Feldobják oroszlán, leesik cica – Fideszország ellenzéke III.
2010. október 18. írta: pelikán*

Feldobják oroszlán, leesik cica – Fideszország ellenzéke III.

  Most nehéz ellenzéki radikálisnak lenni, amikor bő fél éven belül a Fidesz kétszer is megrakta a szocikat, mint a pótos ifát, amikor Pintér Sándort szájkosár nélkül vetik be a REND érdekében, amikor a kétharmados jobboldal különadókkal szopatja méghogy a tetű bankokat, de még a rohadt multikat is!

  Tisztességes radikáljobbos forradalmár ilyenkor profilt vált, vasalt ingben kimegy a finn-magyarra, visszafogottan tapsol (néha éljelnez), majd legfeljebb polgárian kávézik egyet a győzelem őszinte örömére.

  Nehéz évek állanak a Jobbik Magyarországért Mozgalom előtt.

  Kismillióan elmondták már, hogy biz' mosódott a Jobbik arcéle, fél év parlamenti politizálás után tűnni látszik az egykori utcai balhéktól tüzelt erekció, sorra teljesülnek a párt szimbolikus követelései (vö. Trianon-emléknap). Utóbbi jelenséget egy percig sem tagadják; ahogy Vona Gábor megbeszélte Süveges Gergőékkel még augusztus végén: „Nem feltétlen kell, hogy mindig a pártlogika alapján működjenek a dolgok. […] „Mindent, ami a nemzet érdeke, meg fogunk szavazni, ez teljesen természetes!”, sőt, máskor: „Kívánom, hogy a Fidesz fogja is ki az összes szelet a vitorlánkból!” – Micsoda mondatok. Bizony, elvileg messze ez lehetne a legnormálisabb hozzáállás, amit csak államférfi produkálhat: célt (nem pártot) figyel, akár költségtérítést/választókerületi pótlékot is leszar, nemzetért konstruktívan együttműköd. (Wishfully: feleslegesen nem pofáz, idiótákat saját körből eltávolít.) Jól hangzik – viszont nem működik. Ha a kormánypárt túlmozgása miatt a fő vonalakon beüt a jobbikos témahiány, és nincs mit kihúzni a kalapból, akkor marad hát a körítés: nemzeti giccsek, protestpárti nosztalgia („bezzeg amikor még a barikádon álltunk!”), Hungaricán MC-ző Morvai Krisztina, meg az ingadozó minőségű heti parlamenti Novák Előd stand-up. Ez meg nagyjából annyi támogatót vonz, mint egy élelmesebb tengrista kisegyház.

  Szemléletes példa a párt helyzetére a Magyar Gárda leszálló ága is. A médiaáttörést meghozó szervezetnek sosem lett volna tömegbázisa egykor, ha nincs tényleg valódi igény a szerencsétlen, kritikán aluli közbiztonságtól frusztrált lakosságban egy ilyen emberkedő-sírgondozó szabadcsapatra. Az persze kezdettől alapvető probléma vele, hogy (ismerőstől tudom) a tagságába való bekerülésig vezető procedúránál még egy freemailes regisztráció is bonyolultabb és több személyességet kíván, így egyenes következmény a híg és – khm – igen vegyes közösség (utalás M. Nikolettre – a szerk.), de az is fix, hogy jó nagy részük a katonásdi ellenére egy M63-as sátrat sem tudna felállítani résmentesen. Az a két tény, hogy az utcai politizálás visszaszorult, valamint hogy parlamenti pártnak már hülyén áll a testvérhadsereg, elhozta a gárda kopását-fogyatkozását is. Igaz ez még akkor is, ha Ináncsi József főkapitány pár hete azt nyilatkozta a Kitartás.hu-nak, hogy „a Jobbik támogatja a Gárdát a továbbiakban is és a Gárda melletti kiállás nem is volt soha kérdéses részükről”.

  Könnyebb lenne megtalálni a parlamentben is hosszú távon működőképes hangot, ha lenne rá valamennyire egységes elképzelés. Viszont úgy tűnik, nincs. Ahány jobbikos, annyi törésvonal: utcai harcosok és józan politikában gondolkodók, mozgalomhívők és intézményhívők, Novák Elődöt fikázó vidéki tagok és kuruc-drukkerek. Ráadásul a párt első- és másodvonalas médiája előszeretettel zsarolja radikális-módra saját embereit; simán elhangzanak olyan mondatok, hogy „a Kuruc.info efféle karakánságot vár el minden jobbikos politikustól, aki bármilyen lehetőséghez jut, s ha valamelyikük langyos semmittevéssel töltené ki mandátumát, kíméletlenül megírjuk”, vagy ott van a korábbi főkapitány, Kiss Róbert ígérete, miszerint a nem megfelelően működő jobbikosokat ő saját kezével fogja kirángatni a parlamenti padsorok közül. (De hol van ma már Kiss Róbert, ugye. És vajon kit rángat.)

  Az önkormányzati választásokkal újabb áttörés nem született, az ősz újabb lendületet nem hozott a Jobbik számára, pedig az elvárások még mindig nagyok a pártban. A pangás nem túl pozitív üzenet a jelenlegi vezetésről, bár egyelőre sem Vonának, sem más központi figurának nem látszik alternatívája a radikálisoknál. Viszont nem telt el egy hét, de a Kuruc máris támadja a Jobbik fővárosát, Tiszavasvárit, hiszen annak megválasztott polgármestere nem kíván rendvédelmi telepet létrehozni, sőt, a Magyar Gárda nélkül képzeli el a közbiztonság konszolidációját is.

*

  Végezetül kérem, hallgassunk meg két idézetet, majd gondolkodjunk el a bennük parallel felismerhető tanulságokon.

  Vona Gábor, pártelnök, 2010-ben: „A korábbi működési formát kell összeegyeztetnünk a parlamenti játékszabályok adta lehetőségekkel. Mi nem csak a kormány, a rendszer ellenzéke is vagyunk.”

  Nagy Feró, énekes, valamikor régen: „Amíg sikerünk van és a közönség ért minket, addig nincs baj. Ha már nem lesz sikerünk, és a közönség sem ért, akkor majd azt mondjuk, hogy igényes rockzenét játszunk.”

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr752373016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virius 2010.10.18. 12:53:00

Már a Gárda is oszlik... Legújabban a csendőrség is kilépett a Gárda kötelékéből és önálló szervezetté vált.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.18. 12:53:07

Aztán meg sírtok, amikor a Spiegel "véletlenül" (hehe) azt bakizza, hogy a Jobbik kormánypárt. Hát a fene se tud titeket megkülönböztetni egymástól ebben a nagy vitorlázásban. :-DD

"k" (törölt) 2010.10.18. 13:00:03

Az egy kivételes helyzet, hogy most egy db jobboldali pártnak egyedül is többsége van. Kettőre mindenképp szükség lehet, ha több nem is erősödik meg 2014-ig, 18-ig. A "jobbiknemjobboldali" szöveget elhagyhatjuk, meg a likudviktort is.
Sok eredmény a Jobbik eredménye is, még ha formálisan nem is az ő javaslatukat szavazta meg a parlament, ez biztos hoz 5%-ot legközelebb is.
Csak a leghülyébbeket bizonytalaníthatja el hogy nem akarják megdönteni a kormányt (miért is akarnák? se gyurcsány, se draskovics). Az ő szövegük a likudviktor és a jobbiknemjobboldali is.

tevevanegypupu 2010.10.18. 13:12:35

Kommunistazni, zsidozni es ciganyozni mindig lehet.(:

vizipipa 2010.10.18. 13:36:28

Érdekes lesz figyelni a Jobbik alakulását.

A kuruc.info pedig figyelemre méltó társaság. Kíváncsi lennék rá melyik baráti sajtó (mondjuk a Matolcsy megy vagy marad ügyben, vagy a Kósa-Szíjjártó forintjavító ügyben) lenne képes olyan - kvázi - objektív helyzetképre, mint amit a kuruc mutat gárdaügyben.

kuruc.info/r/6/68008/

vizipipa 2010.10.18. 13:37:24

Érdekes lesz figyelni a Jobbik alakulását.

A kuruc.info pedig figyelemre méltó társaság. Kíváncsi lennék rá melyik baráti sajtó (mondjuk a Matolcsy megy vagy marad ügyben, vagy a Kósa-Szíjjártó forintjavító ügyben) lenne képes olyan - kvázi - objektív helyzetképre, mint amit a kuruc mutat gárdaügyben.

kuruc.info/r/6/68008/

Bell & Sebastian 2010.10.18. 13:45:08

Ahogyan elnézegetem a (Jobbik) benyújtott módosító indítványait és a szavazásoknál elfoglalt pozícióit, korai még virágot vinni a sírjukra. Érdekes módon többek nevét jegyezték meg az ő oldalukról, mint a többiről együttvéve.
Persze az a felismerés, hogy Vona nyílt kártyákkal játszik -így nem is igazi politikus-, valahogy mindig elkerüli kritikusai figyelmét.

A hit- és erkölcstan bevezetésének kérdésében kialakult nézetkülönbségekből nekem csak az jött le, hogy a saját lovam -a KDNP- nem botlott, egyenesen eltaknyolt rajta.
(Mondhatták volna legalább, hogy korai még, de amúgy rendben van.)

De az is lehet, hogy csak okosan széjjel osztották a szerepeket, esélyt nem adva az LMP -nek a csillogásra, hogy a rókalyukában tartsák a kommunisták SZDSZ -vírussal fertőzött, szocinak hazudott kiméráját.

Micsoda szerencséje Orbánnak, hogy egy fia szocdem sincs -lenne most haddelhadd-, a többieket meg asszimilálta, hogy inkább informálisan vitatkozzanak, ne a show keretében. Bár ezt a vita-dolgot erős kétségekkel és fenntartással illik kezelni. Ami végül is -jelen helyzetben- csak előny. Fogadjunk, hogy az önkéntes haderőben felülreprezentált lesz a Gárda!

De a virág a csőszájféken az LMP -é lesz.

freehckr 2010.10.18. 13:54:22

„Nehéz évek állanak a Jobbik Magyarországért Mozgalom előtt.”

Én azt elhiszem hogy a Fidesz „mélyszimpatizánsait” mostanában naponta többször kell fellocsolni a kormányzat világraszóló, sosenemvolt tabudöntögető, ingyombingyom intézkedései miatt, megjegyzem nekem mint Jobbik szimpatizánsnak is kifejezetten kedvemre valóak a válságadók és (a Jobbik hivatalos álláspontja ellenére is) az egykulcsos adórendszer, de úgy tűnik mintha nem nagyon figyelnétek oda a Jobbik kommunikációjára (többek közt). Van nektek egyrészről számos negatív előítéletetek a Jobbik szimpatizánsait illetően és beskatulyázzátok mind a nyolc-egynéhányszázezer szavazójukat egy blokkba (cigányozók, zsidózók, kuruc.info törzsközönség, utcai balhék, estébé), ez az igencsak elítélhető fideszes hozzáállás nagyjából teljes mértékben szadeszes koppintás (tényleg szerencsés lenne ha az ultraliberális kreténhad leválna a Fideszről), másrészről van egy karácsonyi kívánságlistátok a Jobbikkal kapcsolatban és mindent ennek alapján ítéltek meg. Holott csakúgy mint a Fideszé, a Jobbik szavazói is igen sokrétű társadalmi csoportból tevődnek össze (számos felmérés mutatja hogy helytelen az a megállapítás - a szadeszes koppintás -, miszerint a hőzöngők, az utcai harcosok és a primitív izomagyú cigánygyilkosok támogatják többségében a pártot), illetve higgyétek el nem olyan egyértelmű ez a szél-vitorla téma (hogy majd a Zorbán kifogja előbbit utóbbiból), mint ahogyan azt szeretnétek elhitetni/elhinni. Megmagyarázom:

- A bankadóval kapcsolatban folyamatosan azt kommunikálja a Jobbik hogy a bankok profitjához képest elenyésző a mértéke, és nincsenek megelégedve azzal sem hogy csak három évre kerül bevezetésre. Ezek a felvetések egyelőre nem nagyon jutnak el a kormányzat intézkedéseitől extázisba esett „mélyfideszesek” ingerküszöbéig, de 2013-ban, amikor a jelenlegi állás szerint nem lesz bankadó vélhetően nagyobb hangsúlyt fog kapni a téma. Leginkább a hiánya az összegnek.
- A válságadóval kapcsolatban ugyan az a helyzet mint fentebb, a mértéke elenyésző a vállalatok profitjához képest, illetve mi lesz ha nem lesz ilyen bevételi forrás 2013-tól? Még akkor is elfogadhatatlan lenne hogy ekkora profitot hordjanak ki zsákszámra az országból, ha éppenséggel több százalékpontos szufficites lenne a költségvetés.
- A magánnyugdíjpénztárak esetében már jövő novemberben újra téma lehet a határidő kérdése, hiszen egyelőre csak addig az időpontig vannak felfüggesztve a kifizetések, arról viszont egyelőre nincs hír, hogy utána mi fog történni.

Az ezzel kapcsolatos intézkedések így hirtelen teljes mértékben támogathatóak a Jobbik és szimpatizánsai által, viszont átmenetiek, nagyon rövidtávúak, nem túl radikálisak, illetve mivel más intézkedés egyelőre nincs melléjük tolva így egyfajta pótcselekvésnek is tűnhetnek, így ezekben a témákban is marad elég patronja a Jobbiknak. A többi jobbikos slágert most nem is említeném, a szociális élősködéstől a közbiztonságig bezárólag, van egy sanda gyanúm hogy ez utóbbiakban is hasonló, „csak megpiszkáló” intézkedései lesznek a kormányzatnak, a hosszútávú és „radikális” megoldások helyett. Illetve bár most a fentebb említett extázis miatt egyéb kérdések nem kapnak túl nagy rivaldafényt, de azért míg a kormányzat egyrészről a Jobbik programjából csipeget, illetve másrészről a Jobbik olyasféle javaslatait söpri le az asztalról amelyeket egy magát jobboldali konzervatívnak tartó politikai szervezettől nem várnánk, a közeljövőre simán prolongálva van a Jobbik tematizáló műsora, nem lesz itt semmiféle témahiány. :) Röviden ennyit a szél-vitorla dologról. Karácsonyra inkább mást kérjetek, aminek nagyobb a realitása hogy meg is kapjátok. :)

A gárdát meg rajtatok, és az általatok rendre fik*ázott kuruc.info törzsközönségén kívül szerintem mindenki nagy ívben sz*rja le... :) Most nincs aktualitása a témának, egyelőre egyfajta „átmeneti állapot” van: a közbiztonság kérdése ugyan még nincs megoldva, de nagyok a várakozások, illetve kíváncsian várjuk hogyan fog alakulni ez az önkéntes tartalékos honvédségi állomány. Viszont nincs kizárva, hogy lehet még újra sláger a gárdázás. :)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.10.18. 14:04:28

Nem rossz elemzés.

Amit hiányolok belőle, hogy túlságosan a jelenre koncentrál, a jövőt illetőleg pedig a wishfull thinking dominál.

A Jobbiknál teljesen hiányoznak az alapok, ténylegesen lufipárt. Viszont most van 3 évük arra, hogy rendezzék a soraikat.

Az pedig nagyon jó lenne, ha a fidesz tényleg minden szelet ki tudna fogni, és 2014re elérnénk a Kánaánt, de nem ez a realitás.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.10.18. 14:08:00

Még valami: ez elég látványos lett most is: Vona nem való elnöknek. Ő egy tipikus második ember.
Morvai és Novák az aki befuthat, bár jelenleg az ő előrelépésük azonnal a szavazótábor feleződését vonná maga után.
De az nem véletlen, hogy ebbe a posztba is Emőke képét sikerült betenni, és nem Vonáét.

Bell & Sebastian 2010.10.18. 14:18:06

@freehckr:
Korrekt.

@TaTa86.:
Lufi, kontra gömböc? Mindkettő nagyot szól, de csak az egyik terít be töltelékkel! :)))

Viktus 2010.10.18. 14:31:42

" amikor Pintér Sándort szájkosár nélkül vetik be a REND érdekében"

Ez hol? felénk egy rendőrrel sem lett több ... közbiztonság sem javult semmit ...

Viktus 2010.10.18. 14:40:21

@TaTa86.:

Ez butaság. A Jobbikban az a probléma, hogy Vona Gábor nem mert a sarkára állni. A pártban egy felső pártarisztokrácia irányít valójában Vona meg kb. arra hallgat akivel utóljára beszélt. Novák csak az egyik jobbikos kiskirály életbe nem felelne meg a párt vezetésére ő tipikus sunyi háttérember. Morvai pedig külsős volt, és ma is külsős, és a későbbiekben is külsős marad a jobbiknak jól jött a nagy szája neki meg a jobbik a zsíros álláshoz ...
Vonának régen központosítania kellett volna , ahogyan Orbán tette a Fideszben , és egy versenyképes pártot építenie, mert ez ami ma a jobbik a háttérben hónapok óta haldoklik.
Egyébként meg a pártszervezetet meg Szabó Gábor vezényli vele tudná stabilizálni a pártot Vona csak nincs meg benne a bátorság , mert több vezéráldozatot kellene hozni ...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.10.18. 14:58:23

@Viktus: Gondolom, amit írtál már Vona fejében is megfordult, nem hülye a srác. :P

Szvsz Vona egyszerűen nem az az embertípus, aki a sarkára tudna állni, és el tudná viselni a folyamatos konfrontációt...
Hiányzik belőle az egó és a természetes dominancia.

Hogy Novák háttérember lenne, azt azért megkérdőjelezném, hiszem amikor csak módja van rá szerepel.

"Egyébként meg a pártszervezetet meg Szabó Gábor vezényli "
Igen, én is azt hallottam, hogy Szabó a párt szíve. Na, Ő az aki tipikus háttérember. Annak ellenére, hogy szóvivő nem szerepel olyan sokat, és inkább a párton belüli tevékenysége a mérvadó.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.10.18. 15:48:46

Még az iteni értelmesebb kommentelők se eléggé veszik figyelembe, hogy épp összeomlik a világ mai rendje. így pl. megoldható, hogy ne kelljen többet tényleges választást tartani. OV friss lépései sokkal radikálisabb terveket sejtetnek, mint amit a többség el tud képzelni. A magánynyugdjjalapoknak vége. A multi üzletláncoknak vége lesz, a bankok zömének vége lesz, marad az OTP, állami tulajdonban.
OV megvalósítja a Jobbik programját, bár komplett globálkapitalizmus összeomlást a Jobbik se vízionált.
OV megtehetné Kárpát Z. Dánielt főtanácsadójának és kb. minden rendben lenne...

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.10.18. 16:15:09

@tevevanegypupu: Pláne ha van alapja,és ez nem vicces :(.

@TaTa86.: Novák nem való elnöknek,az is sok amit most csinál,Morvain meglepődnék,szvsz nem vállalná fel max. ha igazán komoly pozíciót kaphatna(az meg nem mostanában lesz).

Bell & Sebastian 2010.10.18. 16:26:32

Orbán, Vona és Schiffer vetélkednek, ki tud csúnyábbat mondani Mesterházyra.
- Pisi. - szólal meg Schiffer elsőre.
- Kaki. - trompfolja Vona.
- A kurva életbe, én is pont ezt akartam mondani, mint Vona!

Téglagyári Megálló 2010.10.18. 16:37:07

Nem lehet, hogy valaki meghackelte Bell & Sebastian nickjét?

Bell & Sebastian 2010.10.18. 16:39:07

Ovi

Viki, Gabi és Bandi azon vetélkednek, ki tud csúnyábbat mondani Atusra.
- Pisi. -kezdi Schiffer.
- Kaki! -trompfol Vona.
- A kurva életbe, én is pont azt akartam mondani, mint Vona!

Bell & Sebastian 2010.10.18. 16:40:44

Áááá!
(a második számít, az a jobb)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.10.18. 17:00:15

@TaTa86.: vona nem való elnöknek, a kurucinfós barbár emőke méginkább

staudt lenne a következő, ha lenne következő, de inkább Balczót javasolnám, és nagyon sok százalékot elérne a párt.
aki meg fiatalítást szeretne, akkor egy másik alternatíva Gaudi, de Balczóval szerintem még népszerűbb lenne a párt.

Bell & Sebastian 2010.10.18. 17:04:11

@Téglagyári Megálló:
Látom, nem emlékszik.
Olyan orbánista kereszténydemokrata vagyok, aki -a falusi végek miatt- listán a Jobbikot tette meg.
Így lényegében bárkinek szurkolhatok - egészen kicsi -marginális- kisebbségektől eltekintve.
Ragadt rám is valami az Überkohn-elméletből, mint láthatja, mert végül is a családban maradt. :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.10.18. 17:05:08

@TaTa86.: ó, az egó az nem hiányzik belőle, szépen csillog a szeme mikor nyilatkozik, dagad a büszkeségtől a szemöldöke: az ún riadt mókusfej, vagy h is mondta a necces útonálló kommentelő.

az intelligencia, a kultúra hiányzik belőle.
ő a kuruc.infós vonalat szereti.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.10.18. 17:06:01

@TaTa86.: és domináns is, főleg mikor a barikádot kell igazgatni. az ő szava a szent az újságnál

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.10.18. 17:08:01

@ArmaGeddon Bácsi: a multinak és a bankoknak nem lesz még vége.
és a patás se akarja kiirtani őket, ez biztos. "ő nem akar kivonulni a civilizációból"

Téglagyári Megálló 2010.10.18. 17:10:31

@Bell & Sebastian:

Nézze, szerintem egy kereszténydemokrata nem jön ilyen ovis szintű viccekkel, ha érti mire gondolok.

Korpás Gyula (törölt) · http://gyulak.blog.hu/ 2010.10.18. 17:20:37

A Jobbik, egy vicc ami az egész rendszert leírja.

Karrierista, nagy jelszavak a semmire.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.10.18. 18:05:27

@tesz-vesz: Hörcsögfej lesz az, "riadt hörcsögfej".

Azért remélem nem hajítják ki az egész ifjúságot a pártból. A magamfajta szoknyás némbernek jólesik a sok fess, fiatal öltönyös legény nézése a T.Házban.

gyz 2010.10.18. 18:24:55

@Bell & Sebastian: ha nem haragszol, ez mindenhogy szar volt.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.10.18. 18:50:46

@blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year: Novák még fiatal. Tény, hogy most hihetetlenül irritáló.

@tesz-vesz: Gaudi, Balczó szintén tipikus második ember, csak ők már idősebbek mint Vona és van elég önismeretük, hogy ezt belássák, vagy egyszerűen csak túlságosan is erre kondicionálták magukat.
Ők nem fognak soha elnökök lenni, bár megjegyzem nekem is ez a két politikus a legszimpibb a Jobbikban.

Staudtnál nem érzem, hogy ő tudna ilyet alkotni. Nincs vele bajom, de nincs is benne semmi olyan, ami tényleg megfogna. Talán még Seidert lehetne idevenni.

"ó, az egó az nem hiányzik belőle, szépen csillog a szeme mikor nyilatkozik, dagad a büszkeségtől a szemöldöke: az ún riadt mókusfej, vagy h is mondta a necces útonálló kommentelő."
Hát a riadt mókusfej nem éppen a dagadó önbecsülésről árulkodik...

"és domináns is, főleg mikor a barikádot kell igazgatni. az ő szava a szent az újságnál "
Pfff. Az a kínos, hogy a Jobbik első számú médiuma a kuruc.infó. Látogatottság tekintetében is van egy nagyságrendi különbség. Szóval ez inkább engem igazol, Vonának kb az első dolga az kellett volna, hogy legyen hogy vagy letöri a kurucot, vagy meghódítja.

De még egy sor kérdés van, ahol látványosan sodródik, és ahol nem tud kellően határozott lenni.

Szóval én nem látom Vonát alkalmasnak.

Viktus 2010.10.18. 18:56:32

Délután is jól kikapcsolta Orbán a jobbikot ...

freehckr 2010.10.18. 19:36:27

@TaTa86.:
„Szóval én nem látom Vonát alkalmasnak.”

Orbánt alkalmasnak tartottad (volna) 95-ben bármire is?! :) Csak azért említem mert ekkora a korkülönbség a két pártvezér között.

Vona még „fejlődik”, éppen a szemünk láttára, ha nem száll most a fejébe a Jobbik hirtelen jött népszerűsége (lehet már későn említem:), illetve össze tudja kapni a pártját, azért van neki jövője, mert eltekintve riadt fejtől illetve a néha nem túl összeszedett kommunikációjától, azért vannak benne bizonyos vezetői képességek, nagyjából ő juttatta be pártját az EP-be és a parlamentbe. Természetesen Gyurcsányék olyan helyzetet teremtettek amelyben nem volt nehéz ilyen népszerűségre szert tenni, de más pártoknak ez mégsem sikerült ilyen látványosan...

Bell & Sebastian 2010.10.18. 19:43:19

@Viktus:
Valahogy nem látszott (a kikapcs), de még a hír-kommentár sem szólt ellenségesre hangolva.
De a ripacs szoci egyesesen visszataszító volt, a zöldek meg inkább a szánalom-kategóriát verték alulról. Ebben a mezőnyben (ellenzék) nyerni valóban nem egy nagy kunszt, az tény.

@gyz:
Késő. :(

Tehetetlen Dodó 2010.10.18. 19:56:20

@ArmaGeddon Bácsi: Na, azért elégedetten látom, hogy mégis úgy véled (már két éve is vitatkoztunk ezen), hogy Viktor jobban érti az idők szavát, mint az a nyomorult Fletó. (Aki véletlenül 3 héten át a jónak tűnő külpolitikai irányba fordult. De ez csak a szélkakas pillanatnyi helyzete volt, nem tudatos cselekvés).

Tehetetlen Dodó 2010.10.18. 20:06:14

@freehckr: Nem hülye gyerek ez a Vona. A kampányban ugyan kicsit túlspilázta a szerepét, az élet és a szavazópolgárok visszanyomták a reális pályára.
Most más gonddal kell megküzdenie, nehéz helyzetből: Viktor hálistennek, úgy tűnik, hogy végrehajtja a legradikálisabb lépéseket (én ennek reményében szavaztam rá), amivel viszont kirántja a szőnyeget a Jobbik alól. Nehéz most a Jobbik helyzete: nemigen tud radikálisabb lenni, mint a Fidesz, emellett meg kell tartania egy mégis önálló karaktert, vagy annak látszatát, amivel veszteségek nélkül ki lehet húzni a következő választásokig.
És akkor valószínűleg szükség lesz a Jobbikra: nem hiszem, hogy még egyszer sikerülne egyedül 2/3-ot elérni, és akkor majd kell egy partner, amely ugyanazon az oldalon áll és segíthet a törvényhozás munkájában.
Mert akárhogy is vesszük: a Jobbik jobboldali, nemzeti érzelmű párt, a Fidesz természetes szövetségese, ami különösen egyértelműen látszik, ha sikerül róla lehántani a durván szélsőséges megnyilvánulásokat.

Viktus 2010.10.18. 20:06:26

@Bell & Sebastian:

Ki beszélt ellenséges hangnemről? éppen így nullázta ki őket. Láttad volna értenéd. Azzal kezdte Orbán, hogy ő is radikális egyetért a Vona úr felszólásával csak ő már tovább is képes gondolni a dolgokat ... meg ilyenek.
Szerencsétlen Mesterházy meg mindegy mit beszél 8 ilyen év után ...
Schiffer meg csak a zöldséges semmi katyvaszt hozza ... a bandával.

freehckr 2010.10.18. 20:26:01

@Tehetetlen Dodó:
„végrehajtja a legradikálisabb lépéseket..., amivel viszont kirántja a szőnyeget a Jobbik alól”

Ha párat említenél ezekből a nagyon radikális szőnyeghúzogató intézkedésekből, kicsit frissítsd fel az emlékezetem, mert szánom-bánom, de nekem most egy sem ugrik be. :) Az lesz szerintem amivel fentebb is nyitottam, hogy bár a Jobbik helyesli a válságadót, a bankadót, csak az elvonás mértékével és kifutásával nem tudnak megbarátkozni. Ami most a jelenlegi helyzetben nem nagy probléma, hanem akkor lehet probléma amikor már nem lesz válságadó és bankadó, Orbán is már előre kijelentette hogy nem lesz ilyesféle elvonás, viszont mégsem állnak majd úgy az államháztartás szénái ahogy kellene, akkor mi lesz?! Akkor ezt a fajta, egyébként remek húzást már nem ismételhetik, hiszen „megígérték”.

Egyébként igen, azért nem értem miért esik neki a Jobbiknak a Fidesz-sajtó, mivel már az eddigi parlamenti munka alapján is nyilvánvaló, hogy az egész „parlamentképes” politikai palettán a Jobbik az egyelten jelentős politikai erő amely támogathatja, akár kívülről, akár kétharmados döntéseknél a Fidesz-színű kormányt.

freehckr 2010.10.18. 20:32:27

@freehckr:
„Csak azért említem mert ekkora a korkülönbség a két pártvezér között”

Ha már említettem, akkor nézzük hogyan nézett ki Orbán amikor annyi idős volt mint most Vona:
www.parlament.hu/kepviselo/kep/o320.jpg

A kétharmados... :D 95-ben valószínűleg 20 forintot nem lehetett volna rábízni, 94-ben alig 7%-kal kerültek be a parlamentbe. Aztán csak sok víz lefolyt a Dunán. :)

Bell & Sebastian 2010.10.18. 20:47:59

@Viktus:
Akkor még jobban megnyugodtam. Ha jól meggondolom, tiszta forrásból tanulni senkinek sem válik hátrányára, még a politikában sem.
De az identitását és hangját vesztett saját lovamat jobban sajnálom, a Zsoltot.

A Schmittpali-köpködés is milyen szépen elhalt, idáig egészen jól lekörözte az elődeit. (ebben nem is tévedtem) Majdcsak lepattannak erről a Gáborról is egyszer, mert az sokkal zavaróbb, hogy pár köztörvényes még mindig ott héderezik a rendezői baloldalon.

Tehetetlen Dodó 2010.10.18. 21:06:37

@freehckr: Nem tudom, mi nem világos, talán az én megfogalmazásom nem. Tehát: a Fidesz most lép meg egy csomó olyan dolgot, ami a Jobbik programjának is hangsúlyos részét képezi, elég, ha esténként nézed a híradót. És ezzel kvázi kifogja a szelet a Jobbik vitorlájából. (Talán helytelen volt a "kirántja a szőnyeget" kifejezést alkalmaznom, az inkább arra illik, amit Viktor művel most a posztbolsi hiéna-klientúrával: minden nap elesik ezeknek néhány százmilliárdos bástyája).
Ez a sajtóháború a kevésbé előrelátóak hülyesége: hosszabb távon a Fidesz természetes szövetségese a Jobbik lesz - a parlamenti kultúra kényszere szépen le fogja nyesegetni róla a "vállalhatatlan szélsőségeket", de csak türelem, hosszú még a ciklus.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.10.18. 21:38:47

@freehckr: Én szurkolok neki...
De még egyszer: Vonával nem az ideológiája, esetleg a kiforratlansága a bajom, hanem az, hogy nem egy született vezető. Nincs meg benne a természetes sovinizmus...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.18. 22:04:24

@TaTa86.: Jézusom, blogtárs...

Morvai, Novák a saját túltengő egóját se tudja vezérelni.

Vonának meg nem sovinizmus deficitje van, hanem túl nagy sokkot okozott neki szerény koleszos egyetemistaként a sok multimenedzser látványa a fővárosba szakadván, ill. nem ártana a tovább lapoznia a törikönyvben: a sikeres reálpolitika nem a múlt újraálmodása. Pedig lenne tehetsége, nem vitatom.

No mindegy, meglássuk, Torgyáni bohózat lesz-e dolog vége, vagy képesek lesznek előre menekülni a XXI. századba.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.10.18. 22:16:58

@Herr SturmLekvár: Azt hiszem félre értettél.

"Vonának meg nem sovinizmus deficitje van, hanem túl nagy sokkot okozott neki szerény koleszos egyetemistaként a sok multimenedzser látványa a fővárosba szakadván, ill. nem ártana a tovább lapoznia a törikönyvben: a sikeres reálpolitika nem a múlt újraálmodása. Pedig lenne tehetsége, nem vitatom."

Szerintem te Vonát hülyének nézed. Ami persze egy politikusnál megbocsátható bűn, de itt nem erről van szó.

Pl Vona nem azért nem tud beszólni a kuruc és az hvim körül lebzselő wannabe nyilasoknak, mert megzavarják a pösti managerek...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.18. 22:22:27

@ArmaGeddon Bácsi:

OFF

"Még az iteni értelmesebb kommentelők se eléggé veszik figyelembe, hogy épp összeomlik a világ mai rendje."

Attól függ, milyen rendje. Az utóbbi 20 év fukuyamafétise tutira, ez az ipse maga se vitatja már, senkinek sem új hír. A "nyugatias" ajrópa viszont korántsem halott, a kérdés csak az, hogy egy nemzetek európája, avagy egy központibb, de saját kulturális gyökereihez ragaszkodó föderáció jön létre. (Sarkozy-Merkel-Medvegyev randi van napirenden, szorosabbra zárja sorait az északi félteke...) Bezony, az oroszok hamarosan Nagy Péter módra ismét el kell, hogy döntsék, nyugat (EU/NATO) vagy kelet (Kína) irányába orientálódnak. Fogadok egy vodkában, megint nyugat felé fognak lépni, persze saját érdekeiket maximálisan szem előtt tartva.

freehckr 2010.10.18. 22:39:25

@Tehetetlen Dodó:
„És ezzel kvázi kifogja a szelet a Jobbik vitorlájából”

Jó, tulajdonképpen értettem mire gondolsz, de ezzel az a helyzet hogy összességében inkább csak kommunikációnak tartom. A jobbik nagyjából kétharmad arányban támogatja a kormányzat intézkedéseit, ezen intézkedések egy nagyobb része szerepel a Jobbik programjában is, viszont sok esetben hiányzik a meghozott törvényekből a „radikalizmus”, amely a Jobbik interpretációjában gyökeres változást jelentene, a jogszabály a kormány által támogatott és meghozott formájában viszont nem igazán a Jobbik elképzelései szerint való. Tehát az esti híradóban ha szűkszavúan megemlítik a parlament munkáját akkor lehet hogy úgy tűnik, hogy épp „kifogják a szelet”, ellenben a téma „bennmarad” a Jobbikban. Most hogy mikor következik el az az idő amikor újra elkezdhetik harsogni ezeket a „radikálisabb” ötletezéseiket a radikálisok, az kérdés. Fentebb említettem, hogy például a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatban akár már jövőre is, a multik adójával meg legkésőbb 2013 elején... hacsak addig még nem tesz mellé mást is a kormányzat... illetve egyéb nem várt fordulat következik be, amely új szeleket hozhat a Jobbik vitorláiba. :)

A Jobbik nem azért szenved témahiányban (látszólag) mert fogy a szél a vitorlákból, hanem mert az előző évektől eltérően most folyik egyfajta kormányzás, amely nem csak minket, de a sajtót is igénybe veszi. Mindenkinek kevesebb ideje marad az ellenzékre, egyelőre (szerencsére) a kormányzat izgalmasabb témákat tud szolgáltatni. :)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.18. 22:40:17

@TaTa86.: nagyon nem teccett felfogni...

ha azt nézzük, hogy pölö a nálunk jóval kisebb gondokkal küzdő labancz szomszédainknál a radik szárnyalnak, a Jobbik meg inkább stagnál, akkor Vona igenis "hülye".

A menedzsersokknál arra céloztam, hogy tehetsége van a Gábor bácsinak, de a modern idők szeleinek megértése és befogása helyett múltreaktiválós dacosgyerkőc numerát ad elő. Felgyün pöstre, lelkesen magába szívja a történelmi tanulmányokat, a könyvtárból kijövet meg bazzeg csupa multimájer ciánista managert lát az utcán bömizni... visszadugja fejét a törikönyvbe... ohó, megvan a megoldás, pofán vágni mindet, masírozni, öklöt rázni, ihaj!

Vesd össze az FPÖ féle Strachéval, rájössz, miért van az egyiknek 30%, a másiknak 15...

...épphogy kevésbé kellett volna sovinisztának lennie VG úrnak, avagy jobban csomagolnia.

Ui: soviniszta = hu.wikipedia.org/wiki/Sovinizmus

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.10.18. 23:16:29

@Herr SturmLekvár: Hát csak nem érted meg, mire akartam kilyukadni, de nem is kell mindent megérteni.

Arról beszélgettünk, hogy Vona mennyire képes rendet vágni a pártban. Ha már nekem válaszoltál, ez az on-topic, ebben a témában válaszolj!

Az egy más kérdés (jelenleg off), hogy a jobbik által megfogalmazott üzenetek, mennyire illeszkednek a modern problémákra. (Megjegyzem, pont azért értek el 17%-ot mert a problémafelvetéseikkel, minimum a felvetéssel, nagyon sokan egyetértenek. )

Egyébként a törivel nem tudom mi bajod. Pl Bethlen Istvántól szerintem az egész modern politikum rengeteget tanulhatna...

"Vesd össze az FPÖ féle Strachéval, rájössz, miért van az egyiknek 30%, a másiknak 15... "
Azért mert a Jobbik ténylegesen kb 3 éve létezik.

Bell & Sebastian 2010.10.18. 23:19:23

@Herr SturmLekvár:
Hitler-szalonna néptárs! Úr.
Szerintem a krájzlerájban azt árultak, amire igény volt.
Jin-jangolni is fognak (link fönt) persze majd, sőt! Tájcsizni.
De ha rám hallgat (a Jobbik), a jónit sem vonja meg a szájától.
(azért az tetszik, hogy korrekten elbeszélgettünk máma, egy rossz viccet leszámítva)
De helyette itt egy Jobbik:
dtp.atomki.hu/~ecsedi/Lowy/Lowy-2.html#22
S ha mint zsidó nem boldogul,
A keresztvíznek áll ki,
S ötven krajcárért Széchenyi
Lehet ma már akárki.

☼ ☼ ☼ ☼ ☼

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2010.10.18. 23:35:36

nem csak kis hazánkba, már ha jelent vmit a 'kis' meg a 'haza', termelik a pulikat, ami nem összetévesztendő a pudlival, azaz a uszkár kutyával, úgy is mondják, hogy bohóc-kutyus, mert az a rendeltetése vagy mi, de éppen most a terelő, esetleg terelős kutya a jobbik szóösszetételen gondolkodám, nem alap nélkül ...

www.youtube.com/watch?v=umhk5NVy6xU&NR=1

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.18. 23:35:38

@TaTa86.: mi a bajom a törivel? hogy jön ez ide? ittál, blogtárs?

( Segítek: Vona töriszakos volt. Erre céloztam. És még egyszer, szájbarágósan: az ipse nehezen szakad el az olvasottaktól és szemlátomást nem éppen egy Bethlen imitátor).

Ami a pártban való rendvágást illeti: felejtős. Túl sok hibbantat emelt be, akik aztán egymást szapulják a kianagyobbésigazabbmagyar verseny keretében, néha a káinfós egymásnak üzengetések jobbos mónika showra hajaznak. Vagy csinál egy hosszú kések éjszakáját, vagy osztódással szaporodik a sok Betyárgárda platform, most is ez megy. A (radi)jobb imádja a vezérfétist, csak hát mindenki az akar lenni...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.18. 23:46:45

@Bell & Sebastian:

"Wenn das Geld im Kasten klingt, die Seele in den Himmel springt"

Lesz ebből még bazilika is tán!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.18. 23:58:28

@ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget:

Vona elküldése egyéb ostorpattintós hangadókra való tekintettel inkább ártana, mint használna...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.10.19. 00:04:18

@Herr SturmLekvár: "Ami a pártban való rendvágást illeti: felejtős. "

Na végre témánál vagyunk... Erről beszélgettünk itt.
Kell egy hosszúkések éjszakája, valakinek rendet kell tenni a sok komplexusos önjelölt nemzetvezér között. És azt fejtegettük, alkalmas-e erre Vona, ha nem akkor esetleg ki.

Erre te jössz, és elkezdesz mesélni arról, hogy Vona nem bír kibújni a törikönyvekből.

Bell & Sebastian 2010.10.19. 00:10:57

@Herr SturmLekvár: @ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget:
Hát ez az!
Hogy dögölne meg minden görög! Ég a ház, oszt csak nyomják a saját subidubit!
www.youtube.com/watch?v=KDytUMxKUtA&feature=related

Nem kigúvadni! :))) (én szóltam)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.19. 00:17:24

@Bell & Sebastian:

világvége? az özönvíz nem metaxával jön:

www.youtube.com/watch?v=2cqSsy9U2Ew

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.19. 00:20:21

Und du rufst in die Nacht
Und du flehst um Wundermacht
Um 'ne bessere Welt zum Leben
Doch es wird keine andere geben

Bell & Sebastian 2010.10.19. 00:25:05

Und Du rufst in die Welt
Da sie dir nicht mehr gefellt
Du willst 'ne schnere erleben
Doch es wird keine andere geben
Wann kommt die Flut

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2010.10.19. 00:31:42

@Bell & Sebastian:

Na, csak kihoztam az optimistát magából...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.10.19. 00:33:45

@Bell & Sebastian: Nahát! Ez kedves, köszönöm.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2010.10.19. 09:27:57

@TaTa86.:

nem a fideszről szól a poszt, de nem jött el az ideje egy hosszú késnek, ami kivágja az esztergomi szervezetet??
Ez akkora blama a páertnak...
Igazolja a legrosszabb ballib-radijobb karikatúraszerű bírálatokat, hogy milyen diktatórikus a fidesz. (közte az enyémeket)

Viktus 2010.10.19. 09:50:39

@TaTa86.:

Na igen csak az igen nagy meló lenne a pártot az alapokról kellene újra felépíteni, mert szinte minden egy szűk kör ill. azok embereinek a kezében összpontosul, és lennének mindjárt kilépések-új szemétdombok létrehozása ... pedig a párt funkcionálisan is életképesebb lenne hosszútávon, ha a párt arisztokráciának több sütnivalója lenne. A politikai álláshalmozásban a párt tisztségek tekintetében a jobbikon belül is igen profik.
Egyszerűen nem értem, hogy pl. nő nincsen az alelnökök között, de még dunántúli sem igazából viszont az alelnököknek fontos pártszervezési feladataik lennének na az, hogy megy Brüsszelből pl.? és így tovább ... tavasz után ez már nagyon látszott nem volt idejük semmire. Miközben a párszervezetet kellett volna járni lelket önteni a népekbe, biztatni, segíteni nekik ...
Személyük elleni támadásnak vélnék, ha nem ugyanaz a kör töltögetne be minden pozíciót. Nagy munkát végeztek, de tudniuk kellene továbblépni ami nem megy a pártnak. Orbán Viktor is a Fidesszel aztán lett sikeres amikor nem állt meg, hogy ugyanaz a koleszos szoba vezessen ...

Viktus 2010.10.19. 09:53:13

@ArmaGeddon Bácsi:

Igazából ez a magyar politikai fogócska része ... Gyöngyösön a polgármester Fideszes lett a testület szoci ott sem éppen móka , és kacagás az új polgármester helyzete.

Tehetetlen Dodó 2010.10.19. 11:26:58

@freehckr: Nagy vonalakban egyetértünk.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.10.19. 11:48:45

@Viktus: "Na igen csak az igen nagy meló lenne a pártot az alapokról kellene újra felépíteni"

Ennyi.

A Jobbik mostanáig egy légvárat épített, hogy be tudjanak kerülni. Szvsz ez egy egyszerhasználatos pártszervezet (volt). Most szépen le kell ülni és végig gondolni az egészet, ha kell porig rombolni a szerkezetet és létrehozni egy sokkal robosztusabbat, átgondoltabbat, stabilabbat, és rugalmasabbat.
17% azért már nem egy kamaszos hobbipárt.

@ArmaGeddon Bácsi: Azt hiszem ebben egyetértünk...

Viktus 2010.10.19. 16:16:52

@TaTa86.:

Egyébként pedig, ha nem tesznek v.mit 2014-re nem lesz országosan működő pártszervezet a választásokra ...

==T== 2010.10.20. 12:51:09

Kétségtelen, hogy az első hónapokat jellemző PR kormányzás nem tett jót a Jobbiknak, de hát 2002 után is ez volt MASP-Fidesz viszonylatban. A kormányzás eredményei csak 1-2-3 év múlva látszanak meg, választás 2014-ben lesz addig még sok minden fog történni.

Cigányból nem lesz kevesebb - csak több, új börtönök nem épülnek, a rendőri állomány is csak lassan változik, válságadóból sincs már túl sok új lehetőség + azért van még egy-két irritáló figura a fidesz környékén Meggyesen kívül is.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.10.21. 13:02:02

A konzervatív úr-félékből a radikalitás hiányzik, a radikális-félékből meg az úriság.

Ezért döglött a konzervativizmus világszerte, akárhány választást is nyernek a „nemzeti pártok”.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.10.21. 13:46:34

@Loxon:

Mifelénk, a tanyán, ezt úgy mondják: akarni vagy sz*rni, az kettő!:-)

Nem nemzetiegyüttműködősrendszerekre lenne szükség (nem öngerjesztő handabandákra és/vagy manipulatív politikai konstrukciókra), hanem élő kultúrára.

Széchenyiből levezethető a magyar politikai hagyomány, tradícióstól, dinamikástól. Széchenyi-év van és mi mégis "szavazófülkésforradalmazunk".

ü
:-)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.10.21. 16:05:53

@Loxon:

tudja a falangisták -jó, nem a verőemberek, ágyútöltelékek és egyebek- radikális úriemberek. :)
süti beállítások módosítása