy gondolja, a szabadideje többet ér. Ilyen ez.

Persze, lehet hogy érdemes lenne megmozdulni, itt Londonban a magyarokon érzem, hogy pénztelen banda, mint a pakik, arabok. Nem azért nem fizetnek, mert nem akarnak, hanem mert konkrétan nincs. És ahol már relative olcsó piára sincs pénz, ott nagy baj van. (páleszt szoktam árulni. Hobbiból, nem a pénzért, mert ahogy fentebb is, rohadt kevés pénz van a dologban.)

gnme 2012.08.21. 11:07:33

@rókafogta: bazegh' magam alá csurrantok, 17 éves az akksi? sz'milyen márka?

rókafogta 2012.08.21. 11:11:34

@gnme: Magyar! Nem 17 éves ,58 csak töltőn nem volt 17 éve (max . gyors töltőn 3 nap egyszer)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.21. 11:18:11

@Vhailor:

Ez szerintem egy nagyon merész megközelítés és parttalan vitát generálna belemászni a szálazásába. Hogy Szlovákia miért van abban az állapotban, amiben van és Magyarország miért abban, amiben, ahhoz azért némileg több összetevőnek is köze van, mint a magyar jobbágy és a szlovák jobbágy mentalitása:-)

ü
bbjnick

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.21. 11:19:02

@záporeső:

"50ezer a hajóra, 15 emberre? Hát normális?"

*

MOST még ennyit adott volna. 2014-től, ha ne adj isten, hatalmon maradnak, elkoboztatják a hajót és megcsináltatják közmunkában. Az jobb lesz majd?

Dolgozzon fillérekért a csürhenépe, örüljön, hogy egyáltalán van munkája, nem a követ töri Orbánék bányájában. Éljen az új középosztály!

A kisemberek pénzéből.

Kandeláber 2012.08.21. 11:19:35

Lenne egy kérdésem. Ki szeret igazából dolgozni? Ki nem szeretne inkább lottómilliomosként mondjuk Cancunban sütkérezni, és élvezni az életet.
Nagyon szadista hozzáállás a bérrabszolgáktól még azt is elkívánni, hogy szeressék a robotolást.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.21. 11:20:32

@scsaba1:

"Elég megnézni pl. vidéken a gyommal felvert konyhakerteket és a elhanyagolt gazos udvarokat ill. vele ellenpontként a parabolaantennát és a légkondit a málló vakolatú házon." --- írod.

Mikor tartózkodtál utoljára néhány napnál hosszabb ideig vidéken?

ü
bbjnick

rajnaig 2012.08.21. 11:20:55

Hát a szerzőnek sikerül leginkább megtestesítenie azt a nagy magyar kisemberizmust. Odaállít a kapitányhoz, aki megmondja a böcsületes árat, amit felszámít a szolgáltatásért, erre vigyorogva közli vele, hogy neki ez a lepukkant lepratelep nem ér annyit, de "megoldjuk okosba". Aztán csodálkozik rajta, hogy mérföldes seggberúgást kap ajándékba. Nem is értem, miért gondolja valaki, aki alapból trükközéssel óhajt elérni valamit, hogy miért fogják neki elhinni, hogy őket isten bizony nem veri majd át, piától zamatos fejjel majd a kezébe veszi a felmosófát és nekiáll felmosni a haverok után. Mert akkor már nem az lenne az egyszerűbb, ha a buli után usgyi, mindenki fut, ki merre lát. Ismerek ilyen embereket mindenfelé, ezek a low rider szarrágók azok, akik semmiért nem hajlandóak tisztességes árat fizetni, a csillagokat is lehazudják az égről, aztán nyavalyognak, ha a jobb helyekről orbitális pályán rúgják ki őket. Mindig meg is kérdem a pancseroktól (mert aki a barátja boldogságára sajnálja a pénzt, az sikeres ember nem lehet) hogy az autószalonban is vitézkedne e az AUDI S8-as vételekor, hogy adja neki a tulaj 2k ért mert neki épp annyit ér a verda, meg ennyi pénzért akár kockaladát is vehetne, úgyhogy ennyit ér egy autó és kész.

2012.08.21. 11:21:23

Magyarázol, hogy sokat akar a magyar, minél olcsóbban, de inkább ingyé és ha lehet azt is zsebbe.
De te szerencsére mindent számlával, leadózva, lepapírozva akarsz.

Kíváncsi lennék te mennyit kapsz a postrollkodásért! Feltételezem nem 200 Ft.-s órabérért vagy óriási megmondóember! Vagy ha te ingyé dolgozol, akkor egy szavam sincs, akkor mindent megértek és igazad van.

Persze lehet rabszolgának lenni, óránként 14 Ft.-s bérért is, vagy csak simán ingyen robotolni a munkaadónak, csak az mire is jó?

Mindezeket megfejeled egy jó 50 e Ft.-s hajóbérléssel. :)

Ha a magyar olyan mint, amit te leírtál, akkor te bizony magyar vagy. :)

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.08.21. 11:25:53

@bbjnick: A probléma lényege a hosszútáv-rövidtáv, kollektivizmus-individualizmus és a bizalom-bizalmatlanság tengelyeken található.

A szlovákok képesek kivárni, míg a magyarokra inkább a "most és azonnal" mentalitás jellemző. A magyarok szélsőségesen individualisták, talán még jobban mint az amerikaiak, a szlovákok inkább összetartóbbak, kollektivisták (vö. birkatermészet). A közbizalom nagyjából hasonló, itt sem bíznak a népek a politikusokban, de az a baj, hogy Magyarországon gyakran még a saját szomszédjában sem bízik az ember, ami éppen az individualizmusnak köszönhető.

Netuddki. 2012.08.21. 11:26:34

@kennyking: Tudom, hogy csak ironizálsz B+, de ezt az orbán és a többi megélhetési politikus csürhe, akik életükben még 1 napot érdemben nem dolgoztak komolyan is gondolják...

Fenehorizont 667 2012.08.21. 11:27:39

@bbjnick:
én elhiszem neked, minden további nélkül, csak akkor még nem olvastam újságot, mert olvasni se tudtam :)

Fenehorizont 667 2012.08.21. 11:29:42

@kovi1970:
pont ezt a halas dolgot akartam írni először a közbe meg után, csak így sejtelmesebb lett a vége.

Arcturus 2012.08.21. 11:33:32

@kovi1970: "Az okosok szerint az állatvilágban az ember dolgozik a legtöbbet... "

Az állatvilágban az ember él a legkényelmesebben és az ember hal meg a legkésőbb magához képest.

kennyking 2012.08.21. 11:36:50

@kovi1970: Tudom.Igazából nem is tudom, hogyan lehet ez ellen tenni.Mert demokratikusan ( és most nem cinikusan értve) tenni ellene nem tudsz, max annyit, hogy négy év múlva új vérszívókat szavazol a nyakadba.Látatlanba lefogadom veled, hogy lehet, hogy még nem tudod kire szavazol, de nem lesz különb az elődöknél.

kennyking 2012.08.21. 11:38:12

@Arcturus:
"Az állatvilágban az ember él a legkényelmesebben "
na, ha lennél nálunk kutya vagy macska, akkor ezt átértékelnéd.:) De tény és igaz a közhely, minél több embert ismerek, annál jobban szeretem a kutyámat.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.08.21. 11:40:59

Huhh, jó írás volt, úgy érzem ez kiszaladt!

Gratula hozzá! Igazatok van, sajna ez a nagy magyar helyzet...

Kandeláber 2012.08.21. 11:41:01

@Vhailor: Majd a Szép Új Világban, ahol mindenki pidgin-angolt beszél és génmódosított szóját kap enni mint rabszolga-munkás, nem leszünk individualisták annyira, mint most.
Csak sokkal jobban.

kennyking 2012.08.21. 11:41:29

@Kandeláber:
" A cégünk alapelve, hogy a beosztott szeresse a főnökét!"
Mr. Teufel, Macskafogó

Kandeláber 2012.08.21. 11:44:30

@Vhailor: Majd a Szép Új Világban, ahol mindenki a pidgin-angolt beszéli, és génmódosított szóját kap enni mint rabszolga-munkás, nem leszünk ennyire individualisták.
Csak sokkal jobban.

nyehehe 2012.08.21. 11:45:52

@Kandeláber: én példul szeretek dolgozni. Az egyik melóban alkalmazott vagyok, a másikban én vagyok a főnök. Mindkét dolog alkotó tevékenység. A magam uraként sokkal többet keresek, de a beosztotti munkát (azokat a projekteket) jobban szeretem, mert azok országos dolgok, míg a saját kis csapatommal, csak egy-két embernek tudunk örömet okozni a munkákkal. A sikerélményért dolgozok. Ha csak a pénz számítana, otthagytam volna a kevésbé fizető (beosztotti) állást. Szerencsére nincs a nyakamon a kés (pl euróhitel), hogy választanom kelljen. És a kérdésedre a válasz: én unatkozom a nyaraláskor. Szeretem ahogy a a munkám által megváltoznak a dolgok.

Arcturus 2012.08.21. 11:48:55

@kennyking: A nálad lakó kutya és macska is csak a te munkádon keresztül él jól. Ha a természetben élő állatok sorsát nézzük, akkor az ember általánosságban messzemenően jobban/kényelmesebben él. Ezért a sok munka.

Netuddki. 2012.08.21. 11:49:14

@kennyking: De még mennyire hogy lehet ellene tenni. Figyeljél csak... ;)

Elstron 2012.08.21. 11:51:21

@ne most: Nyilván diplomás munkakörről beszéltem.

Arcturus 2012.08.21. 11:55:59

Egyébként ez az ország két problémával küzd, mindkettő ráadásul egymást erősíti részben:

1. Túl kicsi ahhoz, hogy legyen bármije, ami másnak nincs. Sem sok olaj, sem sok gáz, sem sok arany, sem sok urán. Ahhoz is túl kicsi, hogy a magas értéket teremtő ágazatok teljes egészét átfogja. Ezért nagy a külső függés.

2. Történelmileg terhelt. Egyrészt belül korszerűtlen, nincs elég képzett munkaerő, másrészt rengeteg az adósságteher és ezért a külső függés.

nyehehe 2012.08.21. 11:56:12

A poszthoz: néha én is eljátszom azt, hogy "annyiért nem kelek föl". De ez nem azt jelenti, hogy nem dolgozom. Csak annyit jelent, hogy az a kevés szabadidőm, drágább annál az összegnél. És mivel amúgy sokat melózom, megválogatom, hogy bevállaljak-e újabbat, vagy inkább a saját kis projektjeimen agyaljak otthon, ráérő időmben. Kinek mi fontos. Ha kajára kéne, biztos mindenki kaparna az olcsó melóért is. Kifogott pár olyan embert, akik épp elégedettek voltak a jelenlegi helyzetükkel. Majd később nagyobb szerencséje lesz.

Netuddki. 2012.08.21. 11:58:13

@Arcturus: Nem a jó életről volt szó hanem a munkáról.

Persze ha az állatvilágot nézzük akkor lehet mégis vannak kivételek. Pl. a hangyák.
Egész évben rendületlenül dolgoznak, szorgalmasan gyűjtögetnek, nincsenek nagy igényeik. Gyakorlatilag csak kaja meg szállás kell nekik, még szabadnapra sincs szükségük. Aztán télen a királynő kivételével mind megdöglenek...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.08.21. 11:58:55

Szörnyű, kibírhatatlan ez az ország, mert itt mindig mindenki csak panaszkodik, meg munkaidőben kommentel. Jellemző.

Kandeláber 2012.08.21. 11:59:30

@nyehehe: Akkor rossz volt a kérdésfeltevésem. Ki szeret monoton, alulfizetett munkát végezni?
Bejön Chaplintől a "Modern idők" csavarhuzigáló embere a szalag mellett?
Valljuk be, az emberek nagy része nem, vagy nem igazán szereti a munkáját.@kennyking: Na ja. És a céget is szeretned kell, mint ahogyan a Nagy Testvért. Vagy a cég és a Nagy Testvér már ugyanaz?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.08.21. 12:00:36

Egyébként az önkormányzati vendégházas Mancika üzeni, hogy miért nem szóltak a fiatalurak, hogy a Mandinertől vannak, megkapták volna a vendégházat, sőt, a Polgármester Úr most szólt, hogy ha írnak a településünkről szép, fényképes útiposztot, akkor ingyen is megkapják.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.08.21. 12:00:44

@Today05:

"nem egy közeli ismerősöm, rokonom van, akik krónikus emberhiánnyal küzdenek, és mindegy, hogy mit ajánlanak fizetésnek, senkit sem érdekel, nekem úgy tűnik, hogy a 200 alatti fizu"

Aham. Én is ismerem ezeket a vállalkozókat, akik emberhiánnyal küzdenek.
Csak ezek a vállalkozók a heti 70 óra munka mellett 78.000 forintot fizetnének. Győr-Moson-Sopron megyében.
200.000 forint az tényleg majdnem 78.000 forint. Az ominózus magyar vállalkozó (aki ismert gombatermelő) éhbérért dolgoztatná a magyar rabszolgákat. Mellette ő maga (nagyjából) milliárdos.

Rengetegen elmennének 100.000-ért háromműszakban (is).

A magyar árak magasabbak, hangsúyozom MAGASABBAK mint az osztrák árak, ennek ellenére a minimálbér az 1/4-e az osztrákénak.

A magyar vállakozó 25milliós autóval közlekedik, és azt gondolja, hogy neki az iparmágnások életvitele JÁR.

Az osztrák vállalkozó 9milliós autóval közlekedik, és nem gondolja, hogy neki az iparmágnások életvitele JÁR.

blah 2012.08.21. 12:02:00

Csak egy két tényt szeretnék leírni, simán tőmondatokban:
Az általánosítás buta dolog.
Valóban vannak élhetetlen emberek.
Az állam tényleg csalásra kényszeríti a vállalkozókat, aztán ha valaki elkezdi annak egy idő után már semmi sem szent.
A magyar bérek nagyrésze tényleg nevetséges. Senkinek nem célja robotolva leélni életét, ez nem bűn.
A magyar emberek jelentős része hajlamos végletekben gondolkodni.
És egy személyes vélemény a végére: szeretek itt élni de elegem van már ebből a kuplerájból. Mint mindenki másnak.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.08.21. 12:02:40

Még annyit, hogy a poszt részigazságait sokkal jobban mutatja be a "Szezon" című film (Török Ferenc).

Netuddki. 2012.08.21. 12:02:51

@Arcturus: "Túl kicsi ahhoz, hogy legyen bármije, ami másnak nincs."

Már hogyne lenne! Van termőföld, csak nem alapanyagkat kellene exportálni hanem késztermékeket.
Bár mostanában a termőföld sem sokat jelent, hiszen perlitben (majdnem) bármit meg lehet termelni. Jó drágán, mégis ezeket a drága éretlen, műanyag szarokat lehet kapni a boltjainkban..

schdl (törölt) 2012.08.21. 12:03:22

Gyönyörű összefoglaló

Anti Anyag (törölt) 2012.08.21. 12:05:14

@Vhailor: Ezek sztereotípiák.

Járok rendszeresen szlovákiába, nem különböznek ők semmiben tőlünk azon kívül, hogy valamivel több a lepukkant, rosszul öltözött ember.

Az emberek hasonlóan kedvesek, segítőkészek mint nálunk, ez igaz a vendéglátó helyekre is.

Persze kivételek ott is vannak, de legalább olyan ritkák mint itt.

kennyking 2012.08.21. 12:05:20

@kovi1970: Én figyelek, már több mint húsz éve( lehet, már tán harminc is), mégsem látom...)Bennem a hiba.:)

morcosch 2012.08.21. 12:07:28

Csak egy példa, 20 évvel ezelőtt, Budapesten, a Nagykörúton laktam, nagy hó esett éjszaka. Egyéb alkalmatosság nélkül, szemeteslapáttal kezdtem kibányászni a kocsimat. Örömömre megjelent egy hólapátolós brigád. Felajánlottam nekik 500 HUF-ot, hogy ássák ki a kocsimat, amit a hótorlók teljesen beterítettek. Közölték, ez az összeg nekik kevés, nem hajlandók ennyiért a 10 perces munkára! Egyébként, abban az időben, egész éjszakára 1 fő kb.800 HUF-ot kapott...

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.08.21. 12:10:01

@Anti Anyag: Te jársz át, én pedig köztük élek. Mondom, nagy átlagban 10-15%-al magasabb itt az életszínvonal, de a regionális különbségek óriásiak - az átlagbérnél többet (viszont jóval) csak Pozsonyban keresel, mindenhol máshol az átlag alatt vagy.

Amit pedig a szlovákokról említettem, nem sztereotípiák, hanem ez tényleg így van - a nagy átlagban természetesen, mert hát kivételek mindig vannak.

EMU 2012.08.21. 12:11:38

Mandineren ilyet? Hát éppen a jelenlegi kurzus magyarázza meg a lusta, irigy, tolvaj, csaló, ostoba fasz magyarnak, hogy minden úgy jó, ahogy azt a magyar ember gondolja meg teszi, mert ő egy kiválasztott szorgalmas zsenije a világnak, szó nem érheti az ő háza elejét. "Mi magyarok pedig a vérünkben hordozzuk a tudást..." - most éppen ezzel sarkallja az államfő a sötét taplót, hogy gondolkodjon már el, azt szedje össze magát. Úgy fog tenni? Fenéket! Rezsim szinten van most megerősítve a magyar, hogy bármennyire is élhetetlen, kulturálatlan sötét barma a vidéknek, az pont jól áll neki, őtet univerzum szerte irigylik kreativitásáért meg tudásáért, legyen dagadó keblű büszke polgára a szarkupacnak, lehetőség szerint megvetve minden egyéb nemzetet. És akkor csodálkozik rajta pont a mandiner, hogy a derékmagyar publikum így is tesz, és szarik bele mindenbe? Jól értem, ezt teszi szóvá? Kérem, talán józanabb dolog volna nem büszke nemzeti hájjal kenegetni a hülyeséget meg a bunkóságot, hanem azt mondani ennek a népségnek, hogy elég, most már kicsit szedje össze magát, és ezt meg és ezt kell tennie ahhoz, hogy legalább a szájára vehessen mondjuk egy szlovént, mert ha így folytatja, a Balkán fogja kikérni magának, ha lebalkánozzák a Kárpát-medencét. Nem a korlátolt tahót kell számon kérni, hanem azt, aki ebben megerősíti, aki ezért még bátorítja is pusztán nemzetinek hazudott agymosás céljából.

kennyking 2012.08.21. 12:12:49

@Vhailor: " A magyarok szélsőségesen individualisták, talán még jobban mint az amerikaiak"
Szerintem nem azért , mert genetikailag ilyenek vagyunk, hanem, mert a kádár-kor alatt ez volt a túlélés záloga.Szó szerint, nem bízhattál meg a szomszédodban sem.Az volt a biztos, amit te csináltál meg magadnak, amit nem bíztál másra és nem bíztál meg másban.És a kádár-kor nem tünt el a történelmi süllyesztőben, az itt van még mindig, csak más köntöst adtak rá.Rosszabnak tűnik, de csak azért , mert az állam már nem oszt vissza a közösből, de maga a rendszer megmaradt.( A négyévente választás a zergetoll a kalapon.)

dr Smittpálelnökúr 2012.08.21. 12:13:35

Gyurcsány elhajtva a francba, a felcsúti bugris két éve a trónon, aztán nemhogy nem javul, hanem tovább romlik a helyzet.

Kell hát egy újabb ellenség a libsik, a bolsik, az eu, az imf mellé, mert a rajongóknak is kell valami, amit gyűlölni lehet.

scsaba1 2012.08.21. 12:16:02

@bbjnick:

Hülyeséget kérdezel, de legalább nagy arccal. Vidéken élek + rengeteget járok az Alföldön mindenfelé, ráadásul agrármérnök vagyok (ez a munkám is, nem csak végigbukdácsoltam és elmentem utána recepciósnak), tehát szakmai ártalom is nálam az, hogy nézem a szántóföldeket és a háztáji- és házikerteket is, ki hogy gazdálkodik, hogy csinálja, vannak-e még állatok stb... Elszomorít az, amit látok.

Vagy elég szétnézni a szomszédaim ill. ismerőseim kertjében is, hogy mit ki lehetne ebből hozni minimális, aktív kikapcsolódásnak is beillő munkával.

Ehelyett a sápítozást hallom, hogy milyen drága minden, mibe kerül a paradicsom vagy éppen egy tojás. Jobb híján be van füvezve-tujázva, rosszabb esetben ráköltenek 5-10000 Ft-ot gyomirtóra, hogy bassza meg őket az önkormányzat.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.08.21. 12:17:48

Nagyon tetszik a cikk! Nekem a kedvencem, amikor karácsonyi ajándékra meg nyaralásra vesznek fel az emberek hitelt! Ez egy ilyen dzsentri ország! És sajna a politikusok is pontosan ilyenek! :( De miért lennének mások?

genyamagyar 2012.08.21. 12:18:55

@rajnaig: Buta vagy! A hajókázás - illetve hajóbérlés - mindig(!) alku tárgya.

Megjegyzem, az autós példád is rossz, mert bizony ott is lehet alkudni.

Naná, hogy lehet! Te ezt nem tudtad? Lúzer vagy...

scsaba1 2012.08.21. 12:19:13

@scsaba1:

Helyesen:
"hogy ne bassza meg őket az önkormányzat"

ZX 2012.08.21. 12:19:30

Ehhehehe. Pár het egy klotyócsere volt nálunk, 2 hétbe telt mire egy 1000 telefon után végre kijött egy vízvezetékszerelő. Nem ingyen kértem vagy pusziért. 6.000 Ft-ba került egy nem egész órás munka. Az ugye napi majdnem 50 rugó, 22 napi munkáért több mint 1 milla számla nélkül ha 22 napot dolgozik és egész nap budit cserél.. De hát kis munka, 1 órás munkáért már nem megy ki, meg hát szó szerint szar meló. Hát akkor rohadjon meg. Megnéztem hogy csinálja, legközelebb egyedül megcsinálom.

Link Elek 2012.08.21. 12:20:47

Az emberek viselkedesenek donto resze nem genetikailag meghatarozott, hanem tanult.
A fo gond azzal van, hogy Mo-n CSAK az tud meggazdagodni, akinek sikerul az allammal uzletelnie.

Igy volt ez a kommunizmus alatt is igy van most is.
Simicska sem a magan megrendelesekbol gazdagodik, hanem az allamiakbol.
Csanyi, Demjan,Leisztinger es a tobbi oligarha is allammal valo uzletelesbol szerezte a milliardjait.

genyamagyar 2012.08.21. 12:21:41

@kennyking: Hülyeséget írtál ezzel a Kádár-korszakkal. miért ne bízhattak volna meg az emberek a szomszédjukben? Jött a fekete Pobeda? Ugyan már...!

A magyar ember genetikailag ilyen amilyen. Nézd meg a történelmünket.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.08.21. 12:21:48

@kennyking: Ez így volt már a monarchia idején is. A magyar társadalom azért olyan, mert eleve hierarchikus volt a felépítése. Az urak lenézték a polgárokat, a polgárok az iparosokat, ezek a melósokat meg a parasztokat. A szlovákoknak nem voltak sem uraik, sem polgáraik, ott mindenki "munkás-paraszt" volt, és ez meglátszik most is. Még a legnagyobb főnököknél is, ha visszamész 2-3 generációt, akkor a nagyapa a földet túrta és olcsó pálinkát ivott valami kocsmában. Ezért talán kultúrálatlanabbak, viszont van valami, ami közös bennük, és ezért összetartóbbak.

doktor.dikhed 2012.08.21. 12:22:55

" eszébe nem jut magyart alkalmazni, mert a magyarok nem szeretnek dolgozni. "

Van ebben igazság, de itt a másik oldal: Nem éri meg dolgozni. A magyar ember úgy van vele, hogy minek fizessen meg valakit jobban, aki csendben, rendesen dolgozik? Ennyi pénzért is melózik, évekig nem megy el, ki lehet használni.

Vizslah 2012.08.21. 12:23:38

@Ez vagyok: Te most halál komolyan egy laza mozdulattal felszoroztad az alkalmi munka órabérét havi 160 órára, mintha irodai alkalmazottról lenne szó, és ráadásul semmi adót és járulékot nem vontál le belőle? Apám, neked aztán vág az eszed... :D Atyaég.

nyehehe 2012.08.21. 12:27:14

@Kandeláber: senki nem szereti a monoton munkát. De ha úgy általában a munkáját nem szereti, akkor azt csak sajnálni tudom, hisz az élete felét nem a terveinek megfelelően tölti. Márpedig mindenkinek csak egy élete van. (nekem is volt ilyen időszakom, és hálistennek anyagilag is padlóra kerültem a munkám miatt, ezért kénytelen voltam radikálisan váltani) De az eredeti kérdésed a munka és a lottómilliárdos henyélés között választott volna. Aki képes lenne henyélni annyi pénzből, ahelyett, hogy fontos dolgok élére állna, az meg is érdemli, hogy csak álmodozzon a lottómilliárdról.

@Arcturus: szerencsére a világ változik. Ma már nem kell nyersanyag ahhoz, hogy a világban lévő pénz errefelé vegye az irányt, és a "világösszesből" minden magyar jobban éljen. A techcégek többet hoznak, mint az olaj. És a magyarok nem olyan rosszak ebben. (livejasmin, logmein) Ezek a magyar milliárdosok (lassan a leggazdagabb magyarok) a világból feléjük áramló pénzen híznak, és hizlalnak minket azzal, hogy itt szórják el a pénzüket. (új villa, új irodaház, és a számtalan beosztott, akik üzemeltetik a bizniszt)

is 2012.08.21. 12:27:59

@user792: hagyjadmár. alá kell támasztani hangulatcikkekkel Orbán Viktor "ez egy félázsiai népség, aki csak az erőből ért" mondatát. az ötvenes évek Szabad Nép népnevelését olvassuk.

mondjuk az előző kormány sosem azzal jött, hogy van munka, csak büdös nekik, az mindig is a FIDESZes törzsbázis mantrája volt.

@poszt: 50 ezer forintból csak amíg munkabér lehet, az 30 (ÁFA, TÁNYA, járulék 1,2,3,..., könyvelő). megmondta, hogy másik városból jön, a benzin 5 ezer. így aztán 25 ezer a bruttó munkabér, amiből még lesz vagy netto 15 (SZJA, nyugdíj, munkavállalói járulék, TB). és mindez csak akkor, ha semmilyen károkozás nem történt, ami legénybúcsúnál kb. kizárt. legyen csak 10 ezer forint kár (muhahaha a kommentek alapján). akkor max. 10 ezer lesz az a munkabér. ezért neki bőven 10 órát kell dolgozni, éjszaka, legénybúcsúi körülmények között. ja, a hajó is megeszik vagy soktucat liter dízelt az alatt az 1km alatt. máris 300 forintos órabérnél vagyunk, miközben minden szép és jó volt, semmi nagyobb gáz nem történt, a NAV nem próbavásárolt és büntetett.

Anti Anyag (törölt) 2012.08.21. 12:30:19

@TrueY: Ez egyszerűen reklám kérdése. Most ugyanezt csinálják helyettünk mások.

is 2012.08.21. 12:31:43

@doktor.dikhed: Keversz valamit. Aki jól dolgozik, annak nem kell csendesnek lennie, ez két független dolog. Jól kell dolgozni, majd bekopogni a főnökhöz, hogy kaptam egy ajánlatot. Ha tényleg jól dolgozol, rögtön kapsz egy ellenajánlatot. Ha meg nem kapsz semmilyen ajánlatot, amivel bemehetnél a főnöködhöz, akkor 1) mégsem dolgozol olyan jól 2) nincs munka, de akkor meg örüljön az ember, hogy neki legalább van 12%-os kimutatott munkanélküliség mellett.

kerecsen2010 2012.08.21. 12:34:54

@tintamin: Jó ez a poszt, minden szava aranyigazság. A kommenteddel ("elfelejtődött az életút, kapásból főnök nagy lóvéval") is egyetértek. Csak az a baj, hogy a kisember ezt látja: a csókos, a rokongyerek kapásból főnök nagy lóvéval. Persze, hogy úgy érzi, neki is kijár. Látja, hogy semmi sem működik, persze hogy úgy érzi: így ő is tudná csinálni, ő is el tudná tenni érte a nagy lét. Ez egy tyúk meg a tojás kérdés: az emberektől lett ilyen az ország, vagy az országtól az emberek? Egy biztos: csak az emberek változtathatnak rajta. És nem az alapkamatot kell rendbe hozniuk, csak tenni a saját dolgukat, a saját jól felfogott érdekükben. Dolgozni, ha csak napi pár ezer nyereségért is, belátni, hogy sok kicsi sokra megy, belátni, hogy most az elmúlt évek pici jólétéért kell megfizetni a tartozást, mert nincs ingyenleves és most már a hitel is alma. De azt is lássuk be, hogy az a jólét - plazmatévéstől, kisautóstól - bizony pici volt, és a kisember körülnézett a palotákon és úgy érezte, valami neki is jár. Ha más nem, a szája.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.08.21. 12:40:27

Szóval te szerettél volna fejenként 3300-ért kibérelni egy hajót, egy visszafogottságáról híres legénybúcsúra.

Feketén.
Hozott piával.

És persze a haverok hajnal négykor lerakják a jégert és elkezdenek takarítani. Én is elhinném.

Igen, rohadt nehéz jó munkavállalót, szolgáltatót találni ebben az országban.
De ti most verebet kerestetek.

ephudd 2012.08.21. 12:44:58

Demagóg leszek. Mindenki el van ájulva most az olimpikonoktól: húú, évtizedes kemény munka, az zország hírneve blablabla. A mentőorvost, aki évtizedekig éjszakázik, menti mindannyiunk életét, ha úgy alakul, szintén megdobják 60 millióval, amikor nyugdíjba megy, igaz? A tanárt, aki a hülye, neveletlen gyerekedet helyetted neveli is, szintén nem 90 ezerrel zavarják nyugdíjba. S közben persze mindketten éppen annyit keresnek, mint egy magyar élsportoló... A szaros, falábú focisták is rommá keresik magukat, s még nyomják is beléjük a pénzt (stadion, fociakadémia, my ass), mert... Viktor sport- és focibuzi. Ne vicceljünk már! Kim-Dzsog-Unnál ez még elmegy, de szakítani kellene már a komcsi csökevényekkel és helyén kezelni a sportsikereket is.

Arcturus 2012.08.21. 12:45:00

@kovi1970: A probléma ott van, hogy a mérsékelt égövben élő emberek mind ott élnek, ahol biológiai képességeiktől fogva amúgy nem tudnának. Innentől fenn kell tartani a környezetet úgy, hogy az élet lehetséges legyen. Az meg plusz munka az állatokhoz képest. Ha már csak a téli fűtést nézed, már az is az.

mediacapic 2012.08.21. 12:46:04

Pofázni, meg dolgozni egyszerre nem lehet...!

Arcturus 2012.08.21. 12:48:20

@scsaba1: Abszolút igaz. Jó néhány termék van, amit igazából nem túl sok munkával meg lehet termelni.

mediacapic 2012.08.21. 12:52:32

Sajnos nem keves idot toltottem, de annal tobb penzt koltottem a magyar vendeglatos ejszakaban:(

Sajnos az trend, h a vendeg rendel, pincer felir, alahuz, es leteszi a szamlat, te pedig fizetsz az elfogadhato a vendeglatosoknak
A kozte levo csacskasagok, h elmegy erte, kihozza, te szuttyogsz, es meg beszelgetsz is, na ezekre nincs ido, mert akkor nem porog a bolt!

Ez volt mar a Balatonon a 80-as evekben is, es ez van mo- on jelenleg is!!!! A vendeg meg menekul ebbol a lehuzos orszagbol amerre lat!!!

kennyking 2012.08.21. 12:54:18

@Vhailor: Lehet, hogy történelmileg így van, de én a kádár-kor alatt éltem, arról tudok " mint szemtanú" értekezni.És az is csak az én szempontom.Lehet, hogy más aktív közösségi életet élt.Volt olyan is, de az nem segítette az egyéni ( sőt szerintem a közös) ambíciót sem.Szerintem.

Arcturus 2012.08.21. 12:54:20

@nyehehe: "Ma már nem kell nyersanyag ahhoz, hogy a világban lévő pénz errefelé vegye az irányt, és a "világösszesből" minden magyar jobban éljen. A techcégek többet hoznak, mint az olaj."

De Magyarország a szakképzett, magas hozzáadott értékkel rendelkező iparágakban sem erősebb, mint bármelyik másik. Vagy talán azt hiszed, hogy ne lenne nyugati programozó nyugati bérért nyugaton? Az említett két hátrányban küszködő Magyarországon van programozó keleti bérért. Ennyi. De csak addig éri meg. Mert nagy magyar szoftver/IT/telco cég nem sok van, tehát az is külső függés és azok is csak addig jönnek ide, amíg a magyar csóró. Miért nincs ilyen nagy cég? Mert Magyarországnak nincsenek német szénmezői, nem nyert még háborút és állandóan szétrombolták, tele van adóssággal és egyszerűen nem elég nagy (ezért nincs tisztán magyar tőke sem) ahhoz, hogy gigacégek lábraálljanak.

kegyetlen 2012.08.21. 12:54:39

Lehet a konkrét esetben hibát találni, de a generális élményem ugyanez.

Az a baj evvel az országgal, hogy az elvárás mindenkiben a maximumon, csak tenni nem hajlandóak semmiért. Lusta, hanyagul dolgozó, passzív disznókat látok mindenhol sajnos, akik csak a bejövő pénzt figyelik és voltaképp azért sem hajlandóak fáradni. Nagyon nem jó irányba vezet ez. Nulla erőfesítés, nulla áldozat (hű, már a szó is gáz, miért is áldozna bárki bármit, ugye?), aztán csodálkozunk, hogy nem jön az eredmény.

Különösen igaz a frissebb húsokra. Már bocs, de én ezt tapasztalom nap mint nap. Örülnék, ha nem így lenne.

Arcturus 2012.08.21. 12:58:07

"Az a baj evvel az országgal, hogy az elvárás mindenkiben a maximumon, csak tenni nem hajlandóak semmiért."

Az a baj ezzel az országgal, hogy kisemmizték, viszont a magyar erre tipikus magyar sértődéssel és nem japán szorgalommal válaszol/-t.

Celtic 2012.08.21. 12:58:14

@záporeső: +1. Akkor nemcsak nekem tunt fel, hogy kisse santit a pelda. A hajonak uzemanyag kell, egyedul nem megy (megse csonak), 2-3 matrozzal. Akkor pedig 3-4 reszre megy a penz. Ha nem szamlaval, akkor eppen megerte neki, ha szamlaval, akkor ugye alapbol 27% ugrott, mint AFA, meg par jarulekot befizethet a csoka. Nem olyan sok az az otvenes....pontosabban nem realis egy ilyen utra. Veszteseges lett volna a kapitanynak. Nem, nem kicsit lett volna a nyereseg, hanem veszteseges lett volna.

lilly.alien 2012.08.21. 12:58:30

Jó a poszt. Itt senkinek semmi sem elég, mindig többet akar. Aztán meg hó végén megy a fejszámolás, és a száraz kenyér.

Aki pedig sajnálja az olimpikonoktól a pénzt, talán számolja ki előbb: lehet, hogy egy vagyont is beleölt csak azért, hogy a dobogóig vigye...

lilly.alien 2012.08.21. 13:00:13

@Celtic: Nem ez a lényeg: a hajókapitány belőtt magának egy árat, ami alá soha nem megy le, de persze sír a szája, ha pangás van. Meg kellene tanulni kicsit alább adni az igényeket...

Arcturus 2012.08.21. 13:01:09

"Aki pedig sajnálja az olimpikonoktól a pénzt, talán számolja ki előbb: lehet, hogy egy vagyont is beleölt csak azért, hogy a dobogóig vigye... "

Alapvetően magának dolgozott ezzel. Kizárt, hogy bármely olimpikon tisztán a magyar nemzet felemelkedéséért küzd évtizedeken át. Nagy szart. Saját sikeréért.

Kandeláber 2012.08.21. 13:01:44

@genyamagyar: Na ja, a volt kolléganőm mesélte, hogy a 80'-as években (!) a faterja a Szabad Európát hallgatta a telken, és egy "jóakaratú" szomszéd feljelentette, majd megbüntették valamilyen szabálysértésért.
Így lehetett megbízni a szomszédokban.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.08.21. 13:02:26

@kennyking: Kádár éppen azért működtette ezt a rendszert, mert a magyarokat nem lehetett "betörni" és egy szürke homogén masszává gyúrni, ahogy ezt rákosiék akarták. A szlovákok már eleve egy ilyen massza voltak, ezért itt a kommerek megspórolták ezt a munkát. Magyarországon a hierarchikus társadalomszerkezet valamilyen formában fennmaradt, max. az egyes rétegek más elemekből töltődtek fel.

Amúgy pedig igazad van - én is gyerekfejjel, amikor átjártunk megtapasztaltam azt amit mondasz a Kádár-korszakról :)

Bloodscalp 2012.08.21. 13:02:27

@ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz!:
kb:)

ráadásul a balaton part tele van 2-3000 forintos apartmanokkal(szobaár) ha társaság megy még olcsóbb.
élelmes tulajnak van kapcsolata közeli szórakozóhellyel is-mert kész csoda a balaton parton az is van.
Keszthely-Vonyarc-Siófok...

Szóval k|M hülye balfasz és büszkén közzé is tette. Persze jó vádolni a kis magyar néplelket. Gondolom azt sem érti hogy a lusta magyar miért vándorol ki külföldre.

@Vhailor: igazi jópolgári NER-eseket fogtál ki:) még sok ilyet kívánok neked.

doktor.dikhed 2012.08.21. 13:03:24

@is: Amit leírsz, az kb. Pesten működhet, máshol nem nagyon a határokon belül.

A baj az, hogy akkor sem fizetnek meg, ha megtehetik.

Le lehetne lassítani a jó munkaerő kiáramlását, de a hazai cégekből mindenféle előre látás hiányzik. Visszaélnek a helyzetükkel a rövid távú haszon érdekében. Nem egy kisebb céget láttam összeomlani hasonló okok miatt.

Egyetlen dolog tart vissza attól, hogy külföldre menjek: ott mindig csak egy külföldi leszek. Örökké "mosogató" leszek, vagy ha elvégzek egy kinti iskolát, akkor lehetek a "mosogatók" főnöke, de nem több.

A lényeg, hogy a munkáltatók is magyar ember, ahogy a dolgozók is, és a hazaiak rossz hozzáállása mindent megmérgez.

kennyking 2012.08.21. 13:06:29

@lilly.alien: Emlékszem, hogy amikor Beckham a Real Madridba igazolt ( a pontos összegre viszont nem emlékszem) irdatlan összegért ( valahány milliárd forint), akkor a vételára két nap alatt visszajött az eladott Beckham feliratos mezekből.És volt egy összehasonlítás, hogy most ki a drága, mert akkoriban Illés Béla volt a legnépszerübb magyar játékos, aki 30 milliót keresett egy évben, de csak egy darab illés mezt adtak el.Mi a sok, mi a kevés? Én nem sajnálom az olimpikonoktól a pénzt.Ezért " megdolgoztak".Ha valaki ilyen jól szeretne keresni, akkor irány az edzőpálya.Itt nem érvényesül a főnök fia, a főnök seggnyalója.Itt csak a teljesítmény számít.( A magyar futball nem sport! Mielőtt valaki előjönne ezzel.)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.21. 13:06:30

@scsaba1:

Helyes! Akkor a főmérnök úr megoszthatja velem egy e-mailben jótanácsait azon esetre, amikor az ember csak vet, ültet, gondoz, de már betakarítani nem tud, mert a "bengészők" rendre megteszik ezt előtte. Konkrétan édesanyám sem tud évek óta sem kertetművelni, sem állatottartani (mára már az ólakat is ellopták darabokban) az önjelölt "részestársak" miatt.

ü
bbjnick

kennyking 2012.08.21. 13:09:20

@Vhailor: :) Túristáskodtunk Csehszlovákiában többször( de fura leírni így együtt megint), nekem az jött le, hogy olyan " más", mint nálunk.Sokkal szürkébbnek tűnt minden, hozzánk képest.A sör olcsóbb a kóla drágább volt.:)

Celtic 2012.08.21. 13:11:44

@lilly.alien: Nem tudom...Nekem a hajo nem tunik autonak (bar mindkettovel lehet kozlekedni), szoval amig autonal draga lenne 50e-ert berelni, hajonal nem.

Ugy adni arat, hoyg arra rafizetek, csak egy esetben erdemes: ha ezzel a konkurrencia toket szorongatom (es remelhetoleg a konkurrencia adja fel hamarabb). Amuyg nincs ertelme rafizetni.

Namost, ha a pelda azokrol szolt volna, akik zeldseget/gyumolcsot arulnak, es ha nincs 100% haszon, akkor inkabb kidobjak, mintsem engedjenek az arbol, akkor alairom (valoszinu tobb ilyen is van, mint hajoskapitany).
Ha a peldaban mondjuk 500e es 200e lett volna, akkor is alairom. De egyszeruen nem tudom elkepzelni, hoyg egy hajo 50e Ft-ert kialljon, menjen egy kicsit es elviseljen egy vidam tarsagot par oran keresztul.

Tudom, szorszalhasogatas, de akkor is, sztem rossz a pelda.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.21. 13:13:05

@Vhailor:

Tudod mit?! Készséggel elhiszem neked (annál is inkább, mert akár még igazad is lehet:-)) S hogy a Nagymorva birodalom alapításától a Radicova-kormány bukásáig ne elemezzük végig a szlovák nemzetkarakterológia alakulását... ;-)

ü
bbjnick

fagzal 2012.08.21. 13:14:08

" Na pontosan itt a baj. A fogyasztási igények a plafonon, a tettek meg a béka segge alatt. "

Na, ez a lényeg. +1!

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.08.21. 13:14:57

@kennyking: Igen, szürkébb, de nem volt államadósság. Ennyire futotta a szocialista gazdaságból, eddig ért a lepedőnk. Mi ideát irigyeltük, hogy Magyarországon van Skála, vannak nyugati kocsik, van olcsó kóla, nyugati áru...

Persze, az nem jött le nekünk, hogy ez csak azért van, mert Kádár felvette a tömérdek IMF hitelt. De ha nem vette volna fel, akkor Magyarországon az életszínvonal valahol Csehszlovákia és Románia közötti szinten ragadt volna meg már a hetvenes években, és ismerve a magyarok lobbanékonyságát, Kádár nagyon jól tudta, hogy a társadalmi elégedetlenség nagyon hamar nyílt ellenállássá fajulhat... ezért inkább emelte az életszínvonalat nyugati hitelből, a rendszerváltáskor pedig az egész csődtömeget áthárították a rendszerváltókra, birkózzannak meg vele ahogy tudnak. A nép pedig sokáig (szerintem még most is) abban az illúzióban él, hogy minden kormánynak kutya kötelessége visszahozni a Jani bácsi alatti viszonyokat.

kennyking 2012.08.21. 13:27:03

@Vhailor: Azt nem mondanám, hogy tömérdek IMF hitelt vettek fel, mert az csak 1 milliárd kesh volt, és annak a ( visszafizethetetlen kondícióból adódó)kamatai rúgtak aztán 90-re húszmilliárdot.( Szerintem ebbe ne menjünk bele, hosszú és sokrétű történet ez.)
De abban egyetértek, hogy a kádár-kor utána nosztalgia nagyon erős ebben az országban.Talán tudat alatt érzi a nép, hogy a rendszer nem változott, csak a cégért festették át?És ha már nem változott a rendszer ( csak korrekció volt), akkor kéri a jussát, a háromhatvanas kenyeret? Az biztos, hogy óriási zűrzavar van ebben az országban.Végül is, erről szól a poszt is.Mindenesetre azt gondolom, hogy jóval nagyobb a morális válság, mint a gazdasági.Egy jó kormány a gazdasági válságból egy-két év alatt kivezeti az országot.A morált megváltoztatni, ..azt ki tudja? Több mint húsz év alatt sem sikerült.Sőt !Pedig már unijós ország vagyunk, még csak nem is egy elszigetelt feudális társadalom.

Kandeláber 2012.08.21. 13:27:57

@kennyking: Na igen, ha a szakosztályvezető beajánlja a egyik szponzor kisfiát mondjuk gerelyhajítónak, és a gyerek tehetségtelen, hiába apuka pénze, a gerely attól nem repül messzebbre.
Ellenben a fociban a tehetősebb apukák simán megkenhetik az edzőt, hogy az ő kisfiukat tegye a kezdőbe akkor is, ha az elbotlik a saját lábában.

radala 2012.08.21. 13:29:07

Van igazság abban, hogy a magyarok köcsögök. Én épp külföldön dolgozom, sőt élek, mit is mondhatnék az osztrák társadalom fényévekkel előrébb van a magyarnál. De ugyanakkor az egyes magyarok egyenként szerintem ezerszer szerethetőbbek, minden kicsinyességükkel, mint bárki más, szerintem az egyes magyar külön-külön valóban egy nagyszerű valami, azt hinném (hogy hála az elcseszett történelmünknek) a magyarok valóban nagyon okosan kritikusak, talán még széles-látókörűbbek is, mint más népek. Mindenesetre én szeretem magunkat.
Az is biztos, hogy a cikk írójának nagyon nincs igaza és megengedhetetlenül fényezi magát. (Itt van egy Bede Mártonos iromány, ami ha jól emlékszem épp az ellenkező oldalról indít, nevezetesen onnan, hogy ne akarjál már hajót 50 ezerért) index.hu/velemeny/menonemmeno/2011/06/18/a_penzedert_tobbet_kovetelni_nem_meno/
No mindegy a világ bonyolult, magyarozni tényleg ciki, még akkor is, ha sejtem én a jó szándékot...

Francekellregisztralni 2012.08.21. 13:29:59

Ebben az az igazan gyonyoru ahogy bologattok, hogy a magyar marpedig ilyen lusta elhetetlen diszno. Csak azt nem tudom eldonteni, hogy miutan ezt leirajtok akkor elegedetten elfekszetek-e a kanapen egy sorrel vagy elokapjatok az ostort azt' csapkodjatok vele magatokat meg egy darabig. Ti is lusta elhetetlen selejtek lennetek? Es a szuleitek? A haverjaitok?

Ertem en, hogy ti itt az ertelmiseg vagytok aki csak elmeletben beszel, meg ezt hallotta. Ettol meg nem ertem hogy miben kulonbozik a neten irasban torteno altalanosito hoborges a utcan szoban tortenotol.

En mint ertelmisegi nem mernem allitani, hogy kettonel tobb olyan ember ismerek aki a kisember kategoriaba sorolhato vagy akar csak egyet is akire ez a rakas hulyeseg igaz lenne...na jo talan egyet.

Nekem is mondogattak a kulfoldi magyarok ezt a "csak magyarokban ne bizz" legendat. Erdekesmod a jelenlevo 20 es osszes szemelyes ismerose kivetel volt...

Nomeg olyan lusta es kerulendo nepek vagyunk mindahanyan, hogy a fonokom gyorsan importalt meg kettot belolunk...biztos mazohista;)

genyamagyar 2012.08.21. 13:31:01

@Arcturus: " egyszerűen nem elég nagy"

Hát igen... Svájc is majd" egy kontinensnyi. Meg Luxemburg. Meg Dánia. Meg... stb.

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.21. 13:34:32

@tintamin: ez igaz. szerintem az az oka, hogy a ranglétra alján a hidegvízre valót se lehet megkeresni.

rókafogta 2012.08.21. 13:34:50

@scsaba1: Nem vitatom ,hogy értesz hozzá(én falusi bunkó már akkor munka mellett reggelente szart lapátoltam és kukoricát kapáltam ,amikor te lehet , hogy tanultad- azért ez nem ennyire egyszerű. Ha végignézed és azt látod nem csináljuk annak is meg van az oka (talán ezt is meg kellene vizsgálni ) mielőtt lustasággal vádolnád a vidéki embereket, meg hülyének is néznéd.

Ez vagyok 2012.08.21. 13:36:23

@Vizslah: Az az "atyaég", ha te azt gondolod, hogy az alkalmi munka után adóznak.
Továbbá, ha a nettó minimálbéres órabért összehasonlítjuk a 2500-as alkalmival, akkor 2500/381= 6,6. Vagyis 6,6-oda idővel kevesebbet kell dolgoznia egy minimálbéres irodai dolgozóhoz képest, hogy ugyanannyit keressen egy hónapban.
Ha meg a 7800-as festő órabérét, akkor 7800/381= 20,5. Vagyis a festőnek 20,5-öde időt kell dolgoznia.

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.21. 13:36:57

@lilly.alien:

"Aki pedig sajnálja az olimpikonoktól a pénzt, talán számolja ki előbb: lehet, hogy egy vagyont is beleölt csak azért, hogy a dobogóig vigye."

*

Senki nem kérte tőlük, hogy éljenek 10-15 éven át a HOBBIJUKNAK, közpénzekből meg szponzori pénzekből.

Ők akarták, miért kellene ezt milliókkal jutalmazni közpénzből?

A te hobbidba mikor tol pénzt 10-20 évig bárki?

genyamagyar 2012.08.21. 13:37:35

Igaz, hogy 50.000 sokkal kevesebb, mint a 200.000, de még mindig végtelenszer több, mint a 0 Ft.

záporeső 2012.08.21. 13:39:41

@lilly.alien:
Azért az 50ezer meg a 200ezer között van egy kis különbség. Én se kezdenék el alkudozni egy olyan emberrel, aki ennyire alámegy az ajánlatomnak. Egy ötvenest biztos lehetett volna alkudni, de azért ne nézzük hülyének a másikat.
Ilyen áron (3500 Ft/fő/éjszaka) esetleg nyaralót lehet bérelni, de legénybúcsús társaságnak egy éjszakára valószínűleg még azt se.

kennyking 2012.08.21. 13:39:43

@Kandeláber: Ezért írtam, hogy a magyar foci nem sport.Egyébként szó szerint így van, így történik minden az utánpótlásban.És akkor jön a csodálkozás, hogy annyi akadémia, meg mennyi pénz az utánpótlásban és mégsincs eredmény! Mitől lenne? A kopasz mercis apukától, aki az alulfizetett edző bá' szponzora?

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.21. 13:40:13

@lilly.alien:

"a hajókapitány belőtt magának egy árat, ami alá soha nem megy le, de persze sír a szája, ha pangás van"

*

Egy szó nincs arról a posztban, hogy a kapitánynak sírt volna a szája. Arról van szó a posztban, hogy elhajtotta a vérbe az Olcsójánost, akinek kellett volna a hajója, de nem tudta megfizetni az árát.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2012.08.21. 13:41:55

Ha ez a poszt egy balos/liberális blogon jelent volna meg, akkor már az első öt kommentben kezdődött volna a hazaárulózás/zsidózás.

radala 2012.08.21. 13:42:43

@radala: Nem Bede Márton igazából nem erről beszél, nyilván előbb kellett volna elolvasnom és nem az emlékeimre hagyatkoznom. Mindenesetre akárhogy is van, nem teljes tévedés az, ha az ember nem adja kis pénzért amije van. mert, ha te (a szerző) 50-ért megkapta volna a hajót, akkor ezt is megírta volna tán a mandineren és mindenki azt mondaná másnap a hajótulajdonosnak, hogy neki napi 50-ért kell a hajó...
Az, hogy a kempinges 100 % haszonnal dolgozik, az meg minimum rendben van, mert szegény fizet TB-t bérli a helyet, vagy vágja a füvet, fizeti a vizet és valamiből el kéne tartania a gyerekeit, kéne, hogy legyen nyugdíja, stb.
Igazából, azt hiszem be kell fejeznem az poszton való gondolkozást, mert előbb utóbb végtelenül föl fogok bosszantódni a szerző iszonyatos tájékozatlanságán...
Hogy mást ne mondjak egy 50 lovas motorcsónak megeszik egy óra alatt 20 liter benzint...
Teljesen fölháborít ez az 50000-es bérleti ajánlat. Szerintem ez a baj a magyarokkal, hogy azt hiszik nekik ez jár:-)

2012.08.21. 13:44:38

@bbjnick:

Gondolom, a tulajok becsületes magyar állampolgárok, akik kizárólag számlával és szerződéssel, valamint szabályosan dokumentált óvadékkal adták volna bérbe a helyet a legénybúcsúra.
A szerződésben pedig benne van, hogy a bérlők felelősek a rendeltetésellenes használatból fakadó károkért, azaz szétverés/összehányás esetén behajtható rajtuk a rendbehozatal költsége.

Arcturus 2012.08.21. 13:47:26

@genyamagyar: Svájcnak igen erős a történelmi előnye (még Hitler is ott tartotta a vagyona egy részét), hosszú időn keresztül semleges tudott maradni. Svájc ugyan nem nagy, viszont pénzügyi központ és nem háborús ország. Magyarországra ez nem igaz. Luxemburg szintén nagy pénzügyi és EU-s központ. Emellett Luxemburg a szomszédos országoktól (is) erősen függ is, ha Kína és Mongólia közé lenne beékelődve, biztos, hogy az ország színvonala is az előbb említett országokénak felelne meg.

kennyking 2012.08.21. 13:48:13

@immortalis: Az index ketrecblogjában van.

záporeső 2012.08.21. 13:48:51

@tff: És a legbecsületesebb magyar állampolgár a posztoló, aki az alkudozást avval kezdte, hogy nem kell számla, sőt még takarítunk is, csak adják olcsóbban.

2012.08.21. 13:50:28

Miért nem esztek kalácsot?

Kandeláber 2012.08.21. 13:51:45

@kennyking: Viszont néha vak tyúk is talált szemet, mert pld. Szabicsot Szegedről hozta fel az ügyvéd apuka a Fradi serdülőbe, az edző egyből betette a kezdőbe, Szabics azonban nem csak pénzes papával, hanem tehetséggel is rendelkezett, így egészen jól kifutotta magát.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.08.21. 13:52:09

@immortalis: Ellenben itt adják alá a lovat szép számmal hogy ilyen élhetetlen köcsög munkakerülő panelproli minden magyar hogy a válság vinné alóla a hajót meg a Mancikát. Hiába no, tudni kell hol megjelentetni a lehúzó kritikát :))))

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.21. 13:52:39

@tff:

"Gondolom, a tulajok becsületes magyar állampolgárok, akik kizárólag számlával és szerződéssel, valamint szabályosan dokumentált óvadékkal adták volna bérbe a helyet a legénybúcsúra."

*

Valószínűleg igen.

A NAV-os ellenőrök már tetováltatni, meg prostihoz járnak azért, hogy rajtakapjanak valakit, hogy nem ad számlát. Megcsináltatják a tetkót, megszúrják a kurvát, utána meg kiszabják a büntetést is pluszban.

Épeszű szolgáltató azt feltételezi, hogy aki számla nélkül akar egyezkedni, az nem mutyit akar, hanem a NAV-tól van.

Vizslah 2012.08.21. 13:53:06

@Ez vagyok: Garantált fizetést hasonlítasz össze alkalmi, esetleges bevétellel, az ég szerelmére!

Ennyi erővel egy jobb esküvői fotós százezreket keres néhány óra alatt, nem akarod azt is felszorozni? Ki fog jönni, hogy minden esküvői fotós milliárdos.

Az ne zavarjon, hogy vannak hónapok, amikor egyáltalán nincs megrendelés, ráadásul ezt nem lehet előre kalkulálni, az se zavarjon hogy a helyszínen töltött időn kívül csomó járulékos feladat van, ami legalább mégegyszer annyi idő.

Van neked fogalmad arról, hogy mekkora hülyeséget beszélsz? :)

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.08.21. 13:56:30

@No_Fidesz_No_Problem: Mondjuk amikor az én hobbimnak is 10 millió magyar tapsikol, akkor hozzám is özönleni fognak a szponzorok, mert ugye akkor én sok perec eladásához tudnám hozzásegítei a kedves szponzort. Ilyen ez.
A szponzorpénzekkel nincsen baj, és némi állami segítség sem árt, de tény, az élsportba sokkal kevesebb állami pénzt kéne ölni.

A harmincmillás jualmon meg ne rugózzunk, nem olyan sok. Ha leosztod mondjuk csak 10 év felkészülésre, már nem is olyan sok, ugye? Nomeg került mondjuk egymilliárdba ez az olimpia a költségvetésnek (tippelek). Szerinted, ha 1%-al kevesebb nyugdíjjat osztanának szét, az mekkora megtakarítást eredményezne? Segítség:
www.budapestinstitute.eu/uploads/PSI%20Rotterdam_prezi_120315%20FINAL%20WEB.pdf

Szociális kiadásra majdnem 5000 milliárdot szántunk 2011-ben. A kormány működése 2778 Mrd.

Szóval nézzük meg a költségvetés top5 legnagyobb kiadását, és ott kezdjünk faragni, nem holmi aranyérmes pármilliókon sírjon a szánk. Az semmi, az lófasz, mondhatni marketingköltség az országnak.

Egyéves Önkéntes 2012.08.21. 13:58:23

@ephudd: nekem van egy olimpikon haverom, itt dolgozik a cégnél, soha nem látjuk, mert ő EDZ, ő KÉSZÜL
mindenét állja valaki, benzinkártya innen, sportszer amonnan, étrend-kiegészítő szarok megint máshonnan

én elismerem, hogy nehéz sikereket elérni, de ahogy írtad, egy orvosnak is nehéz, meg egy kőfaragónak is
sőt, a balettáncosoknak is.

kurvára túl van lihegve ez a sportoló dolog.

kerecsen2010 2012.08.21. 14:00:38

@tintamin: Jó ez a poszt, minden szava aranyigazság. A kommenteddel ("elfelejtődött az életút, kapásból főnök nagy lóvéval") is egyetértek. Csak az a baj, hogy a kisember ezt látja: a csókos, a rokongyerek kapásból főnök nagy lóvéval. Persze, hogy úgy érzi, neki is kijár. Látja, hogy semmi sem működik, persze hogy úgy érzi: így ő is tudná csinálni, ő is el tudná tenni érte a nagy lét. Ez egy tyúk meg a tojás kérdés: az emberektől lett ilyen az ország, vagy az országtól az emberek? Egy biztos: csak az emberek változtathatnak rajta. És nem az alapkamatot kell rendbe hozniuk, csak tenni a saját dolgukat, a saját jól felfogott érdekükben. Dolgozni, ha csak napi pár ezer nyereségért is, belátni, hogy sok kicsi sokra megy, belátni, hogy most az elmúlt évek pici jólétéért kell megfizetni a tartozást, mert nincs ingyenleves és most már a hitel is alma. De azt is lássuk be, hogy az a jólét - plazmatévéstől, kisautóstól - bizony pici volt, és a kisember körülnézett a palotákon és úgy érezte, valami neki is jár. Ha más nem, a szája.

kifordított nagyanyó 2012.08.21. 14:03:08

Ami a sportolók monoton életét illeti.
Havi 300 óra a pékségben havi 150-200 ezerért is elég monoton tud lenni,hidd el!
De én sohasem hőbörögtem a sportolók jutalmazása miatt.
Ők is megérdemlik rendesen.

Ez vagyok 2012.08.21. 14:05:35

@Vizslah: Ne értetlenkedj már annyit!
Épp azért számoltam ki, hogy mennyivel kevesebb időt kell dolgozni a nettó minimálért, mert nekem is van annyi eszem, hogy nem folyamatosan 160 órát dolgozik.
Csupán az arányok miatt.
Az azért elég durva, hogy egy festésért 20-szoros órabért kérnek, kvázi huszada időt kell dolgoznia. Vagy te nem úgy gondolod?

Nuuk 2012.08.21. 14:07:33

Fel kellene venni ezt is a kötelező olvasmányok közé.

kifordított nagyanyó 2012.08.21. 14:08:56

Ez is egy ne csak várd a sült galambot tegyél is valamit poszt.
Hálistennek elég ritkák az ilyen okoskodó írások.
Azt hogy nincs kedve dolgozni a kisembernek,azt inkább az elmúlt 20 év politikusain kérd számon.
Ha ők dolgoztak volna,akkor most megérné dolgozni és lenne a munkának becsülete.
Én is dolgoztam másfélszer ennyiért,tízszer ennyit.
Az viszont tényleg durva,hogy amennyiért én esetleg elmennék dolgozni,más erre azt mondja,hogy ennyiért fel se kelek.
Na viszlát.

Vizslah 2012.08.21. 14:09:22

@ZX: Ezaz, szorozzál te is ész nélkül! :) Költsége meg nincs a vállalkozónak semennyi se, igaz? És nyilván nonstop egymást érik a megrendelések. Nyilván annyiért kéne megcsinálnia a klotyódat, hogy az utazási és anyagköltségen felül legfeljebb egy sörre maradjon pénze. Az lenne ám a korrekt szakember, igaz? És még utazzon is el hozzád azért a sörpénzért, és legyen lelkes, kedves, udvarias.
Szerintem nem erről szólt a cikk.

kennyking 2012.08.21. 14:15:35

@Kandeláber: A törvényt erősítő kivétel.:) Egyébként, persze, van ilyen.Amúgy is könnyebb a jobb anyagi körülmények között élőknek kitűnni, mert a gyerkőcöt kiskorában anyuka tudja hordani edzésre, stb. de egy idő után kiegyenlítődnek a viszonyok és már csak a tehetség számít.Ja, meg a munka és kitartás, némi szerencse sem árt...

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.08.21. 14:21:18

Ez az írás egy haldokló társadalom látlelete. A társadalom, és a szerző oldaláról is.

A társadalom részéről azért, mert (részben) igaz, amiről ír.

A szerző részéről meg azért, mert csak a gyerekes duzzogásig jut el. Ezt meg logikusan csak az anyázós színvonal követheti a kommentekben. "ezek a magyarok" ilyenek meg olyanok....ez meg identitásválságra utal.

Egyébként csipsz-zabálók meg kólások, konzumidióták minden országban vannak. Lehet hogy nálunk többen, mint a sokévi átlag? Mi lehet ennek az oka? stb stb.

Ez a dolgok _felnőtt_ szintű kezelése. A szerző láthatólag megbukott ezen a szinten letenni az asztalra.

Vizslah 2012.08.21. 14:22:24

@Ez vagyok: Szerintem te értetlenkedsz. Az alkalmi munka mindig drágább, mert bele van építve az árba a kockázat, hogy holnaptól esetleg nem lesz munka három hétig. És nem csak akkor dolgozik a szaki, amikor nálad fest. Szerinted egy egyéni vállalkozónak nem kell marketing, anyagbeszerzés, adminisztráció? Az utazásról nem is beszélve.

Majd akkor hasonlítsd össze a havi fixet a festő órabérével, ha egy évre leszerződsz a festővel, és minden hónapban pengeted neki a pénzt. Hidd el, egyből alkuképes lesz az órabér.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.21. 14:30:56

@tff:

"A szerződésben pedig benne van, hogy a bérlők felelősek a rendeltetésellenes használatból fakadó károkért, azaz..." --- írod.

Jajjjmántekiste!!!

Benne van, ha kötök szerződést. És akkor kötök szerződést, ha szerződést akarok kötni. Vagy ma már ott tartunk, hogy néhány mandineres b*zigyerekkel kötelező szerződéstkötni és csakis olyan feltételekkel, amilyenekkel ők szabják? Ugye, hogy nem?! Ha nem tudunk megegyezni, ha nincs bizodalmam a fiatalurakban, akkor nincs üzlet. Ennyi.

De ezért még, ugye, nem lesz a magyar (mint olyan) moslékzabáló, genetikusan alattvaló munkakerülő, ingyenélő? Vagy igen?:-)

ü
bbjnick

Le_Penseur 2012.08.21. 14:31:21

@poszt:
"Kétszázezer magyar pénz, mondja a kapitány öblös hangon, és ebben benne van, hogy a hajó elmozdul a kikötőből, és megy a vízen egy teljes kilométert, majd újra kiköt. Egy ötvenes van a bérletre, mondjuk neki, "

Gondolom ez csak egy elképzelt élethelyzet! Nem létezik, hogy egy szolgáltatást megpróbálsz az ár negyedéért igénybe venni! Az ilyenek miatt is tartunk ott, ahol. Igény volna, meg elképzelés, de persze pénzt azt nem szánunk rá!

lajafix 2012.08.21. 14:34:19

akkor belököm az örökigazságot:

'Minden országnak olyan vezetői vannak amilyet érdemel!'

pizo 2012.08.21. 14:38:15

@ne most: Képzett, gyakorlott vállalkozó gépészmérnökként mondom, hogy nagyon igaz!

Zoli

genyamagyar 2012.08.21. 14:38:50

A hajó tulajdonosa gyakorlatilag egy nap akarta megkeresni azt a pénzt, amiért mások egy hónapig dolgoznak.

Nem jött össze neki.

genyamagyar 2012.08.21. 14:39:30

@Arcturus: szóval nem csak az ország nagysága számit. Pont erre utaltam a válaszomban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.08.21. 14:41:09

@Anti Anyag: "Ez egyszerűen reklám kérdése. Most ugyanezt csinálják helyettünk mások."

"Előre a görög úton!" ;)

genyamagyar 2012.08.21. 14:44:08

@Le_Penseur: Gondolom, akkor sem hőbörögsz, amikor kijön hozzád a vízvezetékszerelő, és egy félórás munkáért 35.000 ft-ot kér.

genyamagyar 2012.08.21. 14:45:19

Például egy horvát kikötőben is erőteljesen lehet alkudni a hajókirándulásokra. Adott esetben a feléért elvisznek - és még így is jóljárnak.

közösperonos átszállás 2012.08.21. 14:48:56

@Vhailor: "ezért inkább emelte az életszínvonalat nyugati hitelből"

A 80-as években nem nőtt az életszínvonal, a reálbér meg egyenesen csökkent.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2012.08.21. 14:51:47

@csizsikpizsik - pique takarodj!: a helyezkedésben a mandiner és szerkesztői mindig jók voltak. :)

Flúgatlan 2012.08.21. 14:55:36

Van benne valami, még ha kicsit egyoldalú is....

Pl. épeszű munkást kapni családi ház körüli kisebb munkákra (pl. egy erkély lejárólapozása, vízszigeteléssel) kész rémálom. Kp-ben fizetnék, nem alkudoznék ésszerűtlenül, de akik kijöttek, azok arra nem képesek, hogy eldöntsék, hogy a régi rossz szigetelést mivel tudják lekaparni.... Én mondjam meg? Nekik kéne tudni! Aztán megy a nyivák, hogy az építőipar pang.

Le_Penseur 2012.08.21. 14:56:02

@genyamagyar:
Ne mond már nekem, hogy normális az, ha egy szolgáltatást az ár negyedéért akarsz igénybe venni! Ha túlárazott, vagy nincs pénzem rá, akkor nem veszem igénybe. Lehet alkudni, de ne legyünk már nevetségesen smucigok!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.21. 14:56:30

mandiner.blog.hu/2012/08/15/mar_csak_8_ev_a_revizioig/fullcommentlist/1#c17552610
@Golgotai: Semmi-e [EU-ba irányuló magyar export]? Hatvan milliárd euró nem kis pénz. Ahol ennyi bevétel van, ott haszonnak is kell lennie.

Az lehet, hogy te nem látsz belőle semmit. De hát van valami jogod rá?

mandiner.blog.hu/2012/08/15/mar_csak_8_ev_a_revizioig/fullcommentlist/1#c17552723
Golgotai 2012.08.15. 18:46:32
@Counter: Na, tudod mi a jogom hozzá? AZ hogy ezt bármennyire is szeretnék el kenni a hozzád hasonló zsidók és zsidóbérencek, ez ITT MAGYARORSZÁG! AMI AZ ENYÉM, MERT ÉN MAGYAR VAGYOK! ITT ÉN ÉLJEK MÁR JÓL, NE A ZSIDÓ, CIGÁNY, KÍNAI, SZLÁV , stb stb

Ennyit szeretnék hozzáfűzni.

Ez vagyok 2012.08.21. 14:58:00

@Vizslah: Én meg úgy látom inkább, hogy a hasból rávágott kétszázezer (7800-as órabér) forint a munkadíjra egy átverés-show. Csak én elkergettem, kerestem mást és megcsinálta harmada árért, tök jól.
(Ráadásul a festék áránál is épp háromszorosat kért volna. Vagy inkább többszöröset, mert xiladekorra adta az ajánlatot én meg Genius Pro-t vettem, ami drágább.)
Mindenesetre, amit ki akartam hangsúlyozni, csak nem így jött le: nem árt, ha az otthoni szakmunkáknál óradíj kalkulációt végzünk. Mindenkinél így kialakulhat egy plafon, aminél többet nem ad, és több ajánlatot begyűjt, nem fogadja el az első arcátlanul magas ajánlatot. A számításoknál lehet egy kiindulópont a 381,- Ft-os nettó minimálbér. Nálam a maximum kb. 2500,- Ft, ennyiért még bármennyire is lustának tartott a magyar (bár szerintem még általánosan sem ez a helyzet) minőségi munkát végeznek neked, csak rá kell találni.
Vizslah, ahelyett, hogy örülnél a konkrét számos, korrekt hozzászólásnak, velem vitatkozol. Vitatkozzál az érzelmi alapokon hozzászólókkal inkább:)

Arcturus 2012.08.21. 14:59:23

@genyamagyar: Mint olvashattad tőlem, "ÉS" kapcsolatban vannak Magyarország problémái. Leírom még 1x:

Mo. kicsi ÉS nincs igazán semmije ÉS történelmi hagyatéka van (háborús rombolás, csonkítás, adósság) ÉS kevés a jó minőségű emberanyag.

JohnnyLillibrogida 2012.08.21. 14:59:29

En egy csomo itthoni vallakozot ismerek aki vilagszinvonalon szolgaltat nagy sörrel nagy fasszal. Igenyesen elore gondolkodva kell rendelni es akkor a szolgaltatok is raszoknak erre.Hulyek mindenhol vannak es kadar alig 23 eve halott...
Ha mar vallalkozas inkabb az a gond ha valakinek megy az se tudja normalisan kivenni a penzet az aranytalan adóprés miatt.az nagyon el van b@szva

közösperonos átszállás 2012.08.21. 15:08:54

@JohnnyLillibrogida: "Ha mar vallalkozas inkabb az a gond ha valakinek megy az se tudja normalisan kivenni a penzet az aranytalan adóprés miatt."

Igen, ez tényleg így szokott történni. :-)

Amúgy mennyitől lenne arányos?

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.08.21. 15:19:44

@közösperonos átszállás: A nyolcvanas évekig emelkedett az életszínvonal. Aztán stagnált, a hitelek pedig a szintentartáshoz kellettek, hogy ne csússzon vissza a hatvanas/ötvenes évek szintjére.

Pannon Puma 2012.08.21. 15:23:39

Ott a pont a cikkírónál. Lehet magyarázni, hogy miért ilyen a magyar társadalom, azért sokkal könnyebb siránkozni meg szidni mindenkit, meg tartani a markunkat, mindent az államtól, önkormányzattól várni, ami ugye az általunk befizetett pénzecskéket osztja vissza (abból van az "ingyentankönyv" meg az "ingyenmenza", nem a mikulásbácsi dobálja utánunk a pénzeszsákokat).
Messzire vezet ez a téma.
5 éve folyamatosan újítunk fel a férjemmel egy régi házat, de mi bizony megtanultunk a falfestéstől kezdve nagyon sok mindenféle építési munkát. Amihez nem kell speciális szaktudás, mindent mi csinálunk a házunkon. Az én számlás, diplomás órabéremnek a többszörösét óhajtanák egyesek számla nélküli órabérként olyan munkáért, aminek a kimenetele elég bizonytalan, hacsak nem állok ott végig a kedves "mester" mellett, több a kár, mint a haszon (akinek nem inge ...!). De ő aztán ... Aztán meg panaszkodik meg egyezkedik, ha a kölköt magánórára akarja járatni hozzám, és mondom az órabérem...mert hogy neki már 100 fölött jár a törlesztőrészlet az autóra meg az asszony is el kell vinni horvátba, mert nem akar lemaradni a szomszédtól ... ja, kérem ...

Vanek_úr 2012.08.21. 15:25:52

Tök jók ezek az általánosítások. Nekem ilyen emberekkel még nem volt dolgom - se bulizós hely keresése közben, se kereskedelemben. Sőt, csak egy idei vízitúrás tapasztalat: egy hamburgerező bezárt, mert felújítás alatt van az épület. Viszont mivel a tulajdonos néni ott volt, amikor mi mentünk, és megemlítettük, hogy de jó lett volna egy kis hambit enni (nagyon jól csinálja, és nem is drága); azonnal előhozott a raktárból alapanyagokat, kihozta a grilles mikrót; és ott, a bolt előtt összedobott a 20 fős társaságnak egy jó adag kaját. És még be is blokkolta a gépbe.

közösperonos átszállás 2012.08.21. 15:27:04

@Vhailor: "Aztán stagnált, a hitelek pedig a szintentartáshoz kellettek, hogy ne csússzon vissza a hatvanas/ötvenes évek szintjére. "

Miért, Csehszlovákiában visszacsúszott az ötvenes/hatvanas évek szintjére? Ha ott nem, akkor itt miért tette volna?

(Plusz, mondom még egyszer, a szinten tartáshoz a növekvő munkamennyiség is kellett.)

közösperonos átszállás 2012.08.21. 15:29:03

@Vhailor: "Persze, itt is van magas munkanélküliség, itt is van szegénység, de úgy nagy átlagban 10-15%-al magasabb az itteni életszínvonal a magyarországiénál"

Azért ez erősen attól függ, mit hasonlítasz mihez. Csongrád meg Szabolcs megye se ugyanaz, pedig egyik se épp Pest vagy Győr...

genyamagyar 2012.08.21. 15:31:13

@Le_Penseur: "Lehet alkudni, de ne legyünk már nevetségesen smucigok!"

Nézd, ha valaki pofátlan (az árral), akkor én is lehetek pofátlan az ajánlatommal.

200 ezer ft végül is gyakorlatilag egy 7 órás terembérletért (+3 liter gázolaj) enyhén szólva is pofátlanság.

genyamagyar 2012.08.21. 15:33:59

@Arcturus: "Mo. kicsi ÉS nincs igazán semmije ÉS történelmi hagyatéka van (háborús rombolás, csonkítás, adósság) ÉS kevés a jó minőségű emberanyag."

Ezek nem rajtunk kívűl álló dolgok, tehát MI vagyunk érte a felelősök. Magyaroszág azért olyan amilyen, mert ilyenné tettük.

sulcus (törölt) 2012.08.21. 15:35:24

Tényleg, elvtársak, most az a kormány van hatalmon aki néhány éve azt szorgalmazta, legyen magyar országon az olimpia.
Nosza most miért nem merünk, nagyokat álmodni, most miért vagyunk kishitűek?!
Vagy "mindenki fogjon egy kötelet és induljon a padlásra"?
(most már ráérne Schmitt úr is egyengetni a jövőnket)

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.21. 15:37:15

@Eltévelyedés:

"Mondjuk amikor az én hobbimnak is 10 millió magyar tapsikol"

*

Hol tapsikol bármelyik magyar sportolónak 10 millió magyar?

A foci szabályain kívül nem is értik, mi történik a pályán, bár a 10 millió nagyobb része a foci szabályait se érti, bármelyik másik sportág esetében meg pláne nincs képben, hogy ki kivel van, legfeljebb annak örül a kicsi szívük, jogy "jajdejómermagyar", vagy "jajdejóhogyamifalunkbólvaló"...

Líder Máximo 2012.08.21. 15:39:40

@Vhailor: Általánosítasz, mert ismersz két vállalkozót. Ha pedig tényleg tiszacsernyői vagy, neked kellene a legjobban ismerned a környéket mind a két oldalon, neked kellene tudni, hogy magyar oldalon van egy Aggtelek és a hozzá csatlakozó megannyi vendéglátóipari egység, árusok, stb, ugyanez szlovák oldalon konkrétan nem létezik, magyar oldalon van egy Tokaj és környéke, vagy egy Miskolc és Tapolca, hadd ne részletezzem, milyen lehetőségekkel, szlovák oldalon van a gyönyörű táj, és a nesze semmi fogd meg jól. Tiszacsernyőről és közvetlen környékéről most inkább nem is beszélek. A helyzet az, hogy a magyar oldalon legalább vannak nagy számban vállalkozók, a szlovák oldalon meg semmi, tisztelet a kivételnek.

A posztolónak:

Ez egy ritka szar poszt a posztoló meg vagy nagyon fiatal vagy életében mindent apuci és anyuci csengetett neki ki. Itt ugyanis arról volt szó, hogy aki írta a posztot, nem volt képes összerakni 200 rugót egy partira, arcoskodni akart, nagyok voltak az igények, de csak ötvenezre lett volna rá (15 fő, egész este!!!! - hülye vagy, bazdmeg???) , nem jött be, megszívtad. Odamentél a pénzeddel, azt hitted, most te fizeted a zenét, és ugráltathatod a kereskedőt és megmondhatod, TE mennyiért szeretnéd, benézted.

Lehet, hogy vannak bajok a magyar vállalkozókkal, de amikor odajön egy ilyen kisköcsög és azt hiszi, neki mindent lehet, mert ő fizet, hát kurva nagyot téved. Azok a tarifák nyilván nem azért vannak kiszámolva, mert a vállalkozónak megérné 50 ezerért is. Okoskodó faszkalap az ilyen, ráadásul az a legviccesebb, hogy a posztoló saját csórósága és trógersága miatt elkezdte az országot fikázni és saját csóróságát az általa mélyen megvetett proletárok és munkások nem túl magas életszínvonalából fakadó igénytelenségével megmagyarázni.

Szégyelld magad aranyapám, gratulálok, pont az az embertípus vagy, akiről a posztot akartad írni: Kádár-népe.

apd (törölt) 2012.08.21. 15:41:07

na aztán kedves kommentelők, az is sokat segít ha szíttok mindenkit

genyamagyar 2012.08.21. 15:41:24

@sulcus: "Nosza most miért nem merünk, nagyokat álmodni, most miért vagyunk kishitűek?!"

Igazad van!

Például a megnyiton nem gyerekkórház lenne, hanem hajléktalan szálló valódi hajléktalanokkal. És Paul McCartney helyett énekelhente Zalatnay Sarolta. :)

genyamagyar 2012.08.21. 15:44:44

@Líder Máximo: "Azok a tarifák nyilván nem azért vannak kiszámolva, mert a vállalkozónak megérné 50 ezerért is. "

Királylány, királylány, téged már jó sokszot átbasztak..... az zicher!

Te figyusz, van aranygyűrüm ötszázé' a tiéd! Na megegyeztünk? :DDDD

zipe moha 2012.08.21. 15:47:16

....jót mosolyogtam a blogon, mert bizony igaz és talán pont a lényegre-az átideologizálás értelmiségi privilégiumának érthetetlenségbe, zavarodottságba hajló kontra produktivitására-mutat rá!
Engem az 1987-88-as időszakra emlékeztet....az emberek visszatartják a közreműködést...elég volt..
Ma ha egy ember 5E ft-ot kap zsebbe inkább nem megy el dolgozni (nem mindennap,csak ha muszáj) miközben a minimális reprodukció költsége (otthon,rezsi,ruha étel gyerek...) minimálisan 10 ezer ft...nahát ezt csak azok közül nem érti mindenki, akik napi 10 ezer ft felett keresnek.
Néma ellenállás..dac..túl sok seb...nincs olyan gazdaságpolitika ami így sikeressé tehető......összefoglaló neve: negatív spirál
Valami menthetetlenül elromlott......

Bélabáttya (törölt) 2012.08.21. 15:48:03

Azért ez így ebben a formában nem igaz. Van, akinek van kedve, lehetősége dolgozni, másnak meg nincs. Dolgozott már nekem - szorgosan - magyar és cigány is, de volt lusta németem, és semmittevő amcsim is. Ez utóbbiak remekül megmagyaráztál...
Talán nem teljesen így kéne általánosítani, pláne olyan felületen (index), ahol kajánul leközlik lusta angolt (rárohad az eper, mert nem szedi le a lengyel, vagy nem megy el dolgozni, mert esik az eső) vagy németet Németországban (leugatja a magyart, ne hajtson már annyira, ő órabérben van - jóval magasabban).
Azaz nem igazán így kéne, kivéve persze, ha a gizdázás a cél. Ami sanszos persze...

genyamagyar 2012.08.21. 15:50:09

A posztoló tökéletesen leírta - különösen a hajós példája ült - hogy Magyarországon mindenki 10 perc alatt akar meggazdagodni. Tipikus balatoni szindróma. 6 hét a szezon és abból akar megélni:
10 deka hekk egy talponállóban 450 ft. Ha ha ha! Az annyi, mint egy kiló 4500 ft. A tecsóban kb 1100 ft kilója. Na ehhez jön 10 dkg fáradt olaj, 10 ft energia költség.

Valamint 400%-os ár!

A sok lúzer meg penget, ugye lider maximo? :)))

Líder Máximo 2012.08.21. 15:52:04

@genyamagyar: mit adózol a gyűrűd után kiskirályfi? 50 ezerből 15 fős brigádot, margit, nooooormális? Én is elhajtottam volna őket, sokat nem értesz a vendéglátóiparhoz, az biztos.

Arcturus 2012.08.21. 15:53:08

@genyamagyar: A probléma az, hogy nem csak "mi" vagyunk felelősek. A hozzáállásért mi vagyunk, az ország méretéért, történelmi hagyatékáért viszont nem. Legalább is nem emlékszem, hogy én bármelyikben dönthettem volna. Arról is viszonylag kevéssé tehetek, hogy magyarország nem egy gigaolajmezőn fekszik. A megoldás persze nem a sírás és nem az ügyeskedés lenne, hanem a helyzet felismerése és a megfelelő tettek véghezvitele.

Líder Máximo 2012.08.21. 15:57:02

@genyamagyar: Fíha, neked a Balaton drága? Sikeres ember lehetsz.

Akkor nyaralj otthon, ne menj tengerpartra se, vegyél magad elé egy lavort, tedd bele a lábad, sózd azért meg a vizet, hogy az érzés meglegyen és egyél parizeres zsemlét, az biztos olcsóbb :D

Lúzergyerek.

közösperonos átszállás 2012.08.21. 16:00:05

@genyamagyar: "10 deka hekk egy talponállóban 450 ft. Ha ha ha! Az annyi, mint egy kiló 4500 ft. A tecsóban kb 1100 ft kilója. Na ehhez jön 10 dkg fáradt olaj, 10 ft energia költség."

Helységbérlet, amortizáció, munkabér meg nem kell, nyilván.

Egyéves Önkéntes 2012.08.21. 16:05:17

@Arcturus: Ja, nincs semmije, csak a világ legjobb termőföldje és a falusi ember sorban áll az adomány krumpliért.
Meg van vizünk is elég sok, egyiptomban hogy a náthás p.csába tud olcsóbb krumplit termelni a paraszt, teve hajtja a vízikereket, itt meg rengeteg csatorna mellett éhendöglünk.
Itt aszályos időben is százszor annyi csapadék van, mint egyiptomban.
De az osztrák paraszt is olyan hegyoldalban szánt, hogy még sör mellől is szédülök, ha nézem. Érdekes módon ott is egész jól megélnek.

dr. Közbiztonság Szilárd 2012.08.21. 16:06:36

@cats'ndogs:
Szerintem rég néztél utoljára katalógust.
Számítógéped pl. van, nos, egy sima full HD-s LED-es MÁRKÁS (Samsung, LG stb.) tévé jelenleg jóval olcsóbb, mint egy átlagos noname számítógép.

Más kérdés, hogy nekem sincs, mert amíg bírja a 20 éves Videoton, addig miért dobnám ki?

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.08.21. 16:07:29

@közösperonos átszállás: Csehszlovákiában a hatvanas évek végére megállt az életszínvonal növekedése. Ezért is irigyelték ideát a népek az osztrákokat vagy Magyarországot, vagy azért is néztek le bennünket a magyarországiak.

Az életszínvonalnál pedig nem hiába volt ott a "nagy átlag" szó. Nyilván, ha Pestet és mondjuk Szinnát hasonlítanánk össze, akkor egészen más jönne ki, mintha Pozsonyt és mondjuk Baranyát.

dr. Közbiztonság Szilárd 2012.08.21. 16:08:19

@Egyéves Önkéntes:
Falusi emberek közül adománykrumpliért csak az áll sorba, aki nem az idén nyáron barnult le.

Vagy az, akitől a nem az idén nyáron lebarnultak ellopták a kertből az összest.

Egyéves Önkéntes 2012.08.21. 16:10:14

@dr. Közbiztonság Szilárd: Ez ellen egyetlen párt hajlandó tenni, de azok meg állítólag nácik...

MZ/x 2012.08.21. 16:10:49

"Határátkelő A múlt nem érdekel, a jövő miatt nem aggódunk."
Ezt a fenti blogot olvassátok el és bent van minden amiről vitáztok.

bigthereal 2012.08.21. 16:16:33

jó poszt, sajnos...

igen, igénye az mindenkinek van, csak forása nincs hozzá, ezt hidalták át a (deviza)hitelek, rombadöntve a családokat...

buta, nagyigényű, lusta - tisztelet a kivételnek!

Arcturus 2012.08.21. 16:18:53

@Egyéves Önkéntes: A föld kevés, ha nem versenyképes a termelés és ha modern nyugati, technikai civilizációt akarsz. Ha a magyar paraszt megelégedne kevesebbel, mint a nyugati, akkor még lehet, működne is.

dr. Közbiztonság Szilárd 2012.08.21. 16:28:39

@Egyéves Önkéntes:
Mondjuk valóban nácik, de igény lenne rájuk. :-)

Komolyra fordítva, a törvényeken kéne szigorítani (pl. magántulajdon védelmét még jobban engedni), meg ezt a szemforgatós "nincs cigánybűnözés" dumát elfelejteni.
Amerikában simán kiírják, hogy a bűnöző milyen bőrszínű, itt is azt kellene.

A Jobbik valóban az elmúlt 20 év kormánypártjai töketlenségének köszönheti a létét.
Mert az rendben, hogy a cigányokat segíteni kell, de nem úgy, hogy számolatlanul öntjük a zsebükbe az általam meg általad befizetett adómilliárdokat, hanem úgy, hogy cserébe követelni is tőlük, legalább olyasmit, hogy akinek kertje van, csak akkor kap segélyt, ha a kertet műveli is, és megtermeli benne a család megélhetéséhez szükséges krumplit, répát, retket, birkát, mogyorót (by Sikátor együttes), akár úgy is, hogy a vetőmagot kedvezménnyel vagy - a segély egy része terhére - ingyen kapja.
Aki meg nem termel a kertjében semmit, annak ugrik a segély.

Szerintem hamar rá lehetne őket venni legalább ennyi munkára.
És egy 100 négyszögöles kertben (kb. 350 négyzetméter) egy 8 tagú család évi zöldség- és krumpliszükséglete simán megterem. Paradicsomot és paprikát is beleértve. Meg uborkát.

allegretto23 2012.08.21. 16:32:52

@No_Fidesz_No_Problem: Lassan le lehetne kattanni az olimpikonok anyagi juttatásáról. Aki dicsőséget szerez a hazájának, kiválóbbnak bizonyul a kiválóaknál, az maximálisan megérdemli azt a pénzt, amit egyébként egy túrót nem csináló, be sem járó, buta parlamenti képviselő is hazavisz egy évben ( és többszörösét összeügyeskedi még mellette azzal, hogy visszaél a befolyásával és helyzetével - mondjátok, hogy nem, azután vegyétek elő a vagyonnyilatkozatokat, meg nézzétek meg a kiccsaládot, hogy miben lakik, mivel jár...)
Nem az olimpikonok kapnak sokat - egyébként is utánuk lehet csinálni, ha fáj, hogy ők ennyit kapnak-, hanem a mentőorvos keveset. Minden országban kapnak és ahol kevesebbet, ott azért annyit, mert mellette milliárdos reklámszerződést köthetnek - amit nálunk egyik után sem dobálják, mert egy 10 milliós országban nincsenek ilyen reklámköltségek.

@post: szóval okosba, számlanélkül megkérte a negyedéért... hát, van pofán bőr elég vastag.
Rongálás után bérlőtől kártérítést behajtani egy ember több hónapi főtevékenysége lesz és többnyire akkor is lehetetlen. Egyszerűbb, ha el sem kezdi az ember. Vedeléshez, legéynbúcsúra nem adunk ki semmit, vagy olyan áron, hogy fedezze az esetleges kártételt, vagy vegyen ki egy vidéki csehót, amin nem látszik meg, ha összetörték-azt kiadják annyiért.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.08.21. 17:05:31

@No_Fidesz_No_Problem: Jó legyen, 9 millió. MIndig van 1-2 akinek nem szimpatikus. És igazad van, nem értik mi zajlik a pályán. Pl halovány sejtelmem sincs a vívásról, mégis képes voltam végigizgulni az a 10 percet, míg összeküzdötte az aranyaz az a hejre Áronka. Akiről eddig még sosem hallottam, de mint mondom: picit sem érdekelt a vívás eddig. (és ezután sem fog túlzottan)
És ez cseppet sem vont le abból, hogy szorítottam érte, hogy sikerüljön neki. Mert a hazámat képviseli, és jó érzés mégiscsak ha ő nyeri és nem valami timbuktui.

És nem várom el hogy az én hobbimat értse mindenki. De ha netalántán világeseményen középpontjába kerülnék vele, és minden második tévén azt adnák, ahogy valamit nagyon csinálok, hidd el, értem is szorítanának. Sőt, érted is.

sulcus (törölt) 2012.08.21. 17:31:54

@genyamagyar:
Lehet, Cini többet kérne, mint Paul!
De inkább az a lényeg, hogy ellenzékben könnyebb nagyokat álmodni és a népet felpiszkálni, aztán meg elfelejteni az ígéreteket.

nbcee 2012.08.21. 18:03:29

@kifordított nagyanyó: "Ha ők dolgoztak volna,akkor most megérné dolgozni és lenne a munkának becsülete."
Még ha van is benne némi igazság, akkor sem ildomos _mindent a politikusokra hárítani. Azért az egyén boldogulásáért legtöbbet mégis az adott egyén tehet.

catsndogs 2012.08.21. 18:22:34

@dr. Közbiztonság Szilárd: Egyébként engem sem a tv fajtája izgat a legjobban, hanem az, hogy dolgozunk, mint állat, de lassan a csekkekre sem elég a lé... Most is sorakozik kb. 10 db (lejárt határidejűek is) a dobozban. 6-7 éve ugyanannyi a bevételünk, fiz. emelés zéró...Húsz éve mást sem hallunk, csak a majdmostjólesz című opust. Látom, sokaknak jobb is(sokaknak meg még sz..abb). Biztosan szorgalmasabbak, ügyesebbek, szebbek, okosabbak.

nbcee 2012.08.21. 18:24:10

Amúgy nekem is van pár sztorim, melyek mind arról szólnak, hogy X.-nek vagy Y.-nak csak egy kicsit kellett volna megmozdulnia, és kereshetett volna némi pénzt, de ők valami megmagyarázhatatlan módon nemet mondtak. (Aztán persze később ugyanúgy rinyáltak, hogy jaaaj nincs egy vasunk sem)

Na jó, egyet mégis elmesélek. A főszereplő boltos egyébként nem magyar, hanem szerb, csak hogy lássátok, más népek is be vannak oltva kereskedelem ellen:

Tévéstáb keres forgatáshoz egy épületet, amelyben kisbolt is működik, bizonyos egyéb feltételekkel. Apámnak eszébe jut, hogy az utcánkban van egy boltocska, ami pont megfelel az összes követelménynek. Nosza, szalad a tulajhoz, és mondja neki a "once in a lifetime" lehetőséget:
-Képzelje, jönne egy tévéstáb, amelyiknek kiadhatná a boltját két-három napra! Fizetnének X ezer forintot.
-Na de akkor nem tudom kinyitni a boltomat.
-Ember, gondoljon csak bele, magának semmit nem kellene csinálnia, és mégis kapna fixen X ezret! Sőt a boltja benne lenne a tévében!
-Na de akkor három napig nem tudok eladni semmit, az nekem meg nem jó.
És ennyiben maradtak. A tévéstáb keresett egy másik boltot, a derék szerb meg árulta zavartalanul a tejet és a kenyeret, nem túl nagy haszonkulccsal. Ugyan nem látok bele a könyvelésébe, de az a bizonyos X ezer forint laza becslésem szerint kb. megegyezhet a félhavi bevételével...

daito 2012.08.21. 18:43:30

A magyar "kapitalista" gazdasági mentalitást az olimpiai aranyért kapott jutalommal, meg mással.
Ez nem a gazdasághoz, a kapitalizmushoz való hozzáállásunkról szól, meg nem a zsidó-liberális-pénzvilág-demokráciáról.

1. Gazdasági szempontból 2 nagy történelmi terhet cipelünk magunkon.
1945-ig itt egy ismerősi-haveri-rokoni kapcsolati körön alapuló, velejéig korrupt rablógazdálkodás zajlott, félúton a feudalizmus és a kapitalizmus között.
Ezt váltotta egy satubolondok által megtervezett, működtetett rendszer (amely azért sok hasznos dolgot átvett korábbról), amibe ráadásul (országon) kívülről folyton beleszóltak, belenyúltak; és amely rendszer szintén elkorrumpálódott. (Ha lehet ilyet mondani egy totál művi, új rendszerre.)
1989 után, ahelyett, hogy szépen az elmúlt 20 évben eldózeroltuk volna ezeknek az emlékét is, kialakítottuk a mixet. :-)

2. A sport nem arról és nem úgy szól, főleg nem finanszírozási oldalról.
a) ez az olimpiai retyerutya PR. El lehet mondani, hogy Magyarország te csodás, meg tyű, a virtus.
Lehet a jutalmon vitatkozni, kb. 3 szinten. Van az az ember, aki 0 forintot költene erre, mert utálja, nem fontos neki, stb.
Van az, aki felteszi a kérdést, hogy miért pont 35 millió? 4 éve 20 millió volt, mi lesz 4 múlva? 60? Nem lett volna elég most 24 millió?
Van, aki azt mondja, hogy ez a teljesítmény, ez a munka nem kérdőjelezhető meg, megérdemli a jutalmat.

Legyünk már annyira toleránsak, hogy ez a 3 áramlat megfér egymás mellett. Mindegyikre szükség van. A legszánalmasabb az, amikor valakit leszólunk azért, mert a számára sosem elérhető 35 milliót soknak találja, sőt, amikor ezért még anyázzák is.

b) ebbe a jutalmazásba, meg olimpiába ne keverjétek bele a hétköznapi élsport támogatási, finanszírozási rendszert (a magyart), mert annak 90%-a korrupció és adócsalás/adóelkerülés, és társai.

Prof. Dr. Simon Templar 2012.08.21. 18:56:44

@Líder Máximo: "Ez egy ritka szar poszt a posztoló meg vagy nagyon fiatal vagy életében mindent apuci és anyuci csengetett neki ki. Itt ugyanis arról volt szó, hogy aki írta a posztot, nem volt képes összerakni 200 rugót egy partira, arcoskodni akart, nagyok voltak az igények, de csak ötvenezre lett volna rá (15 fő, egész este!!!! - hülye vagy, bazdmeg???) , nem jött be, megszívtad. Odamentél a pénzeddel, azt hitted, most te fizeted a zenét, és ugráltathatod a kereskedőt és megmondhatod, TE mennyiért szeretnéd, benézted."

Pontosan jól mondod. Jegyirodám van, kis hal vagyok. 20.-án volt a Gyulai István Memorial. 14.-én kaptuk az emilt, hogy innentől a Gyulai ingyenes, de regisztrációs jegyet kell kiadni rá. Namost, innentől kezdve a patkányprolik kilencesével (ennyit lehetett vinni max) vitték a jegyeket, mondván ha lúd legyen kövér, nekem úgy fogyott a lézerből a toner, mintha a WC-n öntöttem volna lefelé. 17.-én úgy döntöttünk a párommal (ő az üzlet- és élettársam), hogy inkább bevállaljuk a 3 nap bevételkiesést, minthogy tovább termeljük a veszteséget, úgyhogy csak ma nyitottam ki.

Le_Penseur 2012.08.21. 19:00:14

@genyamagyar:
Ha szerinted 50 ezerért séta hajókáztatni 15 főt, este kilenctől hajnal négyig akkora biznisz, akkor gondolom ebből élsz és simán letöröd a példátlanul magas árakat!

Prof. Dr. Simon Templar 2012.08.21. 19:22:52

@Le_Penseur: "@genyamagyar:
Ha szerinted 50 ezerért séta hajókáztatni 15 főt, este kilenctől hajnal négyig akkora biznisz, akkor gondolom ebből élsz és simán letöröd a példátlanul magas árakat!"

Erre a f@szfejre kár szót vesztegetni, igazi patkányproli a lelkem.:(

Olyan, mint a Meseautóban Bezerédi karaktere.

záporeső 2012.08.21. 19:30:58

@nbcee: A boltos hozzáállását megértem. Lehet akkor a TV stábtól kapott volna valamennyi pénzt egyben, de mivel három napig nincs nyitva a vevőknek meg addig is kell naponta a kenyér, tej, szépen átmentek volna másik boltba. És utána nem biztos, hogy visszaszoktak volna. A boltosnak a hosszú távú megélhetést kell nézni, nem az egyszeri nagy összegű bevételt.
Szóval itt a boltosod teljesen jól döntött, még ha te nem is érted az indokait.

záporeső 2012.08.21. 19:38:41

@genyamagyar: Igen, a büfésnek abból a hat hét szezonból kell utána egész évben megélni. Nem azért mert nem szeretne egész évben dolgozni, hanem mert utána nincs munka a balatonnál. Senki nem fog télen odamenni hekket enni.
Egyébként meg ott nem csak a hal, olaj meg a gáz a költség. Van egy csomó alkalmazott, akik be vannak rendesen jelentve, mert ott máshogy nem lehet olyan gyakran van ellenőrzés. Van a büfé bérleti díja, ami a lehető legmagasabb mert a hely tulajdonosa is a minél több pénzt akarja kivenni. stb...
És a büfés reggel 5-6-tól éjjel 11-12-ig talpon van, dolgozik, megy a nyersanyagért stb...
Nem szeretnéd te azt csinálni. Nem olyan könnyű pénz az.

Egyéves Önkéntes 2012.08.21. 21:14:07

@záporeső: Mindjárt elmorzsolok egy könnycseppet a szorgos balatoni vendéglátósokért...
Ki nem szarja le, hogy nem tud télen mit csinálni??
Találjon ki valamit, fakutya-konferencia, mezítlábas jégenállás verseny, bánomisén akármit és vonzzon oda vendégeket! Mint ahogy azt az osztrákok teszik.
Ugye nem gondolod, hogy attól lesz sok vendége, hogy lehúz mindenkit?
Jó, hogy meg nem magyarázod, hogy még nekünk tesz jót azzal, hogy 600%-os árréssel dolgozik.

nbcee 2012.08.21. 22:36:35

@záporeső: Ennyi erővel ne menjen el sose szabadságra az illető, mert egy egyhetes újvidéki rokonlátogatás után nem marad egy vevője sem.

No meg az adott hely az egyetlen normális időpontban nyitva tartó* vegyesbolt a környéken, elég nehezen tudom elképzelni, hogy két-három nap szünet után ne járnának vissza hozzá a környékbeliek.

Még egyszer: két-három napról beszélünk, nem fél évről.

*Látótávolságon belül van még egy ABC, de az pont olyan időbeosztás szerint van nyitva, hogy egy teljes munkaidőben dolgozó embör se tudjon ott venni semmit. Ez külön megérne egy misét. A szerb legalább ebben alkalmazkodóképes, hogy nála este hétkor (már ha az estének számít) is lehet venni ezt-azt. Szóval fél pontot azért kap tőlem.

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2012.08.21. 22:37:46

@radala: 10 pontos volt! Én köszönöm a hozzászólásodat!

nbcee 2012.08.21. 23:00:07

Szóval engem küldtek már ki negyed órával a hivatalos zárás előtt ajándéktárgy-boltból ráncos nyanyák, azóta is sokszor mentem vissza oda, képzelhetitek. Mentem már el helyről, ahol - nem költői túlzás - negyed órán át vártam, hogy a pultos csaj végre abbahagyja a barátnőivel vihorászást, és finom, majd egyre morcosabb köhécseléseimre ne csak egy laza "mingyá'"-val feleljen.

Volt olyan is, hogy egy szép nagy társasággal érkeztünk meg egy helyre, egyesek már fogadkoztak, hogy kiisszák a sörcsapot is. Namármostan szólt a csapos, hogy ő zár, szinte úgy kellett könyörögni neki, hogy legalább egy kört hadd rendeljünk. A helyet általában 2-3 elveszett lélek szokta volt csak látogatni, szóval itt is ha legalább egy órácskával kitolta volna a zárást, lazán megduplázhatta volna a napi forgalmat. De neeeem, neki okvetlenül haza kellett érnie az esti Ben Stiller-filmre, vagy mi a szösz.

(Mielőtt jönnének a vendéglátósok sanyarú sorsát és az én érzéketlenségemet boncolgató kommentek, hogy hogyan képzelem én, hogy az illető maradjon bent tovább, gyorsan közbevetem, hogy legjobb tudomásom szerint a legtöbb munkahelyen létezik az ú.n. túlóra fogalma)

Szóval ennél jobban kevés dolgot gyűlölök. Amikor te, a marha fogyasztó fogod magad, és bemész őhozzá, hogy a pénzedet költsed nála, hogy ő jobban járjon - és még neked kell térden csúsznod előtte, neked kell szabályosan tukmálnod rá a pénzedet, hogy fogadja már el, és cserébe tegye azt, ami a deklarált célja az üzletének. Aztán az ilyen megy rinyálni, hogy jajj de rosszul megy a bolt, meg hogy ő sosem jut egyről a kettőre.

Ellenpélda: ká éhesen láttunk egy oázist, vagyis egy kínai büfét, már söpörték a padlót, tíz perccel voltunk zárás után. Na, mondom, legyünk bunkók, és benyomultunk, hogy mi itten ennénk. Széles vigyor, tessék, édes-savanyú szósz mehet? A végén sikerült jó félórával a zárás után elhagyni a helyet, egy rossz szót sem szóltak, egy sürgető pillantást nem vetetek ránk. Lehet, hogy a csirkéjük származása felől nem lehettünk 100%-ig biztosak, de bennük láttam azt, ami a fentebb említett csaposból hiányzott.

Egyéves Önkéntes 2012.08.22. 07:44:09

@nbcee: +1, azt hittem ez a szocializmus miatt van, de nem b+, a maszek tulaj is szarik a vevőre
nekem is a halálom, hogy a hatig nyitva tartó kisboltban fél hatkor már fel van mosva és úgy néznek a belépőre, mint gyújtogató a nedves szalmára
vagy hogy a LIDL-ben már nem merek kérdezni, ha nem találok valamit, mert a pakoló picsán olyan sértődöttség van, hogy meg merted zavarni két májkrémes karton kicsomagolása közben
úgyhogy én nem sajnálom őket, remélem az ilyen mentalitású kereskedő éhen döglik mihamarább és jön helyette más

egyébként, hogy jó példát is mondjak, egyszer bementünk egy kajáldába, rendeltünk pár ételt, italt
a faszi mindent kihozott, kivéve egy narancslét, kerestem a szememmel, láttam hogy felül egy robogóra és elmegy. na mondom, ez fasza.
két perc múlva megjött a narancslével.
nem mondta, hogy nincs, elment vett egyet.
igaz, ez szíriában történt, és ott megengedhetik ezt a luxust maguknak a kereskedők, hiszen havi nyolcezer körüli forintot is hazavisz némelyik

Ajtony 2012.08.22. 08:13:06

már megint a szomszéd tehenének az átkozásánál tartunk
ha mindenki igyekezne a saját munkáját rendesen elvégezni, nem lenne létjogosultsága a posztnak
- sajnos van -
és ezt a kommentelők egy részének bunkósága bizonyítja

Prof. Dr. Simon Templar 2012.08.22. 08:20:32

@nbcee: "Szóval ennél jobban kevés dolgot gyűlölök. Amikor te, a marha fogyasztó fogod magad, és bemész őhozzá, hogy a pénzedet költsed nála, hogy ő jobban járjon - és még neked kell térden csúsznod előtte, neked kell szabályosan tukmálnod rá a pénzedet, hogy fogadja már el, és cserébe tegye azt, ami a deklarált célja az üzletének. Aztán az ilyen megy rinyálni, hogy jajj de rosszul megy a bolt, meg hogy ő sosem jut egyről a kettőre."

Alapvetően igazad van, DE: akivel te ott találkozol (ráncos nyanya, pultos csaj, csapos und so weiter), az nem a tulaj, hanem az alkalmazott, aki vagy be van jelentve vagy nincs, minimálbérért vagy némileg afölött, és mivel a munka nem "becsület és dicsőség dolga" (ahogy a cucilizmusban hirdették), hanem kőkeményen a zsé kérdése, ezért nem csodálkozom a jelenségen. Én is voltam ilyen, amíg nem a saját bizniszt vittem.
Mostanság viszont velem is fordult elő, hogy miután az egész napos üresjárat után 10 perccel zárás előtt (este 8) be akartam csukni a boltot, megjelent a VEVŐ. És mivel a kérésből azonnal tudtam, hogy ez aznapra 30K bevételt jelent nekem, így széles mosollyal és sűrű bocsánatkérések mellett már pakoltam is vissza laptopot, lézert, vettem elő a jegypapírt és a TISZTELT VEVŐ már kapta is az igényelt jegyet.

Prof. Dr. Simon Templar 2012.08.22. 08:33:16

@nbcee: "legjobb tudomásom szerint a legtöbb munkahelyen létezik az ú.n. túlóra fogalma"

Július 1. óta az új Mt. szerint a munkáltató nem köteles túlórát fizetni.
Ingyen meg nem dolgozunk, csak ha saját biznisz, de akkor meg saját érdek.

sulcus (törölt) 2012.08.22. 09:41:21

@Egyéves Önkéntes: "igaz, ez szíriában történt, és ott megengedhetik ezt a luxust maguknak a kereskedők, hiszen havi nyolcezer körüli forintot is hazavisz némelyik"
Ezzel rávilágítottál a lényegre, hogy miért éri meg nekik 1-2000 dollárért pár kiló TNT-vel és szögekkel a testükön, bár hol, bármikor megnyomni a gombot.
Abból megél a 10 tagú család 100 évig.
Egyébként meg igazad van.

Egyéves Önkéntes 2012.08.22. 09:46:30

@sulcus: nem vagyok biztos benne, hogy nálunk kevesebb hülye van, mint náluk

sulcus (törölt) 2012.08.22. 11:00:25

@Egyéves Önkéntes:
Látod ebben megint igazad van!
Mégsem hallottam egyetlen egy katolikus,református,buddhista,fasiszta,kommunista,magyarról sem aki néhány dollárért forgalmas piacon,reptéren buszon, stb. több száz embert kiirt saját magával együtt.
(sőt még zsidót sem, pedig állítólag ők szeretik legjobban a pénzt)
Kivéve a kamikázékat,de ők nem pénzért művelték ezt a "sportot"és nem polgári lakosokkal szemben!

kifordított nagyanyó 2012.08.22. 12:17:21

@nbcee: Oké,de akkor lehet,hogy viszlát Magyarország,mert én élni akarok!

kifordított nagyanyó 2012.08.22. 12:19:45

@immortalis: @csizsikpizsik - pique takarodj!:
Tényleg!Most hogy mondjátok.Hát ez a mandiner.
Tehát ne mindenért a szeretett vezetőinket hibáztasd hanem tégy magadért!

___________________________ (törölt) 2012.08.22. 12:32:22

@kerecsen2010:

>sak az a baj, hogy a kisember ezt látja: a csókos, a rokongyerek kapásból főnök nagy lóvéval. Persze, hogy úgy érzi, neki is kijár. Látja, hogy semmi sem működik, persze hogy úgy érzi: így ő is tudná csinálni, ő is el tudná tenni érte a nagy lét. Ez egy tyúk meg a tojás kérdés: az emberektől lett ilyen az ország, vagy az országtól az emberek? Egy biztos: csak az emberek változtathatnak rajta.

Gratulálok, ez a legértemesebb poszt eddig kb., mert megpróbálod legalább diagnosztizálni a probléma okát, és nem is rosszul: szerintem is kegyetlenül el tudja rontani az emberek munkamorálját, ha mások igazságtalanul, meg nem érdemelten jutnak előre.

Szerintem ezt le lehetne tesztelni egy pszichológiai kísérlettel: 10 ember egy szobában nyomkod egy gombot, minden nyomásra kap 10 fillért, és regisztráljuk, hogy milyen tempóban nyomkodják, mennyire szorgosan. Aztán bejön a kísérletvezető, és az egyik (beavatott) alannyal haverkodik egy sort, mintha régi spanok lennének, és adni neki 1000 extra nyomást. Biztos vagy benne, hogy a többiek nyomkodási tempója mérhetően csökkenne.

Ki strapálná magát, ha olimpát főleg a NOB tagok unokaöccsei nyernének?...

De szerintem ezt nem tudja a nép megoldani. Ezt egy kőkemény kormány tudná megoldani, aki sorozatban osztaná ki a 15 éveket korrupcióért.

Egyéves Önkéntes 2012.08.22. 14:02:18

@sulcus: inkább a vallás miatt teszik, mint a pénz miatt szerintem, de a végeredmény szempontjából ez mindegy is.
hát ez messzire vezet, de a katolikus egyház például élen járt az indiánok lemészárlásában, megelőzve ezzel a muzulmánokat is
csak persze ezt sok embernek kínos beismerni, hogy egy ilyen felekezettel fúj egy követ...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.22. 14:47:28

@Egyéves Önkéntes: (Ez így butaságnak hangzik: az egyház egyrészt következetesen kiállt a – megkeresztelkedett – indiánok jogai mellett; másrészt azt a rengeteg dél- és közép-amerikai indiánt többnyire a himlő, influenza, európai TBC stb. vitte el, amit óhatatlanul hurcoltak be az európaiak, és amit a szervezetük immunrendszere nem ismert.

A muzulmánokat pedig könnyű megelőzni indiánmészárlásban.)

Egyéves Önkéntes 2012.08.22. 15:07:12

@Counter: sőt, az is lehet, hogy az indiánok mészárolták le a katolikusokat, hogy a pápa előtt jó benyomást keltsenek!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.22. 16:14:24

@Egyéves Önkéntes: Ezt nem tekintem érdemi hozzászólásnak.

Logikusan belátható, hogy a járványok nagyobb pusztítást kellett hogy végezzenek. De utána is nézhetsz, hasonló következtetéseket fogsz találni a foximaxin kívül.

Egyéves Önkéntes 2012.08.22. 18:51:10

@Counter: Már arra sem voltam méltó, hogy hozzám szólj.

Robinzon Kurzor 2012.08.22. 20:07:35

Ez egy tévesen időzített poszt.

Minden bizonnyal még a fülkeforradalom előtt készült, csak ott felejtették, most meg véletlenül élesedett.

Mert hát az egyszerűen lehetetlen, hogy két évvel a NER megalapítása után ez legyen az országban.

panelburzsuj 2012.08.22. 21:06:15

@Robinzon Kurzor:

Mit fülke meg NER...

A kanyarban már a 300. komment, de a "lyukas ribanája böffenetes" mélyebb jelentésrétegei után érdeklődő kedves látogató még mindig nem kapott választ.

Nemrég olvastam valahol, aszongya:

"A fogyasztási igények a plafonon, a tettek meg a béka segge alatt."

Na pontosan itt a baj.

sulcus (törölt) 2012.08.22. 22:12:01

@Egyéves Önkéntes:
Nem jó példa.
1.Nem kell az indiánokig menni: Európa, keresztes háború.
2.Ami miatt nem hasonlítható:azt az egyház úgymond reguláris hadserege követte el, nem magán emberek,pénzért, saját maguk feláldozásával, csakhogy hátramaradott családtagjai viszonylag megbízhatóbb életkörülményét biztosítsa.

sulcus (törölt) 2012.08.22. 22:16:45

@Egyéves Önkéntes: Ezzel együtt abban igazad van, hogy a háborúk, népirtások a leginkább vallási okból voltak,vannak, még most a XXI. sz.ban is.

Prof. Dr. Simon Templar 2012.08.23. 12:53:28

@panelburzsuj: lyukas ribanája böffenetes=zsírdisznó koca a felesége

panelburzsuj 2012.08.23. 17:58:55

@Prof. Dr. James Onedin a naviatika elismert tanára:

Íme az önkéntesség csodája! :)

Nem én kezdtem firtatni, nem tőled: aztán mégis általunk lett a köz ezzel a kulcsismerettel gazdagabb.

Köszi! :)

Juliusxtreme 2012.08.29. 13:17:38

220 - 230 Ft.- nettót fizetek az alkalmazottaimnak. egyszerű Co hegesztők, minősítés nélkül. Szimplán zártszelvényeket kell egymáshoz hegeszteni.... Állandóan nyavajognak, hogy dolgozni kell, nehéz a munka stb. Másnaposan jönnek dolgozni, márha jönnek egyáltalán mert fizetés utáni napokon hirtelen mindenki megbetegszik....A szerszámokat összetörik, elhagyják, nem vigyáznak rájuk. Röviden szólva tele a tököm a fantasztikus munkabírású és szorgalmas magyar munkavállalókkal. Most felvettem 2 cigányt Nógrádból, apát és fiát megelőlegeztem nekik a 3 havi albérlet kauciót + 1 havi albérlet díját azaz 280e Ft.-ot, mert úgy tűnik ők tényleg dolgozni akarnak és nem csak sírni.....

nopánick (törölt) 2012.08.29. 13:17:49

@genyamagyar:

"10 deka hekk egy talponállóban 450 ft. Ha ha ha! Az annyi, mint egy kiló 4500 ft. A tecsóban kb 1100 ft kilója. Na ehhez jön 10 dkg fáradt olaj, 10 ft energia költség. Valamint 400%-os ár!"
-----

No, akkor számoljunk okoska...

Egy szezonban van cirka 80 jó nap a balcsinál.
Ez alatt KELL megkeresned a család ÉVES!!! jövedelmének jelentős részét, mert év közben vagy van másból pénz vagy nincs....

Szóval, kell keresned alsó hangon is !!!!
(mindössze két netto ÁTLAGbér !!!!!!)
12*250000=3 millát netto tisztán abban a büfében.

Ehhez figyelembe véve a blokk nélküliséget is,
kell cirka 7 milla árbevételt produkálni.

(Az átlagos költés úgy 1000 Ft/vevő körül alakul.
Egy ilyen büfében ebből nagyjából 600 Ft marad
jövedelemre, a többi anyag/rezsi költség és kikerülhetetlen adóra megy el. vagyis a
10dkg=450 Ft esetben, a költség tehát maximum
180 Ft lehet, amit kb. jól is saccoltál meg)

Vagyis kell úgy 7000 eladás a szezon során...

Ami ~7000/80=80-90 eladás naponta, MINIMUM.
Ami nem kévés, hisz pár dél körüli órára esik a java része...

Ezzel megkerestél annyit egész napos szar melóval, mint egy átlag melós/irodista kényelmesen dolgozgatva.

Márpedig ezt a gány melót a több pénzért csinálod ugye ?!

Vagyis legalább a dupláját akarod megkeresni az átlagnak vele, azaz napi 180 eladás kell, legalább.

-----

Szóval, te sem adnád olcsóbban azt hekkett, sőt...

De, ha egyszer annyira nagy buli... nosza csináld!
Dolgozz-keress 3-4 hónapig és pihenj 8-9 hónapot te is az évből...

Bérelhető büfé tucatszám vár a balcsi parton!!!!

tomfree 2012.08.29. 16:24:00

@nopánick: "Egy szezonban van cirka 80 jó nap a balcsinál.
Ez alatt KELL megkeresned a család ÉVES!!! jövedelmének jelentős részét, mert év közben vagy van másból pénz vagy nincs...."

Ezek szerint még mindig egy szezon alatt akar egy Balcsi büfés annyit pénzt megkeresni, amennyi elég egész évre az egész családnak? Jó tudni, hogy még mindig így mennek a dolgok.

nopánick (törölt) 2012.08.29. 16:33:10

@tomfree:

Ez a feladat.... hisz abból a szezon büféből él alapvetően.

nopánick (törölt) 2012.08.29. 16:53:22

@tomfree:

A szezonális büfé (vagy abc, fagyizó, stb) a világon mindenhol így műxik!

Az Adrián vagy a görögöknél is...

panelburzsuj 2012.08.29. 17:16:01

@nopánick:

Minek annyi büfé?

Szezonalitás monnyon le!

Ábécé kell kiflivel, parizerrel és félóra sorállással, vagy óccó hekk egyórás sorbanállással! :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.29. 17:20:57

Na ja, a magyar paraszt is nyáron akarja megkeresni az egész évre valót. Pedig a tescóba' télen is van kukorica!

Monnyanak le a büfések meg a parasztok!

tomfree 2012.08.29. 17:54:33

@nopánick: Van egy csomó hely ahol így működik amit írsz, de pár olasz ismerősöm csinálja azt például, hogy nyáron viszi a melót az Adrián, télre meg szezonális munkát vállal a hegyekben síközpontban és így is pihen durván 2 hónapot egy évben. Tudom, itthon kevés a szezonális munka, de ha a tescóba nincs felvétel, a határok még mindig nyitva vannak. Jöhetnek a kifogások akkor (hová menjek 50 évesen, csak magyarul beszélek stb). Nagy luxus a mai világban 3 hónap munkára alapozni a család éves bevételét szerény véleményem szerint, de aki akarja, hát rajta, nem ítélem el érte, csak ne sajnálkozzunk rajta.

Wintermoots (törölt) 2012.08.30. 14:14:59

csak azt nem értem, hogy miért egy elképesztően színvonal alatti helyen sírnak emiatt?
a mandiner ugyanolyan emberek által működtetett , mint akiket a posztban kifogásolnak.

collateral collector (törölt) 2012.08.30. 15:09:20

Korrekt írás. Én mindig azt szoktam mondani, hogy a válságnak akkor lesz vége (akkor érjük el azt a mélypontot, ahonnan már csak fölfelé megyünk), amikor az emberek már éhbérért is hajlandóak lesznek elvállalni bármilyen munkát, és az állam megszűnik ellátni bizonyos funkciókat (amely funkciókat aztán önszerveződő, piaci alapon működő vállalkozások fognak betölteni). Ez az idő el fog jönni.

füles1098 2012.08.30. 19:52:34

@dr. Közbiztonság Szilárd: "csak akkor kap segélyt, ha a kertet műveli is, és megtermeli benne a család megélhetéséhez szükséges krumplit, répát, retket, birkát, mogyorót (by Sikátor együttes), akár úgy is, hogy a vetőmagot kedvezménnyel vagy - a segély egy része terhére - ingyen kapja."

Ez már működik, de így magában kevés, mert szegénynek fogalma sincs a kertművelésről, pl. Januárban nem vetünk babot, mert az bizony nem fog kikelni...
Sajnos, alapvető dolgokra kell megtanítani őket, de mondok egy szomorút, a magyar vidéki ifjúságot is, mert már ők is úgy nőtek-nőnek fel, hogy fű terem a kertben.
Vidéken változatlanul nagy probléma, hogy aki műveli a kertjét, legyen az belterület vagy külterület, a termést esetleg nyomokban tudja csak betakarítani.

A házfelújítással szenvedőknek: Egy kicsit megvigasztalódtam, azt hittem csak nekem jutott eszméletlenül hülye kőműves. Vagy egyedi eset, hogy tök idiótának néznek a mesterek, szolgáltatók.
2 pl. a kőművesem képes volt olyan csodára, hogy a 85 négyzetméter szigetelő anyagból, ő 110 négyzetmétert fedjen le:).....
A taxis legutóbb úgy ítélte, hogy én nem látom a taxi órát, hogy valójában mennyit mutat.....
Én csak azt nem értem, ezek az emberek nem gondolnak arra, hogy a jövőben messzire kerülöm őket, sőt negatív reklámmal mondok nekik köszönetet?

kumkum 2012.08.30. 22:38:08

@Shenpen:
Hallottam mar ilyen kiserletrol, nagy vonalakban emlekszem mar csak.

Vmi egyszeru, de sokaig szoszmotolgeto feladatokat kellett vegezni sorban, adott idokeretre. A befejezett feladatok aranyaban kaptak jutalmat.
Egyik csoportnal vegig ott volt egy felugyelo. (Kb atlag 10 pont)
Masik csoportnal nem volt vegig bent a felugyelo, de az eredmenylapokat atvette, es megkerdezte, h mennyi feladatot oldottak meg. (1-2 extra pont)
Harmadik csoportnal csak megmondta, h dobjak be a papirt a zuzogepbe, es csak mondjak meg a vegeredmenyeket. (5-6 extra pont)
A 3. csoportba neha bekuldtek beepitett embert, aki pofatlanul nagyot hazudott a befejezett feladatok szamarol. Na itt mindenki majdnem duplazott. :-D
süti beállítások módosítása