A körtéri Gomba forradalma
2011. november 03. írta: pelikán*

A körtéri Gomba forradalma

  Számtalan hobbim egyike, hogy időnként besétálok egyik kedvenc budapesti műemlékem, a Móricz Zsigmond körtéri ún. Gomba belsejébe. Így tettem tavaly, vagyis 2010. október 3-án is, éppen az önkormányzati választások idején. Ezt a sétámat ugyanitt, a Mandineren dokumentáltam is, Gomba, mely nyilvánvalóan Tapló című bejegyzésben. Egy kulcskövetkeztetést szó szerint is idéznék:

„...tájnyelven viszont úgy festeném, hogy a Gomba az egész budai oldal segge luka, Újbuda saját folytatásos tragikomédiája, kihelyezett Kelet-Timor a magyar főváros közepén. Így valójában az egész kerületi választás legfontosabb tétje, hogy kezdenek-e valamit az omlások és látszatintézkedések ikonjával, a Gombával.”

  Tisztelt Hoffmann Tamás Polgármester Úr! Engedelmével éppen egy teljes évvel és egy teljes hónappal később sétámat megismételtem, így újfent közszemlére tenném közös kincsünket.

  Először is el kell mondjam, szinte leírhatatlan az a változás, mely a budai oldal szívében, a XI. kerületben ez alatt az egy év alatt zajlott. Valóban elviselhetetlen lehetett a környék lakóinak az az alacsony színvonalú szüttyögés, ami Molnár Gyula regnálása alatt tapasztalható volt. Ne tudja meg, milyen az, amikor egy városvezető tehetetlenkedik! Tavalyi választási programjában nagyon helyesen mutatott rá: „Tarthatatlan állapotok jellemzik az egykor nagy becsben tartott közparkjaink jelentős részét, de számos elhagyatott és elhanyagolt, illegális szemétlerakóvá váló területtel találkozhatunk közútjaink mentén is. A Feneketlen tó, a Budai Parkszínpad, illetve a kerület szégyenfoltja, az évek óta pusztuló körtéri Gomba környezete jól példázza, hogy a kampányszerű rendrakás csupán az állapotok és közterek leromlását, a szeméthegyek és a hajléktalanok megjelenését eredményezik.” 

  Ezennel rövid virtuális sétára hívom a Tisztelt Közönséget, hogy lássuk, milyen óriási változások mentek végbe egész Budapest egyik legjelentősebb közlekedési csomópontján, a Móricz Zsigmond körtéren!

  Minden, amit a Gombáról korábban tudtunk: galambszaros múlt csupán. A jelen a tetteké, a jövő egy virágzó kerületé!


  Felfrissülő fauna
 


  Installáció 

  Tisztelt Hoffmann Tamás, az olvasók kedvéért Ön helyett is elmesélem, hogy egy évvel ezelőtt Újbuda frissen megválasztott vezetése rendkívüli erővel vetette bele magát a hátrahagyott botrányhalmok eltakarításába, így végre sor került a Gomba-ügy megoldására is.


Újraértelmezett városi tér

  A korábbi kerületvezetés néha nem volt rest olyan kamu, ratyi érvekkel elhessenteni a Gomba ügye iránt érdeklődőket, hogy például azért nem nyúlhatnak az épülethez, mert – kapaszkodjanak meg! – van benne valami ócska trafó, amit először a metrót építő brancsnak ki kell takarítani a helyszínről! Na, hát a totyorgásnak itt is vége lett, az önkormányzat végre felgyúrta magát, odalépett a DBR Metro képviselőjéhez, hogy figyi Gekkó, most vagy elintézed a trafót, vagy esernyőt nyomok az orrodba, és nyitva húzom ki! – na erre csak megoldódott a helyzet.


Megújuló energiaforrások

  A munka azóta gőzerővel folyik. Nem lehetünk telhetetlenek: természetesen nyilvánvaló, hogy 20 év hanyag kezelés, nemtörődömség és töketlenség után nem egyszerű nekilátni egy épület rendbetételének, így először is a higiéniás körülmények normalizálásával kellett kezdeni: a Gombát lezárták, a bent életvitelszerűen, az omlásveszély és a mindenhonnan lelógó elektromos kábelek miatt testi épségüket kockáztatva tartózkodó hajléktalanokat kiköltöztették, a megfelelő tisztítási munkálatokat elvégezték.

  Közben rohamtempóban folyt a korábbi ötletpályázatra beérkezett hasznosítási javaslatok átnézése, újragondolása kerületi városvédők és építészek felügyelete alatt!


Rekultiváció

  Fél év telt el, és ugyan nyilvánvalóvá vált, hogy a Gomba felújításának az egész körtér és a Fehérvári út komplex rendezésébe kell illeszkednie, azért az állagmegóvás érdekében az épület alapszerkezetét nem érintő felújításba kezdetek, eltávolították az évtizede rajta rothadó reklámokat, megszüntették a falomlást, az érintésvédelmi kockázatokat. Nyár végére már körvonalazódnak az elképzelések az egész környék végleges rendezéséről!

  Lázas munka veszi kezdetét.


Budai látkép

  Tisztelt Hoffmann Tamás!
  Látható, hogy nem véletlenül mutattak ajtót a választók Molnár Gyulusnak egy évvel ezelőtt. Az a korszak szemmel láthatóan lezárult, az elért eredmények pedig önmagukért beszélnek. Én például egyáltalán nem lennék meglepve, ha a Ruhr-vidék ipari műemlékeit bemutató Route der Industriekultur (Duisburg, Essen és Bochum környéke) további fejlesztésein, felújításain dolgozó európai mérnökstábok őszi első tanulmányútjukat a budapesti Gombához szerveznék. Amennyiben ez véletlenül mégsem következne be, azért jegyezzük fel: ha minden tavaly megválasztott városvezető más jelképet választhat egyéves munkájának szimbolizálására, akkor Önnek nyilvánvalóan a Gomba 2011-es állapotát megjelenítő kitűző jár.

  Viseléséhez ezúton is fogadja elismerésem!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr633346782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.11.03. 13:59:37

SZÉGYEN.

Egyébként műemlékiség ide vagy oda, az egész annyira menthetetlenül szétrohadt, hogy jobb lenne egy jól irányzott rakétával a földdel egyenlővé tenni, és a rá fordítandó pénzösszeget inkább menthető, valódi műemlékek rekonstrukciójára fordítani. Milyen műemlék az, ami nemzedéknyi időn át így hagynak Budapest egyik főterén?

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.11.03. 14:06:41

@rajcsányi.gellért (ergé): A rakétát ha lehet, hanyagoljuk, ugyanis egy sarokra lakom:)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2011.11.03. 14:10:34

voltam ott régen
mondhatjuk, hogy szép emlékek fűződnek a helyhez
kár, hogy így lerohasztották

SvenH. (törölt) 2011.11.03. 14:11:25

minden csövivédőt ide tarsadalmi munkara !!!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.11.03. 14:13:04

Nem tudom mi benne a műemlék .... csak mert "régi"?

Ocsmány, csúnya, nincs funkciója. Bontsák le, legyen a helyén park, úgyis kevés a zöldfelület.

Amúgy meg:
tervezés: 2 év
közbeszerzés: 1 év
közbeszerzés újra, mert a vesztesek perelnek: 1 év
kivitelezés: 1,5 év
csúszás: 1 év

Össz: 6,5 év minimum

Oxenstierna 2011.11.03. 14:13:19

Nekem ugyanez a véleményem az egész fővárosról. Menj rajta úgy végig hogy nem élsz ott nap mint nap, nem vagy vele megszokva h úgy néz ki mint a Borat díszlete...

Kabbe (törölt) 2011.11.03. 14:15:55

már az sem bódogít benneteket, hogy legalább megszűnt a ZP+RIO?
hát hol a hazafias öröm, mely valaminek a lerombolását kíséri?

pelikán* 2011.11.03. 14:22:55

@Kabbe: kell a hely a munkatáborainknak, bocs

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.11.03. 14:27:37

Szanalmas ez az ures gunyolodas.
Ujbuda vezetese massal volt elfoglalva: titani harcot folytatott a Zold Pardon eltakaritasaert. Meg kozvelemenykutatast is tartottak a keruletben, ami nem volt ingyen.

Ezert nem maradt penz a Gomba-ugyre.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.11.03. 14:47:54

OFF: Másoknak is felugrik valami számítógépes játék reklámja, ha a Mandiner blogra kattintanak?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.11.03. 14:54:45

@Bell & Sebastian: Nekem csak kétszer. Pedig tiltva vannak a felugró ablakok. Az olvasókról korábban itt készült és itt megjelent felmérések alapján azt hittem volna, hogy a Mandiner olvasóközönségéhez legalábbis valami stratégiai játék reklámja illene. Tempora mutantur. ;)

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.11.03. 15:10:14

@rajcsányi.gellért (ergé):
igazad van. és a rakéta is mehet, ez a köcsög hannibál ottan lakik. :)

0x1D 2011.11.03. 15:21:18

Nem olvastam el a cikket, viszont sokszor járok el arra. A gomba környéke annyira büdös húgyszagú, hogy csak parabolaívekbe lehet megközelíteni a BKVs jegyirodát. Miért nem dózerólják el a fenébe?? Akkor legalább megszűnne ez a szemétfészek.

pelikán* 2011.11.03. 16:20:05

@0x1D: olvasd el a cikket, erről szól.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.11.03. 16:35:33

@Oxenstierna:
Szerintem nincs igazad. Menj el pl. a Szabadság térre és nézz körül: akármelyik burzsuj főváros megirigyelhetné (talán a körbekordonozott szovjet obeliszktől eltekintve).

vizipipa 2011.11.03. 16:53:36

@Holger Hartland: ilyenkor értesülök arról, hogy nálam egész jó a védelem. Pedig így sem vagyok elégedett. :)

Várúr 2011.11.03. 16:54:58

@rajcsányi.gellért (ergé):
Gerard lovag, Körtér-közeli lakosként mélységesen egyetértünk. Nem a rakétázásban - a felújításban. Hoffmann kamerád hagyja abba a szüttyögést vagy dobja be a törölközőt (ne a Gombába). A Park színpad más dolog: az fővárosi érdekeltség (sajnos).

Várúr 2011.11.03. 16:59:05

@0x1D:
Azért ne dózerolják el, mert markáns, a Körtérrel egyidős, odaillő konstruktivista műemlék, Buda egyik központjának az emblematikus épülete. Amellett olcsón felújítható és hasznosítható. (Nehezebb lenne az önkormányzati potentátok agyát felújítani).

Várúr 2011.11.03. 17:02:02

@Doomhammer:
Rendben van, eltakarítottak egy böfögőt - pardon - de felújítani/építeni is kéne... Ződ, kék, lila, stb. Pardon egy dolog, megint más a Gomba, a kevés Bauhaus-műemlék egyike.

pelikán* 2011.11.03. 17:13:08

@Oxenstierna: te, most mondhatnám, hogy igen, hát tényleg rettenetes az egész város, de a Gomba tényleg a pont az i-n. A lekvár a buktában. A váladék a pattanásban.

Itt a rom félelmetes, a szarszag folyamatos. Ez az a hely, ahonnan a hajléktalanok is egy nap után sértődötten távoznak. Dél-Buda közepén.

0x1D 2011.11.03. 17:26:33

@Várúr: műemlék, ne máááá! nem kell minden sz_rt felújítani, vannak dolgok, amiket egyszerűen el kell takarítani. Szerintem itt bármely más megoldás jobb és olcsóbb lenne. Ez a hely annyira fertőzött, hogy még tűzzel se lehetne megtisztítani. Egy jó pályázatot kellene kiírni, beruházók bevonásával és felhúzni valami modernet, szépet, hasznosat, tisztát, turistacsalogatót. Metrómegálló mellett lenne. Biztos vagyok benne, hogy jobbnál-jobb ötletek születnének. Ezt a jellegtelen szocreál betontömböt el kell tüntetni. Bombát neki!

SvenH. (törölt) 2011.11.03. 18:48:34

@0x1D: szerencsere nem a magadfajtak dontik el mi muemlek meg mi nem...

az egy korlenyomat, es meg kell tartani, legalabb egy udito szinfolt a sok cececios barock csicsamicsa kozott (jo tudom ez mar kb. a szele a berhazaknak)

pelikán* 2011.11.03. 18:53:35

@SvenH.: @0x1D: a tavalyi bejegyzés alatt (mandiner.blog.hu/2010/10/05/gomba_mely_nyilvanvaloan_taplo) volt Gaspernek néhány releváns hozzászólása.
"A köríves gomba épülete egyébként teljesen jól beleillik a mellette lévő negyedköríves egykori bérházsorba. Ezek az épületek közel egyidőben épültek. Hollandiától Milánóig már évtizedek óta védik a korai funkcionális urbanisztikai megoldásokat, illene nekünk is beállni a sorba."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.11.03. 20:17:46

@Várúr:
Még hogy nem tesz az önkormányzat semmit! Mikor pedig pályázat is volt, csinos díjakkal.
hu.wikipedia.org/wiki/Gomba_p%C3%A1ly%C3%A1zat_2009.

A wikipedia bejegyzés végén ott az összes pályamű linkje az építészfórum portálra.

Robinzon Kurzor 2011.11.03. 20:57:21

@TuRuL_2k2: "(talán a körbekordonozott szovjet obeliszktől eltekintve)"

Na, pedig olyan nem lehet akárkinek, azt nem lehet csak úgy pénzért venni

Robinzon Kurzor 2011.11.03. 20:58:56

Egyébként látom, megint megy a Patyolat-szidás, rettenthetetlen bátorsággal.

jan 2011.11.03. 22:20:52

@TuRuL_2k2: Elnézést, általában illetlenségnek tartom mások szóhasználatát kritizálni, de a burzsuj szó mellett nem tudok elmenni: ha van a vulgármarxizmusból itt marad szavunk, akkor ez az, legalább egy konzervatív portálon ne használjuk már, ha javasolhatom.

Szörnyű már az is, hogy a luxussal foglalkozó blog burzsujblognak hívja saját magát...

Sir Galád (már foglalt) 2011.11.03. 22:28:02

meg kell hagyni szépen rendbe tették :D de hát kellett a pénz, mert a bogdánfy utat muszáj volt teljesen újraaszfaltozni...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.11.03. 22:33:44

pont a helyére férne egy gyorsnaszád-kikötő

nah, komolyan:

a kellemeset a hasznossal összekötve humánusan közbeszerezve fel lehetne újítani az efféle központi fekvésű épületeket, több turistát és szavazatot hoz mint az agitprop projektek

José Luis Torrente Galván 2011.11.04. 05:35:45

Ezért is kell megtisztítani a csövesektől a várost…

G_P 2011.11.04. 10:10:09

Ez annyira Budapest!

silvestrismalus 2011.11.04. 10:21:01

Nem fővárosi kezelésben van merő véletlenségből?

kiborít 2011.11.04. 12:53:59

Gyerekek! Adjunk időt nekik. A szar lebomlik:)
süti beállítások módosítása