Nyugdíj - Én visszaléptem
2011. január 31. írta: politicus

Nyugdíj - Én visszaléptem

  Ma lehet utoljára jelezni a magánnyugdíj-pénztárakban, ha valaki nem kíván visszalépni az állami rendszerbe és apanázsát továbbra is magánkezekben akarja fialtatni. Számos elemzés látott napvilágot az elmúlt hetekben arról, hogy kinek, milyen körülmények között érdemes kitartania a magánrendszer mellett és kinek érdemes az állam fojtogató ölelésének engedni. Nos, nekem sajnos nem kellett ezen túl sokat töprengenem, visszaléptem.

  Először is, már az elején szeretném leszögezni, hogy kényszerű döntést hoztam, ha lehetett volna, azt a nem kevés pénzt, amit eddig felhalmoztam, szívesen tudtam volna továbbra is a lehető legtávolabb az állami nyugdíjalaptól. De most nem a jó és rossz között kell, vagy lehet választani. Most a rossz és még rosszabb közötti választás ideje jött el. A magyar állam lényegében zsarolással olyan döntésbe kényszerít bele több millió munkavállalót, köztük döntő részben 2010-es Fidesz- és 2014-es nem Fidesz-szavazókat, ami az állam rövid távú szempontjai szerint tökéletesen racionális (tömjük be a költségvetés tátongó lyukait - ezúton is millió csók a szociknak, és alaposan „basszunk oda” a nyugdíjpénztári tulajdonosok kezére), de ami hosszú távon egyik szereplőnek (sem az államnak, se polgárainak) sem kifizetődő.

  Az államnak hosszú távon olyan kötelezettségei keletkeznek, amelyeknek egy rendre fogyó és öregedő társadalomban nem tud majd maradéktalanul eleget tenni, legalábbis a súlyos eladósodás veszélye nélkül biztosan nem, az állampolgárok egy részét pedig a kormány egyszerűen kivezeti a könyveiből, velük szemben semmilyen kötelezettsége a jövőben nem áll fenn, miközben számukra súlyos pénzügyi kötelezettségeket keletkeztet. Az, aki ma a magán-nyugdíjpénztári rendszert választja, többek között arra is vállalkozik, hogy már rövid távon mások nyugdíjáért álljon helyt. Ha ez nem alkotmányellenes, akkor semmi sem az.

  Itt tegyünk gyorsan egy méltányossági kitérőt: nem vagyunk döntéshozói pozícióban, nem tudjuk kik és hányan csavargatják a kormány (és a miniszterelnök) mogyoróit, milyen piaci és társadalmi kényszerek, elvárások fogalmazódnak meg a háttérben, hányszor csörög a K-vonal az IMF-ből, hány barrosoi e-mail várja Orbánt minden reggel a kávéja mellett, vagy hány nagybefektető jelentkezik be újra meg újra pár milliárdos állami dotációért, adókedvezményért némi munkahelyteremtési ígérettel. Az egymillió munkahely, ugye-ugye.

  Így aztán valamennyire érthető, hogy a pénzszűkében lévő magyar kormány, amelynek nincs a kezében a kassza kulcsa, de amelynek a szabályozói hatalom minden formája a rendelkezésére áll, onnan vesz el a pénzt, ahonnan a legegyszerűbb. Bankoktól, távközlési cégektől, az energiaszektortól és magánmegtakarításokból. Eddig egyszerű a képlet. Adót vetünk ki, lesöpörjük a padlást, miközben a földszinten továbbra is csöpög a csap, feleslegesen ég a villany, a gangot fűtjük feleslegesen, kapun belüli munkanélküliek tömegét tűrjük meg, és aki csak tud, kiihasználja a rendszer tökéletlenségeit. De erről majd egy másik posztban.

  Térjünk vissza a kitérőből és nézzük meg azokat, akik az állami rendszert választják. Ők és bizony a túlnyomó többség ilyen, egy viszonylag biztos, ám a magánrendszerben elvártnál feltehetően alacsonyabb szintű ellátásra számíthatnak, amely jó esetben korrelál az általuk befizetett nyugdíjjárulék mértékével. Ennek nyilván sok oka van, amelyek közt a legfontosabb talán az, hogy az állami rendszerben a befizetések után nem keletkezik hozam, valamint hogy az állam a nyugdíjjárulékokból befolyt pénzt - egyéb nem kevésbé fontos kötelezettségei miatt - nem csak nyugdíjakra fordítja. Rosszabb esetben a korábban jobban keresők ebben a rendszerben is arra kényszerülnek, hogy kisegítsék szegényebb társaikat. Amelynek oka szintén az elfuserált állami nyugdíjrendszerben keresendő (vö.: a sokat emlegett 1998-as differenciált nyugdíjemelés). Öröm az ürömben, hogy a visszatérők befizetéseikkel azt a nyugdíjreform alapot támogatják, amelynek célja elvileg többek között az utóbbi években óriásira duzzadt államadósság mérséklése.

  Jó megoldás nincs, csak rossz és még rosszabb, de talán veszteségminimalizálásra mutatkozik némi lehetőség. Aki szeretne továbbra is több lábon állni, annak érdemes a magánnyugdíjrendszerben keletkezett reálhozamát és az eddig levont 8%-os (a százalék mértékének nyilván csak a jövedelem szab határt) nyugdíjjáruléknak megfelelő összeget a jövőben önkéntes magánnyugdíjpénztárba utalni. Aki így tesz és persze nem éli fel idő előtt megtakarításait, az időskorában talán nem lesz egy az egyben kiszolgáltatva a mindenkori törvényhozó hatalom kénye-kedvének.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr312627321

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Százezer kiközösített: a rendszerváltozás bukása 2011.02.01. 18:15:10

A tegnapi határidő lejárta után napvilágot látott, hogy kicsivel több, mint százezer fő vállalta „önként”, hogy kiközösíttetik az állami nyugdíjrendszerből (illetve egyéb szociális juttatásokból) „most és mindörökké”. Nincs kéts...

Trackback: Maradok 2011.01.31. 21:18:26

Kérem tisztelettel, én vagyok az a jogkövető állampolgár, aki a jövedelmét nem titkolja el, aki tisztességesen befizet minden adót és járulékot. Nincs szándékomban feketén dolgozni, nem akarom zsebbe kapni a fizetésem egy részét, és mindig betartom a j...

Trackback: Kisnyugdíjas Pom Pom 2011.01.31. 20:32:46

  index.hu/video/2011/01/20/aki_marad_megszivja_aki_megy_az_is_megszivja/

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.01.31. 12:44:43

Mondtad: " ...Ma lehet utoljára jelezni a magánnyugdíj-pénztárakban, ha valaki nem kíván visszalépni az állami rendszerbe..."

Mondom. Bár így lenne. Ugyanis nem a magánnyugdíj pénztárban, hanem az "állami nyugdíj hivatalban" kell intézni a köt.ma.nyug-ban maradásom ügyét.

nénike · http://mandiner.hu 2011.01.31. 12:51:12

Azt kellene tudni, hogy az ember bruttó fizetése az övé vagy nem az övé. Ha a bruttó bér - függetlenül attól, hogy aktuálisan rendelkezhet e vele - a munkavállalóé (Rogán szerint nem az övé), akkor világos, hogy alkotmányellenes volt a húzás.

nénike · http://mandiner.hu 2011.01.31. 12:53:20

@rdos:

Még pontosabban a Magyar Államkincstár ügyfélszolgálatán.

IHCS 2011.01.31. 13:01:39

Ha nem a "mi lett volna ha", hanem a mi lesz mostantól kérdésre fókuszálunk, akkor szerintem mától tiszta végre a képlet.

Most, hogy megszűnik a kettes pillér a maradék két opció így néz ki:

- harmadik (valóban önkéntes ) + állami pilléres gyűjtögetés cserébe vis maoir biztosítás (rokkantságra nekem, özvegységre a családomnak) várhatóan alacsonyabb hozammal
illetve
- csak harmadik pilléres gyűjtögetés, oda átvíve a kettesben eddig felhalmozott megtakarítást várhatóan magasabb hozammal, de cserébe nem kapok sem magamnak sem családomnak biztosítást a vis maior esetekre.

A képlet tehát egyszerűen: magas kockázat - magas hozam vs. alacsony kockázat alacsony hozam.

Szemét módon, de végül is mind a kettő valós öngondoskodásra késztet az eddigi paternalista megoldással szemben és ez a része az eredménynek akkor is jó, ha a választott megoldást nem szeretjük.

nyeznajka 2011.01.31. 13:10:43

Én maradtam.
Nem adom a 4 millió forintomat csak úgy oda.
De nincsenek illúzióim, szinte biztos vagyok benne, hogy valami módon megszerzik majd. Nagy a valószínűsége, hogy adminisztratív eszközökkel tönkreteszik a pénztárakat, és így ezen 70+ ezer ember pénze is becsorog a TB-be.

IHCS 2011.01.31. 13:11:38

Jó kérdés persze, hogy ha a magánban maradók (szerintem a kettesből a hármasba átlépők) azonos kockázati szintre akarnak jutni, vagyis saját életbiztosítással akarják pótolni az állami hiányát akkor az olcsóbb-e, mint az állami "biztosítást" választani.

Valójában ez a pénzügyes feladat a döntésben.

IHCS 2011.01.31. 13:20:22

@nyeznajka:

Nem biztos, hogy erre szükség van.

Ha van 70+ ezer ember, akik várhatóan magasan keresnek és nem számíthatnak állami segítségre, akkor van 70+ ezer ember, aki mostantól kétszer is meggondolja, hogy borítékba kapja-e a fizuját, esetleg EVA-zzon vagy inkább bérként kéri.

Ráadásul van 70+ezer magas nyugdíjvárományú ember, akinek nem kell majd megfinanszírozni a nyugdíját.

Ha nagyon kell majd a pénz, akkor persze meg lehet adóztatni a majdani összes nyugdíjat lehetőleg igazságosan (progreeszíven) a nyugdíjasok közötti újraelosztás végett.

A Gyurcsány-Bajnai adósság visszafizetésére felkínált két út közül ezt választja aki magánba megy. Én inkább befizettem a 3M utáni 100%-os vagyonadómat adósságcsökkentésre, minthogy az életem végéig fizetendő jövedelmadó + saját biztosítás változatot fizessem, de ez izlés dolga.

Szerintem ceteris paribus a cash flow jelenértéke az állami megoldásban magasabb, de ha az adókulcsok az államadósság csökkenése miatt csökkennek és az adóelkerülés ezért (és az öngondoskodásról kialakult vita miatt is) csökken, akkor lehet, hogy mindenki azonosan jól jár a végén.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.31. 13:26:46

Mióta ez a jajjjamagánnyugdíjpézem vinnyogás zajlik, azóta néha valóban kezdem azt hinni, hogy tényleg egy féregfajzat ez a magyar (jó, nem az egész magyarság, csak az aki vinnyog).

Az állam nyugdíjjárulékot szed, cserébe nyugdíjat fizet. A nyugdíjjárulék egy részét -tól -ig magánpénztárakban gyűjtötték, amiből egyes posztkomm elftársak igen szépen tollasodtak, állami nyugdíjgarancia mellett nyúlták a kezelésikőccséget. Most ennek vége, a nyugdíjjárulék teljes egészében az állami nyugdíjkasszába megy. Ennyi. Ki nyúlt itt le kit? A posztkomm elftik az államot (a közpénzt), más senki senkit. Mennyivel komolyabb biztosíték, ha egy magánnyugdíjpénztár kezeli a nyugdíjjárulékomat állami garanciavállalással, mintha az állam kezeli állami garanciavállalással? Há' nooormááális???!!!

És még ehhez a vinnyogáshoz annyit, hogy amikor 1990-ben családok tízezrei kerültek kilátástalan helyzetbe az Alkotmánybíróság által is szentesített nagyarányú hitelkamatemelések miatt, akkor miért nem vinnyogott az ország??? Emlékszem, még a kétezres évek elején is árvereztek el olyan családi házakat, így csalásokat, akik a nyolcvanas években felvett lakáshitelkamat 1990-es hirtelen emelése miatt kerültek adóságcsapdába (hitelekkel finanszírozták az eredeti hitelt), s belebuktak. No, ők például veszítettek (gyakorlatilag mindent) egy igazságtalan és meggondolatlan állami döntésen, de ezek a magánnyugdíjsirató puruttyák mit veszítettek???

ü
bbjnick

nénike · http://mandiner.hu 2011.01.31. 13:31:50

@bbjnick:
...de ezek a magánnyugdíjsirató puruttyák mit veszítettek???

Talán a nyugdíjalapjukat képező 24%-os munkáltatói járulékot.

devuscka 2011.01.31. 13:39:31

@IHCS:
Pontosan! "..állami pilléres gyűjtögetés cserébe vis maoir biztosítás (rokkantságra nekem, özvegységre a családomnak) várhatóan alacsonyabb hozammal "

"Feltételezve, hogy a magánnyugdíjpénztáruk addig nem dől be, és az addig gyarapodó néhány milliócska húsz év múlva is legalább ugyanilyen értéket képvisel."(gondola.hu/cikkek/74993-Haduzenet_az_ongondoskodasnak.html)
Jó kérdés: mennyit fog érni a 'gyűjtögetett' pénzecske és az értéke vajon mitől fog függeni?
Talán lehet valami összefüggés egy ország gazdasági stabilitásában és a gazdaságának fellendülésével és a gyűjtögetett pénz értékállóságával. Ha nem indul be egy növekedés, nem számíthat a gyűjtögető értékállóságra. hu.wikipedia.org/wiki/Hiperinfl%C3%A1ci%C3%B3
A rendszerváltás óta eltelt idő, ~20 év(!!) nem a pénz értékállóságát erősítette, de a gazdaságunk sem bizonyított még. Sőt. ( Hol van a mai nyugat életszínvonala? Erre vártunk.)

Ma melyik párt kínál jobb alternatívát, és annak biztos hatását a gazdaságra. (min.~20 évre?) mszp? lmp? jobbik?

2011.01.31. 13:41:40

"És még ehhez a vinnyogáshoz annyit, hogy amikor 1990-ben családok tízezrei kerültek kilátástalan helyzetbe az Alkotmánybíróság által is szentesített nagyarányú hitelkamatemelések miatt, akkor miért nem vinnyogott az ország???"

vinnyogott :), oszt annyi..milyen kormány is volt hatalmon..ööö, jé konzijobbos?

"A nyugdíjjárulék egy részét -tól -ig magánpénztárakban gyűjtötték, amiből egyes posztkomm elftársak igen szépen tollasodtak, állami nyugdíjgarancia mellett nyúlták a kezelésikőccséget."

Csak nem Csányi elvtársra gondolsz? OVI nagy barátjára? Ebből még bajod lesz:) Ne is tudtam, hogy a holland ING, AEGON pl komcsik kezébe van, fel is mondom az életbiztosításomat.

amúgy az AB elmeszeli az egészet, tiszta sor, hogy alkotmányellenes az egész, szal tök mindegy maradunk vagy nem, vissza fog állni az eredeti állapot, (mi már fogadásokat kötöttünk nagy tétekben :):)) mondjuk megnézném majd akkor Viktor arcát

vomit 2011.01.31. 13:41:47

@nénike: eleg beszedes, ha nem rendelkezhetsz a munkad, illetve annak ellenerteke felett. volt erre egy szo az okorban es a kozepkorban.... ah, megvan: rabszolgasag
www.lewrockwell.com/yates/yates17.html

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.01.31. 13:57:48

@poszt: korrekt beszéd, ha szabad ilyet mondanom. :)

Egyet helyesbítenék: az állam a nyugdíjjárulékokból befolyt pénzt kizárólag nyugdíjakra fordítja. Eddig is, eztán is. Épp ellenkezőleg, a nyugdíjkassza hiányát tölti fel máshonnan, hol adókból, hol - mint most - a magánnyugdíj-vagyon államosításából.

IHCS 2011.01.31. 13:58:31

Érdekességképpen:

Bárándy Gergely (MSZP) marad a magánban:
www.origo.hu/uzletinegyed/percrolpercre/20110130-nyugdijdontes-magankassza-hetfo-az-utolso-nyilakozatteteli-nap.html

Ez pedig a képvislő úr vagyonnyilatkozata a parlament honlapjáról:

www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_vagyonpub.vagyon_kiir?P_FNEV=/vagyon/2010/b055_j0100514k.pdf&p_cont=application/pdf

Lehet, hogy akkor még ő is úgy gondolta, mint Rogán, hogy ez a pénz nem az ő vagyona?

(Érdeklődőknek javaslom végignézni a tolvajt kiáltó és a "nem is vagyon"-t nyilatkozó képviselők júniusi vagyonnyilatkozatait, a szavak és tettek konzisztenciájának ellenőrzése végett.)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.01.31. 14:04:06

@bbjnick: Te ennél egyszerűbb dolgokat sem szoktál megérteni.

"Az állam nyugdíjjárulékot szed, cserébe nyugdíjat fizet. " Eddig jó vagy.

"A nyugdíjjárulék egy részét -tól -ig magánpénztárakban gyűjtötték" Na itt zavarodsz össze. Ezért a pénzért ugyanis az állam NEM fizet nyugdíjat, tehát nem is lehet visszacapcarappozni. Innentől kezdve a defektes gondolatmeneted kénytelen komcsizásra támaszkodni.

Egy érvrendszer, aminek az "elvtik" és a "vinnyogás" a sarokpontjai, ritkán helyes. Nálad inkább: sosem.

Bummer 2011.01.31. 14:06:03

@Kettes:
Nem adókból töltötte föl a hiányt, hanem fele részben a manyupokból, akiknek az adókból fizette az államkötvény-kamatot. Szerencsételen manyup-tagok meg észre se vették, hogy a hozamukat saját maguk fizették be adó formájában.

kitta33 2011.01.31. 14:06:55

Van annak jelentősége, hogy valaki 2 milliót vagy 20 milliót visz vissza az államiba? Ezt a nyugdíj számításnál 10-20 év múlva figyelembe veszik?? Csak azért kérdezem mert erről sem beszél senki. Talán akkor lesz értelme annak, hogy mindenkinek a saját számláján vezetik..... vagy naív vagyok?

Devil 2011.01.31. 14:12:37

Rohadtul sok adot fizettem mar be eddig is, tessek ebbol gazdalkodni, es nem lenyulni a nyugdijamat! Ja es en nem kertem hogy legyen alacsonyabb az adokulcs, ezt ok talaltak ki maguknak (szerintem hulyeseg volt).
Jellemzoen az alacsonyabb jovedelmuek leptek at az allami rendszerbe, tehat a maradok lehet hogy csak 2-3% de lehet hogy a vagyon 10%-a is marad veluk egyutt.

vizipipa 2011.01.31. 14:14:52

"az állami rendszerben a befizetések után nem keletkezik hozam"

A reál GDP növekedés az mi? Nem éppen ez lenne?

Egyetlen épkézláb magyarázatot sem láttam arra, hogy ha az állam 100%-os befizetés mellett nem tudja majd finanszírozni a 100%-os kifizetést, akkor 75%-os befizetés mellett miért tudja finanszírozni a 75%-os kifizetést.
Természetesen 75%-os szinten kisebb lenne a hiány, mint 100%-os szinten, de az elvi probléma változatlanul fennáll.
Ebből a logikából az következne, hogy a hiány megszüntetéséhez az egész állami nyugdíjrendszert meg kellene szüntetni.
Azért viszont senki sem rántott kardot. Vajon miért nem?

Egyébként néhány adat ahhoz, hogy mennyi pénz kell a normális nyugdíjhoz. A normális értékét mindenki írja be saját magának.
Az OTP önk.mnyp. kifizetési képlete így szól:

J = T*(1-[k-adik gyök v]) / (1-[v az n-iken])

J = járadék (havi / n.éves / féléves /éves
T = indulótőke (a pénz amit befizettek eddig)
n = járadékfizetés tartama években (nem halálig!)
k = kifizetések száma évenként (1 / 2 / 4 / 12)
i = technikai kamatláb, 3%
v = 1 / 1+i

Évi kétszeri (féléves) kifizetés mellett (k = 2)
20 évre:

T = 10 millió esetén J = 328 701
T = 15 millió esetén J = 493 051
T = 20 millió esetén J = 657 402

Ugyanezt 30 évre nézve:

10 milliónál J = 249 496
15 milliónál J = 374 245
20 milliónál J = 498 993

Szóval így saccolja meg mindenki mennyi pénzt kell az egyéni nyugdíjára félretennie.

bruntentur 2011.01.31. 14:15:45

Szerintem az mnyp-k nél maradtak akkor éreznék igazán biztonságban a pénzüket, ha az mnyp-k gyorsan elhúznának nyugatabbra, legfeljebb nem magyar-, hanem pl osztrák állampapirban lenne egy része. Biztos meg lehetne oldani, hogy utaláskor a napi árfolyamon konvertálnák Eurora a pénzt.
Ez mindenképp biztonságosabb lenne, mint itt, ahol a kormány lopós keze bármikor hozzáférhet.

Devil 2011.01.31. 14:19:59

@IHCS: "Gyurcsány-Bajnai adósság" - na itt valtal hiteltelenne :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.31. 14:42:24

@nénike:

Lósz*rtmama!:-D (...) :-D (...) :-D ... Ez nem érv, ez hisztéria. Ha én nem tartok be egy törvényt és ezért retorziók érnek, azért a végrehajtóhatalom a hibás???

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.31. 14:47:03

@Belpo:

"amúgy az AB elmeszeli az egészet, tiszta sor, hogy alkotmányellenes az egész, szal tök mindegy maradunk vagy nem, vissza fog állni az eredeti állapot, (mi már fogadásokat kötöttünk nagy tétekben :):))" --- írod.

Fel lehet így is fogni:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.31. 14:59:28

@Kettes:

Az intellektuális felszereltségről és az érvkultúráról most inkább ne nyissunk vitát:-)

De azt azért nem bánom, ha megmagyarázod nekem, hogy: ha a manyup befizetések kötelező jellegűek voltak és a majdani kifizetéseket az állam mindenféle garanciákkal szavatolta, akkor minek tekinthetjük a manyupokat, mint a nyugdíjrendszer részének?

Az állam létrehozott és kötelezővé tett egy nyugdíjkonstrukciót, amit, mivel nem bizonyult hatékonynak, most átalakított.

Ha az önkéntes magánnyugdíjmegtakarításait nyúlnák le valakinek, arra én is azt mondanám, hogy lopás, de ami ma itt történik, az, ugye, nem ez(?)...

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.01.31. 15:03:12

@bbjnick:

akkor minek tekinthetjük =akkor mi másnak tekinthetnénk a manyupokat

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.31. 15:09:50

@nénike:

"Azt kellene tudni, hogy az ember bruttó fizetése az övé vagy nem az övé. Ha a bruttó bér - függetlenül attól, hogy aktuálisan rendelkezhet e vele - a munkavállalóé (Rogán szerint nem az övé), akkor világos, hogy alkotmányellenes volt a húzás. "

hát maga kajakra gyogyós :)
hát akkor a bérből adót vonni is alkotmányellenes. kész. :)

heima_ 2011.01.31. 15:10:05

@nénike: nem tulajdonjogi kérdés ez.

az adó és a járulék az államé, a különbség csak annyi, hogy előbbi általános, utóbbit pedig előre meghatározott célokra költeheti az állam. persze dönthet úgy az állam, hogy lemond az adó és járulék egy bizonyos részéről vagy az egészről valamilyen társadalmi-gazdasági cél miatt, de attól még nem lesz az adókedvezmény magántulajdon (ilyen pl az szja 1-1%-ról való rendelkezés is, az sem lesz a "tiéd"). A nyugdíjjárulék magánkasszába terelése is ugyanez a sztori, a tb lemondott a jövedelméről a javadra (cserébe a jövőbeni kötelezettségét is csökkentette), most meg úgy döntöttek, hogy nem éri ez meg.

@poszt: nem értem ezt a szabályozási parát, az állam dönti el mindenképp, hogy milyen szabályok alapján kapsz nyugdíjat, a magánkasszából is. akárúgy is dönthetnek a jövőben, hogy mindenki uakkora minimálnyugdíjat kap - az eü alapnál már most ez a gyakorlat.

IHCS 2011.01.31. 15:22:47

@Devil: Érzelmi reakciók helyett inkább gondolkodj és érvelj.

nénike · http://mandiner.hu 2011.01.31. 15:34:49

@Grift:

Mire fizeti ki utánam a munkáltatóm a nyugdíjbiztosítási járulékot, ha manyup tag maradok?

heima_ 2011.01.31. 15:47:59

@nénike: most sincs közvetlen kapcsolat a járulék a nyugdíj között. szolgálati idő és átlagjövedelem számít.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.31. 15:49:17

@post

"tömjük be a költségvetés tátongó lyukait - ezúton is millió csók a szociknak"

is. mert talán mintha a fantasztikus adócsökkentés is durván lökött volna a hiányon, hm, hm ...

heima_ 2011.01.31. 15:50:56

@mavo: azt a Szegények fizetik a Gazdagoknak, nem?

nénike · http://mandiner.hu 2011.01.31. 15:54:49

@heima_:

Így viszont semmilyen kapcsolat nincs. Én úgy tudom, hogy a járulék jogokat keletkeztet.

teknős 2011.01.31. 15:58:47

@Kettes: Mint mindig most is hülyeségeket beszélsz. Az állam törvényben és erőszakkal szedte és szedi a nyugdíjfedezetét és erre garanciát is vállal. A magánnyugdíjpénztárazás, csak egy technika volt, amit ti fiatalok nem akartok megérteni.

Én nagyon mérges vagyok és voltam ezekre a "jajjamagánnyugdíjpénzem" mert egyrészt a magánnyugdíj nem több, hanem kevesebb jogot ad a munkavállalónak a mostanihoz képest és ezzel a tagok 75%-a kiszolgáltatottabb helyzetbe kerül, mint a mostani rendszerben.

Mégegyszer szögezzük már le, azoknak, akik olyan dagobert bácsis dollárjeleket kapnak a nyugdíjértesítőjük láttan, hogy olyan nincs, hogy az állam csődbemegy , de a MANYUPOK megmaradnak. Fordítva viszont működik a dolog és ezek után nagyon nem lesz erkölcsi alap arra, hogy ha előfordul, az "énnemfogomeltartaniezeketahülyenyugdíjasokat"rothadt nagy manyup-tag esetleg 45 évesen lerokkan, akkor a társadalom szolidaritásképpen tartsa majd el, mert a manyupbefizetéseibe ez nincs bekalkulálva...

teknős 2011.01.31. 16:02:33

@teknős: Egyébként értem. Az általatok megtermelt jövedelem kb. 80%-át viszi el az állam ilyen vagy olyan adók formájában. Legalábbis tavaly még így volt, ami azért valahol egetverő sanyargatás és ezért talán bocsánatos, hogy amit lehet, azt ki akarjátok szedni, amit lehet.

De a manyup csak talmi üveggyöngy.

heima_ 2011.01.31. 16:03:18

@nénike: a munkavállaló által fizetett, esetleg.
munkaadóit a munkaadó fizet, és nem a te nyugdíjcélodra. már csak azért sem, mert nem mindenki után ugyanannyi a járulék, lásd pl start kártyások, mégsem jelenik ez meg a nyugdíjukban.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.31. 16:11:30

@teknős:

"a magánnyugdíj nem több, hanem kevesebb jogot ad a munkavállalónak a mostanihoz képest"

talán ha leírnád tételesen, hogy miért ...

kezdésként: az mnyp tőke/járulék örökölhető, akár több kedvezményezettje is lehet. az államiból (jó esetben) özvegyi nyugdíj keletkezhet, és csókolom, tehát a magánnyugdíj biztosít több jogot.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.31. 16:14:47

@heima_:

látom, édes a demagógia a te szívecskédnek. ha a szegények fizetnék a gazdagoknak, nem okozna masszív költségvetési hiányt.

Kicsit Karcos 2011.01.31. 16:39:09

"az állami rendszerben a befizetések után nem keletkezik hozam"

Hogyne keletkezne hozam, a nyugdíjak indexálása pl. az inflációval maga a hozam. Garantált hozam.

Másik gyakori félreértés a 75-25-ös arány, ami a közhiedelemmel ellentétben nem a járadékra vonatkozik, hanem a járulékra vonatkozott (24% vs 8%).

scr 2011.01.31. 16:46:53

Attól félek, hogy a magas hozam-magas kockázat megoldást választó manyupnál maradók majd annak idején úgyanúgy fognak sírni, ha a magas hozam nem jön be nekik, mint a devizahitelesek. Már most le kellene szögezni, hogy lófaszt nekik.

daito 2011.01.31. 17:10:10

"A nyugdíjjárulék egy részét -tól -ig magánpénztárakban gyűjtötték, amiből egyes posztkomm elftársak igen szépen tollasodtak, állami nyugdíjgarancia mellett nyúlták a kezelésikőccséget."

Szép megfogalmazás; de tessék már körbenézni az mnyp-k házatáján, jó?
Egyrészt, akár Te is beszálhattál volna a buliba, a te eszeddel és tehetségeddel nem hiányzott volna semmi egy saját mnyp-hez, és nyúlhattad volna a kezelésikőccséget.

Hozzáteszem, az államnál nagyobb kezelésikőccség elszámoló nem sok van. Sőt, az állam legfelsőbb szintű képviselői - közülük nem egy vezette a tavalyi forradalmat - igen professzionálisak a költségek elszámolása terén. Höhö. Ugye ne fejtegessem?

"Mennyivel komolyabb biztosíték, ha egy magánnyugdíjpénztár kezeli a nyugdíjjárulékomat állami garanciavállalással, mintha az állam kezeli állami garanciavállalással? Há' nooormááális???!!!"

Az a problémád, ami a többieké is. Csak elölről nézitek a kérdéskört.
Az mnyp rendszerből maximum annyit lehet kifizetni; amennyi benne van. Ellenben az államiból többet is, mert rakunk még hozzá máshonnan. Sőt, növeljük a terhére az államadósságot.
És ez a rohadt nagy gond az államival. Nemcsak azért nincs benne elegendő pénz; mert sok a nyugdíjas és kevesebb a dolgozó - ugyanis ez nem a múlt héten derült ki; hanem szép hosszú, 20-30 éve tartó folyamat. Az a gond, hogy ennek ellenére, amikor valakinek eszébe jut; akkor a nyugdíjrendszer terhére lehet újabb aprópénzt szórni a nép közé. Igen, ezt a szocik elkúrták; de ne tessék azt sem elfeledni, hogy Urunk simán ráígért erre még egy havit.

Másrészt az mnyp rendszer sajátja, hogy jóval kevésbé ismeri el az állami nyugdíj adakozás 250-féle módszertanát. Ugyanis az mnyp-ben nem osztanak előbb és nagyobb összegű nyugdíjat: mert védted a pártházat; vagy mert lőtted a pártházat.

Egyébként egy tök jó ötlet, hogy mostantól ne lehessen több nyugdíjat kifizetni, mint ami bejön, és ezt törvénybe foglaljuk; de gyanítom, hogy ennél sokkal bonyolultabb a képlet.

2011.01.31. 17:18:06

@daito:
jól beszéltél :)

hirszerzo.hu/reflektor/20110131_nyugdijpenztar_valasztas

képek, csupa "rossz arcú komcsibérenc, aki kiiratkozik a szolidaritási közösségből"

VDSZ-nél szintén rengeteg ember, hosszú sor, + egy halom levél a porta előtt, gondolom szándékosan hagyták elől, erősíteni a harci kedvet :)

ja, gondolom jvizkeleti is manyup tag továbbra is :), lásd "vazallus" posztját :(

+OFF:
A fidesz a gyerekektől vesz el a VII. kerben, hogy a képviselők és a Helyi Témának juttasson:
hirszerzo.hu/belfold/20110128_erszebetvaros_elszamolas_onkormanyzat

ennyit a jövőről mára

bz249 2011.01.31. 19:09:25

@daito: "Másrészt az mnyp rendszer sajátja, hogy jóval kevésbé ismeri el az állami nyugdíj adakozás 250-féle módszertanát. Ugyanis az mnyp-ben nem osztanak előbb és nagyobb összegű nyugdíjat: mert védted a pártházat; vagy mert lőtted a pártházat."

Mert mi alapjan osztanak a manyup rendszerben? Van mar rola torveny, lemaradtam valamirol? Tegnap meg semmit se lehetett tudni arrol, hogy milyen modon veheti fel az ember a magannyugdijat. De ezek szerint valahol kell lennie ilyen torvenynek.

Vagy ez csak a parthazra vonatkozik es egyelore meg csak koncepcio?

civilkontrol 2011.01.31. 19:46:02

“Ma lehet utoljára jelezni a magánnyugdíj-pénztárakban…”
- Én is visszaléptem és nekem sem kellett sokat gondolkodnom, hogy a szintén nem csekély megtakarításaimat (az enyém, hát persze) hol tudom jobban fialtatni.
Ugyanis nem az volt az elsődleges szempont, hogy mi a legjobb nekem, hanem az, hogy mi a legjobb a közösségnek.
Sokan és sokszor kifejtették, hogy mekkora veszteséget termelt a 3 lábú torzó, erre nem is fecsérlem az időt, maradnék inkább a lényegnél: azt akartam, hogy a millióimat az állam az államadósság csökkentésére fordítsa.
Bevallom, aggódok a korfa felborult fizimiskája miatt, de van okom optimizmusra is. Egyrészt az önkéntes pénztárban továbbra is gyűjtök, (ami valóban az enyém) másrészt optimizmusra ad okot az összkép.

A 16%-os szja-val ugyanis a fajtám kerül olyan helyzetbe, hogy elemi érdeke a szaporodás. A fajtám, melyet úgy neveltek, hogy dolgozni nem csak kötelező, de jó is, hogy lopni, csalni bűn, saját lábon állni pedig olyan elemi, mint a levegővétel. Én is így fogom nevelni a srácaimat, melyekből nem csak kettőt tervezek és immár meg is tehetem.

A februári bejelentésektől pedig sokat várok, remélem nem alaptalanul. Az lehet a mérleg másik nyelve. A gyerek nem megélhetési forrás a segély pedig nem alanyi jogú; tenni kell érte.

Mindent egy lapra ciklus van, ami rohadt kockázatos, de nem látom be, mitől lenne veszélyesebb a lassú, de biztos megsemmisülésnél.
Csinálják, használjanak minden eszközt, ami megengedett, én ennyit tudtam tenni magamért, a kölykeimért, a hazámért.

eN 2011.01.31. 19:46:15

Nénike szerinted a szuperbruttód, ami jelenleg az adóalapod jelenti az is a tiéd?
Ez az értelmi szint Tótára jellemző, ne égesd itt magad.

eN 2011.01.31. 19:59:49

@bbjnick: etetjük a trollokat? közben meg Grift siratja a túloldalon :P

eN 2011.01.31. 20:05:54

@civilkontrol: bizony az alacsony szja pár év alatt visszaadja azt az összeget, amit most mint virtuális pénzt elvesz az állam a manyupoktól.
Itt csak a szoci igazgatótanácstagok és vezetők járnak rosszul, de valahogy nem tudom őket sajnálni.

nénike · http://mandiner.hu 2011.01.31. 20:10:54

@eN:

Az egyhuszonhetes szorzó biztosan nem az enyém.
Ami a bruttót illeti az vitatott. Ha nem az enyém, akkor miért tőlem vonja el az állam? Miért én kapok az elvonásért cserébe valamit?

eN 2011.01.31. 20:17:02

@nénike: mire gondolnak nappal a csillagok? hová lett Holden? Hallatszik-e reccsenés ha eldől egy fa az erdőben, mikor nincs ott senki?
Mind-mind fontos kérdések.

Walter Melone (törölt) 2011.01.31. 20:38:27

Ez még messze nem lefutott meccs. még csak most tartunk ott, h a bíró feldobta a pénzérmét, és a csapatok térfelet választottak.

Első körben az AB sztem bele fog kavarni rendesen a buliba, de ne feledjük Strasbourgban is született beadvány. Ott is várható valamilyen határozat.

Sőt, addig még el is söpörheti ezeket a népharag, és a következő klientúra (bárkik is legyenek azok) megsemmisítheti ezt a törvényt, vagy ennek részeit.

Walter Melone (törölt) 2011.01.31. 20:39:13

@eN:

valamint: kicsoda a katona fehérben?.....

stonegossard 2011.01.31. 20:39:32

Ezt ügyvéd írta, okuljatok belőle"

"Jogilag a helyzet az, hogy a befizetett pénz a befizetőtől közjogi szabályokkal elvont, közteher jellegű járulék, akkor is, ha az névre szóló számlán van nyilvántartva. A pénztártagok és a bank között szerződéses viszony van (így nyithatnak bankszámlát), ezért a befizető nem léphet föl alanyi jogon tulajdoni igénnyel csak kötelmi (szerződésen alapuló) igénnyel. Egyszerűen szólva a kötelező magánnyugdíjpénztár tagok nem tulajdonosai, csak üzletfelei a pénztáraknak.
A befizetett pénz a pénztár tulajdona.
A pénztártagokat nem a befizetett összeg illeti meg, hanem az annak célját jelentő szolgáltatás (nyugdíj). A befizetett pénzt a kötelező magánnyugdíjpénztár használja, szedi a hasznát, rendelkezik vele, olyannyira, hogy az összeg a pénztár könyveiben jelenik meg mint saját forrása. A pénztártagok csak abban dönthetnek, hogy a pénztár mibe fektesse a járulékukat (egyszerű embernek nehéz lekövetni a teljesülés vagy meghiúsulás okát). A befizetőknek abba nincs beleszólásuk hogy az intézmény (magánnyugdíjpénztár) ko nkrétan hogyan használja föl az összeget.
Ennek következtében amikor az állam megszünteti a magánnyugdíjpénztárakat, nincs a befizetőket érintő tulajdonelvonás, csupán egy másik szereplő lép be ebbe a kötelezővé tett sajátos kapcsolatba. Jogilag abszurd egy magánnyugdíjpénztárba való belépés kötelezővé tétele. A befizető szerződéses szabadságáról ugyanis a kötelező jelleg miatt nem lehet szó. Ennek következtében nem a pénztár és a befizető szerződéses viszonya a meghatározó ebben az abszurd helyzetben, hanem a kötelezésről szóló közjogi rendelkezés. Az abszurditást csak fokozza az a csapda, hogy a kötelező magánynyugdíjpénztárakat működtető bankok csődje, veszteséges működése esetén a pénzüket elvesztőknek ki fizetne nyugdíjat, ki gondoskodna róluk?
Jogilag az államnak kell helytállnia, nyugdíjat fizetnie, mert ő kötelezte a befizetőket a magánnyugdíjpénztárba való belépésre. Ez a helyzet időzített bombaként ketyegett a bankokat megadóztató, s ezzel az emberek terheit megkönnyítő Fidesz kormány alatt.
A kötelező magánynyugdíjpénztárak a bankok részéről olyan zsarolópotenciált jelentenek a mindenkori kormányokkal szemben mindenképpen nemzeti érdek megszüntetni.
Tudom Péter, hogy nem egyszerű a jog világában eligazodni, de a lényeget egy mondatban úgy tudom összefoglalni, hogy ami alanyi jogon jár azért nem kell bíróságra menni, ami viszont kötelmi jogon alapul (szerződéses viszony) annak érvényesítése mindig bizonytalan kimenetelű.

Az érthetőség kedvéért példákkal szemléltetem a fentieket:
1. Az a tulajdonos, akinek 20 hektár földje volt amit a kommunisták elvettek, kisajátítottak, nem kaphatta vissza kárpótlásként csak kárpótlási jegyet kaphatott, amivel licitálhatott arra földre, ami a telekkönyvi nyilvántartás szerint alanyi jogon eredendően az övé volt. A licitálás másr kötelmi (szerződéses jogviszony) körébe tartozott, ezért szinte semmi esélye sem volt hogy visszakapja a saját földjét.
2. A nyugdíjjárulék befizetését az állam írta elő, de az összeget a magánnyugdíjpénztárak kapták meg és a befizetett pénzzel sajátjukként rendelkeztek. A befizetett nyugdíjjárulék után az állam alanyi jogon nyugdíjat biztosít, ugyanakkor a kötelező magánnyugdíjpénztár csak abban az esetben fizet nyugdíjat kötelmi (szerződéses) viszony alapján, ha van rá pénze. Az államot nem engedik csődbe menni (EU tagország) a magánnyugdíjpénztárak maguk is csődbe mennek ha hasznuk van belőle.

Kivlov 2011.01.31. 20:40:02

kalap sz*r az egész eü-, nyugdíjrendszer úgy ahogy van...
aki nem éri meg a nyugdíjkorhatárt, de fizetett rendesen, annak az örököseinek alapból kéne valamit kapnia.
akinek viszont nincs kellő jogosultsági ideje, az ne kapjon egy vasat sem. ha éhenpusztul, így járt. gondolkozott volna korábban...

Ipari-antidepresszió 2011.01.31. 20:40:57

Sajnálom, hogy a posztíró a gyávaságot tűzte zászlajára. Az emberek idős korukra félretett magántulajdonát fenyegetéssel kizsarolni, majd részben nyugdíjemelésre költeni egy elképesztően aljas és kockázatos húzás volt, ráadásul messzemenően ostoba is. A későbbi évekre beárazódhat a jogorvoslati kockázat, a kárpótlási folyamatok beindítása és a jogállamba vetett hit csökkenése is.

fotelagy 2011.01.31. 20:42:15

Hurrá! Van 95 ezer nemzetidegen hazaárulóról névsora a kormánynak. Jöhet a tisztogatás. Ez az első kör, akitől meg lehet tisztítani a nemzetet. Ki kell vágni a rákos daganatot, ez az első lépés a gyógyuláshoz!

stonegossard 2011.01.31. 20:43:17

@Ipari-antidepresszió: bocs ez nem magántulajdonod, sosem volt az

Ipari-antidepresszió 2011.01.31. 20:45:10

@stonegossard: Ha ennyire fogalmatlan vagy, akkor minek szólsz egyáltalán bele? Még a mostani magánnyugdíjtörvény is explicit kimondja, hogy a magánnyugdíjpénzek magántulajdont képeznek. A manyup pénztárak a tagok tulajdonában vannak.

2011.01.31. 20:45:31

@civilkontrol: "Mindent egy lapra ciklus van, ami rohadt kockázatos" ez a pókerben "oké" talán, de egy országnál nem. azt nem tudom, hogy milyen "fajtának"(!!!??) jó a 16% kulcs, de szerintem semelyiknek(leszámítva a felső 10%-ot, ezt néhány hónap múlva látni is fogod, akkor visszatérhetünk rá), és abban is biztos vagyok, hogy semmi köze nincs a "szaporulathoz". Az, hogy a társadalom nagy része jól érezze magát, az nem az adókulcstól függ(lásd skandinávia:)). Ez az adókulcs pedig a társadalmi egyenlőtlenségeket tovább növeli(növekvő bűnözés, Mai példa, újra linkelem:
hirszerzo.hu/belfold/20110128_erszebetvaros_elszamolas_onkormanyzat
hol itt a jövőbe fektetés? sehol.

stonegossard 2011.01.31. 20:47:20

A pénztártagok és a bank között szerződéses viszony van , ezért a befizető nem léphet föl alanyi jogon tulajdoni igénnyel csak kötelmi (szerződésen alapuló) igénnyel.

teknős 2011.01.31. 20:49:46

@mavo: Igen, lehet, hogy nem a jog szó rá a legjobb. De itt ti nem nyugdíjról beszéltek, hanem befektetésről.

És valahogy az a tétel kimarad a számításaitokból, hogy mi van akkor, ha befizetéseid nem elegek ahhoz, hogy eltartsad magad.

Azok, akik valóban nyugdíjat szeretnének, azoknak ez sem nem több, sem nem jobb.

whale 2011.01.31. 20:52:21

nagyon szar, ócska szerecsenmosdató poszt ez a javából. a cél ugyanis- és qrva jól jegyezze meg ezt minden fülkeforradalmár- SOHA nem szentesítheti az eszközt!!!

Ipari-antidepresszió 2011.01.31. 20:54:52

@stonegossard: Még a mostani törvénybe is az került, hogy:
17. § Az Mpt. 5. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
(4) A pénztártag követelése – a tulajdonlás elve szerint – a pénztártag tulajdona

fotelagy 2011.01.31. 21:00:32

A pénztártag követelése az utolsó kívánság a siralomházban..... Hehehe

pfekete101 2011.01.31. 21:02:07

Aki visszalepett az allamiba, az mar sohasem latja tobbe a magannyugdijpenztaraban osszegyujtott penzt. Szamukra nincs visszaut. Viszont aki maradt, azoknak szerintem a kesobbiekben is lesz lehetosege valasztani. Nem hiszem, hogy a kormany elhatarolodik atttol, hogy egy MNYP-i tag a kesobbiekben atlepjen az allamiba. :-)
Hat ezert is maradtam en az MNYP-ben. Meg hat utalom az allamositast.

ősirománszokás 2011.01.31. 21:02:15

@fotelagy: nemzetidegen hazaáruló? Mert az a fajtád privilégiuma hogy ezt definiáld mi? Játszunk el a gondolattal; többnyire azok maradtak MNYPben -köztük én is-, akinek vélhetően megéri, mivel keményen dolgozik és adózik, sok más népnemzeti polgártársunkkal ellentétben (amely retrdáltak úgy gondolják a magyarság mértékének meghatározója a kokárda mérete és viselésének hossza). Tudva azt hogy az adófizetők 10%-a fizeti be a SZJA nagyobbik részét, és feltételezve hogy jelentős átfedés; e nélkül a 95 ezer nélkül szerinted hol lennél?

@civilkontrol: és mi az a lap ha szabad kérdezni? 10 év alatt 1 millió munkahely? Mindezt egy Matolcsy féle szaktekintély szájából te készpénznek veszed? Akkor az a baj hogy ez pont az a lap amit 20ra húzol hátha meglesz a 21. És de, lehetett volna másképp is; mondjuk fiskális kontroll fenntartása, az IMF-el jó viszony fenntartása, szerkezeti reformok stb. Aki 10 millió ember életéért felel az nemhogy 19-re nem húz lapot, hanem van egy B és C terve is arra nézve hogy mi lesz ha az A nem jön be. Itt az a baj hogy A terv sincs.

Tomasz_a_gozmozdony 2011.01.31. 21:03:55

En is visszaleptem. Nem nemet tulajdonu cegvezetok szolgalati audijat szeretnem finanszirozni a tovabbiakban a megtakaritasombol (ami 6 ev alatt termelt 8 240 (!!!!) HUF realhozamot), hanem az allamadossagot szeretnem csokkenteni. Mivel igy se, meg ugy se marad nalam ez a penzosszeg, es nagy valoszinuseggel a nyugdijkorhatart sem elem meg, igy legalabb a kozosseg erdeket tartom szem elott. Ez a sok kulfoldi biztositotarsasag meg takarodjon el innen.

pfekete101 2011.01.31. 21:05:37

@fotelagy: "Hurrá! Van 95 ezer nemzetidegen hazaárulóról"
En meg azt mondom:
Hurra! Megvan a 95 ezer becsuletesen dolgozo es adozo magyar allampolgar.

Ipari-antidepresszió 2011.01.31. 21:07:31

@Tomasz_a_gozmozdony: Látom még azt se fogtad föl, hogy tulajdonos voltál a pénztáradban.

fotelagy 2011.01.31. 21:08:39

@pfekete101: Akik éppen megpróbálják kihúzni a pénzt az állam és a nemzet zsebéből és szinte a lovira vinni a becsületes magyarok jövőjét...

Knorr 2011.01.31. 21:09:00

@politicus: "Így aztán valamennyire érthető, hogy a pénzszűkében lévő magyar kormány, amelynek nincs a kezében a kassza kulcsa,"

kb 1000 mrdnyi forintot elpazaroltak már (adócsökkentés (650mrd), drágább lett az államadósság finanszírozása stb stb stb). Erre is a gonosz IMF kötelezte őket ugye? Ők nem tehetnek semmiről.

Ekkora naivitást!

Knorr 2011.01.31. 21:10:11

@fotelagy: "Akik éppen megpróbálják kihúzni a pénzt az állam és a nemzet zsebéből és szinte a lovira vinni a becsületes magyarok jövőjét... "

milyen pénzt? amit én megkeresek pénzt az mióta az államé és a nemzeté? megvesztél? vagy színtiszta kommunista vagy?

Tomasz_a_gozmozdony 2011.01.31. 21:11:53

@Ipari-antidepresszió: latom te meg azt nem fogtad fel, hogy ez olyan mintha vennel egy telket a holdon. Ha netan tortenik veled valami, es nem kap a gyereked arvaellatast, a feleseged ozvegyi nyugdijat, helyette fizethetik tovabb a magannyugdijpenztaradba a befizeteseket. Majd magyarazd azert el nekik hogy tulajdonkepp ok ezzel tok jol jartak, mert a gonosz Viktor nem csapott le a penzedre.

Totof 2011.01.31. 21:13:19

@Tomasz_a_gozmozdony: Nem tudom, mennyire közös érdek kétszer annyi magyar állami alkalmazott szolgálati Audijának a kifizetése. Ez hülye érv volt

bertrollnok 2011.01.31. 21:14:27

Rövidre zárnám a vita politikai pólusát:

“mindenki visszakapja a _saját pénze_ feletti rendelkezés szabadságát”

(Selmeczi Gabriella)

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=154503

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2011.01.31. 21:14:47

Tényleg mennyivel jobb lett volna a régi szja-rendszer, a további, aktív lakosságra kivetett adó és elvonás... értsétek meg, hogy nem volt más választás. Persze, tök jó lett volna még egy IMF-hitel meg az a szuper védőernyő, ugye?

"Az én pénzem, nem adom, örökölhető, egyéni számla", stb. stb. ja, a másik 3/4-edét meg adta volna az állam szokás szerint.

Nincs pénz, valahonnan el kellett venni.

ben2 2011.01.31. 21:15:51

@Ipari-antidepresszió:

A manyup pénztárakban a tagság résztulajdonos. Érdekes módon, amikor az MSZP ezt a tulajdonosi jogviszonyt el akarta vonni (törvényt is hoztak róla) és mezei ügyfeleket akart kreálni a manyup tagokból, senki sem hisztizett a blogszférában, hogy éppen kirabolják. Ráadásul akkor a tulajdonjogot az állam nem saját magának akarta megszerezni, hanem a manyupok befektetői számára akarta átjátszani.

@Walter Melone:

1. az AB-nek szinte alig van mozgástere manyup ügyben, de ha mégis sikerülne beleszólnia a témába, a kormány meg tudja változtatni az alkotmányt a kétharmados többségével
2. Strasbourgnak nincs jogalapja beleszólni a tagországok nyugdíjügyeibe.
3. A közvélemény-kutatások nem adnak számot különösebb népharagról. Az elmúlt nyolc évben hiteltelenné vált ámde annál hangosabb balos médiaértelmiséget összekeverni a néppel önáltatás. Egyébként még a legoptimistább balosok sem gondolhatják komolyan, hogy 3 év múlva az államnak lesz 3000 milliárd felesleges pénze a manyupok kárpótlására és évente további 500 milliárd az újra megnyíló költségvetési lyukak foltozására.

fotelagy 2011.01.31. 21:16:08

Jobb, ha végre tiszta helyzetet teremtünk ebben az elitista bagázsban: az egyén nem ura önmagának, hanem a teste és a lelke az állam tulajdona. Miféle pénzt kerestetek ti meg? Itt mindenki akkorára nőhet, amekkorára az állam engedi. Nála a ravasz, a többieknek dugó van.

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2011.01.31. 21:16:56

@teknős:
Azt meg te hagytad ki a számításból, hogy a mai átlagnyugdíjak /nem az amit kiszámolnak, hanem amit a nyugdíjasok többsége kap!/sem fedezik az önfenntartásod. S később pláne nem fogja.

2011.01.31. 21:17:26

@Tomasz_a_gozmozdony:
há melyikbe vótál te kis muja, és mennyi vót a bruttód? :) én hollandba, magas brutállal, 12 év(egyetem mellett)manyupba , és van ölég rajta(szted mennyi adót fizettem be@pfekete101: :):)amúgy szted az új adórendszer nem a mercis bankároknak jó?:):)főleg a sok szerencsétlen 330 bruttó alatti meglátja a februári bérét, hát lefagy a mosoly az emberek arcáról.
@ősirománszokás:
nehogy fotelagynak felülj:):), amúgy én is láttam a mai képeket, a sok fiatal és középkorú mind komcsi bérenc :):)
@pfekete101:
sztem is maradni kellett, de legalább jogfenntartó nyilatkozatot tenni.

zeus123 2011.01.31. 21:17:31

ha nem a manyup tag pénze, akkor miért kellett szenvednie a Fidesznek, h adómentesen adhassa oda a reálhozamot? ha a manyup befizetés egyenlő azokkal, akik nem léptek be, akkor nem lenne igazságtalan?

Dr.Bio74 2011.01.31. 21:17:47

1. A magánnyugdíjpénztárban tartott pénzem jelentős részéből az állami büdzsét támogattam eddig is, úgyhogy coki.
2. Siránkozom, hogy maradtam? Nem. A szemem szikrázik a dühtől, hogy ilyen kommunikációval, ilyet engedtek meg maguknak régi-új uraink, sok csahos támogató mellett.
3. Az idő megy és maga alá mos sok lelkes embert mind a két oldalról, a választás erejében hívőket azonban nem.

Ipari-antidepresszió 2011.01.31. 21:18:19

@Tomasz_a_gozmozdony: A magánnyugdíj örökölhető. Téged meg kiraboltak.

Sieg 2011.01.31. 21:19:35

A legtöbb elemzés egy nagyon fontos dologról feledkezik el. A gusztustalan zsarolás maga könnyen lehet, hogy teljesen súlytalan.
Most egy tollvonással azzal fenyegetnek, hogy minden eddigi állami befizetésedet elfelejtik és emellett jövőben is köteleznek a nyugdíjjárulék fizetésére úgy, hogy semmit sem látsz vissza belőle.

De az én nyugdíjamról nem Matolcsy bácsi fog dönteni, hanem a mostantól számított hetedik kormány. A mostani aljas zsarolás több szinten is alkotmányellenes, csak hát meg lett oldva ügyesen, hogy ez ne lehessen gond.
A mai kormány fenyegetését pontosan ugyanolyan egyszerű tollvonással lehet semmissé tenni, mint ahogy az létrejött. Ha ez nem történik meg a következő 8-12 évben, akkor az azt jelzi, hogy a jogállam tartósan megszűnt és az állampolgárok tetszőlegesen alázhatóak, ami meg azt jelenti, hogy ideje lesz itt hagyni az országot az igaz magyaroknak.

Egy dolog biztos, annak ellenére, hogy eddig példás adózó voltam és nem trükköztem semmit, a jövőben az "engedetlen hazafiatlan polgárok különadója" miatt megteszek mindent, hogy a hivatalos fizetésemet a minimumra csökkentsem.

A zsarolásnak nem szabad engedni. A hatalom most az állami rendszer biztonságáról papol és ugyanabban a pillanatban bizonyítja, hogy mennyire kiszolgáltatott vagy neki és bármikor megvonhatja. Az csak a viccfaktorhoz járul hozzá, hogy emellett konzervatívnak hazudja magát.

Ipari-antidepresszió 2011.01.31. 21:19:48

@ben2: Itt most kizsarolták az emberektől az idős korukra félretett pénzüket, azért a felháborodás.

Tomasz_a_gozmozdony 2011.01.31. 21:20:09

@Ipari-antidepresszió: uhum. Egy (1) kedvezmenyezett orokolheti. Ha harom gyereked van, meg az asszony, akkor szetdobjak szerinted negy fele? Olvasgass kicsit a temaban.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.31. 21:21:53

Az a durva, hogy ismerek olyant, akinek még úgy is megérné, hogy nagyjából 3/4-ben kizárólag mások nyugdíját fizeti, az után állami nyugdíjat sosem kap, és csak 1/4 kerül a saját számlájára, mert viszonylag jól keres és sokat adózik, a demográfiai helyzet miatt meg ehhez képest nem sok állami nyugdíjat fog kapni. De mégis maradt, mert nem akar a Fidesz feketelistájára kerülni...

zeus123 2011.01.31. 21:22:28

@Tomasz_a_gozmozdony:

"es nagy valoszinuseggel a nyugdijkorhatart sem elem meg"

én is így sejtem magamról és pont ezért maradtam. így ha nyugdíj előtt bedobom a kulcsot, akkor legalább a család megkapja a - jó eséllyel mai áron 20 M körüli - addigi befizetésemet. és nem azt kell eldöntenie az asszonynak, h az 5000 forinttal nagyobb özvegyi nyugdíjat, vagy özvegyi járulékot kapja még pár évig. Ha meg ő sem lenne akkor, az államiból a felnőtt gyerekem semmit sem kapnak.

Szvsz ezzel az "én inkább a közösséget támogatom" szöveggel is le kéne állni. én 24%-t fizetek majd a közösségnek úgy, hogy nem kapok érte semmit. ez azért már közép távon is jóval több lesz, mint nagyon sok visszalépő összes megtakarítása...

Knorr 2011.01.31. 21:23:16

@ben2: "3. A közvélemény-kutatások nem adnak számot különösebb népharagról."

Elég szomorú. Bármelyik nyugati országban már megdöntötték volna ezt a kormányt.

"Egyébként még a legoptimistább balosok sem gondolhatják komolyan, hogy 3 év múlva az államnak lesz 3000 milliárd felesleges pénze a manyupok kárpótlására és évente további 500 milliárd az újra megnyíló költségvetési lyukak foltozására. "

nem kell kárpótolni. aki hülye volt és kilépett az úgy marad. nekem csak az állami nyugdíjat adják majd meg 30 év múlva. Amiért most is csengetem be a lovét, de Az alcsúti törpe azt mondta 30 év múlva majd nem kapok cserébe semmit. Hogy képzelte ezt?

ha meg nincs évi 500mrd, akkor miből csökkentették 650mrdal a befolyó adókat ? Gondolkozni szoktále?

new york, new york 2011.01.31. 21:23:19

Gratulálok a posztolónak, szépen teljesítette a feladatát, felmondta a leckét.
Igazából csak arra lennék kíváncsi, hogy a mai demográfiai trendek mellett mégis mire alapozzák, hogy rendes állami nyugdíjam lesz a felosztó-kirovó rendszerben? Az én korosztályom (egy adott évtized szülöttei) létszáma tudomásom szerint cca 1 600 000 fő; a két évtizeddel utánunk következőké 960 000. Hogy fogja 960 000 ember - saját megélhetése mellett - kitermelni 1 600 000 nyugdíját - mert az Orbán-babyboom szerintem kb. sci-fi kategória. (Ha meg, bár kétlem, mégis összehoznak 1 M gyereket, a jelenlegi oktatás és gazdasági szerkezet mellett hol lesz olyan munkájuk, ami után érdemi adó- és járulékbevételeket keletkeztetnek az államnak?)

Fentiek miatt szívem szerint maradtam volna a magánnyugdíj-rendszerben, de mivel minisztériumban dolgozom és meg lett találva a módja, hogy tudtunkra adják, hogy a maradás "erősen ellenjavallt", és mivel szeretem a munkámat, végül be kényszerültem áldozni a manyup megtakarításomat. (Kollégák között volt még jópár ilyen.)
Senkinek nem kívánom ezt az érzést. Nem a vagyonvesztés érzését (bár az sem fényes dolog), hanem a tehetetlenség, a szégyen és a megalázottság érzését. Hogy nem tudsz elszámolni magaddal. Hogy bár független, értelmes, önálló, gondolkodó lénynek tartottad magadat, behódoltál és végül feladtad az elveidet a prózai megélhetésért (ami ráadásul szintén nem túl fényes, de ezt most ne nyissuk fel). Hogy engedtél a zsarolásnak. Hogy végül nálad is csak célt értek, bár nem akartad. Frusztráció, önutálat, önvád. Ma délután többször néztem az órámat, hogy "még éppen odaérnék a Fiumei útra". Végül nem mentem, és szégyelltem magam, utáltam magam érte. Na EZ az az érzés, amit soha nem fogok a kedves vezérnek és pereputtyának elfelejteni, semmilyen körülmények között.

2011.01.31. 21:24:18

@Sieg: "Egy dolog biztos, annak ellenére, hogy eddig példás adózó voltam és nem trükköztem semmit, a jövőben az "engedetlen hazafiatlan polgárok különadója" miatt megteszek mindent, hogy a hivatalos fizetésemet a minimumra csökkentsem."
hát egen, az egész rendszer tovább erősíti azt, csak magaddal törödj, csalj ahol tudsz, mert az állam mindent elvesz akkor amikor akarja, szal kár befizetni. Semmivel nem lesz jobb az adófizetési morál a 16% adókulcs miatt se, de sok hülye még nem látja

akakukk 2011.01.31. 21:25:28

Szerintem a manyup befizetes igazandibol sohasem volt az enyem. A mai nyugdijasoknak nyugdijat kell fizetni, es ezt az allam hitelbol potolta. manyup=1.5% hiany. A manyup jo koncepcio volt, es ha tovabb kitartott volna a vilagban a konjunktura, talan vegig birjuk. De nem birtuk, az EU rankszolt, hogy a hiany 3%, ami a manyup miatt nekunk 1.5% lett volna. Ez azert nem realis, lassuk be. Esetleg emeltuk volna az adokat? Bezarjuk a korhazakat? Dunaba lojuk a nyugdijasokat? Es meg a kormanyt se lehet ezert nagyon szidni, megprobaltak, hogy a manyup miatt legyen a hiany 4.5%. Szoval persze, kerdeses hogy mi lesz majd a nyugdijunkkal, de anelkul mar az idei evi koltsegetes is gond. Idot nyertunk mindossze.
Amugy meg a manyup amugy se mukodott valami baromi jol.

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2011.01.31. 21:25:44

@Tomasz_a_gozmozdony:
Mit nem értesz? Akkor is örökölhető és nem özvegyi nyugdíjat fognak belőle fizetni vagy semmit mert lenyelik. Ha 3 gyerek van akkor majd ők dobják szét ha rájuk hagyják

zeus123 2011.01.31. 21:25:50

egyébként a kormány most megkapja a pénz 9X%-t. az a pár maradó már nem igazán számít, így - hacsak a bosszú nem indok - nem valószínű, h túl komolyan küzdenének azért, h ne kelljen visszaadni a nyugdíjjogosultságot. egy dolog számít, h a visszalépés addigra visszafordíthatatlan legyen.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.01.31. 21:26:10

amikor 97ben be lehetett lépni a MNYP-ba, meg lehetett/kellett htározni, hogy a pénztár a befizetések milyen hányadát fektesse állampapírba ill. értékpapírba.

menet közben - a tagok tájékoztatása és újbóli nyilatkoztatása nélkül - úgy változtattak a szabályozáson, hogy a pénztár maga dönthetett arról, hogy ezt az arányt hogyan változtatja meg. ez természetesen - a tagok érdekeit másodsorba helyezve, a nagyobb profit reményében és azzal kecsegtetve - az értékpapír befektetések irányába tolták el.
az értékpapír és hitelpiacon bekövetkezett krach erdményeképpen a befektetések hozama annullálódott, sőt a megtakarítások reál, esetenként névértékének csökkenéséhez vezetett.
én így tudom. erősítsetek meg, vagy cáfoljatok.

ben2 2011.01.31. 21:26:40

@Ipari-antidepresszió:

Ha a befizetésedet elbukod, akkor nem lesz mit örökölni. Inkább az állam vállaljon kezességet a nyugdíjamért, mert arra legalább négy évente van ráhatásom, mint valami kötelezően rám erőltetett szoci bűnszervezet, amivel szemben totál kiszolgáltatott voltam az elmúlt tíz évben.
Vicces lesz egy-két év múlva megnézni a manyupban maradók egyenlegét, már ha nem megy csődbe addig az összes pénztár.

zeus123 2011.01.31. 21:27:08

@Tomasz_a_gozmozdony:

az öröklésnek jogi szabályai vannak. a szerint fog ez az öröklés is megtörténni, azaz törvényes örökös hiányában még az állam is lehet a végén a nyertes.

Thebat 2011.01.31. 21:27:41

Az SZVD vagy Dragunov-mesterlövészpuska ....még 1000 m fölött is halálos, hatásosan csak 600 m-ig alkalmazható. Ezen a lőtávolságon a lövedék szórása 2 szögpercen belül marad, de nem éri el a mesterlövész fegyverektől elvárt 1 szögperc értékű szórást. (wiki)
Jajh nem ide akartam! De nincs kedvem már kitörölni. Majd esetleg pár nap múlva korrigálok.

2011.01.31. 21:27:48

Könyörgöm, jvizkeleti is szólaljon mán meg:
mandiner.blog.hu/2010/11/25/en_vazallus_nem_leszek

Totof 2011.01.31. 21:30:03

@Sieg: "ideje lesz itt hagyni az országot az igaz magyaroknak"
És hát kik fognak lelépni? Magas képzettségű, nyelvet beszélők, akikbe eleve milliókat ölt az állam. Képzésük kidobott pénz.
Eszüket nem itthon kamatoztatják, tehát nem itt adóznak, nem itt fizetnek be nyugdíjat. Az egészségügyben már látszik m,i lesz itt minden szakmában néhány év múlva.
Maradnak a fideszes meg szoci trollok.
Ez kell ide.

AkarkiJ 2011.01.31. 21:30:51

kiraboltak egy nemzetet, a blogposztoló meg egy fostos gyökér

ha 3 millió ember intett volna be orbánnak, elgondolkodott volna, hogy megmerje-e csinálni ugyanazt, mint gyurcsány ciniszmus és arrogancia terén

de a magyar egy lusta fajta, és hideg is volt, meg valami pénzt is igért orbán a visszalépőknek, meg az állam nem megy csődbe soha, így lesz nyugdíj mindig, persze, hogy a hó első vagy második hetén fog a nyugdíjas éhenhalni/megfagyni, az már lényegtelen

teefau 2011.01.31. 21:31:15

Én visszaléptem...és január 1-től a fizetésemet minimálbérre vittem, alacsonyabb járulékteher, ami pedig megmarad a vállalkozásban szépen kiveszem máshogy. Gondoskodok magam arról hónapról-hónapra hogy kb. 40 év múlva ha élek tudjak miből enni, ha pedig megdöglök örökölje az akit megnevezek egy darab papíron.
Miért legyek én tisztességes?

akakukk 2011.01.31. 21:31:24

@zeus123: Nem hiszem, hogy barmely kormanynak lesz penze visszaforditani. Belathato idon belul.

Ipari-antidepresszió 2011.01.31. 21:32:16

@ben2: Most épp a reálhozam a cukorka az ostobáknak, szó sincs buktáról. Még a chilei diktatúrában is nyereségesek a manyupok évtizedek óta.

2011.01.31. 21:32:50

@Totof:
király lesz :):) fidesz és szoci trollok :):):)

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2011.01.31. 21:33:03

@IHCS: "Ha van 70+ ezer ember, akik várhatóan magasan keresnek és nem számíthatnak állami segítségre, akkor van 70+ ezer ember, aki mostantól kétszer is meggondolja, hogy borítékba kapja-e a fizuját, esetleg EVA-zzon vagy inkább bérként kéri."

Éppen ellenkezőleg: levonnak 24%-ot a semmire, sokkal inkább fognak ezek ügyeskedni. Nem véletlenül terjednek a pletykák a fókuszáló APEH figyelemről. Sikerült az utóbbi időben jól adózó jó keresőknek adni egy komoly érvet az ügyeskedés mellett.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.01.31. 21:34:00

@bbjnick: Helyes: ha nem értesz valamit, kérdezz.

Le kéne jönni arról a trippről, hogy amit az állam kötelezően előír, az az államé. Rengeteg dolgot ír elő: iskoláztatás, védőoltás, kresz, jogosítvány, felelősségbiztosítás, melyek egy részét ráadásul magánszolgáltatásként vesszük igénybe, kötelezően. Az állam nem szerez és nem tart meg tulajdonjogot a magánnyugdíjpénztárba kötelezően fizetett járulékokon. Kár ezen okoskodni, el kell olvasni a törvényeket. Ez olyan szar érvelés, hogy még Selmeczi sem vállalta be, pedig ő pénzért bármit.

A magán-nyugdíjpénztári rendszer rossz hatékonysága egy olyan mítosz, amelynek a bizonyításával a kormánypropaganda örökre adósunk maradt. Egy érvényes érvük volt: be kellett tömni a költségvetés lyukait. Ezzel nem is vitatkozott senki.

@nénike: A bruttó bér a tiéd. Az adófizetési kötelezettség is a tiéd. :) Az állam megállapíthat adókat, hogy mekkorát, mi alapján, milyen hatállyal és kire, az lehet alkotmányos kérdés.

Járulékért nem szolgáltatni alkotmányellenes. Ezért keresztelték át a munkáltatói járulékot hozzájárulásra. Persze az Alkotmánybíróság mondhatja erre, hogy ez csak szómágia, a jövedelem rendeltetése világosan a nyugdíjkifizetések fedezete, tehát járulék, tehát jogot keletkeztet. Meg azt is mondhatja, hogy költségvetési kérdéseket nem vizsgálhat. Akkor még mindig felgyújthatjuk Rákay Philip szolgálati Skodáját.

Ipari-antidepresszió 2011.01.31. 21:34:04

@Tomasz_a_gozmozdony: Örökölhető, onnantól meg jogtechnika, hogy miként oldják meg ezt a dolgot. Nyilván az összes nehezítést azért találták ki, hogy a sok ostoba birka odaadja a pénzét most.

2011.01.31. 21:35:53

@teefau:
vigyázz, ismerik a neved!!! nehogy jó kis ellenőrzéseknek nézz elébe! ezektől minden kitelik

2011.01.31. 21:38:09

@Tomasz_a_gozmozdony: így nem a cégvezetők audiját finanszírozod, hanem a politikusok audiját. Gratulálok, csak így tovább.
Ugyanis állami szinten nincs költségcsökkentés, csak a bevételeket akarják MINDENÁRON növelni. Hát ha úgy érzed, támogasd ezt, ez még egy szabad ország. Ki tudja meddig az...

Sieg 2011.01.31. 21:38:41

A most maradók "kárpótlása" baromi fájdalommentes lesz: egyszerűen (az alkotmányellenes gyakorlat megszüntetésével) el kell majd ismerni az összes eddigi állami nyugdíjbefizetést, mint állami nyugdíjra jogosító összeget (mint eddig a vegyes rendszer).

Ezzel az adott kormány lehet "bőkezű", mert majd csak akkor jelent terhet, ha az adózó nyugdíjba megy, maga az adóbefizetés nem fog változni.

2011.01.31. 21:39:26

@Kettes:
fel is gyújtjuk :):), ha az AB gyáva senkik gyülekezete lesz.
Én biztos vagyok benne, hogy elmeszelik egyébként! Én mindent előre megterveztem, ügyvéd miegymás, ha az AB meszeli ezt szélhámosságot, amit csináltak, perelek is.

a-kis-herceg 2011.01.31. 21:39:33

csak a poszt címét olvastam...

mindenképp GRATULÁLOK, bölcs döntés volt a magánban maradni.

csak megnyugtatásul röviden a tények.

a felosztó-kiróvó csak drasztikus változásokkal maradhat fenn. azaz vagy legalább 70 éves korhatár, vagy nagyon elhanyagolható nyugdíj. és ez már rövidtávon is... azaz pár éven belül...

esélyes közben egy államcsőd is. esélyes egy másik kormány is.... a nyugdíjas korodig mindenképp...

azaz az állami CSAK annak érheti meg, aki nagyon-nagyon hisz a fidesben és pont annyira a halhatatlanságban azaz legalább 80-100 éves koráig tervezi az életét...

nem sokkal több esély van a magánpénztár fennmaradására sem (legtöbb mexűnik, 1-2 nagy lesz, amibe összegyűlik a 100ezer manusz). sajnos esélyes az állampapír állomány lenullázása, de vigasztaljon, hogy a külföldi papírok rész megmaradhat...

a legfontosabb: ha idő előtt alulról szagolod ibolyát, akkor a családod legalább pénzhez jut...

még lehetne elemezgetni, hogy az adóra átnevezett járulék részt bizonyára visszakapod, pl európai bíróságokon, mert járuléknak szolgáltatás nélkül nem jó, adónak meg diszkriminatív... de ez csak hab a tortán...

2011.01.31. 21:41:29

Mondjuk az egy kemény kérdés ha az AB döntése a manyupoknak kedvez, ott lesz az emberek 95% aki csak néz, mert akkor ők nagyon megszívták

ben2 2011.01.31. 21:41:48

@Knorr:
"nekem csak az állami nyugdíjat adják majd meg 30 év múlva. Amiért most is csengetem be a lovét, de Az alcsúti törpe azt mondta 30 év múlva majd nem kapok cserébe semmit. Hogy képzelte ezt?"

Azt eddig sem te fizetted, hanem a munkáltatód. Az más kérdés, hogy a munkáltatók szeretnek minden munkavállaló utáni kötelező befizetést hozzácsapni a bruttóhoz, hogy a munkavállaló érezze, mennyi kiadása van a tulajnak, de ez a pénz eddig is az aktuális nyugdíjak kifizetésére fordították, ezután is arra fogják. Ha kilépsz az állami nyugdíjrendszerből, akkor miért tartasz igényt állami nyugdíjra?

"Elég szomorú. Bármelyik nyugati országban már megdöntötték volna ezt a kormányt."

Hát igen, ezt gondoltuk 2006-ban is, amikor az emberek közé lövettek... lehet, hogy van némi összefüggés a 2002-2010 közötti szoci kormányok teljesítménye és a jelenlegi kormány pozitív megítélése között?

"ha meg nincs évi 500mrd, akkor miből csökkentették 650mrdal a befolyó adókat ?"

Az adócsökkentés a gazdaság növekedését eredményezi, így az az állam befektetése a nagyobb adóbevételek reményében. A nyilvánvalóan korrupt és rosszul működő manyup rendszer szponzorálása viszont nettó veszteség az államnak és még egy jól működő manyup rendszer is csak 30 év távlatában térülne meg. Talán nem kellett volna 8 év szoci kormányzás alatt több ezermilliárdal növelni az államadósságot, akkor most lenne miből finanszírozni a manyup rendszer veszteségeit.

globglob 2011.01.31. 21:43:49

Ami a manyupokban maradt, még mindig 100 milliárdos nagyságrend lehet. Ha már fogytán a most besöpört pénz, akkor majd csinálnak egy második körös söprést. Ki fogják tudni találni a módját, miképpen tudják rábírni a most még maradókat. Például novemberben kitalálják, hogy ideiglenesen további 20 évre átirányítják a járulékokat az állami rendszerbe. Vagy a másik oldalt kezdik ki, azaz lecsökkentik a nyugdíjpénztár maximális működési költségét a bevétel 0.001%-ra. De lehet, hogy tudnak nálam viccesebbeket is kitalálni.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.01.31. 21:44:47

@vero: A tagok - bizonyos megkötésekkel - maguk válaszhatták meg, hogy melyik portfólióba tegyék a pénzüket. Aki nem mondott semmit - a többség - azokat sorolták be automatikusan valamelyik portfólióba az életkoruk alapján.

@stonegossard: Az ügyvéd úr a vonatkozó jogszabályok ismerete nélkül osztja az észt.

Giraffa 2011.01.31. 21:45:45

Mégis átléptél az államiba...

"A gyávaság nem visz előbbre senkit és semmit!"

Széchenyi

fidesz = házmesterek pártja 2011.01.31. 21:47:46

Nekem végeredményben mindegy volt. Pár hete írtam a nyugdíjpénztáramnak, hogy világosítsanak fel egy-két dologban. Tojtak a fejemre. Köszöntem szépen és úgy döntöttem, ha nekik most nem fontos, minden egyes maradó tag, akkor forduljanak fel. Szóval én - bár hangsúlyozom, hogy államilag kirabolva érzem magam - úgy döntöttem, ez a pénztár nem éri meg azt a kétszer két BKV jegyet, amit elhasználtam volna miattuk.

ben2 2011.01.31. 21:48:32

@Ipari-antidepresszió:

Meg tudja mondani a magánnyugdíj-pénztárad, hogy mennyi az aktuális hozamod? Mert az enyém pl. nem. Tíz éven át egy rohadt számlakivonatot nem küldtek. Most, hogy a torkukon a kés, hirtelen ráeszméltek, hogy ügyfeleik vannak, nem jobbágyaik? Muhaha. Ha nekem kellett volna nyilatkoznom, hogy otthagyhassam a manyup pénztáramat, az elsők között álltam volna sorban.

2011.01.31. 21:48:45

Off -de pénzügy, ha már:
el se megy Orbán Davosba, miközben Magyarország az EU elnöke, aztán tegnap meg azt hallgatom egy fidesztrolltól, hogy azért ment egyiptomba, mert ő az eu elnöke :) Ja, Davos nem fontos, az smafu. Röhej.
hirszerzo.hu/profit/20110131_davos_orban_schmitt

trocadero 2011.01.31. 21:49:29

@akakukk: "Nem hiszem, hogy barmely kormanynak lesz penze visszaforditani. Belathato idon belul." - de igen, privatizációval: a Szerencsejáték Rt. és az állami földek eladásával még előteremthető lenne 1x egy nagyobb szétoszosztható összeg. De nem akarok rossz ötletet adni.

Riz Ottó 2011.01.31. 21:49:30

@Giraffa: én is hallottam, hogy a közszférában "nem volt tanácsos" maradni. Sajna nincs minden bokorban állás és mondjuk egy baszott lakáshitellel, GYED-en lévő asszonnyal valószínűleg kurvára nem ugrál az ember.

akakukk 2011.01.31. 21:49:35

@a-kis-herceg: Ha allamcsod jon, a manyupod is megszivja, mert nagy resze allamkotveny.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.31. 21:49:43

@teknős:

maradsz a mellébeszélésnél. nekem mindegy, úgy sem érint meg a véleményed.

fotelagy 2011.01.31. 21:50:31

@Totof: Magas képzettségűek? Világviszonylatban legfeljebb segglukak. Menjenek, nem kár értük. Menj te is!

Sieg 2011.01.31. 21:50:39

@globglob: Sajnos ennek nagyon is reális esélyei vannak, látva az eddigi sunyi, aljas, saját polgárokat alázó módszereket.

Az úthenger valószínűleg itt sem fog kegyelmezni, egyszerűen adminisztrációs eszközökkel fogják őket ellehetetleníteni.

És az egész mizéria azért, mert nem volt vér a pucájukban direktben bevállalni, hogy államosítják a mnyp-kat (mert konzervatív kormány ilyet nem tesz, lol). Ezért választási lehetőséget hazudtak az embereknek és lehet lobogtatni, hogy ők döntöttek így.

Miért jut mindig az 1949-es "választás" eszembe, ahol a Népfront 95%-ot kapott?...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.31. 21:50:44

@whale:

nem ugyanazt a posztot olvastuk, úgy tűnik. politicusnak respect.

2011.01.31. 21:50:53

@Atomot az indexre!:
biztos az Otp volt :):):) ha nem, írd már meg, mert soha senki nem írja, melyik a rosszcsont. Az Aegonosok is nagy fosok egyébként, de az ING egész tisztességes ahogy hallottam, úgyhogy én oda átviszek pl mindent az AB döntés után :):):)

Ipari-antidepresszió 2011.01.31. 21:50:57

@ben2: Én az OTP-ben vagyok és az meg tudja mondani. Telefonon egy gépi hang bemondja, de beszéltem velük telefonon is és levelet is kaptam rendszeresen. Évente egyszer kötelesek tájékoztatni erről. Évközben eleinte nem lehetett, hogy ne a rövidtávú hozamok alapján válasszanak az emberek pénztárat.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.01.31. 21:51:21

és megkövetem politicust. ő tudja, miért.

a-kis-herceg 2011.01.31. 21:51:50

@akakukk: kár hogy nem olvastad el amit írtam. pont azt írtam amit hozzáfűztél. de mivel abban kis rész lehet "külföldi" ezért nem 100% ot bux. lassan olvass tovább élsz.

2011.01.31. 21:52:42

@fotelagy:
te világviszonylatban viszont császár vagy!!! Seggfejségben :):) Mindegy miben, az ember álljon dobogóra, én is aszondom

a-kis-herceg 2011.01.31. 21:52:56

@akakukk: kár hogy nem olvastad el amit írtam. pont azt írtam amit hozzáfűztél. de mivel abban kis rész lehet "külföldi" ezért nem 100% ot bux. lassan olvass tovább élsz.

Ipari-antidepresszió 2011.01.31. 21:53:44

@Sieg: Azért nem államosítottak direktben, mert a nemzetközi egyezmények ezt tiltják, azért volt ez a zsarolós, félreveztős aljas színjáték.

Sieg 2011.01.31. 21:54:07

@Atomot az indexre!: Az én mnyp-am meg felhívott, érdeklődött és segített a kérdésben. Csányi bácsi igencsak beállt a Fidesz szekértolójának, nem nagyon meglepő, hogy "véletlenül" késve vagy sehogy sem értesítették a pénztártagokat.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.01.31. 21:55:02

@ben2: Meg hát, be kell menni hozzá az ügyfélszolgálatukhoz, esetleg át kell venni a leveleket, amiket a megadott lakcímre küldenek, minden esztendőben!:-P
Más:
Kisherceg, Te valamit félreértesz, de nagyon...

Knorr 2011.01.31. 21:59:32

@ben2:

"Azt eddig sem te fizetted, hanem a munkáltatód."

Sőt, az étteremben sem én fizetem a számlát hanem a munkáltatóm, ugye ? :) Hagyjál a buta hazugságokkal. Azért a befizetett pénz után szerez a munkavállaló jogot a nyugdíjra. Ha nem dolgoznék akkor annyival kevesebb is lenne befizetve. Tehát én keresem meg.

"Ha kilépsz az állami nyugdíjrendszerből, akkor miért tartasz igényt állami nyugdíjra?"

kilép a faszom. hisz továbbra is 24%-ot oda fizetek, te kommunista faszkalap. Jó a becsületes adófizetőket zsarolni és azt hazudozni, hogy ők nem is fizetnek a közösbe? Anyádról hazudozz ilyeneket te köcsög. Ha megtehetném én is minimálbérért adóznék ezentúl. Ilyen faszoknak mint te, mi a picsának adózzak a közösbe?

A többi szöveges is rosszindulató primitív hazugságok gyűjteménye.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.01.31. 21:59:50

@Kettes: a belépéskor mindekinek nyilatoznia kellett. nincs olyan, hogy nem mond semmit. azt hiszem 3 vagy 4 variáció közül lehett választani. én a legnagyobb rész állampapírt választottam. ha így fektetik be, gyak. minimálisan csökkenhetett a megtakarítá hozama.
a pénztárak azonban arra sem vették a fáradságot, hogy a mostani felhíváskor, kiértesítéskor kimutassák mennyi a megtakarításom. ehelyett weboldalt szerkesztenek www.tajekozodjon.com/ ahol én számolgathatok + a kalkuláció előtt nyilatkoztatnak, hogy mi a véleményem a rendszer fenntarthatóságáról. úgy akarja tovább gyűjteni a pénzemet, hogy a hozamról nem tájékoztat. kisfaszom nem kéne?

a-kis-herceg 2011.01.31. 21:59:54

@nénike: nem értem a felvetést

a 12 éves MNYP rendszer építést a fides kormány kezdte al működtetni (1998 januártól indult, azaz pár hónap nem fides)

FELES törvény...

az első paragrafusokban van: a számla megtakarítás: a PÉNZ MAGÁNTULAJDON...

ha ezzel nem értenek egyet, akkor 4 évet megspóroltak volna a szegény választóknak, hogy nem essünk törvénytelenségben és az állampénzét a magánszámlánkra fizettük...

egy fenntartható nyugdíjrendszert váltani 40 év legalább... ebből 12-nél (30%nál tartottunk). ha felfüggesztik azt még megértem. de hogy 12-őt lépünk vissza: EZ MEGBOCSÁTHATATLAN.

ez az 1000 ÉVES FEUDÁLIS ELIT a mocsárba löki vissza az országot folyton. egy jó időszak volt: a dualizmus kora. persze akkor sem mi képviseltük a modernizmust... az osztrák adminisztráció tett jót ennek a paraszt országnak.

Firpo hadnagy - krumplishal.blog.hu 2011.01.31. 22:00:15

Bud Spenceréket nem fenyegeti a nyugdíjkérdés. És Téged?

2011.01.31. 22:00:32

@ben2: Tudatlanságod bosszantó. Nézd meg, hogy az előző Fidesz kormány idején mennyi volt az államadósság, és lepődj meg nagyon.
Feledékenységed bosszantó. Ezüshajó Kft, Happy End Kft, 1 mrd forintos tüzijáték, 13 veszteséges (értsd. köztartozást felhalmozó) fidesz cég eladása Kaya Ibrahimnak... soroljam? Szórták a pénzt.
Ha azt gondolod, hogy az mszp az antikrisztus, a fidesz meg a megváltó, akkor vagy agymosott vagy, vagy feledékeny, vagy csak buta.
Egyik sem különb a másiknál. De a valós helyzet csak évek, évtizedek múlva látható reálisan. A Bokros csomagot is szidták, aztán kiderült, hogy anélkül nagy gáz lett volna...
A bérhez: mindegy, hogy ki fizeti, a lényeg, hogy az általam megtermelt profitból fizeti a cég, a munkám eredménye. Ezért hívják bérköltségnek. Az, hogy ki fizeti be az államkasszába csupán helyrajzi kérdés, de attól azt még én (a munkavállaló) termelem ki.
Ebből következik, hogy mindenhez közöm van, aminek alapja a bérköltség, azaz a bérem. Ha a nyugdíjjárulék vagy nyugdíjhozzájárulás alapja a munkabérem, akkor igenis közöm van hozzá, mert azt én termelem ki.

Riz Ottó 2011.01.31. 22:00:45

Amúgy nem hinném, hogy bárkit is az befolyásolt volna a döntésben, hogy hozzávágnak pár tízezer forintot (a kifizetésre kerülő reálhozam az egyenlegközlőn feltüntetett hozam 5-25%-a lesz várhatóan (a manyupos ügyfélszolgálaton mondták).

Csak mert valaki fentebb felvetette...

Dr.Bio74 2011.01.31. 22:02:25

@ben2:
A munkáltatóm utánam fizeti a járulékot, az én munkám után. Ha nem dolgozom, akkor senki nem fizet utánam, úgyhogy ne mondja senki, hogy nem én fizetem. Az adómat is speciel a munkáltatóm vonja le, tehát az sem az enyém, na ne. Ki tud ekkora baromságot hangoztatni? Én akkor lépek ki az állami nyugdíj rendszerből, ha a munkám után egy kanyi vas sem folyik be a TB alapba, stimmt? Addig is speciel ellopják tőlem a munkám jogos jussát, csak mert szükségük van a pénzre az alapokból és ezt gátlástalanul meg is teszik.

a-kis-herceg 2011.01.31. 22:03:09

@IHCS: nemcsak az öngondoskodás...

a kormánnyal álltál szerződésben (ebből 4 évig Szövetség kormánya volt)...

egyoldalúan asztalt borítani és elrabolni a pénzt az balkáni szokás (na jo meg ősi fides-dakota hagyomány)

a maradék állami tekintély is elszáll...

nemecsek ernő áruló 2011.01.31. 22:03:58

@Meastick_1: " még mekkora költségekkel terhelik "
Mivel tökéletesen kizárt, hogy ennyi pénzt össze tudnának szedni, nagyon nem lepődnék meg, ha 1M Ft-ból arányosan max 100ezer körüli összeg jönne ki.

a-kis-herceg 2011.01.31. 22:07:02

@nyeznajka: ne félj.

szerencsére a 100ezer ember pénze az már nem tétel. most a farkasok egy félévig a 3 milliárd marcangolásával lesz elfoglalva...

egyébként is, aki hóban fagyban sorban állni képes volt, az további jogsértés esetén is kimegy az utcára. szóval kevés nyerésért kis kockázat...

ez a 3ezer milliárd jobb játék volt. sok lusta buta tunya ember azt se tudja hogy meglopták...

a pénztárak nagy része bezár, mert nem éri meg... de 2-3 marad - szerintem. 100ezer emberre én is nyitnék céget... sőt kedvezőbb helyzeted is lehet... a verseny miatt

fotelagy 2011.01.31. 22:07:12

@Belpo: Mongyá valamit, amit az a híres magyar értelmiség fel tudott mutatni. Mongyuk összeállt a komcsikkal 45 után. Szép teljesítmény!

akakukk 2011.01.31. 22:07:52

@-or-en-: Persze, ez itten Magyarorszag, de az MSZP-SZDSZ amokfutashoz kepest ez turo. Ott aztan megfigyelhetted a mennyisegi valtoyasok minosegibe valo atcsapasanak tetelet! :)

ob.szerver 2011.01.31. 22:08:00

@civilkontrol:

Ugye a hozzászólásodban csak ironizálsz? Ha igen, megalol.
Ha esetleg mégsem, akkor a két tervezett gyerek is sok, mert félő, hogy rád fognak hasonlítani.

IHCS 2011.01.31. 22:09:16

@flugi_:
"levonnak 24%-ot a semmire, sokkal inkább fognak ezek ügyeskedni. "

Lehet, hogy így tesznek, de akkor tényleg teljesen értelmetlen volt ott maradniuk. Nem csodálkoznék. A maradók többsége nyilván nem racionális, hanem érzelmi döntést hozott.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.01.31. 22:10:03

a realitás végett azt még hangsúlyoznám, hogy eddig egyedül az 1. orbán kormány volt az, aki a nyugdíjbefizetésekről évente (2001, 2002 ) elszámolást és kimutatást küldött (jelzem megvan! egyesek akár emlékezhetnek is), amely ugyan csak elvi jelentőséggel bírt, mégis medgyessy szoclib kormánya ezt a hagyományteremtő gesztust negligálta és azóta sem folytatta senki. még a manyup sem, az 1 hónappal ezelőtt postázott megkersésében.

vandorfenyo 2011.01.31. 22:11:43

@vero: akinek a belepesnel mar volt lehetosege valasztani a portfoliok kozul, annak nyilatkoznia kellett belepeskor. Akinek mar megvolt a tagsaga amikor a portfolio rendszert kialakitottak, az nyilatkozhatott, ha akart. Ha nem akart, mert nem ertette a portfoliok kozotti kulonbseget vagy egyszeruen csak lusta volt, azt a LEGKEVESBE KOCKAZATOS portfolioba raktak automatikusan.

2011.01.31. 22:13:59

@fotelagy:
Viktor, Viktor, Viktor!!!! Ez nem elég, mi kő még? Kitermeltek egy zsenit, egy vezért, egy félistent.

Riz Ottó 2011.01.31. 22:14:09

@redlands: engem speciel a legkockázatosabba tettek és elvileg küldtek tájékoztatást erről, ha nem ezt akarom, akkor nyilatkozzak. Mivel nem nyilatkoztam, ezért maradtam ebben.

a-kis-herceg 2011.01.31. 22:14:46

@kitta33:

lényeges ELVI kérdés... de a feltételeket csak utólag tudjuk meg...

gyakorlati jelentősége meg nincs...

lényeg: FEKETEGAZDASÁG. nyilván drasztikusan fog nőne 50%-ról 2/3-ra... de ez nagyon jó mert a kormány hülyeségeit tompítcsa...

ez a másik nagy hozadéka a kormány FELELŐTLENSÉGÉNEK...

vandorfenyo 2011.01.31. 22:15:25

@Riz Ottó: ezen csodalkoznek.... melyik ceg, ha nem titok?

resztelt-máj 2011.01.31. 22:15:31

IHCS - "A maradók többsége nyilván nem racionális, hanem érzelmi döntést hozott. "

Igen, ez a tv. mód komolytalan. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy az emberek ezt mérlegelik és ilyen birkán tudomásul veszik. És azt hiszik, hogy ez kőbe van / lesz vésve az idők végezetéig.

Dr.Bio74 2011.01.31. 22:16:23

@Riz Ottó:
És miért nem nyilatkoztál?

resztelt-máj 2011.01.31. 22:18:02

@Bio74: a fiatalokat sztem a legkockázatosabba teszik automatikusan, mert van / volt még 30-40 évük. De bármikor lehet változtatni

lanyi 2011.01.31. 22:19:36

A poszt írója egy demagóg ( moderálva).

Sok szerencsétlen ( moderálva ), aki maradt a magánnyugdíj rendszerben...

Riz Ottó 2011.01.31. 22:20:50

@Bio74: azért, mert ezt a levelet én nem láttam. Most, hogy volt ez a "döntés"helyzet, bementem érdeklődni az egyenlegről és akkor tudtam meg.

@resztelt-máj: ugyanezt mondták nekem is, hogy ezért soroltak oda.

IHCS 2011.01.31. 22:20:54

@a-kis-herceg:

Valóban MDF-FIDESZ kormány volt, mikor munkámat elkezdtem, de ott szerződésnek nyoma sem volt. A mai döntésem sokkal önkéntesebb, mint anno a belépésem. Akkor a legális és illegális munka közötti választásom volt csak meg. Ehhez képest most én döntöttem.

Egyébként nem egyoldalúbb ez a döntés, mint az államadósság növelés. Mivel az államnak nincs pénze csak az adófizetőkét használja, így az államnak önálló adóságga sincs csak az adófizetők kontójára adósodhat el.
Mivel én így önhibámon kívül (rám erőltetve) eladósodtam jelentősen az elmúlt 8 évben, ezért ha a kötelezően előírt megtakarításaimat a kötelezően az én terhemre felvett adósság visszafizetésére fordítják akkor én olyan nagyon nem károsultam, vagyoni pozíciómban 0 változás jön ki ezzel a lépéssel.

resztelt-máj 2011.01.31. 22:21:13

@lanyi: sok szerencsétlen, aki bedől Viktornak. hol lesz viktor és csapata 30 év múlva

a-kis-herceg 2011.01.31. 22:22:40

@fotelagy: :)))))) ez jooo

pár fidesz szavazó barátom is ott volt ma 17h kor a fiumei úton... hm. pár ikszet veszthecc... vagy összeveted a kubatov listával???

akkor mi értelme. az pontosabb. a kubatov lista alapján 7,3 millió magyart dunába lőhecc...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.31. 22:23:45

@IHCS:
Persze, mert a racionális döntés az lenne, hogy államiba menni, elcsalni a lehető legtöbb adót, félretenni a jövedelemből, majd efölé még kuncsorogni minimál nyugdíjért. Erre motiválja a kormány a lakosságot. Mint ha nem csalnák így is el elegen az adózást...

a-kis-herceg 2011.01.31. 22:25:44

@Tomasz_a_gozmozdony: egyet felejtettél el. tényleg tökmindegy volt minden. CSAK HA ELKAMPELSZ, akkor a magánt a családtagjaid pont mint egy betétkönyvet kapják meg.... és mint írod erre jó esélyed van... az ÖRÖKELHETŐ szót érted ugye?

flo30 2011.01.31. 22:28:17

Hát, a poszt írójával szemben én nem léptem vissza. Ezzel kiírtam magam a nemzeti együttműködés rendszerétől.

Viszont a 16 százalékos szja-nak köszönhetően a január havi nettó fizetésem 240 ezer forinttal több, mint tavaly.

Elég volt a rosszul értelmezett szolidaritásból (azaz én gürizek, fizetek, más tartja a markát)

resztelt-máj 2011.01.31. 22:29:09

@flo30: húha, jó sok lehet a bruttód is

Pecccca 2011.01.31. 22:31:01

????
"Aki szeretne továbbra is több lábon állni, annak érdemes a magánnyugdíjrendszerben keletkezett reálhozamát és az eddig levont 8%-os (a százalék mértékének nyilván csak a jövedelem szab határt) nyugdíjjáruléknak megfelelő összeget a jövőben önkéntes magánnyugdíjpénztárba utalni."

A posztoló normális? Mostantól nem a dolgozó dönt a 8% "járulékról". Nincs önkéntes, v állami opció. A 8% megy az állami "nyugdíjalapba. Emberek, ébredjetek már!

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.01.31. 22:32:05

@redlands: igen tényleg. bár mikor én a kezdetek kezdetén beléptem, akkor már lehetett nyilatkozni.
@-or-en-: azért 1: hogy a paraszt lássa, hogy az elmúlt 22,5 évben mennyit vontak le tőle (neked meddig vannak meg a fizetési cetlijeid? add össze!)
2: lássa, hogy nem leszarják (még ha nem is jelentett semmire sem garanciát) bizalmat szavaz. párt politika és üzletpolitika.

azt magyarázd el kérlek, ha valóban az én pénzem a manyup befizetésem, akkor miért nem írták bele abba a levélbe, amit a bennmaradásra ösztönzés végett küldött , ha már úgyis kifizette azt a 90 forintot?

a-kis-herceg 2011.01.31. 22:32:13

@pfekete101: nagyon szimpatikus és értelmes gondolatmenet. büszke vagyok rád. őszintén... (csak ezért írtam, hozzá mert a kommentelők között ez lehet "idegenül" hangzik)

Dr. No 2011.01.31. 22:32:26

@stonegossard: Ezt lehet, hogy ügyvéd írta, de mint az ügyvédek nagy része, láthatólag inkább tisztában van a Ptk-val, mint a vonatkozó speciális szabályozással (Mpt).

Mást ne mondjak, érvelése ott bukik meg rögtön a legelején, hogy a magyar bíróság (PKKB) konkrét peres ügyben (magánnyugdíjpénztári tagsági viszonyra vonatkozó nyilatkozat megtámadása) már jogerősen kimondta 2007-ben, hogy az mnyp tagsági viszony elsősorban nem magánjogi szerződés, hanem speciális jogviszony.

Innen kezdve lehet újragombolni a kabátot.

IHCS 2011.01.31. 22:33:14

@Zabalint:

minden más racionálisabb, mint magánba átmenni és csalni az adót

alacsonyabb kulcsok mellett egyébként az adócsalás motivációja is értelemszerűen csökken

Kniight 2011.01.31. 22:34:57

Az otp myp 10 év alatt most először küldött olyan egyenleg értesítőt ami érthető volt. Az eddigiekben csak elmosott dolgok voltak, lehetetlen volt azt ellenőrizni, pl. hogy minden befizetést lekönyveltek-e. Direkt olyan adatokat adtak meg, hogy ne lehessen kitalálni hogy mi a szituáció.

A régebbi években május-június körül küldték az összesítést, és rendszeres volt hogy az előző év utolsó 1-2 hónapja nem volt lekönyvelve, csak a következő évben. Mi a francot tököltek 5 hónapig egy olyan "bankszámlakivonattal" amin csak havi 1-2 tétel szerepel, és nem is lett teljesen kész? Ezekre bízzam a pénzemet?

A végén idén kiküldték a végső összesítést, hogy mennyi a tőke illetve az össz. vagyon. Meglepődtem, jobb volt mint amire számítottam. Aztán rájöttem, hogy a tőke helyből a 4.5 százalék jutalékkal van csökkentve, és így ha az össz vagyon/össz befizetés arányt nézem annyira már nem is jó. Kb. az inflációt érte el a hozam, egy sima bank betéti számlával, lekötéssel is jobbat lehetett volna csinálni. Van ismerős akinek konkrétan forintra kevesebb pénze van a számlán mint amit összesen befizetett. Ez ám a kurva jó időtálló befektetés!

Az hogy melyik évben mennyi volt a reálhozam, na ilyen infót még véletlenül sem adtak meg, nehogy dönteni tudj. Sajnos az nem volt szabályozva, hogy mik a kötelezően a tagok felé megadandó adatok, itt ugyanolyan átverősdi volt, mint annó a THM előtti időkben.

Egyszerűen borzasztó, egyérteműen látszik, hogy nem az ügyfelek érdekét nézték, hanem azt, hogy nagyot kaszáljanak.

Igen az OTP tényleg késve küldte ki az értesítéseket, és szerintem egy csomó ember nem gondolt bele, hogy a tőke nem egyenlő összes befizetés. Ha ténylegesen annyit fizettem volna be mint amennyi a tőkénél szerepel, akkor Oké, érdemes maradni.

Biztos van olyan réteg akinek megéri hosszútávon az mnyp, illetve aki pár év múlva nyugdíba megy és az egészet felveszi és befekteti ahogy akarja, de ez nagyon ritka. A hirtelen sok sorbanálló meg lehet hogy nem vette észre az 4,5%-nyi átb*szást, és elment maradni.

Néha nem tudom hogy ki tud nagyobb szemét lenni: az állam, vagy a bankok, de az állam egy picit talán rám is költ, de a bankok soha...

a-kis-herceg 2011.01.31. 22:35:44

@ben2: egyes esetekben pereskedni eu bíróságon, elvileg lehet... de az állammal nem érdemes. meg kell várni míg sok "győzike-lagzilajcsi rajongó" szavazóba is belerúg a kormány. szerencsére a villámháborús tempóban hullik a forgács. jól haladunk.

Sanko13 2011.01.31. 22:38:37

@fotelagy: Nem, kedves narancshuszár barátom!
Pont fordítva, van 95 ezer igaz magyar hazafi, aki "önként és dalolva" vállalta, hogy 10% járulékkal gondoskodik magáról (Tudod: segíts magadon az Isten is megsegít!) és lemond a 24% járulék alapján jogszerűen járó állami nyugdíjról ezáltal is támogatva hányatott sorsú hazánk költségvetését! Ti mikor tesztek ilyen felajánlást? Én már azzal is elégedett lennék, ha a "kedves" magyarkodó barátaid lecserélnék a szlovák rendszámot magyarra és nem minimálbér után fizetnének adót! Én soha egy fillér adót nem csaltam el! Nézz tükörbe, és te?

a-kis-herceg 2011.01.31. 22:39:29

@Kniight: gondolom te is január 28-án kaptad az otp től...

ennek a csányi gyereknek bonyolult a helyzete. egyik zsebéből kivesz a viktor, de majd a másikba tömik vissza a soxorosát...

izgi világ... az oligarcháknak se könnyű... állandó alkudozás. cigány élet...

homoscepticus 2011.01.31. 22:39:39

"Meg tudja mondani a magánnyugdíj-pénztárad, hogy mennyi az aktuális hozamod? Mert az enyém pl. nem. "

Az enyémnél pl. meg tudom nézni a neten a pár napos egyenleget.

is 2011.01.31. 22:41:48

az a probléma az 500 milliárdos indokkal, hogy nem igaz. ha felveszek 3000 milliárdot 5%-os kamatra, az pontosan 150 milliárd évente, se több, se kevesebb.

1998-ban ezt a rendszert úgy képzelték el, hogy a GDP-növekedésből fakadó többletet kezdjük el itt gyűjteni, tehát nem kell rá hitelt felvenni. és ez működött is volna, ha 200-től nem kezdünk el nagyokat álmodni, meg korlátlan lakáshitelt osztogatni, meg jóléti rendszert váltani. bizony, nem manyup generálta a hitelt, hanem a sok új lakás, benne a sok új LCD TV, az ajtó előtt a sok új autó, meg a sok küföldi nyaralás. persze, fizetésből, meg nyugdíjból volt az, csak a fizetést, meg a nyugdíjat adták hitelből.

szóval elbasztuk, mert egyszerre költeni is, meg megtakarítani is, azt nem megy. de most ekkor egy észember azt mondja, hogy jól van, akkor most kevesebbet költök. felfogja, és azt mondja, hogy amit már kínnal-keservvel összetakarékoskodtam, azt most már nem élem fel. a dzsentri bezzeg ránéz a malacperselyre, felvidámul az arca, és már vágja is földhöz, nehogy már rosszabbul éljünk még 3 évig, amíg ez a malacpersely kitart!

na most ezt a dzsentriséget csináljuk. mint a cigány, aki 5 nap alatt elkölti a havi segélyt, van kaja-pia, cigi, aztán utána 25 napig semmi. egy fél centivel nem vagyunk jobbak mint az ilyen cigányok. mi a faszért nem lehet belátni, és kevesebbet fogyasztani? 2013-tól csökkenni kezdett volna a teher, már ott voltunk a kapuban, 13 évig gyűjtögettünk, raktunk flre, és erre visszafordultunk!!! hát eszénél van bárki is ebben az országban???!!!! hát a mostani kormány biztos nem.

Riz Ottó 2011.01.31. 22:43:01

@a-kis-herceg: nem siették el a dolgokat. Ami furcsa volt, hogy semmi kampány nem volt annak érdekében, hogy maradásra bírjanak, közölték az átléptetés rendjét és ennyi.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.31. 22:43:14

@IHCS:
Nem, magánba átmenni és nem adót csalni kevésbé racionális. Mert hiába megy a 10%-od a magánba, a 24%-ot bukod, tehát ha magánban vagy, csak járulék(tehát szja-t nem nézzük) szempontjából is motivált vagy a csalásban. Aki pedig eddig sokat adózott és sok járulékot fizetett be, de már csak 15 éve van a nyugdíjig, a 30 év munkaviszonya megvolt, annak racionálisabb lehet maradni, és nem elveszíteni az eddig befizetett akár 8-10 millióját, ugyanakkor innentől kezdve ahol lehet csalni.

arod75 2011.01.31. 22:43:41

@new york, new york: igen, ez az egyik arcátlanság. nem irigylem a köztisztviselőket.

A másik arcátlanság, hogy senki sem számolta még át, milyen áron tömködjük a költségvetés lukait. A mnyup vagyon ma közel 3000 mrd, de mire "pénzzé lesz" örülhetünk, ha 1000 mrd marad. A zemberek 12 éves megtakarításából.

a-kis-herceg 2011.01.31. 22:43:56

összefoglalnám:)

december óta ezt mondom. a fides híveknek javasoltam hogy az állami a jó, csak hallgassanak a szíjártó-selmeci párosra...

:))))))

ez óriási vicc. amikor elsősorban a saját szavazói vagyonát tudja államosítani a Szövetség. szerintem ilyen a világon még sose volt! a saját híveit bírja legjobban átcseszni.

nagyon fifikás csapat:))))

persze logikus. hiszen a választáskor is ugyanazokat lehetett bepalizni... palimadarak...

Riz Ottó 2011.01.31. 22:44:20

@is: pontosan. Azt mindenki tudta, hogy lesz egy átmeneti időszak. Azt kellett volna átvészelni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.31. 22:46:56

@IHCS:
"alacsonyabb kulcsok mellett egyébként az adócsalás motivációja is értelemszerűen csökken "

Az csökken, igaz. Viszont a magánnyugdíj rendszer változása meg összességében motiválja az adócsalást, mert mivel csak egy kis réteg marad ilyen feltételek mellett a magánnyugdíj pénztárban, a többiek viszont közvetlenül semmit sem látnak a befizetett járulékokból. Éppen ezért legjobban akkor járnak nyugdíj szempontból, ha a lehető legkevesebb jövedelmet vallják be, és a végén a jobb adófizetők rovására minimálnyugdíjat kapnak, a többit meg az adócsalással megtakarított pénzből fedezik. A kormány a minimálbéres vállalkozókat jutalmazza a módszerrel.

arod75 2011.01.31. 22:47:16

@nénike: bruttó fizetésről nem tudom, kié, de azt tudom, hogy a munkavállaló termelte meg.
Mert nincs az a jószívű munkaadó, aki akkora fizetést ad az alkalmazottjának, aminek a járulékaira ráfizet.

lolperec 2011.01.31. 22:48:00

ahhahaha...
nem kell a rizsa, kellett az aprópéndz mi? :D
pártunk és kormányunk öngondoskodásra nevel minket azzal, hogy visszaad egy kicsit, ha odaadunk mindent .:)

szerencsétlen emberek tudják, hogy kútba dobják a megtakarításukat, dehát az elvek, a hős vezér szava.
Addig tuti lesz létjogosultsága a fidesznek a magyar politikában, amíg ennyire gyökerek a választópolgárok.
az tuti, hogy más lesz a világ 20-30-40 év múlva, de az eddig összekapart magánnyugger pénzeteknek már most helló. ejj, gyogyós nép.
egyet se féljetek, aki nyilatkozott, annak a pénzét a magánpénztárak úgyis eltőzsdézik. magyar állampapírokkal. muhahaha. jajdebutákvagyok isteneeem.

Sanko13 2011.01.31. 22:48:40

@Kniight: Ezért kell körülnézni a piacon! :-)
Az OTP a lehető legrosszabb választás volt, a legnagyobb taglétszám és tőke ellenére az egyik legdrágább és a hozamok sem voltak túl jók! Az ügyfél meg le van sz@... Én ezért kerültem mindig jó messzire az OTP-t!

Runciter 2011.01.31. 22:49:16

@vero: "a pénztárak azonban arra sem vették a fáradságot, hogy a mostani felhíváskor, kiértesítéskor kimutassák mennyi a megtakarításom."

Az én pénztáram pl. tájékoztat, most is, és eddig folyamatosan. Rossz helyen voltál.

De most majd az államtól lekérheted az egyéni, örökölhető számlád egyenlegét. Király lesz.

valasz a KE-nek 2011.01.31. 22:51:49

Soha nem értettem azt az érvelést, hogy az állami rendszer fenntarthatatlan, ezért mennyivel jobb a 75% állami-25% magán kombó, amit most a mandiner is sirat. Könyörgöm, ha az állami annyira fenntarthatatlan és annyira nem fog fizetni semmit, akkor miért olyan nehéz lemondani róla? Könnyű szívvel be lehetett volna áldozni a semmit a csodás manyupos hozamokért, nem???

Stiel 2011.01.31. 22:51:56

@is: van más is, aki pontosan ugyanígy látja. Sajnos ez sovány vigasz.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.31. 22:52:28

@is:
Úgy van, akárhogy is nézem a költségvetési hiány adatokat, normális költségvetéssel 2004-re már szufficites lehetett volna. Évi 4%-os költségvetés mellett 2% kiadás növeléssel évi 2%-ot lehetett volna csökkenteni a hiányból. Érdekes módon, mikor baj volt, 10%-os hiányt pár év alatt 4-5%-ra lehetett csökkenteni, úgy hogy 0 közelében volt a gazdasági növekedés. Csak az azután volt, hogy borult a bili. Ha csak enyhe szigor lenne növekedési időszakban, akkor komolyabb fájdalmak nélkül lehetne hosszútávon is fenntartani a költségvetést. Aki azt mondja, hogy a MNYP volt az oka a hiánynak, az hülye. Sokkal inkább az osztogatások 2001 és 2006 között.

Sanko13 2011.01.31. 22:58:09

@Tomasz_a_gozmozdony: Azért kell százalékosan megadni a kedvezményezetteket?

a-kis-herceg 2011.01.31. 22:58:17

@new york, new york:

az állami felosztó-kiróvó rendszer gyors csődje 100% biztos. matolcsy-orbán párosnak hála ezt az ország nagy része már tudja... csak még nem esett le a tantusz...

2,7 millió munkavállaló. ebből 800 ezer köz-szférás. az utóbbiból le fognak építeni legalább 300 ezret. (egyébként csőd lesz)

2,4 munkavállaló... járulékfizető

a cigányok számáról 1971 ből van adat 300 ezer, 1990-ben 600 ezer. 20 év alatt duplázódnak. 2010 (azaz most) 1,2 millió van. 2030-ra 2,5 millió...

2050-re 5 millió cigány

népszámlálás most lesz. az elhalálozást, születést majdnem pontosan (kivéve a cigányokat) ismerjük... kifelé 10-ed anyni kivándorlót regisztrálnak, mint amennyi külföldön bevándorlóként megjelenik. azaz:

a népesség várhatóan most kb 9,6-9,7 millió valójában...

a nyugdíjasok száma a lakosságnak most 30%-a, ez drasztikusan emelkedik. 2050-re BIZTOSAN eléri az 50%-ot.

ezeket tessék összerakni....

kb 5 millió cigány, kb 5 millió nyugdíjas...

az hogy az állami nyugdíjrendszer mikor dől be az kérdés. de hogy 2050-ben már 1000% biztosan nem lesz, az kétségtelen.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.31. 23:01:10

@valasz a KE-nek:
Nem értem mit nem értesz. Az lenne az ésszerű ha fokozatosan még nagyobb arány ment volna a MNYP-akba, tehát 20 év múlva már 50%, 40 év múlva 75%. Nem azért lett volna jó, mert a MNYP-ak olyan jól gazdálkodnak, hanem azért, mert ha előre fizeted és félreteszed a jövőbeli nyugdíjadat, és nem az aktuális aktívak fizetik, akkor a demográfia mindegy, mert csak azon múlik, te mennyit dolgoztál és gyűjtöttél össze. Az nem érv ez ellen, hogy hiába van több pénze a nyugdíjasoknak, ha az aktívak termelik az árut, ugyanis pont a gazdaság kihívása a jövőben és ma is éppen a kereslet generálása, hiszen nagyon kevés ember képes nagyon sok terméket előállítani a fejlett gyártástechnikának köszönhetően.

De persze a lényeges pont az, hogy miből. Ha képtelen az állam emellett normálisan gazdálkodni, és ez nem adókból van kipótolva, hanem további hitelekből finanszírozza a MNYP rendszert, akkor megette a fene. De azt is figyelembe kell venni, hogy ezzel az adóssággal legalább számol az állam, és ahhoz tervezi pl. a 3,8%-os hiányt, míg a jövőbeli nyugdíj kötelezettséget nem számolja a költségvetésbe. Ezért a gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy mivel a kormányok szeretnek osztogatni, ezért a hiány így is, úgy is ugyanakkora lesz, csak MNYP nélkül több a kötelezettsége ezen felül a jövőben az államnak, ami a számokból ki sem derül.

a-kis-herceg 2011.01.31. 23:03:43

@valasz a KE-nek:

mert az emberek lusták és buták. erre alapozott a jan31-i átlépés... még az értelmesek se fogták fel. az öccsémnek most esett le utólag... későn. de nem baj. majd reménykedek, hogy nem hal meg és az mnyp öröklés utólag majd igazolódik, hogy nem volt érdekes... akkor közömbös volt a jó-rossz választás téma

ez olyan mintha lenne egy nyaralód és a helyben szokásos módon abban a faluban kihirdetnének egy rendeletet, hogy aki péntek és hétfő között munkaidőben nem nyilatkozik, hogy igényt tart a nyaraló ingatlanjára, az az önkormányzatra száll...

hát igen ez korrekt választás volt...

Riz Ottó 2011.01.31. 23:04:42

@a-kis-herceg: persze. Szerintem ezzel azok is tisztában vannak, akik - bármilyen okból - az állami nyugdíjrendszert választották.
Az emberek jó része - akár maradt manyupban, akár államiba ment - a mostani sokk hatására sokkal nagyobb összegeket fog öngondoskodásra fordítani. Mivel teljesen kiszámíthatatlan, mi lesz itt 20-30 év múlva, szerintem ez nagyon sok ember visszariaszt a gyerekvállalástól (és így a babyboomnak is lőttek), nem utolsósorban az öngondoskodás fokozott kényszere miatt. A mégis vállalt és megfelelően taníttatott gyermekek nem elhanyagolható része ki fog vándorolni (már most is azt teszi).

a-kis-herceg 2011.01.31. 23:05:49

@Zabalint:

ne fáraszd vele magad. nem akarja érteni... hinni könnyebb. ott a szűrés gomb ;) nekem uj, de használom már ;)

viszont most jut eszembe.

gondolom az országgyűlési választás is ilyen korrekt rendszerű lesz...

milliárdos 2011.01.31. 23:05:52

"Nyugdíj - Én visszaléptem": Jó hülye vagy!!

Phátyol Ferenc 2011.01.31. 23:06:31

ami először feltűnt, h sok kommentelő funkcionális analfabéta, mer képtelenek voltak értelmezni a poszt címét. nem mondanám, h meglepett.
én magával a nyugdíj rendszerével sem értek egyet. szerintem azok az idők már elmúltak, amikor bárki megteheti, h csak ül a babérjain. persze kemény szavak ezek ledolgozott évtizedekre, de sajnos a világ nagyot változott, és ezt sajnos tudomásul kell venni, mert tenni ellene nem lehet.
ahogy olvasgattam ezeket a magánnyugdíjas cuccokat számomra a visszalépés az állami nyugdíjrendszerbe volt csak az opció. egyrészt, mert nem 20-30 éve fizetek, másrészt nem kell csinálnom szó szerint semmit, hanem csak kapok majd vmikor egy csekket nyáron. amit vagy eliszok, vagy elmegyek nyaralni belőle, és szarok addig is magyarországra.
ki kéne húzniuk az embereknek a fejüket a mocsárból, mert ha vki úgy áll hozzá, h nem apellál a nyugdíjra sokkal teljesebb és boldogabb életet élhet. igaz ehhez nem az kell, h vki ledolgozza a nyolc óráját, hazamenjen és káromkodjon, h mindenki bekaphatja.
igen, többet kell dolgozni, de ott van az, h az ember visszavonulhat ha úri kedve és anyagi háttere megengedi. ehhez azomban kemény és sok munka kell, nomeg némi ész és kreativitás.
az sajnos nem érv, h dehát én dolgozom(8 órát)m, hiszen mindenki dolgozik. és bizony aki jutni akar valami az annál sokkal többet is.

kergecsiga 2011.01.31. 23:06:56

@Kniight: "Biztos van olyan réteg akinek megéri hosszútávon az mnyp, illetve aki pár év múlva nyugdíba megy és az egészet felveszi és befekteti ahogy akarja, de ez nagyon ritka"

Felhívnám sokak figyelmét, amiről nem nagyon esik szó hogy: a

"Majd ha elérem a nyugdíjkorhatárt,felveszem a mnyp-megtakarításomat és jól befektetem" kijelentés 2013ig működik(egész pontosan kevesebb mint 180 havi befizetés ... ),aztán már nem nem kaphatod meg egy összegben,csak járulékot ( többféle módon ) fizet a nyugdíjpénztár... de hogy mennyit és hogyan,ill. milyen költségekkel terhelve,az még ki sincs dolgozva... és ott is k.ra meg lehet szivatni a jónépet... mondom ezt úgy, hogy én is maradtam... :)

a-kis-herceg 2011.01.31. 23:07:39

@Riz Ottó:

legjobb "nyugdíj" kombó: gyerek+saját megtakarítások+feketegazdaság...

köszi fides... szép jövő

valasz a KE-nek 2011.01.31. 23:07:40

@Zabalint:
Nem a felvetésre válaszoltál. Nem azt kérdeztem, hogy elméletileg mi lenne a legésszerűbb nyugdíjrendszer, hanem azt nem értem, hogy mit sirat itt annyi ember a 75% állami-25% magán kombó után, ha a 75%-ból amúgy se várt semmit, mert úgymond az fenntarthatatlan.

valasz a KE-nek 2011.01.31. 23:09:58

@a-kis-herceg:
kissé sántít az érvelés, mert a helyi önkormányzat egyben azt is vállalja, hogy neked helyet biztosít, ha ott akarsz nyaralni.

Riz Ottó 2011.01.31. 23:11:20

@a-kis-herceg: igen, sajnos.
Csak az a gond, hogy sok családnak a gyerek mellett nem lesz megtakarítanivaló pénze (ismerek ilyet).

a-kis-herceg 2011.01.31. 23:12:17

@Phátyol Ferenc:

az öngondoskodásban. állam és mnyp kihagyásában egyet értek...

de nem ez a felvetés. ha enynire jol gondoskodsz magadról, akkor miért nem tartottad meg a "bankszámládon" lévő mnyp pénzedet? ami örökölhető és a TIÉD...

azért nem értem mert semmi más érv nincs se pro se kontra. és jelentősége sincs mert egyik se jo.

de a megtartásával CSAK nyerhetsz. főleg ha korhatár előtt halsz meg... sajnálom ezt kell mondanom...

Riz Ottó 2011.01.31. 23:13:12

@valasz a KE-nek: több lábon állás. Ennyi. Ha egyikkel gond van, ott a másik.

a-kis-herceg 2011.01.31. 23:14:41

@valasz a KE-nek: :))))))

pontosan. ha van szabad hely. stb homályos feltételekkel. és az ő nyaralója meg sincsen még... te le is mondanál szívesen a nyaralódról???

figy van egy NAGYON JÓÓÓ üzleti ajánlatom neked !!!!
van nyaralód, lakásod, vagy bankszámlád? priviben folytassuk....

a-kis-herceg 2011.01.31. 23:16:50

@Riz Ottó: ott a matolcsi akkor már nem jáccik. az pech ha nincs semmi. akkor éh- és fagyhalál. és utána jön a PS programja az éhséglázadásokkal...

tcom 2011.01.31. 23:17:24

@new york, new york:

"maradtam volna a magánnyugdíj-rendszerben, de mivel minisztériumban dolgozom és meg lett találva a módja, hogy tudtunkra adják, hogy a maradás "erősen ellenjavallt", és mivel szeretem a munkámat, végül be kényszerültem áldozni a manyup megtakarításomat.
Senkinek nem kívánom ezt az érzést..."

Ki hitte volna, hogy 2011-ben Európában egy demokratikus országban emberek százezreinek kell a politikai hatalom kényszer és zsarolásának hatására akaratuk ellen lemondani összegyűjtött magán befektetéseiről, az öregségükben támaszként szolgáló pénzüket átadni, csak azért mert egy hatalommániás elmebeteg így tudja csak megkímélni a közös teherviselés negatív hatásaitól az amúgy inaktív, eltartott, nyugdíjasok, segélyesek tömegét?
Mert nagyobb kockázata van egy tényleges ellátórendszer reformnak, a költséges állam kiadásainak csökkentésének, az állami vállalatok működésének hatékonyabbá tételének, mint a lehetséges vagyonok elkobzásának.

Én maradtam a magán pénztárban, de felháborítónak tartom a retorziókat ezért. Éppen hogy nem kell a nyilas pribékek előtt a falhoz állni.

Remélem megéri Orbán, hogy 20-25 év múlva hogyan mennek majd nyugdíjba az emberek. Remélem a hajánál fogva húzzák ki a dühös nyugdíjasok a felcsúti megaorbán centerből, hogy megkérdezzék mi ez az 50 ezer forint nyugdíj és hol az állami számlán nyilvántartott (hahaha) millióik?

Aki maradt magántag és elmegy külföldre dolgozni, annak becsókolhat Orbán, mert a kinti munkaidővel növekszik szépen a beszámítható idő. És ezzel újabb ezrekben ültette el a gondolatot. Miért is maradjak itt ha az állam deklaráltan kutyába sem vesz? Megint megkaptuk: ha nem tetszik el lehet menni.
Miért is maradjak itt ha a rahedli pénzt, amit havonta átutalok az államnak csak az eltartottak lefizetésére megy? Ha a tisztességesen adózó létemre szinte szégyenlenem kell magamat a sok okoskodó eltartott ingyenélő előtt?

Fuck you Orbán!

valasz a KE-nek 2011.01.31. 23:18:18

@a-kis-herceg:
Én is ajánlok egy baromi jó üzletet neked. Minden hónapban adsz nekem 100e Ft-ot, én abból 5e-t zsebre vágok, és 98-at visszaadok. Hozhatsz haverokat is, úgy még nagyobb a buli!

Kniight 2011.01.31. 23:18:21

@Zabalint: mér, manyup esetén nem tehetem be ugyanazt a "megspórolt" pénzt a magánszámlára? Sőt lehet nyugdíj elétakarékosságit is csinálni.

valasz a KE-nek 2011.01.31. 23:19:02

@Riz Ottó:
Több lábon állásra ott az önkéntes magánnyugdíjpénztár.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.31. 23:19:48

@valasz a KE-nek:
Nem semmit vár, hanem egy keveset az államiból is. A 2 vagy 3 pillér elég lehetne egy akkora nyugdíjhoz, amiből meg lehetne élni, de a legtöbb embernek a 10% befizetés nem lenne elég. Teljesen jogos a sírás.

valasz a KE-nek 2011.01.31. 23:20:18

@Riz Ottó:
A több lábon állás nem válasz a kérdésre, hogy ha az állami annyira fenntarthatatlan, akkor miért is fáj a semmiről lemondani?

Phátyol Ferenc 2011.01.31. 23:20:26

@a-kis-herceg: mert fiatal voltam és bohó, azt nem tudtam hogy működnek a dolgok:D

Riz Ottó 2011.01.31. 23:21:23

@valasz a KE-nek: de arra már nem mindenkinek telik (a kötelező elvonáson túli öngondoskodásra).

Kniight 2011.01.31. 23:23:57

@Sanko13: Kollégának Erste van, még nagyobbat szívott mint én. Asszem Aegonnal is szívtak. Szóval melyik is volt a jó választás? és honnan lehetett ezt előre tudni 12 évvel ezelőtt?

Sanko13 2011.01.31. 23:24:18

@vero: Hát ezt bizony elég rosszul tudod! 2008 előtt nem voltak portfóliók, szinte csak államkötvények. Épp az alacsony hozamok miatt vezették be a 3 portfóliót, csak épp a lehető legrosszabbkor... Ekkor lehetett választani, hogy melyik portfólióba kerülj, ha nem választottál, akkor a nyugdíjig hátralévő éveid alapján besoroltak az egyikbe. Én kaptam róla tájékoztatást, Te vagy kidobtad, vagy el sem olvastad... :-)
A pénztárak kb. felénél a klasszikus (állampapír) portfólióban a válság alatt is pozitív hozamok voltak. A PSZAF honlapjáról le lehet tölteni a kimutatásokat!

valasz a KE-nek 2011.01.31. 23:24:23

@Zabalint:
Na, kezdünk a témánál lenni. Tehát, akkor az állami már mégsem teljesen fenntarthatatlan. OK. Akkor a kérdés az, hogy a 25% állami lenne-e a több, vagy a 25% manyup.

Bruno 2011.01.31. 23:24:23

@civilkontrol:

Jól van. Ötös. Szépen felmondtad a leckét.
" ...azt akartam, hogy a millióimat az állam az államadósság csökkentésére fordítsa."
"ha ennyi elosztogatni való pénzed van igazán adhatnál nekem is néhány milliócskát.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.31. 23:24:46

@Kniight:
De teheted. Viszont ha az államit választod és minimálbér után fizetsz járulékot, akkor kuncsoroghatsz az állami minimál nyugdíjra, miközben ott figyelnek a megtakarításaid a "megspórolt" pénzből. Ugyanezt a most kialakított szabályok mellett a MNYP-al nem teheted meg. És előbbi csoport szavazó ereje amúgy is nagyobb lesz, mert többen lesznek, tehát számíthatnak a minimál nyugdíjra mások rovására.

xkolbászx 2011.01.31. 23:26:11

én sorba álltam öt órát, és nem voltak kedvesek!

Riz Ottó 2011.01.31. 23:26:53

@valasz a KE-nek: ha már azt az összeget befizeti utánad a munkáltató, akkor ne essél már el attól a - várhatóan a mainál jóval kisebb - nyugellátástól, ami erre tekintettel járna úgy, hogy aki meg államiban van, annak ezért jár nyugdíj.

Mellesleg akkor ilyen alapon adják oda a miunkavállalónak a 75%-ot is, öngondoskodjon belőle és vállalja a felelősséget. Nekem speciel ez tetszett volna a legjobban.

valasz a KE-nek 2011.01.31. 23:26:53

@Riz Ottó:
Akinek nem telik önkéntesre az éppenhogy jobban járt az államiba való visszalépéssel.
Akinek meg telik, az meg sokkal többet nyert az új SZJA szabályokkal, mint amennyit az önkéntesbe be kéne tennie.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.31. 23:27:46

@valasz a KE-nek:
A felosztó-kiróvó rendszer minden esetben fenntartható, csak ha 2:1 az aktív-nyugdíjas arány, akkor x összeget lehet szétosztani, akkor 1:2-nél x/4-et, ami azt jelenti, hogy a többség nem tud belőle megélni. De MNYP-nál ez az arány nem számít, mert egy ember 1 nyugdíját fizeti minden esetben, a sajátját(csak a MNYP-as részt tekintve). És a válasz éppen ezért igen, ilyen demográfiai helyzetben 20 év múlva a MNYP 25%-a lenne több, mint az állami 25%.

a-kis-herceg 2011.01.31. 23:27:50

@Kniight: az mynp k lehet rossz választások mind a HOZAM szempontjából, mert tudom tőzsde, meg élősködők. de a legrosszabb az állami: ott a TŐKÉT is mind bukod... annál egyszerűbb a pénzt elégetni vagy ablakon szórni...

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2011.01.31. 23:28:01

@IHCS: nem volt értelmetlen maradni, ha a számlán szereplő szám elegendően magas.

Gondolom arra gondolsz, hogy akinek nagy pénz van a számláján, az úgyis sok államit is kapna. De ez egy relatív dolog, és kevés pénzből kapni másoknál kicsit többet lehet hogy kevesebb, mint a biztos pénzt most eltenni, és más módon halmozni mostantól. Ha a döntés már megvolt, akkor a csalást preferáló stratégia sajnos jövedelmezőbb.

És szerintem zömmel azok maradtak, ahol a számlán szereplő összeg volt akkora, hogy nem adták szívesen.

Nekem ilyen motivációm nem volt, és azért voltam passzív, mert egyszerre vélem úgy, hogy valóban magával rántja az állam a mnyp pénzeket, ha majd tényleg megszorul, illetve hogy ha a rendszert újra megváltoztatják, akkor a passzívokra is gondolni fognak, és kidolgoznak megfelelő ajánlatokat a választásra.

Sanko13 2011.01.31. 23:28:57

@Kniight: pl. ING, Dimenzió, Életút...
Ha az utóbbi kettőt nézzük, épp a leghatékonyabb kicsiket fogják most tönkretenni... :-(
Nem lehet előre tudni, folyamatosan tájékozódni kell, és ha szükséges akkor váltani! Az önkéntesben én is szívtam az Aegonnal, de azóta bőven behozta...

S.A. 2011.01.31. 23:30:11

Hápognak a nyomi kis komcsik, hogy elzavarták őket az utolsó nagy mézesbödöntől.

90 egynéhány ezer idióta úgylátszik még megmaradt.

Mint az a barom aki a reptéren nyilatkozott, Ők bizony mennek Egyiptomba, bíznak a szerencsébe hátha nem esik bajuk.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.31. 23:30:20

Persze, hogy hogyan omlik össze a nyugdíjkassza 20 év múlva, az az akkori kormány döntése is. Lehet, hogy majd egyenlően felosztja, és mindenki kap annyit, amiből éppen nem lehet megélni. Az is lehet, hogy a befizetett járulékokból számol valamit, és egy része megél a nyugdíjasoknak, egy része nem. Az is lehet hogy drasztikusan emeli a járulékokat, és az aktívak szívnak nagyot. De az is lehet, hogy leszar mindent, és még tovább nő az egekbe az államadósság, és államcsőd. Ezt nem lehet tudni előre.

Riz Ottó 2011.01.31. 23:30:31

@valasz a KE-nek: ne gondold, hogy az új SZJA-szabályokkal pl. 1.200 Ft-ot nyerők ebből az összegből vadul öngondoskodhatnak...akik tényleg sokat nyertek, azoknak meg teljesen mindegy.

a-kis-herceg 2011.01.31. 23:30:39

@Zabalint: nagyon jo logika. gratula. csak az arányok rosszabbak és a kilátások is... az 1-1 felállás pontos az mnyp t illetően...

valasz a KE-nek 2011.01.31. 23:31:12

@Riz Ottó:
"Mellesleg akkor ilyen alapon adják oda a miunkavállalónak a 75%-ot is, öngondoskodjon belőle és vállalja a felelősséget. Nekem speciel ez tetszett volna a legjobban. "
Ez is lehetőség lenne, ha mindent üres lappal kezdhetnénk. De sajnos az államnak van egy megörökölt kötelezettsége, az, hogy fizesse a mai nyugdíjasok nyugdíját. Ezt valakinek fizetnie kell és azok a ma aktív, adófizető polgárok.

2011.01.31. 23:31:36

Zűrzavaros időszakot élünk, de megmondom őszintén, a magánynyugdíjpénztár már kezdet kezdete óta nem tetszett. Zavart, hogy a nyugdíjamat, -kecskére káposztát alapon-, kötelező jelleggel, jóeséllyel külföldi tulajdonú pénzintézetre kell bíznom, ami folyton ki van téve a gazdasági erőhatásoknak. Néhány magyar pénzintézetben kiderült svindli után, nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar állam úgysem vállal semmiért sem garanciát, még azért sem amire ő kényszerített rá (lásd KGFB versus MÁV biztosító esete, többezer károsult, és károkozó pereskedik egymással, miközben magyar állam leszarja az egészet, börtönben meg jómagyar szokás szerint megint senki sincs)

"...annak érdemes a magánnyugdíjrendszerben keletkezett reálhozamát..."

Nem sok magánnyugdíjpénztár dicsekedhet jelentős reálhozammal. Nem tudom mit csináltak a pénztárak, de a legtöbb alig valamivel infláció felett produkált, ez 10 év távlatából nézve elég szegényes. Én ugyan nem akarok már semmit sem befizetni sehová. Adják oda a reálhozamot, nálam lesz a legbiztosabb helyen. Inkább veszek ma belőle kiadós vacsorát a családnak, minthogy ebbe a korrupcióval hajtott, sok sebből vérző ingatag vadkapitalista rendszerbe visszapumpáljak további forintokat, amiket trükkök százaival basznak majd el. A magyar élete úgyis 100% improvizáció, "majd lesz valahogy" erről szól az egész létünk, már 1000 éve. Én nem aggódom a nyugdíjam miatt, egy olyan országban, ahol a nyugdíjkorhatár lassan az átlagéletkor felett van...

lolperec 2011.01.31. 23:31:58

lol államadósság :D
bedarálják az államkötvényeket, amit visszadnak a pénztárak, mert a pénzük jórésze abban van, állítólag törvényi előírás szerint.
ennyit törlesztünk az államadósságból, nem kell az államnak az állampapírok után pengetnie a pénztárak felé.
a fideszes meg tassol. eskü lassan félek köztetek járni.
külfödi tartozásunkat egy garassal sem fogjuk jobban törleszteni, drága gyépé réteg. menjetek csókoljátok meg a nappaliban lógó OV képet.

a-kis-herceg 2011.01.31. 23:33:55

@Zabalint: "drasztikusan emeli a járulékokat"

ez csak elvi opció... mert ez bedönti a gazdaságot. és versenyképtelenebbé teszi az országot...

marad a másik kettő: korhatár drasztikus növelése vagy a nyugdíj összegek drasztikus csökkentése (mint tudjuk az mny államosítás után is MOST!!!! legalább 30%-osan kellene csökkenteni)

Riz Ottó 2011.01.31. 23:35:20

Ha csak simán az lett volna a tét, hogy mennyi nyugdíj lesz egy várható megtakarításból, akkor egyszerűbb lett volna a választás. De mi van azzal, aki mondjuk megrokkan és nincs meg a szolgálati ideje? Olyan szigorú szabályok szerint léphetnek vissza az államiba, hogy abból a pénzből jó eséllyel legfeljebb éhenhalsz.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.31. 23:35:40

@S.A.:
Az ne zavarjon, hogy az a 90 ezer "idióta" a középréteg teteje, a legtöbbet adózók. És persze fizessék ők a minimálbéres vállalkozók nyugdíját a 24%-ukkal. Ja, komcsik, persze. Van neked bőr az arcodon, vagy 1 agysejted a fejedben?

a-kis-herceg 2011.01.31. 23:35:46

@Jankove: "Zavart, hogy a nyugdíjamat, -kecskére káposztát alapon-, kötelező jelleggel, jóeséllyel külföldi tulajdonú pénzintézetre kell bíznom, ami folyton ki van téve a gazdasági erőhatásoknak. Néhány magyar pénzintézetben..."

hát igen. akinek TULAJDONA, MEGTAKARÍTÁSA, PÉNZE VAN, azok mind ezekkel a problémákkal küzdenek...

2011.01.31. 23:37:44

@lolperec:
a fideszenyik gyépés, nincs mit tenni :):)

Sanko13 2011.01.31. 23:38:43

@S.A.: Hát igen, mert a zorbánkomcsi magának akarta a mézesbödönt...
Művelődj: hu.wikipedia.org/wiki/Kommunizmus

tcom 2011.01.31. 23:38:56

@Phátyol Ferenc:

"ki kéne húzniuk az embereknek a fejüket a mocsárból, mert ha vki úgy áll hozzá, h nem apellál a nyugdíjra sokkal teljesebb és boldogabb életet élhet."

NAgyon igaz. Inkább arra kellene törekedni, hogy nyugdíjasként is legyen rám kereslet. Nyugdíjasként se engedjenek el a munkáltatóim, vagy éljek meg saját magam vállalkozásából. És nem arra, hogy mikor punnyadhatok már a TV-előtt, leépítve a maradék agysejtjeimet.
Hiába gondoljuk, hogy a magyar nép szorgalmas, de nem az. Alig várja már, hogy ne kelljen semmit tennie. Egyáltalán nem érdekli az unokáik sorsa, jövője. Egyáltalán nem érdekli más, mint a saját boldogulása. Mindezt jól kihasználják az újkori Kádárok apró, napóleon-jelmezbe öltözve.

anonymus0911 2011.01.31. 23:39:01

Hát, Én most végig olvastam az összes kommentet, elszomorító "agymosott pártoskodás", tisztelet a kivételnek, mert szerencsére azért még nem mindenki zombi.

Igen, van kb 95ezer magyar, aki igazán megértette az üzenetet és nem önös érdekét, hanem a nemzete sorsát helyezte előbbre.
Ugye nem kis áldozat tovább fizetni az államnak a 24%-t és cserébe nem kapni semmit 5-10-20, vagy esetleg 30 év múlva?
Akkor, amikor majd 1 dolgozónak közel 2 nyugdíjas havi járandóságát kell előállítania?
Hát ők nem fogják a Ti gyermekeiteket sem agyon nyomorítani az "eltartatásukkal"!
Majd éheznek, fáznak és nem váltják ki a gyógyszereiket sem, és büszkén mesélhetik majd unokáiknak, hogy ŐK megtették, amit megkövetelt a ....! Hol a többi a abból a volt 3 milliónyi manyup tagból ?

Ugye a Ti szívetek is megrendül, amikor mostanság arról hallotok a hírekben, hogy idős embereket találnak holtan.
Mert ezek a nagy dolgok és nem a luxuslimuzinok; függetlenül attól, hogy ezeket mint vezérigazgatók kapják, vagy csak egy frakció fizeti az adófizetők pénzéból !

valasz a KE-nek 2011.01.31. 23:39:33

@Riz Ottó:
Épp erről beszélek. Az 1200Ft-ot nyerőknek megérte átmenni, semmit nem veszítettek a manyupról való lemondással, aki meg többet nyert az SZJA-n, az meg ha a nyereség töredékét beteszi önkétesbe már kompenzálta is az esetleges manyup veszteségét.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.31. 23:40:17

@a-kis-herceg:
A legjobb megoldás ezek után az lesz, ha egyenlő nyugdíjakat állapítanak meg, magas nyugdíjkorhatárral(ezzel megint a becsületesen adózók szívják majd meg...). De a magas nyugdíjkorhatár hiába, ha 50 fölötti képzetleneket nem nagyon lesznek hajlandóak a munkáltatók felvenni. És emellett a járulékok is eléggé magasak lesznek. Egyébként mondod, még rosszabbak lesznek az arányok. Ha csak olyan mértékben romlik, ahogy én írtam, már akkor jobban járna egy most pályakezdő a MNYP-al, ha az átlagbért fogja kapni, akkor is ha a 24%-a odaveszik.

Riz Ottó 2011.01.31. 23:41:06

@valasz a KE-nek: de öngondoskodni nem tudnak. Ahhoz kicsi az SZJA-nyereség.

valasz a KE-nek 2011.01.31. 23:43:21

@Zabalint:
Na, mesélj, ezek szerint neked már van pontos szociológiai felmérésed a maradókról. Hadd halljuk az adatokat!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.31. 23:44:34

@valasz a KE-nek:
Nincs felmérésem, de szerinted a minimálbéreseknek érte meg maradni, és nem a magas bejelentett jövedelműeknek?

valasz a KE-nek 2011.01.31. 23:45:15

@Riz Ottó:
Akkor mégegyszer. Akinek kicsi az SZJA nyeresége, annak megérte átmenni. Akinek nagy az SZJA nyeresége, annak meg megéri a nyereség egy kis részét önkéntesbe tenni.

whale 2011.01.31. 23:46:04

@Ipari-antidepresszió:
A helyzet szomorúbb. Csillogó szemmel, önként adta oda a rablónak, meggyőződésből. Ez az igazi dráma...

a-kis-herceg 2011.01.31. 23:46:26

@anonymus0911:

tökéletesen igazad van. most simán azt mondanám, hogy ELITCSERE... csak a kilencvenvalahány emberből lehet KÉPVISELŐKET választani...

gondolkodó emberek, mondom úgy, hogy nekem választásom most nem volt...

ezek az emberek MOST letettek valamit az asztalra!!!!

a-kis-herceg 2011.01.31. 23:49:28

@Ipari-antidepresszió: @whale: ezek az élet szép fricskái... a fides törzset, a lusta-tunya-buta szavazóit érinti a zsarolás-csalás-rablás... szerintem nagyon igazságos az élet.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.31. 23:49:58

@valasz a KE-nek:
Akinek olyan magas a jövedelme, hogy az SZJA nyeresége már pótolja MNYP-t, annak a 10%-a is olyan sok, hogy megéri az MNYP-ben maradnia még így is, hogy a 24%-ból nem kap semmit. Mert mint mondtam, a demográfiai változások miatt az összes nyugdíjjárulék befizetés hamarosan negyede lesz a mostaninak.

tcom 2011.01.31. 23:50:00

@S.A.:

Komcsi a jóédes...!

Komcsi, aki azt hiszi, hogy az elsőtitkár/vezér bajtárs mindent megold. Komcsi, aki államosít, komcsi, aki a hatalmát mindenre kiterjeszti, komcsi, aki magánvagyonokat koboz el, komcsi, aki a saját rokonságát, sleppjét eteti az állam pénzén, komcsi Schmitt Pál, Mikola, Stumpf, Szűrös, Pozsgay, Orbán-apuka, Szájer, a besugó fideszes Szita polgármester, akik bőszen kiszolgálták a kommunista hatalmakat is.

Akiket te komcsinak vélsz itt, azok maximum úttörők voltak.

valasz a KE-nek 2011.01.31. 23:50:01

@Zabalint:
Három kategória maradt, ebből kettőnek érte meg maradni.
1, arra számít, hogy nem éri meg a nyugdíjaskort, mert mondjuk tudja, hogy halálos beteg és szeretné, ha a manyup pénzét a kedvezményezett öröölné
2, már csak pár éve van hátra a nyugdíjig, hosszú szolgálati idővel a háta mögött, és az elmúlt 13 évben nagyon jól keresett. Ezért az állami nyugdíján alig veszít valamit, amit bőven kompenzál a felhalmozott manyup pénz.
3, a kormányellenes dühtől elvakítottak, akik nem számoltak, nem gondolkodtak, csak dacból maradtak.

Riz Ottó 2011.01.31. 23:50:56

@valasz a KE-nek: akkor mégegyszer: akkor akinek kicsi az SZJA-nyeresége, az átment az államiba (ami nem kecsegtet normális nyugdíjjal) és nem tud önkéntesbe tenni, mert annyi plussza azért nincsen. Te írtad korábban nekem címezve, hogy az önkéntes lehetne a másik láb...

Eddig volt kis tőkéje, annak volt lehetősége hozamot produkálni, de ott volt mögötte az állam is a munkáltatói rész miatt. Két lábon állt. Most már csak egy lábon áll.

Zero_Toleransz 2011.01.31. 23:50:59

@politicus:

" Így aztán valamennyire érthető, hogy a pénzszűkében lévő magyar kormány, amelynek nincs a kezében a kassza kulcsa, de amelynek a szabályozói hatalom minden formája a rendelkezésére áll, onnan vesz el a pénzt, ahonnan a legegyszerűbb."

beszartál a cikk első felétől, de már annyit gépeltél, hogy kár lett volna törölni és inkább elkezdted tolni az írást a "kiegyensúlyozott tájékoztatás" felé?

Gratulálok.

Nem kell árnyalni.

Az a pénz, amit kizsaroltak, magántulajdon volt - ezért kellett az alkotmánymódosítás - remélem még rémlik, hogy volt ilyen.

Az egészet egy méretes hazugságba csomagolták - hiszen még a megalkotott törvény címe is az, hogy törvény a szabad pénztárválasztásról.

Ezek után mi a fenét kéne ezen az aljas lopáson védeni?

Hab a tortán, hogy aki tag maradt, az a nyugdíjkorhatár után nem jogosult SEMMILYEN TB-S SZOLGÁLTATÁSRA, hacsak nem fizet! Ez szép nem?

Nincs rendezve az, hogy mi lesz azzal, akit elüt a busz és rokkant lesz. Magánnyp. tagként nem lehet tudni, hogy kap-e rokkantnyugdíjat. Fair, nem?

A tököm televan a sok birkán, aki nem veszi észre, mi történt.

Minden elismerésem az oldal nénike nevű szerzőjének, látom egész sokáig terelgette az sok elmebeteget a sötétben, ahol önszántukból ott élnek. Kitartást kívánok. Lesz rá szükség. A hülyeutánpótlás úgy tűnik, kimeríthetetlen.

És gratulálok a baromarcú sajtónak, hogy ilyen jól elvannak Szalai Annamáriával, akiről már nyilvánvaló, hogy F-vitamin hiánya van - de arra tökéletesen alkalmas, hogy egész Európa a szaros médiatörvénnyel foglalkozzon, ahelyett, hogy azon hőzöngene, hogyan lehet 100k embert kizárni igazságtalanul a TB-ből. Ráadásul pont azokat, akik a legtöbb adót fizetik.

Magyar seggben magyar lófaßt kívánok mindenkinek, aki ezt nem fogja fel.

Sanko13 2011.01.31. 23:51:14

@anonymus0911: Szívemből szóltál! :-)

Riz Ottó 2011.01.31. 23:52:59

@a-kis-herceg: nem csak őket, lásd new york new york...

tcom 2011.01.31. 23:54:56

@a-kis-herceg:

"ezek az élet szép fricskái... a fides törzset, a lusta-tunya-buta szavazóit érinti a zsarolás-csalás-rablás... szerintem nagyon igazságos az élet."

Ne hogy azt hidd! Ők meg vannak győződve, hogy a zállamnál jó helye van a pénznek, hogy Orbán 25-30 év múlva is ott lesz és kiküldi a "nyugdíjvédelmimúmiát", hogy megvédjék a nyugdíjasokat. A Zorbán-krumplileves vezérelvtárs, majd akkó is seggberúgja a külföldi karvajtőkéseket, vagy elkobozza a bankbetéteket, hogy jusson az 5 millió nyugdíjasnak "tisztességes" appanázs.

2011.01.31. 23:56:26

@Zabalint:
jaja, nagyon szívesen megnéznék egy kimutatást, kik is maradtak a manyupba - iskolázottság, nyelvtudás, fizetés nagysága, gyerekek száma stb. Minden képen látszik, ami készült erről a napról, hogy a jólszituált, normális réteg az, amelyik végül ezt meglépte. A VDSZ székházában pedig ugyanez. Rengeteg fiatal volt. Aztán néhány sötét alak komolyan vagy viccből, mindegy, olyan szavakat enged meg magának velük kapcsolatban, ami hihetetlen. Tényleg az eszét veszti egy Orbán mániás, ha bárki kritikát fogalmaz meg - ne adj isten még ellenáll, vagy tüntet, akkor már büdös komcsi. tudod ez olyan, hogy a multik fizessék meg a különadót, de elég gáz lenne ha az AUDI vagy a MERCI azt mondaná, jó, akkor megyünk tovább. vagy ha 1-2 bank aszondaná, csókolom, azt mehetnének fidesznyikek az OTP-hez. Meg az oligarchák ugye, az ellenségek. A Csányi mi a tököm tán, közértes? Akkora oligarcha mint egy ház. Meg a Simicska az nem. Aham. Látod, ezek ilyen vakok

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.01.31. 23:56:30

@valasz a KE-nek:
Apám nagyjából a 2-es kategória lehetne, olyan 10 éve lehet kb. a nyugdíjig, és nem kevés befizetése van eddig, neki mindig minden jövedelme le van adózva. De nem lépett vissza, egyetlen okból, nem szeretne feketelistára kerülni.

De a 3 pontod amúgy lószar, mert a 2-es pont eleve a legálisan jól keresők és sok adót fizetők. Az 1-es pont feltehetőleg töredék, a 3-as pont nem tudom. De ezen kívül abból a megfontolásból is lehet maradni, hogy eleve nagyon durva, példátlan jogfosztottság, hogy a 24%-ot leadózzák, miközben azután nem jogosulnak nyugdíjra, sőt legutóbb az is kiderült, hogy nyugdíjas korukban egészségügyi ellátásra sem. Szerintem biztosan lesznek, akik nemzetközi bírósághoz fordulnak az ügyben. Meg olyanok is vannak, akik bíznak benne, amúgy teljesen jogosan, hogy mégiscsak kapni fognak állami nyugdíjat kapni, mert talán 7 múlva egy másik kormány megszünteti ezt a jogfosztottságot.

valasz a KE-nek 2011.01.31. 23:57:57

@Zabalint:
A mai nyugdíjszinteket jelentősen csökkenteni nem lehet, mert azzal gyakorlatilag éhenhalásra ítéled a nyugdíjasokat. Ha ilyenre kényszerül az állam, az már egy olyan helyzet, ahol a manyup megtakarításod sem fog semmit érni.

2011.01.31. 23:58:46

mandiner.blog.hu/2010/11/25/en_vazallus_nem_leszek

jvizkeletit ne felejtsétek, ez egy nagyon jó írás! Remélem holnap ő is megosztja velünk gondolatait.

a-kis-herceg 2011.01.31. 23:59:52

@Riz Ottó: lehetek őszinte? nem tudom sajnálni. a minisztérium az közpénzből pocsékolt elfekvő. nem vennénk észre ha nem lennének... sőt... sőt... csak nem akartam személyeskedni. szóval aki elvtelen kompromisszumokra képes azt nem sajnálom. nagyon kis szakmaiság van... nem zárom ki hogy lehet szakmaiság, de nem esélyes...

valasz a KE-nek 2011.02.01. 00:00:08

@Riz Ottó:
"Most már csak egy lábon áll."
Igen, most már csak egy lábon áll. De az az egy lába még mindig stabilabb, mint a korábbi kettő. Mert ilyen jövedelmek mellett a manyupból várható nyugdíja a nullához közelített volna.

dr. médiafigyelőbété 2011.02.01. 00:02:03

Az nem lehet, hogy a visszalépők hosszas tépelődés, közgazdasági mély-elemzés, racionális megfontolás helyett egyszerűen aszonták: majleszvalahogy?... :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 00:02:05

@Belpo:
A legszörnyűbb nem is Orbán meg a cimborái, hanem a vak követői. Nem azért, mert egyszerűek, hanem mert ilyen könnyen uszíthatóak akármilyen csoport, most éppen ezen 90 ezer ember ellen, ha azt mondják fentről, hogy azok azok, akik nem vállalnak szolidaritást. Miközben a valóságban a 24%-ukkal ők vállalják a legnagyobb szolidaritást(nyilván nem azért mert ezt akarják, de az most részletkérdés).

És ha már Csányit említetted, az milyen durva már, hogy neki jobban megéri Orbánnal a jó kapcsolat, mint a 800 ezer MNYP tag az OTP-nél. Mi ez, ha nem maffia állam? Meg ahol Hankiss Ágnes 25 éves fiacskája lehet a BKV vezére. Mikor ezt meghallottam nem akartam elhinni, azt meg különösen nem, hogy ezek után még vannak emberek, akik a Fidesz feltétlen hívei tudnak maradni. Nem, az MSZP se volt jó, csak az óriási különbség, hogy ott a szavazók többsége el is fordult, mikor kiderültek ronda dolgok, a Fidesz fanok torkán meg akármit le lehet nyomni.

tcom 2011.02.01. 00:02:46

@Zero_Toleransz:

"hogyan lehet 100k embert kizárni igazságtalanul a TB-ből. Ráadásul pont azokat, akik a legtöbb adót fizetik."

Felhívás keringőre. Vagy menj a feketemunkába, ne adózz te sem minimálbér feletti jövedelemből, vagy menj el külföldre. Hiszen a maradók többsége nagyobb jövedelmű, legálisan bejelentett, 13 éve folyamatosan dolgozó réteg. Hozzátesszük, hogy a versenyszektorban csak azok ilyenek, akik értenek a munkájukhoz, értéket hoznak létre, akkor elmondhatjuk, hogy Orbán és népe maga alatt vágja újra a fát.
Mint a kommunizmusban, amikor az értelmiségieket üldözték, csak itt nem ideologiai lapon, hanem anyagi szempontok szerint.

vincent66 2011.02.01. 00:03:38

@redlands:
Ez nem igaz. A portfolióosztályokba osztásnál az életkor volt a meghatározó,ha valaki nem nyilatkozott.

IHCS 2011.02.01. 00:03:55

@Zabalint:

Akinek már megvan a 30 év munkaviszonya az már legalább 47 éves, tehát nem nagyon fenyegeti az a veszély, hogy a Ratkó-unokák nem tudják őt majd eltartani. Éppen ez a ma 45 éves generáció az, akinek még semmi izgulni valója nincs a nyugdíja miatt, mert a demográfiai hullámvölgyben születtek, így éppen ott lehet, hogy kevéssé kompenzálja az állami veszteséget a magán nyeresége.

Akinek még harminc éve hátra van a nyugdíjig annál ez a megtakarítási összeg, amihez 30 évig nem nyúlhat hozzá (ráadásul az állam szabályozza) nem hiszem hogy kompenzál a rokkantsági és özvegyi biztosítás hiányáért, illetve kényszerű magánfinanszírozásáért. (Én a 3M-mat elsősorban azért hagytam "veszni", mert van két gyerekem és egy feleségem, akik így nagyobb biztonságban vannak az én esetleges infarktusom vagy lerobbanásom esetén.)

Riz Ottó 2011.02.01. 00:04:18

@a-kis-herceg: nem tudhatod, megengedhet-e magának most egy munkanélküliséget. Lehet, hogy lakáshitele van, gyereke van, a párja munkanélküli. Nem tudhatod egy itt kommentelő ember hátterét. Amúgy pedig van ott is szakmaiság, csak tény, hogy van egy csomó vízfej szerv, hatóság, gittegylet és az emberek ezekből indulnak ki. A közszférába tartoznak pl. a tűzoltók, védőnők, meg egy csomó fontos munkát végző ember is. Több ismerőstől hallottam, hogy finoman lebeszélték őket a maradásról.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 00:04:44

@valasz a KE-nek:
A mai átlag nyugdíjat drasztikusan is csökkenteni lehetne. Persze a szórás miatt vannak olyan nyugdíjasok, akik nagyon szar nyugdíjat kapnak, de inkább az a családmodell alakult ki az utóbbi évtizedben, hogy a nyugdíjasok segítik anyagilag a gyerekeiket, unokáikat. És még mindig nem érted, hogy ha most azonnal 30%-al csökkennének a nyugdíjak, a mostaniak még mindig több nagyságrenddel jobban járnának, mint akik 30 év múlva mennek nyugdíjba.

tcom 2011.02.01. 00:04:52

@valasz a KE-nek:

"Mert ilyen jövedelmek mellett a manyupból várható nyugdíja a nullához közelített volna."

Milyen jövedelmekre gondolsz?

valasz a KE-nek 2011.02.01. 00:04:56

@Zabalint:
Akiket az indexen meg origón lehetett látni, azok éppen az a korosztály, akinek baromira nem érte meg maradni. De, ahogy sokan meg is fogalmazták, ők nem értelmi, hanem érzelmi döntést hoztak. Kíváncsi vagyok ez mennyire nyugtatja majd meg őket, amikor nyugdíjasként nyugodtan éhenhalhatnak majd a manyupos járadékukból.

2011.02.01. 00:07:50

@Zabalint:
"És ha már Csányit említetted, az milyen durva már, hogy neki jobban megéri Orbánnal a jó kapcsolat, mint a 800 ezer MNYP tag az OTP-nél. Mi ez, ha nem maffia állam?"

Erről van szó. Miben különböznek ezek a szociktól? semmiben. 20 év se volt elég, hogy valódi rendszerváltás legyen, nyakig ülünk a trutyiban. Naná, hogy a félhülye gyurcsány meg a bandája nem volt jó, ez alapvetés, de hogy ezek ugyanakkora szemetek, ez a rohadt demoralizáló.

Zero_Toleransz 2011.02.01. 00:08:25

@tcom: a megoldás c.)

és a vicces az, hogy így még állami nyugdíj is jár mnyp tagként. (időarányosan és 75%, de lényeg, hogy kapod):

www.adozona.hu/tb_nyugdij/20110126_nyugdij_allaminyugdij_szolgalati_ido_kulf.aspx

Kniight 2011.02.01. 00:08:29

"És gratulálok a baromarcú sajtónak, hogy ilyen jól elvannak Szalai Annamáriával, akiről már nyilvánvaló, hogy F-vitamin hiánya van - de arra tökéletesen alkalmas, hogy egész Európa a szaros médiatörvénnyel foglalkozzon, ahelyett, hogy azon hőzöngene, hogyan lehet 100k embert kizárni igazságtalanul a TB-ből."

Ebből is látszik, hogy az EU kurvára nem érti hogy mi folyik itt, és szerintem nagy ívben szarnak is rá. Tehát nem az EU-tól kell a problémák megoldását várni. Sem most, sem 4, sem 8 évvel ezelőtt.

"Ráadásul pont azokat, akik a legtöbb adót fizetik."
Hát akkor ha olyan kibaszott sokat keresnek, mert nagyon sok adót fizetnek, akkor 1. lehet hogy kiszámolták, hogy így jobban megérni nekik, 2. be tudják fizetni azt a havi/évi x ezer forintos TB csekket, mint a villanyszámlát.
Aki többet keres, többet is adózik, ezt így nem tartom igazságtalannak.

Én támogatnám azt, hogy 18 év fölött ne a munkáltatónak kelljen fizetni a TB-t, hanem mindenki szépen fizesse magának csekken, átutalással stb. Fizetünk villanyszámlát is. Hirtelen mindenki rájönne hogy mennyibe is kerül az egészségügy, és tudatosulna benne, pár dolog.
1. ebből ennyire telik, ez az alapszolgáltatás.
2. nem tömjük az orvosokat hálapénzzel, főleg ha szarik ránk.
3. aki nem fizeti, azt nem látják el. Ha elmaradása van, azt szépen pótolja, a tartozás nem évül el.
4. ezt a segélyből is szépen be lehet fizetni. Aki nem, ígyjárt.
Nem kell amerikai modell, az látjuk, hogy nem jó. de az sem jó, hogy a lakosság x százaléka potyázik.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 00:09:48

@IHCS:
Azért nem ilyen egyszerűek az arányok. Mikor a mostani 45-50 körüliek nyugdíjba mennek, akkor nem csak a Ratkó unokák lesznek az aktív generáció, alattuk pedig nagyon kevesen lesznek, miközben még a Ratkó gyerekek egy része is nyugdíjas lesz. Ráadásul még a Ratkó unokák nyugdíjazását is megélhetik.

tcom 2011.02.01. 00:10:30

@korcoló:

"Az nem lehet, hogy a visszalépők hosszas tépelődés, közgazdasági mély-elemzés, racionális megfontolás helyett egyszerűen aszonták: majleszvalahogy?... :) "

Azért a kis sikerdíj sem elhanyagolható. Vagyis a pár tízezer ft, ami, nyáron majd csurran sokaknak elég meggyőző volt.

Zero_Toleransz 2011.02.01. 00:11:45

@Kniight: az adót közjószágokra és olyan javakra szokás fizetni, amiből az adózó is részesül(het). itt ez nem áll fenn
.
Ezt írod: "Aki többet keres, többet is adózik, ezt így nem tartom igazságtalannak."

elfelejted azt, hogy ennek tetejébe nem kap ellenszolgáltatást. (a tb-t feldughatja magának)
Ez szerinted javít az adómorálon?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 00:11:59

@valasz a KE-nek:
Igazából 30 alatt nem tudhatod előre kinek mi éri meg. Vagy azt hiszed, mostantól minden változatlan marad, és minden megjósolható? Tapsolsz egy olyan változásnak, amely 100%-ban a jövő kormányaira bízza a dolgok rendbetételét, akik nagyon rossz helyzetben lesznek alapból is. Egyébként az is lehet, hogy éppen a pályakezdőknek éri meg legjobban, csak nyilván azt nem tudni, hogy alattuk mennyi aktív lesz.

Riz Ottó 2011.02.01. 00:12:08

@tcom: szerintem ez senkit sem motivált. Egyszerűen akinek megérte volna maradni, nem hiszem, hogy emiatt sutba dobja a manyupban lévő megtakarítást. Kizártnak tartom.

Riz Ottó 2011.02.01. 00:13:03

@Kniight: és potyázni is fog. Ezzel eddig egyik kormány sem mert kezdeni semmit.

valasz a KE-nek 2011.02.01. 00:15:06

@Zabalint:
Nézd, kétségtelen, lehet olyan szenáriót felvázolni, ahol még 25% manyup is jobb, mint a 100% állami. De ezt úgy, hogy nagy jövedelmet feltételezel és összeomló állami rendszert, miközben a manyupot az összeomlás érintetlenül hagyja. Én ezt nem tartom reálisnak. Ha azt feltételezed, hogy az állami nyugdíj reálértéken a negyede lesz a mainak, azaz kb. 20-25e Ft, akkor azt is mondod, hogy az állam gyakorlatilag lemond a nyugdíjasairól. Egy ilyen helyzetet meg fog előzni egy olyan gazdasági összeomlás, ahol a manyupban lévő pénzed sem fog semmit érni. Infláció, a pénz konvertibilitásának megszüntetése, kettős árfolyam, stb, stb.

2011.02.01. 00:15:53

@Riz Ottó:
hát pedig ezzel kellett volna valamit kezdeni...mivel? járulékcsökkentések. na, ezt nem csinálták meg

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 00:17:05

@Kniight:
Asszem Bokros vetette fel valamikor, hogy jobb lenne, ha mindenki 10 ezret befizetne az egészségügyre, és abból tartanák fenn. Mert akkor mindenki látná, hogy az egészségügynek bizony ára van. De ez nem biztos, hogy korrekt lenne, mert aki ténylegesen minimálbéres, az nagyon megszívná.

Ianas 2011.02.01. 00:18:12

@civilkontrol: Te úr isten... Ez kurva gáz szöveg barátom. Ha már felolvasod a propagandaanyagot, legalább igazítsd már valami életszerű stílusra.

Ez inkább TV Shop.

Riz Ottó 2011.02.01. 00:18:25

@Belpo: ekkora szavazóbázist nem fognak elveszíteni (ez mindegyikre igaz).

tcom 2011.02.01. 00:19:38

@valasz a KE-nek:

Igaz. Ezért is kell minél hamarabb egyéb módon pénzt gyűjteni, előtakarékoskodni. Persze figyelve, hogy mikor lophatja el egy diktátor, vagy hogy nem vesszen semmiévé. Havi pár ezer Ft is rengeteg tud lenni 30 év múlva.

IHCS 2011.02.01. 00:21:35

@flugi_:

Annyira azért nem relatív az állami nyugdíj. Az állami nyugdíjam értéke nem az átlag nyugdíj körül szóródik, hanem a munkaviszonyom alatti valorizált átlagjövedelmem százalékában kerül meghatározásra. Tehát, aki magas jövedelem mellett bentmaradt a magánban az ezen nyugdíjvárományról való lemondással enyhítette az állami nyugdíj alapot.

Egyébként ha belegondolsz, akkor az átterelés mögött a befizetői átlagjövedelem is szerepet játszott. Mi, a Ratkó unokák most lépünk be a 35-45 közötti éveinkbe, amikor mi a legnagyobb aktív kohorsz leszünk egyben a legmagasabban keresők is. Eközben apáink magas induló nyugdíjjal most mennek be az államiba. Ha mi magánban maradunk és nagy kohorszunk egyre nagyobb jövedelmének 10%-át nem az államnak fizetjük, apáink, a másik nagy kohorsz meg államiból kapják a nyugdíjat, akkor a mi hiányzó befizetésünk és az ő magas nyugdíjvárományuk ütemes hiánynövekedést eredményezett volna a következő 5 évben. Persze ezt (kizárásos alapon) mi fizettünk volna meg adóból. Egy még rosszabb adószint melletti egyensúlyt létrehozva (még magasabb adóelkerülési hajlandósággal).

Ha 2010-ben 1,3% volt az állami nyugdíjkassza hiánya, akkor vajon mennyi lett volna 2015-ben. 2 fölötti az biztos, de akár a hármat is megközelíthette volna. Na ebből magyar euró belépést farigcsálni nem lehetne.

Fájó, de az történt, hogy amikor csökkenteni kellett volna az államadósságot felkészülve a 2010-es évek nyugdíj egyensúlytalanságára, akkor éppen jóléti rendszerváltás néven feléltük a jövőt. Most csak ezt realizáljuk.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 00:22:47

@valasz a KE-nek:
Nem a legrosszabb szenárió szerint fog jól járni aki jól keres és a 25%-al többet fog érni, mint az állami 100%-al. Hanem az átlagos esetben fog ez történni, akkor ha jelentősen visszaesik a járulékbefizetés, de az állam csökkenti a nyugdíjak közötti különbséget, és ezzel eléri azt, hogy ne haljon éhen senki. Ebben az esetben a magas jövedelműek ha az államiban voltak, akár rosszabb nyugdíjat kaphatnak, mint a szintén magas jövedelműek, akik a MNYP-ban vannak. Főleg, hogy ha részvényes portfoliót választ az utolsó 10-15 évben áll csak államkötvényesre át(nem válság idején kell váltani), akkor komoly reálhozama is lehet, ugyanis a tőzsde mostani állapotában még nem heverte ki igazán a válságot, szóval azzal érvelni, hogy most szar, az nem reális, főleg mert éppen a válság előtt álltak át sokan részvényre.

a-kis-herceg 2011.02.01. 00:23:47

@Ianas: megnéztem a blogot is...

hát... büszke vagyok hogy nem ikszeltem 2010-ben a fidesre (1x voltam ogy választani, 1990-ben, akkor fidesre x-eltem)

nagyon jól mutatja hogy milyen emberekre számíthat a fides...

hallgass a szivedre, szavazz a fidesre....

1000 éves FEUDALIZMUS

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 00:24:04

@valasz a KE-nek:
A másik meg amit már sokadszorra mondok, szerinted ha a Fidesz így belenyúlt a dolgokba, szerinted a következő 40-50 évben nem fog semmi sem változni, és a pályakezdő biztosan nem kap állami nyugdíjat?

tcom 2011.02.01. 00:25:27

Nem lett volna 90ezer maradó, ha Orbánék nem így tálalják. Ha nem hazugságokkal manipulálnak, ha látni lehetne az értelmét, ha Orbán az egészet az államadósság törlesztésére fordítaná.

De erőszakosan, arcátlan zsarolással kikényszeríteni az emberek megtakarításit, ráadásul úgy, hogy feléljük azt pár év alatt, hogy nagyrészt protest célokat szolgálnak, hogy az eltartottak, a nyugdíjasok nem hoznak áldozatokat, nem vesznek részt a közös teherviselésben, csak mer nagyon sokan tudnak szavazni... gyomorforgató.

lg-m 2011.02.01. 00:27:50

@Sieg:
"Egy dolog biztos, annak ellenére, hogy eddig példás adózó voltam és nem trükköztem semmit, a jövőben az "engedetlen hazafiatlan polgárok különadója" miatt megteszek mindent, hogy a hivatalos fizetésemet a minimumra csökkentsem."

Pontosan. Ugyanezt gondolom: a feleségem br 500 körüli bérért dolgozott néhány multinál, én egy kicsit többért, van három diplománk, beszélünk több nyelvet, és pénteken született meg a kislányunk, azon a pénteken, amikor megtettük a nyugdíjpénztári tagságot fenntartó nyilatkozatot.
Befizettünk ketten évente sokmillió tb-t és szja-t, mert a szemét gaz kizsákmányoló multik azok már csak ilyenek, hogy szeretnek a szabályok szerint játszani. Most pedig cseréljük a pelenkát a lányon, és közben lehet azon lamentálni, hogy november harmincadikától elköltözünk külföldre, vagy minimálbéres vállalkozók leszünk. Biztos megérte..

a-kis-herceg 2011.02.01. 00:31:29

@lg-m: mi lesz novemberben? mexűnik a munkahely? vagy átálltok "bújtatott" foglalkoztatásra? miért pont nov 30 ?

valasz a KE-nek 2011.02.01. 00:31:47

@Zabalint:
Na, akkor megint ott tartunk, hogy a magas jövedelműeknek egy bizonyos spéci szenárióban jobb választás lehet a manyup. OK. De a magas jövedelműek lehet mégis akkor járnának a legjobban és minimalizálnák a kockázatukat, ha az szja nyereségük egy részét önkéntesbe tennék. Erre majd jössz, hogy, de nem mindenki nyer annyit az szja-n, én meg mondom, hogy aki nem nyert annyit, az nem magas jövedelmű és neki megéri az államiba menni, majd erre jössz egy szenárióval, ahol a magas jövedelműeknek mégis megéri maradni és a kör bezárult.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 00:32:18

@tcom:
De én eleve nem azt látom, hogy az államadósság törlesztésére fordítanák, amúgy azt látom, hogy pazarolnak. Pazarlás volt a Kósa és Szíjjártó kijelentés is, amely bedöntötte a Ft-ot, pazarlás az IMF-el kardoskodás is, meg az egyéb hülyeségeik, amely miatt jelentősen megnőtt az államkötvények kockázati kamata, ami komoly összeget jelent a költségvetésben. Valamint az adócsökkentés is komoly kiadás, ami csak akkor segítené a gazdaságot komolyan, ha emellett nem zavarnák el a baromságaikkal a befektetőket. Szóval nem nagyon látom a spórolást, csak a MNYP pénzek lenyúlását. Ha pedig azt pár évig felélik, azzal önmagában semmire nem megyünk. De persze optimista vagyok, és remélem lesz valami a kiadás csökkentésből is.

tcom 2011.02.01. 00:36:45

Mindig elfog a röhögő görcs, amikor a fidesz főmuftik kinyilatkoznak ezeréves törvényeket. Amikor azt hiszik, hogy bevizelek, attól ha Matolcsyk szerint én 30 év múlva nem leszek jogosult eü ellátásra.

Hol lesznek ezek 10-20 év múlva?

Nyilvánvaló, hogy előbb utóbb jönni fog egy kormány, aki megszünteti visszamenőleg az igazságtalan döntéseket, hogy legalább a járulékfizetés utáni jogainkat kapjuk vissza.
Nincs ma politikai tömörülés a fidszen kívül, aki elzárkózik ettől, még a Jobbik sem. Nyilván való az igazságtalanság.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 00:37:34

@valasz a KE-nek:
De a magas jövedelműek az SZJA-n akkor is nyernek, ha a MNYP mellett döntenek, és az SZJA nyereségüket akkor is félre tehetik. Az érvelésed ott hibázik, hogy a 2-t összekapcsolod, pedig a kettőnek nincs köze egymáshoz. Én azt állítottam, hogy a magas jövedelműeknek megérheti. Nem állítottam semmit azokról, akiknek nem fedezi az SZJA nyereség a kieső MNYP pénzt, hanem azt állítottam, hogy akinek már fedezi, az annyira magas jövedelmű, hogy amúgy is megéri neki a MNYP mellett maradnia. Ebből kreálsz egy olyan kört, ami nem létezik, úgy hogy hozzáteszel egy általad létrehozott láncszemet, amit nem is állítottam. Meg még azt is állítottam, hogy honnan veszed, hogy 40 év múlva aki a MNYP mellett döntött most, nem fog kapni állami nyugdíjat? Mert azt nem a mostani kormány dönti végleg el, hanem az akkori. Mint ahogy senki nem gondolta volna, hogy az Orbán kormány mit tesz a MNYP-akkal most.

valasz a KE-nek 2011.02.01. 00:37:43

@lg-m:
"Most pedig cseréljük a pelenkát a lányon, és közben lehet azon lamentálni, hogy november harmincadikától elköltözünk külföldre, vagy minimálbéres vállalkozók leszünk. Biztos megérte.. "
Hehe, nagyon reális fenyegetés. Mert a multinál ez csak úgy van, hogy egyszercsak kimegyek minimálbéres vállalkozónak. Haha.

Pszt! 2011.02.01. 00:39:39

De mi lesz, ha elfogy a 3000 milliárd, és a vikinek eszébe jut, hogy az önkéntes pénztárakban is sok lóvé van?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 00:43:16

@valasz a KE-nek:
A multinál lehet nem lehet megoldani. Viszont ismerek programozókat és webdesignereket, akik magánvállalkozóként tolják, és amióta kiderült, hogy lenyúlja a kormány a MNYP pénzeket, azon törik a fejüket, hogy hogyan tudnák elcsalni az adót, eddig azért nem keveset fizettek, mert elszámolható költségük nem nagyon volt. Egyikük mondta, hogy offshore cégben gondolkodik, és majd Giblaltárról számlázik.

lg-m 2011.02.01. 00:43:49

@IHCS: "alacsonyabb kulcsok mellett egyébként az adócsalás motivációja is értelemszerűen csökken "

úgy gondolod, az a frenetikus 0.8%-os csökkenés ilyen szinten mozgat bármit is? lófaszt se, az ingerküszöbömet se üti meg, pedig tízezer forintról van szó, ami egy fél tank benzin

tcom 2011.02.01. 00:44:51

@Zabalint:

"De persze optimista vagyok, és remélem lesz valami a kiadás csökkentésből is."

Kár beleélned magad. Ne képesek ők erre. A kiadás csökkentés, főleg a nyugdíjak területén elképzelhetetlen Orbánéktól. Az, hogy a nem rendes nyugdíjak költségeit átteszik egyik zsebből a másikba és verhetik a mellüket, hogy megszűnt a nyugdíjkassza hiánya... nem fogják a befektetők bevenni.
Az egészségügy területén egyedül a szolgáltatások kiszervezése, evvel költséghatékonyabbá tétele, ellenkezik a Fidesz évtizedes ígérgetéseivel.
Az állami vállalatoknál jelentőset spórolni kirúgással lehet. Nem várható.

NAgyon jó példa, hogy Orbánék tavalyi 20. pontja, mi szerint még 2010-ben 48 milliárdot spórolnak meg az államon csak fél milliárd lett. Ők nem tudnak spórolni.

Nyilvánvaló bukta lesz a vége. A kérdés menniyre lehet majd az MSZP-re kenni 3 év múlva?

lg-m 2011.02.01. 00:45:13

@a-kis-herceg: onnantól nem szerzel jogviszonyt.

anonymus0911 2011.02.01. 00:45:25

Csak néhány gondolat:
- az állam határozta/határozza meg a manyupok működési feltételeit. 20 évig "minden jó volt", most meg itt a "nyugdíjtőzsde".. , és a PSZÁF ellenőrzi

- 2008-ig nem volt portfóliós rendszer; a pénz közel 80%-t a manyupoknak Államkötvénybe kellett tartani (az államkötvény hozama akkor magas, ha az állam bajban van, vagy magas az infláció. Magas ÁK hozam- magas infláció az = majdnem nulla )

- ekkor ugye szárnyalt a tőzsde is, tehát lehetett (volna portfóliós rendszerben) a piacon akár szolidan 20-40% is keresni évente 10 jó éven át. Mikor fog az állam az ő rossz döntése miatt kártalanítani?

- aztán eljött a válság és belekényszerítették a mnyp-ket a a portfóliós rendszerbe (válság nem egy-két nap vagy óra alatt jött ám !!!, lehetett volna intézkedni) Mikor fog az állam az ő rossz döntése miatt kártalanítani?

- Igen. Ha az Én kieső mnyp 8,5%-kom miatt kellett kipótolni az aktuális nyugdíjkasszát, akkor mi a a baj? Az államadósságot is én fizettem.

- Ergo amikor nyugdíjba mentem volna, az állam csak a nyugdíjam kb 75% fizette volna csak és nem a 100%-t.
Ne felejtsük a fenti sorokat: a hitelt is én fizettem, hogy aktuális nyugdíjat is fizetni tudjon.

- 2013. január 01-től nyugdíjba vonulók tisztán állami rendszerben ( ha 40 év munkaidő a 100% nyugdíj összege ), már csak a bruttó valorizát átlagbérük 66%-t kapják és adózniuk kell majd utána, míg aki 2012. dec.31-ig megy nyugdíjba az az átlagkeresete 80% kapja !

- 2013-től mennek nyugdíjba a "ratkó-gyerekek", és nem is kevesen: az évi 70-90e nyugdíjas helyett lesz közel 120-150e nyugdíjba vonuló !

- Ja és ne felejtsük, hogy a mindig aktuális törvény határozza meg. hogy mennyi nyugdíjat kapsz !
Tehát O.V. személyi szóvivője nem állít valótlanságot, amikor azt mondja, hogy az állam garantálja a biztos nyugdíjat; persze ez lehet 100e ft vagy éppen 30e ft is!
Alkotmányozni lehet 2-3 hónap alatt is, törvényt hozni vagy módosítani csak órák kérdése !

Ezek a tények, még ha nem is mindegyik teljesen pontos !

lg-m 2011.02.01. 00:47:44

@valasz a KE-nek: pedig ennyi. holnaptól nem az Exxon-mobil Magyarországnak, hanem az Exxon-mobil Slovakianak dolgozol. Vagy csak munkahelyet váltasz. Hidd el előfordul :-)

(amit te próbálsz sugallni, az valóban nem megy akármelyik mancikának, de azok azt se tudják mi az az mnyp, és talán még azt se melyiknek voltak a tagjai "tegnapig")

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 00:49:55

@tcom:
A MNYP pénzek lenyúlása meg azzal ellenkezik, hogy a középréteget támogatják, mégis a lakosság többsége továbbra is tapsikol nekik. Valamint azok is tapsikolnak, akik vesztesei az egysávos adózásnak. Igazából az ígéreteikkel ellentétben akármit megtehetnek, akkor is hozni fogják még a 2014-es választást, a 2018-ast már nem valószínűleg. Tehát az nem érv, hogy pl. az egészségügyben ellenezték a vizitdíjat, ha holnap Orbán bejelentené hogy az milyen fasza dolog, és bevezetik, akkor ugyanúgy tapsikolni fognak a hívek, és még talán azt is megmagyarázzák, hogy ezúttal időszerű, anno meg nem volt az. És akkor arról ne is beszéljünk, hogy az MSZP padlón, az LMP harmatgyenge, a Jobbik elől meg ügyesen elfogja Orbán a szelet.

De ettől függetlenül én se vagyok annyira optimista, mert a hajlandóságot én sem látom, de bízni azért bízok, hátha, tenni ellenük úgysem lehet semmit.

lg-m 2011.02.01. 00:50:42

@tcom: "Hozzátesszük, hogy a versenyszektorban csak azok ilyenek, akik értenek a munkájukhoz, értéket hoznak létre, akkor elmondhatjuk, hogy Orbán és népe maga alatt vágja újra a fát."

És ezek azok, akik hipp-hopp találnak munkát több országban is, gond nélkül...
Csak a gyerek nyafogó nagyszülei ne lennének, olyan egyszerű döntés lenne...
Rég szomorított el ennyire a közélet :-(

valasz a KE-nek 2011.02.01. 00:53:12

@Zabalint:
Ugye nem baj, hogy nem hiszem el, hogy az eddig tisztességesen adózó, magas bért bejelentő, járulékokat maradéktalanul fizető webdesigner hirtelen offshore mágussá vedlik a manyup miatt, miközben csökken az szja-ja, a társasági adója, az osztalékadója. Azt már jobban elhiszem, hogy az eddig is adót csaló... oppardon adót optimalizáló továbbra optimalizál.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 00:53:52

@anonymus0911:
Én még hozzáteszem, hogy még azzal együtt is, hogy a lehető legrosszabb időpontban indult a részvényes portfóliós rendszer, hosszútávon, 10-20 éves távlatban így is komoly hozamot hozhatna, mert a tőzsdék jellemzően hosszútávon növekednek, a válság csak átmenetileg kilendíti a növekedésből.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 00:56:41

@valasz a KE-nek:
Nem sok adót tudott elcsalni, mert jóval többet kellett számláznia, miközben elszámolható költsége alig volt, még számtech eszközöket sem szerzett be, mert a megbízó cég biztosította. Aki konkrétan a Giblartáros ötletet azóta találta ki, most lett evás, de a Giblaltáros tervet komolyan gondolja.

tcom 2011.02.01. 00:57:31

Még tapsikolnak, de hidd el ha már az inaktívak is a tárcájukon érzik a balfaszkodás eredményét, akkor ők is mérgesek lesznek.

Szerintem is nyernek 2014-ben, de már nem egyedül. És ettől kezdve vége a Fidesznek. Az LMP szerű libsi párt (ok) nem vállalhatnak fel ilyen politikát, a Jobbik meg még nagyobb ámokfutásba kergetné Orbánékat. Meg egyébként sem képesek konzultatív politikára.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 00:58:16

@valasz a KE-nek:
De a lényeg az, hogy pont motiválni kéne a gazdaság kifehérítését, az meg hogy a nyugdíjjárulékban nem vagy igazán érdekelt, pont ez ellen hat...

valasz a KE-nek 2011.02.01. 01:00:07

@lg-m:
Na, persze, olyanról már hallottál, hogy corporate code of conduct, meg reputation risk? És ezt az Exxon majd vállalja is pár ember miatt. És közben az APEH is tétlen ül majd, elnézően szemlélve, hogy az eddig magyar földön, magyar bért kereső emberek, hirtelen Exxon Slovakia lettek, de a magyar Exxon ügyei továbbra is gördülékenyen mennek. Ébredj fel!

tcom 2011.02.01. 01:02:11

@lg-m:

"Csak a gyerek nyafogó nagyszülei ne lennének, olyan egyszerű döntés lenne..."

Meg a nyafogó gyerekek. =;-)

A mai harmincasoknak lesz még 20-25 év múlva lehetőségük a felnőtt gyerekek mellett szerencsét próbálni külföldön, hogy ne haljanak éhen nyuggerként.

Nyelveket tanulni, a szakmánkban fejlődni ez a jövő kulcsa.

valasz a KE-nek 2011.02.01. 01:02:14

@Zabalint:
A többi adócsökkentés viszont éppen a kifehérítés irányába hat.

lg-m 2011.02.01. 01:04:43

@valasz a KE-nek: nincs is már APEH. És nem eddig sem érdekelte semmelyik adóhatóságot, ha váltottál, sok-sok kollégám megtette

lg-m 2011.02.01. 01:06:34

@tcom: szerencsére a nyafogó gyereket még nem tapasztaltam meg :)
Mindenesetre ha mondjuk április 17-én elüt egy autó, akkor jól döntöttem :)

lg-m 2011.02.01. 01:07:53

@valasz a KE-nek: "Ugye nem baj, hogy nem hiszem el, hogy az eddig tisztességesen adózó, magas bért bejelentő, járulékokat maradéktalanul fizető webdesigner hirtelen offshore mágussá vedlik a manyup miatt"

Miért nem?
Arra biztatok mindenkit keressen fel egy adótanácsadót végre. Megéri.

tcom 2011.02.01. 01:09:17

@a-kis-herceg:

"ennek a csányi gyereknek bonyolult a helyzete. egyik zsebéből kivesz a viktor, de majd a másikba tömik vissza a soxorosát..."

Az az OTP pénze. Ha bukik még mindig tömegével várják az állami fb helyek. Olyan mint Orbán, szarik a jövőre, hiszen neki ott a másfél milliárdos ingatlan, föld, szőlő vagyon. Mit érdekli őt a nyugdíj?

anonymus0911 2011.02.01. 01:10:59

További szép napot mindenkinek (lassan hajnalodik) és nyugodalmas jó éjszakát !

2011.02.01. 01:12:12

@Zabalint:
igen, gibraltár szép cél lett a jól kereső számítástecnikusoknak:):). Könnyen és gyorsan meg lehet csinálni. Én kapásból ismerek ilyen cégeket(illetve szabadúszókat), már megcsinálták. Ezt akarták, megkapták.

2011.02.01. 01:15:45

@valasz a KE-nek:
felejtsd már el, hogy az adócsökkentés a gazdaság kifehérítéséhez vezet. 300000 bruttóért ua járulékot fog fizetni a munkáltató, mint eddig. A kis cégek szerinted megemelik a a 16% adókulcs miatt a fizukat? Ez ugye nem gondolod komolyan :):)

2011.02.01. 01:16:30

@Belpo:
300e csak egy példa volt

Kard 2011.02.01. 01:17:38

@S.A.: Azért nem tudom szoktad-e nézni Orbán kivel smúzol elég sokat. Ő a legnagyobb mnyp vezetője is(indirekten). Igen Csányi Sándornak hívják. Ennyit a szoci mézesbödönről. Csak a Csányinak meg van a kompenzáció néhány héten belül ki is fog derülni. Nem kell ám beszopni minden dumát amit a Szíjjártó nyom.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.01. 01:17:41

@valasz a KE-nek: Van még egy: annak is megérte, aki nem külföldön képzeli el az életét a nyugdíjasévekig.

Ugyanis az eu-s megállapodások miatt az EUban szerzett szolgálati időt KÖTELES a magyar állam beszámítani.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 01:18:33

@valasz a KE-nek:
Én híve voltam az egykulcsos adónak, most is az vagyok, tényleg jó, de ez az egyetlen pozitívum a kormány eddigi tevékenységében. De itt nem erről van szó, hanem ha az adózó tudja, hogy konkrétan elbassza az állam a befizetett járulékát és adóját, mert nem hajlandó csökkenteni a kiadásokat, akkor azt fogja mondani, hogy lófaszt a seggükbe, és ahol lehet kerüli az adózást.

@Belpo:
Én is meg fogom csinálni, ha majd érdemes, jelenleg még egyetem néhány tárggyal meg szakmai gyakorlat. De nem valószínű, hogy követem szüleim példáját, akik tisztességgel adóznak, és ezt megszívják.

veny 2011.02.01. 01:48:11

Pártunk és kormányunk megüzente, hogy az a hülye, aki dolgozik és adózik.

Nem mintha ne tudta volna ezt a magyar, de az utóbbi évekre már majdnem összezavarodott. Most egy darabig biztos nem fog újra.

veron3 2011.02.01. 01:51:00

@anonymus0911:

Sokan ezt nem gondolták át, mikor arról döntöttek, nem nyilatkoznak. Anyósom 105e nettója után ha még 2012-ig nyugdíjba tudna menni, akkor 93e körüli nyugdíja lenne.

2013-tól ez az összeg már csak 64e!!!!!!!! forint. És ez csak egy nyugdíjszámítási változtatás, de mennyi és mennyi embert fog érinteni, aki bambán néz majd, hogy a várt pénz helyett mennyivel kevesebbet kap!

Az is megér egy misét, hogy anyósom a határán van a 40 év munkaviszonynak. Persze január 31-ig nem tudták neki megmondani, hogy most akkor a szakmunkásképző beleszámít, vagy sem. Hiába van munkakönyve arról a 3 évről és fizettek utána járulékot azalatt az idő alatt is. Ő maradt MNYP tag, mert a 2 milliót nem akarja elveszteni, főleg ha csak 2013-ban mehet nyugdíjba.

Amit látok, a mi korosztályunknak a következőket kéne tennie, na de kinek van erre pénze:

- felnevelni a gyerekeinket (nekünk kettő van)
- öngondoskodni, megtakarítani a nyugdíjas éveinkre (maradtunk MNYP tagok, mert ki tudja mi lesz 32 év múlva, mire a jelenlegi szabályozás szerint nyugdíjba mehetnénk, férjemnek már van 15 éve, nekem is 10, tehát özvegyi nyugdíj jár a másiknak, árvaellátás is a gyerekek után, viszont nem mindegy, hogy örököl-e a másik pár milka kp-t, ha feldobja valamelyikünk a pacskert)
- támogatni azokat a szülőket, akik átlagszinten kerestek, és nem voltak tartalékaik, mert az állami nyugdíj a rezsire sem lesz elég (nekem amúgy már mindkét szülőm halott sajnos, így nekünk csak anyósomról és férjéről kell/kéne gondoskodni)

valifi 2011.02.01. 02:13:30

maradtam mnyp tag.
tkom, belpo, anonymus, lg-m: végigolvastam minden hozzászólásotokat, teljesen egyetértek.
előre elnézést érte, de nekem kicsit a következő ugrik be az egész mnyp-nyugdíj-állami-szabad választás kapcsán:
Arany János: A walesi bárdok.
S Edward király, angol király
Vágtat fakó lován;
Körötte ég földszint az ég:
A velszi tartomány.

Ötszáz, bizony, dalolva ment
Lángsírba velszi bárd:
De egy se birta mondani
Hogy: éljen Eduárd. -

Kalmár 2011.02.01. 03:19:47

@valifi: Nagyon romantikus baromságot írsz.
Nem hős ellenálló vagy, csak egy önző alak. Akinek a gyűlölete felülírta a józan észt.
Attól, még tetszelegetsz itt, mint egy ovis.
Az anyád befizetése a nagyanyádé volt, de a tied az a TIED.
Igazságos.
Gratulálok. Edd meg.

valifi 2011.02.01. 03:34:38

@Kalmár: egy előttem szóló hozzászólással válaszolnék, számodra többre nincs is szükség: Nem, kedves narancshuszár barátom!
Pont fordítva, van 95 ezer igaz magyar hazafi, aki "önként és dalolva" vállalta, hogy 10% járulékkal gondoskodik magáról (Tudod: segíts magadon az Isten is megsegít!) és lemond a 24% járulék alapján jogszerűen járó állami nyugdíjról ezáltal is támogatva hányatott sorsú hazánk költségvetését! Ti mikor tesztek ilyen felajánlást?
+ kiegészítve azzal, hogy ezzel a szerény 24%-kal fizetem anyám és apám nyugdíját, valamint a véleményed alapján hozzád hasonlókét...

Iustizmord 2011.02.01. 04:11:59

maradtam anyup tag. rossz szájízzel. az ok?

az állam (az aktuális kormány) 2010-ben felrúgott egy társadalmi szerződést, pillanatnyi érdekből vezérelve, kapkodó, előkészítetlen módon, a koncepciót néhány hét alatt többször változtatva, az emberek torkára téve a kést.

nekem itt elveszett az államba vetett bizalmam, ha most megcsinálták, máskr is megtehetik.

köszönöm tehát, én leléptem

Iustizmord 2011.02.01. 04:12:30

maradtam anyup tag. rossz szájízzel. az ok?

az állam (az aktuális kormány) 2010-ben felrúgott egy társadalmi szerződést, pillanatnyi érdekből vezérelve, kapkodó, előkészítetlen módon, a koncepciót néhány hét alatt többször változtatva, az emberek torkára téve a kést.

nekem itt elveszett az államba vetett bizalmam, ha most megcsinálták, máskr is megtehetik.

köszönöm tehát, én leléptem

Iustizmord 2011.02.01. 04:13:18

maradtam anyup tag. rossz szájízzel. az ok?

az állam (az aktuális kormány) 2010-ben felrúgott egy társadalmi szerződést, pillanatnyi érdekből vezérelve, kapkodó, előkészítetlen módon, a koncepciót néhány hét alatt többször változtatva, az emberek torkára téve a kést.

nekem itt elveszett az államba vetett bizalmam, ha most megcsinálták, máskr is megtehetik.

köszönöm tehát, én leléptem

Iustizmord 2011.02.01. 04:54:39

bocs h3x.

amúgy a kormány most azzal a 3 milió emvberrel baszott ki, akik az elmúlt 10-20 évben

1. dolgoztak
2. adóztak
3. ergo eltartották a maradék 7 milliót
4. ja, a közalkalmazottakat, közszolgálati dolgozókat, kb 800e, gyorsan vonjuk le ebből is

eredő: érdemes ám böcsülettel dógozni meg adózni, a FASZT

az új szablyok is csak az adóelkerülésre fpgják vezetni a népet

MazdásPali 2011.02.01. 05:23:36

Ez baromság. Sorolnám hol lehetne pénzt megtakarítani:

Önkormányzatok
Egészségügy
Egyházak

Ehhez képest megint a dolgozó emberek zsebéből vették ki a pénzt!

akakukk 2011.02.01. 05:31:36

@anonymus0911: "- Igen. Ha az Én kieső mnyp 8,5%-kom miatt kellett kipótolni az aktuális nyugdíjkasszát, akkor mi a a baj? Az államadósságot is én fizettem."

Az a baj vele hogy nem adnak tobb hitelt. A penzugyi valsag es az euro gondjai miatt az EU megkoveteli a 3%-os hianyt. Mivel manyup = 1.5% hiany, ez nekunk amugy 1.5% lenne, ami nem realis, 3% is nehezen jon ossze. Ha minden ugy menne, mint 2.5 eve, akkor igazad lenne.

kpityu2 2011.02.01. 05:41:19

Mindig csodálkozom, hogy vannak akik megeszik azt a nettó hülyeséget amit a manyupvédők hangoztatnak:
1. nem akarom mások nyugdíját fizetni.
2. be fog dőlni az állami nyugdíjrendszer
3. a manyup akkor is fizet nyugdíjat, ha ez megtörténik (emlékszik valaki 2008-ra?)

akakukk 2011.02.01. 05:41:50

@tcom: A, szoval a Te ovasatodban a koltsegcsokkentes igy nez ki: Ne legyen egeszsegugy, csak magan. Ne legyen nyugdik, mindenki csinalja ahogy tudja (a mostaniak is). Ne legyen oktatas, a gyerek ha iskolaba akar menni mindennap fizessen a portasnak. Ne legyen rendor, mindenki tartson fegyvert vagy fegyverest. Ne legyen media csak hirdetes. Asszem elmennek.

S4+4N 2011.02.01. 06:21:38

Az aktuális kormányok szoktak felrúgni általában társadalmi szerződéseket, így volt ez 1998-ban is, amikor egy aktuális idióta kitalálta magánnyugdíj néven ezt a szart. Nem csak most 2010-ben, amit minimum 95000 ember szépen meg is evett. Attól, hogy valaki így nevezte el anno, még nem lett a TIED. Néhány elmebeteg tolvaj a kötelező befizetésekkel törzsdézett. Olyan pénzekkel, amiért nem kellett semmit csinálniuk, mégis dőlt hozzájuk, és azt csinálták vele amit akartak. Sok, magát jó üzletembernek valló tolvaj szerint ez az "üzlet".

1. Magyar vagyok, itt élek, itt dolgozom, ide fizetem a járulékaimat, adóimat. Állampolgári elvárásom és jogom, hogy az államtól nyugdíjat kapjak, ha majd visszavonulok.
2. Öngondoskodom is: önkéntes nyugdípénztár is tag vagyok.

Ez az elv a legtisztább, és legpolitikamentesebb. Én függgetlen vagyok, se nem maszoptroll, se nem narancshuszár. Egyszerűen örülök, hogy végre volt esélyem kijavítani azt, amibe 1998-ban pár komcsi tolvaj belekényszerített.

Iustizmord 2011.02.01. 06:27:31

@rogerw: ne a zemberek fizessék meg - ismerős?

az adócsökkentések kormánya vs nyugdíjadó. ismerős?

akakukk 2011.02.01. 06:31:09

@rogerw: reszletezned? Utak altalaban rosszak, iskolak lepusztulva, szertarak, eszkozok os-oregek (Ja, van digitalis tabla). Tomegkozlekedes lepukkanva, stb.
Korhazak lepusztulva, nincs eszkoz, orvosok elmennek. Egyhazak tamogatasa elhanyagolhato koltsegvetesi szinten. Hol lehet itt sporolni? Esetleg megszuntetheted az egeszet, legyen az egeszsegugy, az oktatas, a kozlekedes minden magan.

akakukk 2011.02.01. 06:36:16

@S4+4N: "1998-ban is, amikor egy aktuális idióta kitalálta magánnyugdíj néven ezt"

Akkor jo otlet volt. Akkor vagtatott a vilaggazdasag, penzboseg volt, erdemes volt megprobalni. Ma valsag van, nem adnak penzt (3% kobe vesve).
Szerintem nem tortent semmi, olyan ez mint amikor kimesz elozni, es latod hogy jon valami szembe. Kis fek, es vissza.

S4+4N 2011.02.01. 06:42:36

@akakukk: Ááá, akkor sem volt jó ötlet, hanem az általad felsorolt körülmények mögé bújva néhány tolvaj lehetőséget látott nagymennyiségű pénz egyéni érdekek vezérelte kezelésére.

civilkontrol 2011.02.01. 06:58:23

Látom az index cimlap jót tesz a tisztelt közönség minőségi hányadosának :o)))

Figyeljetek ide cicáim. Azt próbáljátok megérteni azzal a nektek nem feltétlenül felróhatóan önző, individualista buksitokkal, hogy nem csak az az egy szempont létezik, hogy nekem, x.y.-nak hogyan lesz jobb.
Sőt, vannak olyan pillanatok is a huncut életben, amikor az egyéni szempont hátrébe szorul, mint a közösségi.

Most épp ilyen pillanat van, próbáljatok nem beleőrülni ebbe ;o)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.02.01. 07:01:53

@teknős:

"Igen, lehet, hogy nem a jog szó rá a legjobb. De itt ti nem nyugdíjról beszéltek, hanem befektetésről."

hanem mi? és tényleg nem érzed trének, hogy teszel egy kijelentést, amit nem tudsz bizonyítani, csak beszélsz mellé ezerrel? és bizony, MOST befektetés, a JÖVŐBEN nyugdíj. mi a fasz olyan érthetetlen ezen?

"És valahogy az a tétel kimarad a számításaitokból, hogy mi van akkor, ha befizetéseid nem elegek ahhoz, hogy eltartsad magad."

lolz. mer bezzeg a minimálbér után egymillió lesz majd a havi nyugdíjad.

"Azok, akik valóban nyugdíjat szeretnének, azoknak ez sem nem több, sem nem jobb."

így, hogy a maradóknak jelen állás szerint ugyanannyi befizetésért nem ad cserébe semmit, ellentétben az "önként" átlépőknek, nos így igen, így szarabb nekik. már ha ez a diszkriminatív fércmű átmegy az ab-n.

természetesen van olyan lehetőség, hogy a kúrmány szándékosan becsődölteti az mnyp-ket, de akkor a kurva anyjukat.

zeus123 2011.02.01. 07:05:18

@akakukk:
Nem hiszem, hogy barmely kormanynak lesz penze visszaforditani. Belathato idon belul.

pont ez a lényeg. az alkotmánybíróság kimondhatja, h bukó az egész, de a visszafordíthatatlanságra hivatkozva nem visszamenőlegesen törli a törvényt, hanem csak a maradó "néhány" ember joghátrányát szüntetteti meg. azaz aki visszalépett, az bukta, aki maradt, az visszakapja a nyugdíjjárulékát. ez a kormánynak sem lenne már gáz, hiszen most elsősorban a cashre hajtottak.

lanyi 2011.02.01. 07:13:09

@lg-m:

Te lehet, hogy hazudós vagy, tesó?

Aki brutto 500 fölött keres annak nem 10000 ft.-al marad több a borítékban.:)

Amúgy költözzetek el, máshol kolbászból van a kerítés.:)

Orbán Diktor (törölt) 2011.02.01. 07:15:08

@S4+4N: "Egyszerűen örülök, hogy végre volt esélyem kijavítani azt, amibe 1998-ban pár komcsi tolvaj belekényszerített. "

Ügyes vagy, fidesznyik.
Én meg nem adtam oda most, 2011-ben, a nemzeti kommunista tolvajoknak a megtakarításomat. Hiába ábrándozol, 20 év múlva már nem ezek a tolvajok lesznek kormányon, Orbán diktatúrája meg ugyanúgy el lesz söpörve, mint a többi.

lanyi 2011.02.01. 07:15:32

@lg-m:

Amúgy milyen szar kocsid lehet amit 10000 ft.-ért tankolsz tele...:)

Kispolszki?

Nekem 25000 ft. nem elég sajnos:)

lanyi 2011.02.01. 07:18:18

@Orbán Diktor:

Milyen megtakarításod volt neked?
Elvették az önkéntes pénztári befizetésed?
Ja az nem volt?
Nagyszüleid vannak?
Azoknak ki adja a nyugdíjra valót?
Én? és te szarsz rájuk?
Rendes srác vagy!
Büszkék lehetnek rád!

ddd.dino 2011.02.01. 07:19:21

S4+4N: gratula az igen bölcs hozzászólásodhoz!!!!

Kedves valifi, egyet magyarázzál légyszives meg nekem onnan a barikád csúcsáról: a magánynyugdíjpénztáram a kötelező belépés óta 12 év alatt produkált nekem 300.000,- Ft mínuszt. Pontosan mi a faxért lett volna nekem jó, ha megengedem nekik, hogy tovább lopják a pénzemet?
Remélem, aki maradt mnyp tag előtte vette a fáradtságot mint én és összeszámolta a tényleges befizetéseit az elmúlt 12 évben, majd azután olvasta csak el pénztár lelkes levelét, hogy ennyi-meg-ennyi pénz van a számlámon, persze bölcsen hallgatva arról, hogy mennyinek kellene lenni!

zeus123 2011.02.01. 07:26:58

@civilkontrol:

eh, ember, te rohadtul nem érted, h miről szólt volna ez az egész pilléresdi...

hosszú távon pont a közösségnek tett volna ez jót, csak ki kellett volna bekkelni az átmeneti időt, amíg a mnypsek nyugdíjkorúak lesznek.

most Y pénzt szednek be, és X-t fizetnek ki. ebből az Yból a harmadát "lebukja" az állam, amit pótolnia kellene.

30 év múlva, kevesebb lesz Y (kevesebb aktív korú) és jóval nagyobb az X (több nyugger). akkor már az X-nek a harmadát tartathatja meg.

te egy kicsit leegyszerűsíted a helyzetet: axiómának fogadod el, h a jelenlegi helyzetben (hosszú távra is) az egyetlen helyes megoldás a mnyp államosítása, és aki ezt nem fogadja el, az "önző, individualista". kicsit olybá tűnik, h feltétel nélkül elfogadod a kormány kommunikációját, és hiszel bennük.

hát, és speciel a nyár óta gazdasági oldalon történteket (a hiánycél megduplázására tett kísérlettől, az IMF tárgyalások kavarásáig, a szabadságharc bevezetésvel) inkább egy kurva nagy ámokfutásnak és kapkodásnak látom, és ezt az egész mnyps helyzetet is egy hirtelen ötlet (azonnal sok készpénz kell, aztán majd meglátjuk). ha demogóg szintre akarok lemenni: ha tényleg ilyen rohadt nagy gáz van, akkor miért kell olyan "általános adócsökkentés", ami annyira sikeres lett, h kemény Milliárdokat kell a közigbe tenni, h ezreknek ne _csökkenjen_ a havi fizetése? vagy miért kell 12 Milliárdért Debrecennek második stadion, ha még a nyugdíjakra sincs pénz?

ha neked (és a kormánynak) van igazad, akkor ezzel az egyszeri húzással olyan szinten beindul a magyar gazdaság, h az egész világ ide jár majd csodálkozni. ha nekem, akkor ezt most eltapsolják, és pár éven belül pont ugyanitt leszünk - leszámítva, h elbasztunk egy hosszú távú megtakarítási lehetőséget...

lanyi 2011.02.01. 07:30:40

@zeus123:

Majdnem igazad van...

A nyugdíj rendszer problémája ettől viszont sokkal összetettebb.

zeus123 2011.02.01. 07:34:21

@S4+4N:
"Ááá, akkor sem volt jó ötlet, hanem az általad felsorolt körülmények mögé bújva néhány tolvaj lehetőséget látott nagymennyiségű pénz egyéni érdekek vezérelte kezelésére."

figyu, neked az egy kicsit sem gyanús, h amíg a fidesznek nem kellettek a mnyp-s pénzek, addig egy kuka szó sem hangzott el "a zemberek nyugdíjának eltőzsdézéséről", sőt, tavasszal még ők a rendszer megtartására és megvédése esküdöztek? szvsz napra pontosan meg lehetne keresni annak a PR brainstormingnak az időpontját, amikor kitaláltak a "nyugdíjtőzsde" kifejezést, s betanították selmezcinek és szíjjártónak...

Nzoltan 2011.02.01. 07:40:13

@akakukk: Nem a nyugdíjasokat kell a dunába lőni, hanem azt az ingyenélő sereget, ami kiteszi a lakosság egyharmadát. Ha magyar akkor azt, ha cigány akkor meg azt.
Belereccsent az ország az inaktívak pátyolgatásába.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.02.01. 07:42:56

Kedves postíró, vajon ki érzi magát jobban ma Magyarországon:

- az a feketén dolgoztató, cégeit nullára kihozó vállalkozó, aki a Kajmán-szigeteken tartja a pénzét vagy

- az a magyar munkavállaló, akinek a nyugdíj megtakarításait éppen most államosították?

Olyan jó lenne legalább egy érvet olvasni amellett, hogy miért érdemes bármit legálisan csinálni Magyarországon. Mert ahogy nézem: azokhoz a pénzekhez nem fértek hozzá, ellenben ajánlottak megint adómoratóriumot a külföldön pénzt tartóknak. Félek, hogy ezek az optimumkritériumok nem fognak változni a jövőben sem, és továbbra is az "amit ma ellophatsz, ne halaszd holnapra" elvet követők járnak jól.

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2011.02.01. 07:47:09

gyáva a posztíró. én tökös gyerek vagyok, maradok nyugdíjpénztártag. eddig fizettem rendesen a rám eső adókat, járulékokat, nem feketéztem, nem volt fekete jövedelmem. most valakik mégis közlik velem, hogy akkor most nem fogsz állami nyugdíjat kapni és az egészségügyi ellátásra is csak egy törvénymódosítást követően leszek jogosult. bekaphatják. mostantól lesz feketézés és önkéntes nyugdíjpénztárba fogom tenni és nyugdíj-előtakarékossági számlára, sőt még a párnacihába is fog jutni belőle. inkább adok a szüleimnek kézbe "nyugdíj-kiegészítést", mint hogy az állam "felosztó-kiróvó" rendszerében megbízzak.

amennyit EZEK kilopnak, vagy AZOK kiloptak, annyival kevesebbel pótolható a nyugdíjkassza. hiába elkülönült alap, a költségvetés évről-évre kiegészíti (főleg választások előtt). márpedig ha a kiegészítést más forrásból finanszírozzák, máris több marad a költségvetésben, amit ilyen-olyan jogcímeken le lehet nyúlni.

@lanyi: hülyegyerek. amikor a nagyszüleinktől, sőt lassan a szüleinktől levonták, utánuk megfizetették a nyugdíjjárulékot, abból kellene nyugdíjuk legyen, nem pedig a mostaniak befizetéseiből. teszerinted ebből hogyan lehet egyéni számlavezetés és örökölhetőség? ezt nevezik a jövő felélésének... amúgy (sajnos) a nagyszüleim jobbára már a mennyországból vigyorognak le, hogy mennyi szívózás megy itt lenn.

a nyugdíjpénztárakat pedig nem akarom védeni, legalább annyira sárosak, mint a magyar politikusok, de így is jobban bízom egy pénzintézetben, mint egy vagy több politikus ígérgetésében.

nu pagagyí 2011.02.01. 07:48:57

A posztíró gyáva volt. Egy nyilvánvalóan alkotmányellenes törvénynek adta be a derekát. Ez most egy választás volt, polgár akarsz lenni, vagy alattvaló?
Remélem ez az AB döntésből is ki fog derülni.

A döntéssel most senkit nem ért volna azonnali kár, bárhogy facsarták is ki a törvényt. A tb-s nyugdíjhoz és az MNYP-s pénzhez sem fér hozzá senki, amíg nem megy nyugdíjba. Ez a kormány meg nem lesz örökéletű.

A szolgálati idő és a tb-s nyugdíjjogosultság visszaadható bármikor, nem kerül azonnal pénzbe az államnak, az elirányított tagdíjat meg ez a kormány köteles hozamokkal visszapakolni a maradók MNYP számlájára, hiszen csak kölcsön vették. Ha nem teszik az már a minősített lopás esete lenne.

zeus123 2011.02.01. 07:50:05

egyébként az egész "a nemzet érdeke, h add ide a pénzed" duma ott dől meg, h hosszú távon pont az lenne az állam érdeke, h mai szabályozás mellett lehetőleg MINDENKI maradjon az mnypében: nyugdíjadóban beszednek 24%-t, és nem kell érte adni semmit! ha nem a rövidtávú érdek (kell pénz játszani a egyedi gazdasági ötleteket és korszakalkotó dolgokat csinálni), akkor az elmúlt hónapban azon szurkoltak volna, h minél többen maradjanak:)

Nzoltan 2011.02.01. 07:51:39

Azért az sem mindegy, hogy mennyi nyugdíj gyűlt össze a magánszámlákon. Az elmult 12 évben semmilyen reálértéknövekedést nem fedeztem fel a saját számlámon. Ugyanakko van nagyértékű életbiztosításom és mire odajutok hogy felvehetem, nem fog érni semmit. Annó mikor kötöttem, azt mondták, hogy hatalmas kamatokat kapok. Jelenleg 0,5! százalék az, ami évről évre kamatként összegyűlik. Megnéztem a szerződőst és ez a garantált minimum. Kivenni nem lehet, mert a biztosító lenyulja a befizetett összegnek a felét. Annó mikor kötöttem, arra gondoltam, hogy ez lesz a harmadik pillér öregkoromra. De az elmúlt 12 év alatt be kellett látnom, hogy az MNyP és az életbiztosítás is egy nagy átverés. Szerintem mindegy hogy ki kufárkodik a pénzzel, abból sokat nem fogunk látni. Azt a pénzt amit meg tudunk takarítani, nem elbulizni kell, hanem befektetni. Magunknak kell gondoskodni magunkról. Persze ez sem garantál semmit, de akkor legalább elmondhatjuk magunkról, hogy mi basztuk el és nem más.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.02.01. 07:53:15

Olyan büszke lehetnék a Mandinerre, hogy megjelentet egy ilyen írást, ha ezt történetesen nem pont január 31-én történik, hanem mondjuk legalább 1 vagy 2 héttel korábban.

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2011.02.01. 07:53:17

@lanyi: elnézésedet kérem, eléggé forrófejű vagyok. a vendégem vagy egy "pofa" sörre vagy egy pohár borra, megvitatjuk inkább nyugodtan :-)

hááááát 2011.02.01. 07:55:56

Nekem is vissza kellett lépnem.Egy ha megérem is a nyugdíjt akkor kb 66%-át kapnám ha maradnék a magánszektorban.2 mire nyugdíjba megyek addigra lesz vagy 70 év a korhatár.(Most 33 vagyok.)3 OTP-nél volt a számlám és legalább látok valamit a haszonból.4 valószínűleg a magánnyugdíjpénztárak a sok leépitéssel nem tudnak annyi pénzt összespórolni, hogy elég legyen a müködésükhöz igy emelni fognak a számlavezetési díjon.
És legfontosabb:-HA A TARKÓDHOZ FEGYVERT SZEGEZNEK, NEM IGAZÁN TUDSZ MIT CSINÁLNI!

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2011.02.01. 08:00:52

@hááááát: orbán viktor erre mondaná: "that's my bitch!" :-)

35 éves vagyok, másik harmincöt-negyven évem van még dolgozni. ha az elmúlt tizenöt évben a semmiből megteremtettem magamnak, páromnak és három gyerekemnek az úgynevezett egzisztenciát, nem létezik, hogy a következő harmincöt év nem lesz elég a fiaim "útnak indítására" és a nyugdíjam megteremtésére.

ddd.dino 2011.02.01. 08:07:21

Ismételten megkérdezem minden mnyp hívőtől: miért is jó nekem, ha egy olyan rendszerben maradok, ami 12 év alatt eltapsolta 300.000 Ft-omat?

Amikor anno kötelezően bekényszerítettek a magánnyugdíjpénztárba, az akkor mi volt, ha nem egy tarkónak szorított pisztoly? Akkor meg sem kérdezték, hogy akarok-e tag lenni, csak közölték a tényt.

Nzoltan 2011.02.01. 08:07:35

@anyádbogár: Na ez a jó hozzáállás. Addig örüljünk, míg tudunk dolgozni. Utána meg úgyis mindegy.

Gandalf(helyett) 2011.02.01. 08:10:10

Én is vettem a fáradtságot és elmentem nyilatkozni (bár ezen kívül ugye minden más TB ügyet lehet postai úton intézni, érdekes nem?).
Egyrészt mert a több lábon állásban hiszek.
Anno nem belekényszerítettek, hanem már akkor is úgy gondoltam, amíg így osztogatnak, addig nagyon valószínű a kassza bedőlése. Az 1998-as nyugdíjreform is csak a nyugdíjasokon segített valamelyest. A magánkassza meg még nem. És így nem is fog, maximum rajtunk, akik maradtunk.
Ezen amúgy nem tudom mit nem lehet érteni.

Azóta egyébként a lengyelektől hallottam a legjobb érvet:
Ha az államnak adom, ami eddig el volt különítve, akkor a majdani nyugdíjam pont annyit fog érni, mint a politikusok ígéretei (nem szó szerinti idézet részemről).
Na ez tömör és velős, teljesen egyetértek.

Akik pedig a valorizációval, nyugdíjszámítással jönnek, azoktól megkérdem: EZT meddig tart felülírni akár egy ilyen kormánynak?
Legfőképp azért, mert a járulékfizető-nyugdíjas arány már most sem jó és csak rosszabb lesz.

Ringlósztár 2011.02.01. 08:17:38

Szerintem ez semmi többet nem jelent, csak annyit, hogy 2011.01.31-én kb. 95.000-en tartjuk Magyarországot jogállamnak.

Melchi Zadok 2011.02.01. 08:20:46

@Belpo: csak neked haver. aki 98-02 között nem tapsolóslepkét tologatott, az láthatta, hogy az orbánizmus mivel jár.
egyébként meg jó reggelt kívánok!

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2011.02.01. 08:24:36

@ddd.dino: azért, mert valószínűleg pénzügyi analfabéta vagy. nekem eddig összesen kb 80%-os hozam rakódott a befizetéseimre, ugyanis lehet variálni az alapokkal (sajnos elég korlátozott, mondhatni demo verzió) és én variáltam is.

@Nzoltan: nem tudom, hogy ironizáltál-e, de személy szerint azt vallom, hogy amíg dolgozni tudok, nagy baj nem lehet. a munkám szerencsére inkább agyilag zsibbasztó, azon pedig egy esti forza motorsport, egy pohár bor és egy hétórás mélyalvás sokat segít.

@Gandalf(helyett): jobban megfogalmaztad az indokaimat, mint én magam. köszönöm!

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.02.01. 08:35:41

@vero: Bár már sokan elmondták neked, de láthatóan nem tanulsz könnyen, ezért én is elismétlem: rosszul emlékszel. A válaszható portfóliós rendszert 2008-ban vezették be. Mindenkit felkértek a nyilatkozatra, és aki nem nyilatkozott, azt sorolták be valahová.

"a pénztárak azonban arra sem vették a fáradságot, hogy a mostani felhíváskor, kiértesítéskor kimutassák mennyi a megtakarításom" Te hol élsz? Minden pénztár elküldte a számlaegyenlegét, még az OTP is, pedig ők nagyon rajta voltak, hogy minél több ügyfelet veszítsenek. A hozamot minden évben kimutatják - aztán tőkésítik. Mit szeretnél még?

A tb nyugdíjkivonata meg egy használhatatlan semmi. Azt mutatja, hogy mit fizettek be utánad, aztán ebből az égvilágon semmi nem következik a majdani nyugdíjadra nézve. Ezt az értelmetlen hagyományt fogják most folytatni. Persze hülyéknek jó ez is.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.02.01. 08:39:10

@ddd.dino: Megkérdezted-e már a szüleidet, miért volt jó téged arra kényszeríteni, hogy 6 évesen iskolába menj? Kiszámoltad már, hogy mennyire érte meg az, hogy megszerezted a végzettségedet, és a szakmádat ahhoz képest, amennyit kereshetnél, ha az állam a hülye törvényével meg a szüleid nem szegezik a tarkódnak a pisztolyt és kényszerítenek, hogy menj iskolába? Na ugyanez a mnyp rendszer is. Az állam kényszerített, hogy belépj, de végsősoron te profitáltál volna. Ahhogy biztos hoztál volna pénzt 6 évesen is, ha inkább dolgozni mész, de a társadalom azt mondta jobb neked és jobb nekünk ha te tanulsz. Itt is a kérdés a mostani könnyű pénz amit az állam keres rajtad, amiből semmi, ha optimisták vagyunk töredéke lesz neked, mint az amit te mnyp rendszerben takarítasz meg.

lg-m 2011.02.01. 08:41:27

@lanyi:
"Aki brutto 500 fölött keres annak nem 10000 ft.-al marad több a borítékban.:)"

Valóban nem, de az egyéb dolgok emelésével, és az "ideiglenesen" az allámhoz átirányított nyugdíjjárulékkal együtt nagyjából ennyivel marad több. Tudod, van aki egy picit tovább lát az orránál.

"Amúgy költözzetek el, máshol kolbászból van a kerítés.:) "

Nem szeretnék, ha nem muszáj. És nem, máshol, sehol nincs kolbászból a kerítés, de van ahol értéke van a kemény munkának, és a tisztes adófizetőt hagyják békében élni. Élni és élni hagyni. ennyi és nem több.

"Amúgy milyen szar kocsid lehet amit 10000 ft.-ért tankolsz tele...:)
Kispolszki?"

kiszúrtad a lényeget, bár olvasni sajnos nem tudsz, fél tank benzint írtam, úgy gondolom, kb. az az átlag.

Egyébként, mivel nem vagyok gazdag, valóban egy pici dízelautóm van, 30 liter körüli üzemanyagtartállyal.

a-kis-herceg 2011.02.01. 08:46:22

@Pszt!: vagy a betétkönyveket is észreveszik...

ki az a balfasz aki itthon tartja, ezek után a pénzét...

a forintban sem lehet bízni. azaz euró -bármelyik-szomszéd országi bankfiókban... nemcsak a fülkediktátoroktól, hanem az államcsődtől is véd...

pergy 2011.02.01. 08:47:45

én csak annyit kérdeznék, hogy:
és arról ki kérdezte meg a pályakezdőket hogy be akarnak-e lépni magánnyugdíjpénztárba?
nem szép dolog a zsarolás, ebben egyetértek. de alapból zsarolva kerültünk(tem) ide. ezt meg persze mindenki elfelejti. nem szabad(na)!

a-kis-herceg 2011.02.01. 08:48:36

@lg-m: vagy március 15-én lelőnek a tüntetésen...

@tcom: azért talán csányi helyzete nem ennyire kiélezett. nem hiszem hogy a saját állami nyugdíjjövedelmi miatt kellene aggódni...

a-kis-herceg 2011.02.01. 08:52:15

@veny: :))) sajnos nagyon pontos az üzenet dekódolásod.

a feketegazdaság az egy plusz hatás. és még a gazdaságot is segít állva tartani... megóvni a fülkediktátorok káros mellékhatásaitól.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.02.01. 08:53:08

@lanyi: Jól áll a szemellenző. Ő is ugyanúgy fizeti a 24%-ot.
Amúgy azon mosolygok, hogy általában az öntudatos visszalépőkről, akik felelősséget éreznek a nyugdíjasok iránt szokott kiderülni, hogy minimálbéresek, vagy be sincsenek jelentve. :-D Aztán más f@szával könnyű a csalánt verni. :-D

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.02.01. 08:53:43

@lanyi: Jól áll a szemellenző. Ő is ugyanúgy fizeti a 24%-ot.
Amúgy azon mosolygok, hogy általában az öntudatos visszalépőkről, akik felelősséget éreznek a nyugdíjasok iránt szokott kiderülni, hogy minimálbéresek, vagy be sincsenek jelentve. :-D Aztán más f@szával könnyű a csalánt verni. :-D

a-kis-herceg 2011.02.01. 08:56:09

@veron3: sajnos

öregkor záloga: öngondoskodás + gyerek ... az állam rovására is (feketegazdaság)

köszi fides

Junoszty tv 2011.02.01. 08:57:11

Van 10 milló lakos

2 millió kiskorú, zsebben, tőlünk függnek
3 milló nyugdíjas, a pénzcsapot mi kezeljük, zsebben
2 milló ?
3 milló munkavállaló - no ebből is lerohanva 2,9 milla

Maradt 100 ezer ember, 1%, szavazatban max 2%
- Bármikor pótolható határon túliakkal
- Bármikor bevethető ellenük 200 ezer droid, vagy több is, a kommenteket végigolvasva

Szóval négy év feudalizmus garantálva, az azt követő időszak még kidolgozás alatt. Aztán 8 év múlva nem árt, ha jön valaki más, akkor gatyába kell rázni az országot, azt már nem szívesen...

akakukk 2011.02.01. 08:57:53

@anyádbogár:
"
@lanyi: hülyegyerek. amikor a nagyszüleinktől, sőt lassan a szüleinktől levonták, utánuk megfizetették a nyugdíjjárulékot, abból kellene nyugdíjuk legyen, nem pedig a mostaniak befizetéseiből. teszerinted ebből hogyan lehet egyéni számlavezetés és örökölhetőség? "

Valo igaz, a haboru utan lenyultak a magannyugdijpenztarakban felhalmozott megtakaritasokat, mert nem volt mas lehetoseg, valamibol ujja kellett epiteni az orszagot. Ezert a felmenoinktol levont nyugdijjarulekbol fizettek az akkori idosek nyugdijat, mig azok megtakaritasaibol ment az ujaepites es a jovatetel. Igy alakult ki az a feloszto-kirovo rendszer, amin a manyup akart volna valtoztatni. Mivel nem volt felhalmozas, a Te manyupod (az enyemmel egyutt) azert johetett letre, mert a hianyzo bevetelt (ami ugye a manyupunkba ment) hitelbol fedeztuk. Mint oly soxor elmondtam, a szijgyarto hulye szovege ellenere a manyup megszuntetese logikus lepes, mert nem tudunk tobb hitelt folvenni, a 3% hianyt megkoveteli az unio. Annak idejen probaltuk ezt nekik elmagyarazni, es erre fel nagyobb hianycelt kialkudni, de nem engedtek (manyup=1.5% hiany evente). Ezert (onmagan belul) logikus dontes a manyup folszamolasa, a 1.5% hiany eltuntese es az allamadosag csokkentese miatt. Azon lehet vitatkozni, hogy lehetne mas gazdasagpolitikat csinalni, bezarni a korhazakat, iskolakat, egyetemeket, bkv-t stb. es inkabb mindenbol magant csinalni, igy a nyugdijbol is. De ezt lopasnak, lenyulasnak beallitani velemenyes logikatlansag.

porthosz 2011.02.01. 08:58:28

@ddd.dino:

"Ismételten megkérdezem minden mnyp hívőtől: miért is jó nekem, ha egy olyan rendszerben maradok, ami 12 év alatt eltapsolta 300.000 Ft-omat?"

Semmivel. Itt van előttem az OTP mnyp papirja, amit egy hete küldtek:

10 éves nettó hozamráta:
- klasszikus: 7.39%
- kiegyensúlyozott: 7.26%
- növekedési: 6.27%

átlaglos infláció az elmúlt 10 évben: 5.66%

Na már most, ilyen hozamrátát még én is el tudok érni, egyszerüen bemegyek a bankba/postára, aztán veszek kincstárjegyet, vagy lekötöm két évre a pénzem, ehhez nem kell semmilyen mnyp meg a hozzá tartozó bürokrácia...

Másrészt, kár hogy nincs olyan alap hogy veszteséges, meg hogy baromi veszteséges, mert gondolom akkor azoknak a hozamrátájuk 10 és 15% lenne...

Mellesleg én is feltenném azt a kérdést azoknak akik mnyp-ben maradtak, hogy miből gondolják azt, hogyha az állami nyugdijrendszer összeomlik, az állam nem kap több hitelt stb, akkor az ők azért az mnyp nyugdijaikat megkapják? (úgy hogy az ér is valamit).

Most nem vadásznám elő a 2008-as OTP mnyp papiromat, ahol büszkén jelentették, hogy az éves nyereség -32% volt...

a-kis-herceg 2011.02.01. 08:58:49

@rogerw: +államigazgatásban, kb a 2/3-a megspórolható a GDP 2-3% megfogható akár évi 500 Milliárd

államigazgatás = csak minisztériumok és hivatalok!

Nzoltan 2011.02.01. 08:59:25

@anyádbogár: Nem ironizáltam. Csak szarul fogalmaztam meg. Én is hasomlóan gondolkodom.

zsebpénzelemző · http://apamsecret.blog.hu/ 2011.02.01. 09:01:18

Nem érdemes racionálisan mérlegelni, emellett többször is érveltem. Egy biztos, hogy nem az lesz 10, 20, 30 év múlva, ami most van. De mégsem tudsz valószínűbb forgatókönyvet, ezért összehasonlítod, hogy a mostani szabályok és mostani tőkepiaci szcenárió szerint neked melyik lenne jobb. És erről már most tudod, hogy nem ez lesz, de ez van.
Amit én nagyon támogatnék, az egy minimál és egységes nyugdíj és egy minimális arányos fizetési kötelezettség. Mindenki megkapja az éhenhalásnál egy picivel magasabb nyugdíjat - mert szerintem eddig terjed az állami feladat - és az alacsonyabb járulékkal biztosítom 1) mindenki tehet félre, ha akar, szabad ország 2) arányosan fizetik, tehát továbbra is érvényesül a szolidaritás. (Az igazi problémát ott látom, hogy akkor mi legyen a mostani nyugdíjasokkal?) Amit én mondok az szintén a manyup megszűntetését eredményezi, de nem úgy, hogy közben a manyup járulék marad, csak belép helyette az állami kötelezettség vállalás. Minek?
A leginkább persze azt támogattam volna, hogy ha erről értelmes vita van. A megvédem a nyugdíjat vs. államosítanak, értelmetlen vita. Ezzel szemben lehetett volna arról vitatkozni, hogy mi az állam feladata (valóban azt gondoljuk, hogy 300ezres nyugdíjak biztosítása állami feladat?), mik a prognózisok (a korfa elég jól látható, ehhez raknak egy bérprognózist és máris látszik, hogy a luk bizony tovább fog hasadni - most nem foltoztuk be, hanem 12 éves megtakarítással többet öntünk bele, így megint telinek tűnik a zsák, de alul csak csorog), mi lenne az ideális állapot (azaz ha most kezdené mindenki előről), mit kezdjünk a mostani nyugdíjasokkal (nyilván nem lehet azt mondani, hogy akkor megélhetési szint, a többi einstand, teccetek volna takarékoskodni 82-ben, valamilyen átmeneti szabály kell), és milyen kivétel szabályokat ismerjünk el (szolgálati nyugdíj, rokkant nyugdíj, elismert évek (egyetem, gyes, katonaság), korrigáló tényezők (gyerekszám pl.), - tehát kivel szolidáris a közösség és ez fejenként mennyibe kerül).
És nyilván jó lenne, ha a járulék fizetés széles lenne, nem kényszerű kivétel.
Ami viszont most történt annyira vitatható és támadható, hogy a következő választásokon a politikai iszapbirkózás csodafegyvere lesz. Na, és az lesz aztán a nagyon szép, ha győz az ígéret, hogy akkor most mindenki feláll, rohangál, és egy kis székre lecsücsülünk. Már akinek jut.

akakukk 2011.02.01. 09:03:39

@Kettes:
"a pénztárak azonban arra sem vették a fáradságot, hogy a mostani felhíváskor, kiértesítéskor kimutassák mennyi a megtakarításom" Te hol élsz? Minden pénztár elküldte a számlaegyenlegét, még az OTP is, pedig ők nagyon rajta voltak, hogy minél több ügyfelet veszítsenek. A hozamot minden évben kimutatják - aztán tőkésítik. Mit szeretnél még?"

Minden vitatol eltekintve, nekem az Allianz-nal volt, es nem kuldtek semmit, azt se tudom volt-e plusszom vagy sem. Van itt Allianz-os aki hasonlokeppen jart?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.02.01. 09:04:17

@akakukk: "valamibol ujja kellett epiteni az orszagot"

Te láttad már az országot? Mert újjáépítették ám...

Én nagyon sajnálom, hogy ellopták a nyugdíjas generáció befizetéseit.De Erről én nem tehetek, és ez nem indok arra, hogy akkor feléljék a mienket. Főleg nem az a réteg, aki eladta 2 kiló farháttért az országot.
Tessék csak megnézni a jutyúbon a sok IGEN-IGEN-t éneklő, és közben vörös szegfűvel integető nyuggert. Ezeknek utaljam át 12 évi megtakarításom, hogy aztán fél év alatt felzabálják? Lóf@t!

a-kis-herceg 2011.02.01. 09:06:36

@lecsekkoltam: igen. aljas gané társaság.

engem itt többet nem is látnak...

egyszerüen 2011.02.01. 09:06:46

Mennyi hivő ember van itt. Ugye templomba is jártok??

Én manyup maradtam

1. Dacbol, engem ne zsaroljanak és ne hazudozanak a képembe

2. nem hiszek az állami nyugdij mértékébe

3. Ennek a lopos bagázsnak aki nem tud kormányozni nem adom

indoklás
1. zsaroltak és hülyeségeket beszéltek, lehetett látni hogy csak ködösités megy. Nekik az a pénz kell. Persze eltözsdézték a pénzt lesz feljelentés is
tetejébe olyan szövegel aki kiflit lopott a tescobol.
Meg a másik barom hogy ez a pénz nem a mienk
Apukám amiből él az ország az az én keresetemből van, ugyhogy max a picsámat nyalhatod ki ha többet adok. A kutya is tudja hogy akitol kaját kap az a fönök

2. Nem kell kifejtenem, de orbán most jelentette be hogy abbol lesz nyugdij amiből befizetés lesz. Ergo a hiány van akkor kevesebb lesz a nyugdij. Az meg hogy 100% lesz az pedig nagyobb hazugság mig Gyurcsány dumája. Ha x pénzem van nem tudok x+1 forintot se kiadni, max ha lopok
Tetejébe ezt a pénzt amit most beszednek azt 1 év alatt elköltik. És a következő évbe nem kell 3% körül tartani a hiányt? akkor mit vesznek el?? az önkéntest gondolom, mivel ott is van lové benne. Persze majd nekem kell mennem nyilatkozni hogy az önkéntes az enyém. Nem kell nostredamusnak lenni sajnos igy lesz
Majd nagyobb adot nyomnak a multikra az energiara a bankokra és a kajásokra. Nem baj majd ök árat emelnek ahogy most is emeltek. Ti nem jártok boltba??

3. majd 1 éve vannak kormányon és még semmit se csináltak. Lehet gyurcsányozni, de megjegyzem ezeknél még ö is jobb volt. Tetejébe ha jol tudom Bajnaitol vették át a stafétát. Bajnainál láttam hogy valamit megprobált. Az 1 kulcsos ado nem jo, meg a családi kedvezmény se, mert akinek 100 Brutto a jövedelme és nincs zsebbe az csak sziv, föleg hogy a benzin a gáz az egekbe, tetejébe a valuta is nagyon magasan van és ezt a 100 bol kell finanszirozni. Ergo ez nem elég hogy adonöveléssel járt nekik, de a másik adonövelés akkor van mikor vásárol.

Hogy csináljunk gyerekeket?? miből ?? 100 ezerből?? a gyerek pénzbe kerül, kis ruha, pelenka, gyogyszerek, stb stb. A védőnönek egy kis lové, a orvosnak nem kevés hálapénz, stb stb.

ja meg tegyünk is félre az önkéntesbe. Menjenek már a francba és mindenki menjen aki ezeknek tapsol
100 ezerből nem megy csak a rezsi elviszi a 3/4-ét és akkor tegyek félre és menjek át tenyésznyulba??

Sokan lustaságbol nem nyilatkoztak, sokan meg a munkahelyük miatt nem nyilatkoztak. Szar ügy , de ez zsarolás

Publius Decius Mus 2011.02.01. 09:07:43

Csak itt a blogon többen maradtak a mnyp-aknál a szájukkal, mint összesen a valóságban.

Aki meg marad, meg is érdemli a szívást akárhány dipomája van. Gondolkozni is kéne.

Darth Revan 2011.02.01. 09:08:15

En nem emgedtem orban es bandaja zsarolasanak.
Hihetetlen, hogy csak alig 100 ezren meryek maradni. Hiszen minel nagyobb tomeg maradt volna a magannyugdijpenztarban, annal nagyobb lett volna a kovetkezo kormanyon, h visszacsinaljak a fidesz banditak torvemytelenseget. Persze en igy is ebben bizom. Orbam meg elhen meg annyi pemzbol, amennyi 30 ev mulva az allami nyugdij lesz.

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2011.02.01. 09:08:32

@akakukk: aki költség-megtakarítás címszó alatt kórházak és iskolák bezárását hozza fel, az számomra nem sokat érő ember. pártfinanszírozás, rokkantnyugdíj, köztisztviselők, egyetemi képzés, segélyezési rendszer, önkormányzatok, máv. ezeket miért nem hoztad fel?

@Nzoltan: ebben bíztam az eddigi hozzászólásaid alapján :-)

veron3 2011.02.01. 09:08:52

@lanyi:

Lassan mondom, hátha akkor megérted:
a MNYP-ben maradók
jelenleg lemondtak az állami nyugdíjról
DE ENNEK ELLENÉRE
vonják a bruttó bérük 24%-át a mostani és leendő nyugdíjasok számára.
Azaz gondoskodunk továbbra is nagyiról, apuról, anyuról és Rólad. Meg öngondoskodunk magunkról.
Lehet csendben maradni.

heima_ 2011.02.01. 09:09:03

@a-kis-herceg: az megvan, hogy összesen nem költenek ennyit az államigazgatásra?

akakukk 2011.02.01. 09:11:21

@RAMBO:
"Olyan jó lenne legalább egy érvet olvasni amellett, hogy miért érdemes bármit legálisan csinálni Magyarországon."

Mondok egyet, nem en talaltam ki: "A becsulet mindennel tobbet er"

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.02.01. 09:12:41

@akakukk: tudom, meg tartsák oda a másik orcájukat is. :(

valasz a KE-nek 2011.02.01. 09:13:29

@veron3:
"Anyósom 105e nettója után ha még 2012-ig nyugdíjba tudna menni, akkor 93e körüli nyugdíja lenne.

2013-tól ez az összeg már csak 64e!!!!!!!! forint."

Nem kéne hülyeségeket elhinni, talán akkor megalapozottabban dönthetnél. 2013-tól a bruttó átlagkereset után számolják a nyugdíjat, azaz nem a 105 nettó után, hanem annak a bruttója után, ami kb. 147e. 40 év munkaviszony után annak 66%-át kapja meg, ami 97e Ft. Hogy ez fog-e adózni vagy sem, arról még nincs szabályozás, de ha a 16% SZJA-val számolunk, akkor is 82Ft nettó nyugíja lesz. Szemben az általad vélt 64e-el.

"anyósom a határán van a 40 év munkaviszonynak".
Na, ez itt a lényeg.

"Ő maradt MNYP tag, mert a 2 milliót nem akarja elveszteni"
Erre fog ráfaragni. Mert a manyupból - feltételezve, hogy nyugdíjbavonulása után még az átlagos 15 további évet megélve - havi 11e Ft nyugdíjat fog kapni. Az államiból, mivel megvan 38 év munkaviszonya, viszont megkapja az állami nyugdíj 46,36%-át, azaz 68e Ft-ot. Összesen tehát fog kapni 68+11=79e Ft nyugdíjat, szemben a 97e-el, amit akkor kapott volna, ha átmegy az államiba.

civilkontrol 2011.02.01. 09:14:47

@zeus123:
A többi felvetést kénytelen vagyok idő hiányában skippelni, maradjunk az eredeti felvetésnél.
Adott egy befektetési lehetőség, ami 5% kamatot hoz. Nincs befektetendő pénzem, úgyhogy fogom magam és fölveszek kőccsönt. 7%-ra.
A hülyének is megéri. Ez volt a manyup, olyan huncutságokról nem is beszélve, hogy az államkasszából kieső járulék, ami a manyuphoz került, állampapír kibocsátás formájában került pótlásra, amit –láss csodát- a manyupok vásároltak meg, némi kezelési költséggel megtoldva. Zsíros biznisz, nem mondom.

Félreértés ne essék, én megértem itt mindenki keserűségét, aki úgy gondolta, hogy ez az ő pénze, neki lesz belőle vitorlás a karib tengeren öreg napjaira, erre jön egy kormány, és elveszi, hogy majd cserébe közösségi nyuggerkedést biztosítson. Én is pipa lennék, csak én nem így látom.
Szerintem már az igazságtalan volt, hogy az én egyéni boldog öregkorom extra költségeit a többi adófizetőtől kellett beszedni. Az én olvasatomban ez az állapot szűnt meg.
Biztos, hogy lehetett volna másképp is csinálni (jobban) és ahogy az egész kommunikálva volt, az gyalázat (kiestél a nemzeti együttműködés rendszeréből baszki) de az elvvel és a céllal is azonosulni bírok teljesssen. Ebből pedig az következik, hogy nem fogom kihúzni magam a rám eső teendőből.

zsebpénzelemző · http://apamsecret.blog.hu/ 2011.02.01. 09:14:57

@akakukk: Azt mondani, hogy csak a manyup miatt van hiány, enyhén szólva is csúsztatás. Nem pántlikázott pénzek voltak, tehát hiány volt, ennek része volt a nyugdíjhiány is, erre költöttek hitelből. De nyilván közösen összedobunk annyi felesleges ostoba kiadást, amivel hirtelen a hiány bőven csökkenthető lett volna a manyup befizetéseknél jóval nagyobb mértékben.
A másik része nyilván az, hogy ha hiány van, akkor talán a kiadási oldalon is el lehetett volna gondolkodni. 13 havi nyugdíj, ugye? És volt itt ígéret még ennél többre is. Legalább Bajnai pajtás valamit visszavett. Amikor arról ordítunk, hogy hiány van a nyugdíjkasszában, akkor talán a kiadási oldalon is lehetne egy kicsit faragni. Svájci indexálás?! Most 3,8% emelés volt 2011-re. Az hány milliárd is? Most a manyup megszüntetéssel mi változott meg? A manyupnál a vagyon benyelése a nagy dolog, nem a befizetések lenyúlása. Ez utóbbi képtelen a hiányt megszüntetni (itt látszik az egész rendszer tarthatatlansága), a vagyon pedig évtizedes megtakarítás, és el lehet tapsolni pár év alatt.
Az állami vagy összeomlik (ez kevésbé valószínű), vagy nagyon beszűkül. Mondjuk 50 év munkajogviszony kell a 100%-os nyugdíjhoz. Vagy egyszerűen csökkentik a szorzókat, max. a fizetésed 40%-át kaphatod. Minimál indexálás, ad absurdum pár évre befagyasztják a nyugdíjt, és ezen keresztül elinflálják a hiányt.
Orbán egy valóban felosztó kirovó rendszert vázolt fel, ahol a meglévőhöz igazítják a kiadási oldalt, nem pedig a kiadási oldalhoz a bevételt. Márpedig ott nincs nyugdíjemelés, sőt akár csökkenés is lehet. Ha Ratkó gyerekek most mennek nyugdíjba, helyettük pedig alig lépnek a munkaerőpiacra -persze lehet hinni az 1 millió új munkahelyben - akkor a hiány tovább tágul. Nem létezik, hogy ezt járulékokkal tudják tovább kezelni. Előbb-utóbb a kiadási oldalhoz is hozzányúlnak. De nyilván ezt nem fogják most bejelenteni, mert akkor a 100 ezer átlépő helyett könnyen 1millió lett volna.
Meglátjuk.

anonymus0911 2011.02.01. 09:15:45

@veron3:
Szia. Igazad van, de hogyan is gondolhatná át valaki a döntését, ha mindig csak a nyugdíjtőzsdéről hall. Arról, hogy az állami pohár már félig üres szó sincs. Miért is kellene erről beszélni. Ha nem mondom el vagyis elhallgatom, nem hazudok !(sicc! ez nem az én logikám)

akakukk 2011.02.01. 09:15:53

@anyádbogár:
"aki költség-megtakarítás címszó alatt kórházak és iskolák bezárását hozza fel, az számomra nem sokat érő ember. pártfinanszírozás, rokkantnyugdíj, köztisztviselők, egyetemi képzés, segélyezési rendszer, önkormányzatok, máv. ezeket miért nem hoztad fel?"

OK. halljuk, hogy akarsz innen ennyi penzt megtakaritani?
Az onkormanyzatokban az iskolak es a korhazak is benne vannak.

egyszerüen 2011.02.01. 09:16:39

@porthosz:

Semmivel se job ha a manyupba maradok.

Ha csödbe mennek akkor elvesztem a lovém (bár állampapirba tarják egy részét igy kétlem, ki tudja)
lovém tehát nem lesz

Ha az államiba megyek ugyanugy eltapsolják a lovém 1 év alatt. Tehát itt se láttom a lovémat

Ha a szempontomat nézem akkor igy sincs lové ugy sincs lové, ergo magamnak kell félretennem. Tehát ha van 300 bruttom akkor bejelentettem magam minimálisra, vagy be se jelentem magam minek??
és majd abbol a maradékbol teszek félre ugy hogy én fektettem be és én lépek ha gond van. Én jol fogok járni, de az állam jol jár?? nem .

Itt nem arrol szol a fáma hogy az állam jol járjon (látjuk hogy az elmult 20 évbe mennyire járt jol az állam, itt ha valaki jol járt azok a politikusok, farmegatyás, most meg milye van??), hanem hogy én jol járjak. Hiába vagyok elkötelezett és nagy narancshivő, ebből másnap nem veszek kenyeret, a gázom se lesz olcsobb, a benzinem se

Orbán azt intézi el hogy nem lesznek befizetők, mert csesznek kifehéredni. Jogállamba lehet hogy ez lenne, de itt hol van a jogállam?? Amikor egyik majomnak olyan kocsi kell mert az biztonságos. Érdekes sokan járnak suzukival és még nem volt balesetük. Meg kell tanulni vezetni és jo a Suzuki is

ddd.dino 2011.02.01. 09:17:34

Anyádbogár, te pénzügyi zseni, magyarázd már el nekem pénzügyi analfabétának, hogy ha a befizetett összegnél 300 ezer Ft-al kevesebb van a mnyp számlámon, akkor az nekem mitől jó, illetve én mit nem értek ezen! Ezt magyarázd meg te nagyokos, ne pedig szólamokat puffogtass!!!

veron3 2011.02.01. 09:18:34

@valasz a KE-nek:

A "hülyeséget" innen vettem:

www.privatnyugdij.hu/nyugdijszamitas.php

Tömören:
* 2007.december 31-ig a nettó, azaz SZJA-val csökkentett átlagjövedelem 80%-a volt,
* 2008.január 1-től ez az elméleti nettó,azaz JÁRULÉKOKKAL ÉS SZJA-val csökkentett átlagjövedelem 80%-a lett,ami
* 2013.január 1-től a bruttó átlagjövedelem 48,8%-a lesz!

Ezt adta ki az a kalkulátor is, amit a MNYP-k is csináltak.

a-kis-herceg 2011.02.01. 09:20:09

@heima_: a GDP 0,6-0,7% át lehet megspórolni (de Internet alapúra áttérve és nagyon okosan még többet)

1990 után a legjobb munkaerő (30-40 évesek) java része elhagyta a közigazgatást a versenyszféra miatt. A fluktuáció folyamatosan nagy volt. Csak 1994 után kezdett érdeklődni a közalkalmazott lét iránt a diplomások egy része, akik a versenyszférából kiszorultak, vagy más megszűnő állami cégektől, intézményektől szabadultak fel. A közszolgálati foglalkoztatás belterjessé vált, a versenyszférával gyenge a kapcsolat (szinte csak a korrupció a kapocs).
A foglalkoztatottság 2008 elején a magánszférában 1950 ezer fő, a közszférában 710 ezer fő volt (26%), 2009 végén a magánszférában 1800 ezer fő, a közszférában 770 ezer fő volt (30%). Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a válság alatt úgy változott a két foglalkoztatottság aránya, hogy míg az elején 3 dolgozó ember tartott el egy hivatalnokot, addig most már elérjük a 2-t. Vagyis 2 magánszférában dolgozó ember tart el egy hivatalnokot. A közszféra foglalkoztatottsága 10%-kal nőtt, míg a magánszféráé kb. ugyanilyen arányban csökkent a válság alatt.
Az európai országok állami működésre az éves bruttó hazai termék (GDP) 0,6-1,0%-át fordítják, ez hazánkban extrém magas, több mint 1,4%, ebben is elsők vagyunk, míg a közigazgatás szolgáltatási színvonalában és hatékonyságában az utolsók.
„Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő!” (Hofi Géza)
Ugyanakkor ma általános gyakorlat, hogy a mindenkori hatalom évről évre növeli az önkormányzatok terheit, miközben nem rendeli hozzá a feladatellátáshoz szükséges forrásokat.
Az emberek minden szinten az “állam” a “hatóság” rideg bürokratikus arcával szembesülnek, ahelyett, hogy az adóforintjaikból eltartott (és fenntartott) ügyintézők, hivatalnokok és intézmények a közszolgálatát - közkeletű kifejezéssel: a szolgáltató államot - testesítenék meg. Mindezek tetejébe a túlterjengő és mindent túlélő bürokrácia a korrupció melegágya.

heima_ 2011.02.01. 09:21:25

Modorbánya a topic, Tibi remélem olvasod:)

Joooe 2011.02.01. 09:24:42

@post:
"Az, aki ma a magán-nyugdíjpénztári rendszert választja, többek között arra is vállalkozik, hogy már rövid távon mások nyugdíjáért álljon helyt. Ha ez nem alkotmányellenes, akkor semmi sem az."

Ezt a hülyeséget, miért volna alkotmányellenes? Így működik a felosztó-kirovó rendszer, az új generációk megöröklik a régi generációk eltartási kötelezettségét. Attól függetlenül, hogy ők milyen nyugdíjat szeretnének. Szerinted a felosztó-kirovó rendszer alkotmányellenes?
Ott a hiba a gondolatmenetedben, hogy NEM nulláról indulunk, van egy megörökölt nyugdíjrendszerünk, nem választhatunk teljesen szabadon hogy milyet akarunk mert az egyiknek a terhei már terhelik a társadalmat. Ezen terheket vállalni kell, ha az eddigi nyugdíjasok nem kapnák meg a nyugdíjukat, mert te teljesen szabadon ledobhatnád magadról a megörökölt terhet NA az már tényleg alkotmányellenes lenne a felborult jogbiztonság által.
Az állam valójában egy kedvezményt ad neked: nem kell TELJESEN kifizetned azt a terhet amit egyébként megörököltél, hanem egy részét félrerakhatod ennek a pénznek saját számlán, az állam meghitelezi neked (hiszen a te befizetésed csökken, de anyád nyugdíja nem). Ezt a hitelt törleszted azzal, hogy amikor nyugdíjba mész, nem kapod meg azt a résznyugdíjat ami a befizetésed alapján járna. Ez kb fair: 40-50 éven fizeti helyetted az állam a jövedelmed 10%-át, cserébe 10-20 éven keresztül visszatartja a korábbi béred kb. 30 %-ának megfelelő résznyugdíjat.
Nyilvánvaló, a magán rendszerre váltásnak óriási költsége van az átmeneti időszakban, ezt az állam vállalta eddig. Most azt az - nemhogy nem alkotmányellenes, de sokkal igazságosabb, arányosabb - elvet követi az állam, hogy nem vállalja magára, nullszaldósságra törekszik, aki úgy dönt hogy manyup tag marad, mostantól saját f..ával veri a csalánt, nem más adófizetők vállalják a váltás költségét helyette.

heima_ 2011.02.01. 09:24:58

@a-kis-herceg: ez nagyon szép rizs volt, de a tényen nem változtat, hogy az államigazgatáson nem fogsz 500 milliárdot spórolni (saját definíciód szerint minisztériumok+hivatalok), mert nem költenek rá annyit.

az megvan, h a 7xx ezer közszolgából kevesebb, mint százezer a "hivatalnok" (korm. vagy köztisztviselő)? miért kevered?

valasz a KE-nek 2011.02.01. 09:26:51

@veron3:
Amit bemásoltál az helyes. Csak ezek szerint nem tudtad helyesen értelmezni. Mert ezen szabályok alapján az anyósod bizony nagyon rossz döntést hozott a manyupban maradással.

akakukk 2011.02.01. 09:27:38

@zsebpénzelemző: Hat a nyugdij befizetes eleg pantlikazott penz, de ertem mire gondolsz. Azt hogy lehet esszerubben gazdalkodni, konnyu mondani. A teny az, hogy a manyup 1.5% hianyt hoz. A kobevesett 3%-os ertek felet. Lehetne ezt tovabbi megszoritasokkal, vagy tovabbi adoemelessel fedezni, de egy recesszios idoben van logika abban, hogy nem igy csinaljuk. A nemetek ha jol emlekszem szinte onottek a penzt (indexen olvastam igy) a gazdasagba az elmult 2 evben, most novekednek is szepen.
A "nagy lenyulas" pedig nem olyan nagy, hisz allamkotvenyben van jo nagy resze (ezert nem is tudott a tozsdei novekedeskor nagyot huzni), igy automatikusan a hiany csokkenteset hozza magaval. Hogy a fennmarado kisebb resszel mi lesz, meg nem tudjuk. Amikor azt elverik, na akkor lehet balhezni.

zeus123 2011.02.01. 09:28:01

@civilkontrol:

"Adott egy befektetési lehetőség, ami 5% kamatot hoz. Nincs befektetendő pénzem, úgyhogy fogom magam és fölveszek kőccsönt. 7%-ra."

vazze, csak azt egy apróságot felejted ki az egészből, h a befektetés végén egy csomó pénzt spórolsz!!

azaz - kicsiben - a fűtés korszerűsítésre elkezdek félretenni, de hitelből pótolom a kieső pénzt, (legyen 5 és 7% a kamat), de 5 év múlva 15%-t spórolok a gáz árából, amiből visszafizetem a beruházást még 5 év alatt, és aztán már nettó hozama van a projectnek.

ráadásul a gáz ára várhatóan folyamatosan nőni fog, azaz a megtakarításom értéke is egyre több.

anonymus0911 2011.02.01. 09:29:40

miniszter elnök is megmondta, hogy ami régen volt, az elmúlt. Ma máshogyan kell csinálni, a jelen körülményekhez kell alkalmazkodni.

Ezzel én is egyet értek, végre valaki 20 év után csinál is valamit ! Meglátásom szerint egyenlőre a tettek nem a jó irányba mutatnak, pontosabban most még sehova sem mutatnak.

KG2000 2011.02.01. 09:30:23

Két dolgot tennék hozzá:
1) Az ún. magánnyugdíj, amelyre a 2. pillér vagy párhuzamos kötelező magánnyugdíj jobb kifejezés a közhiedelmekkel szemben csak akkor kevésbé érzékeny a demográfiai katasztrófára, ha a pnzt máshonnan, mint pl. ázsiai részvények növekvényéből gyűjti. Csakhogy ez a stratégia kérdéses hosszú távon, azaz 20-30 éves távlatban.
2) A fenti magánnyugdíj folyósításánál, ha valaki a nyugdíjkorba lép, kőkemény biztosításmatematikai módszerekkel állapítják majd meg a kezdő nyugdíjat és minden évben a nyugdíjnövekedést. Ezt a matematika nem a nyugdíjasoknak fog kedvezni.
3) A teljesen önkéntes magánnyugdíj helyett én inkább magam rakom be a pénzem, pl. részvénnyekbe. Nincs annál rosszabb ugyanis, hogy a pénzedhez csak 20-30-40 év után tudsz hozzányúlni.

Összességében: pszichikaliga ugyan lehet frusztráló ez a kényszerítés, de valójában a polgárok rövid- és hosszótávú érdekeit képviseli szerintem.

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2011.02.01. 09:33:16

@akakukk: meg 12 milliárdos stadionok is. de hogy még konkrétabb is legyek: sok polgármester egyben országgyűlési képviselő is, sok esetben pedig azért kell egy vagy két "plusz" alpolgármester, hogy zökkenőmentesen ellássa a "munkáját". ők sem ingyen dolgoznak. mifelénk az önkormányzat adóosztálya öt fővel "dolgozik". külön szóvivője van a polgármesternek. ezek mind-mind apró tételek, de együtt sokba kerülnek, többe, mint egy iskola fenntartása. aztán: az általad is felhozott bkv. de sorolhatnánk még több vidéki presztízs-beruházást is, amik legfeljebb néhány időben "becsődölt" fővállalkozónak hoztak hasznot.

mocskostolvajbanda 2011.02.01. 09:34:46

Hát ha az alkotmánybíróság beint, és azt mondja, hogy milyen hülyeség már az, hogy pont ugyanannyit fizet valaki, mint a másik, de az egyik kap nyugdíjat, a másik meg nem, és a nyugdíjpénztárban maradók visszakapják a jogosultságukat (amit még el sem veszítettek ugye, mert év végéig gyűjtögetjük a szolgálati időt), majd hülyén fogsz nézni a legutóbbi egyenlegközlődre, hogy bazmeg tényleg odaadtam ezt a csomó pénzt ezeknek??? :)
Sorry to say that, you're stupid :)

zolika78 2011.02.01. 09:35:07

Én is átléptem az állami rendszerbe. És én sem azért, mert akartam, hanem azért, mert (jelenleg) anyagilag így járok a legjobban. És még be kell vallanom, azért is, mert féltem nem átlépni.
Miután gyakorlatilag megzsaroltak, mi biztosítja azt, hogy ha maradok a magánnyugdíjpénztárban, nem fog rámszállni az apeh (illetve már nav) valamilyen mondvacsinált indokkal, vagy nem megy-e gyorsan csődbe a magánnyugdíjpénztár (mivel tagjai nagy részét elvesztette és a működését is végtelenségig nehezítették az új szabályokkal.
Amúgy az indoklás, hogy az államnál biztonságban van a pénzem, a nyugdíjpénztárban pedig nem, az esetemben nagyon sántít. Megkaptam a kimutatást, kezdetektől tagja vagyok a magánnyugdíjpénztárnak, 2.3m forintot halmoztam fel befizetésekkel, ebből a pénztár 780e hozamot kreált pluszban. Ezt nem nevezném annak, hogy elkaszinózták a pénzem...
Amúgy a legjobban az zavar, hogy kb 10 év megtakarítását most alig 1 év alatt elköltik. Utána mi lesz? Államosítják a megtakarításaim is, mondván hogy nálam (vagy a bankszámlámon) nincs biztonságban a pénzem, majd az állam megőrzi nekem?

a-kis-herceg 2011.02.01. 09:37:10

@heima_: igazad volt. ezért pontosítottam:)

ezt akartad hallani? ;)

anonymus0911 2011.02.01. 09:37:52

@akakukk:
Miért is kell a hitel ? Azért, hogy az én, a te, de még a unokáink unokái is hiteleket fizessenek vissza ?

Ha adott a torta, akkor nézzük meg, hogy kik és miért ülnek az asztalnál. Mit lehet és hogyan tenni! Nézzünk már szét végre 20 év után a saját házunk körül !

Nagyobb tortát kell csinálni, vagy a tortát máshogy osztani ! Esetleg egyszerre mindkettőt !

KG2000 2011.02.01. 09:40:00

A következő módon működhetett volna mind társadalmilag, mind gazdaságilag igazságosan a 2. pillér:

1) Minden egyes magánnyugdíjpénztár minden egyes dolgozó bevizető taghoz egy állami nyugdíjast is át kellett volna vennie. Így az állami költségvetés egyensúlyban maradhatott volna.
2) A magánnyugdíj-kifizetések, működés stb. stb. rendkívül szigorú állami kontroll alatt működhetne csak. A magánnyugdíjpénztárok csődvédelme úgy történhetne csak, hogy maguk a magánnyugdíjpénztárak egy megfelelő pénzalapot hoznak létre, amelyből fedezik azon magánnyugdíjpénztár-tagok pénzét, akiknek a pénztűra csődbe megy.

Nyilvánvaló, hogy mindkét pont miatt, de különösen az 1. pont miatt csak tőkeerős cégek jöhetnek számításba, de ez nincs másként a bankalapításkor sem.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.02.01. 09:40:15

@KG2000:
1. Minden részvény esetében a hosszú táv a kifizetődő, nem a ma megveszem egy hét múlva eladom stratégia, ha befektetésről beszélünk. Tehát az otp részvénynél is ez van, mint a kínainál.
2. Hidd el, hogy az a számítás, ahogy ma kiszámítják egy nyugdíjba menő nyugdíját semmivel sem egyszerűbb, vagy a részére kedvezőbb mint a biztosítási matekkal kalkulált.
3. Mint minden értelmes ember te is rájöttél arra az egyszerű igazságra, hogy nem az állami, nem a magánnyugdíj adja majd a kenyérre valót, hanem az egyébb megtakarítás.

valasz a KE-nek 2011.02.01. 09:40:20

@zolika78:
"Megkaptam a kimutatást, kezdetektől tagja vagyok a magánnyugdíjpénztárnak, 2.3m forintot halmoztam fel befizetésekkel, ebből a pénztár 780e hozamot kreált pluszban."
Az a nominálhozamod. De tudod-e, hogy mennyi a reálhozamod? Mert az a lényeg, a nominálhozam nem mond semmit.

zsebpénzelemző · http://apamsecret.blog.hu/ 2011.02.01. 09:41:45

@akakukk: A hiányt nem pántlikázott pénzből fizettük, hanem a közös kalapba befolyó adókból (áfa, szja, társasági, stb.)
A kiadásit nem is az általánosra mondom, hanem a nyugdíjra, és nem most, hanem korábban. Most legalább egy befagyasztást lehetett volna csinálni. 5 évig nincs emelés, punktum. Válság van. Ráadásul ezzel enyhítem a 2013-tól, rosszabb feltételekkel nyugdíjba menők és a mostaniak közti szakadékot.
Államkötvényt nyilván egyből adósságrendezésre fordítják, bár ezt nem látjuk - de remélem akkora ökörséget nem csinálnak, hogy másodlagos piacon tömegesen értékesítenek.
Azért a maradék sem kevés, hiszen a kockázatos portfóliókban nem jelképes a részvény arány - márpedig ez a portfólió a többségi.
Nálunk a gazdaságba pénzdöntés nincs, nem is lesz. Jelképes persze, de az csak kommunikáció. A németeknél sem azt mondanám, hogy ez volt a döntő, de ez már messzire vezet.
Számomra az érdemi vita hiánya az igazán fájó, és hogy most csak annyit látni, hogy a problémát eltolták pár évvel. Mert nyugdíjhiány manyup nélkül is van, és folyamatosan nőni fog. Akkor? Emeljük a járulékot? Hova?

zsebpénzelemző · http://apamsecret.blog.hu/ 2011.02.01. 09:43:06

@anyádbogár: sajnos demagógia. Ezek picsafüst tételek nyugdíjhoz képest.

Dubito 2011.02.01. 09:45:04

@valasz a KE-nek:

"Anyósom 105e nettója után ha még 2012-ig nyugdíjba tudna menni, akkor 93e körüli nyugdíja lenne."

Na pont ez az, ami hosszú távon fenntarthatatlan. És nem arról van szó, hogy ez a 93 majd 87 vagy 97 lesz. Hanem arról, hogy nyugdíjasként majdnem annyi lesz a jövedelme, mint amennyit aktívként keresett.

És nem arról van szó, hogy a 93 ezer sok pénz lenne. Tudom, hogy borzasztóan kevés. Mégis igazságtalan azokkal az aktív fiatalokkal szemben, akik 93 nettóból kell gyereket neveljenek, lakáshitelt törlesszenek, létrehozzák azt az egzisztenciát, amin egy nyugdíjas már rég túl van. És részben azért keresnek csak ennyit, mert nekik kell kitermelni a nyugdíjas 93 ezerét is. Azét a nyugdíjasét, aki ingyen utazik, és rengeteg szolgáltatást jelentős kedvezménnyel kap.

Ház ezért nem tartható fenn a jelenlegi állami nyugdíjrendszer. Nemcsak hosszútávon, hanem már rövidtávon sem.

akakukk 2011.02.01. 09:45:17

@KG2000:
"1) Minden egyes magánnyugdíjpénztár minden egyes dolgozó bevizető taghoz egy állami nyugdíjast is át kellett volna vennie. Így az állami költségvetés egyensúlyban maradhatott volna."

Jo otlet, de maradt volna befektetendo penz a befizeto szamara?
Hogy egy 80eft-os nyugdijat ki tudj fizetni, es meg legyen befektetendo penzed, 80eft feletti befizetes kell! Az a fizetes aminek 80-90 eft a manyupos nyugdijjaruleka, szerintem nem rossz. Milla koruli lehet a bruttoja.

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2011.02.01. 09:46:50

@zolika78: a nav csak úgy nem szállhat rád, valami okot azért adjál nekik :-) amúgy meg először az önkéntes nyugdíjpénztárakat fogják államosítani, ha a pénz elfogyott és csak utána fogják extraadóval megnyomni a betétszámlákat...

Joooe 2011.02.01. 09:49:07

@zolika78: "Amúgy az indoklás, hogy az államnál biztonságban van a pénzem, a nyugdíjpénztárban pedig nem, az esetemben nagyon sántít. Megkaptam a kimutatást, kezdetektől tagja vagyok a magánnyugdíjpénztárnak, 2.3m forintot halmoztam fel befizetésekkel, ebből a pénztár 780e hozamot kreált pluszban. Ezt nem nevezném annak, hogy elkaszinózták a pénzem..."
Ha jól értem ez azt jelenti, hogy kb. 3,1 M az egyenleged, és az általuk nyilvántartott tőkebefizetés 2,3 M, kb. 12 évre. Ezt azt jelenti hogy névleges értéken havi átlag 15972 Ft volt a tőkegyarapodás, ami kiegészítve a 4,45 % működési költséggel kb.

Amúgy a legjobban az zavar, hogy kb 10 év megtakarítását most alig 1 év alatt elköltik. Utána mi lesz? Államosítják a megtakarításaim is, mondván hogy nálam (vagy a bankszámlámon) nincs biztonságban a pénzem, majd az állam megőrzi nekem?

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.02.01. 09:49:19

@Knorr: az adócsökkentést nem tekinteném pazarlásnak.

This_is_Sparta (törölt) 2011.02.01. 09:51:00

"Nyugdíj - Én visszaléptem"

Én nem!

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.02.01. 09:52:03

@new york, new york: jelentősen félreértetted a posztot. Aki pedig kedvesvezetőzik, az lúzer.

anonymus0911 2011.02.01. 09:52:21

@porthosz:
Az ördög a részletekben rejlik.
Egyébként az OTP az egyik, ha nem a legrosszabb eredményt hozta akkoriban.
Talán hozhatott volna nagyobb hozamot is,(és mindegyik másik pénztár is), ha nem magyar államkötvényben KELLETT volna a pénzed/pénzünk nagy részét tartania a TÖRVÉNY szerint 2008-ig.

viktor134 2011.02.01. 09:54:43

aki maradt, remélem kap majd antifasiszta kitüntetést a kormánytól. :)

orbán viktor bekaphatja. :)

akakukk 2011.02.01. 09:55:51

@zsebpénzelemző:
"Számomra az érdemi vita hiánya az igazán fájó, és hogy most csak annyit látni, hogy a problémát eltolták pár évvel. Mert nyugdíjhiány manyup nélkül is van, és folyamatosan nőni fog. Akkor? Emeljük a járulékot? Hova?"

Nos ebben egyetertunk. A szijgyarto minden megszolalasa faj, amikor (SZVSZ) lehetne legalabb logikusan is ervelni. A tolassal is egyetertek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.02.01. 09:56:59

Tttyyyínnnyyye, mi van itt! #:-/

ü
bbjnick

valasz a KE-nek 2011.02.01. 09:57:44

@Dubito:
Csak jelzem, hogy nem az én anyósomról, hanem veron3 anyósáról van szó.

Mellesleg az állami nyugdíjrendszer a számítások szerint a további 20-30 évben még fenntartható. De valóban, ha marad a társadalom ilyen fokú elöregedése, meg adócsalása, akkor gond lesz. Hosszú távon ezen csak a több gyerek segíthet. Azt kell ösztönözni, hogy minél többen neveljenek nem egy, hanem kettő-három gyereket.

Ringlósztár 2011.02.01. 10:00:29

Elsőre jól hangzik ha úgy teszünk, mintha egyszerűen visszaállítanák az 1998 előtti szabályokat és öröm és boldogság. DE az, ami miatt létrehozták az mnyp-t, az a várható demográfiai helyzet, mi szerint csökkenni fog a munkavállalói (és adó és TB fizetői) létszám, várhatóan 2050-re a jelenlegi érték 2/3-ára, na az nem változott.
Az mnyp rendszer - szerintem - azt volt hivatott szolgálni, hogy akkor, amikor van 3,8 millió munkavállaló, az a 3,8 millió tegye fére az öregségi nyugdíjának 1/4-ét és ezzel párhuzamosan az adókon keresztül ugyanez a népesség finanszírozza az államháztartási hiány miatti állampapír kibocsátások kamatát és a majdani 2 millió munkavállalónak a 3,8 millió nyugdíjas nyugdíjának nem 100%-át kell majd kicsengetnie, csak 75%-át.
Most évente 760 mrd forint hiányzik a nyugdíjkasszából, ebből az mnypk-nek 360-400 milliárd van utalva, ezt oldja meg az államosítás, de mi fogja megoldani az efölötti rész problémáját?
Ezzel az államosítással a fidesz komoly terhet levesz a jelenlegi társadalomról (és magáról), ami áttesz az unokáinkra és az akkor hatalmon lévő politikusokra.
Komolyan remélem, hogy a következő választást is ők nyerik meg és utána eltűnnek örökre, mint az MDF, MSZP, SZDSZ, FKGP és végre lesz egy magyar, polgári, konzervatív párt, ami eltünteti a károkat, mert ez a fidesz minden, de nem polgári, nem konzervatív és sajnos nem demokrata. Ez egy vezérelvű néppárt, amely 8 éve készül a kormányzásra, de csak selejtet képes kiadni a kezei közül, alkotmányt módosít és törvényt alkot egyes személyek hasznára, kiveszi a konzervatív eszmerendszer alapjának számító magántulajdon védelmét az alkotmányból stb.stb.

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2011.02.01. 10:01:05

@zsebpénzelemző: sajnos ebben igazad van. de megszorítani akkor sem úgy kell, hogy "csak a kórházaktól" vagy "csak az önkormányzatoktól". ehhez ésszerűen átgondolt, koncepciózus elképzelés kell(ene), ahol a különféle elemek egymásra épülnek. először azt is hittem, forradalmi kormányunk ezen és így dolgozik.

az a baj, hogy ismételten politikai lépéseket próbálnak megmagyarázni populista szólamokkal. "megvédjük a pénzeteket" - kösz, inkább ne. felnőtt ember vagyok, el tudom dönteni, mi a jó nekem és mi nem. "megadóztatjuk a nyerészkedő multikat" - aha, utána meg ők b******k ránk az állami sarc egy részét, esetleg utcára dobnak további tízezer munkavállalót, hogy a profitszint maradhasson a részvényesek által elvárt szinten. "majd MI eldöntjük, hogy mit olvashatsz az újságban és a neten, mit nézhetsz a tv-ben" - lásd a pénzem megvédéséről szóló válaszomat. és a kedvencem, az adu ász: "MI mindent jól csináltunk, a szocik b******k el mindent" - ja, még szerencse, hogy 35 évesen nem hiszek a mesékben.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.02.01. 10:01:11

@mavo: nem szükséges, de jólesik. thx.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.01. 10:02:02

@valasz a KE-nek: Hiába az 5 gyerek, ha az nem adózik:U Ha érdted mire gondolok.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.02.01. 10:04:20

@Pecccca: Olvasd el az írásnak az inkriminált részét. Javaslom kiemelt figyelemmel olvasni az utolsó bekezdést.

anonymus0911 2011.02.01. 10:05:16

@valasz a KE-nek:
Csak nem figyelt oda eléggé, nyilván az izgalom az oka.

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2011.02.01. 10:06:00

na én elmentem termelni. ha mindenki itt fórumozik, hogyan lesz itt nyugdíj-járulék befizetés, könyörgöm!!!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.01. 10:07:48

@civilkontrol: Még talán egyet is értenék, ha nem egy magnszemély és egy cég által kötöt aláírt szerződésbe pofázna bele kívűlről az állam. Ha etmgteheti, és megtehette, hogy a magántlajdont ilyen szinten megértse, akkor mi szab neki gátat?

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.02.01. 10:09:36

@is: iszonyú furcsa, ahogy gondolkozol. Nem is akarok ezzel a saját lábán járó ostobasággal vitatkozni, de azért egy találós kérdésem lenne:
Ha 2000-ben lakástámogatásra az állam elköltött 200 milliárd forintot, és ezzel megakadályozta a devizahitelek egészségtelen elburjánzását, akkor nem inkább ezt kellett volna tovább folytatni (figyelembe véve, hogy a lakásépítésnek, amely akkor indult be újra Mo.-on, milyen egyéb makrogazdasági hatásai vannak) és nem bedönteni az egészet, ahogy a Medgyessyék tették, 2010-re mintegy kb. 1400 milliárd forintos problémát generálva?

Dubito 2011.02.01. 10:10:00

@valasz a KE-nek:
"Csak jelzem, hogy nem az én anyósomról, hanem veron3 anyósáról van szó. "

Tudom, de édesmindegy, kinek az anyósáról van szó, akár az enyém is lehetne, én a jelenségről akartam véleményt mondani.

"Mellesleg az állami nyugdíjrendszer a számítások szerint a további 20-30 évben még fenntartható"

Én pont 20 év múlva megyek nyugdíjba, tehát jogos az aggodalmam.

2011.02.01. 10:10:22

@valasz a KE-nek:
+ s.o.s. munkahely teremtés

foglalt1982 2011.02.01. 10:10:23

Sziasztok!
Meg soha nem szoltam hozza cikkhez, de most megteszem, mert sajnos annyi hulyeseg elhangzott itt, hogy szeretnek 1-2, nem elfogult velemenyt, hanem adatot, tenyt hozzafuzni...
Ennek ellenere meg is eloszor, egy velemennyel kezdnem:
En csak annak adnek szavazati jogot, aki adozik tisztessegen, egyeb esetben nem jarna. Ezert is van szukseg a vagyonadora, ami ellen persze hevesen tiltakozott annak idejen a Fidesz. De csak at kell gondolni, ha sok vallakozo ( tisztelet a kivetelnek ) csak a minimalber utan fizeti az adot, es a jarulekoket, persze X6-ossal rohangal. Ha a vagyon lenne megadoztatva, akkor mindegy mennyire van bejelentve, vagy hogy kinek a nevere irja az a hazat, autot, nyaralot... Azutan be lenne fizetve az ado...

1. Nyugdijkassza, csak roviden, nehany szam:
Bevetel mostanaig: 2400 mrd , kiadas 3000 mrd.
600mrd hiany evente.
De miutan elmennek nyugdijba a MNYP-ek, onnantol az allamnak mar ´csak´75%-ot, azaz 2250mrd-ot kell kifizetni, es 2400 mrd a bevetel...
Bevetel mostantol: 2400 mrd + 360 mrd ( MNYP) VS 3000 mrd kiadas -->
Vagyis most mar a vegletekig fennmarad a hiany: 240 mrd.
Megoldas: Jarulek emeles, ny.korhataremeles, nyugdij kifizetes csokkentes...

2. Nagyon fontos erv: Orokolhetoseg.
Aki atment az allamiba: o belegondolt abba,hogy ha tortenik vele es a parjaval vmi, akkor a gyerekekre nem hagy semmit?
MNYP esetben a torvenyes orokos megkapja...

3. Befektetesek mukodese, ebbe nagyon nem akarok belemenni, mert hosszabb lelegzetvetlu tema, de...
Mivel te hosszutavra fektetsz be, ezert nem a hozamot kell nezni! Barmilyen meglepo!
Te befektetesi egyseget gyujtesz, minel tobb, annal jobb...
Nekem meg van tobb, mint 30 ev nyugdijig, nekem az a legjobb, ha addig a penztar minel tobb befektetesi egyseget vasarol, minel olcsobban...
( ha most hirtelen akciosan a LED tv 20 e ft lenne, akkor mindenki bevasarolna, es kesobb, amikor ujra felmegy az ara ( mindig felmegy) akkor eladna dragabban... )
Ugyanez a helyzet a befektetesi egysegekre is. Most gyujtesz.
Minel tobbet, minel olcsobban, ugyanannyi befizetesert, tobbet kapsz...
Akit jobban erdekel, keressen ra: Cost Avarage effektus.

4. Vmelyik hozzaszolasban volt, hogy en nem mukodok egyutt, stb...
en ugyanugy fizetem tovabbra is a 24%-ot, es cserebe nem kapo semmit!
Ez diszkriminacio! Ha mar nem kapok semmit, akkor elvileg nem is kellene fizetnem.
Ha egy kis tisztesseget elvarhatnank a mostani kormanytol, akkor mivel ´kiirtam´magam az allami nyugdijbol, akkor irjam ki teljesen, ERGO, ne legyen szukseguk a 24%-omra...

5. Gondolom a kommentbol mar sejthetol, hogy maradtam...
Azon felul, hogy az allami nyugdij bizonytalan, a MNYP-vel sem, ( sajat es mas kalkulator segitsegevel) szamolva sem kapok a jelenlegi torvenyek szerint sokkal kevesebbet... ( az MNYP kb. a 90%-a a TB nyugdijnak)
Hangsulyozom, a mostani torvenyek szerint...
Ami persze csak egy torveny...
Ez pedig tudjuk mit jelent...
Barmikor valtozhat...

Hat, most ennyire van idom...

Konstruktiv hozzaszolasokat szivesen fogadom, de a ´nem hasznalsz ekezetet´vagy a tul sok a ... jellegu primitiv hozzaszolok tartsak meg maguknak az effajta magas roptu velemenyuket...

udv mindenkinek

nyomasek 2011.02.01. 10:11:07

@valasz a KE-nek:
Néhány biztosítónál már megtekinthetők a reálhozamok is. Persze kérdés hogyan számolnak.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.02.01. 10:14:23

@Belpo: ezt a fonalat most dobjuk el! Köszönöm!

2011.02.01. 10:15:36

@lecsekkoltam: na pont erre gondoltam én is. Lényegbevágó, majdnem tökéletes post... amikor már semmi hatása nem lehet a maradók számára.

Miért?

Joooe 2011.02.01. 10:16:25

@zolika78: "Amúgy az indoklás, hogy az államnál biztonságban van a pénzem, a nyugdíjpénztárban pedig nem, az esetemben nagyon sántít. Megkaptam a kimutatást, kezdetektől tagja vagyok a magánnyugdíjpénztárnak, 2.3m forintot halmoztam fel befizetésekkel, ebből a pénztár 780e hozamot kreált pluszban. Ezt nem nevezném annak, hogy elkaszinózták a pénzem..."
Ha jól értem ez azt jelenti, hogy kb. 3,1 M az egyenleged, és az általuk nyilvántartott tőkebefizetés 2,3 M, kb. 12 évre. Ezt azt jelenti hogy névleges értéken havi átlag 15972 Ft volt a tőkegyarapodás, ami kiegészítve a 4,45 % működési költséggel kb. 16724 Ft befizetést feltételez átlagosan havonta:
Számoljunk egy kicsit (leegyszerűsítve), minden év végén menyi az elvárt egyenleg, növelve az adott éves inflációval:
1999: + 200 698 Ft (befizetés)
2000: 200 698 *infláció(9,8%) + befizetés = 421 064
2001: 412064 *infláció(9,2 %) + befizetés = 660500
2002: 660500*infláció(5,3%) +befizetés = 896204
2003: 896204*infláció(4,7%)+befizetés = 1139024
2004: 1139024*infláció(6,8%)+befizetés = 1417176
2005: 1417176*infláció(3,6%)+befizetés = 1668892
2006: 1668892*infláció(3,9%)+befizetés = 1934676
2007: 1934676*infláció(8%)+befizetés = 2290148
2008: 2290148*infláció(6,1%)+befizetés = 2630546
2009: 2630546*infláció(4,2%)+befizetés = 2941726
2010: 2941726*infláció(4,9%)+befizetés = 3286569

AZ elvárt egyenleg minden év végén.
Így a pénztár által kreált 780e "hozam" valójában közel 200e reál veszteség. Sok pontatlanság van a számításban, mivel nem tudhatom hogy mennyi volt és hogyan változott a béred, elhanyagoltam hogy a befizetés év közben is inflálódik, stb. de nagyságrendileg látszik, hogy ilyen hosszú távon mekkora az infláció hatása.

"Amúgy a legjobban az zavar, hogy kb 10 év megtakarítását most alig 1 év alatt elköltik. Utána mi lesz? Államosítják a megtakarításaim is, mondván hogy nálam (vagy a bankszámlámon) nincs biztonságban a pénzem, majd az állam megőrzi nekem? "
Tévedés, az átalakítás lényege több mint 500 milliárd/év folyó kiadáscsökkentés, ehhez képest bagatell hogy egyszeri bevételre is szert tesznek az adófizetők.

valasz a KE-nek 2011.02.01. 10:18:18

@tildy:):
Értem. Ezért növelték a családi adókedvezményeket és nem a családi pótlékot például. Meg ezért van benne a levegőben, hogy az új nyugdíjrendszer majd figyelembe veszi a felnevelt és adót fizető gyermekek számát.

Joooe 2011.02.01. 10:20:04

@Joooe: kérhetném ezt törölni? bocsi, touchpad és a bazinagy "komment küldése" együtt balesetveszélyes :)

valasz a KE-nek 2011.02.01. 10:20:26

@nyomasek:
Tudom, hogy számolnak. Nem veszik figyelembe a működési költségre levont összegeket és így mutatnak ki pozitív hozamot.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.01. 10:22:04

@valasz a KE-nek: Ok, akkor azt is értsd, hogy egyes számítások alapján 2050-re Magyarország lakosságának a fele roma lesz. Ha nem javul rohamosan a foglalkoztatásuk, akkor lehet nézni a nyugdíjadat.

martonaron 2011.02.01. 10:22:16

ideélisták... az élettársam munkájának része a m.nyugdíjpénztárakkal való kapcsolattartás, részben az ellenőrzésük, mesél ezt-azt. eddigi pályafutása során - egy kivételtől eltekintve - nem talált törvényesen és biztonságosan működő m.nyugdíjpénztárat, olyat, akire szívesen bízná a megtakarításait. ő, aki ismeri ezeket az intézményeket BELÜLRŐL, most, hogy lehetőség adódott rá, hanyatt-homlok menekült vissza az állami szférába, ahol tapasztalatai alapján sokkal nagyobb a garancia.

Oleg Gontar 2011.02.01. 10:22:24

A nyugdijfulkek forradalma volt az hogy ennyien a zsarolas ellenere is megmaradtak a mnyp-ben.

NewWay 2011.02.01. 10:27:42

@Gandalf(helyett):
Azért ne felejtsétek el, hogy a másik oldal (MSZP, Bajnai kormány) be akarta vezetni az ingatlanadót, sőt, szinte be is vezette, csak visszavonta az AB.

Tehát te szépen csak gyűjtögess a nyugdíjadra, majd 10-20-30 év múlva az állam kitalál valami indokot, hogy elvegye. Pl. akinek drága a lakása, az fizessen sok plusz adót, akkor is ha nyugdíjas. És ez az MSZP kormány alatt volt!

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.02.01. 10:29:06

@martonaron: Ez csak azért van, mert nem tudja, mi megy az országban. Ha tudná, nem bízná az államra a megtakarításait. Sőt, egy pohár tejet se bízna az államra.

heima_ 2011.02.01. 10:30:03

@tildy:): és ezen hol segít az mnyp? az 50% fogja megtámasztani az állampapír piacot, hogy érjen is vlamit a portfolió?

zoldx 2011.02.01. 10:30:05

@melchi zadok: ...én már akkor is nagy fiú voltam,meséld már el nekem,de tételesen,hogy mi volt akkor ?!

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.02.01. 10:30:53

@lecsekkoltam: miért? Tegnap délelőtt megírtam, röviddel utána megjelent.

NewWay 2011.02.01. 10:30:54

@foglalt1982:
"2. Nagyon fontos erv: Orokolhetoseg.
Aki atment az allamiba: o belegondolt abba,hogy ha tortenik vele es a parjaval vmi, akkor a gyerekekre nem hagy semmit?
MNYP esetben a torvenyes orokos megkapja..."

Életbiztosítás: évente 20-30 ezer Forintért lehet olyan életbiztosításod, ami halál esetén fizet 8-10 milliót.

És ez jobb mint az MNYP, ami csak 1-2 milliót fizet az elején, amikor még nincs több felhalmozásod.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 10:31:10

@Joooe:
"Ez kb fair: 40-50 éven fizeti helyetted az állam a jövedelmed 10%-át, cserébe 10-20 éven keresztül visszatartja a korábbi béred kb. 30 %-ának megfelelő résznyugdíjat. "

Te miről beszélsz? Arról van szó, hogy aki a MNYP-ban marad, annak a 10%-os munkavállalói járuléka megy a MNYP-ba, a 24%-os munkavállalói járulék után pedig soha semmilyen nyugdíjat nem kap. Mi ez, ha nem jogfosztottság?

heima_ 2011.02.01. 10:33:48

@Zabalint: az állami rendszerben sem kapnak semmit a 24% után

civilkontrol 2011.02.01. 10:35:36

@zeus123:
Bárcsak lenne időm kifejteni, hogy amit leírtál miért rohadt nagy csúsztatás.
Talán este.

anarch 2011.02.01. 10:35:44

@lg-m: Apró megjegyzés. Ha papíron elköltözöl és valamely EU-s tagállamban minimál után fizetsz nyugdíjjárulékot akkor a szolgálati éveid Mo-n tovább ketyegnek. Ugyanis a magyar állam köteles elfogadni más EU-s tagállamokban elkövetett szolgálati éveket. Az, hogy melyik az olcsóbb: külföldön vagy Magyarországon "vásárolni" szolgálati éveket azt meg kéne nézni; az viszont biztos, hogy (jelenleg) Magyarországon ezt csak akkor teheted meg ha eléred a nyugdíjkorhatárt, míg külföldön bármikor. (Ugye értelemszerűen 2011 dec-től érdemes, akkor áll le a számláló.)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 10:36:10

@politicus:
Éppen az államilag támogatott hitelekből indult el az a folyamat, ami a devizahitelek felvételéhez vezetett. Ugyanis meglehetősen divatossá vált hitelből lakást, házat venni, korábban ez nem érte meg, mert túl magasak voltak a kamatok. Az államilag támogatott hitelek pedig rohadt sok pénzbe kerültek az államnak, az előző fidesz kormány ráadásul mindezt úgy tehette, hogy nem az ő kormányzásuk alatt jelent meg a költség nagy része, hanem utánuk. Akkoriban rengetegen vásároltak befektetési célból lakást, akik meg rászorultak volna, azoknak vagy nem volt jelzálog fedezetük, vagy nem volt elég adóbefizetésük, hogy visszaigényelhessék. Ha jól emlékszek Orbán és Demszky is vett fel ilyen államilag támogatott hitelt...

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.02.01. 10:36:27

@Joooe: azért nem alkotmányos, mert jogállamban a szolgáltatásért ellenszolgáltatás jár. Ha a munkáltató befizeti utánad a 24%-os nyjárulékot, és te ebből semmit sem látsz vissza, az egészen biztosan alkotmányellenes.

civilkontrol 2011.02.01. 10:37:51

@tildy:):
Egy magánszemély és egy cég ... vicces :o)
Az apeh által beszedett JÁRULÉKOT egy az egybe átutalják egy cégnek (megkímélve őtet a beszedés fáradalmaitól és költségeitől) és akkor ez egy magánszemély és egy cég között megkötött szerződés, amihez az államnak semmi köze.
Bájos :o)

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.02.01. 10:41:23

@NewWay: Hűha! Most megijedtem! Az Mszp majdnem bevezetett egy új adónemet?! Rossz hír, a mostani kormány meg téged fosztott ki, ha nem nyilatkoztál. Nem 10-20-30 év múlva, hanem most. Nem egy drága ingatlanról van szó, hanem arról a pénzről, amiből idős napjaidat tengeted majd. És ez a FIDESZ kormány alatt van!

Gandalf(helyett) 2011.02.01. 10:41:53

@NewWay: "az állam kitalál valami indokot, hogy elvegye". Igen, erről van szó. Mint ahogy most is csinálja. Konklúzió: ne bízz az államban, nem?
Ha pedig bevezetnek valami adót, amit a nyugdíjasnak is fizetni kell, azt vagy minden nyugdíjas fizeti (állami is), vagy a FIDESZ vezeti be, és nem az általad emített MSZP. Vagy nem ők tesznek különbséget most is?

JuveKrisz 2011.02.01. 10:42:06

Sokan még mindig hisznek az államban és bíznak az erejében.
Hát csak számoljon utána bárki az állami rendszerben a valorizációnak és máris csodát fog látni.

Az állami rendszerben az hogy valorizáció néven kitalálnak egy számot, ami alapján a múltbéli jövedelmeket jelenértékre igazítják, hogy összehasonlítható / összeadható legyen az utolsó éves jövedelmével, egyszerűen nevetséges. Elég ha azt nézzük, hogy az utolsó két év jövedelme 1-es szorzót kap. Vagyis az utolsó előtti évben megszerzett jövedelméből az infláció mértéke azonnal ugrott.
1988-as jövedelemre 17 körüli szorzót állapítottak meg. Ha valaki az infláció figyelembevételével igazítja jelenértékre az 1988-as jövedelmét (merthogy ez lenne a lényege a jövőérték számításnak), akkor bizony sokkal nagyobb értéket kap, mint ha a valorizáció szerinti 17-es szorzóval számol.

Továbbá bármikor bármilyen módon megváltoztathatják ezt a számítást, és ez biztosan bekövetkezik abban a következő 35 évben, amíg el nem érem a nyugdíjamat.

Ahhoz, hogy valaki az élete során kapott összes nettó jövedelméből kikalkulált havi átlagos jövedelmét kapja meg nyugdíjként 50 évet kell hivatalosan dolgoznia.
50 évet? Emberek. Igen kevés azon emberek száma, aki 50 évet tud dolgozni 65 éves koráig. Az csak olyan szakmunkás lehet, akinek az általános iskola után a szakmunkásképzőben folytatott tanulmányait már munkaviszonynak tekintik. Ez pedig csak a rendszerváltás előtt volt. A főisoklai/egyetemi tanulmányokat is csak 1998 előtt veszik ily módon figyelembe. Tehát mondjuk 40 év esetén a kikalkulát havi átlagjövedelem 80%-át lehet nyugdíjként megkapni. És minél kevesebb az évek száma, annál kevesebbet kaphatunk nyugdíjat.

És ez a biztos és tökéletes rendszer?

Azzal szemben biztosabb egyesek szerint, hogy én gyűjtögetem a pénzemet, kamatoztatom, mert biztos hogy képesek lesznek ezután is infláció feletti hozamot produkálni a pénztárak.

És az összegyűjtött és kamatoztatott pénzemnek nem holmi százalékait kaphatom nyugdíjként, hanem valójában annyit amennyit gyűjtöttem. Hogy nézne ki, hogy az összegyűjtött pénzemnek csak a 80%-át kaphatnám meg, mert nem dolgoztam csak 40 évig.

Az állami rendszerrel az a legnagyobb gond, hogy azokra az időszakra is jövedelemmel számol, amikor nem volt jövedelmed, ezért vannak a százalékok.

Az állami rendszernek még az is a hibája (bár ez egyesek szerint jó dolog), hogy életfogytig jár a nyugdíj. Nincs összefüggésben azzal, hogy mennyit fizettél be. Vagyis hülyeséget állít az, aki azt mondja, hogy korábban a jövőre félretett pénzt élték fel a kormányok, és ezért van most válságban a nyugdíjrendszer. Mi éltek fel? Azt amiről nem is tudod hogy ki kell majd fizetned? Azt amiről fogalmad sincs, hogy mikortól, mennyi ideig és mennyit kell majd kifizetned? Ha nem élték volna fel, akkor sem lenne elég. Ha valaki 65 éves korban nyugdíjba megy és 90 éves koráig él, ezer százalék hogy a befizetései nem lennének elegendőek a 25 évig folyósított életjáradékra.

Az MNYP-ben annyit kapsz amit összegyűjtesz, tehát csak magadat okolhatod mindenért. Nem OrbánGyurcsányMatolcsi XY-t.

Azt pedig ne feledje senki. A 24% után járó nyugdíjat sajnos azok is bukják, akik visszaléptek az állami rendszerbe. Merthogy ezentúl az államnak nem lesz nyugdíjfizetési kötelezettsége a befizetett járulék/adó után, így nem is fog fizetni. Vagy ti még hisztek benne? Ha-ha-ha.

anonymus0911 2011.02.01. 10:42:30

@NewWay:

Nem ilyen egyszerű !
Neked azért a biztosításért külön kell fizetned akár állami -, akár manyup tag vagy.

Ne keverjük össze a dolgokat. Ha mondjuk 10% -t fizetnél az államnak a minimum nyugdíjadért, a 24%-t meg te úgy és oda tehetnéd ahova akarod és nem állhatnál segélyért sem sorba., na akkor te dönthetnél a jövődről.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 10:42:57

@heima_:
Miért, az akkor befizetett járulékokkal mi lesz? Mert oké, hogy negyed akkora nyugdíjak lesznek, de hogy nulla, az nem igaz. Kivéve, ha az akkori kormány is ugyanúgy túlvállalja magát, mint a mostaniak, és államcsőd lesz...

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.02.01. 10:43:16

@somewhat damaged: Nem értelek benneteket srácok. Ha ír az ember egy posztot, az a gond. Ha nem ír, az a gond. Tegnap megírtam, mert tegnap volt az apropója. Turul meg szépen publikálta. Az első mondatban belinkelt cikk is tegnap keletkezett és nem három héttel ezelőtt.
Túl kéne ezen lendülni, mert semmi szándékosság nincs benne. És bárcsak az én vagy a Mandiner véleménye egy kicsit is számítana néhány ember döntésében...

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.02.01. 10:44:20

@politicus: Pedig az, ha a csökkentést nem engedhetjük meg magunknak, vagy rossz okból rosszul hajtuk végre.

Jenya 2011.02.01. 10:44:48

" Ha a munkáltató befizeti utánad a 24%-os nyjárulékot, és te ebből semmit sem látsz vissza, az egészen biztosan alkotmányellenes."
Azt köllene itt felfogni ,hogy nem a saját nyugdíjadat rakod össze értsd meg!!!
hanem a mai járulékodból fizetik a szüleidét a nagyszüleidét , meg a sok 30-40éves " rokkantnyugdíjasét" meg a 40-45évesen 100%ban nyugdíjba ment katonákét . Akik még 20-30évig biztos élnek-de nem termelnek. Ezekre kell ez a pénz . Ez nem bankszámla-oda kell félretenni megtakarítást , vagy 10-12éves életbiztosítást fizetni-az lesz a Tied meg az örökösöké.

NewWay 2011.02.01. 10:45:35

@Zabalint:
"Akkoriban rengetegen vásároltak befektetési célból lakást"

Hányan? Tudsz számot is mondani, vagy ez is csak egy suttogó-propaganda?

Én pl. nem befektetési célból vásároltam akkor lakást, és az ismerőseim közül se tudok ilyet.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.02.01. 10:46:10

@civilkontrol: A díjbeszedő meg beszedi a gázdíjat. Akkor az az övé, nem? A posta meg kézbesíti a nyugdíjat. Az meg az övé, nem? Na ez a bájos.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 10:47:16

@Jenya:
Nem arról van szó, hogy a mostani 24% hova megy most, hanem arról, hogy aki feliratkozott a feketelistára, az a mostani szabályok szerint semmit nem fog kapni a 24% után, ha nyugdíjba megy, aki meg nem iratkozott fel, az kap. Akkor mi ez ha nem durva jogfosztottság?

Yumurdzsak 2011.02.01. 10:47:50

@S4+4N: Bajnai óta bármikor kiléphettél volna a Manyupból.

dzsi85 2011.02.01. 10:48:00

ezaz, manyup téma! :)

@valasz a KE-nek: @Joooe:
már megint kezditek a manipulálást?! (lásd még durva.blog..)
nagyon rá vagytok kattanva erre a nincs reálhozam témára, ez csak azért mókás, mert ezzel az erővel számolgathatnátok azt is, hogy 40 év állami járulékfizetés után milyen nyugdíjra számíthattok, és a kettő (befizetett 24 v 32 % vs nyugdíj) milyen arányban van egymással! ha megvan az eredmény kérlek osszátok meg velünk!

amúgy meg rémisztő, mennyi korlátolt ember nyilvánul meg a témában, aki odáig tudott eljutni csak a gondolkodásban, hogy "nem fizetem tovább a komcsi manyup vezér ódiját..." :)
emberek, itt mindenki a saját jövőjéről döntött! közvetve pedig az államéról is! (arról ugye senki nem beszél, hogy jelen szabályok szerint a most - főleg fiatal - "nemzetáruló kiiratkozók" 30-40 év múlva az államkassza terheltségét is megkönnyítik döntésükkel...)

valasz a KE-nek 2011.02.01. 10:48:27

@anonymus0911:
"Az MNYP-ben annyit kapsz amit összegyűjtesz, tehát csak magadat okolhatod mindenért. Nem OrbánGyurcsányMatolcsi XY-t."
Nem, a manyupban is életjáradékot kapsz. Ha tovább élsz, mint a statisztikai átlag, akkor többet, mint amennyit befizettél. Ha kevesebbet, akkor meg a manyupnál marad a pénzed.

foglalt1982 2011.02.01. 10:49:05

@NewWay:
szia,
igen, abban is van igazsag, amit irsz...
eleinte jobb egy eletbiztositas...
Mondjuk abbol is mindenkeppen a Unit-Linked a jo.
De, az en esetemben pl, mar 10-12-14 ev utan meg van hasonlo osszeg, mint ami emlitettel...
30-40 ev utan meg tobb 10 milliokrol beszelunk...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 10:50:45

@NewWay:
"Én pl. nem befektetési célból vásároltam akkor lakást, és az ismerőseim közül se tudok ilyet. "

Az én ismerőseim meg képzeld befektetési célból vásároltak lakást. Mert az államilag támogatott hitellel az jött ki, hogy ha kiadják, és jön az állami támogatás, akkor pozitívban vannak, tehát a 9 milliós lakás feléből megvan. Később a szabályok változtak, de még így is pozitívan lehetett belőle kijönni.

De akkor visszakérdezek, neked vannak statisztikáid? Mert ahogy az sem mond semmit az egész lakosságra, hogy az én ismerőseim hogy tettek, az sem hogy a tieid. Az viszont tény, hogy semmiféle biztosíték nem volt, amely akadályozta volna, hogy befektetési célból ne költsék az állam pénzét.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.02.01. 10:51:19

@Zabalint: és még nagyon sokan rajtuk kívül. De kizárólag mind forinthitelt, mert azt támogatta az állam. Szerintem a lakástámogatási rendszer helyes döntés volt, még ha én is ismerek olyat, aki nem volt rászorulva és mégis felvette. Tökéletes rendszer ugyanis nincs. De befektetés nélkül sincsen haszon, vagyis ha a költségvetés nem áldoz erre a célra, akkor - és ezt az előző 10 év tökéletesen mutatta - nem épülnek tízezer számra lakások, nem keletkeznek munkahelyek (még ha többségük feketén is), sok embernek esélye sem lett volna lakáshoz jutni, ésatöbbi, ésatöbbi.

Senki ne mondja nekem, hogy a mostani több mint ezer milliárdos - a devizahitelek miatt előállt - "probléma" jobb nekünk, mint az, ha évente ki kell fizetni 200 mrd-ot nemes célra, amelynek ráadásul haszna is van, nem is kicsi.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 10:52:04

@NewWay:
Ellenben eleve leginkább a bankokat támogatta a kormány ezzel az államilag támogatott hitellel, hiszen a bankoknak jelentett magasabb keresletet a hiteleikre. A poén, hogy ezek után még pont nekik volt képük a következő kormányt bankár kormánynak nevezni...

JuveKrisz 2011.02.01. 10:52:15

@Zabalint: Rosszul látod.
Sajnos senki nem fog kapni a 24% után nyugdíjat.

Ugyanis azt tényleg nem tehetik meg, hogy egy részének fizetnek egy részének meg nem. Mert ilyen elven, hogy MNYP tag valaki nem zárható ki a közösből. És ezt nem csak az alkotmány védi.
Pontosan ezért lesz az, hogy adóvá minősítik a járulékot, így továbbra is mindenkinek kötelező lesz. Az adó meg olyan hogy közvetlenül cserébe nem ad semmit az állam.

Az egy másik kérdés, hogy valamilyen úton-módon ezt vissza kellene juttatni valamiféle támogatás formájában a lakossághoz. Ez pedig meg is fog történni. Csak éppen nem biztos hogy tudni fogunk róla, mert a költségvetés egy teljesen más területére kerül. Valamilyen támogatás, juttatás, kiegészítés, segély, vagy mit tudom én, hogy milyen módon fog visszakerülni.

De egy biztos. Nem nyugdíjként.
Csak ezt nem hangoztatták eddig, mert kellett valami amivel elrettentik az MNYP-ben maradni vágyókat.

Érdekes bejelentéseket tartogat még a kormány február-március időszakban. Most jönnek majd csak a nyugdíjrendszer finomságai. Pontosan azok, amelyek alapján el lehetett volna dönteni a nyugdíj kérdést.

orient 2011.02.01. 10:52:28

@a-kis-herceg: Én akkor fordultam le a székről mikor hallottam, hogy MO-n közel annyi közalkalmazott van mint Németországban. Ez azért elég durván hangzik, és amikor jön az EU hogy ezt csökkenteni kéne akkor a sok troll előkerül, hogy nem lehet megszorítani, meg a szemét kapitalista nyugat ne mondja meg nekünk. Persze lehet Kádár rendszerben álmodozni mikor gyakorlatilag mindenki közalkalmazott volt, mindenkinek volt munkája, csak hát hosszútávon ugye azt a rendszert sem lehetett fenntartani. Közszférában kemény reformok kellenének mert fenntarthatatlan a rendszer.

Csak egy példa. van egy ismerősöm (40 éves) aki egész életében versenyszférában volt. Most január 1.-től átment közszférába. Megkérdeztem a héten milyen. Nagyon tetszik neki, mert ugyan annyit keres mint versenyszférában korábban, de cserébe (8-17 -ig van munkaidő) elég ha 10-re beesik és 2-3-kor már mindenki húz haza. A benntöltött órákban is 1/10-d annyit dolgozik. Örül neki mert minden egyébre van ideje. Kérdem én mire jó ez?

anonymus0911 2011.02.01. 10:52:42

@JuveKrisz:
Hát igen, és akkor a korengedményes nyugdíjasokról nem is beszéltük !
De hol az a bátor, forradalmi kormány aki a a "rendvédelmi szervek, stb, stb" nyugdíjszabályait meg meri forradalmian újítani ?!

Nem velük van bajom, a szabályok a rosszak és a szabályokat sem ők hozták.

Jenya 2011.02.01. 10:52:43

@Zabalint:
JOgfosztottság-de tudomásul kell venni hogy üres a kassza.
40év alatt kiürítették. Társadalomban élünk, nem lehet egyik napról a másikra elvenni az 50évet ledolgozottak nyugdíját gondolj a szüleidre. a 24% pl oda megy. A jelenlegi öregkori nyugdíjasokra-meg a 35éves nyugdíjasokra.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.02.01. 10:52:47

@politicus: Ó az úgy mindjárt más. Január 31-én délelőtt egy mértékadó jobboldali blogon egy ilyen poszt, az pont jó. Egy nappal, egy héttel, egy hónappal korábban nem jó, de a határidő utsó napján délben (12:15) pont jó.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.02.01. 10:52:59

@lecsekkoltam: ez már hitvita, ebbe nem mennék bele, miközben egyébként az egykulcsos adóval nem értek egyet, a gyerekkedvezménnyel nagyon tudok azonosulni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 10:53:30

@NewWay:
De leginkább a bankok jártak jól az egésszel, mert a kormány plusz keresletet generált ezzel a hiteleikre. És akkor még pont nekik volt képük a következő kormányt bankár kormánynak nevezni, miközben ők segítették elő a lakosság eladósodását...

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.02.01. 10:55:17

@lecsekkoltam: ha egy héttel korábban írom meg, akkor mi változik?

Gábor a Jobbszélső 2011.02.01. 10:56:02

@egyszerüen:

Sok mindenben egyet értek veled. Én sem adtam a pénzem az államnak. Ha az államnak ment volna eleddig a mnyp helyett, akkor már nem lenne belőle egy Ft sem, így meg van 2,2 Millió Ft. Miért a MNYP a rosszabb, ha náluk megvan, az államnál nem lenne, ha náluk reál hozam van (infláció feletti hozamrész) az államnál semmi.
???

Szimpla lopás az állam részéről az egész, holnap jönnek és leakasztják a plazmámat a falról? Holnap után mit vesznek el????

Fura mi, amit fentebb írtam, mert erősen szélsőjobboldali beállítottságú vagyok, de ebben a dologban nem értek egyet Vona Gáborékkal.

Nem féltem a pénzem az ING-től.

JuveKrisz 2011.02.01. 10:56:52

@valasz a KE-nek: Tévedés!
Nem csak életjáradékot kapsz, hanem 3 módon kérheted.

1: egyösszegben
2: éves életjáradékban
3: havi életjáradékban

Az életjáradék formája még most sem szabályozott, vagyis nincs törvénybe foglalva. Tehát jelen pillanatban csak annyit kaphatnál, amennyit befizettél.

Pontosan azok a kérdések nincsenek jogi értelemben eldöntve, hogy mi van akkor ha hamarabb meghalsz, mint amennyi időre elegendő a megtakarításod, és az sem, hogy mi van ha tovább élsz.

Emiatt javasolt az egyösszegű pénzfelvétel. Mert ha azt te magad kamatoztatod, akkor ugyan annyi ideig elegendő lehet, és legalább az az egy dolog megoldott, ha hamarabb elhalálozol. Ha tovább élsz az még ekkor is kérdéses marad. Bárcsak lenne már valaki, aki erről tudna nyilatkozni, de erre még legalább 40 évet várni kell.

S4+4N 2011.02.01. 10:56:54

@Orbán Diktor: Te lehetsz maszopos, én viszont biztos nem fidesznyik. Azzal, hogy te megmondod nekem az ábrándozásomat, meg mi lesz szerinted 20 év múlva, annyira hiteles, ahogyan más hasonló elvtársad is hangoztatja objektív érvek helyett.

@Joooe: ha a munkáltatód befizeti utánad a 24%-ot (ez ugyanis munkáltatói költség nem pedig munkavállalói), miért gondolod, hogy neked ez után jár valami szolgáltatás, nem pedig a te általad, (azaz munkavállalói költség által) a jelenlegi 10% befizetésed után? Az egyiket TB. nyugdíjbiztosításnak hívják, a másikat meg nyugdíjjáruléknak. Eddig csak "vörös" matekosoknál láttam ezt a fajta számolást.

Narancs oldalról meg több magyarázat kéne mondjuk, hogy az amúgy sem kevés adó mellett miért kell még egy 24%-ost is gyártani, a mai nyugdíjasok fenntartására. (és ezért Joeee nem kap ugyan az államtól semmit, viszont elvileg kap munkát, meg bért a munkaadójától, a munkaadója meg kap az államtól működési engedélyt)

Bambulka 2011.02.01. 10:58:20

Most már kár marni egymást: a fidesz által szabott egy hónapos határidő lejárt. Persze a törvény nyilvánvalóan alkotmányellenes (az eljárás morális oldaláról ne is beszéljünk, lásd zsarolás), ezért remélhetően megsemmísítésre kerül.

valasz a KE-nek 2011.02.01. 10:59:23

@dzsi85:
na, ha olvastad a durva blogot, akkor a számításokat is olvashattad. A kedvedért most nem ismételném el újfent.

A korlátoltság egyébként a másik oldalról is megnyilvánul, a "nem hagyom hogy ellopják a pénzem" meg a "az állami rendszerből úgyse fogok semmit kapni" felkiáltásban.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 10:59:25

@Jenya:
Figyelj, az elmúlt évek állami gazdálkodásában nem az a 25% MNYP-ba fizetés volt, ami miatt óriási volt a deficit. Most meg lehetett volna oldani a lenyúlás nélkül is, csak nem kellett volna hülyeségeket beszélni, meg összerúgni az IMF-el a port, és akkor nem növekszik annyira az állampapírok kockázati felára, hogy ne lehessen tartani simán a hiánycélt. Még véletlenül sem a 100 napos program, az államilag támogatott hitelek, vagy az informatikai óriásokat segítő Sulinet Express, meg a hasonló faszságok vágták tropára a költségvetést, csakis az a kb. évi 300 milliárd, csak az tehet mindenről, ugye???

"Társadalomban élünk, nem lehet egyik napról a másikra elvenni az 50évet ledolgozottak nyugdíját gondolj a szüleidre. a 24% pl oda megy."

Szóval azoknak, akik 20 év múlva mennek nyugdíjba, el lehet venni a nyugdíjuk 75%-át, míg a mostani nyugdíjasoknak nem lehet elvenni a nyugdíjuk 25%-át abból a célból, hogy ne omoljon össze 20 év múlva a nyugdíjkassza?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 11:00:49

@Jenya:
"Társadalomban élünk, nem lehet egyik napról a másikra elvenni az 50évet ledolgozottak nyugdíját gondolj a szüleidre. a 24% pl oda megy."

Szóval nem lehet elvenni a mostani nyugdíjasok nyugdíjának 25%-át, viszont a 20 év múlva nyugdíjasok közül a MNYP-ban maradók nyugdíjának 75%-át simán el lehet venni...

2011.02.01. 11:00:56

@politicus: Sok embernek van szüksége finom iránymutatásra, a saját álláspontjának folyamatos csiszolására - vagy egyszerűen kedve telik a sok vélemény megismerésében és összehangolásában. Esetleg tudni szeretné, hogy a kedvenc szerzője (akinek az értékrendjével pl eddig azonosulni tudott) mit gondol egy-egy kritikus kérdésről, mielőtt döntést hoz.

Ebben a (nem pejoratíve) véleményformálásban egy nagy látogatottságú blognak komoly szerepe van, nem csak a saját, iránymutatást kevésbé igénylő táborra, de sok mindenki másra is.

És akkor befut egy ilyen írás, (szerintem itt) szokatlanul erősen kritizálva a kormány egyes intézkedéseit. Ha valaki, nem is a végkicsengés, de az argumentáció miatt, vagy amiatt, hogy még politicus is ezt mondja:), felhorgad, vajmi kevés esélye van már megváltoztatni a döntését (vagy egyáltalán döntést hozni, hiszen az alapértelmezés az átmenés). Eső után köpönyeg. Ha van helyes válasz, és ha ennek a helyes válasznak a megtalálásában a poszt segített volna néhány embert, akkor elkésett, a méregfoga kihúzva, legalábbis bizonyos veszélyt illetően.

Ezért merült fel bennem a kérdés - és nem állt szándékomban szándékosságot sejtetni - , hogy megváltozott-e valami az elmúlt mondjuk 3 hétben (szerintem a témát érintve nem), hogy csak most született meg a cikk? Vagy csak így volt időd, ihleted?

Még egyszer és mindezektől függetlenül, az írás tetszik, megszületésének nagyon örülök.

heima_ 2011.02.01. 11:02:38

@politicus: senki nem mondta, hogy a munkaadói nyugdíjjárulékból a te nyugdíjad lesz. azért nyugdíjjárulék, mert nyugdíjcélra lehet csak fordítani. arra is fogják.

ijontichy 2011.02.01. 11:04:41

Én meg nem léptem vissza.
Az ugyanis elvi kérdés, hogy velem az alkalmazottam ilyen hangot nem üthet meg. "Tagi kölcsönhöz" kérni kell. Szépen. Akkor is, ha a "céget" jórészt az előző "igazgatótanács" miatt kell menteni. Végképp, ha az aspiráló "igazgatótanács" üzleti tervében szó sem volt "tagi kölcsönről".
Sajnálatos, hogy "tulajdonostársaim" a tulajdonosi tudatnak eléggé alacsony fokán állnak, vagy nincsenek is igazán tisztában vele, hogy a pulpituson ágáló politikus nem a főnökük. Végtelenül rossz üzenet volt ezt a húzást eltűrni.

S4+4N 2011.02.01. 11:05:39

Orbán Diktor: Te lehetsz maszopos, én biztos nem fidesznyik. A véleményed az álmodozásomról, meg a 20 év múlva szerinted mi lesz jövőképről annyira hiteles, mint ahogy a többi elvársad hangoztatja objektív vélemény helyett.

Joeee: "Vörös" matekosok szokták a 24%-os MUNKÁLTATÓI KÖLTSÉGET oda keverni, ahova nem nagyon való. Te mint munkavállaló már 10% nyugdíjjárulék nevű befizetésed után kapsz szolgáltatást. Dolgozhatsz és kapsz bért, ebből meg valaki ad nyudgíjat. A 24% után a munkavállalód meg kap rá engedélyt, hogy téged alkalmazzon.

A naracsbrigádnak mondjuk azért többet kellene mondani arról, hogy az amúgy sem kevés adófajta mellé miért van szükség mégegyre a jelenlegi TBnyugdíjbiztosítás 24% megnevezésű költség helyett.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.02.01. 11:06:28

@S4+4N:
"ha a munkáltatód befizeti utánad a 24%-ot (ez ugyanis munkáltatói költség nem pedig munkavállalói), miért gondolod, hogy neked ez után jár valami szolgáltatás, nem pedig a te általad, (azaz munkavállalói költség által) a jelenlegi 10% befizetésed után? Az egyiket TB. nyugdíjbiztosításnak hívják, a másikat meg nyugdíjjáruléknak. Eddig csak "vörös" matekosoknál láttam ezt a fajta számolást."

Mert eddig nem járt ezen 24% után semmi? Valamint akik az államiba mennek át, azoknak sem jár semmi? Ha mégis, akkor nekik miért igen, a MNYP-asoknak miért nem?

"Narancs oldalról meg több magyarázat kéne mondjuk, hogy az amúgy sem kevés adó mellett miért kell még egy 24%-ost is gyártani, a mai nyugdíjasok fenntartására. "

Te nagyon el vagy tévedve, a mostani nyugdíjasok szempontjából mindegy, hogy azt a 24%-ot adónak, vagy járuléknak nevezik, ahogy eddig. Ezzel nem nőtt egy cseppet sem a nyugdíjkassza. Csak arról van szó, hogy ez az emberek egy részének jelent jogot az állami nyugdíjra, míg a feketelistára feliratkozóknak nem. Pedig mindkettő után ugyanúgy fizeti a munkáltató(ami egyébként az általa megtermelt munka értékéből jön, tehát azzal érvelni, hogy a munkáltató fizeti és nem ő, nevetséges).

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.02.01. 11:06:32

@somewhat damaged:

"Vagy csak így volt időd, ihleted?"

Pontosan ennyi és nem több.

foglalt1982 2011.02.01. 11:07:18

@heima_: Mar nem jarulek...
Hanem ado...

dzsi85 2011.02.01. 11:08:05

@valasz a KE-nek:
hogyne olvastam volna, sőt veled volt a minimálbéres vitánk, sajnálom, hogy az végül elült, mert kíváncsi voltam a véleményedre...
az pedig, hogy 20-30-40 év múlva a nyugdíjak közel sem lesznek akkorák, mint most, nem korlátolt gondolat, hanem valós veszély! nekem mindegy, hogy belátjátok-e vagy sem, lehet titeket nem is érint... én 40 év múlva megyek nyugdíjba és nagy összegben mernék rá fogadni, hogy mai értéken minimálbér közeli nyugdíjat kapnék, függetlenül a ledolgozott éveimtől és az átlagkeresetemtől...

...ha belegondolok, a manyup-nál maradással végülis fogadtam is...

Dr. Dzsásztisz 2011.02.01. 11:09:08

Maradtam én is magánnypt tag. Matek az egész. Ma 100 melós etet 40 nyugdíjast. 2020ra 85 körülit. Kevesebb befizetést kell majd többfelé osztani. Az állami nyugdíj a nullához fog konvergálni pláne ha a Vezír tartja a szavát és nem lesz több a kifizetés, mint a bevétel - bár nem a szavahihetőség volt a jele az oviban....

dzsi85 2011.02.01. 11:09:20

@dzsi85: sőt, a minimálbérrel még lehet túl is becsültem!

JuveKrisz 2011.02.01. 11:11:09

Februárban valószínűleg tényleg lesz egy olyan bejelentés, hogy innentől kezdődően csak annyi nyugdíjat fizetnek ki, mint amennyi járulék befolyik.

Ha ez így lesz, akkor a mostani nyugdíjasok átlagnyugdíja 88-90 ezer forintról kb 65 ezerre csökken.

De legrosszabbul azok fognak járni akik most visszaléptek. Ugyanis folyamatosan csökken a hivatalos munkavállalók száma, így egyre kevesebb járulék fog beérkezni, és egyre jobban öregszik a társadalom, ezért egyre több ember között kell a befolyt összeget szétosztani.

Ezért találták most ki a gyerek után járó adókedvezményt, hogy ösztönözzék a lakosságot a gyermekvállalásra. Mert ha most születik sok gyerek azok 20-25 év múlva jelentkeznek a munkavállalói oldalon.

Ez nem is rossz ötlet. Csak a gond az, hogy ehhez elsősorban sok munkahely kell.

Azt pedig két módon lehet megvalósítani:
1: konkrét munkahelyeket kell létrehozni (gyárak, üzemek, stb.)
2: csökkenteni kell a nyugdíjkorhatár, hogy minél több lehetőség adódjon a fiatal munkaerőnek. Ezzel ugye az a probléma, hogy megint öngerjesztő folyamat lesz belőle, mert ugye megint több embernek kell kifizetni, hiába jelentkezik a befizetői oldalon a sok munkaerő.

Ha nem teremt munkalehetőséget, akkor egyéb szociális úton kell támogatni, ami megint óriási hiányt okoz a költségvetésben.

Az pedig kizártnak tartom, hogy 20 év alatt itt annyi munkalehetőséget teremtsenek, hogy 1-1 arányban lehessen működtetni a nyugdíjrendszer. Vagyis 1 munkavállalóra 1 nyugdíjas jut.

És akkor még csak az öregségi nyugdíjról beszéltem.

Már 1998-ban is azért hozták létre a pénztárakat, hogy csökkentsék az állami terheket. Csakhogy az erre épülő gazdasági átalakítást (Bokros csomagok) nem sikerült oly módon végrehajtani, hogy elősegítse ezt a folyamatot.

S4+4N 2011.02.01. 11:12:43

@Zabalint: A jogot az állami nyugdíjra nem a 24% jelenti bakker, pontosan itt a félreértelmezés, hanem az, hogy én az államnak fizetem a 10%-ot elsősorban. Másod és sokadsorban pedig, hogy hány évig dolgoztam és a társai.

civilkontrol 2011.02.01. 11:13:21

@Kettes:
Mit nem értesz vincent? A járulék az, ami az államé.
Megbízta a manyupokat, hogy kezeljék ők. Az állam még be is szedte nekik, készen, masnival átkötve utalta át a havi 30 milliárdot.
Akkor most kié is a járulék?

Ezek után számolt és rájött, hogy roppant mód rábaszott erre a bizniszre, ezért a továbbiakban maga gazdálkodik vele.

heima_ 2011.02.01. 11:14:38

@foglalt1982: még mindig járulék. de egyébként is nagyjából mind1, hogy minek hívod.

nincs pontos kapcsolat a járulék és a járadék, a fizetett pénz és a szolgáltatás között, az állam nagyjából kénye-kedve szerint módosíthatja a tb szolgáltatásait és a bevételeit is.

az egészségügyben pl uazt a természetbeni ellátást kapod, ha a havi 5ezres járulékot fizeted vagy ha havi 100 ezret vonnak le a bruttódból e célra, a nyugdíjnál évenként változik h kire milyen nyugdíjkorhatár vonatkozik stb.

foglalt1982 2011.02.01. 11:16:07

Vegulis engem is nyilvan onos erdekek vezettek, hogy MNYP-ben maradtam...
Es nem csak arra gondolok, hogy szamitasaim, es velemnyem alapjan jobb dontes az MNYP, hanem arra is,hogy en senkit nem is probaltam meggyozni, hoyg miert erdemes MNYP-ben maradni...
Felelom mehetnek, adjak oda a penzt a kormanynak, finanszirozzak a koltsegvetesi hianyt, az allamadosagot...
Koszonom szepen, nekem meg lesz nyugdijam... ;-)
Ha nekik nem faj,hogy elveszik a megtakaritasukat...
Arra lennek kivancsi,hogy ha bekoevetkezne, az ami ezutan Argentinaban is jott, megpedig a bankbetetek zarolasa, azt is ilyen jo kedvel adnak oda?
Vagy ha Viktorek az emberek tv-jere, vagy a mosogepere vetnek szemet, azt is ilyen boldogan, dalolva adnak at???
VICC ez az orszag...
De mit mondtam, en orulok az eredmenynek..
Igy most van penz...
Megmutathatja mit tud a Fidesz!
Arrol nem is beszelve, hogy miert is a szerzodesem fenttartasarol kell nyilatkoznom??? Miert nem az uj szerzodesrol kellett volna nyilatkozni??? Valasz egyszeru: A fidesz, mint mindid, hulyenek nezi az embereket, es sajnos ebben igaza is van...
Ha forditva lett volna, es arrol kell nyilatkozni, hogy az allamiba szeretnek menni, akkor most 90 000 lenne az allaminal... :D
Meg Matolcsy is MNYP tag lenne, mert a felesege ezt mar nem intezhette volna el helyette... :D:D:D

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.02.01. 11:19:13

@politicus: Az a rendszer nem volt fenntartható. Beléptünk az EU-ba, nem lehetett korlátozni a devizahiteleket (most sem lehetne egyébként), vagy maximum felvették volna az emberek a határ túloldalán. A devizahitelnek akkora kamatelőnye volt/van még most is, hogy az állam megszakadhatott volna a támogatásba, akkor sem tudta volna versenyképessé tenni a forinthitelt.

És egyébként a támogatások iszonyú nagy része a befektetőknél (beruházó, bank, korábbi ingatlantulajdonos) csapódott le. Igazad van, nem volt tökéletes rendszer, sőt kimondottan tökéletlen volt.