Poltodiglan
2010. december 13. írta: politicus

Poltodiglan

  Az Országgyűlés december 7-én legfőbb ügyésszé választotta Polt Pétert. Újra. A posztot egyszer már 6 éven keresztül betöltő jogtudós mostantól immár 9 évig felel a büntetőügyek vádhatósági képviseletéért. És miközben azt gondolom, hogy a demokrácia ettől nem veszett el, Polt kinevezésének rendkívül rossz üzenete van.

  „Polt Péter »örökös legfőbb ügyész« lehet, hiszen amellett, hogy kilenc évre szól a mandátuma, kétharmados többség kell majd a következő legfőbb ügyész megválasztásához. Ha az akkori kormánynak nem lesz ekkora parlamenti többsége, akkor az új legfőbb ügyész megválasztása lehetetlenné válik... - mondja Mesterházy Attila és mind a kritika hangvétele, mind pedig tartalma miatt nem lehet eléggé egyetérteni vele.

  Ugyanis a legfőbb probléma nem Polt személyével van, akit magam nem ismerek, jogászi kvalitásait semmi okom kétségbe vonni, ugyanakkor kinevezése súlyos és kontraproduktív üzenet, mert tovább erősíti az antidemokratikus, egyeduralomra törő Fideszről kialakított képet. Azt a képet, amelyet az elmúlt 8 év oly sikeresen homályosított el. Kinevezése legalább két (három) okból problematikus: először is csorbítja a független igazságszolgáltatásba vetett állampolgári bizalmat. Egy-egy, akár a politikától független ügyben is folyamatosan mindannyiunk orra alá lehet dörgölni: az ügyészség pártpolitikai alapon dönt, politikai megrendelésre dolgozik, bosszúhadjáratot folytat. Másodszor a kinevezéséhez olyan jogi kelléket társítottak, amelyet minimum hangos nemtetszés-nyilvánítás kellett volna, hogy kövessen, de a már idézett sajtótájékoztatón túl komoly ellenzéki visszhangról ez ügyben nem hallottam. (Harmadszor és csak nagyon zárójelben jegyzem meg: Gyurcsány Ferenc esetleges ügyészségi bevádolása ezzel a döntéssel szinte lehetetlenné vált, és ezt még csak nagyon magyarázni sem kell.)

  Pedig az eddigi szabályozást, amely szerint a főügyészt 6 évre választják egyszerű többséggel, megváltoztatták, 2/3-os szavazatarányhoz kötötték és mandátumát 9 évre hosszabították meg. A legnagyobb probléma azzal a törvényi kitétellel van, mely szerint a mindenkori főügyész „a legfőbb ügyészi jogköröket az új legfőbb ügyész megbízatása kezdetéig gyakorolja”. És miután 2/3-os többséggel kell az utódot megválasztani (ami egyébként előremutató dolog, mert a konszenzus kényszerét hordozza magában, miközben tudom, hogy a kormányzati többséget nem e nemes cél hajtotta), az új főügyész megválasztásában nem érdekelt fél éveken át obstruálhatja a döntést. Pozíciójában hagyva elődjét, jelen esetben Polt Pétert. Az sem teljesen érthető, hogy milyen megfontolások álltak a mandátum 9 évre történő meghosszabbítása mögött. Mit lehet 9 év alatt elvégezni, amit 6 év alatt nem? Értem, hogy a főügyészi ciklust el kell választani a parlament választási ciklusától, de erre a 6 év is tökéletesen alkalmas volt. Ráadásul a Fidesz most már sokadszorra rövidtávú (vagy jelen esetben inkább középtávú) politikai érdekeit az államszervezet stabil, kiszámítható működése elé helyezi és nem számol azzal, hogy a narancsuralom nem tart örökké, a szerepek változhatnak, az ellenfélen pedig nem lesz számonkérhető, ha ugyanúgy saját emberét helyezi fontos, bizalmas és érzékeny pozíciókba mint elődje.

  Az egyetlen támogatható döntés a legfőbb ügyész interpellálhatóságának megszűnése. Egyrészt, mert így valóban (működése teljes idejére) teljesen függetlenné válik a mindenkori hatalomtól (az interpelláció el nem fogadása parlamenti bizottsági vizsgálatot von maga után), másrészt kérdést az országgyűlési biztosokhoz, az ÁSZ és az MNB elnökéhez hasonlóan továbbra is lehet intézni hozzá.

  Joggal teheti fel nekem a kérdést a t. olvasó, hogy miért tartom rossz üzenetnek Polt megválasztását, miért veszem készpénznek a komcsik kritikáját vele kapcsolatban. Először is nem veszem. Ez a poszt nem azért született, mert elhiszem, elhittem mindazt, amit a szocialisták Poltra aggattak. Másodszor nem gondolom, hogy egy több ezres ügyészi szervezet által kezelt évi több százezer ügybe a legfőbb ügyész bármikor csak úgy bele tudna szólni, ahogy a mostani ellenzék sugallja. Nem tud és valószínűleg nem is kockáztatja meg, hogy ilyet tegyen. A saját személyes integritása, becsülete forog(na) kockán. De jól kalkulál a Fidesz, mert már Polt híre is elég lehet ahhoz, hogy bizonyos ügyekben a kormánypártoknak kedvezőbb ügyészségi döntések szülessenek, ami a jogbiztonság és a jog előtti egyenlőség elvének csorbulásához vezethet. Ezért tartom rossz döntésnek. Olyan látszatot kelt, amelyben már nem egy-egy konkrét ügy tartalma a mérce, hanem az, hogy ki a szervezet vezetője és annak milyen vélt vagy valós politikai előítéletei vannak.

  Úgy gondolom, hogy valójában az mutatja meg egy párt, illetve kormány igazi erejét, ha képes nagyvonalú gesztusokra, ha képes bizonyos esetekben (igen, a saját kárára is) engedményeket tenni. Ez esetben nem sikerült, és sajnos nem először.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr742503703

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Visszaszámlás indul 2010.12.13. 11:51:55

Egy hét múlva nagy valószínűséggel újra Polt Pétert választja meg főügyésznek Orbán Viktor a Parlament.  Elődjének nem akaródzott hivatalosan megvádolni egy volt miniszterelnököt. Mit gondoltok (függetlenül attól, hogy már repesve, közönnyel vagy ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr kíváncsivagyok 2010.12.13. 18:12:38

@gitáros: Nos Orbán megmutatta az utat , az (esetleg ) következőkben megválasztott bármely ellenzékének : azonnal eltörölni a Fidesz valamennyi rendeletét , törvényét és azonnal módosítani az Alkotmányt , valamint azonnal elbocsájtani a Fidesz-kádereket ( hiszen nem kell semmi indoklás)......és teljes joggal meg is tehetik , teszik majd....

dr kíváncsivagyok 2010.12.13. 18:18:08

@agyvihar: Egészen addig nem jósolok semmi sikert Gyurcsánynak,.....amíg Polt meg nem vádolja....nagyon hamar "mártírt" csinálna belőle .

Iustizmord 2010.12.13. 18:28:40

@Bell & Sebastian: pl schlecht csaba, kaya ibrahim.... igen, ismerem.

Iustizmord 2010.12.13. 18:30:10

@p.bubus: ugyan, az más, azóta fülkeforradalom volt. más már a világ menete, a föld se úgy forog. ami múlt évben rossz lett volna, az most mind jó.

aliglajos 2010.12.13. 18:37:14

Vajon meddig lehet magyarázni a menthetetlent? Sok kitartást kívánok!

sárkányfő 2010.12.13. 18:38:07

A történet arról szól, hogy Orbán és a nemzeti kommunisták elfoglaltak egy újabb, az alkotmány szerint független pozíciót. gátlástalanul benyomták mindenhová a kis dróton rángatható kádereiket. Lehet úgy tenni, mintha nem így lenne, csak röhejes.

És én már 5 éve is untam a szölőbányákat, meg a kayat, meg a többi falazást a fidesznek, erre most visszahozzák azt az embert, aki mindezt személyesen művelte? mégis mit vártak? mi ez ha nem nyílt cinizmus? a leghülyébb párthívőkön kívül eljátssza bárki is, hogy elhiszi, hogy ez nem egy átlátszó színjáték?
ugye legalább magatokat nem akarjátok átverni?

persze ez a polt-ügy kb. huszadrangú az államosítás mellett.

TG69 2010.12.13. 19:03:09

@elGabor: Pedig az általad beidézett link pont azt mutatja, hogy a politikai elitet kiszolgáló férfiúról van szó, akinek még a ballib kolala is adományozott egy jól csengő zsíros állást. Ideális főügyészi kvalitásai ellenére azért rossz üzenetet hordoz és egy idő után sok lesz ebből. Bár a fidesz is nagy problémamegoldó, kár hogy ezek nagyrészét saját maguk okozzák :).

TG69 2010.12.13. 19:04:42

@poszt: Forza mandiner!

:)

Pszt! 2010.12.13. 19:07:48

Olvadozik a 2/3. Már a fideSS bértolnokai is kritizálják a fejetlen kapkodást.

Nem vagyok fideszes 2010.12.13. 19:13:49

Nagyon erősen röhögnöm kell, amikor a naridroidok felteszik az álkérdést, hogy há' miből gondolja bárki, hogy Polt pártkatona? Ha el is tekintünk az ezelőtti királyságakor mutatott magatartásától, pusztán abból lehet tudni, hogy pártkatona, hogy a fityisz megválasztotta és be is betonozta, ugyanis a fityisz MINDENHOVA a seggnyaló pártkatonáit ülteti be.

Ilyen baromi egyszerű az egész.

Bell & Sebastian 2010.12.13. 19:26:19

@Iustizmord:
Persze, jól ismered, csináltál velük riportot is -ha nem tévedek-, csak csütörtököt mondott a puskád, te nagy, szemüveges harcos.

betyár (törölt) 2010.12.13. 19:26:32

sikoltozzanak csak! nincs itt kapkodás. és még legalább három és fél évig retteghetnek. bár remélem tovább is:))

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.12.13. 19:37:40

Független értelmiségiek által igazolt függetlenségű független szakembereket a független intézmények élére.

Lapozzunk.

nemecsek ernő áruló 2010.12.13. 19:43:14

Nem értem. Több ex-komcsi ül a parlamentben fidesz oldalon, mint szoci oldalon. Már megint ez a mi komcsink/ti komcsitok. Ez nagyon szánalmas, de lelked rajta, csak hitelteleníti az érvelésed, egyébként semmi komoly.

Másfelől ismered az amerikai kifejezést, hogy Mexican standoff? Tudod, miért nem fogják Gyurcsótányt soha megvádolni? Tudod, miért nem nyilvánosak még mindig az ügynök-akták?

Láttál már westernt, ahol mindenkinek a kezében legalább két pisztoly van, és mindenki fogja valakire? Na ez a helyzet a büntetőügyekkel. Egy-két paraszt-áldozatot leszámítva soha nem lesznek igazi ügyek, mert a nagy emberek, mint Viktor, és Fletó mindig biztonságban lesznek, akármilyen disznóságot is csinálnak.

Ezért kell Polt. Hogy ha meg is vádolnak valakit (betömve a saját szavazók száját, hogy "lám mi megpróbáltuk"), akkor jöhessen az adu, hogy politikai döntés volt, érvénytelen (be van tömve a másik oldal szája is). Én mondom, ZSENIÁLIS!

Számító szarházi alakok egytől egyig! Sajnos. :(

Pajtás 2010.12.13. 19:48:46

azért szeretek erre az oldalra járni, mert jó látni hogy egy-két jobbos többites kezd ébredezni. Hahó, jó reggelt, bepárásodott a szemüvegetek, nézzetek már szét mi megy az országotokban. 50 forinttal ment fel a benzin fél év alatt, ez a szociknak 8év alatt sikerült(70ft)!

betyár (törölt) 2010.12.13. 19:51:43

@Pajtás:
"nézzetek már szét mi megy az országotokban."

no, ha a mienk, mi gondja vele?

Bell & Sebastian 2010.12.13. 19:51:44

@Pajtás:
Inkább daloljunk szép magyar hazánkról.
Intercuciánalé megy-e még, elvtárs? Második versszak meg-e van-e?

Pajtás 2010.12.13. 19:56:30

"miért veszem készpénznek a komcsik kritikáját" enyémet annak veszed? ilyet leírni: EPIC FAIL.

Pajtás 2010.12.13. 19:57:13

@Bell & Sebastian: pff, rád ez nem vonatkozik, te egybites vagy.

Pajtás 2010.12.13. 19:59:37

@Téglagyári Megálló: nem, de a benzinár egy olyan dolog amit talán még te is megértesz.

Bell & Sebastian 2010.12.13. 19:59:54

@Gerzsonka:
Van a sameszgój-komcsi (aki tulajdonképpen Jeruzsálemet húzná ide, nem ő menne oda) és van az antisémita komcsi, aki ha tovább akar kommunistáskodni itt, kénytelen most fellépni a csúcsragadozók ellen, mert ha nem teszi, őt is fölzabálják, legfeljebb csak a pitykegombját köpik ki.

Ezt vésd az eszedbe, a többi csak kocsizörgés.

Bell & Sebastian 2010.12.13. 20:01:47

@Pajtás:
Megnyugtató ezt tőled hallani, született értelmiségi.

Pajtás 2010.12.13. 20:04:07

@Bell & Sebastian: pff, ezen a válaszon mennyi ideig gondolkodtál?

nemecsek ernő áruló 2010.12.13. 20:05:16

@Bell & Sebastian: Nem egészen értem miről beszélsz, de ha arról, amiről szerintem, akkor meg végképp nem vágom, mi a gond. Tudod, hogy Izrael milyen k***a fejlett gazdaságilag? Szerintem fogalmad sincs róla. Svájc könyörög a receptért. (nehogy szó szerint vedd!!!) A nemzeti sovinizmus miatt viszont Magyarország valóban nem fog soha ott tartani, mint Izrael, és meg is érdemli.

Tündér_Lala 2010.12.13. 20:08:05

Kis @Pajtás: Te még egy bites se vagy, mert még igent vagy nemet sem tudsz mondani legfeljebb azt hogy talán.

Bell & Sebastian 2010.12.13. 20:13:51

@Pajtás:
Nem bazmeg, hatvannégyes komondoron, parancssorral írok, illetve vasvellával böködök.

betyár (törölt) 2010.12.13. 20:18:35

@Pajtás:
gyarapítsa egy kicsit a szókincsét: hülye, buta, stupid, kretén, agyatlan, idióta, kevéseszű, eszetlen, szűklátókörű, infámis, infantilis, bugyuta, hugyagyú, agyament, balog, balga....

néhány ötlet, hogy legközelebb ki tudjon lépni az egybites - kétbites kombinációból.

Iustizmord 2010.12.13. 20:19:47

@Bell & Sebastian: Persze, jól ismered, csináltál velük riportot is -ha nem tévedek-, csak csütörtököt mondott a puskád, te nagy, szemüveges harcos.

most mit személyeskedik itten? attól lesz igaza?

maradjunk abban hogy vannak dolgok amikoet eléggé testközelből szemlélek. és a szemübeg miatt látom is.

a holdat meg ne tessék ugatni, nem kutya maga. csak néha lemegy bele.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.12.13. 20:24:53

@betyár: a fazon valami informatikai szakközépben lehet az éjjeli őr.

Iustizmord 2010.12.13. 20:25:09

@gramercy: láttál már ügyészt közelről ha ráállt valakire? mert akkor lehet rettegni.

mondjuk az a szép (akinek a szeme kék) hogy ha bármilyen okból meggyanusítanak, lehet nyomozni 2 évig, majd vádemelés, újabb 2-4 év a bíróságon. közben kompletten tönkremész, anyagilag, mentálisan.

vö Molnár Csaba r. alezredes, aki ellen úgy folyt kb 6 évig eljárás, hogy utóbb MINDEN alól felmentették. persze arrogáns egy fasz volt, de kompletten tönkrebaszták az életét. erős ügyészio asszisztencia mellett.

(állítólag most perli a főügyészséget, de nem adok neki sok esélyt)

vagy ott van kaiserék móri ügye. nem az ügyészen múlott hogy olyan miatt üljön egy momplett tényleges életfogytot amit frankón el se követett.

szal minden tiszteletem az ügyészségé, de:

- teljesen felügyelet nélküli intézmény (ill önmagát felügyeli)
- a szakmai hibáikért nincs felelős. nincs. nincs. nincs. aki mást mond hazudik vagy nem ismeri a rendszert

Iustizmord 2010.12.13. 20:31:24

@Gerzsonka: Láttál már westernt, ahol mindenkinek a kezében legalább két pisztoly van, és mindenki fogja valakire?

momentán a fidesz kezében egy gatling-rendszerű forgócsövű gépágyú van, az ellenzék meg légpuskával rendelkezik (töltény nélkül)

de amúgy igen.

betyár (törölt) 2010.12.13. 20:31:53

@tölgy:
és ma a kelleténél korábban ébredt..:)

Pajtás 2010.12.13. 20:35:42

@betyár: most mi jön? kirakjátok a telcsi számom?

Iustizmord 2010.12.13. 20:41:50

@Pajtás: már az se kóser ha megvan nekik.... de ezek a jobberek nem azok a jobberek. a jobbik tudja magáról hgy egy proli párt. ezek itten olyan rózsadomberek. itt-ott szalonnácik. bár a nácit biztos kikérnék. bár szalont nem biztos hogy láttak, hát nkább azt. sőt baztat kéne. nagyon műveltnek, kifinomultnak és arisztokratikusnak gondolják magukat, akiknek méltóságán aluli hogy leköpjenek. inkább rébuszokban beszélve (B&S), magázódva fennhéjjáznak (tölgy). saját fennsőbbrendű tévedhetetlenségük anyira áthatja őket, hogy kisujjeltartva kommentelnek, és sznobulnak.

de egy tudományos kutatás kimutatta hogy ők is büdöset szarnak.

azóta a kuttóintézetet megszüntették.

állami támogatása most a Nemzeti Narancskutató- és Nemsítő Intézet (NNNI) kőcségvetését gyarapíccsa.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.12.13. 20:46:15

Ej, valami újabb bányászjárás volt a környéken, hogy beszivárgott ez a néhány lumpenproli?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.12.13. 20:48:04

@Gerzsonka: "A nemzeti sovinizmus miatt viszont Magyarország valóban nem fog soha ott tartani, mint Izrael" - most akkor mi mondás? Legyünk sovinisztábbak, hogy a gazdaságunk fejlődjön?

gramercy 2010.12.13. 20:48:11

@Iustizmord: lol, csak razom a ketrecuket ;)

Iustizmord 2010.12.13. 20:53:57

@gramercy: mielőtt ők a tiedet.

keserű dolog ám egy ügyészségi nyomozás.

tkp aztat hiszem hogy van szerencsém ismerni az rszáge egyik leggonoszabb ügyészét. igazi meggyőződéses.

(szakmailag amúgy pönge)

Iustizmord 2010.12.13. 20:55:27

@Gasper: én (fél)értelmiségi proletár vagyok, jelentem alásan. pedig már a panelból is kivakarództam. csak anyámékat hagytam ott. ez ugye súlyosító körülmény? mármint intellektuálisan?

Bell & Sebastian 2010.12.13. 20:59:55

@gramercy:
A rácsod, pontosabban.

@Iustizmord:
Inkább beszélj még Ábrahámról, Tóthról, de ha lehet, Hócipő-idézetekkel megspékelve, akkor ugatok csak neked. Ha enigmatikus, az a baj, ha informatikus, akkor meg az a baj. Nekem mindegy, csak jogász ne jőjön (= achtung, finom utalás!), antul még a kommunyiszt is jobb -abb.

Iustizmord 2010.12.13. 21:12:10

@Bell & Sebastian: hát ferencjóska mondta h magyaro-n két szakma vban: jogász meg kanász.

birkáim nincsenek.

de Tóth Ábrahám, a kitűnő (de meghasonlott) orientalista hogy jön ide, rejtély. még magácskának is.

de bark, kedves, bark, csak ne a holdat. mert jön a hajnal, és azt se tudod mit beszéltél. feleslegesen. a nap süt rád, és még csk nem is érted. azt hiszed a bark miatt volt a váltás.

Goompah 2010.12.13. 21:18:24

@Tündér_Lala:

"Te még egy bites se vagy, mert még igent vagy nemet sem tudsz mondani legfeljebb azt hogy talán."

Ez már a 0 és az 1 szuperpozíciója, vagyis ő egy 1 qbites kvantumszámítógép.

Goompah 2010.12.13. 21:19:31

@Gerzsonka:

"A nemzeti sovinizmus miatt viszont Magyarország valóban nem fog soha ott tartani, mint Izrael, és meg is érdemli. "

Már nem azért, de Izrael világelső sovinizmus dolgában.

ökörpöröly 2010.12.13. 21:22:40

Ami ma történik a tömegek támogatásával, az nem jelent mást, minthogy a magyar nép nem európai, na jó, rasszista leszek, nem "fehér emberekből" álló csoportosulás. Én már régóta nem vagyok büszke rá, hogy a mai "magyar nemzetbe" tartozok, de most már szégyellem is. Nem igazán látok más lehetőséget, mint kivándorolni Nyugatra. Semmi kedvem egy beteg, torz banánköztársaságban élni.
Hozzá kell tennem, mélyen a "felvilágosult abszolutizmus" híve vagyok, azonban ez nem egyenlő azzal az eltorzult sovinizmussal spékelt bolsevizmussal, ami jelenleg van.
A magyar nép újra megmutatta, hogy kulturálisan, mentálisan, szellemileg alkalmatlan az államiságra és a jogállamiságra.
Volt lehetőségünk arra, hogy a betelepült nagyszámú német lakosság vezetésével "elnémetesedjünk" -lásd II. József kora-, azonban ez nem jött össze. Most Európa legalját alkotjuk, a sok barom meg büszke is rá.
Csürhe, semmire se jó ez a nemzet, kivéve azt a kb. 20%-nyi embert, akinek lenne helye Európában. Ezek jelentős része sajnos kora, végzettsége, képzettsége, nyelvtudása miatt nem tud emigrálni, de akinek lehetősége van rá, az el fog menekülni. A magyarországi csőcseléket -sajnos ez alkotja a nemzet többségét- nem sajnálom, tőlem éhen is dögölhetnek. Akinek erkölcsi értékrendje, jelleme alapján kultúrállamban lenne a helye, de kénytelen itt maradni, azt sajnálom.

betyár (törölt) 2010.12.13. 21:23:50

@Iustizmord:

a rózsadombról üzizem: a kanásznak nincsenek is birkái csak disznójai:(

Goompah 2010.12.13. 21:26:37

@betyár:

a konda mellől üzenem, hogy a kanásznak nem disznójai, hanem disznai vannak. :D

Goompah 2010.12.13. 21:29:43

@betyár:

Nem, de most múlt ki az ártányunk, eljöhetnél helyettesíteni, senki nem venné észre a különbséget.

evil overlord (törölt) 2010.12.13. 21:43:35

@Gerzsonka: Segghülyék kedvéért:
svájci GDP: 67 kUSD/fő, 4. leggazdagabb
izraeli 27 kUSD/fő, csak a 29., ráadásul még Görögország is megelőzi.

Magyarország bajain való örömködés pedig instant szűrés, így ne is fáradjon a válasszal.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.12.13. 21:56:37

@Goompah: az ártány semmi olyat nem csinál, amiben helyettesíteni lehetne.

Ha vívni akar, elébb vegyen néhány leckét.

Zero_Toleransz 2010.12.13. 22:01:30

"tovább erősíti az antidemokratikus, egyeduralomra törő Fideszről kialakított képet."

most akkor csak ilyen kép alakult ki, ami hamis és sajnáljuk, hogy létezik, vagy tényleg tudatosan szűkítik/csorbítják a jogállamot annak érdekében, hogy minél több ciklusuk legyen?

emlékszünk rá, hogy voltak ügyek, ahol leállt a nyomozás (happy end kft - Országimázs központtól kapott 2,7 mrd) - vagyis Polt Pont azért kell 9 évre, hogy csak olyan irányba mozduljon az ügyésszég, ami nem káros a Pártnak.

Az ügyészség rendben van, amiatt nem kell már aggódni. A média most lett kipipálva, onnan szűrőn át jöhet majd a kritika. Remélem csak az elvakult pesszimizmus mondatja velem, hogy csúnya lesz az, amikor a blogokat fogják bírságolni és csak akkor létezhetsz a neten, ha szépen megmondod Annamária néninek a nevedet és címedet, hogy be tudjon írni az ellenőrződbe.

betyár (törölt) 2010.12.13. 22:01:51

@Goompah:

értem. szóval maga nem jusztiszmord váltótársa, de most múlt ki az ártánya. ezen a logikai viszonyon még dolgozzon egy kicsit.

Goompah 2010.12.13. 22:06:09

@tölgy: Helyes a meglátásod, pontosan erről van szó. Az ártány éppoly buta és haszontalan, mint betyár és az általam megválaszolt kommentje.

Te meg ne képzeld magad d'Artagnannak, mert könnyen kiderülhet, hogy nem vagy te sem több, mint egy d'ártány. :)

Goompah 2010.12.13. 22:09:23

@betyár:

Te meg azon, mi a fészkes fenének kötsz bele valakibe, aki korábban egy szót sem szólt neked.

Bocs, hogy nem magázlak, de azt ki kell érdemelni.

Alfőmérnök 2010.12.13. 22:24:31

@betyár: Tényleg a rózsadombon laksz? Vagy ez csak olyan, mint a "nem őriztünk együtt disznót"?

Iustizmord 2010.12.13. 22:57:16

@betyár: a rózsadombról üzizem: a kanásznak nincsenek is birkái csak disznójai:(

nyugtáztam, és igen, még goompah kiegészítésével.

isten nyugtaott nagyapám csikós volt, le is nézte mindet, tán ezért.

továbbá: jusztiszmord olyan nem van Iustizmord. teccen érteni., kapitális "i" =/= J. iustizmord. értem én hogy ismeretlen e szó, csak ne reklámozza.

@tölgy: ó b+ megint egy fensőbbséges riposzt, buborék alapra. a sültcsirkét tán nem szarja le mielőtt beleharap. pedig annyival ön alatt áll. fekszik.

bszarok. én védem goompah-t. ez a vég kezdete.

@Alfőmérnök: lelki domber. lelki szegény.

stratez 2010.12.13. 23:03:08

Szerintem is csak a sokat emlegetett elszámoltatást nehezítette meg a Fidesz ezzel a döntéssel. Adtak egy sanszot a szociknak, hogy 9 évig poltpotozzanak, ha bármelyikük ellen eljárás indul. Időnként az az érzésem, hogy a Fidesz fától nem látja az erdőt. Állandóan a lábuk elé néznek, ahelyett, hogy végre 3 lépést előre.

Alfőmérnök 2010.12.13. 23:03:13

@Iustizmord: "lelki domber. lelki szegény."

Ja, meg lelki lola. Mondjuk nem erre céloztam, de mindegy.

Iustizmord 2010.12.13. 23:07:24

@stratez: a műsort úgyis belovics csinálja. márha tudja valaki ki az.
amúgy rtészben igazadvan, amennyiben a védhetetlen jelzőt amartad írni., más hentest isn találhattak volna, aki örömmel parírozik, szakmai pedigrével. most van ez az újrafutózott agancsmérlegelőnk.

kis ország, kis választék, kis hitványság.

majd ha matolcsy , szíjjártó, orbán (!) mentelmi jogát kéri ki, hűtlen kezelés, hivatali visszaélés okán. akkor.

a hatalmaskodás, miafene, werbőczynél volt, le se merem írni

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.12.13. 23:18:06

@Goompah: öcskös, szánalmas a magyarázkodása. Rúgni akart, de buta baller lévén önmagát égette.

Goompah 2010.12.13. 23:19:30

@Iustizmord: Ilyen tölgyféléktől nem szükséges megvédened, de azért köszönöm, hálám üldözni fog. Ennek jeleként most nem szólítalak Lustmordnak. :)

Elismerem, hogy járatlan vagyok a politika és a jog rejtelmeiben, de még nem kaptam választ a korábban: @Goompah: feltett kérdésemre. Ugyanis Gyurcsány mindenképp mártírnak állítaná be magát, függetlenül az államügyész személyétől, viszont megfelelő bizonyítékokkal alátámasztva miért is ne lehetne vád alá helyezni?

Iustizmord 2010.12.13. 23:29:05

@Goompah: JÓ. CSAK NE A LEMILEN.

egyébént igen, van oly személytelen az eljárás, hogy GYF a főügyész (sory: LÜ) személyétől függetlenül gyanusított lehessen. csak ugye a parlamentnek írott mentelmi felfüggesztő indítványt ki jegyzi? hááááát... poltpeti s.k.

de tudodmit? indítsanak ellene eljárást, hajrá, érdeklődve figyelem majd. meg kommentelem. úgyis látni fogom :o)

Bell & Sebastian 2010.12.14. 00:22:12

@Iustizmord:
Imádom a fennhéjázó műbuta kioktató stílusodat, finom utalással a nyelvtudásodra és az ügyészi bennfentességedre.

Elég vaj van a te füled mögött is ahhoz, hogy hamisan csengjenek a lózungjaid, ha majd kimarnak a kondádból, gyorsan megvilágosodsz. A ti erőtök az egységben volt.
Megfordult már itt pár nagytudású, oszt' hová tűntek?

Nem vitatom, pár perc világhír neked is jár, hát élvezd, amíg teheted. :)

ILLED 2010.12.14. 00:24:37

2009. nyarán egy nyári táborban előadást tartott Kövér László, Semjén Zsolt, Martonyi, meg még páran. Én feltettem a kérdést, hogy ha 2/3-os többségük lesz, mit tesznek majd: a demokratikus bástyákat erősítik inkább meg, vagy rövidtávon mindent bekebeleznek.

Kertelés nélkül jött a válasz: "Az alkotmányos kereteket a végsőkig feszítve mindent bekebelezünk. Azért, mert eddig olyan túlsúlya volt a baloldalnak, hogy ezt az egyensúlyt vissza kell állítani."

Az újabb kérdésre, miszerint, nem baj-e az, hogy ezzel egy esetleges későbbi balos kormánynak ágyaznak meg, az a válasz jött, hogy "Kormánypozícióból úgyis mindent meg lehet csinálni, azzal mi nem gondolunk, hogy mi lesz később."

Iustizmord 2010.12.14. 08:28:57

@Bell & Sebastian:

- nincvs nyelvtudásom
- nincs ügyészi benfentességem
- nem műbuta vagyok
- nincs olyan hogy "mi erőnk". nincsen "mi". one man band, army of one, az van
- "Elég vaj van a te füled mögött is ahhoz, hogy hamisan csengjenek a lózungjaid, ha majd kimarnak a kondádból, gyorsan megvilágosodsz."

ez nettó érthetetlen.

megmondom őszintén néha nem értem mire godolsz amikor írsz. szerintem viszont te sem.

betyár (törölt) 2010.12.14. 08:29:00

@Iustizmord:
tuggya az idegen szavakat/kifejezéseket a magyar képes fónetikussan is írni. ne vágjon föl arra a három kézművesre!

Iustizmord 2010.12.14. 08:32:41

@betyár: lájkolom a magyarázkodást. riszpekt. de a "iustizmord" kifejezést max "justizmord"-ra magyarosíccsák. ahogy a taxi se lett takszi, a maxi se lett makszi, LCD van és nem elcédé, az idegen szavak máűr csak olyanok hogy sokszor tartják magukat. és ugya aztat se úgy írjuk hogy méa makszima kulpa.

szí takuisszes filozófosz manszisszesz. ugye?

betyár (törölt) 2010.12.14. 08:33:40

@Alfőmérnök:

"ezek itten olyan rózsadomberek. itt-ott szalonnácik. bár a nácit biztos kikérnék."
ezt ez a jusztiszmord írta. látja, hogy ez nem az a figura, aki bírja az ellenkezést. jobbnak láttam így:))

betyár (törölt) 2010.12.14. 08:34:51

@Iustizmord:
no. azért mégis maga is lájkol:P

betyár (törölt) 2010.12.14. 08:36:14

@Iustizmord:
lassan, lassan. maga a "j"-be talált belékötni. akkor az most mégis?

Iustizmord 2010.12.14. 08:47:04

@betyár: énszerintem az mindig "i" de sokan "j"-t írnak. és annyira elterjedt hogy már szinte szalonkápes. én nem kedvelem ezt.

Iustizmord 2010.12.14. 08:49:13

vissza a lényewgre: azért több mint bűn: hiba PP újraválasztása, ilyen feltételek mellett pláne, mert azt üzeni, hogy semmit sem tanultak, semmit sem felejtettek.

Bell & Sebastian 2010.12.14. 09:46:27

@Iustizmord:
Kezdesz belebonyolódni a hazugságaidba, Juszti.
Utána meg össze fogod keverni, mikor, kinek és mit hokmecótá. Szemetelni csúnya dolog.

Bell & Sebastian 2010.12.14. 10:42:13

@ulloiut:
Remélem neked mindhárom rész megvan. Telis-tele lehetnek vincentekkel.

Iustizmord 2010.12.14. 11:21:55

@Bell & Sebastian: miben hazudok, kismacska?

Goompah 2010.12.14. 12:04:00

@Iustizmord:

"énszerintem az mindig "i" de sokan "j"-t írnak."

A Justizmord német szó, a kiejtése pedig nem jusztiszmord, ahogy egy műveletlen ökör írta fentebb, hanem jusztícmort: nem sz-szel, hanem c-vel, a végén pedig nem d-vel, hanem t-vel. Magyarul d-t ejtünk a végén, mert a magyarban nincs szó végi zöngétlenedés, mint a németben (Auslautverhärtung).

A német gyakran lerövidíti a latin és görög eredetű szavakat, így lesz Homéroszból Homer (nem Simpson!) és hasonlók. Így a mitológiai alak neve németül is Justitia, azonban az igazságszolgáltatás jelentésben már csak Justiz (kiejtve: jusztíc).

Régies (latinos) írásmódban a j helyett i-vel írták, de inkább csak a gótbetűs írásban. A mai német helyesírás szerint j-vel kell írni.

Gerardus A. Lodewijk 2010.12.14. 12:09:46

Azt hiszem, nem kell PhD-fokozat alkotmányjogból annak megállapításához, hogy az új szabályok szerint a legfőbb ügyész mandátuma nem 9 évig tart, hanem gyakorlatilag élete végéig, azzal a kikötéssel, hogy leghamarabb a megválasztás után 9 év elteltével lehet egyáltalán megkísérelni az utódválasztást.

Vajon az mikor jut eszükbe, hogy ugyanezt a trükköt bármilyen közjogi mandátummal (pl. miniszterelnök) érdekes lehetne eljátszani: kétharmaddal választható és az utód megválasztásáig akkor is hivatalban marad, ha a megbízatás tartama lejárt.

Ahhoz a következtetéshez sem kell PhD-fokozat alkotmányjogból, hogy egy jogállam máshogy néz ki.

Gerardus A. Lodewijk 2010.12.14. 13:18:51

Másfelől viszont kérdezném azokat, akik szerint az 1994-es választásokon (először és utoljára) jelöltként indított PP fideszes pártkatona: hogyhogy ez a tény még nem volt ismert azok előtt, akik 1995 nyarán 2/3-ot meghaladó többséggel ombudsmanná választották?

Iustizmord 2010.12.14. 13:23:42

@Goompah: már csak azt sajnálom hoy interdentális spiráns nincs benne.

de a "j" amúgy is az "i" palatalizált változata. ha jól tévedek.

Bell & Sebastian 2010.12.14. 17:43:33

Nocsak, indoeurópai-finnugor konfliktus? :))

pamocsnyik 2010.12.14. 19:17:44

Már csak a billabiális afrikátákat hiányolom az általános jó hangulathoz... :oDD

torrente63 2010.12.14. 20:20:51

@röhögő: Nem lesz itt választás 4 év múlva. Feleslegesnek tartják, és megszüntetik.

Tehetetlen Dodó 2010.12.14. 21:31:33

@Goompah:
(Szépek a macskáid. Nekünk is van - többek között - egy szakasztott olyan, mint Zeuszka. Apropó: nem tudsz valakit véletlenül, akinek sürgős szüksége lenne egy alomnyi friss cicára? Nemsokára esedékes: most kéredzkedett be hozzánkkosztra-kvártélyra egy vemhes fekete cica).

Gerardus A. Lodewijk 2010.12.14. 21:46:18

@torrente63: Nekem is voltak kétségeim afelől, hogy lesz-e még itt valaha választás, de most úgy tűnik, hogy a törvény lehetővé fogja tenni, csak éppen (1) irreálisan nagy többség kell majd a mandátumszerzéshez és (2) a jelenlegi képviselők mandátuma meghosszabbodik mindaddig, amíg az előző pontnak megfelelő érvényes választási eredmény létre nem jön.

Robinzon Kurzor 2010.12.15. 10:16:37

Van azért itt valami, ami külön pikáns ízt kölcsönöz ennek az újraválasztásnak (innen is gratulálok, hogy az erős mezőnyben sikerült ilyen szép sikert elérni Polt úrnak).

Ha van az alkotmányunkban igazi, hamisítatlan sztálinista elem, akkor pont az ügyészség az.

A dolog úgy áll, hogy az ügyészségnek az államszervezetben elfoglalt helyét, illetve az ügyészségen belüli legfőbb működési elv páratlan hatású kombinációját bizony az 1936-os szovjet alkotmány ajándékozta a világnak.

És hát bevált, tehát miért változtassunk rajta...

Egészen pontosan arról van szó, hogy a független ügyészség akkor is és most is (meg közben is nagyon sokszor) azt jelentette, hogy az államhatalom minden más ágától független, vagyis kizárólag a Politbürónak alárendelt szervezetről beszélünk.

A másik komponens is a koncepciós perek hatékony előkészítésének optimalizálása érdekében készült: az ügyészség -- szemben pl. a bírósággal, ahol a bíró nem utasítható, személyében is független -- , tehát az ügyészségen bármelyik felettes ügyész közvetlenül, akár szóban is utasíthatja bármelyik alárendeltjét. Pl. hogy emeljen vádat vagy éppen, hogy ne emeljen.

Szóval nem kell csodálkozni Polt újbóli kinevezésén: a Fidesz csak eredeti rendeltetésének megfelelően használ egy eszközt.

Goompah 2010.12.15. 15:00:10

@Tehetetlen Dodó:

Hajjaj, szinte lehetetlen dologra vállalkoztál. Borzasztó nehéz kiscicáknak gazdát keresni, a macskamentő szervezetek és a menhelyek dugig tele vannak gazdára váró kiscicákkal.

Légy szíves, küldj nekem emailben elérhetőséget és ha meg tudod oldani, akkor egy képet a vemhes cicáról. Továbbítom pár cicamentéssel foglalkozó szervezetnek és felteszem egy macskamentő fórumra is, de a siker sajnos nincs garantálva. Lehetőleg telefonszámot írj, mert ha a mailcímed megjelenik a fórumon, dől majd hozzád a spam.

Kérlek, ne dőlj be olyanoknak, akik azt ajánlják, hogy még a szülés előtt ivartalaníttatják a cicamamát, és egyúttal túlaltatják (=megölik) a benne lévő kiscicákat is. Sajnos vannak, akik ezt humánus megoldásnak tartják, én nem tartozom közéjük. A weboldalamon is látható Fruzsinát utcáról mentettem, az anyja is utcai gazdátlan cica (akit azért rendszeresen etetnek). Ha egy ilyen "humánus" ember ily módon "megoldotta" volna a cicaproblémát, Fruzsina meg sem született volna és most nem állna előtte 10-15 boldog év.

Iustizmord 2010.12.15. 15:01:53

@Tehetetlen Dodó: Apropó: nem tudsz valakit véletlenül, akinek sürgős szüksége lenne egy alomnyi friss cicára

a szomszédban van egy rotweiler, talán az értékelné karácsonyra :o)

@Robinzon Kurzor: bezony,. így van ám ez.

az üygészség mindekitől független. kivéve a legfőbb ügyésztől.

Goompah 2010.12.15. 15:22:43

@Iustizmord: Ezek a cicuskák pedig téged értékelnének karácsonyi csemegeként:

www.freeweb.hu/maganzoo/index.php?reference=galeria_egyutt

De kisebb adagokban még az én cicáim is szívesen elfogyasztanának. Szentestére szeretettel és jó étvággyal várunk. :D

Tehetetlen Dodó 2010.12.15. 20:47:30

@Goompah: Köszönöm a választ. Nem lepett meg igazán: magam is jól ismerem a helyzetet, de reméltem, hátha valakinek sürgős szüksége lesz néhány macskára.
Majd keresgélek itt a környéken, jónéhány macskának találtam már gazdát. (Igaz, így is elég sok maradt nálunk: a gyerekek a minap számolták össze, az elmúlt 15 évben legalább 21 macska lakott nálunk hosszabb-rövidebb ideig, ennek a fele életfogytiglan rendezkedett be a házunkban).

Iustizmord 2010.12.15. 21:29:31

@Goompah: nem vgyok Halak. Bak vagyok tehát szentestére kizárt :o)

amde a tigriscica, meg a tigron, liger, ilyesmi, az érdekel. :o)

Iustizmord 2010.12.15. 21:30:22

@Tehetetlen Dodó: egy jó 16J-os légpuskával nem sok macska lakik együtt...

Goompah 2010.12.16. 03:20:58

@Iustizmord:

"egy jó 16J-os légpuskával nem sok macska lakik együtt... "

Sajnos vannak, akik valóban üldözik, pusztítják ezeket a szerencsétlen, kiszolgáltatott állatkákat. Ennek fényében a kommented nem volt humoros. :(

@Tehetetlen Dodó: OK, de ha gondolod, azért írj és megteszem, ami keveset tudok. Nincs sok remény, de sose lehet tudni. Sajnos nálunk az 5. emeleti lakásban több cica nem fér el, az már akkor nem otthon, hanem tömegszállás lenne nekik.

Amúgy fogadd őszinte megbecsülésemet és tiszteletemet, amiért annyi állatkának segítettél és segítesz. (Ez talán hülyén hangzik, de komoly.)

Tehetetlen Dodó 2010.12.16. 12:12:12

@Goompah: Miért hangzana hülyén?
Az ember felismeri a hasonszőrűeket (ha már prémes állatokról van szó, hehe).

(Amacskának egyelőre berendeztem a kertben, a biciklitárolóban egy bélelt hőszigetelt helyet - bejönni a házba nem mer, nagyon félénk - majd meglátjuk, mi történik).
süti beállítások módosítása