Tűzraktér: zárjon vagy maradjon?
2011. március 25. írta: pelikán*

Tűzraktér: zárjon vagy maradjon?

 

  Szörnyű idők; padlógázzal közlekednek a fideszes kultúrfasisztákok szerteszét. Nem elég, hogy már nincs szabad sajtó, nem elég, hogy a színházi és tévés kultúrkampfban elesett modernek száma durván meghaladja a tűrhető szintet, most még ellehetetlenítik, bezárják, sőt kinyírják a Tűzrakteret is. Részletezni is felesleges a T/3 mögött tornyosodó monolit hatalmat: ŐK. A dolog az utcai tiltakozás szintjéig fajult, így ma délután háromtól „Megvédjük a TŰZRAKTERET!” felvonulás és tüntetés lesz a hatodik kerületben. A jeles alkalomból ajánlok néhány gondolatindítót, hogy megfelelő szellemi töltelékkel indulhassunk neki a demonstratív zenehallgatásnak.

  Először is néhány figyelemreméltó cím:

Kilátástalanság: élő adásban küzdöttek a Tűzraktérért (Hírszerző hír)

Tűzraktér: a kultúrpolitika csődje (LMP közlemény)

„A fiatalok mehetnek a talponállókba” (FN.hu hír)

A Tűzraktér bezárása – mit vesz még el a Fidesz a fiataloktól?
(LMP közlemény)

  Nagyjából egy hónapja forr a levegő terézvárosi szórakozóhely és alkotóház körül. A mindenféle internetes cikkek, közlemények, videós riportok alapján itt tényleg egy oltári genyó, ráadásul száz százalékban indokolhatatlan, erőből keresztülvitt lépés készülődik, melynek következtében művészek százai maradnak tér, alkotási lehetőség nélkül. A Narancs cikke egyenesen olyat szól, hogy a „terézvárosi önkormányzat egy ideje már próbálja ellehetetleníteni az egyedülálló belvárosi alkotóház, a Tűzraktér működését. Az indok olykor az épület veszélyessége, olykor valami egészen más – igazából egyik sem áll meg a maga lábán.” Továbbá a már említett fn.hu-s cikk a hatodik kerületi vezetés és a Tűzraktér vitája láttán, a tanácstalanság és az indokolhatatlanság kifejezéseként röviden úgy fogalmaz: „Hogy mi történt, rejtély.”

  Itt azért álljunk meg egy ásónyomra.

  Ha feltételezem is, hogy a terézvárosi önkormányzatban natural born művészetellenes, konzervatív vérszopók ülnek, azért azt nehezen képzelem el, hogy teljesen alaptalanul, vagy legalábbis natúr hatalmi gőgből vegzálnak cuki hippiket, zsonglőröket és alternatív stencilművészeket. A napokban tök véletlenül befújt a szél az ablakon pár dokumentumot a kerület és a Tűzraktér megállapodásának kezdetéről. Az alábbi megállapodás 2008. május 8-án kelt a Tűzrakteret működtető Art Sector Alapítvány és Verók István akkori polgármester között.

 

  A fenti megállapodást nagyjából hónapról hónapra, időszakról időszakra újították meg a felek, változatlan feltételekkel. Ezek a dokumentumok rendre úgy végződnek, hogy a határidő lejártával az épületet ki kell üríteni. (A megszokott hosszabbítások miatt persze valójában sosem kellett kiüríteni.) Valamint 2008 májusa óta változatlan az a kitétel is a megállapodások hosszabbításaiban, hogy a Használó „kiállítás és kulturális események rendezése céljából” kapja meg a Hegedű u. 3. alatti, amúgy 3500 négyzetméter alapterületű ingatlant, teljesen ingyen. Pontosabban 2010 júniusáig teljesen ingyen, egy akkor kelt testületi döntés értelmében azóta az Art Sector havi 120 000 forint plusz áfát fizet. Mondott alapítvány 2008 óta úgy írja alá a megállapodásokat, hogy abban világosan benne van az ingatlan pályáztatása.

  Mindebből több dolog is világos. Először is a Narancs legalábbis csúsztat abban a kitételben, hogy igazából az önkormányzat semelyik érve sem áll meg a saját lábán. Az önkormányzat érvelése ezúttal annyi, hogy az Art Sector és a Tűzraktér nem a szerződésben foglaltaknak megfelelően működteti a helyet, hiszen egy „kiállítás és kulturális események rendezése céljából” kiadott épületbe sehogy sem fér bele egy komplett szórakozóhely, romkocsma, kvázi alvállalkozói rendszerben kialakított 400 fős művészház. Akárminek is indult az éppen költözés után újra felálló Hegedű utcai Tűzraktér 2008-ban, mára rendesen túlnőtte az eredeti szerződés kereteit. Ami – nekem legalábbis – egyáltalán nem gond, de jogi szempontból mindenképpen rendezetlen, zavaros, támadható. Ez a korábbi kerületvezetést nem zavarta, az újat viszont igen. Mivel 3500 négyzetméteres műemléképületről van szó (eredetileg egyébként iskola volt), ráadásul a hatodik kerület nevével igen összeforrt az ingatlankezelés kifejezés, nem éppen pozitív csengésben, jogos igény a kerületvetetés és a vagyonkezelő részéről, hogy szerződési pontosságú helyzeteket teremtsen, mindenhol. (Az az érv nem ér, hogy bezzeg 2008 előtt szartak az üresen álló, omladozó, nagybetűs műemlék Hegedű3-ra, most meg milyen fontos lett hirtelen.)

  Nézzünk ezután egy másik hülyeséget. Azt a – leginkább az LMP-re jellemző – agyhalott érvelést rég el kéne felejteni, hogy itt a Fidesz elvesz a fiataloktól, a Fidesz bezár bármit, ellehetetlenít bárkiket is. Ebben a történetben olyan, hogy A Fidesz, kurvára nem létezik. Elég meghallgatni a Tilos rádióban zajlott kerekasztal-beszélgetés hanganyagát, ahol Szőcs „nagyon szeretem az aprósüteményeket” Géza költő-államtitkár világosan elmondja, hogy szerinte a Tűzraktér fontos értékegyüttes, mely „a nemzetnek és a hatodik kerületnek is fontos lehet, hiszen olyan attraktív csoport ez, mely ide érdeklődést, tőkét is vonz”, mert ami itt létrejött, az „spontán, ösztönös, mesterségesen létrehozhatatlan”. (Ezután Szőcs hosszasan fikkantja a súlyos milliárdokból összehunvaldolt Eötvös10 kultúrházat, mely a nyomába sem ér az ahhoz képest fillérekből kultikussá emelt, hallatlanul népszerű Tűzraktérnek.) Sőt – gatyát felkötni, terézvárosi fidesznyikek! – Szőcs száját még az a mondat is elhagyja, hogy „minden olyan eszközzel, ami rendelkezésünkre áll, szeretnénk megmenteni a Tűzrakteret”. (Bár olyan sok eszköze, valljuk be, nincs.)

  Félreértés ne legyen, pontosan értem én a Tűzraktér érvelését. Én is biztos a fenekemet is a földhöz verdesném vidámságomban, hogyha szinte ingyen megkapnám valakinek a házát arra, hogy abban kedvemre, 0-24 óráig zenélhetek, szobrászhatok, festhetek, ördögbotozhatok, sőt, ilyen célból odahívhatom 374 haveromat is, esténként pedig téphetünk a pincében. Ez a fajta szabadság állati jó érzés. Viszont olyan nincs, hogy nem ér a nevem, rám nem vonatkoznak jogszabályok, szerződések, és kiakadok ha tulaj bácsi (néni) néha ránéz a házára, sőt, újratárgyalná a jogilag kaotikus helyzetemet. Pontosan tudom, hogy a Tűzraktérben rengeteg jószándékú ember gyűlt össze saját és mások örömére, de azért ne higgyük, hogy ez a dolog kizárólag nonprofit, tisztaszemű alkotók és cuki hippik játszótere. Itt azért súlyosan nyereséges bulik szervezhetők, erre-arra ki lehet adni néhány szobát/termet is, szóval működtethető egészen pöpec piaci körülmények között.

  Az önkormányzat álláspontja Simonffy Márta kultúráért felelős alpolgármester (aki BTW eredeti foglalkozását tekintve textilművész, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elnöke, tehát, gondolom, tudja, hogyan néz ki és mit akar egy mívész) nyilatkozatai alapján világos: a már hivatkozott tilosrádiós beszélgetésben elmondta, hogy a pályázat nyílt, várják az Art Sector indulását is, semmilyen módon nem rekesztik ki őket. A megváltozott feltételek között havi 3 millió forint plusz áfa összeget kérnének, ami a valamikori ingyenes használathoz képest tényleg jelentős szopóroller, nem vitatom. Az az érvelés viszont gyenge, hogy a Tűzraktérnél nem volt idő erre felkészülni; a dokumentumok szerint már 2010 novemberének végén tájékoztatták őket a várható feltételekről, az ottani, első kiürítési határidő ráadásul január elejére szólt, amit később kitoltak áprilisig. Négy hónap tán már elég felkészülési, gondolkodási idő.

*

  Most, hogy mintegy nyolcezer karakterben stoplis cipővel ugráltam szerencsétlen tűzrakteresek hátán, gyorsan el is mondanám, miért nem támogatom mégsem azt, hogy a pályáztatás és az ügymenet az önkormányzat tervezett formájában valósuljon meg.

  Ennek oka egyszerű: a Tűzraktér jó hely. Míg például anno a mélysötét bunkók és gyengére-butára szívott molekulák megőrzőjeként funkcionáló Kultiplex dózerolásának őszintén tapsoltam, vagy nem bírtam jól érezni magam a szűk és kényelmetlen, plusz pofátlan árakkal dolgozó West Balkánban, addig a Tűzrakteret olyan helynek találom, ahol tényleg elsőre megfog valami nehezen utánozható légkör, és nem csak a cuki hippik, alternatív szűknadrágosok és liberális tudjukkik érezhetik jól magukat. Amellett, hogy messze túlinterpretált a dolog művészi értéke (értsd: erős túlzás, amit néhol elpöttyintenek, hogy ti. ilyenből egész Magyarországon, SŐT egész Európában ez az egy van, továbbá nem hiszem, hogy egész Budapesten csak itt lehet zsonglőrködni tanulni stb.), nagyon sok jó produkciót bemutattak itt, nagyon sok minőségi zenei előadást elhoztak ide, akár külföldről is. Ezen túl valóban igaz, hogy a Budapestre érkező fiatal nyugati turistáknak, diákoknak egy ilyen hely még fontosabb élmény/látványosság, mint a Szépművészeti Múzeum vagy a Citadella. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a városnak vagy az önkormányzatnak olcsó keleti útra érkező angol hülyegyerekek igényeit kell szolgálni, de azt sem szabad elfelejteni, hogy az olcsó keleti útra idelátogató angol hülyegyerekek egy idő után megnőnek, és bizony ezeken az élményeken múlik, hogy később, visszajönnek-e felnőttként, immár a Szépművészeti Múzeumot és Citadellált is megnézni, majd ideküldik-e aztán a gyerekeiket tanulni, esetleg.

  Tehát habár így ex katedra ki is jelenteném, hogy de jure az önkormányzatnak van igaza a vita lényegi pontjain, de facto mégis elég jó lenne valami olyan megoldás, amiben jogilag gatyába rázva, rendbe téve kiegyezik az önkormányzat és a Tűzraktér, ezen pedig az a horribile dictu sem változtatna, hogy ezek valahol mélyen biztos nem csípik egymást.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr842768291

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Több ezren meneteltek a Tűzraktérért 2011.03.26. 00:25:53

Péntek délután sor került végre arra, amit már régóta harangoztak befele: vagyis hogy kézzelfogható anyaggá váljon a hétezres Facebook-tömeg, és felvonuljon a budapesti kulturális műhely fennmaradásáért, ami fölött a hatodik kerület vezetése nemrég bel...

Trackback: Álművészet 2011.03.25. 12:05:54

Fogadja szeretettel a kedves olvasó eme úttörő művet:                      Pierre a kortárs festészet egyik feltörekvő gyöngyszeme. Születés c...

Trackback: Álművészet 2011.03.25. 12:00:59

Fogadja szeretettel a kedves olvasó eme úttörő művet:                      Pierre a kortárs festészet egyik feltörekvő gyöngyszeme. Születés c...

Trackback: Romkocsmák népe - az egyenlőbbek 2011.03.25. 12:00:33

 Kedvenc társadalmi rétegem kritikája következik, visszatérő elemekkel, és néhol általánosításokkal, mert ez egy vélemény. A címben megjelöltnél talán szélesebb körre is vonatkozik az írás, de ez tűnt a legárulkodóbbnak. Néhány kulcsszó az írás...

Trackback: A diktatúra elérte a művészeti életet 2011.03.25. 10:26:45

Azt eddig is tudtuk, hogy a kormány mohósága féktelen. Egészen mostanáig mégis reméltük, hogy a civil szférát, társadalmi szervezeteket, a kultúra, a művészet érdekképviseleti szervezeteit nem éri el. Hittük, odáig nem fajulhat a diktatúra a harmadik é...

Trackback: Kitiltásom története - A blogger rekvieme 2011.03.25. 10:20:38

    szóval már nemcsak az Örülünkvincentről és a Véleményvezérről vagyok kitiltva, hanem a fideszes Mandinerről is.  :) Így Skrabski Fruzsina sértegetéseire se tudok már válaszolni. de nem hivatkozok a társadalomra meg a körülményekre. D...

Trackback: Letöltendő Geréb Ágnesnek 2011.03.25. 09:54:09

Geréb Ágnest foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésért ítélte el a Fővárosi Bíróság két évre. A letöltendő fogházbüntetés mellett a szülésznőt öt évre eltiltották foglalkozása gyakorlásától. Geréb Ágnes a bíróság előtt 2010 decemb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.03.25. 13:03:40

@gloire: aki művész volt ott, az ezután is művész lesz - esetleg máshol.
Ha meg minden kocsmát siratnak, ami eddig csókosként minimális bérleti díjat fizetett, akkor a Rio kulturális központért is lehet vernyákolni.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.03.25. 13:05:11

@tölgy:
A Rióról és a ZP-ről már úgyis akartam írni, hogy mennyivel jobb a létezésük, mintha a szokásos hídlehajtós dzsumbuj lenne a helyükön. :]

d-evike-a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.03.25. 13:12:19

Éljen a foci!!! Nézzük azt, oszt nem kell gondolkodni.
A művészetnél esetleg még előfordulna.

Megálljt kell parancsolni a ballibsi kultúra áradatnak...

Hogy kapna egy agyvizesedést akire gondolok...

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2011.03.25. 13:13:15

@tölgy:
"aki művész volt ott, az ezután is művész lesz - esetleg máshol"
Elég cinikus hozzáállás. Egy művésznek elég nagy érvágás, ha kihúzzák a lába alól a műtermét, ami ideális esetben nem egy rókalyuk. Ezután is művész lesz persze, de jóval terméketlenebb.

Chanyi · http://chanyi.blog.hu 2011.03.25. 13:15:03

@TuRuL_2k2:nem Alf hozzászólásáról nem a hisztizés jutott eszembe, hanem hogy megszólal vki olyan, akinek köze van a dologhoz, és segít jobban megérteni, miről van szó.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.03.25. 13:22:02

@mecséri: drága jó mecséri! Nem megsértődni kell itten, mint egy kisnyuszi. Pusztán csak annyi van, hogy máskor ne írj meggondolatlan ostobaságokat. vagy szerinted tényleg kulturkampf van?

minőségi_troll 2011.03.25. 13:30:31

@szkeptikus_:

jogos, hiszen eddig is csak a tűzrakteres tarisznyások miatt lehetett fent egyáltalán büdipest

az ajrópai kulturha térképén

Bell & Sebastian 2011.03.25. 13:37:30

Én úgy látom, egy nagyobb közösségnek elege lett egy kisebből. A demokrácia többségi diktatúra, amint az eddig is volt.
Ebben a konkrét esetben tárgyalással kell próbálkozni tovább, például előcsalogatni a riportban belengetett befektetőket, döntsön a piac, ha már...

Mivelhogy mások hobbiját sem fizeti az állam, aztán azok mégsem reklamálnak. Nekem például -ha lenne lovam- nem tudnám eltartani, pedig fel engedném rá más gyerekét is.

Ami jó is lenne, közhasznú is, meg vonzerő, meg minden ferenc! Ott, a sövényen túl ez másként van?

Joejszaka 2011.03.25. 13:38:57

@TuRuL_2k2:

Szerintem ezt kívetelesen túlreagáltad Alf-fal kapcsolatban.

Teljesen jogos a felháborodása, hiszen az ő munkahelyét szuntetik meg.

Reméljük a legjobbakat: a 70 M tényleg kemény, ebből látszik, hogy mire megy ki a játék.

teddyde 2011.03.25. 13:43:17

@TuRuL_2k2: Nem az a baj, hogy az egyik bloggeretek írt valamit valamiről, hanem az, hogy elhallgatott olyan tényeket, adatokat, amik teljesen más megvilágításba helyezi a történteket.
Remélem a 4 millából futja egy sörre a helyen, hogy lásd is amiről beszélsz...

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.03.25. 13:52:01

@Joejszaka: Arra megy kik, hogy a verókbűnöző által lefosztott kerület normális bevételhez jusson a milliárdos értékű ingatlanából, és legyen pénze javíttatni a hagyóbűnöző kivitelezői miatt háborús állapotokat idéző Király utcáját pl. :D

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.03.25. 13:52:53

@TuRuL_2k2: a Rio jelenlegi állapota már Vajdahunyadvár-Külsőt idézi. A Mad Max CLXI-t ott tervezik forgatni.

@szkeptikus_: mondjuk a szkeptikus és a cinikus nem állnak messze egymástól, de azt hiszem kend még nem nagyon alkotott. Akiben van libidó, az fog alkotni, hacsak le nem kötözik - amiről itt nincs szó. Akiben meg nincs olyan, azt kitömhetik akár 500 millás pályázati pénzekkel is, nem fog születni semmi. Ez van.

minőségi_troll 2011.03.25. 13:55:24

@Joejszaka:

"a 70 M tényleg kemény"

a libsihaverek kegyeiért való elkurvulás után valóban

Bell & Sebastian 2011.03.25. 13:58:50

Jut eszembe, összeszámolta már valaki, hány inkubátorház tátong üresen országszarta, amiket milliárdokból építtetett az EU/állam/önkormányzat szentháromság? Pedig kezdő vállalkozásoknak tanáták ki mindet. Igaz, onnan legalább 50 métert kell gyalogolni az első zenés korcsmáig.

korompél 2011.03.25. 14:02:15

@Bell & Sebastian: "Én úgy látom, egy nagyobb közösségnek elege lett egy kisebből. A demokrácia többségi diktatúra, amint az eddig is volt." - szerinted ez a demokrácia? jájjj....
Ha így vesszük, elég sok kisebbség van, valószínűleg valami miatt te is egy kisebbségbe tartozol, kíváncsi vagyok, mit szólnál, ha egy számodra fontos dologra mondanák azt, hogy sz@rt sem ér, mert te egy senki vagy gyakorlatilag hozzánk képest, mert az emberek többsége sz@rik arra a dologra, amire te a legalkalmasabb vagy, és tudod, hogy haszna is van. Nem, ez nem demokrácia :D

A művészet sok embernek nem hobbi, ha másból élne meg, alkotni nem tudna, de gondolom számodra ez nem lenne akkora probléma. Nem beszélve arról, hogy piacról beszélni művészet esetében elég necós, éppen ez a probléma.

korompél 2011.03.25. 14:11:14

@tölgy: most lehet, hogy többségi diktatúra van Magyarországon, nagyon kezd ez az érzésem lenni, csak abban nem vagyok biztos, hogy valóban a többségről van szó.

Bell & Sebastian 2011.03.25. 14:12:43

@korompél: Sajnos az a helyzet, szavaznak egy jót és valaki mindig megszívja.
Csak van az a származású, aki nincs hozzászokva, hogy az élet nem háváj-dizsi-napfény, ingyen ebéddel.

Nekem például idebasztak korrupt tisztviselők egy üzemet -minden engedély nélkül- az ablakom alá, merthogy a munkahelyteremtés így meg úgy, az fontosabb mint az egyéni érdekem, oszt nyelem, pedig szívesen lebombáztatnám, ha tudnám.

Ez a démokrácia itten. Mér', Pesten nem ilyen?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.03.25. 14:17:14

@korompél: "Nem beszélve arról, hogy piacról beszélni művészet esetében elég necós, éppen ez a probléma. "

Ő, izé. Pedig bizony demokratúrában a kunsztot ugyanúgy a piac határozza meg, ha csak nem kitartott csókosokról van szó, akiket ilyen-olyan fedőpályázatokkal tart el az adott kulturális establishment. Mondom ezt egy művészeti diplomával a farzsebben.

korompél 2011.03.25. 14:22:37

@Bell & Sebastian: Csak az a baj, hogy erre nem az lenne a megoldás, hogy annak örülünk, ha legalább másokkal is kicsesznek, hanem legalább annyit mondunk, hogy ez gáz, függetlenül attól, ki kicsoda. Az lenne a jó a demokráciában, ha meg lehetne mondani, hogy valami nem jó, akkor, ha jogos érvekkel alá lehet támasztani, és az lenne a normális, ha ezt valaki meg is hallaná, mert látod, nem lehet mindent a gazdasággal magyarázni, más oldala is van a dolgoknak. Ez kissé idealista gondolat, de azért ne legyen már baj, ha valaki megvédi az érdekeit, mert fel tud sorolni olyan érveket, amik más érdekeit is szolgálják.

WhyCantITouchIt? 2011.03.25. 14:24:09

Csak egy gondolat: Nem az a művész, aki annak vallja magát.

pelikán* 2011.03.25. 14:28:08

@szkeptikus_: noné, kulminál a szófejtés! Passzentos játék definiálni a szavakat, de még mindig nem értem mi következik ebből az ügy szempontjából.

Bell & Sebastian 2011.03.25. 14:31:56

@korompél: Ó igen, bíróságra kell vinni. Az eddig bevált, jó pénzért bevállaltak ott bármit - eddig.
(önigazgatás, tanács, meg kollégium, ilyesmik...)
Hogy ezentúl is így lesz-e, azt nem tudhatom.

Sisakrostély le, aztán irány a szélmajom! Sok szerencsét hozzá, támogatott gyógyszerekkel, piacpárti ügyvédekkel, felfüggeszthetetlen bíróval és minden hasonló jóval!

Csak tudnám, hol a csipában éltél eddig? Kaptok egy fuvallatot a forradalomból és irány a táppénz? Tessék küzdeni, majd veszek szolidaritás-bélyeget.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.03.25. 14:35:41

@korompél: úgy látom, maga sem tudja eldönteni, most akkor csúnya többségi diktatúra van vagy sem.

De vissza a kiinduláshoz. Most mi a demokrácia?

"Az lenne a jó a demokráciában, ha meg lehetne mondani, hogy valami nem jó, akkor, ha jogos érvekkel alá lehet támasztani, és az lenne a normális, ha ezt valaki meg is hallaná... Ez kissé idealista gondolat, de azért ne legyen már baj, ha valaki megvédi az érdekeit, mert fel tud sorolni olyan érveket, amik más érdekeit is szolgálják."
Mindenkinek vannak érdekei és kurva jó érvei. Akkor hogyan döntsünk?

korompél 2011.03.25. 14:37:04

@Gasper: pont azért kellene már külön kezelni a dolgot végre, nem? Nem ellehetetleníteni azokat, akik megpróbálnak úgy összehozni valamit, hogy az amennyire tud, önállóan működjön. Nem állami cucc, nem kell a fenntartásba beszállni, és mégis ellátja funkcióját, ami hasznos visszafelé is. Ezeket kéne hagyni, mert ez mindenkinek olcsóbb, és kevésbé megosztó, mint valakiktől elvenni a lehetőséget, másokat meg jól megtámogatni.

Bell & Sebastian 2011.03.25. 14:47:11

Most van az, hogy a múlt feketeseggű törvényhozói belefúlnak a saját mocskukba!

Remélem alakul faszbúk csoport annak érdekében, hogy Orbán cserélje ki a zagyva paragrafus-dzsungel utolsó függelékét is, amit az előző horda örökül hagyott ránk.

Tünti lesz a demokráciáért? Szabadság, bazmeg!

pelikán* 2011.03.25. 14:48:57

@Alf: lassuljál szélmalomharcos. Mivel a) betegesen elfogult vagy továbbá b) képtelen vagy felfogni, amit már egyszer leírtam, most alászállok hozzád. Nézzük röviden.

1. mint azt kifejtettem, leírtam, a Tűzraktér megmaradása mellett vagyok, tisztázott jogi feltételek mellett, és - amint azt a kommentekben jeleztem - ehhez az önkormányzat anyagi természetű követeléseiből történő engedésén keresztül is látom az utat. (Utóbbi mondatot olvasd el még egyszer.)

*szünet, amíg ezt felfogod*

2. Jogilag az önkormányzatnak van igaza. A Hegedű3-ban folytatott jelenlegi tevékenység nem szerződési pontosságú. Rosszul, ill. nem definiált. Ezen változtatni kell.

*megint szünet*

3. Le vagyok ugatva, hogy nem követem az eseményeket és az érveket, bezzeg te "félig kívülállóként" aztán mindent átlátsz. Vegyél vissza.

*szünet*

4. A Mandiner minden körülmények között rövid i.

Köszönöm, hogy elmondhattam.

TG69 2011.03.25. 14:52:35

@TuRuL_2k2: ' az tűzraktérellenes hazudós fasiszta. '

Ez az önfasisztázás esete, és akkor meg is volt a mai megfeszülésed is! Te sem lettél sokkal bölcsebb, pedig az évek csak telnek. Azért azt ennyi idő alatt el kellen már dönteni, hogy akkor az önkormányzat most egy bizonytalan jogi helyzetet akar felszámolni, vagy mást. Nagy lelkesedéssel jöttem erre a blogra, de ti egyre szarabbak vagytok.

TG69 2011.03.25. 14:57:13

@tölgy: Döntsön a többség:) Lakik ott pár száz lakó, akit zavar a cucc és használják a tüzrakteret több ezren.

korompél 2011.03.25. 15:01:12

@Bell & Sebastian: én nem mondtam, hogy a bíróság a megoldás, nem feltétlen a te érdekeid képviseli, saját tapasztalatból tudom. Én arra gondoltam, hogy a Tűzraktérért is azért elég sokan kiállnak (lásd tüntetés), annak ellenére, hogy jogilag úgy alakította az önkormányzat, hogy ne lehessen alkupozíciója. Ez is egy formája annak, hogy megvédd az érdekeid, ha más választásod nincs, de tenni akarsz valamit, és nem hagyják. Sajnos a legtöbb kultúrát érintő hírből az derül ki, hogy ez az egyetlen választás, ha valaki nem szeretné, hogy szubjektíven kicsináljanak egyeseket, másokat meg alkotmányba véssenek.

Én azt nem tudom, miért van értelme annak, hogy amiatt, hogy a rendszer nem képviseli lassan már senki érdekét, csak azét, aki megmondhatja, mi legyen, és akit szeret, miért kell ehhez még bólogatni is, hogy ez van, kész, nekem is sz@r. Szerintem mindenkinek van egy ingerküszöbe, és annak megfelelően kritizálhat, ha nem tetszik valami, és ez legyen igaz a kormányra is, ne csak egymásra.

Bell & Sebastian 2011.03.25. 15:02:37

Eddig úgy volt, ha a mindent legyőző erő áthatolhatatlan akadályba ütközött, megkezdődött a közvélemény megdolgozása, csatába szállt a független sajtó, és a sófár mindent elnyomó hangja irányt mutatott a szintén nagyon független bíróságnak, hol is az igazság vagy gazság, függetlenül az írott malaszttól.

Azaz a probléma felvetésén túl, a második fázisban tartunk, szólnak a harsonák. Pedig egyszerű a helyzet.

Sófár vagy jogkövetés, francba az igazsággal, az ott van a törvényben, szerződésben! Vagy mégsem? De eddig is ott volt, most hirtelen hová tűnt?

Elvitte az Orbán, mi? Mikiegér legyek, ha mindig Orbán a macska. Más bajszán a tejföl, ne tereljünk, kérem!

Chanyi · http://chanyi.blog.hu 2011.03.25. 15:09:12

Többen azzal érveltek, hogy a művészet éljen a piacról, dehát a művészet sose a piacról élt, mivel nem termel semmilyen árut, hanem gazdaság által megtermelt feleslegből. Mennyivel járult hozzá József Attila a magyar GDP-hez?
Itt az önkormányzat nem pénzt adott a helynek, hanem használati jogot. De ha ez fáj valakinek, hogy elveszik a drága helyet, akkor mi legyen ott, még egy bank vagy szálloda? Azokból úgyis olyan kevés van a fővárosban.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.03.25. 15:10:19

@TG69: följebb más demokraták a többségi döntés ellen írtak.
Nem tudnának egymással megegyezni a demokraták, hogy most akkor hogyan legyünk demokraták?

@Bell & Sebastian: a demokraták alkotmányvédők. Egy hónap múlva nyilvánvalóan Ovi alkotmányát fogják védeni.

Bell & Sebastian 2011.03.25. 15:14:56

@korompél: (Nagyon demagóg vagyok, ha azt mondom, egy marginális problémán lovagolunk, amikor ezen a helyen most a drasztikusan felugrott öngyilkossági statisztikát kellene tárgyalnunk?)

Most nem azért, de a kultúrpolitika gyakorlati megtestesülését látom ebben az ügyben. Elég korrekt a poszt ahhoz, hogy ne szálljak a szerzővel vitába.

Komolyan mondom, együtt érzek mindkét féllel és szerencsére nem én döntöm el. Csak a habverés, ami folyik itt, az nagyon zavar, úgyhogy mentem is.

Nicht Mein Kampf.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.03.25. 15:26:00

@Chanyi: "Többen azzal érveltek, hogy a művészet éljen a piacról, dehát a művészet sose a piacról élt, mivel nem termel semmilyen árut..."

édes istenem...

www.thecityreview.com/f09ccon1.html

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2011.03.25. 15:27:15

@tölgy:
Szerintem látatlanul nem lehet eldönteni ki mit csinált eddig.

Én nem azt mondtam, hogy nem fog alkotni, hanem azt, hogy egy ilyen húzás miatt több költség merülhet föl az életében mondjuk egy pályakezdő művésznél, akinek még nincs akkora neve, hogy esztéták folyassák rá a nyálukat, ezért mondjuk el kell vállalnia olyan melókat, amiket nem akar, de kell, mert pluszba csengetni kell a műteremért stb... Aztán szépen beleszokik abba, hogy azok a munkák, amit nem szeret annyira csinálni, mert más mondja meg mit csináljon, sokkal jobban fizetnek, mint amikor azt csinálta, amit ő akart. Ezért egyre kevesebb időt fordít a saját dolgaira, mert kell az új Mac, 18 ecset jobb, mint a 7, és a Bock is jobb, mint a Dankó Pista.

Alf (törölt) 2011.03.25. 15:28:12

@(pelikán*): @TuRuL_2k2:

Srácok, ne haragudjatok, hogy kommentelek, és fontos nekem ez az ügy. Nagyot hibáztam, mikor hosszú i-vel írtam a mandinert, jó, hogy figyelmeztnek az interneten amikor ilyesmit cselekszem.

Fell lett nekem hánytorgatva a "stílus", közben amellett, hogy az ügy szempontjából fontos infók kimaradtak, amiket már "csakazértsem (a stílusom miatt) nem raktok bele, ilyenek voltak a cikkben:

"Én is biztos a fenekemet is a földhöz verdesném vidámságomban, hogyha szinte ingyen megkapnám valakinek a házát arra, hogy abban kedvemre, 0-24 óráig zenélhetek, szobrászhatok, festhetek, ördögbotozhatok, sőt, ilyen célból odahívhatom 374 haveromat is, esténként pedig téphetünk a pincében."

Ez ugye rólam szól, nem kicsit sértő.
Mi 27 ezer forintot fizetünk havonta és nem tépünk.
Emellett saját költségünkün tataroztuk a termet.
Engem személyesen érint amit írsz, van ilyen eset is.
Összeadtam fejben a műterembéreket, és a rezsi felét sem fedezik. (Az épületet üresen is fűteni kell a zsolnay (nagy zs) csempék miatt).

"A megváltozott feltételek között havi 3 millió forint plusz áfa összeget kérnének, ami a valamikori ingyenes használathoz képest tényleg jelentős szopóroller, nem vitatom. Az az érvelés viszont gyenge, hogy a Tűzraktérnél nem volt idő erre felkészülni;"

A megváltozott feltételek nem erről szólnak.
A megváltozott feltételek szerint ki kell üríteni a helyet, még mielőtt döntenek a pályázatról.
Majd a feltétel 70 millió, nem 3.
Erre nem lehet felkészülni.

Érzitek a különbséget a valóság és a leírtak között?

A tűzraktér folyamatosan azt kommunikálta, hogy épp arról tárgyaltak, hogy saját erőből felújítják ( ezt az önkrmányzat a bérleti díjból tenné) és még bért is fizetnének, de a pályázat esélyt sem ad egy nonprofit szervezetnek.

Tehát a megoldáskeresés az önkormányzat oldaláról mint olyan nem létezik, hanem konkrét megszüntetés van. Ezen agyal mindenki (még mi, a bérlők is) erre a cikk betépős ördögbotozós hippikként + mutyizós vállalkozókként mutat be minket.

Minket, igen, mert itt egy közösség alakult, mely közösség védeni próbálja magát, pl úgy, hogy kommentel.

korompél 2011.03.25. 15:30:39

@tölgy: Mit javasolnál demokrácia helyett? Komolyan kíváncsi vagyok.

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2011.03.25. 15:38:37

@(pelikán*):
Ebből semmi nem következik, de miért kéne bárminek is következnie abból, hogy felhívom a figyelmet egy olyan közkedvelt tévhitre, hogy a non-profit nem azt jelenti, hogy: nincs/nem kell/fúj- profit. De amikor azt írtad, hogy:

"ne higgyük, hogy ez a dolog kizárólag nonprofit, tisztaszemű alkotók és cuki hippik játszótere. Itt azért súlyosan nyereséges bulik szervezhetők, erre-arra ki lehet adni néhány szobát/termet is, szóval működtethető egészen pöpec piaci körülmények között."

az azt sugallja, hogy a Tűzraktér ellentétben áll egy non-profit szervezet jellegével, pedig nem.

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2011.03.25. 15:39:23

BTW miért kell Orbán Viktornak bezárnia a Tűzrakteret?

Chanyi · http://chanyi.blog.hu 2011.03.25. 15:45:23

@gloire: Belinkelhetted volna az Arany János összest is, ő is a jegyzői/tanári/akadémiai fizetéséből élt, nem a verseiből.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.03.25. 15:46:04

@TG69:
Igazad van, az önfasisztázás felesleges volt, kéretik fasiszta nélkül érteni.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.03.25. 15:50:22

@Alf:
Nekem leginkább az hiányzott a posztból, hogy miért ne működhetne a Tűzraktér addig, amíg el nem dől, ki nyeri a pályázatot, mi a fenének a kiürítés és a több hónapos (éves?) üresjárat. Mondtam ezt a t. szerzőnek is párszor, de nem győztem meg. :]

A betépős-ördögbotozós réteg nem jelenik meg markánsan a Tűzraktér közönségében? (Nem mintha ezzel bármi baj lenne.)

pelikán* 2011.03.25. 15:59:04

@Alf: nem ér megsértődni, ez itt internet. Szarkazmus ügyében kérd ki mondjuk Trágár Tóni szakvéleményét.

Továbbiakban nem ismételgetném a saját érveimet. Kiszedheted még párszor a posztból a neked nem tetsző mondatokat, és bekopizhatod még párszor.

pelikán* 2011.03.25. 16:04:24

A téma utánkövetése érdekében lehet, hogy kikérem egy ingatlanos véleményét, hogy mennyire tartja reális/piaci vagy alulárazott/támogatott pénzeknek a 70m egyösszeg + 3 m/hó díjszabást egy 3500 m2-es terézvárosi műemléképület esetében.

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2011.03.25. 16:11:38

@(pelikán*): Még a végén ingatlanmutyi/spekuláció/panama/laosz konteót gyártok.

minőségi_troll 2011.03.25. 16:13:31

@szkeptikus_:

BTW

ne erőltesd meg magad blibsi,

elég ha annyit írsz kommentbe, hogy: Orbán Viktor

pelikán* 2011.03.25. 16:20:14

@szkeptikus_: aluláraztatni, felvásárolni, megszerezni mellé a vagyonkezelői jogokat, majd felnyomatni az árát a tízszeresére, visszavetetni az állammal, a különbözetet kiszervezni offshore-ba, vagy a szerzett vagyont valutába menteni, majd Sorossal ráspekuláltatni a forintra, végül felvásárolni a fél kerületet. Nem értenek ezek semmihez.

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2011.03.25. 16:31:47

@minőségi_troll:

Nem tudom mit akartál ezzel nem túl erős kommenttel, de ajánlom figyelmedbe ezt a szócikket

hu.wikipedia.org/wiki/Ir%C3%B3nia

bz249 2011.03.25. 16:48:57

@szkeptikus_: "Én nem azt mondtam, hogy nem fog alkotni, hanem azt, hogy egy ilyen húzás miatt több költség merülhet föl az életében mondjuk egy pályakezdő művésznél, akinek még nincs akkora neve, hogy esztéták folyassák rá a nyálukat, ezért mondjuk el kell vállalnia olyan melókat, amiket nem akar, de kell, mert pluszba csengetni kell a műteremért stb... "

Mondjuk hulye kereskedok rokonainak festegeti a portrejat? Esetleg mindenfele gazdag ember lagzijan zenel? Vagy hangszert javit?

Szar ugy, dehat Leonardo es Bach is megoldotta, es emellett meg egeszen idotallo dolgokat is letre tudtak hozni (sot az ilyen megrendelesre gyartott biszbaszokbol is muveszi erteket hoztak ki).

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.03.25. 17:19:13

@tölgy: alkotás libidóból, mi? frojdiánus maga, vagy mi a fasz? :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.03.25. 17:22:00

egyébként művészet nincs. tehát meg kell szüntetni.
és akkor a túzrakfaszomról még nem is beszéltem.

kackia 2011.03.25. 19:02:47

@Grift:Ezek szerint maga nem bízik Orbán műterem építési programjában?
Műteremlakásokat a szegény alkotóknak.
És korkedvezményes nyugdíjat.

cutcopy 2011.03.25. 19:08:52

"Mentsük meg a Tűzrakteret!"

A Tűzrakteret csak egy módon menthetik meg a civilek: ha összegyűjtik az életveszélyessé vált épületegyüttes több milliárdos felújítási költségét..
Mert ha nem hosszabbítanak szerződést fennáll majd a volt Úttörő áruház esete.. És ugyebár az még a Demszky-érában leledzett..!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.03.25. 19:22:43

@kackia:
miért, maga szerint az művészet, hogy valami hitetlen származású, aki gyáva palesztint, vagy solymosi esztert ölni, nincs esze pénzzel, orvoslással, ügyvédséggel foglalkozni, az kitanájja, hogy akkor pont-pont-vesszőcskét rajzol és kész a művészete, az művészet? persze helyet ingyé, és csak. persze korcsma is illik hozzája, mert az menő. /és miért nem mondjuk a kéményseprők akarnak emódon élni? érti ezt?/
persze a hátrfelkényilazvanemezsüvegetgyártók sem kaphatnak ingyé életteret /élettééér!/ meg kumiszkocsmát.
tűzraktér? milyen egy kibaszottegy holocuccos név ez? erre mán gondoltak?

tewton 2011.03.25. 19:45:38

@Grift:

én korábban azt hittem, hogy az ilyen ingyenesen meg önköltségen kiadott, állami tulajdonú művészműtermek amolyan államszocialista csöcs a művészek szájában, nempiaci csökevény, a Megváltó VERSENY elötti mucsaiság maradéka.

de azt is hallottam, hogy sajókazán meg olaszliszkán ócsóért komplett házakat is lehet venni, bagóért.

meg azt is hallom, hogy származási származásúak művészkedéssel próbálnak embert faragni a bübükékből. freskófalu meg hétes, meg effélék.

ha a művészet télleg megváltoztatja a zéletet, akkor a feladat adott. nem csak pesten lehet művészni. és a vidéki magyarországtól nem kell félni. terpentint meg ecsetet meg alapozott vásznat nem lehet úgy lopni, mint terményt, kisgépet meg tyúkot. művészeket ÉK-magyarország falvaiba! tegyünk művészettel a kirekesztés ellen, a zintegrációért!

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.03.25. 19:51:22

@tewton:
sajókazán? mondja sajókám, az olyan krematóriumos cucc?

tewton 2011.03.25. 19:59:01

@Grift:
nem kremós, max krimós. de szintén törzsi terület, baráti indiánokkal.

Alfőmérnök 2011.03.25. 20:03:11

@gloire: Látom ez a Táp színház nagy kedvenced. :) Úgy látom, mára is készültek valamivel:

"a TÁP SZÍNHÁZ színészei pedig OVI-dal című produkciójukkal zárják az utcai mulatozást!"

Amúgy nem tudom megítélni a helyzetet(még nem is voltam itt), most kívételesen hajlok arra, hogy egyetértsek posztíróval.

bz249 2011.03.25. 20:19:18

@tewton: Raadasul a muveszek is sokat tanulhatnanak EK-Magyarorszagon. Egy kepzett muvesz valszeg nem bukna le szalamilopas kozben. Vagyis ez kulturatamogatas szempontbol is fontos.

StirlitZ 2011.03.25. 20:24:05

@Mandiner
Kritikátlan FIDESZ-KDNP seggnyaló banda vagytok, folyamatosan bebizonyítjátok. Ezt blognak hívják? Kormánypárti propaganda, és még annak is szar. Súlytalanok vagytok, sikerült elbaszni minden hitelességet, remélem jól kaszáltok, és megérte amint hallom...

Bell & Sebastian 2011.03.25. 20:24:45

Valaki adja mán meg a hangot, (lááá) namost minden művész egykéthá

Die Fahne hoch!
Die Reihen fest sind geschlossen!
undsoweiter

tewton 2011.03.25. 20:27:42

@bz249:
hát ez az! a multikulti megvalósulása!
el tuda képzelni, amikor a belvárosi származású művészek megtanulnak vidéki levegőt be- és kilélegezni, zöldséget termelni (vagy lopni a vidéki paraszttól), plusz ceglédikannán játszani? igazi kálcsáröl ekszcsíncs lenne! a tőlük származó ájfonok, dvd-játszók, laptopok és digikamerák pedig segítené a helyi HHH lakosság digitális analfabetizmusának a felszámolását.

Bell & Sebastian 2011.03.25. 20:42:22

Helly Huckleberry Hansen, hajnali áfonyátmondó művész

v.tom 2011.03.25. 21:36:31

A cikkről és annak elfogultságáról szerintem mindent elárul a Kultiplex ilyetén emlegetése, és kurucinfós beütésű jelzők használata.
Én kedvelem a mandiner blogot, de az ilyenek nagyon rosszul esnek.

Alfőmérnök 2011.03.25. 23:24:39

Mi az, mindenki elment a tűzraktér-buliba?

pelikán* 2011.03.26. 08:09:31

@StirlitZ: fel vagyok háborodva, valamint visszautasítom. Én CSAK a KDNP seggét nyalom, a fideszét sosem. Ami a kérdést illeti: általában blognak hívjuk a mandiner.blog.hu cím alatt elérhető tartalmakat, esetleg mr.pharmacist néha webnaplónak hívja, de ő ilyen régi vágású. Ellenben sosem hívjuk blognak a mandiner.hu alatt elérhető oldalt. Nem vagyok súlytalan, 83 kg vagyok, most jöttem fel. Illetve bocs, súlyról volt szó, az kb. 813 newton, ha jól számolom. Visszautasítom, azt is, hogy minden hitelességet elbasztunk volna. Tegnap számoltuk, még pontosan három van még a szekrényben. És igen, jól kaszálunk. Ezért a posztért 312 000 EUR-t utaltak át nekem tegnap.
Ha van még kérdésed, ma délig vagyok, holnap csak délután. Üdv.

pelikán* 2011.03.26. 08:18:32

@v.tom: a Kulti kibaszott igénytelen hely volt, igazi seggluk. Valahányszor ott voltam, padlóhoz ragadt a cipőm a koncerttérben a kosztól, bokáig volt a húgy a slóziban (sőt, egyszer összetakarítatlan szart is láttam a földön, nem vicz), és az egyetlen szórakozóhely volt, ami előtt következetesen, többször is akartak eladni nekünk spedd-et és bogyókat. Ráadásul ki lehetett tapétázni a kerületi vezetés szobáját a beérkezett panaszokkal. - Ezt a Tűzraktérrel kapcsolatban nem lehet elmondani, közel sem.

Kéretik idézni egy "kurucinfós beütésű jelző"-t. Köszönöm.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.03.26. 09:15:06

@(pelikán*): Gödény elvtárs, most megkedveltelek. Nem kell félni, nem okvetlenül tartós az efféle nálam...

kackia 2011.03.26. 14:31:25

@Grift: Sok igazság van abban amit ír, de ha a magyar szőlős gazdák felmarkolhatnak akkora támogatások,t egyszer a kiirtásért utána meg a telepítésért akkor miért sajnáljuk azt a kevéskét a kortárstól.
Ha nem lett volna Művészet maga még erdőben lakna . :)
@tewton: Az a gond ezzel a vidéken alkotó művésszel, hogy sajnos csak miután elismert lett utána teheti azt meg, hogy kiköltözik a fővárosból.
A másik gond meg az, hogy nincs befogadó közönsége a magaskultúrának a síkságon. Ezek az alkotó urak és hölgyek mesze megelőzik a saját korukat , érzésem szerint ezért is akad gondja griftnek is a befogadással . :)

de karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna 2011.03.27. 01:28:54

Ennél már értékesebb dogokat is bezártak a világ még sem lett szegényebb. Ez néhány ember egzisztenciális érdeke, de nem közügy ezért nem is kell túldimenzionálni. Az önkormányzatnak joga van a saját ingatlanának dolgában dönteni. Itt nincs helye a politizálásnak az ideológia gyártásnak. Ez nem más, mint maroknyi ember érdeke, amit " közügyként" próbál beállítani, holott nem az.

jongleur 2011.03.27. 17:52:01

@(pelikán*):

Írtál egy posztot, egy kvázi oknyomozó posztot, ami a tárgyával kapcsolatban félretájékoztatja az olvasókat. A rendelkezésedre állt az az információ, hogy az önkormányzat - azon túl, hogy 3 millióra emeli a bérleti/használati díjat - a pályázathoz kér 70 milliót, de erről nem írtál. Turul elolvasta megjelenés előtt a posztot, és azt mondja, "tudtam a 70 milliós elképzelésről, nem vettem észre, hogy nem szerepel a posztban, s ebből következik, hogy nem is éreztem a hiányát."
A 70 millió meg nem említése szakmailag nagy hiba. Tudom, hogy ez egy véleményposzt és a többi, de ettől még így van. (a poszt amúgy updatelve e tárgyban máig sincs).

Ebből következően az a helyzet, hogy itten többen lekormánybérenceznek és hiteltelennek minősítenek benneteket (nem csak emiatta a poszt miatt, hanem ami az utóbbi időben itt olvasható), és azt írják, hogy a poszt csúsztatás, és hogy ez szándékos.

Én nem tudom, hogy az-e, de elhiszem nektek, hogy nem tartottátok ezt a tényt fontosnak, és ezért nem került bele a posztba, nyilván sok helyet foglalt volna.

De ebben az esetben sajnos nem értetek ahhoz, amiről írtok. Így viszont nem sokban különböztök az előttem író nagyszerű de karatnától, aki - amint azt a mandiner.hu, és szigorúan nem a mandiner.blog.hu rendszerében való rendszeres megnyilvánulásai mutatják - a valóságot nem képes adekvátan értelmezni és minősíteni, csak írogatni, ami a korlátai között megengedett.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.03.27. 19:37:28

Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy mégis kormányzati segítséget kapnak a Tűzrakteresek, akár burkolt formában, akár nyíltan. Nem véletlen Szőcs közvetítő szerepe. Ő - már az alkatából adódóan is - tulajdonképpen a kulturpolitikai csatározások pufferzónáját testesíti meg :D

És ne felejtsük el, amit szintén nem említ a poszt, hogy a hely egyik szponzora szolídan a háttérbe húzódva a Soros alapítvány.

v.tom 2011.03.27. 19:53:53

@(pelikán*):
Szemezgess:
kuruc.info/r/1/27611/

Elfogadom a véleményed, hogy nem lehetett volna a földről enni teljes nyugalombanm de a példák, amiket említettél, bizony nem voltak általánosak. Én vidéki vagyok, nem bp-i, ezért nem jártam minden nap a kultiplex felé, azonban amikor ott voltam, teljesen elfogadható körülmények fogadtak. Feltakarítatlan többnapos szart még egyetem is láttam már a budiban...

pelikán* 2011.03.27. 21:09:10

@Univerzumok Zsonglőre: Tényekre és részletekre érzékeny pajti! Már sokadik hozzászóló vagyol ebben a folyamban, aki mindenféle jelzők (elfogult, bértollnok stb.) kíséretében jelzi, hogy a poszt eltitkolja, elhallgatja a 70 millió összeget, illetve most ez a legújabb: félretájékoztat. Ha ez a cikk szemantikai és sajtójogi értelemben félretájékoztat, akkor azok a közlemények és cikkek, amik korábban mancs, az index vagy az LMP sajtósainak kezéből kikerültek (lista fent), azok meg elzárással büntetendő, egyoldalú propagandaírások. Mint azt kommentben kifejtettem 2011.03.25. 11:21:05-kor, ez a poszt elsősorban azért született, mert a tököm tele volt azokkal a picsogóan elfogult szövegekkel, amik eddig _kivétel nélkül_ megjelentek a Tűzraktérről: hogy itt *A Fidesz* bezár!, hogy itt indokolhatatlan döntés születik stb.

Azt is leírtam, hogy nem szándékosan hagytam ki a 70milkás kontentet, hanem keletkeztettem egy 23 000 karakteres jegyzetet minden lószarból, aminek utánanézek, utánaolvasok, aztán letisztázok belőle egy 10 000 karakteres cikket, faszom se tudta már a végén, hogy mi van benne és mi nincs. Emellett gondoltam majdnem mindegy, hiszen arra vezetem ki a témát, hogy valahogy meg kell tartani a Tűzrakteret, világosan leírom, hogy:

"nem támogatom azt, hogy a pályáztatás és az ügymenet az önkormányzat tervezett formájában valósuljon meg."

Erre jössz te, meg az Alf meg még vagy tucatnyian, és azt hallgatom, hogy milyen egy félretájékoztató gennyláda vagyok. Hát akkor tóduljatok baszki az LMP kommentjeibe is, és basszátok már le őket helyettem is, hogy mekkora ótvar demagógia az, hogy "A Tűzraktér bezárása – mit vesz még el a Fidesz a fiataloktól?", ha már ennyire fontos nektek a közbeszéd minősége.

Az a baj veletek, hogy kiszeditek a cikkből ami nem tetszik, meg szarok számok hiányán rugóztok, pedig önparódia az egész, amikor mondom, leírom, hogy bár igaza van, mégis változtatnia kell az önkormányzatnak a feltételein, hogy megkönnyítsék a Tűzraktér maradását, ami - önmagam idézem - jó hely.

De hogy érdemit is mondjak a témáról, gondold csak át nyugodtan, kérdezz ingatlanos ismerőst, hogy 70 milliós letét, 3 milkás havi összeggel folytatva mennyire számít durvának egy 3500 m2-es terézvárosi műemléképületnél. Baromira meglepődnél. - Mindemellett személyes véleményem, hogy ebből azért kell engedni a Terézvárosnak, mert be kell számítani a tzrktr eddig befektetett munkáját, a felépített márkanevet stb.

Ennyi. Azokat a mondatokat meg nyugodtan feldughatod magadnak, hogy "De ebben az esetben sajnos nem értetek ahhoz, amiről írtok".

pelikán* 2011.03.27. 21:17:23

@v.tom: szemezget a tököm, már bots. Olyan távol állok a kuructól, mint dobostorta az ütőtől, ha vágod a vakert. Többször voltam a kultiban, tényleg ment ott a vállalhatatlan balhé állandóan, igaz ez még akkor is, ha voltak békés esték is. De színvonalban világosan szétválasztható mindentől, amit a Tűzraktér jelent.

A szarról annyit mondok neked, hogy kolesz mellett lakom, ahol egyszer, miután egy többszáz fős buliban a legtöbb ember már erősen Max Linder társaságában tartózkodott (értsd: be volt állva, mint a rajzszög), valaki beleszart egy szoba elé kitett bakancsba. - Nos, kereken fél évre letiltottak minden piálást, szesztilalom, statárium. Ömberesen tisztességes megoldás.

jongleur 2011.03.27. 22:02:00

@Univerzumok Zsonglőre:

Először is köszönöm a választ.

Másodszor: az utolsó mondatodra inkább nem reagálok, de - viszonzásként a hozzám intézett egyéb jótanácsaidra is - annyit azért javaslok, hogy higgadj le, mert ez nem (vita)stílus, legfeljebb a mandiner.hu kommentjeiben, de hát csak nem az a mérce.

Harmadszor én nem vitattam, hogy gazdaságilag reális egy ekkora ingatlanhoz mért 70 milliós letét, sőt. Erről egyébként nem kell megkérdeznem ingatlanos ismerőst, az ingatlanfejlesztésben dolgozom. Én azt állítottam, hogy szakmailag hiba ezt a tényt egy 10 ezer karakteres bejegyzésben meg sem említeni (mások szerint meg más). Szerinted ezt feldughatom magamnak. Értelek.

Abban igazad van, hogy a tényekre érzékeny vagyok. Egyrészt ez a szakmám, másrészt ez a világhoz való alapvető hozzáállásom is. A kommentem mondanivalója éppen ezért volt annyi, hogy ha nem tényszerűen írsz valamiről, és ez kiderül, akkor ne légy felháborodva, ha vagy hülyének néznek (én ezt hívom eufemisztikusan szakmaiatlanságnak), vagy lebérenceznek, mert azt hiszik szándékosan csúsztatsz (én nem írtam ilyet, más kommetelők mondataiért pedig ne rám légy dühös, vagyis lehetsz természetesen, de az szakmaiatlanság lenne).

Ha nem érted, miért alapvetően más egy 70 milliós letét mint feltétel egy egyszerű díjemelésnél, akkor kérdezz meg Te egy ingatlanost. Ezt kihagyni egy 10 ezer karakteres posztból szakmaiatlan. Az, hogy ez Turulnak sem tűnt fel, hát istenem, ő sem érthet mindenhez.

Azt, hogy egy kalap alá veszel Alf nickkel és "még egy tucatnyival", hát, hogy is mondjam, szintén az indulat számlájára írom, ami elhomályosítja a józan elmét. Én kérlek szépen végigolvastam a posztot - sosem jártam a Tűzraktérben, de vettem már részt ilyen központ működtetésében még boldogult hippikoromban - és tulajdonképpen korrektnek gondoltam, de aztán a kommentekben - rossz szokásom, hogy azokat is olvasom - láttam, hogy a történetből volt ami kimaradt, pedig nem kellett volna. Ennek semmi köze a politikához, ez egyszerűen egy ténybeli helyzet megítélését nehezíti meg az olvasónak (vagy viszi félre a megértést), hiszen ha tudja ezt a plusz infót, más következtetéseket (is) levonhat, mint anélkül. Nem mindenki, látod, de karatnának például tökmindegy, a tények nála nem számítanak.

Szóval ne általánosíts, és ezt is gondold végig, mielőtt valakit arra buzdítasz, hogy menjen 'oszt írjon be az LMP-nek is, ha már ennyire tényfetisiszta. És nem mindenki ellenség, aki "nyugodtan feldughatja magának a mondatait", aki egy kérdésben más állásponton van.

Nyugalom.

pelikán* 2011.03.27. 23:04:59

@Univerzumok Zsonglőre: megszaggatom magam, csak a lélekelemzést hagyjuk valami melegügyi fórumnak. Én a nyugodtság szigete vagyok, ez meg itt egy blog, ahol én is kiélhetem az érdes humorom, meg te is írhatsz hülyeségeket, ettől jó minekünk.

Ha már ennyire szakmailag vagyunk, akkor jegyezd fel erőst, hogy a fenti szöveg véleményposzt. Abban a néhány lényegi pontban, melyekre konkludál ("nem támogatom azt, hogy a pályáztatás és az ügymenet az önkormányzat tervezett formájában valósuljon meg.", valamint "elég jó lenne valami olyan megoldás, amiben jogilag gatyába rázva, rendbe téve kiegyezik az önkormányzat és a Tűzraktér") semmit nem változtatna, ha benne lenne a 70 milliós tétel.

Abban meg egy biliben ülsz Alf-fal pl., hogy egy hosszabb poszt egy-egy kiragadott mondatán/le nem írt tényén rugózol, mintha annak ne lenne kontextusa, mintha az egész bejegyzés lenne kivezetve lényegi következtetésekre. Plusz gyün a minősítés, meg Turulnak a célozgatás.

Mostmár himbál a flamó, úgyhogy csalán. Majd még lehet, hogy visszanézek.

jongleur 2011.03.28. 00:13:53

@(pelikán*): Világos beszéd.

Ráadásul a vesémbe látsz, mert valóban szórakoztat a lélekelemzés, bár az is igaz, hogy ezért még sosem buziztak le még burkoltan sem, de hát semmi sem tart örökké.
Amennyire Te a nyugodtság szigete voltál az első nekem írt kommentedben éppen annyira írtam én ott hülyeségeket, így ebben sincsen hiba, sem vita közöttünk.

Erőst feljegyeztem, hogy ez egy véleményposzt olyannyira, hogy már az első kommentemben leírtam, hogy tudom, hogy az, és ettől függetlenül írom, amit írok, mert ténykérdésben véleményre vagy hitekre hivatkozni nem okos dolog.
Ha pedig egy ilyen 70 milliós tény - és annak a szellemisége - valakinek a véleménye szerint nem lényeges, hát akkor az a vélemény "annyit is ér". Az egyik posztban ergé gyakorlatilag leírta, hogy jó-jó, vannak ebben az alkotmánytervezetben butaságok, meg felületes dolgok (lásd jó-jó, nem kéne az önkormányzatnak így eljárnia szegény drogos művészekkel szemben), de azért nem annyira gáz. Majd amikor konkrét passzusokat írtak neki, és passzusok hiányát, hogy az pl miért gáz (lásd kiragadott mondatok és hiányzó tények), akkor ő is ezt válaszolta gyakorlatilag: ez egy véleményposzt, és nem ért az alkotmányjoghoz. Hát nagyszerű.

Hogy "egy biliben ülök" Alf nickkel - szép ez a képes beszéded amúgy - az nézőpont kérdése. Nem értek veled egyet valamiben, és történetesen Alf sem - nem teljesen ugyanabban a dologban -, tagadhatatlanul van olyan nézőpont, amiből egynek látszik az, ami nem egy, nyilvánvalóan nem az én dolgom, hogy ennek okát elmagyarázzam neked.

Én téged nem minősítettelek - már azon túl, hogy szakmaiatlannak tartom egy rendelkezésedre álló (szerintem jelentős, szerinted nem jelentős) információ meg nem osztását a nagyérdeművel, de ezt most is így gondolom, ez már csak egy ilyen bili -, Turulnak pedig nem célozgattam. Ő írta, hogy nem vette észre, hogy ez kimaradt, írtam, hogy ő sem érthet mindenhez. Ezt változatlanul így is gondolom, ha megengeded. És persze akkor is, ha nem.

Amúgy pontosan tudom, hogy mennyi munka összerakni egy ilyen posztot, ráadásul a lényegi következtetéssel is egyetértek, látod, vettem a fáradságot, hogy egyáltalán kommenteljek ide.
A mondanivalóm - és az én tanulságom is persze - röviden is összefoglalható, legyen is ez elég mára:

Jót s Jól! Ebben áll a nagy titok. Ezt ha nem érted, Szánts és vess, s hagyjad másnak az áldozatot.

pelikán* 2011.03.28. 01:02:35

@Univerzumok Zsonglőre: baszki, ebbe azt látni, hogy én lebuziztalak, az erős.

Ugyan már elmondtam asszem mindent, ám mivel a kommentből látszik, hogy azért közel sem vagy te hülyegyerek, szánok ide még két percet. Világos, hogy mit mondol, csakhogy amit vétesz, egyszerű érvelési hiba.

Azt állítod: "Írtál egy posztot, egy kvázi oknyomozó posztot, ami a tárgyával kapcsolatban félretájékoztatja az olvasókat." Sűrítve így néz ki a beszédhelyzet:

A cikk említi, hogy hárommilliós havidíj fizetését írja elő az önkormányzat az új pályázatban. [premissza 1.] + A cikk nem támogatja, hogy az ügy az önkormányzat jelen tervei szerint folyjon le. [premissza 2.] + DE a cikk nem említi, hogy hetvenmilliós letét is kötelező lesz a pályázó számára. [premissza 3.] --> konklúzió: a cikk félretájékoztat

Ha ebből nem lenne világos, hogy hol billeg a dolog, akkor vázolom azt a retorikai helyzetet, ahol _tényleg_ a tájékoztatás félrevitele áll fenn:

A cikk említi, hogy hárommilliós havidíj fizetését írja elő az önkormányzat az új pályázatban. [premissza 1.] + A cikk támogatja (értsd: szerzője reálisnak tartja), hogy az ügy az önkormányzat jelen tervei szerint folyjon le. [premissza 2.] + DE a cikk nem említi, hogy hetvenmilliós letét is kötelező lesz a pályázó számára. [premissza 3.] --> konklúzió: a cikk félretájékoztat

Utóbbiban tényleg érdemi rész, döntést, vélekedést befolyásoló tényező marad ki, az elsőben nem.

A félretáj lehet a tények megtévesztő csoportosítása, vagy egy állítás megalapozásában információk szándékos és koncepciózus elhagyása, viszont itt a poszt lényege szempontjából semmilyen állítást nem veszélyeztet ha elhagyom a 70 milliós összeget, ráadásul, mint mondtam a kommentek között, nem is koncepciózus a kihagyás. Ez a dolog a 70 millióval, pozícióját tekintve, kiegészítő körülmény (annak akár lehet fontos is, nem vitatom, de ezernyi más fontos körülményt is elhagytam, a figyelemösszpontosítás miatt), az pedig a szerző és a szerkesztő szabadságának körébe sorolt dolog, hogy eldöntse, milyen mélységig tárgyal egy kérdést.

Magyarán muszáj megkérnem, hogy szűkmarkúbban az ilyen bullshittel, hogy félretájékoztatás.

köszönettel, örömmel,
p*

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2011.03.28. 02:37:16

Összeg: 70 000 000 Összeg betűvel kiírva: hetvenmillió.

Ami nem kevesebb, mint 4 420 660 mexikói peso.

Olvastam a jövő évi költségvetési terveket. A Fidesz 1500 Ft-ot fog ÖSSZESEN adni a kultúrára. És ez komoly.

a tűzraktér nem pontos vietnami fordítása: khoang chở hàng cháy

Alf (törölt) 2011.03.28. 14:22:22

@(pelikán*): Mennyivel egyszerűbb lett vonlna beleírni azta szaros 70 milliót, nem?

;)

Alf (törölt) 2011.03.28. 14:27:44

@gloire: Ezt meg honnan veszed? Ennek köze nincs a valósághoz.

Alfőmérnök 2011.03.28. 16:53:16

@Alf: Az őt nem érdekli. Beteg szegény. (Innen nem moderálsz ki, patkány!)

Alfőmérnök 2011.03.28. 17:25:54

@Alf: (Egyébként valóban ott van a támogatók között az Open Society Institute. A 25 közül az egyik.
tuzrakter.hu/tamogatas.html )

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2011.03.28. 17:37:34

@Alfőmérnök: Elég gyenge volt ez a hosszabbítás utáni becsúszás. Már bocs.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.03.28. 21:14:29

Ja, voltam ma a Tűzraktérben, a kocsma bizonytalan ideig zárva tart . ) Huss, eltűntek a szem elől...

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.03.29. 07:57:03

"Én megmondtam, fokozódni fog a drámai feszültség"

"Senki nem adott be pályázatot a Tűzraktér épületének hasznosítására, tudtuk meg a kulturális alapítványtól...

...A Tűzraktér alkalmi támogatásokból tartja fenn magát, a művészek rezsiköltségért bérelnek ott műhelyeket, így - ahogy azt már korábban jelezték - nem tudnak megfelelni a terézvárosi önkormányzat új feltételeinek...

...Simonffy Márta alpolgármester elmondta,a pályázatot érvénytelennek nyilvánították, és a csütörtöki testületi ülésen döntenek a további lépésekről."

index.hu/belfold/budapest/2011/03/28/senki_nem_palyazott_a_tuzrakter_epuletere/

Alf (törölt) 2011.03.30. 09:49:36

Most jött:

"Ahogy azt már korábban hírül adtuk, nem érkezett be pályázat a VI. Kerületi Önkormányzat Hegedű utca 3-ra kiírt ingatlanhasznosítási felhívására, a Tűzraktér a mai napon mégis kapott egy személyesen, kézben kihozott felszólító levelet a Terézvárosi Vagyonkezelőségtől.

A benne foglaltak szerint 2011. április 1-én reggel 10 órakor, át kell adnunk a Hegedű u. 3. szám alatti ingatlant, kiürített állapotban. Mi ezt az ingatlanrész használati jogviszonyának lejárati idejére történő figyelemfelhívás tárgyú levelet átvettük, bár meglepőnek találtuk, hogy az önkormányzat azt nem postai úton kézbesítette.

Ugyancsak nem értjük, hogy az önkormányzat miért nem várta meg, hogy a soron következő, és ezen a héten esedékes szerdai Városgazdálkodási Bizottság és csütörtöki Képviselő-testületi ülésén tekintse át a helyzetet.

Különösen érthetetlen az önkormányzat sietsége annak fényében, hogy a Parlamentben a Kormány korábban egyeztetést kezdeményezett a felek között.

A pályázat eredménytelenül zárult, az ingatlan iránt érdeklődő nincs, ezért úgy érezzük, hogy a kiürítésére vonatkozó felszólítás immár nem a korábban hangoztatott üzleti indokokkal történik.

Miután ezen jogi felszólítás idáig váratott magára, és leadtuk komoly anyagi vállalásokat tartalmazó gazdálkodási tervünket is, bíztunk az Önkormányzat felelős döntésében. Jelen helyzetben ellenkeresettel fogunk élni, és várjuk az Önkormányzat álláspontjának tisztázását."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.04.01. 14:16:42

Szerintem zárjon be.
www.168ora.hu/arte/megmarad-a-tuzrakter-73035.html
"A testületi ülés hivatalos előterjesztési pontjai, melyeket a testület megszavazott:

1., A képviselő-testület megállapítja, hogy a VI. kerület, Hegedű utca 3. szám alatti ingatlanra kiírt pályázat eredménytelenül zárult.

2., Hassay Zsófia polgármester indítványára a képviselő-testület kinyilvánítja azon szándékát, hogy az épületet alkotóházként kívánja működtetni a jövőben. Erről a részletes koncepció kidolgozását követően a következő képviselő-testületi ülésen dönt.

3., a képviselő-testület megvizsgálja az Art-Sector Alapítvány ajánlatát, és annak fényében dönt az épület további használatáról.

Mindezek tükrében a Tűzraktér Független Kulturális Központ és Alkotóház várja a mihamarabbi tárgyalások megkezdését Terézváros Önkormányzatával - közölte a kulturális központ vezetősége a Facebook-oldalukon. "Bízunk benne, hogy a képviselő testület számára benyújtott hosszú távú működtetési koncepciónk és gazdálkodási tervünk elfogadásra kerül, hiszen ez a Tűzraktér jövőbeni sikeres működésének alapja. Fontosnak tartjuk, hogy a korábbi egyeztetések alapján az Állam, a Főváros, az Önkormányzat és a Tűzraktér közötti négyoldalú megállapodás is megszülessen."

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.04.01. 15:07:23

@Doomhammer: ja nincs pályázó rá, akkor el kell bontani.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.04.04. 17:46:04

"Kiállítás és kulturális események rendezése céljából":

http://www.barikad.hu/cigányputrival_hasonlatos_állapotok_tűzraktérben_fotókkal-20110404
süti beállítások módosítása