Lepanto
2011. március 19. írta: robin masters

Lepanto

  1571. május 25-én Rómában a pápa, Spanyolország, Velence, Genova, Toscana, Savoya, Urbino, Parma és a Máltai Lovagrend kihirdette a Szent Liga megalakulását, melynek célja Ciprus, a Szentföld és Észak-Afrika visszafoglalása volt a törököktől. A Liga megállapodott egy 200 gályából, 100 hadihajóból, 50 000 gyalogosból és 4500 könnyűlovasból álló haderő fölállításában, és behajózásában.

  Az 1571. szeptember elején a spanyol király 24 éves féltestvérének vezetésével Messinában gyülekező flotta szeptember 26-án érte el Korfut. Itt a szövetségesek értesültek az ellenséges flotta helyzetéről, mely a nyár végén végigfosztogatta Krétát és Velence adriai birtokait, és visszatért Lepanto kikötőjébe. Ekkortájt esett el az utolsó ciprusi város, Famagusta, melynek kormányzóját elevenen nyúzták meg, a főtiszteket lefejezték, a katonákat pedig eladták rabszolgának. Az embertelen bánásmód híre szokatlan egységbe kovácsolta a Liga széthúzó katonáit.

  A török flotta jelentős tüzérségi hátrányban volt a kereszténnyel szemben, néhány katona és tiszt már téli szállásra ment, a főparancsnok, Ali pasa pedig nem értett jól a tengeri hadviseléshez. Ezt elsősorban az a döntése mutatja, hogy október 7-én ő adta ki a török flottának a parancsot a támadásra.

  Mindkét flotta négy fő részre tagolódott. Centrumra, balszárnyra, jobbszárnyra és tartalékra. A török flotta jobbszárnyának parancsnoka Csuluk Mehmed volt, aki 55 gályájával állt szemben a keresztény balszárnnyal, amit Barbarigo irányított, aki 52 gályával rendelkezett. Az oszmánok jobbszárnyán Uludzs Ali, a csata utáni török flottaparancsnok foglalt helyet 58 gályával, vele szemben a keresztény jobbszárnyat Doria vezényelte 56 gályával. A centrumot a flották főparancsnokai vezették. Ali pasa, hogy leküzdje a nyomasztó keresztény tüzérségi fölényt, egyesítette tartalékát az első vonallal, alig 5 gályát hagyva magának támogatásul, viszont 87 gályájával komoly számbeli fölénye volt a keresztények centrumával szemben.

  Don Juan de Austria bölcsen egy 35 gályából álló tartalékot hagyott magának, mely a törökök támadása után oda megy, ahol szükség van rá, míg neki 64 gályája volt. A keresztény flotta előtt foglalt helyet a 6 galeassz, amik egyenként 60-70 ágyúval rendelkező komoly tűztámogatást nyújtó hajók voltak. A keresztény balszárnyat Csuluk Mehmed a part mentén támadva ügyes manőverezéssel megverte, azonban a Bazán vezette keresztény tartalék sikeresen visszaverte támadását, nagyrészt megsemmisítve a török jobbszárnyat.

  A centrumban a törökök átvágtak a galeasszok ágyútüzén, és a két zászlóshajó, a török Szultána és a spanyol El Real összecsapott egymással. Ali pasa elesett a két fővezér csatájában. A parancsnok halála teljesen összezavarta a török sereget. Ezután a török hajók fele megpróbált visszafordulni és elmenekülni, megzavarva a továbbra is harcban álló többi egységet. A vége mészárlás lett, a török centrum is a jobbszárny sorsára jutott. A török balszárny Uludzs Ali vezetésével kezdeti sikereket ért el Doriával szemben, azonban a többi rész összeomlása után Uludzs Ali sem látott esélyt a győzelemre, és megmaradt hajóival elmenekült.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr42753761

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Láthatatlan Kormányzók 2011.03.19. 20:33:19

"A tömegek szokásainak, véleményének a tudatos, és inteligens manipulációja fontos eleme demokratikus társadalmi rendszerünknek. Azok akik manipulálják a társadalom eme rejtett mechanizmusát, egy láthatatlan kormányt alkotnak, amely a hatalom való...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2011.03.19. 19:44:41

Hogy némi izgalom is járuljon a hajóágyúval lődözés egyhangú foglalatossága mellé, minden oldalon az ellen foglyai eveztek a fedélközben.
Ha valahogyan kiszabadultak, el is dőlt két hajó közt a viadal.

Ugyanis egyenes ági kiesésben játszottak. Sűrű füstgomolyag, csáklya, palló, létra, kötél, sok alkohol és gyújtó hatású vezérszónokok alkották a csatarendet.

Manapság fekete lőport már nem használnak.

Bell & Sebastian 2011.03.19. 19:48:36

Ja és 200 évre szóló bűnbocsánat is járt a keresztesnek, ami egy örökkévalósághoz képest nem is sok.

tevevanegypupu 2011.03.19. 21:33:27

Na ja, mi keresztenyek ha megindulunk segiteni. Micsoda gyozelmek.

Übermayer 2011.03.19. 21:35:35

a Szent Liga első lövését most a franciák adták le

vizipipa 2011.03.19. 22:10:47

Kontárkodás a töriblog felségterületén? Profilt vált a Mandiner?

Azért 1 mondatban meg lehetett volna említeni, hogy a széles körben elterjedt hazai hiedelmek és állítások ellenére nem csak az egyetlen Magyarország harcolt a törökkel. 1526 előtt sem. Ahogy a fenti példa is jelzi.

Téglagyári Megálló 2011.03.19. 22:21:42

@vizipipa:

idegensziv.blog.hu? Nem szoktuk ezt állítani, de azt igen, hogy akkor még Tényezők voltunk.

tempefoi · http://tempefoi.blog.hu/ 2011.03.19. 22:44:13

@tevevanegypupu: mondjuk amíg valóban keresztények voltunk, létrehoztunk egy s mást. Így például a civilizációt

azért ez a mostani invázió egy vicc, miközben a franciák megsorozták Kadhafiékat, az angolszász média benyögte hogy az öt szövetséges megkezdte az inváziót. Nem, kérem, Fro. kezdte meg az inváziót

Harald Blåtand 2011.03.19. 23:03:53

Azért két borongós régidicsőségünkholkéselazéjihomályban között ne tévesszük szem elől, hogy ezt a háborút Lepanto ide vagy oda a széthulló és további együttműködésre képtelen Szent Liga végül elveszítette...
Velence a békében lemondott Ciprusról és hadisarcot fizetett, az erőtlenül inváziózgató spanyolokat meg némi hercehurca után Uludzsi kiakolbólította az észak-afrikai dejségekből. Az egésznek inkább annyi eredménye volt, hogy a krétai háborúig az oszmánok nem erőltették tovább a terjeszkedésüket a Mediterráneumban.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.03.19. 23:11:15

@vizipipa: "nem csak az egyetlen Magyarország harcolt a törökkel. 1526 előtt sem. Ahogy a fenti példa is jelzi. "
A fenti példa mintha 1526 utánra vonatkozna.

vizipipa 2011.03.19. 23:29:28

@tölgy: ezek szerint félreérthetően fogalmaztam. Pontosítok.

Az oszmán birodalom terjeszkedése ellen, a tévhitekkel ellentétben, nem csak a magyar királyság harcolt. 1526 előtt sem voltunk egyedül és bár Moháccsal a magyarok gyakorlatilag kiesetek, mások még tovább vívták a meccset.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.03.19. 23:39:14

@vizipipa: nem félreérthetően fogalmazott, hanem rosszul. Így ugyanis csacskaságot írt.

tevevanegypupu 2011.03.20. 00:05:45

@tempefoi:

Jaja, letrehoztunk EGYFAJTA civilizaciot magunknak, de van am tobb masik is, regebbi is mint a mienk. Illetve nehany csak volt mert mi elpusztitottuk. Vajon ezt mi mikor kapjuk vissza? Lehet, hogy majd most? vagy mar talan kapjuk is..
Sarkozy legszivesebben sajatkezuleg puffantana le Kadhafit, merthogy elegge indiszkred modon az kibeszelte, hogy adott penzt a kampanyara. Meg meg ki mindenkinek adhatott. Joban voltak am vele, csak most, hogy egy kis villongas tamadt, gondoltak gyorsan hatbatamadjak, nehogy mas szurcsolje ki az olajat elottuk. Jol megszivjuk majd ezt a kis uj haborut az az erzesem..

tevevanegypupu 2011.03.20. 00:05:45

@tempefoi:

Jaja, letrehoztunk EGYFAJTA civilizaciot magunknak, de van am tobb masik is, regebbi is mint a mienk. Illetve nehany csak volt mert mi elpusztitottuk. Vajon ezt mi mikor kapjuk vissza? Lehet, hogy majd most? vagy mar talan kapjuk is..
Sarkozy legszivesebben sajatkezuleg puffantana le Kadhafit, merthogy elegge indiszkred modon az kibeszelte, hogy adott penzt a kampanyara. Meg meg ki mindenkinek adhatott. Joban voltak am vele, csak most, hogy egy kis villongas tamadt, gondoltak gyorsan hatbatamadjak, nehogy mas szurcsolje ki az olajat elottuk. Jol megszivjuk majd ezt a kis uj haborut az az erzesem..

Bell & Sebastian 2011.03.20. 00:30:26

A verejtékkel összekuporgatott pénzecskéjére meg úgy vetődtek, mint fideszes a költségtérítésre!

Hiába, az én Etelközöm, Switzerland sem a régi már, mióta ugrott az aranyfedezet és csókos lett az IMF -ben.

Alfőmérnök 2011.03.20. 00:31:43

@tevevanegypupu: "indiszkred"
Megfáztál? :)
Meg aztán hogyhogy itthon sincsen magyar billentyűzet?
Amúgy: lájk. :)

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2011.03.20. 01:31:54

@vizipipa: "Moháccsal a magyarok gyakorlatilag kiesetek, mások még tovább vívták a meccset."

?? Ezen bizonyára megsértődne a sok tízezer végvári, a két Zrínyi, Dobó, Pálffyak, Nádasdyak stb., s uraságod fejét karóra tűznék. A magyar frontvonalat továbbra is igen nagy mértékben magyarok őrizték, még ha részben birodalmi, illetve császári pénzen is. Tanulság: ha nagyot akarunk mondani, előtte gondolkodjunk.

Babilen Tatarszkij 2011.03.20. 02:14:40

Most valami párhuzamot próbálunk vonni Lepanto és a jelen események között, csak mert muszlim vs. európai, és ugyanabban az 500 kilométeres körzetben voltak?

Bemásolunk valami idézetet egy könyvből és tényleg ennyi a poszt? Hát mit ne mondjak... harmatos.

hacsaturján 2011.03.20. 05:19:04

egy bizonyos miguel cervantes ott veszítette el a fél karját, jegyzem megfele persze csak magamnak, miközben azon elmélkedem, hogyha mindkettőt vesztette volna el, akkor előbb tanálta volna föl az emberiség a diktafont.

tevevanegypupu 2011.03.20. 07:05:41

@Alfőmérnök:
(:
Ezt a kis laptopot kint kaptam ajandekba, magyar meg nincs, majd nemsokara. De az elutesekert annal sem vallalok felelosseget.(:

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.03.20. 07:42:34

Ali pasa hozzá nem értése abban is megnyilvánult, hogy a török flottának két jobbszárnya volt. :-)

"A török flotta jobbszárnyának parancsnoka Csuluk Mehmed volt, aki 55 gályájával állt szemben a keresztény balszárnnyal, amit Barbarigo irányított, aki 52 gályával rendelkezett. Az oszmánok jobbszárnyán Uludzs Ali, a csata utáni török flottaparancsnok foglalt helyet 58 gályával, vele szemben a keresztény jobbszárnyat Doria vezényelte 56 gályával."

GKar 2011.03.20. 12:33:16

@vizipipa:

"1526 előtt sem voltunk egyedül és bár Moháccsal a magyarok gyakorlatilag kiesetek, mások még tovább vívták a meccset. "

Azok a magyarok meg csak ültek és néztek ki a fejükből 1526-1686 között.

vizipipa 2011.03.20. 13:22:31

@G.d.Magister: @GKar:
Köszönöm az értékes észrevételeket. Azért mégis határozottan állítom, hogy 1526-ig az egységes Magyarország állt szemben az oszmán birodalommal, utána meg nem. Azzal együtt is, hogy az ország 3 részre szakadása 1541-ben véglegesítődött. Mindenesetre 1526 és 1541 között a török még kétszer járt Magyarországon és nagyon nem zavarták. Jurisicsék sem. A Bécs alatt álló 70 ezres sereg inkább. Azért nem mentek tovább Kőszegnél.
Mindez nem jelenti azt, hogy magyarok 1526 után már nem harcoltak a törökkel.
Tisztelet Egernek, Szigetvárnak, de Kanizsának, Sümegnek és a többieknek is.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2011.03.20. 15:18:58

@vizipipa: "Azért mégis határozottan állítom, hogy 1526-ig az egységes Magyarország állt szemben az oszmán birodalommal, utána meg nem."

Na persze. Korábban ugye nem ezt állítottad, hanem egészen mást. Nem szeretem, ha valaki így vitázik.
Mellesleg az is sántít, amit most sugallsz, hogy a magyar reguláris erők nem akadályozták a törököket, vagy nem voltak számottevőek. A 15 éves háborúban, az 1663-1664-es háború idején, de az ún. "békeidőben" is számtalanszor vívtak rendkívül fontos ütközeteket végvári alakulatok, illetve vármegyei, főúri, főkapitányi csapatok a törökkel: ezek nagyrészt honi reguláris alakulatoknak tekinthetők.
Ha a Magyar Királyság, annak állam- és hadszervezete nem lett volna, Bécsben, Grazban meg Laibachban is zengett volna a müezzin. Szóval ilyet ne írj le, hogy a magyarok kiestek Moháccsal a török elleni harcból, mert történelmietlen és hamis. Még a magyar királyságról magáról sem lehet ilyet írni, hiszen nem olvadt be a Német-római birodalomba, nem lett örökös tartomány, hanem megmaradt királyságnak a saját törvényei szerint, mégha részleges önállóság-vesztéssel is. A magyar államiság nem bukott el Moháccsal, hál' Istennek, csak az önálló magyar államiság. (Annak meg örülhetünk is, mert csak így, a Habsburg birodalom és a Magyar Királyság együtt tudta feltartani a törököt.)

bz249 2011.03.20. 15:51:01

@vizipipa: 1526 es 1541 kozott Magyarorszag egyik fele konkretan torok szovetseges volt. Azok a janicsarok, akik aztan beturistaskodtak Buda varat azok lenyegeben a Habsburg ostrom elleni felmentosereg tagjai voltak.

(ez persze meg mindig nem olyan durva, mint a franciak helyezkedese az ugyben, akiknek a torokok elfoglaltak Nizzat, a franciak meg Esztergom agyuzasanal segitettek be az oszmanoknak... de azert nem art ezzel sem kepben lenni)

Alfőmérnök 2011.03.20. 16:14:01

@tevevanegypupu: Ja, hogy laptopod van!
Így már érthetőbb. (Mondjuk én úgy tudom, laptop v notebook esetében is megoldható a billenytűzet cseréje. Ha máshogy nem ráragaszgatással. :)) De engem nem zavarnak az ékezet nélküli karakterek (nálad ez már-már stíluselem), csak úgy mondom. :)

tevevanegypupu 2011.03.20. 18:32:47

@Alfőmérnök:
Lehet àm persze ezen is ékezettel irni, de olyan furcsa.(:

tevevanegypupu 2011.03.20. 18:32:47

@Alfőmérnök:
Lehet àm persze ezen is ékezettel irni, de olyan furcsa.(:

betyár (törölt) 2011.03.20. 19:01:49

@G.d.Magister:
jaj, ne báncsák már szegínt, most készült el ezzel a tétellel az érettségire. hozzák itt zavarba a sok felesleges kiegészítéssel:))

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2011.03.20. 20:37:14

@betyár: :)) igen, egyébként tényleg úgy tűnik...

vizipipa 2011.03.20. 22:49:51

@G.d.Magister:
Örömmel tudtam meg, hogy Magyarország 1526 után is létezett. Picit kisebb volt ugyan mint előtte, a katonákat nem Budáról fizették, hanem Bécsből, de ezek pici, elhanyagolható eltérések a korábbi helyzethez képest.

Köszönöm az infókat!
süti beállítások módosítása