A nagy túlélő: Dániel Péter
2011. szeptember 07. írta: nénike

A nagy túlélő: Dániel Péter

  Nevét nem kiemelkedő szakmai tevékenysége emelte közismertté, hanem az a sajátos Fidesz-kritika, amely szimbolikus élelmiszerek szimbolikus iratokra történő szimbolikus kenegetésében teljesedett ki. Több mint egy éve kaszinótojásos bevonattal illette az APEH székházában a NENYI-t; múlt héten egyszer, majd pedig kedden két helyszínen is ketchuppal kente össze az alkotmányt. E poszt mégsem az úttörőtáborokból ismert, fogkrémmel bekent kilincs sikerét megirigylő jogász különös kényszereivel foglalkozik, sokkal inkább azzal a közeggel, amely megfelelő díszleteket teremt ahhoz, hogy komoly piaci lehetőséget lássunk a dánielbiztos nyomtatványok előállításában.

  Az ügyvédségről szóló törvény kötelező kamarai tagságot ír elő, Dániel Péter tehát nyilván a Budapesti Ügyvédi Kamara tagja. Szemben például a bírókkal, az ügyvéd viselhet politikai tisztséget, nyíltan kifejezheti pártszimpátiáját. Általában mégsem exponálják magukat, kifejezetten nagy nyilvánosságot keresve. Egyszerűen nem kifizetődő. Bohóckodásra pedig azért sem ragadtatják magukat, mert a Budapesti Ügyvédi Kamara fegyelmi bizottsága igazán nem cicózik. A közismerten szigorú elnök, Fekete Tamás bajszát kevés kolléga meri rángatni, hiszen a kamarából kizárás akár 10 év kényszerpihenőt is jelenthet az elmarasztalt ügyvédnek. Dániel Péternek azonban jól felkészült őrangyal fogja a kezét.

  Amint arról több lap is beszámolt, a kaszinótojásos mutatványa ugyan a fegyelmi bizottság elé került, de a testület fegyelmi vétség hiányában megszüntette az eljárást. Az indok: (bár ügyvédi munkájából adódóan volt jelen az épületben), a kenegetést civilként követte el. Ez annak ismeretében érdekes, hogy pl. elég egy kis „ügyvédi tevékenységen kívüli vétkes magatartás”, in concreto tárgyaláson kívül kiabálás a bíróval, és máris súlyos büntetést szabnak ki ügyvédekre. („A magánéletben gyakorta megnyilvánuló goromba, durva hangnem térhódítása nem juthat el az ügyvédek, vagy akár az igazságszolgáltatás működési területére” – szólt a verdikt.)

  Dániel Péter ügyvédnek azért is nagy szerencséje van, mivel a fegyelmi bizottság elnöke – szemben a legtöbb ítélkező fórum gyakorlatával – tetszése szerint, saját hatáskörében dönthet arról, kik tárgyaljanak adott ügyeket. Különösen érzékeny eseteket önmagára is oszthat, miként tette Fekete doktor a kenegető Dániel Péter esetében is. A lehetőségek ilyetén együttállása – úgy látszik – lehetővé teszi, hogy politikai színezetű ügyek, érdemi vizsgálat nélkül, gyorsan a szőnyeg alá kerülhessenek. Szerettük volna megkérdezni Fekete Tamást, mi a méltányos döntéshozatal garanciája, azonban többszöri hívásunk ellenére sem sikerült elérnünk.

  A kaszinótojásos ügyben a fegyelmi bizottság elsőfokú, megszüntető határozatát egyébként megfellebbezték, de Dániel Péter saját közlése szerint a másodfokon eljáró Magyar Ügyvédi Kamara is felmentette őt. Mi ezzel ellentétes információval rendelkezünk, ám kérdésünkre a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, Bánáti János nem tudta sem cáfolni, sem megerősíteni a felmentés tényét. Ugyanakkor azt mondta, hogy a folytatólagos, provokatív voltára tekintettel egy esetleges újabb eljárás esetén nem lehet a korábbi fegyelmi eljárás kimenetelét alapul venni. Személyes véleménye szerint – függetlenül a konkrét ügytől – az efféle „malackodás” (nem ezt a szót használta) nehezen egyeztethető össze az ügyvédi etikával.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr913204128

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A baloldal Bayer Zsoltja, avagy kolonc light 2011.09.07. 18:25:22

Bő fél éve azt írtam Gyurcsányról, hogy kolonc az újjáalakuló ellenzék nyakában. Persze ettől még vannak hívei. És az egyik közülük különösen hírhedtté vált. 1942-ben ismertem meg Dániel Zoltánt, akkor még nem sejtettem, hogy a rendőrség fizetett ügyn...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.09.07. 14:37:41

lemaradt a cikk érdemi része, vagy ennyi?

Robinzon Kurzor 2011.09.07. 14:43:22

A Dániel Zoltánnak ez valami rokona?

Csak mert amúgy is a statuálás lenne a lényeg, nem?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.09.07. 14:53:21

Ez a f*szkalap nyilván politikus szeretne lenni.
Látja maga előtt Loppert Dániel példáját.

IGAZ MAGYAR 2011.09.07. 15:13:05

"kechap itt kechap ott Dániel Péter lechapott"

Bravó !!!
Végre!!!
...s miért csak Ő???
Ez igazán minden magyar hangsúlyoznám magyar embernek kötelező lenne!!

Hajrá Péter!! Hajrá Magyarország hajrá magyarok!!

Google 2011.09.07. 16:07:14

És még Orbánról mondja azt a suttogó propaganda, hogy óvodás korában a tejbepapit a falnak vágta! Mondom még egyszer: óvodás korában.
Dániel valahol ott ragadt - ezért verhetik fejbe a Gyurcsány-stábék is a kamerájukkal.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.09.07. 16:10:10

Mindössze öt hozzászólás? Pedig micsoda háborút lehetne itt vívni! Valahogy így:

- Gratulálunk a rezsimszolga mandinernek az újabb feljelentő cikkhez!
- Miért, mi rossz van abban, ha a mandarínerek bírálják a következő Szerelőkormány igazságügyi államtitkárát?
- Ti akartátok ezt a kormányt, hát örüljetek, hogy ketchupot is kaptok az Asztalotokra. Hogy a kognitív disszonanciátokat hol kezeltetitek, az már a ti dolgotok.
- Úgy van, ezt a kormányt a mandiner segítette hatalomra. Ideje lenne tükörbe nézni!
- Tükörbe nézni csak tiszta, rendes tükör esetén, helyesen megkötött nyakkendővel szabad. Aki ezt érti, az mindent ért. A liberálisok szemlátomást nem értik. Az Alaptörvény pedig olyan, mint egy mindennapi viszonyainkat szabályozó házirend. Érdekes, hol van az értelemben vett származásúak átláthatóság iránti igénye, amikor pont ők teszik átláthatatlanná ketchuppal ezt a házirendet.
- Úgy imádom, hogy az eeepet eeeftársak mindent, de mindent meg tudnak magyarázni! Bazmeg.
- Nem lenne baj az asztallal, meg a házirenddel. Csakhogy: eben a formájában ez is csupán a kötcsei beszéd szellenében való töketlenkedés.
- eben a formájában -> ebben a formájában
- szellenében -> szellemében
- A kurva kötcsei anyádat, patkány!
- Igyál/igyék kevesbbet.
- kevesbbet -> kevesebbet
- Százmilliárdos mínuszok a költségvetésben, de persze a Zalaptörvény Zasztala a legfontosabb, mi? Ma is megdolgozik a fizetéséért az ORBÁNVIKTOR.HU szerkesztősége!
- És kik lopták el azt a hiányt? Az ezekfajták. Itt is egy Fekete intézi el SCHWARTZban egy Dánielnek, hogy ne kelljen felelnie!!!
- Kódolt schwartozás? És még mondják, hogy Kertész Ákosnak nem volt igaza! A moderátorok közt cinkos, aki néma!
- mak-mak
- A szólásszabadság híveiként nem moderálunk. A kommentekért a szerzőik felelnek.
- Ha valaki Európábol beleolvas a blogotokba, ezzel a szar dumával nem magyarázzátok ki magatokat.
- Vigyázzon
aki a MAGYAR-gyalázó
kertészákosokat védi
mert lesújt rá
a végvári vitéz ük-ük-ükapámtól
örökölt
SZABLYA!!!!!!!
- Jó, ha tudjuk, hogy a posztot jegyző "nénike" nick nem más, mint Eősgyepesy-Méregfoghy Aladár, ügyvédjelölt, aki most a saját leendő kollégáját jelenti fel és mocskolja.
- Jaj, bocsánat, a szerkesztőség nevében elnézést kérünk, ha megbántottuk Dániel Pétert! Természetesen levesszük a posztot!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.09.07. 16:16:16

Ez az, ezzel-azzal, összekenni ezt-azt, ez nem valamiféle betegség szimptómája? Aki effélékben éli ki magát az genetikusan milyen?

(Olvasom, hogy az amerikai pszichoanalitikusok színe-virága, a második világháború alatt, kormánymegbízásból, azon dolgozott, hogy Hitler személyiségprofilját elkészítse. Mire véget ért a háború, elő is álltak egy hipotézissel, amely szerint Hitler abban leli örömét, ha nők rászékelnek és szétkenik rajta ürüléküket. Hát, nem tudom, hogy ez a hipotézis kit minősít inkább: a kutatás alanyát vagy a kutatás végzőit.)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.09.07. 16:18:22

@bbjnick:

a kutatás alanyát vagy a kutatás végzőit.)=a kutatás alanyát vagy a kutatás végzőit?)

ámbátor 2011.09.07. 16:25:40

"az efféle „malackodás” (nem ezt a szót használta) nehezen egyeztethető össze a szabad véleménynyilvánítás jogával"

És ezt így hogy? Éppen hogy a szabad véleménnyílvánítás jogával maximálisan összeegyeztethető. Esetleg az ügyvédi hivatás méltóságával, vagy a kormányzati irányultságú seggnyalás gyakorlatával nem egyeztethető össze a kecsupozás.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.09.07. 16:30:12

@Robinzon Kurzor: @ámbátor: @IGAZ MAGYAR: és akit illet!

No, gyülekezik már a pszichoterápiás kiscsoport:-)

ü
bbjnick

Google 2011.09.07. 16:30:30

@Holger Hartland:

Nagyon jó! Csak azt nem tudom, hogy került ez a SZABLYA!!!!! az asztalra. Dániel még megvágja magát vele, amikor a ketchuphoz a kolbászos zsömléjét aprítja!

IGAZ MAGYAR 2011.09.07. 16:30:38

@Holger Hartland: ...no most akkor elgurult vagy csak elgurult???

Szerintem KEVÉS a kertészákos!!!!
...nem a szólás szabadság miatt!
... hanem, mert észre kellene venni, vennünk hogy elvesztette a nemzet a tartását!!!!
.... mert az egész újra mázolt meszelt hamis átvedlett átmentett feudál- kommunista-komformista ", hogy lett a komcsi Kövérből, a komcsi Hofmann Rózsából, a komcsi Kerényibő" stb, stb, stb, a komcsi szarcsomókból jelenlegi potentát???????
Ha ez nem szégyen akkor mi???

IGAZ MAGYAR 2011.09.07. 16:43:50

@bbjnick:" @Robinzon Kurzor: @ámbátor: @IGAZ MAGYAR: és akit illet!

No, gyülekezik már a pszichoterápiás kiscsoport:-)

ü
bbjnick "

Jössz Te is???

Bell & Sebastian 2011.09.07. 16:50:08

Bödön nyilván arra céloz, hiba volt nem szétcsapni a jogász-vircsaft közt. Nagy hiba, a közeljövőben sokan megtapasztalják majd, de ne legyen igazam.

(Talán arra játszanak, hogy maguk cincálják szét egymást, mint az orvosovicsok? Még azt is elhiszem, mert itt bármi és annak az ellenkezője is megtörténhet.)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.09.07. 16:51:02

@IGAZ MAGYAR:

Nekem nincs kényszeres kenekedhetnékem:-)

ü
bbjnick

Gandalf Garaboncias 2011.09.07. 16:53:30

@Holger Hartland: Zseniális. :DDD

Egyszer megérne egy külön posztot egy "Így írtok Ti, mandiner-kommentelők"!

evil overlord (törölt) 2011.09.07. 17:25:11

@ámbátor: Tévedés, ez ugyanis rongálás (vagy garázdaság vagy afenetudjami, nem vagyok jogász).

Másik poszthoz írtam, de igazából ide aktuális: A veséjét nem lehet leverni az Andrássy út 60 alatt, de azért az ügyvédi kamarából igazán kizárhatnák már.

Bell & Sebastian 2011.09.07. 17:31:26

A Mossad már a kamarában van.

2011.09.07. 17:45:59

Erre még emlékeztek? :)

Éppen fényesre nyalja gyurcsány seggét, amikor az pont jön és könyörtelenül eltapossa őt!

Annyit röhögtem ezen, de annyit...

2011.09.07. 17:46:32

Itt a videó is hozzá, az előbb kimaradt!

www.youtube.com/watch?v=nNPnQJUuAyc

tarackos 2011.09.07. 17:57:13

Ez a probléma sem létezne ha pl. nem átláthatatlan lett volna az alkotmányozási folyamat. De nyilván nem az okon kell fennakadni, elég a tünetet kezelni...

(Ha már jogászok, az is megérne egy misét, vajon a visszamenőleges törvényhozást megszavazó jogvégzetteket honnan lehetne kitenni, hol lehetne fegyelmit indítani ellenük de legalább a diplomájukat széttépni a nyilvánosság előtt?)

Robinzon Kurzor 2011.09.07. 18:02:53

@bbjnick: "No, gyülekezik már a pszichoterápiás kiscsoport:-)"

Pszichoterápiára való rászorultság tekintetében nem látok lényegi különbséget e nemzetiszínű giccs elrendelői (jóváhagyói) és a kenegető között.
Zsák a foltját, ahogy mondani szokták.

Vidéki 2011.09.07. 18:12:15

Dániel Péter Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció Platform tagja.

Ez a gyűlöletfröcsögő anarchista garázda provokátor nem sokban különbözik azoktól a provokátoroktól, akik nyugat-európai tüntetéseken kirakatokat törnek be és élvezik a rendzavarást.

Gyurcsány Ferencre sem vet jó fényt, ha általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform tagja lehet egy ilyen garázda provokátor.

Meddig mehet el egy ilyen féleszű ,gyűlöletfröcsögő, anarchista garázda provokátor mígnem megállítják a hatóságok?

mumpic8 2011.09.07. 18:24:23

az utolsó bekezdést javaslom megtekintésre: :)))
Ismerjük meg Dr. Dániel Pétert, az MSZDP jelöltjét
Írta: Dankó József
2010. február 04. csütörtök, 21:50
Alulírott dr. Dániel Péter 1969. március 8-án születtem Budapesten. Az általános iskolai tanulmányaimat követően a budapesti Móricz Zsigmond Gimnáziumban érettségiztem 1987-ben, majd egy évig Zalaegerszegen sorállományú katona voltam. A leszerelés után, 1988-ban kezdtem meg tanulmányaimat az ELTE Állam- és Jogtudomány Karán. Az egyetemen „cum laude” minősítéssel doktoráltam, 1993 tavaszán.
Jogász gyakornokként az egyik budapesti kereskedelmi banknál dolgoztam, mint jogi előadó, majd 1995-ben tettem le a szakvizsgáimat. Ezt követően még egy évig dolgoztam a banknál, mint jogtanácsos.
Az ügyvédi kamarába 1996-ban vettek fel és ettől az időponttól kezdődően praktizálok, mint ügyvéd. Szakterületeim a büntetőjogi védelem, illetve a kisebbségi jogvédelem. Pályám során az egyik legnagyobb sikeremnek tekintem, hogy 2008-ban a Magyarországi Kisebbségek Pártja, mint felperesi beavatkozó jogi képviseletében részt vehettem a Magyar Gárda megszüntetését célzó peres eljárásban, mely eredményeként a szervezetet a Fővárosi Bíróság I. fokú ítéletével feloszlatta.
2006. őszén nősültem meg és feleségemmel, aki polgári ügyekkel foglalkozik, közösen működtetjük ügyvédi irodánkat.
A Magyarországi Kisebbségek Pártja a 2009. évi Európa Parlamenti választásokon listavezető képviselő-jelöltjének kért fel, mely felkérést büszkén elfogadtam és legjobb tudásom szerint vettem részt a választási kampányban.
A Magyarországi Szociáldemokrata Párt képviseletében továbbra is következetesen szeretnék kiállni és tenni a hazai kisebbségek jogainak védelme, a különböző szélsőséges szervezetek jogsértései ellen, illetve a Magyar politikai élet megtisztítása és a társadalmi fejlődést szolgáló felelősségteljes politizálás érdekében.

Budapest, 2010. február 01.

veny 2011.09.07. 18:30:39

Én felháborítónak tartom, hogy ilyen műizéket használ a sokkal megfelelőbb emberi ürülék helyett.

A Mandiner szipogását megértem, sokkal kényelmesebb volna a politikai tisztogatást szakmai szervezetek "önkéntes belátására" hagyni.

trollface 2011.09.07. 18:34:58

egy szerencsésebb dánielnek viszont egész jó karriert hozott hasonlóan karakán politikai megnyilvánulása:
en-gb.facebook.com/daniel.loppert - szóval az ügyvéd úr még reménykedhet :D

is 2011.09.07. 18:35:55

ami Polt az ugyeszsegen, az ez a Fekete az ugyvedeknel? alapos ujsagiro mindkettot hivogatja, aztan egyutt tarja a nyilvanossag ele, hogy mire jutott.

egyebkent meg: "két helyszínen is ketchuppal kente össze az alkotmányt"

ez teteles hazugsag. nincs is alkotmany. alaptorveny van. itt, ezen a portalon benezni ... epic.

az uveglap alatt azmiazok a papirok? olyan nem volt az utasitasban, hogy olyanokat kellene az uveglap ala rakni! vetkes tulkapas!

@Vidéki: "gyűlöletfröcsögő". legfeljebb ketchupfrocsogo. mondj tole egy gyuloletes kijelentest, legy szives.

chipshop (törölt) 2011.09.07. 18:46:43

Ez az ember beteg,amit csinal az pedig beteges.Egy kisebb szocio utazas nezni,ahogy barmit megtesz azert h a hirekbe keruljon es mindezt mindenfele ideologiaval magyarazza.Imadja masok tunteteseit lenyulni,szerintem a sajat kalapjara is raszarna elo adasban 5 perc hirnevert:-)))Mindegy,mas.A kamarabol mar ezer eve kizartam volna.Addig meg elrohogunk a csaladdal azon,hogy whats next:-))))))
Egyebkent nem vagyok fideszes.

Gatinho 2011.09.07. 18:52:38

Szerintem akkor keletkezett valami maradandó agysérülése ennek a tuloknak, amikor fejbeb...ták kamerával, mialatt hosszú, alapos nyelvcsapásokkal a karizmatikus (BRUHAHA) Gyurcsány seggét fényezte.

Táskás Tóni 2011.09.07. 18:53:00

A kis túlélő: Orbán Viktor

Sz.Olga 2011.09.07. 18:58:38

@chipshop:

"Ez az ember beteg,amit csinal az pedig beteges."

Ha valaki Qrvának áll, ne csodálkozzon, ha megb.sszák.

A tákolmány asztalát PPP konstrukcióban (Pofátlan Pökhendi Provokáció) helyezték ki, tesztelve a közvéleményt. A közvélemény pedig megnyilvánult.

Kár, hogy a polgármesteri hivatalban nem volt egy tökös, aki közölte volna, hogy asztalt nem, de egy hirdetményt kitesz, melyben értesíti a lakosságot az igénylés lehetőségéről.

fülesboci 2011.09.07. 19:04:55

@ámbátor: abszolute nem. ilyen alapon az is szabad véleménnyilvánitás, ha összekenlek szarral.

derabitz 2011.09.07. 19:05:17

Elég gyengécskére sikerült a leirat a pártközpontból. (rémrenge)
Saját kútfőből nem megy, vagy még a nyári szabadság fáradalmait piheni ki a poster?

derabitz 2011.09.07. 19:08:11

@fülesboci:

Amennyiben csak a testet és nem ruhadarabot kensz, és van papírod arról, hogy a szar -amit oly boldogan markolászol és kensz- nem fertőz.

igényes 2011.09.07. 19:09:59

@bbjnick:

Nem akarok kötözködni, de ez a ketchup messze jobb, mint amit az asztalszolga tud biztosítani.

Irónikusan írom, de Orbán és a stáb asztalán a ketschup minden nap szerepel. Ők svédaszatalnál rendelik meg Kövértől a számlanélküli költségtérítést.

Mit is adunk az ALAPTÖRVÉNY ASZTALÁNAK?

KETCHUP

Hozzávalók:
1,5 kg paradicsom
1 kg paradicsompaprika (pritamin)
30 dkg vöröshagyma
5 db babérlevél
1 kávéskanál őrölt bors
15 dkg cukor
5 dkg mustár
1 dl 20%-os ecet, vagy 2 dl 10 %-os
1 evőkanál só
1 mokkáskanál szalicil

Mit ad Orbán szolgája?

Mérgezik- e Orbánék az ASZTALON keresztül a kismamákat, van-e gumikesztyű?

A kismamák nyilvánvalóan legalább olyan gyakran takarítanak, mint terhességüket megelőző időszakban, de gyakran előfordul, hogy terhesség alatt még alaposabbak a tisztítószereket illetően, és még sokkal károsabb fertőtlenítő szereket alkalmaznak, hasonlóan az asztalszolgákhoz.

A takarításnak vannak káros mellékhatásai, melyek a tisztítószerek hatásából adódnak, ami nem azt jelenti, hogy terhesség alatt nem kell takarítani, csupán azt jelenti, hogy alaposan meg kell fontolni milyen tisztítószereket alkalmazzanak a kismamák és az asztalszolgák.

Tudni kell azt, hogy egy liter tisztítószerben átlagosan 10% kőolajhulladék található, mely bőrön keresztül felszívódva, valamint belélegzés útján bekerül a véráramba, és óhatatlanul eljut a magzat szervezetébe.

Érdemes terhesség és szoptatás ideje alatt olyan tisztítószereket alkalmazni, melyek természetes alapanyagokból vannak előállítva.

Most itt vagyok én, aki rendelne az ALAPTÖRVÉNBŐL, de biztonságos-e az asztal?

jan 2011.09.07. 19:10:50

De most komolyan, jól látok? A Mandiner arra buzdítja a kamarát, hogy egy lökött ügyvédet lehetetlenítsenek el egzisztenciálisan azért, mert gyermeteg politikai tréfákat űz?

Meg tényleg, ez az egész feljelentősdi stílus, hogy bemószerolom XY-t azért, mert nem elég éber, nem csap le az ökle a kormány ellenségeire. Rettenetes, rettenetes.

Rattus Judeopithecus - közel-keleti patkánymajom 2011.09.07. 19:13:18

Ezen is megfigyelhető a fajtajelleg, mint ahogy a ballibbant elmebetegek szinte mindegyikén.

lapi 2.1 2011.09.07. 19:15:05

Még ha egyet is értenék D.P. politikai nézeteivel (egyébként nem értek egyet), akciói akkor is sértenék az ízlésemet. Ettől még vannak honfitársaink, akiknek ez nagyon bejön. D.P. nyíltan vállalva a nyilvánosság előtt kizárólag politikai okokkal indokolja tetteit. Jól tette tehát az ügyvédi kamara, hogy nem marasztalta el. Ez ugyanis éppúgy belefér a vélemény nyilvánítás szabadságába, ahogy az is belefért, amikor néhány éve az akkori miniszterelnök minden nyilvános megjelenését néhány tucat sípoló, ordító honfitársunk tett színesebbe. Mellesleg ez is sértette az ízlésemet, de ez az én magánügyem. Elfogadom tehát, hogy vannak, akiknek az is nagyon bejött.

szobatars 2011.09.07. 19:16:17

"Amint arról több lap is beszámolt, a kaszinótojásos mutatványa ugyan a fegyelmi bizottság elé került, de a testület fegyelmi vétség hiányában megszüntette az eljárást. Az indok: (bár ügyvédi munkájából adódóan volt jelen az épületben), a kenegetést civilként követte el. Ez annak ismeretében érdekes, hogy pl. elég egy kis „ügyvédi tevékenységen kívüli vétkes magatartás”, in concreto tárgyaláson kívül kiabálás a bíróval, és máris súlyos büntetést szabnak ki ügyvédekre. („A magánéletben gyakorta megnyilvánuló goromba, durva hangnem térhódítása nem juthat el az ügyvédek, vagy akár az igazságszolgáltatás működési területére” – szólt a verdikt.)

Egy másik ügyvéd meg fegyelmit kapott, mert csak mobil telefonnal rendelkezett , vezetékessel meg nem (1998-ban). Idézet a fegyelmi bizottság elnökétől: "Nem vagyunk mi (ti. az ügyvédek) bűnözők, hogy mobiltelefont használjunk!"

Táskás Tóni 2011.09.07. 19:21:29

@Rattus Judeopithecus - közel-keleti patkánymajom: Úgy, mint Csintalanon, Pozsgain, Pintéren , Martonyin , Matolcsin, Smittpalibán és az összes komcsi III/II-es és III/III-as MSZMP-s, jelenleg fideszes gazemberen.

Bell & Sebastian 2011.09.07. 19:22:10

@is: Rövid az eszed, mondott ez már olyan cifrát, hogy még a Szúnyogcsődöröd is exkuzálta magát. Keress és találsz.

igényes 2011.09.07. 19:28:06

@jan:

Én inkább védeném a Mandinert! Dániel Péter egy ember, akinek van véleménye a Mandiner pedig segít, hogy teret kapjon.

Melyik a nevetséges az asztal, vagy Dániel. Mindenki az asztalon röhög, mert ugye ez a vicc tárgya, na meg akik ezt támogatták.

Felmerül a kérdés, hogyan lehet térítés nélkül szolgáltatást igénybe venni a Kövér gyereknek?

Van itt ugye asztal, nem olcsó papír, üveg, terítő, meg örökzöld virág (Ilyen nem létezik, mint a magyar narancs sem), meg toll, meg szék/fotel, meg zsínór. meg kínai váza, meg szolgáló vagy 2000 fő, na meg a helyettesek +2000 fő, na meg ezek főnökei.

Az asztalt fűtött helységben kell gondozni, takarítani, ne meg négyzetméterenként illene fizetni. Nem és nem fizetnek valószínűleg, sőt Interneten küldik a Kövérnek a kérelmet, de ezt ki hiszi el. Senki, mert ez marhaság.

A pénz abban van, hogy egy nyomda 3000 forintot kér példányonként.

Szart sem ér Kövér aláíráasi pecsétje, tehetnék rá Lincolnét is, de eddig nem vetemednek, vagy igen.

Lesz majd persze kőbe vésett ALAPTÖRVÉNY, Orbán bányából 2014-ben, DOLOMIT ASZTALON, SEMJÉN LÖTTE ÁLLAT börébe burkolva.

makukula 2011.09.07. 19:35:44

@is: "legfeljebb ketchupfrocsogo. mondj tole egy gyuloletes kijelentest, legy szives."

Itt kedvedre szemezgethetsz:

mandiner.hu/cikk/20110414_orban_viktor_lancos_kutyai_avagy_nyilt_levelem_bayer_zsolthoz

igényes 2011.09.07. 19:37:33

@lapi 2.1: Orbán bontatta a kordont, hát a Dániel nem szedte szét az asztalt, hanem odarakta a szokásos ízt. Orbán tudja, mi az a svéd asztal.

Milyen szép lenne, ha az ALAPTÖRVÉNY ASZTALA nem tartalmazna tollat, spárgát, meg fotel sem lenne, csupán bemutatom a személyimet, és a szolga beütné a nevemet címemet a számítógépbe, vagy megtenném én.

Kapnék egy kávét, narancsitalt, kuglófot.

Igen ez költség lenne, de persze így a Nyomda Orbán & Simicska nem járna jól.

ursus artos 2011.09.07. 19:38:04

Nyilván Dániel Péternek baja van a legyen béke és egyetértéssel. Lelke rajta...
Azt a kaszinótojást és a kecsöpöt inkább oda kéne adni a szegényeknek, mintsem elpazarolni. Nem elég, hogy gazdagok dúskálnak a kaszinótojásokban, köszönhető az egy kulcsosnak...

EMU 2011.09.07. 19:38:11

Jól tette, ez a véleménye, és? Mégiscsak elegánsabb ez így, mint a városban gyújtogatni meg randalírozni.

Bell & Sebastian 2011.09.07. 19:55:06

A mondat helyesen:
- Ez sem elegáns, de az meg végképp, a belső elhárítás által felbérelt provokátorokkal gyújtogattatni meg randalíroztatni, ezzel radikálisba fordítani egy békés tüntetést, a rendőrség erőszakos fellépését előre igazolva. Meg a TV -macit is ellopták.

Alvarez 2011.09.07. 19:58:25

Ez sem kevésbé törvényszegő magatartás, mint a rendőrség által felállított kordont lebontani. Ha jól emlékszem, azok között is volt 1-2 ügyvéd.

EMU 2011.09.07. 19:59:58

Aha. Hallucinogén cukorkát is osztogattak, vágom.

Öreg Sam 2011.09.07. 20:05:41

@igényes:
Összes okmányom (ellopása)elvesztése okán tegnap több órákat volt szerencsém eltölteni a debreceni Önkormányzat épületében.
Hatalmas csarnok közepén áll az ominózus ASZTAL,nemzeti szinü stóla (levágták az anyakönyvvezetőről?)rajta üveglap,sodrott nemzeti szinü zsinóron(pórázon) egy 11 Ft-os Tescós toll,meg az egész koronájaként fehér vázaszerüségben MŰVIRÁGCSOKOR.
Ezen diszlet mögött öltönyös-nyakkendős huszonéves megnyerő külsejü fiatalember kincstári mosollyal várja az érdeklődőket.
A zemberek 50-60 m-es sorban várnak az automatára,amely majd sorszámot ad nekik a kis saját fontos ügyük intézéséhez (többségében jövő hét végi időpontokat ad a pokolgép)Sürü káromkodás természetes.
Kósa elvtárs legalább valami joviális nyuggert találhatott volna a háza táján,mert ez a gyermekember nemigen képviseli ennek a jól megfontolt,jól átgondolt,és nem utolsó sorban mindannyiónk konszenzusát reprezentáló alkotmány (bocsánat:ALAPTÖRVÉNY) szellemiségét.
Apropó! Nem láttam a Nyenyit-vagy mi a tökömet-de holnap (meg még sokáig minden nap) megyek és felderitem.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2011.09.07. 20:10:26

Sejj, de nagy Humor Harold ez a Dániel! És millyen kreatív!

Na, a fideszfanok most találtak egy újabb barmot, akire mutogatni lehet.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2011.09.07. 20:12:49

Amúgy meg mi a francért állítanak ki egy ilyen alkotmány-asztalt?

szita szita péntek 2011.09.07. 20:32:50

Nem elegáns, amit Kenegető Úr csinál, de a saját belső mércém szerint ehhez az ügyvédi kamarának rohadtul nincs köze. Az milyen lenne már, ha a kamara mondjuk az étteremválasztásba, vagy a fürdőruha színébe szólna, szólhatna bele?

nemértemmiért 2011.09.07. 20:34:10

Itt sok az illetékes ezért végre megkérdem, hogy miért nem készült még film Forradalmárok címmel? Nagyon kíváncsi lennék egy ilyen alkotásra, ahol bemutatnák azt a két fajta embert, akit fizettek, hogy lázadjon az elnyomó hazug mocskos rendszer ellen, és aki önként elment és tüntetett meggyőződésből. Aki szervezte a megmozdulásokat és aki csak forradalmi lázban hozzá csapódott a néptömeghez. Akár arra is kíváncsi lennék, hogy még mindig elmúltnyolcévahiábás fújgyurcsi stb magas röptű dolgok mennek, vagy már lassan látnak valami olyasmit, hogy ami akkor nemzetromboló hazaáruló volt most szükséges rossz? Miket nyilatkoznának így utólag egymásról a tüntetők? Vajon összejárnak még a Kossuth tériek stb. meginni egy sört és megbeszélni milyen jó volt kint cigánykodni a parlament előtt vagy együtt a gumibot alatt senyvedni a mocskos rendőrök miatt? A "lelkes hazafiak" tudják már, hogy ki volt a fizetett lelkes? Na meg mi lett a jutalom a legjobb szervezőnek/felbujtónak? Mi lehetett a célprémium? Kíváncsi vagyok, hogy valami hasonló érzéssel vannak most az IGAZAK, mint Cseh Tamás volt, mikor kiderült az indiánok között is vannak nem vértestvérek? Lesz egyszer valaki aki kideríti, hogy ki is volt aki kifizette a mókát? Érdekes lenne megtudni, hogy mennyibe került egy ilyen kampány. 100 óriásplakát ára vagy esetleg 10 perc hirdetési idő az rtl-en főműsor időben? Vagy egy hülye komcsi vagyok csak aki nem képes felfogni, hogy ez a NÉP volt ami most csak hallgat és remél? Fideszre szavaztam szégyellem magam…

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.09.07. 20:35:15

@Google: Ha nem megy a rejtvényfejtés (a kommentek összepárosítása nickekkel :)), akkor: a SZABLYA!!! úgy kerül az asztalra, hogy ez kündü, de karatna és harcostársaik stílusa. Régen volt itt egy "Visszavenni Csallóközt!"+ugyanez szlovákul nevezetű is, az is ilyen stílusban írt.

@Pisti, az aragorn: A blogomon annyi ilyet írtam, hogy már magam is kezdem unni. :))) Ahogy talán Alfőmérnök írta itt egyszer, a kommentelők eljátszották a magánszámaikat és kiismerhetők lettek.

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2011.09.07. 20:39:12

Hadd locsoljon. Mi a társadalmi veszélyessége?
Mint ismeretes, a Kossuth téri "hugyosforradalom" idején Orbán Viktor frakciója elbontotta a Kossuth téri kordonokat a beszari rendőrök szeme láttára, a büntetőeljárásban pedig a bíróság, bár megállapította a csoportos garázdaság vétségét, nem szabott ki büntetést, mert nem tartotta a társadalomra nézve veszélyesnek a cselekményt. Nekem akkor is vicces, így utólag is, hogy garázda miniszterelnökünk van.

He??

IGAZ MAGYAR 2011.09.07. 20:41:32

@Öreg Sam: Öreg nem láttad a Nenyit???? Debrecenben???? Te szent ég akkor Kósa mégis csak fúrja Orbánt!!!!

...na meg Tescos toll??? Hát a CBA-as Lázároknak már erre sem telik cserben hagyják a nemzetett vagy már-már nemzetárulók is??? Nem kaptak rétest estére vagy egy kis vissza nem térítendőt a lenyúlósból???
Tescos toll meg áll az eszem!!!! Tescos toll te szentég Tescos ... hát No a Fidesznek akkor már annyi!!!

Mr. Waszabi 2011.09.07. 20:48:19

A béta verziók nem igazán megbízhatóak, inkább majd a 2.0-s verzióból rendelek:)

Delinquent 2011.09.07. 20:48:21

Nem tul elegans valaszt adott egy szinten nem tul elegans modon eroltetett alkotmany ujrairashoz. Egyre jobb arcnak tunik ez a Daniel :D

Tedat 2011.09.07. 20:49:19

Hát, mit tegyünk, Tomcat lelépett, kell egy új bohóc.

Nem olyan szélsőséges, nem olyan bohóc, és egyáltalán nem náci, de azért ez a D.P. csak szórakoztat néha :-)

Ez az Alkotmány Asztala egy kabaré, én még nem jöttem rá az értelmére (talán az, hogy gumicsont legyen a naiv baloldaliaknak?). Viszont D.P. akkor a kormány szándékait támogatja, ha ezt a gumicsontot rágja.

Tedat 2011.09.07. 20:50:31

@Megszívtuk-Waze:
"Nekem akkor is vicces, így utólag is, hogy garázda miniszterelnökünk van. "

Mi ebben a vicces? Az előző (előtti) me. pedig tolvaj volt és beteges hazudozó.

És akkor még a Jobbik egyes képviselőit nem is vettük sorra :-)

Mr. Waszabi 2011.09.07. 20:52:09

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: van esze. Nem pazarol komoly pénzeket PR meg kommunikációs tanácsadócégekre - megoldja jó magyarosan:)

Mr. Waszabi 2011.09.07. 20:53:24

@Tedat: a mostani is az. Le vagy maradva?

loláb 2011.09.07. 20:55:19

Dániel Pétert nem azért kellene kizárni az ügyvédi kamarából, mert össze kaszinótojásozta a nenyi-t, vagy ketchupsmile-t rajzolt az alkotmányra.

Hanem mert bolond, és mint bolond, korlázotozzan cselekvőképet, tehát alkalmatlan arra hogy saját magát, vagy mást hivatalos eljárásban képviselje.

Tudja valaki, hogy mi kell ahhoz, hogy egy felnőtt embert gondnokság alá vetessenek?

dr. v.b.1990 2011.09.07. 20:56:09

Még jó ,hogy "csak" ételt használt,mert ki tudja,hogy mi történne akkor. Való igaz Dániel Péternek már kellene egy fenékbe billentés vagy figyelmeztetni őt,hogy mivel jár az ügyvédi hivatás.
Bár hogy egy ilyen megtörténne ,akkor persze jönnének a szokásos hangok(mondom ezt úgy hogy nem kormánypárti vagyok)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.09.07. 21:14:47

@mumpic8: ez mar az itelet, vagy csak a vallomas?

evil overlord (törölt) 2011.09.07. 21:17:10

@jan: Szép kis jogász az, aki szándékosan rongálást (vagy miafenét) követ el. Az ilyennek semmi keresnivalója az ügyvédi kamarában.

Bell & Sebastian 2011.09.07. 21:30:11

@loláb: Orvosi szakvélemény, amihez kell az alany együttműködése, beleegyezése, ennek hiányában ön-/közveszélyes viselkedés, cselekvőképtelenség.

Az utóbbi kerülhet csak szóba, az meg nem áll.

Táskás Tóni 2011.09.07. 21:32:14

@evil overlord: Szép kis miniszterelnök és képviselő az, aki a bíróság által is elítélt kordonbontást csinál kaján pofával, röhögve. Most viszont rend szó a szlogenjük.

jan 2011.09.07. 21:33:04

@evil overlord: többen írták itt, hogy jogilag a kordonbontás sem volt rendben, mégsem jutott senkinek sem eszébe, hogy a résztvevő képviselőket kizárják a kamarából.

te erre azt mondod, a kordon illegitim volt, oké, DP szerint meg az alkotmány asztala illegitim.

Táskás Tóni 2011.09.07. 21:33:37

@loláb: Grazban biztosan tudják, ott prominens személyek is megfordulnak.

spandex enormity · http://www.youtube.com/watch?v=Ba9wqSqk9-0 2011.09.07. 21:45:37

ügyvédi kamra, meg jógász
na, ide se írok többet..

Dr Kangörény 2011.09.07. 21:50:53

@Vidéki: Te beteg vagy, ugye? Van pofád egy ilyen gyerekes csínyt összemosni a kirakatokat törő-zúzó idióták tetteivel?

Ha a válasz igen, akkor miért nem a 2006-tól törő-zúzó fidesz rajongókkal hasonlítod össze?

leone007 2011.09.07. 21:56:37

vihar a biliben, a mandiner meg hozza a kincstári felháborodását. áporodott, pisaszagú értetlenkedés, hogyan lehet ez az ember egy szakmai kamara tagja.

Mióta a fidesz van kormányon nagyon komoly lejtmenetben van a mandiner :(

potyus 2011.09.07. 22:09:06

@IGAZ MAGYAR: Cigány elmegy otthonról, hogy belépne a helyi fideszbe.
Kisvártatva lelombozódva ér haza.
Na mi volt? kérdi a család?
Nem vettek fel, mert azt mondták, tagja voltam az előző rendszer pártjának az MSZMP-nek.
És te nem ágáltál? kérdezi a család.
Hogyan lehetne vitatkozni, hisz a felvételi bizottság valamennyi tagja ismert onnan, ők is ott voltak.

evil overlord (törölt) 2011.09.07. 22:10:30

@jan: A kordonbontás egy bonyolult kérdés. Egyrészt nem szimplán illegitim, hanem jogi szempontból jogellenes volt műveleti területté nyilvánítani a Parlament környékét, viszont az aktív polgári engedetlenség egy képviselő részéről rossz példa (hiszen ő a jog/Parlament eszközeivel is fel tudott volna lépni ellene). (Viszont a kordonbontást én nem neveznem garázdaságnak, inkább a rendőri eljárásnak való ellenszegülésnek, de nem vagyok jogász).

D.P. viszont mindössze annyiban különbözik a taggelő köcsögöktől, hogy kisebb anyagi kárt okoz. A visszaeső taggelő sittre meg, lehet hogy itt is ezt kéne meglépni.

potyus 2011.09.07. 22:19:18

Nem értem a posztoló felháborodását. Miért nem tekint vissza az elmúlt 21 évre. Hány jogász, vagy ügyvéd politizált valamelyik oldalon?
Most van egy Magyar ember, akinek tanult szakmája, jogvégzett ügyvéd, és mélységesen nem ért egyet azzal amit a kormány művel.
Ő miért nem emelheti fel a szavát, akár ennyire drasztikus módszerekkel?
2006 októberében a "forradalmi Ifjúság" milyen módszerekhez nyúlt? Felforgatták a várost, megbénították az életet hónapokig a Kossúth téren.
Dániel mint hétköznapi állampolgár a saját maga által vásárolt élelmiszerekkel, vagy azok kiegészítő anyagaival becsteleníti meg az olyan jelképeket, melyek megérdemlik.
Dánielt lehet becsmérelni, lehet útálni, egyenlőre egyedül veszi fel a harcot a kényuralommal.
Hogy milyen ügyvéd nem tudom, de hogy eléggé tökös gyerek az biztos.....

Hajrá Dániel Péter, csak fizikálisan vagy egyedül.......... De lesznek nemsokára követőid, főleg azelégedettlenek táborában

NA YA! 2011.09.07. 22:23:20

Három komoly észrevételt tennék:

1. Legközelebb nagyobb mustáros flakont kéne vinni, hogy a kompozíció folytonossága ne szenvedjen hiányt!

2. Egy tejszínhab spray-vel biztósítható volna a magyar zászló fehér színe is, ami jelezné a műalkotás magas művészi-, és hazafias jellegét!

3. Egy lókolbász és kétt főtt tojás középen való elhelyezésével szimbólizálni lehetne azt a nagy lóf...t, amit a nép az aktuális hatalomnak köszönhet!

Bloodscalp 2011.09.07. 22:29:57

@evil overlord: mi lenne ha jogászkodnál...mi lenne ha Pétert is megkérdeznénk

OftF 2011.09.07. 22:36:06

vihar a biliben
de tényleg, ez ilyen fontos?

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.09.07. 23:02:50

@Tedat: Hazudozó? Abból több is van, úgy tűnik, van, aki bevallja, van, aki az aktualitásokhoz igazítja..hm, be szép is ez!

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.09.07. 23:04:35

@evil overlord: Szép kis miniszterelnök az, aki rongálást (vagy mijafenét) követ el.

billy reed 2011.09.07. 23:31:53

@evil overlord: Ahhoz képest, hogy nem vagy jogász, minden hozzászólásodba jogi okoskodásba bonyolódsz.
Keress a képzettségednek megfelelő témát!

Én sem vagyok jogász, így látod, meg sem próbálom...

Csak annyit mondok, hogy tetszik, hogy valaki /helyettünk is/ ki meri mutatni, hogy mi a véleménye erről az egész szarról, ami itt folyik.
Ja, és ez nem tanklopás, meg barikádépítés, meg hídfoglalás...ne keverjük már!

evil overlord (törölt) 2011.09.07. 23:51:37

@namitirok: Talán a folytatást is el kellett volna olvasni...

bgp 2011.09.08. 00:28:36

@igényes: Ja, gondolom az a baj, hogy Orbánéknak nincs IT cége.

bgp 2011.09.08. 00:29:41

Egyet nem értek, hogyan volt ennyi ideje a fickónak a maszatolásra. Nem volt ott valami őr vagy más hazafy?

nu pagagyí 2011.09.08. 05:08:24

Nem tudom, hogy a Fidesz dokumentumai mit keresnek a közintézményekben. Már megint közpénzen reklámozzák magukat.
A kompozíció egyébként nem lett rossz. Kerényi és Dániel együttműködéséből egészen szerethető alkotás sikeredett, így első ránézésre.

borzzz 2011.09.08. 05:57:51

Nem sikerült kihüvelyeznem, hogy akkor most mi is legyen ezzel a társadalomra módfelett veszélyes elemmel?
Nénike munkáslevelező talán beérné annyival, hogy kizárják a kamarából és eltiltják hivatása gyakorlásától.
Mások elmekórtani esetnek ítélik, esetleg pszichiátriai kényszerkezelésnek lehetne alávetni, mint a SZU-ban a disszidenseket vagy nálunk a Pákh Tibi bácsit.
De van, aki a börtönben látja az üdvözítő megoldást.
És szerencsére olyanok is vannak, akik szerint talán nem vezet nemzethalálhoz, ha megtűrjük ezt a Dánielt (is) az Isten szép nagy állatkertjének megannyi lakója közt.

SzaGyu 2011.09.08. 06:24:43

Na végre egy bátor ember.
A Fidesz-papírKDNP, de főleg Orbán commandante most már nem csak nézegetheti-olvashatja a(z) (párt)alkotmányát, hanem nyalogathatja is.

Egyébként ha "kolbász" is kellene a ketchup mellé, akkor csak szóljanak, mert a Magyar Köztársaság dolgozó- és (többszörösen)átvágott lakosságának van elegendő kolbásza.

-Jó pár cikluson keresztül csámcsoghatnak majd rajta.

SzaGyu 2011.09.08. 06:29:26

@borzzz: Szerintem neked abban az általad említett állatkertben majd szántani kell.

De nem te fogod ám az ekeszarvát. De nem ám.
Te fogod az ekét húzni.

SzaGyu 2011.09.08. 06:41:30

@bgp: És az őr mit csinálna? Elé állna, hogy ő legyen ketchupos? Az őr nem rendőr és így személyi szabadság korlátozása nem következhet be. Egyébként volt ott őr.
Az asztal őre.
Csakhogy neki az asztalra kellett vigyáznia, hogy el ne lopják, (mert ugye az alaptörvény és a toll ki volt kötve, de az asztal nem.

Így aztán kínjában nevetett egyet, egy jót...

zum trucc 2011.09.08. 07:00:12

Hát, nem kell blődliket kitalálni propagandacélzattal, és akkor a kaszinótojás meg a mustár nem fog ekkorát szólni.
Egyébként ezek az ünnepélyesnek szánt, valójában ostoba külsőségek nulla szavazatot nem hoznak, fel lehet hagyni velük.

Erdőtársulás 2011.09.08. 07:39:39

Nekem is rögtön Loppert Dániel jut eszembe.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.09.08. 07:45:38

jól tette ..Dániel!! Minden embernek ezt kéne tenni...sőt...amit én tettem..hehe, de arról nem számolnak be a lapok....én szarral kentem össze az asztalt egy helyen......hehehehe:) senki nem volt ott örző..és ez egy önkormányzatban volt...hihi:))))

Annyátok 2011.09.08. 07:57:22

Dániel Pétert kitermelte az orbáni idiotizmus. Ő egy immunreakció, ugyanolyan eszement, mint a kiváltója. Spongyát reá.

csárli hárper 2011.09.08. 08:11:37

összekente a szent asztalt, na és?
majd ha feldúlta a fél belvárost, meg felgyújtotta a tv székházat akkor szóljatok....

agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit 2011.09.08. 08:25:57

Dániel Péter csak megmutatja, hogy ami szar az legalább nézzen is ki annak.

betyár (törölt) 2011.09.08. 08:27:16

nénike,

egyszerűen muszáj....:) a magyar megcsúfolása a megfellebbez szó. a fellebbez ritka alakú szavunk, ugyanis igekötőből képezzük: fel - fellebb - fellebbez. ezért nem kívánatos újabb igekötővel szaporítani a szót.

pl. ilyen lenne a megbecsinál. ez jelentené azt, hogy befejezte a beszarást:)

Kabbe (törölt) 2011.09.08. 08:30:12

szentségtörés...akarom mondani ketchupozás történt.
tényleg ez a legnanagyobb szívfájdalma a talpnyalóknak?

Füredi 3.0 2011.09.08. 08:38:40

"Szemben például a bírókkal, az ügyvéd viselhet politikai tisztséget, nyíltan kifejezheti pártszimpátiáját. Általában mégsem exponálják magukat, kifejezetten nagy nyilvánosságot keresve. Egyszerűen nem kifizetődő."

Ezt a bődületes marhaságot hogyan sikerült leírni? A parlament, meg az önkormányzatok tele vannak ügyvédekkel. Kormányváltások után számos ügyvéd megy minisztériumokba. Kifejezetten politizálnak az ügyvédek - ez valamennyire hagyomány is a Független Jogász Fórum óta.

Füredi 3.0 2011.09.08. 08:46:18

@betyár: Nekem is muszáj...

A fellebbez szóban a fel nem igekötő. Akkor ugyanis kellene egy olyan szónak lenni, hogy "lebbez", ilyen pedig nincsen. Továbbá, ha igekötő lenne, akkor elválhatna a szótól, vagyis az "Ügyvéd Úr, lebbezzünk fel!" mondat helyes lenne, holott nem az.

A szónak az alapja a fel, de nem mint igekötő, hanem mint határozó szó. Ennek a középfoka a feljebb. Aki a felsőbb hatóságokhoz fordul, az "feljebbez", egyszerűbben fellebbez. Ettől függetlenül a megfellebbez szerintem is ugyanúgy indokolatlan, mint a bevállal, hiszen nem tesz hozzá az igekötő semmi pluszt, de mind a kettő terjed.

Bocs.

Flúgatlan 2011.09.08. 08:53:50

Arra azért kíváncsi lennék, hogy ha az USA-ban történne mindez, mi történne az ügyvédkével. Szerintem ha lekecsapozná az alkotmány egy példányát, a körülállók jól pofánvernék, ahogy meg is érdemli.

Persze, az USA alkotmánya nagyobb konszenzussal lett elfogadva, egész más a történelmi útja, de egy állam ilyen szimbolikus dokumentumának kijár annyi tisztelet, hogy nem teszem tönkre, mert azzal az egész országot gyalázom. Akkor is, ha nem a számíze szerint való.

Van más módja is annak, hogy kifejezze elégedetlenségét.

Amúgy ez egy hülye ripacs, akivel nem kell foglalkozni, csak kötelezni az eredeti állapot helyreállítására.

tök hülye · http://faek.blog.hu 2011.09.08. 09:04:33

Ügyvédi etika: paradoxon. Szóval LOL!

IGAZ MAGYAR 2011.09.08. 09:07:58

.... nénikét itt annyian megszólították s nincs sehol , csak nem elment kechapot venni???
Hajrá nénike Te is kend össze bátran ne légy anyám-asszony katonája!!!
... tudom hogy megtennéd! ...vagy már gondolatban meg is tetted?? Képzeld én már gondolatban pl.: Orbán fejére is szrtam!!!

nénike · http://mandiner.hu 2011.09.08. 09:16:20

@IGAZ MAGYAR:

Bele-bele nézek a kommentekbe, érdekel, hogy mit írtok.

márvesztes 2011.09.08. 09:20:06

Na mi van, leszóltak, hogy nyírjátok ki Feketét?
Ez most nagyon hasonlít egy klasszik magyar nemzetes karaktergyilkosságra.

Pelso.. 2011.09.08. 09:23:46

@Flúgatlan: Nem értek egyet az ilyen teátrális akciókkal, mint a ketchupozás, de itt nem az ország, s nem az állam volt a célpont, hanem az irat, s még inkább annak alkotói.

IGAZ MAGYAR 2011.09.08. 09:25:08

Na jó !!! ..és kechapot kaptál??? ... és te ..csak nekem! ...Te is összekennéd azt förtelmes tákolmányt, a nemzet szégyenét azt a paraszt vakítást???
... Te hát nem aljas az a hatalom amely így szembe köpi a nemzetet s még emlékműveket is állíttat neki az önkormányzatoknál?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.09.08. 09:26:02

Szvsz simán ki lehet baszatni a kamarából ezt az idiótát, csak kell egy feljelentés. Amit ez a jogvégzett mível, az szándékos rongálás. Visszaesőként, sorozatban. Ha lenne erről egy jogerős - és bármelyik bíróság meghozza -, akkor a másik seggfej, a kamarai főlófő, nem nagyon tehet mást, mint kizárja.

márvesztes 2011.09.08. 09:31:46

@Füredi 3.0:
A fellebbez szó elemzésével egyetértek a "be" igekötő terjedéséről írtakkal visznt nem, mert igenis hozzátesz valamit azokhoz a szavakhoz, amelyekhez hozzcsapják, ekként gazdagítja nyelvünket. Nagy általánosságban azt fejezi ki, hogy az esemény váratlanul, gyorsan, vagy meghökkentő módon következik be. A felvállalás egy érett döntést jelent, a bevállalás ezzel szemben magában hordozza a megfontolatlanság jelentéstartalmat, de mondhatnk más példákat s.

Nem vagyok fideszes 2011.09.08. 10:09:14

Mandinerkém, drágám: tojással dobálni a főpolgármestert, arcon csulázni képviselőket, körbeszarni-húgyozni a Parlamentet teljesen rendben való dolog, de a tákolmányt, meg a szánalmas, parasztvakító asztalt mustárral lelocsolni fújcsúnya dolog?

Bakker, legalább ne ennyire feltűnően volna kettős a mércétek!

Lábszár Ervin 2011.09.08. 10:39:05

@Lófasz Hadnagy:
A tojás dobálás egyáltalán nincs rendben. Sima BTK-ba ütköző cselekmény, tettleges becsületsértés. Amikor Demszkyt dobálták, akkor is az volt.
A mustárral kenegetés a véleménynyilvánítás egy formája, nem épp a legízlésesebb, de Pelikán József gátőr simán élhet vele. Ügyvéd viszont nem, mivel az ügyvédi szakma presztízse ezt nem engedi meg.
Ennyi.

Pelso.. 2011.09.08. 11:59:50

@Lábszár Ervin: Hm, a kordonbontás szintén ilyen presztízs kategória, ugyebár.

Alfőmérnök 2011.09.08. 12:22:15

@betyár: Az megvan, hogy melyik az a magyar szó, amihez minden igekötő illik? :)
(Segítek: gondolj a férjedre, miket csinált úgy 10 évvel ezelőtt.)

betyár (törölt) 2011.09.08. 13:47:16

@Füredi 3.0:

nincs "szó", ezért nem válhat el tőle, legfeljebb magától válhatna el. persze előfordulhat, hogy az ember legszívesebben elválna saját magától, de a "fel"-nek rendben van az egója. egyébként, ha tud olyan szabályt, amikor a határozóhoz kapcsolunk igekötőt, szóljon:)

betyár (törölt) 2011.09.08. 14:00:33

@Füredi 3.0:
"A fellebbez szóban a fel nem igekötő. Akkor ugyanis kellene egy olyan szónak lenni, hogy "lebbez", ilyen pedig nincsen. "

hogyis? mert ha határozószó, akkor nem kellene ottan lennie egy szótőnek? mennyivel jogosultabb határozó szóból igét képezni, mint igekötőből? a lényeg, hogy egyik esetben sincs igető:)

itt szerintem a melléknév fokozás és az abból való képzés analógiája jelenik meg:

kis - kisebb - kisebbít:)

Alfőmérnök 2011.09.08. 15:12:02

@betyár: A magyar helyesírás szabályai c. könyvben tényleg nincs benne. Csak a köznyelvben. Valamiért az az érzésem, hogy amit többmillió ember beszél, az a magyar nyelv, és nem az, amit pár(esetleg párszáz) nyelvész kitalál.

evil overlord (törölt) 2011.09.08. 15:24:05

@Alfőmérnök: A pusztán leíró nyelvészetnek csak egy baja van, elvész a nyelvművelés.

Alfőmérnök 2011.09.08. 15:46:36

@evil overlord: Hogyan tilcsuk be a "megfellebbez" szót? Büntessük meg a használatát, járjunk diktafonnal a kezükben és jelentsük fel azokat, akik kimodták? :)

betyár (törölt) 2011.09.08. 16:38:41

@evil overlord: @Alfőmérnök:

szóval maguk szerint nincs létjogosultságuk a kialakult normáknak, itt a nyelvi normáknak? ennek lehetséges következménye ebben az esetben a "lebbezett fel" használatának a helyeslése, bár hogy ebben az esetben a "meg" hova kerülhet, el sem tudom képzelni. talán még sincs rája szükség. de mondjuk sokan követnek el adócsalást, vegyük ki a btk.-ból, hogy az bűncselekmény? vagy a lincselés, ha elég sokan csinálják, akkor ne legyen büntethető?:)

Alfőmérnök 2011.09.08. 16:48:42

@betyár: A lincseléssel, adócsalással egyértelműen kárt okozunk valakinek, valaminek ("a kár elve"). A megfellebbez szó használatával nem, hiába csűri-csavarja a szabályokat. :) Persze ha a maga nem tud különbséget tenni egy lincselés, vagy a "megfellebbez" szó használatának következménye között akkor tegyen próbát. :)

betyár (törölt) 2011.09.08. 17:00:58

@Alfőmérnök:
debizony hogy kárt tesz. a jó ízlésben. a népek meg használják. de nem nekik írtam, hanem nénikének.

Alfőmérnök 2011.09.08. 17:11:18

@betyár: Nénike nem a nép része? A jó ízlés az meg milyen dolog? Nem a megszokáson alapul? Ha nem, akkor ki mondja meg, hogy hol a határa? Ha igen, akkor miért okoz kárt benne, aki a bevettett, széleskörűen elterjedtet használja?

evil overlord (törölt) 2011.09.08. 17:27:33

@Alfőmérnök: Azt nem mondtam, de a jelenlegi trendek nem tetszenek. A megoldás talán a színvonalasabb oktatás és kultúra lenne.

@betyár: Félreértette amit írtam.

Alfőmérnök 2011.09.08. 17:43:54

@evil overlord: Ebben egyetértünk, az oktatással lehetne segíteni. De ez nekem tipikus szőrszálhasogatásnak tűnik, mikor majd' mindenki használja, talán még az irodalmi nyelv is, amin nem csodálkoznék, mert szerintem tök jól hangzó szó. Ha valakinek nem tetszik, az egyéni szoc problem. Szerintem pl. a "kutya" sokkal hülyébb szó, mégsem inditványozom, hogy ne használják mások.

Alfőmérnök 2011.09.08. 17:47:06

Egyébként leggyakrabban abban az alakban használják, hogy "megfellebezhetetlen" (tekintély). Milyen hülyén hangzana, hogy "fellebbezhetetlen".

evil overlord (törölt) 2011.09.08. 17:49:26

@Alfőmérnök: Van pár olyan új szó, melyek nekem nem tetszenek, ilyenek a bevállal, beazonosít (mintha tényleg túltengene a "be-" használata), sunáznám stb. Egy részüknél szerintem egyszerűen igénytelenségről van szó (beleértve az ócska tömegszórakoztatást).

evil overlord (törölt) 2011.09.08. 17:51:34

@Alfőmérnök: Így már nekem is tetszik, sőt, fura lenne nélküle.

betyár (törölt) 2011.09.08. 19:40:30

@Alfőmérnök:

nem hiszem, hogy nénike a nyelvi igényesség szempontjából a néphez tartozónak gondolná magát, de ezt kérdezze meg tőle. a jó ízlés pedig nem demokratikus, hogy mindenkinek járna, bár erős küzdelemmel, megfelelő környezetben valószínűleg tanulható. de ne foglalkozzon vele, akinek nincs, az nem érti a problémát:)

@evil overlord:
rájöttem:).
és ne higgyen alfinak, van olyan, hogy fellebbezhetetlen ítélet.

evil overlord (törölt) 2011.09.08. 20:20:50

@betyár: Hehe. Lehet hogy van, de szerintem fura, míg a megfellebez alakot biztos nem használnám.

Alfőmérnök 2011.09.08. 20:34:11

@betyár: "a jó ízlés pedig nem demokratikus, hogy mindenkinek járna"

Magának valami fixációja lehet a demokráciával kapcsolatban, valószínűleg irigykedik, hogy másnak több jutott valamiből, mint Önnek, vagy egoista módon úgy gondolja, hogy ami Önnek jár, az másnak nem jár. Mondanom sem kell, hogy ezzel nem a demokráciáról, hanem saját magáról állít ki szegénységi bizonyítványt.

"akinek nincs, az nem érti a problémát"

Akkor már kezdem érteni, hogy maga miért nem érti.

"és ne higgyen alfinak, van olyan, hogy fellebbezhetetlen ítélet. "

Meg olyan is van, hogy megfellebbezhetetlen.

Veder1 2011.09.09. 08:47:57

@Holger Hartland remek paródia, tovább nem is olvasom a kommenteket, mert felesleges :)

betyár (törölt) 2011.09.09. 22:08:56

@VI. Béla:

persze. mondhattam volna azt is, hogy ez a megfellebbezni borzalmasan hangzik, olyan mintha a körmét csikorgatná a táblán, utálom, idegesít, stb... de néhányuknak ez nyilván nem lett volna kielégítő, ezért racionális érvet hoztam. de igaza van. felejtsük el az egészet igekötőstől, határozóstól, zárjuk rövidre: a megfellebbez szó használata szarság, prosztóság. miért? csak. .))

Alfőmérnök 2011.09.09. 22:12:44

@betyár: Ez a beszéd! Tud maga értelmeset is írni, ha akar. :)))

Bell & Sebastian 2011.09.10. 01:34:25

Ja, csakhogy a fellebbezben a "fel-"áligekötő (és el nem váló), mivel "lebbez" szavunk nincs.

Azon ritka esetek egyike, amikor becsap a nyelvérzékünk.

Ezt nem kell elhinni, mivel Grétsi László véleménye a Nyelvművelő kézikönyvre támaszkodva és nem az enyém.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.09.10. 02:16:05

@Bell & Sebastian: Persze, hogy nincs olyan, az nem "lebbezt" jelent, hanem azt, hogy "feljebb". Kicsit régiesen "fellebb". Feljebb, magasabb bírák elé, azaz fellebb kerül a döntés.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.09.10. 07:20:59

Le a magukat megfellebbezhetetlennek tartó ámátőr nyelvészfaszistákkal! :)

betyár (törölt) 2011.09.10. 08:35:16

@Bell & Sebastian: @gloire: @Gasper:

ezeket a köröket kb. sok kommenttel ezelőtt már lefutottuk. azért az érdekes, hogy miért határozó szó az a "fel". az értelmező szótár alapján igekötőként és határozó szóként ugyanaz a jelentése, ugyanabban az esetekben használjuk, fokozni egyiket sem fokozza a magyar általában, főleg nem használja igeként. itt mégis ez történik. gyakorlatilag annyi a különbség, hogy egybe írjuk az igével vagy külön. szóval akármit mondanak az akadémikusok, szerintem lehet az igekötő. de mindegy is, mert a magyar sem igekötőgyanús, sem határozó szó-gyanús cuccokhoz nem rak igekötőt, ezért báncsa a fülünket. már akijét:))

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.09.10. 09:56:51

@Gasper: Le velük, főként, ha nem voltam itt beszállni a vitájukba! Vagy csak szállani bele?
Megszentségtelenítették (vagy le-) az Alaptörvény Asztalát, ez itten a téma, kérem szépen!

Bell & Sebastian 2011.09.10. 11:01:08

Alaptörvény vs. Alkotmány? Mondani, azt minek, inkább mutatom.

www.youtube.com/watch?v=VGJaKeYwOFo&feature=related

Bell & Sebastian 2011.09.10. 11:14:22

Akkor összefoglalnám.

A fel- (a fellebbezben) vagy pszeudo-igekötő, vagy magának a szónak töve.
Ezek után essünk neki az ebédnek, de ha lebbencsleves lesz, kiviszem a kutyának.

Pereljen be az asszony érte, ha mer. Majd megtudja.

Bell & Sebastian 2011.09.10. 12:57:23

Most még megúszta -csülkös bab + (Friedman*-tészta = palacsinta)-, de majd legközelebb.

*moly.hu/konyvek/thomas-l-friedman-es-megis-lapos-a-fold

Leskelődő 2011.09.10. 13:38:54

@betyár:
"a magyar sem igekötőgyanús, sem határozó szó-gyanús cuccokhoz nem rak igekötőt, ezért báncsa a fülünket."

A megfellebbezben szerintem teljesen igaza van - báncsa a fülemet :)

De kíváncsi lettem: mi a helyzet például az elodázzal? Ő erősíti a szabályt, vagy valami spéci eset?

Bell & Sebastian 2011.09.10. 14:26:10

@Leskelődő:

Spéci eset, valószínűleg az ódarol (= oldalog*) erdélyi szó módosulata az odáz ige, amelyhez kapcsolt egyértelműsítő igekötő jelzi, hogy távolításról van szó.

Az ~ jelentésében nemcsak a határozatlan ideig halasztás van benne, hanem a sohanapján is.

*ellép, félrelép, kitér, oldalvást mozdul

tistedur 2011.09.10. 14:29:03

@betyár: viszont a magyar a határozószavakból, főnevekből, melléknevekből képzett igékhez igenis rak igekötőt.
ráadásul pont a "fel" fokozható határozószavunk.

Bell & Sebastian 2011.09.10. 14:29:56

Helytelenül elódáznak is írják, csakhogy nem azért, mert az ódát keverik bele, hanem mert az emlékezet megőrizte az eredeti igét, azaz jól írják, csak senki sem tudja már, miért is.

Alfőmérnök 2011.09.10. 17:29:28

@betyár: Van, akinek bántja a szemét, ha azt, hogy "egyebírjük" különírják. Van, akinek meg nem. Ha már...

betyár (törölt) 2011.09.10. 17:33:03

@tistedur:

nekem most hirtelen az jut az eszembe, reggelizik. ez rendben is van. de most egy olyan szóról van szó, ami lehet határozó szó is, meg igekötő is, ezek gyakorlatilag alig megkülönböztethetők. a reggel az teljesen más eset, világosan elkülöníthető a kettő a "mi?" és a "mikor?" kérdéssel. nem lehet a nyelvet beleerőszakolni a nyelvészek által kitalált leíró nyelvtanba, ezt mutatja, hogy a szófaji besorolásokban, szófajtípusokban sem tudnak megegyezni, egyéb konstrukcióikról ne is beszéljünk:))

betyár (törölt) 2011.09.10. 17:36:18

@Bell & Sebastian:

szerintem a szótő:). a lebbencs levest szeretem, ha jól megpirítják a tésztát, és becsülettel van benne füstölt szalonna, hagyma:)

picur3ka 2011.09.10. 17:37:04

Kiugyanoztak, s kibezzegeltek magukat, latom.

Csak egy cimcsere kellene, mert valaki szetbetyarkodta.

Kulonben van 'lebbez' ige, annyit tesz, hogy: lejjebb visz. Csak demokraciahianybol kifolyolag a hasznalata hosszu ideje szorvanyos.

betyár (törölt) 2011.09.10. 17:39:58

@Leskelődő:

:) jóóó. ugyanaz az eset. mittomén:)))

picur3ka 2011.09.10. 17:42:22

@betyár:

Es mikor lefelezi/folozi a tejet, akkor meg mindjart fonev.

betyár (törölt) 2011.09.10. 17:44:14

@Leskelődő:

spéci eset, és ezzel erősíti a szabályt:). de komolyabban, épp ezt írtam egy előző kommentbe, hogy nem lehet begyömöszölni a nyelvet olyan szabályrendszerbe, amiből nem lóg ki ezer helyen. a helyesírási szabályzatban találtam egyszer egy őszinte mondatot, a "j" és "ly" használatáról: azt írták, nincs szabály, ill. annyi kivétel lenne egy-egy szabályszerűség alól, hogy nem lehet használni a gyakorlatban.

picur3ka 2011.09.10. 17:46:20

@Bell & Sebastian:

Ez az, csal lebbencse ki!

Leskelődő 2011.09.10. 18:33:33

@betyár:
Kár is lenne begyömöszölni csudás nyelvünket abba szigorú ketrecbe :) Amúgy edig, ha @Bell & Sebastian: -nak igaza van, akkor nem is ugyanaz az eset. (Bár én azt olvastam valahol, hogy az elodáznak nincs köze az ódarol/ódaloghoz, hanem valaki időben tol oda/odébb valamit.)
Azért van olyan szabály, aminek az elhalását fájlalom. Az eszek-iszok kifejezetten zavar, pedig úgy tűnik, kezd elhalni az ikes igék tárgyas ragozásának normál formája :(
@picur3ka/mesterhazymiklospart: szétbetyárkodtuk, az tény. De most mondja meg igaz lelkére, nem sokkal érdekesebb ez, mint a nagy túlélő? ;)

Leskelődő 2011.09.10. 18:34:24

@betyár:
Kár is lenne begyömöszölni csudás nyelvünket abba szigorú ketrecbe :) Amúgy pedig, ha @Bell & Sebastian: -nek igaza van, akkor nem is ugyanaz az eset. (Bár én azt olvastam valahol, hogy az elodáznak nincs köze az ódarol/ódaloghoz, hanem valaki időben tol oda/odébb valamit.)
Azért van olyan szabály, aminek az elhalását fájlalom. Az eszek-iszok kifejezetten zavar, pedig úgy tűnik, kezd elhalni az ikes igék tárgyas ragozásának normál formája :(
@picur3ka/mesterhazymiklospart: szétbetyárkodtuk, az tény. De most mondja meg igaz lelkére, nem sokkal érdekesebb ez, mint a nagy túlélő? ;)

Leskelődő 2011.09.10. 18:35:34

@Leskelődő: Hoppá, mindjárt kétszer is sikerült, nézzék el, kérem :)

betyár (törölt) 2011.09.10. 18:53:36

@Leskelődő:

a nyelvészek - reményeim szerint - nem ketrecbe akarják szorítani a nyelvet, de törvényekkel próbálják leírni, ez pedig jól láthatóan nem sikerül. erre volt példa a fellebbez szó is. ez szerintem egy szótő nélküli ige, ahogy az bell és sebastian is írta, szerintem az odáz is ilyen, és egész egyszerűen fütyül a magyar nyelvészek által leírt szabályokra. látja, még abban sincs köztünk egyetértés, hogy a "fel", amiből származik, az micsoda. amit látunk, hogy középfokot csinálunk belőle (fellebb), ami határozó szónál ritka, igekötő esetében még ritkább, majd - szintén a nyelvészek által leírt törvénnyel szemben - a középfok jele után képzőt (igeképzőt) teszünk.

ezzel szemben létezik egy nyelvi norma, aminek a követése nem igényel nyelvészeti ismeretet, vagyis a normától eltérő használatát a nyelvnek az is hallja, akinek lövése sincs az igekötőkről. mondhatjuk, ízlés és stílusérzék az, ami szükséges.

"szétbetyárkodtuk, az tény. " no-no... a betyárkodik visszaható ige, a cselekvés visszahat a cselekvőre: jelen esetben csak a betyárok tudnak betyárkodni:)))

betyár (törölt) 2011.09.10. 18:54:46

@Leskelődő:

persze, ha maguk is bebetyárulnak, akkor betyárkodhatnak már:)

Bell & Sebastian 2011.09.10. 19:33:54

Kedves mindenki!

Az Akadémia állásfoglalása azért téves sokszor és egyre gyakrabban -mint azt előttem más már leírta-, mert nem tudják a népnyelvet, jassznyelvet, tájszólást, dialektust, szakzsargont, és a többit, egyszerűen nem ismernek elég szót ahhoz, hogy visszakombinálják, rekonstruálják az élő nyelvet alakító folyamatokat.

Az igényesebb -irodalmi vénájú- fogyasztó hamar rájön, hogy például az olasz vagy fiorentin nyelv, az két, külön világ.

A magyar nyelvet itthon kiásni már sokkal nehezebb, mint a limesen, ahol -vagy száz éve- megállt az óra.

Mondok kettő konkrét példát az élő nyelvre.

- Prof. úgy adott nyomatékot előadása lényegének, hogy mindig kimondta utána: - Lófasz, picsa, cintányér!
Durva, de rendkívül hatékony módszer, mindenkibe bevésődött -már első hallásra- a szabály.

- Illik vegyes hangrendű szót választani -ha van olyan, ha nincs, jó az összetett vagy idegen származásúis-, elkerülendő a kecskemekegést (is), megtörni a monotóniát, hacsak nem eszperente költők vogymuk. Ez írásban még elmegy, de élő beszédben, nos, az már a retorika tudománya. Olyat meg már csak a papoknak oktatnak, ha jól tudom. De azok közül sem mind fogékony rá.

Diszkusszió
Bele-belenézve a parlamenti közvetítésekbe, egy kereskedelmi híradóba, jó nagy szarban vagyunk, ha nyelvében él a nemzet.

tistedur 2011.09.11. 12:00:22

@betyár: a magyar igekötők egy része határozószavakből alakult ki. itt nem arról van szó, hogy nem tudják eldönteni mi a szófaj, hanem arról, hogy ugyanaz a szó két szófajú is lehet. a "fagy" lehet ige és főnév is.
a le-fel, ki-be esetében-ezek ráadásul ragozható határozószavak-nehogy már ne tudd eldönteni, hogy mikor határozóvak vagy igekötők :)
a reggelizik nem határozószóból képzett ige, hanem a reggeli főnévből képzett ige. ugyan a reggelitvalóban a reggelből képeztük.(régi szép "magyar" szavunk rá a früstök, fürüstök)
az, hogy szerinted a fellebbez egy szótő nélküli ige, az a te véleményed, de még te magad is elimerted, hogy van töve, csak az volt a gondod, hogy most határozószó vagy igekötő.

Bell & Sebastian 2011.09.11. 16:19:00

Ha a fellebbviteli bíróság hamarabb az eszembe jut, gyorsabban eljutunk a katarzishoz.

betyár (törölt) 2011.09.11. 17:16:54

@tistedur:

a reggeli pedig főnevesült melléknév, amit a reggel szóból képeztünk, ami pedig egy főnevesült határozószó, ami meg eredetileg egy ragos főnév volt:))

persze a több szófajú szavakról könnyű eldönteni a szófajukat, szövegkörnyezetben. abból kiemelve nem lehet:))

igető nélküli igét írtam. egyébként az igekötő valóban nem tekinthető normális esetben szótőnek, és most elértünk oda, amit bell és sebastian meg én mondtunk.

betyár (törölt) 2011.09.11. 17:20:49

@tistedur:

"le-fel, ki-be esetében-ezek ráadásul ragozható határozószavak" ? hogyan? és honnan tudod, hogy most éppen határozószavak vagy igekötők itt ebben a felsorolásban?:)

tistedur 2011.09.11. 18:23:25

@betyár: le-lejjebb, fel-feljebb, ki-kijjebb, be-beljebb
egyébként ha nincs ige, akkor nincs igekötő sem.
-hová mész?
-fel.-határozószó

-hová mész?
-felmegyek-igekötő

tistedur 2011.09.11. 18:30:25

@betyár: "ez szerintem egy szótő nélküli ige,"
betyár 2011.09.10 18,53
(egyébként az igető nélküli ige is értelmetlen)

betyár (törölt) 2011.09.11. 19:51:14

@tistedur:

ha az elejétől olvasna, ha már beszáll a vitába, segítene:

"hogyis? mert ha határozószó, akkor nem kellene ottan lennie egy szótőnek? mennyivel jogosultabb határozó szóból igét képezni, mint igekötőből? a lényeg, hogy egyik esetben sincs igető:)

itt szerintem a melléknév fokozás és az abból való képzés analógiája jelenik meg:

kis - kisebb - kisebbít:) ".
ezt betyár írta a vita elején. később nyilván pongyolán fogalmaztam, de aki követte a beszélgetést, tudta, miről van szó.:)

"egyébként az igető nélküli ige is értelmetlen"- meglehet, de ebben az esetben mégis ez történik. ennyit a szabályokról. tudja, a szabályok szerint a lexémát lezáró morféma a rag. ennek ellenére a ragos névmásaink nagy része rag+jel. maga az anakronizmus: rólam, nálad, nekünk stb. bár gondolom, maga szerint ez is értelmetlen.:)

Leskelődő 2011.09.11. 20:53:40

@Bell & Sebastian:
Szóval, ahelyett, hogy azt mondanánk, fellebbviteli bíróságra visz, lerövidítettük a mondandót, így lett ige a fellebb.
Akkor, ha jól értem, a megfellebbeznek nincs helye, legfeljebb a még fellebbnek.

Pompás, hogy eszébe jutott! :)

tistedur 2011.09.11. 20:59:19

@betyár: nincs igető nélküli ige, az a szó, amelyből igét képzek, az az igető.az, hogy az igető főnév, melléknév vagy határozószó, az ebben az esetben teljesen lényegtelen.
a lexémát nem feltétlenül kell ragnak lezárnia:pl.könyveid, de ha a toldalékok között van rag, akkor annak kell lezárnia a lexémát:pl. könyveidben.
egyébként hol van a rag a te példáidban? a szótőben talán? mert a róla, neki, nála stb egyirányú névmás és nem rag.

Leskelődő 2011.09.11. 21:00:27

@betyár:
Ööö... a bebetyárulásba a lexémát lezáró morfémánál törne bele a bicskám, de érdeklődéssel figyelem, mire jutnak @tistedur: -ral :)

Bell & Sebastian 2011.09.11. 21:09:18

@Leskelődő: Most képzeljen el egy végzetesen pösze védőt:
- Fejjebb eszünk, tissztelt pírószág!

picur3ka 2011.09.11. 21:23:47

@Bell & Sebastian:

tobben vannak a vhaccsolos szektorbol

@Leskelődő:

Semmire, fogadunk?

Az ige nem fellebb, hanem fellebbez. Es van megfellebbez, jelenteskulonbseggel ma mar, hasonloan az eszik/megeszik igekhez, peldaul.

betyár (törölt) 2011.09.11. 22:07:26

@Leskelődő:

azt jelenti magyarul, hogy a szóhoz ragasztott rag után másik toldalékot már nem rakhat. a magyarban szabályszerűség a szóelemek(morfémák) lehetséges sorrendje: szótő - képző - jel - rag. mindegyikből lehet több is egymás után, kivéve a ragot, de csak ebben a sorrendben. a ragozott személyes névmásnál viszont nincs szótő, először jön a rag, utána a jel. például: nál+unk:))

betyár (törölt) 2011.09.11. 22:11:36

@tistedur:

"a lexémát lezáró morféma a rag." már megbocsásson, de ez így van, csak maga nem érti: ha nincs rag egy lexéma végén, akkor tovább bővíthető, nincs lezárva. ha van rag a végén, nem bővíthető(toldalékolható) tovább, lezárt.

betyár (törölt) 2011.09.11. 22:18:15

@tistedur:

az igető az csak ige lehet, ha ez relatív tő, akkor valóban lehetnek ott még egyéb szótövek, de ezek már nem feltétlenül igetövek. pl.:

fellebbez - igető (E/3., kijelentő mód, alanyi ragozás-nulla morféma fejezi ki, vagyis az ige töve)

fellebb - nem szótő, jelezett szó

fel - abszolút szótő, de baromira nem ige, így igető sem bír lenni. hogy mi, abban nem tudtunk zöldágra vergődni: igekötő vagy határozószó - itt kontextus hiányában eldönthetetlen.

uff. fárasztó, hogy semmire nem válaszol érdemben:)

picur3ka 2011.09.11. 22:33:27

@betyár:

Kellett maganak pongyolan fogalmazni!

Jarunk igy.

Alfőmérnök 2011.09.12. 00:28:25

@betyár: Milyen morfiumról beszél maga? Már megint sok Csáthot olvasott?

tistedur 2011.09.12. 01:04:17

@betyár: a példáidban a rag maga a szótő, tudom ezt nehéz elképzelni, de így van. és most jön az, hogy a magyar ragból nem csinál szótövet

Leskelődő 2011.09.12. 10:08:26

@Bell & Sebastian:
Próbáltam, de csak Snapsz, az ifjabb ugrott be :(
www.youtube.com/watch?v=nc5B346tivQ&feature=related
:)

Leskelődő 2011.09.12. 10:11:58

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
"Az ige nem fellebb, hanem fellebbez."
Igaza van, kicsit korán haraptam el a mondatot. Tehát:
"Szóval, ahelyett, hogy azt mondanánk, fellebbviteli bíróságra visz, lerövidítettük a mondandót, így lett ige (fellebbez) a fellebből.

Na, most akkor mégis van megfellebbez?
Akkor is, ha ronda?
Ó :(

Leskelődő 2011.09.12. 10:13:41

@betyár:
Á, köszönöm, így már sokkal jobban rémlik :)

betyár (törölt) 2011.09.12. 10:23:50

@tistedur:

jól van, látom, már megy egyedül is:)

@Alfőmérnök: egyes szám: morfium, tsz.: morféma:))

csáthot? egy idő után elég maga a valóság is.

Alfőmérnök 2011.09.12. 14:35:26

@betyár: Én nem vagyok ellene semmiféle dekadenciának, de ez a Csáth szerintem tényleg csak mint orvosi eset (és orvos) érdekes. Sosem értettem, mit esznek rajta.

picur3ka 2011.09.12. 19:53:50

@Leskelődő:

Exisztencialis kerdes, nem szepsegverseny.
süti beállítások módosítása