Az igazi szómagyar
2011. február 21. írta: politicus

Az igazi szómagyar

  Gyurcsány Ferenc évet (sic!) értékelt. A jó Isten áldja meg érte. A múlt heti, két semmitmondó Orbán-beszédről két bekezdést nem tudtam volna írni, de a nemzet megmentője, a demokratikus politizálás Mubarakja az én ihletemet is meghozta.

  Gyurcsány évértékelőjéről szóltak a sajtóhírek, és mivel élőben nem tudtam követni az isteni szónoklatot az isteni kapcsolat.hu-n, így letöltöttem a hangfelvételt, cd-re égettem és a városon végigsuhanva, eredeti úticélomat egy percre sem feledve, legyűrtem a legyűrendőt.

  Maga a beszéd pont annyira volt évértékelő, amennyire Orbáné a Millenárison. Semennyire. Mert bár különleges műfaj, néhány formai, tartalmi kelléket itt sem lehet nélkülözni. Legfőképpen azt, hogy az évértékelés - nevéből is következően - egy évről és annak értékeléséről szóljon. Adjon átfogó képet az elmúlt év politikai történéseiről, a támogatható és elutasítandó kormányzati intézkedésekről, és mutasson rá a kormányzat gyenge pontjaira. Ebben az értelemben sem Orbán, sem Gyurcsány beszéde nem tekinthető év- vagy ha tetszik, országértékelésnek. Előbbié a KISZ-es semmitmondás, utóbbié a félreértett, rossz helyen és időben előadott programbeszéd tipikus esete volt. Ha ugyanis valaki programot kíván adni az övéinek és - jó esetben - az országnak, ahogy Gyurcsány próbálta, mert lássuk be, azért nagyon messze volt tőle, akkor azt nevezzék bátran programbeszédnek, vitassák meg széles körben a szocialista párton belül, és adjanak ki egy kurva jó programot a baloldalról, mikor is...? Mondjuk 2013 őszén. A beszédek műfajának fogalmi tisztázása első pillantásra talán felesleges szőrszálhasogatásnak is tűnhet, de korántsem az. Nemigen kell magyarázni, hogy egészen más megítélés alá esik egy ponyvaregény és egy szépirodalmi mű, egy akár tetszetős rapszám és egy operaházi előadás, bár ezekkel a hasonlatokkal messze nem akarjuk beárazni a két beszédet.

*

  Mind Orbán, mind Gyurcsány elfelejtett arról beszámolni, hogy a kormányváltás időpontjában milyen országot örökölt, illetve hagyott hátra utódjának (volt Bajnai is, tudom). Azt még érteni vélem, hogy Gyurcsány miért tart hűvös távolságot a saját kormányzása „eredményeit” illetően (a beszéd egyetlen részlete árulkodik csak némi eredményről: „Dacára az elmúlt évek kórházépítéseinek, a mentőszolgálat fejlesztésének...”), de hogy Orbán egy ilyen beszédben miért nem ragadja üstökön az alkalmat és ad számot tételesen elődei örökségéről, azt minimum nem értem.

  Ha az örökségről nem is beszélt a volt kormányfő, de Orbán Viktorról, az orbáni „diktatúráról" annál többet. Orbáni rendszerdúlás, orbáni kihívás, orbáni rendszer, orbáni önkény - sorjáztak a kormányfő nevét lassan epitheton ornansként alkalmazó jelzős szerkezetek. A másfél órás beszédben összesen 33-szor ejtette ki a szónok Orbán nevét, miközben a „demokrata”, „demokrácia” különböző válfajait összesen is csak hétszer, nem mintha ez a szózsonglőrködés bármit is jelentene.

  Az önkritika hercege azonban beszélhet akármennyit demokráciáról, megújulásról, a hazugságoktól való szabadulásról, a demokrácia intézményeinek meggyengüléséről, gazdaságról, egészségügyről és általában a cselekvés szükségességéről és helyes irányáról - akinek van esze, nem hisz neki. A szónok hitelessége nem csak a hazugságok miatt kétséges, hanem mert amit mond, annak megvalósítására 5 év állt a rendelkezésére. A legtöbb a rendszerváltozás utáni időszak miniszterelnökei közül. A lehetőség adott volt. És aki az akkori ellenzékre való hivatkozással akarja elcsapni, kisebbíteni, ne adj' Isten negligálni Gyurcsány felelősségét a mára kialakult helyzetért, annak - beszéljünk nyíltan és egyenesen - fogalma sincs a demokrácia alaptörvényeiről.

  Ahogy Gyurcsány is sokszor csak dadogja azt. És most nem kezdem el különböző antidemokratikus intézkedésekkel bombázni a kedves olvasót, csak egy apró megjegyzésre szeretném ráirányítani a figyelmet. „Fideszes árnyékállam" - mondja a volt kormányfő. Ez annyit jelent a bölcs vezető gondolkodásában, hogy a Fidesz olyan informális, a választók által nem legitimált hatalommal bírt már az ő kormányzása idején is, amelynek a segítségével szembe tudott helyezkedni a kormányzati akarattal, fontos döntéseket tudott szabotálni, esetleg büntetőügyek kivizsgálását megakasztani. Ez az érvelés kísértetiesen hasonlít a szélsőjobb - olykor a jobbközépen is megjelenő - posztkommunista hatalmi struktúrák beágyazottságára, informális gazdasági befolyására vonatkozó véleményére. De míg utóbbiban bőven lehetett igazság (komcsi államosítás, 40 év egypárti diktatúra, tervgazdaság, spontán privatizáció), addig demokratikus keretek és a piacgazdaság viszonyai között, ahol a nép általi legitimáció, illetve a piac vastörvényei uralkodnak, árnyékállamozni, az felelősségáthárítás, mégpedig a gyengébbik fajtából.

*

  Az Orbán-fóbok ezt a bekezdést átugorhatják. Gyurcsány kétségtelen politikai tehetsége mellett is messze nem ugyanaz a karakter mint Orbán. A miniszterelnök az elmúlt húsz év legnagyobb politikai tehetsége, aki azt is megengedhette magának, hogy két választást is elbukjon és 8 év ellenzékiség után a hatalomba visszatérjen. Mégpedig nem is akárhogyan. Gyurcsány ezt nem engedheti meg magának. De nem csak azért, mert közel sincs olyan karizmatikus figura, mint Orbán, hanem azért sem, mert míg Orbán korábbi miniszterelnöki periódusa kapcsán már letett valamit az asztalra (ha tetszik: nem „kúrta el"), addig Gyurcsány 5 éves kormányzása az állam eladósodásának, a havonta újraírt kormányzati programok és a permanens megszorítás kiemelkedő időszakaként vonul majd be a gazdaság- és politikatörténetbe. És bizony egyik sem olyan tett, amire majd 4 vagy akár 8 év múlva büszkén lehetne hivatkozni.

  Az ilyen politikai tehetség persze kétélű fegyver, és tudják ezt a jobboldalon is. Hisz jó, ha van, aki elcipeli a hátán az egész csapatot, akkor lő gólt, amikor kell, a passzai precízek, iránymutatásai világosak; de 1. ha nincs formában, akkor sincs az az edző, aki kihagyná a csapatból (lásd elmúlt 8 év), és 2. ha egyszer kiöregszik, piszok nehéz lesz pótolni.

  A baloldalnak, ahogy ezt Gyurcsány a beszédével is igazolta, nem kell ezzel a problémával szembenéznie. Gyurcsány se nem olyan karizmatikus, se nem olyan tehetséges, mint legfőbb politikai riválisa. Még küzd, diktatúrázik és demokratázik, de csak a szokásos köröket hozza, fásultan, bágyadtan, a kapcsolat.hu kiöregedett közönsége előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr142674343

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bethlen pártja megalakul 2011.02.22. 09:16:32

  Sivár és ocsmány minden ami látszik és azontúl is szomorú az egész ország képe. Pozsonyt annektálták a csehek és a lakosság elkeseredett tiltakozó népgyűléséből vérfürdőt csináltak. Egy kicsi fiú felmászott egy lámpára és ki akarta tűzni a magya...

Trackback: Index, 2004: Gyurcsány támadja a jegybankot 2011.02.21. 22:57:26

Egy kis archív. Index-címlap 2004. decembere. Gyurcsány támadja a jegybankot - a maga módján. Lássuk be. Van támadás és Támadás.   A szöveg teljes egészében: A miniszterelnök szerint, ha az MNB jól csinálja a dolgát, nem szalad el egyik vagy má...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Google 2011.02.21. 16:35:37

Zug az éji bogár, nekimegy a falnak,
Nagyot koppan akkor, azután elhallgat.

Aranyé egy sima mezei éji bogár lehetett. A miénk, bár százszor megy neki a falnak, ha el is hallgat, azt csak nagyon rövid időre teszi. Százegyedszerre sem jut más az eszébe.
Azt hiszi, meggyőződése, ez az ország csak róla szólhat. És vannak így még páran az ún.elitből, hasonló a hasonlónak örül.
Ez már betegség. Vagy létezhet ekkora önzés?

Chicano 2011.02.21. 17:34:51

"a demokratikus politizálás Mubarakja". ROFL! Ide mindig érdemes benézni, igen jól szórakoztam az íráson.

ucsacsu 2011.02.21. 18:52:34

Mért jutott eszembe,hogy kis ország egy csőcselékkel nekünk ezzel kell mindent megoldanunk?

leila begin 2011.02.21. 20:00:07

Szkeptikus Vágó mester Czeizel Endrét takarja ki félig-meddig? Jó lenne látni, kik azok a "celebek", akik még kitartanak felkent megváltójuk mellett.

táltos 2011.02.21. 20:39:46

"És bizony egyik sem olyan tett, amire majd 4 vagy akár 8 év múlva büszkén lehetne hivatkozni."
Normális országokban ez így is lenne, ám a Bokros-csomagot is elhintették a köztudatban, mint ez egyetlen reform ami a rendszerváltoztatás óta történt. Vagy a mindent vivő "igazságbeszéd".
4 vagy 8 év múlva akár még hősként is ünnepelhetik Ferit ebben az országban.
Ne legyen igazam!

Melee 2011.02.21. 22:10:00

Gyurcsány egyszer már lejáratta magát és magával együtt az országot. Még egyszer nem kellene...

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.02.21. 22:36:06

@táltos: nem lesz. Ezt táltosként mondom. :)

is 2011.02.21. 23:13:13

"És aki az akkori ellenzékre való hivatkozással akarja elcsapni, kisebbíteni, ne adj' Isten negligálni Gyurcsány felelősségét a mára kialakult helyzetért, annak - beszéljünk nyíltan és egyenesen - fogalma sincs a demokrácia alaptörvényeiről."

Ez a teljes érvkészlet? Kétharmados törvények, és kierőszakolt hülyenépszavazás, azt megelőző 18 hónapos őrültekháza-kampánnyal, az mind fogalomnélküliség? Te tényleg komolyan hiszed is ezt a mondatot, amit ide írtál? 2006 után az ország olyan útra lépett (volna), amihez képest Orbán se tud semmi eltérőt felmutatni, illetve amit felmutat, attól még a Mandiner is elhatárolja magát, nagyon helyesen. Szócska nem tudja hogyan ragozni, hogy ne tűnjön fel, hogy a Molnár Lajos-i reformot akarja végigvinni. 5 évet vesztettünk, és nehéz lenne Gyurcsányra fogni, hogy miért nem lett meg. Ja, persze te megpróbálod, sőt láthatóan ebben a lövészárokban fogsz kitartani, hogy de akkor is. Nem lehet egyeseknek túl tiszta a lelkiismerete a hülyenépszavazással kapcsolatban, ha ezt ide kellett írni ezzel a nyíltan egyenesen ráerőlködéssel...

is 2011.02.21. 23:20:58

"Gyurcsány kétségtelen politikai tehetsége mellett is ... ."

Ezt már TG-nél is ki kellett javítani. Pont, hogy politikusi tehetsége nincsen Gyurcsánynak, hiszen akkor biztos nem mondja el az őszödi beszédet. A politikus ugyanis rafinált, soha ki nem ejtene egyetlen őszinte szót sem, ami esetleg, bármikor árthat. Patikamérleg és szavazatmaxinimalizálás. Orbán politikusként csúcs, de emberként én nem sokra tartom, mert a politikusi tehetsége mellé semmilyen egyéb képessége nincs. Se szellemi, se emberi. Egy üres báb, és a magyar demokrácia éretlenségének következménye, hogy tartalmatlanként, csak a politikusi tulajdonságokkal felvértezve képes ilyen tömegeket mozgatni. Mondjuk örök ellenzéki is marad, kormányozni sosem tudott, ez a mítosz is előkerül ugyan, de hát ez sem igaz. a kétéves költségvetés, amit egyedül letett az asztalra, az pont Matolcsytól van, és ugyanaz is volt az eredménye, mint a mostani kínos Matolcsy-cuccoknak. te tényleg felmondod a teljes jobbos mítoszt Orbánról, tényektől, történésektől nem zavartatva.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.21. 23:22:14

Egy biztos, ha te ennyit tudtál írni Gyurcsányról, és semennyit Orbánról, az azt jelenti, hogy az Orbán beszéd xar volt, a Gyurcsány meg jó.

Mert ha az Orbán beszéd kicsit is jó lett volna, akkor csak az egekbe emelted volna. És az, hogy ennyit kritizáltad a Gyurcsány-beszédet, minimum azt jelenti, hogy tartalmas volt. Például nyilván értékelte az évet, ez látszik a kritikádból is. Csak te nem értesz egyet vele. Na bumm. Te már csak ilyenre sikerültél.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.21. 23:25:21

@is: "5 évet vesztettünk, és nehéz lenne Gyurcsányra fogni, hogy miért nem lett meg. "

Én még emlékszem, hogy a Mandiner hogy kiállt a reformok mellett, úgyhogy szó nem érheti őket.:)

Meg arra is emlékszem, hogy már a választások előtt figyelmeztetett arra, hogy Orbánból mi lesz.:) Ezek a Mandineres fiúk ezek olyan előrelátóak voltak, olyan éles-eszűek, ezek már akkor tudták.:)))

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.02.21. 23:29:57

Úgy tetszik, ez a Brendel komancs a Pojáca évértékelő védelmét vállalta erre a hétre társadalmi megbízottként.

Kandabula 2011.02.21. 23:33:29

@táltos: Bokrost már a Fidesz is elismerte. Lehet, hogy vesszőfutásunk akkor kezdődött, de akkor égetése a Fidesz politikai szempontjából fontosabb volt. A gazdaság egy sokváltozós, instabil rendszer. Csak kevés szakértő látja át, hogy egy valamilyen döntés hogyan hat, hogyan gördül végig a gazdaság szereplőin. A hazai kisvállalkozóktól a nemzetközi bankokig. Én most csak pánikot, idétlen és ötletelő kényszert látok. A fizetésemelést ellenőrző kommandókról nem is beszélve. Ha kapitalizmust (piacgazdaságot) játszunk, akkor vegyük komolyra.

Kandabula 2011.02.21. 23:35:52

@táltos: Bokrost már a Fidesz is elismerte. Lehet, hogy vesszőfutásunk akkor kezdődött, de akkor égetése a Fidesz politikai szempontjából fontosabb volt. A gazdaság egy sokváltozós, instabil rendszer. Csak kevés szakértő látja át, hogy egy valamilyen döntés hogyan hat, hogyan gördül végig a gazdaság szereplőin. A hazai kisvállalkozóktól a nemzetközi bankokig. Én most csak pánikot, idétlen és ötletelő kényszert látok. A fizetésemelést ellenőrző kommandókról nem is beszélve. Ha kapitalizmust (piacgazdaságot) játszunk, akkor vegyük komolyra.

Kandabula 2011.02.21. 23:36:39

Én csak egyszer írtam...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.21. 23:39:55

27 like index főoldalon? szegények. haltok kifele!:)

táltos 2011.02.21. 23:48:56

@Kandabula: Bokrossal kapcsolatban éppen nem a közgazdasági szempontok az érdekesek hanem, hogy egy minisztersége alatt közutálatnak örvendő emberből, hogyan lett az "mdf megmentője" és az esti frizbi "sztárja". Nem mellesleg EP képviselő.
Persze mindez csak "kicsiben" mutatja azt, hogy bárkiből lehet bárki, ha a média és a "nép" úgy akarja.

Táskás Tóni 2011.02.22. 00:38:00

@Brendel Mátyás: A demokratikus politizálás Mubarakja Orbán. Különben mi a fas..ért bájologtak 1-2 napot erősen sunázva egymást , miközben a bunkó focista Gyurcsányt szidta. Elég nagyot égett ezzel az úttal, utána napokra eltűnt, köpni nyelni sem tudott a mi kis vezérünk.

pruntyike 2011.02.22. 03:00:41

Most olvasom, hogy Kaddafi új alapokra helyezte a szemkilövetést saját polgárain, harci gépekkel csinálja. Van mit tanulnod, Fletó, kispályás vagy még....

VendégTroll 2011.02.22. 04:04:29

@is: Nagyon zavar engem ez a "jó politikus" definíció. Ez a kifejezés is átértékelődött már a sok "rossz politikus" hatására. A "jó politikus" nem azt jelenti, hogy hatékonyan tudja irányítani, befolyásolni az embereket a saját elképzelései, céljai elérése érdekében. A jó politikus olyan célokat szolgál, ami állampolgárok többségének, és az országnak a rövid-, és hosszútávú érdeke.
Orbán Viktor lehet népszerű politikus, esetleg sikeres politikus, DE NEM JÓ POLITIKUS.

A többi nagyon rendben van, amit írtál.

yda 2011.02.22. 07:59:51

Figyú:
Ffletó a nemzet pojácája.
Furcsány Nyerenc..
Kártékony nulla bagázs.
Gyurcsótány
Uborka fára felkapaszkodott majom.
A fővárost könnygázködbe boritó KISz titkár.
Úgy forog a szeme mint a reklámba a tápszeres macskának.
Ökör orbánfóbiás gyurcsanyista.
Túlmozgásos nagyvezetőnk
Gyúrcsótány birkák.
Jó pasi miniszter elnök
Kriptó gyurcsanyista.
Gyurcsanyista tőgy imádó.
Gyurcsanyista senki barma.
Zsigeri szintekig gyülőlt paprikajancsi.

TI írtátok,olvassátok!
Tovább is van írjak még?

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.02.22. 09:25:28

@Brendel Mátyás:

Az az érzésem, hogy nem olvasol, csak kommentelsz. Orbán mindkét beszédét semmitmondónak tartottam. Gyurcsány beszéde szólt valamiről, ami mélységesen hazug volt. Erről nem lehet nem írni.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.02.22. 09:29:22

@is: nézd is, látom én azt az elementáris harcot, amivel megpróbálod Gyurcsányt tisztára mosni, illetve minden mocskot a politikai ellenfeleire kenni. De semmi értelme. Az általad is idézett mondat magyarra fordítva azt jelenti, hogy az aki a teljes felelősség, lehetőség, kötelesség birtokában van, azaz első számú vezető, aki mögött ott van a parlamenti többség és az általa kiválasztott kormány, az ne hivatkozzon az ellenzékre, mert ezzel csak a saját tehetetlenségét próbálja elleplezni.

Amúgy hadd kérdezzem meg: a 2008-as népszavazás miről és mekkora összegről szólt szerinted?

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.02.22. 09:31:10

@Brendel Mátyás: tényleg index címlapos volt? Mert én éjjel fél 12-kor néztem, akkor nem volt kinn, most reggel 9-kor is néztem, akkor sem volt kinn. Akkor ezek szerint ki kell egészíteni a felmérést @Turul!!! A Mandinert nem igen olvassák éjjel fél 12 után. B....sza meg.

jozicsenko 2011.02.22. 10:18:25

@is: "2006 után az ország olyan útra lépett (volna), amihez képest Orbán se tud semmi eltérőt felmutatni,"

azéé 2006ban az imf szó nélkül hagyta, hogy az éves hiány 10% legyen, most nyáron a 3,9ért üvöltöttek...

tetszik hogy isten barmait így véded: az szdsz papíron ellenzéket játszott, oszt valahogy mégis meglett mindig az rohadt kőccségvetés, nem? akkor csak volt kormányerő, nem? oszt ugyan mondd már meg, kedves tavarIS, hogy hogyan jött össze ez a tizenezermilliárdos pluszadósságunk?

Orbán legnagyobb hibája, hogy képtelen hátramutogatni és kihasználni az mszp hibáit: miattuk kellene iszonyatosan visszavágni a költségeket, de nem teszi, mert fél a nyugdíjasoktól

pedig 2014 messze van, az mszp törzsszavazói addigra mégtovább fogynak...

Chicano 2011.02.22. 11:04:42

@Brendel Mátyás: "ki is járt Mubaraknál utoljára?" Te Mátyás, eddig azt hittem benned annyi a humorérzék mint egy tál spenótban. De tévedtem, tudsz te humoros is lenni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.22. 13:51:26

@politicus: de olvaslak, jól értem. onnan nézve egy jó Gyurcsány beszéd ilyen kell, hogy legyen. ha jó, akkor írnod kell róla. Orbán beszéde nem ilyen.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.22. 13:52:14

@politicus: tényleg index címlapos volt. a szemed pont olyan jó, mint az agyad.

Táskás Tóni 2011.02.22. 16:48:37

@politicus: Igazad van, megígértem. Nem volt fair dolog immár kétszer hozzászólni. De ennél lényegesen jellemtelenebb a Te írásod ,amikor Orbán Mubarakkal történő sunázását figyelmen kívül hagyva Gyurcsányt hozod Mubarakkal kapcsolatba. Mondom ezt úgy, hogy sosem szerettem Gyurcsányt, bár az öszödi beszéde után kezdtem egy kicsit megkedvelni.
Orbánékkal csak az a baj, hogy hazugok, erőszakosak,lopósak és fogalmuk nincs a gazdasághoz. Tehát hiába a 2/3-ad nem sok jóra lehet itt számítani.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.02.22. 22:39:07

@Brendel Mátyás: Én az éjszakát általában alvásra használom és beismerem mély álomban ritkán látom az Index címlapját magam előtt. Ez is csak a pirosbogyóknak meg.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.23. 10:22:16

@politicus: 9-kor Viktor fellövi az álomsipkát, és be az ágyba, ugye? Tíz perc Bibliaolvasás, lámpa lekapcs.:)

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.02.23. 10:48:05

@Brendel Mátyás: "én éjjel fél 12-kor néztem, akkor nem volt kinn, most reggel 9-kor is néztem, akkor sem volt kinn."

Azért az szívszorító, hogy te mennyire nem olvasol. Ja és nem Biblia, hanem Tóra, pirosbogyó.

soniq 2011.02.23. 20:50:30

@is: a tények téged sosem zavarnak meg a "hülyenépszavazásos" mantrában? Pl kifejthetnéd mit gondolsz a 2007-ig tartó ész nélküli költekezésről, a 2006-os elbaszott adóemelésekről (5 évre sikerült taccsra tenniük a gazdaságot, nagy ötlet volt), arról hogy 8 év alatt nem sikerült csökkenteni az újraelosztás mértékét, stb stb, vég nélkül lehetne sorolni.

A mostani Gyurcsány-beszéd is ugyanazokból a szar panelekből építkezik mint eddig, fizessenek a gazdagok, veszélyben a demokrácia, stb stb. A Fidesz sok mindennel kihúzta a gyufát, de elég lesz ezt a szart meghallgatnom 2014-ben, hogy inkább rájuk szavazzak.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.02.24. 07:24:01

@politicus: meg nem mondom, hogy mikor néztem, de szerintem nem akkor. az tuti, hogy kint volt. ráadásul az index a sideblogot nem szokta frissíteni késő este, a reggeli frissítés után meg tovább kint maradnak a dolgok.

szóval szerintem egyszerűen vaksi vagy. no de a nagyobb baj, hogy hülye is.
süti beállítások módosítása